Page 1

Skrevet og illustreret af: Ida Capion Werge Olsen


Indhold

Indhold ...........................................................................................2 Indledning ......................................................................................3 Udseende .......................................................................................4 Levevis ...........................................................................................5 Føde ...............................................................................................6 Udbredelse.....................................................................................7 Formering ......................................................................................8 Litteraturliste: ................................................................................9

2


Indledning Denne bog handler om giraffen. Giraffen er verdens højeste dyr, giraffen har også et meget specielt mønster på pelsen. Den lever i Afrika. Det specielle ved en giraf er at den er høj. Jeg valgte den fordi at det er verdens højeste dyr og den ser sjov ud. I den her bog kan man lære hvad den spiser, hvordan den ser ud, hvor den lever, hvordan den lever, hvordan den får unger.

3


Udseende

En giraf kan have 2-5 horn. De to første horn har de ved siden af de to ører det tredje har de i panden det fjerde og femte har de bag ved ørerne. En giraf er god til at se om natten. En giraf har en ca. 1,8 m lang hals, og kan have en næsten 2 m lang hale. Giraffens læber og tunger er meget følsomme. En girafs brune pletter bliver mørkere jo ældre den bliver. Giraffer kan blive 6 m lange. En giraf kan have en 48 cm lang tunge.

Fakta-box Vidste du at en giraf har en slags giraf-skæg

4


Levevis Når en giraf-han skal finde en hun, der kan parre sig, går hangiraffen alene. En voksen giraf bliver spist af en løve, en unge bliver spist af en hyæne, en løve og en leopard. Giraffen er et flok-dyr, det vil sige at giraffen lever i flokke, flokken består af 2-50 giraffer. En girafs måde at lægge arm er at sno deres halse sammen.

Fakta-box Vidste du at en giraf kun siger få lyde. Det lyder ligesom at pruste Og ungen kan miave når den kalder på sin mor.

5


Føde Grunden til at alle træerne er flade er fordi at giraffen spiser alle bladene. Giraffen behøver ikke at drikke så meget vand fordi at de blade de spiser indeholder nok væske (vand). Når en giraf skal drikke vand skiftes de om at drikke, fordi en giraf er i fare når den drikker, og så er den et nemt bytte for en krokodille. For når den skal drikke vand skal den sprede sine forben.

6


Udbredelse Giraffen lever på tørre græsletter og i skovområder. Giraffen har en camouflage fordi når giraffen står langt væk ligner den et vissent træ.

Sahara Fakta-box Vidste du at en giraf lever syd for sahara, som er verdens største ørken.

Her bor vi i Afrika

7


Formering En giraf føder ca. en kalv hver 20 måned. Tvillinger er meget meget sjældne. En giraf føder ca. 12 kalve i sit liv men gennemsnittet er 8. Efter en time kan kalven stå, gå og løbe. En hun bærer sin unge i 15 måneder.

Fakta-box Vidste du at en han-giraf kan lugte til en hun girafs tis om hun er klar til at parre sig.

8


Litteraturliste: Her kan du lĂŚse mere om giraffen Giraf af: Michael Leach Giraffer af: Sally Morgan Giraffer af: Per Ă˜stergaard

Billederne fra bogen kommer fra:

9


10


11


LĂŚs mere om mig inde i bogen.

1

12

Giraf