Page 1


Carinova: thuiszorg vertrouwd dichtbij!

Snel geregeld; uw eigen team in uw wijk of buurt. Bel 0900 8662 of kijk op www.carinova.nl OP ALLE PROFESSIONELE BUITENLAKKEN VAN SIKKENS, SIGMA EN WIJZONOL

OP ONS GEHELE ASSORTIMENT BEHANG

OP DE GEHELE COLLECTIE BINNENZONWERING

DIVERSE TOPMERKEN:

B&C LUXAFLEX MULTISOL

25% KORTING!

15% KORTING!

15% KORTING!

OP ALLE HARDE VLOEREN; PVC, VINYL, MARMOLEUM/LINOLEUM

OP ALLE UNILUX RAAM- EN DEURHORREN

BIJ AANKOOP ALLE GORDIJNEN

LAMINAAT 10% KORTING DIVERSE TOPMERKEN:

MFLOR QUICKSTEP FORBO PARADOR

15% KORTING!

10% KORTING!

10% KORTING!

Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl

U WEET NIET WELKE KLEUR U MOET KIEZEN?

Ga dan naar de winkel Wolters Totaal in kleur en materiaal voor een professioneel kleuradvies!

OPENINGSTIJDEN WINKEL • MA T/M VR: 8.30-18.00 UUR • ZA: 8.30-17.00 UUR

Smeenkhof 4

7429 AX

Deventer [Colmschate]

T: 0570-642743

F: 0570-653830

E: info@woltersbv.nl

WWW.WOLTERSBV.NL


“De gemeenteraad beslist over hele wezenlijke dingen” Deventer - 19 maart is het zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Op deze dag wordt bepaald wie de touwtjes in handen krijgen. Burgemeester Heidema is er klaar voor en roept inwoners op naar de stembussen te gaan. “Ik zou wel willen weten wie daar namens mij zit”.

Allereerst: wat doet de gemeenteraad ook alweer precies? De gemeenteraad doet heel veel. Jaarlijks besteedt de gemeenteraad in Deventer bijna 300 miljoen euro aan tal van voorzieningen. Dat varieert van wegen, bruggen en viaducten tot openbaar groen, bibliotheken en schoolgebouwen. De gemeente, en de gemeenteraad die de eindverantwoordelijkheid draagt, moet besluiten nemen over hoe wij als gemeenschap die 300 miljoen euro gaan besteden. De gemeenteraad gaat niet alleen over de vraag wat we precies willen, maar ook hoe we dat gaan inkleuren. Vroeger bedachten ambtenaren plannen, deed het college een voorstel en ging de raad er met een rood potlood doorheen en dan werden er dingen aangepast en was er een besluit. Nu is het zo dat heel veel inwoners zeggen: ‘ik heb ook wel een idee of een plan, en ik wil ook wel eens meepraten.’ De rol die de gemeente vervolgens pakt, willen we aan het stuur zitten of willen we samen sturen, is een zoektocht waar we nu volop inzitten. Hoe kijkt u aan tegen de komende gemeenteraadsverkiezingen? Het is natuurlijk altijd weer spannend. Met name voor de politieke partijen zelf. De afgelopen vier jaar hebben 37 raadsleden, verspreid over tien politieke partijen met ongelofelijk veel passie voor platteland, voor dorp en voor stad gewerkt om goede keuzes te maken. En nu is de vraag of dat gezien en gewaardeerd wordt door de kiezer en wat dat gaat betekenen voor de raad. Wat is de rol van de burgemeester tijdens de verkiezingen? Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is de rol van mij tamelijk beperkt. Ik ben hoofd van het stembureau en moet erop toezien dat alles volgens de regels gebeurt. Technisch ben ik ook verantwoordelijk, ik moet zorgen dat de borden goed staan, dat de stemlokalen er netjes uitzien en dat alles op een zorgvuldige en integere manier gaat. De campagne is echter aan de politieke partijen zelf. In 2010 heeft maar 54% van de inwoners gestemd, en verwacht wordt dat de opkomst dit jaar nog meer daalt. Waarom is die opkomst zo laag? Ik vind dat heel jammer, want het is een enorm voorrecht om mee te kunnen bepalen wie er namens jou in het bestuur van de gemeente zit. Er zijn ongelofelijk veel landen en inwoners die jaloers zijn op die vrijheid. Hoe het komt dat mensen niet stemmen is denk ik heel verschillend. Geen tijd, sommige mensen vinden het een ver-van-mijn-bed-show en sommige hebben, terecht of onterecht, kritiek op de politiek. Maar om eerlijk te zijn besluit de politiek soms dingen waar jij het niet mee eens bent, maar daarom is de politiek niet opeens onbelangrijk. Waarom is het belangrijk om toch naar de stembus te gaan? Omdat het gemeentebestuur belangrijke beslissingen neemt. Zowel op de manier hoe ze samen met de bevolking bouwen aan de toekomst, als over hoe ze besluiten

over die 300 miljoen. En dat laatste is geld van jou en van mij, waar de gemeenteraad wel met 37 man over beslist. Het gaat over hele wezenlijke dingen die bepalen of het wel of niet leuk is om in Deventer te wonen en te werken. Dan zou ik wel willen weten wie namens mij daar zit. Wat heeft Deventer nodig uit de gemeenteraad? Wat in ieder geval heel belangrijk is zijn de nieuwe taken van de gemeente. Gemeentes in heel Nederland krijgen enorm veel nieuwe taken op het terrein van zorg, jongeren, ouderen en werkgelegenheid. Dat moet de komende jaren vorm en inhoud gaan krijgen. In 2015 krijgen we die verantwoordelijkheden en hoe we dat gaan doen heeft heel veel invloed op het leven van inwoners. Dat is heel erg belangrijk en het is nogal een puzzel. Ook moeten we bepalen waar we onze prioriteiten leggen om te zorgen dat Deventer aantrekkelijk is en blijft.

Wat zijn uw verwachtingen voor de komende verkiezingen? Ik waag mij niet aan voorspellingen over de uitkomst. Maar ik heb er veel vertrouwen in dat we na de verkiezingen met een gemeentebestuur doorgaan die, net als in de afgelopen jaren, werkt vanuit het idee dat ze het samen doen. We kunnen het fors met elkaar oneens zijn, en kunnen soms knetterende ruzie hebben, maar uiteindelijk moeten we elkaar wel de hand weer schudden. We zijn samen gemeentebestuur, we zijn hier niet voor het toneel en uiteindelijk moet er gewoon goed bestuurd worden. En daar dragen we samen verantwoordelijk voor. Richting de kiezer zou ik willen zeggen, of eigenlijk vragen, om gebruik te maken van dat fantastische recht dat je hebt om te bepalen wie jou vertegenwoordigt in de gemeenteraad. Ga alsjeblieft stemmen op de 19e. (Interview door Maxime Klein Nagelvoort)


0 Ruim baan voor

VVD beloftes ingelost:

vakmensen

0 Meer blauw op straat en in het buitengebied

Het aantal wijkagenten in Deventer wordt verdubbeld.

0 Verkeer moet rijden,

niet stilstaan

De Siemelinksweg en de Amstellaan zijn verbreed. De A1 krijgt de komende jaren ook extra rijstroken en de Oostriklaan gaat straks onder het spoor door. Ruim baan voor uw auto (en voor uw fiets).

0 Solide bestuur met lage lasten

De VVD heeft een vaste koers en die voeren we uit. Telkens weer andere plannen maken kost veel geld en levert niets op.

0 Burgernet helpt De VVD heeft er hard aan gewerkt dat we ook in Deventer de politie een handje kunnen helpen.

0 In Deventer spreken we Nederlands met elkaar

Het consultatiebureau in Deventer let erop dat elk kind Nederlands leert voor het op de basisschool komt.

In ons programma:

0 Eerlijk parkeerbeleid

De gemeente hoort parkeergeld ook weer aan parkeerruimte te besteden.

0

RUIM BAAN VOOR DEVENTER !

0 Ruim baan Je hoort het vaak zeggen: als ik de rivier over ben, dan ben ik thuis. Deventenaren die trots zijn op hun woonplaats. Op de oude binnenstad, de evenementen, de cultuur, de kroegen en terrasjes. Op het groene buitengebied met zijn hechte gemeenschappen. Op het landschap langs de IJssel. Dat koesteren we allemaal, maar we zien ook waar het beter kan. Waar we samen met u Deventer nog leefbaarder, veiliger en ondernemender kunnen maken. Met ruimte voor u. Om uw leven zelf vorm te geven. Kansen te grijpen, dromen waar te maken. Alleen, of samen met uw buren, wijk- en dorpsgenoten. Samen met u werken we aan een gemeente waar ondernemers de ruimte krijgen. Bedrijvigheid zorgt voor werkgelegenheid. Dat is goed voor onze economie en dus voor iedereen. Het zorgt ook voor een levendige gemeente. Een plaats waar iets gebeurt. Waar je graag wilt zijn. Samen met u werken we aan een veilige stad. Als dat nodig is hangen we camera’s op. Brengen we extra verlichting aan. Zorgen we voor meer blauw op straat. Daarmee maken we de gemeente aantrekkelijker om in te wonen, en lokken we bezoekers en bedrijvigheid van buiten naar Deventer. Samen met u werken we aan een bereikbare stad. We nemen obstakels weg zodat u sneller op uw bestemming bent. Zodat bezoekers Deventer goed kunnen bereiken. Bedrijven geen problemen hebben met aanvoer en afvoer. Samen met u werken we aan een gemeente waar kinderen optimaal kunnen opgroeien. Met veilige straten, buurten en dorpen.

Samen met u spreken we Nederlands. Als we elkaar ontmoeten, op het werk of in onze vrije tijd. Cameratoezicht werkt Samen maken we onze gemeente Deventer leefbaarder, veiliger, sterker en ondernemender.

Bedrijvenparken in Deventer hebben nu minder last van misdaad en vernieling. De VVD wil dat ook in de binnenstad en op andere plekken waar boosdoeners anders ongestraft hun gang gaan.

De gemeente krijgt meer te zeggen over jeugd en zorg. De VVD wil minder bureaucratie en meer ruimte voor vakmensen om hun werk goed te doen.

Samen zijn wij Deventer ! Voor ons verkiezingsprogramma surf naar: www.deventer.vvd.nl

voor banenmakers

De gemeente moet het ondernemers gemakkelijk maken. Zo komt er meer werk voor iedereen.

0 Lage woonlasten

De gemeente kan beter bezuinigen dan belastingen verhogen. Bewoners hebben het nu al moeilijk genoeg. Je huis is geen spaarpot voor de gemeente.

0 Afvalstoffenheffing

omlaag

Als bewoners zorgen voor minder afval, verdienen zij ook het voordeel van de lagere kosten. De VVD blijft hier scherp op letten.

0 Ruim baan voor ons landschap

Deventer is een mooie gemeente. Torenhoge windmolens en grote zonneparken kunnen dat grondig bederven.

0 Duurzaamheid heeft niets aan symboolpolitiek

De VVD geeft voorrang aan isoleren van woningen en aan zonnepanelen op daken.


1

Marco Swart Ruim baan voor Deventer ! 2 Carmen Hunger Minder betalen aan Diftar en OZB !

Lars Wuijster Meer initiatieven door bewoners en minder 3 vanuit het stadhuis ! Daaf Ledeboer Laten we Deventer de mooiste stad van het Oosten maken !

4

5 Roderic Rosenkamp Ruim baan voor onze buurt ! 6 Richard Driessen Voor zelfstandig ondernemerschap ! 7 Gerrit Modderkolk Ruim baan voor het platteland !

Ad van Wijlen Het wordt interessant 8 als men zegt dat het niet kan ! 9 Aida Tursic Het belangrijkste vind ik veiligheid ! 10 Harm Korendijk Ruim baan voor jongeren !


1

2

3

4

5

Alie Zandstra

Marcel Elferink

Liesbeth Grijsen

Harry ten Have

Erik Stegink

6

7

8

9

10

Bathmen

Marco Schoemans

Deventer

Bathmen

Jaap van Duin

Bathmen

Lettele

Wilma Schreur

Schalkhaar

Schalkhaar

Karin Lueks

Bathmen

Bathmen

Bas van Swigchem

Lettele

GEMEENTEBELANG Verantwoord, daadkrachtig en lokaal 11

12

13

14

15

Alexander Gregory

Robbert Jan Wolzak

Louise Trompert

Willem Janssen

Jawin Klein Hegeman

Diepenveen

Deventer

Schalkhaar

Diepenveen

Bathmen

16

17

18

19

20

Erik Smeenk

Luuk Hettinga

Bea Lefeber-van Ark

Marijke Burgers

Ton Koot

Diepenveen

Deventer

Bathmen

Schalkhaar

www.gemeentebelangdeventer.nl

Bathmen


▶Gezond financieel beleid

Al jaren geeft de gemeente meer geld uit dan er binnenkomt. Bij de huidige lage rente voelt de steeds hogere schuld niet als een last. Stijgt de rente, dan worden de gaten in de begroting schrijnend zichtbaar. Om straks geld te houden voor welzijn en zorg, streven we naar een solide begroting.

▶Geen extra

lastenverhogingen

Inwoners van Deventer voelen de economische crisis in de portemonnee. Ook als ze nog wél aan het werk zijn. Dat merkt ook de plaatselijke economie. Om de koopkracht niet verder onder druk te zetten, mogen de lasten niet worden verhoogd.

▶Lagere parkeertarieven Parkeergeld is bedoeld om voldoende bereikbare parkeerplekken in en rond het centrum te garanderen. Dat is belangrijk om de binnenstad levendig te houden. Parkeergeld mag niet worden gebruikt om de begroting sluitend te krijgen.

▶Goede zorg

Zorgbehoevenden moeten erop kunnen vertrouwen dat hun zorg ook in toekomst goed geregeld is. Dat geeft rust. Bij de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar de gemeente mogen geen mensen tussen wal en schip geraken. De persoonlijke verzorging blijft een taak van professionals. Mantelzorgers verdienen extra aandacht en worden waar nodig en mogelijk ondersteund om overbelasting te voorkomen.

▶Kleinere gemeentelijke organisatie

Gemeentebelang staat voor een kleine, daadkrachtige en slagvaardige gemeentelijke organisatie. Een organisatie die zich beperkt tot haar kerntaken en niet onnodig beslag legt op gemeenschappelijke middelen.

Verantwoord, daadkrachtig en lokaal Gemeentebelang is al meer dan 75 jaar actief in de lokale politiek. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid in Deventer, Schalkhaar, Diepenveen, Lettele, Okkenbroek, Bathmen en het buitengebied. Gemeentebelang voert, zoals u van ons gewend bent, een kritisch maar constructief beleid. Wij vragen door waar anderen hun aandacht al weer op het volgende onderwerp richten. De afgelopen vier jaar heeft Gemeentebelang zich met veel kracht verzet tegen de bouw van het nieuw stadskantoor. Inmiddels zijn er zoveel kosten gemaakt dat stopzetten van dit project te duur is. Wij blijven de ontwikkelingen kritisch volgen en richten ons hierbij vooral op budgetbewaking. Gemeentebelang staat voor een verantwoord financieel beleid om de toekomstige generaties niet op te zadelen met torenhoge schulden en om geld over te houden voor welzijn en zorg. In de afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in stenen. Gemeentebelang staat voor mensen. Een krachtige samenleving, dáár willen wij naar toe. Leefbare wijken en dorpen hebben bereikbare voorzieningen nodig. Met uw steun werken we ook de komende vier jaar aan een samenleving waar het goed wonen en werken is.

▶Meer groen in Deventer

Een groene leefomgeving is belangrijk voor het welzijn van mensen. Het huidige groen moet worden behouden. Bij nieuwbouwprojecten moet voldoende groen worden gerealiseerd. In het buitengebied wordt het onderhoud van landschapselementen gestimuleerd.

▶Geen spoorboog in Deventer

Gemeentebelang zegt NEE tegen de plannen om een spoorboog te ontwikkelen bij Deventer. Er zijn goede alternatieven voorhanden. Bovendien mogen de inwoners niet worden blootgesteld aan nog meer geluidsoverlast.

GEMEENTEBELANG

▶Afschaffing overbodige regels

Inwoners en ondernemers worden gehinderd door onnodige en overbodige regels. De handhaving daarvan kost ook een hoop geld. De regelgeving op gemeentelijk niveau moet kritisch worden bezien en gesnoeid.

▶Voorzieningen dicht bij de mensen

Leefbare wijken en dorpen hebben bereikbare voorzieningen nodig. Deze zijn belangrijk voor ouderen en ook voor gezinnen met opgroeiende kinderen. Gemeentebelang zet zich in om voorzieningen dicht bij de mensen te houden.

▶Vergroten veiligheid door cameratoezicht

De bedrijventerreinen in Deventer zijn veel veiliger geworden door cameratoezicht. Dit willen we uitbreiden naar de binnenstad en waar nodig ook naar andere locaties.

▶Meer starterswoningen Woningen zijn voor starters op de woningmarkt bijna onbetaalbaar geworden. Hierdoor stokt de doorstroming in de woningmarkt. Gemeentebelang wil op wijk- en dorpsniveau vraaggericht het aanbod van starterwoningen vergroten.

▶Invoering besluit-

vormend referendum

Gemeentebelang wil de inwoners van Deventer meer invloed geven en het draagvlak voor het gemeentelijk beleid vergroten. Belangrijke beslissingen moeten via een besluitvormend referendum worden voorgelegd aan de inwoners van Deventer.


1

Geef geloof een stem Hart voor gezinnen en

kwetsbare mensen

�� H������ N��m�U� �� D���n���

huizen bouwen

A��� �� N�e� �U��� D���n���

4

Geef geloof een stem Jonge ouders moeten voor

Henrike Nijman

5

Geef geloof een stem Goede voorzieningen voor ouderen,

zodat ze in hun wijk kunnen blijven wonen

7

onverantwoorde bezuinigingen

Gerard Zijlstra

�� K�rs�ia�� Pa�U� �� D���n��� k�n�id�a� C��is��

8

Geef geloof een stem Buurt en wijkcentra open houden

� K���� L������ �U��� D���n���

�� D���n��� k�n�id�a� C��is���U�

10

voor mensen die buiten de boot vallen

Karin van Lohuizen

11

k�n�id�a� C��is��

13

betere samenleving

�� D���n��� k�n�id�a� C��is���U�

Geef geloof een stem Zuinig zijn op het buitengebied

Berend Henrike Vlieger

Nijman

12

Geef geloof een stem Samenwerken voor een

C�� W�ed�

k�n�id�a� C��is��

Jasper Henrike Meilof

Korstiaan Paap

Carl Koch

B���n� V��e��� �U��� D���n���

Ja���� M�����U��� D���n���

Geef geloof een stem Mensen stimuleren hun talenten

kerken en christenen

�� D���n��� k�n�id�a� C��is���U�

Geef geloof een stem Opkomen voor het gezin en

Louis Derks

9

Geef geloof een stem Eenheid zoeken tussen

C��� Ko��

k�n�id�a� C��is��

een waardig bestaan

maar hulp bieden waar dat nodig is

Bas Govers

L��i� D��k�

6

Geef geloof een stem Handen uit de mouwen,

Jasper Buist

�� D���n��� k�n�id�a� C��is���U�

Geef geloof een stem Financiën op orde, zonder

te ontwikkelen

k�n�id�a� C��is��

Ba� G���r�

k�n�id�a� C��is��

Geef geloof een stem Ieder mens heeft recht op

in onze samenleving

Arie de Niet

G�r�r� Z��ls�r� �U��� D���n���

3

Geef geloof een stem Opkomen voor de zwakkeren

Ja���� B�is� �U��� D���n���

k�n�id�a� C��is��

��j�������� C��is��

hun kind kunnen zorgen

2

Geef geloof een stem Alleen nog duurzame

14

Nijman

Henrike Cor Weeda Nijman

H��� �� Vo�

K�e�j�� V���

�� D���n��� k�n�id�a� C��is���U�

�� D���n��� k�n�id�a� C��is���U�

Geef geloof een stem! Henrike Keesjan Valk Nijman

Henrike Henk de Vos Nijman

Stem woensdag 19 maart ChristenUnie!

deventer.christenunie.nl


WAAR GAAN WIJ VOOR

Waarom zou ik stemmen? De gemeenteraad maakt de regels in jouw gemeente. Bijvoorbeeld over welke hulp en aanpassingen je in huis kunt krijgen, hoeveel geld er is voor sportverenigingen en fietspaden.

een politieke partij. Iedere politieke partij heeft ideeën voor jouw gemeente. Hoe meer stemmen een partij krijgt, hoe meer mensen uit die partij in de gemeenteraad mogen.

in de komende raadsperiode

Op deze pagina lees je in het kort wat de ideeën zijn van de ChristenUnie voor Deventer.

En straks ook over welke hulp er is voor kinderen en ouders met bijvoorbeeld autisme.

Henrike Nijman

Door te stemmen kies je welke mensen in de gemeenteraad komen. Het is dus belangrijk dat je op iemand stemt die over veel dingen hetzelfde denkt als jij. Je stemt op een persoon van

Lijsttrekker

Christenen uit heel verschillende kerken kandidaat bij ChristenUnie in Deventer Op de lijst van de ChristenUnie staan 14 namen. Allemaal mannen en vrouwen die hun geloof een stem willen geven. Het zijn christenen uit heel verschillende kerken in Deventer. Er staan mensen op uit de PKN, de (Vrije) Baptisten gemeente,

Wij geven om Deventer, haar buitengebied en al haar inwoners, daarom zijn dit onze speerpunten voor de komende raadsperiode:

de Emmanuel gemeente, de samenwerkingsgemeente van drie Gereformeerde Kerken, de katholieke kerk en de Pinkstergemeente Philadelfia.

Geef om jongeren met een Wajong - Benut deze talenten, zorg voor goede begeleiding naar opleiding en werk.

14 Kandidaten die hun verantwoordelijkheid willen nemen Daarnaast hebben onze kandidaten vanuit hun werk of maatschappelijke betrokkenheid hart voor hun omgeving en willen daar verantwoordelijkheid in nemen. Aan de foto’s hiernaast kunt u zien waar ze voor staan. De ChristenUnie is een partij van Christenen, voor iedereen!

‘like’ons op Facebook facebook.com/deventercu en volg ons op Twitter @deventercu

Kan een kleine partij wel wat bereiken? Ja, ook een kleine partij kan veel bereiken. We werken hard. We luisteren naar onze contacten in de stad. We zoeken steun bij andere partijen. Soms lukt dat, soms staan we alleen. Toch heeft het de afgelopen jaren veel opgeleverd! Jeugd & Gezin Bijvoorbeeld voor het jongerenwerk. Om goed contact te hebben met jongeren, heb je jongerenwerkers op straat nodig. Daarnaast willen jongeren graag een eigen plek. Bijvoorbeeld een jongerencentrum. Wij hebben het initiatief genomen om voldoende geld beschikbaar te houden voor goed jongerenwerk en de jongerencentra The Mall en Don Bosco. In iedere gemeente is een Centrum voor jeugd en gezin. Zij helpen ouders met vragen over de opvoeding. De ChristenUnie heeft samen met het Centrum voor jeugd en gezin de eerste Opvoedweek georganiseerd.

Het Centrum voor jeugd en gezin is inmiddels een sterk netwerk geworden in de stad. Alle organisaties die werken met kinderen en jongeren werken hierin samen. Een goede basis voor de jeugdzorgtaken.

afspraken gemaakt, zodat er energiezuinige huizen zullen worden gebouwd. Goed voor uw portemonnee en voor het milieu.

Veilig fietsen In Deventer moet je veilig kunnen fietsen. Op initiatief van de ChristenUnie worden gevaarlijke fietspaaltjes verwijderd. Bij nieuwe verkeersplannen blijven we letten op goede en veilige fietspaden.

Nieuwe energie en energiezuinig bouwen We gebruiken veel energie. Maar we kunnen ook veel energie besparen als onze huizen goed geïsoleerd zijn. We kunnen zelfs energie maken als er zonnepanelen op het dak liggen of als er een windmolen staat te draaien. De ChristenUnie heeft er met andere partijen voor gezorgd dat er 2 windmolens kunnen worden gebouwd. Ook hebben we voor nieuwe bouwprojecten

Wij zetten ons in voor Deventer omdat we trots zijn op de unieke combinatie van een historische binnenstad met een mooi buitengebied. Maar ook omdat we weten van de mindere kanten van onze stad: werkloosheid, armoede, uitbuiting, eenzaamheid. Onrecht dat bestreden moet worden. In de politieke arena, maar juist ook door dat samen te doen en de kracht te benutten van burgers, maatschappelijke organisaties en kerken in de stad.

Geen spoorboog in Bathmen Sommige onderwerpen kunnen we niet in Deventer oplossen omdat Den Haag er over beslist. Maar we kunnen er wel last van hebben. Denk aan het plan voor de spoorbogen bij Bathmen. We hebben onze Tweede Kamer-leden uitgenodigd om in Bathmen te komen kijken en met bewoners te overleggen. Met een mooi resultaat. Op 4 maart 2014 heeft de Tweede Kamer een motie van de ChristenUnie aangenomen waarin staat dat er

geen spoorbogen bij Bathmen moeten komen.

Koopzondagen De ChristenUnie is tegen koopzondagen. Het is goed om 1 dag rust te hebben in een week. Een dag voor het gezin, de kerk, sport en ontmoeting. Ook voor de ondernemers in de binnenstad. Toch heeft de gemeenteraad ingestemd met een verruiming van de winkeltijden. Geven wij het nu op? Nee, we blijven opkomen voor de kleine ondernemers en we blijven zeggen dat 1 koopzondag in de maand meer dan genoeg is.

Geef om de jeugd - Geen wirwar van hulpverlening, maar één hulpverlener verantwoordelijk voor een gezin. Geef het goede voorbeeld - Geen wietteelt door de gemeente. Geef om jonge alleenstaande ouders - Geef de ruimte om er te zijn voor je kind. Geef prostituees eerlijke kansen voor een nieuwe start - Bied hulp om uit te stappen en sluit prostitutieramen. Geef om onze ouderen - Zorg voor voldoende basisvoorzieningen in de wijk. Geef om elkaar - Bevorder sociale betrokkenheid, geef kerken en maatschappelijke organisaties daarin de ruimte. Geef om de leefbaarheid in de wijk - In elke wijk is een ontmoetingsplek. Geef de natuur de ruimte - Geen derde IJsselbrug. Geef om het klimaat - Stimuleer het isoleren van oude woningen en energieneutraal bouwen. Geef om een gezonde economie - Houd de financiën op orde, zonder onverantwoorde bezuinigingen. Geef geloof een stem!


‘STEL JE VOOR, DAT WE ECHT OPEN STAAN VOOR ELKAARS GOEIE IDEEËN’ Carlo Verhaar Door de Stentor uitgeroepen tot Beste Raadslid van Deventer

GROENLINKS EEN GROEN DEVENTER

EEN SOCIAAL DEVENTER

Een groene leefomgeving is belangrijk voor de gezondheid van MENS EN DIER. Daarom komt GroenLinks op voor de belangen van planten en dieren. Ook in Deventer willen we zuinig zijn op de aarde, en daarom kiezen we voor DUURZAME ENERGIE uit zon, wind en water. We willen schone lucht en geven fietsers letterlijk en figuurlijk voorrang. Dat is gezond én goed voor het milieu. We willen méér fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen. We willen parkeren langs de randen van het centrum, zodat er weer ruimte komt op autovrije PLEINEN. We willen méér TREINSTATIONS. En we kiezen voor een lokaal gerichte economie waarbij de stad gevoed wordt door het platteland. Met biologische producten uit de regio. Stel je dát groene Deventer eens voor!

Deventer is van IEDEREEN. Het is niet belangrijk of je man of vrouw bent, jong of oud, gezond of hulpbehoevend. Iedereen respecteert elkaars religieuze overtuiging, seksuele voorkeur en etnische afkomst. HET DRAAIT OM MENSEN, NIET OM CIJFERS. GroenLinks is ervan overtuigd dat Deventenaren heel veel zelf kunnen oppakken, waarschijnlijk zelfs beter dan de gemeente kan. Daarom willen we dat mensen zélf de zeggenschap krijgen over ZORG, dus ook met een Persoons Gebonden Budget. We willen dat mensen zelf mogen bepalen hoe ze weer aan het WERK komen, en wie ze daarbij helpt. Daarbij laten we niemand aan zijn lot over. Want we kunnen natuurlijk wel bezuinigen, maar nooit op de verantwoordelijkheden die we als gemeente hebben.

DE GROENE PLANNEN

DE SOCIALE PLANNEN

1. Deventer voert een actief beleid op het gebied van woning-

1. Iedereen krijgt de zorg die nodig is. Deze zorg wordt uit-

isolatie en ENERGIEBESPARING. Het onroerend goed van de gemeente en de sociale huurwoningen worden toonaangevend in duurzame energiehuishouding.

2. In Deventer gaan we voor DIERVRIENDELIJKE en MILIEUVRIENDELIJKE vormen van landbouw met aandacht voor de natuur en de gezondheid van omwonenden.

3. Er komen comfortabele FIETSVOORRANGSROUTES, met slimme

verkeerslichten die gunstig zijn afgesteld voor fietsers. Denk aan een regensensor, die de wachttijd voor fietsers verkort.

4. GroenLinks vindt dat we zuinig moeten omgaan met bomen. Wie BOMEN kapt dient zo mogelijk op een andere plaats een nieuwe boom te planten.

5. We steken geen geld in een derde IJsselbrug of Vliegveld Teuge, maar maken liever budget vrij voor gratis OPENBAAR VERVOER.

gevoerd door daarvoor OPGELEIDE PROFESSIONALS. Cliënten houden voor zorg in natura altijd de keuze uit meerdere zorgaanbieders, en kunnen ook kiezen voor een PERSOONS GEBONDEN BUDGET.

2. Deventer stelt in het kader van armoedebeleid grond ter

beschikking voor STADSLANDBOUW. Binnen de bijzondere bijstand verstrekken we energiezuinige en energiebesparende middelen. Deventer staat niet toe dat KINDEREN opgroeien in armoede.

3. Mensen worden niet verplicht tot het doen van vrijwilligerswerk in ruil voor hun uitkering. Er komt een BELONING voor uitkeringsgerechtigden die vrijwilligerswerk doen.

4. We investeren extra in ontmoetingsplaatsen en BUURTHUIZEN.

De kwaliteit van openbare SPEELPLAATSEN wordt hoger. Elke wijk heeft minimaal één natuurspeelplaats, en hangplekken voor JONGEREN én ouderen.


EEN OPEN DEVENTER

“Als we open staan voor elkaars ideeën, kunnen we Deventer samen mooier en beter maken”

Bij een open cultuur hoort ook een open blik naar de wereld om ons heen. KUNST EN CULTUUR maken nieuwsgierig en creatief, zorgen voor inspiratie en innovatie, voor verbinding en verbondenheid. Dat zijn kwaliteiten die we hard nodig hebben in een snel veranderende tijd. Dat vraagt om een flinke cultuuromslag in denken en doen. Daarom wil GroenLinks dat de gemeente écht open staat voor de ideeën van Deventenaren, en niet alleen OVER hen beslist, maar ook samen MET hen. Deventer mag blij zijn met een groot aantal mensen die zich met passie en professionaliteit inzetten. Daar zit veel kennis en initiatief. GroenLinks wil dat de gemeente de PROFESSIONALS EN VRIJWILLIGERS om ons heen serieus neemt als gesprekspartner, en zich laat voeden met hun ideeën.

CARLO VERHAAR M (06) 5532 8483 E CARLO@GLDEVENTER.NL H WWW.CARLOVERHAAR.NL @CARLOVERHAAR

“Ik ga Deventer groener en socialer achterlaten dan ik haar heb aangetroffen” TJEERD VAN DER MEULEN M (06) 1326 7878 E TJEERD@GLDEVENTER.NL @GROENTJEERD

DE OPEN PLANNEN 1. Instellingen voor KUNST EN CULTUUR blijven tot en met 2018

“Zorgen voor de zorg in Deventer, met een warm hart voor ouderen”

vrij van verdere bezuinigen, om na een roerige periode vol vernieuwing weer te kunnen groeien in hun kracht. De gemeente investeert in KUNST- EN CULTUUREDUCATIE op basisscholen en voortgezet onderwijs.

LIDA ZEGEL-VAN TIEL

2. De gemeente ondersteunt de bijzondere zelfstandige

M (06) 49 666 727 E LIDA@GLDEVENTER.NL @LIDAZ

WINKELS en horecabedrijven in Deventer door een actieve campagne te voeren met als thema ‘Deventer Leukste Winkelstad van Nederland’. De zondagsopening wordt niet verder uitgebreid.

3. Er komt geen CAMERATOEZICHT in het centrum van Deventer.

“Ik ga ervoor dat mensen zonder schaamte hun leven kunnen leven”

4. Belangrijke besluiten die de hele gemeente aan gaan, kunnen we aan het publiek voorleggen in een REFERENDUM.

KOEN BOSWINKEL

5. Deventer is ook voor jongeren een bruisende stad: daarom

M (06) 2379 3534 E KOEN@GLDEVENTER.NL H WWW.KOENBOSWINKEL.NL @KOENBOSWINKEL

geeft de gemeente ruimte aan een DISCOTHEEK, en streven we ernaar in 2017 3FM SERIOUS REQUEST te ontvangen.

“Kinderen en jongeren mogen nooit de dupe worden van situaties waar ze in verzeild geraakt zijn”

“MIJN GROENE BELOFTE:

FLOOR ROSIER

SCHOOLTUINEN EN

M (06) 2853 9561 E FLOOR@GLDEVENTER.NL

VOEDSELONDERWIJS

“Ik ga ervoor dat iedereen gelijke kansen krijgt, en wil belemmeringen daarvoor wegnemen” ÖMER MELIKOGLU

VOOR IEDER KIND!”

M (06) 4187 7783 E OMER@GLDEVENTER.NL @MELIKOMER

“Ik ga voor meer natuur in Deventer, met ecologische verbindingen in het buitengebied en de stad.”

Tjeerd van der Meulen Door Natuur en Milieu

BRENDAN OONK

Overijssel genomineerd voor

M (06) 1395 9927 E BRENDAN@GLDEVENTER.NL

DE GROENE BELOFTE van Overijssel. DEVENTER.GROENLINKS.NL

Zie facebook.com/ GroenLinksDeventer

GROENLINKS

GROENLINKSDEVENTER @GLDEVENTER GROENLINKSDEVENTER

WIL JE MEER WETEN? Op de website van GroenLinks Deventer kun je het complete VERKIEZINGSPROGRAMMA downloaden. Of vraag het op per e-mail. En voor de actualiteit volg je ons natuurlijk op Twitter, Facebook en blogs. Je bent welkom om met ons mee te denken!


De 2014 11 grvk  
Advertisement