Issuu on Google+

Jerry Hodge Jr. Architecture Portfolio


Jerry Hodge Jr.

Ball State University

College of Architecture and Planning 2009-2013 jhdragons21@gmail.com (502)619-9744


“We shape our buildings; Thereafter they shape us.� ~ Winston Churchill

Skills: Autodesk Maya:

Advanced modeling and rendering with M.R. and V-Ray

Autodesk Mudbox:

Advanced Sculpting

Rhino 4.0:

Advanced modeling

Autodesk AutoCAD: Autodesk Revit: Sketchup: Autodesk 3ds Max: Adobe CS6: Microsoft Office:

Professional Working Knowledge Intermediate Modeling and documentation 3d modeling Basic modeling and rendering with M.R. and V-ray Photoshop, InDesign, and Illustrator Word, Excel, and Powerpoint


Table of Contents Year 1

Landscape Design

Year 2

ICMA Competition

Year 3

Glowing Gallery

(Pages 14-21)

TEG Competition

(Pages 22-27)

Cripe Competition

(Pages 28-35)

Chair Design

(Pages 36-41)

Selected works

(Pages 42-45)

(Pages 4-7)

(Spring 2010- Summer 2010)

(Pages 8-13)

(Fall 2010- Spring 2011)

(Fall 2011- Spring 2012)

Year 4

(Fall 2012- Spring 2013)

Professional Work (June 2013- Current)


4

Landscape Design Muncie, Indiana


5

The design intent for this project was to take an area located in “The Village” and redesign it. the goal was to make the space more useable; for not only Ball State students, but for those who frequent “The Village” for other reasons as well. My site is located on an unused piece of land located just at the entry to “The Village” from the Ball State campus. after observing this area for a few days, it became apparent that students used this area as a pass through during the day and it remained unsued at night. my thought was to create a landscape that could be utilized as not only a pass through, but also a place to stop and study, or just hang out with some friends, after a long day.

Muncie

This map shows the location of “The Village” compared to dowtown muncie as well as the Ball State University Campus.

The Village

Area located just off of the Ball State Campus that has some small local bars, restaurants, and shops. A hotspot for college students at night and on the weekends.


6

Section


7

Section


8

ICMA Competition Indianapolis, Indiana


9

The ICMA (Indiana Concrete masonry association) Competition was a 2nd year project in which we were to design a cultural center for the state of indiana using either concrete or masonry for the structure of the building. For my design I thought of DNA and how it contains the make up of every one of us. the cultural center will serve a similar purpose and teach everyone about what makes up the state of indiana.

I loosely based the design of the building on the structure of DNA. By locating all of the exhibits along the outter edge of the building and using the interior as the main pathways, It allowed me to create exhibits that could be expanded, but still allow free passage between them. I also created an exterior ramp and walkway that allows people an opportunity to take in the city and surrounding area from a different perspective. This acts as another exhibit. the interior showcases different elements that make up the state of Indiana. A the same time, the ramp actually displays indiana.


10

1. Administration

10. Gift Shop

2. Auditorium

11. Cafe

3. Support Area

12. Sports Hall

4. Lobby

13. Sports Gallery

5. Entertainers Hall

14. Multi-Purpose Room

6. Artist Hall

15. Politicians Hall

7. Traveling Exhibit

16. Writers hall

8. Exhibit Prep

17. Inventors hall

9. Exhibit Storage

18. Controversial hall

1

17

9

18

16

10

11

13

8 14

15

2 4

3

7 6

First Floor

12

5 Ground Floor


11

Site

Site Location

Axon Section

South Elevation

East Elevation


12


13


14

Glowing Gallery Muncie, Indiana


15

The Glowing Gallery is the name givien to the “I project” designed by Ricardo Guisse and I. What is the “I Project” you might ask? that was up to us to define. To us, the “I Project” was to take something that exists and make it better. At the same time you create a new experence and perspective of the existing item.

In our case, we wanted to take the existing Art Museum and breathe some new life into it. Currently, everything in the art museum is hidden from view behind the beautiful exterior of the building, but we wanted to showcase the artwork in a whole new way. By creating a glass dome connected to the existing building, we created a new way to showcase the artwork to not only those inside the building, but to those passing by.

The glass dome draws interest and creates a new experience when viewing the artwork. The strategically placed paths create a kind of journey up and through the new gallery space and allows one to interact with the space in a new way. Finally, the Glass dome creates a wonderful experience during the day, but by introducing LED mullions to the dome, it allows the new gallery to be experienced at night, unlike anything else on campus.


16

Geology Dept.

Cooper Science Building

Cooper Science Building

Art Museum

Cafe Gallery

Ground Floor

First Floor

Cooper Science Building Art Museum

Section


17

Structural System

Steel Beams

Steel Bands

LED Mullins

Overall Structure


18


19


20


21


22

teg competition Indianapolis, Indiana


23

The TEG (The Estopinal Group) Competition was a 3rd year project in which we had a site located in downtown Indianapolis, next to the newely redesigned Georgia St., where it was our objective to design a Culinary Arts school along with a boutique hotel that served as a new hub for entertainment. This site is located between Lucas Oil Stadium, where the Colts play, and Bankers Life Fieldhouse, where the Pacers play. This loaction offers itself to be a prime location for entertainment during sporting events.

Taking all of this into account, my project partner Tyler Graves and I chose to set the Hotel on the main corner of the street and set the culinary school slightly behind it. This gives the culinary school a bit of privacy from the main street but still offers direct access when needed. Because of a plenth that already exists due to an underground parking stucture, we chose to set the main levels of each building up off the main street and locate a few small

resturants directly on the street. Because the original plaza didn’t go along with our design, we chose to redesign it in a way that brought a little green space back into the city. We created a main set of pathways split by a few water features and We also designed a structure which served as a space for a farmer’s market.


Meridian St.

Monument Circle

Georgia St. Site

Lucas Oil Stadium

Site Location

Arial View

For the structure and facade of the two buildings we chose to go a more traditional route and incorporate a lot of brick and limestone which is prevalent in many of the surrounding buildings. For the window frames, we chose a forest green color which can be found in many of the lamp posts and ballards located on the surrounding streets.

Typical Wall Section

Section

Section


Public Circulation Boutique Hotel Elements Culinary Art School Public Eating Elements

25


26


27


28

Cripe competition Charleston, South Carolina


29

The Cripe Competition was a 4th year project in which we had a site located on an island called Shutes Folly, out in the middle of Charleston Harbor just North of Fort Sumter, that contained an old abandoned fort known as Castle Pinckney.

This fort has served many functions over the years including a fort, a prison, and a light house, and it was up to us to decide what its next function would be. I saw this as an opportunity to create a new experience by preserving the majority of the existing island and transforming the old, rundown fort into the entertainment hotspot for the city of Charleston.


Charleston harbor

Shutes Folly Island

* Reference photo

Over the years, Castle Pinckney and Shutes Folly have been deteriorating rapidly. The shell of the original fort is falling apart and is being taking over by vegetation. The island is slowely eroding into the harbor and it is hard to say how long it has left. In the very near future, the entire island could be under water.

* Reference photo

1989

1999

* Reference photo

2003

2010

2012


31 Boat-in

Welcome Center Amphitheater

Since the future of the island is unknown, I chose to create a new island that resembles the shape of the original landform. On this island, I designed two new entertainment venues and transformed the fort into another. I located ballards along the entirety of the new island which allows you to hitch your boat to any part of the island.

Cover

Surround

Infill

The design of the venues were all based on the concept of shells. Because the existing fort is already a shell of its original self, I chose to take this idea and incorporate it into the other venues but in different ways. For the Boat-In i chose the concept of cover. This large concrete structure covers a small stage and boat hitching area that allows for concerts or plays to be viewed from your boat. For the welcome center I chose the concept of surround. All of the welcome center amenities are contained by a series of surrounding layers. For the fort I chose the concept of infill. I focused on filling the interior of the shell with an amphitheatre which can host both plays and concerts.


Welcome Center

32

The welcome center contains a series of shells that all come together to form a large shell. The outter stucture is a white painted steel frame which forms the overall shape of the the welcome center. Next is a layer of translucent fabric supported by a ridgid steel frame that helps shade the interior space but still allow a little bit of light. Last is a black painted steel rib structure that supports an all glass facade and shapes the main interior space.

Display Restrooms Display Entrance

Main Desk Display

Display

Display

Display

Interior Structure

Translucent fabric

Exterior Structure

Overall Structure

Display

3’ 6’

10’


Amphitheatre

33

For the fort, I felt like it was the perfect opportunity to create an amphitheatre. I chose to use the shape of the shell to create the curved seating and allow the exisiting interior walls to punch through. This gives you a nice mixture between the old and new materials. I located the restrooms and service areas that supports the different events underneath the seating between the existing walls. Keeping with the concept of shells, I chose to create the backdrop for the stage area as a unique skeleton shell.

existing Structure

Amphitheatre Seating

Stage Backdrop

Viewing Deck

Overall Structure


34


35


36

Chair Design


37

For my final semester of undergrad, Giovanni Cancino, Ricardo Guisse, Brad Hosfeld, and I did a design/Build project in which we created a chair, utilizing 3D scanning technology. The goal was to create a design for the chair using as little post-production as possible. We achieved this goal by scanning an individual in a postion that gave us not only the seat, but the stucture in order for the chair to stand and support a persons weight. We used the Kinect by Microsoft to scan the individual and a 3D printer to make prototypes of the chair before we started on the final piece. Once we had what we felt was the final design, we went into production. We took our final design and created files that allowed us to use a large mill to cut out our pieces. We cut our pieces out of 3/4� MDF which gaves us the color we were looking for as well as enough support to make the chair functional.


38

In the beginning, we tested the Kinect and different software to see what kind of results we could achieve with the process. These are examples of my testing the software to see how to use the scanned data to create a form we could print and eventually mill.


39

After a couple of months of testing scanning techniques and scanning software, we chose what we felt was the best option and went into production.

The 2 images above show the scanning process. The multi-colred image shows each individual scan as we assembled it together to create the final image shown in the top middle.

After we pieced together our scans and had our final image, we extruded the surface to give the chair thickness and allow it to function as a true chair. Below are images of the 3d Print which became the final chair design


40

Final Production

This image shows each 3/4� thick piece of MDF that were milled out to create the final chair.


41


42

Professional Work Selected Works

Sketch by Adam McIntyre

Bear Cub Sculpt

For my professional work I have created construction documents and worked on redlines, but some of the most interesting work I have done is taking sketches done by our creative director and transforming them into 3D models that will then be milled out of foam. I get the original sketch and start blocking out the basic shapes, once I feel like I have enough to work with, I start sculpting in the detail. For these characters we chose to deviate from the original sketch and create more realistic sculpts.


Alligator Sculpt

Sketch by Adam McIntyre

43


44

Sketch by Adam McIntyre

Like the Bear Cub and the Alligator, this set of characters I aptly named the Animal Tree, statred out as a cartoonish representation that we decided to turn into a more realistic design. Although the design is still cartoonish the animals represented are more realistic in nature. This was done as a series of scults that were modeled separatley and then assembled and touched up to form the final composition.

Animal Tree Sculpt


45

Camel

Capybara

Zebra Toucan


Jerry Hodge Jr. 2013


Jerry Hodge Jr. Architecture Portfolio