Page 1

Vandi

MEUBELONTWERPEN 2: RUIMTEVERDELER Academiejaar 2013-2014

2Ma-IPO - Universiteit Antwerpen Docent: Kristof Vaes & Philip Theys

Jeroen Van Dooren - 2Ma-IPO


2. Concept: Vandi

Vandi

AQUAPONICS

voer

Het tweede concept is gebaseerd op urban farming, het kweken van planten binnen een stadsomgeving. Met het concept ‘Vandi’ wil ik het nog net iets specialer maken door de techniek aquaponics toe te passen. Aquaponics is een kweeksysteem waarbij hydrocultuur (het kweken van planten op waterbasis) en aquacultuur (het kweken van waterdieren) gecombineerd wordt binnen een ecologisch evenwicht. Vissen en/of schaaldieren leveren de nodige voedingsstoffen voor de groei van de planten, waarop de plantenwortels op hun beurt het water voor de waterdieren filteren.

visoogst

vis

proper water

ammonia NH3

4

1

CHEMISCHE CYCLUS 2

vegetatie

veg.oogst

nitriet NO3-

3 nitraat NO3–


2. Concept: Vandi

MODEL: VANDI Om het systeem de functie ‘ruimteverdeler ‘ te geven, werken we in de hoogte. Zo creëren we een groene muur die als module binnen een ruimte geplaatst kan worden. Het systeem zou dus gemakkelijk langer gemaakt kunnen worden, naarmate er meer ruimteverdeling gewenst is.

TECHNIEK Onderaan bevindt zich de vistank. Van hieruit wordt water naar de top van de torens gepompt. Door de gravitatie valt het nitraatrijke water binnen de toren op de wortels van de planten. Zo worden de plantjes gevoed en wordt het water gefilterd.


2. Concept: Vandi

OPBOUW: FRAME

340

1500

Om te beginnen starten we met het frame dat alle onderdelen bij elkaar houdt.

250

440


2. Concept: Vandi

OPBOUW: TORENS

1500

Ten tweede bevestigen we de twee torens op het frame. De torens zijn gemaakt van vierkante regenpijpen en 45째 gezaagde planthouders uit een standaard pvc-buis.

230

75


2. Concept: Vandi 670

OPBOUW: VISTANK TOP Vervolgens bevestigen we een op hout gezaagd blad op de breedste L-profielen. Zo wordt de vistank outdoors beschermd tegen regenwater en allround tegen het uitspringen van de vissen. Op die manier dient het blad ook als bescherming voor huisdieren.

R170


2. Concept: Vandi

OPBOUW: VISTANK Het geheel past vervolgens in de vistank en steunt hier met zijn gehele massa op de bodem van de tank. Op de bodem is ook een aquariumpomp bevestigd, welke het water naar de bovenkant van de torens pompt. Het systeem is hierbij klaar om in gebruik te nemen: om te beginnen vullen we de vistank met water (1). Zo komt er voldoende druk op de pomp te staan en kan deze zijn vereiste hoogte behalen. Vervolgens vullen we de torens met plantpotjes (2). Deze bestaan simpelweg uit een netpotje, gevuld met groeimedium (bv. Hydro korrels). Nu de gaten zijn opgevuld met plantpotjes, is het tijd om de torens volledig te vullen met groeimedium. Zo kunnen de wortels van de plantjes zichzelf in het medium nestelen en wordt het water gefilterd.

1

1


2. Concept: Vandi

2

1

Jeroen Van Dooren - 2Ma-IPO


2. Concept: Vandi

Jeroen Van Dooren - 2Ma-IPO


3. Bouw 1:1 / Vandi

TORENS De torens waren een serieuze klus omdat ik de machines binnen de schoolmuren niet mocht/kon benutten. De fittingen werden dus telkens onder 45° gezaagd en vlak geschuurd.

-lij

C PV

26

6, € m

Vervolgens werden de fittingen op de voorziene gaten op de regenpijp met pvc-lijm verlijmd. Nadien werden deze dicht gekit met tek 7, om lekken te voorkomen.

€1

9,4

€10

9

,65

18

€9,

9

,7 7 1 €

63,37


3. Bouw 1:1 / Vandi

TORENS Tenslotte kregen de torens als afwerking een witte primer en een laag vernis.

5

12,4 € S I RN

VE

5

,6 2 2 €

98,47


3. Bouw 1:1 / Vandi

FRAME Voor het frame werd een oud stalen rek gebruikt. Dit werd op maat van de tekeningen geslepen en vervolgens met Hammerite metaalverf in de lak gezet.

0

R

11,2 â‚Ź E T I

ME HAM

109,67


3. Bouw 1:1 / Vandi

MONTAGE Als alle L-profielen op maat zijn geslepen en gelakt, dient het frame te worden gemonteerd. Nadien is het mogelijk om de torens op het frame schroeven .

1

109,67

Jeroen Van Dooren - 2Ma-IPO

2

3


3. Bouw 1:1 / Vandi

VISTANK DEKPLAAT De dekplaat werd gezaagd uit twee vloerplanken die in elkaar passen. Zo kunnen ze eenvoudig los gemaakt worden en kunnen de vissen gevoed worden.


4. Presentatie


4. Presentatie


Interieur: Ruimteverder  

Keuzevak interieur: 2de master industriële productontwikkeling

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you