Page 1

1e jaargang - nummer 01 - 27 januari 1998

De Zuidkrant Apeldoorn bestaat 20 jaar

Eerste busreisje van Stichting Buurtmensen in trek bij ouderen

APELDOORN-ZUID – Voor u ligt de 240ste Zuidkrant Apeldoorn. U leest het goed de 240ste. Deze maand bestaat de krant 20 jaar.

In januari 1998 verscheen de eerste Zuidkrant (toen nog Zuidkoerier) in Apeldoorn-Zuid. De krant was tot en met december 2014 een uitgave van Uitgeverij KateRn. Henk ten katen startte de krant in 1998 samen met een familie lid die eigenaar was van de supermarkt op het Schubertplein. De krant met alleen nieuws uit de wijken van Apeldoorn zuid werd destijds op de dinsdag verspreid. Na een aantal uitgaves wilde ook de wijkraad Apeldoorn zuid haar nieuws in deze krant plaatsen.

Op woensdagmiddag 10 januari vond het eerste officiële busreisje van Stichting De Buurtmensen plaats. Alleenstaande ouderen uit Zuid en bewoners van Sainte Marie gingen per bus van Stichting Veteraan Autobussen naar een aantal bezienswaardige plekken op de Veluwe.

prachtig. Onderweg haalden ze veel herinneringen op over plekjes en plaatsen waar ze vroeger zelf waren geweest. Ze hadden er duidelijk zin in, er werd onderweg zelfs nog gezongen. Dit onder leiding van Annet de Haan van Sainte Marie. Eenmaal terug werd er onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers (van Jumbo) nog Met alle zitplaatsen bezet vertrok lang nagepraat over deze, voor de ouderen unieke en kosteloze de bus rond half drie eerst naar busreis. Op de website van de Jumbo van de Bunt, de sponsor van het reisje. Hier werd een foto stichting kunt u de reacties lezen. gemaakt. Daarna kon de Veluwe- De volgende busreis staat gepland op dinsdag 13 februari en zal trip echt beginnen: op naar de dorpen Ugchelen en Kootwijk. Via vertrekken vanaf Zorgcentrum De Adelaar, gevestigd Adelaarslaan Assel en Hoog Soeren ging het 39 hoek Ooievaarlaan. Vertrek om gezelschap vervolgens richting 14.00 uur. Buurtbewoners kunnen Uddel en naar Kasteel Staverden zich opgeven via www.buurtin Ermelo. Als afsluiter ook nog mensen.nl. U wordt daar volledig even langs Paleis het Loo. De passagiers vonden het allemaal geïnformeerd over deze reis.

Inwoners van Apeldoorn zuid omarmen de krant iedere maand weer. In 2015 ging uitgever Henk ten katen met pensioen en verkocht de krant aan Mediaburo Schoppema, die de krant een metamorfose gaf tot wat die nu is. Ook het verspreidingsgebied werd groter. Ugchelen en Beekbergen werden toegevoegd. Tezamen met de nieuwsportal www.zuidkrant.nl en andere sociale media houden wij van Mediaburo Schoppema u op de hoogte van het reilen en zeilen in de diverse wijken in zuid. Heeft u nog oude digitale foto’s uit Apeldoorn zuid? Mail ze door naar onze redactie en wie weet worden deze geplaatst in de volgende editie. Voor zie uw foto van een kort verhaaltje over de foto en mail deze door naar redactie@zuidkrant.nl

Tien over rood biljarttoernooi dorpshuis Oosterhuizen. OOSTERHUIZEN - In het dorpshuis van Oosterhuizen wordt dit jaar voor de 24e keer het jaarlijkse tien over rood biljarttoernooi gehouden van 26 februari tot en met 2 maart 2018. De voorrondes zijn van maandag 26 februari tot en met donderdag 1 maart. Aansluitend is op vrijdag 2 maart de kwart, halve en finale. Aanvang alle avonden om 19:00 uur. Inschrijven voor het tien over rood toernooi kan bij de heer Henk Quack Telefoon 055- 5424738. Uitsluitend tussen 18:00 en 20:00 uur. Of per e-mail elizabeth28121944@ live.nl Het inschrijfgeld bedraagt €5,- per persoon.


e l a s e l a s e l a s e l a s

75% Korting tot

oP = oP

oP = oP

inclus kusseniesf

ACTIE

Fauteuil Dani In Buffalo leder met metalen onderstel.

Fauteuil Krela In stof met metalen frame.

Hoekbank Friso In zachte ribstof inclusief 3 bijbehorende lendekussens en 3 sierkussens. Breedte 314 x 248 cm.

Van 479,- voor

Van 479,- voor

Van 1449,- voor

399,-

399,-

HoeKbanK Friso

1199,-

1199,-

persoonlijrkk maatwe Hoekbank Lurano In stof voorzien van pocketvering in de zitting en zwarte metalen poten. Exclusief sierkussens. Breedte 274 x 216 cm. Van 1799,- voor

OP=O

1499,-

P

3-ZitsbanK noria Eetstoel Niels Uitgevoerd in stof in combinatie met Tatra lederlook en zwarte metalen poten. Van 169,- voor

139,-

899,-

3-Zitsbank Noria In stof met zwarte metalen poten. Breedte 230 cm. Van 1079,- voor

De Groot Wonen

Elke zondangd geope

woonbouleVard apeldoorn Het rietVeld 20 apeldoorn telefoon 055-5333008 www.degrootwonen.nl

Vraag naar de Voorwaarden in de winkel

899,-

Openingstijden: Maandag 13:00 dinsdag 9:30 woensdag 9:30 donderdag 9:30 Vrijdag 9:30 Zaterdag 10:00 Zondag 12:00

-

17:30 17:30 17:30 21:00 17:30 17:00 17:00


Van de Bunt

KOMT NAAR JE TOE!

“Het grootste supermarktassortiment van Apeldoorn tegen de laagste prijs!” GEGARANDEERD

CARNAVAL IN ZUID

5

STUK TV IN BEEKBERGEN

14

ZUID DOET SAMEN

15

Van de Bunt

Download de Jumbo app of ga naar JUMBOAPELDOORN.COM   

Jaargang 20 | zaterdag 27 januari 2018 | nr. 1

De Zuidkrant Apeldoorn bestaat 20 jaar APELDOORN-ZUID – Voor u ligt de 240ste Zuidkrant Apeldoorn. U leest het goed de 240ste. Deze maand bestaat de krant 20 jaar. In januari 1998 verscheen de eerste Zuidkrant (toen nog Zuidkoerier) in Apeldoorn-Zuid. De krant was tot en met december 2014 een uitgave van Uitgeverij KateRn. Henk ten katen startte de krant in 1998 samen met een familie lid die eigenaar was van de supermarkt op het Schubertplein. De krant met alleen nieuws uit de wijken van

Apeldoorn zuid werd destijds op de dinsdag verspreid. Na een aantal uitgaves wilde ook de wijkraad Apeldoorn zuid haar nieuws in deze krant plaatsen. Inwoners van Apeldoorn zuid omarmen de krant iedere maand weer. In 2015 ging uitgever Henk ten katen met pensioen en verkocht de krant aan Mediaburo Schoppema, die de krant een metamorfose gaf tot wat die nu is. Ook het verspreidingsgebied werd groter. Ugchelen en Beekbergen werden toegevoegd.

Tezamen met de nieuwsportal www.zuidkrant.nl en andere sociale media houden wij van Mediaburo Schoppema u op de hoogte van het reilen en zeilen in de diverse wijken in zuid. Heeft u nog oude digitale foto’s uit Apeldoorn zuid? Mail ze door naar onze redactie en wie weet worden deze geplaatst in de volgende editie. Voor zie uw foto van een kort verhaaltje over de foto en mail deze door naar redactie@zuidkrant.nl

Eerste busreisje van Stichting Buurtmensen in trek bij ouderen Op woensdagmiddag 10 januari vond het eerste officiële busreisje van Stichting De Buurtmensen plaats. Alleenstaande ouderen uit Zuid en bewoners van Sainte Marie gingen per bus van Stichting Veteraan Autobussen naar een aantal bezienswaardige plekken op de Veluwe. Met alle zitplaatsen bezet vertrok de bus rond half drie eerst naar Jumbo van de Bunt, de sponsor van het reisje. Hier werd een foto gemaakt. Daarna kon de Veluwe-trip echt beginnen: op naar de dorpen Ugchelen en Kootwijk. Via Assel en Hoog Soeren ging het gezelschap vervolgens richting Uddel en naar Kasteel Staverden in Ermelo. Als afsluiter ook nog even langs Paleis het Loo. De passagiers vonden het allemaal prachtig. Onderweg haalden ze veel herinneringen op over plekjes en plaatsen waar ze vroeger zelf waren geweest. Ze hadden er duidelijk zin in, er werd onderweg zelfs nog gezongen. Dit onder leiding van Annet de Haan van Sainte Marie. Eenmaal terug werd er onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers (van Jumbo) nog lang nagepraat over deze, voor de ouderen unieke en kosteloze busreis. Op de website van de stichting kunt u de reacties lezen. De volgende busreis staat gepland op dinsdag 13 februari en zal vertrekken vanaf Zorgcentrum De Adelaar, gevestigd Adelaarslaan 39 hoek Ooievaarlaan. Vertrek om 14.00 uur. Buurtbewoners kunnen zich opgeven via www.buurtmensen.nl. U wordt daar volledig geïnformeerd over deze reis.


Verkoopplannen in 2018?

GRATIS waardebepaling en verkoop adviesgesprek! Maak snel een afspraak! Bel 055 5332915. Kijk op www.buurman.nl/waardebepaling of loop even binnen aan de Arnhemseweg 117 in Apeldoorn.

Arnhemseweg 117 | Apeldoorn | Tel: 055 - 533 29 15 | www.buurman.nl


Een nieuw jaar met nieuwe optredens! Geschreven door Margo Hulleman Muziekvereniging Eendracht

Column Bos en Weide:

Goede voornemens Het nieuwe jaar is begonnen en het is dus weer de hoogste tijd voor goede voornemens. Een nieuw jaar, een nieuwe start. Oude gewoontes maken plaats voor nieuwe ideeën en plannen. De meest voorkomende voornemens zijn stoppen met roken, afvallen en sparen.

Iedereen allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat het maar een goed en muzikaal jaar mag worden namens Muziekvereniging Eendracht. Met het opluisteren van de nieuwjaarsreceptie bij de Vereniging Oud Apeldoorn met een klein concert is Muziekvereniging Eendracht dit jaar goed begonnen. Een gezellige middag waar wij met veel plezier op terugkijken. Ook verder deze maand mogen we nog een paar keer aantreden om er een gezellig feestje van te maken. Bij het zonnehuis in Beekbergen gaan we samen met Carnavalsvereniging De Klutsers de bewoners een leuke middag bezorgen. Begin februari staat de Midwintermarathon op het programma. Mocht u niet meelopen maar ons toch willen horen wij staan aan de Loolaan om de lopers

een muzikaal hart onder de riem te steken. Dus zoals u ziet genoeg drukte weer in ons verenigingsleven. De repetities zijn ook weer volop in gang gezet en ook onze leerlingen zijn allemaal weer begonnen. Er zit nog genoeg leuk nieuws aan te komen maar dat bewaren voor een volgende keer. Mocht u denken, ik wil toch een keer komen luisteren of meedoen met onze slagwerkers of fanfare, dan bent u van harte welkom op onze repetitieavonden. De slagwerkers repeteren op de maandagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur en de fanfare repeteert op de dinsdagavond van 18:45 uur tot 22:00 uur. Dit alles gebeurt in Gebouw Vrijzicht aan de Zichtweg 92 in Apeldoorn.

Oplichters gesignaleerd Oplichters slaan in Apeldoorn regelmatig toe. De criminelen richten zich met name op ouderen en praten zich met een zielige smoes de woning in of doen alsof zij een controleur van

een bank of energiebedrijf zijn. Soms gebeurt het binnendringen met geweld. Behalve geld en sierraden raken slachtoffers ook identiteitspapieren kwijt. De politie geeft uitleg over hoe oplichters werken en hoe je de kans op slachtofferschap kunt verkleinen. Oplichters zijn geraffineerd. Ze zijn meestal keurig gekleed, komen vriendelijk over en spelden je van alles op de mouw. Ze hebben vele smoezen en kiezen er één die past bij de situatie. Soms zijn ze met z’n tweeën. Eén leidt af, de ander slipt ongemerkt naar binnen. Ook kinderen en zwangere vrouwen kunnen in hun ‘spel’ betrokken zijn. “Ik ben de nieuwe buurman. Er is om de hoek een ernstig ongeluk gebeurd. Kan ik bij u snel het

Ook gezonder leven is een veel gehoord voornemen voor 2018. Onder ‘gezond leven’ kunnen vele aspecten vallen, zoals meer bewegen, gezonder eten, minder alcohol drinken, minder roken, minder stress en meer rustmomenten. Belangrijk bij goede voornemens is dat het niet gaat om bijvoorbeeld één maand gezond te eten en meer te bewegen, maar dat het gaat om het aanpassen van de leefstijl. Zo kan er op langere termijn een positief resultaat worden behaald. Het opschrijven van je goede voornemen en andere mensen hiervan op de hoogte stellen, helpt om je gemotiveerd te houden en je te herinneren aan je voornemen. Alleen als je er zelf voor 100% achter staat kan een goed voornemen slagen.

Wist u dat sommige zorgverzekeraars u willen helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl? Zij vergoeden in hun aanvullende verzekering speciaal daarvoor ontwikkelde beweegprogramma’s. U kunt een beweegprogramma volgen bij een fysiotherapiepraktijk die pluspraktijk (= 5 sterren) is. Fysiotherapie Bos & Weide is zo’n pluspraktijk die beweegprogramma’s aanbiedt.

Als u niet in aanmerking komt voor een beweegprogramma en u wilt toch starten met bewegen onder begeleiding dan zou fysiofitness een alternatief kunnen zijn. Fysio-fitness is een veilige, Een beweegprogramma is een trainingsprogramma van 12 weken gezonde en verantwoorde fitheidstraining voor iedereen onder bewaarbij 2x per week wordt gegeleiding van een fysiotherapeut. traind in een groep onder begeFysio-fitness wordt niet vergoed leiding van een fysiotherapeut. De beweegprogramma’s zijn er spe- door de zorgverzekeraar. ciaal voor mensen met specifieke Dus heeft u nog niets gedaan met aandoeningen, zoals Diabetes uw goede voornemens, kom dan Mellitus type 2, COPD, hartfalen nu in beweging! En maak gebruik en reuma. van de hulp die uw zorgverzekeHet doel van het programma is raar kan bieden. het bevorderen van lichamelijke activiteit om zo te komen tot een Of wacht u nog 11 maanden om met uw goede voornemens te vergroting van het zelfmanagebeginnen? ment en de zelfredzaamheid van de patiënt. Om deze gedragsverandering te bereiken vinden er naast Rogier Bos, fysiotherapeut Fysiotherapie Bos & Weide de trainingen ook informatiesesOude Beekbergerweg 21 sies plaats. Tel: 055-5331941 e-mail: info@bosenweide.nl Achmea (o.a. Zilveren Kruis),

alarmnummer bellen?” Of: “Ik ben nieuw en woon een paar huizen verderop. Ik vind het leuk om even kennis te maken?” Of: “Ik ben van de bank. Uw bankpas geeft foutmeldingen. Mag ik even binnenkomen om dat te controleren?” Drie voorbeelden van veelgebruikte smoezen. Tips om slachtofferschap te voorkomen: • De belangrijkste: laat onbekenden NOOIT binnen. • Bedrijven horen de komst van medewerkers altijd vooraf aan te kondigen. • Banken sturen NOOIT medewerkers langs deuren en zoeken nooit telefonisch contact. Wantrouw dus iedereen die u benadert over uw bankpas of pincode.

De Friesland en Salland vergoeden zelfs beweegprogramma’s voor overgewicht (BMI > 30). De verzekeraar betaalt het hele programma, u heeft alleen een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Kijk

eerst via de deurspion, of via een raam wie er voor de deur staat. Vraag bijvoorbeeld via het deurraampje waarom mensen aanbellen, of gebruik de kierstandhouder op de deur. Klinkt het verhaal geloofwaar-

dig? Misschien kunt u zelf de actie uitvoeren, die de aanbeller voorstelt? Tips voor slachtoffers: Beseft u pas achteraf dat u slachtoffer bent geworden van een oplichter? Bel dan toch meteen het alarmnummer 112 en probeer zo goed mogelijk te onthouden hoe de dader er uitzag, welke richting hij verdween en zo mogelijk merk, kleur en kenteken van het gebruikte voertuig. En als hij (of zij) in huis dingen heeft aangeraakt; maak ze niet schoon. Mogelijk kan de politie vingerafdrukken nemen. Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Carnaval in Apeldoorn-Zuid APELDOORN-ZUID - Sinds enkele jaren hebben wij onze residentie bij voetbalvereniging Columbia en net als voorgaande jaren zullen we binnenkort weer een Keigoed - carnavalsfeest hebben. Hierbij willen onze hofhoudingen u dan ook van harte uitnodigen om dit carnavalsfeest gezellig met ons mee te vieren! Sinds november 2016 bestaat onze hofhouding uit Prinses Christel met adjudant John en adjudant Jan en Jeugdprinses Kaylee, met adjudant Devin en adjudante Marisja. Zij hebben er voor gekozen om 2 seizoenen voorop te gaan in de polonaise. Iedereen kan deze polonaise met de hofhouding meelopen op

ten aanwezig zijn voor een gezellig feestje! Denk er wel om, geen 18 = geen alcohol, dus neem een ID mee.   Naast de hofhoudingen, bestaat de vereniging ook uit een Raad van 11, jeugdraad, een dansgarde, een groep van vorsten en senatoren en een vrouwengroep. Buiten de feesten die wij zelf organiseren, bezoeken we ook andere carnavalsverenigingen binnen en buiten Apeldoorn en zijn er regelmatig activiteiten voor onze jeugdleden. zaterdag 10 februari, tijdens onze feestavond (aanvang 20u). Entree is gratis en verkleed komen wordt gewaardeerd. Dit feest is in het clubhuis van

a.v.v. Columbia – Winkewijertlaan 80 te Apeldoorn. Het feest zal muzikaal worden omlijst door het feestduo Jeffrey en Jeffrey, waarmee alle ingrediën-

Lijkt het u leuk om lid te worden van de vereniging of wilt u meer informatie, stuur een email naar cv-zvz@hotmail.com


Zingend op weg naar Pasen met het Leger des Heils APELDOORN-ZUID - Houdt u van zingen en verstaat u enigszins de zangkunst, dan nodigen we u uit om mee te zingen in het projectkoor voor de Pasen, een initiatief van het Leger des Heils korps Apeldoorn. De repetities worden gehouden op de dinsdagavond van 18.45 – 19:45 uur en zijn op de volgende data; 6,13 en 20 februari, 6,13 en 20 maart. De liederen zullen in verschillende diensten van het Leger des Heils ten gehore worden gebracht waaronder Goede vrijdag 30 maart om 19.00 uur en Pasen 1 april om 10.00 uur. De repetities en optredens vinden plaats in het

Vlooienmarkten 2018

Sporthal Mheenpark

Apeldoorn

Zondag 28 Januari Zondag 4 Maart Maandag 2 April Zondag 29 April 08:00 - 15:30 uur Entree: Van 08:00 - 08:30 uur € 6,Vanaf 08:30 uur: volwassen € 3,-, kinderen t/m12 jaar gratis

D e k k e r E v e n em e nt e n – W ille s k o p 1 03 – 3 4 21 G V O u de w a te rr,, t e l. 0 3 4 8 – 5 6 8 8 3 7 I: w w w .de k k e re v e n e m e n te n .n l – E: in fo @ d e k k e re v e n e m e nt e n .n l

korpsgebouw, Hofveld 21 – 23, 7331KB Apeldoorn. Verwacht wordt, dat u op zoveel mogelijk data aanwezig kunt zijn. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0625152176. De kosten voor deelname bedragen € 5,00. Meldt u aan via het volgende mailadres korps. apeldoorn@legerdesheils.nl of kom langs. Samen zingen is gezellig en inspirerend. Zing daarom met ons mee!

Dialect koor Apeldoorn viert 1e lustrum APELDOORN-ZUID - Op 24 januari 2013 kwamen drie kerels uit Apeldoorn Zuid op het idee om een dialect koor op te richten en zo ontstond er vijf jaar geleden het eerste Dialect Koor in Apeldoorn. Nu, vijf jaar later, is het koor uitgegroeid tot ongeveer 35 leden (alleen mannen) waarvan 2 accordeonisten en een gitarist, ook heeft het koor sinds enkele jaren een dirigent.   In de vijf jaar heeft het koor al aardig wat naamsbekendheid gekregen in de regio, zo zijn er optredens geweest voor omroep Gelderland en zijn ze uitgeroepen door de klassieker, een programma van radio 4, dat ze bij de vijf gezelligste koren van Nederland behoren.

Het koor treedt ongeveer twintig keer per jaar op, vooral bij woonzorgcentrums, maar ook wel op korenfestivals in een straal van 30 km rondom Apeldoorn. Verder wordt er elke veertien dagen geoefend in het buurthuis aan de Maasstraat, als er nog mannen zijn die zich geroepen voelen om ook in het dialect te komen zingen, u bent van harte welkom op de oefenavonden.   Kijk even op www.dialectkoor-apeldoorn.nl voor verdere informatie. Op 24 januari 2018 zal er tijdens een aparte repetitieavond stil worden gestaan bij dit heuglijke feit. Ben Hulshoff, koorlid vanaf de oprichting.

Forse uitbreiding bij Tara SkinCare

,,Je wilt klanten nooit teleurstellen, en zeker niet omdat je agenda steeds voller raakt. En omdat ze op korte termijn vaak niet meer voor een behandeling terecht konden, speelde uitbreiding al een tijdje door mijn hoofd.” vertelt Astrid Ettema, oprichtster en eigenares van Tara SkinCare aan de Arnhemseweg 55. Decléor Soms vallen dingen onverwacht samen. ,,Het Parijse merk Decléor (onderdeel van L’Oréal) was op zoek naar een geschikte salon en benaderde ons. Decléor is een mooi, kwalitatief hoogstaand merk dat bij veel consumenten bekend is en perfect past bij Tara SkinCare. Het is 100% natuurlijk, op basis van heerlijke etherische oliën en bevat geen dierlijke ingrediënten. Een prachtige aanvulling op de bestaande productlijnen. Toen Kimberly Oosterveen, een ervaren schoonheidsspecialiste met meerdere specialisaties en een jarenlang ervaring met Decléor, vrijwel tegelijkertijd bij ons solliciteerde zag ik een ijzersterke combinatie. Omdat we in het pand gelukkig al over voldoende ruimte beschikken was het besluit snel genomen. Een echte win-winsituatie dus.” Acné en elektrisch ontharen Tara SkinCare heeft belangrijke specialisaties in

huis; denk aan de behandeling van acne en elektrisch ontharen. Voor beide behandelingen voldoen we aan de eisen die zorgverzekeraars stellen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De behandelingen zijn geen onderdeel van het basispakket maar vallen onder de aanvullende pakketten. Een doorverwijzing van de huisarts is vrijwel altijd vereist. Over elektrisch ontharen zegt Astrid: ,,Het is inderdaad de enige techniek waarbij we kunnen en mogen spreken van 100% definitieve ontharing. Het is absoluut vakwerk en klanten weten Tara SkinCare daar al jaren voor te vinden. Nu is er gelukkig weer voldoende plek in de agenda. Daar ben ik echt blij mee!” Gezichtsbehandelingen De basis van de schoonheidssalon blijft natuurlijk de verzorgende en ontspannende gezichtsbehandelingen: ,,Jazeker! Samen met ons deskundig advies en de verkoop van op de huid afgestemde huidverzorgingsproducten van o.a. Darphin, Skeyndor, Marbert, Annemarie Börlind én vanaf nu natuurlijk Decléor. Ook met de make-up van het bekende Pupa – wij waren één van de eerste verkooppunten in Apeldoorn – bieden we de hoogste kwaliteit.” Couperose en huidoneffenheden Klanten kunnen voor nog veel meer terecht: ,,Ze kunnen bij ons ook terecht voor het behandelen van couperose (duidelijk zichtbare, uitgezette rode bloedvaatjes in het gezicht) en het verwijderen van huidoneffenheden zoals steelwratjes, ouderdomsvlekjes en bindweefselbultjes. We doen dat door middel van o.a. thermocoagulatie waarmee we cosmetisch verantwoord de huidoneffenheden verwijderen, zonder dat we de omringende huid beschadigen.” Kwaliteit en opleiding Bij Tara SkinCare staat als sinds de oprichting in

1994 kwaliteit voorop: ,,Inderdaad, en dat begint al bij de ontvangst en het aannemen van de jas tot aan het kopje koffie na afloop van de behandeling. Tara SkinCare is ook een erkend opleidingsinstituut en we werken daarvoor met stagiaires die hier de fijne kneepjes van het vak kunnen leren. Werken met jonge stagiaires geeft energie en het houdt je scherp.” aldus Astrid. ,,Voor de stagiaires zijn speciale stagiairebehandelingen samengesteld die apart geboekt kunnen worden. Voorbeelden zijn kleine gezichtsbehandelingen, epileren, verven van wimpers en wenkbrauwen of een rugmassage. Die stagiairebehandelingen zijn vanzelfsprekend goedkoper en ze krijgen meer tijd in de agenda.” Al met al een compleet pakket met deskundig advies, fijne sfeer en persoonlijke aandacht. Speciale aanbieding Astrid nodigt mensen uit: ,,Om mensen kennis te laten maken met Decléor, of met Decléor bij Tara SkinCare, geven we tot en met 17 februari 10% korting op alle Decléor gezichtsbehandelingen.” Tara SkinCare is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur, op de maandag, dinsdag en donderdag tot 21.00 uur en zaterdag tot 13.00 uur. Bel voor het maken van een afspraak 0555330454. Meer informatie en het online maken van een afspraak kan op www.taraskincare.nl


Weekoverzicht Stichting Buurthuis Maasstraat Maasstraat 4 7333 JG Apeldoorn T 055 533 13 77

MAANDAG 08.00 - 09.00 uur Bloedprikken 10.00 - 15.00 uur Rijbewijskeuring 1 x in de maand info 055 533 13 77 09.30 - 11.30 uur Tekenen, aquarelleren en acryl schilderen info 055 541 78 72 13.30 - 16.00 uur Klaverjassen en jokeren Info 055 750 56 32 13.30 - 16.30 uur Biljarten info 055 533 13 77 17.45 - 19.45 uur Naailes Info 055 521 29 29 18.30 - 20.00 uur Italiaans beginners & gevorderden info 06 155 20 190 20.00 - 21.30 uur Italiaans vervolg beginners info 06 155 20 190 20.00 - 22.00 uur Tekenen, aquarelleren en acryl schilderen info 055 541 78 72

Vitaliteit = bewegen in warm water APELDOORN-ZUID - Wat is er nu heerlijker in de winter dan bewegen in warm water? Dat kunt u doen bij Vitaliteit in het Aquacenter Malkander Dub-

belbeek 56 op donderdag van 19:45 – 20:15 uur. Elke les bestaat uit een half uur en wordt gegeven door een be-

Uit het archief van Frits Reinders

Eierexporteur Dekker en Heinen ‘Apeldoorns eerste multinational’

Rond het jaar 1895 begon Pieter Dekker in de Nieuwstraat in Apeldoorn een winkel in comestibles en koloniale waren, met daaraan gekoppeld een kleine eierhandel. In 1900 kwam Aart Heinen vanuit Scherpenzeel inwonen bij de familie Dekker om het vak te leren en in de winkel te werken. In 1908 kocht Pieter Dekker een pakhuis met erf aan de Dorpstraat, de plek waar nu de Hema is gevestigd, en zette daar de zaak voort. In 1909 werd de firma Dekker en Heinen opgericht met als doel winkelnering, eier- en petroleumhandel. Beide heren zagen toekomst in de eierhandel en riepen pluimveehouders op hun eieren bij hen in te leveren. In 1912 werd ook een filiaal aan de Badhuisweg geopend. De sterke opkomst van de pluimveehouderij, een toenemende eierproductie en de grote exportmogelijkheden bracht hen ertoe helemaal in te zetten op de export van eieren. Hiervoor werd in 1917

voegd docent. Kom voor een gratis proefles. Aanmelden is niet nodig. Info: Lies Bosma Tel. 055-541 38 81

del in Eieren. Ook al was Dekker en Heinen uitgegroeid tot de grootste en invloedrijkste eierhandelaar, ze hadden wel degelijk rekening te houden met al die eierverzamelaars die ook aan de concurrent leverden. In 1946 werd de export weer bescheiden opgestart, met name naar Engeland. Vanaf 1949 werd ook weer aan Duitsland geleverd en was al gauw met 80 tot 90% de grootste afnemer.

De eierhandel is uit Apeldoorn verdwenen Waren de kippoenhouders eerst verplicht hun eieren via de eierverzamelaar te verkopen, na het vervallen van het vestigingsbesluit in 1962 was dat niet meer nodig. Zij gingen hun eieren rechtstreeks aan de handelaar verkopen. Gevolg van dat alles is dat er anno 2015 binnen de grenzen van de gemeente Apeldoorn nog slechts 1 slachtkuikenbedrijf in Loenen te vinden is, er nog 1 melkvee- annex pluimveebedrijf in Wenum-Wiesel staat met een pakhuis aangekocht aan de zo’n 5.000 biologische kippen en er Koninginneweg (tussen Hofstraat nog maar 1 persoon in Uddel woont en Kalverstraat). In juni 1923 die bedrijfsmatig handelt in eieren. kocht de firma Dekker en Heinen Eind jaren ’80 werd het bedrijf van de gemeente de paardentramremise met paardenstal, kantoor en Dekker en Heinen, Apeldoorns eerste multinational overgenomen. erf aan de Koningstraat. Het ging goed met de handel. In Duitsland, Engeland en Schotland werden veel Met dank aan mijn jeugdvriend eieren afgezet. Invoerbeperkingen Dick Veenhuizen die mij de historie van Dekker en Heinen ter beschiken invoerrechten in de exportlanking stelde. den zorgden begin jaren dertig voor een vermindering van de Frits Reinders. export. Op advies van de accountant werd vanwege ‘het dubieuze karakter van de Duitse vorderingen’ de export naar Engeland uitgebreid. De eerste oorlogsdag van de Tweede Wereldoorlog bracht meteen al een inkrimping van het kippenbestand teweeg door het uitvallen van de stroom waardoor de broedmachines uitvielen. Tot ruim na de Tweede Wereldoorlog mochten Kippenhouders alleen leveren aan een erkende ‘verzamelaar’. Deze erkenning werd afgegeven door Vakgroep Groothan-

DINSDAG 08.00 - 09.00 uur Bloedprikken 09.00 - 11.30 uur Interculturele koffieochtend voor vrouwen 06 457 20 317 09.00 - 12.00 uur Doe Het Zelf houtbewerking info 055 533 13 77 13.00 - 16.00 uur Doe Het Zelf houtbewerking info 055 533 13 77 13.15 - 15.15 uur Tekenen, aquarelleren en acryl schilderen info 055 541 78 72 13.30 - 16.30 uur Biljarten info 055 533 13 77 14.00 - 16.30 uur Inloopmiddag 14.30 - 15.30 uur M.B.V.O.-ouderengym info 06 305 75 295 19.00 - 22.00 uur Indonesisch koken info 055 541 22 19 19.00 - 22.30 uur Twilight Jongerencentrum straatgroepenavond 20.00 - 22.00 uur Biljartclub (competitie) 20.00 - 22.00 uur Bestuursvergadering, 1e dinsdag v.d. maand WOENSDAG 08.00 - 09.00 uur Bloedprikken 09.00 - 11.30 uur Kunstschildergroep 09.30 - 11.30 uur Spaans gevorderden niveau 3 Info 055 533 08 90 13.00 - 17.00 uur Muziekstudio South Park vrije inloop 13.00 - 17.00 uur Twilight Tienercentrum 13.30 - 15.00 uur Houtbewerking voor kinderen* info 06 250 09 723 13.30 - 15.30 uur Kookclub voor kinderen* info 06 250 09 723 13.30 - 16.30 uur Biljarten info 055 533 13 77 19.00 - 22.00 uur Italiaans koken info 06 832 46 785 19.00 - 22.30 uur Twilight Jongerencentrum DONDERDAG 08.00 - 09.00 uur Bloedprikken 09.00 - 10.00 uur Keep Fit info 06 305 75 295 09.00 - 12.00 uur Doe Het Zelf houtbewerking info 055 533 13 77 09.30 - 11.30 uur Tekenen, aquarelleren acryl schilderen info 055 541 78 72 09.30 - 11.30 uur Biljarten info 055 533 13 77 09.45 - 10.45 uur Engels gevorderden info 06 832 46 785 11.00 - 12.00 uur Engels vervolg gevorderden info 06 832 46 785 12.00 - 13.00 uur Warme maaltijd info 055 533 13 77 13.00 - 15.00 uur Spaans gevorderden niveau 2 info 055 533 08 90 13.00 - 16.00 uur Doe Het Zelf houtbewerking info 055 533 13 77 13.15 - 14.15 uur Cursus Engels info 06 832 46 785 13.30 - 16.00 uur Ouderensoos info 055 533 85 27 13.30 - 15.30 uur Naailes info 055 521 29 29 13.30 - 16.30 uur Biljarten info 055 533 13 77 16.00 - 17.00 uur Spreekuur Politie Componisten- en Rivierenbuurt 19.00 - 21.30 uur Twilight Jongerencentrum 20.00 - 22.00 uur Country line dance volwassenen info 06 146 82 962 VRIJDAG 08.00 - 09.00 uur Bloedprikken 13.15 - 14.30 uur Knutselgroep voor kinderen info 055 533 21 07 14.00 - 17.00 uur Twilight Tienercentrum 19.30 - 23.00 uur Twilight Jongerencentrum ZATERDAG Muziekstudio South Park op afspraak of workshopagenda ZONDAG Muziekstudio South Park op afspraak of workshopagenda * Activiteit Brede School, opgave en info Mw. Lyke Lagerwey 06 250 09 723


Een pas gestorven geliefde laten balsemen, geeft nabestaanden de kans om op een warme manier afscheid te nemen Op zaterdag 8 februari overleed onze lieve papa. Zijn We praatten wat en vertelden over papa. Het voelde gezondheid was al jaren slecht, maar dit kwam toch nog meteen goed, heel warm, niets klinisch of eng, heel heel onverwacht. Hij overleed aan een darmperforatie. menselijk. Pauline vertelde dat het 1,5 a 2 uur zou duren en dat ze ons zou bellen als ze klaar was. We hadden er Onze lieve vader, die ik elke dag zag. Eigenlijk mijn derde ook geen moeite mee om papa daar alleen te laten. Hij kind moest ik nu loslaten, dat was moeilijk. Wij wilden papa in zijn eigen kamer in het was in heel goede en lieve handen. verzorgingstehuis Onze vader zag er slecht houden. Niet in een “Het is niet eng mama, opa voelt gewoon als opa!“ uit toen hij was overleden. koeling in een Eigenlijk zag hij er niet meer uit als papa. Na even mortuarium, dat was naar huis geweest te zijn, werden we gebeld. We konden namelijk zijn grootste angst. Er werd ons door de uitvaartverzorger een keuze geboden van opbaren met weer terugkomen, het was klaar. We gingen naar zijn een koeling of opbaren zonder koeling. kamer. Daar lag hij. Wat een mooi gezicht. ‘Wauw’, zei ik, Er werd verteld dat hij gewoon thuis kon blijven, zonder hij is weer papa zoals hij was, ongelofelijk! Z’n handen prachtig, geen ingevallen ogen meer, hij lachte koeling. Wat een opluchting! Na korte tijd kwamen Pauline en Hans binnen met twee koffertjes, geen enge apparaten. zelfs een beetje. Niet steenkoud, hij voelde gewoon zoals hij was. Die enorm opgezette buik was weg. Hij was zo fijn om aan te raken. Onvoorstelbaar dat dit kan. Je denkt dat het alleen voor belangrijke mensen is zoals het koningshuis. Maar nu was onze vader zo mooi gebalsemd, hij werd echt weer zoals hij was. Dit was ook het eerste dat onze kinderen zeiden: ‘opa lacht’, hij is echt opa! Door de balseming hebben wij en onze kinderen al die dagen direct contact met papa kunnen houden, door te aaien en te voelen. Zo hebben wij op een goede manier afscheid kunnen nemen van onze o zo dierbare vader en opa!

stillegt. Dit wordt gedaan door middel van een kleine incisie in de hals en een gaatje in de buik.

Pauline Wouters en Hans Hartman zijn beide gediplomeerd thanatopracteur. Dit houdt in dat zij de opleiding Thanatopraxie, de officiële term voor een lichte balseming, met succes hebben afgerond. Sindsdien verzorgen zij behandelingen door heel het land en op elke gewenste locatie. Zo kan de behandeling plaatsvinden in een mortuarium, uitvaartcentrum, maar ook gewoon bij mensen thuis. Pauline en Hans beschikken allebei over alle benodigde materialen en werken met verschillende vloeistoffen waaronder ook de formaldehyde-vrije producten. Al de vloeistoffen die worden gebruikt zijn volledig biologisch afbreekbaar en vormen geen belasting voor het milieu. Dit heeft tot gevolg dat er na een lichte balseming door ons ook op een natuurbegraafplaats begraven mag worden. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in, zo’n lichte balseming? Na een lichte balseming wordt het ontbindingsproces tijdelijk stilgezet. De behandeling is het beste uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van een nierdialyse. Daarbij wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en weer terug in het lichaam gebracht. Bij een lichte balseming wordt in plaats van het schone bloed een balsemvloeistof teruggebracht die de ontbinding tijdelijk

Veel mensen hebben een nare herinnering van een opbaring op een koeling. Met deze behandeling is een koeling of een gekoelde ruimte helemaal niet meer nodig. Het is nu dus mogelijk voor nabestaanden om afscheid te nemen in een fijne, warme omgeving bij kamertemperatuur en zonder het hinderlijke gebrom van een airco en koeling. Ook in de zomermaanden kunnen de mensen gewoon thuis opgebaard worden ondanks hoge temperaturen. Een lichte balseming heeft ook cosmetische voordelen. Soms is het lichaam na het overlijden blauw verkleurd wat voor een naar aangezicht zorgt. Door een lichte balseming kan de kleur weer verbeteren zodat het toch mogelijk is om de overledene zichtbaar op te baren Maar is een dergelijke behandeling wel betaalbaar voor de gemiddelde Nederlander? Als je voor een thanatopraxie (lichte balseming) kiest zullen de kosten van de koeling wegvallen. Zo zullen de kosten ongeveer gelijk zijn dan wanneer er voor een opbaring met koeling wordt gekozen. Op deze manier is het voor iedereen betaalbaar en kan iedereen de keuze maken die goed voelt. HQ Thanatopraxie tel 06-23265059 Email: pauline.wouters@hq-thanatopraxie.nl

www.thanatopraxie.nl


De historie van het gedenken in steen

ringen in de samenleving vanaf de jaren 60 werd ook de dood op andere wijze ervaren. Oorspronkelijk vormde het gedenken van de overledenen een centraal punt in de gemeenschap, aanvankelijk in de kerk en vanaf begin 19e eeuw rond de kerk, op het kerkhof en later kwam dit steeds meer buiten de stadsgrenzen te liggen. Ook in de indeling van begraafplaatsen en de vormgeving van grafmonumenten komt de tijdgeest tot uitdrukking. Niet alleen veel nieuwbouwwijken uit die tijd kenmerken zich door een grote standaardisering en eenvormigheid, ook in grafstenen was dit het geval.

deze verwerking goede economische kansen voor de vaak arme gebieden waar de steen gewonnen wordt. Door de globalisering is ook het kleurengamma in steen vrijwel onbeperkt. Waar vroeger de mogelijkheden beperkt waren tot circa twintig modellen, die via een fotoboek werden gepresenteerd, kan tegenwoordig vrijwel alles gerealiseerd worden en biedt een modellentuin van meer dan 200 modellen een ruime keus en veel inspiratie. Nabestaanden geven steeds meer een individuele vorm aan het monument. Door de variatie aan natuursteensoorten in verschillende bewerkingen in combinatie met andere materialen als glas en metaal. De dood is onlosmakelijk met het leven verbonden en ook het herdenken van de doden zal altijd voortgang vinden. Om deze traditie in een oud ambachtelijk familiebedrijf met de middelen van deze tijd voort te kunnen zetten geeft grote voldoening.

Intussen is in de wereld van de natuursteen de globalisering tot volle wasdom gekomen, doordat steen van over de hele wereld in Europa geïmporteerd wordt. Aanvankelijk vooral in de vorm van ruwe blokken, die naar Italië voor verdere verwerking verscheept werden. Tegenwoordig worden steeds meer verwerkingsprocessen in de landen (Bron: Hoogenberg-Wegerif Natuurvan herkomst verricht. In het kader steen) van duurzaamheid een goede ontwikkeling, zo wordt er minder afval • Foto: werkplaats circa 1910 getransporteerd. Bovendien biedt

Grafmonumenten zijn in veel culturen de overblijfselen die het langste de tand des tijd doorstaan. Denk bijvoorbeeld aan de piramides van Egypte of dichterbij de hunebedden in Drenthe. De oudste begraafplaats in Apeldoorn stamt uit de 15e eeuw en was gesitueerd op het huidige Raadhuisplein. In 1829 werd op de plek van het huidige Orpheus een nieuwe begraafplaats opgericht, deze begraafplaats is tot 1923 in gebruik geweest. In het jaar 1897 werd de begraafplaats Soerenseweg in gebruik genomen. In datzelfde jaar vestigde Pieter Meijer, de oprichter en bedovergrootvader van de jongste generatie binnen het bedrijf, zich aan de Nieuwstraat in Apeldoorn. In die jaren geschiede het bewerken van steen uitsluitend handmatig, vandaar de naam steenhouwerij. In 1928 werd de eerste machine geïnstalleerd in de werkplaats en werd de naam Elektrische Steenhouwerij geïn-

troduceerd.

de ingetogen vormgeving onder invloed van het Calvinisme naast de meer uitbundig vormgegeven Nederland is een van de weinige grafmonumenten op katholieke landen ter wereld zonder eigen natuursteen ontginning, waardoor begraafplaatsen. In de tijd van al het materiaal geïmporteerd moet de verzuiling was er een onderscheid tussen de katholieke en de worden. Lange tijd is dit vooral protestantse steenhouwerij. Met de het Belgische hardsteen geweest gevarieerd met het Italiaanse witte ontzuiling vanaf de jaren zestig is marmer. Op de oude gedeeltes van dit onderscheid verdwenen. Niet alleen religie, maar ook sociale klasse diverse begraafplaatsen is dit nog altijd goed te zien. Slechts bij hoge is nog altijd goed zichtbaar op de oudere begraafplaatsen. uitzondering werd graniet toegepast als grafmonument, zoals voor Vanaf de jaren 60 maakte Apelde familie Talens op de Soerenseweg. Tijdens beide wereldoorlogen doorn met de komst van veel kwam de import van steen volledig rijkskantoren een onstuimige groei door en moesten de ambachtelijke stil te liggen. Op de begraafplaatsen waar monumenten uit die peri- bedrijven uit de binnenstad verhuiode staan is dit goed te zien aan de zen naar nieuw aangelegde industrieterreinen. Ook de steenhouwerij creatieve wijze waarop uit allerlei kleinere stukken een gedenksteen van de familie Meijer, waar inmiddels de 3e generatie aan het roer werd samengesteld. Zo is aan de stond en de naam langzamerhand hand van een begraafplaats meer van steenhouwerij Meijer overging af te lezen van de geschiedenis in natuursteenbedrijf Hoogenberg, en cultuur van een land. Natuurvertrok vanuit het centrum naar lijk vormde religie een belangrijk aspect in de cultuur van gedenken: de Koningslijn. Met de verande-

Ik ben Onno

steun Ik ben u tot wenz-uitvaart.nl

06 - 46 95 19 39

EEN BIJZONDERE HERINNERING... grafmonumenten• herdenkingsmonumenten• eerste stenen• urngedenkstenen• zwerfkeien• ruwe stenen• urnen• as-sieraden•

KONINGSLIJN 3, 7312 GG APELDOORN TEL. 055 - 576 05 85 WWW.HOOGENBERG-WEGERIF.NL INFO@HOOGENBERG-WEGERIF.NL


glasspecialisten, beletteraars en het plaatsingsteam werken samen om een mooie herinnering vorm te geven.

Grafmonumenten bij Eijgelaar Natuursteen

In de showroom kunt u verschillende monumenten bekijken. Van klassiek hardsteen, tot geheel glimmend natuursteen en van ruwe stenen tot strak vormgegeven monumenten van RVS gecombineerd met glas. Ook kunt u zien hoe een monument persoonlijk gemaakt kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door een eigen gedicht, een afbeelding van een hobby of het graveren van een portret. Daniel Piening helpt u graag bij het uitzoeken van een blijvende en passende

herinnering. Tijdens een gesprek kunt u uw wensen kenbaar maken, waarna de mogelijkheden worden besproken. Hierbij wordt ook rekening gehouden met wat er op de betreffende begraafplaats is toegestaan. Daniel kan ook meedenken uw eigen ontwerp vorm te geven. Om u een goed beeld te geven, ontvangt u naast de offerte kosteloos een vrijblijvende ontwerptekening van het grafmonument. Meer informatie? Voor meer informatie of documentatie kunt u bellen naar 055 - 30 30 970 of kijken op www.eijgelaar.nl. U bent ook welkom om eens rond te kijken bij Eijgelaar of voor een gesprek & een kopje koffie.

BETROKKEN EN PERSOONLIJK VOOR ELK BUDGET (crematie of begrafenis vanaf EUR 2.995)

ONAFHANKELIJK EN VRIJHEID IN KEUZES ACCEPTATIE VAN ALLE VERZEKERINGEN Sinds 2014 heeft Eijgelaar Natuursteen een winkel met grafmonumenten aan de Christiaan Geurtsweg 12 in Apeldoorn, naast Rouwcentrum Rouwenhorst. Eijgelaar Natuursteen is al 150 jaar gespecia-

liseerd in persoonlijke grafmonumenten, heeft een eigen steenhouwerij & inspiratietuin in Kampen ĂŠn een eigen glaskunstatelier & showroom in Barneveld. Adviseurs, kunstenaars, steenhouwers,

Persoonlijke uitvaartverzorging in midden Nederland Tel. 055-3014299 E-mail: info@uitvaartmetrespect.nl of kijk op www.uitvaartmetrespect.nl

Warm, Waardig & Waardevol Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen

GRATIS offer te voor persoonlijk ontwerp

Bezoek onze showroom met 75 monumenten van natuursteen, RVS, versteend hout en glas Christiaan Geurtsweg 12 | APELDOORN | T 055-3030970 www.eijgelaar.nl

Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 202 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl


Eigen verhaal

De Eeuwige Lente

Bloembinderij De Eeuwige Lente is dit jaar al 80 jaar gevestigd aan de Stationsstraat in Apeldoorn, vlakbij het Marktplein. Dit familiebedrijf wordt gerund door Chris Derksen, alweer de derde generatie. Al sinds jaar en dag staat De Eeuwige Lente bekend om zijn prachtig, kwalitatief hoogstaand en onderscheidend rouwbloemwerk. “Bloemen zijn een prachtig product om emoties uit te drukken,” aldus Chris, “Wat dat betreft heb ik echt een prachtig vak. Ik vind het een uitdaging om goed te luisteren

naar de persoonlijke wensen van de nabestaanden en probeer dan zoveel mogelijk de persoonlijkheid van de overledene weer te geven middels het rouwarrangement. Het is dan fijn om na afloop te horen dat het naar tevredenheid van de nabestaanden was. Soms komen klanten snel even de winkel binnen om mij de hand te schudden en mij persoonlijk te bedanken. Dat geeft mij echt voldoening.” Chris gaat zelf 2 tot 3 keer per week naar de veiling. Zo houdt hij nauw zicht op de kwaliteit en versheid van de bloemen. Hij koopt

zoveel mogelijk bij Nederlandse kwekers en is ook bezig met zo duurzaam mogelijk ondernemen. Met zijn bedrijf is hij aangesloten bij (en mede-eigenaar van) het landelijke concept “Afscheid met bloemen”. Dit is een samenwerking tussen gespecialiseerde bloemisten uit heel Nederland met een affiniteit met afscheidsbloemen. Deze bloemisten weten uit ervaring dat een persoonlijk afscheid met bloemen met aandacht en gevoel voor detail gemaakt moet worden. Voor meer informatie kunt u kijken op www.afscheidmetbloemen.nl.

Iedereen heeft een eigen verhaal, en de uitvaart is de plek om dat verhaal te vertellen. Zelfstandige uitvaartverzorgers bieden de mogelijkheden om dat verhaal te vertellen. Uitvaartondernemer Dave van Santen bijvoorbeeld, biedt keuzevrijheid en flexibiliteit op persoonlijke wijze, met respect voor ons milieu en budget. Hij is al jaren de stille kracht achter Uitvaartmetrespect, en blikt even terug op een groene uitvaart die hij heeft verzorgd: ‘Een persoonlijk afscheid waarbij de familie en vrienden op Natuurbegraafplaats Heidepol de eco-kist beschilderden in een bijzondere intieme sfeer, precies zoals de familie zich dat had voorgesteld en ook binnen het afgesproken budget. Na afloop werd er een glas wijn en bitterballen geserveerd’. Uitvaart met Respect is een ervaren uitvaartverzorger voor Apeldoorn en omstreken, te bereiken via 055-3014299 of kijk op uitvaartmetrespect.nl

Stationsstraat 150 | 7311 MJ Apeldoorn | 055-5212078 | www.eeuwige-lente.nl


Een persoonlijk afscheid op een prachtige locatie

De Week van de Begraafplaats In 2018 vieren we het eerste lustrum van de Week van de Begraafplaats: de Week wordt dit jaar voor de vijfde maal gehouden. Sinds de Week in 2014 voor de eerste maal werd georganiseerd, heeft deze jaarlijkse manifestatie waarbij begraafplaatsen centraal staan, een vaste plek veroverd op de agenda van Nederland. Dit jaar is het thema ‘Tussen Kunst & Kist’. Kunst met een grote K en een kleine k. Van de bronzen piëta van de kunstenaar Frans Verbaal op de begraafplaats Zijlpoort in Leiden tot een eenvoudig beeldje van een onbekende kunstenaar op een dorpskerkhof. Funeraire kunst heeft betrekking op alle uitingen van kunst en symboliek die aangebracht zijn op grafmonumenten en begraafplaatsen. Dit kunnen beeldhouwwerken of objecten zijn, maar het thema kunst is veel breder. Het thema omvat muziek, literatuur, dans, theater, architectuur, fotografie en beeldende kunst. Het thema kunst biedt begraafplaatsen tal van aanknopingspun-

ten om activiteiten te organiseren. Zoals een concert, poëziewedstrijd, wandelroute langs graven van kunstenaars, tekeningen van kinderen (rond de dood) of een lezing over kunst door een spreker uit de ‘Sprekerspool’. Beheerders kunnen uit een ‘pool’ van bekende sprekers kiezen voor een lezing op hun begraafplaats. Oorsprong De Week van de Begraafplaats is een initiatief van de ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe. Bij deze organisatie zijn 179 begraafplaatsen uit 22 Europese landen aangesloten. De ASCE stelt als doel om de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als fundamenteel onderdeel van ons erfgoed. De Week van de Begraafplaats werd internationaal in 2014 voor de twaalfde keer georganiseerd en sinds dat jaar ondersteunt ook Nederland dit initiatief. Erfgoed Een begraafplaats is zoveel meer dan een sociale voorziening.

Tijdens de Week van de Begraafplaats lichten de vele enthousiaste beheerders u graag voor over de natuurwaarde en het historische belang van de begraafplaats. U komt meer te weten over rituelen en kunstuitingen op de begraafplaats. Maar natuurlijk ook over de mogelijkheden op het gebied van graven en asbestemmingen, onderhoud en kosten. Allerlei activiteiten worden georganiseerd, zoals rondleidingen, lezingen, concerten, thematentoonstellingen, open dagen, et cetera. De organisatoren wensen u veel verwondering en betrokkenheid toe bij ons funerair erfgoed.

Crematorium Dieren is het op één na oudste crematorium van Nederland en is gelegen op een prachtige, rustgevende locatie getypeerd door de rust van de Veluwe. Het groene gedenkpark heeft unieke mogelijkheden voor de bestemming van de as.

Toonzaal met urnen en sieraden In ons Imbospaviljoen kunt u tal van bijzondere urnen en eigentijdse grafmonumenten, maar ook unieke sieraden en medaillons bekijken. Onze medewerkers ontvangen Er kan zoveel Organisatie u in alle rust en kunnen u geheel Na een crematie zijn er heel veel De Landelijke Organisatie van Bevrijblijvend adviseren. Ook een manieren om een gedenkplek te graafplaatsen (LOB), Vereniging De creëren. Bovendien is er met de as rondleiding in het crematorium en Terebinth en de Branche Vereniging van de overledene veel meer moge- door onze columbaria en urnenOndernemers Begraafplaatsbeheer lijk dan u wellicht denkt. Wilt u de tuinen in onze prachtige, bosrijke (BVOB) faciliteren deze gebeurteas bijzetten in een columbarium of omgeving behoort uiteraard tot de nis. De Week (in totaal negen een urnengraf, bewaren in een sie- mogelijkheden. dagen, inclusief twee weekenden) raad of een kleine urn? Of wilt u de wordt jaarlijks gepland rond de Neemt u vooraf contact met ons as vestrooien in het prachtige gelaatste dagen van mei en de eerste denkpark, waarbij een naamplaatje op om een afspraak te maken, dan dagen van juni. op een van de gedenkmonumenten weet u zeker dat er een medewerker voor u klaar staat. bron: www.weekvandebegraafplaats.nl kan worden geplaatst. Speciaal

RUST EN RUIMTE Het gedenkpark van Crematorium Dieren is gelegen midden in de natuur en biedt alle mogelijkheden voor de bestemming van de as. Crematorium Dieren staat dan ook voor persoonlijke dienstverlening op het gebied van afscheid en gedenken.

om al uw vragen te beantwoorden heeft Crematorium Dieren de afdeling Info & Nazorg.

CREMATORIUM DIEREN

MEER DAN EEN PARK Slingerende paden leiden langs hoge bomen, uitgestrekte natuur en mooie doorkijkjes. De sfeer van de Veluwe kenmerkt het gedenkpark, waarin de verschillende seizoenen zo mooi zichtbaar zijn. Tussen groen en bloemen staan gedenktekens in alle vormen en maten, onopvallend als in een monumententuin. In het park zijn verschillende mogelijkheden voor de bestemming van de as. Er kan een herdenkingsplek naar wens worden gecreëerd, zoals een urnengraf met gedenkteken, een plek in één van onze columbaria of een urn op een

voor u bijzondere plek. Ook heeft het park verschillende strooivelden. Meer informatie, een rondleiding of gewoon een bijzondere wandeling? Kom gerust eens langs.

Imboslaan 6 6952 JP Dieren T 0313 419 114 E info@crematoriumdieren.nl www.crematoriumdieren.nl Crematorium Dieren maakt deel uit van ‘de Facultatieve Groep’.


Onroerend goed in Apeldoorn

De woningmarkt in Nederland heeft een goed jaar achter de rug. In sommige delen van het land is er zelfs sprake van een ‘overspannen’ markt. Hoe staat Apeldoorn er voor en wat zijn de vooruitzichten voor het nieuwe jaar. Reden voor de redactie van de Zuidkrant om een paar vragen te stellen aan Arjan Buurman van het gelijknamige makelaarskantoor aan de Arnhemseweg.

Voor starters op de markt zijn er nog voldoende koopmogelijkheden in Apeldoorn. Echter, door de sterk gestegen prijzen kan er voor starters een probleem ontstaan. Een woning met nog recent een marktwaarde van 180.000,- wordt nu verkocht voor 220.000,-. Gezien de hoge huren, lage rente, verruiming van de leencapaciteit, grote vraag en afnemend woningaanbod zal de prijsstijging ook in 2018 doorzetten. Vraag 1. Het gaat landelijk goed Betaalbare starterswoningen van 170.000-190.000 euro bevinden met de woningmarkt. Hoe deed zich in Apeldoorn met name in de Apeldoorn het in 2017 en wat wat oudere woonwijken, deze woverwacht je van 2018? ningen zijn vaak wat gedateerd. In Apeldoorn & Epe is nog geen sprake van een overspannen markt. Veel starters zijn kritisch op Natuurlijk worden ook hier wonin- kwaliteit, duurzaamheid en woonomgeving en gaan liever naar gen voor de vraagprijs of erboven nieuwbouw. Die is mede daardoor verkocht, dat gebeurt echter inmiddels goed op gang gekomen selectief bij een mooi huis op een en is redelijk kleinschalig. mooie plek. Als makelaars worden we ook bij Buurman Makelaardij Vraag 2. Welke wijken en woningregelmatig verrast door de animo. Het woningaanbod is de afgelopen typen zijn het populairst? In heel Apeldoorn is er veel vraag periode gedaald maar sluit aardig naar betaalbare eengezinswoaan bij de vraag.

4 leden ponyclub de Bosruiters naar Regiokampioenschappen

De afgelopen maanden werden er 3 selectiewedstrijden gereden om het Kringkampioenschap van de kring Noord Veluwe en Oost Flevoland. Ponyruiters uit deze kring konden starten in de disciplines dressuur en springen. De beste combinaties verdienden

een startpaats voor het kampioenschap van de Regio Gelderland/ Flevoland. Voor de leden van ponyclub de Bosruiters uit Ugchelen zijn de selectiewedstrijden zeer succesvol verlopen met 4 startplekken op de Regiokampioenschappen. Voor het springen plaatsten zich

ningen, veelal tussenwoningen, maar ook hoekwoningen voor de starter. Het aanbod begint door de sterk gestegen prijzen beperkt te worden. Dit heeft echter weer positieve consequenties voor de markt van betaalbare appartementen zoals er bijvoorbeeld veel in Apeldoorn Zuid staan. Kopers die enkele jaren geleden een goedkope woning konden kopen, vallen nu weer terug op de appartementenmarkt. Deze was lang erg slecht, maar pakt nu ook weer goed op. De locatie van een woning heeft een grote prijsinvloed. Er is veel vraag naar goed onderhouden jaren’30 woningen, twee-onder-één kap en vrijstaand, zeker in Apeldoorn West en de geliefde vooroorlogse wijken of buurten. Gedateerde woningen, met veel benodigd onderhoud en kosten voor modernisering liggen moeilijker in de markt. Dit heeft deels te maken met het lastig kunnen financieren van verbouwingskosten. Er is een tekort aan moderne, wat

Mitchy Mussé met haar pony Bellezza in de klasse B categorie D/E, Kyra Klopman met haar pony Roseta in de klasse L springen categorie A/B en Lisa Klopman met haar pony Prodise’s Varro in de klasse Z springen categorie D/E. Lisa klopman wist zelfs alle drie de selectiewedstrijden te winnen en legde zo ook beslag op het Kringkampioenschap. Olivia Braaksma met Sara FortunA en Nina Schiphorst met Ninnenhof’s Liberty staan op een reserveplaats voor het kampioenschap. Bij de dressuur wist Jorrit Beems zich met Capriolo Silber te plaatsen voor de Regiokampioenschappen in de klasse L1 dressuur categorie D/E. Amber van der Mast staat met haar pony Kyra voorlopig op een reserveplaats voor de klasse M2 dressuur. De Regiokampioenschappen voor ponyruiters worden afgewerkt op 27 januari en op 2 en 3 februari. Tijdens de Regiokampioenschappen kan een startplaats voor de Nederlandse Kampioenschappen worden verdiend.

luxere en grotere appartementen tussen de 300.000,- en 400.000,-. Apeldoorn vergrijst sterk en het aanbod sluit niet aan bij de vraag. Vraag 3. Is er in Apeldoorn voldoende nieuwbouw gepleegd om aan de vraag te voldoen? Nieuwbouw heeft gedurende de crisis voor een groot gedeelte stilgelegen, is echter ook weer goed op gang gekomen. Wijken als Zuidbroek beginnen tot wasdom te komen. Maar ook aan projecten als Ugchelen Buiten, het Julianakwartier en het Spartahof wordt hard gewerkt. Naar nieuwbouw of zo goed als nieuwe woningen is veel vraag. Het aanbod sluit goed aan bij de vraag. Vraag 4. Is het voor starters aantrekkelijk in Apeldoorn en kunnen die aan een hypotheek komen? Voor starters is het aantrekkelijk in Apeldoorn. Apeldoorn biedt alle benodigde faciliteiten om prettig te kunnen wonen. Benodigde voorzieningen zijn voldoende aanwezig. Ook de bereikbaarheid van Apeldoorn via snelwegen en openbaar vervoer is prima. Tevens heeft Apeldoorn geen achterstandswijken met de daarbij behorende problematiek.

Nibud hoeveel geld huishoudens kwijt zijn aan lasten zoals belastingen, energie en boodschappen. Het maximale leenbedrag gaat in 2018 voor met name voor inkomens boven €45.000 omhoog. Tweeverdieners mogen meer lenen omdat het tweede inkomen voor 70% meetelt. Dat was in 2017 nog 60%.  Energiezuinig maken. Als je je huis energieneutraal wil maken (nul-op-de-meter woning) mag je maximaal €25.000 extra lenen. Voor een energiezuinig huis of voor energiebesparende maatregelen mag je tot €9.000 meer lenen. Je inkomen moet wel minstens €33.000 per jaar zijn. Nationale Hypotheek Garantie. De maximale koopprijs voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie stijgt en is vanaf 1 januari 2018 €265.000. Al met al kan er gemiddeld op inkomen wat meer geleend worden, dit werkt prijsverhogend.

Vraag 5. Wat verwacht je dit jaar en in de nabije toekomst van de renteontwikkeling? Rentetarieven zijn afhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Hier spelen dus de verwachtingen over de economie, Hypotheek in 2018: Maximaal 100% van de koopsom. de inflatie en politieke ontwikkelingen een belangrijke rol. Als je een huis koopt, betaal je ook overdrachtsbelasting en kosten De Europese Centrale Bank tracht de lange rente laag te houden, voor de notaris, de makelaar en de kredietverlening te stimuleren financieel advies. Je mag in 2018 en beleggers aan te sporen tot maximaal 100% van de waarde investeringen. De economie groeit van je huis lenen. Het maximale hypotheekbedrag is hierdoor lager stevig, waardoor de lange hypodan de totale kosten die je betaalt theekrente op termijn iets zal gaan oplopen. bij de aankoop van je huis. Dit Heeft u plannen voor de verkoop betekent dat je waarschijnlijk wat van uw woning of voor aankoop spaargeld nodig hebt om een huis van een nieuwe woning, maak dan te kopen. een afspraak met ons. Wij helpen u graag verder. Iets meer lenen mogelijk. Hoeveel je maximaal mag lenen is ook Buurman Makelaardij afhankelijk van je inkomen. Het Arnhemseweg 117 Nibud stelt elk jaar vast wat het T. 055-5332915 maximale leenbedrag is bij een bepaald inkomen. Daarbij kijkt het www.buurman.nl

ING Steunfonds APELDOORN-ZUID - Stichting Buurtmensen is geselecteerd door het ING steunfonds. Door te stemmen op de Buurtmensen kunnen zij financiële ondersteuning verdienen om hun activiteiten te blijven organiseren. Stichting Buurtmensen zet zich in voor eenzame ouderen in Apeldoorn. Samen met 15 vrijwilligers gaan zij er op uit met ouderen die niet of nauwelijks buiten komen. Dit doen zij met busreisjes en wandelingen naar kinderparadijs Malkenschoten e.d. Dit alles wordt gesponsord door diverse fondsen en is voor de deelnemers kosteloos. Ga om te stemmen naar onze website: www.buurtmensen.nl Stemmen kan van 22 januari tot 11 februari 2018


Sandwichdienst bij het Leger des Heils Op zondag 4 februari a.s. organiseert het Leger des Heils korps Apeldoorn opnieuw een Sandwichdienst. De naam ‘sandwich’ verwijst naar een dubbele boterham met lekker beleg ertussen. In de ‘sandwich’dienst wisselen zang, muziek en sketch elkaar af. We genieten met elkaar van een lunch én laten ons ook geestelijk voeden. De sandwichdienst begint om 12.00 uur en duurt tot 14.00 uur. Het thema is

deze keer ‘liefde is…onmisbaar’. De dienst wordt geleid door luitenant Jeroen Herben m.m.v. de jeugdgroep van het Leger des Heils uit Arnhem. We rekenen op een grote groep mensen om dit ‘feest’ mee te beleven. Ook gezinnen zijn van harte welkom! Locatie: Leger des Heils, Hofveld 21 - 23, 7331 KB Apeldoorn Datum: 4 februari 2018 Tijd: 12.00 – 14.00 uur Meer weten: bel 06-25152176

Stiltewandeling

van het bos, rare boomstammen. Je bent even met je gedachten gericht op de natuur en dat maakt dat je APELDOORN-ZUID - Samen met anderen in rust en stilte wandelen. even niet met je eigen sores bezig bent. En dat is op zijn tijd wel heel Het is een bijzondere ervaring, elke keer weer. Wandelcoach Pitrik erg lekker.” De eerstvolgende wandeling vindt woensdag 7 februari Dekker organiseert elke maand plaats van 10:30 -11:30 uur. De een gratis stiltewandeling. Pitrik: wandelroute voert door het bos in “Meestal zijn we druk bezig en praten we heel wat af. Een moment Wenum Wiesel. Graag even opgeven vinden om even tot rust te komen via info@wandelcoachapeldoorn.nl. Lees meer op www.wandelcoachais best lastig. Een stiltewandeling peldoorn.nl en klik door naar is een manier om rust te vinden. 3 januari - 26 februari 2018 in Woonzorgcentrum Sainte Marie, Arnhemseweg 279 activiteiten. Elke keer valt me weer wat anders schilderen te verbreden en de eigen op, geluiden van de vogels, de geur soort. Daardoor is deze expositie APELDOORN-ZUID - Sainte Marie heel gevarieerd. Een paar keer per ontwikkeling te vergroten. Voor wordt opgesierd door prachtige schilderijen gemaakt door mensen jaar wordt er een opdracht gegeven deze mensen betekent schilderen die allemaal hun eigen stijl hebben om met een andere schilderstijl of een heerlijke hobby die hun leven verreikt. De kleurrijke werken nodiontwikkeld met hun eigen voorkeur techniek van de vertrouwde weg af te gaan en zo de kennis van het gen uit om bewonderd te worden. hebben voor een bepaalde verf-

Expositie van de schilderijen van de leerlingen van Ingrid Arensen

Leer koffie- en theesoorten onderscheiden en bonbons maken Nu ook workshops bij Atelier Bijzondere bonen

StukTV in Boerderij Beekbergen Thijz) draaien in het voorproBEEKBERGEN - Het feestje bij gramma. Dan spetteren Giel de Borsato ging niet door, bij de Winter, Stefan Jurriens en ThoBoerderij in Beekbergen komt mas van der Vugt van StukTV je StukTV wél de boel op stelten zetten!! Vrijdag 2 februari 2018 het weekend in! Het feest van StukTV is in de Boerderij! Zorg vanaf 20.30 uur THRAX (DJ

APELDOORN-ZUID - Atelier Bijzondere bonen aan de Schubertlaan 18 in Apeldoorn gaat beginnen met workshops voor liefhebbers van een goede kop koffie, een heerlijke kop thee en/of sensationele chocolade. Op 10 januari was de eerste: een koffieproeverij. dat je erbij bent!! Bestel snel je kaarten, er zijn er nog een paar! Aanvang: 20.30 uur zaal open Voor wie: Iedereen, NIX18 - op vertoon van legitimatie krijg je een bandje 18+ Prijs: € 10,00 per stuk

ECHT GROENE STROOM? Vergelijk het zelf en stap over via www.wise-energievergelijker.nl Dit is een campagne van WISE ondersteund door Stichting DOEN en Batavus.

Sinds 4 november maakt Atelier Bijzondere bonen deel uit van het Winkelcentrum Schubertplein. De verkoop van luxe bonbons en andere chocoladelekkernijen alsmede tientallen soorten koffie en thee en bijpassende cadeauartikelen staan voorop. Bij de opzet was een belangrijk doel ook mensen de kans te geven meer te weten te komen over achtergronden van en verschillen tussen de vele koffie- en theesoorten en de manieren van zetten en drinken ervan. En chocoladeproducten uitzoeken en kopen kan heel leuk en lekker zijn, maar zelf bijvoorbeeld bonbons of truffels leren maken kan nog veel meer voldoening geven. Atelier Bijzondere bonen wil middels deze workshop de eigen kennis hierover gaan delen. Dus liefhebbers kunnen hier nu niet alleen terecht voor kwalitatief uitstekende grondstoffen voor een kop koffie of een pot thee, smaakvolle, ambach-

telijk gemaakte chocolade en bijpassende artikelen om de koffie-, thee- en chocolade-sensatie compleet te maken, maar ook om nieuwsgierigheid naar het hoe en waarom te bevredigen. Met de verschillen tussen diverse soorten thee kun je kennismaken op dinsdag 30 januari. En dat ook bij koffie eigen soorten chocolade horen, kun je zien en proeven op zaterdag 3 februari. Voor woensdag 7 februari staat een workshop bonbons maken gepland met de nadruk op lekkernijen voor Valentijnsdag. De workshops zijn altijd aansluitend op de gewone winkelopeningstijden. Minimum aantal deelnemers per bijeenkomst is zes, maximum is tien. Meer informatie over de workshops en de kosten in de winkel aan de Schubertlaan 18 Apeldoorn-Zuid, telefonisch via 055 205 70 29 of per e-mail via info@ bijzonderebonen.nl. Daar kun je je ook aanmelden. Atelier Bijzondere bonen is open op maandag van 13:00 tot 18:30 uur, op dinsdag, woensdag en donderdag van 09:30 tot 18:30 uur, op vrijdag tijdens de weekmarkt op het Schubertplein van 08:00 tot 18:30 uur, en op zaterdag van 09:30 tot 17:00 uur. Op het plein voor de winkel kan gratis worden geparkeerd.


Randerode Het is nog niet zo lang geleden dat mensen na hun pensionering in het bejaardentehuis belandden. Dat is nu niet meer zo. Je moet wel stevige fysieke of psychische klachten hebben om in een verpleegtehuis te worden opgenomen. Gelukkig zijn steeds meer mensen in staat om lange tijd op zichzelf te blijven wonen in redelijke gezondheid.

zusje van mijn vader zijn daar geweest.” Een beeld van enige tijd geleden dus. Maar het zat wel diep. Grootschalig en mensonterend was zijn beeld.

In 2013 werd Randerode onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie voor de Gezondheidszorg vanwege de kwaliteit en veiligheid van zorg. Randerode was niet in staat gebleken structurele verbeteringen door te voeren. Al gedurende enkele jaren waren de problemen bekend. In 2014 werd En de animo om naar Randerode te gaan is erg laag. Ik sprak laatst het verscherpt toezicht opgeheweten als u positieve of negatieve ven. met een mantelzorger wiens ervaringen heeft met Randerode. vrouw dementerend is. Hij was erg Wij zullen de negatieve ervaringen bezorgd wat er met zijn vrouw zou De laatste tijd horen wij soms ook positieve geluiden. Met name met Randerode bespreken. gebeuren als hij eerder doodging de kleinere opzet in Beekbergen dan zij. Zijn angstbeeld was dat ze naar Randerode zou moeten. Ik wordt positief genoemd. Maar veel Ton Kunneman mensen zitten nog met negatieve Voorzitter Buurtcoöperatie vroeg hem hoe hij daarbij kwam. beelden over Randerode. Laat ons Apeldoorn-Zuid “Mijn vader, diens broer en een

COLOFON Buurtcoöperatie ApeldoornZuid (beter bekend als Zuid Doet Samen) is een bewonerscoöperatie in Apeldoorn-Zuid. Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Onze buurtassistenten gaan in iedere buurt alle huizen langs om kennis met u te maken. Is uw buurtassistent nog niet bij u langs geweest? Bel ons dan voor een afspraak! Wordt lid (slechts €10 per jaar) en weet: samen staan we sterk!

Agenda Ons Honk

Zittend dansen in Ons Honk Buurthuis Ons Honk Sperwerlaan 18 7331 TX Apeldoorn Tel.: 055-3125076* Mail: info@zuiddoetsamen.nl Web: www.zuiddoetsamen.nl Facebook: Zuid Doet Samen *Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:00. Buiten deze tijden kunt u altijd onze voicemail inspreken. Daarna nemen we dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u iets doen dat gezond, gezellig en vooral heel leuk is? Kom dan op woensdagmiddag zitdansen! Om de week geeft onze enthousiaste danslerares

Om de week zijn er lessen zitdans op woensdagmiddag. • Iedere dinsdag-, woensdag- en 31 januari, 14 februari enzodonderdagochtend: 9:00-12:00 voorts. 13:30 inloop, zitdans koffieochtend. tussen 14:00 en 15:30. Kosten: • Op dinsdag lunchen we samen €10 voor 5 lessen. tussen de middag (€2,50). • Zuid zingt samen: eens in de Op woensdag en donderdag vier weken gezellig samen zineten we warm om 12:00 uur gen. Eerstvolgende keer is op (€4,00). Op dinsdag en donwoensdagmiddag 21 februari. derdag is er nog plek om mee 13:30 inloop, zingen tussen te eten. Eet u gezellig mee? 14:00 en 16:00. Graag voor dinsdag 10:00 uur opgeven i.v.m. de boodschap- • De andere woensdagmiddagen zijn er wisselende gezellige pen. activiteiten. • Iedere tweede vrijdag van • Meer informatie en opgede maand: Geluid van Zuid. ven voor maaltijden: 055 Wij presenteren dit radiopro– 3125076 of info@zuiddoetgramma live vanuit buurthuis samen.nl Ons Honk op RTV Apeldoorn. • Is vervoer een probleem? Neem U bent van harte welkom dan even contact met ons op; bij de opnames. Dit is iedere dan denken wij met u mee! tweede vrijdag van de maand Heeft u zelf een leuk idee voor een (eerstvolgende uitzending is op 9 februari) tussen 11:30 en activiteit? Laat het ons weten – Via het leerbedrijf in de wijk van dan pakken we het samen op! 13:30. Zuid Doet Samen lopen studenten van verschillende scholen stage in de wijk. Christina ‘Hun naam is maar een woord. Wesselink is stagebegeleider en Hun leven een verhaal!’ dankzij haar fantastische inzet lopen de stages op rolletjes. Alle reden om Christina te bedanken en in het zonnetje te zetten!

ziek. Vlotte en langzame dansen wisselen elkaar dan af. Het houdt lichaam en geest soepel en het is vooral erg gezellig om te doen! Ook samen nog even bijpraten tijdens een pauze met koffie of thee hoort erbij. Stoeldans is voor iedereen leuk, maar bij uitstek ook geschikt voor mensen die minder mobiel zijn en bijvoorbeeld niet staand kunnen dansen.

Komende lessen zijn op woensdag 31 januari, 14 februari, 28 februari enzovoorts. De kosten zijn €10 voor 5 lessen. Inloop is vanaf 13:30. Om Mascha Kreugel zitdansles in ons 14:00 start de les, die ruim een uur knusse burthuis Ons Honk (Sper- duurt. In de pauze is er koffie en thee (€1). Aanmelden is niet nodig. werlaan 18). U bent van harte welkom om gezelZitdans is zittend op een stoel lig met ons mee te dansen! bewegen op prachtige wereldmu-

‘Prachtig om studenten te zien groeien en opbloeien!’

Bij de afsluiting van hun stageperiode, schrijven de studenten die via Zuid Doet Samen stagelopen op een kaart wat ze geleerd hebben.

Of iets dat hen in het bijzonder is bijgebleven. Dat levert allerlei prachtige uitspraken op. Op de foto een kleine selectie.

‘Ik vind het erg leuk om te doen. Het is mooi om met jonge mensen te werken en mijn kennis over te dragen. Ik vind het ook mooi dat studenten via hun stage meer bewustzijn krijgen van het leven in de wijk. Bijvoorbeeld over eenzaamheid en hoe dat is voor mensen. Ze leren veel van de bewoner bij wie ze stagelopen. Ze leren wat je voor iemand kunt be‘Inmiddels ben ik alweer een paar tekenen. Ook leren ze veel over wat jaar betrokken bij Zuid Doet Samen. Ik doe hier met veel liefde en het betekent om ouder te worden. plezier vrijwilligerswerk. Met liefde Hoe het is om minder te kunnen en voor de mensen, maar ook voor de afhankelijker te worden van anderen. Dat kun je niet leren uit een club. We zijn hier met een fijne groep mensen die veel liefde heeft boekje, dat moet je ondergaan!’ voor mensen. Ik begeleid studenten ‘We starten iedere stagedag in Ons Honk. Dan kijken we of er bijzonen regel veel rondom de stages. Bijvoorbeeld proeves van bekwaam- derheden zijn en wat iedereen die dag gaat doen. De studenten helheid afnemen en uitzoeken welke pen bijvoorbeeld met boodschapstudent bij welke bewoner past.’

pen doen of gaan samen wandelen. Maar met name het samenzijn is essentieel in wat de studenten doen. Na de stagedag komen de studenten terug in Ons Honk en evalueren we samen de dag.’ ‘Bij de start van de stageperiode komen de studenten hier aan met gespannen gezichtjes. Gaandeweg leren ze hun bewoner kennen en ondervinden ze dat de stage toch wel erg leuk is. Je ziet een band ontstaan tussen de bewoner en de student. Vanzelf hebben de studenten het over “mijn bewoner”. Heel mooi. En je ziet de studenten opbloeien. Met stralende ogen komen ze terug van hun stageadres. Je ziet ze ook groeien als mens en ze groeien in hun vak. Prachtig toch?!’


Zondag 12.00 - 18.00 uur

Zuidkrant januari 2018  
Zuidkrant januari 2018  
Advertisement