Page 1

MaageZaken Nummer 5 | 2016

Magazine voor de professional

P.11 | Opleiders Uitgelicht P.19 | Interview Massagepraktijk P.22 | Wat is stoelmassage? Anand.nl P.24 | Online Marketing voor de Massagebranche

P.7 | Internationaal Therapeut

12 & 13 november in Apeldoorn


Massage- ComplementairVakbeurs Hoevelaken 17 en 18 maart 2017 vanaf 10.00 uur

Voor professionals en specialisten die zich effectief willen verdiepen in de massage en complentmentaire mogelijkheden & ontwikkelingen.

Kans op gratis cursussen, wellness arrangementen en producten

Ga naar www.sooner.nl voor informatie en bestellen van ing c kort ode kaarten

Ruim aanbod introductieworkshops

Acti e

Diverse U betaalt slechts gratis ,00 € entree lezingen! Gebruik code

10 MZ17

Wij zoeken bijzondere, gekke, culturele/traditiegebonden massages en of therapieën, die in Nederland weinig tot geen bekendheid hebben. Op de beurs geef jij een demonstratie. We schrijven uitgebreid over jouw unieke behandeling/therapie. Misschien tref jij via ons een opleider die dit graag samen met jou uit wil werken zodat jouw behandeling voet aan de grond krijgt in Nederland! Stuur een mail naar info@sooner.nl, zet in het onderwerp ‘bijzondere massage/therapie’ en geef aan wat er zo bijzonder is.


Massage Zaken

In deze editie van Massage Zaken

De Internationaal Therapeut beurs De Beurs voor de Totale Gezondheid komt er weer aan a.s. zaterdag 12 en zondag 13 november. De plek om alle trends en ontwikkelingen te volgen op het gebied van natuurlijke gezondheid. Internationaal Therapeut presenteert ruim 200 bedrijven, organisaties, instellingen en opleidingen, allemaal actief in de wereld van natuurlijke gezondheid. Een evenement om dus niet te missen. Wij hebben een samenwerking met de organisatie van de IT beurs, waardoor jullie als onze lezers korting op toegangskaarten kregen. Ik hoop dat jullie allemaal naar de beurs komen en veel inspiratie, ideeĂŤn en contacten. De vraag van het vakpanel van deze editie, die wij hebben voorgelegd aan deskundigen van de branche, is: “ Is mond-tot-mond reclame tegenwoordig nog voldoende om genoeg klanten naar jouw praktijk te krijgen?â€? Aan het einde van dit jaar wil ik jullie, onze lezers, graag gaan betrekken bij het bedenken van vakkundige stellingen voor het jaar 2017. Hou Massage Zaken en onze website dus goed in de gaten om hiervan op de hoogte te worden gehouden. Veel leesplezier,

Britt Verhagen 3


Massage Zaken

Hét magazine voor de professional in de massagebranche. Het magazine brengt interviews

en

bedrijfsportretten,

interessante columns en informatieve artikelen. Daarnaast komen diverse partijen uit de branche aan het woord en kunt u een kijkje nemen in de praktijk van collega’s. Gepresenteerd in een frisse leesbare stijl. Massage Zaken verschijnt 6 keer per jaar. Voorwoord Persbericht Massagewebshop

3 10

& John Keet Opleiders Uitgelicht • Touch for Care • OMB Academie • Chicamica • Anand Persbericht Sooner Events Persbericht Chicamica Interview Massagepraktijk Column Pim Vree Vakpanel Massage Zaken • Pim Vree • Pauline Trum • Klara van Zuijdam Bedrijvenregister

11

7 Internationaal

Therapeut

Internationaal Therapeut bestaat al weer 25 jaar als platform om organisaties en bedrijven jaarlijks een podium te geven om hun inzet en kennis van “natuurlijke gezondheid” te presenteren.

16 18 19 29

11 OpleidersUitgelicht

34

Hier worden enkele opleidingsinstituten uitgelicht. Zij lichten één of meerdere cursussen/opleidingen van hun totale opleidings- en cursusaanbod toe. Startdata worden vermeld op onze website.

27

4


22 Anand.nl

Massage Zaken

Massage Zaken Nummer 5 • 2016

Bij de stoelmassage gaat het om drukpuntmassage ter bevordering van de lichamelijke conditie en ter voorkoming van aan het werk gerelateerde ziekten, zoals RSI en de symptomen van stress.

Een uitgave van

Kasteelstraat 16, Heijen Postbus 178, 6590 AD Gennep Tel: 0485 - 513316 / 518983 Fax: 0485 - 518461 E-mail: info@bodybiz.nl

33 Laatste woord Mond tot mond reclame kan in deze tijd nog steeds voldoende zijn om een goed lopende praktijk op te bouwen. Al merk ik dat veel massagetherapeuten denken dat ze dit binnen één of twee jaar voor elkaar hebben. Het is een proces dat gemiddeld 5 jaar in beslag neemt.

24 Column Online Marketing

www.bodybiz.nl www.massagezaken.nl Uitgever Ben Verhagen Redactie Patricia de Ryck Verkoop Club Creations - Britt Verhagen info@massagezaken.nl Orderadministratie Hermie Verhagen Vormgeving Club Creations Britt Verhagen Druk Boumans & Verhagen, Heijen Abonnementen Telefoon 0485 513316 Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Alle abonnementen lopen

Online marketing omvat erg veel elementen en is een moeilijke en flexibele omgeving als je hier niet in thuis bent. Simpel gezegd gaat het er om dat je een goede website hebt, dat deze website vindbaar is in zoekmachines en dat mensen geïnteresseerd worden om actie te ondernemen op jouw website.

tot 1 januari en worden automatisch verlengd, tenzij de abonnee uiterlijk voor 1 november van het lopende abonnementsjaar schriftelijk opzegt. Abonnementsprijs: 45 euro voor 6 nummers per jaar. Advertenties Body Biz International BV Britt Verhagen Telefoon: 0485 513316 E-mail: info@massagezaken.nl Copyrights Artikelen uit deze uitgave mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Body Biz International BV behoudens de door de wet gestelde uitzonderingen. Aan de inhoud van dit blad kunnen geen rechten worden ontleend. Massage-Zaken is een handelsnaam van Body Biz International BV.

5


Welkom bij Zonnevlecht Opleidingen “U bent in goede handen� Persoonlijke aandacht, begeleiding en advies zijn onze sleutelwoorden. Met trots en passie begeleiden wij onze cursisten in of naar het massagevak. Onder begeleiding van onze professionele trainers / docenten verzorgen wij voor u de massage cursus of opleiding die u verdient. Binnen Zonnevlecht Opleidingen bieden wij u alle ruimte om te

Wish it... Dream it... Do it.

Bezoek onze website www.zonnevlechtopleidingen.nl

groeien in uw vak en persoonlijkheid. Wij begroeten u graag bij Zonnevlecht Opleidingen.


Massage Zaken

1992 – 2016 - 25 jaar Internationaal Therapeut

Twee werelden bij elkaar brengen Internationaal Therapeut bestaat al weer 25 jaar als platform om organisaties en bedrijven jaarlijks een podium te geven om hun inzet en kennis van “natuurlijke gezondheid” te presenteren. Natuurlijke gezondheid is een natuurlijke praktische benadering van de geneeskunde die veel verder kijkt dan strikte afgesproken wetenschappelijke regels. Natuurlijke gezondheid gaat over natuurlijke genezing, therapieën van preventie en een gezonde levensstijl. Het beste van beide werelden

In 25 jaar Internationaal Therapeut zien we een stabiele ontwikkeling van een gezamenlijke aanpak van de holistische gezondheid: op zoek naar oorzaken van de ziekte en het stimuleren en ondersteunen van de eigen verantwoordelijkheid voor een gezond en evenwichtig leven.

Internationaal Therapeut geeft al vele jaren platform aan organisaties en bedrijven die bruggen willen bouwen tussen de reguliere gezondheidszorg en andere complementaire geneessystemen. Daarbij hoort ook het kritisch kijken naar beiden sectoren. De patiënt heeft immers recht op hulp die het beste van beide werelden kan aanbieden. In de afgelopen decennia is uit vele onderzoeken gebleken dat de cliënt dit ook wenst. Deze cliënt heeft dan ook recht op deskundige en bekwame hulpverleners. De doelstelling van de Internationaal Therapeut is een bijdrage te leveren aan het boeiende proces van deze integratie.

De rol van bewustzijn

Veel betrokken organisaties en ook het bedrijfsleven blijven zoeken naar innovatieve en effectieve manieren om zoveel mogelijk opties naar gezondheid uit te breiden. Ook het opleidingsveld is duidelijk bezig met het verbeteren van cursussen en opleidingen van artsen en therapeuten die bezig zijn of willen gaan met de integratieve gezondheidszorg. Aandacht hierbij wordt steeds meer geschonken aan de rol van het bewustzijn, overtuigingen en emoties in dienst van het onderhoud ten behoeve van een optimale gezondheid.

Weg met vooroordelen

Conclusie is dus dat de integrale geneeskunde een brug kan slaan tussen reguliere en complementaire geneeskunde. Beide delen van de geneeskunde hebben goede kanten, ze hebben zich echter op zichzelfstaand anders ontwikkeld. Kort door de bocht kun je zeggen dat de conventionele geneeskunde zich richt op het bestrijden van symptomen of ziekten en complementaire geneeskunde zich meer richt op het verbeteren van het zelfgenezend vermogen.

Laten zien van ontwikkelingen

De algemene doelstelling die Internationaal Therapeut nastreeft, is het laten zien van ontwikkelingen van inzichten in de complementaire gezondheidszorg. Een podium aanbieden van voorlichting en verhoging van de integratie en het tot explicatie brengen van de body-mind-spirit aanpak. Het vergelijken van de voordelen van de behandeling van de hele persoon door het herstel van het evenwicht en de versterking van het individuele genezende vermogen in plaats van zich uitsluitend te richten op de ziekte of de ziekte van de patiëntenzorg te verbeteren.

Neem dus een kijkje aan de andere kant van die brug zonder vooroordeel en wissel openlijk ideeën uit. Is dit nieuw soms? Nee, in het geheel niet. De premature geneeskunde was kritisch en men bekeek een gezondheidsprobleem of ziekte van verschillende kanten. Hippocrates was de grondlegger van de geneeskunde, zowel de conventionele als de complementaire. Hippocrates was eigenlijk de eerste integrale arts.

Wisselwerking

De mens is een geestelijk energetisch wezen met een fysiek lichaam. Gezondheid en welzijn worden bepaald door de directe wisselwerking tussen lichaam, geest en de leefomgeving. Ieder wezen is een geheel in zichzelf en maakt ook deel uit van grotere gehelen waarin een samenhang, ordening en interactie gaande is. Alles beïnvloedt elkaar en alles relateert met elkaar. Missie is mede dat die eenheid en verwantschap van alles met elkaar benadrukt en gekoesterd wordt. De mens leeft in beide werelden.

Holistische visie

Internationaal Therapeut staat voor een genees- en heelkunde vanuit een holistische visie op de mens. Er wordt uitgegaan dat lichamelijke, psychische, sociale en milieuaspecten elkaar wederkerig beïnvloeden. Door te kijken naar de mens als geheel binnen zijn omgeving, wordt gewerkt aan gezondheid van lichaam en geest. Goede voeding, een zuiver milieu, innerlijke en uiterlijke harmonie, een schone leefomgeving, rust en tevredenheid zijn essentiële aspecten die de gezondheid ondersteunen.

7


Massage Zaken

Beurs voor de Totale Gezondheid

Internationaal Therapeut

Internationaal Therapeut presenteert ruim 200 bedrijven, organisaties, instellingen en opleidingen, allemaal actief in de wereld van natuurlijke gezondheid. Veel bedrijven komen met bijzondere aanbiedingen of lanceren speciale beursacties tijdens Internationaal Therapeut. Enkele thema’s: gezondheidsproducten, behandelwijzen, massage en therapieën, voeding, vitaminen en preparaten, afslanken, beweging, natuurlijke cosmetica en wellness, cursussen, opleidingen en literatuur, inspirerende verkenningen, leven, werken, cultuur en nog veel meer.

Natuurlijke Gezondheid

Natuurlijke gezondheid is een volstrekt redelijke en respectabele benadering van de gezondheidszorg. Het verwijst naar over- tuigingen, concepten, ervaringen, attitudes en wetenschap. Natuurlijke gezondheid is een natuurlijke praktische benadering van de geneeskunde die veel verder kijkt dan strikte afgesproken wetenschappelijke regels. Natuurlijke gezondheid heeft niets te maken met magie of new age mystiek. Traditioneel natuurlijke gezondheid gaat over de natuurlijke genezing, therapieën van preventie en een gezonde levensstijl, het eten van natuurlijke whole foods, voedingssupplementen, lichaamsbeweging en o.a. stress management om maar een paar disciplines te noemen. Terwijl de interesse in natuurlijke gezondheid een sterke heropleving ondergaat, zien we ook steeds meer reguliere artsen linken naar de parameters van preventie en een gezonde levensstijl. En gelukkig hebben ook zij de overtuiging dat natuurlijke gezondheid niets van doen heeft met anti-intellectuele of anti-wetenschappelijke methoden. Integendeel… natuurlijke gezondheid heeft een sterke objectieve basis, net zoals iedere andere natuurlijke filosofie dat per definitie heeft. De manifestatie Internationaal Therapeut weerspiegelt dit gedachtengoed en de huidige ontwikkelingen en is daarmee een bezielde bron voor iedereen die “gevoel” heeft met de wereld van natuurlijke gezondheid.

Leren maar ook ontspanning

Sta open voor wat er op “De Beurs voor de Totale Gezondheid” geboden wordt aan wijsheid, duurzaamheid, producten en technieken. Maar tevens u kunt zich ook ontspannen en genieten en een of meerdere voordrachten, lezingen en seminars volgen tijdens deze mooie manifestatie. Kortom… er is van alles te doen, te beleven en te leren tijdens Internationaal Therapeut. Op de website www.internationaaltherapeut.nl - is uitgebreide informatie te vinden over de beurs en de diverse bezoekersinitiatieven, waaronder ook een fraaie cadeau-actie (waarde € 3.000,-) en tal van aantrekkelijke aanbiedingen.

Internationaal Therapeut Zaterdag 12 en zondag 13 november Beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur Americahal - Laan van Erica 50 Apeldoorn Er rijdt een gratis pendelbus van het station naar de hal en vice versa tijdens de beursdagen.

8


Massage Zaken

Massage uitgebreid vertegenwoordigd Op Internationaal Therapeut is de massagebranche uitgebreid vertegenwoordigd. Enkele bedrijven zijn: Academie BO YI Argan Olie Bellabaci Nederland Comfort Living Massageproducten Flowee Holisan Home Health Products KIOM Massage-Opleidings-Instituut Massage Expertise Centrum Maxxwellness / Masswax Products for Wellness Ruben Robijn BV SababaShop Team ENJOY - Young Living Essential Oils Total Health

9


Massage Zaken

John Keet en de MassageWebshop worden één. John Keet, de meest uitgebreide massagewinkel van Nederland, wordt één met de MassageWebshop van Frank Piekart. Na 17 jaar draagt John per 1 december 2016 het stokje over aan Frank, omdat hij met pensioen gaat. De nieuwe MassageWebshop vestigt zich in Amsterdam Noord. Met veel plezier breidde John het assortiment uit met een optimale prijs-kwaliteit verhouding als gevolg. Met zijn massage-achtergrond en masseurs als personeel kan hij zijn klanten het juiste advies geven. Dat geldt ook voor Frank die in 2008 de MassageWebshop begon. De MassageWebshop groeit gestaag. Gedreven door zijn passie voor het massage vak adviseert Frank zijn klanten over het gebruik van artikelen en de juiste aanschaf van massagestoelen en -tafels. Al jaren werken John Keet en Frank Piekart nauw samen achter de schermen. Ze zorgen samen voor een vloeiende overgang zodat klanten kunnen blijven rekenen op de vertrouwde service en kwaliteit. Beide websites zijn dan ook op elkaar afgestemd. Vanaf 1 december 2016 samen onder de naam MassageWebshop te Amsterdam. Op 1 december verhuist de MassageWebshop van Purmerend naar Amsterdam. Met een ruime showroom en een groot magazijn zijn bijna alle artikelen van de websites uit voorraad leverbaar. Geïnteresseerden kunnen op afspraak het ruime aanbod bekijken en uitproberen. Op zaterdag 7 en zondag 8 januari 2017 is de open dag. Kom langs en profiteer van diverse aanbiedingen. Meer info op: www.massagewebshop.nl en/of www.massagetafelsdirect.nl. MassageWebshop, dé specialist in massage artikelen. Schaafstraat 20-G. 1021 KE Amsterdam Noord. Kom massage shoppen! John Keet en Frank Piekart

10


Massage Zaken

Opleiders Uitgelicht

Op de volgende pagina’s worden enkele opleidingsinstituten uitgelicht. Zij lichten ÊÊn of meerdere cursussen/opleidingen van hun totale opleidings- en cursusaanbod toe. Startdata en andere relevante data van de opleidingsinstituten worden vermeld op onze website: www.massagezaken.nl. 11


Massage Zaken

Masterclass Aromazorg in de Oncologie™ In januari start Touch for Care met deze vijfdaagse masterclass, die uniek is in Nederland. Deze veelzijdige en boeiende bijscholing vormt een uitstekende aanvulling op de kennis en vaardigheden in de massagepraktijk gespecialiseerd in massage bij kanker. De masterclass biedt praktische en goed onderbouwde handvatten om je massage te verrijken met aromazorg – het werken met essentiële oliën & basisstoffen – en kan zo een meerwaarde zijn voor je cliënt. Het doel van aromazorg ligt volgens Klara van Zuijdam vooral op het gebied van het omgaan met en het verlichten van symptomen ten gevolge van behandelingen en stress door een body-mind-spirit interactie. Essentiële oliën hebben onder andere een kalmerende, pijnstillende en krampstillende werking. Hierdoor kunnen ze goed worden ingezet bij angst, slapeloosheid, spierpijn en depressies. Van Zuijdam is erg blij met de samenwerking met Madeleine Kerkhof Knapp-Hayes, een internationaal gerespecteerd docent, auteur en expert. Deze expertise is nodig omdat essentiële oliën ook schaduwkanten kunnen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld huidonvriendelijk zijn of een interactie hebben met bepaalde medicatie. Ook kunnen essentiële oliën een interactie hebben met de receptorplaatsen die gebruikt worden bij chemotherapie. Gember bijvoorbeeld is een goede essentiële olie keuze voor het verlichten van misselijkheid, echter het kan de stollingstijd van het bloed verminderen. Daarnaast zijn er ook basisoliën die een bloed verdunnende werking hebben. Aromatherapie, kan door topische toediening van fototoxische oliën schadelijk zijn tijdens radiotherapie of voor mensen met huidkanker. Daarom is opleiding essentieel als je wilt werken met deze doelgroep. In de masterclass leren de deelnemers de do’s en dont’s wanneer het gaat om veilige en weldoende aromazorg bij massage. Daarnaast leren ze hoeveel extra welbevinden er bereikt kan worden met essentiële oliën bij cliënten met kanker. Door middel van verdamping, inhalatie en toepassing via de huid. Evidence en experience zijn hierbij sleutelbegrippen. Tevens leert men werken met elementen uit de aquazorg zoals kompressen, buikwassing en voetbaden, waarbij toevoegingen een meerwaarde kunnen hebben zoals essentiële oliën of het koolzuurvoetbad.

Onderwerpen die aan bod komen tijdens de masterclass: Basiskennis Aromazorg; Anamnese afnemen gericht op aromazorg; Welke basis olie voor welk huidtype; 10 basis essentiële oliën, specifieke recepten en hoe je daarmee veilig kunt werken bij deze specifieke doelgroep; Leren interventies te kiezen die met hun werking, indicaties, contra-indicaties, neveneffecten en mogelijke interacties met reguliere en/of complementaire behandelingen passend zijn in de gegeven situatie; Zelf een massageolie te bereiden, met de juiste dosering; Zelf een inhaler maken; Toepasbaarheid van een C02 Voetenbad bij neuropathie; Toepasbaarheid van een Voetenbad met Dode Zee Zout bij hand voet syndroom; Kennis en vaardigheden om een kompres te maken; Toepasbaarheid van Aromapatch®; Werken met ondersteunende producten binnen de aromazorg in de oncologie.

12


Massage Zaken

pleegkundigen zelfs op de uitslaapkamer al een aromapatch® opgeplakt hebben. Ik dacht zelf nog baat het niet dan heb ik het toch geprobeerd. De baat had ik zeker, na een operatie van ruim 4 uur kwam ik ’s avonds om 8 uur op mijn kamer aan. Rond de klok van 10 uur ’s avonds heb ik op aandringen van de verpleegkundige toch een klein schaaltje vla geprobeerd. Ik was wel bang om misselijk en ziek te worden, maar tot mijn verbazing niets van dat alles. De vla bleef erin, ik werd niet misselijk en dat is zo gebleven’. JvT

Lesdagen zijn op dinsdag 10 en 24 jan. | 7 febr. | 7 mrt | 23 mei is de kennistoets en casuspresentatie

De lessen worden gegeven in Wernhout, de prachtige locatie van De Levensboom waar de oliën waarmee gewerkt wordt in de lessen vandaan komt. De oliën zijn 100% natuurzuiver en van de hoogste kwaliteit, allen voorzien van een bijsluiter.

‘Sinds mijn chemotherapie, nu alweer 6 jaar geleden, heb ik last van tintelingen in mijn handen maar vooral in mijn voeten. Via mijn pedicure hoorde ik dat massages en koolzuur voetenbaden wellicht zouden kunnen verlichten. Onder het motto ‘alle beetjes die helpen om deze klachten te verminderen’ ben ik hiermee begonnen. Ik heb hier beslist geen spijt van. De neuropathie is zeker niet verdwenen, maar wel verandert. Het is nu een stuk draaglijker geworden, en alleen al het feit dat ik er zelf iets aan kan doen, maakt dat ik me ook psychisch stukken beter voel’ JvdB

‘Essentiële olie en radiotherapie’

Stedman’s Medical Dictionary definieert fotosensibilisatie als “sensibilisatie van de huid, gewoonlijk door de werking van bepaalde geneesmiddelen, planten of andere stoffen. Fototoxische oliën veroorzaken licht gerelateerde irritatie of donker worden van de huid bij blootstelling aan bepaald licht. Voor personen die worden blootgesteld aan de intense stralen van radiotherapie is het belangrijk om fototoxische oliën te vermijden, zodat er geen verergering van de gevoeligheid van de huid optreed.

Cliënten aan het woord

‘Door de hormoon behandelingen voor mijn (uitgezaaide) prostaatkanker was ik de hele dag door misselijk en moest ik meerdere keren per dag braken. Sinds ik de speciale aromatpatch® gebruik die Klara, in overleg met Madeleine, aan me heeft gegeven, heb ik niet één keer meer gebraakt! Daarnaast helpen ze ontzettend voor de misselijkheid. Mijn leven is hierdoor vele malen toegenomen in kwaliteit. Zo blij dat aromazorg geïntegreerd gaat worden in massage bij kanker’ Bv/dV

Meer informatie: www.touchforcare.nl

‘In juni heb ik een grote operatie ondergaan voor kanker. Ik zag er erg tegenop omdat ik na de operatie altijd zo vreselijk misselijk en ziek ben, vaak dagenlang. Klara heeft ervoor gezorgd dat de ver-

13


Massage Zaken

Chicamica Spa Academie Chicamica biedt diverse Massage workshops en opleidingen aan voor masseurs en schoonheidsspecialistes die graag hun klanten iets nieuws willen bieden: Hammam, Honingmassage, Jademassage, Massage met glazen en vuur Zoutstempelmassage, Amethyst ritueel, Detox, Abhyanga, Aromamassage

Orientaalse massagetechnieken

Overige cursussen Detox Abhyangha Amethyst ritueel Aromamassage

Indien je alle 5 de trainingen hebt gevolgd ontvang je het certificaat Orientaals Massagespecialist. Je kunt ook een enkele training volgen. Voor deze trainingen is een basiskennis van massage gewenst Hammam Je leert een full body peeling met een speciale scrubhandschoen en een zeep massage te geven volgens traditionele Turkse, Marokkaanse en Arabische Rituelen. Veel achtergrondinformatie over gebruiken, geschiedenis en natuurlijk oefenen we. Iedere deelnemer krijgt de gelegenheid de behandeling te geven en te ervaren. Honing massage Een krachtige bindweefselmassage die de huid voedt en regenereert. De huid voelt na de behandeling stevig en zijdezacht aan. Dit is ook een geweldige techniek in een anti cellulite, detox of bodyshape programma. Kasaath Hawa Massage met vuur en glazen, die een vacuĂźm op de huid creeren, de massage stimuleert de bloedcirculatie, ontspant, ontgift, en geeft nieuwe energie. Khiaahh Milhh Een massage met zout packs die worden geplaatst op de acupressuur punten van de meridianen. Het lost blokkades op en laat energie weer vrij stromen door het hele lichaam. Jade Stone Massage Een nieuwe dimensie in massage. Jade oefent op het lichaam een fenomenale kracht uit. Deze massage harmoniseert en herstelt het lichaam. Een massage met effect op de fysieke, mentale, emotionele en spirituele niveaus. Jade steen, hard als een rots, zacht als het zand en snel als de wind, forever free.

Cursuslocatie

De trainingen zijn vanaf 1 deelnemer te reserveren. Je dient zelf voor een model te zorgen. In principe wordt de workshop gegeven op locatie, d.w.z. in jouw praktijk/salon. De data hiervoor zijn in overleg met jou, trainingen zijn het hele jaar mogelijk. Duur: 1 dag Prijs: â‚Ź 149,- per training excl. 21% Btw, incl. handboek en certificaat.

Meer informatie: www.chicamica.com

14


Massage Zaken

Opleiding Ontspanningsmassage

Academie voor Ontspanning Massage en Bewustwording Een massage geven is veel meer dan het correct uitvoeren van wat handgrepen. Het gaat om de wijze waarop je in contact bent, de intentie waarmee jij een ander (aan)raakt. Contact vanuit je hart, met aandacht, respect en zorgvuldigheid. De trainers van de OMB Academie doen niets liever dan het overbrengen van hun kennis en ervaring op het gebied van ontspanningsmassage en bewustwording. Met passie, met duidelijke instructies en oog voor detail, de juiste aandacht voor elke deelnemer ĂŠn met wat humor om het luchtig te houden. Het belangrijkste is zorgvuldigheid: de voornaamste pijler van de OMB Academie. Sinds 2005 bieden we diverse cursussen aan, zoals de massagecursus voor beginners met aansluitend twee vervolgcursussen. In deze cursussen ligt de focus op het leren van verschillende massagetechnieken, zodat je al snel een afwisselende massage kunt geven. Uiteraard is er ook aandacht voor de nodig theorie. Tijdens de opleiding ontspanningsmassage van 16 lesdagen verdeeld over 10 maanden, komen deze drie cursussen ook aan bod. Daarnaast zijn er, voor de verdieping, lesblokken over aanverwante onderwerpen die bij massage van belang zijn. Bewustwording is hierbij de rode draad: bewust worden van wie je zelf bent, hoe je dingen doet, hoe je in het leven staat en hoe jij je verhoudt ten opzichte van degene die je masseert. Essentieel als je op een zorgvuldige en professionele manier massages gaat geven. De ervaring leert dat veel cursisten het masseren combineren met energetisch werken. Om deze reden is ook dit een onderdeel van de opleiding. Een ander intrigerend lesblok gaat over bodyreading, waarin je leert kijken naar de fysieke (ver)houdingen van mensen. Met die informatie kan je de massage persoonlijker maken en krijg je meer inzicht in de eigenschappen en karaktertrekken van je massageklanten. Uiteraard besteden we ook aandacht aan praktijkvoering, zodat je weet wat er allemaal bij komt kijken als je een eigen massagepraktijk start. We gaan het dan ook hebben over marketing, want dat is veel breder dan alleen maar visitekaartjes bestellen en een website laten maken door een handig neefje.

Robin van Wees, oprichter van en trainer bij de OMB Academie Den Haag. De opleiding wordt afgerond met de diploma-uitreiking, mits je het eindexamen met goed resultaat hebt afgelegd en de docenten je met vertrouwen uit handen geven aan eenieder die graag een ontspanningsmassage wil ontvangen. Los van de opleiding (dus ook te volgen als op zichzelf staande cursussen) zijn er specialisaties mogelijk door deelname aan bijvoorbeeld de cursus pulsing of de workshop voetenmassage. Wij geloven dat, als meer mensen de kunst van de liefdevolle aanraking leren, de wereld een veel fijnere plek wordt om in te leven.

Praktisch: de volgende opleiding ontspanningsmassage start zondag 3 december. Kennismaken kan tijdens een introductie les of de (bijna) gratis massageworkshop. Dit zijn de ideale manieren om zelf te ervaren hoe je de massagevorm, het cursuscentrum en onze manier van lesgeven vindt. Interesse? Meld je vandaag nog aan via de website! Hierop kun je ook meer lezen over alle lessen die we aanbieden.

Meer informatie: www.massage-opleiding.nl

15


Massage Zaken

Praktijkhouders gezocht met bijzondere massage/therapie

Tijdens de beurs zijn wij op zoek naar bijzondere, gekke, culturele/traditiegebonden massages en of therapieën, die in Nederland weinig tot geen bekendheid hebben. De laatste jaren is er op het gebied van massage en therapieën weinig nieuws bijgekomen, dat is waarom wij graag kennis maken met jouw behandeling (of met de persoon die jou op een speciale manier behandelt). Tijdens de Massage- ComplementairVakbeurs 2017 op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart 2017 te hoevelaken mag jij een demonstratie geven. Je wordt opgenomen in het beursprogramma, we schrijven uitgebreid over jouw unieke behandeling/therapie en je krijgt vermelding in al onze uitingen. Misschien tref jij via ons een opleider die dit graag samen met jou uit wil werken zodat jouw behandeling voet aan de grond krijgt in Nederland! Ben jij speciaal of ken je iemand dan horen wij graag van je. Stuur een mail naar info@sooner.nl, zet in het on-

derwerp ‘bijzondere massage/therapie’ en geef aan wat er zo bijzonder is. Voor informatie over de beurs www.sooner.nl

Oshadhi Aromatherapy

100% puur natuur 450 essentiële oliën, 150 synergiën, basis plantenoliën, 75 hydrolaten en meer….

www.oshadhi.nl Actie: Bij bestelling van minimaal € 300 ( excl. 21% BTW ) Oshadhi producten voor 31 December 2016, ontvang je bij je bestelling een gratis exemplaar van het nieuwe naslagwerk over Hydrolaten, geschreven door Veerle Waterschoot.

Info en prijslijst: info@oshadhi.nl l 06 52520704 16


Massage Zaken

Cursus Stoelmassage van Anand.nl Met de cursus Stoelmassage leer je in 1 weekend alles wat nodig is om professionele massages op de werkplek te geven. Recensies

Op Springest, vergelijkingssite voor meer dan 3000 opleidingen, wordt Anand beoordeeld met een 8,7 na 133 gedocumenteerde ervaringen. Enkele beoordelingen van onze cursisten: “Ik vind deze massage lekker professioneel en stoer om te leren. Duidelijke uitleg, geduldig gebracht en voldoende individuele begeleiding” (Anita, leerkracht) “Leuk en leerzaam weekend. Ik vind de stoelmassage die gegeven wordt ook fijn. Leuk met tips erbij voor speciale klachten en tips voor werkplek” (Monika, eigen praktijk) De stoelmassage cursus kun je volgen in Zaandam (dichtbij Amsterdam) en Bunnik (dichtbij Utrecht, ook voor cursisten uit Rotterdam en Den Haag) Stoelmassage is een korte, ontspannende en activerende massageter preventie van werkstress en RSI. De stoelmassage kan op de werkplek door de kleding heen worden gegeven. Bij de stoelmassage gaat het om drukpuntmassage ter bevordering van de lichamelijke conditie en ter voorkoming van aan het werk gerelateerde ziekten, zoals RSI en de symptomen van stress. Met onze stoelmassage cursus leert u in 2 dagen om zelfstandig een stoelmassage te geven. Veel hoofd- en nekklachten kunnen effectief aangepakt worden door middel van een stoelmassage. Zoals al beschreven kan een dergelijke massage gewoon over de kleding gegeven worden. Ideaal voor op een werkplek.

Stoelmassage is voor veel bedrijven een makkelijke keuze: • • • •

Stoelmassage kan over de kleding heen worden gegeven, men hoeft zich dus niet uit te kleden. Men voelt zich zittend op een massagestoel vaak comfortabeler dan liggend. Een kortere stoelmassage maakt het financieel voordeliger. Er komt geen olie aan te pas, dus geen plakkerig gevoel na een stoelmassage. Men kan direct weer over tot de orde van de dag. Stoelmassage is een zeer effectieve manier om ziekteverzuim door werkstress te voorkomen. Uit onderzoek blijkt, dat men zich na enkele behandelingen fitter en energieker voelt en het ziekteverzuim door stressklachten aanzienlijk daalt.

Opbouw van de cursus:

Voor meer informatie: www.anand.nl/cursus-stoelmassage/

Het programma van de cursus stoelmassage is zo ingericht dat je veel leert in een korte tijd. ’s middags is er na de lunch tijd om de omgeving te verkennen. Aan het eind van de stoelmassage opleiding heb je je bekwaamd in deze massage techniek en leer je bewuster met je eigen lichaam en dat van de ander om te gaan. De cursus stoelmassage is onderdeel van de jaaropleiding yoga massage en stoelmassage.

Onze opleidingen zijn erkend door:

17


Massage Zaken

Spa Concepts - Nieuw in Nederland

Een nieuwe frisse blik op jouw praktijk of salon Dit kan een echte eye-opener voor je zijn!

Een dagdeel brainstormen over jouw salon, studio of praktijk, met wellness expert Hanneke Cramer, die de branche door en door kent. Uren die jou heel veel tips, inspiratie en een nieuwe frisse kijk op je bedrijf opleveren. Waarom?

Soms kan je als ondernemer zo vastlopen, je wilt dingen veranderen maar wordt opgeslokt door de waan van de dag of je denkt dat er met een klein budget niet veel te veranderen valt. Mis! Ook met kleine aanpassingen kun je heel veel bereiken. Zaken als inrichting, styling, kleurgebruik in je praktijk, assortiment, marketing, social media, behandelmenu, calculatie etc. komen aan de orde.

Info:

Kosten: â‚Ź 155 excl. 21% btw. (geldig tot 31 maart 2017, daarna â‚Ź 175 ) Halve dag brainstormsessie ( c.a. 4,5 uur) in jouw praktijk en overzichtelijk rapport met tips en advies, zodat je alles rustig kunt nalezen. Meer info en reserveren: 06 52520704

Chicamica Spa Concepts & Massage Academie www.chicamica.com | info@chicamica.com Amsterdam | Telefoon: 06 - 52520704

18


Massage Zaken

Interview met een startende massagepraktijk

Naam: Roy Balfoort Naam praktijk: Massagepraktijk Allround Gennep Website: Nog in ontwikkeling Over jezelf:

den geleden ben begonnen. In de toekomst is het de bedoeling dat ik een ruimte huur en daarmee mijn praktijk ga uitbreiden.

Welke opleiding heb je gevolgd? En hoe ben je jouw praktijk begonnen? Van kinds af aan ben ik al bezig met het uitoefenen van diverse sporten. Zo ben ik ook in aanraking gekomen met masseurs en fysiotherapeuten. Ik vond dit zeer interessant en kreeg er uiteindelijk erg veel bewondering voor. Het mooie ervan vond ik dat ik zag dat mensen vooruitgang boekten en echt geholpen werden met hun lasten. Daardoor besloot ik vijf jaar geleden de opleiding tot massagetherapeut te volgen. Een jaar geleden heb ik deze opleiding met succes afgerond. Sindsdien ben ik bezig geweest met het opzetten van mijn eigen massagepraktijk. Twee maanden geleden ben ik van start gegaan met mijn behandelingen. Op dit moment heb ik nog geen website, deze is nog in ontwikkeling.

Welke massages geef je? Ook cursussen? Ontspanningsmassage, Bindweefselmassage, Klassieke massage, Hotstone massage en Shiatsu.

Over de praktijk:

Wat is je favoriete massage en waarom? Als ik moet kiezen is het de bindweefselmassage. Door de onderliggende weefsels te masseren, wordt het onderhuidse bindweefsel weer los gemaakt. Dit beĂŻnvloed de inwendige organen, spieren en bloedvaten. Hiermee kan ik mensen dus echt doelgericht van hun klachten/problemen afhelpen, zoals slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn en spierpijn. Zoals ik al eerder aangaf, massage is voor mij een passie geworden om ook echt mensen van hun klachten af te helpen, vandaar deze keuze als mijn favoriete massagetechniek.

Beschrijf de praktijk. Ik heb nu een eigen praktijk aan huis, aangezien ik pas twee maan-

Waarom ben je een eigen massagepraktijk begonnen? Ik heb stage gelopen bij diverse praktijken. Ik heb altijd gedacht dit kan beter. Bij veel van deze praktijken vond er geen persoonlijke aandacht voor de klanten plaats. Voor mijn gevoel was het lopende band werk. Voor mij is massage niet alleen het masseren van mensen. Het gaat ook om een stukje inlevingsvermogen en emotie.

Hoe ben je op de naam gekomen? Mensen kunnen voor diverse klachten bij mij terecht. Zowel voor ontspanning als specifieke pijnklachten. Hierdoor kan ik een breed publiek aantrekken daarom heb ik gekozen voor deze naam.

19


Massage Zaken

Hierdoor ben ik op het idee gekomen om zelf aan de slag te gaan met mijn eigen praktijk. Waar haal je de inspiratie vandaan? Mijn inspiratie haal ik vooral uit de natuur. Ik wandel elke dag in weer en wind in Gennep en in de omgeving, om van de prachtige natuur te genieten en om tot rust te komen. Door de werking van de natuur heb ik hier veel respect voor gekregen. De mens behoort ook tot de natuur en massage vind ik een natuurlijke verzorging van het menselijk lichaam. Het helpt om lichaam en geest te reinigen. Wat geeft je voldoening? Mensen komen bij mij met hun klachten. Als ik zie dat ze door mijn behandelingen meer ontspannend door het leven gaan doet mij goed. Nadat de behandelingen zijn afgerond en de klant tevreden naar huis gaat is mijn doel behaald daar doe ik het voor. Wat maakt jouw praktijk uniek? Klantgerichtheid staat bij mij hoog in het vaandel. Ieder mens is uniek en ieder mens heeft een eigen verhaal. Het luisteren naar die verhalen geeft mij inspiratie om ieder mens een aangepaste behandeling te geven. Zonder die verhalen en verdieping heb je geen relatie en vertrouwensband met je klant. Dit is toch wel de belangrijkste factor tussen de masseur en de ontvanger. Mijn ervaring is dat mensen dit belangrijk vinden waardoor ze toch terug komen. Welke tips of adviezen heb je voor andere masseurs/praktijken? Geef persoonlijke aandacht en stel de belangen van de klant voorop. Werk aan de relatie tussen jou en je klanten. Inlevingsvermogen is de sleutel tot een succesvolle masseur.

“De mens behoort ook tot de natuur en massage vind ik een natuurlijke verzorging van het menselijk lichaam. Het helpt om lichaam en geest te reinigen.� Blijf je vervolgopleidingen doen of hoe blijf je op de hoogte van jouw vakgebied? Ik ben altijd opzoek naar nieuwe inspiratiebronnen. Ik kijk veel op internet en ben abonnee van Massage Zaken. Aangezien ik een jaar geleden een opleiding heb afgerond ben ik nu nog niet op zoek naar een vervolgopleiding, maar in de toekomst zal dit zeker nodig zijn.

Marketing:

Hoe onderscheid je jezelf? Zoals ik al eerder heb aangeven is mij opgevallen dat bij veel praktijken de persoonlijke aandacht ontbreekt. Ik ben geĂŻnteresseerd in de verhalen van mensen, zodat ik ze gericht kan helpen. Ik probeer er dus voor te zorgen dat iedere klant met een tevreden en voldaan gevoel naar huis gaat, waardoor ze in het vervolg bij mij terug zullen komen. Heb je concurrenten in de omgeving en hoe ga je hier mee om? Hier ben ik eerlijk gezegd niet mee bezig. Ik ga altijd uit van mijn eigen kracht en kunnen. Tot nu toe ziet het er veelbelovend uit. Mensen met wie ik een klik heb zullen terug blijven komen. Met diegene waar ik geen klik mee heb en niet de juiste zorg kan verlenen zal ik zeker doorsturen naar collega therapeuten.

20


Massage Zaken

Hoe komen de klanten bij jou terecht? Bijvoorbeeld via mond-tot-mond reclame? Aangezien ik pas twee maanden geleden met mijn praktijk ben begonnen, en ik nog geen website heb, gaat het nu voornamelijk via mond-tot-mond reclame. Ik heb voor nu voldoende klanten om mijn passie dagelijks te kunnen uitvoeren. De klanten doe ik nu binnen krijg, kennen mij via-via. In de toekomst zal ik hier aan moeten werken door meer met het internet bezig te gaan. Komen de klanten terug of vaker? Tot nu toe heb ik een aantal vasten klanten die wekelijks of tweewekelijks terug komen. Voor nu geeft dat mij genoeg voldoening en inkomsten. Hoe maak je reclame? En werkt het? Zoals ik al aangaf maken mijn klanten reclame voor mij via mond-tot-mond. In de toekomst ga ik gebruik maken van externe bedrijven die mij gaan helpen met het werven van nieuwe klanten. Ikzelf wil niet teveel bezig zijn met marketing. Ik ben een massage expert, geen marketing expert. Ieder zijn vak. Wat is de beste vorm van marketing volgens jou? Ik denk dat de beste vorm van marketing de online marketing is. Op dit moment zijn er veel mensen actief op social media. Hier kan je als praktijk makkelijk gebruik van maken omdat je veel mensen kan bereiken. Mondtot-mond reclame is voor mij op dit moment nog voldoende, maar duurt een langere tijd. Vandaar dat deze vorm van reclame niet voldoende is voor de toekomst.

Wat is jouw succesverhaal? Ik ben elke dag weer blij als ik mensen kan helpen met hun problemen. Dit geeft mij veel kracht om vrolijk door het leven te gaan. Deze positieve energie breng ik over op mijn klanten. Deze feedback krijg ik ook regelmatig te horen van mijn klanten. Dus wederom persoonlijke aandacht, een luisterend oor en positieve energie zijn de sleutel tot tevreden klanten.

Wat doe je aan online marketing? Ben je hier bekend mee en waarom doe je er wel/niet aan? Op dit moment doe ik niet aan online marketing. Uiteindelijk ga ik dit middel wel inzetten omdat ik hier veel mensen mee kan bereiken. Ik ben ermee bekend dat dit middel werkt, alleen ikzelf heb hier weinig verstand van. Zelf wil me hier ook niet in verdiepen. Ik ben namelijk masseur en ik blijf masseur. Online marketing is een vak apart, dit moet je aan specialisten overlaten.

21


Massage Zaken

Wat is Stoelmassage? Bij de stoelmassage gaat het om drukpuntmassage ter bevordering van de lichamelijke conditie en ter voorkoming van aan het werk gerelateerde ziekten, zoals RSI en de symptomen van stress. Stoelmassage is tevens een zeer effectieve manier om de bloedsomloop te bevorderen, de energiebanen beter te laten stromen en het lichaam in balans te brengen. De stoelmassage is gebaseerd op traditionele Japanse drukpuntmassage op een massagestoel en wordt gegeven op hoofd, rug, nek, schouders, armen, handen en heupen. Het resultaat is dat men zich ontspannen en verfrist voelt. Het is een opkikker voor lichaam en geest! Personeel is het kostbaarste ‘kapitaal’ van een onderneming. En omdat voorkomen beter is dan genezen, is goed onderhoud eenvoudigweg het beste. 30% van het ziekteverzuim wordt door werkstress veroorzaakt.

loosheid en hoofdpijn. Ook eenzijdige werkhouding of steeds herhaalde bewegingen zorgen voor hardnekkige klachten. De stoelmassagetechniek wordt hier gebaseerd op de Thaise yoga massage, met aanvullingen uit de Shiatsu massage en de klassieke massage. Bij de stoelmassage neemt de houding een belangrijke plaats in. De basis van de thaise yoga massage is het A-B-C-B-A patroon. A staat voor strekken, B staat voor handpalmdruk en C staat voor drukpunten. Vervolgens wordt de handpalmdruk (B) en het strekken (A) weer herhaald om dat onderdeel van de massage af te sluiten.

Voorbeelden van door stress veroorzaakte klachten zijn: rugpijn, stijve nek, pijnlijke schouders, lusteloosheid, versnelde hartslag, slape

Hieronder zie je een voorbeeld van de behandeling stap voor stap van de rug op de massagestoel

A. Strekking voor de rugspieren

B. Handpalmdruk over rugspieren

Zet je ene hand links bovenaan en de andere hand rechts onderaan en strek de rugspieren. Herhaal dit met de handen andersom

Druk met beide handen tegelijkertijd aan weerszijden van de ruggegraat op de lange rugspieren.

C. De Sen lijnen op de Rug behandelen met Drukpunten De Sen zijn de energiebanen zoals die in de Thaise Yoga Massage worden behandeld. In de rug zijn er 3 Sen die worden behandeld. De punten die behandeld worden liggen tussen de 7e halswervel en het bekken. De eerste Sen loopt tussen erector spinae (lange rugspieren) en de ruggegraat, De tweede Sen ligt bovenop erector spinae en de derde Sen ligt in de bovenrug op de rhomboideus (ruitvormige spier) aan de binnenkant van het schouderblad en op de onderrug ligt de lijn tegen de buitenkant van de erector spinae.

22


C1. Bovenrug: Drukpunten met behulp van de elleboogtechniek op de lange rugspieren tussen ruggenwervels en schouderblad

C2. Onderrug: drukpunten met duim op duim techniek

Met behulp van de elleboogtechniek druk je op drukpunten op de lijn op het midden van de Erector Spinae vanaf de 7e halswervel tot de onderkant van het schouderblad. Behandel alle 3 Sen.

Gebruik beide duimen boven op elkaar om de drukpunten aan de linkerzijde van de rug te behandelen. De eerste Sen tussen erector spinae en ruggegraat behandel je door druk te geven naar de ruggegraat toe, op de plekken tussen de ruggewervels. De 2e Sen bovenop de erector spinae behandel je door druk te geven van de ruggegraat af. De 3e Sen lijn aan de buitenkant van de erector spinae behandel je door druk te geven naar de ruggegraat toe.

B. Herhaal Handpalmdruk over rugspieren

A. Herhaal de strekking voor de rugspieren

Druk met beide handen tegelijkertijd aan weerszijden van de ruggegraat op de lange rugspieren.

Zet je ene hand links bovenaan en de andere hand rechts onderaan en strek de rugspieren. Herhaal dit met de handen andersom.

Voor meer informatie: anand.nl/cursus-stoelmassage/ 23


Massage Zaken

voor de Massage Branche Online marketing omvat erg veel elementen en is een moeilijke en flexibele omgeving als je hier niet in thuis bent. Simpel gezegd gaat het er om dat je een goede website hebt, dat deze website vindbaar is in zoekmachines en dat mensen geïnteresseerd worden om actie te ondernemen op jouw website. In iedere editie van Massage Zaken zal ik proberen om door middel van één of meerdere elementen uit te leggen hoe jij met jouw massagepraktijk/ salon online marketing makkelijker kunt begrijpen en hoe je dit kunt toepassen in de praktijk. In deze editie komt het onderwerp ‘website’ aan bod. Ik ga uitleggen wat een goede website inhoud en waar deze aan moet voldoen. Wat houdt een goede website in?

Stap 2: Creëer vertrouwen Als het aanbod aantrekkelijk is gemaakt, maar waarvan niet duidelijk is wie (welke organisatie/persoon) er achter de website zit, waar de uitstraling niet consequent is ingevuld of waarvan de teksten veel spellingsfouten bevatten wekken geen vertrouwen. En zonder vertrouwen wordt er natuurlijk nooit iets geboekt of gekocht. Als je er dus voor zorgt dat jouw website een betrouwbare uitstraling heeft, dan ben je al een grote stap in de goede richting naar een verkoopgerichte website.

Het allerbelangrijkste om mee te beginnen binnen de online marketing is zorgen dat je een goede website hebt. Wat bedoel ik met een goede website? Hieronder leg ik de verschillende factoren uit die bepalen of een website succesvol kan zijn.

Conversiegericht

Een website moet ten eerste conversiegericht zijn. Een conversiegerichte website betekent dat de website verkoopgericht is. Dit zorgt ervoor dat bezoekers automatisch worden omgezet naar klanten via de website. Hoe kun je er nou voor zorgen dat jouw website verkoopgericht is?

Tips om vertrouwen te creëren: • Geef openheid van zaken: vermeld jouw contactgegevens en infor matie over jouw massagepraktijk. • Geef bezoekers de mogelijkheid om te reageren, liefst op jouw website en via contactformulieren. • Zorg voor een excellente service: reageer snel op contact- en/of informatieaanvragen en zorg voor een foutloze website.

Stap 1: Maak jouw aanbod aantrekkelijk Wat bied je aan op de website? Waarschijnlijk wil je er voor zorgen dat je met jouw website bezoekers overhaalt om massage bij jou te boeken. In de praktijk blijkt echter dat het niet altijd duidelijk omschreven is wat jij concreet aan te bieden hebt. Zorg dat jouw aanbod dus helder is en duidelijk naar voren komt. Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan wat jouw massagepraktijk zo bijzonder maakt en hoe jij je met jouw massagepraktijk onderscheid ten opzichte van concurrenten. Als je dit in kaart hebt gebracht, kun je dit ook op de website naar voren laten komen. Een scherp en uniek aanbod dat helder staat omschreven verhoogt absoluut de conversie. Onzeker of jij het op de juiste manier hebt omschreven en of de gewenste boodschap wel duidelijk overkomt? Vraag dan is aan vrienden of familie om het te bekijken, een frisse blik doet wonderen.

24


Massage Zaken

websitebezoekers om te reageren zo laag mogelijk houdt. Beloon bezoekers voor het ondernemen van actie. Geef bijvoorbeeld een cadeaubon ter waarde van 5 euro of geef bij de boeking van een massage 10 minuten gratis bij het achterlaten van een mailadres of andere contactgegevens.

Stap 3: Overtuig uw bezoeker De website ziet er betrouwbaar uit, maar dit wil nog niet zeggen dat de website bezoekers ook kan overtuigen van jouw praktijk. Probeer je bij deze stap te verplaatsen in de bezoeker (potentiële klant). Wat zijn de voordelen als ze bij mij een massage boeken? Hoe kan ik hun problemen oplossen of in de behoefte voorzien? Waarom is mijn aanbod zo uniek? Door middel van het beantwoorden van deze vragen krijg je een inzicht in jouw potentiële klanten. Als je daarna via de website de bezoeker in voordelen en resultaten uitlegt wat jij voor hem kunt betekenen, hoe overtuigender jouw website is. Een overtuigende website verhoogt de conversie.

Tips om eenvoudig actie te stimuleren: • Zorg ervoor dat jouw contactgegevens altijd zichtbaar zijn op iede re pagina van de website. Is een bezoeker namelijk geïnteresseerd of overtuigd, dan is de kans groot dat deze contact wil opnemen. Moet hij hier naar zoeken? Dan is de kans groot dat hij de website verlaat en ben jij een klant kwijt. • Het stimuleren van actie begint al buiten de website, via de mega title en mega description, wat ook te maken heeft met zoekmachi ne optimalisatie, maar dit komt in een volgende editie aan de orde.

Tips om bezoekers te overtuigen: • Zorg voor leesbaarheid: gebruik korte zinnen in korte en krachtige alinea’s. • Begin de teksten op een pagina met de problemen waar jouw klant mee zit en hoe jij deze problemen kunt omzetten in positieve resultaten en voordelen. Dit geeft ook inzicht aan de bezoekers in jouw expertise. • Communiceer ook altijd in voordelen en resultaten in plaats van het beschrijven van de oplossing.

Responsive Webdesign

Wat is responsive webdesign? Een responsive webdesign past zich automatisch aan aan het scherm waarmee een bezoeker de website bekijkt. Of dit nu een desktop monitor is, een tablet of een smartphone. Er is slechts één website, waarbij de layout van de website zich automatisch aanpast aan het beeldscherp waarop de bezoeker de website bekijkt. Aangezien smartphones tegenwoordig niet meer zijn weg te denken, is het vanzelfsprekend dat een website er dus ook goed uit moet zien en optimaal moet werken op een kleiner scherm. Onderzoek toont zelfs aan dat 20 tot 25% van de websites bezocht worden op mobiele devices! Responsive webdesign is dus een must voor een goed werkende website.

Stap 4: Stimuleer tot actie Nadat jij jouw aanbod aantrekkelijk hebt gemaakt, vertrouwen hebt gecreëerd en bezoekers kunt overtuigen is het tijd voor de laatste stap: zorg dat jouw website om actie van de bezoeker vraagt. Stimuleer jij de bezoekers om actie te ondernemen en door middel van welke mogelijkheden? Zorg ervoor dat je de drempel voor jouw

25


Massage Zaken

Vindbaarheid van de website

Als de website voldoet aan de eerdergenoemde factoren, dan is het tijd om de website vindbaar te maken voor zoekmachines. Dit onderwerp is te breed om nu te bespreken, daarom zal ik in deze editie van Massage Zaken alleen de Google diensten uitleggen. Als je deze Google diensten eenmaal hebt ingesteld, heb je al een goed beeld van hoe jouw website gevonden wordt en hoe conversiegericht deze is. Hierdoor heb je al aanknopingspunten wat er eventueel verandert zou moeten worden.

Google diensten

Het bedrijf Google heeft deze onderstaande essentiële bedrijfsoplossingen gratis beschikbaar gesteld. Maak daar gebruik van om jouw website hoger in Google te laten verschijnen met de door jouw vastgestelde zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden. Google Mijn Bedrijf Hiermee wordt een aparte weergave van jouw bedrijf getoond in Google Zoeken. Logo, foto’s, button naar de website, routebeschrijving, recensies, contactgegevens en openingstijden worden hier getoond als je Google Mijn Bedrijf hebt geverifieerd. Google Search Console Verifieer jouw website om inzicht te krijgen hoe jouw website gevonden en geïndexeerd wordt door Google. Google Trends Krijg via grafieken inzicht in wanneer en hoe vaak op een bepaald woord is gezocht met Google Zoeken. Google Adwords Zo kun je reclame maken via Google voor jouw website. Je betaald in kosten per klik. Meld je bij ons aan voor een Google Adwords campagne en krijg € 75,- advertentietegoed gratis! Google Web Designer Hiermee kun jezelf reclamebanners maken voor Google Adwords. Google Adsense Een manier om winst te maken met jouw website door middel van reclamebanners. Als jouw website goed bezocht wordt is dit een mogelijkheid om geld mee te verdienen. Denk er wel aan dat reclamebanners als vervelend kunnen worden ervaren door jouw website bezoekers. Google Analytics Geeft inzicht in waarom jouw websitebezoekers op jouw website komen en hoe ze er terecht gekomen zijn.

Volgende editie gaan we dieper in op de vindbaarheid van jouw website. Mocht je vragen hebben, neem dan even contact op en we zullen samen de mogelijkheden bekijken. Alvast succes met de website en met het instellen van de Google diensten!

Geen tijd om jezelf erin te verdiepen in de online marketing en dit goed te kunnen regelen voor jouw massagepraktijk/ salon? Besteed dan de (complete) online marketing uit bij ons en bereik meer potentiële klanten via het internet! Wij werken met een Google Gecertificeerd Partner samen. Mail naar info@massagezaken.nl of bel ons op 0485-513316.

Tot de volgende editie, Britt Verhagen

Massage Zaken & Online Marketeer 26


Massage Zaken

COLUMN PIM IS TE VREE

Pim Vree, bekend als de Massage-Guru van Utrecht, is van origine lichaamsgericht psychotherapeut. Vanuit zijn gepassioneerde betrokkenheid bij alles wat met massage te maken heeft, houdt hij nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en steekt daarbij zijn - soms controversiële - mening niet onder banken of stoelen. Tevens belicht hij waar gebeurde massageverhalen uit de praktijk. (Pim Vree is eigenaar van Centrum te Vree, Vreeling deep tissue, Vreeling BodyMindTherapy en Losjes Massage).

Heel Nederland worstelt met het begrip Holisme

Simplistisch Holistisch? (1) Vandaag een serieus onderwerp: Holisme. Het begrip holisme is al sinds jaren niet meer weg te denken uit de massagewereld en is gemeengoed geworden bij vele masseurs en massageopleidingen. Wat me opvalt is vrijwel niemand begrijpt wat holisme werkelijk is. Dat geldt niet alleen voor de individuele masseur maar ook voor vrijwel alle holistische massageopleidingen in Nederland. Dat is een ernstige zaak. Als de leraar het al niet weet, hoe kan de leerling het dan leren? te zien. Dit is slechts weinigen gegeven. Dat betekent niet dat het niet zinvol is om hierover te blijven lezen, praten en contempleren en vooral te ervaren. Integendeel.

Op opleidingssites lees je dikwijls dit: ‘Holisme wil zeggen dat alles een is.’ Dat klopt. Wanneer dit toegepast wordt op massage lees je: ‘Lichaam en geest zijn een’. Tot aan hier klopt alles nog. Maar dan gaat vrijwel iedereen de fout in door te stellen: ‘de geest beïnvloedt het lichaam en vise versa.’ Meestal wordt dit aangevuld met een voorbeeld fysieke klachten als gevolg van geestelijke stress. Dit klopt niet. Dit is zelfs volledig onjuist. Immers, hier wordt uitgegaan van causaliteit, de oorzaak-gevolg gedachte. Maar causaliteit speelt zich toch af in de dualiteit? En dat is nu exact het tegenovergestelde van holisme…

Een ander boek wat heel mooi over holisme schrijft is TANTRA van André van Lysebeth. Ik citeer: ‘Al wat hier is, is ook elders – wat niet hier is, is nergens’. Dit citaat geeft onder andere aan hoe alles met alles onlosmakelijk verbonden is. Verderop in het boek lees je dat het hele lichaam bewust is. Niet alleen je hersens maar elke cel in je lichaam heeft bewustzijn. Dit tezamen met het citaat heeft verregaande consequenties wat op magistrale wijze door Lysebeth beschreven wordt.

Holisme = de leer van het AL-EEN (..isme betekent: de leer van) Wie wel weet wat holisme berekent is Rüdiger Dahlke. Het boek DE ZIN VAN ZIEK ZIJN (Thorwald Dethlefsen - Rüdiger Dahlke ) gaat heel uitvoerig hierop in en is een uitstekend hulpmiddel. Het doet me deugd dat dit boek bij veel opleidingen op de literatuurlijst staat. Maar helaas wordt het niet of nauwelijks begrepen. Ergens in dat boek zie je een plaatje van ofwel een vaas ofwel een gezicht. Je kunt slechts een van beide zien. Dat is het dialectisme waarin het causale denken zetelt. Om te begrijpen wat holisme werkelijk betekent zul je in staat moet zijn om allebei de plaatjes tegelijkertijd

Wilt u meer weten over Holisme? Ik kom er graag meer over vertellen. U kunt me boeken voor een lezing van een uur, een (lichaamsgerichte) workshop van 3 uur of een individuele consult (face to face of telefonisch).

27


Kom naar onze webshop www.A1int.nl of Showroom A1 International info@a1international.nl

1322 AM Almere

Televisieweg 34 +31 (0) 36-5302124


Massage Zaken

“Is mond-tot-mond reclame tegenwoordig nog voldoende om genoeg klanten naar jouw praktijk te krijgen?” Bovenstaande vraag heeft Massage Zaken aan deskundigen van het vakpanel voorgelegd. Laat u inspireren door hun reacties. Wilt u zelf reageren op de stelling of de uitspraken? Mail dan naar: info@massagezaken.nl onder vermelding van ‘De Stelling’.

De MassageWebshop verhuist per 1 december 2016 naar Amsterdam. Kom naar onze feestelijke opening op zaterdag 7 of zondag 8 januari 2017. Je kunt in onze showroom ons uitgebreide assortiment van massagetafels, massagestoelen en accessoires bekijken. Info en dagprogramma: www.massagewebshop.nl en/of www.massagetafelsdirect.nl Schaafstraat 20G, 1021 KE Amsterdam

KOM MASSAGE SHOPPEN! 29


- MBO Amersfoort - Zonnevlecht Opleidingen

www.mboamersfoort.nl

Amersfoort

www.zonnevlechtopleidingen.nl

Vlijmen

NOG GEEN ACE ERKEND OPLEIDER? Neem contact met ons op voor de voorwaarden.

Chakra Massage DEEP TISSUE MASSAGE Aanvullende beroepsmodule Duur: vijf maanden Start: januari 2015 Tweewekelijks op vrijdag

Opleidingen

deep tissue (zonder De opleiding geeft veelVreeling specifieke informatie over de chakra’s tussenstof) en de bijbehorende massages. opleiding, module 1, kunnen 2 en 3 worden gebruikt of samengaan. Zeven verschillende massagetechnieken die afzonderlijk Een waardevolle methodeVreeling ter uitbreiding van uw praktijkaanbod. Exposure (met tussenstof) Docente Anita Geugien is gecertificeerdcursus, door endrie werkt samen met Anodea Judith, Ph.D dagen Vaart Zuidzijde 120 - 8426 AK Appelscha - 0516 431 377 - info@lichtfontein.nl Deep tissue Gezicht (zonder tussenstof) - www.lichtfontein.nl cursus, twee dagen Leslocaties in Utrecht. Groepen nooit groter dan 8. Stel zelf je lesdata vast. Heterogene groepen: bepaal zelf je eigen lesdata en leertempo! (Behalve module 3)

Kijk voor meer informatie op onze site www.vreelingmassage.nl Lichtfontein_Massagezaken_nummer-4.indd 1

9-10-2014 16:09:59

30

Erkende opleidingen Dorn Instituut voorMassage massage en opleidingen met een PROfessionele TOUCH Cursussen : gezondheid Massage opleidingen met een PROfessionele TOUCH Dorntherapie /Breussmassage

DEEP TISSUE MASSAGE

TouchPro® Europe is al 25 jaar een begrip in de massagewereld door de originele, professionele stoelmassage. Het TouchPro® Europe licentieprogramma is speciaal ontwikkeld voor de masseur, die stoelmassage op een hoge kwalitatieve, consistente en professionele wijze wil uitvoeren. Maar ook voor specialisaties op de stoel en andere unieke massage opleidingen kunt u bij TouchPro® Europe terecht.

Schröpfen TouchPro® Europe is al 25 jaar een begrip in de massagewereld door de originele, professionele stoelmassage. Het TouchPro® Europe licentieprogramma is speciaal ontwikkeld voor de masseur, die Distributeur Earthlite en Stronglite massagestoelen, -tafels en –accessoires stoelmassage op een hoge kwalitatieve, consistente en professionele wijze wil uitvoeren. Maar ook Arriërpoort 4 7731 GG Ommen voor specialisaties op de stoel en andere unieke massage opleidingen kunt u bij TouchPro® Europe Komende stoelmassage opleidingen, kijk ook op onze site voor meer opleidingen06-11201485 www.dorninstituut.nl terecht. Unieke nascholingen: Basisopleidingen:

Vreeling deep tissue (zonder tussenstof)

www.touchpro.nl

opleiding, module 1, 2 en 3 • Triggerpoint Practitioner® • Sportmassage Meer informatie Deventer: 10, 11 en 12 juni 2016; terugkomdag (o.v.b.) 6 augustus 2016 WS1 Rotterdam: 22, 23 en 24 januari 2016; terugkomdag maart 2016 Vreeling Exposure WS6 (met tussenstof) •19Kinesiotaping Practitioner® • Wellnessmassage TouchPro® Europe B.V. WS7 Rotterdam: 16, 17 en 18 september 2016; terugkomdag 12 november 2016 WS2 Den Bosch: 12, 13 en 14 februari 2016; terugkomdag april 2016 cursus, driePractitioner® dagen • 9Lipomassage • Voetreflexmassage Bovendijk 2019, 3045 PD Rotterdam WS8 Amsterdam: 14, 15 en 16 oktober; terugkomdag 10 december 2016 WS3 Driebergen: 11, 12Tel. 010 – 73 71 468 en 13 maart 2016; terugkomdag 7 mei 2016 • Ontspanningsmassage Deep tissue Gezicht (zonder tussenstof) WS9 Driebergen: 11, 12 en 13 november 2016, terugkomdag 14 januari 2017 WS4 Roermond: 15, 16www.touchpro.nl en 17 april 2016; terugkomdag 11 juni 2016 cursus, twee dagen info@touchpro-europe.com WS5 Amsterdam: 20, 21 en 24 mei 2016; terugkomdag 16 juli 2016

Leslocaties in Utrecht. Groepen nooit groter dan 8. Stel zelf je lesdata vast. Meer informatie: Perspectief voor jou:

Meer

LEIDEN Distributeur Earthlite en Stronglite massagestoelen, -tafels en –accessoires Heterogene groepen: bepaal zelf je eigen lesdata en leertempo! (Behalve module 3) ROTTERDAM TouchPro® Europe B.V. Kijk voor meer informatie op onze site www.vreelingmassage.nl Komende stoelmassage opleidingen informatie en aanmelden: www.mspopleidingen.nl of tel.: 071 - 5133542 Bovendijk 2019, 3045 PD Rotterdam Tel. 010 – 73 71 468 info@touchpro-europe.com

WS1 Rotterdam: 22, 23 en 24 januari 2016; terugkomdag 19 maart 2016 WS2 Den Bosch: 12, 13 en 14 februari 2016; terugkomdag 9 april 2016 WS3 Driebergen: 11, 12 en 13 maart 2016; terugkomdag 7 mei 2016 WS4 Roermond: 15, 16 en 17 april 2016; terugkomdag 11 juni 2016 WS5 Amsterdam: 20, 21 en 24 mei 2016; terugkomdag 16 juli 2016


Massage Zaken

Pauline Trum Na een groot aantal jaren werkzaam te zijn geweest als Management Assistent en Projectleider bij diverse werkgevers werd haar interesse gewekt voor massage. Na het volgen van diverse massage opleidingen is Pauline zichzelf verder gaan verdiepen in verschillende massage technieken. Tijdens haar werkzaamheden als Projectleider kwam Pauline steeds meer in aanraking met mensen die lichamelijke klachten ontwikkelden door stress en een verkeerde of langdurig dezelfde werkhouding. Pauline wilde als massage therapeut verder gaan. Dus richtte zij in augustus 2003 Zonnevlecht op, een praktijk voor diverse massage behandelingen en therapieën. Vanaf januari 2004 is Zonnevlecht verder gegaan als Zonnevlecht Opleidingen. U kunt bij ons terecht voor een groot aantal opleidingen, cursussen en workshops. Alle trainingen worden gegeven door ervaren gediplomeerde massage therapeuten en vakdocenten.

“Wedden” op alleen mond-tot-mond reclame is in deze snelle tijd niet meer voldoende Vanuit mijn eigen bedrijf gezien (Zonnevlecht Opleidingen in Vlijmen) ben ik van mening dat het gaat om de combinatie. Mond-tot-mond reclame is volgens mij nog steeds de beste reclame die je kan krijgen. Een mening van een ander kan je maken maar zeker ook breken. Zijn cliënten tevreden over jouw praktijk en massages dan zullen ze dat graag delen aan vrienden en kennissen. Op het moment dat ze zelf een masseur nodig hebben zullen ze dan al snel aan jullie gesprek denken en even contact opnemen want, wat was de naam van die goede masseur ook al weer? Maar “wedden” op alleen mond-tot-mond reclame is in deze snelle tijd, van internet en social media, niet meer voldoende. Tegenwoordig hebben we (bijna) overal het internet tot onze beschikking. De wil om iets NU te zoeken wordt ook steeds sterker, we hebben het namelijk binnen handbereik, vaak in de palm van onze hand. Onze telefoon. We bellen steeds minder en surfen des te meer. Google, Instagram, Facebook, Twitter. Het is voor velen al een dagtaak geworden om alles bij te houden. Zelf heb ik de keuze gemaakt om actief te zijn via mijn website, Facebook en Instagram. Voordeel van Instagram is dat ik daar meteen kan aanvinken dat mijn berichtje ook op mijn Twitter account zichtbaar moet zijn. Dat scheelt weer 1 extra handeling. Instagram en Twitter gebruik ik voor sfeerimpressies en foto’s met mooie teksten, op mijn website staat alle informatie van en over mijn opleidingscentrum, en Facebook gebruik ik als extra communicatiemiddel voor mijn volgers.

“De wil om NU te zoeken wordt ook steeds sterker, we hebben het namelijk binnen handbereik”

Naast het plaatsen van mooie foto’s, teksten, vakgerichte informatie kan ik daar ook (met mate) reclame maken voor mijn bedrijf en de cursussen en opleidingen die ik aanbied. Facebook is als het ware een etalageruit, volgers kunnen even bij mij binnen kijken en de sfeer proeven. De layout van Facebook moet dan ook de sfeer uitstralen van mijn bedrijf, net als alles wat ik post op Facebook. Grote voordeel van Facebook is dat ik gebruik kan maken van een “planner” voor mijn berichten. Eén keer per week ga ik een middag zitten om mijn Facebook “planner” te vullen voor de komende week of weken als ik bijvoorbeeld met vakantie ga. Zo blijven volgers toch geprikkeld om op de pagina te blijven kijken en blijf je als bedrijf letterlijk in beeld. Deze combinatie werkt voor mij erg prettig en als je de handigheid erin krijgt, wordt het ook steeds leuker om te doen, en te zien wat het jouw bedrijf oplevert. Heel veel plezier en succes gewenst met alles wat je doet.

Zonnevlecht Opleidingen Parallelweg-West 54c | 5251 JG Vlijmen | T. 073 - 511 12 29 info@zonnevlechtopleidingen.nl | www.zonnevlechtopleidingen.nl

31


Massage Zaken

Pim Vree Pim Vree is eigenaar en directeur van Centrum te Vree. Na zijn studie andragologie is hij lichaamsgerichte psychotherapie gaan studeren en studeerde in 1997 af als Postural Integration Therapist. Centrum te Vree bestaat uit drie onderdelen te weten: 1.

2. 3.

De opleiding Vreeling Deep Tissue. Deskundige en ervaren docenten leren je de diepe weefseltechnieken die je effectief kunt inzetten bij zowel bij fysieke als psychosomatische klachten. De opleiding Vreeling BodyMindTherapy, een modulair opgebouwde individuele opleiding tot lichaamsgericht (psycho)therapeut. Massagewinkel Losjes Massage in Utrecht. Een commerciële massagepraktijk in het centrum van Utrecht waar zes masseurs werkzaam zijn die zijn allen opgeleid in Vreeling deep tissue.

Het is risicovol om alleen op mond-totmond reclame te blijven bouwen Hoewel er genoeg mensen van mijn leeftijd (56) zijn die wel verstand hebben van social media, behoor ik tot die groep die een beetje blijven steken is. De reden is niet dat het allemaal te ingewikkeld is want dan was het een probleem van deze gehele leeftijdsgroep geweest.

“Meegaan met nieuwe ontwikkelingen is erg belangrijk.”

De redenen die ik opvoer zijn dat het allemaal helemaal niet nodig is, dat mond-tot-mond reclame altijd gewerkt heeft, evenals flyertjes verspreiden her en der in de stad en af en toe een klein advertentietje in het stadsblad. Maar al die redenen kunnen weleens rationalisaties zijn om de dieper liggende reden goed te praten of zelfs te verbergen. Tijd dus om dit eens tot op de bodem uit te zoeken! Losjes Massage begon bijna 20 jaar geleden in Utrecht op de voet van zoals hierboven beschreven. En dat werkte. Af en toe weer eens flyertjes bij de bieb neerleggen, bij de groene winkels (die er in die tijd nog niet zoveel waren) en bij de Wijze Kater. Van alles was en bleef mond-tot-mond reclame het meest effectief. Door kwaliteit te leveren ontstond er een vaste klantenkring. Dat is fijn want dat geeft een zekere mate van financiële zekerheid en deze klanten zeggen je naam voort. Maar dat is natuurlijk wel beperkt. Misschien dat een of hooguit twee mensen in iemands netwerk daardoor bij jou terecht komt. Het is niet alleen beperkt maar het werkt ook langzaam. Niet handig als je van de massage je boterham moet maken. Toen kwam de website. Een openbaring! Opeens werd Losjes Massage gevonden door mensen die al jaren aan ons voorbij fietsten maar van het bestaan niet afwisten. Door internet wordt je gevonden. Enkele jaren kwam online reserveren opzetten. Dat hoefde van mij niet zo. De telefoon was goed genoeg.

Dus hier bleef ik hangen, maar de Losjes-masseurs bleven hardnekkig aandringen. Uiteindelijk ging ik overstag en …. wat een verbetering! Ons telefoonverkeer daalde met 90% evenals ons e-mailverkeer. Wederom een duidelijke toename van ons klantenbestand. En natuurlijk kwam facebook er ook bij, maar dat is nog recent en daar heb ik nog geen resultaten van. Al met al is voor mij duidelijk geworden dat meegaan met nieuwe ontwikkelingen erg belangrijk is. Het is risicovol om alleen op mond-totmond reclame te blijven bouwen. Dan zou het weleens mond op mond beademing kunnen worden…

Centrum te Vree Bemuurde Weerd OZ 18 | 3514 AN Utrecht | T. 06 - 54375173 T. 030-2300451 | info@centrumtevree.nl | www.centrumtevree.nl

32


Massage Zaken

Klara van Zuijdam De passie en missie van Klara is ontspanning bieden, in de vorm van ‘liefdevolle aan-raking/massage vanuit het hart’ aan mensen die door hun ziekte en behandelingen vaak moeilijk ontspanning kunnen vinden. Klara is paramedisch natuurgeneeskundig massagetherapeut en docent, gespecialiseerd in Massage bij kanker, dementie, begeleiding en massage bij palliatieve zorg en bij stervensbegeleiding. Toen haar vriendin botkanker kreeg is Klara hiermee gaan pionieren vanuit haar rol als mantel-zorger. Klara heeft veel ervaring opgedaan zowel als mantelzorger, in de praktijk als massagetherapeut en als (vrijwillig) massagetherapeut bij een Inloophuis en Hospice. Het doorgeven van kennis en ervaring, zijn de drijfveren en passie van Klara als docent en trainer. In 2013 heeft Klara opleidingsinstituut Touch for Care opgericht waarin ze trainingen verzorgt voor zorgprofessionals, masseurs, massagetherapeuten, mantel-zorgers en vrijwilligers. Touch for Care werkt samen met de reguliere gezondheidszorg . De basis voor verbinding van massagetherapie en de reguliere zorg.

Alles wat de juiste aandacht krijgt groeit Mond tot mond reclame kan in deze tijd nog steeds voldoende zijn om een goed lopende praktijk op te bouwen. Al merk ik dat veel massagetherapeuten denken dat ze dit binnen één of twee jaar voor elkaar hebben. Dit lukt slechts een enkeling, maar over het algemeen is een praktijk (bedrijf) opbouwen een proces dat gemiddeld 5 jaar in beslag neemt. Het is een proces van hard werken op alle fronten, maar vooral door het in de praktijk laten ervaren wat jij te bieden hebt met je massages. Al heb je nog zo’n mooie website en ben je nog zo actief op social media, het gaat uiteindelijk toch om de ervaringen van je klanten! Wat je voor hun hebt betekent geven ze weer door aan anderen en dat zijn uiteindelijk de beste referenties die je je kunt wensen. Zij zullen dan ook als eerste zorgen voor een opbouw van een vaste klantenkring. Natuurlijk kun je dit uitbreiden met een goede website en actief zijn op google en social media, maar dat is niet meer dan een uitstekende aanvulling op je pr. Op je website kun je reacties van je cliënten delen, waardoor je anderen kunt laten weten wat je te bieden hebt en wat huidige klanten van je vinden. Dit is uiteindelijk ook mond tot mond reclame. Een niet te onderschatten item om genoeg klanten naar je praktijk te krijgen is dat je jouw kennis alsmaar blijft verbreden en verdiepen op jouw vakgebied. Des te meer kennis je vergaart des te beter kun jij je klanten van dienst zijn. Dat zal zich uiten in het uitbreiden van je klantenkring. Kortom de basis voor voldoende klanten is; gedegen kennis, goede kwaliteit en nog steeds de mond tot mond reclame.

“Al heb je nog zo’n mooie website en ben je nog zo actief op social media, het gaat uiteindelijk om de ervaringen van je klanten!” Als dit staat kun je dit aanvullen met een website en de overige social media. Ik ken nog heel veel collega’s die geen website hebben, niet actief zijn op social media, en ondanks dat een full time massage praktijk hebben en maanden volgeboekt zitten. Daarnaast is het zo dat ‘alles wat de juiste aandacht krijgt groeit’. Aan jezelf de keus waar jij je aandacht aan wilt besteden…

Touch for Care Jan Coolenhof 18 | 5311 GP Gameren | T. 06 - 51939544 info@touchforcare.nl | www.touchforcare.nl

33


Massage Zaken

Bedrijvenregister Home Health Products Neerloopweg 9 4814 RS Breda T. 076 - 532 90 50 service@hhp-professional.com www.homehealthproducts.nl

Zonnevlecht Opleidingen Parallelweg-West 54c 5251 JG Vlijmen T. 073 - 511 12 29 info@zonnevlechtopleidingen.nl www.zonnevlechtopleidingen.nl

Touch for Care Jan Coolenhof 18 5311 GP Gameren T. 06 - 5193 9544 info@touchforcare.nl www.touchforcare.nl

Sooner Events Van Goghstraat 22 7701 ZL Dedemsvaart T. 038 - 7600088 info@sooner.nl www.sooner.nl

Emmett Techniek Pompmolenlaan 26 3447 GK Woerden T. 06 - 2336 0200 info@emmett-techniek.nl www.emmett-techniek.nl

Centrum te Vree Bemuurde Weerd OZ 18 3514 AN Utrecht T. 030 - 230 04 51 info@centrumtevree.nl www.centrumtevree.nl

OMB Academie Prins Hendrikplein 1 2518 JA Den Haag T. 06 - 45444569 info@massage-opleiding.nl www.integratieve-massage.nl

MassageWebshop Newtonstraat 75C 1446 VS Purmerend T. 06 - 53345459 info@massagewebshop.nl www.massagewebshop.nl

Dorn Instituut ArriĂŤrpoort 4 in de Julianastraat 7731 GG Ommen T. 06 - 1120 1485 info@ideletteeijgelaar.nl www.ideletteeijgelaar.nl

Toco Tholin Postbus 132 2670 AC Naaldwijk T. 0174 - 625 911 vof@toco-tholin.com www.toco-tholin.com

Buro Pido Dorpsstraat 65 6681 BL Bemmel T. 0481 - 450555 info@buropido.nl www.internationaaltherapeut.nl

Anand De weer 131 1503 WL Zaandam T. 0757112133 info@anand.nl anand.nl

34


ANDULLATIETHERAPIE

ANDULLATIE ZORGT VOOR PIJNVERLICHTING, PERFORMANCE EN WELLNESS. HET GEEFT U MEER LEVENSKWALITEIT EN VITALITEIT.

DE VIJF BASISPRINCIPES VAN ANDULLATIE: Powered by by Powered

Celactivatie

Overlapping van pijnsignaal door aanmaak endorfine

Betere doorbloeding

Activering van ontspanningsmechanise

HOME HEALTH PRODUCTS, NEERLOOPWEG 9, 4814 RS BREDA, 076-53 29 050 WWW.HOMEHEALTHPRODUCTS.NL , SERVICE@HHP-PROFESSIONAL.COM

Stimuleren van lymfestroom

Massage Zaken 5 - 2016  

Massage Zaken is hét meest gelezen vakblad in de Massage Branche. Onze lezers zijn de massagetherapeuten en de professionals in de Wellness-...

Massage Zaken 5 - 2016  

Massage Zaken is hét meest gelezen vakblad in de Massage Branche. Onze lezers zijn de massagetherapeuten en de professionals in de Wellness-...

Advertisement