Page 1

MaageZaken Nummer 3 | 2017

Magazine voor de professional

P. 7 | Thai Dee P. 8 | Anand P. 13 | Chicamica P. 14 | Wellness Academie P. 16 | Column Pim Vree

P.10 | Zonnevlecht Academie Goed nieuws, massage remt spierontstekingen!


Het Hammam/Beauty Kussen: Dit kussen geeft comfortabele en stabiele ondersteuning voor uw hoofd tijdens massage en beauty behandelingen. Deze hoofdsteun is gemaakt van hard plastic met (optioneel) silicone laagjes op de schotels. Het hoofd blijft exact in de goede positie liggen en bovendien vergemakkelijkt dit kussen de benandelingen.

ACTIE

De lezers van Massage Zaken betalen slechts â‚Ź32,50 i.p.v. â‚Ź39,voor een HaLu Hammam/Beauty Kussen!

Stuur een mail naar info@massagezaken.nl of bestel het kussen op onze website www.massagezaken.nl www.halubv.com - HaLu B.V. - Watermolenstraat 24 - 4708 AN Roosendaal - The Netherlands


Massage Zaken

In deze editie van Massage Zaken

Veel interessante artikelen die u als professional in de Massagebranche kwalitatieve vakkennis bieden. Zo blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen en u kunt groeien op het gebied van Massage.

De vraag van het vakpanel van deze editie, die wij hebben voorgelegd aan deskundigen van de branche, is: “Is een breed aanbod van verschillende massages juist wel of niet goed voor mijn praktijk?� In deze editie zijn nieuwe columns te lezen, interessante artikelen en nog veel meer. Snel verder bladeren dus...

Veel leesplezier,

Britt Verhagen 3


Massage Zaken

Hét magazine voor de professional in de massagebranche. Het magazine brengt interviews

en

bedrijfsportretten,

interessante columns en informatieve artikelen. Daarnaast komen diverse partijen uit de branche aan het woord en kunt u een kijkje nemen in de praktijk van collega’s. Gepresenteerd in een frisse leesbare stijl. Massage Zaken verschijnt 6 keer per jaar. Voorwoord

3

Thai Dee

7

Anand

8 10

Zonnevlecht Academie Chicamica

13

Wellness Academie

14

Column Pim Vree

16

7 Thai Dee Bij mij zijn het altijd de schouders die opspelen als ik het druk heb. Ik weet dat mijn schouders me dan vertellen dat ik wat vaker even iets anders moet doen als ik veel achter de computer zit. Of ergens teveel mijn schouders onder wil zetten of teveel op mijn schouders krijg als deze weer eens van zich laten horen. Een soort alarmbel waarnaar het de ene keer gemakkelijker luisteren is dan de andere.

Vakpanel Massage Zaken 17 • Raymond Besems • Lisett Meesters • Tirza Bottema • Pauline Trum Persbericht Nationale Massagedag Bedrijvenregister

8 Anand

18

Vaak krijgen wij de vraag of het geven van een massage niet vermoeiend of zwaar is. Net zoals bij yoga krijgen veel van onze cursisten het idee dat je lichamelijk sterk moet zijn. Niets is minder waar, ontspanning is de sleutel. Sterker nog, als massage therapeut kom je er na een sessie ook ontspannen en meditatief uit.

23 4


Massage Zaken

10 Zonnevlecht

Massage Zaken Nummer 3 • 2017

Academie

Goed nieuws! Sporters en cliënten met aandoeningen zoals Artritis of Dystrofie zijn gebaat bij kort durende behandelingen. Spierontsteking is een aandoening dat vrijwel bij iedereen kan voorkomen. Spierontsteking kan in een enkele spier plaatsvinden, of op meerdere plekken. Kenmerk is vooral verminderde spierkracht, zwelling van de spieren of afbraak van spiervezels.

Een uitgave van

Kasteelstraat 16, Heijen

- 13 ChicamicaOshadhi

Postbus 178, 6590 AD Gennep

Hydrolaten of hydrosols zijn 100% natuurlijk Planten- en Bloemenwaters. Hydrolaat ontstaat bij de waterdampdestillatie van essentiële olien. Zij bevatten de wateroplosbare plantenstoffen en hebben gelijke werking als de betreffende essentiële olie. De werking is echter milder, zachter.

www.massagezaken.nl

Tel: 0485 - 513316 / 518983 Fax: 0485 - 518461 E-mail: info@bodybiz.nl www.bodybiz.nl

Uitgever Ben Verhagen Redactie Patricia de Ryck Verkoop Club Creations - Britt Verhagen info@massagezaken.nl Orderadministratie Hermie Verhagen Vormgeving Club Creations Britt Verhagen Druk Boumans & Verhagen, Heijen

16 Column Pim te

Abonnementen Telefoon 0485 513316 Abonnementen kunnen op elk gewenst

Vree

Ooit heb ik een prachtig artikel over aanraken gelezen. De grote boodschap van dat artikel was dat aanraken een eerste levensbehoefte van de mens was. Zo hadden gruwelijke onderzoeken in de tweede wereldoorlog aangetoond dat baby-aapjes die mochten kiezen tussen eten of een knuffelbeer voor de knuffelbeer gingen.

tijdstip ingaan. Alle abonnementen lopen tot 1 januari en worden automatisch verlengd, tenzij de abonnee uiterlijk voor 1 november van het lopende abonnementsjaar schriftelijk opzegt. Abonnementsprijs: 45 euro voor 6 nummers per jaar. Advertenties

22 Laatste woord

Body Biz International BV Britt Verhagen Telefoon: 0485 513316 E-mail: info@massagezaken.nl Copyrights Artikelen uit deze uitgave mogen niet

Massage staat niet stil. Zodra je start met het leren van massage technieken zul je ervaren dat je steeds dieper en dieper wilt gaan. Je honger naar verdieping en technieken wordt steeds groter. Massage is een van de meest subtiele kunsten in lichaamswerk. Het is niet alleen een kwestie van kennis, het is zeker ook de kennis van liefdevolle aanraking.

5

worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Body Biz International BV behoudens de door de wet gestelde uitzonderingen. Aan de inhoud van dit blad kunnen geen rechten worden ontleend. Massage-Zaken is een handelsnaam van Body Biz International BV.


Welkom bij Zonnevlecht Opleidingen “U bent in goede handen� Persoonlijke aandacht, begeleiding en advies zijn onze sleutelwoorden. Met trots en passie begeleiden wij onze cursisten in of naar het massagevak. Onder begeleiding van onze professionele trainers / docenten verzorgen wij voor u de massage cursus of opleiding die u verdient. Binnen Zonnevlecht Opleidingen bieden wij u alle ruimte om te

Wish it... Dream it... Do it.

Bezoek onze website www.zonnevlechtopleidingen.nl

groeien in uw vak en persoonlijkheid. Wij begroeten u graag bij Zonnevlecht Opleidingen.


Massage Zaken

Thaise Massage bij Piriformis Syndroom Bij mij zijn het altijd de schouders die opspelen als ik het druk heb. Ik weet dat mijn schouders me dan vertellen dat ik wat vaker even iets anders moet doen als ik veel achter de computer zit. Of ergens teveel mijn schouders onder wil zetten of teveel op mijn schouders krijg (toelaat) als deze weer eens van zich laten horen. Een soort alarmbel waarnaar het de ene keer gemakkelijker luisteren is dan de andere. Veel mensen hebben bij stress ook last van de onderrug of pijn in de bilregio. Dit kan o.a. betekenen dat er sprake is van beenlengteverschil, iemand een verkeerde beweging heeft gemaakt, te zwaar heeft getild of bijvoorbeeld teveel lunges hebben gedaan.

gende bilspier en loopt van het heiligbeen naar de heupkop. De nervus ischiadicus (de grote beenzenuw) loopt direct onder deze spier. Een gespannen piriformis drukt daardoor direct tegen deze zenuw aan.

Vanuit de Oosterse lichaamsleer kan dit ook een signaal zijn dat je gevoel van basisveiligheid is aangetast. Je letterlijk steviger in je eigen basis mag gaan staan. Of over angsten heen mag stappen. Meer mag vertrouwen op wat het leven je brengt en hiervoor durven gaan.

Wat zijn tekens & symptomen van het piriformissyndroom? Bij het piriformis syndroom ervaar je pijn diep in je bil. Deze pijn kan uitstralen naar je rug, dij, kuit, enkel of voet. Daarom wordt het vaak verward met een hernia. Bij het piriformis syndroom ervaar je echter ook pijn als de piriformis op rek wordt gebracht of aanspant. Daarnaast zie je vaak een vermindering van de bewegingsuitslag van de heup en geeft druk op de piriformis pijntoename.

Je billen en onderrug vormen letterlijk de basis van je romp. Vanuit de chakra’s bekeken bevinden de onderste basischakra’s zich hier. Vanuit de meridianen staat het element Water, wat onder andere staat voor met de stroom van het leven mee durven gaan, in verbinding met de lage rug en bilregio. Een verhoogde spanning en pijn in dit gebied kan dus een alarmbel zijn die je vertelt dat je meer vanuit vertrouwen en je eigen basis in het leven mag gaan staan.

Wat kun je hier als masseur aan doen? Door de piriformis langzaam op rek te brengen, te pulsen en te masseren maak je de spier langer en meer ontspannen. Zoals je hierboven kunt lezen geeft rek en druk pijntoename. Dus fijn is de behandeling in eerste instantie niet. Maar je zult al snel merken dat de spier zachter wordt en daarmee de pijn afneemt.

Span je vaak je spieren in dit gebied aan omdat je je bijvoorbeeld onveilig voelt, dan gaan deze spieren na verloop van tijd permanent onder spanning staan. Weten als het ware niet meer wat het is om te ontspannen.

Inspiriatie opdoen? Bekijk ons demonstratiefilmpje Thaise yogamassage van de piriformis: yogamassage.nl/blog Tirza Bottema Directeur massage opleiding Thai Dee

Een van de klachten die kan ontstaan als je je bilspieren teveel aanspant, is het piriformis syndroom. De piriformis is een dieper lig-

7


Massage Zaken

Ontspanning in de massage: de uitgangspunten Wie ooit een massage heeft ondergaan weet hoe ontspanning (en als de massage therapeut het erg goed heeft gedaan) stilte in het hoofd en lijf aanvoelt. Vaak krijgen wij de vraag of het geven van een massage niet vermoeiend of zwaar is. Net zoals bij yoga krijgen veel van onze cursisten het idee dat je lichamelijk sterk moet zijn. Niets is minder waar, ontspanning is de sleutel. Sterker nog, als massage therapeut kom je er na een sessie ook ontspannen en meditatief uit. Massage leren kan iedereen. Het geven van een massage is niets minder dan aandachtig luisteren met de handen en hierop inspelen. Maar wat betekent dat? Er komt hier het een en ander bij kijken.

Ontspanning en het geven van massages Allereerst is het belangrijk om zelf innerlijke rust te ervaren. In de Ayurveda wordt bijvoorbeeld gezegd, dat de massage therapeut moet zorgen voor innerlijke rust om dit door te kunnen geven aan een ander. Door middel van ademhaling, meditatie en yoga zorg je voor ontspanning. Vervolgens ga je jezelf aarden en dan breng je je aandacht naar je handen toe.Vanuit deze aandacht maak je contact met het lichaam van de cliënt. Door je intuïtie in te zetten ervaar je wat er in het lichaam gebeurt, waar eventuele blokkades (of knopen) zitten. Volg wat het lichaam je vertelt met de handgrepen uit bijvoorbeeld de ontspanningsmassage. Je zult zien dat het lichaam steeds meer in ontspanning komt. De client zal bijvoorbeeld steeds dieper ademhalen. De stilte die je zelf ervaart na de massage sessie komt uit mindfulness. Je hebt immers een uur lang je aandacht geschonken aan één handeling.

Waar te beginnen Ik kan mij voorstellen dat bovenstaand verhaal nog geen duidelijk beeld geeft van hoe je ont-

Mediteren: de kern, effecten en zelfreflectie

Er komen veel verschillende factoren kijken bij mediteren. Maar wat doet het nu precies met je? Wat is de kern en welke effecten kun je ervan ondervinden? Waarom heb je er baat bij en hoe zorg je er nu voor dat de effecten blijvend kunnen worden?

spanning in massage precies kunt aanpakken.

Wat doet meditatie met je?

Ben je enigzins geprikkeld door deze werkwijze

Allereerst een tip: denk hier niet te veel over na. Hoe minder verwachtingen of

als massage therapeut? Dan kan ik je vertellen

doelen je hebt als je gaat mediteren, hoe beter. Het is bij mediteren niet de be-

dat het allemaal vanzelf gaat wanneer je ver-

doeling dat je aandacht geeft aan de dilemma’s die je bijvoorbeeld bezig houden.

trouwt op je eigen kunnen. Met de integratie

Probeer er juist afstand van te nemen en er dus niet inhoudelijk op in te gaan. Het

van meditatie, intuïtieve ontwikkeling, yoga en

voornaamste doel van meditatie is dat je even een pauze kunt nemen van het vlie-

reiki, leer je hoe je meer kunt bieden dan alleen

gensvlugge leven en de dingen die je bezighouden. Laat alles los. Je zult merken

een massage. Je leert namelijk te luisteren, voe-

dat dit je meer ruimte geeft, waardoor je tot rust komt en waardoor je inzicht krijgt

len en omgaan met een ander.

in jezelf. Je wordt niet meer geleefd, maar hebt de rust om zelf keuzes te maken.

8


Massage Zaken

Gelukshormoon en massage, hoe werkt dat nou precies?

Vraag je je weleens af waarom je na het geven van een massage je ontspannen voelt? Je hebt bv. je partner net een rug massage gegeven. Terwijl hij/zij langzaam wakker wordt ervaar je een stilte van binnen. Een klein geluksgevoel die van diep binnen langzaam naar boven groeit. Dit geluksgevoel wordt veroorzaakt door Oxytocine en Serotonine, ook wel de gelukshormonen genoemd.

Wat de huid met het gelukshormoon te maken heeft Wist je dat ons huid een rol speelt in het stimuleren van hormonen die verantwoordelijk zijn voor een prettige en ontspannen stemming? Met een oppervlakte van twee vierkante meter is het ons grootste orgaan. Het is dan ook een van onze belangrijkste organen. Zonder de huid zouden wij namelijk niet kunnen leven. Onze tast- en pijn zintuigen in de huid zijn onmisbaar voor ons contact met de buitenwereld. Een prettig contact met de huid tussen jou en de gemasseerde persoon tijdens een massage, stimuleert het hormoon oxytocine via de hypothalamus in de hersenen. Dit effect wordt aan beide kanten opgeroepen. Dit is de reden waarom zowel jij als de gemasseerde persoon dit gelukshormoon oxytocine ervaren. Effecten van stimulatie van oxytocine • Lagere bloeddruk • Lagere hartslag • Minder stresshormonen in bloed • Rustiger, minder agressief • Minder lichamelijke klachten en verhoogde kans op betere gezondheid

De positieve effecten van mediteren Het zijn er te veel om op te noemen, maar een aantal effecten zijn heel belangrijk en goed waarneembaar, zoals: • Een verbeterde concentratie • Ontspanning • Leren loslaten (dit wordt ook wel ‘onthechting’ genoemd) • Het voorkomen van en omgaan met spanning, stress en onrust • Het herkennen van en leren omgaan met emoties • Een vergroot empathisch vermogen • Een versterkt immuunsysteem • Meer helderheid Er zijn verschillende vormen van mediteren en iedere vorm kent andere effecten. Soms merk je de effecten al vrij snel, bijvoorbeeld tijdens of direct na het mediteren. Andere effecten transformeren je en werken de rest van je leven door.

Serotonine, een leuke bijkomstigheid Mocht je na het lezen van de effecten hierboven al te staan trappelen om nog meer massages te geven, deel ik graag nog een leuk weetje met je. Wanneer tijdens huidcontact oxytocine geproduceerd wordt, stimuleert dit hormoon ook de productie van serotonine, ofwel het stemmingshormoon. Serotonine wordt in de hersenen en in de darmen geproduceerd en speelt een rol bij o.a. slapen, je stemming en je bioritme. Serotonine heeft ook een stimulerend effect op de productie van oxytocine. Ze spelen beiden een belangrijke rol in je stemming. • Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressies en verdriet. • Een teveel aan serotonine kan leiden tot agressie en boosheid.

Zelfreflectie Er zijn twee momenten waarop je zelfreflectie kunt toepassen bij meditatie: erna of ervoor. Wanneer je vóór het mediteren reflecteert, kun je je intentie meenemen als je gaat mediteren. Let er wel op dat je niet over die intentie gaat nadenken, want je moet juist alles loslaten. Reflecteer je ná het mediteren, dan ben je al meer tot verstilling gekomen. Dit geeft je de mogelijkheid vanuit je intuïtie te reflecteren i.p.v. uit ratio. Je hebt meer losgelaten, waardoor er meer ruimte ontstaat voor blijvende verandering.

Het effect van massage is een tweerichtingsverkeer Zoals je hierboven gelezen hebt is het effect van het geven en ontvangen van een massage zowel bij jou als de gemasseerde aanwezig. Dit is ook een van de redenen waarom wij van onze cursisten te horen krijgen dat zij zich ontspannen voelen tijdens de cursus. Mocht je nog vragen hebben, stuur dan een mail naar info@anand.nl. Hopelijk mogen wij je straks ook verwelkomen als een van onze ontspannen cursisten bij de cursus ontspanningsmassage.

9

Auteur: Raymond Besems


Massage Zaken

Massage remt spierontstekingen Goed nieuws! Sporters en cliënten met aandoeningen zoals Artritis of Dystrofie zijn gebaat bij kort durende behandelingen. Spierontsteking is een aandoening dat vrijwel bij iedereen kan voorkomen. Spierontsteking kan in een enkele spier plaatsvinden, of op meerdere plekken. Kenmerk is vooral verminderde spierkracht, zwelling van de spieren of afbraak van spiervezels. De oorzaak ligt meestel binnen een abnormale reactie van het immuunsysteem binnen het lichaam. De reactie van het afweersysteem heeft weer gevolgen voor het lichaamsweefsel. Infecties zijn vaak de aanstichters, maar parasieten, bacteriën en virussen zijn ook van invloed. Sporters komen vaak met klachten door herhaaldelijke overbelasting. Massages met een duur van ongeveer 10 minuten laten uit onderzoek zien dat ontstekingen in spieren af nemen. Onderzoekers van de Canadese McMaster University hebben dit vastgesteld. Al jaren is het een gegeven dat massages veel gunstige effecten bereiken bij spierspanningen en -pijn. In dit onderzoek kijken we letterlijk in de spier. Massage lijkt nu ook van positief invloed te zijn op ontstekingsreacties in de spiercellen. Daarnaast wordt het aanmaken van meer mitochondria gestimuleerd. Mitochondriën hebben de primaire functie om de ATP-productie en de cellulaire stofwisselingen te reguleren binnen de spier. De ATP -productie is verantwoordelijk voor de reactie binnen de spiercellen. Crane was verrast dat zo’n korte massage deze effecten kon bewerkstelligen. De studie is dan wel een eerste stap in de richting van nieuwe therapieën voor allerlei spieraandoeningen.

10


Massage Zaken

• Artritis is een infectie van de gewrichten waarbij de oorzaak kan liggen door ontstekingen, verwondingen of reumatische aandoeningen. Artritis kan worden onderscheiden van Artrose, zonder dat er sprake is van een ontsteking. Verschijnselen zoals hevige pijn bij drukking en beweging van het gewricht zijn dan niet onbekend. Er vormt zich rondom het gewricht ontstekingsvocht in plaats van gewrichtsvocht. Hierdoor raakt het gewrichtskraakbeen verstoord. Het nadelige gevolg van een gewrichtsontsteking is de beschadiging aan het kraakbeen. Doordat kraakbeen niet snel geneest, duren gewrichtsontstekingen relatief langer. Dit kan weer leiden tot gewrichtsdestructie. • Dystrofie laat duidelijk zien dat de spieren zwakker worden en het gewricht last ondervindt van deze aandoening. Dystrofie kent vele vormen en zien we relatief vaak in een traumatische vorm. Dit ontstaat wanneer er sprake is van een ongeval. Chronische dystrofie kenmerkt zich vooral na een operatieve behandeling. De verzwakking van spieren, pezen en weefsel kan zelfs leiden tot het verloren gaan van de lichamelijke functies. Therapeutische massage behandelingen van 10 minuten zouden zowel chronisch als traumatisch schade kunnen beperken of zelfs kunnen voorkomen door het herstel van de cellen binnen het weefsel.

“Verrassend is dat er in een kort tijdsbe-

stek zo’n resultaat kan worden behaald.” Voor dit onderzoek zijn 11 mannen met een leeftijd van rond de 25 onderzocht. Tijdens dit onderzoek moesten de mannen fietsen, net zo lang tot ze niet meer konden. Vereist was minimaal 70 minuten vol te houden. Vervolgens werd 1 been gedurende tien minuten gemasseerd. Doordat er biospies waren afgenomen van beiden benen, voor massage en na de massage, kon worden vastgesteld dat het gemasseerde been duidelijk minder ontstekingscellen liet zien.

Wat vooral interessant aan deze studie is, is het feit dat er nog nooit eerder naar het effect van massage binnen de spier is gekeken. Er is nu duidelijk aangetoond dat massage de ontstekingsreactie van de spiercel verminderd. Daardoor biedt een massage een positief effect op blessures of ontstekingen.

Verrassend is dat er in een kort tijdsbestek zo’n resultaat kan worden behaald. Het lijkt er dus op dat massages hetzelfde doet als bepaalde pijnstillers. De studie is dus een eerste stap in de richting van nieuwe therapieën voor diverse spieraandoeningen.

Een spier is een weefselstructuur van cellen die over de eigenschappen beschikken te kunnen contraheren (samentrekken) wat beweging mogelijk maakt. Spierweefsel kennen we in drie vormen; dwarsgestreept - , hartspierweefsel en glad spierweefsel. Spieren bestaan microscopisch gezien, uit meer dan enkele vezels. Binnen de spier vinden we meerdere spierbundels dat zijn bescherming krijgt van de spierbundelschede. Daarin vinden we kleinere spierbundels met zenuwvezels. De zenuwvezels hebben een verbinding om bewegingen, aangestuurd vanuit de hersenen, te realiseren.

Binnen de Zonnevlecht academie zijn diverse opleidingen gericht op massage therapieën. De modulaire opleiding voor de Natuurgeneeskundig Therapeut biedt de Shiatsu Massage, Klassieke Massage met anatomie en Manuele lymfedrainage aan.

Shiatsu Massage richt zich voornamelijk op zelf genezend vermogen van het lichaam. De klassieke massage met Anatomie is gericht op het ontspannen en het activeren van spieren. Verbeterd doorbloeding en het afvoeren van lymfevocht. Manuele lymfedrainage richt zich vooral op de vochtafvoer binnen de lymfebanen. Geïnteresseerden in de massage modules kunnen contact opnemen met de Zonnevlecht Academie. Tel; 085-4851685 of mailen met; info@zonnevlechtacademie.nl Op onze website: www. zonnevlechtacademie.nl staan de modules uitgebreid beschreven.

11


Massage Zaken

Neem nu een jaar abonnement op Massage Zaken! En ontvang de laatste 3 nummers in 2017 voor slechts

Lezers kunnen hun kennis verbreden en verdiepen en

€ 22,50 i.p.v. € 25,00 !

tegelijk tal van ideeën opdoen voor nieuwe technieken en therapieën. Massage Zaken biedt praktische en vakgerichte informatie. Iedere editie heeft een ander

Massage is therapy for the

thema wat centraal staat. Er bevindt zich ook een vakpanel, waarin professionals hun ideeën en bevindingen geven ten aanzien van dat betreffende thema.

mind, the body and the spirit!

In elke editie vind men nieuws over praktijkinrichting,

Ook een keer in Massage Zaken verschijnen met uw

tips om fit te blijven, aromatherapie, productnieuws,

praktijk? Mail dan naar info@massagezaken en wij be-

bedrijfsvoering en opleidingsmogelijkheden- en infor-

kijken de mogelijkheden voor een interview. U krijgt

matie. Daarnaast biedt Massage Zaken informatieve

bij deelname een GRATIS jaar abonnement op Massa-

reportages en praktijkgerichte informatie voor een ge-

ge Zaken cadeau!

richte en professionele bedrijfsvoering. Op onze website www.massagezaken.nl /abonnement kunt u zich aanmelden voor een jaar abonnement op Massage Zaken. Of stuur een mail met uw NAW gegevens naar abo@bodybiz.nl o.v.v. MZ2017 om de korting te ontvangen.

Het vakblad verschijnt zes keer per jaar. Wilt u een proefabonnement, vult u dan het formulier in bij ‘Abonnement’ op onze website. Indien u al overtuigd bent, waar wacht u dan nog op? Voor (redactionele) vragen of suggesties kunt u contact opnemen met de redactie.

12


Massage Zaken

Hydrolaten uitgelicht Hydrolaten of hydrosols zijn 100% natuurlijk Planten- en Bloemenwaters. Hydrolaat ontstaat bij de waterdampdestillatie van essentiële olien. Zij bevatten de wateroplosbare plantenstoffen en hebben gelijke werking als de betreffende essentiële olie. De werking is echter milder, zachter. Hydrolaten hebben o.a. de volgende toepassingen: • Als gezichtslotion, bijv. Immortelle, Hammamelis, Rozen en Oranjebloesem. • Na het scheren om de huid te kalmeren. • Als Haarlotion • Als body water, heerlijk voor de huid met een verfijnde subtiele geur. • Bij het koken, om gerechten en dranken te verfijnen. • Hydrolaten kennen veel toepassingen bij kwaaltjes en op energetisch niveau. Alle Hydrolaten van Oshadhi zijn 100% natuurlijk zonder toevoeging van Alcohol of conserveringsproducten. Veel informatie over

Meer informatie:

toepassingen vindt je in het dit jaar uitgekomen boek Hydrolaten, geschreven door Veerle Waterschoot. Dit boek is via onze webshop

www.oshadhi.nl

te bestellen.

13


Massage Zaken

Is massage bij warm weer een goed idee? Massage en wellness zijn ‘hot’, maar kan het ook ‘te hot’ zijn voor een massage? Dat is een vraag die we steeds vaker horen als de temperaturen beginnen te stijgen of als er een hittegolf voor de deur staat. We zien bijvoorbeeld ook steeds vaker op stranden van (sub)tropische vakantieoorden een massagetent staan. Is dit wel verantwoord en gezond? We geven hier antwoord op de vraag of massage bij warm weer een goed idee is. Waarom massage wel een goed idee is!

Gevaar van massage bij hitte – uitdroging

Het antwoord op de vraag of massage wel of geen goed idee is, is niet eenduidig en hangt van verschillende factoren af. Massage kan wel een goed idee zijn, wanneer de hogere temperatuur een comfortabel gevoel geeft. Het kan de ontvanger helpen om gemakkelijker te ontspannen, dan bij lagere temperaturen. Door juist bij hoge temperaturen ontspannen stil te gaan liggen en het laten vertragen van je hartslag koel je af. Dit gaat echter alleen op als het om een subtiele ontspannende massage gaat. Door massagetechnieken te gebruiken met minder druk en wrijving komt er minder warmte vrij. Kies daarbij massageolie die een fris gevoel geeft op de huid, bijvoorbeeld massageolie met eucalyptus of mint.

Bij warm weer verliest het lichaam sowieso al meer vocht. Omdat massage de vochthuishouding stimuleert, moet je oppassen voor dehydratatie van het lichaam. Het is bij een massage altijd belangrijk om zowel vooraf als erna voldoende water te drinken, bij warm weer is dit extra belangrijk. Als massagetherapeut dien je bij het geven van massages bij warm weer alert te zijn op de symptomen van uitdroging. De eerste symptomen zijn vaak niet zo opvallend; vermoeidheid, concentratieproblemen en een suf gevoel. Probeer dit toch op tijd te detecteren, want dehydratatie in een vergevorderd stadium kan tot een shock leiden. Tip: laat je klanten drinken voordat ze dorst krijgen. Dorst is namelijk een sein dat het proces van uitdroging al is begonnen.

14


Massage Zaken

Gevaar van massage bij hitte – huid en spieren Een probleem bij het geven van massages bij warm weer, kan zijn dat ze bepaalde gezondheidsproblemen kunnen aanwakkeren, waaronder huidproblemen. Door de hitte in combinatie met de massage ontstaan er sneller huidproblemen. Wanneer iemand bij warm weer extra zweet, kunnen de zweetklieren verstopt raken. Dit kan leiden tot blaasjes, jeuk en irritatie. Masseer altijd alleen de gezonde, intacte huid. Hoewel spieren bij warm weer gemakkelijk ontspannen, kan aan de andere kant de warmte er ook toe bijdragen dat er spierkrampen ontstaan. Dat komt omdat door het zweten het lichaam te veel zouten verliest.

Geen hot stone massage bij warm weer Wanneer je je massagetechnieken aanpast en goed de conditie van je klant in de gaten houdt, kun je gewoon een massage geven bij warm weer. We raden in ieder geval wel af om een hot stone massage te geven bij warm weer. Het lichaam heeft in deze situatie niet de mogelijkheid om af te koelen. Wanneer het lichaam meer warmte vasthoudt dan dat het kwijtraakt, kan er een hitte-uitputting optreden. Het geeft symptomen die lijken op griep: • Veel zweten, maar een koele huid • Bleekheid of juist roodheid • Duizeligheid en braken • Futloos gevoel • Hoofdpijn • Spierkrampen • Flauwvallen

Een goed alternatief is een cold stone massage met marmeren stenen die in ijs worden gekoeld. In onze Cursus Hot Stone Massage is veel aandacht voor het verantwoord en veilig geven van hot stone massages.

Airconditioner of ventilator aanzetten tijdens de massage? Een airconditioner raden we in meeste gevallen af. Door het te grote verschil tussen de buitenen binnentemperatuur is de kans groot dat de ontvanger na de massage last krijgt van stijve spieren. Er zijn ook heel wat mensen die door grote temperatuurverschillen last krijgen van hoofdpijn. Ook een ventilator kan vanwege de tocht voor stijve spieren zorgen. Het is daarom beter om in plaats van een airconditioner of ventilator je massagetechnieken af te stemmen op het warmere weer en verkoelende olie te gebruiken.

Wellness Academie

Is zweten goed voor je huid?

Tijdens een stevige work-out of een warme zomerse dag ontkom je er niet aan; het zweet druppelt van je gezicht. Zweten is een natuurlijk proces binnen ons lichaam en heeft belangrijke functies. Maar hoe zit het nu met zweten en de huid? Is zweten goed voor je huid of juist niet? Daar krijgen we binnen de schoonheidsbranche regelmatig vragen over. Daarom geven we in dit artikel antwoord op deze vraag. Zweten is goed voor je

Er zit wel een ‘maar’ aan!

Iedereen zweet de hele dag door. Op bepaalde momenten

Het is niet de bedoeling dat het zweet gedurende een lange tijd op je huid blijft kleven,

kun je heviger zweten, bijvoorbeeld bij warm weer. Wanneer

want dan heeft het minder gunstige gevolgen. Het zweet voert allerlei afvalstoffen af en

de huid flink begint te zweten, vinden de meeste mensen

verwijdert vuil uit je poriën. Daarnaast zorgt het ook dat het eventuele vuil op je huid aan

dit maar een onprettig en onfris gevoel. Er is niets tegen

de huid blijft kleven. Reinig je niet meteen na het zweten je huid, dan kan dit leiden tot

te doen, het is een natuurlijk proces dat essentieel is voor

onder andere puistjes, milia en warmte-uitslag.

je lichaam. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt, zodat je lichaam normaal kan blijven functioneren. De zweet-

Bij warmte-uitslag raken de zweetklieren en haarfollikels verstopt. De zweetklieren slagen

druppeltjes verdampen op je huid en dit zorgt voor de af-

er niet meer in om het zweet uit het lichaam weg te voeren. Dat komt door druk op de

koeling. Leer alles over de werking van het menselijk lichaam

huid, bijvoorbeeld door te strakke kleding of huid die tegen elkaar aan wordt gedrukt (on-

in de Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

derkin, onder de borsten, buikplooien, etc.). Door het zoutgehalte in het zweet, gaat de

Zweten is goed voor je huid Zweten is dus goed voor je lichaam in het algemeen, maar is

huid irriteren. Er verschijnen ontstekingen en irritaties in de vorm van kleine doorzichtige of rode bultjes.

het ook goed voor je huid. Ja, is het antwoord. Door flink te

Huidproblemen door zweten voorkomen

zweten worden de poriën van je huid als het ware ‘schoon-

Weet je dat je erg zult gaan zweten, bijvoorbeeld omdat je gaat sporten of omdat het

gespoeld’. Maar dat niet alleen, zweten kan zelfs slechte

een warme dag gaat worden, zorg dan dat je zowel vooraf als direct achteraf je huid goed

bacteriën bestrijden, zoals de E-coli bacterie en de staphy-

reinigt. Let ook extra goed op het reinigen van huidplooien, hier is door de combinatie

lococcus aureus. Dit komt omdat in het zweet een natuurlijk

van warmte, vocht, druk en wrijving het risico op huidirritatie nog groter. Voor de gezichts-

antibioticum zit, dat dermcidin heet. Het is dus niet voor

huid geldt dat het aan te raden is om geen of zo min mogelijk make-up te dragen, omdat

niets dat mensen al sinds jaar en dag over de hele wereld

je poriën anders sneller verstopt raken. Verder moeten ook mensen die last hebben van

stoombaden nemen en in de sauna gaan. De meeste men-

atopisch eczeem extra opletten. Zweet dat opdroogt op de huid kan bestaande huidpro-

sen voelen zich hierna als herboren en hun huid krijgt zijn

blemen aanwakkeren en verergeren.

natuurlijke glans terug.

15

Wellness Academie


Massage Zaken

COLUMN PIM IS TE VREE

Pim Vree, bekend als de Massage-Guru van Utrecht, is van origine lichaamsgericht psychotherapeut. Vanuit zijn gepassioneerde betrokkenheid bij alles wat met massage te maken heeft, houdt hij nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en steekt daarbij zijn - soms controversiële - mening niet onder banken of stoelen. Tevens belicht hij waar gebeurde massageverhalen uit de praktijk. (Pim Vree is eigenaar van Centrum te Vree, Vreeling deep tissue, Vreeling BodyMindTherapy en Losjes Massage).

NATuurlijk < > CULtuurlijk (1/2) Ooit heb ik een prachtig artikel over aanraken gelezen. De grote boodschap van dat artikel was dat aanraken een eerste levensbehoefte van de mens was. Zo hadden gruwelijke onderzoeken in de tweede wereldoorlog aangetoond dat baby-aapjes die mochten kiezen tussen eten of een knuffelbeer voor de knuffelbeer gingen en dat baby-mensjes – nu wordt het echt gruwelijk - die wel melk uit de fles kregen maar niet aangeraakt werden na gemiddeld zes maanden stierven.

“Aanraken is goed voor ons welbevinden en dus voor ons voortbestaan. Want aanraken maakt onder andere endorfine vrij.“

Aanraken is een eerste levensbehoefte. Dat weten we van oudsher toen de mensen elkaar nog vlooiden, wat apen nog steeds doen. Om die vlooien te verwijderen uiteraard (en direct op te eten = gezond), maar ook om wat ons evolutionair is meegegeven, namelijk dat aanraken goed is voor ons welbevinden en dus voor ons voortbestaan. Want aanraken maakt onder andere endorfine vrij. Ook toen bij de mens de vlo vrij-

Wanneer iemand anders je aanraakte was de normale reactie: hé wat

wel uitgebannen was ging het aanraken door. Het werden nu

wil je van me! Een hartelijke knuffel werd met wantrouwen ontvan-

meer langere bewegingen en knedingen, kortom het begin

gen. Het is voor mensen uit aanraakarme gezinnen dan ook een big

van wat we nu massage noemen. Aanraken stond toen volko-

step om naar de masseur te gaan. Terwijl deze doelgroep het juist

men los van seksualiteit. Bij de oude Grieken en de Romeinen

zo ontbeert. We zien hier een mooi voorbeeld van hoe cultuur de

was het de gewoonste zaak van de wereld, zo ook in India en

natuur op een negatieve manier domineert. Mensen zijn kennelijk

noem maar op.

in staat om onderlinge afspraken te maken (= cultuur) die tegen hun natuurlijke behoefte in gaat. Interessant? Lees dan volgende keer

In het Westen verdween echter het aanraken en het masseren

meer over dit onderwerp. Maar voor nu eerst deze tip aan alle mas-

naar de achtergrond met de opkomst van het Calvinisme (De-

seurs: raak lekker aan, maar laat jezelf ook lekker VEEL aanraken!

scartes) en al eerder door de invloed van religies. Aanraken werd zelfs taboe en dit bereikte zijn hoogtepunt rond de jaren zestig in de vorige eeuw. Ik ontving en ontvang nog steeds in

Centrum te Vree

mijn praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie, genaamd Centrum te Vree, menig cliënt met problemen op het gebied

Bemuurde Weerd OZ 18 | 3514 AN Utrecht | T. 06 - 54375173 T. 030-2300451 | info@centrumtevree.nl | www.centrumtevree.nl

van intimiteit/seksualiteit. In vrijwel alle gevallen kwam deze cliënt uit een aanraakarm milieu. Aanraken werd verwezen van het domein van de groep naar het domein van de relatie.

16


Massage Zaken

“Is een breed aanbod van verschillende massages juist wel of niet goed voor mijn praktijk?” Bovenstaande vraag heeft Massage Zaken aan deskundigen van het vakpanel voorgelegd. Laat u inspireren door hun reacties. Wilt u zelf reageren op de stelling of de uitspraken of heeft u zelf een goede vraag voor de deskundigen? Mail dan naar: info@massagezaken.nl onder vermelding van ‘De Stelling’.

17


Massage Zaken

Volgende Nationale Massagedag zaterdag 30 juni 2018! De eerste Nationale Massagedag was zaterdag 24 juni jl. en mogen we toch wel een succes noemen. Meer dan 60 massagepraktijken verspreid over het hele land zich bij het initiatief aangesloten. Zij openden deze dag hun deuren voor het brede publiek. Onder het motto â&#x20AC;&#x2DC;Aanraken magâ&#x20AC;&#x2122; hebben zij vrijblijvend een eerste kennismaking met massage aangeboden. Ook diverse opleidingsinstituten openden hun deuren door activiteiten en workshops te organiseren. De Nationale Massagedag is een initiatief van Holos, academie voor massagetherapie. Volgend jaar is de tweede Na-

In hartje Utrecht, heeft Holos workshops stoelmassa-

tionale massagedag in Neder-

ge georganiseerd, gratis kennismakingsmassage en

land op zaterdag 30 juni 2018.

stoelmassages gegeven. Ook aan de kinderen was

Noteer deze datum alvast in je

er gedacht. Er was een springkussen aanwezig en

agenda en kijk op de speciale

ook zij kregen de mogelijkheid om op een speelse

Facebookpagina om met jouw

manier met massage en aanraking kennis te maken.

praktijk aan te sluiten bij dit ini-

Holos vierde tevens haar 30 jarige bestaan. Met de

tiatief.

Nationale Massagedag wil Holos het publiek op een

https://www.facebook.com/

laagdrempelige manier kennis laten maken met de

Nationalemassagedag/

kracht van aanraking. Zo draagt Holos bij aan een vriendelijke en accepterende samenleving.

18


Massage Zaken

Raymond Besems Raymond Besems is de oprichter en eigenaar van Anand. Hij verzorgt o.a. de cursussen ontspanningsmassage, klassieke massage, meditatie, intuitie, reiki, ayurvedische massage, stoelmassage, yoga massage, mindfulness, de massage week en de yoga vakantie. Hij doet al meer dan 25 jaar aan yoga, heeft vanaf 1999 tot 20012 een eigen massagepraktijk gehad. Vanaf 2002 geeft hij verschillende cursussen en opleidingen op het vlak van massage reiki, yoga en meditatie. In 1997 volgde hij een cursus aura healing. In 1998 ging hij voor een jaar naar India en Thailand en volgde daar leraarstrainingen in yoga, meditatie, acupressuur, voet- en handreflexologie, ayurvedische massage en Thaise yoga massage. Hij behaalde hier tevens zijn master graad in reiki. In 1999 slaagde hij voor de examens sportmassage en stoelmassage. Hij heeft met meer dan 7000 massages en reiki-behandelingen een rijke ervaring opgebouwd.

Een massagepraktijk beginnen met een beperkt aantal behandelingen Als je een eigen massagepraktijk beginnen wil, is het verleidelijk om zo veel mogelijk verschillende behandelingen te leren, zodat je klant een uitgebreide keuze heeft. Maar wist je dat het bieden van te veel keuze aan klanten kan leiden tot minder verkoop? Het is waar. Ik heb dat ervaren bij een opvallende Italiaanse ijssalon. De ijssalon viel me op vanwege het enorme aantal smaken wat tentoongespreid werd. Er waren er meer dan 100 in totaal. De verschillende smaken en kleuren waren zo fascinerend, ik moest er heen gaan om een ijsje te kopen. Maar toen gebeurde het. Ik stond naar alle smaken te kijken en ik kon niet bepalen welke te proberen. Ik liep langs de display en probeerde uit te zoeken welke smaken ik wilde proeven, maar er waren er zo veel! Ik wist niet eens waar te beginnen. Ik was overweldigd, dus ik heb besloten om te vertrekken. Wat is er gebeurd? Een uitgebreid assortiment is toch goed voor de klant? Is dat niet wat mensen willen - meer keuze? Eigenlijk niet, en hier is een universitaire studie die laat zien waarom.

De beroemde marketing studie over te veel keuzes Hier is hoe de studie werkte: Een onderzoeker van de Universiteit van Columbia heeft een tafel neergezet met verschillende soorten jam buiten een luxe supermarkt in Californië. Over een periode van twee opeenvolgende zaterdagen deden onderzoeksassistenten zich voor als winkelmedewerkers. Ze boden bezoekers monsters van 6, of van 24 smaken van een bepaald jam merk. Vóór deze studie was er een algemene overeenstemming in de marketing theorie dat meer keuzes beter is voor de klant. Mensen houden van meer opties, dus het aanbieden van meer smaken zou moeten leiden tot meer verkoop.

19

Uit de resultaten van deze studie bleek echter iets anders. Gedurende de tijd waarin 24 smaken werden aangeboden, stopten 60% van de mensen om de jam te proeven, vergeleken met 40% toen er slechts 6 smaken werden aangeboden. Deze cijfers lijken erop te wijzen dat meer keuze beter is. Maar de belangrijke vraag is: welke groep heeft meer gekocht? Van de 60 klanten die stopten toen ze 24 smaken voorgeschoteld kregen, kochten er slechts 2 een potje jam. Maar van de 40 klanten die stopten toen ze 6 smaken als keuze kregen, kochten er 12 een potje jam. Op welke tafel wil je dat jouw producten staan?

Dus hoe is dit van toepassing als je een eigen massagepraktijk beginnen wil? Natuurlijk is het niet handig als je maar één soort massage aanbiedt. Het is zeker aan te raden een massage opleiding te volgen waarin je meerdere massage vormen leert, zodat je als klant kunt kiezen. In al onze opleidingen leer je meerdere massage vormen. Aan de andere kant is het ook niet raadzaam om een eindeloos pakket aan behandelingen aan te bieden, want dan maak je het de klant onnodig moeilijk. Een eigen massagepraktijk beginnen kun je dus het best doen met een beperkt aantal behandelingen.

Anand Kralingen 27A | 1566 CC Assendelft | T. 0757-112133 info@anand.nl | www.anand.nl


Massage Zaken

Lisett Meesters

Mijn naam is Lisett, ik ben een energieke moeder, collega en vriendin. Ondersteunend aan directie ben ik het spil in het bedrijf door mijn focus op Marketing, Communicatie & innovatie bij Zonnevlecht Academie en nemPRO. Door met een open blik naar nieuwe ontwikkelingen te kijken en ontwikkeling blijvend te volgen draag ik bij aan Branding en marktaandeel. Interne en Externe communicatie behoort tot mijn kerntaken net als het organiseren van evenementen en beurzen. “Have the power to believe in your’e Business DNA” Educatie betekend voor mij veel. Het is immers de bouwsteen van onze samenleving. Vanuit je eerste stap binnen het basisonderwijs tot na de Universiteit! Kennis biedt mogelijkheden. Gelukkig is er voldoende te leren en zijn er voldoende mogelijkheden om door te mogen groeien. Have the power to believe in your’e business DNA! Self Awereness mag geen ondergeschoven kindje zijn. Weet goed waar je eigen krachten liggen en wat je kan doen om het beste uit jezelf te halen. Ontspanning blijft altijd belangrijk en vooral daar waarin je je goed voelt. Ik kan mijn gedachten volledig afzetten wanneer ik met flinke gewichten in de sportschool mezelf uitdaag. Voor de ander kan dit een dag Kite-surfen zijn. Wees goed voor jezelf, maar ook vooral voor je medemens.

Het blijft jouw behandeling! Als het gaat om verschillende massages, is het vooral de kunst om massages op je klant aan te passen. Als masseur of behandelaar ontwikkel je hiermee je eigen stijl. Dit zorgt ervoor dat jij je van andere masseurs kan onderscheiden. Masseren is een vak en daarbinnen zijn vele mogelijkheden. Massages, je kan er niet meer om heen en eerlijk gezegd hoeft dit ook niet. Massages kunnen soms pijnlijk zijn maar ook nodig. Gelukkig is de ontspanning na de behandeling meer dan waard. Masseren mag een kunst met handen genoemd worden, en het onderscheiden van jezelf als masseur is net zo belangrijk. Hoe je het beste een massage

wat minder. Wat prettig ervaart kan je altijd uitbreiden of iets langer aanbieden, dan de minder prettige handelingen. Bouw je eigen specifieke routine binnen de behandeling en ontwikkel zo jouw stempel op de uitvoering. Jouw unieke stempel wat niet zomaar vervangen kan worden door een collega, is jouw kracht om het succesvol te maken. Dit kan te maken hebben met techniek, of draai-bewegingen. kortom, jij maakt de behandeling het waard om terug te komen. Uiteindelijk is het behandelen van de vraag altijd een uitgangspunt, echter de kracht van herhalen en terugkomen kan alleen jij realiseren.

kan geven, dat ga ik niet vertellen maar er zijn wel een aantal nuttige tips. Cliënten vertellen altijd wel iets persoonlijks. Probeer dat zo veel mogelijk te onthouden. Interesse in een ander wordt altijd wel gewaardeerd. Feit is dat als men zich vertrouwd voelt, vaak meer over zich zelf gaat vertellen. (naast de noodzaak van het bezoek) Probeer in te spelen door kleurgebruik van handdoeken, geuren van oliën of kaarsen. Zelfs muziek heeft effect. Wanneer de behandeling op ontspanning is gericht, kan je ook kiezen voor geurende en fleurige bloemen. Planten hebben ook een sfeervol en nuttig effect. Denk maar eens aan de zuurstof. De inrichting van de behandelka-

Lisett Meesters Marketing & Communicatie

mer biedt ook mogelijkheden. Zorg voor prettige temperaturen en dat het ook fris ruikt, vooral belangrijk: schoon. Ga zelfs eens op je behandel-bank liggen en bedenk waardoor jij je prettig voelt. Is je

Zonnevlecht Academie

behandelbank niet te hard, kan de cliënt comfortabel liggen? Alles wat extern effect kan hebben op de behandeling is van toepassing. Uiteraard blijft het altijd een persoonlijke ontmoeting en bouw je van

Lange Amerikaweg 63 | 7332 BP Apeldoorn | T. 085 - 485 1685 info@zonnevlechtacademie.nl | www.zonnevlechtacademie.nl

daar uit ook een band op. Iedereen weet dat een client heel goed aangeeft wat prettig voelt en

20


Massage Zaken

Tirza Bottema

Tirza Bottema heeft in 1991 de basis gelegd voor wat nu het opleidingsinstituut voor Thaise yogamassage in Nederland is. Thaise yogamassage is een unieke en zeer heilzame massagevorm. Tirza is een gepassioneerde professional die sinds 1995 met hart en ziel les geeft om de Thaise massagetherapie in Nederland op een zo hoog mogelijk niveau over te dragen. En zo een bijdrage te leveren aan de expertise van Thaise massagetherapeuten en de gezondheid van hun cliënten. Daarbij kiest ze bewust voor hoge kwaliteit, kleinschaligheid en veel persoonlijke aandacht. Tirza zet zich in om een brug te slaan tussen Oost en West. Tussen de authentieke Thaise yogamassage en moderne Westerse gezondheidszorg. Door haar achtergrond als fysiotherapeut en antropoloog en haar jarenlange studie van de Thaise massage en Oosterse gezondheidsleer, beschikt ze over een unieke mix van kennis en vaardigheden, waardoor ze als geen ander de brug van Oost naar West kan slaan. Tirza heeft twee jaar in Thailand gewoond en gaat nog steeds regelmatig terug om zich te verdiepen in de Thaise massage bij vooraanstaande leermeesters.

Kijk eerst naar jezelf, wat bij je past en bepaal dan jouw aanbod! Zelf heb ik me helemaal gespecialiseerd in de Thaise yogamassage en Thaise massagetherapie. Was vanaf het eerste moment een soort van verliefd op deze massagevorm, en van daaruit ontstond de nieuwsgierigheid en behoefte naar meer. Meer kennis, meer technieken, meer stromingen binnen de Thaise massage en daarmee steeds meer verdieping en mogelijkheden. En hierdoor ook steeds meer bewondering voor de kracht van deze massagevorm. Omdat, door de opgebouwde, doorleefde kennis en ervaring, ik de Thaise massage bij steeds meer klachten in kon zetten. Ik kan mezelf dan ook met recht een specialist noemen. Dat wil niet zeggen dat iedereen dat moet zijn om een goed lopende praktijk te hebben. Het moet bij je passen om meerdere jaren, of in mijn geval al meer dan 26 jaar, vanuit verschillende invalshoeken met hetzelfde bezig te zijn. Je kunt je dan wèl onderscheiden door je hoogstaande kennis en diepgaande behandeling, maar als je iemand bent die liever alleen op ontspanningsniveau masseert, dan is dat niet nodig. Ook een ontspanningsmasseur heeft genoeg te bieden om een goed lopende praktijk te krijgen. Er zijn immers genoeg mensen die alleen een stukje ontspanning zoeken. Kijk maar naar de populariteit van ontspanningsmassages in sauna’s. En voor een ontspanningsmasseur kan een breed aanbod een mooie manier zijn om voor verschillende mensen iets te bieden wat past. Wil je echter therapeutisch behandelen, dan ben ik er persoonlijk van overtuigd dat het belangrijk is om te zorgen dat je voldoende theoretische en praktische kennis en ervaring opdoet om ook echt te weten wat je doet. Met andere woorden, het is belangrijk dat je echt de diepte in gaat in plaats van dat je

“Als je passie hebt voor wat je doet, zorgt dat je goed bent in wat je doet en dat zichtbaar maakt, dan krijg je vanzelf de mensen die bij jouw aanbod passen.”

allemaal korte, losse cursussen of lesblokken in verschillende massagevormen volgt. Het is niet voor niets dat ook reguliere behandelaars minimaal een 4 jarige opleiding moeten volgen om zich binnen hun betreffende vakgebied therapeut te mogen noemen. Met andere woorden, het is belangrijk dat je goed kijkt wat bij jou past en van daaruit beslist wat voor soort opleiding of cursus(sen) je gaat volgen. Wat voor iemand ben je? Iemand die graag de diepte in gaat zodat je naast het geven van ontspanning ook mensen kunt helpen om van hun klachten af te komen? Of iemand die het veel leuker vindt om van allerlei verschillende dingen te proeven en al helemaal blij is als iemand na een dag hard werken met een ontspannen gezicht van je massagetafel stapt. Als je passie hebt voor wat je doet, zorgt dat je goed bent in wat je doet en dat zichtbaar maakt, dan krijg je vanzelf de mensen die bij jouw aanbod passen. Tirza Bottema Grondlegger Thaise massage opleiding Thai Dee

Thai Dee Wiersedreef 28 | 3334 ZX Nieuwegein | T. 06 - 3910 0430 info@yogamassage.nl | www.yogamassage.nl

21


Massage Zaken

Pauline Trum Na een groot aantal jaren werkzaam te zijn geweest als Management Assistent en Projectleider bij diverse werkgevers werd haar interesse gewekt voor massage. Na het volgen van diverse massage opleidingen is Pauline zichzelf verder gaan verdiepen in verschillende massage technieken. Tijdens haar werkzaamheden als Projectleider kwam Pauline steeds meer in aanraking met mensen die lichamelijke klachten ontwikkelden door stress en een verkeerde of langdurig dezelfde werkhouding. Pauline wilde als massage therapeut verder gaan. Dus richtte zij in augustus 2003 Zonnevlecht op, een praktijk voor diverse massage behandelingen en therapieën. Vanaf januari 2004 is Zonnevlecht verder gegaan als Zonnevlecht Opleidingen. U kunt bij ons terecht voor een groot aantal opleidingen, cursussen en workshops. Alle trainingen worden gegeven door ervaren gediplomeerde massage therapeuten en vakdocenten.

Een volle rugzak met massagetechnieken is waardevol voor maatwerk Massage staat niet stil. Zodra je start met het leren van massage technieken zul je ervaren dat je steeds dieper en dieper wilt gaan. Je honger naar verdieping en technieken wordt steeds groter. Massage is een van de meest subtiele kunsten in lichaamswerk. Het is niet alleen een kwestie van kennis, het is zeker ook de kennis van liefdevolle aanraking. Leer de techniek om deze daarna weer te vergeten. Dit klinkt tegenstrijdig, maar ….. Massage is gevoel, luisteren naar je cliënt, je handen verplaatsen naar de plaats waar jouw aanraking nodig is. Als je massagetherapie gaat bestuderen zal je merken dat 10% van de behandeling uit de techniek bestaat en 90% uit de liefdevolle aanraking van de Massage Therapeut. Door de juiste aanraking ontspant het lichaam. Door de ontspanning van het lichaam is het mogelijk om (oude) kwalen te behandelen, het lichaam in de juiste richting te leiden waardoor je cliënt weer in staat is het zelf genezend vermogen van het lichaam te activeren. Als je liefde en mededogen voelt voor de ander, geen waarde oordeel hebt, als je jouw cliënt niet behandeld als alleen een lichaam om te behandelen maar als een compleet mens, pas dan zal je als Massagetherapeut de helpende hand kunnen bieden in de “genezing” van lichaam en geest. De therapeut speelt hier een essentiële rol in.

Wat vind jij belangrijk in een masseur of massagetherapeut? Bied je verschillende massages aan zoals een Lomi massage, Bindweefsel massage of ontspannende voetmassage, of behandel je de cliënt die bij jou in de praktijk komt met een hulpvraag? Als het laatste jouw manier van werken is dan is een volle rugzak

met massagetechnieken heel erg waardevol. Op die manier kan je een behandeling op maat aanbieden. Misschien ben je er zelfs al klaar voor om je kennis te verhogen van masseur naar massage therapeut. Massagetherapie onderscheidt zich van massage doordat het de cliënt spiegelt, via het lichaam waar hij staat in zijn leven. Wat wordt er gevoeld en ervaren. Wat zijn de klachten? Zijn die herkenbaar op andere manieren? Welke thema’s spelen in het leven van de cliënt? Massage is nodig in onze wereld. Aanraking is een van de eerste levensbehoeften. Zoals een moeder haar kind liefdevol verzorgt, aanraakt en masseert, zo zullen de Massagetherapeuten hun cliënten dienen te behandelen. Met zorg en aandacht. Helaas verdwijnt deze aanraking steeds meer uit de wereld. We zijn vaak vergeten dat een aanraking juist zacht en liefdevol moet zijn. Aanraking is een vergeten taal aan het worden. We zijn bijna onhandig in onze aanrakingen, omdat het woord aanraking beschadigd is, het heeft een andere kleur gekregen. Masseer met heel je hart, heel veel succes gewenst. Hartelijke groet, Pauline Trum

Zonnevlecht Opleidingen Parallelweg-West 54c | 5251 JG Vlijmen | T. 073 - 511 12 29 info@zonnevlechtopleidingen.nl | www.zonnevlechtopleidingen.nl

22


Massage Zaken

Bedrijvenregister Home Health Products Neerloopweg 9 4814 RS Breda T. 076 - 532 90 50 service@hhp-professional.com www.homehealthproducts.nl

Zonnevlecht Opleidingen Parallelweg-West 54c 5251 JG Vlijmen T. 073 - 511 12 29 info@zonnevlechtopleidingen.nl www.zonnevlechtopleidingen.nl

Touch for Care Jan Coolenhof 18 5311 GP Gameren T. 06 - 5193 9544 info@touchforcare.nl www.touchforcare.nl

Sooner Events Van Goghstraat 22 7701 ZL Dedemsvaart T. 038 - 7600088 info@sooner.nl www.sooner.nl

Emmett Techniek Pompmolenlaan 26 3447 GK Woerden T. 06 - 2336 0200 info@emmett-techniek.nl www.emmett-techniek.nl

Centrum te Vree Bemuurde Weerd OZ 18 3514 AN Utrecht T. 030 - 230 04 51 info@centrumtevree.nl www.centrumtevree.nl

Chicamica 1093 XJ Amsterdam T. 06 - 52520704 info@chicamica.com www.chicamica.com

Thai Dee Wiersedreef 28 3334 ZX Nieuwegein T. 06 - 39100430 info@yogamassage.nl www.yogamassage.nl

Zonnevlecht Academie Lange Amerikaweg 63 7332 BP Apeldoorn T. 085 - 485 16 85 info@zonnevlechtacademie.nl www.zonnevlechtacademie.nl

Toco Tholin Postbus 132 2670 AC Naaldwijk T. 0174 - 625 911 vof@toco-tholin.com www.toco-tholin.com

Healing Space Oudeweg 10 3828 PG Hoogland T. 06 - 2481 2949 info@healingspace.nl www.healingspace.nl

Anand Kralingen 27A 1566 CC Assendelft T. 0757 - 112133 info@anand.nl www.anand.nl

23


ANDULLATIETHERAPIE

ANDULLATIE ZORGT VOOR PIJNVERLICHTING, PERFORMANCE EN WELLNESS. HET GEEFT U MEER LEVENSKWALITEIT EN VITALITEIT.

DE VIJF BASISPRINCIPES VAN ANDULLATIE: Powered by by Powered

Celactivatie

Overlapping van pijnsignaal door aanmaak endorfine

Betere doorbloeding

Activering van ontspanningsmechanise

HOME HEALTH PRODUCTS, NEERLOOPWEG 9, 4814 RS BREDA, 076-53 29 050 WWW.HOMEHEALTHPRODUCTS.NL , SERVICE@HHP-PROFESSIONAL.COM

Stimuleren van lymfestroom

Massage zaken 3 2017  

Massage Zaken is hét meest gelezen vakblad in de Massage Branche. Onze lezers zijn de massagetherapeuten en de professionals in de Wellness-...

Massage zaken 3 2017  

Massage Zaken is hét meest gelezen vakblad in de Massage Branche. Onze lezers zijn de massagetherapeuten en de professionals in de Wellness-...

Advertisement