Page 1

17 & 18 september Expo-Houten

J a a r g a n g 1 3 | N r. 0 3 | 2 0 1 5 | E d i t i e B e l g i ë

R E B M E T P E S 8 1 | 17

5 1 0 2 P O T FW

N E T U O H O P X E IN

20 | FWTOP WEER 2 DAGEN LANG HET MIDDELPUNT VAN DE FITNESSBRANCHE


B E ZO E K O N Z E STA N D E N VO LG D E C O N N E X U S D E M O N S T R A T I E S. VR. 18 SEPT. MET ARIE BOOMSMA & FRIENDS!

SAMEN STERKER & FITTER

KIJK!

Arie Boomsma!

17 & 18 September

2015

Het succes van functional training begint bij Connexus Maak kennis met Connexus. Dé oplossing om op één plek functionele trainingen en groepslessen te geven. Veelzijdigheid is het sleutelwoord. In oefeningen en mogelijkheden. Het trainingssysteem is uitbreidbaar met identieke, koppelbare modules en kan tegelijkertijd door meerdere leden gebruikt worden terwijl ze individueel bezig zijn. Of in groepsverband dezelfde oefeningen doen. Met deze compacte, koppelbare

units stelt u uw ideale configuratie samen die past bij uw doelstellingen en uw budget. Vrijstaand of gemonteerd aan de wand. De keuze is aan u! Bij Connexus is aan alles gedacht. Zelfs aan gratis toegang tot de digitale Connexus trainingsbibliotheek met programma’s voor bijv. de TRX Suspension, Band & Ball Module of de Boxing Module. Trainers ontwikkelen hiermee snel en gemakkelijk unieke lessen voor elk niveau!

Connexus: de kracht zit hem in verbinding

www.matrixfitness.be

MX15_AD_INT_CONX_single_NL_Fitness&WellnesTop.indd 2

29-07-15 22:55


MATRIX FITNESS

17 & 18 September

2015

GET FIT TOGETHER

A POWERFUL SYSTEM Uiteraard zal Matrix Fitness niet ontbreken op de Fitness & Wellness Top op 17 en 18 september. Deze beurs is dé perfecte mogelijkheid om de productinnovaties op de Matrix stand te zien, en liever nog, zelf te ervaren. Een van de noviteiten is de Matrix Connexus, het functional trainingssysteem.

A POWERFUL OPPORTUNITY Connexus was voor het eerst te zien tijdens Fibo in april en nu heeft Nederland de primeur. Wanneer je wilt weten wat dit trainingssysteem kan betekenen voor jouw fitnesscentrum, kom dan vooral langs en ontdek zelf de grote verscheidenheid. Tipje van de sluier… Connexus betekent veelzijdigheid, flexibiliteit, verstelbaarheid, kracht en meer. Kortom, je moet het gewoon proberen, of bekijk in ieder geval demo’s op donderdag of vrijdag! Vraag vandaag nog uw gratis toegangskaarten aan via marketing@matrixfitness.be. Tot ziens op onze stand in Hal 2!

WWW.MATRIXFITNESS.BE

Kom jij mij uitproberen?

WWW.MATRIXMEMBERS.BE

3


fitness wordt digitaal profiteer nu – met egym Op dit moment verandert de digitalisering de hele fitnessbranche. Met eGym profiteert u van een intelligent trainingsconcept met ledenbegeleiding om zo als fitnessprofessional klaar te zijn voor de toekomst! Door de combinatie van krachttoestellen, trainingssoftware en de Trainer App, biedt eGym een innovatief en perfect gebalanceerd training systeem:

+ Voor alle grote spiergroepen, keuze uit 18 volautomatische elektronische krachttoestellen verbonden met internet. Door automatische software updates blijven de toestellen altijd actueel.

+ Trainingssoftware gebaseerd op de laatste ontwikkelingen uit de sportwetenschap maken het uw leden mogelijk hun doelen nog sneller te bereiken. Door middel van de software traint iedereen binnen hetzelfde circuit op zijn/ haar eigen trainingsdoelen.

Verbeter uw retentie & trek nieuwe leden aan! Maak uw fitnesscentrum klaar voor de digitale toekomst met eGym. Kom en bezoek onze stand 230 op de F&W Top, 17 – 18 Sept. 2015 in de Expo Houten en werp een blik in de toekomst.

De gratis eGym Trainer App, waarin alle belangrijke ledeninformatie wordt gebundeld: de eGym Trainer App houdt de totale trainingsprogressie bij en maakt succes meetbaar. Voor de best mogelijke begeleiding en optimale aansturing van uw medewerkers.

Exclusieve partner voor de Benelux

t +32 (0) 3 232 87 76 marketing@matrixfitness.be www.matrixmembers.be www.egym.be


VOORWOORD

Hoe ziet de toekomst eruit? Beste lezer, We kijken op tv naar mensen die niet kunnen klussen, niet kunnen koken, hun huis niet kunnen inrichten, hun kinderen niet kunnen opvoeden, ze kunnen geen restaurant runnen, ze kunnen niet kamperen, niet emigreren, de ruzie met de buren niet oplossen.

Ze kunnen niet zingen, ze kunnen familieleden niet vinden, ze kunnen niet dansen, vrouwen die geen boer kunnen vinden. Ze kunnen hun eigen problemen niet oplossen.

Gebruik uitnodigingscode: 21735 voor gratis tickets.

Meer van de helft van Nederland kan niet afvallen, 56% heeft een BMI hoger dan 25, momenteel zitten we op 3 miljoen leden. Dus de potentiĂŤle markt is nog 3x zo groot.

Tot in Houten! Veel leesplezier,

1 op de 8 volgt een dieet, 1 op de 3 heeft in het verleden een dieet gevolgd. Maar diĂŤten is op korte termijn effectief. En daar liggen de kansen voor de fitnessbranche. Kom naar de Fitness & Wellness Top om alle nieuwe trends, concepten en mogelijkheden te zien voor uw toekomst.

Ben Verhagen Uitgever en hoofdredacteur Body Biz Organisator Fitness & Wellness Top Bestuurslid Fitness Organisatie Nederland

AGENDATIP: DE FITNESSVAKBEURS VAN 2015 VIND PLAATS OP 17 EN 18 SEPTEMBER IN EXPO HOUTEN (LANGS DE A27) 5


17 & 18 September

2015

BEZOEK ONS OP DE FITNESS & WELLNESS TOP 2015!

MAXIMALISEER UW MOGELIJKHEDEN Als ondernemer bent u continu bezig uw leden meer toegevoegde waarde te bieden. Vandaag de dag is dat een steeds groter wordende uitdaging. Trends volgen elkaar steeds sneller op en uw leden worden steeds veeleisender. MoveToLive helpt fitnesondernemers het maximale uit hun gym te halen. Met drie all-in concepten speelt MoveToLive in op de laatste trends en bieden we u compleet uitgewerkte oplossingen. Oplossingen waarmee u uw leden het maximale kunt bieden met minimale investeringen. Wij zien u heel graag op donderdag 17 en vrijdag 18 september tijdens de Fitness & Wellness Top. Vraag nu uw kaarten aan via marketing@movetolive.com of via uw accountmanager. MOVETOLIVE, MOVE TO A BETTER GYM

One stop workout

iFit

HiiT

MAXIMAAL RENDEMENT

MAXIMALE BELEVING

MAXIMALE AANDACHT

MoveToLive Benelux +31 (0)73 5947020 (NL) | +32 (0)3 2261558 (BE/LUX) www.movetolive.com | info@movetolive.com


Inhoud nr. 3 - 2015

Een uitgave van

Kasteelstraat 16, Heijen Postbus 178, 6590 AD Gennep Nederland Tel.: 0031(0)485 - 513316 / 518983 Fax: 0485 - 51 84 61 info@bodybiz.nl Uitgever Ben Verhagen Hoofdredacteur Ben Verhagen Redactie Anne de Haan, Ben Verhagen, Cathelijne Cras, Jeroen Gerats

03

Exploitatie Ben Verhagen, Jeroen Gerats Tel.: 0485 - 513316 info@bodybiz.nl Orderadministratie Hermie Boumans, Tel.: 0485 - 518983 Vormgeving Body Biz® International BV Tanja Hubbers TJA Design Druk Boumans & Verhagen, Heijen Abonnementen Tel.: 0485 - 513316 abo@bodybiz.nl

20

09 Inhoud MATRIX MESSAGE

03

VOORWOORD

05 09

MOVETOLIVE

Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Alle abonnementen lopen tot 1 januari en worden automatisch verlengd, tenzij de abonnee uiterlijk voor 1 november van het lopende abonnementsjaar schriftelijk opzegt. De abonnementsprijs voor Nederland € 95,- (incl. btw) Buiten Nederland € 105,- per jaar. Abonnementsprijs vanaf 01-01-2004 Body Biz verschijnt 12 keer per jaar, dit is inclusief de beurscatalogus. Copyrights Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Vermenigvuldiging van redactie, in welke vorm dan ook is zonder schriftelijke

26

FWTOP 2015

20

MATRIX FITNESS

22

TOINE VD GOOLBERG

26

7

toestemming van de uitgever niet toegestaan. Body Biz® International BV en de bij deze uitgave betrokken redactie en medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

ISSN 1569 - 3856


KORT NIEUWS

Software, slim en toekomstgericht Reeds 26 jaar mogen wij, met veel plezier, passie en toewijding, onderdeel zijn van de leisure branche. Door de jaren heen hebben wetechnologie exponentieel zien ontwikkelen. Dit

van automatisering: uw leden centraal kunnen stellen! De afgelopen maanden is er met een professioneel team voor u hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe software voor de leisure branche. Benieuwd hoe u kunt profiteren van de nieuwste mogelijkheden? WIJ INFORMEREN U GRAAG TIJDENS DE FITNESS & WELLNESS TOP, 17 EN 18 SEPTEMBER IN HOUTEN.

resulteerde elke 5 tot 8 jaar dit in een nieuw pakket voor onze afnemers. Omdat de technologische ontwikkelingen de laatste jaren harder gaan dan ooit tevoren en tevens een steeds meer mobiel karakter krijgen is het noodzaak dat u als ondernemer daar goed op kunt inspelen. Slimme, toekomstgerichte club management software zal u daarvoor een belangrijk deel in moeten ondersteunen. Software dient beschikbaar te zijn op verschillende devices en altijd benaderbaar, ook buiten de club.

Frankweg 41, 2153 PD Nieuw-Vennep 0252 - 62 95 95 | www.boss.nl

Onze nieuwe technologische mogelijkheden zorgen misschien wel voor het belangrijkste aspect

Milon breidt adviesteam verder uit Milon Cirkel Benelux breidt uit met 5 extra krachten. Geen ‘verkopers’ maar ervaringsdeskundigen die hun sporen verdiend hebben in de fitnessbranche en met de Milon Cirkel en hun praktijkervaring kunnen overbrengen op toekomstige Milon ondernemers. Milon directeur Raf Swerts: “We werken al jaren niet met echte verkopers. Ons team bestaat uit mensen die als sparringpartner kunnen fungeren én in hun vakgebied een extra meerwaarde hebben voor onze klanten. Zo heeft Martijn van der Pijl zijn sporen verdiend in de marketing en hebben we met Jack van Hoof en Jibbe de Goede experts in personeelszaken en club-sales in huis. De Milon Cirkel is geen product dat je gewoon koopt en plaatst, maar het is een werkinstrument dat je club kan helpen zowel op sales, retentie, personeelsbeleid en zelfs met kostenbesparing. Om onze klanten te helpen het maximum uit hun investering te halen, versterken we ons team met praktijkervaringsdeskundigen.” Vanaf 1 augustus zijn wordt het Milon team versterkt met: William van Lent (eigenaar van My35 in Blerick en Voerendaal), Remon van Loon (eigenaar van Aad van Loon Sport in Barendrecht), Robbert de Moor (eigenaar van Delta Sportcentrum in Hulst, Terneuzen en Delta Milon Club Goes), Wouter ter Haar (eigenaar van Fit &

Wellnesscenter Oosterbeek) en Jur Roemers (eigenaar van Palestra in Dokkum). Voor de fysiotherapiemarkt zijn Gunther Spapens (BrinkPoint Preventie in Diessen) en Han de Hair (Gymnasion in Joure en In Vorm in Hilversum) de nieuwe partners, waarbij Han ook deels in de fitnessmarkt aan de slag zal gaan. Met deze vernieuwingen schuift Martijn van der Pijl op naar de functie van Coördinator Benelux. Hij zal zich met name toeleggen op de ondersteuning van de nieuwe krachten en het begeleiden van alle Milon clubs tot succesvolle ondernemingen. Meer weten over de Milon Cirkel of een afspraak met één van de leden van het Milon Cirkel adviesteam: 0032 (0)13 32 56 07 of benelux@milon.com. Meer informatie op www.miloncirkel.com.

8


MOVETOLIVE

Fitness & Wellness Top 2015

MoveToLive maximaliseert uw mogelijkheden! Move to a better gym met MoveToLive. Met 3 all-in concepten spelen wij op onze beursstand in op de laatste trends en bieden we u pasklare oplossingen. Oplossingen waarmee u uw leden het maximale kan bieden met minimale investeringen. • Maximale aandacht – Intensiveer de interactie tussen leden en trainers met onze high intensity interval training oplossingen. Slimme inzet van middelen en optimaal trainen gegarandeerd. • Maximaal rendement - Kracht en cardio, op en achter het toestel; geef uw leden meer resultaat met deze one-stop workout. • Maximale beleving - Train waar ter wereld men maar wilt via de Google Maps integratie en voel hoe de stijging en daling op zowel fiets als loopband levensecht wordt nagebootst. Haal buiten naar binnen en doorbreek de routine. We nodigen u graag uit om op donderdag 17 en/of vrijdag 18 september onze stand te bezoeken, de demo’s te bekijken en zelf mee te doen. Als ondernemer bent u altijd bezig om te kijken hoe u uw leden toegevoegde waarde kunt bieden en wij helpen u daar graag bij. Vraag uw (gratis) kaarten aan via marketing@movetolive.com (code 3358) en we bellen u dan voor het maken van een beurs-afspraak. 9


U wilt het beste digitale televisiebeeld op uw cardio! De meeste cardiotoestellen met televisie die de afgelopen jaren geleverd zijn, zijn geschikt voor de weergave van digitale (HD) televisie. Echter, uw televisieprovider zoals Digitenne of Ziggo werkt met smartcards voor de digitale kanalen en een smartcard in een cardiotoestel stoppen gaat nu eenmaal niet. Of u hebt helemaal geen kabelaansluiting in uw club. Met het HS48 systeem beschikt u over een ongecodeerd kabelsignaal met 36 digitale kanalen in HD kwaliteit dat geschikt is voor alle televisies alsmede de schermen in uw cardiotoestellen.

Bezoek onze stand tijdens de Fitness & Wellness Top Hal 2 / 820

Zowel koop als lease

Curieweg 28

www.overdevest.com

2408 BZ Alphen a/d Rijn

info@overdevest.com

+31 (0)172 441498

overdevestcom

Audiovisueel Ledverlichting Restyling en totaalinrichting van ďŹ tnesscentra


KORT NIEUWS

BellyAttack B.V. start als distribiteur van Wav-e en introduceert deze op de Fitness & Wellness Top De Wav-e is een 3D EMS, draadloos en uniek systeem die een nieuwe dimensie geeft aan de total-body-training. Wav-e stimulatie versterkt, modelleert en verstevigt in slechts 15 minuten per week.

stand zal naast de Wav-e ook de nieuwste ontwikkelingen van BellyAttack, LegAttack en Re-Size gepresenteerd worden.

Dit revolutionaire nieuwe 3D-trainings-systeem biedt klanten de voordelen van High Intensity Interval Training (HIIT) met behulp van een geavanceerd, gepatenteerd en uniek elektro-spierstimulatie systeem (EMS) voor uitzonderlijkere resultaten in zeer korte tijd.

OVERIGE INFORMATIE Natuurlijk zijn wij blij als nieuwe distributeur van Wav-e en trots op de overige ontwikkelingen binnen de verschillende concepten binnen ons bedrijf. We nodigen u dan ook van harte uit om een kijkje te komen nemen op onze stand. Stand 735.

Op de beurs in Houten van 17 & 18 september zal BellyAttack B.V. ook haar andere resultaatgerichte concepten presenteren. Op de

DE FITNESS EN WELLNESS TOP 2015 VINDT PLAATS OP 17 EN 18 SEPTEMBER 2015.

Les Mills werkt samen met

Make-A-Wish

Op zaterdag 17 oktober organiseert Les Mills in samenwerking met Reebok het ultieme groepsfitness festival ONE LIVE in de Amsterdamse Ziggo Dome. Aangezien ONE LIVE dit jaar in het teken staat van

Les Mills zet zich al jaren in om van de wereld een fittere planeet te maken. Ook bij alle Les Mills evenementen staat beleving centraal en daarom gaat Les Mills samen met haar community er alles aan doen om meer kinderen hun ultieme wens te laten beleven. ONE LIVE Amsterdam is de aftrap van een meerjarige samenwerking tussen Les Mills en Make-A-Wish. Elke fitness professional kan zijn steentje bijdragen. Wil je weten hoe? Kijk dan op www.thisisone.nl!

“ONE LIVE, ONE DREAM�, was de link naar het goede doel Make-AWish snel gemaakt! De afgelopen jaren heeft Make-A-Wish duizenden wensen vervuld en de eigen kracht van zieke kinderen en jongeren aangewakkerd. Niet de ziekte, maar het kind of de jongere zelf staat centraal en dat maakt de wens tot een unieke beleving.

11


QUINN BIKE

MULTIFUNCTIONEEL stuur traploos verstelbaar.

NIEUW

De indoorcycle voor elk fitnesscentrum

ZADEL traploos verticaal en horizontaal verstelbaar.

Quinn Sports presenteert met trots de nieuwe ‘Quinn Bike’ de ultieme indoor cycle voor ieder fitnesscentrum. Dankzij de vele verbeteringen en innovaties is de nieuwe ‘Quinn Bike’ een klasse apart. Door het gebruik van de beste materialen, vakmanschap en jaren lange ervaring durven wij een garantie van maar liefst twee jaar te geven. Dat topkwaliteit ook betaalbaar kan zijn bewijst Quinn Sports met een zeer gunstige introductie prijs van â‚Ź 795,- excl. BTW

BESCHERMKAPJE tegen zweet en voorkomt roestvorming.

C

M

DUBBEL pedaal geschikt voor normaal gebruik en SPD.

Y

CM

24 KG stalen vliegwiel.

MY

MULTI RIEM aandrijving.

CY

CMY

STABIEL frame voor extra comfort.

K

GEGALVANISEERD voor lak afwerking. 4 LAGERS op iedere as.

body bizz

Zie ook www.quinn-sports.nl

MAKKELIJK te verplaatsen Quinn Sports - Vissedijk 5 - 7602 CN Almelo d.m.v. gelagerde Tel. +31 (0)546 493 916 - Fax +31 (0)546 493 951 transportwieltjes. www.quinn-sports.nl - info@quinn-sports.nl ALF antwoordkaart_90x130:Opmaak 1 09-02-2009 16:58

VERSTELBARE pootjes.

13-05-2011

09:54

Pagina 1

AI R CO N D IT I O N E R S V O O R E E N H E E R L I J K O FRI S E N E N E RGI E K W E RK K L I MA AT ! www.innovexfitness.nl

O

Smart-Television

BEAUTY & Functional Training Zone WELLNESS

NARROWCASTING RELATIONSHIPS. SOLUTIONS. INNOVATION.

Communiceer met schermen !

Ęź

e elijk rekk Aant ease l ven! tarie

Met Smart-Television narrowcasting zijn uw leden altijd op de hoogte.

ďż˝

O

Op schermen in uw sportcentrum toont u : - Foto's TRXÂŽ Suspension Trainer™ BOSUÂŽ Balance Trainer - Nieuws 240 - 480 stuks â‚Ź 1.85 p/st - Korte ďŹ lmpjes BEAUTY WELLNESS - BODY SHAPING - HEALTH 481 - 960 stuks â‚Ź 1.75 p/st --Tickers Reclame (= meer omzet 961 of meer â‚Ź 1.55 p/stvoor u!)

ďż˝

O

ďż˝

LOCKR HASP Gepatenteerd klinkslot

BOSUŽ Ballast™ Ball FLOWINŽ Friction Trainer™ 240 - 480 stuks ₏ 2.30 p/st International 481 - 960 stuksA.L.F. ₏ 2.20 p/st BV 961 of meer CORE ₏ 2.00POWER p/st

www.corepower.nl

introductiedag VERTROUW OP DE www.smart-television.nl vrijdag 17 februari 0172 - 6 419346 TOONAANGEVENDE RISR.NLTel. / Bolder / 6582BZ / Heumen / www.riszr.nl / info@riszr.nl / Tel: 06 53 46 20 15 Smart-Television is een product Comensis - Alphen a/d6 Rijn- -6116 info@comensis.com Vul d e antwo o rd kaart in en profiteer van onze aanbieding!! - van Kokkelertstraat AR Roosteren - Tel. 046-449 6100 - www.meijers.com - info@meijers.com FABRIKANT www.ojmar.com

Ontvang

SpinningÂŽ en Star TracÂŽ blijven gericht op oplossingen die je bedrijf laten groeien met een innovatie waarmee we voorop lopen

korting op een aeroSling Elite!

in Indoor Cycling. Met de nieuwe SpinnerŽ NXT Black Belt™ is het nu ook mogelijk om vloeiend en stil te rijden door middel van een riemaandrijfsysteem. Ook al is een kettingaandrijving onze basis, is er een groeiende vraag naar de functie en het gevoel van een riemaandrijfsysteem. De Spinner NXT Black Belt biedt deze functionaliteit in een robuust, iconische ontwerp.

For more information on how Star Trac can be your full service provider contact us at:

Š2015 Star Trac. All rights reserved. Star Trac and the Star Trac logo are registered trademarks of Core Industries, LLC. TreadClimber is a registered trademark of Nautilus, Inc. SPINŽ, SpinningŽ, SpinnerŽ, the SpinningŽ logo and eSpinner are registered traemarks of Mad Dogg Athletics, Inc. AUSTRALIA

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons: Relationships. Solutions. Innovation. 010-5926774 / info@innovexfitness.nl    

Scheldeweg 3 • 3144 ES Maassluis • +31 (0)10 - 592 67 74 • info@innovexfitness.nl Š2013 Star TracŽ. All rights reserved. Star TracŽ and the Star TracŽ logo are registered trademarks of Core Industries, LLC. SPINŽ, SpinningŽ, SpinnerŽ, the SpinningŽ logo, eSpinnerŽ, Spinpower™ and SpinnerŽ Blade ION™ is a trademark of Mad Dogg Athletics, Inc.

Pagin


KORT NIEUWS

Wanna haves voor de groepslessenzaal MUZIEK STREAMEN MET BLUETOOTH Sinds enige tijd levert Overdevest.com de BT10 Bluetooth ontvanger. Sluit deze aan op een vrije ingang op uw geluids-installatie en verbind uw smartphone of tablet met de BT10 ontvanger. Met deze oplossing kunt u bijvoorbeeld in een groepsles de muziek streamen vanaf uw smartphone en het volume van de muziek regelen. En dat geheel draadloos. De BT10 kost â‚Ź 59,- excl BTW MUZIEK VANAF IPHONE OF IPOD TE ZACHT? OVERDEVEST.COM HEEFT DE OPLOSSING. Als gebruiker van een iPhone of iPod herkent u dit vast wel. In vergelijking met een CD is het volume uit een iPhone of iPod bijna de helft zachter. Dat komt doordat Apple heeft besloten dat wij geen gehoorbeschadiging mogen oplopen en het volume begrensd heeft. Overdevest.com heeft daar de oplossing voor. De IP-15 is een compact kastje wat u tussen de iPhone/iPod en de geluidsinstallatie plaatst. Dit kastje brengt het volume uit de smartphone op CD niveau. De IP-15 is zeer compact, heeft geen stroom nodig en is makkelijk mee te nemen. De prijs bedraagt â‚Ź 69,- excl BTW

MEER INFORMATIE OF DIRECT BESTELLEN? OVERDEVEST.COM Curieweg 28 2408 BZ Alphen a/d Rijn Tel (0172) 441 498 www.overdevest.com www.overdevest-audio.nl www.ledverlichting.co

Wilt u zich onderscheiden van uw concurrent? We weten het allemaal, je moet je onderscheiden van je concurrent. Dat geldt voor het aanbod van producten en trainingsvormen. Maar niet in de laatste plaats draagt ook de styling, sfeer en uitstraling van een fitnessclub belangrijk bij aan het succes. In de huidige tijd zit niet iedereen te wachten op verbouwen of herinrichten. Vaak is dat ook niet nodig en kan een restyling al wonderen verrichten. Overdevest.com is al sinds 21 jaar specialist in het restylen en inrichten van fitnessclubs, audiovisuele techniek, ontwerpen en realiseren van complete gebouw-verlichting en aanleg van technische installaties. Het bedrijf heeft specialisten op alle terreinen die voor een fraaie restyling van belang zijn, zoals een interieurontwerper, lichtadviseurs, vormgevers en technisch specialisten. Wist u dat het restylen van een club vaak veel goedkoper is dan u verwacht. Met het toepassen van een goed lichtplan, fotobehang, kleurstelling en misschien een andere vloer doet u al wonderen. Zeker met een ontwerp op maat van de interieurontwerper van Overdevest.com Wilt u meer weten? Kom dan langs op de stand van Overdevest.com op de Fitness & Wellness Top 2015 in Houten. U vindt Overdevest.com in hal 2/stand 820, direct rechts naast Matrix Fitness. Een aardige attentie ligt voor u klaar. Geen tijd om de beurs te bezoeken? Ook geen probleem. Een adviseur van Overdevest.com komt graag bij u op de koffie voor een vrijblijvend gesprek. Meer informatie: Overdevest.com, Curieweg 28, 2408 BZ Alphen a/d Rijn, (0172) 441 498, www.overdevest.com, www.overdevest-audio.nl, www.ledverlichting.com

13


Beursaanbieding:

Complete headset

Live Pro Audio WS-U4 complete headset - Perfect voor gebruik in groepslessen - Zeer goede geluidskwaliteit - Langere levensduur door verhoogde gevoeligheid van de microfoon - Lichtgewicht headset

Normaal € 249,-

Tijdens de beurs €199,Verkrijgbaar op onze stand in hal 2/820 (naast Matrix, PIN aanwezig)

Curieweg 28

www.overdevest.com

2408 BZ Alphen a/d Rijn

info@overdevest.com

+31 (0)172 441498

overdevestcom

Audiovisueel Ledverlichting Restyling en totaalinrichting van fitnesscentra


KORT NIEUWS

Gratis lichtadvies van Overdevest.com Dat ledverlichting energiezuinig is dat weten we inmiddels allemaal wel. Dat ledverlichting de toekomst heeft ook. Maar het maken en realiseren van een uitgekiend lichtplan gaat veel verder dan het ophangen van een spotje. Licht is één van de meest sfeerbepalende elementen in een fitnessclub. Goed licht brengt dynamiek, uitstraling, warmte en beleving. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van verlichting? Tot het einde van het jaar maken de lichtspecialisten van Overdevest.com gratis een lichtadvies voor u. Eén van onze lichtadviseurs zal uw club bezoeken en een lichtplan op maat voor u maken. Tot het eind 2015 is dat bovendien helemaal gratis. LEASEN VAN VERLICHTING De investering in nieuwe verlichting kan soms een belemmering. Overdevest.com biedt fitnessclubs de mogelijkheid om ledverlichting te leasen. Ook voor starters en clubs die bij banken geen financiering krijgen biedt Overdevest.com leasemogelijkheden voor geluid, verlichting en dergelijke. MEER WETEN? Wilt u meer weten? Kom dan langs op de stand van Overdevest.com op de Fitness & Wellness Top 2015 in Houten. U vindt Overdevest.com in hal 2/stand 820, direct rechts naast Matrix Fitness. Een aardige attentie ligt voor u klaar. Geen tijd om de beurs te bezoeken? Ook geen probleem. Een adviseur van Overdevest.com komt graag bij u op de koffie voor een vrijblijvend gesprek. MEER INFORMATIE OF DIRECT BESTELLEN? OVERDEVEST.COM Curieweg 28, 2408 BZ Alphen a/d Rijn, (0172) 441 498, www.overdevest.com, www.overdevest-audio.nl, www.ledverlichting.com

Productnieuws Overdevest.com LIVE PRO AUDIO INTRODUCEERT NIEUWE BETAALBARE HEADSET Het Nederlandse Live Pro Audio heeft met de nieuwe WS-U4 professionele UHF serie draadloze headsetmicrofoons ontwikkeld speciaal voor gebruik in groepslessen. De microfoons hebben een verhoogde gevoeligheid, zodat de microfoon minder hard gezet hoeft te worden. Vervelende bijgeluiden als piepen (rondzingen) behoren hiermee tot het verleden. Ook hoeft de instructeur de microfoon niet pal voor zijn mond te plaatsen, Dat verbetert de geluidskwaliteit en verlengt de levensduur van de microfoon aanzienlijk. Het prijsniveau is ook vriendelijk. De normale verkoopprijs van een complete set bedraagt € 249,- Tijdens de Fitness & Wellness Top op 17 en 18 september in Houten kost deze set slechts € 199,- (excl BTW). Een vervangende losse headsetmicrofoon kost slechts € 69,(excl BTW) Op de stand van Overdevest.com is deze headset tijdens de beurs direct verkrijgbaar. Er is een pinautomaat aanwezig.

Voor de stevigheid is een versterkte kabel toegepast en is een extra twee-voudige trekontlasting op de headset aangebracht. Door het zeer lage gewicht van de headset zal een gebruiker deze nauwelijks voelen en zit de headset zeer comfortabel. De draadloze signaaloverdracht maakt gebruik van professionele diversity techniek in de UHF band. Uiteraard voldoet deze headset aan de nieuwe frequentiestandaard. Er zijn vier verschillende frequenties verkrijgbaar. U kunt dus vier sets tegelijk gebruiken.

MEER INFORMATIE OF DIRECT BESTELLEN? OVERDEVEST.COM Curieweg 28, 2408 BZ Alphen a/d Rijn, (0172) 441 498, www.overdevest.com, www.overdevest-audio.nl, www.ledverlichting.com

15


High Quality Equipment Een professionele uitstraling van uw fitnessruimte en equipment is wellicht het belangrijkste aspect voor uw onderneming. High Quality Equipment straalt vertrouwen, duurzaamheid en veiligheid uit.

heid, de professionele uitstrauitstra ling en de lange levensduur van deze topmerken staan borg voor een onbezorgde dienstverlening aan uw klanklan ten.

#1

Wij werken enkel met topmerken uit de fitnessbranche . De hoge mate van betrouwbaar-

5

fitlease fitlease REDENEN OM TE KIEZEN VOOR FITLEASE

Bekijk ons aanbod en onze acties op: www.fitlease.nl Of neem direct contact met ons op: info@fitlease.nl T 0548 - 53 97 20 Handelsweg 6 7461 JK Rijssen (Ov.) Volg Fitlease op:

/fitlease

#2

Een vast maandtarief, zonder hoge investering Fitlease biedt u een vaste maandelijkse prijs voor de inrichting van uw fitnessruimte o.b.v. Full Operational Lease. Dus inclusief reparatie, onderhoud en verzekering. Regulier onderhoud eens per jaar is de standaard waardoor de apparatuur optimaal functioneert. Mocht er onverhoopt een toestel niet naar behoren functio-

neren dan zorgen wij binnen 24 uur voor reparatie of zelfs vervanging van het toestel zodat uw business door kan gaan. De apparatuur is verzekerd tegen brand-, diefstalen eventuele cascoschade. Oftewel, u wordt volledig ontzorgd en hoeft niet een eenmalige hoge investering te doen.


Unieke samenwerking met Fitness Occasions Fitness Occasions is reeds jarenlang een gerenommeerde leverancier van nieuwe en gebruikte fitnessapparatuur. Zij weten als geen ander hoe de ideale fitnessruimte ingericht kan worden o.b.v. uw wensen en de diensten die u verleent aan uw cliënten. Een volledig nieuw ingerichte ruimte is ideaal maar ook kostbaar.

#4

Een goede mix van gebruikte en nieuwe apparatuur kan de leaseprijs aanzienlijk verlagen zonder dat u inlevert op de kwaliteit. De gebruikte apparatuur wordt namelijk volledig gereviseerd en is nagenoeg nieuw.

#3 3 #

De scherpste prijzen De apparatuur kan zelfs in uw eigen huisstijl geleverd worden. Denk aan diverse kleuren en ook aan eventuele logo’s welke verwerkt kunnen worden in de apparatuur (gestikt in het leer bijvoorbeeld). Ook dit doet veel met de uitstraling en professionaliteit van uw fitnessruimte.

Door unieke contracten met diverse leveranciers, waaronder de topmerken Technogym en Panatta, hebben wij de mogelijkheid om deze merken tegen de scherpste prijzen aan te schaffen en hierdoor uw leaseprijs zo laag als mogelijk te houden. Veel van deze topmerken kunnen wij uit voorraad leveren.

fitlease fit lease

Een ondernemer wil flexibel zijn.

Wanneer hij zijn apparatuur niet meer nodig heeft, wil hij het zo snel mogelijk kwijt. Bij Fitlease kan dat.

#5

Financiering op maat Anders dan bij de meeste banken en andere financiële instellingen hanteert Fitlease een soepel acceptatiebeleid. Dit kan omdat wij u en de branche goed kennen! Een verantwoorde leaseprijs houdt uw onderneming gezond.

Ook voor al uw financiële en fiscale vragen kunt u bij ons terecht. Bent u een starter of al jarenlang actief in uw branche, wij zijn u graag van dienst.


Wilt u zich onderscheiden van uw concurrent? Bezoek onze stand tijdens de Fitness & Wellness Top Hal 2 / 820

Curieweg 28

www.overdevest.com

2408 BZ Alphen a/d Rijn

info@overdevest.com

+31 (0)172 441498

overdevestcom

Audiovisueel Ledverlichting Restyling en totaalinrichting van ďŹ tnesscentra


KORT NIEUWS

Life Fitness en Pixformance op de Fitness & Wellness Top Life Fitness is op donderdag 17 en vrijdag 18 september wederom aanwezig met een stand op de Fitness & Wellness Top.

standsysteem van de ROW GX zorgt voor een natuurlijke beweging, kenmerkend voor de Life Fitness producten.

Voor het derde jaar op rij is Life Fitness exposant op deze vakbeurs voor fitnessprofessionals die wederom in Expo Houten plaatsvindt. Zoals u van Life Fitness mag verwachten worden ook tijdens deze editie van de Fitness & Wellness Top weer enkele noviteiten geïntroduceerd, we zetten ze even voor u op een rijtje:

SYNRGY360 MEETS MULTI JUNGLES Wederom een nieuwe stap binnen de Synrgy360 familie. Combineer nu de Synrgy360 unit met een Multi-jungle voor nog meer trainingsvariatie. Met een diversiteit aan Synrgy360 - en Multi-jungle units zijn er diverse trainingsopties mogelijk voor iedere ruimte en doelgroep. Bekijk één van demo’s op de stand om inspiratie op te doen.

DE EXPLORE CONSOLE Met de introductie van de nieuwe Explore console biedt Life Fitness een toegankelijk console-optie met connectiviteit voor de cardio toplijnElevation Series. De console is voorzien van een zogenaamde QuickNav™ Dial, een intuïtieve draai en push-knop. Met behulp van deze knop,kunnen sporters eenvoudig navigeren op de console door het draaien en selecteren van de gewenste trainingsopties. De Explore console is uitgerust met draadloos internet en Bluetooth-mogelijkheden.

PIXFORMANCE Als exclusief leverancier van Pixformance voor de Benelux zal ook dit vooruitstrevende concept te zien zijn op de Life Fitness stand. De innovatieve trainingsvorm maakt gebruik van een groot digitaal scherm, waarbij sporters direct live worden gecoacht in de technische uitvoering van hun workout. Pixformance is als stand-alone unit en als onderdeel van een functioneel circuit te gebruiken.

LIFE FITNESS ROW GX TRAINER Met het oog op de groeiende trend van roeien binnen small group en high-intensity interval training introduceert Life Fitness een eigen roeier, genaamd de Row GX trainer. Het op water gebaseerde weer-

WIJ VERWELKOMEN U GRAAG OP 17 OF 18 SEPTEMBER OP LIFE FITNESS STAND IN HOUTEN. KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.FWTOP.NL

19


FWTOP 2015

FWTop weer 2 dagen lang het middelpunt van de fitnessbranche Een mix van toonaangevende merken en verrassende nieuwkomers, netwerkende Fitness-ondernemers en interessante demo’s, het is er weer allemaal. Op 17 en 18 september vind in Expo Houten alweer de vijfde editie van de Fitness & Wellness Top (FWTop) beurs plaats. In totaal zijn er ruim 75 deelnemersen bedrijven aan-wezig die met elkaar noviteiten,

Vorige editie werd er gekozen voor Expo Houten als de nieuwe locatie, door de centrale ligging een ideale locatie. Goed bereikbaar, langs de snelweg en gratis parkeren. Van zowel de bezoekers en de standhouders zijn er erg veel positieve reacties gegeven over de nieuwe locatie. Ook in de bezoekersaantallen was dit duidelijk merkbaar.

diensten en de allerlaatste fitnessapparatuur lieten zien. Net als vorig jaar zullen er weer veel virtuele toepassingen te zien zijn, deze ontwikkeling is niet meer weg te denken bij o.a. groepslessen, op de stand van Life Fitness zelfs een virtuele personal trainer; Pixformance. Verder veel aanbod op het gebied van functioneel

trainen, deze trend is niet meer weg te denken in fitnessland. O.a. de Connexus van Matrix zal te zien zijn, op één plek een grote diversiteit aan functionele trainingen en groepslessen geven en ook nog eens licentievrij. Op de vrijdag zal Arie Boomsma enkele demo’s geven.

20

Dit jaar is de beurvloer 1500 m2 groter geworden, de deelnemerslijst van Fitness en Wellness top 2015 ziet er veelbelovend uit. Naast een aantal nieuwkomers zijn eigenlijk alle toonaangevende bedrijven aanwezig. Het aantal exposanten groeit nog ieder jaar, net zoals het aantal bezoekers. Vorig jaar had de helft van hen concrete investerings-


FWTOP 2015

‘De basis van Fitness en Wellness top 2015 ligt in een kwalitatief goede exposantenlijst en een prettige locatie’ plannen, belangrijkste redenen voor een bezoek aan de beurs waren: gericht informatie verzamelen, inspiratie opdoen, netwerken en de beursaanbiedingen. Inzetje: Professionals in de fitnessindustrie die op de hoogte willen blijven van alle ontwikkelingen, mogen op dit evenement zeker niet ontbreken. Veel ondernemers zijn in deze tijd op zoek naar hun onderscheidend vermogen. op de Fitness en Wellness top 2014 kunnen zij zich laten inspireren en op zoek gaan naar iets dat hen echt anders maakt dan de concurrentie. Bezoekers zien hier noviteiten en niches waar je niet dagelijks mee in aanraking komt. Alles wat hot is, vind je hier. Als professional moet je daar eigenlijk gewoon bij zijn. Want gaat jouw concurrent wel en jij niet, dan heb je al een nadeel ten opzichte van hem. Iedereen die vooraf kaarten bestelt, met een uitnodigingscode van een van de standhouders, mag gratis naar binnen. Daardoor kunnen ondernemers en sportschoolhouders er eenvoudiger voor kiezen om meerdere instructeurs of andere werknemers mee te nemen, om gezamenlijk de beurs te bezoeken.

Body Biz en de the Exhibition Company hebben een gezamenlijke missie met dit evenement: het verenigen van de branche. “We denken puur aan de branche en wilden de beurs voor iedereen betaalbaar houden. Daar krijgen we al jaren enthousiaste reacties op. De branche ziet het belang in van deze beurs.” Ben Verhagen, Patrick van Brienen, Jeroen Gerats

Informatie FWTop |

www.fwtop.nl

Ga dan naar www.fwtop.nl. Bij vragen kunt u contact

opnemen met Body Biz (0485 513316 of info@bodybiz.nl) of the exhibition Company (030 6666 358 of info@exhibitioncompany.nl)

21


MATRIX FITNESS

22


MATRIX FITNESS

Matrix Fitness innoveert op kracht, flexibiliteit en cardio Matrix Fitness is één van de vaste gezichten op de Fitness & Wellness Top. Ook dit jaar haalt de leverancier weer alles uit de kast om zoveel mogelijk geïnteresseerden naar de Matrix-stand te trekken. Met nieuwe producten, een hoog hospitality-gehalte én publiekstrekker Arie Boomsma valt er in ieder geval genoeg te beleven. Tekst: Anne de Haan

Licht, ruim opgezet en toegankelijk: dat is de stand van Matrix Fitness op de Fitness & Wellness Top in een notendop. Achter die opzet zit een duidelijke gedachte, vertelt commercieel directeur Arjan van Dijk. “Onze stand is uitnodigend en laat zien dat we een laagdrempelig bedrijf zijn. Elkaar ontmoeten in een gemoedelijke sfeer.” Product marketeer Ande Smith vult aan: “En er is veel te doen, want we gaan onze nieuwste producten lanceren. Er zijn diverse live demo’s, onder andere met Arie Boomsma en judoka Carla Grol.” Arjan: “We laten zien dat wij absoluut niet stilzitten op innovatiegebied, dat we snappen wat er in de markt gebeurt en oplossingen bieden aan onder meer fitnesscentra en personal trainers.” FUNCTIONEEL TRAINEN Eén van die nieuwe producten is Connexus, een Functional Training System dat uit te breiden is met identieke, koppelbare modules. Het kan tegelijkertijd door meerdere leden gebruikt worden terwijl ze individueel bezig zijn, maar ook smallgroup-training is mogelijk. Ande vertelt: “Hierbij wordt alle ruimte benut. Tijdens de ontwikkeling van Connexus hebben we goed gekeken naar wat wel en niet werkt. Ook het overzicht van de trainer moet goed zijn, zodat hij iedereen in de gaten kan houden en begeleiden.” Het was een logische keuze om Arie Boomsma de Connexus te laten presenteren op de beurs, aldus Arjan. “Arie is iemand die ook veel aan functionial trainen doet binnen zijn Vondelgym. Hij gebruikt zijn eigen lichaamsgewicht in de training. Dat kan bij de Connexus ook. En hij spreekt een breed publiek aan natuurlijk.”

digitale Connexus trainingsbibliotheek. Hierin vindt men programma’s voor bijvoorbeeld de TRX Suspension, Band & Ball Module of de Boxing Module. “Instructeurs kunnen hiermee inspiratie opdoen en trainingen samenstellen”, zegt Ande. “De oefeningen zijn samengesteld door specialisten op het gebied van TRX, band & ball en boksen.” Arjan: “We willen niet alleen een product leveren, maar vinden juist de trainingscontent belangrijk. Je ziet vaak dat een rack de eerste maanden intensief wordt gebruikt en dan is de inspiratie op. Alleen het product is leuk, maar daar houdt het bij ons niet op.” PERSONAL TRAINING Voor de personal-training-markt kan de Connexus een waardevolle toevoeging zijn. Matrix Fitness is druk bezig om deze markt een impuls te geven. Arjan vertelt: “We werken daarvoor nauw samen met Jorden Bres, de trainer van onder anderen Epke Zonderland en Henk Grol. Samen willen we de personal trainers naar een hoger niveau tillen en de personal trainer meer waarde geven. Amerika loopt continu voor op Nederland, zij hebben van personal training echt een vak gemaakt. Hier willen we dat ook. Samen met Jorden gaan wij een netwerk opbouwen om clubs daarin te ondersteunen.” CORE STABILITY Een ander nieuw product dat Matrix lanceert is het Johnny G In-Trinity® fitnessboard. Het is een innovatief trainingsplatform voor de opbouw van kracht, flexibiliteit, balans en lenigheid van het lichaam. Ande: “Je werkt hiermee met en tegen de zwaartekracht. Doordat het een verhoogd platform is, kun je dieper gaan en worden de spieren getriggerd.”

TRAININGSCONTENT Bij Connexus gaat het niet alleen om het rack zelf, maar ook om de invulling van de training. Daarom geeft Matrix alle afnemers gratis toegang tot de

23


Betaalbare metamorfose in één dag! Wandvullende muurvisuals uit één stuk Raamfolies Watervaste muurvisuals voor natte ruimtes Snijteksten en logo's

De WOW!-factor voor uw club! Vormgeven, inrichten en restylen Overdevest.com is al jaren actief in het vormgeven, inrichten of restylen van met name fitnesscentra. Op basis van uw wensen, positionering en doelgroep maakt onze interieurontwerper een uniek ontwerp. Dit doen wij voor nieuwe clubs, maar ook voor een restyling van bestaande centra.

Gratis 3D ontwerp!

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Tel 0172 - 441 498

Audiovisueel Verlichting Techniek Styling Grootformaat Printen en Reclame Peppelkade 26, 3992 AK Houten Tel. 030 737 0454 www.artidecco.nl | info@artidecco.nl

Bezoek onze stand tijdens de Fitness & Wellness Top in Houten - HAL2 / 820A Curieweg 28

www.overdevest.com

2408 BZ Alphen a/d Rijn

info@overdevest.com

+31 (0)172 441498

overdevestcom


MATRIX FITNESS

‘We laten zien dat wij absoluut niet stilzitten op innovatiegebied’ EFFECTIEVE INTERVALTRAINING Matrix Fitness heeft niet stilgezeten, want ook op het gebied van cardio is er een noviteit. Sprint 8® is een effectief intervalprogramma, exclusief voor de Matrix 7xi cardiotoestellen. De training bevat een reeks aan 8 sprints, gevolgd door 90 seconden aan actieve hersteltijd. Het duurt in totaal slechts 20 minuten. Arjan: “We spelen hiermee in op de high intensity training. Mensen gunnen zichzelf tegenwoordig weinig tijd om te sporten en wij willen hen daarbij helpen. Want 20 minuten op een dag, dat kan iedereen. Je kunt ook op elk niveau instappen.” Ande voegt toe: “Sprint 8® is gebaseerd op onderzoek door Phil Campbell naar het groeihormoon. Hij heeft bewezen dat een effectief intervalprogramma het groeihormoon in je spieren aanmaakt, kracht opbouwt en je vetpercentage naar beneden brengt.” Om trainen nog leuker te maken is er voor de ClimbMill en Stepper het landmarks programma toegevoegd. Hiermee kun je op je display in realtime een iconisch gebouw beklimmen. Een club kan hiermee ook competities starten!

Arjan vertelt dat er momenteel instructeurs worden opgeleid om trainingen met het In-Trinity® fitnessboard te geven. “Dit product laat zien dat we verder denken dan alleen cardio en kracht. Je kunt hiermee nieuwe groepslessen creëren of integreren in (groeps-)trainingen. Het is absoluut niet zweverig, het verbetert je corestability, lenigheid en balans. Het is een nieuwe en verfrissende manier van trainen.” Tijdens FWT is er een mastertrainer aanwezig die demonstraties geeft met het In-Trinity® fitnessboard.

GROEI De ontwikkelingen bij Matrix Fitness gaan in sneltreinvaart. Niet alleen het productaanbod, maar ook het team groeit snel. Arjan: “We groeien heel hard. In 2013 waren we in de Benelux nog met 18 mensen, in september 2015 zijn dat er 76.” Hij verklaart de groei door het feit dat Matrix in diverse segmenten actief is. “Voorheen waren we voornamelijk gericht op het fitness-segment. Nu hebben we zo’n groot assortiment dat we ook richting hospitality, paramedisch, bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en consumer actief zijn.” Johnson Health Tech, het moederbedrijf van Matrix Fitness, bestaat binnenkort 40 jaar. Gaat dit nog groots gevierd worden? Dat blijft nog even een verrassing.

Matrix Fitness Vleugelboot 14 | 3991 CL Houten | www.matrixmembers.nl | www.matrixfitness.nl

25


MEDICAL PERSONAL TRAINER

Door Toine van de Goolberg

De Rehaboom als model voor de Personal Trainer (MPT) ®

17. ACYCLISCHE SNELHEID De Rehaboom®, revalidatie stroomschema kent 26 opbouwstappen. In de vorige editie van BodyBiz is in het kort de zestiende stap Krachtimitatie (KIMI) besproken. Hieronder volgt een uitwerking van de zeventiende stap Acyclische Snelheid. Veel sporters leven van deze beschreven acties. Vooral de teamsporters, zowel op het veld als in de zaal. Een gevaarlijk trainingsmiddel, dat echter prestatiebepalend is in veel gevallen. ADL en de niet sporter moeten zulke revalidatiestappen nooit overwegen. Kortom a-functioneel en not done.

• • • • •

VERKLARENDE TEKST VAN HET BEGRIP ACYCLISCHE SNELHEID We spreken van acyclische bewegingsstructuren indien het bewegingsverloop zich niet continu herhaalt in een vast ritme. Wel wordt geprobeerd de hoogst mogelijke versnelling en deceleratie uit te voeren.

Later meer hierover bij de stap cyclische snelheid, nummer 20 uit de Rehaboom®.

Maak jezelf klein, laag bij de grond ‘zwenken’ Blikrichting naar de volgende dop Rotatoir inzetten van de romp Algemeen lichaamszwaartepunt voor op het steunpunt (ligging) Armzwaai rotatie compenseren heup/bekken rotatie. Technisch volmaakt uitgevoerd

Omdat de sprintafstanden zeer kort zijn (maximaal 5 meter) zullen nooit hoge eindsnelheiden worden bereikt. Een veilige opmaat naar later langere sprints, die gevaarlijk zijn voor spierblessures (o.a. hamstring).

Acyclische sprint is wel zeer belastend voor o.a. het passieve bewegingsapparaat. Plotselinge richtingsveranderingen vragen veel van het bandapparaat. Denk aan enkelletsel (inversie trauma). Vandaar dat bij dit soort bandletsels, in tegenstelling tot spierletsels, wordt gerevalideerd van cyclisch (lange sprints) naar acyclisch (korte sprints met richtingsveranderingen)

Een klassiek voorbeeld van acyclische snelheid is een zigzag sprint over korte afstanden, variërend in richting. Bijvoorbeeld links-rechtslinks-voor-rechts-achter-etc. SPRINT/START/ZIGZAG LOOP: EVERT VAN DE GOOLBERG

REHABOOM® AANPASSING Alleen bij de snelheidsstappen 17 en 20 wordt er dus gewisseld in het stroomschema. De enige verschuiving die plaats kan, mag en moet worden uitgevoerd. Immers, hoge rechtuit snelheden, mits goed opgebo d van kort naar lang meter voor bijvoorbeeld voetbal, zijn voor een inversie trauma goed te doen. Bovendien zal er geen acuut moment optreden, zodat een reactie achteraf uitblijft. Richtingsveranderingen zijn voor het bandapparaat risicovol en moet zorgvuldig worden opgebouwd. De methodiek daarvan is: • Rechtuit lopen • Licht afbuigen in stappen van circa 20 graden. Uiteindelijk komen tot een keerpunt 180 graden afbuigen, oftewel wenden + keren. MENGVORMEN (A)CYCLISCHE SNELHEID (CURSUSMOMENT) • Stokkenloop over 25 meter • Afstanden progressief verlengend, respectievelijk in voeten (maat 42): in dit voorbeeld opsprinters lopen tot voet - Eredivisie voetbal (Feyenoord) tot 9 voet - Ook hier individuele aanpassingen • Blijf over alle stokken lopen • Voorkom een loopsprong en maak zo nodig één tussenstap

26


MEDICAL PERSONAL TRAINER

STARTEN NA PASSEREN (ANTHONY LURLING - VOETBAL) Foto: door John de Pater

• De opdracht luidt: sprint zo snel mogelijk langs de paaltjes (geef ‘rugdekking’) • Aandachtspunten: - Maak jezelf klein bij de hindernis / tegenstander - Zet je schrap bij het wenden (voet rechts naar buiten) - Zet je linkerknie spits in naar voren (paslengte) - Zwaai de arm tegengesteld krachtig op - Blikrichting naar de volgende paal - Klok de totale serie en blijf binnen de fosfaatpool (circa 10-15 seconden) - Kies doorgaans ‘lonende pauzes’

• Essentie techniek: - Hoge knie-inzet - Korte contacttijd - Voet zwaaibeen in dorsaalflexie - Algemeen lichaamszwaartepunt hoog dragen - Hoofd, blikrichting rechtop - Romp licht voor - Vooral heupen hoog houden (‘niet inkakken’) - Armen actief meenemen in smal spoor (hier matig uitgevoerd)

HORIZONTALE VERBINDINGEN BIJ ACYCLISCHE SNELHEID Acyclisch snelheid bevindt zich tussen zeer kwalitatieve trainingsmiddelen zoals krachtimitatie. Op dezelfde hoogte als laatste voorbereiding op snelheidstraining. Daarnaast, daar vlak onder, explosieve kracht, snelkracht en alactische capaciteit. Wat betekent dat voor de trainer?

BELASTINGVARIABELEN VAN ACYCLISCHE SNELHEID Hiermee wordt zowel de gebruikelijke bandbreedte van de omvang en intensiteit genoemd. Onderstaand een schematisch weergave van 10 variabelen: Aantal series

1-3

Aantal herhalingen

3-5

Aantal oefeningen

1-3

% van het maximum

95 - 100%

Seriepauze

1 - 3 minuten

Herhalingspauze

15 seconden - 3 minuten

Totaal aantal meters

50 - 100 meter

Aantal wendingen

40 - 80

Belastingtijd

10 - 15 seconden

Aantal trainingen per week

1-3

Chronologisch opgeschreven: • Elke voorgaande stap vormt de basis voor de volgende stap. Zonder snelkracht/contractiekwaliteit mag geen fosfaatpooltraining worden uitgevoerd • Zonder het energiesysteem alactische capaciteit is explosieve kracht en krachtimitatie niet vol te houden • Zonder KIMI/oefenstofverzwaring binnen het contractiemechanisme is zigzag sprinten niet geoorloofd vanwege recidiverende letsels. Kortom, de ene stap leeft van de andere. Een geleidelijk opbouwproces voor wat betreft omvang, intensiteit en specificiteit. Dit is de enige veilige structurele weg naar ‘return to play’. Een stap onvoldoende inbouwen geeft risico’s en wellicht stagnatie en of blessures. DE OEFENSTOFVOLGORDE (METHODIEK) Naast de Rehaboom® stappen is voor de snelheid oefenstof van belang: • Gecontroleerde belastingen • Belastingen met spelvormen • Belastingen met spelvormen in wedstrijdverband

De sterk wisselende bandbreedte komt door de variëteit van de sport en het conditionele niveau. Onderstaand voorbeeld verduidelijkt dit: • Snelheidstraining voetbal serie x er alingen x x meter ig ag x x x meter ij series x m meter - De kwaliteit (% maximum personal best) is hierin alles bepalend

Bovengenoemde drie punten hebben een groot aantal tussenstappen zoals: • Gecontroleerd in intensiteit opbouw (uiteindelijk naar personal best)

27


ONLINE VERKOPING i.o.v. Mr. A. D’Ieteren, wegens het FAILLISSEMENT van

Fitness Woluwe Physical Center

LOOPBANDEN, STEPS & CROSSTRAINERS “Life Fitness”;

spinning fietsen; roeitoestel “Concept II”; squat legpress en lower back bench, vertical bench “Technogym”; KRACHTSTATION “Power Fit”; adductor; gewichten rekken; rotary torso “Technogym”;

SLUITING: zondag 20 SEPTEMBER vanaf 18u30 Bezichtiging: vrijdag 18 september van 12u00 tot 16u00 Emiel Vanderveldenlaan 155 - 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe Foto’s / catalogus beschikbaar op onze website

www.TroostwijkAuctions.com


MEDICAL PERSONAL TRAINER

WEDSTRIJDVORM MET ZEER HOGE SNELHEDEN (VOETBALLER 1STE TEAM FEYENOORD 2012) Foto: www.feyenoordtraining.nl

HORDEN JUMPS +STARTEN, ELEKTRONISCHE TIJDMETING (CURSUSMOMENT) • Zijwaarts jumpen, bijvoorbeeld 2 x links + 2 x rechts • Korte contacttijd / kaatsen • Rug in extensie • Hoofd rechtop • Maximale balans houden • De achterlijn start de tijdmeting / sprint, bijv. 10 meter • De trainer loopt de aandachtspunten na

• • • • • •

Afwerken op doel Gedoseerde aanloopsnelheid Schotbeen (rechts) ver achter (voorspanning) Standbeen stabiliserend remmend plaatsen Armen wijd (balans) Blik op de bal

• • • •

Doorzwaai rechter schotbeen De bal nog net zichtbaar Gehele lichaam in een lijn met de baan van de bal Gevaarlijke oefenstof, maar noodzakelijk. Ook dit valt onder acyclische snelheid. Overigens zal deze vorm steeds kwalitatiever terug gaan komen bij het vervolmaken van de Rehaboomstappen 18 t/m 25. Later meer hierover.

SPELVORMEN ALLEREERST VANUIT DE ‘VRIJE MAN’ Foto: www.feyenoordtraining.nl

• • • • •

Positiespel 1ste team Feyenoord (2012) Veel spelers in een relatief kleine ruimte (rondo) Balletje rond tikken, 2 spelers onderscheppen Duellen niet toegestaan Regels zijn van belang zoals: - 1 x raken van de bal - Betrouwbaar inspelen - Aantal passes tellen etc. - Op alle niveaus leuk om te doen van 5de klasse tot Champions League winnaar - Revalidanten mee laten doen, mits die aangeland is bij stap 17 van de Rehaboom®

TENSLOTTE Een beeld van een totaal andere ‘tak van sport’. De laatste 5 jaar ben ik frequent gastdocent bij het Korps Mariniers, Van Ghent Kazerne te Rotterdam. Ook daar komen vormen van acyclische snelheid voor. Er zijn ook veel blessurs die middels de Rehaboom® worden ‘behandeld’. Vaak zullen deze militaire superspecialisten het noodlot tarten in de praktijk. Onwenselijk voor sport, maar (helaas) noodzakelijk voor deze eenheid (voorbereiding op buitenlandse missies).

29


MEDICAL PERSONAL TRAINER

TWEE OEFENVOORBEELDEN IN BEELD (HINDERNISBAAN)

STAP 18 UIT DE REHABOOM® SPECIFIEKE KRACHT IS HET ONDERWERP VAN HET VOLGENDE ARTIKEL In dit artikel zal het onderwerp Specifieke kracht uit de Rehaboom worden besproken. Bij deze stap wordt zeer wedstrijdgerichte oefenstof aangewend. Deze zijn primair prestatiebepalend en een ‘testcase’ t.a.v. geblesseerde structuren. Dit klinkt topsportgericht, maar is op alle niveaus binnen de revalidatie opbouw van belang. Natuurlijk zit er een groot verschil in de oefenstofkeuze. Een top alpine-skiër zal andere specifieke krachtoefeningen doen dan een bankmedewerker betreffende rugbelasting. ADVIES Houd het eerste artikel De Rehaboom onder handbereik en het daarbij behorend analyseformulier. Revalideren is een volwaardig trainerschap met kennis van de trainingsleer en inspanningsfysiologie. Warm aanbevolen. OEFENSTOF ZIE OOK • Website: www.toinevandegoolberg.nl • Twitter, Facebook en LinkedIn

Foto: www.feyenoordtraining.nl

• Parcours op snelheid, onder vermoeide omstandigheden, zonder te verongelukken

OVER DE AUTEUR TOINE VAN DE GOOLBERG IS EIGENAAR VAN HET INTERNATIONAL INSTITUTE FOR TRAINING (IIT). HIJ WAS FYSIEKE TRAINER BIJ HET 1STE TEAM VAN FEYENOORD EN IS DOCENT BIJ DE MASTER OPLEIDING SPORTFYSIOTHERAPIE AVANS+ BREDA/ NPI EN GAST-DOCENT ERASMUS UNIVERSITEIT.

• Wedstrijdvorm: in tweetallen klimmen op tijd. • Wie komt het eerste aan. Ook hier geldt: winnen en heel blijven Hoe zouden we zonder de Rehaboom® de revalidatie moeten structureren en doseren, zowel in ‘losse’ stappen als in alle verbindingen die ontstaan. Een methode die werkt en al grote navolging heeft.

30


ARTI DECCO

Arti Decco Arti Decco ontwerpt, produceert en monteert. Grootformaat naadloos fotobehang, in- en outdoor reclame en full color prints op de meest uiteenlopende materialen zoals hout, metaal, spiegels, deuren en dergelijke. Ook het bedrukken van spandoeken, roll up banners en rolgordijnen behoort tot de mogelijkheden. DE BETAALBARE MAKE-OVER VOOR UW FITNESSCLUB Door het aanbrengen van custom-made fotobehang kunt u met relatief lage kosten uw fitnessclub een compleet nieuwe look geven. Een saaie wand kan zo een blikvanger worden. Met grootformaat foto’s en teksten kunt u de uitstraling van uw club weer helemaal eigentijds maken.

U VINDT ARTI DECCO OP DE FITNESS & WELLNESS TOP IN HOUTEN IN HAL 2 OP STANDNUMMER 820A

UNIEKE UITSTRALING Met haar ultramoderne machinepark kan Arti Decco eigenlijk alles printen op grootformaat behang. Van foto’s tot grafische vormgeving. Motiverende teksten of uw logo, het kan allemaal. En daarmee creëert u samen met de ontwerpers van Arti Decco een unieke uitstraling voor uw club. Het gebruikte behang is ook zeer duurzaam en afwasbaar. Het is geen behangpapier, maar een oersterke PVC vrije kunststofsoort. Arti Decco beschikt ook over speciale machines waarmee de meest uiteenlopende materialen full color bedrukt kunnen worden. Op hout, glas, spiegels, metaal, eigenlijk ieder vlak materiaal. GRATIS 3D IMPRESSIE TOT HET EINDE VAN HET JAAR Arti Decco kan de makeover in uw club met geavanceerde 3D technieken al voor plaatsing laten zien. En die service is tot eind december 2015 ook nog eens geheel gratis. Profiteer nu en geef uw club ook een frisse nieuwe uitstraling.

Arti Decco Peppelkade 26 (030) 737 0454 www.artidecco.nl

| | | |

De Borgh Printing BV 3992 AK Houten info@artidecco.nl www.dbprojecten.com


S_MRLGB_BODYBIZ_201501.indd 1

26/01/15 09:57

Body Biz BE 3  

Body Biz is hét vakblad voor fitness professionals die hun vak serieus nemen. Maandelijks boordevol nieuws, trends, achtergronden en praktis...

Body Biz BE 3  

Body Biz is hét vakblad voor fitness professionals die hun vak serieus nemen. Maandelijks boordevol nieuws, trends, achtergronden en praktis...

Advertisement