Page 1

Google sites ohje Aluksi sinun täytyy olla kirjautuneena sites.google.com:iin tai johonkin muuhun googlen palveluun, ja siirryttävä sieltä sivustot-osioon. Oheisen kuvan mukaisesti sivulla on listattuna omat sivustot, jotka ovat sivuja jotka olet tehnyt, tai johon sinut on kutsuttu esim. muokkaajaksi. Ellei tällaisia sivustoja ole, lista on tyhjä. Sivuston nimeä klikkaamalla se aukeaa uudessa ikkunassa jolloin sitä pääsee muokkaamaan.

Uuden sivuston luominen Uusi sivusto luodaan klikkaamalla painiketta ’Luo uusi sivusto’ Seuraavalla sivulla annetaan omalle sivustolle nimi, ja voidaan valita sivuston malli ja teema käyttöön. Sivuston malli on valmis sivusto jossa tulee mukana elementtejä, tekstejä ja kuvia, joita käyttäjä voi muokata. Valittua mallia ei voi muuttaa toiseen enää kun sivu on luotu. Useimmiten kannattaa valita tyhjä malli ja muokata se itse. Teema vaikuttaa sivuston ulkoasuun, väreihin ja fonttikokoihin yms, sen voi vaihtaa missä tahansa vaiheessa. Lisäasetuksista säädetään onko sivu julkinen jota kuka tahansa pääsee katsomaan, vai voiko sivun nähdä vain itse määrittelemäsi henkilöt. Lopuksi kirjoita alalaidassa näkemäsi koodi ja paina painiketta ’Luo sivusto’. Jos valitsemasi sivuston nimi on jo käytössä, tulee siitä ilmoitus. Siinä tapauksessa valitse jokin toinen nimi.


Sivun muokkaaminen Avaa sivu jota haluat muokata Omat sivustot–listasta. Sivulla on valmiina yksi sivu joka on oletuksena nimetty Etusivuksi. Klikkaamalla oikealla ylhäällä olevaa ’Muokkaa sivua’–painiketta voit alkaa lisäämään sisältöä sivulle. Internet Explorer saattaa kysyä haluatko näyttää suojaamattomat kohteet, tähän kannattaa vastata kyllä.

Muokkaa-näkymä on oheisen kuvan mukainen.

Valikot

Työkalupainikkeet

Sivun otsikko

Sivun sisältö

Navigointi

Sisällön lisääminen on varsin yksinkertaista ja useat toiminnot ovat yksinkertaistettuna samoja mitä löytyy esim. Wordista. Työkalupainikkeista löytyy tekstin koon ja tyylin säätäminen, luettelomerkkien tekeminen sekä tekstin sisennys ja tasaus. Vasemmassa reunassa olevat nuolipainikkeet ovat kumoa ja toista eli undo ja redo, joilla voi kumota tehtyjä muutoksia tai tehdä kumottuja muutoksia uudelleen. Muoto-valikosta löytyy esim. pikavalintana otsikkotyylejä, taulukko-valikosta luodaan ja muokataan taulukoita, ja asettelusta


valitaan esim. useita palstoja käyttöön. Palstojen käyttö on kuitenkin varsin rajoittunutta, koska esim. niiden leveyttä ei voi itse säätää. Kun tuo sivulle tekstiä esim. Wordista kopioimalla leikepöydän avulla, voi mukana siirtyä joskus muotoiluja joita ei saa kunnolla muokattua, esim. tekstin eri rivit saattavat olla omissa kehyksissään, ja joidenkin rivien välit voivat jäädä toisia suuremmiksi. Eräs tapa saada kopioitua tekstiä ilman muotoiluja on siirtää se ensin Windowsin muistioon, ja kopioida se siitä sivulle. Linkki tehdään maalaamalla ensin linkiksi haluttu teksti, ja sitten painamalla ’Linkki’-työkalupainiketta. Näkyviin tulee valintaikkuna, jossa näkyy muokattavan sivuston sivustokartta josta voi valita sivun minne linkki johtaa. Jos linkin halutaan vievän oman sivuston ulkopuolelle, voi valita ikkunan vasemmasta laidasta kohdan ’Verkko-osoite’, ja kirjoittaa haluttu osoite aukeavaan tekstikenttään. Alalaidassa on valintaruutu jolla säädetään aukeaako linkki uudessa ikkunassa. Kun sivua muokkaa, tulee oikealle ylös tallenna- ja peruuta-painikkeet. Ennen kuin siirtyy muokkaamaltaan sivulta pois, täytyy painaa tallenna-painiketta että tehdyt muutokset tulevat voimaan. Lisää-valikosta voi lisätä elementtejä kuten kuvan tai tekstikehyksen. Kuva lisätään valitsemalla lisää-valikosta kuva, ja omalla tietokoneella oleva kuva lisätään valitsemalla selaa, ja selaamalla kansioon jossa kuvatiedosto sijaitsee. Kun sivulla oleva kuva on valittuna voi sen ominaisuuksia säätää, esim. kuvan voi tasata vasempaan tai oikeaan reunaan tai sivun keskelle. Kuvan koon säätämiseen on muutama pikavalinta sekä alkuperäinen koko. Esim. digikameralla kuvattuja kuvia voi olla syytä pienentää etukäteen, koska tämä valinta ei pienennä kuvatiedoston kokoa, ainoastaan sitä minkä kokoisena kuva näkyy sivulla. Ympäröi-valinta säätää voiko teksti kiertää tekstin ympärille vai onko se vain ylä- ja alapuolella. Oletuksena jokaisessa kuvassa on linkki joka avaa kuvatiedoston alkuperäisessä koossaan.


Uusia sivuja luodaan ylhäällä Muokkaa sivua-painikkeen vieressä sijaitsevalla Luo Sivu-painikkeella. Useimmiten käytettävä sivumalli on verkkosivu. Sivumallia voi muuttaa myös jälkikäteen. Muita sivumalleja ovat ilmoitukset, johon sivun omistajat tai muokkaajat voivat lisätä esim. uutisia tai tapahtumia kuten blogiin, jossa ne näkyvät aikajärjestyksessä. Luetteloon voi listata eri asioita ja järjestää niitä eri kenttien mukaan. Tiedostoarkisto on sivu, johon voi luoda kansioita ja lisätä niihin tiedostoja. Mallin lisäksi sivulle annetaan nimi ja päätetään sivun sijainti. Sivu voi olla ylätasolla, kuten etusivukin on, tai se voi olla jonkin sivun alasivu. Oletuksena tarjotaan mahdollisuutta sijoittaa sivu sen sivun alasivuksi josta lähdettiin uutta sivua luomaan.

Navigointipalkin muokkaaminen Kun sivua alkaa luoda, on vasemmassa laidassa oletuksena automaattisesti päivittyvä sisällysluettelo eli navigointi. Aina kun luo uuden sivun, päivittyy sisällysluettelo vastaavasti. Samoin jos sivun otsikon muuttaa, vaihtuu se myös sisällysluettelossa. Olen luonut muutamia sivuja ja alasivuja, ja sisällysluettelo näyttää oheisen kuvan mukaiselta. Kuvasta näkee, että luomani sivut on automaattisesti järjestetty aakkosjärjestykseen.

Jos järjestyksen halutaan olevan jokin muu, täytyy automaattinen järjestely ottaa pois käytöstä. Kun klikkaa luettelon alalaidassa olevaa ’Muokkaa sivupalkkia’–linkkiä, aukeaa kuvan mukainen sivun hallinnointi ja valittuna on kohta ’Sivun asettelu’. Sivupalkissa on navigointi. Sitä pääsee muokkaamaan painamalla muokkaalinkkiä.


Kun ottaa valinnan pois kohdasta ’Järjestä navigointi automaattisesti’, näkyy navigointi kuten kuvassa. Tässä on mahdollista järjestää, lisätä ja poistaa sivuja. Napsauttamalla sivun nimeä tulee se valituksi, ja sen paikkaa voi säätää sivulla olevilla nuolilla. Kun kohteita siirretään, tulevat alasivut automaattisesti mukana eli jos siirrän kuvan valikkokohdan ’Opiskelu’ ylemmäs, tulee sen alasivu mukana. Sivunuolilla säädetään sisennystä, alasivut ovat oletuksena sisennetty. Kohteita voi poistaa listalta valitsemalla se ja napsauttamalla nuolien alapuolella olevaa rastia. Sivujen lisäämiseen on linkki ikkunan alaosassa. Siitä aukeavasta ikkunasta aukeaa sivustokartta josta voi valita mitä sivuja lisää. Kun automaattinen navigoinnin järjestely on otettu pois päältä, on syytä huomata että sivut eivät enää ilmesty navigointipalkkiin itsestään. Eli jatkossa ne on lisättävä manuaalisesti tämän toiminnon avulla. Navigoinnin ainoa mahdollinen paikka ei ole vasen laita. Edellisessä Sivun asettelu –ruudussa on painike ’Muuta sivuston mallia’, josta voi säätää mm. sivustolle kiinteän leveyden ja myös sivupalkin leveyden ja sen kummassa laidassa se sijaitsee. Sivuston navigointi voi näiden lisäksi sijaita myös sivun ylälaidassa. Silloin täytyy ottaa käyttöön vaakasuuntainen selauspalkki, ja muokata sitä kuten sivupalkin navigointia ja lisätä sivut sinne manuaalisesti. Näiden lisäksi erilaisia navigointitapoja voi toteuttaa lisäämällä sivulle tekstikentän (muokkaa-tilassa Lisää – Tekstikenttä) ja luoda siihen linkit sivuston eri sivuille.

Kuvassa vaakasuuntainen selauspalkki on otettu käyttöön. Kun hiiren vie pääsivun nimen päälle, aukeaa alasivuvalikko näkyviin.


Muokkaa-painikkeen vieressä sijaitsevan ’Lisää toimintoja’painikkeen takaa löytyy toimintoja joilla voi muokata auki olevan sivun asetuksia sekä ’Ylläpidä sivustoa’ –toiminto, josta löytyy jo aiemmin käytetty sivun asettelu ja mm. sivuston jakaminen.

Sivun asetuksista voi säätää esim. näytetäänkö alisivujen linkit sivun alalaidassa, ja myös sivun osoitteen voi vaihtaa. Esim. etusivun osoitteeksi oletuksena tulevan homen saattaa haluta muuttaa toiseksi.

Sivun jakamisasetuksista voi määrittää sivuston näkyvyyden, joka valittiin jo sivua luotaessa. Vaihtoehtoja on kolme, sivusto voi olla julkinen eli kaikkien nähtävissä tai yksityinen jota pääsee käyttämään vain määritellyt käyttäjät. Kolmannessa vaihtoehdossa linkin saaneet voivat käyttää, eli sivusto ei näy esim. googlen hakutuloksissa. Yleensä julkinen on paras valinta. Ikkunan alaosassa voi lisätä käyttäjiä ja määrittää heidän oikeuksiaan. Sivustolla täytyy olla ainakin yksi käyttäjä joka on omistaja. Muut oikeustasot ovat ’Voi muokata’ ja ’Voi katsella’, joista viimeistä ei ole syytä määrittää ellei sivua ole määritetty yksityiseksi.

Google sites ohje  
Google sites ohje  

Ohje Google sitesin käyttöön

Advertisement