Page 1

De 10 Grootste Gitaar Helden

Alle Hens Aan Dek! Hoe staat het met de muziekindustrie?

Hoezo is vrijwilligerswerk saai?

Koning Klant


“I don’t make music for eyes. I make music for ears.” -Adele


Inhoud Tik tik, Wie ben ik? 4 Denk Groter.

6 .Alle Hens Aan Dek 8

10 .Koning Klant It’s A Long Way To The Top. 14 18 .De 10 Grootste Gitaar Helden


Tik Tik, Wie ben ik?

Personalia: Naam: Jeroen de Bruijn Geboorte Datum: 08-juni-1992 Woonplaats: Helmond Opleidingsniveau: HBO Opleiding: International Event Music and Entertainment Studies, Communicatie Mijn naam is Jeroen de Bruijn en ik ben de auteur van dit tijdschrift. Dit tijdschrift was een opdracht voor mijn opleiding, die bedoelt was als ‘creatieve cv’. Ik vertel nu kort wie ik ben en in de verdere artikelen zal meer duidelijk worden over mijn visie en werk. Ik ben geboren en getogen in Helmond, een stad in de buurt van Eindhoven. Ik heb natuurlijk een vader en een moeder

4.

maar ook nog een zusje die twee jaar jonger is. Toen ik acht was zijn mijn ouders gaan scheiden. Nu hebben ze al een hele tijd beide een nieuwe partner. Mijn stiefvader heeft nog een zoon die drie jaar ouder is dan mijn. En mijn stiefmoeder heeft een zoon die één jaar jonger is dan ik en een meisje die even oud is als ik ben. Over de havo heb ik iets langer gedaan dan de meeste. Dit kwam omdat ik tot de 4e op vwo heb gezeten. Maar in de 4e werd vwo toch iets te moeilijk en kon ik niet verder naar het volgende jaar. Ik heb er toen voor gekozen om naar de havo te gaan omdat ik wist dat ik 4 vwo waarschijnlijk weer niet ging halen, en al zou ik 4 vwo halen dan zouden de 5e en de 6e nog een hele uitdaging worden. Na 6 jaar middelbare school wilde ik leraar geschiedenis worden. Ik vond geschiedenis een heel interessant vak, een van de leukste vakken op school en leraar zijn leek me ook leuk. Ik ben toen naar de lerarenopleiding gegaan aan het Fontys in Tilburg. Maar na één jaar kwam ik er al achter dat leraar toch niks voor me is. Ik zag mezelf niet tot mijn 65ste voor de klas staan en keer op keer het zelfde vertellen. Nee, ik wilde toch iets met meer uitdaging. Een vriendin van mij slaagde datzelfde jaar voor haar havo. Zij vertelde mij dat ze IEMES wilde gaan doen. Na wat informatie zoeken over die opleiding leek me dit echt iets voor mij.


In eerste instantie wilde ik festivals gaan organiseren. Maar na het vak over de muziek industrie leek me dat toch ook wel echt leuk. Echt iets voor mij. Ik hou van muziek. Ik speel vanaf mijn 14e gitaar en ik heb in meerdere bandjes gespeeld. Mijn droom is om op een groot podium te staan en voor duizenden mensen te spelen en te zingen. En het ultieme voor mij zou zijn als al die mensen mijn teksten mee zingen, mijn verhaal, mijn visie. Dan zou ik waarschijnlijk in tranen uitbarsten. Maar helaas is die kans vrij klein, dus moet ik wel iets anders doen. En als mijn hart toch bij muziek ligt, waarom dan niet iets achter de schermen doen met muziek? Ik weet nog niet precies wat ik dadelijk wil gaan doen als ik klaar ben met deze studie, maar sowieso iets in de muziek industrie. Ik ben altijd bezig met muziek. Ik speel gitaar en ben bezig met een band opzetten (of hopelijk tegen de tijd dat dit gelezen wordt, is dat al gelukt). Verder werk ik in mijn vrije tijd ook nog bij een poppodium in Helmond. Verder in dit tijdschrift vertel ik daar meer over.

.5


Alle hens aan dek Het is natuurlijk geen nieuws dat het slecht gaat met de muziekindustrie. Platenwinkels vallen met bosjes en labels blijven aan het fuseren. De muziekindustrie doet veel moeite om haar hoofd boven water te houden. Maar ze kunnen niet op tegen de moderne piraterij. Dit keer zeilen ze niet met schepen op de zee maar surfen ze met hun computers op het internet. Er zijn al veel pogingen gedaan om deze piraten te stoppen, maar zij deinzen nergens voor terug.

Maar kun je ze dat kwalijk nemen? Het is zo snel, zo makkelijk en laten we vooral niet vergeten: GRATIS! Waarom zou je 10 tot 20 euro betalen voor een album terwijl je het ook gewoon van ‘The Piratebay’ kan halen. En het gaat ook niet alleen om het downloaden. YouTube heeft ook flink op zijn kop gekregen omdat er op hun site muziek werd geupload. Op zich hebben ze daar wel een punt. Maar wat nou als ik als amateur gitarist voor mijn plezier een cover maak van een nummer? Ik verdien er geen geld mee en dat is ook helemaal niet de bedoeling. In principe zouden al die covers er ook vanaf moeten. En dat zou ik persoonlijk hel erg zonde vinden. Er zijn heel veel goede muzikanten op de wereld die niet professioneel bezig willen zijn met muziek of dit gewoon niet kunnen. Via YouTube kunnen zij de wereld laten zien wat ze kunnen, en dan is heel mooi.

een oplossing voor. En ik vind dat we ook niet moeten treuren als er geen cd’s meer zijn. Waar kan ik nog cassette bandjes halen? Of zwart-wit tv’s? Alleen de goede oude LP is nog te verkrijgen op sommige plaatsen. Maar dit is enkel en alleen om het unieke karakter van de plaat. Dit is op geen enkele manier na te bootsen op een cd. Wat bedoel ik met “if you can’t beat them, join them”? Daarmee bedoel ik dat de muziekindustrie haar albums ook net zo goed gratis kan aanbieden. Met een systeem voor giften kunnen de luisteraars zelf bepalen hoe veel ze over hebben voor een album. Op deze manier komt er toch nog steeds geld binnen voor cd verkoop.

Nu vraag je je zeker af hoe het maken van die cd’s dan betaald wordt. De platenmaatschappij geeft nog steeds een “lening” af om de opname kosten e.d. te betalen. Maar in plaats van dat dit door enkel de royalty’s betaald moet worden, wordt dit in het vervolg betaald uit alle opbrengsten die een artiest binnen krijgt. Een artiest krijgt, naast cd verkoop, ook nog geld uit bijv. merchandise en optredens. Naar mijn mening kan de opname van een album best daarvan betaald worden. Misschien dat een artiest dan één miljoen minder per jaar verdient. Maar ach, wat maakt dat uit, 4 of 5 miljoen per jaar. Ben blij dat mensen überhaupt naar je muziek luisteren. Mensen die je Wat betreft deze heuse internet oorlog ron- muziek downloaden en dus luisteren betalen dom het illegaal downloaden zou ik zeggen:”If wel voor je optredens. you can’t beat them, join them.” Het is onmogelijk om van deze slimme piraten te winnen. Wat je ook verzint, zij verzinnen er wel weer

6.


“Music is everybody’s possession. It’s only publishers who think that people own it.” -John Lennon


om moet gaan met de pers na een calamiteit, hoe werkt reclame en nog veel meer. Concepting is voor CO studenten ook een belangrijk onderdeel. Bij dit vak leren we hoe je een concept kunt bedenken aan de hand van verschillende technieken. Hoe moeilijk het ook is, er is altijd wel iets te verzinnen. En als laatste vak wat je in het eerste jaar krijgt: marketing. Daarbij leer je een aantal modellen om bepaalde analyses mee te doen. En dan geen foto modellen maar marketing modellen zoals het model van Abel of Porter. Ik vind dat er qua dat soort dingen veel overeenkomsten zijn ‘Denk groter’ is het motto van de school met communicatie theorie. Hoewel ze ook waar ik naar toe ga. Fontys Academy for ieder zijn eigen verdiepingen hebben. Creative Industries, een hele mond vol. Nou dan heb je de naam van de opleiding nog niet gehoord: International Event Music and Entertainment Studies Communicatie, oftewel IEMES CO. IEMES is een veelzijdige opleiding waarin ik na één jaar al ongelofeNaast de vakken zijn er ook nog een aantal lijk veel geleerd heb. praktijk gelegenheden. Om mee te beginnen Uiteraard leer je veel over de verschillende krijgen we elk half jaar een project. Deze probranches maar je leert veel meer dan alleen jecten zijn bedoeld om praktijk ervaring op te hoe de branches in elkaar steken en wat je kan doen met een echte opdracht gever. Het eerste doen. Je leert hoe je folders, persberichten project dat we moesten doen was niet voor een en veel meer moet schrijven bij copywriting. opdracht gever maar meer voor onszelf om te Bij communicatie praktijk leer je hoe je moet kijken wat we nou kunnen doen. Het tweede presenteren en leer je durven presenteren. Bij project dat we dit jaar moesten doen was wel communicatie theorie leer je veel over hoe je communicatie plannen moet schrijven, hoe je

8.

Denk Groter

“Ik heb in één jaar al ongelofelijk veel geleerd”


voor een opdrachtgever. In het geval van mijn klas een band genaamd Chef ’special. Dit was echt heel lastig, vooral omdat de opdrachtgever zelf niet echt wist wat hij wilde. Veel concepten werden afgekeurd en het was moeilijk om iets te vinden wat wel goed was. Maar uiteindelijk hebben we toch iets gevonden.

Een Andere leerzame ervaring de school bied zijn de excellentie trajecten. Als je genoeg studiepunten hebt kun je in het 2e jaar deel nemen aan een excellentie traject. Zo kun je bijvoorbeeld mee werken aan een tijdschrift, een tv programma, een evenement, etc. Door deze trajecten kun je nog wat extra kennis en ervaring opdoen bij het vakgebied dat jij het leukst vindt. En het staat leuk op je cv. De ‘I’ van IEMES staat voor international, dus is het heel belangrijk om op z’n minst Engels te spreken. Verder bied IEMES ook nog een brede keuze aan andere talen waar je les Maar wat ik het aller leukst vind van deze opleiin kunt krijgen, zoals Spaans, Frans en nog ding zijn de IEMES-weken. Eens in de zoveel veel meer. Veel mogelijkheden en veel te leren weken hebben we een IEMES-week. Een soort dus hier bij IEMES. activiteiten week waarin we seminars krijgen van allerlei mensen die werken in de verschillende branches. Zoals managers van artiesten, festival organisatoren, concert organisatoren, presentatoren en soms een artiest. Je leert het meest van mensen die hun eigen ervaringen vertellen en vertellen hoe hun gekomen zijn waar ze nu zijn. En die verhalen blijven je ook het meest bij. Verder hebben we naast de seminars in de IEMES-week ook excursies. Zo zijn we met onze klas tijdens een van deze weken naar 013 geweest. Waar we een rondleiding kregen en een nummer mochten opnemen in de studio. Nou heb ik een aantal jaar daarvoor al ooit in de studio gezeten met een band waar ik toen in speelde, maar toch blijft dat erg leuk

“Wat ik het allerleukst vind zijn de IEMES-weken”

Deze opleiding is dus heel breed en je leert heel veel. Maar dat is alleen maar handig, want je bent later inzetbaar op veel verschillende gebieden en je hebt een ruime keuze uit beroepen die leuk lijken. Of als je dat niet ziet zitten leer je ook enigszins hoe je een eigenbedrijf kunt opzetten en runnen. Ik heb nu al zin in het volgende jaar. Waar we echt gaan kiezen wat we leuk vinden en waar we verder mee willen. En ik kies sowieso voor muziek. zonder enige twijfel.

.9


Koning Klant

In september 2011 ben ik als vrijwilliger begonnen bij een Poppodium in Helmond, de Lakei. De Lakei is een klein poppodium dat in 2009 haar deuren opende. Het heeft een capaciteit van 800 man in de grote zaal en een kleine 150 in het café. De Lakei programmeert concerten uit elk genre. Van hiphop tot metal, van klassiek tot dubstep. Alles komt aan de orde. Echt grote internationaal bekende artiesten zijn er nog niet geweest, daar hebben ze simpelweg gewoon geen geld voor. Maar dat acts minder bekend zijn wil niet zeggen dat ze minder leuk zijn. Het leuke aan een kleiner poppodium vind ik dat je dichter bij de artiest kan komen, vooral in het café van de Lakei. Dat is lekker knus met een klein, laag podium waar je dus heel dichtbij kan komen. Ik kwam op het idee om daar vrijwilliger te worden toen ik via mijn stiefbroertje vrijwilliger werd bij Wish Outdoor in Beek en Donk en in september via een vriendin ook vrijwilliger werd bij Impact, een gratis outdoor festival in Helmond. Ik vond het echt super om op zo’n manier met muziek bezig te zijn. Ik wilde altijd graag in een band spelen, wat ik nu ook nog steeds wil, en op die manier met muziek bezig zijn. Maar aangezien het maken van zo’n

10.


carrière vaak niet heel gemakkelijk is wilde ik toch op een andere manier bezig zijn met muziek. Nou is een poppodium wel even wat anders dan een festival. Maar toch bied het de mogelijkheid om op een manier met muziek bezig te zijn. Het idee van vrijwilliger worden bij festivals en een poppodium begon met het inschrijven voor mijn opleiding IEMES Communicatie. Ik wilde eigenlijk eerst iets met festivals doen maar na één periode school veranderde dat al naar de muziekindustrie. Maar omdat ik dus in eerste instantie iets met festivals wilde leek het me leerzaam om te proeven van het werk bij een festival. En dat was ook heel leerzaam, ik heb tot nu toe nog maar twee keer meegewerkt bij een festival maar toch heb ik al wel veel geleerd over een aantal kleine zaken. Ik ben niet echt in aanraking gekomen met het hele werk achter zo’n festival zoals de voorbereiding e.d. maar ik heb wel wat mee gekregen over de uitvoering. Ik kwam ook op het idee om vrijwilliger te worden bij de Lakei omdat ik deze opleiding ging doen. Ik dacht ook daar veel praktische zaken te kunnen leren die handig zouden kunnen zijn voor mijn opleiding. Uiteindelijk heb ik er ook veel aangehad. Zo moesten wij voor ons project in het eerste semester een locatie hebben, daar mochten we de Lakei voor gebruiken. Zo heb ik ook een hoop informatie voor mijn assesment gekregen van de Lakei, voornamelijk omdat ik de Lakei gekozen had als bedrijf.

.11


In eerste instantie kende ik daar niemand, maar al gauw leerde ik mensen kennen. De eerste keer dat ik moest werken moest ik achter de ticket kassa zitten, een van de saaiste dingen die je kan doen. Maar gelukkig zit er altijd iemand naast je die de munten kassa verzorgd, dus daar kun je lekker mee kletsen. Ik had het al gauw gezien bij de ticket en munten kassa en het leek me toch veel leuker om horeca te doen. Het probleem was wel dat ik enorm slecht ben in snel hoofdrekenen, maar gelukkig hoef je niet heel veel moeilijke berekeningen te maken als je met een munten systeem werkt. Nu sta ik, elke keer dat ik werk, achter de bar en dat bevalt me prima. Je krijgt meer mee van de concerten en je komt meer in contact met mensen wat ik ook altijd leuk vind.

Al gauw kwam ik er achter dat een vriend van mij ook bij de Lakei werkte. Dan niet als vrijwilliger maar als lichttechnicus bij een extern bedrijf dat door de Lakei ingehuurd wordt om het licht en geluid te verzorgen. Al gauw ging ik ook vaker met hem mee als ik niet hoefde te werken als vrijwilliger om mee te proeven van de techniek. De techniek is altijd met drie mensen, een lichttechnicus, een geluidstechnicus en een monitorman. Al gauw kende ik ze alle drie en hielp ik ze vaak mee. Ik vond het vooral heel interessant om te zien hoe het licht bediend wordt. Zelf kan ik het nu ook deels, alleen het inprogrammeren is een hele klus. Die vriend van mij doet dat zo snel dat ik totaal niet kan volgen waar hij mee bezig is. Het is super leuk om daar aan het werk te zijn. Iedereen is heel aardig en relaxt en de sfeer is goed. En dat merkt iedereen, zowel personeel als bezoeker. En dat is het allerbelangrijkst. ÉÊn van de complimenten die we ook altijd krijgen is dat de service goed is. De bezoekers zijn heel tevreden over het barpersoneel en de artiesten zijn vaak tevreden over de kwaliteit van het licht en geluid. De Lakei is dus klein maar fijn, laten we maar zeggen.

12.


“Music makes me high on stage, and that’s the truth. It’s like being almost addicted to music.” -Jimi Hendrix


It’s A Long Way To The Top Toen ik 14 jaar oud was begon ik met gitaar spelen. Ik wilde ook een van de legendes worden. Nou zal mij dat nooit lukken en tegenwoordig is dat mijn doel ook niet meer. Maar toen stak ik er veel tijd in. In die tijd luisterde ik voornamelijk naar metal en de rest van de muziek interesseerde me niet zo veel. Mijn gitaar leraar waarschuwde me toen al dat, als ik ouder zou worden, ik ook de andere stijlen zou gaan waarderen en ik er spijt van kreeg dat ik toen alleen maar metal wilde spelen. Maar ik wilde helaas niet luisteren. En nu 6 jaar later heb ik er inderdaad spijt van, nu kan ik wel elke stijl muziek waarderen en ik heb het nooit leren spelen en alleen is dat toch wat lastiger. Zo ken ik bijvoorbeeld geen jazz toonladders of blues ritmes. Ik heb over de jaren heen in een aantal bandjes gespeeld. Toen ik begon met gitaar spelen richtte ik een band op met een paar klasgenoten. We hadden totaal geen idee waar we mee bezig waren en we konden ook niet zoveel, maar het was de beste tijd ooit. En zo moet iedereen ook maar ergens beginnen. Ook al speel je niet de beste en moeilijkste nummers en is repertoire niet meer dan “Smells like teen spirit”, “seven nation army” en “sweet child o’ mine” je leert er toch wel een hoop van. Zoals samen spelen en het is een goede motivatie om te oefenen. Toen was voor mij het belangrijkste om gewoon lol te maken. Een beetje aanklooien met je gitaar een beetje schreeuwen in een microfoon en dat dan met 3 andere gasten. De tweede band waar ik in zat was al wel een stuk professioneler. Ik zat toen, twee jaar later, in mijn “gothic-fase” en ik had wat andere “mede-gothic maatjes” gevonden die wel mee wilde spelen. Eerst gingen we zelf een beetje aan de slag, de band bestond toen uit 2 gitaristen en een drummer, die overigens niks kon en er al redelijk snel mee kapte. De gitarist was uitzonderlijk goed, maar die gast kon

14.

ook echt alles spelen zoals: gitaar, bas, drum een beetje piano en harp (waarom die harp? Geen idee, maar hij kon het). Later kwam er nog iemand bij als bassist, nog een vriend van ons die eigenlijk drumde maar basgitaar wilde leren spelen. Maar omdat onze drummer stopte en de bassist beter was in drummen dan basgitaar is hij maar gaan drummen.


Na een half jaar tot een jaar wat zelf te hebben aangekloot en de band een beetje begon te vormen zijn we “hulp” gaan zoeken bij de muziekschool in Helmond, waar wij allemaal woonden. We kregen met z’n alle begeleiding/les van mijn gitaarleraar die heel toevallig ook de gitaar leraar was van de andere gitarist. Dat kwam mooi uit want hij wist precies wat wij konden en hij had ook Na een jaar begon ik de gothic rock stijl een veel kennis over de metal wereld. beetje beu te worden, ik wilde toch meer richting de metalcore gaan. Ik ben toen uit de band gestapt en niet veel later viel de band verder uit elkaar. Een tijdje later werd ik alweer gevraagd voor een andere band, die ook dezelfde stijl wilde spelen. Het begon een stuk onprofessioneler dan de vorige band maar ik heb mijn best gedaan om er een beetje strucMaar we hadden nog geen zanger, alhoewel tuur in te brengen. Deze band was wel heleik in eerste instantie wilde gaan zingen. Toen maal compleet met twee gitaristen, waar ik kwam onze gitarist met het idee om zijn er één van was, een drummer, een bassist en vriendin te laten zingen. Een klein meisje met deze keer mocht ik wel gaan zingen. We hebvuurrood haar maar een geweldige stem. Ze ben een hele tijd wat aangekloot in de garage zong een beetje opera-achtig zoals je hoort bij van onze drummer, die tot mijn verbazing bands zoals Nightwish of Within Temptation. alleen een elektrisch drumstel tot zijn besIk vond dat in eerste instantie helemaal niks, chikking had. Hij was die zomer pas begonmaar later had ik er toch maar vrede mee nen met drummen, had nog geen les en geen gesloten. akoestisch drumstel. Dat kon nog wel eens een probleem worden. Die band heeft in die formatie ongeveer een jaar bestaan met af en toe wisselende bassDie band bleef niet lang bestaan in die foristen, want we konden geen goede vinden matie want wij hadden al snel genoeg van de of als er wel een goede was wilde hij uiteindrummer en gingen opzoek naar een andere. delijk niet meespelen met ons. We hadden Gelukkig wist ik dat een andere vriend van vier zelfgeschreven nummers, we hebben mij ook kon drummen en nog opzoek was vier optredens gehad en we hebben alle vier naar een band, hij werd onze nieuwe drumdie nummers opgenomen in de studio van mer. de muziekschool, maar helaas hebben we die nummers nooit meer terug kunnen horen.

“Een klein meisje met vuurrood haar maar een geweldige stem.”

.15


“Don’t let anyone tell you what to think, don’t let anyone tell you what to believe. Don’t let anyone shove anything down your throat. Life is about making up your mind for yourself.” -Tim McIlrath


En gelukkig had hij wel ervaring met zowel een drumstel als een band. Hij is zonder twijfel de beste drummer die ik persoonlijk ken. Maar helaas werkte die band ook niet helemaal zoals het zou moeten omdat de andere gitarist vond dat ik “zijn band” over probeerde te nemen. Ik vond dat heel erg vreemd want, sinds wanneer is een band van één iemand? Oké, er moet wel iemand zijn die het een beetje leid en die het aanspreek punt is, maar een band “overnemen”? De rest van de band vond het ook heel vreemd en niet veel later viel ook die band uit elkaar.

“Hopelijk wordt dit mijn ticket naar de top.”

maar waarschijnlijk, en hopelijk, komen we aan het begin van de zomervakantie een keer bij elkaar en gaan we wat spelen. Hopelijk wordt dit wel meer dan alleen een idee. En hopelijk wordt dit mijn ticket naar de top. Een ticket naar het verwezenlijken van mijn droom. Spelen voor duizenden mensen die los gaan op mijn muziek, die de woorden schreeuwen die ik op papier heb gezet. Mensen die mijn visie delen, mijn gedachten. Ik weet zeker, als ik op het podium sta en voor de eerste keer duizenden mensen mijn teksten hoor meezingen, dan barst ik in tranen uit.

In de jaren daarna heb ik tevergeefs nog een aantal band proberen te starten, waarvan één met de drummer en bassist van de laatste band waar ik ingespeeld heb. Maar uiteindelijk blijft het bij een idee en komt er verder vrij weinig van. Nu ben ik weer bezig met het zoveelste bandje op te zetten. Op een feest van een vriendin van mij leerde ik iemand kennen die basgitaar speelde en heel graag punk wilde spelen. Ik had daar wel oren naar en kende misschien nog wel een gitarist die ook wel punk wilde spelen. Tot nu toe is daar ook nog niks van gekomen

.17


De 10 Grootste Gitaar Helden

Waarschijnlijk gaan er nu een hoop mensen boos worden als ze dit lezen. Er zal vast wel een hoop ontbreken of volgens sommigen niet kloppen. Dat geloof ik best. Dit is een top 10 zoals ik hem zie, met de gitaristen uit bands die ik luister en heb geluisterd en bands die invloed op mij en mijn gitaarspel hebben gehad. Puur mijn mening dus.

Tony Iommi Dé grondlegger van de moderne metal. Toen Tony op zijn laatste werkdag in de metaal fabriek twee vinger toppen eraf sneed zeiden doctoren dat hij nooit meer gitaar zou kunnen spelen. Maar Tony dacht daar anders over en maakte bescherming voor zijn vingers, eerst van leer maar later van plastic. Verder stemde hij zijn gitaar nog wat lager om zijn vingers nog iets meer comfort te geven. Dat geluid wordt nu veel gebruikt door verschillende metalbands.

Eddie Van Halen Hoewel ik een enorme hekel heb aan glam-rock moet ik wel toegeven dat Eddie een goed, technisch strak gitaarspel heeft. Hij wordt gezien als de man die tappingtechniek populair maakte. Soms wordt er gezegd dat hij deze heeft uitgevonden maar dat niet is minder waar. Eddie is vooral bekend van de band Van Halen maar heeft verder nog een gastsolo gespeeld in het nummer “beat it” van Michael Jackson

Kerry King Hoewel Kerry in niet veel top 10’s zal staan gun ik hem toch een plekje. Op mijn gitaarspel heeft hij wel veel invloed gehad. Toen ik voor het eerst “Angel Of Death” van Slayer hoorde vond ik het maar wazige muziek maar toen ik het meer ging luisteren wilde ik toch maar eens gaan proberen om al die wazige solo’s te gaan spelen. Uiteindelijk kon ik de ritme partij bijhouden maar de solo’s wilde nog niet echt lukken.

18.


Tom Morello De meeste mensen zullen Tom vooral kennen van Rage Against The Machine, maar na het uit elkaar vallen van de band vormde hij samen met een aantal anderen de band Audioslave. Voor mij heeft Rage Against The Machine ook invloed gehad. De vreemd opgebouwde riffs van Tom spraken mij wel aan en ik vond het leuk en interessant om deze te spelen. Hij krijgt het voor elkaar om allerlei gekke geluiden uit zijn gitaar te krijgen, zoals: een helikopter, luchtalarm en cirkelzaag.

John Frusciante De man die de Red Hot Chili Peppers veranderde nadat hun vorige gitarist overleed aan een drug overdoses. Het tweede album dat met hem erbij werd uitgebracht (blood, sugar, sex, magik) zorgde voor een wereldwijde doorbraak voor de peppers. Toen de roem hem teveel werd en hij uit de band stapte liet hij een groot muzikaal gat achter dat pas gevuld werd toen hij na het afkicken van zijn verslaving, die hij in de tussentijd had gekregen, weer terugkeerde tot hij 11 jaar later de band weer verliet.

Slash Slash is een icoon als je het hebt over de rock muziek. Vooral bekend van Guns N’ Roses waar hij van 1985 tot 1996 in speelde. Daarna vormde hij Slash’s Snakepit en richtte hij samen met 2 andere ex- GNR leden Velvet revolver op. Slash wordt vooral gekenmerkt door zijn lange krullen, hoge hoeden en zonnebrillen. Maar verder ook door het rustig roken van een sigaret tijdens het spelen van een solo. Guns N’ Roses was de eerste rockband waar ik naar luisterde en Slash was zowel voor mij als mijn buurjongen, waar ik op 14 jarige leeftijd mijn eerste band mee oprichtte, een groot voorbeeld.

Carlos Santana Een te gekke combinatie van latin, jazz en blues met een geweldig gitaar geluid. Met invloeden zoals Mike Bloomfield en John Coltrain bleef hij experimenteren en pionieren. Met zijn spel heeft hij 10 Grammy’s gewonnen en 3 Latin Grammy’s. Een gitarist als Carlos Santana mag natuurlijk niet ontbreken in een top 10.

.19


Kirk Hammett Voor mij is hij een van de grootste invloeden. Metallica was een van de eerste metalbands waar ik naar luisterde. Ik bewonderde Kirk om zijn snelle en moeilijke solo’s. Van wat meer gevoel en rust in nummers zoals “Fade To Black” veel agressie in “Master of Puppets” tot een roep om hulp in morsecode in het nummer “One”. Kirk was de vervanger van Dave Mustaine die later Megadeth oprichtte.

Jimmy Page Jimmy begon zijn carrière als sessiemuzikant maar kreeg zijn eerste bekendheid als gitarist van de Britse band The Yardbirds. Toen die band uit elkaar viel richtte hij Led Zeppelin op waar hij vooral beroemd mee is geworden. Hij was verantwoordelijk voor het geluid van Led Zeppelin en staat bekend als een van de pioniers in de hardrock wereld.

Jimi Hendrix In elke top 3,5,10 of 100 of welk getal dan ook staat Jimi Hendrix op nummer 1. En terecht vind ik. Met zijn vele pedalen en effecten creëerde hij een unieke sound. Hij was een perfectionist wat ervoor zorgde dat hij binnen “The Jimi Hendrix Experience” vaak ruzie had met de bassist die hij wel eens een nummer 43 keer opnieuw liet spelen. Na het vertrek van de bassist uit The Experience trad Jimi onaangekondigd op met een nieuwe band: Gypsy Suns and Rainbows. Die bestond uit de drummer van The Experience, een oud legermaatje van Jimi en werd verder uitgebreid met een tweede gitarist en twee percussionisten. Maar die band bestond niet lang, en kort daarna richtte Jimi de Band of Gypsys op daarmee nam hij nog een aantal lp’s op. Na nog een paar maanden rust te hebben genomen wilde Jimi eigenlijk toch weer zijn oude band, The Jimi Hendrix Experience, terug. Maar op het laatste moment haakte de bassist af en vroeg Jimi zijn oude legermaatje weer om te bassen. Een Officiële naam heeft die band nooit gehad maar de fans noemde de band naar de korte tour die ze gehad hadden:”The Cry Of Love”

20.


Op 27 jarige leeftijd stierf Jimi in het Samarkand hotel in Londen, nadat hij als gevolg van een overdosis slaappillen en het drinken van wijn in een coma was geraakt. Sommige mensen zeggen dat dit komt door de sterkere pillen in Engeland ten opzichte van de slaappillen in Amerika waar Jimi aan gewend was. Een van de vroege roadies beweerde nog dat Jimi is vermoord door zijn managers die bang was dat Jimi over zou stappen naar een andere manager. De manager zou ik een dronken bui gezet hebben dat hij Jimi vol drank en pillen had gestopt. Volgens drummer Mitch Mitchell is Jimi gestikt in zijn eigen speeksel op de brancard in een Engels ziekehuis omdat ze geen aandacht aan hem besteedde omdat hij Afro-Amerikaan was. Tot slot zijn er nog een aantal mensen die dachten dat hij verslaafd was aan drugs en aan een hero誰ne overdosis zou zijn omgekomen. Maar uit een autopsie bleek dat Jimi niet verslaafd was aan hero誰ne.

.21


“Just as Jesus created wine from water, we humans are capable on transmuting emotion into music� -Carlos Santana

Jeroen - Durf Te Dromen (Magazine)  
Jeroen - Durf Te Dromen (Magazine)  

In Opdracht van Copywriting en Media Design

Advertisement