Page 1

Nummer 2 | 2014

P.18

| Massage Vakbeurs

Drie vakbeurzen één moment P.20

| School voor

Voetreflexologie

Voetreflexmethode ‘Fysioreflextherapie’ als aanvulling op de massagetherapie P.28

| Helder & Kadira

Grondlegster oncologiemassage Gayle McDonald bezoekt Nederland

P.07

| OnMyWay

Dansage: een samensmelting van dans en massage


Natuurlijk Beter

Heeft u vragen of opmerkingen met betrekking tot onze producten? Neemt u dan contact op met ons team via telefoonnummer +31 (0) 20 49 70 819 of via www.masswax.com

Ad_massagezaken_masswax_210x280_def.indd 1

07-10-13 13:10


Fotografie: Hermie Boumans

Voorwoord

Collega’s ontmoeten en Workshops! In dit nieuwe nummer allereerst aandacht voor de Massagevakbeurs in Hoevelaken op 5 en 6 september.

Wilt u een vraag voorleggen aan één van de deskundigen, mail dan uw vraag naar: lynn@bodybiz.nl

Verder aandacht voor de “Dansage “ van On my Way, hiermee bereik je meer met je behandelingen door op een dieper niveau contact te maken.

We maken er gezamenlijk een geweldig massage-vakblad van dat u niet wil missen!

Tevens onze massagesalon “Interieur special“, waarin met een uitgebreide presentatie alle faciliteiten worden weergegeven, van massagetafel tot sfeer en muziek.

Voor vragen en of ideeën kunt u altijd mailen naar: lynn@bodybiz.nl

Ook nog een exclusief interview met Gayle Mc Donald, één van de grondleggers van Oncology massage in de VS. Ook in Nederland heeft zij als gastdocente een bijdrage geleverd aan de Landelijke Scholingsdag van “Netwerk Massage bij Kanker”.

Veel lees plezier! Met vriendelijke groeten, Lynn Reijnen Massage Zaken

In ons deskundig massagepanel presenteren wij twee nieuwe personen: Silvia en Daniëlle van Sabaaydi, zij gaan ons massagepanel in 2014 ondersteunen, naast de vaste groep van vorig jaar.

3


Inhoud

Hét magazine voor de professional in de massagebranche. Het magazine brengt interviews en bedrijfsportretten, interessante columns en informatieve artikelen.

Daarnaast

komen

diverse

partijen uit de branche aan het woord en kunt u een kijkje nemen in de praktijk van collega’s. Gepresenteerd in een frisse leesbare stijl. MassageZaken ver-

MassageZaken Voorwoord

3

Body Booster

13

Oreade Music

15

Oshadhi Aromatherapy

17

Balans & Reflectie

23

ACE Opleidingen

24

Vakpanel • Zonnevlecht Opleidingen • Wellness Academie • Veerman College/ Leffelaar Opleidingen • Sabaaydi Massage Opleidingen • Thai Dee©

31

schijnt 6 keer per jaar.

7 Dansage:

Een samensmelting van dans en massage Nederland is met de introductie van Dansage een nieuwe massagevorm rijker. Deze nieuwe massagestijl is ontwikkeld door masseur en dansdocent Julien Patterson, eigenaar van OnMyWay, en is uniek in Nederland.

10 Massage:

een kunst om te geven, een weldaad om te ontvangen

Massage is inzetbaar als krachtig middel wanneer een persoon zich wil ontwikkelen. Massage kan ruimte scheppen in de belevingswereld van de ontvanger. In die ruimte kunnen vergeten herinneringen of ingesleten patronen in het bewustzijn komen en kunnen nieuwe inzichten of ideeën ontstaan. Vervolgens kunnen oude patronen worden losgelaten.

4


Inhoud

20 Voetreflexologie School voor

MassageZaken Nummer 2 • 2014

‘Fysioreflextherapie’

Fysioreflextherapie kan een waardevolle aanvulling zijn in de massagepraktijk, doordat naast stimulering van de doorbloeding tevens de energiedoorstroming in het lichaam in balans wordt gebracht.

Een uitgave van

28 Helder & Kadira

Grondlegster oncologiemassage Gayle McDonald bezoekt Nederland

Eind mei sprak Gayle McDonald (VS) tijdens de Landelijke Scholingsdag van Helder & Kadira Massage bij Kanker in Nijkerk. Zij wordt ook wel the mother of oncology massage genoemd, omdat ze 21 jaar geleden aan de wieg stond van deze vorm van massage.

Kasteelstraat 16, Heijen Postbus 178, 6590 AD Gennep Tel: 0485 - 513316 / 518983 Fax: 0485 - 518461 E-mail: info@bodybiz.nl www.bodybiz.nl Uitgever Ben Verhagen Redactie Loet van Bergen, Jeroen Gerats Verkoop Lynn Reijnen Orderadministratie Hermie Verhagen Vormgeving Body Biz® International BV, Tanja Hubbers Druk Boumans & Verhagen, Heijen

26 ACE Opleidingen

Abonnementen Telefoon 0485 513316

Start jaaropleidingen

Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Alle abonnementen lopen tot 1 januari en worden automatisch

In september starten de ACE erkende opleidingsinstituten weer met diverse jaaropleidingen Sportmassage, Wellnessmassage, Voetreflexmassage en Ontspanningsmassage. U vindt de ACE erkende opleidingsinstituten verspreid door een groot deel van Nederland.

verlengd, tenzij de abonnee uiterlijk voor 1 november van het lopende abonnementsjaar schriftelijk opzegt. Abonnementsprijs: 39,95 voor 6 nummers per jaar. België 49,95 per jaar. Advertenties Body Biz International BV Ben Verhagen Telefoon: 0485 513316

38 Laatste woord

Gratis reclame voor je praktijk!

E-mail: info@bodybiz.nl Copyrights Artikelen uit deze uitgave mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke

Social media is super geschikt om reclame te maken voor je praktijk en/of bedrijf. Je kunt met Social media heel snel grote groepen klanten en vooral potentiele klanten bereiken, door bijvoorbeeld een spraakmakende actie te lanceren.

5

toestemming van Body Biz International BV behoudens de door de wet gestelde uitzonderingen. Aan de inhoud van dit blad kunnen geen rechten worden ontleend. MassageZaken is een handelsnaam van Body Biz International BV.


Welkom bij Zonnevlecht Opleidingen “U bent in goede handen� Persoonlijke aandacht, begeleiding en advies zijn onze sleutelwoorden. Met trots en passie begeleiden wij onze cursisten in of naar het massagevak. Onder begeleiding van onze professionele trainers / docenten verzorgen wij voor u de massage cursus of opleiding die u verdient. Binnen Zonnevlecht Opleidingen bieden wij u alle ruimte om te

Wish it... Dream it... Do it.

Bezoek onze website www.zonnevlechtopleidingen.nl

groeien in uw vak en persoonlijkheid. Wij begroeten u graag bij Zonnevlecht Opleidingen.


OnMyWay

“Het accent van massagetechnieken bij Dansage ligt op het gebruik van de onderarmen.”

Dansage: een samensmelting van dans en massage Nederland is met de introductie van Dansage een nieuwe massagevorm rijker. Deze nieuwe massagestijl is ontwikkeld door masseur en dansdocent Julien Patterson, eigenaar van OnMyWay, en is uniek in Nederland. Tijdens deze unieke massage wordt het ritme van de muziek ter plekke vertaald in vloeiende massagebewegingen en op dynamische wijze overgebracht op het lichaam.

Julien is nu vier jaar werkzaam in het massagevak. Daarvoor heeft hij ruim tien jaar in de financiële dienstverlening gewerkt. “Naast mijn werk was ik altijd al bezig met sporten en dans. Op dansgebied heb ik verschillende opleidingen gevolgd en ik geef inmiddels tien jaar dansles in verschillende dans-stijlen zoals salsa, streetdance en house.” Julien wilde meer vanuit zijn hart werken en besloot daarom vijf jaar geleden een opleiding te volgen aan de academie voor holistisch coachen. “Onderdeel vandeze opleiding was (stoel)massage waar ik me toen verder in heb gespecialiseerd. Inmiddels geef ik zelf massagelessen aan het opleidingscentrum Esoterra.”

via social media. De reacties die ik hierop kreeg waren heel enthousiast wat voor mij een reden was om het Dansage concept verder uit te breiden en hier ook een workshop voor te ontwikkelen”, aldus Julien.

Dansage

Massagetechnieken

“Het idee voor Dansage is eigenlijk spontaan ontstaan”, vertelt Julien. “Ik gaf massages tijdens een evenement waar ook een dj aan het draaien was. Op een gegeven moment ging ik op de muziek masseren, de muziek gaf me inspiratie en er ontstonden allerlei nieuwe massagetechnieken die zowel door mij als door degene die gemasseerd werd als zeer prettig werden ervaren. Dit was de eerste stap naar Dansage. Vervolgens ben ik dit idee verder gaan ontwikkelen en heb ik het concept een jaar lang eerst uitgetest alvorens er mee op de markt te komen. Na dat jaar heb ik een promotiefilm laten maken en Dansage gelanceerd

Het accent van massagetechnieken bij Dansage ligt op het gebruik van de onderarmen. Julien heeft zich laten inspireren door de onderarmtechnieken uit de Hawaiiaanse lomi lomi massage. “Als masseur houd je continue contact met het lichaam, wat een diepe, stevige en verkwikkende werking heeft op lichaam en geest. Maar ook andere technieken komen aan bod, zoals masseren met de duimen, handen en knokkels. Het is een dynamische massage die een preventieve werking bij spanning heeft. De spieren worden soepel gemaakt wat zorgt voor ontspanning, verfrissing en nieuwe energie.

7


“Als masseur houd je continue contact met het lichaam, wat een diepe, stevige en verkwikkende werking heeft op lichaam en geest.”

Dansage is tevens gericht op specifieke klachten, bijvoorbeeld: • Rug- en nekklachten • Vermoeidheidsklachten • Brandend gevoel tussen/boven de schouderbladen • Tintelingen in de armen en vingers Dansage is volgens Julien een oppepper en draagt bij aan de vitaliteit. Deze massage is breed in te zetten en kan zowel gegeven worden aan particulieren, als op evenementen, festivals en bedrijfsfeesten. Dansage kan ook over de kleding heen worden gegeven, bijvoorbeeld op locatie tijdens een evenement. Op de blote huid is de Dansage echter effectiever, omdat de onderarmtechniek dan beter tot zijn recht komt.

Ik heb altijd verschillende stijlen muziek bij me, variërend van popmuziek tot klassieke muziek, lounge muziek of ZuidAmerikaanse en Afrikaanse muziek. Maar mensen kunnen ook hun eigen muziek meenemen waar ze bijvoorbeeld een prettige herinnering aan hebben. Degene die gemasseerd wordt kan zelf het beste aanvoelen welke muziek

Wat maakt deze massage zo uniek? Voor Dansage zijn verschillende muziekstijlen mogelijk. “De muziekkeuze laat ik afhangen van degene die ik masseer.

8

bijdraagt tot zijn of haar ontspanning. Vervolgens vertaal ik deze muziek naar dynamische en vloeiende massagebewegingen en beweeg ik als het ware mee op het ritme van de uitgekozen muziek. Het is hierbij de kunst om de tonen van de muziek goed te vertalen naar de massage. De muziek is dus leidend en stuwt als het ware de


OnMyWay

Dansage op Ibiza In de week van 16 t/m 23 september organiseert Julien Patterson samen met Boutique Villa Casa Pepre een unieke massagecursus op Ibiza. Tijdens deze week combineer je een vakantie met een ontspannen wellnessbeleving: de Dansage introductiecursus.

massagetechnieken. Omdat dans een van mijn passies is, ben ik in staat het ritme van de muziek snel in me op te nemen en dit in de massage te verwerken. Bij muziek met bijvoorbeeld harde tonen geef ik wat meer druk en zijn de massagebewegingen ook wat sneller. Terwijl ik bij rustige tonen druk terugneem en zachte bewegingen maak. Wat deze massage zo uniek maakt is de flow. Je neemt de persoon als het ware mee in de massage en er is een groot oppervlak van contact door het gebruik van je onderarmen. Hij/zij hoort de muziek en voelt de ritmische bewegingen. De zintuigen worden geprikkeld en dat zorgt voor extra ontspanning.” Dit alles zorgt volgens Julien voor een unieke beleving die oppept en geen enkele keer gelijk is. Elke Dansage is in feite maatwerk. Daarnaast is het ook een stevige ontspanningsmassage. Daardoor is de massage ook geschikt voor mensen met bijvoorbeeld schouder- of rugklachten.

Opleidingen

Voor meer informatie:

De Dansage is nu negen maanden op de markt en de reacties zijn positief. Naast het geven van workshops en demonstraties op evenementen heeft Julien inmiddels een introductiecursus Dansage ontwikkeld die op 6 juli en 31 augustus wordt gegeven. Tijdens de cursus komt het volgende aan bod: • basis onderarmtechniek • bewegen op muziek (dans) • dynamiek rondom de massagetafel/stoel • Dansage flow

www.onmyway.nu

De duur van de introductiecursus is één dag. Affiniteit met massage of een opleiding hierin hebben gevolgd is wel een vereiste. Ben je na de introductiecursus enthousiast, dan volgt er een Dansage Practitioner en Dansage Professional cursustraject waarbij dieper op de materie wordt ingegaan.

9


Sonnevelt Opleidingen

“Massage is inzetbaar als krachtig middel wanneer een persoon zich wil ontwikkelen.”

Massage: een kunst om te geven, een weldaad om te ontvangen De reden waarom iemand voor een massagebehandeling kiest, is voor iedereen anders. Iemand kan een gevoel van stijfheid of stramheid in zijn lichaam hebben en dat willen oplossen, behoefte hebben aan rust en tijd voor zichzelf, gewoon nieuwsgierig zijn naar wat het is om een massage te ondergaan, pijnklachten van uiteenlopende aard willen verlichten, zich verbonden willen voelen met zijn of haar lichaam, behoefte hebben aan contact of ondersteuning in een moeilijke periode... of omdat iemand zich na een massage herboren voelt. Wat de reden ook is om voor massage te kiezen, iedere overweging is legitiem.

Lichaam, geest en ontwikkeling Massage is inzetbaar als krachtig middel wanneer een persoon zich wil ontwikkelen. Massage kan ruimte scheppen in de belevingswereld van de ontvanger. In die ruimte kunnen vergeten herinneringen of ingesleten patronen in het bewustzijn komen en kunnen nieuwe inzichten of ideeën ontstaan. Vervolgens kunnen oude patronen worden losgelaten. Dan is de aanzet tot bewustwording en zelfontwikkeling gedaan. Hoewel massage

heel fysiek is, is het één van de krachtigste manieren om toegang te krijgen tot het ijle en ontastbare van de geest. Massage werkt diep door in alle lagen van ons wezen en spreekt ons zelfhelend vermogen subtiel maar doeltreffend aan. Massage schept ruimte in beleving en gevoel. Het beïnvloedt ons denkproces en maakt ons bewust van wie we zijn. We komen daardoor meer bij onszelf en kunnen dan ook meer onszelf zijn.

10

Werking van massage Massage is een gezonde, natuurlijke manier om het zelfherstellend vermogen van ons lichaam te stimuleren. Tijdens de massage geven we onszelf een rustpunt waarin het lichaam kan herstellen en ons denken even ondergeschikt is. Het maakt mensen socialer en ontvankelijker voor


positieve impulsen. Massage werkt balansherstellend. De huid en het onderliggend weefsel en spieren versoepelen, raken beter doorbloed en dat uit zich in een gezonde uitstraling, ontspannen houding en meer zelfvertrouwen. Afvalstoffen worden af- en voedingstoffen worden aangevoerd. De aanraking van de huid stimuleert de aanmaak van neurohormonale stoffen. Deze stoffen brengen stressreductie teweeg en verhogen ons gevoel van welzijn. Eén van die stoffen is het hormoon oxytocine. Buiten dat dit hormoon bloeddrukverlagend werkt en de hartslag laat dalen, is het zogenaamde bindings- of gelukshormoon ook van positieve invloed op onder andere de spijsvertering, de ademhaling, het zenuwstelsel, de baarmoedercontracties, pijnbeleving en het geheugen.

Kom naar onze open dagen

Massagetherapie…iets voor jou? Een goede massagetherapeut luistert en is aandachtig. Een goed gesprek helpt je je namelijk meer open te stellen voor de behandeling. De aandachtige en luisterende therapeut helpt je ruimte te scheppen voor dat wat in je leeft. Je wordt gezien, gehoord en zonder oordeel ontvangen. Een massagetherapeut helpt je helderheid te scheppen in de oorsprong van fysieke klachten. Verstoringen in het lichaam kunnen ontstaan onder invloed van je gedachtepatronen, levensstijl, voeding, werk- en levensomstandigheden en constitutie. Het toepassen van weefselmanipulaties, strekkingen, strijkingen of mobilisaties, helpt jou te voelen wat er in je leeft en dit in het bewustzijn te brengen. Uiteindelijk streeft een massagetherapeut naar verbinding en integratie tussen lichaam en geest. Massage brengt je bij jezelf!

Op 30 augustus in Zaltbommel en 7 september in Maarssen.

Denk jij er al langer over na om een massageopleiding te gaan volgen, maar vind je het moeilijk de knoop door te hakken? Twijfel zit in je hoofd, intuïtie in je hart. Niemand kan je adviseren wat goed voor je is. Wat Sonnevelt Opleidingen wél voor je kan doen is een ruimte creëren waarin je de gelegenheid krijgt om te voelen wat zich in jouw leven wil ontvouwen.

Bewust kiezen voor massage...het is voor iedereen Regelmatig een massage ondergaan is weldadig voor lichaam en geest en het past in een gezonde levensstijl. Wil jij graag door middel van massage lichamelijke klachten verhelpen bij mensen? En daarbij de verbinding leggen tussen lichamelijke en psychische factoren? Dan zijn de opleidingen Integrale Lichaamstherapie en Voetreflexzonetherapie van Sonnevelt Opleidingen iets voor jou!

11

Kun je niet zo lang wachten? Op donderdag 19 juni komen wij ook nog naar Maastricht. Kom langs en laat je (aan)raken! Kijk voor informatie over de open dagen op onze website:

sonneveltopleidingen/ opendagen/overzicht


Sabaaydi massage opleidingen

Masseren en aanraken vanuit je hart!

Sabaaydi Massage Opleidingen heeft als doel

Thematische workshops

Verdiepende cursussen

Gecertificeerde opleidingen

massages te ontwikkelen en door te geven.

• Hotstonemassage

• Basiscursus intuïtieve massage

• Intuïtief masseur

De massages zijn gericht op ontspanning en

• Masseren met de onderarm

• Vervolgcursus intuïtieve massage

• Sabaaydi masseur

het stimuleren van het zelfgenezend

• Masseren in zijligging

• Sabaaydi massage

• Sabaaydi Wellness-masseur

vermogen. Bij diverse cursussen en

• Schouder/nek-stoelmassage

• Sabaaydi Plus

opleidingen maken we gebruik van onze

• The four elements

• Sabaaydi Totaal

Thaise kruidenstempels die weer een diepere

• Chakra-stempelmassage

• Thaise voetreflex

uitwerking op het lichaam hebben.

• Kindermassage

Leren masseren vanuit gevoel en intuïtie, dat is waar wij voor staan.

• Kokosstempelmassage

Waarom kiest u voor Sabaaydi

• Silk secret

• Veel korte modules van 1, 2 of 3 dagen. • Persoonlijke aandacht met veelal 2 docenten.

• Chi-Wit-massage

• Diverse workshops zijn geaccrediteerd door beroepsverenigingen (CRKBO, FAGT, BATC).

Voor meer informatie kijk op www.sabaaydi.nl

Karunesh

The Way of the Heart

De muziek op The Way of the Heart creëert een plek voor jou alleen waar je je prettig voelt en waar je kunt ontspannen. Het is een plek die je terugvoert naar je jeugd waar alles nog in verband stond met eenvoudige en duidelijke emoties uit je hart. Een kalmerende en ontspannende cd.

ORP 60632

ORM 62592

ORM 60582

ORP 59242

Listen With Your Heart

Various artists

Music for Massage

Muziek versterkt het ontspannende effect van een massage. Het kalmeert, stimuleert, begeleidt en verrijkt. Op dit album staan tracks van verschillende artiesten als Daniele Garella, Erik Berglund, Chris Michell en Chris Glassfield die bekend staan om hun kalmerende en ontspannende muziek.

Mike Rowland

Dream of Fairies and Angels

Dream of Fairies & Angels is het jubileumalbum van Mike Rowland. Een ode aan de artiest die al meer dan twintig jaar magische pianomuziek maakt. Het begon allemaal met The Fairy Ring, een wereldwijde bestseller in het new age genre. Rowland speelt de composities op zijn oude Steinway vleugel en maakt gebruik van onder andere strijkinstrumenten en harp.

Sangit Om

The Feng Shui Effect

De essentie van Feng Shui is het in balans brengen van energiestromen in je huis of op het werk. De muziek op deze cd gaat uit van hetzelfde principe en kan overal gebruikt worden. Multi-instrumentale muziek biedt een grote verscheidenheid aan tonen, tempo’s en ritmes; van Oosterse thema’s met Indiase bamboe fluit tot Westerse passages met viool, gitaar en keyboard.

www.oreade.com voor het beluisteren van deze cd’s en vele andere titels.


Body Booster

Body Booster introduceert de Spaanse Scap met levenslange garantie Voor het eerst heeft Body Booster een deel van haar assortiment laten fabriceren binnen Europa. Om nog meer kwaliteit en duurzaamheid te kunnen garanderen heeft zij voor een fabriek in Spanje gekozen. Inmiddels rollen de eerste producten van de band, waaronder de Scap massagetafel, een houten opstapje en de Tabouret Mercurius. Om een mooie en strakke eenheid in uw salon of praktijk te creëren zijn de eerste 2 allebei uitgevoerd in Wenga kleur. Ter introductie van deze nieuwe artikelen komt Body Booster met een zeer scherpe, tijdelijke aanbieding. Alle 3 de artikelen voor een totaalprijs van €395,-. De Body Booster Scap is een 2-delig opklapbare massagetafel met zeer hoge stabiliteit door haar hardhouten onderstel voorzien van staaldraden. De tafel is eenvoudig op te klappen en mee te nemen en voorzien van een comfortabele gezichtsuitsparing. Het hoofdsteun is uitgebreid in zijn mogelijkheden om een ideale positie te kunnen creëren tijdens bijvoorbeeld schouder en nek massage. Bekleed met wit, olie bestendig vinyl van hoge kwaliteit wat bovendien eenvoudig te reinigen is.

Transportabele Houten Massagetafel • • • • • • • • • • •

Afmeting [LxBxH]: 215x72x60 cm Gewicht: 19 Kg Bekleding: Hoogwaardig vinyl Onderstel: Hardhout Kleur onderstel: Wenge Voorzien van gezichtsuitsparing In hoogte verstelbaar: 60-82 cm Levering inclusief draagtas Garantie onderstel: Levenslang* Garantie toplaag: 10 jaar* Land van herkomst: Spanje

Het houten opstapje van Body Booster is in wenge kleur uitgevoerd en ontworpen om de toegang tot het massagetafel te vergemakkelijken. De opstap is compact van formaat en makkelijk op te bergen of mee te nemen. • Afmeting [LxBxH]: 52,5 x40x37, 5 cm • Gewicht: 6,1 Kg • Garantie: 10 jaar* • Land van herkomst: Spanje

Setprijs

395.*De uitgebreide garantie voorwaarden kunt u vinden op: www.bodybooster.nl

13

De Tabouret Mercurius is een zeer comfortabele en elegante zadelkruk. Ergonomisch ontworpen met een zadelvormige zitting om maximaal comfort te garanderen. De Mercurius is uitgerust met een gasvering om de hoogte eenvoudig aan te kunnen passen. Bekleed met hoogwaardig vinyl. Hoge stabiliteit doormiddel van zijn 5 wielen en stalen verchroomd onderstel. • Hoogte: 62-38 cm • Garantie: 10 jaar* • Land van herkomst: Spanje

Body Booster Achterdijk 36 3984 LE Odijk info@bodybooster.nl www.bodybooster.nl


NIEUW!

rde Voor de gediplomee orger rz e v rt o p s r/ u e s s a m sport OPLEIDINGEN met perspectief en onderscheidend vermogen:

Musculair Therapeut速 Triggerpoint Practitioner速 Kinesiotaping Practitioner速

Meer informatie en aanmelden:

www.mspopleidingen.nl

Rotterdam: 22, 23 en 24 augustus 2014 Amsterdam: 3,4 en 5 oktober Rotterdam: 12,13en 14 september 2014

MZ6 08_binnenwerk.indd 6

19-01-2009 14:02:47


Oreade Music

Al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in ontspanningsmuziek

Oreade Music

Of het nu muziek ter ondersteuning van aromatherapie, massage, chakra’s, feng shui, reiki, tai chi en yoga betreft of mantra’s en natuurgeluiden: het draait allemaal om ontspanning. Oreade Music heeft voor Massage Zaken drie albums uit haar catalogus geselecteerd die de perfecte ondersteuning zijn bij een ontspannende massage:

Silent Heart - Karunesh Karunesh is een van de meest bekende new age/world fusion artiesten met meer dan een half miljoen verkochte albums op zijn naam. De composities op Silent Heart creëren een droomlandschap van zachte en ontspannende muziek. Zeven nummers, die ieder zes tot negen minuten duren, leiden je naar vernieuwing en heling. Je hoort shakuhachi fluit, hobo, houten basfluit, Tibetaanse klankschalen en keyboard. Heerlijke muziek om bij weg te dromen en die spanningen van je af laat glijden waardoor je fris en opgeladen je dagelijkse werkzaamheden kunt hervatten.

Arc-en-Ciel: The Healing - Mike Rowland De Britse componist Mike Rowland wordt beschouwd als een van grondleggers van de new age muziek. Zijn ongecompliceerde, kalmerende muziek voor piano en synthesizer ontroert en inspireert duizenden mensen over de hele wereld. Op Arc-en-Ciel: The Healing heeft elke kleur van de regenboog zijn eigen, helende kracht. Deze kracht komt tot uiting in de composities die kalmerend en ontspannend zijn. De muziek komt het best tot zijn recht als het zachtjes wordt afgespeeld. Een magisch album!

Magic Touch - Grollo & Capitanata Grollo & Capitanata zijn Italiaanse artiesten die zich hebben toegelegd op het componeren, produceren en uitvoeren van ontspanningsmuziek. Hun Reiki Heart albums zijn stuk voor stuk bestsellers en hun kalmerende composities complementeren helende therapieën. De gevoelige muziek van akoestische en elektrische gitaar, keyboard, orgel en fluit op Magic Touch brengt een gevoel van eenheid en kracht teweeg. Het creëert een plek waar je je kunt terugtrekken en ontspannen. De cd bevat een doorlopende track en de zachte melodieën ondersteunen een helende, ontspannende sfeer.

info@oreade.com | www.oreademusic.com

15


Meditatie in beweging Thaise Yogamassage gedeeld op het hoogste niveau • Eerste opleidingsinstituut voor Thaise yogamassage in Nederland. • Unieke Oost-West benadering met veel persoonlijke aandacht. • Gerenommeerde nationale- en internationale docenten. • BATC erkende opleidingen. • Diverse VBAG en BATC erkende bijscholingen. • Diverse cursussen en trainingen.

THAI DEE, HET OPLEIDINGSINSTITUUT VOOR THAISE YOGAMASSAGE www.yogamassage.nl


Oshadhi

100% natuur sinds 1989

Oshadhi Aromatherapy De pure energie en kracht die de natuur ons geeft nu ook in Nederland verkrijgbaar: • • • • • • • • •

Alle OSHADHI essentiële oliën worden gekwalificeerd op basis van hun teeltwijze, het deel van de plant wat gebruikt is, botanische naam, vervaldatum, chemische samenstelling, allergenen.

Essentiele oliën en absolues Hydrolaten Maceraten Synergien Massageoliën en basisoliën Balsems Atars Organic cosmetica Marma oliën

Wij als Oshadhi Nederland zijn er trots op deze prachtige producten te mogen vertegenwoordigen. Wij willen u graag ontmoeten en een duurzame samenwerking opbouwen. Graag staan wij u terzijde met onze kennis omtrent aromatherapy.

Cursussen en workshops Voor de nazomer/herfst staat een serie workshops gepland in Amsterdam, welke gegeven zullen worden door Veerle Waterschoot, aromatherapeute. Zie onze website. Het cursusprogramma zal in de komende tijd worden uitgebreid.

Het bedrijf Het huidige aanbod van Oshadhi etherische oliën (450 etherische oliën en absolues) is het resultaat van het onvermoeibaar enthousiasme van dr.Malte Hozzel , een natuurkenner en leraar die een passie heeft voor medicinale planten. In de afgelopen 25 jaar heeft hij de hele wereld afgereisd op zoek naar de regio’s met de beste en meest zuivere etherische oliën en een netwerk opgebouwd van gecontroleerd biologisch producerende leveranciers en leveranciers van oliën uit wilde planten. In 1990 heeft hij in Duitsland de firma Ayus opgericht en op dit moment is Oshadhi wereldwijd vertegenwoordigd. De naam Oshadhi komt uit het Sanskriet en betekent “helende planten” . De oude Vedische cultuur was al bekend met de wetenschap van aromatische planten en essentiële oliën. Wijze helers gaven het rijk van de geneeskrachtige planten de naam OSHADHI: “drager van Licht“ en “schenker van levensenergie’

Kwaliteit Oshadhi staat synoniem voor de hoogste graad van zuiverheid en de meest verfijnde geurkwaliteit, die aanwezig is in een rijke en uitgebreide verscheidenheid aan etherische oliën, hydrolaten en plantaardige oliën, geproduceerd in meer dan 50 verschillende landen. De Oshadhi staf heeft over de hele wereld een persoonlijk contact met de gecontroleerde telers van biologische, geneeskrachtige planten. Hoge kwaliteit behalen, begint bij de producenten. Het kadert in de filosofie van Oshadhi om hen te kiezen op basis van zuiverheid en energetische waarde van hun product en niet op basis van de grootste opbrengst voor de laagste prijs. Oshadhi wil zich toeleggen om systematisch bioteelt te promoten door samen te werken met telers die bewust en ecologisch de grond bebouwen. Voortdurend labo onderzoek en kwaliteitscontroles garanderen dat hun etherische oliën 100% zuiver zijn.

Volg ons op Facebook https://www.facebook.com/oshadhi.aromatherapie.nederlandl Aanmelden nieuwsbrief via email

Oshadhi Nederland te Amsterdam Oshadhi Nederland is een handelsnaam van Chicamica

06 52520704 | www.chicamica.com | info@chicamica.com Voor therapeuten, schoonheidsspecialistes, spa’s, winkels, Natuurartsen en apotheken gelden onze speciale prijzen.

17


WORKSHOPS EN LEZINGEN Meer dan 60 Workshops en Lezingen, gericht op de professional! Wilt u een toegevoegde waarde in uw huidige beroep of wilt u naast uw huidige baan als zelfstandige aan de slag dan mag u deze beurs niet missen! Boek tijdig uw workshop of lezing vol = vol!

Vrijdag 5 september 2014 • 10.00-11.00 – De Kracht van visualiseren! • 10.00-11.00 – Energetische & Fysiek ofwel Letterlijk & Figuurlijk ontspannen • 10.00-11.00 – Innerlijk waarnemen: wat doet energie in jezelf en tussen jou en de cliënt? • 10.00-11.00 – Pulsing • 10.00-11.00 – Wat kan voeding toevoegen aan uw praktijk • 10.00-12.15 – Chinli-Tuina massage met filosofie&wijsheid • 10.00-12.15 – Ontstressen kun je leren • 10.30-11.15 – Hoe herken je als praktijkhouder verontrustende moedervlekken? • 11.15-12.15 – Effectmeting, eindpunt of een nieuw begin? • 11.15-12.15 – Massage in zijlig • 11.15-12.15 – Preventieve Guasha (acupressuur met jadesteen) • 11.15-12.15 – Ruglezen • 11.15-12.15 – Wonderen met (Japanse) Gezichtsreflexologie • 12.30-13.30 – Afrikaanse massage door Yelle Massage • 12.30-13.30 – Biobasen- Balans & Optimale Voeding • 12.30-13.30 – Nieuwe therapeutisch mogelijkheden bij bot en gewrichtsaandoeningen. • 12.30-13.30 – Voedsel(in)tolerantie • 12.30-13.30 – Wat kan ‘onderzoek doen’ opleveren? • 12.30-14.45 – Ceramic Wonder bindweefselmassage • 12.30-14.45 – Fysioreflextherapie Klachtvermindering op natuurlijke manier • 13.45-14.45 – Bolle Buiken (zwangeren) Massage • 13.45-14.45 – Diagnostiek op de rug (ruglezen) • 13.45-14.45 – Emmett Techniek: ongekend beter worden! • 13.45-14.45 – Myofasciale triggerpoints/Fysiologie van triggerpoints • 13.45-14.45 – Sportinnovatie voorkomt zwikken • 13.45-15.45 – Cranio Sacraal Therapie ontstaan vanuit de Osteopathie • 15.00-16.00 – Complementaire Zorg in de zorg • 15.00-16.00 – Hoe overleeft mijn praktijk het wegvallen van vergoedingen? • 15.00-16.00 – Kinesio Taping met Fingerprint tape • 15.00-16.00 – TBT (Tom Bowen Therapie) door de Zwitserse Regula Scherrer • 15.00-17.15 – ADHD reduceren door VoetreflexPlus • 15.00-17.15 – Polariteitsmassage • 15.00-17.15 – Werkingsmechanismen bij Lipoedeem & Obesitas • 16.15-17.15 – ADHD en Autisme: de rol van zuivel en gluten • 16.15-17.15 – Boosaardige vampieren of hedendaagse gezondheid… • 16.15-17.15 – Creëer kansen met Social Media! • 16.15-17.15 – Het ontstaan en de toepassingen van reflexologie • 16.15-17.15 – Masseren zonder Handen • ADHD Holistisch handelen (reserve)

Zaterdag 6 september 2014 • 10.00-11.00 – Effectmeting, eindpunt of een nieuw begin? • 10.00-11.00 – Het ontstaan en de toepassingen van reflexologie • 10.00-11.00 – Hoe vindt de klant jouw Praktijk? • 10.00-11.00 – Massage en karakterstructuren • 10.00-11.00 – Massage in zijlig • 10.00-11.00 – Massage met de Onderarm • 10.00-12.15 – Kruidengeneeskunde in uw praktijk ter ondersteuning • 11.15-12.15 – Biobasen- Balans & Optimale Voeding • 11.15-12.15 – Creëer kansen met Social Media! • 11.15-12.15 – De vijf elementen Massage • 11.15-12.15 – Hoe overleeft mijn praktijk het wegvallen van vergoedingen? • 11.15-13.30 – Ceramic Wonder bindweefselmassage • 11.15-13.30 – Ontstressen kun je leren • 12.30-13.30 – Afrikaanse massage door Yelle Massage • 12.30-13.30 – Spatadertherapie bloedserieus!! • 12.30-13.30 – Wat kan ‘onderzoek doen’ opleveren? • 12.30-13.30 – Wonderen met (Japanse) Gezichtsreflexologie • 12.30-14.45 – Chinli-Tuina massage met filosofie&wijsheid? • 13.45-14.45 – Cranio Sacraal Therapie ontstaan vanuit de Osteopathie • 13.45-14.45 – Massage van de buik vanuit westerse en oosterse visie • 13.45-14.45 – Myofasciale triggerpoints/Fysiologie van triggerpoints • 13.45-14.45 – Preventieve Guasha (acupressuur met jadesteen) • 13.45-14.45 – Sportinnovatie voorkomt zwikken • 13.45-16.00 – Fysioreflextherapie Klachtvermindering op natuurlijke manier • 13.45-16.00 – Werkingsmechanismen bij Lipoedeem & Obesitas • 15.00-16.00 – Boosaardige vampieren of hedendaagse gezondheid… • 15.00-16.00 – Diagnostiek op de rug (ruglezen) • 15.00-16.00 – Emmett Techniek; ongekend beter worden! • 15.00-16.00 – Kinesio Taping met Fingerprint tape • 15.00-16.00 – Manuele Lymfedrainage en lymftaping • 15.00-17.15 – ADHD reduceren door voetreflex • 16.15-17.15 – ADHD Holistisch handelen • 16.15-17.15 – Dynamische Massage • 16.15-17.15 – Energetische & Fysiek ofwel Letterlijk & Figuurlijk ontspannen • 16.15-17.15 – nieuwe therapeutisch mogelijkheden bij bot en gewrichtsaandoeningen. • 16.15-17.15 – Nieuwe uitvinding maakt Vitamine B12 100% opneembaar • 16.15-17.15 – Ruglezen • 16.15-17.15 – Voedsel(in)tolerantie • ADHD en Autisme: de rol van zuivel en gluten (reserve) • Complementaire Zorg in de zorg (reserve) • De Kracht van visualiseren! (reserve) • Innerlijk waarnemen; wat doet energie in jezelf en tussen jou en de cliënt? res • Natuurlijke stimulatiemogelijkheden van het hormoon Oxytocine (reserve)


DRIE VAKBEURZEN

ÉÉN MOMENT

MASSAGEvakBEURS, FYSIOvakBEURS en COMPLEMENTAIRvakBEURS 5 EN 6 SEPTEMBER • EURETCO HOEVELAKEN Door de vernieuwing van het beursconcept wordt een brede, professionele doelgroep aangesproken, dé garantie voor een succesvolle beurs met bezoekers midden uit uw doelgroep. Exposanten krijgen hiermee de gelegenheid hun producten of diensten breed onder professionals te promoten en daarmee samenwerking tussen de beoefenaren van

'van klacht naar kracht’

massage vakbeurs

deze geneeswijzen en therapieën te bevorderen. Deze kans is uniek en krijgt men niet als de andere vakbeurzen niet aangrenzend zouden plaatsvinden. Massage, Fysiotherapie en Complementaire geneeswijzen hebben natuurlijk raakvlakken daarom kunnen bezoekers met één kaartje alle beurzen bezoeken. Voor professionals dé

'van klacht naar kracht’

fysio vakbeurs

ontmoetingsbeurs ter oriëntatie, ontwikkeling en bewustwording. Een energieke mix van stands, informatieve -en bijscholingsworkshops, demonstraties, lezingen en inspirerende exposanten om uw kennis te vergroten. 'van klacht naar kracht’

complementair

Meer informatie Direct inschrijven voor een entreekaart, workshop of lezing ga dan naar www.sooner. nl Speciaal voor lezers van de MasssageZaken €5,- korting op de entree met de code kracht!., en maak tevens iedere maand kans op twee gratis kaarten van BODY Worlds. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief via de website, zo blijft u op de hoogte van al het nieuws rond de beurzen. Van Goghstraat 22 7701ZL Dedemsvaart Tel 038 7600088

info@sooner.nl www.massagevakbeurs.nl

vakbeurs


Voetreflexologie

Zij merkte dat ze met deze complete behandelwijze betere resultaten kon bereiken dan bij uitvoering van de afzonderlijke geneeswijzen. De herstelperiode was korter en de klachten bleven langere tijd, of vaak zelfs geheel weg.

School voor Voetreflexologie Gezien de mooie resultaten die zij bereikte met deze therapievorm, besloot Manda Bergsma in 1988 de eerste beroepsopleiding Voetreflextherapie in Nederland op te zetten: de School voor Voetreflexologie. De School voor Voetreflexologie leidt inmiddels alweer meer dan 26 jaar mensen op en velen hebben nu een goedlopende voetreflexpraktijk.

Voetreflexmethode ‘Fysioreflextherapie’ van de School voor Voetreflexologie als aanvulling op de massagetherapie

Opleidingen De School voor Voetreflexologie streeft naar het opleiden van kundige voetreflextherapeuten die hun passie kwijt kunnen in hun vak en met voetreflextherapie mensen op natuurlijke en effectieve wijze helpen om van hun klachten af te komen. Tijdens de opleidingen leren de studenten klachten te zien als onderdeel van het lichaam als samenwerkend geheel en heerst er een mooi evenwicht tussen de oosterse en westerse zienswijze op het menselijk lichaam. De lesstof wordt door docenten uit het vakgebied onderwezen op beeldende wijze met veel praktijkvoorbeelden.

Erkenningen School voor Voetreflexologie De School voor Voetreflexologie is erkend door: VNT, SNRO, FONG, VIV, FAGT, VBAG, KTNO, BATC en NVVT .

Opleidingsaanbod Bij massagetherapie wordt de doorbloeding in het spierweefsel gestimuleerd. De opgehoopte afvalstoffen worden door het lichaam afgevoerd en het beschadigd spierweefsel kan herstellen. Sommige blessures zijn hardnekkig en het herstel kan langzaam verlopen. Fysioreflextherapie kan een waardevolle aanvulling zijn in de massagepraktijk, doordat naast stimulering van de doorbloeding tevens de energiedoorstroming in het lichaam in balans wordt gebracht. Ook wordt gekeken naar eventuele oorzaken van de blessure. Door deze twee behandelwijzen met elkaar te combineren kunnen klachten nog sneller en effectiever behandeld worden.

• Opleiding Voetreflextherapie (2 jaar) • Opleiding HBO Voetreflextherapie (4 jaar, versneld mogelijk in 2 of 3 jaar) • Opleiding medische vakken op HBO niveau (1½ jaar) Meer informatie over de opleidingen is te vinden op www.voetreflexologie.com

Opleiding Voetreflextherapie Dat Voetreflextherapie een doeltreffende aanvulling op de massagetherapie is heeft Manda Bergsma (oprichtster van de School voor Voetreflexologie) vele malen mogen ondervinden. Manda Bergsma is van oorsprong fysiotherapeute en na afronding van haar studies acupunctuur en Voetreflexologie heeft zij elementen vanuit deze geneeswijzen geïntegreerd in haar reguliere behandelingen met fysiotherapie.

20

Start: september 2014 Duur: 2 jaar (1½ jaar voor mensen met een medische vooropleiding). De opleiding is te volgen in Alkmaar of in Breukelen. De lessen te Breukelen zijn 1x per maand op de zaterdag van 9.30-17.00 uur, de


Voetreflexologie

behandelen, verder stimuleer je het afweersysteem en zorgt lymfedrainage voor een mooie stralende huid. • Stressvermindering met voetreflexologie “less stress met voetreflex” (4 lesdagen) Deze voetmassage helpt bij stress, hoofdpijn, migraine, slaapproblemen en verhoogde spierspanning.

lessen te Alkmaar 1x in de twee weken op de maandag van 9.55-14.10 uur. Na afronding van de opleiding is het mogelijk een voetreflexpraktijk te starten en/of de voetreflexbehandelingen te integreren in uw bestaande (massage)praktijk. Ook kunt u dan doorgaan naar het 3e jaar van de opleiding HBO Voetreflextherapie. Vakken: Voetreflextherapie, meridianenleer, 5-elementen, handreflexologie, oorreflexologie, lymfedrainage, hormoonbehandeling, metamorfosemassage, chakra’s, persoonlijke- en therapeutische vorming en medische vakken.

Werking Fysioreflextherapie De voeten staan in contact met het gehele lichaam. Elk gedeelte van het lichaam is terug te vinden op de voeten en heeft een corresponderende voetzone. Wanneer er een blokkade is in de energiedoorstroming van het lichaam zullen er klachten ontstaan. Deze blokkade is terug te vinden via de corresponderende voetzone. Door behandeling van de voetzones met de juiste dosering per voetzone, zal via onzichtbare lichaamslijnen de prikkel doorgegeven worden vanuit de voetzone aan de blokkade. Hierdoor gaat de energie weer stromen en kunnen lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen. Met de voetreflexmethode ‘Fysioreflextherapie’ heeft men een gedegen kennis van zowel de oosterse als de westerse kennis van het menselijk lichaam. Per klacht wordt met deze kennis een doeltreffend behandelplan opgesteld en uitgevoerd waarbij juist die zones behandeld worden die van invloed zijn op een snel herstel.

Opleiding HBO Voetreflextherapie Start: september 2014 Duur: 4 jaar ( voor mensen met een medische vooropleiding is een versneld traject van 2 tot 3 jaar mogelijk) Erkenning: alle beroepsverenigingen.De opleiding is te volgen in Alkmaar of in Breukelen. Vakken: Voetreflextherapie, meridianenleer, 5-elementen, verdieping in handreflexologie, oorreflexologie en lymfedrainage, hormoonbehandeling, metamorfosemassage, chakra’s, persoonlijke- en therapeutische vorming, medische vakken hbo niveau, themadagen ziektebeelden en stappenplan verwerking blokkerende emoties. Diploma’s: Na het 2e jaar ontvangt u diploma Voetreflextherapie en kunt u reeds een praktijk starten. Na afronding van de opleiding HBO Voetreflextherapie ontvangt u het diploma HBO Voetreflextherapie en het diploma Medische vakken op HBO-niveau. U kunt zich dan aanmelden bij de verschillende beroepsverenigingen. Hierdoor kunnen uw cliënten een gedeelte van de behandelingen vergoed krijgen (afhankelijk van hun zorgverzekeringspakket).

Klachten Met voetreflextherapie zijn vele klachten te behandelen zoals o.a.: (sport)blessures, stress, hoofdpijn/migraine, artrose, orgaanklachten (b.v. maagpijn, nierklachten, obstipatie), spieraandoeningen, slijmbeursontsteking, gewrichtsproblemen, hormonale problemen, nierstenen en helpt bij verwerking en loslaten van energie-blokkerende emoties.

Opleiding medische vakken op HBO-niveau Informatiedagen School voor Voetreflexologie 2014

Start: september 2014 Duur: 3 delen van ½ jaar, elk deel bestaat uit 9 vrijdagen van 9.45-14.00 uur Leslocatie: Alkmaar. Zorgverleners in de complementaire zorg zullen in hun praktijk veelal hulp bieden aan mensen met voornamelijk fysieke- en soms psychische klachten. Een goed begrip van de westerse medische kennis draagt bij aan het goed kunnen opstellen en uitvoeren van de behandelingen. De lesstof is opgedeeld in drie behapbare delen elk afgesloten met een examen, dit zorgt voor een beter begrip van de lesstof. Verder krijgen de studenten naast de studieboeken allerlei hulpmiddelen zoals ingesproken cd, 3 dictaten, proefexamens, handouts en duidelijk en beeldend les. De opleiding medische vakken op HBO-niveau voldoet aan de PLATO-eisen waardoor uw behandelingen (gedeeltelijk) vergoed kunnen worden door de zorgverzekeraars.

• 20 juni en 19 september om 16.30 uur Zenit Spoorstraat 62 Alkmaar • 21 juni en 20 september om 10.30 uur Domineeslaantje 2 Breukelen

Cursusaanbod

Inlichtingen/opgave:

De School voor Voetreflexologie biedt tevens korte cursussen aan. Zie voor het actuele cursusaanbod www.voetreflexleren.nl • Introductiecursus voetreflexologie (2 lesdagen) Leer de basistechnieken van de voetreflexologie om rug- en nekklachten te behandelen • Lymfedrainage via de voetzones (4 lesdagen) Met lymfedrainage is oedeem (vochtophoping) te

School voor Voetreflexologie E-mail: secretariaatsvv@gmail.com Telefoon: 06 49596935 Website: www.voetreflexologie.com

21


Sinds 1968

Veerman College Opleidingen voor:

Sportmassage en massage MBO-niveau Sporttherapeut en massagetherapeut HBO-niveau (BATC erkend) AQAMA速 massage Bewegingsleer Bindweefselmassage Blessurepreventie Haptonomie Kayotima速 Shiatsu Kinesiotaping

Manuele lymfedrainage Meridiaantherapie Pathologie Reanimatie Speciele pathologie Stoelmassage Therapeutische ontwikkeling Voetreflexzonemassage Workshops

Leffelaar Opleidingen Bezoek onze website www.leffelaar.nl


Balans & Reflectie

GeĂŻnspireerd door de Polariteitsmassage DE BELANGRIJKSTE LESMODULES OP EEN RIJTJE Basis Polariteitsmassage, 6 dagen. In deze module leer je de basisgrepen toe te passen en worden enkele principes van de Polariteitsmassage uitgelegd. We werken met bindweefselmassage, klassieke massage, drukpuntmassage en energetische massage. Er wordt goed gelet op de aandacht en de houding van waaruit de masseur werkt. Vijf elementen in de Polariteitsmassage, 5 dagen. De vijf elementen zijn de basis van de Polariteitsmassage. Elk element staat voor een bepaalde kwaliteit van je persoonlijkheid. Het element vuur staat voor enthousiasme, doelgerichtheid en de wilskracht. Het element water staat voor de kwaliteit van het gevoelsmatig contact maken, het kunnen ontvangen en het toelaten. Zo is elke greep gerelateerd aan een element. Hierdoor kun je doelgericht met de verschillende elementen werken en de innerlijke balans herstellen. Hoe meer je je daar van bewust bent, des te sterker wordt de uitwerking. Massage van de Buik, 4 dagen De buik is de plek waar voeding en emoties worden verwerkt. De mate van spanning in de buik heeft grote invloed op onze hele gezondheid en welzijn; fysiek, geestelijk en emotioneel. Een juiste massage van de buik geeft toegang tot dit gebied. Hiervoor zijn afstemming en grenzen respecteren de sleutels. Massage en Karakterstructuren, 5 dagen Het idee van karakterstructuren is ontwikkeld door Reich in de vorige eeuw en wordt in veel lichaamsgerichte therapieĂŤn als handvat gebruikt. In elke leeftijdsfase heeft een kind koestering, veiligheid en stimulatie nodig voor de ontwikkeling van het latere leven. Als dit niet aansluit bij het kind, bouwt het spanning op, fysiek maar ook mentaal en emotioneel. Dit wordt een onbewust patroon voor het verdere leven. Inzicht in deze spanningsopbouw is voor een masseur een ideale ingang om de best aansluitende grepen toe te passen.

Polariteitsmassage zet energie in beweging, maakt gebruik van verschillende technieken en plaats deze in een perspectief. Dit verdiept de massage, maakt hem levendig en creatief.

Marijn van der Vegt, al 25 jaar Polariteitsmasseur en Integratief ademtherapeut, runt in het hart van Delft een centrum voor therapie en scholing. Hij ontwikkelde een lesprogramma Polariteitsmassage dat modulair is opgebouwd. Je kiest wat bij je aansluit qua niveau en wensen.

Informatiedag zaterdag 27 september 10.00-14.00 uur Wat is Polariteitsmassage Polariteitsmassage werkt vanuit de vijf elementen Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether. Ieder element is gerelateerd met een vorm van levensenergie. Polariteitsmassage werkt zowel op fysiek-, emotioneel-, mentaal- en zielsniveau. Het in beweging brengen van energie gebeurt niet alleen door middel van massagegrepen maar ook door gebruik te maken van aandacht en adem. Aandacht en adem helpen je bewust te worden van de spanning en ontspanning in je lichaam. Bewustzijn is het begin van een verandering.

Marijn van der Vegt Balans en Reflectie Nieuwe Langendijk 3 | 2611VG Delft 015-215 97 47 | 06-22 366 377 www.balansenreflectie.nl | info@balansenreflectie.nl www.facebook.com/balansenreflectie

23


ACE Opleidingen

ACE Nieuws EXAMENS WELKOM AAN Wij verwelkomen Kollaart Opleidingen uit Haarlem en OCTH uit ‘t Harde bij ACE Algemeen Centrum voor examinering als exameninstantie. Wij feliciteren Marc en Maarten Kollaart en Jos Brussee van harte met het behalen van de ACE erkenning. ACE is er trots op wederom 2 gerenommeerde particuliere opleidingsinstituten te mogen verwelkomen. Deze reeds jarenlang bestaande opleiders hebben hun sporen bij het opleiden van sportmasseurs in Nederland ruim verdiend!

ACE 5 JAAR! Dit jaar bestaat ACE al weer 5 jaar! In deze periode heeft ACE zich bewezen als een professionele organisatie voor het examineren in de massagebranche. ACE blijft met haar team van deskundigen hard werken aan het invullen van haar missie: het leveren van kwalitatieve hoogstaande en gecertificeerde examens! Dit jaar zullen we een paar leuke acties bedenken voor ACE examenkandidaten en gediplomeerden. Houd de website in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte.

Mei 2014 Inmiddels zijn de theorie-examens sportmassage en wellnessmassage van het voorjaar gehouden. Het was een drukte van belang op de 3e zaterdag in april in Nieuwegein!

OPLEIDING EXAMINATOREN AFGEROND De nieuwe opleidingen voor examinator zijn komende week afgerond. Onder de bezielende leiding van de leden van de examencommissie zijn de kandidaat examinatoren klaar gestoomd voor het echte werk. Ze hebben dan voldaan aan de bekwaamheidscriteria als opgesteld door ACE en door Calibris Contract geaccordeerd.

GECERTIFICEERDE EXAMENS Ook komend jaar zullen we weer in nauwe samenwerking met Calibris Contract blijven werken aan een voortdurende kwaliteit van de ACE examens. Zo maken we jaarlijks een kwaliteitszorgverslag en bepaalt Calibris Contract jaarlijks hoe de audit plaatsvindt. Dit jaar worden de praktijkexamens sportmassage en wellnessmassage onder de loep genomen. ACE is blij met de verbinding met deze toonaangevende organisatie op het gebied van certificering in Nederland. De onderwijskundige expertise van Calibris Contract is erg groot. Daarom is het een verademing om met hen te sparren over kwaliteitsaspecten van examinering. Dit alles in het belang van onze examenkandidaten. Ook de herexamens sportmassage en wellnessmassage zijn al weer achter de rug. Wij horen van de kandidaten goede reacties op het feit dat binnen een maand al weer herexamen theorie gedaan kan worden.

De examens van ACE Algemeen Centrum voor Examinering zijn gecertificeerd door en vinden plaats onder keurmerk van Calibris Contract.

De kandidaten maken zich nu op voor de praktijkexamens die in Juni en Juli gaan plaatsvinden. Mede namens de examencommissie en alle examinatoren wensen we alle examenkandidaten heel veel succes!

24


ACE Opleidingen

UITGELICHT: CURSUS LIPOMASSAGE START 27 SEPTEMBER 2014 Volg de cursus Lipomassage en breid je behandelmethoden uit met deze techniek voor het bestrijden van cellulite.

In de agenda vind je een overzicht van de op dit moment geplande scholingsactiviteiten.

Lipomassage is de nieuwste techniek voor figuurcorrectie zonder medisch ingrijpen. Via een combinatie van verschillende massagetechnieken wordt cellulite aangepakt, zodat de huid van heupen, billen, benen, armen en buik strakker wordt. Door de stevige en diepe massagetechniek wordt de huid mooier en de omvang minder. De behandeling helpt het lichaam tevens te reinigen van gifstoffen en opgehoopt vocht.

Kijk regelmatig op de websites van de ACE erkende opleidingsinstituten voor het meest actuele scholingsaanbod.

De cursus Lipomassage is een ideale nascholing o.a. voor de gediplomeerde (wellness- en ontspanningsmasseur. De cursus bestaat uit 5 lesdagen en wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen.

NA- EN BIJSCHOLINGEN

Enkele nascholingen die je o.a. kunt volgen zijn: • Opleiding Musculair Therapie • Lymfoedeemtherapie • Triggerpointtherapie • Spierbalans - hersteltherapie • Segmentale therapie • Kinesiotaping / elastic taping • Stoelmassage • Hotstonemassage • Hammamsponsmassage • Kruidenstempelmassage • Reanimatie herhaling

Voor alle informatie zie www.mspopleidingen.nl Het beeld- en woordmerk Lipomassage Practitioner® is ten behoeve van de cursisten wettelijk geregistreerd bij het Benelux merkenbureau. Dat betekent dat alleen daartoe bevoegde cursisten die het opleidings- en examenprogramma hebben doorlopen en aan eventuele overige eisen hebben voldoen deze beschermde titel mogen voeren.

25


Vital Life Coaching

ACE Opleidingen

Waarom kiezen voor de Academie voor Holistisch Coachen? NIEUWS VAN DE ACE ERKENDE OPLEIDINGSINSTITUTEN De Academie voor Holistisch Coachen verzorgt vanaf september 2007 beroepsopleidingen, cursussen en workshops op het gebied Start jaaropleidingen In van september starten de ACE erkende opleidingsinstituten weer met diverse preventieve gezondheidszorg en het innerlijk welbevinden van jaaropleidingen Sportmassage, Voetreflexmassage en de mens. Lichaam en geest wordenWellnessmassage, daarbij als één gezien.

ACE erkend opleidingsinstituut worden?

Ontspanningsmassage. U vindt de ACE erkende opleidingsinstituten verspreid door groot deel van Nederland. De een beroepsopleidingen die wij aanbieden zijn Holistic Life

ACE Algemeen Centrum voor Examinering is al weer 5 jaar actief als exameninstantie. De basis voor een duurzame en kwalitatief hoogstaande exameninstantie is in deze periode gelegd.

Coaching, een coachingsopleiding van 18 maanden en Vital Life

Let op: regelmatig worden er info-avonden en open dagen georganiseerd Coaching, een vitaliteitsopleiding van 18 maanden. In januari door de ACE erkende opleiders. Zij willen u zo goed mogelijk informeren. 2014de starten we met massageopleiding: Holistic Lifedagen! Check websites vooreen denieuwe eerstkomende info-avonden/open

Enkele voordelen voor u als ACE erkend opleider: betrokken docenten die vanuit hun eigen professionele • Regelmatig collegiaal overleg met praktijk Waarom kiezen voor de Academie voor Holistisch Coachen? kennis en ervaring meenemen en op een praktische manier overcollega opleiders ATS Opleidingen www.atsopleidingen.nl Hoorn, • De om deel te nemen in in dragen. En je krijgt lesmogelijkheid op onze eigen, sfeervolle locaties, Noord Scharwoude SMO Nederland (Samenwerkende Marieke Kamp: “Je volgt bij ons geaccrediteerde en dus kwalitatief Amersfoort of Rotterdam.” MSP Opleidingenopleidingen. www.mspopleidingen.nl Leiden, Massage Opleidingen Nederland) hoogwaardige Je komt terecht in een kleine groepRotterdam SOW Opleidingen www.sowopleidingen.nl Arnhem, Uden • Actief erkenningenbeleid met deelnemers van 7 tot 12 personen. Je ontmoet deskundige en Voor meer info: www.holistischcoachen.nl Masseur.

Alos Palmaris

www.alos.nl www.palmaris.nl

Lelystad onderscheidend vermogen voor Eindhoven opleidingsinstituten (Valkenswaard) • Nauwelijks administratieve rompslomp Smash Massage www.smashmassage.nl Apeldoorn (Dieren) bij de examens ontspanning of verlichting van klachten. Introductiebijeenkomsten die je service kunt bezoeken kan voor je terecht Start2Move www.start2move.nl Amersfoort • Optimale en gemak uw op de Als professionele coach begeleid je cliënten website van de Academie voor Holistisch De nieuwe opleiding Vital Life Coaching OCTH www.octh.nl Zwolle (’t Harde) leerlingen bij de examens op hun pad naar een gezonde leefstijl. Coachen op www.holistischcoachen.nl/ wordt verzorgt in Amersfoort en Rotterdam. Kollaart www.kollaart.nl Haarlem MBO www.mboamersfoort.nl Nog geen ACEoferkend Je kijktAmersfoort naar echte oplossingen, voor blijvende introductie bel 033opleider? - 2851708. Voor meer Amersfoort informatie over deze opleiding en Zonnevlecht Neem contact met ons op voor de verbeteringen.” over de vrijblijvende introductiebijeenkomsten Opleidingen www.zonnevlechtopleidingen.nl Vlijmen voorwaarden.

ACE Opleidingen

The Power of Beauty ACE Nieuws

High Performance Beauty Systems for Professionals

DERMA-PEELER Micro-Dermabrasie EXAMENS NU v.a.: € 2.895,=

Augustus 2013 In juni zijn weer op de zaterdagen in ’t Veerhuijs in Nieuwegein de praktijkexamens voor de sportmassage en wellnessmassage afgenomen. Wat is dit toch een mooie locatie geworden na de verbouwing. Vele sport- en wellnessTELE-GONE masseurs hebben hun diploma gehaald. Diathermie Systeem Van harte gefeliciteerd!

BOWIE IPL IPL- Systeem

CRYO-LIPOLYSE Vet afbreken door bevriezing HUUR € 13,= per dag

administratieve organisatie, adviseurs en vele anderen, blijven we er hard aan werken dit steeds weer te realiseren.

NU: € 11.500,=

Na- en bijscholingen In de agenda vind je een overzicht van de op dit moment geplande scholingsactiviteiten. Kijk regelmatig op de websites van de ACE erkende opleidingsinstituten Komend cursusjaar gaan we een nieuwe voor het meest actuele scholingsaanbod. opleiding starten voor examinator sportmasEnkele nascholingen die je o.a. kunt sage. Dit isDIODE nodig omdat er steeds meer ZUURSTOF-THERAPIE LASER volgen zijn: opleidingen zijn die hun examenkandidaten druk-injecties met zuurstof Permanent ontharen • Opleiding Musculair Therapie willen laten examineren bij ACE. Een mooie NU: NU: • Lymfoedeemtherapie ontwikkeling. Komend jaar bestaat ACE al NU: € 28.500,= € 3.950,= • Triggerpointtherapie Wij zijn bijzonder blij met de positieve€ 945,= weer 5 jaar. In deze periode heeft ACE zich • Spierbalanstherapie reacties die we krijgen van onze examenbewezen als een kwalitatief hoogstaande en • Segmentale therapie kandidaten. Daar doen we het voor. gecertificeerde exameninstantie. • Kinesiotaping / elastic taping ACE wil de cursisten een goede examen26 • Stoelmassage ervaring bieden na een jaar lang hard De examens van ACE Algemeen • Hotstonemassage studeren bij hun opleidingsinstituut. Centrum voor Examinering zijn • Hammamsponsmassage gecertificeerd door en vinden Bezoek showroom & winkel: open maandag vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 21 van van 9.00 tot 17.00 • Kruidenstempelmassage Samen metonze de certifi cerende instantie plaats onder t/m keurmerk


ACE Opleidingen

AGENDA NASCHOLINGEN EN BIJEENKOMSTEN Voor het meest actuele scholingsaanbod zie www.ace-examens.nl en de websites van de ACE erkende opleidingsinstituten Naam scholingsactiviteit

Juni 2014

Plaats

Opleidingsinstituut

Informatie

Kennismaken met Massage

04-06-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Kennismaken met Voetreflexmassage

04-06-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Kinesiotaping KT1 / KT2

05-06-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Hotstonemassage

05-06-2014

Valkenswaard

Palmaris

www.palmaris.nl

Reanimatie: herhaling

12-06-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Kinesiotaping KT1 / KT2

14-06-2014

Valkenswaard

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Kinesiotaping Network Nederland

20-06-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Stress: kom in je element!

21-06-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Hammamsponsmassage

29-06-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Naam scholingsactiviteit

Aug./Sept. 2014

Plaats

Opleidingsinstituut

Informatie

Hotstonemassage

22-08-2014

’t Harde

OCTH

www.octh.nl

Manuele Lymfedrainage

25-08-2014

’t Harde

OCTH

www.octh.nl

Ontspanningsmassage

26-08-2014

’t Harde

OCTH

www.octh.nl

Klassieke Massage

29-08-2014

’t Harde

OCTH

www.octh.nl

Lymfoedeem hersteltherapie

06-09-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Ontspanningsmassage

11-09-2014

Valkenswaard

Palmaris

www.palmaris.nl

Triggerpointtherapie: Onderste Extremiteit

12-09-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Kinesiotaping KT3

14-09-2013

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Triggerpointtherapie Hoofdpijngerelateerde aandoeningen: module opleiding Triggerpoint Practitioner®

14-09-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Hotstonemassage

14-09-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Kinesiotaping KT1 / KT2

20-09-2014

Rotterdam

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

Elastisch tapen

21-09-2014

’t Harde

OCTH

www.octh.nl

Voetreflexmassage

22-09-2014

Valkenswaard

Palmaris

www.palmaris.nl

Lipomassage

27-09-2014

Leiden

MSP Opleidingen

www.mspopleidingen.nl

27


Helder & Kadira

Grondlegster oncologiemassage Gayle McDonald bezoekt Nederland je alleen mensen met kanker mocht masseren die stervende waren, maar in het ziekenhuis lagen ook mensen die behandeld werden en wilden/bleven leven.”

Panel tijdens scholingsdag: van links naar rechts: Elenaor Oyston (Australië), Ann Marie Mc Grath (Ierland), Gayle McDonald (VS), Maggi Scott (Schotland), Klara van Zuijdam en Estelle Smits (NL)

Eind mei sprak Gayle McDonald (VS) tijdens de Landelijke Scholingsdag van Helder & Kadira Massage bij Kanker in Nijkerk. Zij wordt ook wel the mother of oncology massage genoemd, omdat ze 21 jaar geleden aan de wieg stond van deze vorm van massage. Ze vertelt over hoe het ooit begon, haar drijfveren en oncologiemassage in Nederland.

Toen ze begon, wist ze niets van massage bij kanker. Ze werd gekoppeld aan een ervaren verpleegkundige die haar mentor werd en werkte drie maanden één dag per week als vrijwilliger in het ziekenhuis. Daar sprak ze met artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en sociaal werkers. En ze masseerde mensen met kanker. “De patiënten waren geweldige docenten”, vertelt ze. “Maar ook de professionals met al hun ervaring. Ik bleef maar vragen en praktijkervaring opdoen. En later ook mijn studenten. Duizenden kankerpatiënten hebben we gemasseerd, week in week uit, jaar in jaar uit. Alle informatie en ervaringen heb ik verzameld en geordend.”

Verdrietig “Wil je een lang of een kort antwoord?”, zegt Gayle lachend als ik haar vraag wat massage bij kanker anders maakt dan een gewone massage. “Laten we het maar kort houden. Ons doel is om mensen met kanker door middel van massage te ondersteunen en te voeden. Ze zijn uitgeput door de ziekte en de behandeling die ze krijgen. Wij helpen ze om hun energieniveau te verhogen, de pijn te verminderen en hen een beter gevoel over zichzelf te geven. Dit doe je met een zachte, langzame massage die je volledig afstemt op de behandeling die mensen op dat moment ondergaan en hun lichamelijke en geestelijke conditie. Je kunt vrijwel iedere massagetechniek toepassen die je ook bij gezonde mensen gebruikt, maar je past de intensiteit aan. Ik zeg het altijd zo: de gereedschapskist is hetzelfde als voor gewone massages, maar er zit een set kleinere hamers en schroevendraaiers in. Je moet heel goed weten wanneer je welk formaat gereedschap gebruikt. Voorafgaand aan iedere massage maak je daarom de balans op

wat iemand aankan, maar ook wat iemand wil. Uiteindelijk kan je vrijwel overal en altijd massages toepassen. In het ziekenhuis waar ik werk bijvoorbeeld, krijgen patiënten een hand- of voetmassage tijdens de chemotherapie en direct voor of na radiotherapie.”

Revolutionair Gayle rolde bij toeval in de oncologiemassage. “It came and got me”, zegt ze zelf. In 1994 werkte ze als docent bij een massageschool in Portland, VS. Het lokale academische ziekenhuis wilde studenten van een massageopleiding het ziekenhuis binnenhalen om massages aan patiënten te geven en liet een boodschap achter bij de school. Toevallig was zij die dag aan het werk en belde meteen terug. De medische staf van het ziekenhuis vond de oncologieafdeling het geschiktst voor hun werkzaamheden, omdat daar naar hun mening de meeste behoefte was aan massage. “In die tijd was dat natuurlijk heel revolutionair”, zegt Gayle. “Wij leerden op de opleiding dat

28

Gayle schreef twee boeken. Tien jaar geleden verscheen een boek over massage bij ziekenhuispatiënten. Ze schreef dit boek, omdat massageherapeuten geen achtergrond hebben in het ziekenhuis. Dit boek begeleidt hen in de behandeling van niet alleen patiënten met kanker, maar alle categorieën ziekenhuispatiënten. Met haar eerste boek, Medicine Hands, dat in 1999 verscheen, wilde ze het taboe doorbreken dat kanker een contra-indicatie is voor massage. “Het maakte me altijd zo verdrietig als ik hoorde dat mensen met kanker weggestuurd werden door massagetherapeuten. Of als ik hoorde dat massagetherapeuten niet eens hun eigen, ongeneeslijk zieke ouders durfden te masseren. Daar moest iets aan veranderen, want massage kan juist zoveel brengen voor mensen met kanker.” Onlangs verscheen de derde editie van het boek. De inhoud is in de loop der jaren flink veranderd, zoals ook Gayles visie op haar vak. “Hoe meer ik weet, hoe


Helder & Kadira

meer ik zie wat ik niet weet. Iedere dag heb ik bijgeleerd en dat doe ik nog steeds. Maar in de behandeling van kanker is ook veel veranderd. Er zijn therapieën bijgekomen en verbeterd. De overlevingskansen zijn toegenomen. Hierdoor hebben we nu ook te maken met lange termijneffecten van therapieën die de nodige problemen met zich mee kunnen brengen. Radiotherapie, bijvoorbeeld, beschadigt de huid en het onderliggend weefsel. Daarvan zijn de effecten vaak na 10 jaar nog merkbaar. Ook daar moet je als massagetherapeut rekening mee houden.”

Niet uit een boekje Daarmee komt Gayle op het belang van een goede training. Want is het niet genoeg om haar boeken te lezen? “Absoluut niet!”, zegt ze stellig. “Ik krijg regelmatig de vraag of er geen online cursus is. Dat is ondenkbaar. Massage bij kanker kun je niet uit een boekje leren. Je moet praktijkervaring opdoen en daarbij moet je gecoacht worden. Ook een goede anamnese afnemen is essentieel en dat leer je alleen door het in eerste instantie onder begeleiding te doen. Je kunt niet altijd zien hoe iemands conditie is. Een persoon kan er gezond uitzien, maar ernstig ziek blijken. Als massagetherapeut moet je heel goed weten wat je doet, want je kunt echt schade aanrichten. Ik ken mensen die na een verkeerde massage zo uitgeput waren dat ze drie dagen in bed moesten liggen. Ook kan oedeemvorming getriggerd of verergerd worden. Helaas kan ik je veel van dat soort verhalen vertellen.” Gayle pleit voor het opnemen van een basismodule massage bij kanker in de opleiding tot massagetherapeut. “In Nederland zal een op de drie personen gedurende zijn leven behandeld worden voor kanker. Iedere massagetherapeut krijgt er dus in zijn praktijk mee te maken. Zolang er nog geen modules worden aangeboden in de opleiding om mensen met kanker zelf te kunnen masseren, wil ik dat studenten leren dat massage heel heilzaam is voor mensen met kanker, mits de massagetherapeut getraind is. Als ze iemand in hun praktijk treffen met kanker of die voor kanker behandeld is, wil ik dat ze zeggen: ‘Massage is heel goed voor

u, maar ik ben er niet voldoende in geschoold. Hier heeft u een lijst met speciaal opgeleide massagetherapeuten waar u terechtkunt.’ Het breekt mijn hart als een therapeut zomaar iemand wegstuurt.”

Briljant concept Gayle is erg enthousiast over de opleiding Massage bij kanker van Helder & Kadira. Ze kwam dan ook graag naar de Landelijke scholingsdag om haar bijdrage te leveren, maar ook om met de deelnemers van gedachten te wisselen. Naast Gayle waren de grondleggers van oncologiemassageopleidingen in Australië, Schotland en Ierland aanwezig. Vijf nationaliteiten onder één dak. “Ik denk dat de dag een enorme stimulans is geweest om de onderlinge communicatie op gang te brengen. Het is geruststellend om te zien dat iedereen tegen dezelfde dingen aanloopt als het gaat om financiering en acceptatie door de reguliere geneeskunde. Daarnaast kunnen we veel van elkaar leren.” Hiermee doelt ze onder meer ook op het Netwerk Massage bij Kanker. Massagetherapeuten die de training bij Helder & Kadira succesvol hebben afgerond, kunnen hiervan lid worden. Ze komen dan op een lijst te staan op de website van Helder & Kadira. De jaarlijkse scholingsdag is voor hen verplicht. Gayle vindt dit een briljant concept, omdat het bijdraagt aan het

up to date houden van de kennis en kunde van de therapeuten. “Het is belangrijk om je te blijven scholen, ook als je de basistraining hebt gedaan. Van de therapeuten in het netwerk weet je zeker dat ze op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Dit concept kan heel goed gebruikt worden in Schotland, waar de oncologiemassageopleiding nog in de kinderschoenen staat. Dat was ook een van de redenen dat ik mijn Schotse collega heb uitgenodigd om naar Nijkerk te komen.” Zelf is ze de grondlegger van de Society of Oncology Massage. Deze vereniging werkt niet op dezelfde manier als het Netwerk Massage bij Kanker. Dat komt onder andere doordat de afstanden in de VS veel groter zijn dan in Nederland. Ze kunnen niet van hun leden verwachten duizenden kilometers te reizen om naar een jaarlijkse, verplichte bijeenkomst te gaan. De vereniging heeft uiteindelijk een meer internationale functie gekregen, mede doordat Gayle veel lesgeeft in het buitenland. Er zijn richtlijnen opgesteld waaraan oncologiemassageopleidingen en -trainers moeten voldoen om door de vereniging erkend te worden. De opleiding in Australië is al zover, Massage bij Kanker voor professionele massagetherapeuten van Helder & Kadira bijna. Dat is slechts een kwestie van tijd.

Praktijk-massageverwendag in UMC-Utrecht

Meer informatie: www.medicinehands.com | www.s4om.org | www.massagebijkanker.nl

Redactie Judith Vocking - judith@pieroppapier.nl

29


Vakpanel

Stelling Massage Zaken

De kracht van social media (voor jouw massagepraktijk) Vakblad Massage Zaken legde de stelling “De kracht van social media (voor jouw massagepraktijk)” voor aan deskundigen van het vakpanel. Laat u inspireren door hun reacties. WILT U ZELF REAGEREN OP DE STELLING OF OP DE UITSPRAKEN? Mail dan naar: redactie@bodybiz.nl onder vermelding van ‘De Stelling’.

31


Vakpanel

Pauline Trum is de oprichter en directeur van Zonnevlecht Opleidingen. Voordat ze 9 jaar geleden met Zonnevlecht Opleidingen begon, werkte zij als projectleider/procescontroller bij o.a. SNS bank, Interpolis en Rabobank. Als organisatiedeskundige met een passie voor gezond leven geeft Pauline Trum dagelijks leiding aan twee medewerkers in vaste dienst en aan een team van 16 docenten. De docenten geven les aan masseurs, therapeuten en schoonheidsspecialisten. Zonnevlecht heeft hoofdzakelijk korte cursussen en trainingen en kent een groot aanbod. Er zijn 52 dagcursussen (van 1 daagse tot 7 daagse), 4 avond-cursussen en 12 privé-cursussen. Pauline Trum: “Daarnaast verzorgen wij een aantal erkende opleidingen op Hbo-niveau, namelijk medische basiskennis en massage therapeut. Ook kun je bij ons terecht voor erkende opleidingen Massage specialist en Kinder Yoga docent.”

Bouwen aan je brand is geen luxe, maar pure noodzaak Veel ondernemers vinden het heel lastig om hun onderscheidend vermogen te benoemen. Daarnaast hebben veel masseurs en massage therapeuten het idee dat commercieel zijn een vies woord is en zeker niet mag binnen ons vakgebied. Maar aan de andere kant wil je wel serieus genomen worden met jouw bedrijf. Je leeft toch niet van giften? Je bent toch geen filantropische instelling? Wat is de reden dat het woord commercieel zo’n nare bijsmaak voor jou heeft. Associeer je zakelijk zijn en commercieel zijn met hard zijn en gemeen zijn? 1 en 1 is geen 2, 1 en 1 kan wel eens 3 zijn. Zakelijk en commercieel en een bloeiend bedrijf/ massagepraktijk hebben. Als je je persoonlijke merk duidelijk hebt, en je weet wat jou onderscheidt van jouw collega dan ben je toe aan de volgende stap - ondernemen op social media.

Word zichtbaar! Social media, zoals Facebook, is hier een heel goed medium voor. Het is dan wel zaak om het goed in te zetten, zodat het voor jou gaat werken.Word zichtbaar met jouw eigen verhaal waarmee je cliënten naar binnen kunt sturen, je wordt een

klantenmangeet op social media. Zet je social media op de juiste manier in voor jouw praktijk, dan werkt het VOOR jou. Veel zelfstandigen leiden nog wel eens aan het “doe maar normaal dan doen we gek genoeg syndroom”. Keuzes maken is lastig en soms zelfs eng, echt opvallen doen we ook liever niet. Zeggen dat we goed zijn - dat heet opscheppen, en zo zijn wij niet opgevoed. Vanaf onze eerste bewuste dag in de maatschappij (1ste dag kleuterschool) leren we dat opvallen vrijwel altijd verkeerd is. Uit je comfortzone stappen wordt ons vaak niet aangeleerd, maar het levert ons vaak wel veel op. Ga er dus voor! Het is jouw uitdaging om als ondernemer/ masseur fantastisch te worden in dat waar je goed in bent. Werk aan de punten waar je goed in bent. Als je doet waar je goed in bent, gaan zaken vanzelf, omdat je het met heel veel plezier doet. Plezier maakt ondernemen leuk. Personal branding is jezelf als merk presenteren aan anderen, waarbij je positieve associaties oproept. Je gebruikt je persoonlijkheid, kennis en ervaring om je te onderscheiden van anderen. Je laat je klanten/cliënten zien wie je bent

33

en waar je voor staat. Je hebt gelijk het is on-Nederlands om je hoofd boven het maaiveld te steken en trots te zijn op wie je bent en wat je doet. Je moet ook niet als een grote gorilla op je borst blijven kloppen hoe goed je bent - dat werkt averechts. Maar wat je wel wil is dat de mensen in jouw directe omgeving maar vooral jouw ideale klant jou als de oplosser van hun probleem zien.

Zorg dat je gezien wordt! Bij Zonnevlecht Opleidingen verzorgen wij met veel plezier de workshop Facebook voor Dummies. In 2,5 uur leg ik je graag het geheim van meer cliënten in je praktijk uit. Bezoek onze website www.zonnevlechtopleidingen.nl. en bezoek meteen onze Facebook pagina http://facebook.com/ zonnevlecht/ Tot binnenkort!

Zonnevlecht Opleidingen Parallelweg-West 54c Vlijmen 073 - 511 12 29 info@zonnevlechtopleidingen.nl www.zonnevlechtopleidingen.nl


Vakpanel

Mario Blokken, docent aan de Wellness Academie sinds 2007. Ik geef er de volgende vakken: • Anatomie, pathologie, fysiologie • Anamnese • Psychologie • HBO Medische basiskennis • Myofasciale triggerpoint therapie en Orthomanipulatie therapie. Tevens ben ik de vormingscoördinator van de academie.

Marketing en publiciteit is en...en...en Een twitter-account, een LinkedIn-profiel, een facebook-pagina, steeds meer ondernemers vinden de weg naar de social media. Ze gebruiken te pas (en te onpas) deze netwerken als “publiciteits- en communicatiekanaal”. Meestal doen ze dit zonder een doordacht plan te hanteren. Uiteraard is marketing en publiciteit een “en-en-en”-verhaal en geen “of-of-of”-verhaal. Beter frequent aanwezig zijn dan een lokale one-shot mediacampagne te starten. Maar… Vooraleer de social media te gebruiken moet je eens nadenken over je objectieven. Als je wil dat zoveel mogelijk mensen de facebook-pagina van jouw bedrijf of instituut gaan ‘liken’, dan heb je al ongeveer 10.000 likes nodig om ervoor te zorgen dat achteraf 100 à 200 mensen de berichten die je post op je pagina effectief zien verschijnen! Slechts 1 à 2 % van je volgers leest effectief je boodschap! Wil je meer volgers, dan zal Facebook je hiervoor laten betalen. Voor een klein bedrijf met hooguit enkele honderden likes is het bereik van een pagina op Facebook daarom niet meteen de meest efficiënte manier om een grote impact te genereren. Bijkomend wordt gesteld vanuit de psychologische approach dat een kleiner bedrijf of instituut meer effect genereert als er een persoonlijk profiel wordt aangemaakt in plaats van een bedrijfspagina. Hiermee kan je “vriend” worden met je bestaande klanten. Deze vorm biedt voor een instituut meestal meer exposure dan een pagina omdat je ‘vrienden’ meer betrokken zijn. Twitter lijkt de laatste tijd veel terrein te winnen. Op korte termijn kan je met een twitter-account al snel een aantal ‘volgers’ opbouwen. De interactieve rate van het becommentariëren en retweeten van je gepubliceerde berichten ligt veel hoger dan bij Facebook. Uiteraard heb je hier maar een beperkte karakterset om je boodschap te verkondigen. Net die beperking doet de meeste mensen even bewust nadenken over hoe ze hun boodschap moeten formuleren. Dit verhoogt de efficiëntie van je communicatie in de meeste gevallen. Uit de laatste statistieken blijkt dat 40% van de volgers van een KMO Twitter-account interesse hebben in nieuwe producten of diensten. Dit is zeker een gegeven om mee te nemen in-

34

dien je gaat beslissing over welke social media je zal gaan hanteren. Voor het uitbouwen van je B2B netwerk zijn websites zoals LinkedIn de tool bij uitstek. Ze bieden u een rijke bron aan informatie die je uitstekend kan exploiteren om nieuwe klanten te vinden voor je bedrijf of instituut. Bij het analyseren van de gegevens moet je echter rekening houden met het feit dat zeer veel LinkedIn-gebruikers hun bedrijfsfunctie en competenties ‘opwaarderen’. Blijf steeds op uw hoede bij het screenen. Er zijn uiteraard nog veel meer social media opportuniteiten dan deze hierboven beschreven! Als algemene regel geldt volgens mij nog steeds: des te meer exposure je geeft aan je bedrijf, des te groter is de kans dat je gezien wordt. Het is belangrijk om ‘actief’ te blijven en je volgers permanent te motiveren nieuwsgierig te zijn. Creativiteit blijft voor mij de sleutel tot succes bij het gebruik van de social media als ondersteuning voor je bedrijf of instituut.

Wellness Academie Heidestraat 6b 3500 Hasselt - België www.alternatieva.com


Vakpanel

Christa van Veen-Veerman is directeur van Veerman College/Leffelaar Opleidingen. Christa van Veen is (sport-)fysiotherapeute, 1e graads docent fysiotherapie, hypnotherapeute, acupuncturiste, spiritueel therapeute, schoonheidsspecialiste, uitvinder AQAMA® massage, haptische massage, Kayotima® Shiatsu en schrijfster van de boeken: Massage, Sportmassage en recentelijk ‘Masseren is communiceren’. Zowel de opleiding tot Massagetherapeut als tot Sporttherapeut van Veerman College/Leffelaar Opleidingen worden erkend door de BATC. “Afhankelijk van de modules die in een bepaalde periode gegeven worden, zijn er meer of minder docenten in huis. Doordat ik bijzonder goed op de hoogte ben van wat iedere module, cursus of workshop moet inhouden, kan ik heel goed nagaan of de docent de vereiste kwaliteit heeft.”

Loop je voorop of achteraan Tegenwoordig kun je er niet meer omheen: social media. Iedereen heeft tegenwoordig wel Facebook, Twitter, LinkedIn of andere opkomende social media. Als bedrijf kun je dus niet achterblijven en zo moet de Massagepraktijk er ook aan geloven. De kracht van social media voor de praktijk is tweeledig. Als eerste heeft social media een grote kracht als het gaat om het aantrekken van nieuwe klanten. Vroeger werd er vooral door mond op mond reclame, flyeren, het aanspreken van jouw eigen netwerk of door het plaatsen van advertenties in vakbladen nieuwe klanten geworven. Bij deze manier van werven was de doelgroep redelijk klein. Vakbladen worden bijvoorbeeld maar door een kleine groep mensen gelezen bovendien kostte het werven op deze manier redelijk wat tijd, inspanning en geld. Door werven via social media bespaar je juist tijd, inspanning en geld. Nu is het immers zo dat een bericht op Facebook bijvoorbeeld met een druk op de knop zo bij bijvoorbeeld 250 vrienden op de pagina verschijnt, die het vervolgens met opnieuw een druk op de knop, weer kunnen delen met hun vrienden etcetera etcetera. Het bereik is daarmee vele malen groter geworden terwijl de inspanning daarvoor kleiner is geworden en goed-koper. Door een eigen pagina te hebben op social media ben je los van het hebben van een eigen website ook daar nog vindbaar voor andere nieuwe klanten. Een tweede grote kracht van social media ziet op het contact met de bestaande groep klanten. Wanneer bijvoorbeeld een leerling bij ons een cursus volgt dan wordt hij erop attent gemaakt dat wij een Facebook pagina hebben en kunnen ze ons liken. De leerlingen blijven dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe cursus start, wanneer er een vervolgcursus wordt gegeven of andere interessante ontwikkelingen. Tevens kunnen er vragen worden gesteld en hebben wij dus een snelle interactie met onze (oud)leerlingen. Voor de Massagepraktijk is het mooi dat je nieuwe massagevormen, aanbiedingen of andere ontwikkelingen direct kunt delen met je klanten. Deze worden dan weer

35

getriggerd om een afspraak te maken en het contact is dus sneller gelegd. Klanten kunnen tevens op je site een reactie achterlaten zowel positief als negatief. De positieve berichten zijn natuurlijk aantrekkelijk voor nieuwe klanten om te lezen en de kritische kanttekeningen die worden vermeld kunnen direct aangepakt worden. De verbeteringen kan je dan weer kenbaar maken op je pagina waardoor je ook laat zien dat je serieus met kritiek omgaat. Wees er wel op bedacht dat sommige mensen bewust je proberen zwart te maken, zorg dat je dit goed in de gaten houdt. Kritische kanttekeningen zijn goed maar reacties die zo negatief zijn dan het je schade oplevert dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Veerman College/ Leffelaar Opleidingen IJselstraat 24 1078 CJ AMSTERDAM 020 - 66 42 437 marieke@leffelaar.nl www.leffelaar.nl


Vakpanel

Daniëlle Gommans en Silvia Verbruggen zijn sinds januari 2014 de eigenaren van Sabaaydi Massage Opleidingen. Bij ons opleidingsinstituut staat aanraken vanuit je hart centraal. Pas vanaf het moment dat je gaat luisteren naar je hart en de stroming van je handen gaat volgen, kun je het mooiste aansluiten bij wat iemand op dat moment nodig heeft. Zo proberen we ook aan te sluiten bij wat onze cursisten op dat moment nodig hebben. Een warm welkom, veel persoonlijke aandacht, een gezonde dosis humor en geraakt worden door de prachtige massages, dat is waar wij voor staan. Wat is er nu mooier dan van je passie je werk te mogen maken en anderen in aanraking te mogen brengen met de wonderlijke wereld van massage Door onze eigen ervaringen met massages zijn we gaan voelen hoe mooi het is om geraakt te kunnen worden door aanraking. Aanraken vanuit je hart en intuïtie, in alle massagevormen is dat de basis. Woordeloos communiceren, verbinding van hart tot hart geeft zachtheid, kwetsbaarheid en kracht. Er ontstaan dan mooie ontmoetingen en je kunt als mens helen en groeien.

Let op wat je wel of niet gebruikt De Social Media zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. En zoals aan alles een positieve en een negatieve kant zit, geldt dat uiteraard ook voor de Social Media. Belangrijk is om zelf goed te blijven voelen wat bij jou past en wat niet. Ga niet klakkeloos aan alles meedoen “omdat iedereen dat doet”. We worden vaak overspoeld met informatie, op allerlei manieren komt het binnen: via email, voicemail, twitter, facebook, instagram etc. Dat kan ook teveel zijn waardoor het juist een averechts effect krijgt. Doseren en ook weer voelen waarom je iets post of vermeld kan hierin een goede leidraad zijn. Ga niet uit “wanhoop” steeds maar informatie posten, dat straal je namelijk onbewust uit en is voelbaar voor anderen. Wil je anderen informeren over jouw werkzaamheden, wie je bent en belangrijker nog, DAT je er bent…..dan kunnen de Social Media daar een mooi hulpmiddel bij zijn. Maar niet meer dan dat! Het belangrijkste is dat hetgeen je naar buiten bent klopt met wie jij bent, waar je voor staat en wat je biedt. Zorg voor de juiste uitstraling en dosering, en de inhoud moet zowel qua inhoud als sfeer weergeven wie jij bent. Een eerste gevoel is vaak bepalend en raakt de intuïtie bij jouw (toekomstige) klant, het “ja, dit is het” gevoel. Zie je dat iemand die jij kent en waar jij een goed gevoel bij hebt een pagina “liked”, dan word je nieuwsgierig en ga je er verder naar kijken. Dat is de kracht van Social Media. Of je bent al een tijdje op zoek naar ontspanning en ziet op facebook een pagina voorbij komen van een massagepraktijk…dat prikkelt en nodigt uit om te gaan kijken. Als de inhoud dan klopt, goed aanvoelt is de kans groot dat je contact gaat opnemen. Dit is het positieve effect waar we in de eerste alinea over schreven. Maar wat is dan het negatieve effect van de Social Media? Een overdaad van berichten en informatie kan dat het tegenovergestelde effect hebben…gedachten als “oh alweer een nieuwsbrief” , “daar heb je alweer

36

een bericht van…” etc. kunnen gaan ontstaan en i.p.v. nieuwsgierigheid juist irritatie opwekken. De reactie die dan vaak optreedt is wegklikken of in de prullenbak gooien van mails zonder ze te lezen. Naast het gebruik van de Social Media is het hebben van een goede website een absolute must! In je berichten die je post in de Social Media kun je dan verwijzen naar je website zodat je mensen nog meer en uitgebreide informatie kunt geven. Kort samengevat: zorg voor goed gedoseerde informatie, afwisseling, juiste inhoud én uitstraling en blijf voelen! Voelen waarom je iets doet en hoe je het doet. Komt het uit jouw hart en jouw gevoel dan is de kans het grootst dat het de ander raakt. Dat geldt vinden wij voor masseren en aanraken, maar zeker ook voor de praktische zaken als Social Media. Juist daarom misschien wel! Succes!!

Sabaaydi Massage Opleidingen Margareta van Kuyclaan 1 5706 MD Helmond 0492 555553 info@sabaaydi.nl www.sabaaydi.nl


Vakpanel

Tirza Bottema is de grondlegger van Thai DeeŠ. Van oorsprong is ze fysiotherapeut, maar ze is al sinds 1991 met veel passie bezig met Thaise Yogamassage en geeft sinds 1995 les. Ze werd 21 jaar geleden, tijdens een reis door Thailand, diep geraakt door de schoonheid en heilzame werking van deze massagevorm. Het is haar missie om de Thaise yogamassage op hoog niveau in het Westen neer te zetten en toegankelijk te maken. Tirza woonde twee jaar in Thailand. Ze gaat nog steeds regelmatig terug om zich verder te verdiepen in de Thaise yogamassage en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Hoe kun je snel je doel bereiken Wil je veel mensen laten weten dat je bestaat en waar je voor staat? Sociale media als bijvoorbeeld facebook vormen een relatief eenvoudig middel om dit doel te bereiken. Het is niet duur als je het zelf doet, kost je alleen tijd om goed na te denken welke boodschap je uit wilt dragen, voor wie en hoe je dat vorm wilt geven. En dan kom je meteen bij de belangrijkste vraag uit: kun je dat? In dat wat, voor wie en hoe zit namelijk een groot en belangrijk aandachtspunt om goed over na te denken. Je moet iets met sociale media hebben. Het leuk vinden om je erin te verdiepen als je het in wilt zetten als marketingtool. Zomaar wat berichtjes over je dagelijkse activiteiten en praktijk kunnen leuk zijn voor anderen om te lezen, maar als je tot doel hebt om er meer klanten mee te werven moet je toch veel gerichter te werk gaan. Zelf beschik ik over een facebook pagina en linkedin pagina en kan zeker zeggen dat het plaatsen van een berichtje over activiteiten vrijwel altijd een goede respons oplevert. Maar merk dat ik er eigenlijk te weinig aandacht in stop. Er te weinig mee heb om me er echt in te verdiepen. Er veel meer uit zou kunnen halen als ik het structureler aan zou pakken. En dat zie ik ook bij veel andere facebook gebuikers. Kan soms bij anderen inspirerende berichtjes vinden die me een glimlach opleveren, tot nadenken stemmen of interessante informatie geven. En die ik graag met anderen deel omdat ik denk dat het hun ook die glimlach of dat stukje interessante informatie of bewustwording kan geven. Maar zie maar weinig mensen op facebook die zich echt heel duidelijk weten te profileren. Een eenduidige boodschap hebben waardoor je direct weet, voor die behandeling moet ik bij die persoon zijn. En als je sociale media als marketingtool wilt gebruiken is dat toch echt belangrijk.

37

Een student van me die er wel veel mee heeft gaat zich er nu over buigen. Kunnen we meteen onze kwaliteiten ruilen. Zij helpt mij hiermee en ik geef haar les. En dat past wel weer bij me. Elkaar helpen door elkaars kwaliteiten te delen. Dus als je gebruik wilt maken van sociale media als marketingtool, denk goed na of je dit zelf moet doen, of beter uit kunt besteden aan een ander. En als je dan meteen denkt dat dat heel duurt wordt, ruilen is ook een hele mooie en leuke manier. Kijk wat jij te bieden hebt waar die je die ander weer mee kunt helpen. En dan hebben wij een groot voordeel, een massage vindt vrijwel iedereen zalig om te ondergaan!

Thai DeeŠ Wiersedreef 18 3433 ZX Nieuwegein 06 - 39 100 430 www.yogamassage.nl


Het laatste woord

Marga van Erp 15 jaar geleden ben ik gestart als voetreflextherapeut. Daarna heb ik diverse opleidingen, zoals orthomoleculaire geneeskunde, energetische geneeswijzen, acupunctuur en diverse massage technieken gevolgd. In 2006 heb ik Beijing Chinese voetreflextherapie gestudeerd. In 2008 ben ik samen met mijn man Johan van de Ruit gestart met Total Health Opleidingen een instituut waar men VoetreflexPlus™, Medische Basiskennis en/of Chinli-Tuina® therapie kan studeren. Mijn missie is om lichaamsgerichte therapie verder te professionaliseren zodat het als een volwaardige therapie erkend wordt.

Gratis reclame voor je praktijk! Social media is super geschikt om reclame te maken voor je praktijk en/of bedrijf. Je kunt met Social media heel snel grote groepen klanten en vooral potentiele klanten bereiken, door bijvoorbeeld een spraakmakende actie te lanceren. Hoe meer je actie aanspreekt, hoe meer mensen je bericht zullen delen met hun vrienden. Zo kun je in heel korte tijd heel veel mensen bereiken. Het vergt wel even tijd om de verschillende Social Media te leren kennen, je pagina op te zetten en te onderhouden. Voordat je begint is het daarom verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden van de verschillende Social Media en ook vooral over wat de valkuilen zijn. Daarnaast is het heel belangrijk om een plan te maken van wat je wilt bereiken en op welke manier je je

informatie wilt delen. Social Media is een heel snel medium. Je bericht van vandaag is morgen al verouderd. Het is dus heel belangrijk je berichten kort en krachtig te houden en te zorgen dat je “vrienden” worden geprikkeld om je bericht direct door te sturen. Social Media is niet alleen zalig makend maar heeft ook nadelen. Bijvoorbeeld als je berichtgeving niet interessant genoeg is of je berichten negatief worden beoordeeld. Het kan ook zijn dat je bericht te interessant is voor een te groot publiek. Een voorbeeld is het verjaardagsfeestje in Haaren, waarvoor iedereen in Nederland werd uitgenodigd en de uitnodiging van een BN’er om voor elke “Like” een Euro te doneren voor de Philipijnen (Dit kostte haar binnen 1 dag meer dan 200.000 Euro, waarna zij haar site moest laten sluiten).

38

Ook teveel berichten kunnen schade aanrichten. Je berichten zijn openbaar en voor iedereen te zien. Het is dus zaak om als er klachten zijn, die direct, netjes en transparant op te lossen. Wij wensen je veel succes met Social media en nodigen je graag uit “totalhealthopleidingen” op Facebook te Liken.

Total Health Weidehek 34 4824 AS Breda 076-8200240 info@totalhealth.eu www.totalhealth.eu


Europees fabrikaat

Levenslange garantie

Setprijs

395.Transportable houten massagetafel • Afmeting (LxBxH) 215x72x60 cm

• Voorzien van gezichtsuitsparing

• Gewicht: 19 kg

• In hoogte verstelbaar: 60/82 cm

• Bekleding: Hoogwaardig vinyl

• Levering inclusief draagtas

• Onderstel: Hardhout

• Garantie onderstel: levenslang*

• Kleur onderstel: Wenga

• Garantie toplaag: 10 jaar* • Land van herkomst: Spanja

*Levenslange garantie geldt alleen voor het onderstel van getoond model.

www.bodybooster.nl

*Uitgebreide garantiebepalingen zijn te vinden op bodybooster.nl

Body Booster • Achterdijk 36 • 3984 LE Odijk • info@bodybooster.nl

Massage Zaken 2 2014  
Massage Zaken 2 2014  
Advertisement