Page 1

Nummer 4 | 2016

P.07 | Toco Tholin P.11 | Opleiders Uitgelicht P.16 | Volatile Aromatherapy P.20 | De Groene Linde

P.22 | Zonnevlecht Opleidingen Lomi Lomi Reis


Massage Zaken

In deze editie van Massage Zaken

Samenwerking met de Internationaal Therapeut beurs Goed nieuws! Massage Zaken heeft een samenwerking gesloten met de organisatie van de Internationaal Therapeut beurs. De beurs vindt plaats op 12 en 13 november in Apeldoorn. De samenwerking houdt in dat wij jullie, als onze trouwe lezers, een korting aanbieden voor toegang tot de beurs. Deze korting kunt u ontvangen via onze website: www.massagezaken.nl. De stelling van het vakpanel van deze editie, die wij hebben voorgelegd aan deskundigen van de branche, is: “Prijsvechters in de massagebranche zijn slecht voor de branche� Aan het einde van dit jaar wil ik jullie, onze lezers, graag gaan betrekken bij het bedenken van vakkundige stellingen voor het jaar 2017. Hou Massage Zaken en onze website dus goed in de gaten om hiervan op de hoogte te worden gehouden. Veel leesplezier,

Britt Verhagen 3


Massage Zaken

Hét magazine voor de professional in de massagebranche. Het magazine brengt interviews

en

bedrijfsportretten,

interessante columns en informatieve artikelen. Daarnaast komen diverse partijen uit de branche aan het woord en kunt u een kijkje nemen in de praktijk van collega’s. Gepresenteerd in een frisse leesbare stijl. Massage Zaken verschijnt 6 keer per jaar. Voorwoord

3

Recept Dorn Instituut

10

Opleiders Uitgelicht • Emmett Techniek • Anand Column Pim Vree Vakpanel Massage Zaken • Pim Vree • Jan Geurts • Pauline Trum

11 19

7 Toco Tholin Ik maakte vroeger altijd mijn oliën zelf. Daar heb ik ook een opleiding voor gevolgd. Dan leer je wat etherische oliën doen, wat de positieve eigenschappen zijn en wanneer je welke olie het beste kan gebruiken.

25

11 OpleidersUitgelicht Hier worden enkele opleidingsinstituten uitgelicht. Zij lichten één of meerdere cursussen/opleidingen van hun totale opleidings- en cursusaanbod toe. Startdata worden vermeld op onze website. 4


16 Volatile

Massage Zaken

Massage Zaken

Aromatherapy

Nummer 3 • 2016

Volatile is één van de bekendste leveranciers van etherische oliën in Nederland. Al bijna 20 jaar importeert Volatile uitsluitend kwalitatief hoogwaardige 100% natuurlijke oliën. Tevens brengt Volatile heerlijk geurende verzorgings-producten op de markt.

Een uitgave van

Kasteelstraat 16, Heijen Postbus 178, 6590 AD Gennep Tel: 0485 - 513316 / 518983 Fax: 0485 - 518461

22

E-mail: info@bodybiz.nl www.bodybiz.nl

Zonnevlecht Opleidingen

In Spanje ontdekten wij een bijzondere Villa speciaal voor onze Lomi Lomi cursisten. Hier kom je terecht in een warm bad met ervaren Lomi Lomi Teachers en een mooi gezelschap van Lomi liefhebbers.

20 De Groene

www.massagezaken.nl Uitgever Ben Verhagen Redactie Patricia de Ryck Verkoop Club Creations - Britt Verhagen info@massagezaken.nl Orderadministratie Hermie Verhagen Vormgeving Club Creations Britt Verhagen Druk Boumans & Verhagen, Heijen Abonnementen Telefoon 0485 513316

Linde

Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Alle abonnementen lopen

In de zomer van 2016 is een lang gekoesterde droom waar geworden, de Remedies zijn ontstaan. Een remedie neem je oraal in en de frequentie wordt door de slijmvliezen opgenomen in het lichaam waar het in verschillende lagen doorwerkt en zo blokkades oplost en opruimt.

tot 1 januari en worden automatisch verlengd, tenzij de abonnee uiterlijk voor 1 november van het lopende abonnementsjaar schriftelijk opzegt. Abonnementsprijs: 45 euro voor 6 nummers per jaar. Advertenties Body Biz International BV Britt Verhagen Telefoon: 0485 513316

29

E-mail: info@massagezaken.nl

Laatste woord

Copyrights Artikelen uit deze uitgave mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke

Ik ben van mening dat persoonlijke aandacht heel belangrijk is in het massagevak, en dat deze “eis” vanuit de consument steeds zwaarder gaat wegen. De massage client wil gezien en gehoord worden. Serieus genomen worden, zich veilig voelen.

5

toestemming van Body Biz International BV behoudens de door de wet gestelde uitzonderingen. Aan de inhoud van dit blad kunnen geen rechten worden ontleend. Massage-Zaken is een handelsnaam van Body Biz International BV.


Welkom bij Zonnevlecht Opleidingen “U bent in goede handen� Persoonlijke aandacht, begeleiding en advies zijn onze sleutelwoorden. Met trots en passie begeleiden wij onze cursisten in of naar het massagevak. Onder begeleiding van onze professionele trainers / docenten verzorgen wij voor u de massage cursus of opleiding die u verdient. Binnen Zonnevlecht Opleidingen bieden wij u alle ruimte om te

Wish it... Dream it... Do it.

Bezoek onze website www.zonnevlechtopleidingen.nl

groeien in uw vak en persoonlijkheid. Wij begroeten u graag bij Zonnevlecht Opleidingen.


Massage Zaken

TOCO THOLIN

Interview met Joop Jansen Praktijk voor Sportmassage en Shiatsu • Naam bedrijf: Praktijk voor Sportmassage en Shiatsu “Joop Jansen” • Voor- en achternaam: Joop Jansen • Locatie bedrijf: Rotterdam Centrum

Wat is uw leeftijd?

Ik ben momenteel 70 jaar.

Wat is uw achtergrond?

Ik ben begonnen bij de belastingdienst. Daar heb ik 5 jaar gewerkt. Daarna in het bedrijfsleven als declarant. Ik was destijds in de sportschool aan het trainen en een vriend zei: “Ik ga een massageopleiding doen.” Dat leek mij ook leuk en ben dat toen ook gaan doen. Ik ben verder gegaan als Sportmasseur en Shiatsutherapeut. Ook haptonomische ontspanningsmassage, bindweefselmassage en diverse andere opleidingen kregen mijn interesse.

Hoe bent u in de huidige branche terechtgekomen?

10 jaar bij De slag om Zaan en zo’n 20 jaar het Noordzeekanaal in IJmuiden. Daarnaast heb ik alle Maasraces in Rotterdam mogen verzorgen.

Ik roeide al jaren en gaf ook roeitrainingen bij Sport en Recreatie Rotterdam en bij de Brandweer van Rotterdam. We hadden een masseur nodig dus ik vond het leuk om dat zelf te kunnen doen en niet iemand te hoeven inhuren. Ik had als doel om dit als hobby erbij te doen, maar door omstandigheden kwam ik zonder werk en ben toen voor mezelf begonnen.

De sloeproeiers konden mijn goodybag na de wedstrijd ook zeer waarderen i.v.m. de druppels van TOCO-THOLIN die erin zaten. 1-2 druppels op de tong en je ruikt heerlijk naar pepermunt in plaats van dat gele spul met die schuimkraag. Dat is natuurlijk maar een bijkomstigheid. Bij verenigingen is voetschimmel vaak aanwezig. Je gaat ergens douchen en de één heeft het en jij krijgt het dan ook zo. Ook daar helpen de druppels tegen. Ook Broekenvet helpt hen heel goed te beschermen tegen schuurplekken op het zitvlak. Al dat opspattende water zorgt voor veel wrijving.

Mijn eerste kennismaking met sloeproeien ging zo

Ik roeide zelf al jaren en gaf ook roei-instructies. Elk jaar was er een open dag. Er werden wedstrijden georganiseerd in “een vier met stuurman” voor ambtenaren van de gemeente Rotterdam zoals politie, GGD, Roteb, brandweer etc. Een week vantevoren mocht iedereen oefenen. Maar de Brandweer deed zelf aan sloeproeien. We hebben toen een weddenschap afgesloten dat wij, als getrainde gewone roeiers konden winnen van de sloeproeiers en we deden een Rondje Noordereiland. Dat verloren we natuurlijk gigantisch want die mannen,… die gingen zogezegd als de brandweer! Daarna ben ik ook gaan meetrainen in een sloep en heb ik bij de wedstrijd van Muiden-Pampus-Muiden 13 jaar gemasseerd!

7


Massage Zaken

Waarom heeft u voor Toco Tholin gekozen?

Ik maakte vroeger altijd mijn oliën zelf. Daar heb ik ook een opleiding voor gevolgd. Dan leer je wat etherische oliën doen, wat de positieve eigenschappen zijn en wanneer je welke olie het beste kan gebruiken. Ook leer je dat etherische oliën elkaars werking kunnen afzwakken, maar ook versterken!

die 2 x 3 kwartier moet spelen, maar ook voor een wielrenner die in een dag 180km moet wegtrappen. Gelukkig zijn er 2 varianten; Balsem Warm en Balsem Heet. En ik raad iedereen aan om met Balsem Warm te beginnen en vóór het douchen Was-Lotion te gebruiken, mits je het product (nog) niet kent. Was-Lotion is sowieso erg handig als je heel bezweette mensen gaat masseren. Bijvoorbeeld bij wandelaars die er net 40-50km op hebben zitten en direct op de tafel gaan liggen. Of triatleten en wielrenners die vaak na de wedstrijd geen douchgelegenheid hebben. Niet alleen voor mij een fijn product, maar voor de sporter zelf ook! Even met een tissue met wat Was-Lotion over je gezicht wrijven frist echt lekker op! Weg met al dat zweet.

In 1990 stond ik bij de triathlon in Vlaardingen als masseur te werken en kwam daar in gesprek met de mensen van TOCO-THOLIN. Zij stonden daar namelijk met een standje om hun producten te promoten. Hans van Riet en zijn dochter José konden zeer enthousiast over hun producten vertellen. Toen heb ik het voor het eerst uitgeprobeerd en ik was al snel om. Vanaf die tijd gebruik ik bij al mijn sportevenementen TOCO-THOLIN producten. Ik promoot het ook, want ik sta er voor 100% achter. Bijvoorbeeld in het Luxor Theater hier in Rotterdam heb ik het afgelopen jaar bij een paar shows van Stiletto, 2 à 3 artiesten mogen masseren. Vooral de warmtebalsem viel daar erg in de smaak! Ik masseer dan eerst met MediMas en wrijf de pijnlijke spieren in met Balsem Warm of met Balsem Speciaal.

Korte profielschets van uw bedrijf

Ik heb een Praktijk voor Sportmassage en Shiatsu aan huis. Vaak word ik gevraagd voor evenementen of om iemand persoonlijk te begeleiden bij zijn wedstrijd. Mijn werk is erg veelzijdig en ik ontmoet veel verschillende mensen van bekend tot onbekend. Uit het buitenland heb ik ook veel contacten, zoals mensen uit Amerika, Oekraïne, Rusland, Japan en Australië. Dit in verband met grote shows waarbij zij werken.

In 1990 bestond Balsem Warm (met het natuurlijke Capsicum voor het warmtegevoel) nog niet. Maar ik was één van de mensen die door TOCO-THOLIN gevraagd werd om het eens uit te proberen. Aan mij de opdracht om te kijken wat de ervaringen waren en/of het warm/heet genoeg was. Nou, de voetballers waren tijdens de wedstrijd enorm enthousiast! Toen ze daarna onder de douche stonden hoorde ik een aantal geluiden dat het wel erg heet werd ineens. Dat komt omdat vocht (zweet en douchen) het warmtegevoel versterkt. Het product moet natuurlijk voor iedereen goed werken, bijvoorbeeld voor een; hardloper die in een uurtje klaar is, een voetballer

Wat is uw core business en wat zijn nevenactiviteiten?

Naast mijn praktijk aan huis ben ik op dit moment al 6 jaar werkzaam als massagetherapeut in het ZiggoDome. Daarnaast ben ik aanwezig bij diverse sportevenementen, zoals; de politie-triathlon, zwem-evenementen in open water (vroeger in het zwembad), roeievenementen, roparuns, bokswedstrijden, tennistoernooien, NK hockey en WK rugby. Van alles komt er op mijn pad en het is ook erg divers!

8


Massage Zaken

Hoe bereikt u uw klanten?

Voornamelijk via mond-tot-mond reclame. Bedrijven nemen zelf contact met me op.

Wat zijn uw specialisaties?

Ik vind het leuk om mensen te helpen die hun “massageopleiding voor sportmasseur” aan het volgen zijn en vlak voor het examen zitten. Dan leer ik ze bijvoorbeeld om de massage goed uit te voeren.

Wat is/zijn uw sleutel/sleutels voor succes als ondernemer?

Ik ben altijd enthousast en ik stel vragen. Als ik ergens ben en iemand wil iets leuks organiseren, vraag ik of ze nog een masseur nodig hebben. Dat pakt vaak goed uit. Maar ik toon ook interesse en denk met mensen mee. Dat zijn volgens mij de belangrijkste sleutels die mij tot een succesvol ondernemer maken.

Waarin onderscheidt u zich van uw concurrenten?

Ik doe het niet voor het geld, zoals de meeste mensen. Dat klinkt raar hè. Ik vind het allemaal zo leuk! Soms werk ik met mijn team of doe ik het gewoon alleen. Na een evenement kan ik natuurlijk direct naar huis gaan, maar dat doe ik niet. Ik vind het leuk en gezellig om nog wat na te praten over hoe het gegaan is en wat volgend jaar anders moet of beter kan. Zo ben je ongemerkt toch nog aan het netwerken, want het jaar erna word je weer gevraagd.

Bij elk evenement deel ik ook goodybags uit met diverse merken producten, met onder andere producten van TOCO-THOLIN. Dat heb ik dan vantevoren geregeld. Het is toch leuk om mensen met diverse, heerlijke producten te verwennen en op deze manier ook nog wat extra reclame te maken voor deze bedrijven? Ik ben ook vaak bij goede doelen aanwezig.

Wat zijn volgens u ‘de grootste uitdagingen’ voor ondernemers in uw branche voor de komende 5 jaar? Hoe gaat u daarop inspelen?

Ik heb jaren geleden op de allereerste huisartsenbeurs in Ahoy gestaan. Nu zie je het overal, maar destijds waren wij de eersten die mensen gingen masseren op een beurs! Dat was toen best bijzonder. Ik denk dat ik niet veel uitdagingen meer zal tegenkomen, maar ik vind dat je als therapeut zelf ook in goede conditie moet zijn en moet weten wat een sporter kan voelen. Dat de persoon namelijk enorm moet afzien! Als ik iemand persoonlijk begeleid bij bijvoorbeeld een 24-uursloop op een atletiekbaan en zie dat hij het moeilijk heeft, dan loop ik gerust met hem mee om hem aan te moedigen en te supporten. Ik moet dan weer een ronde terug, omdat ik niet het controlepoortje door mag, maar bij het volgende rondje loop ik zo weer mee!

Waarop bent u binnen uw bedrijf/werk het meest trots en waarom?

Ik ben het meest trots op het feit dat ik er al 30 jaar van besta! Nou ben ik helemaal niet veeleisend en heb niet veel nodig, maar als zelfstandige leef ik zonder schulden of zorgen over geld. Ik heb in al die jaren een leuke klantenkring opgebouwd!

Kunt u een aantal algemene trends benoemen in uw vakgebied?

Ik doe niet mee aan trends. Ik heb een mooie, soort cocktail van diverse technieken en die werken goed voor mij. Zo hoop ik nog jaren door te kunnen gaan!

9


Massage Zaken

Een voedzame omelet uit Italië De frittata is een stevige en voedzame omelet in Italië. Zijn Spaanse broertje heet tortilla en werd vroeger met aardappelen bereid. Beide zijn van oorsprong uit armoede ontstaan, gemaakt van restjes groenten of pasta van de vorige dag, omdat men zich niet elke dag een nieuw maal kon veroorloven. De moderne frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. De basis is ei, gerapte kaas, jong of oud, jonge kaas maakt hem romig, oude kaas geeft hem een pitje, (rode)ui, knoflook, beetje crème fraîche, aardappelen, restje groenten. Je kunt naar hartenlust fantaseren en combinaties maken, met natuurlijk tuinkruiden als: tijm, oregano en rozemarijn. Dit keer heb ik gekozen voor een bloemkool frittata.

We hebben nodig

• Een kleine bloemkool • 2 rode uien • Zout, peper • Geraspte nootmuskaat • 2 thelepels italiaanse kruiden • 4 tot 5 eieren van een blije kip • 2 tot 3eetlepels olijfolie of kokosolie • Evt 2 eetlepels crème fraîche • 4 eetlepels jonge kaas of 3 eetlepels Parmezaanse kaas • Voor de niet vegetariërs kan er ook nog wat (parma) ham of wat gebakken chorizo door. • Peterselie of rucola voor de garnering.

Bloemkool behoort tot de kruisbloemigen, die een sterke anti kanker werking hebben. Rode ui bevat meer antioxidanten dan witte ui en staat er leuker in.

1: 2: 3: 4: 5: 6:

Bereidingswijze

De bloemkool in kleine roosjes verdelen en kort halfgaar koken,. De ui fijnsnijden en in de olijfolie fruiten tot hij een beetje zacht is. Italiaanse kruiden even meefruiten Voeg de bloemkool toe Zout, peper en nootmuskaat erbij De eieren klutsen met de crème fraîche, op smaak maken met wat zout, peper. 7: Voeg de kaas toe en eventueel de ham. 8: Doe het eimengsel in de pan bij de bloemkool 9: En laat op een zacht vuurtje in ongeveer 10 minuten gaar worden 10: Eventueel nog wat geraspte kaar erover verdelen en opdienen met een beetje peterselie of wat rucola 11: Snij hem in stukken, heerlijk met een groene salade, of tomaten salade.

Je kunt dit uitstekend meenemen naar je werk als lunch, of thuis als voorgerecht of als deel van het hoofdgerecht.

Eet smakelijk laar Idelette Eijge 10


Massage Zaken

Opleiders Uitgelicht

Op de volgende pagina’s worden enkele opleidingsinstituten uitgelicht. Zij lichten ÊÊn of meerdere cursussen/opleidingen van hun totale opleidings- en cursusaanbod toe. Startdata en andere relevante data van de opleidingsinstituten worden vermeld op onze nieuwe website www.massagezaken.nl. 11


Massage Zaken

De opleiding tot EMMETT Techniek practitioner ZACHT - SNEL - EFFECTIEF

Deze door Ross Emmett in Australië ontwikkelde methode voor neuromusculaire ontspanning en meer, heeft zich in de afgelopen jaren razendsnel verspreid over ongeveer 40 landen. In Nederland en België worden de opleidingen sinds 2010 aangeboden. Hoe werkt de Emmett Techniek?

Via zachte druk op de juiste punten wordt het lichaam via de fascia uitgenodigd te herstellen, balans te verbeteren, te ontspannen, en actieve stabilisatie te verbeteren. Eigenlijk net als bij een touchscreen! Met de juiste druk op de juiste plaats in de juiste richting bereik je effect. Iets wat vele therapeuten al hebben mogen ervaren. Mooi is het om bij nieuwe cliënten en patiënten de verbazing te zien als ze merken dat pijn verdwijnt of minder wordt en dat jarenlange spanningen verminderen, en functioneren verbetert. Voor massage-therapeuten is deze zachte techniek een waardevolle aanvulling van hun therapeutische mogelijkheden: er is veel minder belasting van de handen. Waardoor het werk veel beter en langer kan worden volgehouden, en bovendien effectiever wordt. En dat is de reden waarom we in deze rubriek nader ingaan op de opleiding, er vaker artikelen over Emmett Techniek in Massagezaken staan, en Emmett Techniek vertegenwoordigd wordt bij de Massagevakbeurs in Hoevelaken. Bij diverse NGS-bijeenkomsten en bij de Massagevakbeurs bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops, of om de techniek zelf eens te ervaren. Ook op uitnodiging worden workshops en presentaties gegeven, m.n. door fysiotherapeut Marco Wiegers, sportarts en fysiotherapeut Ria van Rooijen en senior instructor Regi Scherrer.

De opleiding

De eerste kennismaking gaat via EMM-Tech trainingen. EMM staat voor Easy Muscle Management. De EMM-Tech training is een eendaagse cursus met veel oefentijd, waarin 11 technieken worden aangeleerd; door Ross Emmett speciaal geselecteerd op effectiviteit en veiligheid. De tutoren die deze trainingen geven, zijn ervaren (fysio) therapeuten of arts, en kunnen bij deze trainingen tevens putten uit hun praktijkervaringen.

The Chameleon Approach to Body Work: Emmett techniek kan bij verschillende mensen wat andere reacties uitnodigen en de technieken kunnen worden ingepast in al bestaande behandelmethoden. Vele artsen, fysiotherapeuten en andere therapeuten gebruiken Emmett Techniek al in hun dagelijkse praktijk, met name in Australië en steeds meer in de andere landen.

De EMM-Tech trainingen worden meerdere malen per jaar aangeboden, verspreid over het land, en kunnen ook op uitnodiging voor een groep worden verzorgd. Voor de EMM-Tech trainingen is het niet nodig om een medische of therapeutische vooropleiding te hebben gevolgd. Daardoor is de EMM-Tech ook uitstekend geschikt voor trainers in de sport en mantelzorgers, en anderen. De ervaringen leren dat het prima trainingen zijn als er juist therapeuten en niet-therapeuten tegelijkertijd deelnemen. De basisopleiding bestaat uit 11 dagen, verspreid over de tijd. Het volgen van de opleiding gaat makkelijker als eerst de EMM-Tech training is gevolgd. Er zijn zes modules en de basisopleiding wordt afgesloten met een Full Practitioner Day en Certificaat. Module 1&2 wordt in twee aansluitende dagen gegeven. Vervolgens wordt aangeraden om steeds een maand of twee oefen- en verwerkingstijd te gebruiken om de technieken eigen te maken en praktijkervaring op te doen. Dat geldt eigenlijk na iedere gevolgde module.

12


Massage Zaken

De modules 3 t/m 6 worden steeds in twee dagen gegeven: de eerste dag is verdiepen en leren van elkaars praktische ervaringen en van de instructeur; de tweede dag is uitbreiding van de technieken, met informatie over mogelijke toepassingen. Na de herhaling van de lesstof van module 1 t/m 4 (op de eerste dag van module 5) wordt bij voldoende competenties het Practitioner Certificaat uitgereikt, en bestaat de mogelijkheid om de Tutortraining te doen. Met het Practitioner Certificaat wordt vermelding op de website mogelijk. Na- en bijscholing gaat via het herhalen van modules of het volgen van Clinic Days. Bij de Clinic Days worden technieken herhaald, puntjes op de i gezet m.b.t. de uitvoering van technieken, en worden therapeutische toepassingen besproken. Voor de basisopleiding is een accreditatieaanvraag bij SNRO gedaan. Afgezien daarvan: de therapeuten en artsen die deze opleiding al zonder deze accreditatie hebben gevolgd, merken de meerwaarde voor hun werk dagelijks. Veel patiënten en cliënten herstellen sneller, gaan aan de slag met mogelijkheden i.p.v. beperkingen en gaan beter functioneren. En dit willen wij, instructeurs en representatives in Nederland en België graag delen en verder verspreiden. De basisopleiding wordt gegeven op wisselende dagen in Boxmeer, Heerenveen en Woerden. Verdere professionalisering kan via het volgen van de EP’s: tweedaagse Emmett Professional-opleidingen, waarin verdieping plaatsvindt en uitbreiding van de therapeutisch mogelijkheden, meer en meer gericht op het behandelen van specifieke klachten en beperkingen. Na EP6 kan worden afgesloten met een examen: Master of Emmett Technique.

Specialisaties

EMM-Care, Emmett techniek voor specifieke doelgroepen en EMM-Safe, Emmett techniek voor bedrijven is nog niet in Nederland en België geïmplementeerd. Voor meer informatie kun je kijken op de Australische website. De instructeurs in Nederland zijn Regi Scherrer, Anneke Loode, en Marco Wiegers.

Emmett4Animals

Emmett techniek wordt ook toegepast bij honden en paarden; ook wel bij andere dieren. Voor het leren behandelen van honden en paarden zijn er aparte opleidingen. In Nederland worden deze verzorgd door Judith van Bebber – van der Camp. Ook zijn er eendaagse short courses, om met deze mogelijkheden van Emmett techniek kennis te maken. Meer informatie: www.emmett4animals.nl

Meer informatie: www.emmett-techniek.nl www.emmet-therapy.com info@emmett-techniek.nl

13


Kom naar onze webshop www.A1int.nl of Showroom A1 International info@a1international.nl

1322 AM Almere

Televisieweg 34 +31 (0) 36-5302124


Massage Zaken

Opleiding Wellness Masseur Anand Met de erkende HBO massage opleiding van Anand leer je in 1 jaar alles wat nodig is om goede professionele massages te geven. De opleiding masseur is flexibel van opzet: je kunt elke maand beginnen, je kunt er zo lang of zo kort over doen als je wil en je kunt de cursussen die deel uitmaken van de opleiding plannen wanneer jij ze wil volgen. Het praktijkgedeelte is te volgen in 6 lange weekenden (vr-zo). Je leert in de opleiding massage verschillende Oosterse en Westerse massagetechnieken. Dit is een erkende beroepsopleiding en aftrekbaar van de belasting! Je kunt ook de verkorte opleiding volgen in 2 cursusweken. Dit kun je doen door zowel de ayurveda massage week als de massage cursus week te volgen. Naast de opleiding tot wellness masseur verzorgen we ook een jaaropleiding yoga massage en stoelmassage, een jaaropleiding massage en energiewerk en de 3-jarige opleiding tot massage therapeut. Op Springest, vergelijkingssite voor meer dan 3000 opleidingen, wordt Anand beoordeeld met een 8,7 na 133 gedocumenteerde ervaringen. Een van de beoordelingen van onze cursisten: “Ontzettend dank voor deze massage opleiding! De opbouw was prettig; ondanks de vele informatie, compliment voor het uitleggen. De rust van Raymond als persoon doet hier veel in. De opleiding is uitgebreid en super goed. Goeie sfeer en locatie.� Marian, 57, Secretaresse De Massage opleiding kun je volgen in Zaandam (dichtbij Amsterdam), Utrecht (ook voor cursisten uit Rotterdam en Den Haag) en Nijmegen.

Voor meer informatie: www.anand.nl/massage-opleiding/

Opbouw van de massage opleiding

De massage opleiding van Anand leidt je op tot professioneel en erkend masseur. Doordat je vanuit verschillende disciplines leert werken, en je verdiept in de achtergronden, zul je je als een veelzijdig en competent masseur kunnen profileren. Dit kan je doen in een eigen praktijk, of in dienst van een instelling. Ook is de massage opleiding geschikt als aanvulling in je al een bestaande praktijk, bijvoorbeeld een schoonheidssalon, sauna, of therapie-praktijk. Door middel van meditatie en intuĂŻtie lessen leer je de verbinding voelen tussen het spirituele en het lichamelijke, en dit op je eigen creatieve wijze vorm te geven. Yogalessen geven je de nodige achtergrond voor de juiste lichaamshouding, zodat je meerdere massages kunt geven zonder daar zelf klachten aan over te houden. De massage opleiding bestaat uit de volgende onderdelen: ontspanningsmassage, klassieke massage, ayurvedische massage, meditatie, intuitie. examens, oefenmassages, stage en afronding. Meer info vind je op anand.nl/massage-opleiding/

Onze opleiding masseur is erkend door:

15


Massage Zaken

Volatile

Één van de bekendste leveranciers van etherische oliën Volatile is één van de bekendste leveranciers van etherische oliën in Nederland. Al bijna 20 jaar importeert Volatile uitsluitend kwalitatief hoogwaardige 100% natuurlijke oliën. Tevens brengt Volatile heerlijk geurende verzorgingsproducten op de markt. Volatile betekent ‘vluchtig’. Etherische oliën bevatten namelijk de vluchtige bestanddelen van bloemen, planten, wortels, zaden, vruchten, houtsoorten of harsen. Deze oliën beschermen de plant tegen ziektes, zorgen ervoor dat de plant een specifieke geur en eigenschappen heeft en bevatten de levenskracht van de plant. Om die reden hebben ze een enorme impact op zowel lichaam als geest.

Massage-oliën van Volatile

Massage is fijne manier om etherische oliën te gebruiken. Soms wordt gekozen voor een gehele lichaamsmassage, maar ook een korte voet-, hand- of hoofdhuidmassage is heel effectief. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van kant-en-klare massage-oliën. Ook is het mogelijk om een massage-olie met een geheel eigen werking samen te stellen door aan een neutrale massageolie één of meerdere essentiële oliën toe te voegen. Adviesdosering voor lichaamsmassage is 2%. Dat zijn 20 druppels etherische olie op 50 ml. neutrale massage-olie. Onze massage-oliën zijn 100% natuurlijk en op basis van jojoba- en amandelolie. Volatile massage-oliën smeren gemakkelijk uit, voelen niet koud aan op de huid, zijn zuinig in gebruik en lang houdbaar. Naast de Massage-olie Neutraal heeft Volatile een uitgebreid assortiment kant-en-klare massage-oliën. Verkrijgbaar in verpakkingen van 20 ml. tot en met 25 liter! Hieronder een korte omschrijving van 4 toppers! Deze massage-oliën zijn ook geschikt als hotstone massage-olie.

Massage-olie Neutraal

Aan deze neutrale, reukloze massage-olie zijn geen essentiële oliën toegevoegd. U kunt uw persoonlijke massage-olie samenstellen door aan de Massage-olie Neutraal enkele druppels essentiële olie naar keuze toe te voegen.

16


Massage Zaken

Massage-olie Zonnewarmte

Deze zonnige massage-olie straalt warmte uit door o.a. mandarijn, sinaasappel, vanille en mirre. Prettig voor volwassenen, maar ook heel geschikt voor baby- en kindermassage. Bij baby’s de Zonnewarmte wel aanlengen met een neutrale massage-olie.

Massage-olie Ontspanning

Dè massage-olie om een vermoeid en gespannen lichaam te helpen ontspannen. Met o.a. geranium, lavendel en benzoë.

Massage-olie Ylang-Ylang

De geur en de kracht van o.a. geranium, ylangylang en sandelhout hebben een versterkende werking. Speciaal voor sporters heeft Volatile de massage-oliën Overbelaste Spieren, Relax, Warming-up, Pain Free, Anti Stress en Winning Mood op de markt gebracht.

Cursussen

Het gebruik van heilzame kruiden en plantenextracten dateert van ver voor onze jaartelling. Marjolein bij vermoeide spieren, Rozemarijn bij gevoelige spieren, Lavendel ter ontspanning en zo zijn er nog duizend-en-één andere toepassingsmogelijkheden van etherische oliën. Toch merken wij dat de informatiebehoefte onder de gebruikers van de producten van Volatile enorm groot is. Juist daarom zijn de workshops van Volatile zo nuttig.” Een workshop bestaat meestal uit 2 dagdelen, waarbij ’s ochtends de nadruk ligt op de theorie, terwijl er ’s middags ruimte is voor een praktische kennismaking met de toepassingsmogelijkheden van Aromatherapie. Een lichte lunch, koffie, thee en het cursusmateriaal zijn in alle gevallen inbegrepen bij de cursusprijs. De cursussen worden gegeven in ons cursuscentrum in Wijhe.

Voor verdere informatie verwijzen wij u graag onze website: www.volatile.nl. Of neem contact op via info@volatile.nl of tel.nr. 0570 528747.

17


151215 ADVERTENTIE MASSAGE ZAKEN.pdf

1

15-12-15

19:30

Kortingscode: MAGAZINE2016 http://www.massagehuys.nl/webshop

Als lezer van Massage Zaken krijg je tot en met 31 december 2016 in onze webshop 10% korting op alle massage oliën.

C

M

Y

HUILE D’AVIGNON

CM

MY

CY

Ontspant en is goed voor de huid

CMY

K

Ideaal voor ontspanningsmassages. Bergtop Lavendel, Blauwe Kamille en Sandelhout op een basis van Zoete Amandelolie en Druivenpit olie.

Probeer ook: • de ontgiftende Detox Oil • de energiegevende Spring Garden Oil • de luxe en weldadige Oil of Treasures • de verfrissende Fresh Mint Oil • de Tigerpower Oil, ideaal voor gebruik bij een sportmassage.

De ambachtelijke massage oliën van Het Massagehuys zijn 100% natuurlijk. Ze bevatten geen kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen of conserveringsmiddelen.


Massage Zaken

COLUMN PIM IS TE VREE

Pim Vree, bekend als de Massage-Guru van Utrecht, is van origine lichaamsgericht psychotherapeut. Vanuit zijn gepassioneerde betrokkenheid bij alles wat met massage te maken heeft, houdt hij nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en steekt daarbij zijn - soms controversiële - mening niet onder banken of stoelen. Tevens belicht hij waar gebeurde massageverhalen uit de praktijk. (Pim Vree is eigenaar van Centrum te Vree, Vreeling deep tissue, Vreeling BodyMindTherapy en Losjes Massage).

SAUNAJAA - SAUNANEE Op het moment dat je dit leest ligt de vakantie reeds ver achter je, zijn alle scholen allang al begonnen en stevenen we alweer af op de herfstvakantie. Wij masseurs zijn weer hard en gedreven aan het werk. Een leuke en interessante vraag is om te onderzoeken of er een overeenkomst is tussen masseurs en de manier waarop zij vakantie vieren. Zouden er patronen te ontdekken zijn en zo ja, zouden die ook verklaarbaar zijn vanuit de massage-achtergrond. Zouden masseurs bijvoorbeeld zelf extra veel massages nemen nu er de tijd voor is? Laten masseurs hun werk helemaal los of gaan ze op de camping toch weer hun kids, partner en de buurman masseren? Zijn masseurs sowieso fervente campinggangers? Of liever een chaletje met alles ‘durrop en durraan’. Ook interessant: zijn er verhoudingsgewijs meer naturisten onder de masseurs dan onder niet-masseurs? Antwoorden heb ik niet, wel vage vermoedens. Ik kan alleen mijn eigen manier van vakantie observeren. Door jarenlang hard en gefocussed werken (en met veel plezier!) ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik zes weken zomervakantie kan houden.

sauna Elysium de kans loopt om tegen iemand aan te botsen. Ook al is dat een zachte botsing, toch lig ik daar dan voortdurend op mijn hoede te dobberen en dat werkt nu eenmaal niet ontspannend.

De eerste drie weken samen met mijn kids naar een jongerencamping in de Ardennen. Wat is het daar toch prachtig. En 40 jaar na dato weer de grotten van Han bezocht; ik was nog meer onder de indruk dan dat ik destijds als kind al was. Kortom drie heerlijke weken met mijn drie heerlijk kids (maar niet altijd, grrrr).

Krijg ik nu toch ineens inspiratie om een van mijn volgende colums aan sauna’s in NL te wijden. Daar kun je mij bij helpen. Kom je vaak ik de saunaja of saunanee? Zo ja, heb je een favoriete sauna? En nog leuker: heb je opvallende gebeurtenissen te vertellen, zowel positief als negatief?

De drie weken daarna had ik het rijk voor me alleen. Lekker lezen en ja, veel massages nemen, af en toe een paar dagen kamperen op een naturistenpark en vooral veel, héél véél, naar de sauna. Dan bedoel ik zo’n twee à drie keer week. Daar kom ik volledig tot rust en krijg ik weer volop inspiratie. Inspiratie op alle gebieden van mijn leven.

Email die dan naar mij: info@centrumtevree.nl. Alvast dank je wel!

Tot de volgende Massage Zaken!

Mijn favoriete sauna’s zijn Thermen Houten en Spa Sereen. Thermen Houten heeft o.a. een prachtige tuin en een geweldig zwembad en – ook belangrijk – zeer vriendelijk personeel. Spa Sereen is uniek omdat het gelegen is aan de Maarsseveense plassen (hoewel het soms een kwelling is dat je daar niet in mag zwemmen) en het heeft éénpersoons zoutwaterbaden zodat je niet zoals bijvoorbeeld in

19


Massage Zaken

De Remedies van de Groende Linde De helende kracht van de natuur.

Als ik de verschillende oliën bij elkaar heb gevoegd voel ik een tinteling door mijn ruggengraat gaan. Dit is een teken voor mij dat de nieuwe geurfrequentie klaar is.

Het is algemeen bekend dat etherische olie een positieve werking heeft op lichaam en geest. Maar ook op energetisch niveau kan er veel resultaat worden verwacht door te werken met etherische olie.

Ik laat mijn nieuwe creaties eerst door een kleine groep bekenden testen en voelen en vraag hun mening. Zonder dat ze weten wat ze testen komen de ervaringen vaak overeen met de intentie die ik wilde bereiken.

De Groene Linde heeft zich gespecialiseerd in het maken van unieke combinaties die op dit energetische niveau werken. Deze combinaties noemen wij geurfrequenties. Geur, omdat we met aromatische oliën werken en Frequenties, omdat de trilling van de etherische olie het uitgangspunt is.

Dan is de geurfrequentie klaar om neer te zetten in de winkel en op de website.

Door deze benadering onderscheiden wij ons en we merken dat steeds meer mensen onze benadering en filosofie omarmen.

De Remedies van De Groene Linde

In de zomer van 2016 is een lang gekoesterde droom waar geworden, de Remedies zijn ontstaan. Een remedie neem je oraal in en de frequentie wordt door de slijmvliezen opgenomen in het lichaam waar het in verschillende lagen doorwerkt en zo blokkades oplost en opruimt. Je krijgt inzichten en je kunt loslaten zodat je in vrijheid je leven vorm kunt geven.

De geurfrequenties hebben in de afgelopen jaren hun weg gevonden en nu komen we met een geheel nieuw product op de markt.

Ik heb 44 verschillende remedies gemaakt, die energetische zijn geladen met verschillende geurfrequenties, kristallen, codes en stemvorken. De remedies zijn onderverdeeld in 4 groepen van ieder 11 verschillende remedies en werken op de volgende niveaus; Persoonlijk- Emotioneel- Spiritueel en Ziels niveau. Voor de therapeuten hebben we een testkit ontwikkeld waar alle 44 remedies in zijn verwerkt. Hiermee kun je de remedies makkelijk uittesten met onder ander de Bio tensor, pendel, Thouch for health ect. Of je kunt ze inlezen in computerprogramma’s zoals bijvoorbeeld bij de Asyra. Als je je wilt bekwamen om te werken met deze remedies zijn er trainingsdagen die op verschillende momenten worden gegeven.

Hoe komt de geurfrequentie tot stand?

Nu we kunnen erkennen dat de etherische olie een positief effect hebben op lichaam en geest ben ik erachter gekomen dat door het mengen van de verschillende enkelvoudige etherische oliën er een nieuwe frequentie ontstaat. Door de intentie uit te spreken en me te verbinden met de Bron kom ik tot nieuwe creaties. Ik heb een geurgeheugen opgebouwd en zodoende hoef ik zelfs de olie niet te ruiken om te weten of de frequentie die ik zoek ook goed en doeltreffend is. Door de intentie die ik heb en het kunnen aanvoelen van het thema dat ik wil creëren kom ik tot bijzondere combinaties die als je de reguliere boeken erop naslaat nergens op slaan. Maar door de combinatie van de gekozen oliën wordt het effect weldegelijk bereikt.

20


Massage Zaken

De Groene Linde workshops en opleidingen

Werk je als masseur, therapeut of lichtwerker? Dan zijn de geurfrequenties en Remedies een extra aanvulling van je behandeling en ze zijn makkelijk zijn te integreren. Daarnaast kun je je klanten adviseren om deze producten na de behandeling te blijven gebruiken ter ondersteuning. Om je te bekwamen in het gebruik van de geurfrequenties en/of de Remedies organiseren wij diverse workshops van 1 dag. Naast de workshops bieden wij ook meerdaagse trainingen; • Eén jarige training energetische voet- en lichaamsmassage. • De lichtkranshealing, een healing met kristallen en de geurfrequenties. (5 dagen) Wil je de geurfrequenties als weder verkoper aanbieden? Wij organiseren in de schoolvakanties, op een maandag de workshop “Leren Adviseren”, een dag waarin je op een gedegen manier leert adviseren en achtergrond krijgt over het ontstaan van de geuren en de remedies. Wil je je oriënteren of meer informatie hebben over onze producten, workshops of trainingen? Kijk dan op onze website: www.degroenelinde.nl Met geurende groet, Marianne Leeuwrik en team.

Evenementen agenda Datum

Onderwerp

Verzorgd door

05-10-2016

Start Mindfulness - vervolgtraining

Tina Brouwer

15-10-2016

Workshop Innerlijke Transformatie

Trienke Minkema

19-10-2016

Coachplatform; programma volgt

Coachplatform

29-10-2016

Workshop Innerlijke Transformatie

Trienke Minkema

07-12-2016

AwakeningSoundconcert

Innerchanges

14-12-2016

Helderziende Waarnemingen

David Tyrrell

De Groene Linde Vreekesweid 12a 1721 PR Broek op Langedijk T 0226-316906 info@degroenelinde.nl

21


Massage Zaken

Na het grote succes van vorig jaar en dit jaar gaan wij ook volgend jaar mei (2017) weer naar Calpe, Spanje, voor onze Lomi Lomi cursus

Lomi Lomi massage cursus in Spanje

In Spanje ontdekten wij een bijzondere Villa speciaal voor onze Lomi Lomi cursisten.

Hier kom je terecht in een warm bad met ervaren Lomi Lomi Teachers en een mooi gezelschap van Lomi liefhebbers. De villa is gelegen op 800 meter van de Middellandse zee en 1500 meter van de prachtige zandstranden van het Spaanse plaatsje Calpe. Op nog geen 5 minuten rijden van Calpe vind je de mooiste stranden van Costa Blanca.

massage en de helende werking van de Lomi Lomi ervaart jouw cliënt een diepe ontspanning en worden blokkades opgeheven. Tijdens onze Lomi Lomi massage reis ervaar je de schoonheid van deze massage.

Vanaf de schitterende villa heb je een geweldig uitzicht op de beroemde rots El Penon de Ifach. Een heerlijke plek voor een Lomi Lomi massage cursus en tot rust te komen in een geweldig gezelschap. De villa is verdeeld in 4 individuele appartementen van 95 m2 met een eigen entrée. Het grote privé zwembad (12 x 6 mtr.) maakt het geheel compleet voor een heerlijke Lomi week. Wat is Lomi Lomi massage?

Er zijn verschillende Lomi Lomi massage stijlen. De Temple Style Lomi van Abraham Kawai’i wordt ook wel Loving Hands massage genoemd. De intentie tijdens een Lomi Lomi massage is verbinding. Door in verbinding te komen met je cliënt masseer je vanuit je hart. In de Hawaiiaanse filosofie gaat het vooral om twee zaken, harmonie en liefde. Gebrek aan harmonie leidt tot weerstand, wat weer tot blokkades in de energiestroom kan leiden. Door de constante flow van de

22

Inhoud 6 daagse Lomi Lomi massage cursus Ohana style • Lomi Lomi Bodywork (volledige lichaamsmassage) • Werken met de Ha Breath • De betekenis van Ho’oponopono • Wat is Pono • The Flying dance • Storytelling • Lomi in het water • Lomi energy work • Mindfulness • Relaxtijd voor jezelf • Verrassingsavond • Genieten van de mooie omgeving en elkaar


Massage Zaken

Voor wie is deze reis?

Lomi is a lifetime experience. Voor iedereen die schoonheid van de Lomi Lomi wil leren kennen of verder wil ontwikkelen. Massage ervaring is niet verplicht - of als uitbreiding op je reeds aanwezige

Lomi Lomi trainer

Pauline Trum, in Hawaii opgeleid als Lomi Lomi teacher (kumu) en haar Lomi assistenten begeleiden jou graag tijdens de Lomi reis.

Lomi Lomi massage principes voor jezelf en anderen …… Wanneer je ervoor kiest om Lomi Lomi toe te gaan passen in je leven, en je praktijk, ben je er klaar voor om de Lomi Lomi principes toe te passen voor jezelf en anderen. Deze unieke vorm van kunst is jarenlang verborgen gehouden door de Hawaiiaanse families (ohana).

Reis Spanje vertrek 29 mei 2016

Aankomst villa zondag 29 mei 2016 tussen 10.00 en 12.00 uur Vertrek villa vrijdag 3 juni 2016 om 15.00 uur. En .... ga je met ons mee op Lomi avontuur? Wij begroeten je graag bij Zonnevlecht Opleidingen in Vlijmen of Spanje. Graag nodig ik u uit om een bezoek te brengen aan onze website: www.zonnevlechtopleidingen.nl Zonnevlecht Opleidingen Pauline Trum

Hawaiian Temple Bodywork, Ke Ala Hoku of Lomi Lomi Nui zijn oude Lomi Lomi (massage) vormen die voor jaren werden beoefend door de Hawaiiaanse Sjamaan of Kahuna (meester). Jaren geleden werd ik zelf diep geraakt door de kracht van Lomi Lomi. Deze behandeling biedt je de mogelijkheid om een diepgaande persoonlijke transformatie bij jezelf en de ander teweeg te brengen. De Lomi reis die ik ben begonnen is nog lang niet afgerond, ieder jaar, iedere maand, iedere week en ieder moment van de dag leer ik weer bij. Leer ik weer meer van de Lomi Lomi principes. Soms zijn ze lastig, soms eng, maar meestal heel mooi. Iedere keer kom ik weer dichter bij mijn ware ik en daardoor ook dichter bij mijn cliënt. Als Lomi behandelaar ervaar ik iedere keer weer de diepe verbinding tussen mijzelf en degene die ik mag behandelen. De Lomi principes die ik heb geleerd, en geïntegreerd, zijn een gids voor mij - zowel als Lomi leraar als Lomi beoefenaar. Het eerste principe is zelfzorg en het eren van jezelf als heilig en uniek wezen. We ver-

Zonnevlecht Opleidingen Parallelweg-West 54c 5251 JG Vlijmen 073 – 511 12 29 www.zonnevlechtopleidingen.nl info@zonnevlechtopleidingen.nl

23

kennen dit principe in de cursussen door bewust te luisteren naar het lichaam van onze cliënt en ons eigen lichaam. Ons open te stellen voor de ander op fysiek, emotioneel en energetisch niveau. We openen ons hart tijdens de massage. Onze armen en handen zijn het verlengde van ons hart, met deze hart-energie zullen wij de cliënt behandelen. Daarnaast is (zelf)acceptatie een waarde die niet vergeten mag worden tijdens de Lomi. Het tweede principe is de heilige ruimte zodat ieder individu zijn of haar unieke ervaring mag ontdekken, erkennen, omarmen en als daar behoefte voor is delen. Hoe duidelijker, gezonder en bewuster je bent des te gemakkelijker je dit tweede principe in je leven kunt integreren. Het creëren van een heilige, veilige omgeving staat centraal in onze cursussen en ons verdere leven. Het derde principe is het waarnemen van het goddelijke in ieder wezen. Er is geen goed of fout, alleen het NU. Lees verder op de volgende bladzijde


Massage Zaken

Voor mij is het een zegen dat ik deze reis met jullie mag maken, dat ik getuige mag zijn van jullie (eerste) Lomi ervaring. Jullie gezichten mag zien veranderen, de zachtheid, innerlijke kracht en geloof in jezelf terug zie komen.

Het vierde principe is beweging. Binnen onze veilige ruimte gaan we bewust bewegen en leren we ons lichaam te openen en onze Mana of Ki te ervaren en te vergroten. Specifieke technieken zullen je hierbij helpen. Het vergroten van onze Mana zorgt voor genezing van onszelf en anderen. Het vijfde principe is dat antwoorden en genezing van binnenuit komt. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die wij maken, de verantwoordelijkheid die wij nemen en de verbinding die wij maken. Het zesde principe is verbinding maken met ons energetische lichaam. We integreren de bewuste aanraking en beweging in onze behandelingen. Het zevende principe staat in het teken van ontvangen. Ontvangen van aandacht, aanraking en openheid van anderen. Zodra we ontvangen maken we een verbinding met de ander en onszelf, de aarde en onze Mana. Het achtste principe is het principe van intentie, het fundament van de hele Lomi. Onze intentie is bewust aanwezig om een veilige, Sacred, ruimte te creĂŤren voor onszelf en degene die wij behandelen.

Lomi Lomi is geen techniek, het is een ervaring, een ontdekking, een manier van leven die je niet meer loslaat. Mahalo dat ik bij jouw reis mag zijn, Tot slot het principe van integratie. We leren om te vertragen, te luisteren naar onze innerlijke wijsheid en de ervaringen uit ons dagelijkse leven, deze ervaringen zijn essentieel voor ons welzijn. Het ontdekken, verkennen en leren kennen van deze principes in onze cursussen zorgen voor een gezamenlijke en individuele groei in het Lomi proces. Ook ik mag iedere keer weer verder in mijn Lomi groeiproces als ik een groep heb mogen begeleiden in hun Lomi reis. Iedere keer is het weer een wonderlijke ervaring. Na een aantal dagen samen te zijn geweest met “onze� Lomi groep ervaar ik altijd weer een katergevoel, een gevoel van gemis, van niet meer compleet zijn. Iedere reis is anders, maar wat iedere reis gelijk maakt is dat iedere reis UNIEK is.

24

Kumu Pauline Kealohi Zonnevlecht Opleidingen


Massage Zaken

“Prijsvechters in de massagebranche zijn slecht voor de branche” Bovenstaande stelling heeft Massage Zaken aan deskundigen van het vakpanel voorgelegd. Laat u inspireren door hun reacties. Wilt u zelf reageren op de stelling of de uitspraken? Mail dan naar: info@massagezaken.nl onder vermelding van ‘De Stelling’.

25


- MBO Amersfoort - Zonnevlecht Opleidingen

www.mboamersfoort.nl

Amersfoort

www.zonnevlechtopleidingen.nl

Vlijmen

NOG GEEN ACE ERKEND OPLEIDER? Neem contact met ons op voor de voorwaarden.

Chakra Massage DEEP TISSUE MASSAGE Aanvullende beroepsmodule Duur: vijf maanden Start: januari 2015 Tweewekelijks op vrijdag

Opleidingen

deep tissue (zonder De opleiding geeft veelVreeling specifieke informatie over de chakra’s tussenstof) en de bijbehorende massages. opleiding, module 1, kunnen 2 en 3 worden gebruikt of samengaan. Zeven verschillende massagetechnieken die afzonderlijk Een waardevolle methodeVreeling ter uitbreiding van uw praktijkaanbod. Exposure (met tussenstof) Docente Anita Geugien is gecertificeerdcursus, door endrie werkt samen met Anodea Judith, Ph.D dagen Vaart Zuidzijde 120 - 8426 AK Appelscha - 0516 431 377 - info@lichtfontein.nl Deep tissue Gezicht (zonder tussenstof) - www.lichtfontein.nl cursus, twee dagen Leslocaties in Utrecht. Groepen nooit groter dan 8. Stel zelf je lesdata vast. Heterogene groepen: bepaal zelf je eigen lesdata en leertempo! (Behalve module 3)

Kijk voor meer informatie op onze site www.vreelingmassage.nl Lichtfontein_Massagezaken_nummer-4.indd 1

9-10-2014 16:09:59

30

Erkende opleidingen Dorn Instituut voorMassage massage en opleidingen met een PROfessionele TOUCH Cursussen : gezondheid Massage opleidingen met een PROfessionele TOUCH Dorntherapie /Breussmassage

DEEP TISSUE MASSAGE

TouchPro® Europe is al 25 jaar een begrip in de massagewereld door de originele, professionele stoelmassage. Het TouchPro® Europe licentieprogramma is speciaal ontwikkeld voor de masseur, die stoelmassage op een hoge kwalitatieve, consistente en professionele wijze wil uitvoeren. Maar ook voor specialisaties op de stoel en andere unieke massage opleidingen kunt u bij TouchPro® Europe terecht.

Schröpfen TouchPro® Europe is al 25 jaar een begrip in de massagewereld door de originele, professionele stoelmassage. Het TouchPro® Europe licentieprogramma is speciaal ontwikkeld voor de masseur, die Distributeur Earthlite en Stronglite massagestoelen, -tafels en –accessoires stoelmassage op een hoge kwalitatieve, consistente en professionele wijze wil uitvoeren. Maar ook Arriërpoort 4 7731 GG Ommen voor specialisaties op de stoel en andere unieke massage opleidingen kunt u bij TouchPro® Europe Komende stoelmassage opleidingen, kijk ook op onze site voor meer opleidingen06-11201485 www.dorninstituut.nl terecht. Unieke nascholingen: Basisopleidingen:

Vreeling deep tissue (zonder tussenstof)

www.touchpro.nl

opleiding, module 1, 2 en 3 • Triggerpoint Practitioner® • Sportmassage Meer informatie Deventer: 10, 11 en 12 juni 2016; terugkomdag (o.v.b.) 6 augustus 2016 WS1 Rotterdam: 22, 23 en 24 januari 2016; terugkomdag maart 2016 Vreeling Exposure WS6 (met tussenstof) •19Kinesiotaping Practitioner® • Wellnessmassage TouchPro® Europe B.V. WS7 Rotterdam: 16, 17 en 18 september 2016; terugkomdag 12 november 2016 WS2 Den Bosch: 12, 13 en 14 februari 2016; terugkomdag april 2016 cursus, driePractitioner® dagen • 9Lipomassage • Voetreflexmassage Bovendijk 2019, 3045 PD Rotterdam WS8 Amsterdam: 14, 15 en 16 oktober; terugkomdag 10 december 2016 WS3 Driebergen: 11, 12Tel. 010 – 73 71 468 en 13 maart 2016; terugkomdag 7 mei 2016 • Ontspanningsmassage Deep tissue Gezicht (zonder tussenstof) WS9 Driebergen: 11, 12 en 13 november 2016, terugkomdag 14 januari 2017 WS4 Roermond: 15, 16www.touchpro.nl en 17 april 2016; terugkomdag 11 juni 2016 cursus, twee dagen info@touchpro-europe.com WS5 Amsterdam: 20, 21 en 24 mei 2016; terugkomdag 16 juli 2016

Leslocaties in Utrecht. Groepen nooit groter dan 8. Stel zelf je lesdata vast. Meer informatie: Perspectief voor jou:

Meer

LEIDEN Distributeur Earthlite en Stronglite massagestoelen, -tafels en –accessoires Heterogene groepen: bepaal zelf je eigen lesdata en leertempo! (Behalve module 3) ROTTERDAM TouchPro® Europe B.V. Kijk voor meer informatie op onze site www.vreelingmassage.nl Komende stoelmassage opleidingen informatie en aanmelden: www.mspopleidingen.nl of tel.: 071 - 5133542 Bovendijk 2019, 3045 PD Rotterdam Tel. 010 – 73 71 468 info@touchpro-europe.com

WS1 Rotterdam: 22, 23 en 24 januari 2016; terugkomdag 19 maart 2016 WS2 Den Bosch: 12, 13 en 14 februari 2016; terugkomdag 9 april 2016 WS3 Driebergen: 11, 12 en 13 maart 2016; terugkomdag 7 mei 2016 WS4 Roermond: 15, 16 en 17 april 2016; terugkomdag 11 juni 2016 WS5 Amsterdam: 20, 21 en 24 mei 2016; terugkomdag 16 juli 2016


Massage Zaken

Pim Vree Pim Vree is eigenaar en directeur van Centrum te Vree. Na zijn studie andragologie is hij lichaamsgerichte psychotherapie gaan studeren en studeerde in 1997 af als Postural Integration Therapist. Centrum te Vree bestaat uit drie onderdelen te weten: 1.

2. 3.

De opleiding Vreeling Deep Tissue. Deskundige en ervaren docenten leren je de diepe weefseltechnieken die je effectief kunt inzetten bij zowel bij fysieke als psychosomatische klachten. De opleiding Vreeling BodyMindTherapy, een modulair opgebouwde individuele opleiding tot lichaamsgericht (psycho)therapeut. Massagewinkel Losjes Massage in Utrecht. Een commerciële massagepraktijk in het centrum van Utrecht waar zes masseurs werkzaam zijn die zijn allen opgeleid in Vreeling deep tissue.

Prijsvechters in de massagebranche zijn inderdaad slecht voor de branche Je ziet ze steeds meer. Ik heb het over ‘massagesupermarkten’. Ze worden gekenmerkt door eigenaren die nauwelijks of helemaal niets met massage van doen hebben. De eigenaren komen uit het financiële bedrijfsleven en zien hier een mooi investeringsobject in. Ze doen een grondig marketingonderzoek en bepalen zo in welke wijk een pand gehuurd gaat worden. Een ander kenmerk is dat kwantiteit boven kwaliteit gaat. Er wordt gemikt op massaproductie, op volume met zeer lage prijzen.

“Ik verwacht dat als de toename van prijsvechters in de massagebranche zo doorgaat er geen ruimte meer is voor vele ambachtelijke masseurs.”

De lage prijzen houdt (te) lage lonen in voor de masseurs. Er wordt gewerkt met formele regels en protocollen. De masseur krijgt letterlijk een uniform aangemeten (verplicht) en dient zich ook conform de gedragsregels te gedragen. Dus na afloop van de massage hoor je vaak dezelfde beleefde vragen en zinnetjes van de masseur ongeacht wie de masseur ook is.

Ik kan hier boos om worden.

Van de massagebranche moeten ze afblijven! Hebben we net jarenlang veel moeite gedaan om massage naar een respectabel tarief te krijgen, zie je de prijs ineenklap naar twintig jaar terug kelderen. Maar ik kan er ook heel realistisch tegen aankijken hoor. Immers, dit is de gang van zaken en daar kun je maar beter in mee gaan en wellicht zet het je aan tot nieuwe creatieve ideeën. Want de concurrentieslag gaan we verliezen. Sommige collegae denken dat het allemaal wel meevalt. Dat kwaliteit zal overwinnen. Dat dacht men ook toen AH zijn eerste deuren opende. Maar tienduizenden bakkers, slagers en groenteboeren hebben het onderspit moeten delven. Oké, je kunt zeggen dat er nu weer een comeback is van de ambachtelijke bakkers e.d., maar alsnog schat ik dat zo’n 80% weggevaagd is. Ik verwacht dat als de toename van prijsvechters in de massagebranche zo doorgaat er geen ruimte meer is voor vele ambachtelijke masseurs.

Ook massagetherapeuten zullen het zwaar gaan krijgen. Want de keus tussen 45 of 75 euro is voor de op zijn portemonnee lettende Nederlander snel gemaakt. Dat zal op haar beurt ook leiden tot veel minder massagestudenten waardoor uiteindelijk ook veel opleidingen moeten krimpen of failliet zullen gaan. En dat is niet wat we willen.

Centrum te Vree Bemuurde Weerd OZ 18 | 3514 AN Utrecht | T. 06 - 54375173 T. 030-2300451 | info@centrumtevree.nl | www.centrumtevree.nl

27


Massage Zaken

Jan Geurs Jan Geurts, heeft praktijk in Lelystad, Witte Waterlelie wellness. Specialiteit zijn ayurvedische massage en massagecursussen. Na eerst 40 jaar als informatiedeskundige in de automatisering gewerkt te hebben, werd het tijd voor iets anders; na een nieuwe HBO opleiding voor massagetherapeut bij de Akademie in Amsterdam, ben ik een zeer florerend massagepraktijk begonnen, waarbij ik wellness gebruik als bruggetje zodat men weet dat je hier rust vind en je goed gaat voelen. Deze maand bestaat mijn praktijk 10 jaar: “10 jaar wellness massage”.

In deze stelling zit een waardeoordeel, wat niet nodig is In deze stelling zit een waarde oordeel, dat niet nodig is: a. Hoe meer mensen zich laten masseren, hoe meer het “cultuur” wordt, normaal wordt om te doen. Sauna’s hebben ook gestunt, tot in TV programma’s toe, en daardoor is naar de sauna gaan heel gewoon geworden, laat iedereen op FB zien dat men dat doet. b. Er zijn zoveel soorten massages, van sportmassage, traditionele thai massages, tot ayurvedische massages, Trager behandelingen: hoe moet men kiezen? Door massages te nemen krijgen mensen een idee wat de massages inhouden, en wat de therapeut daar van (kan) maken. c. Door de nieuwe eisen van de verzekering, de zgn Plato eisen, gaat er veel gebeuren bij de natuurgeneeskundigen: vele masseurs gaan niet mee met de eisen. Eisen waardoor je geen betere masseur wordt, beter gaat aanraken. Dus volgend jaar worden vele masseurs niet meer vergoed door de verzekering. Wil zeggen, dat men behalve op kwaliteit ook naar de prijzen gaat kijken. d. Ook in massageland vind vergrijzing plaats. Dat wil zeggen dat masseurs niet afhankelijk zijn voor hun inkomen van de praktijk. Bovendien hebben deze masseurs/therapeuten veel levenservaring, die door veel mensen worden gewaardeerd.

Dus, “prijsvechters” kunnen helemaal geen kwaad, kwaliteit gaat het winnen.

Witte Waterlelie Waalstraat 35 | 8226 LX Lelystad | Tel: 0320-256301 jan@wittewaterlelie.nl | www.wittewaterlelie.nl

28


Massage Zaken

Pauline Trum Na een groot aantal jaren werkzaam te zijn geweest als Management Assistent en Projectleider bij diverse werkgevers werd haar interesse gewekt voor massage. Na het volgen van diverse massage opleidingen is Pauline zichzelf verder gaan verdiepen in verschillende massage technieken. Tijdens haar werkzaamheden als Projectleider kwam Pauline steeds meer in aanraking met mensen die lichamelijke klachten ontwikkelden door stress en een verkeerde of langdurig dezelfde werkhouding. Pauline wilde als massage therapeut verder gaan. Dus richtte zij in augustus 2003 Zonnevlecht op, een praktijk voor diverse massage behandelingen en therapieën. Vanaf januari 2004 is Zonnevlecht verder gegaan als Zonnevlecht Opleidingen. U kunt bij ons terecht voor een groot aantal opleidingen, cursussen en workshops. Alle trainingen worden gegeven door ervaren gediplomeerde massage therapeuten en vakdocenten.

Persoonlijke aandacht is heel belangrijk in het massagevak Ik ben van mening dat persoonlijke aandacht heel belangrijk is in het massagevak, en dat deze “eis” vanuit de consument steeds zwaarder gaat wegen. De massage client wil gezien en gehoord worden. Serieus genomen worden, zich veilig voelen. Deze voorwaarden vind je met name in een massagepraktijk waar er 1 op 1 gewerkt wordt en waar de massage client iedere keer dezelfde masseur of massagetherapeut ziet en door behandeld wordt. Vlugge massages worden vooral afgenomen in sauna’s en grote beauty salons, maar voor de serieuze, persoonlijke, massages blijven mensen toch vooral naar een massage praktijk gaan. Door als massage praktijk kwaliteit te blijven bieden, te blijven ontwikkelen, luisteren naar je cliënten en vooral blijven vernieuwen en doorleren zal je jezelf altijd boven de massage’s in de sauna’s blijven zetten. Er is gewoonweg geen extra tijd bij een sauna om een massagebehandeling op maat te geven. Dat kan je in jouw praktijk wel, en dat is waar jouw client graag voor betaald.

niet veel prettiger zijn om elkaar te helpen in plaats van te bevechten met lagere prijzen.

Daarnaast zullen er altijd bedrijven en con-collega’s zijn die onder de prijs blijven werken. Door in jezelf te blijven geloven en te staan voor jouw gedachten en kwaliteit blijf je hier boven staan. Het is zo jammer om hier (te) veel energie in te stoppen, we kunnen het niet veranderen. In iedere vakgebied is een zogenaamd grijs gebied. De prijs die je vraagt voor een behandeling is afhankelijk van meerdere factoren maar de grootste factor vind ik - hoe serieus neem je jezelf als professional. Als professional maak je kosten, ook de kosten voor de bij- en nascholingen, contributie beroepsverenging(en) mogen allemaal meegenomen worden in jouw uurtarief. We gaan elkaar pas heel erg moeilijk maken als we iedere keer onze oren laten hangen naar alle prijsvechters. Als we samen een professionele instelling hebben en zeker zijn van onze kwaliteit en kunde, zou het dan

Hoe lastig het soms ook is om je neer te leggen bij wat je ziet om je heen, probeer het in ieder geval wel. Jezelf gek en onzeker maken is zo makkelijk. Je gaat dan misschien zelfs twijfelen aan je eigen kunde, kwaliteit en prijs. Niet doen, sta voor jouw mening en voor jouw praktijk.

Een andere risico van een te laag tarief is dat cliënten jou niet meer zo serieus gaan nemen. Massagepraktijk die alleen een volle massagepraktijk hebben door te werken met bedrijven als “vakantieveilingen” krijgen toch vaak koopjesjagers in hun praktijk. Fijn om je agenda vol te krijgen als je net van start gaat, maar zijn dit echt de cliënten die je in jouw praktijk wilt hebben, jouw doelgroep? Of werk je liever met de serieuze massage client, die werkelijk wil werken aan zijn of haar klacht.

Heel veel succes met jouw massagepraktijk en dat je maar heel veel mensen persoonlijk mag begeleiden.

Zonnevlecht Opleidingen Parallelweg-West 54c | 5251 JG Vlijmen | T. 073 - 511 12 29 info@zonnevlechtopleidingen.nl | www.zonnevlechtopleidingen.nl

29


Massage Zaken

Bedrijvenregister Home Health Products Neerloopweg 9 4814 RS Breda T. 076 - 532 90 50 service@hhp-professional.com www.homehealthproducts.nl

Zonnevlecht Opleidingen Parallelweg-West 54c 5251 JG Vlijmen T. 073 - 511 12 29 info@zonnevlechtopleidingen.nl www.zonnevlechtopleidingen.nl

Touch for Care Jan Coolenhof 18 5311 GP Gameren T. 06 - 5193 9544 info@touchforcare.nl www.touchforcare.nl

Balans en Reflectie Nieuwe Langendijk 3 2611 VG Delft T. 015 - 215 97 47 info@balansenreflectie.nl www.balansenreflectie.nl

Emmett Techniek Pompmolenlaan 26 3447 GK Woerden T. 06 - 2336 0200 info@emmett-techniek.nl www.emmett-techniek.nl

Centrum te Vree Bemuurde Weerd OZ 18 3514 AN Utrecht T. 030 - 230 04 51 info@centrumtevree.nl www.centrumtevree.nl

De Groene Linde Vreekesweid 12-A 1721 PR Broek op Langedijk T. 0226 - 316 906 info@degroenelinde.nl www.degroenelinde.nl

Volatile Industrieweg 3 8131 VZ Wijhe T. 0570 - 528 747 info@volatile.nl www.volatile.nl

Dorn Instituut ArriĂŤrpoort 4 in de Julianastraat 7731 GG Ommen T. 06 - 1120 1485 info@ideletteeijgelaar.nl www.ideletteeijgelaar.nl

Toco Tholin Postbus 132 2670 AC Naaldwijk T. 0174 - 625 911 vof@toco-tholin.com www.toco-tholin.com

Buro Pido Dorpsstraat 65 6681 BL Bemmel T. 0481 - 450555 info@buropido.nl www.internationaaltherapeut.nl

Anand De weer 131 1503 WL Zaandam T. 0757112133 info@anand.nl www.anand.nl

30


ANDULLATIETHERAPIE

ANDULLATIE ZORGT VOOR PIJNVERLICHTING, PERFORMANCE EN WELLNESS. HET GEEFT U MEER LEVENSKWALITEIT EN VITALITEIT.

DE VIJF BASISPRINCIPES VAN ANDULLATIE: Powered by by Powered

Celactivatie

Overlapping van pijnsignaal door aanmaak endorfine

Betere doorbloeding

Activering van ontspanningsmechanise

HOME HEALTH PRODUCTS, NEERLOOPWEG 9, 4814 RS BREDA, 076-53 29 050 WWW.HOMEHEALTHPRODUCTS.NL , SERVICE@HHP-PROFESSIONAL.COM

Stimuleren van lymfestroom

Massage Zaken 4-2016  

Massage Zaken hét meest gelezen vakblad in de Massage Branche. Lezers kunnen hun kennis verbreden en verdiepen en tegelijk tal van ideeën op...

Massage Zaken 4-2016  

Massage Zaken hét meest gelezen vakblad in de Massage Branche. Lezers kunnen hun kennis verbreden en verdiepen en tegelijk tal van ideeën op...

Advertisement