Page 1

SOLSYSTEMET


Vi skal lærer Om solsystemet ● Hvor ligger solsystemet ● Om de 8 planeter ● Om afstande og størrelser i solsystemet og i rummet ● Solen er baggrund for alt liv på jorden. Hvad er solen, hvad betyder solen for jorden. ●

Jordens magnetfelt

Jordens måne

Årstider hvordan det?

Dag og nat?

Tidevand

Måneformørkelse

Solformørkelse

Rumforskning


Solsystemet


MĂŚlkevejen


Spiral galakse


SOLEN Solen er en helt almindelig stjerne, og der findes milliarder som den i universet. Alligevel er den noget helt særligt for os, for uden Solen ville livet ikke kunne eksistere på Jorden. ● Vores egen stjerne Solen er centrum i Solsystemet og er kilden til alt liv på Jorden. Uden Solen ville planterne ikke kunne gro og dyrene ikke kunne leve. ●

Solen driver desuden årstider, havstrømme, vejret og klimaet her på Jorden, så man kan roligt sige, at uden Solen, ville Jorden se helt anderledes ud.


Sorte huller i solen


solen


Solens opbygning ●

Heldigvis er vi langt fra Solen Temperaturerne i Solens kerne når op på 15,5 millioner grader, og selvom dens overflade ’kun’ er omkring 5500 grader, er det alligevel så varm, at alt stof fordamper og bliver til gas. Heldigvis for os, befinder vi os 150 millioner km fra Solen, og i denne afstand nyder vi godt af dens lys og varme.


SOLVINDEN


Solvind og Jordens magnetfelt â—?

http://youtu.be/yEYy _nVC4L0


SOHO ●

Forudsigelser af soludbrud Rumvejret skabes af den strøm af ladede partikler, der hele tiden strømmer ud fra Solen. Nogen gange går Solens overflade i udbrud og slynger store mængder af partikler mod Jorden. At blive i stand til at forudsige, hvornår der kommer et kraftigt soludbrud, er stadig målet for nogle af de nyeste missioner til Solen. Soludbruddene er nemlig farlige for astronauter uden for Jordens beskyttende magnetfelt, fx på Månen eller Mars, og kan også påvirke elektriske systemer på Jorden.


Solens sorte pletter


Solen nu ●

Jorden er i øvrigt nærmest Solen i begyndelsen af januar og fjernest i begyndelsen af juli. Solen er knap 1,4 mio. km i diameter. Det er 109 gange større end Jorden. Solen er også meget tung: knap 2 mia. mia. mia. tons. Det er 330.000 gange mere end Jorden. Solen er næsten 1.000 gange tungere end alle Solsystemets øvrige medlemmer tilsammen.

http://www.dr.dk/tv/se /solens-stjerne-videnom/solens-stjerne-vide n-om#!/


Dag og Nat


Ă…rstider


Årstiderne ●

http://www.dr.dk/skole/minemedier/


Müneformørkelse


müneformørkelse


Solformørkelse


Solformørkelse ●

Det er en besynderlighed at Solen, der er 400 gange så stor som Månen også ligger i en afstand der er 400 gange større. Dette resulterer i at Solen og Månen ser lige store ud på himlen, Næste totale solformørkelse 25. maj 2142.

solsystemet  
solsystemet  
Advertisement