Page 1

Enda tidningen för klock- och smyckesbranschen

Tid&Smycken nr1

2012

Rapport från Formex Ur & Penn expanderar Rånoffer berättar

Kineser vill ha mera guld Vårens hetaste smycken Förhandstitt på

BaselWorld och Inhorgenta


BERING Time Tel.: +46 (0)770 791 801 . E-Mail: jcf@beringtime.com Find your next BERING shop on our webside: www.beringtime.com


S TO C K H O L M N O R D I C W ATC H & J E W E L L E R Y FA I R

Stockholmsmässan 31 augusti—2 september Nytt koncept. Ny adress. Nya vänner. Nya affärer. www.preciousfair.se


Hedra Lars Gewers! FAMILJEN GEWERS har spelat en stor och viktig roll i guldsmedsbranschen. Först pappa Åke och sedan bröderna Lars, Jonas och Erik. Nu har Lars gått bort, alldeles för tidigt. På sidan sex skriver Per Andersson en nekrolog över Lars och hans ihärdiga arbete med att samla branschen. Och Lars nära vän Hans Lützow ger en fin bild av Lars som person. Gewers Stiftelse Till Åke och Lars Minne heter nu den stiftelse som bildades efter Åke Gewers död. Avsikten är att årligen dela ut ett stipendium i Åke och Lars minne för förkovran och fortbildning inom guld- och silversmide, ädelstenskunskap och smyckesdesign. Den 16 februari kl 13.00 begravs Lars i Sollentuna Kyrka. Istället för blommor kan det vara plats att visa den respekt vi alla känner för Lars och familjen Gewers genom att, istället för blommor, ge ett bidrag till Åke & Lars Minne. Bankgiro: 5995-8330.

L ars-Magnus Jansson

Tid&Smycken Nr 1, 2012, Årgång 9. Utges av Skrivarhuset Tid & Smycken, för aktörer inom ur- och smyckesbranschen. TID&SMYCKEN utkommer med 5 nr per år. Under 2012: 3/2, 2/4, 1/6, 14 /8. 1/11 PRODUKTION Skrivarhuset Tid & Smycken, Fjällskärs Gård, 611 97 Stigtomta, Tel 070-897 96 60. ANSVARIG UTGIVARE: Lars Magnus Jansson. Tel: 070-897 96 60. E-post: larsmagnus@tidochsmycken.se CHEFREDAKTÖR Lars Magnus Jansson. Tel: 070-897 96 60 E-post: larsmagnus@tidochsmycken.se FACKREDAKTÖR: Börje Ohlsson. Tel: 0708-62 61 76. E-post: borje@tidochsmycken.se REDAKTIONELLA MEDARBETARE Kina Andersson, Per Andersson, Kent Fall, Sandra Nilsson, Svante Nilsson, Jesper Ohlsson, Johannes Orstadius. GRAFISK FORM: Lars Magnus Jansson LAYOUT Lars Magnus Jansson (larsmagnus@tidochsmycken.se) ANNONSER: Ohlsson Reklam & Information, Box 89, 273 22 Tomelilla. Tel: 0708-626 176. Fax: 0417-312 61. E-post: borje@tidochsmycken.se ANNONSMATERIAL annonser@tidochsmycken.se PRENUMERATIONER Janson&Jansson Musik och Media, Fjällskärs Gård, 611 97 Stigtomta, Tel 070-897 96 60. E-post: prenumerera@tidochsmycken.se HEMSIDA www.tidochsmycken.se TRYCK EDITA Västra Aros, Västerås, 2012 ISSN 1652-2230 Citera gärna Tid & Smycken, men ange källan.

OMSLAG: Färgstarkt minimode i aluminium från Guess/ Ketonic

4

TID&SMYCKEN 1/06


Innan du frågar Fråga efter Schalins

Charden

Kärlek är härligt med många stora beslut på vägen. Ett av besluten tar du redan nu – vilken ring du ska välja. En förlovningsring ska inte bara göra din partner nöjd utan dessutom vara hela livet. Men vi kan lugna dig med att när du väljer en Schalinsring så väljer du både svensk hantverkskvalitet, de bästa materialen och ett stort sortiment. Med en Schalinsring ökar helt enkelt chansen för att din älskade svarar ja. Besök din välsorterade guldsmedsbutik och fråga efter Schalins.


Noterat Min kompis Lars Gewers var två veckor äldre än jag, ett faktum han gärna påpekade. Våra pappor var kolleger, så det var kanske enkelt för oss att bara fortsätta där våra pappor hade börjat. Fast jag ser det inte riktigt så.

LARS GEWERS ÄR DÖD Lars Gewers finns inte längre bland oss. Lars somnade in söndagen den 15 januari efter en kort tids sjukdom. Den sista kampen blev honom övermäktig. Alla verktyg i bagen räckte inte denna gång. Under de 47 år Lars fick vandra på denna jord, har han lämnat bestående avtryck hos alla i sin närhet. Med ansvar och outtröttlig energi var Lars en ledande kraft i nästan samtliga organisationer inom smyckesbranschen i Sverige. Efter pappa Åkes bortgång, har Lars axlat familjen Gewers unika branschansvar. Som ordförande i Leverantörföreningen, och sedan på samma post inom branschorganisationen Smycken & Klockor, kommer hans minne att leva länge. Själv har jag haft förmånen att arbeta nära Lars, både inom GLF och Smycken & Klockor – inte minst i olika golfsammanhang. En dag som denna, när tillvaron känns meningslös och grå, finns minnena till tröst. Sorgen och mörkret viker undan för ljusa tankar på tider som varit. Att minnas en kär vän som inte längre finns vid vår sida, med lika delar tårar som leenden, är stor magi. I branschfrågor har vi kryssat fram mellan skär och grynnor, alltid nära till farleden mot målet. Arvet efter pappa Åke innefattade ansvar och omtanke med den tradition på vilken guldbranschen vilar. Gemmologer och mästare återkom ständigt när Lars definierade branschen. Alla skulle vara med, alla hade lika del och ansvar, alla hade rätt till sina önskemål. Som den idealist Lars var, kan han bara beundras och hedras. Ett av Lars stora fritidsintressen var golfen. En spelare av yppersta klass med lösningar och utföranden vi andra bara kunde drömma om. Ingenting syntes omöjligt. Hur långt eller svårt fanns inte i hans sinne. Otaliga är de problem han löste till medspelarnas beundran men också djupa suckar. En stor man och ett föredöme kommer att gå vid min sida länge än. Per Andersson

Per Andersson och Lars Gewers under ett mästarmöte vid Guldgolfen 2008 på Ombergs Golfbana

6

Jag ser det mer som i ett avsnitt av Emil i Lönneberga, där Emil, på besök i byn, träffar en annan busunge och på en gång förstår att han står framför sin egen like. Bildligt talat tittar man lite under lugg, sparkar i gruset och närmar sig lite försiktigt. Det här var i slutet på 80-talet. En blond vältränad kille som bodde i Kista, med de typiska ¨Gewerska¨ dragen. Vi var bägge relativt nya i branschen, och ingenting kunde stoppa oss. Redan då gav Lars ett väldigt solitt intryck, en självklar bild av sin förmåga och sin oförmåga, en ödmjukhet inför andras kunskap, en nyfikenhet och vilja att lära sig mera. Det här var egenskaper som han alltid hade med sig, även senare i livet, det här var egenskaper som gjorde det så lätt att tycka om honom. Åren trillade på och efter Gustav och Lisa föddes minstingen Fredrik 1993. Lars, med klan, flyttade ut till Sollentuna, vilket gjorde oss till grannar. Nu följde pendeltågsåkande och bilköande då vi som oftast, men inte alltid, diskuterade något som hade med branschen att göra. Lars hade ett liv utanför Gemma AB. Ett aktivt liv, ofta fyllt av sitt eget eller någon i familjens idrottande. Han och Kicki reste. De hade ett lantställe. Därför är det så fascinerande med den kraft och tid han lade ner på branschen. Det verkade inte finnas någon aspekt, någon sammanslutning, någon händelse som inte intresserade honom. Han kom visserligen från en tradition av ideellt arbete för branschen, men hans åtaganden gick långt utöver det som något slags nostalgi skulle krävt. Ibland sa jag till honom att jag tyckte han brände sitt krut på saker som krävde för mycket och gav för litet. Han log lite snett och sa, att kanske skulle det bli någonting senare, i framtiden. Det slår mig nu, att under de dryga tjugo år vi kände varandra, så lämnade vi aldrig en argumentation det minsta irriterade. Oense, ja, ganska ofta till och med, men aldrig arga eller irriterade. Busungar förstår varandra. Lars hade, så här i eftertänksamhetens kranka blekhet, en gentlemannapondus, vilken gjorde att han både gav och fick respekt i samma mått. Det var en bra tid, ungarna började bli stora, man kände sig hyfsat trygg med jobbet, stora vuxenplaner skymtade vid horisonten, vad man skulle göra ¨sen¨. Så kom den sista hemska tiden. Infektionen visade sig inte vara någon infektion. Allt gick så fort, vi sågs några gånger, pratade i telefon. Det verkade så osannolikt, så orättvist, ett misstag måste ha begåtts, en felräkning måste ha skett. Annandag jul hade vi – det som vi inte visste skulle bli vårt sista samtal – jag i Marocko, han på sjukhuset. ”Håll ihop i 14 dagar, vi ses när jag kommer hem”, sa jag. ”Vi ses”, sa Lars. Med händerna i fickorna den där soliga söndagsmorgonen, sparkade jag lite försiktigt i gruset och tittade under den obefintliga luggen upp mot himlen. Du var en bra karl Lars. Du gjorde avtryck under din tid här på jorden. Vi ses, Tjing!

Hans Lützow

TID&SMYCKEN 1/12


Man får skylla sig själv om man ger sig in på något sådant här, säger Rosa Taikon. Hon skrattar och suckar samtidigt. Vi är på Nordiska Museets utställning och utställningen ”Smycken av Rosa Taikon”, som nyligen avslutats. Rosa Taikon har burit den romska smidestraditionen vidare, samtidigt som hon har utvecklat den och hittat sin egen form. I den används bland annat filigrantekniken, som kräver kunskap och skicklighet – och ett oändligt tålamod. Därför suckar Rosa, men bara lite. Sedan skrattar hon och fortsätter att berätta om själva smyckena, men också om sin uppväxt och om romernas situation genom tiderna - Rosa är också känd som en förkämpe för romernas rättigheter i samhället. Rosa Taikon bär alltså den romska smidestraditionen vidare. Hennes farfar var född i Ungern och flyttade senare till Ryssland med sin familj. Han arbetade som förtennare, musiker och dansare. Rosas far, Johan Taikon, förde därefter traditionen vidare som utbildad silversmed. Han fick i unga år gå i lära hos romska guldsmeder i Samarkand, i dagens Uzbekistan. Rosa berättar att hon som barn kunde vakna på nätterna av ett väsande ljud i husvagnen. Det var när hennes far arbetade vid spritlampan med en liten veke som brann och med ett smalt mässingsrör blåste ut elden över silverstycket, där han hade lagt små silverkulor tillsammans med silvertrådar i ett mönster. I den romska traditionen förmedlades silverhantverket från far till son. Men när Rosas far dog och hennes bror dödades i ett rasistiskt mord, bestämde Rosa sig för att föra silversmedstraditionen vidare. Parallellt med sitt arbete som silversmed har Rosa och hennes syster, författarinnan Katarina Taikon, fört kampen om zigenarnas rätt till utbildning, till bostäder och till en plats i det svenska samhället. Efter systerns död 1995 har Rosa fortsatt att föra romernas talan vidare. Rosa Taikon har visat sina alster i ett flertal utställningar, och 2010 fick hon regeringens guldmedalj för ”sitt mångåriga och på många sätt betydelsefulla konstnärsskap, som förenar nyskapande smyckedesign med romska smidestraditioner.”

Noterat Rosas smycken

Filigrantekniken är en tusenårig teknik med rötter i flera kulturer, bland annat kring Medelhavet, och har även varit stark i Indien och Asien. Rosas far lärde upp sig i Samarkand. Ringen på bilden har tråd av tvinnat silver och kulor, granalier, i silver. (Ovan t h)

Brudkrona. Bilder Karolina Kristensson, ©Nordiska museet

Joy of Giving gav RK hela 132 858 DKK

Stark kraft från Cervera VD hos Stjärnurmakarna

UNDER TEMAT Joy of Giving uppmanade Georg Jensen danskarna att kombinera en julklapp med att stötta det danska Röda Korset. För ändamålet hade Georg Jensen designat ett speciellt Joy of Giving-armband och för att förstärka effekten ställde 20 danska kändisar upp som paketinslagare i Georg Jensens butik på Amagertorv i Köpenhamn under ett par decemberdagar. Resultatet blev gott, 132 858 danska kronor, vilket motsvarar 157 847 svenska kronor.

Carl Aschan tar över som VD och koncernchef för Stjärnurmakarna. Carl Aschan kommer närmast från Cervera där han arbetat som försäljningschef för kedjans butiker. –Det är självklart spännande att ta sig an utmaningen att utveckla en kedja som Stjärnurmakarna, säger Aschan. –Utmaningen är att öka omsättningen, som jag tror kan göras på flera sätt, inte minst genom att utveckla och bredda sortimentet. Magnus Ohlsson, styrelseordförande för Stjärnurmakarna kommenterar: –Vi har hittat en stark ledare med både en bred detaljhandelserfarenhet och erfarenhet av att driva förändringsprojekt. Carls viktigaste uppdrag blir att vända den negativa trenden vad gäller antalet butiker och att hitta nya tillväxtmöjligheter för våra befintliga.

TID&SMYCKEN 1/12

7


Noterat

Chopard har alltid haft en lekfull attityd till juveler, och nya Happy Mickey Collection är inget undantag. Den berömda musen leker sig in i både smycken och klockor, i stål, roséguld eller vitt guld, ibland med diamanter och färgstenar. Caroline Scheufele, VD och konstnärlig ledare, presenterade den nya kollektionen på anrika Electric Cinema på Portobello Road i London, dit Tid&Smyckens Kina Andersson kom på besök. Caroline var iförd en Musse Pigg t-shirt kompletterad med ett Musse Pigg-hänge, täckt med svarta och vita diamanter, rubiner och gula safirer. Värt typ 100 000 pund. –Juveler behöver inte alltid vara så allvarligt, sade hon och log. Och det finns fler i juvelvärlden som tycks hålla med. Jag har alltid gillat Carolines attityd till juveler, men när det gäller Musse Pigg-kollektionen måste man kanske ändock vara ett fan av just Musse för att bära smyckena – även om de nu faktiskt känns eleganta.

Musse Pigg på Chopards speciella manér

Chopard är också starkt förknippad med film och filmstjärnor, och sedan länge officiell samarbetspartner med Cannes Films Festival. Otaliga är de stjärnor som setts i Chopards smycken på röda mattan. Så när Disney kontaktade Chopard för ett samarbete (här såg man en perfekt partner för en Musse Pigg i juvelform) var det en självklarhet för Caroline Scheufele att säga ja: –Musse är en favorit och en av de största stjärnorna i filmvärlden – om än i tecknad form. Sedan Animal Collection, som presenterades till 150-årsjubileet, har ju också Chopard erfarenhet av djurtemat i sina juveler. Musse Pigg kändes inte alls svår att omvandla till smycken. –Men det var i många regler från Disneys sida att rätta sig efter, berättade Caroline Scheufele. Vid lanseringen dök för övrigt såväl ungar som diverse celebriteter och journalister upp; alla fick vi bära Musse Pigg-öron, titta på gamla tecknade Disney-filmer och äta Musse Pigg-tårta.Än så länge kommer kollektionen bara att säljas i Chopards egna butiker.

David Butler på Watch & Troys juvelpremiär i Stockholm.

Exklusiva juveler – Rakt in i hjärtat

SHADOW – armlänk för herrar i roséguld och palladium. Butler&Simic.

Coup-de-coeur, eller ”rakt in i hjärtat” på svenska är ledordet för nya svenska juvelmärket Wacht & Troy. Entreprenörerna – och tillika systrarna – Marie-Ann Wachtmeister och Estelle de Talhouet Roy ligger bakom märket. Här hittar man fem unika designers som samsas under ett tak: Celine d’Aoust, Italian Fashion, S.Begermi, Butler&Simic och MAWCreations, Marie-Ann Wachtmeisters egna design. Den enande faktorn för alla kollektioner är Exklusiva juveler i originell tappning, ädelstenar som är unika i färg, form och ovanliga i design. Wacht & Troys säljbas är hemsidan www.wacht-troy.com.

8

TID&SMYCKEN 1/12


Noterat

Takdropp

Snösmältning

Zlatan hade säkert hellre tagit emot en klocka under Fotbollsgalan 2009 än den ring han förärades med, överlämnad av fotbollslegenden Pelé.

Zlatans kärlek till läckra klockor STORA IDROTTSMÄN gillar läckra klockor, det vet vi sedan tidigare. Kanske är det därför inte så överraskande att de stora tunga klocktillverkarna gärna använder sig av starka idrottsnamn i sin marknadsföring. Det stämmer ofta med idrottsmannens image. Men även om en idrottsstjärna inte gör reklam för någon specifik klocka, visar han gärna upp sin fascination för dessa tidmätare.

Sparvar tjattrar i solen.

Är våren på gång?

Vi har tidigare skrivit om Robin Söderling, som gärna belönar sig med en klocka i den högre prisklassen när han knipit en trofé på tenniscourten. Och nu berättar Zlatan Ibrahimovic i sin rosade biografi ”Jag är Zlatan” om sin fascination för klockor. En höjdarklocka om armen ger honom nästan lika stor kick som en snabb sportbil.

TID&SMYCKEN 1/12

Tel 060 - 64 14 40 • Fax 060 - 17 45 10


Noterat

Helsingfors, Lapponia – och Björn

Björn Weckström hyllades med bland annat en dansande prima ballerina som visade upp hans design från 60-talet och framåt. Här med halscollieren Planetoid Valleys.

Helsingfors har utsetts till designhuvudstad 2012 och välkända smyckemärket Lapponia Jewelry är förstås en självklar del av detta. I början av januari bjöd man generöst in till vernissage av en retrospektiv utställning med sin mest välkände designer, Björn Weckström, som även gjort sig internationellt känd. Tänk bara Star Wars och Prinsessan Leia; i den första filmen bär Carrie Fisher hans silvercollier, Planetoid Valleys. Själv ville Björn Weckström bli skulptör från början, men pappa sade nej. Efter – som Björn säger med ett leende på läpparna – hetsiga diskussioner, kompromissade de och så blev det guldsmedsutbildning i stället. Guldsmeder fanns ju i släkten. Skulpturdrömmarna levde dock kvar, och genom åren har Björn Weckström gjort sig ett namn som både smyckedesigner och konstnär. När han började med smycken på tidigt 60tal, såg han en möjlighet att föra in konsten i ett slags miniatyrformat i en, i hans tycke, konservativ smyckevärld. Han lyckades. –Allt var ju ändå möjligt på 60-talet, säger han.

Björn Weckströms skulptur Thinker.

I sin smyckeformgivning är det alltså skulptören som gör sig påmind, och själv ser han varje smycke som en miniskulptur, där bäraren bildar en fond. Matta guldytor, som den på små guldklimpar, är ett annat kännetecken, liksom frostiga silverytor som ska påminna om snöiga, finländska vinterlandskap. Det här har också blivit den typiska Lapponiastilen. Lapponia består ju också av andra smyckeformgivare – alla med eget uttryck men ändå ”lapponianskt”. Jag gillar att Björn Weckström väcker tankar om smycken: kan man se smycken som konst, eller är de ett komplement till ens personlighet? Eller räcker det med att de helt enkelt är vackra? Tillbaka till vernissagen; Björn Weckström hyllades med bubbel, tal och en dansande prima ballerina, som visade upp hans design från 60-talet och framåt. Vi hann också med ett besök på EMMA, Espoo Museum of Modern Art och Lapponias specialutställning The Art of Time och dessutom, ett besök i Lapponias och Kalevalas gemensamma fabrik. Det var första gången det gick upp för mig att den riktigt guldgula färgen på Lapponias guldsmycken, är riktigt guld. Lapponias guldsmycken är tillverkade i 18K guld med ett tunt överdrag av 24K. Glädjande att höra var förstås också att man använder återvunnet guld eller fairtrademärkt guld. Kina Andersson

10

Björn Weckström i egen hög person

Lapponias andra designers var förstås på plats, här Chao-Hsien Kuo.

TID&SMYCKEN 1/12


Frida satsar också på designväskor och udda inredningsprylar.

Patrik Bååth, urmakare med äventyrliga fritidsintressen.

Smycken och klockor som trivs utmärkt i brokigt sällskap

I

Tid & Smycken skriver vi gärna om människor som har annorlunda idéer. Som inte tänker som alla andra. I Simrishamn på Österlen har Frida Karlsson och André Thorbjörk vågat satsa nytt och annorlunda. I ett praktfullt hörnhus vid Stortorget säljer man under namnet Handelscompagniet allt ifrån klockor och smycken till chica möbler, roliga prydnadsting, snygga väskor och vintage. En salig blandning med andra ord, men det har visat sig vara ett ovanligt lyckat grepp. Här låg en gång en stor klädbutik, vilket är förklaringen till att man har hela 250 kvadratmeter butiksyta att husera i, och innan Handelscompagniet flyttade in, höll en mäklarbyrå till i lokalerna. –Jag gick förbi här tidigt förra våren och upptäckte att lokalen otroligt nog var tom, säger André. Vi hade ju länge funderat på att hitta något större, så det här var ju en chans som vi bara inte fick missa. Det var bara att slå till, tyckte vi. Ska man satsa så måste man göra det ordentligt. Namnet Handelscompagniet kom man snart på, och nog andas det mer framtid än Guldsmedsaffären i Simrishamn, som man hette tidigare. Nu hade man också chansen att förverkliga Andrés gamla 12

TID&SMYCKEN 1/12


dröm om vintageförsäljning av klockor och smycken. Och kallar man sig Handelscompagniet så kändes det naturligt (om än ovanligt) att komplettera det traditionella smycke- och klocksortimentet med väskor, möbler och inredningsprylar i chubby chic stil. –Det har gett sig självt och ännu är vi inte klara och det blir man nog aldrig, skrattar Frida. Mycket är importerat från Nordafrika, Indien och Bortre Asien, men en del av de fräckaste möblerna kommer faktiskt från konstnärer i trakten. Som butik betraktat är Handelscompagniet mera en livsstil än en traditionell smycke/klockbutik. –Numera händer det ofta att folk tittar in, kanske inte för att man är så sugen på att köpa något, utan mera för att kolla om vi har fått in något nytt och spännande, säger André. –Vi har nästan blivit som ett utflyktsmål. Runt om här på Österlen finns det mycket sommarboende. Många återvänder på helgerna och tittar in här. Det är ju kul när folk från en stad som Malmö säger att vi har så roliga saker, tillägger Frida. Redan när man kliver in genom dörren slås man av den lekfulla mixen av smycken, klockor och inredningsprylar. Traditionella vita montrar samsas med indiska biostolar och stormönstrade kuddar. På golvet står ett rustikt gammalt träbord där man skyltat upp med färggrant porslin. De kommer från holländska Pip Studio och har gjort stor lycka liksom deras färggranna kuddar. I det traditionella sortimentet sticker Skagens och Pandoras montrar ut. –Smyckena säljer bäst, Pandora, Snö och Thomas Sabo, de går hela tiden. Klockorna är svårare, men Skagen och Gant säljer väldigt bra, säger Frida. –Stan är liten, så man måste hitta på något extra för att få uppmärksamhet. Frida och André drog vi igång något som man kallade Jakten på guldet i samband med flytten till den nya lokalen. Alla som handlade för över 300 kronor fick en lott med ...forts nästa sida/ TID&SMYCKEN 1/12

Häftig stol från hantverkare på Österlen.

13


chans att vinna en 100 grams guldtacka på invigningen. Det blev jättelyckat. När det var dags för dragning var hela butiken fylld och folk stod på gatan utanför. Man hade orkester som spelade och det var riktig feststämning. –Och då trodde vi naturligtvis att nu vet alla att vi har flyttat och bytt namn. Men inte! Det kommer fortfarande kunder och frågar var Guldsmedsaffären tog vägen, men det är sånt man får leva med, skrattar André. –Men sommaren blev bra, säger Frida. Tack vare alla turister och sommarboende som upptäckte att vi hade sådant som andra inte har. –Vintage var ju en chansning som nu känns helt rätt. Det finns inget liknande ens i Malmö, och folk kommer långt ifrån för att handla här, säger André. När vi talar om vintage lyser det om André för det är hans speciella baby, något som han drömt om sedan han jobbade på Kaplans Auktioner i början av 2000-talet. Nu driver han tillsammans med kollegan Patrik Bååth på övervåningen i den ståtliga fastigheten företaget Bååth & Björk-vintage, klockor, smycken, urmakeri. Som namnet säger har man specialiserat sig på gamla klockor och smycken. Det är både sådant man själva köpt in och sådant som man säljer på kommission. Allt visas upp i prydliga glasmontrar i ett luftigt rum med skön gallerikänsla. – Vi är bara i början av någonting som kan bli stort så småningom, säger André och menar att det är en speciell känsla att hålla i

en fin gammal Rolex eller en Patek Philippe. Ännu är man inte uppe på dom horologiska höjderna, men det kommer säkert när man blir varmare i kläderna. För dagen ståtar man med ca 50 klockor, 150 guldsmycken och ca 100 silversmycken, bl a ett vackert fickur, från IWC i 18 karat guld med savonett, fina Omega klockor och exklusiva juveler. Här finns också roliga och välgjorda silversmycken från femtio-sextiotalet. –De är ganska populära. Även ungdomar gillar dom, vilket är jättekul. Man får mycket för pengarna med tanke på kvaliteten. Och med tanke på vilket jobb som ligger bakom de fina filigransmyckena så är de jättebilliga, säger Frida. Vi noterar att priserna på vintagesakerna ligger på ungefär halva nypriset – och ibland ännu lägre till och med. Det är förmånligt. Vissa klockor har vi själva gått igenom och dom lämnar vi ett års garanti på. Hur blev då julen för Handelscompagniet? När vi talar med André några dagar in på det nya året, så säger han att det på det hela taget varit ett bra år. December blev bättre än 2010 och även hösten. –Vi hade ingen direkt julrusch, så som det brukar vara jämfört med tidigare år, när hela julförsäljningen låg på ett par - tre dagar. Istället blev det en lugnare och mer utsträckt försäljning under hela månaden. TEXT OCH FOTO BÖRJE OHLSSON

Originella inredningsprylar blandas med klockor, smycken och vintage.

14

TID&SMYCKEN 1/06


byaagaard.com

k-z.dk

AGENT Som agent för Aagaard / Kranz & Ziegler blir din viktigaste uppgift att bygga upp ett bra och lojalt samarbete med våra befintliga kunder i guldsmedsbranschen. Dina arbetsdagar kommer att präglas av kundbesök med försäljning av våra produkter, rådgivning till våra återförsäljare när det gäller optimal exponering av varor, produktutbildning samt inbokning av kundmöten. Du har dessutom ett naturligt intresse för det som händer på marknaden. Med andra ord: du brinner för att sälja och älskar livet på vägarna. I ditt distrikt har vi redan ett etablerat återförsäljarnät – och själva distriktet går från en gräns som sträcker sig från Norrköping – Linköping – Motala – Karlstad – Åmål – Årjäng och norrut, inkl. hela Stockholmsområdet. Du har dokumenterad erfarenhet av försäljning och goda resultat. Ditt jobb går ut på att kunna jobba självständigt, strukturerat samt målinriktat mot budgetar. Dina arbetsdagar kommer att handla om försäljning samt att hålla kontakt med dina kolleger i Sverige och i Danmark. Arbetet präglas av varierande arbetstider och det kommer inte att vara ovanligt med 60–80 övernattningar på årsbasis. Tjänsten är provisionsbaserad och agenten står själv för kostnaderna för bil, telefon och resor. Du kommer att delta i säljmöten och kollektionsuppbyggnad i Svendborg, Danmark, 3–4 gånger per år samt delta i mässor i både Sverige och Danmark. Du kommer för övrigt att ingå i det nordiska säljteamet som består av 8 danska och totalt 2 svenska säljare. Låter det här som något för dig? Då är du välkommen att skicka din ansökan till: Jens J. Aagaard A/S Ryttervej 59 DK-5700 Svendborg Danmark Att.: Säljchef Thomas D. Pedersen tdp@byaagaard.com Sista ansökningsdag är den 31 januari 2012.

Aagaard – a world of jewellery Aagaard grundades 1946. Sedan dess har både företaget och antalet medarbetare vuxit stadigt. I dag har Aagaard ca 150 medarbetare på säljkontoren i Svendborg i Danmark, Pforzheim i Tyskland och Hadley i Massachusetts, USA. Aagaard är känt för en lång rad exklusiva smyckemärken som kännetecknas av en hög internationell standard. Sedan februari 2011 är även Story by Kranz & Ziegler en del av Aagaardkoncernen. Story har sedan lanseringen 2011 varit en omedelbar framgång i Sverige och det finns en tydlig strategi för hur marknadsandelarna ska ökas. Den danska smyckeproducenten erbjuder kunderna ett brett sortiment som utgår från en unik design som är både enkel, stilren och originell.


Tidig v책r i Basel!

16

TID&SMYCKEN 1/06


Å

ret har knappt hunnit börja innan det är dags att tänka på Baselmässan – eller Basel World som den officiellt heter. I år inträffar den också ovanligt tidigt. Redan den 8 mars slås mässdörrarna upp för världens ledande klock- och smyckemässa. Det är i vart fall vad schweizarna själva anser. Men det är ingen tvekan om att Basel World är betydelsefullt för den schweiziska klockindustrin, som är en av de viktigare näringarna i landet efter finanssektorn och turismen. Runt 100 000 besökare och 1 800 utställare från hela världen väntas under de åtta mässdagarna. Men det är en annorlunda mässplats som möter oss i år.

Vackra värdinnor kommer att ta emot besökarna när årets BaselWorld blir lite av en byggplats.

Det öppna området framför Hall 1, där man förr brukade sitta och slappna av med ett glas vin eller öl, liknar nu mest en byggarbetsplats. Här uppförs ett helt nytt hallkomplex som kommer att stå helt färdigt 2013. Så du som åker till Basel får räkna med att entréerna till Hall 1 och Hall 3 ser provisoriska och röriga ut. Men arrangörerna försäkrar att det inte ska bli några större problem och vi möts av sköna värdinnor, som leende tar emot de många besökarna. Även om BaselWorld handlar om både klockor och smycken, så är det klockutställarna som är i fokus. Det är här och nu de stora klockföretagen lanserar sina nyheter. Det är här man ser vad som blir det nya klockmodet. Om det nu blir något nytt? Nyheter serveras alltid, men frågan är om det handlar om stora avgörande nyheter, ny teknik som ger tidmätningen nya dimensioner? Njae... I regel handlar det om små förändringar, nya färger, kanske lite nya material, förbättrad och förfinad teknik snarare än helt ny teknik. För ett par år sen slog färgklockor igenom i modesegmentet och det är något som fortfarande verkar hålla i sig. Klockor har länge varit en fråga om estetik, färger och design. Vi såg ju ifjol hur kaffeinspirerade färger lanserades på många håll. Svarta klockor, har varit heta i flera år nu och vi räknar med att de fortsätter att vara det. Ifjol slog vita klockor stort igenom och vita, keramiska klockor i synnerhet. Från att det tidigare i stort sett bara varit Rado som gjorde klockor i detta reptåliga material, så fanns de plötsligt överallt och till låga priser. Trenden med keramiska klockor tror vi fortsätter men att de kommer i fler färger, inte bara vitt och svart (läs mer om materialet högteknologisk keramik på sid 20). Klockor i aluminium är visserligen inte ett helt nytt klockmaterial, enstaka modeller har gjorts av och till, men då har det ofta handlat om exklusiva märken som vill vara lite ”nasty” och trendigt udda. Men 2011 verkade Fossil göra en allvarlig och medveten satsning på aluminiumklockor. Det var aluminiumklockor på ett nytt sätt, där färgerna stod i centrum. Även Adidas och Marc Jacobs hakade på och kom med aluminiumklockor. Kul och annorlunda material, och Fossil rapporteras i år presentera aluminiumklockor i nya färger. Tiden för oversize ser däremot ut att ha peakat, men vi kommer säkert att se mycket stora klockor i Basel, men trenden går mot mer modesta storlekar. Rosé ÄR ett material som då och då dyker upp. Minns att Certina lanserade färgen på 90-talet i ett försök att hotta upp märket och bli lite ungdomligare. Det gick sådär, och rosé föll i glömska till för fem-sex år sedan, då det lanserades stort i Basel. Då ofta i kombination med stål och olika konstmaterial, gummi och liknande. Själv föll jag för en Breil i rosé med svart gummilänk. Fossil gick ifjol ännu längre och kom med klockor helt i rosé. Charlotte Settergren på Fossil Scandinavia i Göteborg, säger att man i år kommer med ännu fler enfärgade roséklockor. Också Michael Kors satsar på rena roséklockor, hälsar hon.

Om än stökigt på utsidan så kommer det att glänsa i utställningshallarna...

Och speglingen i racingvärlden kommer att fortsätta...

Omega Constellation Co-Axial kaliber 8521 i 18 karat guld och med diamanter i tavla och länk.

BÖRJE OHLSSON TID&SMYCKEN 1/12

17


Inför BaselWorld Longines Dolce Vita, succéklocka som nu kommer med äkta alligatorband.

Färgstarkt och Ketonic. Som smått blir vårens tjejmode, t spår man på i aluminium - ex Guess Micro-mini, som är tillverkade metall på mod et.

Pulsarkronograf i trendigt rosé och svart, kombination som vi får se mycket av.

Seiko fortsätter satsa på grön solarteknik, t e x Seiko Solar Divers.

G-shock. Sticker ut. De nya färgkombinationerna sticker ut och tar för sig i sann Gshockanda.

Aluminium hett material som kommer i läckra färger, bla från Fossil.

Helsvarta och vita klockor fortsätter kittla i Basel. Här i form av Gc.

18

Två trender i en - rosé och färg.

TID&SMYCKEN 1/06


Vårens smycken från TiSento går i milda pastellfärger. Turkos

Transoceans vintagestil får fler efterföljare hos Breitling i Basel, erfar vi.

Tuffa herrsmycken från Police.

Guess Jewellery, smycken med Hollywoodkänsla. Ketonic.

Stilren Edifice med små färgdetaljer.

TID&SMYCKEN 1/12

19


Svensk uppfinning bakom klockor i keramik

D

EN MODERNA HÖGTEKNOLOGISKA KERAMIKEN (high-tech ceramics) är långt ifrån någon ny uppfinning. Redan den svenska kemins fader, Jöns Jacob Berzelius (1779-1848), lyckades i sina experiment ta fram grundmaterialet till det som i dag hittar allt fler användningsområden. MÅNGA OLIKA ÄMNEN används för att få fram grundmaterialet till HTC. Några av dem är karborundum (kiselkarbid), som i naturen utvinns ur den oerhört sällsynta stenen moissanit, aluminiumoxid och zirkoniumdioxid. Det är som sagt först på senare år som HTC slagit igenom på allvar. Ett av skälen är den komplicerade framställningen. Först måste kornen som används till HTC utvinnas ur något av moderämnena, och dessutom sorteras för högsta kvalitet. Vad man då har är ett pulver av varierande färg – zirkonium är t ex vitt. Pulvret läggs sedan in i en sorts ”injektionsspruta” och hettas upp till en bra bit över tusen grader. Då förvandlas pulvret till en trögflytande massa, som sedan kan injiceras i den form man vill ha, vare sig det är en klockboett eller en platta till en skottsäker väst! HTC blir nämligen oerhört hårt, nästan lika hårt som diamant.

Eftersom moissaniten är mycket billigare än diamanten finns det stora vinster att hämta för den som har ett någorlunda rymligt samvete. ANVÄNDNINGSOMRÅDENA för HTC ökar hela tiden. Chefskocken skaffar sig gärna en kniv i HTC. Den håller skärpan utan slipning, stöter ifrån sig bakterier och påverkas inte av salter och andra ämnen som påverkar en vanlig kniv. Nackdelen är dock att den spricker om man tappar den i golvet. Materialet är nämligen inte bara oerhört hårt, utan också känsligt för att brytas. RYMDFÄRDERNA VORE OMÖJLIGA utan HTC. Eftersom materialet tål mycket höga temperaturer används det i värmesköldarna som hindrar rymdskeppet att brinna upp vid återinträdet i atmosfären. Andra användningsområden är skottsäkra västar, klockboetter och t o m hörapparater! DET SCHWEIZISKA KLOCKMÄRKET RADO var pionjärer med boetter i HTC. Framgången har fått flera andra klocktillverkare att följa efter, och i dag är det ett ganska vanligt material i klockor i de högre prissegmenten.

EN DEL FUFFENS har för övrigt förekommit just med HTC-stenar, som marknadsförs som moissanit, men som är oerhört svåra att skilja från en vanlig diamant, även av en expert.

Rado, först med keramiska klockor.

20

TID&SMYCKEN 1/06


N책gra av alla keramiska klockor p책 marknaden. St책l och keramik 채r den vanligaste kombinationen.

TID&SMYCKEN 1/12

21


Det kallar vi en framgångssaga:

65 procent av alla klockor i Sverige säljs av Ur & Penns butiker

D

et säljs ca 1,4 miljoner klockor i Sverige. 900 000 av dem säljs av Ur & Penn! Det betyder att nära 65 procent av alla klockor säljs i Ur & Penns 91 butiker. Siffrorna svindlar, och den som nu påstår att det inte går att sälja klockor i Sverige får nog lägga sig raklång på marken i all underdånighet. Ur & Penns framgångssaga saknar motstycke, i alla fall i den bransch vi tillhör. Företaget startades 1943 av Erling Persson. På 50-talet tröttnade han på att sälja klockor och övergick till damkonfektion. Det som sedan följde blev snabbt historia. Hennes & Mauritz AB (H&M) är i dag ett världsomspännande företag med en omsättning på 126 miljarder kronor (2010)

2002 köpte Ayad al Saffar, som då ägde Klockgrossisten AB tillsammans med sin bror Osama, Ur & Penn, från Watch Market (Klockmaster). Kedjan, som bestod av 37 butiker, var ett problembarn och blödde kraftigt. Branschen skakade på huvudet. Det kunde bara sluta på ett sätt, resonerade man. Affären Ur & Penn skulle radera bort Ayad al Saffar från kartan. Men så blev det förvisso inte. Efter tio månader hade Ayad vänt Ur & Penn till en begynnande vinstmaskin. 2006 hade man ökat butiksantalet till 60, och de omsatte tillsammans 210 Mkr. Rörelseresultatet var 35 Mkr. I dag består Ur & Penn av 91 butiker i Sverige. Man har öppnat i Finland, och i februari inviger man sin första butik i USA (New York) under namnet ”Ur & Penn Sweden 1943”. Hur mycket man omsätter i dag vill inte Ayad al Saffar avslöja av konkurrensskäl. Siffrorna från 2006 har vi hämtat från Dagens Industri. 91 butiker och 900 000 sålda klockor per år. Det betyder nästan 10 000 sålda klockor per butik. Ett lätt avrundat överslag visar att varje butik säljer mer än 30 klockor per dag, d v s nära fyra klockor i timmen. Vän av ordning, luttrad av eviga klagosånger från många klockhandlare, frågar sig naturligtvis hur detta kan vara möjligt. Ayad al Saffar säger att det är enkelt. –Alla som säljer klockor vet att man måste ha rätt produkt och sälja till rätt pris i rätt tid. Men det räcker inte. –Vi har prismässigt riktat in oss på låg- och mellansegmentet. Och vi har skurit bort alla mellanhänder. Normalt är det fem, sex aktörer som är med och tjänar pengar på varje såld klocka. Det ger urusla avanser. Vi designar våra egna klockor och köper direkt från fabriken. Ingen får vara med och tjäna på våra klockor. Men det som ger volym är ett familjekoncept. –Det var min pappa som lärde mig hur man ska resonera, fortsätter Ayad. Jag var i Libanon och hade köpt 50-60 klockor att ta hem till Sverige. Det var på den nivån jag började i branschen. ”Köp tusen klockor”, sade Ayads pappa. ”Sedan sätter du dig ned och tänker ut vad du skall göra med dem”. 22

Ur & Penn slår upp portarna i New York! I februari öppnar Ur & Penn sin första butik i USA. Ur & Penn Sweden 1943” skall den heta. Butiksläget är inte fy skam. W 34 street i New York, vid Harold Square. –1943 står för året då Ur & Penn startade, säger Ayad, och vi undgår inte att märka hur stolt han är. Och extra stolt är han över att det är sonen Abed, 24, som dragit igång etableringen genom ett eget bolag. –Han har ett franchising-avtal med Ur & Penn, säger Ayad. Butiken i New York kommer att följa Ur & Penns policy, något som knappast kommer att vara speciellt svårt för Abed al Saffar. Han har arbetat många somrar hos Ur & Penn, bl a som business controller. Tid&Smycken återkommer med en rapport från öppningen. Amanda Hierner, utbildad av Ur & Penn Academy, åker till New York för att jobba i nya butiken.

TID&SMYCKEN 1/12


–Det blev sedan mitt motto, säger Ayad. Numera köper vi klockor om partier på 100 000 exemplar. Sedan sätter vi oss ned och funderar på hur vi skall få ut dom över disk. –Och ännu har vi, tack och lov, inte gått på någon mina! Men UR & Penns framgångssaga är naturligtvis inte så enkel som Ayad uttrycker det. För att våga beställa 100 000 exemplar krävs fingertoppskänsla och förmåga att dra till sig unga, modemedvetna designers. Man måste ligga rätt i tiden och veta hur trender och mode svänger. Och det har Ayad bevisat, bl a genom framgångarna med Axcent-klockorna. Men benen, som Ur & Penn i dag står på, är fler än så. Marknadsföring är ett av dem. –Vi är med överallt, säger Ayad. Vi annonserar i varje tidning av någon betydelse, och så syns vi ständigt i TV. Och när UR & Penn lanserar ett nytt klockmärke eller modell, gör man det med en oerhörd kraft. Samtliga 91 butiker skyltar upp på samma sätt. Och personalen vet vad som gäller. Just personalen är en annan förklaring till sagan om Ur & Penn, och när Ayad al Saffar talar om sina unga anställda, går entusiasmen inte att fel på. –Det ska vara en ynnest att få jobba hos oss. Vi talar om ”Ur & Penn i blodet”, och då skämtar vi inte. Varje anställd hos oss ska få chansen att göra karriär i tidig ålder. Vi plockar russinen ur kakan genom att sätta de duktigaste och mest ambitiösa i vår egen akademi, ”Ur & Penn Academy”. Det är inte vem som helst som passerar nålsögat och får en utbildningsplats. Men de som blir uttagna har framtiden för sig. Att 23-24 år gammal åka ut i världen och starta upp en butik, det ska vara en möjlighet för alla som utbildat sig hos oss. För att understryka vad han menar ropar Ayad på Amanda. AMANDA HIERNER är 23 år gammal och har jobbat på Ur & Penn på Drottninggatan i Stockholm, dit hon kom som 17-åring. Hon blev sedermera antagen till Ur & Penn Academy. I mitten av februari är hon med och öppnar Ur & Penn Sweden 1943 på West 34 street vid Harolds Square i New York (läs mer i separat artikel). –Det har varit en resa fylld av utmaningar, säger Amanda. Och det här med att få arbeta i New York är naturligtvis som en dröm. Ayad al Saffar talar med entusiasm och värme om Amanda och hennes kompisar från Akademin. Innan man lämnar utbildningen skall man ha tagit fram en kollektion klockor. ™Hon var med och tog fram en fantastisk, färgsprakande kollektion klockor till Pride-galan. Det blev förstås en succé, säger Ayad.

Det ska vara en ynnest att få jobba hos oss

HUR MYCKET KAN UR & PENN växa? 20-25 butiker till räknar vi med att öppna i Sverige, säger Ayad al Saffar. Men sedan har vi nått taket. Men ”the sky is the limit” enligt Ayads filosofi. Expansionen utanför Sverige har redan börjat. Just nu finns det tre butiker i Finland och tio är på gång. –Så tittar vi på Norge, tillägger Ayad. Hur stort Ur & Penn kommer att bli återstår att se. I en intervju i Dagens Industri för sex år sedan talade han om en kedja mellan 600 och 1 000 butiker i Europa. Vi här på Tid & Smycken, som följt Ayad al Saffars karriär som ”klocknasare” (det var så han kallades när allt började), skulle inte bli det minsta förvånade. TEXT LARS MAGNUS JANSSON

TID&SMYCKEN 1/12

T&S fakta Ur & Penn är ett dotterbolag till KIN AB. Övriga dotterbolag i koncernen är Kijkshop, Lucardi och KM-Kello. Koncernen omsätter 2,3 miljarder kronor/år. Antalet anställda i koncernen är 1 152 personer. DET FINNS 91 UR & PENN-butiker i Sverige, som i genomsnitt säljer 10 000 klockor per år. Sammantaget säljer kedjan 900 000 klockor. Planer finns på att öppna ytterligare 20-25 butiker i Sverige. Det finns tre UR & PENN-butiker i Finland och man planerar att starta tio till. I FEBRUARI öppnas en UR & PENN-butik i New York under namnet UR & PENN SWEDEN 1943.

23


När ekonomin sviktar behöver Inhorgenta större plats!

I

24

TID&SMYCKEN 1/06


I

nhorgenta växer. När många andra mässor i världen har det kämpigt, är det tvärtom för Inhorgenta i München. Två månader innan öppningsdatum den 10 februari, har man tvingats plussa på mässytan på 66 000 kvadratmeter med ytterligare 1 000 kvadratmeter. Det är framför allt antalet klockutställare och utställare med inriktning på livsstil som behöver större plats. Över 12000 utställare från 30-talet länder gör Inhorgenta till en av de största mässorna på området i Europa. Inhorgenta satsar på att nå högsta internationella klass. Redan i fjol genomfördes stora ombyggnader, och nu – inför årets tillställning – har man ytterligare fräschat upp hallarna. Allt för att besökare och utställare, inte bara ska få valuta för sina pengar, utan de ska också få en minnesvärd upplevelse. Ifjol besöktes Inhorgenta av över 30 000 personer, de flesta från Tyskland och grannländerna. Ur svensk synvinkel har Inhorgenta i alla år varit intressant, speciellt för de som sysslar med smycken.

Sverige har historiskt starka band med Tyskland. Tysk smycketillverkning och hantverkskunnande är berömt och vittomfattande. Inhorgenta är därför platsen, där de stora tyska elefanterna brukar piruettera. Här visar man upp sig i all sin prakt och härlighet. För t ex smyckejätten Thomas Sabo är Inhorgenta alltid startskottet för lanseringen av årets kollektion. En ännu större smyckeaktör är Pandora, vars jättelika montrar brukar vara fyllda av besökare. Fossil Group, med alla sina märken, ställer regelmässigt upp här, liksom finska Lapponia. Nya Bering Time, tyskt klockföretag som håller på att erövra Sverige med sina stilrena, keramiska klockor, finns också på plats. Anders Samuelsson, Moderna Smycken, som har agenturen för Thomas Sabo, har just kommit hem från ett möte i Tyskland, när vi får tag på honom på telefon. Tanken är naturligtvis att han ska avslöja något om Thomas Sabos satsningar inför 2012. –Det här året kommer att bli intressant, säger han. Vi har fått en ny klockkollektion, som bygger på våra bästsäljare. De är mindre i storlek och renare i stilen. Också billigare. –Klockkollektionen har vi redan fått och den håller vi på att sälja in. Men det stora på Inhorgenta för vår del blir lanseringen av en ny silverkollektion. –Hur den ser ut har jag, ärligt talat, däremot ingen aning om. Det enda jag lyckats luska ut är att formspråket är renare, stramare och nättare. När det gäller färger, så är det svart och vitt som gäller, kompletterat med pärlemor. Med andra ord verkar det som att de nya smyckena går åt det mer klassiska hållet. Samtidigt kan man nog räkna med en och annan rolig twist. Annars vore det ju inte Thomas Sabo. Lättare och tunnare smycken blir också billigare, avslöjar Anders. –Prisbilden ändras dramatiskt och det är väldigt bra. Sabofolket har lyssnat på marknaden och tagit till sig av synpunkterna. Det är väldigt positivt och borgar gott för framtiden. Den nya smyckekollektionen kommer till butikerna i juli. Men innan Inhorgenta startar drar Moderna Smycken och Pandora igång en gemensam ”roadshow”, inspirerade av populära ”Stjärnorna på Slottet”. Starten sker 12 januari på slottet Örenäs utanför Landskrona, som sedan följs av Thorskogs slott, Göteborg, Ulfsunda, Stockholm, och det hela avslutas på Teleborgs slott utanför Växjö. –Vi har fått en fantastisk respons på slottsträffarna. Det känns väldigt bra och inspirerande. Det visar att våra kunder tror på varumärket. Att Pandora och Thomas Sabo gör gemensam sak är inte så märkligt. Man har i stort sett samma kunder och Anders och Pandoras Janne Sandel är gamla kompisar. –Vi kommer att ha gemensam middag, i övrigt håller vi oss på var sin kant. BÖRJE OHLSSON (som kommer att vara på plats och rapportera från mässan)

TID&SMYCKEN 1/06

25


Inhorgenta Thomas Sabos nya klockor - lite mindre och mer klassiska. Här en i keramik och stål tillsammans med de nya berlocksmyckena.

Silver- och guldringar, snyggt att kombinera, Pandora.

Pandoras nya smycken går i naturens tecken, med blommor och blad.

Härlig “blomsterring” från Pandora.

26

Det svarta modet lever vidare som i nya Rebel at Heart.

Rockigt från Thomas Sabo

TID&SMYCKEN 1/06


HOLY BUDDHA

HOLY BUDDHA

HOLY BUDDHA Välsignade smycken av buddistiska munkar

Robert Friman & Co AB. Box 90 . SE-335 22 Gnosjö . Sweden Telefon +46 (0)370-992 70 . Telefax +46 (0)370-925 65 . E-mail: info@robertfriman.se . Webshop: www.robertfriman.se

HOLY BUDDHA Välsignade smycken av buddistiska munkar

Robert Friman & Co AB. Box 90 . SE-335 22 Gnosjö . Sweden Telefon +46 (0)370-992 70 . Telefax +46 (0)370-925 65 . E-mail: info@robertfriman.se . Webshop: www.robertfriman.se


Ulrika Pescher, r책noffer som kokar av ilska:

Allt jag vill 채r att r책narna ska 책ka fast! 28

TID&SMYCKEN 1/06


D

en 9 september hände något som inte skulle ha hänt. I alla fall inte i Västervik. Ulrika Pescher stod bakom disken till Herberts Guld & Silver. Klockan var 10.45. I verkstaden fanns pappa Herbert och ytterligare en kollega. Tre ynglingar kom snabbt uppför trappstegen som leder in i butiken. –Jag förstod omedelbart att något var fel, berättar Ulrika. En av ynglingarna hade ena handen bakom ryggen, och plötsligt riktade han en sprayburk mot Ulrika, som instinktivt vek undan ansiktet. –Jag kände hur en vätska träffade mitt hår. Men jag lyckades vända undan ansiktet. Ynglingen skrek på bruten engelska att Ulrika skulle lägga sig på golvet. Sedan tog han sig in bakom ett skynke som ledde till verkstaden, där han sprutade något (pepparspray skulle det senare visa sig) mot Herbert Pescher och kollegan. Även de tvingades ned på golvet, men undgick att få pepparsprayen i ögonen. Under tiden gick de två andra ynglingarna lös på ett skåp med en hammare och lyckades få ned guld för en bra bit över miljonen i ett par bagar de haft med sig. Inne i verkstaden försökte Ulrika krypa fram till en telefon, men när hon förstod att rånarna lämnat butiken, reste hon sig och sprang skrikande efter dem ut på gatan, bara för att se rånarna försvinna på var sin cykel. –Det kan tyckas oförsiktigt av mig att ta upp jakten, men jag var så rasande att jag bara ville att de skulle stoppas, – till varje pris. Vi träffar Ulrika hos Guldsmeden i Vimmerby, där hon alternerar med jobbet hos Herberts Guld & Silver i Västervik. Det har gått fyra månader sedan rånet, och Ulrika talar om den traumatiska händelsen med ett stort lugn. Hon säger själv att hon mår bra, men att hon fortfarande är rasande över att de tre omaskerade rånarna är på fri fot, och att bytet är borta. –Självklart är jag mer vaksam nu än tidigare, säger hon. Varje gång det plingar i butiksklockan, gör jag en snabb bedömning av den eller de som kommer in i butiken. Tidigare trodde jag aldrig det skulle kunna hända, men nu ser jag på riskerna med helt andra ögon.

händer inte oss” tycks de flesta resonera. Och sedan står man där oförberedd och rånad. Det verkar inte ens som om man vill tala om såna här otrevligheter. Ulrika nämner att hon var på Guldfesten under höstmässan förra året. Händelsen i Västervik var färsk i hennes minne och hon berättade för sina bordsgrannar vad som hänt. För det första var det ingen som hade hört talas om att vi blivit rånade, vilket kan tyckas märkligt då branschen faktiskt är rätt liten. Och när jag sedan berättade var det helt klart att ingen ville lyssna. Det gjorde mig rätt beklämd. Ulrika Pescher är utan tvekan en modig människa och en kvinna med skinn på näsan. Det verkar som om hon klarat sig väl ut ur det här traumat. Kanske var det hennes eget sätt att tackla händelsen som räddat henne? Hon undvek att sjukskriva sig efter rånet. Hon gick i princip direkt tillbaka till butiken och började jobba. –Vi stängde aldrig, säger hon. Vi städade upp efter rånarna och så körde vi vidare. –Jag är övertygad om att vi måste prata mer om det här i branschen. Vi måste bli medvetna om det hot vi ständigt lever under och att det finns någon plats där vi kan vara säkra. Vi måste vara uppmärksamma på de kunder som kommer in butiken. Finns det dom som kommit bara för att kartlägga butiken? Kanske har vi dem redan på band innan rånet inträffar. Samtidigt är Ulrika medveten om att varje butik som säljer smycken och klockor måste vidta de tekniska skyddsåtgärder som finns. Man måste ha det senaste i säkerhetsväg, även om det kostar. Men det räcker inte att bara förlita sig på tekniken. Personalen måste veta hur man skall handla när något sådant här inträffar. Och hur man genom att vara extra vaksam rent av kanske kan förhindra ett rån. Under hela vårt samtal märker vi att ilskan fortfarande bubblar inom Ulrika. –Jag drömmer om att jag får se rånarna igen och att de åker fast. Jag vill bara sätta dit dem. TEXT OCH FOTO LARS MAGNUS JANSSON

Ulrika har förstås funderat mycket på vad som hände i butiken den där septemberförmiddagen. Hade t ex rånarna varit inne i butiken tidigare och rekat inför stölden? –Det var definitivt välplanerat, säger Ulrika. De visste exakt vilket skåp de skulle ge sig på och de hade egna, klara arbetsuppgifter. En utav dem – han var blond och hade blå ögon – hade som uppgift att ta hand om mig och de andra. Det fanns en övervakningskamera i butiken, och rånarna finns på bandet, men det har inte gått att identifiera dem. Ulrika och de övriga två i butikerna klarade sig utan skador. Ingen av dem fick pepparsprayen i ögonen, vilket sannolikt var meningen att de skulle få. –Jag fick stanna ett par timmar på sjukhuset och skölja bort den vätska jag fått på mig, och det tog ett tag innan man förstod vad sprayburkarna innehållit. –Jag minns mest att jag var väldigt uppjagad, hade hög puls och pratade hela tiden. Första veckorna efter rånet befann sig Ulrika i ett chocktillstånd. –Mina minnesbilder var diffusa. Allt var ju över på ett par minuter, men det skulle ta sin tid innan jag kunde spela upp hela förloppet i min hjärna igen. Så småningom kom minnesbilderna tillbaka, och i dag kan jag tänka tillbaka på det som utspelade sig i butiken. Ulrika har hunnit fundera mycket på vad man skall göra för att få stopp på de upprepade rån som nu förekommer.. –Själv trodde jag inte att något sånt här kunde hända i en liten stad som Västervik utan att det var en storstadsföreteelse. Men nu vet jag bättre. Det är ju bara att följa med i tidningarna så ser vi att det händer över hela landet. Ingenstans går man längre säker. Ulrika menar också att vi sopar problemen under mattan. ”Det TID&SMYCKEN 1/12

Året började illa Googlar man “Rån Guldsmedsbutiker”, ser man att 2012 inleddes med en rad grova rån. Här är några av dem: En guldsmedsbutik i Kil i Värmland fick besök av två rånare som beordrade personalen att lägga sig på golvet och gick sedan loss på montrarna med spadar och skyfflar De försvann till fots och är fortfarande på fri fot. I Upplands Väsby, norr om Stockholm, rånades en butik av två maskerade män som hotade personalen med ett pistolliknande föremål. De krossade en monter och försvann till fots. Ingen har gripits. En guldsmedsbutik i Trollhättan rånades av tre maskerade män. Enligt polisen hotade rånarna personalen med ett pistolliknande föremål och slog sönder en monter i butiken. Rånanrna flydde till fots. De är ännu på fri fot Två ungdomar, 19 och 20 år gamla, rånade en guldsmedsbutik i Landskrona. Med hjälmar på huvudet och pistolliknande föremål i händerna tvingade de till sig guld och försvann sedan på en moped. Rånarna försökte gräva ned sitt byte på en åker, men tack vare tips till polisen kunde de gripas.

29


Janina och Sofie designar allt själva.

Hur Janina och Sofie blev astrid & agnes

I

ngen av dem heter Astrid eller Agnes. Så varför kalla smyckena för astrid & agnes? Själva heter de Janina Lindström och Sofie Axelson och hör hemma i halländska Varberg.

astrid & agnes är naturligtvis inget namn som tillkommit av en slump. –Vi ville ha ett namn som alltid skulle kännas modernt. –Astrid och Agnes är klassiska, gamla namn, som folk fortfarande döper sina ungar till, säger Janina där hon sitter framför datorn. Det säger också något om deras inbördes rollfördelning. Janina gillar att administrera och obba från kontoret, tre små rum och lager, medan den utåtriktade Sofie älskar att träffa folk. Så därför var det naturligt att hon tog på sig jobbet att resa runt och sälja, när de startade för fem år sedan. Och fram tills nu har hon ensam rest över hela landet. En omöjlig uppgift, om man samtidigt också ska designa smycken. Så i slutet på förra året anställde man Karin Sätterström för att resa på norra Sverige, dvs från Mälardalen och uppåt.

30

TID&SMYCKEN 1/06


Smycken från a&a man,.

Hur Janina och Sofie träffades är en historia för sig. Janina har hållit på med design och projekt sedan barnsben och sysslat med allt från kläder och skor till smycken. Medan Sofie varit frisör och tävlat internationellt i många år. –Jag var kund hos Sofie och visste att hon var väldigt kreativ. Så en dag började prata vi om att vi kanske kunde hitta på något tillsammans, säger Janina. Sofie flikar in: –Jag var inte så svårövertalad, jag hade i samma veva börjat tröttna på frisörjobbet. Även om Sofie aldrig sysslat med design mer än att skapa frisyrer, så var hon också grym på att teckna och skissa, är en värdefull talang, om man ska ägna sig åt att rita smycken.

sammans. Jag har ofta lite rundare former och Sofie är mera för det kantiga. Även om vi inte alltid har samma idéer, så kommer vi alltid fram med något som vi bägge kan stå för.

Allt de säljer, designar de själva. Janina på datorn och Sofie med penna och papper – inom parantes sagt väldigt proffsigt dessutom. Jag frågar hur det funkar, om de har samma stil och hur de får ihop det och blir överens. Janina utbrister glatt: –Vi har väl aldrig någonsin varit osams eller hur, Sofie? –Nej, nej, svarar Sofie. –Ska vi till exempel göra armband, så jobbar vi var för sig och kommer med olika idéer. Den slutliga designen gör vi alltid till-

När de började för fem år sedan, gjorde man bijouterier och silversmycken. Det gick bra, man växte sakta, steg för steg. –Vi var med på Precious 2006 och fick bra kontakter, framför allt med många klockbutiker. Stil och designmässigt har man ända sedan starten hyllat den rena, klassiska stilen, men hela tiden med en kaxig twist, lite större storlekar, annorlunda kombination av kedjor. Men det stora lyftet fick man ifjol när man övergick till rostfritt stål. ...forts/

Sedan ett år tillbaka gör man bara smycken i rostfritt stål 316. Samma stål som finns i finare klockor. Allt tillverkning sker i Kina. –Ett par gånger om året åker vi dit. Och då är det jobb, jobb, jobb. Dygnet runt. Hotellrummet är ett enda kaos av skisser. Vi är alltid på plats och visar och förklarar för de kinesiska tillverkarna exakt hur vi vill ha det. De kommer med sina ändringsförslag och vi med våra. Bollar skisserna fram och tillbaka tills vi båda är nöjda.

Butikerna vill ha äkta smycken, inte bijouterier

TID&SMYCKEN 1/12

31


TILLBERG DESIGN INREDNINGSARKITEKTER

W W W. T I L L B E R G D E S I G N . C O M

32

TID&SMYCKEN 1/06


–Klock- och smyckebutikerna vill ha äkta smycken, inte bijouterier, säger de. 2009 tog man också steget att börja med herrsmycken, a&a man, med armband, halsband och manschettknappar. Trenden att kombinera metall med andra material hittar man också hos astrid&agnes. Här finns till exempel snygga läderband för killar, både i kombination med stål och enbart i skinn. I höstas började man också att guld- och svartplätera stål för att få nya effekter och mixa matta och blanka ytor. –Vi är väldigt petiga med detaljer och inte minst finishen, det ska verkligen glänsa om de blanka metalldelarna. Och kristallsmycken ska det gnistra om, så att det ser så härligt lyxigt ut, säger de och vi-

Svartpläterade stålsmycken, nytt i höstas.

sar på ett långt halsband med en stor swarovski-sten i hänget. –Vi tänker i koncept, det är viktigt, säger Janina. Allt ska ha samma stil, från smycken till förpackningar och skyltmaterial. Ifjol dubblade man omsättningen, men mycket vill ha mer. Nu siktar man på att nå nya kunder. Det finns massor som man inte hunnit med. Men med ytterligare en säljare tror man att 2012 ska bli ännu bättre än fjolåret. Två gånger om året förnyar man kollektionen, som består av 90-talet modeller. Prismässigt är man billiga, med ett snittpris på runt 500 kronor. TEXT OCH FOTO BÖRJE OHLSSON

Högklassisk finish.

Alltid swarovskistenar, som det gnistrar om.

Guldförgyllt stål, populära julsmycken.


Tree by Billgren- trendigt mode i läder, meta ll och gummi.

e n i L t n o r F

Tid&Smyckens alldeles egen mässa

En vår utan mässa? Nej, tänkte vi på Tid&Smycken. Vi ordnar en egen! Så här visar vi vårens alla nyheter om smycken och klockor. Nyheter från alla hörn. Stort som smått. Håll till godo! 34

TID&SMYCKEN 1/06


Naturromantik – ringar i oxiderat mässing respektive oxiderat silver från Lotta Djossou. Bradley, dykarur med en fläkt av New England, robust stålboett och färgstarka Natoband. Vattentät till 100 meter.

Aagaards framgångar med sina soldatsmycken inspirerar till att utveckla kollektionen mot nya höjder, som här med diamanter som ger dem en extra feminin touch,

Roliga smycken med discokänsla, kulorna kan bytas efter behag.

Smycen med festkänsla - silver med cubic zirkoner. Guld & Sølv/ESA.

TID&SMYCKEN 1/06

35


FrontLine

Bering Time har inlett samarbete med kände danske designern Max René. Resultatet har blivit en serie läckra klockor i minimalistisk stil med titanboetter och färgade kalvskinnsband. Lägg märke till den eleganta sekundvisaren.

Vem vill inte ha en klocka som är både dressig och går exakt. Berings nya radiokontrollerade i keramik uppfyller med råge önskemålen.

Tunna, eleganta i keramik, stål och karbon. Lägg märke till klockan med det långa kalvskinnsbandet som viras varvvis runt handleden. Stålboett och keramisk ring och en liten swarovskisten som pricken över i:et. Samtliga klockor med repfria safirglas.

Rosin Discodags – halsband i 18 karat roséguld och keramik, band i siden. Armband i mjukt kalvskinn. Allt från Rosin Jewellery.

Söta ringar i silver och 18 k guld ametister och blå topas.

36

TID&SMYCKEN 1/12


Kärlek för evigt

Tid & Smycken var på Georg Jensens pressevent i Köpenhamn 16 januari och fick en tjuvtitt på vårens “nedsläpp”. Här såg vi t e x en roligt armbandsmodell, en korsett i silver och läder med vacker valsad form.

Tidlös och elegant ton i ton-klocka av Henning Koppel, visare för för extra tidzon.

Förlovnings - och vigselringar i titan med guld, silver och vackra diamanter

Välkomna till Copenhagen Jewellery Fair och till Precious

www.titanium3D.se

Färgstarkt och iögonfallande från Moonlight Blosom. De droppformade stenarna orange kalsedon.

Härligt luftiga örhängen i serien Alliance, kläms fast i öronen.

Auktoriserade återförsäljare av 3D Titanium: BODEN: Fritz Olsson BORLÄNGE: Lindés Ur & Guld DEGERFORS: Smyckestudion ESKILSTUNA: Guldbutiken Tre Smeder ESLÖV: Juvelerare Cronsioe AB FALUN: Dala Guldsmide FARSTA: Guldsmedjan Två Hjärtan GÄVLE: Tore Pettersson Guldsmide AB GÖTEBORG: Guldsmeden Kuhlin, J Sandin & Söner Guld Silver AB, Nordstans Guld AB HALMSTAD: Smycka Guld & Silversmide HELSINGBORG: Juvelerare Carl Hoff HUDDINGE: Huddinge Guldsmedja HUDIKSVALL: Öbergs Guldsmedsaffär HÄSSLEHOLM: Guldsmedjan HÖGANÄS: Guldshop JÄRFÄLLA: Guldsmedjan Två Hjärtan JÖNKÖPING: Smycket KALMAR: Molins Guld & Silver KARLSKRONA: Hovjuvelerare Jos W Bohlins Eftr KARLSTAD: Smycka Bergvik, Smycka Westerlunds Guld KRISTIANSTAD: Guldsmed Rolf Nilsson Eftr KRISTINEHAMN: Smycka Forsbergs Guld KUNGSBACKA: Juvelstudion KÖPING: Guldstaden LANDSKRONA: Ateljé Bern LIDINGÖ: Lidingö Guld LINKÖPING: Company Guld & Silver, Wissings Guld AB LJUNGBY: Nystrands Ur, Optik & Guld LJUSDAL: Nordeens Guldsmedsaffär LULEÅ: Boströms Ur & Guld LUND: Guld & Silversmedjan, Juvelerare H Sundelius AB MALMÖ: MK Juvel, Smycka Entré, MARIEFRED: Lindblads Ur Optik & Guld AB MARIESTAD: Klockan Ur & Guld MJÖLBY: Din Guldsmed Marianne Hedå MOTALA: Levins Guld & Silver MÄRSTA: Valsta Guldsmed MÖLNDAL: Smycka Leif Carlsson NORRKÖPING: Guldsmedjan Två Hjärtan, Johansson & Schöttle Guldsmedsateljé AB OSBY: Sonesons Ur & Guld AB OSKARSHAMN: Anderssons Ur & Guld SKELLEFTEÅ: Guldsmeden AB SKÄRHOLMEN: Guldsmedjan Två Hjärtan, Smycka Skärholmen STOCKHOLM: Engs Guldateljé, Guldsmed Anders Rudholm, Hellströms Guld, Oskars Guld & Silver, Smycka Rådmansgatan, 1064 Sturegallerian, Wilhelm Pettersson Guldsmedsaffär AB STRÖMSTAD: Krohnjuvel SÖDERTÄLJE: Guldsmedjan Två Hjärtan TRANÅS: Malmqvist Guld TROLLHÄTTAN: Swensons Guld & Silver UDDEVALLA: Hovjuvelerare Bokströms Guld & Silver VARBERG: John Victorin i Varberg AB VIMMERBY: Juvelerarfirman B Milton AB VÄSTERVIK: Andersons Ur & Guld VÄSTERÅS: Arthur Guld & Design, Wissings VÄXJÖ: Axel Ohlsson Guldsmedsaffär AB ÅSTORP: Guldshop Åstorp ÖDÅKRA-VÄLA: Lyxxa ÖREBRO: Cederins Guld, Guldkornet ÖRNSKÖLDSVIK: AB Ernst Green


FrontLine Kensington, silver och bergkristall. Annica Wallin.

Bröllopslycka i 18 karat guld och diamanter från Guldbolaget.

Sportig och tuff från Gul (Delva) i rostfritt stål, dag, datum, 24-timmars visning, vattentät till 100 meter, mineralglas. Pris, stål 1 595: kr och med färgglatt band i polyuretan 1 299 kr. Även ton i ton i brunt och rött.

38

TID&SMYCKEN 1/06


sa s e s in

r P & ins

Pr

lilla n i M

rd å g d bon

Minneslådor Prins & Prinsessa

Sparbössa Min lilla bondgård

Fotoramar Prins & Prinsessa

Sparbössa Mjölkkanna

Manschettknappar och slipshållare Fler nyheter hittar du i årets katalog! Elegant klocketui Tel: +46 (0)510 860 90 E-post: order@dacaposilver.se

www.facebook.com/DacapoSilver


FrontLine

Vårens smycken från TiSento går i milda pastellfärger. Turkos är en stor färg, som här några härliga silverarmband.

Terra/Ti Sentos Terra Collection har hämtat inspiration från Afrika och dess varierande landskap och djurliv. Pytonmönstrader läderdetaljer och jordiga mättade färger. Kamel är en central färgton.

Glam – supertunna smycke-klockor med glamourkänsla från Skagen Design. Boettring i glas och swarovskistenar i tavlan understryker det lyxiga intrycket.

Eleganta dressklockor i titan och med inslag av carbon i tavla och boettring. Meshband.

Certina DS Certina lady Diamond nya i tre nya DS ladyi tre Diamond versioner, alla med 17alla Topmed Wes-17 Top Wesversioner, selton diamnater/Si. selton diamanter/Si.

Miss Sixty med klocka i resin och kul döskallering. JB Agency

40

TID&SMYCKEN 1/12


Smycken från astrid&agnes och a&a man i Rostfritt stål Cavaxo Design AB * 070-60 29 761

www.astrid-agnes.com

Norsk gullsmedbranch i fokus Välkommen till en ny och spännande mässa för guld och ur 23 till 26 augusti i Lillestrøm, Norge.

Remy Bugge

Jakob Rubin

www.gull-og-ur-messe.no • info@gull-og-ur-messe.no • Tel. +47 978 71 346 Norska guld- och urmässan arrangeras i samarbete med Norges Gullsmedforbund och Norges Varemesse.


FrontLine

Chict och hudvänligt är Blomdahls specialitet. Örhänge i svart titan och svart hematit.

Crystal Ball för glittriga stunder, på titanstift 6.8 och 10 mm. Hängande i 12 mm. Finns också i svart.

Fjärilinspirerad eller fyrkantig, kan kvitta, festligt i alla fall i medicinsk plast.

Presenter för livets alla tillfällen hittar man hos Dacapo.

42


BASELWORLD THE WATCH AND JEWELLERY SHOW MARCH 8 – 15, 2012

BASELWORLD.COM TID&SMYCKEN 1/06

43


FrontLine Serie silversmycken som man kan ha både till vardag och fest. Allt från Guld Carlsén.

Mix Megapols Charlotte Lauterbach har designat de här gammalromantiska smyckena i silver och onyx för VJ Since 1890.

Förgyllda silverringar från VJ Since 1890 som togs fram till kläddesignern Ida Sjöstedts senaste visning.

Hanna Mårtensson på VJ Since 1890 ritar smycken, som verkar inspirerade av gamla tiders riddare. Med kedjor, vasst och lite kantigt.

44

TID&SMYCKEN 1/06


INVICTA

RESERVE SUBAQUA VENOM LEATHER

Model 0359 MoveMent: Professional Swiss quartz chronograph. 13 jewels. Case & dial: 53.7mm. Solid stainless steel case. Unidrectional turning bezel with screws on side. Stainless down solid stainless steel case back. Flame fusion crystal. Stainless steel screw crown with logo. Screw down pushers. Matt and semi-gloss dial with dome shape applied indexes. Date display. Tritnite luminous hands. 18kt rose gold plating. Band: Genuine leather strap in brown and black colors. Stainless steel buckle with etched logo. 18kt rose gold plating stainless steel buckle with etched logo. Water resistant: 1000 meters. www.INVICTAwATCh.Com

For more inFo: sCandinavian WatCh & JeWellery Skimmelgatan 65 212 35 malmรถ inFo@Scandinavianwatch.Se 040-946940 and/or 0733248883


FrontLine

Memoir, Kranz & Zieglers fantasifulla och roliga kombinationsarmband där bara fantasin sätter gränser. Aagaard. Renässans för det oxiderade svarta silvret, här originella och roliga ringar från Aagaard.

Schalinsbröllopsdrömmar. Dream och Wish från kollektionen Desire med 1.8 resp 1.25 ct diamanter. Lysa, 0,11 ct diamanter från kollektionen Passion. För de sparsamma finns fina silverringar med sidogravyr.

Vårens silversmycken från Aagaard utstrålar genomgående en sval nordisk ton med välavvägda former och dämpade färger.

46

TID&SMYCKEN 1/06


MEDICINSK Visa extra omsorg om barnen – gör båda hålen samtidigt.

Medicinsk dubbelhåltagning – det bästa för barnen. När barnen ska få hål i öronen funderar både föräldrar och barn över flera saker. En av dessa är – gör det ont? Medicinsk dubbelhåltagning från Blomdahl är lösningen. Med vår unika teknik kan du göra hål i bägge öronen samtidigt, helt själv. Barnen upplever bara en håltagning. Äntligen är det slut på barnens tvekan inför andra hålet. Det går snabbare, känns tryggare och är mer skonsamt för barnen. TID&SMYCKEN 1/06

www.blomdahl.se 47


FrontLine

Söta blomsterinspirerade smycken i silver.

Nytt och coolt. handgjorda buddhasmycken i keramik, trä och stål. Puss

Etnoinspirerade fjädersmycken – roligt ungdomsmode. Puss.

Snyggt i läder och stål för honom. Puss.

Operasmycken med galakänsla. Lägg märke till de läckra örhängena i bakgrunden. Opera & Co.

Daniel Wellington nu också med klassiska läderband.

Roliga ringar i ebenholz och silver, som vitkokats. Från uppmärksammade designduon LUNDBLADBALDAL. (Se också T&S 5-2011).

Sahara silver har väckt intresse. Här några fina ringar i den nya kollektionen.

Smycken för en stjärna eller bara läckert. Sahara Silver.

48

TID&SMYCKEN 1/06


Piercing Beställ ert piercingställ idag, betala i maj! (golvställ / bordställ)

Body Piercing Robert Friman & Co AB. Box 90 . SE-335 22 Gnosjö . Sweden Telefon +46 (0)370-992 70 . Telefax +46 (0)370-925 65 . E-mail: info@robertfriman.se . Webshop: www.robertfriman.se


RoseMari och Harry visar upp nya klockmodet från Ticcolo. Sponsrar bl a basketstjärnan Jonas Jerebko, bild ovan.

STREETSMART

och med näsa för affärer

H

an är mästare på att bygga varumärken och få publicitet. Och i mobilen, som han hela tiden knappar på medan vi pratar, dräller det av telefonnummer till mer eller mindre heta kändisar. Eller ”celebrities”, som han föredrar att kalla dem. Harry Bolt pratar helst engelska, trots att han bott i Sverige i många år. Född i Holland, uppvuxen i Kanada, hamnade han så småningom efter många turer på Gran Canaria och började sälja lägenheter till hugade turister. Där träffade han svenska RoseMari och följde efter henne till Sverige och Malmö. Gifte sig och startade tillsammans med RoseMari Scandinavian Watch och började importera och sälja klockor, bl a amerikanska Invicta. Ett udda, spännande klockmärke, som man fortfarande jobbar med. Som person vill vi kalla honom ”streetsmart”, med en osviklig näsa för affärer och personlig PR. Och så länge vi känt honom, har han alltid haft något fantastiskt på gång. Sponsring av idrottsmän, klubbar och kändisgalor har varit vä-

50

gen till framgång. ”Business-to business”, som han uttrycker det. Och Gud vet hur han kommer i kontakt med alla. Den senaste i kändisraden är Jonas Jerebko, basketproffs i Detroit Pistons i NBA, som han hoppas ska sätta hans senaste klockmärke, Ticcolo, på kartan. Att du kanske inte hört talas om märket beror på att det är alldeles nytt i Sverige. En liten smart och billig klocka för 299 kronor, som inte liknar mycket annat. Ett enkelt dubbelsidigt gummiband med en pytteliten urtavla, där ovandelen av bandet skiftas till den färg man önskar eller är på humör för. Ett set band i tre färger kostar 129 kronor. Andra kändisar som man på olika sätt sponsrat och samarbetat med är Patrik Sjöberg, Peter Seipen, dam-allsvenskans mästarlag LdB Malmö, internationella musikgalan i Köpenhamn MTV, EMA (European Music Award), hockeylaget Malmö Redhawk, för att inte tala om rocklegenderna Rod Stewart och Kiss. En av Kiss-grabbarna blev så förtjust i Harrus Audi R8 att han bad att få låna den till Sturup, där deras privatplan stod parkerat. TID&SMYCKEN 1/12


Kyboe - stort klockmode med färg.

Annorlunda knapparmband från holländska Bella for Bella.

En historia som Harry gärna berättar. –Vi sponsrar med klockor, det är fantastisk reklam. Finns inget som är så bra som när någon kändis dyker upp i TV-rutan och visar upp sin klocka. –Det ger omedelbar reaktion. TV- journalisten och författaren Patrick Ekwall är en av Harrys fans, och han omnämner honom i sin nya bok. I TV4:s Fotbollsmåndag brukar Patrick uppträda med en klocka modell ” big” på armen. Ibland en extravagant Invicta eller med en färgstark Kyboe. Till Harrys storhet hör också en märklig förmåga att nosa upp trender innan de knappt blivit riktiga trender. Så var det t ex med TW Steel, holländskt märke, som gjorde sig kända för sina ”oversize - modeller”. Där jobbade Harry & RoseMari i fyra år som internationella agenter och lyckades placera märket i över 60 länder. Märket hade också en kort storhetstid i Sverige. Men sedan blev man oense om fortsatt kontrakt, och Harry och RoseMari drog sig ur. Men Harry är inte den som nedslås av sådana futiliteter, han hittade raskt ett nytt intressant märke – Kyboe. Också det från Holland och en klocka som är ännu mer ”oversize” än TW Steel och dessutom färgsprakande i stilen. Kyboe jobbar man fortfarande med, Harry som agent och RoseMari som distributör i Skandinavien. –Kyboe hittade vi precis när den stora” färgvågen” började, och dessutom ligger det i ett bra prisläge, säger Harry. Vi möter Harry och RoseMari tillsammans med RoseMaris dotter Emelie i deras butik, Scandinavian Watch & Jewellery på Rundelsgatan 17, en sidogata i centrala Malmö. Här öppnade man TID&SMYCKEN 1/12

för tre år sedan. –Det är vårt ansikte utåt, och vi tyckte stan behövde en butik med udda märken, säger Harry och RoseMari. –Vi har våra ”stammisar” som då och då tittar in och kollar om det kommit in något nytt. Harry och RoseMari är inte längre gifta men är bästa vänner och de jobbar ihop. Butiken är också Emelies fasta punkt. Till alla udda märken som finns här, har man också en del roliga smyckemärken, till exempel Bella for Bella med originella armband av mynt och knappar. Men det är klockor man brinner för. Just nu är Harry väldigt uppåt, han har nämligen bestämt att Jonas Jerebko, ska få en specialdesignad Ticcolo med JJ 33 på bandet. –JJ står för för- och efternamn och 33 är numret på hans matchtröja. –Det blir kanon, utbrister den energiske Harry, varpå han plockar fram sitt allra senaste (för tillfället) klockprojekt – Meyewatch. Det är en smart kombinationsklocka. Finns i två storlekar och säljs i set, som består av boett, boettringar och fem olikfärgade band. Idén är att den fingerfärdige kan få ihop 625 olika klockor om han eller hon vill utmana alla kombinationsmöjligheter. För tillfället finns sju set i olika färger. Fler kommer under året. Priset på ett set Meyewatch ligger blygsamt runt 630 kronor. –Folk köper billigare klockor idag, så det här är en klocka i tiden, hävdar Harry. När vi skriver den här artikeln befinner sig Harry och Emelie på Formex. I telefon berättar Harry entusiastiskt att man tagit upp ytterligare ett intressant märke som vi bara måste kolla in. Vi är inte förvånade. TEXT OCH FOTO BÖRJE OHLSSON 51


F

rån att från början ha dykt upp lite som gubben i lådan, är smycken nu ett självklart inslag på Formexmässan. Det var omkring år 2006-2007 som man tog ett samlat grepp om smyckeutställarna. I takt med att butikerna har utökat sitt utbud, bland annat med just smycken, har också smyckesegmentet på Formex växt naturligt. Från att till en början ha haft en något undanskuffad plats utanför hallarna, har man från och med i höstas förstärkt smyckeutställarnas närvaro i hall A, samlat i avdelningen ”Fashion, Accessories, Body&Bath”. –Fler och fler utställare började fråga efter större montrar, berättar Chicie Lindgren som är projektledare. Och det fortsätter att strömma in nya smyckeutställare – bland annat ställde Crown International, Blomdahls och Carlsén ut för första gången. Delvis handlade det förstås om Precious uppehåll under våren, men det verkar också handla om nyfikenhet och insikten om nya möjligheter.

Mässan anordnas två gånger per år sedan 1960, och samlar agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter och inköpare från hela den nordiska inredningsoch presentbranschen. Överlag beskriver smyckesutställarna Formex som en blandning av ”bra affärer och bra marknadsföringsplats”. Hit kommer också en mängd journalister. En sådan här mässa genererar förstås också massor av inspiration och kreativitet. –Hos alla förstås, men smyckesföretagen har verkligen blivit fantastiskt duktiga på att bygga upp snygga montrar, säger Chicie Lindgren. Frågan är om Formex kommer att innehålla smyckesföretag inom det mer exklusiva segmentet i framtiden. –Det är förstås en säkerhetsfråga. I dagsläget är det heller inga sådana företag som visat intresse, säger Chicie Lindgren. Och så till själva mässan: Det är alltid roligt att upptäcka nya märken, och den här gången blev jag oerhört förtjust i Amrusha Jewels och Par Éloîse, båda med smycken i juvelstil, men av silver och guldpläterat silver med ädelstenar som turmaliner – gärna med en liten extra twist. Fina. Två nya klockmärken fanns också på plats (representerat av J Parker Scandinavia) ett japanskt och ett amerikansk-japanskt: Hygge Watches och Normal Timepieces. Båda satsar på design och medan det förra låter sig inspireras av skandinavisk design är det senare ett anti-märke, skaparen ville ta fram en klocka som kunderna bar på grund av dess design, inte på grund av ett prestigefullt namn. Ett jubileum firades också: SNÖ of Sweden firar tio år. På frågan hur hon skulle sammanfatta de åren, svarar grundaren Lena Jonsson Näslund. –Extremt jobbigt – men som jag aldrig skulle ha velat vara utan. Men jag har aldrig sett det som ett jobb, utan ett sätt att vara. Trött på dåvarande jobb kände hon att hon ville styra över sin tillvaro själv. Idag har SNÖ of Sweden över 1 500 återförsäljare i hela Europa. Sortimentet har utvecklats från ett tiotal produkter till fyra nya kollektioner med 7 000-8 000 unika produkter varje år. I sommar kommer man bland annat se mixade pasteller, djuriska mönster och läder, lyx och glamour och former från växtriket. Visioner för framtiden saknas inte: den är att bibehålla märkets starka position i Skandinavien, att expandera i Centraleuropa och fortsätta växa i Kanada och USA som är märkets senaste marknader.

Formex tror på smycken

KINA ANDERSSON

52

TID&SMYCKEN 1/06


Amrusha Jewels är ett nytt smyckemärke. Här örhängen med tunna guldpläterade kedjor och de vackraste turmaliner.

Jubileumsserie som släpps i början av april och kommer att finnas i butik under året. Halsband av slipade glasprismor och silverpläterad kedja. SNÖ of Sweden

Normal Timepieces.

Hygge Watches.

Chicie Lindgren, projektledare, Formex.

Lena Jonsson Näslund, grundare av SNÖ of Sweden

TID&SMYCKEN 1/06

53


Stiftelsen juvelerare Otto Säfströms minnesfond

Nära samarbete mellan Precious och Tid&Smycken SATSNINGEN PÅ HÖSTMÄSSAN intensifieras, och som ett led i att göra mässan ännu mer attraktiv, inleder Svenska Mässkonsult och Tid&Smycken ett nära samarbete. Den mässkatalog, som tidigare funnits, ersätts nu med en bilaga till Tid&Smycken, en form av Tid&Smycken mässpecial. Den nyhetspresentation som tidigare legat i själva tidningen Tid&Smycken, kommer nu att presenteras i bilagan tillsammans med utställarförteckning och all övrig information potentiella besökare behöver känna till för att Precious – Stockholm Nordic Watch & Jewellery Fair, 31 augusti - 2 september 2012, skall bli så lyckad och givande som möjligt. SOM BEKANT flyttar mässan till Stockholmsmässan i Älvsjö. Precious kommer att hållas i en nybyggd del av Stockholmsmässan vilket skapar förutsättningar för en ny era i mässans 25-åriga historia. Ett utmärkt boende finns i direkt anslutning till mässan, men arrangörerna har också blockerat rum i Stockholms city för dem som också vill uppleva huvudstaden. Vi återkommer i nästa nummer med mer information om storsatsningen på Precious – Stockholm Nordic Watch & Jewellery Fair.

Ädla stenar för för en halv miljon är på drift! JOHANNES ORSTADIUS, Tid&Smyckens frilansmedarbetare och ädelstensexpert, har blivit bestulen på en väska innehållande ädelstenar för ca 500 000 kronor. Tillgreppet skedde på en restaurang i Stockholm och Johannes misstänker att förövarna trodde att det fanns en dator i väskan. –Det finnsi ngenting som gör att jag och polisen misstänker att tillgreppet var planerat, och att förövarna hade en aning om att axelväskan innehöll stenar, säger Johannes. Stenarna finns presenterade på www.geonord.org/news/stulen/Adelstenar_stulna_stockholm.pdf Om du har någon information om de stulna stenarna kontakta Johannes på tel 073-06 18 499 alt. johannes.orstadius@gmail.com. 54

Bidrag ur stiftelsen kan sökas 1. såsom understöd åt behövande gamla eller genom sjukdom till arbetet oförmögna personer som arbetat som guldsmeder. Intyg om inkomst skall bifogas. 2. såsom stipendier till guldsmedslärlingar och guldsmeder som ersättning för merkostnader i samband med vidareutbildning inom guldsmedsyrket samt stipendier till avslutningsprover såsom gesälloch mästarprov inom guldsmide, dock inte för ersättning vid inköp av t ex material och verktyg. För gesällprov, bedömt av Guldsmedernas Yrkesnämnd, kan stiftelsen ge stipendium och medalj i brons, silver och guld vid uppnådda betyg av 3,5, 4,0 och 4,5. Är det flera som uppnår samma betyg för gesällprovet delas beloppet lika. För godkänt mästarprov kan stiftelsen ge stipendium på 50 000 kr och medalj i guld. 3. av särskilt ambitiösa och lovande guldsmeder med kunskaper motsvarande gesällbrev för ersättning för merkostnader i samband med vidareutbildning inom guldsmedsyrket. Ansökan skall avse vårterminen 2012. Intyg krävs efter avslutad kurs. Ansökan om erhållande av bidrag skall, på särskilt formulär, insändas till SEB senast den 15 april. Formulär och informationsblad finns på www.safstroms.a.se Formulär och informationsblad kan även erhållas genom att skicka in ett frankerat kuvert till: Stiftelsen juvelerare Otto Säfströms minnesfond SEB Institutioner & Stiftelser ST S3 106 40 Stockholm

TID&SMYCKEN 1/12


Kinastrendplock

Kina Andersson, kina@nextworld.se

Eko-tänk ger personliga uttryckssätt Prada visar skor med kristalldetaljer. Louis Vuitton visar modeller med juveldiadem i håret, och Marni pryder sina modeller med långa örhängen. Smycken har äntrat catwalken. Glädjande! Det uppmärksammas förstås i modepress och i våra stora dagstidningar. Men tyvärr också på ett negativt sätt. Mot slutet av 2011 rapporterade de flitigt om ”smutskastade” diamanter, med vilka de menar diamanter som inte är certifierade enligt Kimberleyprocessen, och ädla metaller som bryts under förhållanden som skadar både människa och natur. Nyligen kom också en rapport från Swedwatch, Svenska kyrkan och Fair Trade Center, som visar att kunskapen kring miljömässiga och sociala risker i guldbranschen är dålig. Som tur var glömde man inte bort att visa att det naturligtvis finns goda exempel också. Hur som helst, det visar i alla fall att grönt tänk och socialt samvete är en fortsatt rådande trend för 2012. Eko-tänk kan förstås se olika ut. En sajt som bevakar trenderna ur konsumentperspektiv är trendwatching.com. Här listas bland annat eko-vinning som en trend: allt fler företag vårdar sina varumärken genom att samla in och återvinna alla sålda produkter. Förra året, vid den här tiden, skrev jag att jag trodde att det personliga uttrycket kommer att växa sig allt starkare som trend, delvis beroende på just eko-trenden. Man mixar och matchar med gammalt och nytt och en helt ny kreativitet växer fram – vilket ställer krav på tillverkare inom olika branscher. På vårens Formex presenteras också mixandet av olika stilar och det personliga uttrycket som några av de starkaste inredningstrenderna. Begreppet Streetstyle inom mode växer sig också allt starkare. På fler och fler bloggar skrivs det om gatumodet, visserligen många från kändisvärlden, men vi vill också se hur helt vanliga dödliga komponerar sin personliga stil. Och tittar man in i juvelvärlden – den som ligger bortom Sveriges gränser – tycks där också finnas allt mer av lekfullhet och charmig twist än på mycket länge. Smycken fyllda med magi, sagokänsla och lite galna upptåg à la tecknade serier – men också med dramatiska och överdådiga uttryck som på en teater- eller operascen. Även i smyckevärlden blir det lättare för konsumenterna att hitta ett personligt uttryck. Ser man till mer handfasta trender, och till vad som händer på modescenen här hemma under våren, ser man bland annat att färgstarka plagg och accessoarer lever vidare. Och orange är det stort utropstecken efter! Nytt är mjuka pasteller i lila, rosa och turkos. Ett mer sportinfluerat mode syns också till våren. När det kommer till smycken tror jag för egen del på less is more-principen. Tunna, tunna smycken, så tunna att de knappt syns. Men som ändå gör det - och på så sätt verkligen syns. Dels beroende på att mode som bekant pendlar, delvis beroende på höga metallpriser. Långa örhängen och armband (kedjorna pryder gärna sina modeller med armband på båda handleder) kommer vi också att se mycket av. Det kan i och för sig ha att göra med att just de är sommarsmyckenas okrönta drottningar. Något jag ser fram emot under 2012 är nykomlingarna Altewai Saomes utveckling. Duon har ett lite annorlunda formspråk med en mix av minimalism och avantgardism. De gör också en del smycken och andra accessoarer.

Starka färger hos Jennifer Blom.

TID&SMYCKEN 1/12


Spets och diadem hos Louis Vuitton. Anne Hathaway väljer lite tunnare smycken. Armband och ringar med diamanter från Hellmuth.

Kylie Minouge i örhängen från spanska Tous.

Altewai Saomes.

Filippa K.

TID&SMYCKEN 1/12

Carin Rodebjer.

Starka färger hos Jennifer Blom.

57


FÖRRA ARTIKELN Padparadscha. Det säregna ordet är namnet på en orangerosa safir, en juvel vars pris kan nå 30 000 US dollar per carat. Vi ska finna att inte bara historia och ett ökat pris gömmer sig bakom det vackra namnet – utan också exempel på en av ädelstensvärldens mest frustrerande egenheter. Detta reds ut i nästa nummer.

Ädelstenarnas byråkrati ”Vad är det där?” ”Rubin eller rosa safir.” ”Vadå, eller?” ”Vi säger rosa safir, den blir billigare då.” Samtalet har ägt rum i verkligheten, och stenen det kretsade kring är den djuprosa safiren/rubinen i mitten av bilden ovan. Stenen befinner sig i gränslandet mellan rosa safir och rubin (två stenar som egentligen är samma sak: aluminiumoxid) – ett laglöst land där missförstånd är vanligt förekommande. ”Jag köpte en fin rosa safir, men det står på certifikatet att det är en rubin – jag vill ha pengarna tillbaka!”, skulle man kunna föreställa sig en kärv kund utbrista. Felet är alltför snäva definitioner. Snäva definitioner i sig är ofta illa inom gemmologin, men snäva definitioner som baseras på vilken färg vårt öga uppfattar är värre. Tvärtemot vad många tror är inte färgskalan en rak väg, utan en snårskog med tre stigar: nyans, ton och mättnad. Om två av stigarna går rakt och förutsägbart, och vi bara behöver hålla reda på en, är det oftast något vi kan hantera. Om det är nyansen som varierar behöver man bara vandra fram och tillbaka över regnbågen. Om vi måste börja hålla reda på både nyans och ton samtidigt, krävs betydligt mer arbete för att avgöra exakt vilken nyans och exakt vilken ton det är vi ser. Med alla tre delar blir det mycket svårt. Det är därför gul safir mot blå safir är en praktisk gränsdragning, och rosa safir mot rubin är en opraktisk gränsdragning. En definition som använder sig av både nyans och ton på ett alldeles särskilt oklokt sätt är padparadschan. Smaka på frasen ”en orangerosa safir av ljus till mellanljus ton utan bruna undertoner” och begrunda att orange är en blandning av gult och rött, rosa är blott en ljusare ton av rött och brunt ibland kan vara snarlikt orange. Antalet missförstånd padparadschabegreppet ger upphov till kanske kan anas av följande citat: Padparadscha is one of the most abused gem names I can think of. In fact, Ceylonese dealers use it as a catch-all term for any sapphire that can’t be considered ruby. Orden kommer från en amerikansk ädelstensslipare med tjugofem års erfarenhet av padparadschahandel. Varför existerar då padparadschabegreppet? Av gammal tradition, ett vackert arv från gångna dagar på Sri Lanka där ordet uppkom? Tveksamt. Ordet padparadscha kan översättas till lotusens färg. Underligt nog innehåller lotusblomman på Sri Lanka knappt några gula nyanser alls. Sannolikt innebar padmaraga för invånarna på Sri Lanka inte heller något brandgult överhuvudtaget. 58

Den ursprungliga betydelsen av padmaraga var istället rosa rubin. Rosa rubin? Ja, uppdelningen mellan rosa safir och rubin fanns inte på den tidens Sri Lanka. Klipska rackare. Kanske såg de att rött och rosa är samma nyans och att en gräns aldrig skulle gå att dra. Även för indierna tycks rubinbegreppet länge ha spänt över alla toner. Författaren till Ruby & Sapphire, Richard Hughes, citerar A.M. Philalethes från 1817: The Indians speak of them (rubiner) as more or less ripe, which means more or less high-coloured. Hughes drar slutsatsen att termen rosa safir etablerades i västvärlden först i början av 1900-talet. Vad vinner man egentligen på att ge olika namn till olika färgtoner? När det kommer till blå safir tycks vi klara oss utan. Blå safir delas inte upp i olika namn, oavsett om den är ljusblå eller mörkblå. Visst betingar olika toner av blått olika priser, men den breda definitionen gör att vi tvingas använda våra ögon istället för olika namn. Det förebygger missförstånd. Och egentligen, vem vill inte använda sina ögon när det kommer till ädelstenar? Med hjälp av dagens kunskap, och säkra metoder för att bestämma kemisk sammansättning, borde det kanske vara dags att gallra ut alternativa namn och svårdefinierade begrepp. År 1989 gjorde International Coloured Gemstone Association (ICA) just detta – beslöt att termen rosa safir skulle bort, och stenarna rubriceras som rubiner. ICAs beslut blev tyvärr i stort sett ignorerat, och den rosa safiren lever som bekant vidare. Det är slående att se människors ovillkorliga kärlek till diamanter i förhållande till färgstenar. Vart tog människans natur vägen? Hennes begär efter att vara speciell och hävda sina egna unika gener? Drömmen är att stå där med en bil som absolut ingen annan har, framför ett hus som matchar ens egen speciella smak och behov, en jacka som ingen av vännerna har, och en rund, vit diamant på fingret som ser nästan exakt ut som alla andra diamanter. Nog måste det finnas något som håller gemene man borta från färgstenar. Kan det vara så att alla alternativa namn såsom handelsnamn, begrepp som bäddar för missförstånd såsom padparadscha och smala definitioner som inte är anpassade för det mänskliga ögat – såsom gränsen mellan rubin och rosa safir blir till en slags ädelstenarnas byråkrati, ett onödigt hinder man måste ta sig över varje gång tankarna berör färgstenar. Och som gör färgstenarnas värld till en värld svårare att tränga in i, och en vara svårare att sälja. Kanske kan man här ana sig till en anledning till färgstenars svårighet att slå igenom på diamanters vis. Låt oss hoppas att färgstensmarknaden börjar röja i djungeln av ädelstenarnas byråkrati. Färgstenar är valfrihet. Valfrihet är som bäst när den låter en frossa bland fantastiska alternativ, och erkänner värdet hos varje personlig smak. Inte när den förvirrar. Lite beklämd blir man när turmalinsidorna i en ädelstensbok täcks av en namnsörja: Grön kallas verdelit, röd kallas rubellit, blå kallas indigolit och färglös är akroit. En köpare som ser detta blir osäker på om hennes åsikt om vilken färg som är vackrast verkligen är den rätta, när alla färger har olika namn och den ena riskerar att vara mindre värdefull än den andra – och hon glömmer under tiden bort att skönhet är något som sitter i hennes egna ögon. I färgstenarnas byråkrati kanske det slutar som en fin dröm att skönheten ligger i betraktarens öga, lika fin som namnet på en viss orangerosa safir. JOHANNES ORSTADIUS TID&SMYCKEN 1/12


For more inFo: Scandinavian Watch & JeWellery Skimmelgatan 65 212 35 malmรถ

TID&SMYCKEN 1/06

inFo@Scandinavianwatch.Se 040-946940 and/or 0733248883

59


Finanschefen Paul Law, tidigare revisor hos brittiska KPMG, berättar för Tid&Smycken om LUK FOOK:s svindlande framgångar.

Nu är det guld som gäller för välmående kinseer K

ineser blir allt rikare och de älskar guld. De vill spara i något som går att ta på: metaller eller fastigheter. På den vågen har Luk Fook ridit. Ett kinesiskt bröllop tarvar stora investeringar i smycken till bruden, i genomsnitt 10 000 kronor. En typisk gåva är ett brett guldarmband med ingraverade, slingrande drakar.

Hong Kong har blivit huvudstad för lyxkonsumtionen. Trots den fuktiga värmen köar kineserna i timmar utanför butiker som Salvatore Ferragamo eller Bulgari. Och lyxbutiker växer upp som svampar ur jorden. Jämfört med sina europeiska konkurrenter verkar Luk Fooks flaggskepp, en mörk butik i två våningar på Kowloon, ganska billig. Men kanske är det meningen. Här ska alla våga gå in och ha råd att handla. Och Luk Fook säljer: Bolaget omsatte i år t o m 31 mars cirka 7,5 miljarder kronor och hade en rörelsevinst på nästan en miljard kronor. Eget kapital uppgick till cirka 3,5 miljarder kronor. På andra våningen glimmar nästintill kopparröda guldsmycken, och en iskall vind blåser från luftkonditioneringen. Där träffar vi finanschefen Paul Law, en energisk kines, tidigare revisor 60

hos brittiska KPMG. Han nästan hoppar upp och ner av entusiasm över sitt företag. Fook betyder tur förklarar han. 1997 var han med om att börsnotera bolaget för 600 miljoner kronor. Bolaget hade startats av några Hong Kong-juvelerare. När vi hälsade på i början av november var börsvärdet 16 miljarder kronor. Och framgångssagan har fortsatt. Jordbävning, tsunami och radioaktiva utsläpp i Japan har gjort att många turister istället väljer Hong Kong – och där shoppas det. Luk Fooks försäljning hade i våras ökat 50 procent jämfört med förra året. Aktien hade i november gått upp drygt 22 procent. Luk Fook har 32 butiker i Hong Kong och sex i närliggande Macau. Varje år kommer drygt 20 miljoner kineser från fastlandet till Hong Kong. Varje kines handlar då för i genomsnitt 7 000 kronor. Och ju sämre tider, desto mera handlas det guld. På det kinesiska fastlandet har juvelerarkedjan mer än 700 försäljningsställen, ofta i varuhus! Och Luk Fook finns nu i Singapore, Kanada och även i San Francisco och New York. Men mest pengar tjänar Luk Fook i Hong Kong, cirka 70 procent av intäkterna kommer därifrån. Det beror bland annat på skattelättnader för kineser där jämfört med fastlandet. Försäljningen växer dock mest i Kina. TID&SMYCKEN 1/12


De flesta smyckena tillverkas på det kinesiska fastlandet i egen fabrik med 2 500 anställda. Men tillverkning läggs också ut på privatägda verkstäder.

Nyckeln till succén: Luk Fook fungerar lite som franchisekedjan Burger King. Huvuddelen av butikerna drivs av franchisetagare. Luk Fook utbildar all butikspersonal, väljer kläder (som personalen betalar själv förstås) och bestämmer marknadsföringen. I Hong Kong, Luk Fooks vagga, drivs de flesta butikerna av bolaget självt Juvelerarkedjan har 20 egna prisbelönta designers som skapar smycken. Sedan 1996 har de mäktat med 20 000 olika designade smycken. Tillverkningen läggs ut på privatägda verkstäder, men framförallt på Luk Fooks egen jättefabrik med 2 500 anställda på fastlandet. Luk Fook säljer sedan juvelerna till butikerna. På detta upplägg har Luk Fook en bruttomarginal på 14 procent på rent guld och 35 procent på juveler. Luk Fook tjänar främst pengar på tre sätt: – Försäljning av egentillverkade smycken – Procentsats från franchise-butikerna som betalas på de smycken de köper in – Medlemsavgift och konsultarvoden från butikerna. Samtliga avgifter betalas kontant. En stor del av risken har alltså rullats över på franchise-tagaren, framförallt då avgiften tas på de smycken som köps in till butik. I analogi med Burger King hade den tagits på butikens försäljning till kunden. Och Luk Fook hamnar också som god trea i kapplöpningen mellan juvelerarkedjor i Hong Kong. Luk Fook kräver en lika noggrann kontroll av råvarorna som Burger King. Guldpriset sätts varje timme! och guldet är på väg upp enligt Paul Law. Hans prognos var 1 800 dollar per oz i december (men som vi vet sjönk priset med ett par hundra dollar, reds. anm.) och han citerar gärna banken Standard Chartered med en prognos på 5 000 dollar inom nio år. Luk Fook har ytterligare en fördel. Det finns bara två certifieringsinstitut i Hong Kong för färgade stenar. Och det fuskas mycket TID&SMYCKEN 1/12

i juvelerarbranschen. Den gröna halvädelstenen jade som sägs återspegla bärarens sinnesro är ofta laserborrad och utfylld med glas. Samma gäller safirer och diamanter. Enda sättet att certifiera stenens äkthet är alltså hos kinesiska statens gemmologiska laboratorium eller Luk Fook. Luk Fook säljer också 15 olika klockmärken, bland andra Tissot, Tag Heuer och Longines. Dessutom har bolaget en sajt, jw28.com eller jewellworld.com för business to business. En vinstkrona efter skatt betalade börsen 12 kronor för i december 2011. TEXT Margaret von Platen

T&S fakta

LUK FOOK GROUP börsnoterades 1997 för 600 miljoner kronor. I dag omsätter man ca 7,5 miljarder kronor och har en rörelsevinst på nästan en miljard. Luk FOOK har mer än 700 försäljningsställen på det kinesiska fastlandet, ofta belägna i varhus. Man har 32 butiker i Hong Kong och sex i närliggande Macau. Luk Fok finns nu också i Singapore, Kanada, New York och San Francisco. 20 MILJONER kineser kommer varje år från fastlandet till Hong Kong och handlar där hos LUK FOK för i snitt 7 000 kr då skattelättnader råder för fastlandskineser på besök i Hong Kong. Besök jw28.com och jewellworlds.com

61


nyttfrångemmologerna Ett historiskt beslut www.gemmologiska.se Sveriges Gemmologiska Riksförenings styrelse har efter många och långa diskussioner, beslutat att anta ett principprogram angående förbundets syn på behandling av ädelsten. Publiceringen av SGRF:s ”Manual för ädelstensinformation”, markerar starten på ett långsiktigt upplysningsarbete riktat mot guldsmeder och allmänhet. Genom detta beslut, blir vi en del av det internationella gemmologiska samfundets strävan efter full varudeklaration av ädelstenar. Vi ansluter oss härmed till de grundläggande riktlinjer som tidigare antagits av AGTA (American Gem Traders Association), ICA (International Colored Stone Association) samt CIBJO (World Jewellery Confederation). Dessa riktlinjer innebär att ingen ädelsten, naturlig eller syntetisk, bör säljas utan att säljaren deklarerar; 1. Om ädelstenens ursprung är naturlig eller ej. 2. Om ädelstenen genomgått någon form av behandling, vilken; a. ej är permanent och effekten av behandlingen avtar eller upphör med tiden. b. kräver speciella skötselinstruktioner för att förhindra att behandlingens positiva effekter upphör. c. har en väsentlig påverkan på ädelstenens värde. 3. För material där behandling föreligger bör följande information alltid uppges; a. Behandlingsmetod b. Stabilitet hos behandlingen. c. Speciella skötselinstruktioner orsakade av behandlingen. Separation mellan olika naturliga ädelstensmaterial eller mellan naturliga ädelstenar och syntetiska motsvarigheter, har allt sedan 1930-talet, då de första instrumenten utvecklats, varit gemmologins huvuduppgift. Den vetenskapliga gemmologins åtskiljande från närliggande vetenskapsområden såsom geologi och mineralogi, avspeglar det grundläggande faktum, att ädelstenar generellt sett, representerar den största koncentrationen av värde människan känner. Följaktligen är värdeaspekten central för gemmologin och gemmologernas identifiering är av grundläggande betydelse för att kunna fastställa ett marknadsvärde för en given ädelsten. Om uppgiften tidigare har varit att identifiera och därmed kunna separera stenar med likartat utseende från varandra, har de senaste årtiondenas utveckling fört upp ytterligare värdebestämmande uppgifter på dagordningen; Identifiering av behandlingar. Även om skönhetsförhöjande behandling av ädelstenar har mångtusenåriga traditioner, så har de antika metoderna i de flesta fall varit relativt enkla att avslöja. Från att tidigare endast kunnat påverka stenarnas yta, gör vetenskapens utveckling inom kemi och fysik, det möjligt att kunna påverka materialen på atomnivå. Utvecklandet av nya uppvärmningsmetoder, strålkällor och högtrycksanläggningar, samt applicering av tekniker från andra industrigrenar, förändrar möjligheterna totalt. Strålbehandlingen av Topas 1973 markerar starten på en utveckling som under de senaste årtiondena lagt in ”överväxeln”. Numera tillkommer nya metoder för behandling, eller tillämpning av gamla behandlingsmetoder på nya material, varje år. Traditionellt sett är en ädelsten en av naturen skapad abnormitet som kännetecknas av: 1. Skönhet. 2. Sällsynthet. 3. Hållfasthet. Av dessa tre grundläggande krav, är kombinationen av sällsynthet och skönhet viktigast. De vanligaste synteterna uppfyller kraven på skönhet och hållfasthet, men är allt annat än sällsynta, utan kan produceras i obegränsade mängder och är därför ej ädelstenar. Av historiska skäl har även vissa material med låg grad av hållfasthet, tagits in i den exklusiva ”ädelstensklubben”. Det gäller främst organiska material som pärlor, bärnsten och korall. 62

När det gäller ädelstenars värde, är skönhet och hållbarhet endast grundläggande kriterier, medan kriteriet ”sällsynthet” skapar värdet. Av de fyra komponenter (färg, klarhet, vikt och slipning) som bestämmer varje ädelstens värde så avspeglar de tre första den relativa graden av sällsynthet och den svårighet naturen har att skapa mineral med stark färgmättnad, hög klarhet eller stor storlek. Behandlingarna upphäver många av dessa naturliga begränsningar. Berylliumdiffusion gör att naturligt sällsynta färgvarianter av Safir , som Padparadscha och Orange Safir, blir massprodukter. Bestrålning omvandlar gulaktig Diamant till sällsynt Blå. Sprickfyllningar som döljer sprickor vilka ur hållfasthetssynpunkt inte borde finnas, utan föranleda delning av stenen i många mindre bitar. Behandlingens inverkan på värdet åskådliggörs tydligt om man ser på de olika kategorier av Rubin som finns på marknaden. Även om man undantar de extremt billiga smältsynteterna som det produceras tonvis av årligen, så har även naturlig Rubin oerhört stor spännvidd i prissättningen, beroende på graden av behandling. Ex: För en 2 ct Rubin, i Extra Fin kvalitet varierar priset kraftigt, beroende på graden av behandling, d.v.s. mängden sprickor vilka har ”läkts” av värmebehandlingsprocessen. Skillnaden mellan de kraftigast behandlade stenarna och de obehandlade är 300 - 400%, trots att de utseendemässigt är likvärdiga. Allt grundar sig på sällsyntheten. Ur historisk synvinkel har ägandet av ädelsten varit ett exklusivt privilegium för en liten elit. När industrialismen efter hand skapar bättre levnadsförhållanden, så får en allt större del av befolkningen i de industrialiserade länderna, ”pengar över” att lägga på lyxvaror. Så länge huvuddelen av ädelstensmarknaden utgjordes av den välbeställda delen av befolkningen i USA, Europa och Japan, så kunde behoven fyllas med naturliga ädelstenar eller traditionellt behandlade sådana (t.ex.värmebehandlad Korund och oljad Smaragd). Utvecklingen, framförallt i Asien, har gjort att den del av jordens befolkning, som kan investera i ädelsten har i det närmaste fördubblats. (Ordet ”investera” är medvetet valt eftersom ädelsten traditionellt ansetts som en säker investering i denna del av världen). Med nuvarande utvecklingstakt lyfts varje årtionde 100-tals miljoner människor upp i denna konsumtionskategori. Kina har under det gångna året gått om Japan som främsta marknad för lyxkonsumtion. Utvecklingen förstärks dessutom av att välfärd och därmed ökade lönekostnader, långsamt sprids till jordens alla hörn. En mycket stor andel av färgstenarna på marknaden har tagits upp ur jordens innandöme av arbetare med ytterst låga lönekostnader. I takt med ökad levnadsstandard stiger också kostnaderna för ädelstensproduktionen stadigt och kraftigt. Den växande efterfrågan på ädelsten i kombination med att ett flertal stora fyndigheter brutits ut (ex. australiensisk safir) eller kraftigt minskat produktionen (ex. burmarubin) under det senaste årtiondet har gjort att alla behandlade material sugits upp av marknaden, vilket ytterligare sporrat behandlingsindustrin i framför allt Brasilien, Kina och Thailand. Ett belysande exempel är när Kina utnämner den sällsynta röda varianten av Fältspat, som benämns Andesin, till officiell ädelsten för OS i Beijing. Efterfrågan inom landet blev enorm och överträffade vida de kända tillgångarna i världen. Lösningen blev att man utvecklade en metod för koppardiffusion som omvandlade blekgul mongolisk Fältspat till den intensivt röda färg som kännetecknar Andesin. Världens befolkningstillväxt och ökning i levnadsstandard leder till en ökande brist på de naturens underverk som ädelstenarna utgör. De ökande lönekostnaderna inom gruvnäring och industri kommer fördyra produktionen. Den skärpta bevakningen från branschorganisationerna minskar möjligheten att hålla ned priserna genom fusk i form av utblandning av större partier av naturlig ädelsten, med behandlade eller syntetiska stenar. TID&SMYCKEN 1/12


Den ökande medvetenheten om behandlingar leder till att andra ädelstenar, vilka uppfyller de tidigare nämnda nödvändiga kriterierna, får den uppmärksamhet de förtjänar. Denna utveckling har redan nått en bit på väg och manifesterats genom kraftiga prisuppgångar på traditionellt obehandlade material som t.ex. Granat och Spinell. Prisuppgången har hitintills dämpats av den långvariga lågkonjunkturen i USA. Ökat fokus på behandlingar kommer i sin förlängning även påverka värderingen av ädelstenar. Hitintills har gemologerna koncentrerat sina ansträngningar på behandlingar som främst omvandlar färgen och i viss grad klarheten hos ädelsten. Detta har i sin tur lett till kraftigt differentierade priser mellan behandlat och obehandlat material. Den dag sprickfyllningar hamnar i fokus för ansträngningarna, kommer vi se en likadan åtskillnad. Då grundad på det faktum att stenen utan fyllning, med synliga sprickor, skulle ha delats upp i småbitar, vars sammanlagda värde utgör en bråkdel av det värde den fyllda stenens storlek, i obehandlat skick betingar. (Ex. Opticonbehandlad brasiliansk Turmalin och Permasafe- behandling för hopklistring av colombiansk Smaragd). På samma sätt som vi tycker det är självklart med en innehållsdeklaration för de livsmedel vi äter, eller en renhetsdeklaration för ädelmetaller i våra smycken, så kommer konsumenterna kräva detsamma när det gäller de ädelstenar som ofta utgör en betydligt större andel av materialvärdet i smycket. Eftersom det speciella ur ekonomisk synvinkel med ädelstenar är dess förmåga att koncentrera värde på en liten volym, är det självklart att alla de faktorer som är bestämmande för värdet redovisas. Redovisning av alla kvalitets- och värdebestämmande komponenter kommer inte medföra att marknaden för behandlade produkter upphör. I stället kommer vi få konsumenter som gör aktiva val och medvetet väljer en viss grad av sällsynthet och det därur härledda priset. Likaså kommer en medvetenhet angående behandlingar, göra att många sorters ädelsten vilka hitintills förbisetts och till följd härav varit undervärderade, bli av intresse. Manualen som hjälpmedel för gemmologer och guldsmeder. Manualen, som i sin nuvarande version innehåller 13 behandlingsmetoder med drygt 130 tillämpade behandlingar på 90 olika ädelstensvarianter, kan vara till stor hjälp för olika delar av vår bransch. För gemmologen, vars arbetsuppgfifter i framtiden kommer få en allt starkare inriktning på att avslöja behandlade stenar, blir listan en användbar ”lathund” i sökandet efter förväntade spår av utförd behandling på specifika varianter av ädelsten. För guldsmeden kommer listan vara till stor hjälp då det gäller att bedöma risken för att en okänd sten varit utsatt för en viss typ av behandling. Guldsmeden kan med hjälp av listan välja ett arbetssätt som minimerar risken för att den positiva effekten av en eventuellt utförd behandling, skall upphöra. Guldsmeden kan även ur listan få underlag för hur kunden skall förvara och sköta sitt smycke för optimal livslängd. Listan kommer också vara behjälplig i de fall där en kund kommer in med en egen sten med okänd behandlingshistoria. Guldsmeden kan då förklara riskerna och konsekvenserna för kunden. Slutord De flesta behandlingar som idag utförs på ädelstenar är av positiv natur. De ökar skönheten, hållbarheten eller bådadera. De ökar marknadstillgången och gör det möjligt för en större mängd människor att äga och njuta av en ädelstens skönhet. Av alla de behandlingar som upptas i listan har bara 10 st. dålig stabilitet. Resten av behandlingarna har god till utmärkt stabilitet, förutsatt att skötselinstruktionerna följs. Av de i listan upptagna behandlingarna är ca. 60 st. traditionella, har god till utmärkt stabilitet och är förväntade för sin variant. Dock är värdeaspekten central för den gemmologiska vetenskapen och vår uppgift som gemmologer är därför att genom analys av alla värdebestämmande komponenter hos en ädelsten, kunna lägga grunden för en rättvis värdering.

TID&SMYCKEN 1/12

Vi syns på Stockholmsmässan 31/8 - 2/9

Princess

Marquise

Briljant

Hjärtslipning

Oval

Flanders

Diamanter för omgående leverans

Box 53068, 400 14 Göteborg Tel 031-13 63 83, 031-711 29 63 Fax 031-13 10 34, E-post ahrenbeck@swipnet.se Vi lagerför även färgstenar, pärlor och collierlås

REPARATIONSPÅSAR

Leveranstid 2-4 veckor Ordertel: 0142-800 85 Orderfax: 0142-162 57

ESA Products KB Box 300 • 595 23 MJÖLBY

63


TORGET ANNONSERA GRATIS PÅ TORGET (även på vår hemsida) Mejla annons till torget@tidochsmycken.se eller skicka till Tid&Smycken, Fjällskärs Gård, 611 97 STIGTOMTA SÄLJES

Högst personligt En krönika av Per Andersson

Kommer storsläggan träffa branschen? Swedwatch-Fair Trade Center med support av Svenska Kyrkan har inlett en granskning av guldbrytningen i världen. Huvudsakligen i utvecklingsländerna. På deras hemsida får man veta att 100 miljoner människor arbetar i guldgruvor under omänskliga förhållanden. Arbetarna ”vadar i kvicksilver” till en ersättning fjärran från fattigdomsgränsen. Som om det inte var nog – de har nekats att organisera sig. För att vi ska förstå omfattningen av problemen tar man till ”storsläggan”. Miljöproblem, korruption, penningtvätt, barnarbete – hemska arbetsvillkor med enorma mängder av kvicksilver och cyanid. Ytterligare visar man på smuggling som finansiering av väpnade konflikter. Listan är säkert lika lång som kreativiteten hos avsändaren. Dessutom handlar det om enorma värden – 2010 uppskattades handeln med guld till 137,5 miljarder dollar. Om det handlar om värdet på utvinningen 2010 eller den totala omsättningen av guld världen över, framgår dock inte. Vi kan inte blunda för fakta – eller? Konsumtionen av guld inom den svenska smyckesbranschen är försvinnande liten sett i ett globalt perspektiv, men det gör oss inte fria från vårt ansvar, menar avsändaren. Argument som 90% återvinning och omöjligt att spåra var eller hur guldet kommit i våra händer är argument som inte kommer att accepteras.

Snälla Swedwatch, hjälp oss!

Självklart tar branschen avstånd från all omänsklig hantering (inkl. rätten att organisera sig fackligt) när det gäller guldbrytningen i världen. Men hur skall vi komma åt problemen? Snälla Swedwatch, hjälp oss! Ni har säkert redan tänkt ut en lösning. Eller är det en affärsidé att enbart att peka på problem?

GULDSMEDSAFFÄR MED VERKSTAD, AAA Tänker nu gå i pension inom 1-1,5 år och söker en köpare. Bolaget har funnits i två generationer sen mitten på 50 talet och är väl inarbetad. Läget på butiken är bland det bästa i sta´n med bra hyra. Se hemsida: www.stigsguld.se. Stig johansson tel 0224-77819, Sala Väl inarbetad liten GULDSMEDSAFFÄR med AA-läge i en mellansvensk större stad, säljes eller överlåtes. Låga omkostnader och egen verkstad överlåtes utan varu/guld/metall-lager. För vidare info kontakta. Tel. 0727-404091 Väl inarbetad guldsmedsbutik på Stortorget i Simrishamn säljes med vacker inredning och kassaskåp. Verkstad finns bakom butiken med två arbetsplatser. Stort källarförråd. Hyra ca 8 000 kr/månad. Priset bör ligga kring 250 000 kr. Tel 070-309 86 11. GULSMEDSVERKTYG, bl a svanhals och polermotor. Tel 0152-161 46 ARBETE SÖKES Mångsidig guldsmed med erfarenhet från Stockholm, som utför olika uppgifter från reparation till nytillverkningar, samt emaljering, fattning, förmånliga leveranstider, mm . Kontakt: judit_guldsmed@index.hu eller Tel.: 0737859843 YRKESMAN SÖKES SÖKES Guldsmed/butikssäljare sökes. Guldsmed som även tycker om att sälja i affär sökes till Vimmerby. Herberts@netatonce.net Jag behöver omgående en duktig och helst erfaren guldsmed på heltid eller enligt övernskommelse. Du får syssla med tillverkning, omarbetningar och reparationer. Du kommer också att få hjälpa till med försäljning i butiken. Känner du att du är rätt person, ring mig. Lars Andersson, Skänninge Ur & Guld, tel 0142 401 14.  Utbildad urmakare sökes till vår butik i Höganäs. Självständig, trevlig, välvårdad person sökes för hel eller deltid. Arbetet består av, förutom urmakeri, att självständigt sköta butik med försäljning av främst klockor och smycken. För ansökan eller mer information kontakta Ervin Andersson per mail ervin.a@hotmail.com eller per telefon 0702-521376. KÖPES Jag söker allt i form av nya eller begagnade verktyg och material för en nystartad silversmeds verkstad, t.ex. svanhals,  slipmaskin, polertrumma med tillbehör, ringbockningsmaskin, dragbänk, tänger mm. E-mail:  jhedelius@mac.com eller ring Judit Hedelius på:  0735 13 13 13

Världen är inte perfekt och kommer inte att bli perfekt. Vi kan bara försöka att minimera våra brister. Men vi behöver sannolikt handledning.

64

TID&SMYCKEN 1/12


NJ Redovisning & Skatter Ert företag betalar förmodligen för mycket skatt – och vet inte om det! Som enskild medlem i Smycken och Klockor har Du nu möjlighet att utnyttja NJ Redovisning & Skatters bokföring och redovisningstjänster som S&K förmedlar till mycket förmånliga priser. NJ Redovisning & Skatter drivs av Netti Bollefors och Jenny Moberg och är ett företag med flerårig erfarenhet inom redovisning och skatter. Jenny har även arbetat sex år som processförare och jurist på Skatteverket. Vår policy är att skapa en god relation där vi kan ha en nära och öppen relation med varje enskilt företag och utifrån önskemål erbjuda skräddarsydda lösningar och god service som; – Ett uppstartmöte där kunden får framföra sina önskemål på hur samarbetet skall se ut och utifrån det presenterar vi en individuell företagslösning. – Varje månad presenterar vi balans- och resultat rapport där vi gärna bistår med en tolkning och presentation om hur företaget ”mår”. – Råd och tips på vägen som t.ex. skattetekniska lösningar Behöver ert företag hjälp med andra tjänster kan vi bland annat erbjuda; – Upprättande av både privata och ert företags deklarationer – Internationell beskattning – Personbeskattning – Enskild näringsverksamhet – Aktiebolagsbeskattning – Fastighetstaxering – Bouppteckning – Skattejuridiska processer som omprövningar och överklagningar – Familjerätt – Fastighetsrätt

Kontakta Jenny på 070 3004969 eller Netti 0722 335370


Känn dig blåst! Med statistik kan man bevisa vad som helst. POLISEN KLARAR UPP på tok för få brott. Vår största morgondrake DN har presenterat chockerande siffror om hur dåligt polisen klarar sin uppgift. Trots tilltaget höjda bidrag växer korgarna med ouppklarade brott. DN menar att fler poliser inte hjälper till att göra polisenmakten mer effektiv. Inte alls, replikerar Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm – ni vet hon med dom många tänderna. Tvärtom, hävdar hon. Polisen klarar upp fler brott för varje år som går. Det visar statistiken med önskvärd tydlighet, enligt Götblad. Två sidor av samma mynt, med andra ord. Och boven i dramat är förstås statistiken. Eller hur man väljer att hantera den. INGENTING ÄR FÖRVISSO nytt under solen. Statistiken har man ofta använt sig av i modern historia för att bevisa i stort sett det man vill. Ett av de mest flagranta fiffel med statistik skedde på 1950-talet då amerikanen Ancel Key lyckades ”bevisa” att hjärtinfarkt, och andra relaterade hjärtsjukdomar, berodde på att vi äter för mycket fett. Något decenium senare, påhejad av den växande livsmedelsindustrin, kom han med en ny forskningsrapport, som klart visade att det var det animaliska fettet som dödade oss. ANCEL KEY presenterade i sin första rapport sambandet mellan fettkonsumtion och hjärtinfarkt i sex länder. Japanerna åt minst fett och hade nästan inga fall av hjärtinfarkt. Finnarna hävde i sig fett och folk dog som flugor i hjärtinfarkt. Kurvan han ritade var entydig. Ät mindre fett så slipper du hjärtinfarkt. Ancel Key reste runt i världen och besökte praktiskt taget varje läkarkonferens som fanns. Han hamrade in budskapet tills alla trodde honom. Livsmedelsindustrin jublade. Att göra halvfabrikat på råvaror som innehöll animaliskt fett var dyrt, och dessutom hade produkterna kort liggtid innan de härsknade. Inte bra. Bara dyrt. Bättre var det med kolhydrater. Billigt att framställa och mycket hållbart. Livsmedelsindustrin finansierade följaktligen undersökning efter undersökning, som gav samma resultat. Fetthysterin var ett faktum Läkare under utbildning fick i sig denna ”sanning”. Ancel Key blev berömd, aktad och rik.

Men nu var det så att Ancel Key farit med osanning. På 1970-talet gick det upp för några grävande journalister att Ancel Key valt ut de länder som passade hans syfte, d v s den teori han skulle bevisa. Hade han tagit med alla de länder som hade tillförlitliga siffror på fettkonsumtion och hjärtinfarkt, skulle hans diagram sett ut som en piltavla på puben. Och inte bevisat ett jota. Men genom sitt medvetna urval kunde han ”bevisa” sin felaktiga tes. MÅNGA STACKARE har dött i hjärtinfart för att de lytt läkarnas ordination och ätit mycket kolhydrater och undvikit fett. D v s för att dom följt Ancel Keys ”forskningsresultat”. Den danksvenske läkaren, docenten Uffe Ravniskov, har i en uppmärksammad bok använt sig av Ancel Keys metod och därmed kunnat bevisa att ju mer kommunalskatt man betalar dessuto större är risken för att få hjärtinfarkt. Genom att välja ut och några av Stockholms kranskommuner och förkastat andra, har han i ett diagram kunnat visa att farligast är det att bo i Botkyrka. Därmed har han ”bevisat” att allt går att påstå, bara genom att leka (bluffa) med statistiska uppgifter. NÄR LÄKEMEDELSBOLAGEN skall lansera en ny förebyggande medicin bluffar man med statistiken. Det är ju bättre med kunder som äter en medicin hela livet än de som äter akutmedicin en kortare tid för att bli friska. Kolesterolnedsättande statiner och många blodtryckmediciner är talande exempel. Tack vare kraftfulla datorer kan de snabbt utesluta de försökskaniner man inte har glädje av, och på så sätt få fram det resultat läkemedelsbolagen vill ha. Det som förr tog månader kan nu genomföras på några minuter. Om och om igen trixar man med siffrorna. Och vips så har man tillräckligt för att skicka ut en pressrelease som media alltid lika aningslöst sväljer. Det är naturligtvis ingen tillfällighet, att när människor struntar i kolestrolnedsättande statinmediciner, kommer nya rön om att dessa dyrbara piller kan förhindra prostatacancer, t o m influensa. Det gäller ju att hålla miljardintäkterna uppe. Och allmänpraktiserande läkare inom primärvården, d v s dom som vi vanliga döda först måste söka upp när vi känner oss krassliga, är lika lättlurade. Så en sak är säker. Vi är alla blåsta. Inte sällan med livet som insats.

Olle Nyman


1 Set – 625 cOMbinatiOns

suggested retail price seK 695 WWW.MeYeWatcH.cOM For more inFo: scandinavian WatcH & JeWellerY Skimmelgatan 65 212 35 malmö inFo@Scandinavianwatch.Se 040-946940 and/or 0733248883


Tid & Smycken 1 2012  
Tid & Smycken 1 2012  

Tid & Smycken 1 2012

Advertisement