Page 1

Enda tidningen för klock- och smyckesbranschen

Tid&Smycken nr5

2012

Skrotguldets väg till finguld Seikos Astron i nytt format Vi besöker Årets bästa butiker

Reportage från

Precious, Bella, Formex, Tendence


THE MOONLIGHT GRAPES COLLECTION STOCKHOLM: BIRGER JARLSGATAN 13 & NK DEPARTMENT STORE HAMNGATAN 18-20 WWW.GEORGJENSEN.COM. FÖR NÄRMASTE ÅTERFÖRSÄLJARE TEL: +45 70 12 34 20


När smutskastning skymmer sikten SUF, Sveriges Urmakarförbund, avstod från att kommentera Tid&Smyckens artikel om krisen för Urmakarskolan i Borensberg. Man ansåg att den innehöll alltför många felaktigheter för att kunna besvaras. Men nu har man tagit bladet från munnen. I Urmakartidningen (som vi inte ens visste existerade), har styrelsen författat ett långt svar där man försöker bemöta de fakta som stod i vår artikel. På klassiskt manér misskrediterar man alla de personer som kommit i SUF:s väg och som haft andra intentioner med skolan. Svaret är fullt av lumpna personangrepp Själv får jag skäppan full redan i kommentarens inledning. Under tiden jag var redaktör för förbundens tidning AURUM påstås jag ha misskött mina ekonomiska åtaganden så till den milda grad att förbunden tvingades gå till tingsrätten för att få ut sin annonsprovision. Det där med tingsrätten stämmer förvisso. Men att detta berodde på en tvist om några fakturor, som jag och tidningen inte ansåg vara korrekta, nämns förstås inte. Och vad har nu detta, åtta år senare, med Urmakarskolan att göra, frågar sig förstås vän av ordning. Då SUF valt att kommentera ”felaktigheterna” på annan plats än i Tid&Smycken, har vi valt att inte gå i polemik med förbundet. Istället har vi bett Per-Åke Jansson, tidigare VD för Stjärnurmakarna, och en av centralfigurerna i bråket om skolan, att skriva en kommentar. Per-Åke är för övrigt en av de personer som också misskrediterats i SUF:s kommentar. Läs hans inlägg på sidan 44. Det har skrivits bransch-historia denna höst. För första gången har IDUNA (Guldfynd, Hallbergs och Albrekts Guld) hörsammat en inbjudan från övriga branschen. Ett stort steg, då IDUNA alltid valt att gå sin egen väg, utan inblandning från övriga i branschen. Men nu har man alltså börjat närma sig varandra. Det första mötet avhandlade hur branschen bör ställa sig till Swedwatch kampanj mot ”smutsigt guld” (kan liknas vid debatten om blodsdiamanter, som rasade för ett par år sedan). Den andra frågan handlade om säkerhet. Framför allt Guldfynd har utsatts för många, råa butiksrån. Mycket finns kvar att diskutera, men man har enats om att fortsätta samtalen. Bara detta är stort nog.

L arsMagnus Jansson

Tid&Smycken Nr 5, 2012, Årgång 9. Utges av Skrivarhuset Tid & Smycken, för aktörer inom ur- och smyckesbranschen. TID&SMYCKEN utkommer med 5 nr per år. Under 2012: 3/2, 2/4, 1/6, 7 /8, 1/11 Under 2013: 5/2, 2/4, 4/6, 6/8, 29/10 PRODUKTION Skrivarhuset Tid & Smycken, Fjällskärs Gård, 611 97 Stigtomta, Tel 070-897 96 60. ANSVARIG UTGIVARE: Lars Magnus Jansson. Tel: 070-897 96 60. E-post: larsmagnus@tidochsmycken.se CHEFREDAKTÖR Lars Magnus Jansson. Tel: 070-897 96 60 E-post: larsmagnus@tidochsmycken.se FACKREDAKTÖR: Börje Ohlsson. Tel: 0708-62 61 76. E-post: borje@tidochsmycken.se REDAKTIONELLA MEDARBETARE Kina Andersson, Per Andersson, Maria Idänge, Lars-Magnus Jansson, Stefan Molin, Sandra Nilsson, Svante Nilsson, Börje Ohlsson, Jesper Ohlsson, Johannes Orstadius. GRAFISK FORM: Lars Magnus Jansson LAYOUT Lars Magnus Jansson (larsmagnus@tidochsmycken.se) ANNONSER: Ohlsson Reklam & Information, Box 89, 273 22 Tomelilla. Tel: 0708-626 176. Fax: 0417-312 61. E-post: borje@tidochsmycken.se ANNONSMATERIAL annonser@tidochsmycken.se PRENUMERATIONER Janson&Jansson Musik och Media, Fjällskärs Gård, 611 97 Stigtomta, Tel 070-897 96 60. E-post: prenumerera@tidochsmycken.se HEMSIDA www.tidochsmycken.se TRYCK EDITA Västra Aros, Västerås, 2012

OMSLAG Smycken SUCH av Cecilia Suchanek, ”Talent of the year”. Foto Paul Suchanek 4

ISSN 1652-2230 Citera gärna Tid & Smycken, men ange källan.

TID&SMYCKEN 1/06


Guldringar, sedan 1944

My Design

Kasta loss din fantasi och designa din nästa ring på schalins.se. Eller välj din ring bland Sveriges största sortiment hos någon av våra duktiga återförsäljare! Egen design och tillverkning • svenskt guld • konfliktfria diamanter 2 års garanti • diamantcertifikat

Svensktillverkade guldringar för förlovning, bröllop, fest och vardag, sedan 1944. www.schalins.se


Noterat

Bättre fråga först

Noomi visar sig i svenska smycken från TOWE Årets upplaga av filmfestivalen i Venedig avslutades för några månaders sedan, och många svenska talanger var där – däribland allas vår Noomi Rapace. Och om man var extra uppmärksam kunde man se att hon bar smycken från svenska TOWE, av Towe Norlén, som som vi skrivit om i Tid&Smycken flera gånger.

Lars Wallin lockade Lars Wallin hör definitivt till en av våra hetaste smyckes-designer just nu. MK Silver i Malmö rullade ut röda mattan för honom och malmöborna. Och det slog förstås inte fel. Det kom massor med nyfikna till butiken som ligger runt hörnet till MK Juvel. MK Silver är ett dotterbolag till MK Juvel.

6

Noomi Rapace – känd från Millennium-trilogin och amerikanska science-fiction filmen Prometheus – var i Venedig med anledning av hennes nya film Passion – en erotisk thriller med lesbiska undertoner. För regin står filmveteranen Brian de Palma, känd för filmer som Blow Out, Scarface och Mission Impossible.

Ryska staten tillkännagav nyligen att ett rekordfynd av diamanter påträffats under Popigai Astrobleme, en meteorkrater i östra Sibirien. Diamanterna uppges kunna förse den globala marknaden i 3000 års tid, men fyndet var känt sedan tidigare. men blev hemligstämplat. Man hade redan en mycket framgångsrik gruva i Mirny, i östra Ryssland, som producerade en ansenlig mängd av världsmarknadens diamanter. Fyndet under Popigai uppges vara tio gånger större än alla världens diamantkällor – tillsammans. Men det råder delade meningar om vad det innebär för smyckesmarknaden. Diamanterna är nämligen dubbelt så hårda som de diamanter man ofta använder i smycken. Utvinningsarbetet utgör en stor del av det slutgiltiga priset på varje diamant, och det kan göra Popigai-diamanterna olönsamma för smyckesbranschen. Däremot kan industrin få stor nytta av Popigai-diamanternas hårdhet.

I samband med att Apple släppte sin version IOS 6.0 lför iPhone och iPad, lanserade man en ny klockapp. Utan att skaffa sig rättigheterna använde Apple en klocka från Mondaine, det schweiska märket som blivit känt främst genom sina klockor som pryder landets järnvägsstationer. Nu kan man förstås tro att Mondaine kopplat in en hord jurister för att inkassera pengar från Apple, världens rikaste företag. Men Mondaine är förstås smartare än så. Man har insett värdet av ”stölden” räknat i PR och goodwill., Men helt lär inte Apple undkomma. Mondaine har tagit kontakt med Apple för att i största samförstånd nå en uppgörelse. Enligt mejl från Mondaine till sina återförsäljare har Apple dock ännu inte svarat. Det skall bli intressant att se hur den här delikata upphovsrättsfrågan kommer att lösas.

Rekordstort ryskt diamantfynd

TID&SMYCKEN 5/12


Jewelry, Timepieces, lifesTyle February 22 – 25, 2013 MeSSe MÜNCHeN INTerNaTIONaL INHOrGeNTa.COM TID&SMYCKEN 5/12

CONTaCT: TySk-SveNSka HaNdeLSkaMMareN TeL. +46 8 665 1820 MeSSe@HaNdeLSkaMMer.Se 7


Noterat

En titt i Nordiskas skattkista

Historia, mode, status, personliga öden, magi och symbolik. Ond bråd död. Allt detta och mycket till ryms i den utställning som visar 1000 smycken ur Nordiska museets egna samlingar. Smycken är en bred utställning både socialt och tidsmässigt, och den baseras helt på museets eget material. Det gäller även bildmaterialet som kommer från museets arkiv och föremålssamling. Det är första gången i museets historia som så många smycken ur samlingarna visas på en gång. Urvalet är en direkt följd av museets stora vård- och flyttprojekt av samlingarna, då även smycken gåtts igenom. Det som visas speglar samlingen, och tyngdpunkten ligger på 17- och 1800-tal. Här finns det mesta, från det enkla till det mest exklusiva, från 1500-talet och fram till i dag. Och alla smycken bär på en unik historia – om de människor som bar dem och om den tid de levde i. Allt, från kungliga garnityr till folkliga dräktsmycken och enkla bijouterier i vanliga och ovanliga

Det är den 20 mars år 1600. Riksrådet Gustav Banér ska inom några timmar avrättas, i det som senare ska bli känt som Linköpings blodbad. Han samlar sin familj för att lämna över några avskedsgåvor. Dottern Margareta får ta emot detta hängsmycke. Banérsmycket är gjort av guld med röd emalj, pärla och safir och tillverkat 1581. Under renässansen var det vanligt med smycken i form av initialer. Ett annat renässansdrag är den avslutande pärlan. Safiren symboliserade sanning och trohet och skulle skydda bäraren mot fattigdom och sjukdomar.

material såsom hår, plast och järn med mera, visas. Smyckena är indelade i olika avsnitt. I vissa fall visas de för att det finns information om vem som burit dem, i andra för att de representerar en tid, ett historiskt skeende, ett mode, en funktion eller ett material. Det största avsnittet med flest smycken handlar om mode, status och identitet. Bland utställningens guldkorn finns några av de allra mest spännande föremålen i museets smyckesamling, bland annat Banérsmycket från 1600, Gustav III:s revolutionsringar, och en ring med det hittills enda kända porträttet av Årstafrun. I datorer kan man som besökare också läsa mer, titta närmare på och snurra på ”guldkornen” så att alla vinklar och vrår syns. För den som blivit inspirerad av utställningen och vill veta mer finns fler smycken i en databas. Cirka 10 000 smycken i museets samlingar finns att titta på i datorer både i utställningen och på www.digitaltmuseum.se.

Armring av bakelit, tillverkad omkring 1935-40. Tillhörde grevinnan Karin Wachtmeister, på Lidingö (född 1900).

Drottning Sofias (1836-1931) garnityr i guld och malakit. Garnityr var vanliga under 1800-talet och var högsta mode då det användes av drottningen.

FotoN: Mats Landin, ©Nordiska museet

8

Punk! Det här punkarmbandet i läder och metall är inköpt i England 1982 och använt av en punkare i Stockholm.

KINA ANDERSSON

Årstafruns ring. Att få sitt porträtt målat var en speciell händelse under det sena 1700-talet. Årstafrun, Märta Helena Reenstierna (1753-1841), hade en stor dos tålamod när hon poserade i sammanlagt femton timmar för detta porträtt år 1796.

Kråsnål från Strindberg. Läkaren Anders Eliasson från Ystad fick den här nålen i present från sin vän, författaren August Strindberg. Dödskallen på kråsnålen är gjord av ben.

TID&SMYCKEN 5/12


Historiskt möte i nya lokaler

Noterat

Gyllene smycken

IDUNA (Guldfynd, Hallbergs och Albrekts Guld) svarar för en betydande del av branschens omsättning. Ändå har koncernen alltid ställt sig utanför en överbryggande branschgemenskap. Kanske blir det nu ändring på den punkten. I september träffades nämligen IDUNA och övriga representanter för branschen i Smycken & Klockors nyinvigda lokaler på Karlbergsvägen i Stockholm. Huvudsyftet var att diskutera en gemensam strategi när det gäller Swedwatchs kampanj mot ”smutsigt guld”, det vill säga guld som utvunnits av arbetare som tvingas jobba under vidriga förhållanden. Det andra skälet var att diskutera hur man gemensamt skulle kunna möta den ökade vågen av rån som förekommer över hela landet. Här har inte minst Guldfynd i IDUNA-gruppen drabbats hård.

–TV4 har redan valt ut smycken till den nya säsongen av ”Kontoret”, berättar Lena Carlsson. I de kommande Maria Wernfilmerna kommer smycken att finnas med, ett resultat av Smycken & Klockors initiativ att få media att låna produkter. –Vi har gott om smyckesföretag som anammat idén. Däremot är det få klockgrossister som har ställt upp med produkter till utlåning. –Vi behöver fler, slutar en nöjd Lena Carlsson.

för livets

Lena Carlsson, VD för Smycken & Klockor, var mycket nöjd efter mötet. Inte minst därför att man enats om att återuppta diskussionerna inom kort. –Jag upplever det som om vi nu närmat oss varandra, säger hon. Och jag tror att en pågående dialog, där hela branschen är representerad, är oerhörd viktig. TID&SMYCKEN återkommer i bägge frågorna. TID&SMYCKEN besökte Smycken & Klockors nya lokaler för första gången. Lena fanns på plats. I en del av lokalen jobbade den revisionsfirma som Smycken & Klockor nu erbjuder sina medlemmar att nyttja. I ett av rummen höll Björn Carlsson en diamantkurs. Själva bjöds vi att sitta i ett trevligt och representativt konferensrum. Tidigare i höst invigde man lokalerna med ett party, där ett trettiotal minglade under en skön av avspänd kväll. Det finns spännande planer för de nya lokalerna. Bland annat tänker man sätta upp ett show-room för att tidningar och fotografer ska kunna välja bland smycken till olika reportage.

Björn Carlsson, ny ordförande BJÖRN CARLSSON, Guldatelien gemmologia i Täby, har valts till ny ordförande i Smycken & Klockor efter Lars Gewers. –Visserligen tvekade jag först när jag blev tillfrågad, säger Björn. Men samtidigt känner jag ett stort ansvar för branschen, och vid närmare eftertanke kunde jag inte annat än att tacka ja.

sköna stunder.

TID&&SMYCKEN återkommer med en intervju med Björn Carlsson när han fått några månader på sig att bli varm i kläderna.

Tel 060 - 64 14 40 • Fax 060 - 17 45 10 TID&SMYCKEN 5/12


Noterat Mikael Bååth lämnar över

Padovan nu i Stockholm Inger Cardell är död Vår älskade Inger Cardell har gått bort efter en kort tids sjukdom. Inger har varit vår klippa på dacapo och skött både kunder och sortiment sedan 1986. När du gjorde en beställning på telefon eller på mässor fick du ofta hjälp och ett trevligt bemötande av henne. Inger blev endast 58 år. Vi kommer alla att sakna henne. Jonas, Stefan och Gunnar.

LYXIGA italienska sko- och väsktillverkaren Luciano Padovan har öppnat butik vid Stureplan, närmare bestämt i hörnet av Humlegårdsgatan/Sturegatan. Ännu en lyxbutik som ger området kring Stureplan en speciell attraktion.

BELL PROMOTION med varumärken som Montblanc och Frederique Constant har nu överlåtit verksamheten till Temporis AB och Ulf Löffler i Borlänge Löffler, som tidigare arbetat tillsammans med Mikael Bååth i Bell Promotion har tidigare varumärkena Alpina och Vulcain. BELL PROMOTION representerade tidigare ORIS, det schweiziska klockmärket som i stort sett var det enda som satsade på mekaniska klockor efter den omvälvande quartz-revolutionen.

Watchmakers goes Thai

Aagaard skänker 1,7 miljoner I SOMRAS överlämnade Aagaard en check på 1,5 miljoner danska kronor (SEK, 1,7 milj) till den opolitiska organisationen Støt Soldater & Pårørende. Pengarna kommer från försäljniungen av Aagaards armband ”From Soldier to Soldier” som pågått sedan 2009.

Thaibåten vid Skanstull på Söder var det hemliga resmålet när WatchMarket bjöd medlemmarna på middag under en av mässdagarna. Trots vrångsinta vädergudar var var humöret och stäm-

1819 granalier PATRIK GELIN, Atelier Ajour, sopade hem ett halvt kilo silver till ett värde av 3 000 kronor under Precious. Han fick silvret som vinst för att dels ha svarat rätt på KarAnas frågetävling, men framför allt för att han kom närmast när det gällde att gissa antalet granalier som låg i en tub. 1 801 stycken, gissade Patrik. Bra nära, rätt antal var 1819.

10

ning på topp. Chefen Anders Engström var idel solsken, bjöd på fantastisk mat och goda drycker. Framåt natten blev det stådans i den trånga förpiken.

Tid&Smycken på Facebook NU HAR Tid&Smycken skaffat sig en sida på Facebook. Gå in och ”gilla” och dela gärna sidan med dina vänner som är intresserade av smycken och klockor.

TID&SMYCKEN 5/12


LYXXA – äntligen årets butik! Ä

ntligen! Med det uppmuntrande tillropet från publiken klev Klas och Monika Peterson från Lyxxa i Helsingborg upp på scenen för att ta emot branschens finaste utmärkelse – Sveriges Guldsmedsbutik. 2011. Underförstått Sveriges bästa. Det skedde på Precious galamiddag på Berns den 1 september. Att pristagare i sådana här sammanhang blir glada är fullt naturligt, men för Klas och Monica var det extra roligt. Det här var nämligen tredje gången man var nominerade till priset. –Det var en underbar känsla, säger Klas och Monika, när Tid&Smycken besöker Lyxxabutiken ett par veckor efter triumfen på Berns. LYXXA är den enda butik i Sverige som fått priset två gånger. Redan 1993 fick man den fina utmärkelsen, fast då hette man Guld12

smedjan och låg på ett helt annat ställe i stan. Då som nu är det den framgångsrika familjen Peterson som figurerar. Runt bordet i konferensrummet sitter nästan hela klanen Peterson: Klas, Monika, Anna och Camilla. Katarina håller till i rummet intill och jobbar med en jubileumstidning som ska komma ut i höst i samband med att man firar 60-årsjubileum. –Det blir en livsstilstidning tillsammans med våra leverantörer, säger döttrarna Camilla och Anna. Det är ingen tvekan om att prisjuryns beslut var populärt. Tolv minuter efter att Klas och Monica fick sitt diplom, låg bilder och glada grattis-tillrop ute på Facebook. –Sedan har gratulationer på Facebook och blommor från kunder och leverantörer strömmat in. Vi har fått grattis från bl a Nöjesnytt och Välas ledning. –Veckan efter utmärkelsen var butiken full med blommor, och vi TID&SMYCKEN 5/12


Juryns motivering Lyxxa AB i Helsingborg är ett familjeföretag som grundades 1955. Företaget drivs idag av tredje och fjärde generationen och är ett föredöme i vår bransch. Genom ett kund- och varumärkesfokuserat engagemang från familj och personal, har Lyxxa expanderat kraftigt och skapat en av Sveriges bästa smyckesbutiker.

bjöd kunderna på tårta och ”bubbel”. Det måste man ju en sådan här gång, säger Camilla. Man är oerhört stolta och glada över priset och använder det stenhårt i sin marknadsföring. –Det är stort att av den egna branschen bli utnämnd till landets bästa butik, säger Klas och ler så brett som bara han kan. –Det var ett rekordår ifjol, säger Klas, och det här året kan bli ännu bättre. Men det hänger på hur det går under hösten och inte minst julhandeln som vi inleder den 25 november. Men innan dess ska man ha ett antal olika event, det är något som man alltid har satsat mycket energi på. –Vi får ständiga förfrågningar från leverantörer som vill komma hit och göra event. Tyvärr räcker inte tiden alltid till, säger Camilla.

samband med att man invigde den nya, runt 250 kvadratmeter stora butiken. Storslagen och nyskapande i många avseenden med en massa finesser för både kunder och personal. Mest uppeldade blev vi och andra i branschen över att man placerat ett stort träd som sträckte ut sina grenar över montrarna. Det var fräckt och nyskapande. Vad är då naturligare än att vi tar en prisbild på det ”glada ”gänget” under trädet, som symboliserar mycket av Lyxxafolkets idéer och tankar. Det används för att skapa årstidsstämningar och har blivit en pendang i marknadsföringen. Nu är det höst, och den vaksamme kanske lägger märke till att trädet har en höstlig skrud med en uggla (klokhetens uggla kanske?) som tittar fram i en av grenarna.

Vi hade ett stort reportage förra hösten om Lyxxa i

Statistik är grunden för effektivitet brukar det heta, och

TID&SMYCKEN 5/12

13


LYXXA – Årets butik...forts/

det gäller i synnerhet här. –Vi har statistik på allt och kan på pricken följa hur olika märken säljer, säger Anna och Monika. Vi märker ganska snabbt om ett märke inte fungerar. Kommer inte försäljningen igång så är vi inte särskilt känslosamma – då plockar vi bort det. Lyxxa satsar på starka varumärken, som Efva Attling, Lynggaard, Georg Jensen, Thomas Sabo och Pandora, för att nämna de mest kända. Men starkast av alla, och det man säljer mest av i kronor räknat, är Lyxxas egna vigsel- och förlovningsringar, stämplade med den egna loggan. Camilla går och hämtar en katalog med Lyxxa-ringarna och pekar stolt på en av storsäljarna. –Vi har förstås andra omtyckta vigsel- och förlovningskoncept som Schalins, Sandberg, Hand och Guldbolaget. Men vårt eget bröllopskoncept fungerar allra bäst, understryker Klas. Ska man tro Camilla och de andra runt bordet så tävlar man hela tiden. Om allt. Tävlingsinstinkten verkar vara som bensinen i en bil, den driver dem framåt. Samtidigt har man kul ihop. Inte bara familjen Peterson utan hela den arton man stora personalstyrkan. Det visar inte minst det faktum att det nästan aldrig är någon som slutar på ”Team Lyxxa”, som man vill bli kallad. Folk har job14

bat här i fem, tio år och mer än så. Det är starkt. Att slå sig till ro och vara nöjd, ligger inte heller för Lyxxafolket. Även om det bara var ett år sedan som man flyttade in i en helt ny butik, så finns fortfarande mycket kvar att utveckla. Bland annat kommer man att bygga om den så kallade Loungen, bröllopshörnan. Den har inte riktigt blivit den lugna hörna som det var tänkt. –Vi känner att man störs av vårt spring mellan butiken och kontoret bakom, säger Anna. LYXXA kommer också att satsa mer på sin webshop, som inte utvecklats i takt med butiken i övrigt. –Det blir ändring på det nu, säger Camilla och berättar att man just anställt en person som blir speciellt ansvarig för webshopen. Vi måste bli ännu bättre på att marknadsföra oss i de sociala medierna, tillägger Anna. Men även om man verkar jobba jämt och tänker på det dygnet runt, så kan till och med klanen Peterson tänka sig en vecka, en hel vecka, när man stänger av alla mobiler och fullständigt kopplar av. I slutet på september åkte hela familjen, tio vuxna och fyra barn, till Turkiet på en veckas semester, ”All inclusive”. TEXT OCH FOTO BÖRJE OHLSSON

TID&SMYCKEN 5/12


Nysatsningen som blev en succé

Ä

ntligen!, brukade Gert Fylking utropa när namnet på nobelpristagaren i litteratur kungjordes. Samma sak skulle man kunna säga om årets Precious på Älvsjömässan den 31 augusti-1 september. Äntligen fick vi en branschmässa som alla samlades kring. En mässa där de stora aktörerna på smyckes- och klocksidan fanns på plats. Dessutom hade man lyckats få med de viktiga butikskedjorna Stjärnurmakarna, Watchmarket och Smycka. Det har inte hänt på mången god dag. Med nära 5 000 besökare och nästan 150 utställare, var det en branschmässa som visade lite muskler. Man hörde folk sorla i gångarna, man log och hade det trevligt. Inga sura miner överhuvudtaget. Det var en avslappnad och skön stämning. Precis som det ska vara på en inköpsmässa. Helt klart var det var många som kände att det var Nu eller Ald-

16

rig som gällde och alla hade lagt ner krut på att visa upp sig med fina montrar. –Det här tror jag stenhårt på, sa till exempel Pandoras Jan Sandell, som den här gången hoppade över Bella och bara ställde ut på Precious med en öppen, inbjudande monter, som till på köpet innehöll en bar. Men kaxigast och fräckast var tveklöst Ketonics ”spelhåla” med roulettebord och croupier. Det slog allt. Här spelades det friskt hela tiden. Många kom tillbaka gång på gång. Ketonic-bossen Niklas gick mest omkring och myste med nävarna fulla med sedlar. –Vi ville satsa och göra något annorlunda. Det blev det onekligen. Vi har nog aldrig sålt så mycket, speciellt våra smyckeskunder var flitiga att handla, säger Niklas när jag ringer upp honom några veckor efteråt. Han berättar att man hade satsat på att sälja paket från de olika märkena. Man hade också små jippon för kunderna

TID&SMYCKEN 1/06


Långt svepande halsband från Årets talang Cecilia Suchanek och märket SUCH. Läs mer om Cecilia på annan plats i tidningen

TEXT OCH FOTO BÖRJE OHLSSON OCH SANDRA NILSSON

kring märkena, med fina priser att vinna. –Nu har vi lagt ribban högt så nu får vi ta oss en allvarlig funderare på hur vi ska överträffa det här, skrattar han. En bra värdemätare på köplusten brukar vara att kolla in hur det står till hos Guld Carlsén där folk ”shoppar” loss i fyndlådorna. –Vi är mycket nöjda, det har varit väldigt bra försäljning och folk var glada, sa en påtagligt nöjd Dan Carlsén. Och hos Frimans, som är med på alla mässor som det går i Skandinavien, var idel solsken. –Bland de bästa mässresultat vi någonsin haft, sa Björn Friman. I våras kom modeskaparen Lars Wallin med en smyckes-serie som fick mycket uppmärksamhet både av branschen och i

TID&SMYCKEN 1/06

media. Göteborgsföretaget Swedish Investment Group (SIG) marknadsför Lars Wallin Jewelry och kunde lagom till mässan också visa nya hautecouturesmycken i oxiderat silver och tahitipärlor. F d skönhetsdrottningen Annika Duckmark var med och visade smycken av vännen Lars. Skomoderådets Sara Winther höll (som vanligt) i en uppskattad visning med roliga vinklingar från modevärlden. Årets talang blev Cecilia Suchanek från Höllviken i Skåne. Hon ställde ut i år, men det var på fjolårets bedrifter hon vann. Mer om Cecilia på annan plats i tidningen. Årets upplaga av talangfulla designer hade samlat sju utställare, där vi var många som tyckte att malmötjejen Fanny Ek stack ut mest. Men om det blir hon eller någon annan som tar hem priset ”Årets talang” får vi veta på nästa Precious.

17


Roligaste montern hade Ketonic där kunderna kunde vinna storkovan vid rouletten medan man kollade nyheter. Ketonicbossen Niclas Lundgren och Malin Olsson erbjöd generöst gratissedlar. “Hellyckat! Det här gör vi nog om”, utbrast båda. Tid&Smycken instämmer. Alltid kul med nya idéer.

av ”silvertyg”. Italienskt modehalsband heter. jlig mö la iful Erbjuder fantas Svedbom & Co.

Precis som bilar kan man lackera guld italienska Chiampesan och Svedbom på olika sätt. Från & Co.

Klockor med festkänsla, Tissot Couturier och Certina DS Podium.

18

TID&SMYCKEN 1/06


Färgstarka Hanan med fräcka Pryngeps Milano 1956, roliga italienska modeklockor från Edisolo, Stockholm.

Moderådets Sara Winther visade hur modet är en funktion av samhället runt oss, hur det inspireras av film, litteratur och inte minst politiska förändringar. Både det nya och gamla Kina har varit och är viktiga inspirationskällor för modet. Här smycken från Bjørg och klocka från Arne Jacobsen.

Tänk vad bandet kan gör! Håkan Schutz med Certina DS Diver 200 meter. En riktig tuffing.

Yvone Christa NY har börjat ställa ut i visade bl a det här roliga hårsmycke Sverige igen och t med retrokänsla.


Swepol har stora framgångar med sina ringar i titan, guld och diamanter. Sköna juveler hos Zoola, vitguld och diamanter.

Artisten Veronica Maggio ville inte synas på bild men visade gärna det här annorlunda halssmycket i silver hos familjeföretaget Maggio Italian Jewelry.

WeeWood – annorlunda klocka för trädkramare. Finns olika träslag. Från Nordic Klockor AB.

Peter Nilsson, Osby Butiksinredningar har fått mycket beröm för sina inredningar, senast Mårtensson UR & Guld i Halmstad. Här berättar han för Peter Juhlin och kollegor från Juhlins i Sölvesborg, som går i byggtankar.

20

TID&SMYCKEN 5/12


nde universitetsstudera Nicole fr책n Luzern, m v채rdinna. so som extrakn채ckte TID&SMYCKEN 1/06

21


Coola kedjor i aluminium.. Scoop Silver.

Nathalie Larsson hos Rosin poserar med härliga halsband, Party Princess och Scoop Steel.

Färgstark klocka från Tajms. Fnns i flera färger.

Brosch av den finska ädelstenen spektrolit, bara hos Finnfeelings. Observera färgspelet. Design Bernt Högkvist.

Robert Friman & Co hade stor luftig monter.

22

TID&SMYCKEN 5/12


Fanny Ek, Ioaku, ställde ut på Precious Talents och visade smycken med stor dramatik. Ska bli spännande att följa Fannys fortsatta ”resa”..

Inredo, som bl a inrett Lyxxa och Rydbergs Ur i Helsingborg, visade på smarta säkerhetslösningar. Visade ett spännande inredningskoncept från Italien. ”Mycket för pengarna”, sa VD Uffe Brandt.

Praktfulla, iögonfallande armband från Sif Jakobs Jewellery. Svante Nilsson, Klockmaster Globen, öste beröm över Seiko Astron, första soldrivna armbandsuret med GPS.

Towe Norlén ställde ut sina vackra juveler. Hon berättade att Noomi Rapace bar en av hennes juvelringar på filmfestivalen i Venedig.

24

TID&SMYCKEN 5/12


Pärlkungen Torben Skov sken som solen: ”Det har varit en riktigt bra mässa.”

Vackra juveler i 18 k guld från Golden Lady.

Nykomlingar i Guldbolagets Choiceserie samt Ljung i den nya serien Lycka för smalare plånböcker.

Creoler i 18 k guld från Catwalk Gold.

Stålsmycken från danska Stenform.

TID&SMYCKEN 5/12

25


Hos Guld Carlsén var det alltid fullt och chefen Dan tyckte det började likna fornstora dar.

Pandoras ringar och berlockarmband är utan jämförelse storsäljare. Fantasifull design och lätta att kombinera. Annorlunda halsband i silver från Sävsjöguld.

Spirit Icons är namnet på en spännande smyckeskollektion där man kombinerar ikoner (berlocker) allt efter tycke och personlighet. Bara äkta stenar. Förgyllt, rhodinerat och oxiderat silver. Från danska Time Work.

26

TID&SMYCKEN 5/12


Marc Jacobs, med ögonförvillande stickningar på banden, gammal fransk konstteknik, Trompe l´oeil. Retroinspirerad klocka från Michael Kors. Armband i vintagenött läder.

Kolsvart TW Steelmodell, 903, med effektfulla visare.

Ringar i silverr med cz-stenar från Guld Carlsén.

TID&SMYCKEN 1/06

27


Sandra Lundblad och Carolina Baldal, LundbladBaldal, gör sofistikerade smycken.

Garanterat hudvänligt pärlörhänge från Blomdahl Medical.

I Dacapos värld finns något för alla, till exempel den färgglada Vikingserien och tuffa manschettknappar.

28

TID&SMYCKEN 1/06


Vi tackar Er och Maja för ett fantastiskt spännande och roligt 2012.

Kalas ser nu fram emot 2013 med stor förväntan då vi i samarbete med Bonniers förlag kommer att ta fram en kollektion barnsmycke i silver unikt designade för underbara Barnkammarboken.... Välkomna ombord på resan då vi stiger in i sagorna värld där allt är möjligt! Vänligen Ann Håll även utkik efter våra andra nyheter!

Tufft klockmode från Delva, Storms Alex Gold och “Nato-Gul”.

www.kalassmycken.se

Bjørgs annorlunda och egensinniga design fängslar många.

Kenneth Cole, amerikansk multidesi gner som också gör snygga klockor. Scandinavian Watc h Group.

29


och lite stelt med rns började högtidligt Galamiddagen på Be med att kvällen melsnack. Men i tak t välkomstdrink och vim de goda vinerna om tala inte – för att led och god mat intagits ades tre priserk avv agligt. Dessutom – steg stämningen påt ts Urbutik, Lyx xa Åre v ble ad rlst Ka i edts Ur överlämningar, Mollst och Cecilia tik ebu yck et som årets sm i Helsingborg fick pris v Årets Talang. ble , , med märket SUCH Suchanek från Hällviken

30


a

ut på scenen, med Andreas Jonsson klev Så när hemliga gästen ra extra pinnhål någ en , höjdes stämning ”guran” sexigt på höf ten och mobilkaeuforisk. Folk reste sig och blev till slut nästan sson var på Jon as dre An tomtebloss. merorna blix trade som r. me um ett uppskattat extran spelhumör och bjöd på . nas d att min Se, det var en kväll, vär .

TID&SMYCKEN 2/12

31


–Nu säljer vi också skyltmaterial från Jarnes, hälsade Rolf Nilsson på Fortbox.

n Catwalk. Coolt i stål för killar. Frå

Halsband i silver från Guld Carlsén.

Nya chefen på Konrad Wahlström, Susanne Hjort, dotter till gamle chefen Bertil Wineström.

Förra Fröken Sverige, Annika Duckmark, visar gode vännen Lars Wallins vackra silversmycken. t Swedish Investmen Group.

Eleganta Bering för han och hon. Till vänster keramikklocka med swarovskistenar och safirglas. Till höger, ultratunn med titanboett. 32

TID&SMYCKEN 5/12


Magnus och Stefan Ahrenbeck med några andra ”goa gubbar” från Götet.

Jo`Ans Guld står för svensktillverkade smycken, som det här fina armbandet i 18 k guld med diamanter i låset.

Erling Mortensen, EM Retail Solutions var mycket nöjd med årets mässa. Kombinationen av säkerhet och elegant design tilltalade många, menade Erling.

Hans Esborg, försäljningschef på Aagaard i Svendborg, berättade att man engagerat danska stjärnartisten Medina i Kranz & Ziegler-reklamen för märket Story. Hon är jättestor i Danmark och kommer att lanseras hårt i Sverige.

TID&SMYCKEN 1/06

Joachim Zettevik hos Product Line AS visade stolt nyheter från Victorinox. ”Schweizare” som kommer starkt i Sverige. 33


Vackert halsband av snäckskalspärlor, från Crown.

Tuffa armband i läder och stål, astrid & agnes.

Johnny Lönnkvist på Edwardsson Diamanter.

Marie Lindé, med sonen Alexander tyckte responsen på Ornässmyckena varit över förväntan. Smyckena är skapade med den berömda Ornäsbjörken som förebild. Marie äger Lindés Ur & Guld i Borlänge

Diamantfrossa i vitguld från Diamanter Edwardson.

34

TID&SMYCKEN 1/06


sifjakobs.com

35


Bröllopsringar i rustik och ruff stil från Design Mineur från Gävle.

Mode a la Ti Sento med ametister.

Söta Nathalie och Mathilda visade Sahara Silvers smycken.

My Design, Schalins nya ringserie, där kunden själv kan sätta sin personliga touch utifrån ett antal modeller. My Designringarna är döpta olika operor. Allt gör man på Schalins hemsida.

Bronssmycken från Kalevala.

Esielle, ring i silver från Opera & Co.

Bröllopsdrömmar från Flemming Uziel.

36

TID&SMYCKEN 1/06


Cecilia – årets mest lovande designer

S

veriges mest lovande smyckedesigner heter Cecilia Suchanek med smyckemärket SUCH från skånska Höllviken. Det stod klart på Precious festbankett på Berns, där hon hyllades med blommor och diplom som Årets talang. Det är branschens nya pris för att stimulera svensk smyckedesign. –Jag hade ingen aning om att det var så stort, säger Cecilia när Tid&Smycken träffar henne i hennes lilla krypin i ett kontorshotell i Vellinge, 10 minuter från hemorten Höllviken. På väggen hänger diplomet som är beviset på den nya upphöjelsen. Det bruna sidenbandet som prydde diplomet från den härliga kvällen på Berns hänger fortfarande kvar. –Jag är väldigt, väldigt stolt, men nu är det upp till bevis, säger hon och ler brett. Nu börjar det stora jobbet att göra varumärket SUCH känt hos folk. Hon berättar att det gångna året har varit fantastiskt på många sätt, men hoppas förstås att utnämningen ska ge en extra skjuts åt karriären. –På Precious sålde jag en del, men framför allt fick jag många bra kontakter, som jag håller på och följer upp.

– Men i samband med att jag fick mitt första barn gick jag en smyckekurs, som var otroligt inspirerande. Det var så kul, så jag satte igång och gjorde en del egna smycken för att se om de gick att sälja. –Och det gjorde det. Folk gillade dem, så jag började fundera på om jag kanske skulle sadla om och designa smycken istället. På jobbet blev Cecilias silverväska ett uppskattat inslag, som folk flockades omkring när hon öppnade den. – Allt jag visade gick åt direkt. Det var samma visa varje gång jag öppnade portföljen, skrattar hon. Men fortfarande handlade det bara om en kul hobby. Det var först när företaget berättade att de skulle lägga ner musikavdelningen hon jobbade på, som hon tog sig en rejäl funderare över vad hon skulle göra i framtiden. Det gick en tid. Så en dag när jag satt hos frissan frågade hon vad jag nu skulle syssla med. Och jag svarade utan att tänka efter: –Jag ska starta eget! Börja sälja mina smycken på allvar. OJ!, vad sa jag nu, tänkte jag i samma ögonblick. –Det bara slank ur mig. Det var som en inre röst som talade, säger hon och skrattar hjärtligt. Men det var händelsen hos frissan som gjorde att jag bestämde mig. I själ och hjärta har jag alltid varit en entreprenör, som drömt om att en dag ha ett eget företag. – Så det var bara att göra slag i saken. Jag skulle jobba som smyckedesigner på heltid. Och resten är som det brukar heta, historia. Ifjol blev hon tillsammans med en handfull andra lovande smyckedesigners inbjudna att ställa ut på Precious och i år fick hon hederstiteln Årets Talang.

Om sina smycken säger hon att de ska kännas både trendiga och tidlösa. Vilket låter lite motsägelsefullt, men hon tillägger: –Bra design är alltid tidlös. Till de tidlösa hör hennes formstrama smycken i försilvrad vitmetall med ädla stenar, gärna svart onyx som kontrast. Här finns också armband och halsband där den blanka metallen kombineras med läder som ger en rockigare känsla. I sina smycken använder hon ofta stora försilvrade kulor i armband. Likadana kulor, fast mycket mindre, hittar man i halsbanden, Namnet SUCH är förresten en förkortning av hennes efternamn där kedjorna kan hänga täta som ett draperi eller vara långa och Suchanek. –Det är kort och ligger bra i munnen. Och så låter det lite kaxigt, svepande. säger hon. Loggan har en central plats på alla hennes smycken. Det är viktig Men man anar också en mer romantisk sida hos Cecilia med smycken av pärlor och ädla stenar. Speciellt förtjust blev jag i det att den syns ordentligt. –Varumärket speglar det jag står för när det gäller kvalitet och färgsprakande armband som hon gjort till Escadas nya parfymsedesign. rie. I likhet med så många andra i branschen tillverkas hennes smyck–De ville ha ett specialdesignat smycke till tjugoårsjubileet för sina parfymer. Det var kul och hedrande. Alla som köper en doft i en på en fabrik i Kina. serien får ett armband. –De är jätteduktiga. Mina smycken är visserligen av koppar som Samtidigt fick hon en beställning på två armband till. Hugo Boss pläterats med silver, men väldigt välgjorda. Jag skulle aldrig sätta och den nya parfymen Nuit, som lanseras under hösten. min logga på någonting som inte håller hög kvalitet. – Här blev det en stelt armband, som jag tyckte passade till den strama förpackningen och ett svart läderarmband med gulddetaljer som matchar parfymens färgsättning. Juryns prismotivering lyder: Det var ingen självklarhet att Cecilia skulle bli smyckedesigner. –Jag är utbildad inom media och IT och har i många år arbetat med att producera reklamfilm för ett stort förlag och varit producent på ett skivbolag, säger hon. Hon säger att hon älskar smycken och har sysslat med smycken på fritiden i över tio år.

”Cecilia visar prov på en eftersträvansvärd kombination av kreativ design, hög kvalitet i tillverkningen och en mycket medveten affärsmässighet som har lett till stark tillväxt, både i distributionsledet och i försäljning till kund. Med andra ord, på engelska skulle man kunna säga att ”Cecilia has SUCH Precious Talent.”


Lekfullt hos Vivian Meller. Elin Sigrén ställde ut sitt smyckemärke Sägen på Talents. Det blev en succé.

Couloured Balloons från Eva Johanna Slotta. Här en ametist.

Deborah Rudolph låter stenar spela huvudrollen. Här örhängen av agater. Hon fick också ta emot ett konsthantverkspris för sina smycken (bland nominerade från olika designområden).

Naturligt och färgglatt hos indiska Zariin.

Helena Carlson, bakom smyckesmärket Rubber, arbetar med gummi. Smyckena består i regel av svarta öglor och finns som halsband i olika längder och storlek samt armband.

Unga talanger lyser upp Tendence!

S

myckesavdelningen på Tendence – den stora inköpsmässan inom inredning, design, presenter och smycken i Frankfurt – fortsätter att växa. En av fem i Tyskland gillar att ge ett smycke som gåva, enligt en undersökning som Messe Frankfurt har genomfört. Det tar man naturligtvis fasta på och satsar mycket på just smyckesavdelningen på Tendence (den ligger på hösten och här lägger också många ordrar på just smycken inför julkommersen). Man har exempelvis infört ett särskilt bonusprogram för inköpare av smycken, med bland annat fritt inträde, gratis kommunikation med lokaltrafiken, rabattkuponger med mera. Utbudet med föreläsningar synes också växa. Carat, som smyckeshallen kallas, bjuder på alla typer av smycken: juveler, silver, modesmycken och även ädelstenar och pärlor. En av de första utställarna jag råkar på blir jag bara så glad över: Ray Alba med mottot ”Gems are my dream”, som säljer såväl ädelstenar som egen design – maximala tuttifrutti-halsband som jag genast ville smaska i mig. Less is NOT more. Det är också en fröjd att gå runt på mässan för att spana in omsorgsfullt utformade montrar. Ung design är numer en gammal tradition på Tendence, med sponsringsprogrammen Talents och Next. I det förra får speciellt utvalda unga formgivare chansen att visa sina första kreationer. Det senare är program för relativt nystartade men etablerade företag inom inredningsdesign och smycken, som önskar ta steget ut internationellt. Både Talents och Next omfattar all typ av design, alltså inte bara smycken. I år hade fyrtio formgivare blivit utvalda till Talents – däribland bland annat svenska Elin Sigrén med sitt smyckemärke Sägen, smycken gjorda från bitar av gammalt porslin. Elins smycken blev för övrigt mycket uppskattade. Jag har sagt det förut – det är så roligt att se vad de där unga talangerna hittar på. Man blir helt lyckligt av den friaste fantasi, imponerad av tekniska lösningar, glad åt mixen av gammalt och nytt och av udda material samt rörd av den medvetenhet och omsorg om naturen som många visar. Hos italienska Alienina såg man bland annat de mest iögonfallande halsband gjorda av återanvänt material såsom segelrep, bilgummi och bomullsvekar.

38

För att få en slags översikt av mässan som helhet, gick jag med på en specialguidad tur för besökande journalister, ledd av Hansjerg Maier-Aichern, professor vid University of Arts and Design i Karlsruhe. Några av hans honnörsord är framförallt hållbarhet, och på något sätt känns just de principerna mycket talande för just ung design. Och väldigt mycket så bland de unga smyckesutställarna. Min klara favorit bland talangerna den här gången blev Eva Johanna Slotta från Berlin med sina ”coloured balloons” – ett alldeles eget sätt att slipa ädelstenar på, med silver liksom inuti ädelstenarna. Flytande, lätta, eleganta med en omedelbar effekt som genast drog blicken till sig trots att de var så små. Mer svenskt. Genom Svenska Moderådets projekt, Rookies, uppmärksammas återkommande nya svenska modemär­ken i utställningar, visningar och andra arrangemang, och på Tendence 2012 deltog fem formgivare med betoning på smycken, skor, väskor och andra accessoarer, nämligen Bedazzled, Lobra, Rubber, van Deurs och Tigerklo. En lärorik erfarenhet tyckte Helena Carlson bakom smyckemärket Rubber. –Jag tyckte att mässan var både rolig, utmanande och framförallt lärorik! Att möta både utställare och besökare är ju jätteroligt. Sen exakt vad det ger i slutänden, är svårt att säga. Jag fick kontakter på plats som har gett mig återförsäljare, men även pressen är ju viktig för framtiden. Det är absolut ett sätt att synas - för syns man inte så finns man ju inte. För Jennie Rhönnstad, med smyckemärket Bedazzled, blev det en rolig första mässerfarenhet. - Det var första gången Bedazzled ställde ut på en mässa och första gången jag var på Tendence. Det är en väldigt stor mässa som kan vara ganska svår att få en helhetsuppfattning om. Men ju mer man letar runt, ju mer roliga idéer, snygga designer och vackra saker hittar man. Sen ställde jag ut med fyra fantastiska märken och människor från Sverige som jag fått en fantastisk relation till. Efter Tendence ställde Jennie också ut på Precious Talents. KINA ANDERSSON

TID&SMYCKEN 5/12


DELVA AB. TEL: 046-12 42 20, E-MAIL: STORM@DELVA.SE


M

ed sin mohawkfrisyr ser Johan ut som en punkmusiker. Men det är han inte. –Johan är vår nye urmakare och specialist på mekaniska ur. Han spelar en viktig roll i vår framtid, säger Klas Mollstedt på Mollstedts Ur i Karlstad. –Vi tror nämligen på en renässans för mekaniska ur, en utveckling vi sett under flera år. Vi säljer allt mer mekaniska ur. Det ligger i tiden. Folk har blivit medvetna och vill ha kvalitet och miljövänliga produkter. På Precious Galamiddag på Berns, fick Mollstedts Urpriset som Årets Urbutik av GLF (Guldsmeds- och Urleverantörernas Förening). Det blev blommor och fint diplom att sätta upp på väggen hemma hos Mollstedts Ur i Karlstad, där Tid&Smycken gör ett besök. Här jobbar, förutom Klas och Johan, även kollegan och delägaren Martin och Klas mamma, Annika.

40

I motiveringen skriver juryn bland annat om ständigt nytänkande och innovativa grepp när det gäller marknadsföring. Man trycker också på förmågan till varumärkesexponering. Ett extra plus är också att man varit i familjens ägo i över hundra år, noga räknat sedan år 1904. –Sedan butiken grundades 1849 har vi avverkat fyra hus och det kan mycket väl bli ett femte också, säger en uppspelt Klas. Butiken ligger, för de som inte känner till det, mitt i ”byn”, vid Stora torget. Och bättre läge kan man nog inte ha i en stad som Karlstad. Mollstedts är välkända i Karlstad, mycket tack vare att man genom årens lopp varit involverade i diverse idrottsprojekt. Både Klas och kollegan Martin har ett förflutet som bandyspelare på elitnivå. Att idrott och affärer hör ihop är lika sant som Newtons tyngdlag. TID&SMYCKEN 5/12


Klas förklarar: –Vi har alltid tyckt det som självklart att butiken ska synas när det arrangeras olika sportevent. Det är ett perfekt sätt att profilera våra märken och Mollstedts Ur i synnerhet. –Vi brukar också vara med när andra butiker i staden ordnar olika kundevent, tjejkvällar och liknande. Knappt hundra meter bort från Stora torget och Mollstedts Ur ligger domkyrkan. Som man – hör och häpna – också har en relation till. Här brukar man nämligen av och till arrangera diverse välgörenhetskonserter. Den senaste hette ”Musik i vinterkväll” och hade samlat 850 betalande åhörare. –Det har vi gjort i flera år och det är alltid uppskattat. Det kommer alltid mycket folk till konserterna, säger Klas. –Det här är inget som vi tjänar pengar på. Pengarna som kommer in går till välgörenhet. Men det är klart att det hjälper till att göra oss kända. På sikt är det naturligtvis väldigt viktigt, tillägger han. TID&SMYCKEN 5/12

Med på scenen under den upprymda prisceremonien på Berns var också kollegan Martin, före detta smålänning, från bandymetropolen Vetlanda, som för många år sedan värvades till Karlstad och Boltic. Hur han hamnade hos Mollstedt är en särskild historia, men man kan ju gissa att det har med Mollstedts långa engagemang i stadens idrottsvärld att göra. Hur som helst, det var två glada herrar som tog emot publikens applåder och hyllningar. –Blev ni överraskade? –Absolut, svarar de samstämmigt, men det är klart att vi anade att det var något särskilt på gång när vi uppmanades att komma till Stockholm. –Grattis förresten, och hur firade ni det här då? De tittar på varandra och svarar sedan glatt: –Det blev en flaska champagne på rummet när vi kom hem från Berns.

41


Mollstedts är en välprofilerad butik som man knappast missar när man går över torget. Mollstedts Ur står det med stora bokstäver på både höjden och bredden runt fönster och entré. Redan här får man grepp om vilka varumärken man har. –Vi har inte så många märken, men desto starkare och bredare sortiment, säger Klas. Det är framför allt märken från Swatchgroup med Certina, Tissot, Longines och cK i spetsen. Och så har vi Seiko, Gant, Guess och Casio. Det är märken som vi jobbat med i många år. Vi är också noga med att alltid ha de modeprodukter som efterfrågas. Just nu till exempel klockor från Daniel Wellington. Men eftersom Mollstedts är en butik som gärna vill sticka ut och erbjuda något som folk inte kan hitta någon annanstans, så har man också ett eget märke – RSW. – Ett schweiziskt märke som har speciella modeller. Det är klockor i normala prislägen och rena lyxmodeller för över hundra tusen, och mer än så. –Det finns alltid folk som vill ha något annorlunda och gärna betalar extra för att få det, säger Martin. En annan sak som skiljer Mollstedts Ur från andra är att man också sedan ett antal år har ett unikt lagerhanteringssystem. –Det var Kjell (Mollstedt) som utvecklade det, säger Klas, Kjell är morbror till Klas och drev butiken till för fem år sedan när Klas och Martin tog över. –Lagersystemet gör att alla våra leverantörer kan se sin egen försäljning i realtid och exakt hur mycket av deras respektive märken som vi har i lager. De fyller på automatiskt när det börjar sina av någon klockmodell. –Det innebär att vi nästan aldrig har slut på bästsäljande klockmodeller, om det inte handlar om leveransproblem från fabriken.

Juryns motivering

Mollstedts Ur är konstant alltid nytänkande och innovativa med alltifrån lokala välgörenhetskonserter till egenproducerat marknadsföringsmaterial. Butiken arbetar också ständigt med varumärkesexponeringar på ett attraktivt sätt och ett tydligt kunderbjudande som motsvarar leverantörernas förväntningar och krav. Konsumenter som stegar in i denna butik blir korrekt och oklander-

42

Ett självklart och genialiskt system som man kunde tycka att alla butiker använder sig av. Men så är det inte enligt Klas. –Nej, vi är nog den enda urbutiken i landet som jobbar så här. Och varför det är så har jag ingen aning om, när fördelarna är så stora, säger han och ler snett.. Tidig var man också med system att ”messa” sina kunder när en reparation var klar. –Det har vi hållit på med i snart tio år och det är en självklar del i vår service. Service är ett vitt och diffust begrepp, men för Mollstedts innebär det att man alltid har en positiv attityd till sina kunder. Att ”sola alltid skiner i Karlstad”, lever man verkligen upp till här. Visserligen säljer man mest traditionella kvartsklockor, men enligt Klas och Martin kommer de mekaniska uren starkt. Det är också i det skeendet man ska se anställningen avden rockiga urmakaren Johan som vi nämnde inledningsvis. Med utnämningen Årets urbutik i ryggen, är man förstås extra inspirerade att satsa framåt. Priset är också ett kvitto på att man jobbar rätt. –Framtiden är redan här. Nu ska vi försöka bli ännu bättre och utveckla vårt koncept, säger Klas och Martin. Visserligen har man det ganska trångt, men några planer på att flytta från Stora torget har man inte. –Nej, nej, vi trivs så bra här. Vi skulle förstås vilja ha lite mer svängrum, men just nu finns inget tillgängligt utrymme ledigt. –Det får bli ett framtidsprojekt, slutar Klas. TEXT BÖRJE OHLSSON. FOTO BÖRJE OHLSSON och Daniel Dahlgren

ligt bemötta och erhåller alltid en mycket hög och kunnig servicenivå. Trots konjunktur-svängningar så står sig denna butik solvent och fullföljer alltid sina åtaganden exemplariskt gentemot sina leverantörer. Butiken har funnits på nästan identiskt plats sedan 1849, har överlevt en stadsbrand och har ägts och drivits av familjen Mollstedt sedan 1904.”

TID&SMYCKEN 512


DS ACTION Chrono Automatic DIVERS’S WATCH 200M ISO 6425 Sapphire crystal Stainless Steel Swiss Made WWW.CERTINA.COM

TID&SMYCKEN 1/06

43


Urmakarskolan räddad! Inför skolstarten skrevs ett avtal mellan SUF (Sveriges Urmakarförbund) och branschen, som innebär att Urmakarskolan nu kommer att leva vidare. Som vi tidigare berättat (T&S 2/12) blev Urmakarskolan av med sin status som Wostep-skola. Och på grund av att skolan mörkade detta, fick man heller inget statsbidrag. Möjligheterna att rädda skolan, med SUF som ägare, från ekonomisk kollaps såg mörk ut. SUF:s aktier har övertagits av Stjärnurmakarna, Watchmarket och Ur-fackmännen, vilket innebär att SUF inte längre har någon delaktighet i skolans drift mer än som hyresvärd. Georg MÜller, tidigare VD på Stjärnurmakarna, fick branschens uppdrag att söka nya vägar för att rädda Urmakarskolan. Han såg bara en enda lösning. –SUF måste bort från skolan och branschen ta över, sa han i samband med TID&SMYCKENS förra artikel. Och så blev det alltså. I dag består styrelsen av Bo Ohlsson (ordförande), Carl Aschan (VD Stjärnurmakarna), K-G Gustavsson (ekonomichef Watchmarket), Torbjörn Roos (Ur-fackmännen) och Maarten Pieters (VD Wostep, Schweiz). Ny VD är Birgitta Kaaling Wukics. En ny ansökan om statsbidrag har lämnats in av den nya ledningen. Besked väntas i februari 2013. –Men det finns ingen anledning tro att ansökan ska avstyrkas som förra gången, säger Georg Müller. Urmakarskolan får tillbaka sin Wostep-status och därmed torde alla krav vara uppfyllda. Frågan om var skolan ska driva sin verksamhet är dock ännu inte klar. Det finns en klar önskan att få fortsätta i samma lokaler i Borensberg, men den nya ledningen är inte beredd att betala den

hyra som fastighetsägaren SUF begär. Förbundet vill hellre sälja fastigheten för bostäder än att låta verksamheten få vara kvar. –Vi har formellt tackat nej till att stanna i lokalerna. SUF:s krav var omöjliga för oss att möta. Möjligen är ännu inte sista ordet sagt. Och det vore naturligtvis synd att lämna så ändamålsenliga lokaler. –Men vi är inte oroliga, tillägger Georg Müller. Det finns gott om lokaler, till exempel i närliggande Motala. En bra lösning för eleverna som redan bor i trakten. Nuvarande Urmakarskolan kommer dock att stanna i lokalerna i Borensberg till den 30 juni 1913, då hyreskontraktet går ut, I och med övertagandet har en samlad bransch, i väntan på statsbidraget, visat stor vilja att hjälpa till med finansieringen. Den som gjort det stora jobbet är Svante Nilsson, Klockmaster Globen (ordf i WM). Det är han som envetet ringt runt i branschen för att skaffa fram en finansiering. –Svante ska ha stor heder av sitt arbete, framhåller Georg Müller Men skolan kommer även i framtiden att behöva stöd från andra bidragsgivare. Branschens stöd för innevarande läsår ger dock skolan ett andrum att lösa den långsiktiga finansieringen. Kedjorna Stjärnurmakarna, Klockmaster och i viss mån UR-fackmännen står som garanter för bidragsvolymen, och i dagsläget har branschen sammanlagt ställt upp med närmare en miljon kronor. –Bidragsgivarna är många och det är både stort och smått, från de stora leverantörerna till enskilda urmakare/ butiker, avslutar Georg Müller. LARS MAGNUS JANSSON

Per-Åke Jansson bemöter kritiken TID&SMYCKEN erbjöd SUF att kommentera den artikel som redogjorde för turerna kring Urmakarskolan. Man tackade nej, men gick i stället i svaromål i Urmakartidningen. Då kommen-

taren framförts i ett annat forum, har vi valt att inte göra något bemötande. Istället har vi bett Per-Åke Jansson, tidigare VD för Stjärnurmakarna och väl insatt i frågan, skriva en kommentar.

Wostep hade meddelat ledning och styrelse att skolan inte nådde upp till de högt ställda krav när det gäller arbetsbänkar, verktyg, med mera. Birgitta Kaaling Wukics var då nyanställd VD i Skolan AB. Tillsammans med dåvarande ordförande, Perc Brodén och styrelsen, upprättades en handlingsplan för att nå upp till Wosteps krav. Det tog några år, men åter hade skolan landat på den höga nivå som samtliga Wostep-enheter har och skall ha. I styrelsen fanns representation från SUF, två ledamöter, samt en ledamot från WatchMarket, en ledamot från Urfackmännen samt en ledamot från SUAB. Jag nominerade vår ledamot till styrelsen, Perc Brodén, som just lämnat SUAB:s styrelse efter flera år. Perc är en erfaren styrelseledamot och mycket drivande. Sålunda representerade Perc SUAB. Skolans styrelse utsåg sin ordförande, och Perc åtog sig uppdraget att leda styrelsens arbete.

att så länge som skolans styrelse bestod av ledamöter från leverantörer eller butikskedjor, och att dessa var i majoritet, så skulle stödet få fortsätta. Wostep varnade också för risken att de skulle avsluta samarbetet med skolan om styrelsesammansättningen förändrades.

Jag förstod med tiden att det förekom friktioner mellan SUF´s representanter och ledamöterna från oss småägare. Ledningen i skolan tittade på alternativa hyreslokaler för att dels bilda sig en uppfattning att de hade en marknadsmässig hyresnivå, men också för att sätta lite press på SUF att sänka hyran och åtgärda brister i lokalerna. Det gjorde också SUF som fick behålla sin hyresgäst. När jag valdes till ordförande i Skolan AB, vädjade jag ett flertal tillfällen till SUF att vi skulle upprätta ett aktieägaravtal mellan de olika delägarna. SUF sköt på denna fråga, och anspåg att Aktieägaravtalet var en icke-fråga för dem. Det framgick också att SUF ville ha röstmajoritet i styrelsen, d.v.s. fler ledamöter från SUF än för det sammanlagda antalet ledamöter från marknaden. I ett befintligt dokument som skrevs mellan aktieägarna, där styrelsesammansättningen var fastställd, negligerades helt. Wostep vill att associerade och godkände skolor ska ägas av leverantörer, kedjor eller andra aktiva aktörer. Inte av en branschförening/förbund. Detta har Wostep mycket tydligt förklarat för SUF:s styrelse. Men Wostep bedömde dock

44

En Extra Bolagstämma kallades av SUF. Förbundet hade meddelat att man avsåg att utnyttja sin tyngd som majoritetsägare i frågan om styrelsesammansättningen i Skola AB. Urfackmännen fick inte ens längre vara med i styrelsen, medan Watchmarket och SUAB skulle få behålla sina platser. När ordförande Mattsson stängde bolagsstämman, hade SUF fått sin majoritet i Skolan AB. SUAB och Watchmarket meddelade sina farhågor och vilken konsekvens denna förändring av styrelsesammansättningen skulle medföra för skolan. Vi insåg att det inte fanns några förutsättningar att påverka skolans framtid i den nya roll som SUF försatt oss i. Därför avstod vi från styrelserepresentation över huvud taget och hembjöd våra aktier. Årsredovisningen från året före fanns tillgängligt, och det visade att mer än 70 procent av SUF:s intäkter, som för övrigt var kraftigt sjunkande, bestod av hyresintäkter. Om skolans styrelse lämnat sitt hyreskontrakt skulle SUF sannolikt inte klara sin ekonomi. Ett sådant scenario hade mycket väl kunnat uppstå. Därför ansågs det säker som viktigt att SUF har full kontroll på denna affärskritiska intäkt, i form av hyra. Jag hävdar att SUF bytt kostym från ett stolt yrkesförbund till en fastighetsförvaltningsverksamhet. Den dåvarande styrelsen i SUF, har hanterat medlemsmedel på ett mycket ansvarslöst sätt, äventyrat skolans framtida inriktning, och fullt medvetet negligerat Wosteps krav. Detta medförde att Sverige inte

längre har en skola med internationell klang och kvalitet.

TID&SMYCKEN 5/12


TID&SMYCKEN 2/12

45


Vad händer sedan med ditt skrotguld? TID&SMYCKEN har i en tidigare artikel beskrivit vad som händer när kunden vill sälja sitt skrotguld. Ett test visade klart att det lönar sig att gå till sin lokala guldsmed. Fackhandeln betalar cirka 40 procent mer för guldet än de ambulerande gulduppköparna. Här fortsätter vi med att följa skrotguldets vidare öde. 46

TID&SMYCKEN 5/12


B

utikernas inköp och vidareförsäljning av skrotguld bara ökar. I takt med att den svenska tillverkningen av smycken fortsätter att krympa, ser proportionerna i dag helt annorlunda ut än tidigare. –Inköp av guld har blivit en viktig inkomstkälla för butikerna, även om vi just nu kan märka en viss stagnation, säger Gert Andersson på KarAna i Helsingborg, som är en stor aktör på skrotguldsmarknaden.

dessa löses i s k kungsvatten, en blandning av saltsyra och saltpetersyra.

TID&SMYCKEN har följt skrotguldets väg från kund i butik till KarAna och vidare till moderbolaget K A Rasmussen i Norge, som tar hand om bearbetningen fram till finguld. KarAnas system för skrotguldets väg bygger naturligtvis på största tänkbara säkerhet, och att på butikerna skall kunna vara säkra på att de får det rätta priset för det guld de säljer.

Efter tio dagar får kunden ett besked om den totala vikten på skrotguldet, även smältvikten och hur stor del som är finguld. Därefter får kunden betalningen insatt på ett konto. –Här kan kunden avvakta om han vill, förklarar Gert Andersson. Vill man vänta med att lösa in pengarna, så bestämmer man det själv. Om man bedömer att priset på guld kommer att stiga, och man inte är i direkt i behov av pengarna, kan det naturligtvis löna sig att vänta.

Logistiken börjar med att butiken lägger sitt skrot i en plastpåse. Den skickas till KarAna i Helsingborg i en plastburk, som kan lämnas in som rekommenderad postförsändelse. Kunden uppger på en ordersedel vikten på skrotguldet. Väl framme i Helsingborg kontrolleras vikten och allt forograferas. KarAna säkrar sedan priset på guldet enligt dagsvärdet. Skrotguldet har ett ordernummer som följer det på sin väg. Det är bara KarAna som känner till vem som döljer sig bakom partiet. När det når K A Rasmussen i Norge är kunden anonym. I Norge görs ytterligare en viktkontroll, och allt det guld som kommit in under dagen smälts i stora induktionsugnar och får formen av en tacka Den provborras för att man ska kunna göra analyser av metallinnehåll. K A Rasmussen granulerar sedan tackan till små bitar, och

Nästa fas i processen är utfällning, där man med hjälp av olika kemikalier fäller ut guldet. Nu har man ett finguld på 24 karat. Toleransen av halten i finguld är stenhård. Om den understiger 99,995 procent godkänns den inte.

VAD GÖR DÅ K A Rasmussen med det finguld man fått fram? –Det mesta säljs utomlands, säger Gert Andersson. Det är banken och andra finansiella institut som är våra kunder. –En del säljs som investeringsguld, t ex av Guldcentralen. Endast en ständigt krympande del går till smyckesproduktion här hemma i Sverige. LARS-MAGNUS JANSSON

I TID&SMYCKENS Konsumentedition, som utkommer i mitten av november, berättar vi om möjligheterna för allnänheten att köpa investeringsguld. TID&SMYCKEN 5/12

47


Formex hösten 2012:

Nostalgi, nordisk charm och yoga S mycken är som bekant numer ett stadigt inslag på Formex. Det dyker alltid upp några nya utställare och roligheter – om än det mesta är sig likt. På mässan som helhet hade man valt att lyfta fram den nostalgi som sveper in i inredningsvärlden – självklart tolkat till ett modernt uttryck. Man lyfrer fram gamla klassiker, låter sig inspireras och ger dem nytt liv. Självklart hittar man en retrokänsla även bland smycken och klockor. Roliga klockmärket Slap Watch bjöd till exempel på 70-talsnostalgi i några av de nya modellerna. Och Sägen med sin bedårande smycken av gamla porslinsbitar, kombinerar retrotrend med en annan trend – hållbarhetsprincipen. Intresset för nostalgi och sökandet efter rötter speglar sig också i en längtan efter det naturliga, och i vår värld handlar det, förutom om hållbarhet, till exempel om oslipade stenar. Som de tunna, förtjusande ringar med dylika hos Syster P. Märket Soul of Maïa har redan från starten hämtat inspiration från stenars vackra nyanser och former men också från att de är ett naturmaterial som påverkar oss med sin kraft. Nu har man också inlett ett samarbete med Malin Berghagen och lanserat en kollektion med, ja, yogasmycken. Om jag förstår det hela rätt, är de tänkta att användas vid meditation. Även hos andra utställare såg man en vilja att berätta om stenars olika påstådda krafter.

Soul of Maïa har i samarbete med Malin Berghagen tagit fram yogasmycken.

Det här känns som ett tecken i tiden, jag har skrivit om det i andra sammanhang, från andra mässor: magi, mystik och symbolik blir allt vanligare i smyckevärlden. Det blir också vanligare att beskriva sina smycken i ordalag som ”innerligt”, ”sinnligt”, ”värme”, ”uppriktighet”. Att bygga en historia runt sitt varumärke, så kallad storytelling, blir också allt viktigare. Tillbaka till inredningsvärlden: det var den nordiska traditionen som lyftes fram i mässans trendtema (ni vet den blonda, enkla stilen) och detta avspeglades också i årets Nova Designpris, som gick till en formgivare som ansågs kunnat tolka sitt lands starka formtradition till nya uttryck på bästa sätt. Det blev till Mari Isopahkala. Just det – den finländska formgivaren som har designat det fantastiska halsbandet Winter Pearl för Lapponias räkning (och som för övrigt kommer i en uppdaterad version för 2013). Och så tillbaka till smyckena: – Bland det vackraste man kunde se var danska Louise Kraghs handtillverkade smycken i porslin. I år kändes de ännu enklare, nästan råa i sitt uttryck, än tidigare. – Ett annat danskt märke som drog till sig många besökare var Sence Copenhagen, smycken med en slags elegant, rustik charm med fin känsla för färgkombinationer. – De knappsmycken, som varit så populära nere på kontinenten ett längre tag har ju letat sig till Sverige, och på mässan hittade man märket Endra, representerat av Baglady. Till sist måste jag bara nämna GÖR Studio. Trött, och på väg hem, blir jag lyckligtvis stoppad av formgivaren Linnéa Therese Dimitriou – eller snarare av hennes bror, som snällt hjälpte sin syster. Linnéa har nyligen grundat sin studio, och idén är att samarbeta med olika formgivare och hantverkare. I den första kollektionen, för vintern 2012-13, ryms bland annat sjalar, flugor och slipsar i siden – och fantastiska broscher i guldbroderi, som jag föll pladask för. De är tillverkade av Anna Viola Edin, som har studerat vid Royal School of Needlework i Hampton Court Palace i London. Vid sidan om studierna har hon också frilansat som brodös för stora modehus och utfört specialarbeten åt konstnärer och privata kunder. Linnéa berättade också att hon bland annat tackat nej till ett anonymt uppdrag som sedan visade sig vara Kate Middletons bröllopsklänning. Anna ska vi nog hålla ögonen på. Linnéas sidentryck kändes för övrigt också som små juveler. KINA ANDERSSON

Deborah Rudolph låter stenar spela huvudrollen. Här örhängen av agater. Hon fick också ta emot ett konsthantverkspris för sina smycken (bland nominerade från olika designområden).

Bedårande roliga knapphalsbandet från Bedazzled.

Ring i guldpläterat silver med oslipad citrin från Syster P.

Danska Louise vackra smycken av porslin.


Fossil Sweden AB | 031 719 45 00 | information@fossil.com


Få svenskar på Bella

Nakenshock hos Berings. Knappast. Ett gäng baddräktsmodeller passade på att kolla in Berings nya klockor. Jens Christian Fejfer (tv) och Andreas Ekvall tycker det är ”mums”.

A

tt Bering hade något på gång när det gällde smycken hade vi anat en tid och speciellt i våras när vi upptäckte att fd marknadschefen för Spinning Jewellery, Brian Jensen, anställts hos Bering. Och mycket riktigt. På Bella visade klockföretaget Bering att man också vill vara med i smyckeleken. Man presenterade ett spännande ringkoncept som bygger på principen att kombinera olika ringdelar och på sätt skapa sin egen personliga ring. Och som framgångsrikt klockföretag har man utgått från de material man är van vid och behärskar: stål, keramik, swarovskistenar etc. Det är alltid kul att åka över ”Bron” och uppleva Bella och Köpenhamn. Det är någonting med luften här. Livet känns lättare, humöret stiger. I år var mässan sammanslagen med den stora modemässan och hade döpts om till Copenhagen International Jewellery Fair. Resultatet blev väl så där. Både antalet utställare och besökare var färre än vanligt. Svenska utställare lyste nästan helt med sin frånvaro. Speciellt ödsligt kändes det i den slutna avdelningen, dit bara smyckesbranschen hade tillträde. Men Cristian Daudistel på Crown, en av få svenska utställare, var nöjd och sa glatt att han hade fin försäljning. Lika positiva tongångar hördes det i Frimans stora monter. Här var det förresten debut för de nya klatschiga skyltställen. Hos Kalas och Ann Shergill var det cirkus för hela slanten. –Man måste ha kul, sa Ann, som har ett fruktbart samarbete med konstnären och sångerskan Maja Gullstrand. För Tid & Smycken var de nya, men för den danska publiken är både Gitte Søe och Marie von Lotzbeck välkända. Båda gör smycken i avskalade former, Gitte med förkärlek för geometriska former medan Marie jobbar mer i det lilla, raffinerat enkla formatet. Både Georg Jensen och Ole Lynggaard hade stora imponerande montrar, som man ställde ut i den öppna avdelningen. Förmodligen för att nå en större publik. Jensens påminde i stilen om deras konceptbutiker, och här såg vi bl a Fusion som armband. En makalös skapelse i vitguld med 2200 pavéfattade diamanter till det nätta priset av 1 miljon kronor. Ole Lynggaard firar nästa år 50 år som ett av Skandinaviens mest framgångsrika juvelföretag. Det firar man med att i annonser hylla klassikerna och det genuina hantverket. Eller folkligare uttryckt: Tillbaka till rötterna! Men Bella ger inte upp, det ryktades till och med att man ska dra igång en vårmässa. Det vore en överraskning.

Enkelt och självklart, hjärta i vitguld med diamanter, Georg Jensen.

Ikoniska designern Regitze Overgaard har gjort ringen i silver och jade för Georg Jensen. Också som halssmycke och örhängen.

Fusion också som makalöst armband i 18 karat guld och hela 2200 pavéfattade diamanter. Pris runt 1 miljon svenska kronor.


Berings stora nyhet var ett ringkoncept som man för första gången visade upp. Olika delar som kan kombineras ”oändligt”. Materialen är stål, swarovskistenar och ceramic

Halsband och armband med “magiska“ stenar från Puss.

Läckra ringar i silver och svarta swarovskistenar från Sif Jakobs.

Smycken med skön frihetskänsla. Från Puss.

Michel Nordahl, Nordahl Anderson, berättade glatt att man fått rättigheterna till Bamse. Satsar nu på Sverige och har också inlett samarbete med guldsmeden och designer Marie von Lotzbeck.

Enkelt och trendigt från Aagaard.

Ringfrossa från Aagaard, guld, briljanter och ametist.

Danska Louise Degn, vann årets talangtävling, Brand New med en serie lekfulla smycken i form av teservis i silver, guld och diamanter.


Nästa år fyller juvelföretaget Ole Lynggaard Copenhagen 50 år celebrerar bl a med att i kampanjer och hylla den klassiska juvelkonsten. Här Hele na Christensen med några av Charlotte Lynggaards senaste skapelser, på god väg att bli riktiga klassiker.

Armband med budskap från Puss.

Trio från Juvel & Design i Helsingborg, Therese, Pernilla och Suzana.

Karin Johansson, Heirings nya säljare i Sverige, visar succéarmbandet Livia. Utbytbar ovandel, som finns med olika utsmyckningar.

Cirkus var temat hos Kalas, där Ann Shergill visade alla nya barnsmycken. Alla som köpte ”karusellpaket” fick 100 specialritade kort av konstnären och artisten Maja Gullstrand. Søe med sina egna personligt gjorda smycken i geometriska former.

52

TID&SMYCKEN 2/12


Keld Borups smarta smyckekoncept Changeling, armband, halsband och ringar där man tack vare fattningens konstruktion enkelt byter ”sten”. Stenen kläms fast mellan ring och finger

Danska Susanne Friis inspireras av Art Deco-stilen. Armband i oxiderat silver och blommor i förgyllt silver.

Marie von Lotzbeck, spännande designer, som gör raffinerat enkla smycken.

Jette Towaerd på Opium One bär ”handknypplade” smycken i silke med diamanter och pärlor. Kinesiska hantverkare fanns på plats och demonstrerade sin skicklighet.

Kopplingsbart halsband från norska Celine Engelstad.

Trollslända i silver och skal från pawasnäcka. Billie Design, Lund och Retna Gil.

Ring i rökkvarts från Elin Design. Oxiderat silver och små diamanter hos Annette Wille.

TID&SMYCKEN 2/12

53


SEIKO Astron GPS

Klockan som alltid visar rätt tid O nsdagen, 10 oktober, var det europapremiär för Seikos nya klocka, Astron. Den visades första gången på Baselmässan, tidigare i år, och började säljas i oktober. Evenemanget hölls i The Royal Observatory i Greenwich, Storbritannien. Som bekant så går ju 0-meridianen genom Greenwich, där den berömde urmakaren John Harris (1693-1776) klockor finns utställda. John Harris arbetade med att ta fram exakta kronometrar för sjöfarten på 1700-talet och fick pris för sin ”H4” eftersom han löst longitudproblemet. Ett mycket bra val av plats för att lansera en klocka som nya SEIKO Astron GPS.

Astron är en analog klocka, som via GPS-systemet (minimum 4 satelliter) alltid håller rätt tid, oberoende av i vilken av de 39 tidszonerna du befinner dig – antingen automatiskt en gång om dagen (klockan lär sig av sin bärare vilken tid på dygnet som är mest optimal för att ta emot signalen), eller via ett knapptryck, närhelst du vill. Hela tavlan är dessutom en solcell, så batteribyte behövs aldrig. Om klockan ligger i mörker i en låda så håller den laddning i två år. När du tar upp den och utsätter den för solljus, drar den igång igen och ställer in rätt tid och datum. Seiko har haft en klocka tidigare med namnet Astron, och det var det första quartzarmbandsuret som släpptes på markna-

54

The Royal Observatory i Greenwich.

TID&SMYCKEN 1/06


den – den 25:e december 1969. Som bekant blev det starten på den quartzrevolution som nästan fick den mekaniska klockan på fall och stora delar av den schweiziska klockindustrin att försvinna. Anledningen till att man nu väljer att använda samma namn på den nya skapelsen är att man tror att den här teknologin åter kommer att revolutionera armbandsuret. 110 urhandlare, journalister och undertecknad klockentusiast samlades på gården utanför The Royal Observatory. Det bjöds på Champagne och tilltugg och vid ett antal bord kunde man testa den nya klockan eller få den demonstrerad av den tillmötesgående och trevliga Seiko-personalen. Speciellt modellerna i titan är härligt lätta i förhållande till sin storlek (47x16,5mm) och sitter som gjutna på min 19 centimeter tjocka handled. Jag kan också berätta att det fungerade klanderfritt att få GPSsignal så att korrekt tid ställdes in. Inomhus blev det mera mingel där alla sex versionerna av klockan fanns uppställda bland sina 250-åriga släktingar, ”H1-H4”.

Senare på kvällen bjöds på tal och en enastående ”show” i planetariet. En representant från Seiko berättade, att bara under de första fyra dagarna hade man sålt 1 000 exemplar av de nya klockorna och att efterfrågan är så stor att man troligen inte kommer vara i kapp kapacitetsmässigt förrän i mars-april 2013. Succé med andra ord. För mig som Seiko-samlare var det en upplevelse att få vara med om detta event. Att fingra på de nya modellerna och prata med Seiko-folket (bland annat konstruktören av den IC som klockan bygger på). Själv blev jag uppmärksammad för att jag bar en original-Astron från 1970. En av experterna från Seiko Japan sa till och med: ”I have only seen two of those in my life, yours and the one at the Seiko Museum”. Stefan Molin Seikoentusiast (www.mollewatch.webgain.se)

ATRON – nytt och gammalt.

Vimmel.

TID&SMYCKEN 2/12

55


56


HUDVÄNLIGA SMYCKEN

med Swarovski kristaller och Cubiz Zirconia stenar

Blomdahl är smycken utvecklade i samråd med hudläkare. Bevisat snälla smycken för din hud och hälsa. De passar alla, även dig som redan är allergisk. Blomdahl är ett tryggt sätt att vara fin varje dag.

www.blomdahl.se


Kinastrendplock

Kina Andersson, kina.andersson@telia.com

Maximalt i höst

Jag föll för indiska smyckemärket Zariin, när jag besökte Tendencemässan i Frankfurt tidigare i höstas; föll för det lätt svulstiga, färgglada. Ingen minimalism här inte. Inte så konstigt kanske om man nu är svag för det överdådiga, men det får mig också att tänka på att det faktiskt dykt upp nya modeländer som inspirerar och påverkar. Som Indien, men också Kina och Ryssland. Det har länge pratats om de här nya lyxmarknaderna och deras längtan efter glamour. Först kom Ryssland med sin nya, superrika överklass, sedan KIna som väntas bli världens största marknad för lyxkonsumtion. Det är klart att sådana länder påverkar utvecklingen, och det är länder med andra stilideal än här i väst; starka färger, guld, sammet, brokad och glitter – äkta eller oäkta – är självklarheter.

I höst hittar vi också massor av inspiration från ädla stenar och sköna metaller, när det gäller mode och accessoarer. Kläder, väskor och skor är broderade med guldtrådar, paljetterade eller bara allmänt beströdda med bling. Modehus som Ralph Lauren och Marni har dekorerat sina kreationer med guldbroderier i form av drakar, blommor och snirkliga mönster och Balmain visar prålig barock med pärlor och guldrep. Höstens blingtrend speglas förstås också i de stora klädkedjorna. H&M har till exempel inlett ett samarbete med Vouges Anna Dello Russo, och i höst är hon aktuell med en prålig guldmålad smyckeskollektion för klädjätte,ns räkning. Lindex pratar om barocka inslag, guld och leopardmönstrat. En del förfäras – för visst är väl skandinavisk smak, god medan guld och glitter är vulgo... Självklart tycker man olika. Jag tycker det är roligt när det smaskas på. Men självklart handlar det också om en ekonomisk verklighet. När miljoner kineser och indier och ryssar vill köpa mode måste modehusen anpassa sig. Modemakten verkar helt enkelt förskjutas allt mer från Europa. Det här ser vi ju också i vår värld, som flirten med Asien; såväl smyckes- som klockvärlden är fyllda med asiatiska referenser. Man anpassar stilen efter de marknader där pengarna finns. Hur som – man kan också se det som att smak faktiskt förändras över tid. Och nu är den helt enkelt mer förgylld. Och tillåtande. Mönstrat matchat med ännu mer av samma mönster verkar ligga i linje med detta, som exempelvis hos modehus som Miu Miu, Prada och Louis Vuitton. Även här hemma, under Stockholm Fashionweek, såg man också en hel del mönster, både ränder och prickar samt abstrakta och grafiska mönster. Mer av allt helt enkelt. Mönstrat hos Mayla.

58

Uppseendeväckande hos Tiger of Sweden. TID&SMYCKEN 5/12


Indiska Zariin.

Mixa och matcha.

Helmรถnstrat hos H&M. TID&SMYCKEN 5/12

Vouges Anna Dello Russo.

Mรถnstrat matchat med mer av samma mรถnster. Louis Vuitton. 59


Åtta stenar på frammarsch Jade Inte minst Kinas växande ekonomi avspeglas i den senaste tidens priser på jadeit – den ädlare formen av jade. De redan högt skattade gröna kulorna och sniderierna når redan oerhörda priser på auktion och de bara fortsätter att öka – priset för vissa sorter har enligt New York Times tiodubblats det senaste decenniet. Spinell Att studera det senaste årtiondets prisförändringar för spinell är som att studera en uppåtgående kurva utan slut. Om något så tycks ökningen ha accelererat den senaste tiden. Det faktum att spineller nästan aldrig behandlas lockar många, och en färg som kan sätta de vackraste rubiner och safirer i skuggan tillsammans med utmärkt hållbarhet gör den till en förträfflig – och kanske fortfarande undervärderad – ädelsten. Mandaringranat Årets färg var mandarinorange. Få stenar utgör då en bättre matchning än spessartinen, en sten som även går under namnet mandaringranat. Årets färg må visserligen ersättas med en annan vid årsskiftet, men spessartinen ser ut att vara här för att stanna. Medan brandgul färg hos safirer nästan alltid fås på konstgjord väg, genom att upphetta safirerna tillsammans med grundämnet beryllium, så är spessartinens brandfärg naturlig. Dess hårdhet är utmärkt och lystern ligger i färgstenarnas toppskikt, och än så länge är priset på stenar under 5 carat överkomligt. Brandgula stenar i svenskarnas lite färglösa smyckeslådor är en trend att uppmuntra.

Rådiamanter I skärningspunkten mellan trenden mot naturlighet och den klassiska diamantens exklusivitet ligger rådiamanten. Diamantkristaller kan växa i förbluffande former, och de naturliga, obehandlade färgnyanserna spänner inte bra över champagne och cognac: diamantkristallerna går att finna i citrongult, ljusrosa och till och med grönaktigt. Naturliga, råa svarta diamantkuber sammanfattar allt det som är populärt i herrsmycken. Zirkon På listan över riktigt heta stenar just nu finner vi den blå zirkonen, men också de lite ovanligare purpuraktiga och rosa färgnyanserna. Inte så konstigt kanske, zirkon har en av ädelstensvärldens absolut högsta värden av såväl brytningsindex som dispersion vilket skänker den en diamantlik eld, och en stor zirkon kring halsen fångar 60

uppmärksamheten från en hel sal. Faktum är att en 5 carats välslipad purpurrosa zirkon är, bland naturliga ädelstenar, det närmaste man kan komma en lika stor purpurrosa diamant. Blå Ceylonsafir Från flera håll kommer rapporten att safirer med den lugna och ljuvliga blå nyansen karaktäristisk för Sri Lanka (f.d. Ceylon) har ökat i populäritet under 2012. Naturliga och unika pärlor Naturliga pärlor – som i icke odlade – har naturligtvis alltid varit en märkvärdig raritet. Den senaste tiden har de astronomiska summorna som dessa pärlor betingar vuxit ytterligare i takt med vårt begär efter oförfalskad naturlighet. Även Tahitipärlor och South Sea åtnjuter allt större fascination från de som får upp ögonen för dessa rara skönheter – möjligheten att utnyttja naturens egna små formdefekter och färgvariationer hos pärlorna för att smida något unikt kan inte ha undgått att fascinera någon den senaste tiden.

Rosa diamant Naturliga rosa diamanter har aldrig varit populärare – eller dyrare. Snittpriset för encaratare med intensiv rosa färg utan inneslutningar har gått upp till 180 000 dollar per carat enligt Robert Genis vid The Gemstone Forecaster. Flercaratsstenar med VS-kvalitet har upprepade gånger betingat priser omkring 1,5 miljoner dollar per carat på auktion de senaste åren. I någon mån var rosa diamant länge en sten bland kronjuveler och relativt okänd för allmänheten, något som tog en snabb vändning när sångerskan Jennifer Lopez visade upp en vigselring med en 6 carats rosa diamant och startade en rosa diamantfeber i Hollywood. Naturligt rosa diamanter är det dock få som kan unna sig, och febern kan därför nog lätt smitta av sig på andra delikat rosa stenar såsom rosa safir och morganit, vilkas popularitet redan idag är på stadig uppgång. På bilden den nyfunna rådiamanten Argyle Pink Jubeliee, hittad i Västra Australiens Argylegruva i våras. Tänk om någon hade modet att skippa slipning och polering och sätta den 12,76 carat stora råkristallen i ett hänge.

Och två på fall… Akoyapärlor Populäriteten hos något så klassiskt som våra pärlor kommer kanske aldrig att falla i ordets rätta bemärkelse, men branschen har blivit skadad av en väldig överproduktion från Kina den senaste tiden. Japanska akoyapärlor en av de typer som får utstå mördande konkurrens av billiga kinesiska alternativ - En amerikansk gemmolog beskriver marknaden för akoyapärlorna som ”platt, som bäst”, och tillägger ”död kanske är en bättre beskrivning.” TID&SMYCKEN 5/12


Tanzanit Överdriven marknadsföring från tv-shopkanaler i USA har fått tanzanitens slagfras ”tusen gånger sällsyntare än diamant” att ljuda ihåligt i många amerikaners öron. (Trots att påståendet förmodligen fortfarande är sant.) Att kalla tanzaniten opopulär vore att överdriva, men nog känns det som om lite av dess stjärnglans har skavts bort. Faktum är att tanzaniten aldrig riktigt har hämtat sig efter att dess pris nådde sina högsta höjder i början av 80-talet och föll igen några år därpå. Ett stort plus dock för den största gruvaktören - TanzaniteOne -ansträngningar för hållbar utveckling i närområdet och i Tanzania generellt.

Tre gissningar inför framtiden Många som kommer i kontakt med naturlig zirkon – en ädelsten omnämnd redan i bibeln och ej detsamma som cubic zirconia – blir förälskade i stenen. Naturlig zirkon är tillsammans med demantoidgranat den enda färgade ädelsten vars eld och lyster kan mäta sig med diamantens. Av sin hårdhet begränsas dock dess användning till festringar, örhängen och hängen. Men konstigt vore det om inte, någon gång, lystern hos denna fantastiska sten kunde gnistra sig in i kundernas hjärtan. Om så sker riskerar de nu överkomliga priserna att öka betydligt. Kanske pekar den senaste tidens popularitet mot att det är på gång? Den nya etiopiska kristallopalerna från Welo har varit med oss en tid nu, tillräckligt länge för att visa sina kvaliteter. Opalerna har förbluffat ädelstensvärden genom att inte visa något av den tendens att krackelera som nästan alla andra kristallopaler brottas med. Ändå är den, tack vare den relativt goda tillgången just nu då fyndigheten brukas för fullt, överkomligt billig. Men det kommer en framtid… Ädelstenssorter som traditionellt setts som befriade från konstgjorda behandlingar och förbättringar, såsom turmaliner och beryller, har de senaste åren också börjat behandlas i allt större skala. Granaterna en av få ädelstensgrupper som fortfarande sällan förbättras på konstgjord väg, utan har kvar sin naturliga färg och klarhet hela vägen från gruva till ring. Det är en egenskap som knappast kan bli annat än mer eftertraktad i framtiden. JOHANNES ORSTADIUS

T&S fakta

former

Experiment medmjuka reflektioner Stig Granlund (Atelier Ajour),

Mjuk design på kvartser.

Formspråket hos ädelstenar är ett minst lika hett ämne som valet av sten i sig – och trenden här har varit tydlig. Naturligt, rått, organiskt. Naturen inpå skinnet. Fascinera kunder med råa diamantkristaller, trä en tråd full av akvamariner i deras naturliga kristallform. Här frångås de normala slipningarnas vanliga regler för goda proportioner och vinklar: värdefulla ädelstenar slipas med rosenstensmönster på båda sidor, cabochonslipning integreras i allt fler stenar, inte sällan i form av de så kal�lade ”buff-tops” – ädelstenar med fasetterad undersida och mjukt cabochonslipad ovansida.


nyttfrångemmologerna NYA VERKTYG FÖR GEMMOLOGER Under de senaste årtiondena har en hel rad av instrument tillförts den gemmologiska vetenskapens arsenal. Gemmologin har på detta sätt kunnat hålla jämna steg med utvecklingen av nya syntetiska ädelstenar och nya metoder för behandling av naturliga ädelstensmaterial. Dessvärre har nästan samtliga instrument varit så dyrbara att endast de största laboratorierna haft de erforderliga ekonomiska resurserna för inköp av dessa. Det är därför glädjande när ett nytt, billigt, litet och användbart instrument tillkommit.

när det återfinns inbäddat i kristallstrukturen hos Paraibaturmalin och Turkos. Krom skapar skarpa färger i rött eller grönt. Dock krävs så liten mängd för att skapa färg att dessa stenar bara blir svagt magnetiska. Ett antal ädelstensmaterial har sin färg orsakad av annat än metalliska föroreningar och är därför diamagnetiska. Denna egenskap innehas av 1/3 av alla ädelstenar och gäller t.ex. Ametist, Citrin, Opal och Topas. Eftersom alla ädelstenar har ett bestämt förhållande till en yttre magnetisk källa – de är antingen attraherade, repellerande eller neutrala – så kan detta användas för identifiering.

Vid identifiering av okända ädelstensmaterial avläser gemmologen en rad fysikaliska egenskaper, vilka alla avspeglar materialets kemiska uppbyggnad och struktur. Ljusbrytning, densitet, hårdhet, reaktion på långt- och kortvågigt ultraviolett ljus samt ljusabsorption, för att nämna de viktigaste. Dessa sammanfattas till en slutsats om materialets identitet. En av materiens inneboende egenskaper, som vi tidigare endast kunnat använda i begränsad omfattning, är magnetism. De magneter som tidigare stått till buds har varit så svaga att dess användning har inskränkts till att åtskilja Hematit från konstmaterialet ”Hemetin” och vissa konstgjorda diamanter. Sedan mitten av 1980-talet har dock utvecklingen inom detta område tagit ett stort steg framåt genom utvecklandet av Neodymium-magneter, vilka nu finns tillgängliga i standardiserade storlekar och krafter, till mycket låga priser.

Den forskning som sedan 2008 bedrivits på detta nya område inom gemmologin, har resulterat i två olika instrument vilka båda är enkla och billiga. Hoover-vågen är ett instrument för kvantitativ mätning av magnetisk känslighet hos ädelstenar. Det består av en kombination av en portabel caratvåg och ett mikroskopstativ samt en neodymiummagnet. Det har visat sig vara ett mycket bra instrument för bestämning av granater. Tidigare har detta varit mycket omständigt och dyrbart, vilket resulterat i att granater ofta givits fel identitet. För mer information hänvisar vi till Gems & Gemology Winter 2011. Magnetstaven är ett litet praktiskt instrument för kvalitativ mätning av magnetisk känslighet. Verktyget består av en 5 cm lång bult på vilken man fäst en neodymiummagnet av standardiserad styrka och mått. För testning av ädelstenar används en 1/2”x1/2” Klass N52 magnet. Denna kan inhandlas för några tior på; http://kjmagnetics.com. För testning av infattade småstenar används en magnet av samma klass men med dimensionerna 1.5 x 6 mm. Det finns två olika testmetoder: flyt-metoden och direkt-metoden. Den förstnämnda lämpar sig för inomhusmiljöer och ger ett noggrannare resultat, medan den senare är lämplig för ”fältarbete” vid inköpsresor och liknande. Bägge testmetoderna är relativt lätt bemästrade med lite övning. Bakgrundssmaterial, referensdata, testmetodik och säkerhetsinstruktioner hämtas på: gemstonemagnetism.com.

All materia reagerar på närvaron av ett magnetiskt fält, antingen i form av attraktion eller repellering (frånstötning). Kraften i denna reaktion är möjlig att mäta och benämns magnetisk känslighet. Denna känslighet visar sig i form av stark attraktion hos så kallade ferromagnetiska material såsom järn, nickel och kobolt. Ferromagnetismen är så stark att den kan ”smitta av sig”. Exempelvis ett gem som sitter fast på en kontorsmagnet, blir själv magnetiskt och kan till exempel påverka en kompassnål. De flesta material är dock diamagnetiska och har den egenskapen att de är svagt frånstötande om de utsätts för ett magnetiskt fält. Om emellertid ett diamagnetiskt material innehåller ett tillräckligt antal atomer av metalliska föroreningar (e g. övergångsmetallerna i periodiska systemet), kan dessa neutralisera eller till och med överträffa frånstötningen och göra att sådana material i stället attraheras av en magnet. När det gäller ädelstenar, uppvisar dessa vanligtvis en annan typ av magnetism. Denna benämns paramagnetism och är ofantligt mycket svagare än ferromagnetismen. Denna magnetism verkar endast under den tid som materialet påverkas av ett externt magnetfält i dess närhet. Paramagnetiska material kan inte bibehålla laddning om det yttre magnetfältet avlägsnas. Det finns ett flertal paramagnetiska grundämnen i naturen. Dessa är vanligtvis metaller. Om ädelstenarna inte hade innehållit föroreningar i sin kristallstruktur så hade nästan inga färgstenar existerat. Samma föroreningar som åstadkommer selektiv absorption när ljuset tränger in i dem, och därmed skapar färg, är också ansvariga för ädelstenarnas magnetiska egenskaper. Ädelstenar har i de flesta fall färgen orsakad av metalliska föroreningar av Järn, Koppar, Krom, Mangan, Titan och Vanadin. Dessa är så kallade omvandlingsmetaller och paramagnetiska av varierande styrka. Stenar med mättade färger innehåller större mängder metalliska föroreningar och uppvisar därför starkare paramagnetism. Färglösa stenar däremot saknar färgskapande föroreningar och är diamagnetiska. Järn är det vanligaste färgskapande spårämnet och starkt magnetiskt. De flesta ädelstenar har sin färg orsakad av enbart järn eller i kombination med andra metaller. Mangan är ännu starkare magnetiskt och orsakar färg i ett femtontal ädelstenssorter. Koppar är starkt magnetiskt 62

Spektroskopet och magnetstaven är två instrument vilka bägge bygger på analys av metalliska föroreningar i ädelstenars struktur. Med spektroskopet kan analysen göras noggrannare och vi kan få veta exakt vilka metaller som skapar färgen. Med magnetstaven kan vi endast få reda på om de innehåller sådana. Emellertid är spektroskopet ett relativt svårbemästrat och förhållandevis dyrbart instrument, som dessutom är helt beroende av en stark ljuskälla. Magnetstaven har här en fördel i det att den är liten, billig och oberoende av belysning. Då granater återfinns i mer än 50 olika färgvarianter, spännande över hela spektrum, kan dessa förväxlas med många andra ädelstensmaterial. Genom sin starkt magnetiska känslighet är de lätt urskiljbara från andra ädelstenar med liknande utseende. Syntetiska stenar är oftast inerta eller endast svagt magnetiska vilket kan användas för åtskiljande från många naturliga material. Glas är inerta medan många av de material de härmar är magnetiska. Större partier av små rubiner kan snabbt sökas igenom efter ”insaltade” granater. Med den lilla magneten (1.5 x 6) kan smycken med många småstenar kontrolleras snabbt. Olikartad magnetisk känslighet ger en indikation om vilka stenar som bör ges en extra koll. Den forskning som bedrivits på detta område i endast några få år och av endast en handfull gemmologer, har just nått ut till den breda allmänheten av gemmologiskt intresserade människor. Vi kan nog se fram emot många nya rön och tillämpningar i framtiden. För SGRF, Peter Markstedt, Graduate Gemologist (GIA). TID&SMYCKEN 1/06


Maria Idänge:

Att se saker utifrån är att se dem som de är Många företag i ur- och smyckesbranschen är relativt små, vare sig vi pratar butiker, leverantörer eller guld- och silversmeder. Ofta är det familjeföretag eller verksamheter som drivs av familjen eller av några kompanjoner som slagit sina påsar ihop och satsat egna pengar i verksamheten. Men de flesta bolag är ändå aktiebolag, och som sådant ska man enligt aktiebolagslagen ha en styrelse. Den vanligaste lösningen är nog att delägarna bildar styrelse, tillsammans med VD om han/hon inte är delägare. Enkelt och praktiskt kan det tyckas, och dessutom billigt eftersom det knappast lär utgå något styrelsearvode i den här typen av företag. Men det är kanske inte alltid den bästa lösningen. Så länge som företaget har ambitionen att växa och utvecklas, borde fler företag fundera på att ta in externa styrelseledamöter, åtminstone som ordförande men gärna på fler poster. Det blir visserligen då en kostnad för detta i form av ett arvode, men samtidigt ger externa styrelseledamöter väldigt mycket tillbaka: 1) Styrelsen ska ansvara för strategin, men inte det operativa arbetet. Har det hänt i din styrelse att ni diskuterart löpande verksamhetsfrågor? Du är inte ensam, men bara för att många gör samma fel blir det inte rätt. En styrelses viktigaste roll är att sätta den långsiktiga strategin för bolaget så att VD och ledningen får ramar att agera inom. 2) Styrelsen ska ha ett långsiktigt perspektiv. Resultat och budget är viktiga, men samtidigt behövs en strategi och affärsplan som blickar ett antal år framåt. Med externa styrelseledamöter blir det lättare att ha rätt perspektiv. 3) Styrelsen ska förstå omvärlden. Ingen strategi kan byggas enbart på de egna åsikterna, utan alla företag måste förstå och värdera sin omvärld. Med externa styrelseledamöter är risken för att bli ”hemmablind” betydligt mindre. 4) Styrelsen behöver mer än enbart branschkunskap. Branschkunskap är förvisso viktigt, men inte det enda som krävs i en styrelse. Beroende på företagets situation kan det vara extra viktigt med extern kompetens i frågor som till exempel marknadsföring, företagsförvärv, generationsskifte, finansiering eller utlandsetablering för att bara nämna några områden.

REPARATIONSPÅSAR

5) Styrelsen ska innehålla olika kompetenser. Genom att rekrytera externa styrelseledamöter med olika bakgrund kan företaget skaffa bredare kompetens än man annars skulle ha, och oftast till en väsentligt lägre kostnad (styrelsearvode) än vad en konsult inom samma område skulle kosta. Och dessutom finns det en särskild kompetens i att vara ordförande i en bolagsstyrelse som kan vara extra värdefull att få från en erfaren och kompetent extern ordförande. 6) Styrelsen ska se till bolagets, och därmed alla ägares, bästa. Om det finns flera delägare kan det finnas extra starka skäl att ha neutrala externa styrelseledamöter som inte är knutna till någon av ägarna utan i stället kan ha ett öppet och neutralt synsätt på bolaget. Om jag nu väckt frågan och fått dig att fundera på om det kan finnas skäl att rekrytera nytt externt blod till styrelsen, men du inte vet hur du ska göra eller vem du ska fråga? Jag skulle rekommendera dig att börja med att kontakta din rekryteringspartner, om du har en sådan, eller annars närmaste lokalkontor för Almi Företagspartner eller organisationer som Styrelseakademien, för att diskutera dina tankar och behov närmare och göra en kravprofil på den eller de personer du söker. Just Styrelseakademien har f ö en utmärkt checklista på nätet (www.styrelseakademien.se) för dig som inspirerats av ovanstående och funderar på om du vill ta in externa ledamöter i din styrelse. Så till dig som är företagare i ur- och smyckesbranschen, har du den styrelsekompetens du behöver, eller har du bara den du förtjänar?

Leveranstid 2-4 veckor Ordertel: 0142-800 85 Orderfax: 0142-162 57

ESA Products KB Box 300 • 595 23 MJÖLBY

63


Högst personligt En krönika av Per Andersson

TORGET ANNONSERA GRATIS PÅ TORGET (även på vår hemsida) Mejla annons till torget@tidochsmycken.se eller skicka till Tid&Smycken, Fjällskärs Gård, 611 97 STIGTOMTA

Miljörörelsen, nutidens inkvisation? Mänskligheten har i alla tider tvingats underkasta sig ”den rätta läran”. Allt ifrån dyrkan av solen, avgudar och allehanda väsen, till medeltidens underkastele av religiösa ting. Påven AlexandeR III föreslog mot slutet av tusentalet att man skulle utse ämbetsmän som kunde ägna sig åt att spåra upp och eliminera kätteri. Man tog sig ensamrätt att tillrättaföra alla dem som otvetydligt handlade, och trodde, i strid med kyrkans heliga läror. En synnerligen mörk tid i historien med konsekvensen att ingen tordes tänka fritt för risken att, i värsta fall, brännas på bål. Inkvisationen kom att lägga sig som en våt filt över de drabbade länderna. I våra breddgrander var vi inte så mycket bättre. Man brände häxor och slog ihjäl folk av skäl vi inte begriper. Nu, i vårt upplysta tidevarv, förfasas vi över att någonting så horribelt kunnat hända. Vi lever i ett tidevarv med fria tankar och behöver inte vara rädda för hemskheter som majbrasor med oss själva som bränsle. Vi är numer ”förfinade”, alla ska få tycka och handla som man själv anser vara rätt och riktigt. Eller? Jag kan känna att vinden tilltar i miljöfrågorna. Nutidens riktigt stora utmaning. Från att i begynnelsen vädja till vårt samvete, att inte slänga plåt och glödlampor i samma hink som morotsblasten, till dagens mer stränga uppmaning med hot om böter, eller i värsta fall fängelse. Du har ett ansvar! Inte bara för ditt eget handlande, utan även för vad andra gör. Glöm bort att ens titta på den där vansinnigt vackra prylen du alltid önskat dig, när du vet, att förmodligen har små barn, någonstans i ”Långtbortisan”, deltagit i tillverkningen. Miljöfundamentalisterna vill att du i ditt val också ska visa solidaritet mot att de nekas kollektivanslutning. Ämbetsmännen (kvinnorna), finner ständigt nya områden du måste förhålla dig till. Vi har nyligen fått reda på att 100 miljoner gruvarbetare ”vadar i kvicksilver och cyanid” bara för att utvinna guld till oss rika knösar. Om vi inte agerar hotar man med att resa jorden runt att kolla silvergruvorna också. Som nyutbildad mediahanterare är svaret: Vi tar seriöst på frågan och kommer att tillsätta en utredningsgrupp som med största allvar försöker söka lösa världens gruvbrytning att uppfylla de normer ni önskar. Vem har sagt att det var lättare förr?

SÄLJES Väl inarbetad guldsmedsaffär med verkstad i mindre smålänsk stad och med toppenläge i centrum, säljes. Svar till wennebjorkegard@telia.com Guldsmedjan i Mjölby säljes till bra pris. Inarbetad smedja  billig hyra med verktyg o maskiner. Kontakta Ingvar Persson, 0709382877, 0142-34420   Guldsmedsverkstad, väl inarbetad, med inriktning mot omarbetningar och reparationer säljes pga pensionering. Ca 100 kunder (guldsmedsbutiker) över hela Sverige. Tel.070-6501238. berntos@hotmail.se Väl inarbetad guldsmedsaffär med verkstad i mellansvensk stad säljes. Låga omkostnader, positivt årsbokslut. Säljes med eller utan varulager och verkstad. kontakt@lifvergrens.se, 0120-12370, 073-833 54 65 GULDSMEDSAFFÄR MED VERKSTAD, AAA Tänker nu gå i pension inom 1-1,5 år och söker en köpare. Bolaget har funnits i två generationer sen mitten på 50 talet och är väl inarbetad. Läget på butiken är bland det bästa i sta´n med bra hyra. Se hemsida: www.stigsguld.se. Stig johansson tel 0224-77819, Sala ARBETE SÖKES Mångsidig guldsmed med erfarenhet från Stockholm, som utför olika uppgifter från reparation till nytillverkningar, samt emaljering, fattning, förmånliga leveranstider, mm . Kontakt: judit_guldsmed@index.hu eller Tel.: 0737859843 YRKESMAN SÖKES Guldsmed/butikssäljare sökes. Guldsmed som även tycker om att sälja i affär sökes till Vimmerby. Herberts@netatonce.net Jag behöver omgående en duktig och helst erfaren guldsmed på heltid eller enligt övernskommelse. Du får syssla med tillverkning, omarbetningar och reparationer. Du kommer också att få hjälpa till med försäljning i butiken. Känner du att du är rätt person, ring mig. Lars Andersson, Skänninge Ur & Guld, tel 0142 401 14.  KÖPES Diamanter (från 0,70-2.00ct) och andra ädelstenar köpes. Endast större kvantiteter Kontakta Magnus Ahrenbeck, Ahrenbecks Ädelstensliperi AB Tel . 031-136383, 031-7112963

Själv ska jag åka till Västerås för att bli av med min gamla termometer som avfallet här hemma inte vill hantera.

64

TID&SMYCKEN 5/12


Hur står det egentligen till med Fru Justitia? Fru Justitias gloria har hamnat på sned. Den senaste tiden har vi kunnat läsa i media om rättsfall, som mer och mer kan beskrivas som rättskandaler. Jag tänker naturligtvis i första hand på Quick-målen, där en samling rättskaffens män, tillsammans och i nästean euforisk samstämmighet, skapat Sveriges största massmördare. Men också på att den gigantiska rättegången i Södertälje tingsrätt – ett av landets största brottsmål – måste tas om från början, då man plötsligt insett att en av nämndemännen också hade polisiära uppdrag och måste betraktas som jävig. Och medan jag går och funderar på denna krönika, blir en man frikänd efter att ha suttit inspärrad i två år för våldtäkt, därför att rätten över huvud taget inte lyssnat på mannen utan helt och hållet gått på kvinnans berättelse. Nu har hon erkänt att hon hela tiden ljugit. Så faller domen mot den libanes som rånade en berusad man i tunnelbanan och lät honom ligga på spåren och invänta döden. Ett och ett halvt års fängelse tyckte rätten var tillräckligt för detta oerhört cyniska brott. Vad är det då som är ruttet i vårt rättssystem? Inte kanske bara att en åklagare i karriären, en ovanligt trångsynt förhörsledare och en journalist, skapat en massmördare. Eller att 73 nämndemän runt om i Sverige har polisiära uppdrag (och alltså kan betraktas som jäviga). Domen, mot den för våldtäkt frikände mannen, kan jag förstås bara spekulera om, då jag inte läst domen.

66

Och vad gäller libanesen fick han en mild dom, då rånbytet var litet, och domstolen enbart gick på åklagarens bevisning. Men det är nu vi börjar närma oss pudelns känsla. Nämligen domstolarnas uppgift. Justitierådet Göran Lambertz menar i flera inlägg att domstolarnas främsta uppgift är att pröva om åklagararens bevisning håller. Om man finner så, ja då är det bara att döma. Men det kan väl ändå inte vara rimligt? Nog tycker en rättskaffens man, att domstolarna också ska ifrågasätta åklagarens bevisning, även om det på pappret ser ut att hålla. Och att någon av åtta tingsrätter borde hyst ett tvivel när en galning plötsligt började erkänna det ena ouppklarade mordet efter det andra, kan man kanske tycka. I synnerhet som fem av åtta domar nu rivits upp av erfarna åklagare som granskat Quick-domarna. Och nog tycker man att domstolarna, som utser sina nämndemän, borde ha tagit reda på mera om deras bakgrunder. Kvinnan som nu tar tillbaka sin berättelse i våldtäktsmålet, borde också bidra till att rättsväsenden kanske ska tänka om. Och slutligen – skall värdet vid en stöld vara det enda som avgör straffsatsen? Kanske något att tänka på...

Olle Nyman

TID&SMYCKEN 5/12


TS bransch 5-2012  

TS bransch 5-2012