Page 1

P.11 | Opleiders Uitgelicht P.16 | Emmett Techniek

Een simpele methode met direct resultaat

P.20 | EZI Massage P.22 | Volatile Aromatherapy Onze massage-oliĂŤn zijn 100% natuurlijk

P.22 |

Andullatie

De voordelen van Andullatie zijn talrijk en kunnen op diverse vlakken ingezet worden.


De Oliebaron

Ons assortiment bestaat uit kwalitatief hoogwaardige producten, geschikt voor vele takken Wij leveren o.a. aan sauna complexen, schoonheidssalons, massage salons, pedicure, gezondheid centra, reclamebureaus enz.. Door inmiddels jarenlange ervaring, betrouwbaarheid, service en een goede prijs...

Massage en Wellness cursussen zoals: ✓ Lomi Lomi massage ✓ Droge hamam massage www.deoliebaron.com info@deoliebaron.nl | tel. 0180-616708

Bekijk het gehele aanbod op

www.wellnesscursus.nl


Massage Zaken

In deze editie van Massage Zaken

MASSAGE ZAKEN IS VERNIEUWD Massage Zaken is vernieuwd en ik wil mij graag aan u voorstellen. Mijn naam is Britt Verhagen en ik ben de nieuwe verantwoordelijke van Massage Zaken. Er zijn een aantal zaken verandert bij Massage Zaken, er is bijvoorbeeld een nieuwe website voor Massage Zaken gebouwd. Hierop wordt een online agenda bijgehouden, waar alle relevante data van opleidingsinstituten op komen te staan. Deze agenda zal ook in iedere editie geplaatst worden, net zoals een bedrijvenregister. Zo heeft u een volledig overizcht van bedrijven werkzaam binnen de Massage Branche. De stelling van het vakpanel van deze editie, die wij hebben voorgelegd aan deskundigen van de branche, is: “Delen, geven en ontvangen is de grondslag van het professioneel therapeutisch handelen� Deze stelling is afkomstig van Ross Emmett. Aan het einde van dit jaar wil ik jullie, onze lezers, graag gaan betrekken bij het bedenken van vakkundige stellingen voor het jaar 2017. Hou Massage Zaken en onze website dus goed in de gaten om hiervan op de hoogte te worden gehouden. Veel leesplezier,

Britt Verhagen


Massage Zaken

Hét magazine voor de professional in de massagebranche. Het magazine brengt interviews

en

bedrijfsportretten,

interessante columns en informatieve artikelen. Daarnaast komen diverse partijen uit de branche aan het woord en kunt u een kijkje nemen in de praktijk van collega’s. Gepresenteerd in een frisse leesbare stijl. Massage Zaken verschijnt 6 keer per jaar. Voorwoord Opleiders Uitgelicht • Zonnevlecht Opleidingen • Touch for Care • Balans en Reflectie

3 11

Column Pim Vree

19

EZI Massage

20

Recept Dorn Instituut

24

Vakpanel Massage Zaken • Marco Wiegers • Pim Vree • Klara van Zuijdam

7 Andullatie Andullatie is een vrij recente behandelmethode die berust op een combinatie van mechanische vibraties en infraroodwarmte. De therapie werkt niet specifiek in op een bepaald orgaansysteem, maar beïnvloedt positief de basisfuncties van het organisme.

25

11 OpleidersUitgelicht Hier worden enkele opleidingsinstituten uitgelicht. Zij lichten één of meerdere cursussen/opleidingen van hun totale opleidings- en cursusaanbod toe. Startdata worden vermeld op onze website.

4


16 Emmett

Massage Zaken

Massage Zaken

Techniek

Nummer 3 • 2016

Emmett Techniek Nederland is gestart in 2010. “Waar de mens centraal staat!” is het motto. Marco Wiegers is ‘representative’ van Emmett Techniek in Nederland en België. Hij coördineert de opleidingsmodules en is het aanspreekpunt voor de Emmett practitioners en cursisten.

Een uitgave van

Kasteelstraat 16, Heijen Postbus 178, 6590 AD Gennep Tel: 0485 - 513316 / 518983 Fax: 0485 - 518461

29

E-mail: info@bodybiz.nl www.bodybiz.nl

Laatste woord

www.massagezaken.nl Uitgever Ben Verhagen Redactie Patricia de Ryck

Massage is een wederkerig en continu proces van delen, geven en ontvangen op diverse niveaus. Delen, geven en ontvangen is niet los te koppelen van elkaar en de basis voor elk contact met onze medemens.

Verkoop Club Creations - Britt Verhagen info@massagezaken.nl Orderadministratie Hermie Verhagen Vormgeving Club Creations Britt Verhagen

22 Volatile

Druk Boumans & Verhagen, Heijen Abonnementen Telefoon 0485 513316

Aromatherapy

Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Alle abonnementen lopen tot 1 januari en worden automatisch

Volatile is één van de bekendste leveranciers van etherische oliën in Nederland. Al bijna 20 jaar importeert Volatile uitsluitend kwalitatief hoogwaardige 100% natuurlijke oliën. Tevens brengt Volatile heerlijk geurende verzorgings-producten op de markt.

verlengd, tenzij de abonnee uiterlijk voor 1 november van het lopende abonnementsjaar schriftelijk opzegt. Abonnementsprijs: 45 euro voor 6 nummers per jaar. Advertenties Body Biz International BV Britt Verhagen Telefoon: 0485 513316 E-mail: info@massagezaken.nl Copyrights Artikelen uit deze uitgave mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Body Biz International BV behoudens de door de wet gestelde uitzonderingen. Aan de inhoud van dit blad kunnen geen rechten worden ontleend. Massage-Zaken is een handelsnaam van Body Biz International BV.

5


Welkom bij Zonnevlecht Opleidingen “U bent in goede handen� Persoonlijke aandacht, begeleiding en advies zijn onze sleutelwoorden. Met trots en passie begeleiden wij onze cursisten in of naar het massagevak. Onder begeleiding van onze professionele trainers / docenten verzorgen wij voor u de massage cursus of opleiding die u verdient. Binnen Zonnevlecht Opleidingen bieden wij u alle ruimte om te

Wish it... Dream it... Do it.

Bezoek onze website www.zonnevlechtopleidingen.nl

groeien in uw vak en persoonlijkheid. Wij begroeten u graag bij Zonnevlecht Opleidingen.


Massage Zaken

Andullatie Ondersteunt behandelingen

Andullatie is een vrij recente behandelmethode die berust op een combinatie van mechanische vibraties en infraroodwarmte. De therapie werkt niet specifiek in op een bepaald orgaansysteem, maar beĂŻnvloedt positief de basisfuncties van het organisme. Er zijn diverse producten ontwikkeld waar andullatietherapie in verwerkt is. Wie zijn wij?

Home Health Products (hhp), is naast een bedrijf ook de belichaming van een filosofie die door tienduizenden gebruikers door heel Europa wordt nageleefd. Centraal in onze activiteiten staat het verlangen en de ambitie om mensen te ondersteunen bij het verbeteren van hun levenskwaliteit.

Esthetische wereld

Binnen de esthetisch wereld wordt andullatie ingezet voor onder andere gewichtscontrole, ondersteuning van lymfoedeem en ter bestrijding van cellulitis. Ook bij wellnesscentra en schoonheidssalons wordt andullatie toegepast als hulpmiddel tijdens heerlijke ontspannende (massage)behandelingen.

Voordelen

In toenemende mate wordt Andullatie gebruikt om te voorzien in dagelijkse behoeftes. De voordelen van Andullatie zijn talrijk en kunnen op diverse vlakken ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapiepraktijken waarbij andullatie wordt ingezet voor revalidatietrajecten, de verbetering van sportprestaties, het herstel na fysieke inspanning en pijnverlichting bij diverse aandoeningen en ziektes zoals reuma, artrose, rugpijn en spierziektes.


Massage Zaken

Vijf basisprincipes

Er zijn 5 basisprincipes waardoor andullatie een positief effect heeft op ons lichaam. • Energieproductie in de lichaamscellen Door de mechanische vibraties wordt de productie van energiemoleculen op gang gebracht. De toename van energie in lichaamscellen heeft een positief effect op organen en de algemene gezondheid. • Pijnverlichting Andullatie zorgt voor het vrijkomen van endorfine. Ook worden positieve signalen gecreëerd, die negatieve signalen als het ware verdringen. Dit resulteert in pijnverlichting. • Betere bloedcirculatie Door de trillingen worden bloedlichaampjes van elkaar losgemaakt. Het bloed wordt vloeibaarder en stroomt beter, waardoor voedingsstoffen goed vervoerd kunnen worden. • Ontspanning en verminderen van stress De infraroodwarmte zorgt voor het uitzetten van de bloedvaten. Tegelijkertijd zorgen vibraties voor een goede doorbloeding van de spieren en het opwekken van positieve signalen. • Stimuleren van de lymfestroom Andullatie stimuleert en brengt de lymfestroom op gang. Daarnaast wordt het immuunsysteem stabieler dankzij de afvoer van ziekteverwekkers.

De behandeling

Kort samengevat: Een andullatiebehandeling duurt 20-30 minuten waarbij door middel van infrarode warmte en mechanische vibraties biologische resonanties bij de patiënt worden opgewekt. Deze trillingen bereiken de lichaamscellen, waardoor er meer energie wordt geproduceerd. Tevens worden doorbloeding en afvoer van afvalstoffen via het lymfesysteem gestimuleerd. Dit geeft een totale stimulatie van de stofwisseling.

Welness & Healthresort Thermae Son Via een therapeute van Thermae Son maakte Wim voor het eerst kennis met andullatie. “Zij had positieve geluiden opgevangen over de therapievorm, waardoor mijn nieuwsgierigheid gewekt was. Wij zien andullatie als een stukje wellness, dat naadloos aansluit bij een gezondheids-tempel als Thermae Son. De beslissing om te gaan werken met deze behandelmethode, was dan ook snel gemaakt. Andullatie is een waardevolle aanvulling op onze andere behandelingen. De therapie wordt binnen ons bedrijf breed ingezet en de reacties zijn zeer positief.”


Massage Zaken

De productlijn

Er zijn verschillende producten ontwikkeld waar andullatietherapie in verwerkt is: Andumedic® 3 Home Voor thuisgebruik De Andumedic 3 Home is een gecertificeerd medisch apparaat, speciaal ontworpen voor particulier gebruik. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om de unieke technologie thuis, of waar dan ook, toe te passen. De Andumedic 3 Home is gemaakt van hoogkwalitatief en duurzaam materiaal. Andumedic® 3 Professional Voor zakelijk gebruik De gecertificeerde versie van de Andumedic 3 Professional is speciaal ontwikkeld voor professionele gebruikers, zoals fysiotherapeuten, dokterspraktijken en ziekenhuizen. Deze versie is gemakkelijk te onderhouden en heeft een nog langere levensduur. De ‘Professional’ wordt gebruikt om diverse behandelingen te optimaliseren en uit te breiden.

Andubalance® Welnesstoestel De Andubalance is een wellnesstoestel gebaseerd op andullatietechnologie. De Andubalance beschikt over ingebouwd infrarood, tien andullatiemotoren, en tien wellness-programma’s. Door het gebruik van de Andubalance versnelt de verbranding en verloopt de verwijdering van afvalstoffen sneller. Daarnaast heeft het een ontspannend effect en wordt de huid verstevigd. Tot slot helpt het jojo-effecten tegen te gaan. Anduflex®

True Line Hair & Beauty Lounge Marjory Alice van True Line Hair & Beauty Lounge in Capelle aan den IJssel maakte onlangs kennis met de Andubalance en was ‘helemaal enthousiast’. “Het is echt iets voor ons. Het is een toevoeging op de behandelingen die wij geven en het draagt bij aan ons totaalconcept.” De Andubalance draagt volgens de onderneemster bij aan het totaalconcept. “Klanten kunnen bij ons afslanken via afslankkuren van Lifeplus en Aloë Vera. De Andubalance zal hier een mooie toevoeging op zijn. Onder andere omdat het wellness-systeem zorgt voor een vlotte afvoer van afvalstoffen en vochtafdrijving en omdat het bijdraagt aan een betere verbranding. Ik ben enthausiast!” Full service Waar True Line volgens Marjory ook in uitblinkt, is de ‘full service’ die de salon aanbiedt. “Klanten kunnen bij ons terecht voor een haar- of beautybehandeling, maar we kunnen ook meerdere behandelingen combineren. Indien klanten daarna nog hun nagels willen laten doen, kan dat. Ook zonder afspraak, want we houden altijd rekening met vrije inloop”, vertelt Marjory

‘On-the-go’-product De anduflex is een compact andullatiekussen voor een actief en fit lichaam. Het toestel komt tegemoet aan de behoefte van tal van onze klanten die op zoek zijn naar een licht, beweeglijk fitnesstoestel waar onze exclusieve andullatietechnologie ingebouwd zit. Dit is het eerste toestel in ons productaanbod dat aansluit bij een ‘onthe-go’- levensstijl.


Massage Zaken

Andullatie in uw praktijk of massagesalon Bent u ondernemer en nieuwsgierig naar de mogelijkheden om andullatie binnen uw onderneming in te zetten omdat u denkt dat andullatie een toegevoegde waarde kan zijn? Wellicht is het dan interessant om een partnership met ons aan te gaan.

Ontdek de meerwaarde van andullatie voor uw onderneming: Verschillende ondernemers ontdekten niet alleen de effecten van andullatie bij hun klanten maar ook de economische voordelen voor hun onderneming. • Extra mankracht zonder loonkosten • Nieuwe therapie in de onderneming • Aantrekken van een nieuwe, specifieke doelgroep • Extra verdienste • Beter resultaat bij uw klant

Home Health Products service@hhp-professional.com | www.homehealthproducts.nl T. 076 - 5329050


Massage Zaken

Opleiders Uitgelicht

Op de volgende pagina’s worden enkele opleidingsinstituten uitgelicht. Zij lichten ÊÊn of meerdere cursussen/opleidingen van hun totale opleidings- en cursusaanbod toe. Startdata en andere relevante data van de opleidingsinstituten worden vermeld op onze nieuwe website www.massagezaken.nl.

11


151215 ADVERTENTIE MASSAGE ZAKEN.pdf

1

15-12-15

19:30

Kortingscode: MAGAZINE2016 http://www.massagehuys.nl/webshop

Als lezer van Massage Zaken krijg je tot en met 31 december 2016 in onze webshop 10% korting op alle massage oliën.

C

M

Y

HUILE D’AVIGNON

CM

MY

CY

Ontspant en is goed voor de huid

CMY

K

Ideaal voor ontspanningsmassages. Bergtop Lavendel, Blauwe Kamille en Sandelhout op een basis van Zoete Amandelolie en Druivenpit olie.

Probeer ook: • de ontgiftende Detox Oil • de energiegevende Spring Garden Oil • de luxe en weldadige Oil of Treasures • de verfrissende Fresh Mint Oil • de Tigerpower Oil, ideaal voor gebruik bij een sportmassage.

De ambachtelijke massage oliën van Het Massagehuys zijn 100% natuurlijk. Ze bevatten geen kunstmatige kleurstoffen, geurstoffen of conserveringsmiddelen.


Massage Zaken

Volg de Erkende opleiding tot Massage Therapeut bij Zonnevlecht Opleidingen in Vlijmen Massage staat niet stil. Zodra je start met het leren van massage technieken zul je ervaren dat je steeds dieper en dieper wilt gaan. Je honger naar verdieping en technieken wordt steeds groter. Massage is een van de meest subtiele kunsten in lichaamswerk. Het is niet alleen een kwestie van kennis, het is zeker ook de kennis van liefdevolle aanraking. Leer de techniek om deze daarna weer te vergeten. Dit klinkt tegenstrijdig, maar ….. Massage is gevoel, luisteren naar je cliënt, je handen verplaatsen naar de plaats waar jouw aanraking nodig is. Als je massagetherapie gaat bestuderen zul je merken dan 10% van de behandeling uit de techniek bestaat en 90% bestaat uit de liefdevolle aanraking van de Massage Therapeut. Door de juiste aanraking ontspant het lichaam. Door de ontspanning van het lichaam is het mogelijk om (oude) kwalen te behandelen, het lichaam in de juiste richting leiden waardoor je cliënt weer in staat is het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Massage is nodig in onze wereld. Aanraking is een van de eerste levensbehoeften. Zoals een moeder haar kind liefdevol verzorgt, aanraakt en masseert, zo zullen de Massage Therapeuten hun cliënten dienen te behandelen. Met zorg en aandacht.

Wij bieden modulair onderwijs aan. U bent en blijft baas over uw eigen agenda. Geen vaste lesdagen tijdens de opleidingen, kies de datum die bij u past.

Helaas verdwijnt deze aanraking steeds meer uit de wereld. We zijn vaak vergeten dat een aanraking juist zacht en liefdevol moet zijn. Aanraking is een vergeten taal aan het worden. We zijn bijna onhandig in onze aanrakingen, omdat het woord aanraking beschadigd is, het heeft een andere kleur gekregen.

Interesse in een van onze opleidingen? Graag nodig ik u uit om een bezoek te brengen aan onze website: www.zonnevlechtopleidingen.nl Graag tot ziens,

Zonnevlecht Opleidingen is dé opleider in Nederland met het grootste aanbod aan massage cursussen, opleidingen en workshops.

Pauline Trum Directeur Zonnevlecht Opleidingen Vlijmen

Binnen Zonnevlecht Opleidingen leiden wij u graag op tot erkend Massage Therapeut of Energetisch Massage Therapeut. Volg bij ons de door het SNRO geaccrediteerde HBO opleiding Massage Therapeut. In november gaan wij weer van start met een nieuwe studentengroep.

Zonnevlecht Opleidingen Parallelweg-West 54c | 5251 JG Vlijmen | T. 073 - 511 12 29 info@zonnevlechtopleidingen.nl | www.zonnevlechtopleidingen.nl

13


Massage Zaken

Massage Opleidingen in de Zorg - Touch for Care Touch for Care is gespecialiseerd in opleidingen, cursussen en workshops voor masseurs en massagetherapeuten die zich willen verdiepen in massage bij Dementie, Oncologie, palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Touch for Care is opgericht door paramedisch natuurgeneeskundig massagetherapeut Klara van Zuijdam. De missie en wens van Touch for Care is om ‘liefdevolle aanraking vanuit het hart’ te integreren in zorgverlening en massage praktijk. In de zorg is steeds meer vraag naar aanvullende zorgvormen die aansluiten bij het welbevinden en verbeteren van kwaliteit van leven en sterven van de zorgvrager. Ook verpleeghuizen, ziekenhuizen en hospices erkennen de grote meerwaarde van complementaire zorg. Daarnaast is er een toenemende vraag naar gespecialiseerde masseurs en massagetherapeuten zowel door zorgvragers als zorginstellingen. Touch for Care biedt praktisch onderwijs in samenwerking met zorginstellingen en experts uit het werkveld dat aansluit bij de reguliere zorgverlening. Klinische besluitvorming in het opstellen van een afgestemd massageplan is samen met liefdevolle aanraking vanuit het hart de rode draad in het onderwijs dat Touch for Care aanbiedt. Klinische besluitvorming in een massageplan is afhankelijk van kennis van het ziekteproces en hoe de behandelingen het lichaam van de cliënt beïnvloeden. De besluitvorming en het daarmee gepaard gaand opstellen van een verantwoord massageplan is gebaseerd op de volgende 3 pijlers:

Touch for Care biedt de volgende specialisaties aan voor masseurs en massagetherapeuten

- de klinische kennis van de masseur/massagetherapeut - de verstrekte informatie door de cliënt (en/of naaste en zorgteam) - het vermogen van de therapeut om subtiele signalen van de cliënt op te merken. Dit wordt vaak aangeduid als intuïtie, maar is echter bewust en tastbaar. Het is een vorm van non-verbale communicatie en van wezenlijk belang in de massagepraktijk.

Touch for Care bij dementieTM

Tijdens deze zesdaagse masterclass staan belevingsgerichte benadering en in echt contact komen met cliënten met dementie centraal. Het programma wordt vanaf 15 september aangeboden bij zorginstelling Laurens.

Stoelmassage bij kankerTM

In deze vijfdaagse masterclass leren masseurs en massagetherapeuten hoe ze hun cliënten die kanker hebben (gehad) een veilige en verantwoorde stoelmassage kunnen geven. Start 21 september 2016.

Aromazorg in de oncologieTM

Deze vijfdaagse masterclass biedt gespecialiseerde masseurs en massagetherapeuten praktische en onderbouwde handvatten omtrent het gebruik van de juiste basisstoffen en etherische oliën bij massage bij kanker. Verschillende technieken komen aan bod, zoals elementen uit de aquazorg.

Touch for Care bij terminale zorg en stervensbegeleiding Eéndaagse cursussen die het hele jaar door aangeboden worden.

Voor meer informatie: www.touchforcare.nl

14


Massage Zaken

Opleiding Polariteitsmassage Balans en Reflectie

Wat is Polariteitsmassage

Polariteitsmassage geeft ontspanning, brengt je in contact met je lichaam en zet energie in beweging. Je gebruikt daarvoor een combinatie van fysieke en energetische technieken. Dit verdiept de massage, maakt hem levendig en creatief. Polariteitsmassage werkt vanuit de vijf elementen Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether. Ieder element is gerelateerd met een vorm van levensenergie. Polariteitsmassage werkt zowel op fysiek-, emotioneel-, mentaal- en zielsniveau. Aandacht en adem helpen je bewust te worden van de spanning en ontspanning in je lichaam.

De belangrijkste lesmodules op een rijtje.

Het Centrum

Basis Polariteitsmassage, 4 dagen of 8 avonden. In deze module leer je de basisgrepen toe te passen en worden enkele principes van de Polariteitsmassage uitgelegd. We werken met bindweefselmassage, klassieke massage, drukpuntmassage en energetische massage. Er wordt goed gelet op de aandacht en de houding van waaruit de masseur werkt.

Het centrum is een kleinschalig centrum, werkt met kleine groepen, zodat er veel aandacht is de massage grepen op de juiste manier aan te leren. Marijn van der Vegt, al 25 jaar Polariteitsmasseur en Integratief ademtherapeut, runt dit centrum en is docent. Hij ontwikkelde een lesprogramma Polariteitsmassage dat modulair is opgebouwd. Je kiest wat bij je aansluit qua niveau en wensen. Voor informatie zie www.polariteitsmassage.nl

Vijf elementen in de Polariteitsmassage, 5 dagen. De vijf elementen zijn de basis van de Polariteitsmassage. Elk element staat voor een bepaalde kwaliteit van je persoonlijkheid. Het element vuur staat voor enthousiasme, doelgerichtheid en de wilskracht. Het element water staat voor de kwaliteit van het gevoelsmatig contact maken, het kunnen ontvangen en het toelaten. Zo is elke greep is gerelateerd aan een element. Hierdoor kun je doelgericht met de verschillende elementen werken en de innerlijke balans herstellen. Polariteitsreeks 2 dagen In deze workshop leer je een combinatie van energetische massage, drukpunten, lichte strekkingen en het los bewegen van gewrichten. Omdat er niet met olie wordt gewerkt, kan deze serie van ongeveer een half uur, gemakkelijk ook over de kleding heen worden gegeven.

Voor meer informatie: www.polariteitsmassage.nl

15


Massage Zaken

Emmett Techniek

EEN SIMPELE METHODE MET DIRECT RESULTAAT! Emmett Techniek Nederland is gestart in 2010. “Waar de mens centraal staat!” is het motto. Marco Wiegers is ‘representative’ van Emmett Techniek in Nederland en België. Hij coördineert de opleidingsmodules en is het aanspreekpunt voor de Emmett practitioners en cursisten in Nederland en België. In zijn werk als fysiotherapeut maakt hij dankbaar gebruik van de enorme mogelijkheden van Emmett Techniek. ACHTERGROND

Ross Emmett (Australië) heeft deze eigen methode ontwikkeld. Vandaar ook de naam. Ross is een dynamische persoonlijkheid en begenadigd therapeut, thuis in meerdere behandelmethodieken: • Therapeutische massage (sinds 1983 ook docent) • Trigger point therapie • NLP • Bowen therapie, senior instructor (1997-2007) Ross heeft de gave om bij elke patiënt direct te kunnen ‘zien’ waar het probleem zit, wat eraan gedaan moet worden en hoe de behandeling vervolgens het best kan worden uitgevoerd, stap voor stap. Hij noemt deze aanpak de ‘kameleon-benadering’. Deze aanpak is tevens de sleutel tot het succes van zijn techniek met al vele jaren uitzonderlijk goede resultaten.

Succes van deze methode berust op het toepassen van de exacte combinatie

16

Van 1981 tot 1999 had Ross een drukke praktijk in Mount Isa, (Queensland, Australië), omringend door een onmetelijk groot landen mijnbouwgebied. Vanwege de enorme afstanden kwamen boeren en mijnwerkers maar eens in de maand(en) naar de stad. Een ‘normaal’ behandelplan uitvoeren was hierdoor niet mogelijk. Een vervolgbehandeling zou immers pas soms maanden later gepland kunnen worden. Ross ontwikkelde met zijn bijzondere gaven zijn behandelmethode verder; zodat na een bezoek aan Ross de boeren of mijnwerkers weer aan het werk konden gaan. Want, de pijn was dan verdwenen, of aanzienlijk verminderd, de functie verbeterd, en het bewegen ging beter.


Massage Zaken

In 1999 verhuisde Ross naar Townsville, Queensland en ging hij zijn techniek ook aan anderen leren. Naast zijn huidige praktijkwerk, reist hij door Australië en de rest van de wereld om zijn unieke visie op lichaamswerk uit te dragen via lezingen en cursussen. Onder zijn studenten vindt men artsen en behandelaars uit zowel de reguliere als complementaire geneeswijzen. Om zelf ook nog steeds zijn praktijk te kunnen voeren, mede zijn inspiratiebron om zijn techniek verder door te ontwikkelen, heeft Ross therapeuten opgeleid tot instructeurs. In Nederland wordt de opleiding inmiddels gegeven door Anneke Loode, Regi Scherrer en Marco Wiegers. Ross legt zich meer toe op de cursussen voor gevorderde practitioners, de EP levels 1-6 en Emmett Master, waaraan een theoretische, mondelinge en vaardigheden examen aan vast zit.

Emmett Techniek, de techniek

Deze mensvriendelijke zachte behandelmethode bestaat uit een serie opeenvolgende (lichte) drukhoudingen (holding points) of korte bewegingen (switches), uitgevoerd door een of enkele vingers (meestal de middelvinger). Het succes van deze methode berust op het toepassen van de exacte combinatie tussen de juiste plek (op het lichaam van de patiënt of cliënt), de juiste houding (van de vingers van de practitioner of therapeut) en de juiste druk (variabel). De practitioner evalueert daarbij de reacties van de patiënt of cliënt, om te kunnen bepalen wat zal volgen. Indien goed toegepast ontstaat er een vrijwel onmiddellijke reactie; pijnvermindering, ontspanning, verbetering van mobiliteit tot aan betere emotionele balans. Op detailniveau weten we niet precies wat er gebeurt. Wetenschappelijk onderzoek op westerse wijze is nog te weinig gedaan. In Australië, Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk begint dit nu van de grond te komen..

“Waar de mens centraal staat!”

Foto: Sabina Metzler Emmett Techniek is ‘practice-based’, d.w.z. dat Ross, de instructeurs en de ervaren practitioners hun kennis en ervaringen gebruiken om het resultaat van hun behandelingen al tijdens de behandeling van de patiënt te monitoren. De behandeling wordt vervolgens direct aangepast aan wat de patiënt nodig heeft om verbetering te bereiken. Praktisch bekeken beschouwen we de Emmett Techniek als een neuromusculaire ontspanningstechniek. Daar waar teveel spanning zit in het spier-pees-fasciasysteem komt er ontspanning, en daar waar te weinig spanning is, gaat het systeem beter functioneren. Actieve stabilisatie zien we vrijwel automatisch verbeteren. Het effect van Emmett Techniek kan deels worden verklaard met de theorie van de ‘anatomy trains’ en ‘tensegrity’ zoals o.a. verwoord door Thomas Myers. Patiënten en cliënten vertellen echter ook, dat zij zich na behandeling meer ontspannen, meer in balans voelen, rustiger; en dat autonome lichaamsfuncties, zoals bv afvoer van lymfe, nierfunctie zich verbeteren.

Meer weten?

Doe de ééndaagse Emm-Tech training bij één van de tutoren in Nederland of België. In deze training leer je 11 ‘moves’ (technieken), die door Ross speciaal zijn geselecteerd, zodat je ze na die dag direct in je eigen praktijk kunt gaan gebruiken. Je zult dan een goed beeld krijgen van de mogelijkheden van Emmett Techniek in jouw praktijk. Ook een aspect van ‘ the Chameleon Approach to Body Work’. Informatie over de opleiding tot practitioner of full practitioner vind je ook op de website www.emmett-techniek.nl Of neem contact op met Marco Wiegers via info@emmett-techniek.nl

17


TER OVERNAME AANGEBODEN

Een prachtig verbouwde massagepraktijk op een A - locatie in Amsterdam Centrum. Eenmanszaak met freelance therapeuten. De praktijk bestaat al 11 jaar en is in 2009 overgenomen, heeft een loyale klantenkring, gepositioneerd in het hogere kwaliteit segment met een top-positie in het Google zoeknetwerk en met goede online reviews. De praktijk bestaat uit een ruime ontvangstruimte en receptie, keuken, doucheruimte en 3 behandelkamers voorzien van wastafels, massagetafels en veel ingebouwde kasten. Het geheel is modern en smaakvol uitgevoerd en ingericht, na een kwalitatieve hoogwaardige verbouwing (onder architectuur). Jaaromzet circa eur 100.000 met uitstekende rendementscijfers en prognoses. Voor geschikte en gemotiveerde kandidaten wil de eigenaar de overname van activa, bestaand huurcontract (5 jaar) en goodwill bespreken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen. milko@mcmboekhout.nl (reacties zullen vertrouwelijk en op volgorde van binnenkomst vanaf 18 Juli worden behandeld)


Massage Zaken

COLUMN PIM IS TE VREE

Pim Vree, bekend als de Massage-Guru van Utrecht, is van origine lichaamsgericht psychotherapeut. Vanuit zijn gepassioneerde betrokkenheid bij alles wat met massage te maken heeft, houdt hij nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en steekt daarbij zijn - soms controversiële - mening niet onder banken of stoelen. Tevens belicht hij waar gebeurde massageverhalen uit de praktijk. (Pim Vree is eigenaar van Centrum te Vree, Vreeling deep tissue, Vreeling BodyMindTherapy en Losjes Massage).

Parkinson Peter Wanneer je een massagewinkel hebt in de binnenstad kun je rare dingen meemaken. Losjes massage is zo’n massagewinkel in de binnenstad waar de deur altijd open staat. Mensen kunnen gewoon naar binnen lopen. Als ze geluk hebben kunnen ze meteen op de massagetafel terecht, als ze pech hebben dan moeten ze even wachten in de heerlijk rustieke wachtkamer. Mocht de masseur aan het masseren zijn dan verlaat hij even de klant om te kijken wie er binnenkomt. Peter kon de Vreeling Deep Tissue massage zeer waarderen, zo bleek, want hij komt nu twee keer per week. Maar oh oh, het valt niet mee om een continu bewegende man te masseren, te helpen met kleding aan en uit trekken, op en van de tafel en over de drempel bij het verlaten van de winkel. Het valt zeker ook niet mee omdat de man zijn winden – die ontzettend stinken door de medicijnen - volledig laat lopen. Gewoonweg omdat hij ze niet binnen kàn houden vanwege zijn ziekte. Onze vindingrijke Stan heeft daar inmiddels wat op gevonden. Hij heeft een fles invisible deo neergezet en kan zo direct de ruimte vullen met een heerlijke geur, weliswaar synthetisch maar een stuk beter dan de winden van Peter.

Vaak wordt door collega masseurs gezegd dat dat dan wel als storend ervaren zal worden voor diegene die op dat moment de massage ontvangt. Wat een onzin! Dat zijn vaak de onzekere masseurs die zich maar al te graag vast klampen aan dogma’s. Denk bijvoorbeeld aan het dogma van de eeuwige contacthand en aan het dogma van altijd naar het hart toe masseren.(Wie heeft dat in godsnaam bedacht?)

EEN VERHAAL UIT DE PRAKTIJK

Vier weken terug hing er een verdacht figuur rond bij de massagewinkel. Verdacht, omdat hij raar bewoog – als een dronkaard - en sjofel gekleed was. Natuurlijk zijn junks en alcoholisten in de binnenstad van Utrecht geen onbekend verschijnsel. Maar wel even in de gaten houden. Dezelfde wankelende man strompelde een paar dagen later de winkel binnen. De winkelbel ging. Stan de masseur die op dat moment aan het masseren was ging naar de man toe en dacht: “ Oh jee, wat krijgen we nou?” De man mompelde zoiets van of er nog plek was voor een massage. Stan probeerde de ongewenste bezoeker naar buiten te werken. Hij moest daarbij lichte dwang gebruiken door zijn hand op de schouder van de man te leggen en hem lichtjes naar buiten te duwen in de hoop dat er geen opstootje zou ontstaan.

Iedere keer als ik nu de massagewinkel binnenloop en dat synthetische luchtje ruik, kijk ik Stan aan, dan lacht hij en knikt: ja, Parkinson Peter is weer geweest! PS. Alle gebruikte namen zijn niet gefingeerd maar levensecht.

Tot de volgende Massage Zaken!

Echter, de volgende dag kwam de man als een soort hardnekkig verschijnsel weer terug. Toen vertelde de man dat zijn naam Peter was en dat hij leed aan Parkinson in een vergevorderd stadium. Oei! Stan schaamde zich rot. Maar de man zei dat hij wel gewend was om voor alcoholist te worden aangezien. Duizendmaal de excuses van Stan. Peter kreeg zijn eerste massage.

19


Massage is fijne manier om essentiële oliën te gebruiken

Volatile Aromatherapy Volatile is één van de bekendste leveranciers van etherische oliën in Nederland. Al bijna 20 jaar importeert Volatile uitsluitend kwalitatief hoogwaardige 100% natuurlijke oliën. Tevens brengt Volatile heerlijk geurende verzorgingsproducten op de markt. Volatile betekent ‘vluchtig’. Essentiële oliën - ook wel etherische oliën genoemd - bevatten namelijk de vluchtige bestanddelen van bloemen, planten, wortels, zaden, vruchten, houtsoorten of harsen. Deze oliën beschermen de plant tegen ziektes, zorgen ervoor dat de plant een specifieke geur en eigenschappen heeft en bevatten de levenskracht van de plant. Om die reden hebben ze een enorme impact op zowel lichaam als geest. MASSAGE-OLIËN VAN VOLATILE

MASSAGE-OLIE ZONNEWARMTE

Massage is een fijne manier om essentiële oliën te gebruiken. Soms wordt gekozen voor een gehele lichaamsmassage, maar ook een korte voet-, hand- of hoofdhuidmassage is heel effectief. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van kant-en-klare massage-oliën. Ook is het mogelijk om een massage-olie met een geheel eigen werking samen te stellen door aan een neutrale massageolie één of meerdere essentiële oliën toe te voegen.

Deze zonnige massage-olie straalt warmte uit door o.a. mandarijn, sinaasappel, vanille en mirre. Prettig voor volwassenen, maar ook heel geschikt voor baby- en kindermassage. Bij baby’s de Zonnewarmte wel aanlengen met een neutrale massage-olie.

Onze massage-oliën zijn 100% natuurlijk en op basis van jojoba- en amandelolie. Volatile massage-oliën smeren gemakkelijk uit, voelen niet koud aan op de huid, zijn zuinig in gebruik en lang houdbaar. Naast de Massage-olie Neutraal heeft Volatile een uitgebreid assortiment kant-en-klare massage-oliën. In verpakkingen van 20 ml. tot en met 25 liter! Hieronder een korte omschrijving van 4 toppers! Deze massage-oliën zijn ook geschikt als hotstone massage-olie.

MASSAGE-OLIE NEUTRAAL Aan deze neutrale, reukloze massage-olie zijn geen essentiële oliën toegevoegd. U kunt uw persoonlijke massage-olie samenstellen door aan de Massage-olie Neutraal enkele druppels essentiële olie naar keuze toe te voegen.

22

MASSAGE-OLIE ONTSPANNING Dè massage-olie om een vermoeid en gespannen lichaam te helpen ontspannen. Met o.a. geranium, lavendel en benzoë. MASSAGE-OLIE YLANG-YLANG De geur en de kracht van o.a. geranium, ylang-ylang en sandelhout hebben een versterkende werking.


Volatile

Onze massage-oliën zijn 100% natuurlijk en op basis van jojoba- en amandelolie Speciaal voor sporters heeft Volatile de massage-oliën Overbelaste Spieren, Relax, Warming-up, Pain Free, Anti Stress en Winning Mood op de markt gebracht. CURSUSSEN Het gebruik van heilzame kruiden en plantenextracten dateert van ver voor onze jaartelling. Marjolein bij gespannen spieren. Rozemarijn tegen spierpijn. Lavendel ter ontspanning. Jeneverbes bij overbelaste spieren. Roomse kamille bij verstuikte enkels, tea tree bij schaafwondjes en voetschimmel en zo zijn er nog duizend-en-één andere toepassingsmogelijkheden van essentiële oliën.

Toch merken wij dat de informatiebehoefte onder de gebruikers van de producten van Volatile enorm groot is. Juist daarom zijn de workshops van Volatile zo nuttig.” Een workshop bestaat meestal uit 2 dagdelen, waarbij ’s ochtends de nadruk ligt op de theorie, terwijl er ’s middags ruimte is voor een praktische kennismaking met de toepassingsmogelijkheden van Aromatherapie. Een lichte lunch, koffie, thee en het cursusmateriaal zijn in alle gevallen inbegrepen bij de cursusprijs. De cursussen worden gegeven in ons cursuscentrum in Wijhe. Voor verdere informatie verwijzen wij u graag naar onze website: www.volatile.nl. Of neem contact op via info@volatile.nl. of tel.nr. 0570 528747.

Neem nu een jaar abonnement maakt u kans op een AROMATHERAPYSET van VOLATILE!

0 Ja, ik neem voor Bedrijfsnaam: Contactpersoon: Adres: Postcode/Plaats:

45,00 een abonnement tot wederopzegging op Massage Zaken. *Zie voorwaarden 0 Ik machtig Body Biz International BV hierbij om het verschuldigde bedrag af te schrijven van mijn bank-/gironr.: IBAN:

T.n.v.

Telefoon: E-mail:

Handtekening:

*Abonnementen gelden per kalenderjaar (jaarabonnement) en worden automatisch verlengd, tenzij de abonnee uiterlijk vóór 1 november schriftelijk of per mail opzegt. Abonnementsprijs per jaar 45,00 incl. btw. Deze bon ondertekenen en sturen naar: Body Biz International BV, Postbus 178, 6590 AD Gennep. Of mail naar abo@bodybiz.nl

23


Massage Zaken

Salad in a Jar Salade in een pot of een glas

Deze salade is prima voor je immuunsysteem en een flinke oppepper. Èn een heerlijk lunch gerecht. Vaak word mij gevraagd: hoe doe ik dan de lunch als ik werk? Deze keer in de pot. We gaan van een volledige maaltijd uit, waar je veel voldoening en energie van krijgt. Vol met goede voedingsstoffen, volkoren ingrediënten, gezonde vetten, eiwitten en verse groenten. De hoeveelheden kun je aanpassen aan je eigen behoeften.

Je hebt nodig:

* een (glazen) pot; als de opening breed is, is hij makkelijk te vullen en * een (kaas-) schaaf of mandoline Je kunt voorgekookte granen gebruiken of restjes granen, in dit geval maiskorrels. Je kunt ze ook invriezen in kleine porties die je van het (avond)eten overhoudt, en later in je salade verwerken.

Tip:

Granen leveren veel energie en zijn eiwitrijk. Als je ze voor het koken even licht roostert in een koekenpan, krijgen ze nog meer smaak.

Het opbouwen van de salade in laagjes:

1: is de dressing: 1-2 eetlepels voor kleine potjes, 2-4 eetlepels voor een grote pot. (de pot van het voorbeeld is een kleine pot, een 450 grams jampot) 2: knapperige (droge) groentes, bijv. ui, venkel, wortel, komkommer, tomaten, bietjes of bleekselderij. Zorg ervoor dat die helemaal bedekt zijn met dressing. 3: granen, bijv. rijst, gort. Of peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen, mais. 4: als je de salade binnen 24 uur gaat eten kun je er ook iets eiwitrijks doorheen doen, zoals vis, kip of kaas, anders bederft het. 5: de zachte groente/fruitsoorten: avocado, tomaten, aardbeien, mango 6: lichte graansoorten als quinoa of couscous 7: zachte bladgroente; sla, rucola, spinazie, waterkers, andijvie of kiemen 8: lichtere kaas (Parmezaanse), noten of pitten De pot goed sluiten. De vinaigrette maak je van 3 delen olie en 1 deel azijn of citroen en wat zout en peper. Varianten maak je met kruiden, yoghurt, sesampasta, knoflook, sojasaus, etc.

In deze salade zit:

30 gr venkel en 1 kleine wortel en 40 gr. komkommer (met de kaasschaaf in plakjes gesneden), 50 gr. kerstomaatjes, 50 gr. maïskorrels, een halve avocado in plakjes en kiemgroentes. Mix de volgende dag en je hebt een heerlijke lunch!

Eet smakelijk laar Idelette Eijge 24


Massage Zaken

“Delen, geven en ontvangen is de grondslag van het professioneel therapeutisch handelen” Bovenstaande stelling, afkomstig van Ross Emmett, heeft Massage Zaken aan deskundigen van het vakpanel voorgelegd. Laat u inspireren door hun reacties. Wilt u zelf reageren op de stelling of de uitspraken? Mail dan naar: info@massagezaken.nl onder vermelding van ‘De Stelling’.

25


- MBO Amersfoort - Zonnevlecht Opleidingen

www.mboamersfoort.nl

Amersfoort

www.zonnevlechtopleidingen.nl

Vlijmen

NOG GEEN ACE ERKEND OPLEIDER? Neem contact met ons op voor de voorwaarden.

Chakra Massage DEEP TISSUE MASSAGE Aanvullende beroepsmodule Duur: vijf maanden Start: januari 2015 Tweewekelijks op vrijdag

Opleidingen

deep tissue (zonder De opleiding geeft veelVreeling specifieke informatie over de chakra’s tussenstof) en de bijbehorende massages. opleiding, module 1, kunnen 2 en 3 worden gebruikt of samengaan. Zeven verschillende massagetechnieken die afzonderlijk Een waardevolle methodeVreeling ter uitbreiding van uw praktijkaanbod. Exposure (met tussenstof) Docente Anita Geugien is gecertificeerdcursus, door endrie werkt samen met Anodea Judith, Ph.D dagen Vaart Zuidzijde 120 - 8426 AK Appelscha - 0516 431 377 - info@lichtfontein.nl Deep tissue Gezicht (zonder tussenstof) - www.lichtfontein.nl cursus, twee dagen Leslocaties in Utrecht. Groepen nooit groter dan 8. Stel zelf je lesdata vast. Heterogene groepen: bepaal zelf je eigen lesdata en leertempo! (Behalve module 3)

Kijk voor meer informatie op onze site www.vreelingmassage.nl Lichtfontein_Massagezaken_nummer-4.indd 1

9-10-2014 16:09:59

30

Erkende opleidingen Dorn Instituut voorMassage massage en opleidingen met een PROfessionele TOUCH Cursussen : gezondheid Massage opleidingen met een PROfessionele TOUCH Dorntherapie /Breussmassage

DEEP TISSUE MASSAGE

TouchPro® Europe is al 25 jaar een begrip in de massagewereld door de originele, professionele stoelmassage. Het TouchPro® Europe licentieprogramma is speciaal ontwikkeld voor de masseur, die stoelmassage op een hoge kwalitatieve, consistente en professionele wijze wil uitvoeren. Maar ook voor specialisaties op de stoel en andere unieke massage opleidingen kunt u bij TouchPro® Europe terecht.

Schröpfen TouchPro® Europe is al 25 jaar een begrip in de massagewereld door de originele, professionele stoelmassage. Het TouchPro® Europe licentieprogramma is speciaal ontwikkeld voor de masseur, die Distributeur Earthlite en Stronglite massagestoelen, -tafels en –accessoires stoelmassage op een hoge kwalitatieve, consistente en professionele wijze wil uitvoeren. Maar ook Arriërpoort 4 7731 GG Ommen voor specialisaties op de stoel en andere unieke massage opleidingen kunt u bij TouchPro® Europe Komende stoelmassage opleidingen, kijk ook op onze site voor meer opleidingen06-11201485 www.dorninstituut.nl terecht. Unieke nascholingen: Basisopleidingen:

Vreeling deep tissue (zonder tussenstof)

www.touchpro.nl

opleiding, module 1, 2 en 3 • Triggerpoint Practitioner® • Sportmassage Meer informatie Deventer: 10, 11 en 12 juni 2016; terugkomdag (o.v.b.) 6 augustus 2016 WS1 Rotterdam: 22, 23 en 24 januari 2016; terugkomdag maart 2016 Vreeling Exposure WS6 (met tussenstof) •19Kinesiotaping Practitioner® • Wellnessmassage TouchPro® Europe B.V. WS7 Rotterdam: 16, 17 en 18 september 2016; terugkomdag 12 november 2016 WS2 Den Bosch: 12, 13 en 14 februari 2016; terugkomdag april 2016 cursus, driePractitioner® dagen • 9Lipomassage • Voetreflexmassage Bovendijk 2019, 3045 PD Rotterdam WS8 Amsterdam: 14, 15 en 16 oktober; terugkomdag 10 december 2016 WS3 Driebergen: 11, 12Tel. 010 – 73 71 468 en 13 maart 2016; terugkomdag 7 mei 2016 • Ontspanningsmassage Deep tissue Gezicht (zonder tussenstof) WS9 Driebergen: 11, 12 en 13 november 2016, terugkomdag 14 januari 2017 WS4 Roermond: 15, 16www.touchpro.nl en 17 april 2016; terugkomdag 11 juni 2016 cursus, twee dagen info@touchpro-europe.com WS5 Amsterdam: 20, 21 en 24 mei 2016; terugkomdag 16 juli 2016

Leslocaties in Utrecht. Groepen nooit groter dan 8. Stel zelf je lesdata vast. Meer informatie: Perspectief voor jou:

Meer

LEIDEN Distributeur Earthlite en Stronglite massagestoelen, -tafels en –accessoires Heterogene groepen: bepaal zelf je eigen lesdata en leertempo! (Behalve module 3) ROTTERDAM TouchPro® Europe B.V. Kijk voor meer informatie op onze site www.vreelingmassage.nl Komende stoelmassage opleidingen informatie en aanmelden: www.mspopleidingen.nl of tel.: 071 - 5133542 Bovendijk 2019, 3045 PD Rotterdam Tel. 010 – 73 71 468 info@touchpro-europe.com

WS1 Rotterdam: 22, 23 en 24 januari 2016; terugkomdag 19 maart 2016 WS2 Den Bosch: 12, 13 en 14 februari 2016; terugkomdag 9 april 2016 WS3 Driebergen: 11, 12 en 13 maart 2016; terugkomdag 7 mei 2016 WS4 Roermond: 15, 16 en 17 april 2016; terugkomdag 11 juni 2016 WS5 Amsterdam: 20, 21 en 24 mei 2016; terugkomdag 16 juli 2016


Massage Zaken

Marco Wiegers Marco Wiegers is ‘representative’ van Emmett Techniek in Nederland en België. Hij coördineert de opleidingsmodules en is het aanspreekpunt voor de Emmett practitioners en cursisten in Nederland en België. In zijn werk als fysiotherapeut maakt hij dankbaar gebruik van de enorme mogelijkheden van Emmett Techniek. Het succes van deze methode berust op het toepassen van de exacte combinatie tussen de juiste plek (op het lichaam van de patiënt of cliënt), de juiste houding (van de vingers van de practitioner of therapeut) en de juiste druk (variabel).

Een echte Therapeut geeft, ontvangt en deelt graag! Als men als therapeut niet over deze 3 vaardigheden beschikt, zal men nooit de echte diepgang vinden van het geven, ontvangen en delen van een therapie. Ik hoor u denken! Wat heeft delen, geven en ontvangen te maken met het geven als therapeut aan een cliënt? Wat is de gemene deler tussen deze drie? Je hebt deze drie vaardigheden nodig om, welke therapie dan ook, te kunnen geven. Om zich echt in te kunnen leven in de cliënt die de therapie mag ondergaan. Laten we beginnen we het delen! Delen: gaat 2 kanten op! Zowel de cliënt als de therapeut zijn delers. Men deelt problematiek uit, men deelt in het ondergaan van de therapie en men deelt de ervaringen tijdens de therapie over en weer uit. In het delen van de therapie kom je tot een goede therapie, welke de noodzaak was voor diegene die hem ontvangt. De therapeut deelt kennis en vaardigheden, aangepast aan de cliënt. Delen van informatie binnen komen uit verbale en non-verbale communicatie hoort erbij. Als je dat op de goede manier kan verbinden dan kan je met je handen communiceren met lichaam en de geest van de cliënt en dat maakt je als therapeut een echte therapeut!! Het logische vervolg is dan, het geven! Geven, omdat de ontvanger mag en kan ontspannen de therapie ontvangen en kan dan een betere kwaliteit geven. De gever kan en mag inleven in de lichamelijke en geestelijke positie van zijn/ haar cliënt, door wederom te kijken, te voelen en te luisteren naar verbale en non-verbale communicatie van het lichaam van de cliënt. Als je hiervoor openstaat, dan ben je als therapeut echt therapie aan het geven!! Voor iedereen die klachten heeft aan het fysieke of mentale bewegingsapparaat, kun je met dit bewustzijn beter presteren en genieten van het leven. Welke therapie dan ook, optimaliseert het lichaam in algemeen welbehagen, in het leveren van betere prestaties in het sporten en in genot van het leven. En dan komen we op het deel van ontvangen! Eigenlijk het belangrijkste onderdeel van deze stelling, want het is de combinatie van geven en delen!

Want ontvangen van een therapie gaat twee kanten op! Ook voor de cliënt en als van diegene die de therapie geeft. Hoe, zult u denken? Begrijpelijk, denkt u voor de ontvanger. Dat klopt! De ontvanger ontvangt de therapie die hem of haar geven wordt en naar zijn/haar genoegen zal worden gegeven. Zodat de ontvanger kan en mag gaan doen waarbij eerder klachten of beperkingen waren, of gewoon om het lichaam lekker te ontspannen na inspanning, of gewoon omdat het lekker is.

Ross Emmett: “to share, to give, to recieve is the key!”

De therapeut, denkt u? In de therapie is de gever ook ontvanger!! Als de therapeut openstaat voor de informatie die het lichaam geeft, is hij/zij ontvanger!! En door goed te luisteren (en te voelen) naar de informatie die men krijgt van het lichaam en/of vanuit de anamnese kan men de therapie perfectioneren, zodat de cliënt die de therapie krijgt, die hij of zij graag zou willen ontvangen. Dus de ontvanger is er aan beide kanten. Mooier kan het niet zijn. Toch blijkt niet iedere cliënt te kunnen ontvangen…. En, ook niet iedere therapeut kan goed ontvangen!!! Dit behoeft de noodzaak goed te luisteren en te voelen, voor en tijdens de therapie. Dus de conclusie mag zijn: Een echte Therapeut geeft, ontvangt en deelt graag!!

Emmett Techniek Pompmolenlaan 26 | 3447 GK Woerden | T. 06 - 23360200 info@emmett-techniek.nl | www.emmett-techniek.nl

27


Massage Zaken

Pim Vree Pim Vree is eigenaar en directeur van Centrum te Vree. Na zijn studie andragologie is hij lichaamsgerichte psychotherapie gaan studeren en studeerde in 1997 af als Postural Integration Therapist. Centrum te Vree bestaat uit drie onderdelen te weten: 1.

2. 3.

De opleiding Vreeling Deep Tissue. Deskundige en ervaren docenten leren je de diepe weefseltechnieken die je effectief kunt inzetten bij zowel bij fysieke als psychosomatische klachten. De opleiding Vreeling BodyMindTherapy, een modulair opgebouwde individuele opleiding tot lichaamsgericht (psycho)therapeut. Massagewinkel Losjes Massage in Utrecht. Een commerciële massagepraktijk in het centrum van Utrecht waar zes masseurs werkzaam zijn die zijn allen opgeleid in Vreeling deep tissue.

Delen, geven en ontvangen zijn een pre voor de Masseur, maar een must voor elke Therapeut Natuurlijk, dit is zonder enige twijfel waar en zal door elke therapeut bevestigd worden. Toch is het mijns inziens goed en nuttig om eerst de gebezigde term ‘therapeutisch handelen’ te definiëren. Wat betekent dat? Wanneer ben je therapeut, wanneer niet? Het concept wat ik mijn studenten meegeef is de volgende: 1. een professioneel masseur masseert en heeft alleen een inspanningsverplichting namelijk het geven van een massage; 2. een professioneel therapeut (massagetherapeut, fysiotherapeut, haptonoom, lichaamsgericht (psycho)therapeut, etc.) heeft naast een inspanningsverplichting ook een resultaatverplichting. Want iemand bezoekt een massagetherapeut als hij/zij een hulpvraag heeft, een probleem waar iemand tegen aanloopt, zoals het onvermogen om nog goed te kunnen ontspannen, rugklachten, etc.. Uiteraard kun je geen 100% resultaatgarantie garanderen, maar er is wel een duidelijk doel waar gericht op gewerkt wordt en heb je verantwoording af te leggen aan je cliënt. Dat wil overigens niet zeggen dat een masseur een dergelijk resultaat niet kan bereiken, integendeel, alleen is deze daar niet specifiek op gericht en voor opgeleid. Delen, geven en ontvangen zijn een pre voor de masseur maar een must voor elke therapeut. Het vermogen om te delen, geven en ontvangen behoort in elke zichzelf respecterende therapeutenopleiding ruim aan bod te komen. De therapeut in spe zal deze kwaliteiten diepgaand moeten onderzoeken en er mee gaan oefenen, oefenen en nog eens oefenen, want deze kwaliteiten zijn te trainen en te ontwikkelen tot een hoog niveau. Meditatie is daarbij onontbeerlijk evenals mindfullness-oefeningen bedoeld om de Mind leeg te maken (mindemptyness is eigenlijk een beter woord). Hoe leger je geest tijdens je werk des te beter zul je in staat zijn te geven, te ontvangen en te delen.

“Hoe leger je geest tijdens je werk des te beter zul je in staat zijn te geven, te ontvangen en te delen” Tot slot een blik in de psychotherapie. Bij de psycho-analyse van Freud deelt en geeft de therapeut nauwelijks maar reageert alleen maar met korte klankjes zonder inhoudelijk op de cliënt in te gaan. Bij de lichaamsgerichte (psycho)therapiën is dit volkomen anders. De therapeut neemt hier een meer transparante rol in. Bij de opleiding tot Vreeling BodyMindTherapeut wordt de therapeut zelfs geacht een relatie aan te (kunnen) gaan met de cliënt. Dat impliceert delen, geven en ontvangen op het allerhoogste niveau! Uiteraard kan dit alleen maar na vele jaren van persoonlijke groei en ontwikkeling van de therapeut zelf.

Centrum te Vree Bemuurde Weerd OZ 18 | 3514 AN Utrecht | T. 06 - 54375173 T. 030-2300451 | info@centrumtevree.nl | www.centrumtevree.nl

28


Massage Zaken

Klara van Zuijdam De passie en missie van Klara is ontspanning bieden, in de vorm van ‘liefdevolle aan-raking/massage vanuit het hart’ aan mensen die door hun ziekte en behandelingen vaak moeilijk ontspanning kunnen vinden. Klara is paramedisch natuurgeneeskundig massagetherapeut en docent, gespecialiseerd in Massage bij kanker, dementie, begeleiding en massage bij palliatieve zorg en bij stervensbegeleiding. Toen haar vriendin botkanker kreeg is Klara hiermee gaan pionieren vanuit haar rol als mantel-zorger. Klara heeft veel ervaring opgedaan zowel als mantelzorger, in de praktijk als massagetherapeut en als (vrijwillig) massagetherapeut bij een Inloophuis en Hospice. Het doorgeven van kennis en ervaring, zijn de drijfveren en passie van Klara als docent en trainer. In 2013 heeft Klara opleidingsinstituut Touch for Care opgericht waarin ze trainingen verzorgt voor zorgprofessionals, masseurs, massagetherapeuten, mantel-zorgers en vrijwilligers. Touch for Care werkt samen met de reguliere gezondheidszorg . De basis voor verbinding van massagetherapie en de reguliere zorg.

Massage is een Wederkerig en Continu Proces van delen, geven en ontvangen op diverse niveaus Massage is een wederkerig en continu proces van delen, geven en ontvangen op diverse niveaus. Delen, geven en ontvangen is niet los te koppelen van elkaar en de basis voor elk contact met onze medemens. Een professionele massage begint met geven, delen en ontvangen van informatie van de cliënt zoals: ‘Wat beoog je met de massage, zijn er (medische) zaken waarmee rekening gehouden dient te worden, zijn er gebieden waar je liever niet gemasseerd/aangeraakt wil worden, etc.’.

“De kracht van het delen, geven en ontvangen als professioneel therapeut bestaat uit luisteren en vooral ook het stil durven zijn.”

De kracht van het delen, geven en ontvangen als professioneel therapeut in dit onderdeel bestaat uit luisteren en vooral ook het stil durven zijn. Niet onmiddellijk anticiperen op het antwoord, zodat de cliënt gaat reageren op jou interactie maar stil durven zijn zodat de cliënt de vrijheid voelt om zijn eigen beleving te delen. De stilte biedt je cliënt ruimte en tijd om dieper na te denken en in zichzelf te gaan zoeken naar de echte antwoorden. Essentieel is het stellen van open vragen zodat de antwoorden niet ‘gestuurd’ worden vanuit therapeutisch gericht handelen, maar vanuit het cliënt gericht handelen.

Mijn ervaring is dat de fijnste en meest leerzame methode de ‘feed forward’ is. Dit is de informatie die de cliënt met je deelt over hetgeen beter of anders zou kunnen bij een volgende massage. Die vergeet je namelijk nooit en is essentieel om jezelf verder te ontwikkelen en verbeteren. Deze ontvang je vooral als je de juiste vraag weet te stellen en stil durft te zijn als hij beantwoord wordt…

Het delen, geven en ontvangen als onderdeel van de massage zelf bestaat niet alleen uit de massagetechnieken die je toepast, maar vooral ook uit het delen en geven van je aanwezigheid tijdens de hele massage. Er zijn met je aandacht en ‘luisteren’ naar de non verbale communicatie van het lichaam. Dit levert vaak een schat aan informatie op. Ook hier zie je dan weer de wederkerigheid van het delen, geven en ontvangen als een continu proces.

Touch for Care

Na de massage is het gebruikelijk en verwacht je als therapeut feedback van de cliënt. Ook hier is het een uitwisseling van delen, geven en ontvangen zonder dat je als therapeut meteen in de interactie hoeft te gaan.

Jan Coolenhof 18 | 5311 GP Gameren | T. 06 - 51939544 info@touchforcare.nl | www.touchforcare.nl

29


Massage Zaken

Bedrijvenregister Home Health Products

Zonnevlecht Opleidingen

Neerloopweg 9 4814 RS Breda T. 076 - 532 90 50 service@hhp-professional.com www.homehealthproducts.nl

Parallelweg-West 54c 5251 JG Vlijmen T. 073 - 511 12 29 info@zonnevlechtopleidingen.nl www.zonnevlechtopleidingen.nl

Touch for Care

Balans en Reflectie

Jan Coolenhof 18 5311 GP Gameren T. 06 - 5193 9544 info@touchforcare.nl www.touchforcare.nl

Nieuwe Langendijk 3 2611 VG Delft T. 015 - 215 97 47 info@balansenreflectie.nl www.balansenreflectie.nl

Emmett Techniek

Centrum te Vree

Pompmolenlaan 26 3447 GK Woerden T. 06 - 2336 0200 info@emmett-techniek.nl www.emmett-techniek.nl

Bemuurde Weerd OZ 18 3514 AN Utrecht T. 030 - 230 04 51 info@centrumtevree.nl www.centrumtevree.nl

A1 International

Volatile

Televisieweg 34 1322 AM Almere T. 036 - 530 21 24 info@a1international.nl www.a1international.nl

Industrieweg 3 8131 VZ Wijhe T. 0570 - 528 747 info@volatile.nl www.volatile.nl

Dorn Instituut

Toco Tholin

ArriĂŤrpoort 4 in de Julianastraat 7731 GG Ommen T. 06 - 1120 1485 info@ideletteeijgelaar.nl http://www.ideletteeijgelaar.nl

Postbus 132 2670 AC Naaldwijk T. 0174 - 625 911 vof@toco-tholin.com www.toco-tholin.com

30


Sinds 1968

Veerman College Opleidingen voor:

Sportmassage en massage MBO-niveau Sporttherapeut en massagetherapeut HBO-niveau (BATC erkend) AQAMAÂŽ massage Bewegingsleer Bindweefselmassage Blessurepreventie Haptonomie KayotimaÂŽ Shiatsu Kinesiotaping

Manuele lymfedrainage Meridiaantherapie Pathologie Reanimatie Speciele pathologie Stoelmassage Therapeutische ontwikkeling Voetreflexzonemassage Workshops

Leffelaar Opleidingen Bezoek onze website www.leffelaar.nl


ANDULLATIETHERAPIE

ANDULLATIE ZORGT VOOR PIJNVERLICHTING, PERFORMANCE EN WELLNESS. HET GEEFT U MEER LEVENSKWALITEIT EN VITALITEIT.

DE VIJF BASISPRINCIPES VAN ANDULLATIE: Powered by by Powered

Celactivatie

Overlapping van pijnsignaal door aanmaak endorfine

Betere doorbloeding

Activering van ontspanningsmechanise

HOME HEALTH PRODUCTS, NEERLOOPWEG 9, 4814 RS BREDA, 076-53 29 050 WWW.HOMEHEALTHPRODUCTS.NL , SERVICE@HHP-PROFESSIONAL.COM

Stimuleren van lymfestroom

Massage Zaken 3 - 2016  

Massage Zaken hét meest gelezen vakblad in de Massage Branche. Lezers kunnen hun kennis verbreden en verdiepen en tegelijk tal van ideeën op...

Massage Zaken 3 - 2016  

Massage Zaken hét meest gelezen vakblad in de Massage Branche. Lezers kunnen hun kennis verbreden en verdiepen en tegelijk tal van ideeën op...

Advertisement