Page 1

Jaargang 27 | Nr. 10 | 2017

RENÉ WANTZING DE GLAZEN BOL; INDUSTRY LIFECYCLE NIEUW EN TOCH OOK WEER NIET…DESMIT CONSULTANCY: “EEN OPTIMALE MARKETINGSTRATEGIE LEIDT TOT OPTIMAAL RESULTAAT.”

LIFE FITNESS PRESENTEERT VEELZIJDIGHEID AAN MERKEN

FWTOP KAN TERUGZIEN OP EEN ZEER GESLAAGDE BEURS

DE FWTOP VOORZIET DUIDELIJK IN EEN BEHOEFTE EN VORMT EEN PLATFORM VOOR DE ONDERNEMERS UIT DE FITNESSBRANCHE


eGym BBiz NL lookatme.indd 1

26-09-17 12.43 uur


MATRIX FITNESS

#FWTop 2017: Bedankt! Vol energie & enthousiasme blikken we bij Matrix Fitness & eGym terug op de Fitness & Wellness Top 2017. A BIG Thank You aan alle bezoekers voor de leuke momenten, inspirerende verhalen en hartelijke contacten!

MATRIXMEMBERS.NL | MATRIXFITNESS.NL | EGYM.NL 3


GymBiz presenteert: Booty Builder® The original hip thrust machine™

THE HIP THRUST MADE EASY √

Wereldwijd de populairste en beste krachtoefening voor de billen

√ √ √

Behaal het beste resultaat in minder tijd Geen gedoe met schijven, stangen en bankjes Maximaal comfort en veiligheid

H. Opgaande 78 | 7913 VE | Hollandscheveld | 0528-852787 | info@gymbiz.nl | www.gymbiz.nl


VOORWOORD

Terugblik FWTop 2017 De FWTop bracht een negentigtal exposanten en 2848 bezoekers uit de Benelux bijeen tijdens de zevende editie in Expo Houten, het aantal exposanten en bezoekers groeit onverminderd door. Als je professioneel actief bent in de fitnessbranche dan moet je hier geweest zijn, de FWTop is veel meer geworden dan een beurs, zo is er sinds dit jaar een demoplein in hal 3, in verband met verschillende nieuwkomers paste het niet meer in de gebruikelijke hallen.

Van zowel bezoekers als standhouders hebben al

En nog opvallender waren de 3 theaters in hal 2, die beide dagen in het teken van kennis delen stonden. Sprekers gaven boeiende presentaties over hun specialisatie. Het programma was educatief en inspirerend. Veel vraagstukken voor ondernemers kwamen aan bod evenals de trends voor de komende jaren.

Met sportieve groet en veel leesplezier,

de nodige leuke reacties gehad. Er hing een positieve sfeer en goede dynamiek. Overal was wel iets te doen, te zien of te beleven. Op 20 en 21 september 2018 vindt de achtste editie van de FWTop plaats in Expo Houten. Tot volgend jaar!

Ben Verhagen Uitgever en hoofdredacteur Body Biz Organisator FWTop, de fitnessvakbeurs

AGENDATIP De Fitnessvakbeurs van 2018 vindt plaats op 20 en 21 september in Expo Houten (langs de A27)

5


Inhoud nr. 10 - 2017

6


INHOUD

Een uitgave van

Kasteelstraat 16, Heijen Postbus 178, 6590 AD Gennep Nederland Tel.: 0031(0)485 - 513316 info@bodybiz.nl Uitgever Ben Verhagen Hoofdredacteur Ben Verhagen Redactie Ben Verhagen, Loet van Bergen, Jeroen Gerats

03 FITNESS & WELLNESS TOP 2018 20 & 21 SEPTEMBER IN HOUTEN

Inhoud MATRIX MESSAGE VOORWOORD TERUGBLIK FWTOP COLUMN RENÉ WANTZING LIFE FITNESS DESMIT CONSULTANCY SNAP FITNESS TREND FITNESS

Exploitatie Ben Verhagen, Jeroen Gerats Tel.: 0485 - 513316 info@bodybiz.nl Orderadministratie Hermie Boumans, Tel.: 0485 - 518983 Vormgeving Body Biz® International BV, Britt Verhagen - Club Creations Druk Boumans & Verhagen, Heijen Abonnementen Tel.: 0485 - 513316 abo@bodybiz.nl Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Alle abonnementen lopen tot 1 januari en worden automatisch verlengd, tenzij de abonnee uiterlijk voor 1 november van het lopende abonnementsjaar schriftelijk opzegt. De abonnementsprijs voor Nederland € 95,- (incl. btw) Abonnementsprijs vanaf 01-01-2004 Body Biz verschijnt 12 keer per jaar Copyrights

THEO HENDRIKS

Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Vermenigvuldiging van redactie, in welke vorm dan ook is zonder schriftelijke toestemming van de uitgever niet toegestaan. Body Biz® International BV en de bij deze uitgave betrokken redactie en medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie. ISSN 1569 - 3856

7


panattasport.nl

r baa n a ersla it Onv alite w k ijs ! in pr ding u o h ver

Panatta Sport

Kwaliteit met Italiaanse klasse. Ugia quide nam conse dicidunte ditiatur, omniti dolest voluptat ma aliquos as ra cullatem. Nemporrora volorepudae pro opta ni quas arunt volorrum earum ni cullab illuptatur sum lit, que re vel id magnati rerorerro quia quos veliscid maiorae ne voluptassit ut qui ut etur autemoloris acea cus. Het complete productaanbod van Panatta Sport vindt u op: panattasport.nl

Panatta Nederland is onderdeel Fitness Occasions BV

Handelsweg 6 - 7461 JK Rijssen / +31 (0) 548 539 720 / info@panattasport.nl


FWTOP

FWTOP kan terugzien op een zeer geslaagde beurs


FWTOP

De 7de editie van FWTOP zette met een bezoekersaantal van 2848 een nieuw record evenals het aantal exposanten negentig in totaal. Er werd zelfs een extra hal ingezet om alle exposanten waaronder een groot aantal nieuwkomers een plaatsje te geven. Daaruit blijkt des te meer dat FWTOP duidelijk in een behoefte voorziet en een platform vormt voor de ondernemers uit de fitnessbranche.

Daarbij heeft de branche het tij ook mee. De economische crisis lijkt zijn langste tijd te hebben gehad en tijdens de beurs hebben de exposanten goede zaken gedaan met de verkoop van nieuwe apparatuur en programma’s. Daarnaast staat gezondheid hoog in het vaandel. Hoopgevend is dat in de nieuwe bewegingsrichtlijn twee keer per week krachttraining wordt aanbevolen voor het behoud van spierkracht, maar ook als probaat middel tegen diabetes en depressie. Volgens de organisatie zal dit de fitnessbranche een flinke boost geven.

BELEVING Was voorheen de FWTOP een beurs met weinig beleving. De organisatie heeft goed geluisterd naar de feedback van de exposanten en bezoekers. Het is nu een echte beurs geworden met veel reuring en beleving op de beursvloer. Fitnessondernemers kwamen op de FWTOP volledig aan hun trekken. Naast een interessant programma met lezingen, stond de beursvloer vol met standhouders die hun nieuwste apparatuur, groepslesprogramma’s, software, ledenadministratie, clubplanners, marketing enzovoorts demonstreerden. Dit jaar was er voor het eerst een demoplein waar de bezoekers zich konden vergapen of meedoen aan de verschillende workouts. Opvallend was ook het aantal lezingen tijdens de 2 beursdagen. Waar sprekers boeiende presentaties gaven over hun specialisatie.

Uit de reactie van de bezoekers blijkt dat ze het programma educatief en inspirerend vonden. Veel vraagstukken passeerden de revue evenals de trends voor de komende jaren. Erg druk was het bij de presentatie van Barbara den Bak. Zij is bedenkerster van twee succesvolle fitness concepten in Nederland; “The Bootcamp Club” (opgericht in 2008) en het nieuwe Boutique Fitness concept “High Studios” (opgericht in 2016). In haar presentatie lag het accent op de kansen en bedreigingen van Boutique Fitness. Volgens Barbara is Boutique Fitness op dit moment de snelst groeiende trend in de fitnessbranche. Er lopen op dit moment veel initiatieven op dit gebied zoals van Jos Gillebaard die recent de 1ste locatie van zijn nieuwe concept Fit Boutiqs op de Coolsingel opende. Hij heeft plannen om in de komende jaren 100 tal boutique stijl clubs te openen in Nederland.


PAVIGYM TURF

Pavigym TURF kunstgras is ideaal voor alle types workouts, ook voor heavy duty workouts.

+83.000 stitches m2. Leverbaar als sprint track in 10, 15 en 20 meter. Te gebruiken met powersleds. Markeringen voor functional training. Leverbaar in verschillende kleuren. Binnen- en buitengebruik (geen verkleuring in de zon). Realistische look en maximaal comfort.

Overdevest.com Curieweg 28 | 2408 BZ Alphen a/d Rijn T +31 (0)172 441498 | www.overdevest.com | info@overdevest.com


FWTOP

TRENDS De fitnessapparatuur vormde nog steeds de boventoon op de beurs. Gelukkig zijn het niet meer de lompe en massieve toestellen van vroeger, maar stralen nu een strak design uit. Het oog wil tegenwoordig ook wat. Daarbij bieden de toestellen qua functies veel mogelijkheden waarbij tegelijkertijd de prestaties gemeten worden en terug te zien zijn op een smartphone. Echte innovaties waren er echter niet te vinden. Hooguit is de apparatuur in een ander jasje gestoken of uitgebreid met extra functies en een LCD scherm. Ook in de fitnessbranche wordt het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden. Wel zagen we dat het aantal aanbieders van functioneel trainen is toegenomen. Wat vroeger apenkooi heette, is nu de nieuwe manier van bewegen. Geen statische fitness of overgedisciplineerd trainen, maar ouderwets gymmen met behulp van allerlei attributen en rekken. Ook blijkt dat Indoorcycling binnen de fitness ongekend populair blijft, gezien het aantal leveranciers op de beurs. Het aloude indoorcycling heeft wel plaatsgemaakt voor een echte beleving met grote schermen waarmee het outdoor fietsgevoel geëvenaard wordt. Daarnaast zijn tegenwoordig alle fietsen voorzien van een nauwkeurige powermeter, die de prestaties inzichtelijk maakt voor fietser en instructeur. Dit in combinatie met een virtual reality (real life routes via Google maps) met virtual instructeur. Een ander snel groeiende fitnesstrends wereldwijd is Indoor roeien dat één van de meest effectieve fitnessoefeningen voor het lijf is. Het is een workout die niet alleen de gewrichten spaart, maar de spierkracht in het hele lichaam verbetert en tevens voor een hoog calorieverbruik zorgt. Door alle technologische mogelijkheden is zowel bij indoorcycling als indoor roeien mogelijk je tegenstanders in een challenge uit te dagen wat weer voor een extra dimensie zorgt.

SOFTWARE De ontwikkelingen op het gebied van software, wearables en datatechnologie hebben in de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Op de beurs toonde een flink aantal bedrijven de nieuwste trends op dit gebied. Waarbij de software geen losse onderdelen meer zijn, maar een ‘alles-in-één softwareplatform’ met mobiele app en webintegratie voor coaches en trainers dat fungeert als een geïntegreerde totaaloplossing voor het clubmanagement en volledig in de Cloud werkt.

EMS TRAINING Dit soort trainingen stond in Nederland binnen de fitnessbranche op een laag pitje in tegenstelling tot Duitsland waar het een rage is. Of het een rage in Nederland wordt is de vraag. Feit is wel dat deze manier van training aan populariteit wint gezien het aantal aanbieders op de FWTOP met o.a. een franchisemodel of een shop-in-shop concept.


FWTOP

VOEDING Voeding wordt binnen de fitnessbranche een steeds belangrijker element. Iemand een trainingsplan geven zonder voedingsschema, zet geen zoden aan de dijk. Het maakt onlosmakelijk onderdeel uit van training, ontspanning en mental coaching. Op dit gebied was er veel aanbod op de beurs. Van complete voedingsprogramma’s tot voedingssupplementen tot kant-en-klaar menu’s zelfs vegetarisch.

METEN IS WETEN Dat meten steeds belangrijker wordt, moge duidelijk zijn. De meetapparatuur is steeds geavanceerder geworden, zoals blijkt uit een rondgang op de beurs. Daarbij is de meeste apparatuur medisch gekalibreerde meetapparatuur op de markt, die bijvoorbeeld via bio impedantie de lichaamsamenstelling nauwkeurig in kaart brengen. Digitale monitoring systemen met gedigitaliseerde test- en meetapparatuur, gewaarborgd met kwaliteitseisen, zullen volgens insiders hun intrede doen in de sport-, wellness-, (para)medische en arbeidsmanagementmarkt.

REACTIES De organisatie werd na afloop overstelpt met enthousiaste reacties. Hetzij zowel mondeling als via de mail. Annemiek Smeggen CEO van QUENO vond het een fantastische beurs. 2018 staat al in mijn agenda. Demi Wagemaker, werkzaam bij Fitness Occasions en Panatta, blikt terug: ‘We hebben leuke dagen gehad en kregen vele positieve reacties. Onze klanten waren verrast over de manier waarop we onszelf dit jaar presenteerden. We hadden dan ook flink uitgepakt en stonden veel groter op de beurs. Dat bezoekers opmerkten dat we echt gegroeid zijn, is natuurlijk erg leuk. Dave Amweg CEO Floorartist mailde dat voor ons als nieuwkomer het een succesvolle beurs was. Bob Noldus van Stex Fitness bedankte de organisatie voor de professionele opzet, enthousiasme, volharding en geloof in deze dynamische industrie. Blij dat we er weer bij zijn geweest. En natuurlijk waren we aangenaam verrast door het optreden van Dries Roelvink tijdens de netwerkborrel op donderdag. Er werd volop meegezongen en meegedanst en dat vormde een ware afsluiter van de FWTOP 2017.


PAVIGYM PREMIUM SPORTS FLOORING Al meer dan 25 jaar dĂŠ vloerenspecialist voor de fitnessbranche. Fitness

Free Weights

Functional Training

Groepslessen

Crossfit

Natte ruimtes

Martial Arts

Lounge & Entree

Kunstgras

Outdoor training

Kinderopvang PAVIGYM STAAT VOOR: - Milieuvriendelijk - Onverwoestbaar - Keuze uit vele kleuren en dessins - 3D design - Europese kwaliteit, Made in Spain

Overdevest.com Curieweg 28 | 2408 BZ Alphen a/d Rijn T +31 (0)172 441498 | www.overdevest.com | info@overdevest.com


EMS TRAINING MET MIHA BODYTEC...

DE ULTIEME FULL BODY WORKOUT

ZEKERE WEG NAAR SUCCES MEER RESULTAAT IN MINDER TIJD BEAUTY EN WELLNESS ALLES IN ÉÉN

miha bodytec | Fitpartner Benelux Het Boerrigter 12 | 7582 DA Losser | Tel.: +31 (0)6 533 843 00 E-mail: info@miha-bodytec.nl | www.miha-bodytec.com

www.miha-bodytec.nl


Op 20 en 21 september 2018 vindt de achtste editie van de FWTop plaats in Expo Houten. Tot volgend jaar!


THEO HENDRIKS

Ondernemers deel uw problemen Tijdens de FWTop konden fitnessondernemers terecht met al hun vragen bij vraagbaak Theo Hendriks die als CEO van de Sports and Leisure Group, IHRSA Council member, Europees Fitness-Ondernemer van het Jaar 2009 en mentor bij NL Groeit, inmiddels de klappen van de zweep kent. Hij slaagt er steeds weer in om een ‘op maat product’ aan te bieden in een competitieve markt. “Voor de 1 op 1 gesprekken was er veel animo voor”, vertelt Hendriks. “Er waren zeker 100 mensen die belangstelling hadden voor zo’n gesprek. Uiteindelijk heb ik 7 ondernemers gesproken en nog met 5 andere een spontaan gesprek gehad. Twee ondernemers zijn zelfs de dag erop teruggekomen om nogmaals met mij een gesprek te voeren. Met sommigen heb ik nog steeds contact.” Volgens Hendrik blijkt hieruit dat er veel behoefte is aan 1 op 1 gesprekken met ondernemers.

WIEL UITVINDEN “Helaas geldt dat niet voor alle ondernemers in de fitnessbranche”, merkt Hendriks op. “Nog steeds veel ondernemers vinden het moeilijk om hun problemen te delen. In plaats van vragen te stellen aan deskundigen, en modderen ze zelf maar wat aan. Vaak uit arrogantie of dat ze het zelf beter weten en steeds weer het wiel opnieuw aan het uitvinden zijn. Zelf heb ik in de beginjaren binnen de fitnessbranche regelmatig het wiel moeten uitvinden. Voor de nieuwste trends moest ik altijd naar het buitenland. Gelukkig is in Nederland de fitnessbranche geprofessionaliseerd en is er genoeg kennis in de markt aanwezig. Ondernemers profiteer hiervan. Tip: Nooit het wiel uitvinden maar goed leren, kopiëren (Chinezen klappen dan bij lezingen) of stelen (Steve Jobs) hoewel ik dat iets te ver vind gaan.

ze zich wilden vestigen veel concurrentie was. Wat ga je dan doen. Elkaar kapot maken of juist elkaar versterken. Ik heb ze daarbij geholpen met de positionering, begroting maken, aantal m2, aantal leden en de organisatievorm zoals bijvoorbeeld een BV of een joint venture. Ook aan tafel een aantal jonge ondernemers die een PT studio wilden starten, maar niet goed wisten hoe ze het moesten aanpakken. Ze wilden ook de zaak verbouwen, maar ze kregen de financiering bij de bank niet rond. Ik heb ze gewezen op de tante Agaath lening of crowdfunding of een investeerder zoeken. Een andere ondernemer met een goed draaiende praktijk vroeg me hulp omdat zijn praktijk stagneerde wegens concurrentie. Er waren ook ondernemers bij die een vraag hadden over franchise. Zelf heb ik zoiets; begin er nooit aan. Uiteraard de goede nagelaten.

ONDERSCHEID “Het belangrijkste waar ondernemers vandaag de dag over na moeten denken is; hoe wil ik me profileren en positioneren in de markt met welke doelgroep.” Een belangrijke factor noemt Hendriks onderscheid maken. Waarbij het niet alleen gaat om de fantastische inrichting en geavanceerde apparatuur, maar gewoon persoonlijke belangstelling voor je leden. Vraag eens vaker hoe het met iemand gaat? Of drink gezellig eens een kopje koffie samen.

ERVAREN ONDERNEMERS “Het niveau van de ondernemers tijdens het 1 op 1 gesprek, vond ik verrassend hoog. Aan tafel zaten bij mij twee ervaren ondernemers die het leuk vonden om met mij te sparren over zaken waar ze tegenaan liepen. Ik heb ze een aantal goede tips mee kunnen geven. Een ander voorbeeld was een fitnessondernemer en een fysiotherapeut die samen een fitnesscentrum wilde beginnen, maar niet goed wisten hoe. Ze vertelden dat ze in de plaats waar

Daarnaast is variatie in het aanbod ook noodzakelijk. In onze eigen centra geven we circa 60 lessen per week waar regelmatig nieuwe lessen aan worden toegevoegd. Op deze manier kunnen ondernemers zich onderscheiden van de budgetketens. In de praktijk zie je, mits je je goed positioneert in de markt, dat mensen best bereid zijn om daarvoor te betalen. Dus doen wat je belooft. En maak duidelijke keuzes.


Lopen, joggen, stoppen, sprinten, zonder interventie. De “curved” Speedfit past zich automatisch aan in snelheid op basis van de natuurlijke beweging van het lichaam. H Hierdoor is trainen op de Speedfit haalbaar vvoor oor ieder trainingsniveau. Voordelen van de DRAX Speedfit zijn Perfect voor HITT-Training Non-motorized, geen elektrische kosten De echte “runner experience” Verbrand 30% meer calorieën Onderhoudsarm Loop / race tegen elkaar, “FUN” Geen uitleg nodig, “Easy to use” Robuuste uitstraling, lichtgewicht, verrijdbaar Bluetooth koppeling (optioneel) Uitstekende toevoeging bij CrossFit, cardioruimte en functionele zone.

Drax Europe BV

+31 85 7501025

info@draxfit.eu

www.draxfit.eu


LIFE FITNESS

Life Fitness presenteert veelzijdigheid aan merken Primeurs tijdens Fitness en Wellness Top 2017 Life Fitness, bekend als wereld marktleider van professionele fitnessapparatuur, heeft tijdens de Fitness en Wellness Top 2017 in Houten een veelzijdig nieuw gezicht laten zien. Naast de vertrouwde cardiolijnen (mét vernieuwde series!), toonde de gerenommeerde fabrikant zich sterk in een nieuwe rol als ‘house of brands’. “De afgelopen jaren hebben we als Life Fitness verschillende merken naar ons toegetrokken. Merken die gespecialiseerd zijn in aanvullende diensten of concepten die complementair zijn aan onze bestaande klantoplossingen. Deze merken hebben een eigen identiteit en behouden die ook”, legt Thomas Hoeven, Sales Director Life Fitness Benelux, uit. Aan de apparatuur van Life Fitness en de krachtseries van Hammer Strength, werden in de afgelopen jaren al SCIFIT en Cybex toegevoegd. Op de Fitness en Wellness Top in Houten was ook de nieuwste aanwinst in het portfolio te zien: Indoor Cycling Group. HAMMER STRENGTH & NIEUWE INTEGRITY SERIES Op de stijlvolle stand van Life Fitness, kwamen de diverse merken sterk naar voren. Trainen als een baas doe je bij Hammer Strength. De krachtige trainingssetting staat als een huis met onder meer de nieuwe PERIMETER binnen de HD ATHLETIC-lijn: het veelzijdig trainingssysteem is uitermate geschikt voor individuele en groepstraining zonder dat dit veel ruimte in beslag neemt. De PERIMETER is eenvoudig langs de muur te plaatsen om zo ruimte te besparen en u alle mogelijke trainingsopties aan te bieden. De nieuwe Marketing Manager van Life Fitness Benelux, Harry Damen, toont op de stand het andere vertrouwde element uit het portfolio: de Life Fitness cardiolijnen. De nieuwe Integrity Series

maken indruk met hun prachtige nieuwe vormgeving. Zoals de bestaande Life Fitness Integrity Series al heeft bewezen, steekt ook de nieuwe cardiolijn boven de markt uit als de meest betrouwbare fitnessapparatuur. “De Integrity Series blinken uit in de ijzersterke combinatie van extreme duurzaamheid, gebruikersgemak en design. Om de groeiende fitnessindustrie te ondersteunen in het onderscheiden van hun faciliteiten, biedt deze vernieuwde cardiolijn diverse opties voor het eigen budget en de gewenste features”, vertelt Damen enthousiast. De Elevation Series stonden op de FW-top opgesteld met de Discover SE3 HD Tablet console. Damen: “Het HD-touchscreen (1080p) heeft entertainment-apps, televisie, internet en interactieve trainingen. Sporters kunnen


TOPKWALITEIT GELUIDSINSTALLATIE VOOR GROEPSLESSEN Compleet systeem plug & play! Extreem eenvoudig te bedienen Topkwaliteit geluid Muziek afspelen vanaf CD, MP3 CD, USB stick, USB harddisk, MP3 speler, smartphone of bluetooth

LEASE MOGELIJK

Overdevest.com Curieweg 28 2408 BZ Alphen a/d Rijn T +31 (0)172 441498 www.overdevest.com info@overdevest.com

AUDIOVISUEEL VERLICHTING PAVIGYM PRAMA.


LIFE FITNESS

bijvoorbeeld via de geïntegreerde netflix-app verder kijken wat ze willen tijdens de work-out in de kwaliteit die thuis ook hebben”. Gamen en tegelijk trainen wordt op de stand met veel plezier getest door bezoekers die de VirZoom ervaren. Met een Virtual Realitybril op fiets je als een cowboy! Je traint zonder dat je het doorhebt, omdat je opgaat in de beleving van het spel dat je speelt en aandrijft met je eigen fietsenergie.

CYBEX & ICG De wetenschappelijke basis die het Cybex Research Institute biedt voor de ontwikkeling van de trainingsapparatuur, is nu ook voor de Nederlandse markt beschikbaar via Life Fitness. Met meer dan 90 patenten, is Cybex-apparatuur innovatief in ontwerp, duurzaam in constructie en gebouwd om biomechanisch correct te zijn. ”Hierdoor worden optimale resultaten bereikt met een minimale aanslag op het lichaam, welke je kunt onderbouwen en monitoren. De apparaten kunnen door verfijnde afstelmogelijkheden bijvoorbeeld voor zeer specifieke trainingen ingezet bij performance sports of revalidatie, maar zijn iedere resultaatgerichte training zeer geschikt”, laat Damen zien. In de laatste area van de uitgebreide stand van Life Fitness, is de officiële introductie van Indoor Cycling Group te vinden. Deze vloot van zes bikes combineert een opvallend, bekroond ontwerp met een verbeterde digitale ervaring. “De Coach By Color-intensiteitsbegeleiding, WattRate-vermogensmeter en de mogelijke aansluiting op externe apparaten zorgen voor de perfecte training. Ieder traint gericht op zijn/haar eigen niveau, beleeft bieden aanmoediging en inspiratie, waardoor de indoor cycling-beleving met geen enkel andere valt te vergelijken”, toont Damen bij de live demonstraties. Kleurgecodeerde feedback voor deelnemers helpen om met de juist intensiteit te trainen. Op de Fitness en Wellness Top 2017 wordt bovendien IC8 Power Trainer gelanceerd, zoals al in de sneak preview werd gesuggereerd: na 7 komt 8! De indrukwekkende IC8 is op basis van fietsbewegingen op de weg en bij een triatlon ontworpen en is een indoor bike die serieuze fietsers een hoog prestatieniveau biedt. “Voor alle sporters is de IC8 een uitdagende

krachttrainer met een nauwkeuriger stroomgebruik, hoger wattage en betere prestatiegegevens dan welke andere indoor bike ook. Heb je een faciliteit die fietsspecifieke coaching, intensieve intervaltraining en duurtraining biedt? Dan lever je met de IC8 superieure resultaten”, vertelt Damen enthousiast.

ONDERSTEUNEN IN AMBITIES De Rolling DJ die het beurspubliek ondertussen vermaakt met motiverende muziek en live trainingen, houdt de sfeer op en rond de stand van Life Fitness extra energiek en positief. Life Fitness heeft ook tijdens deze Fitness en Wellness Top weer laten zien hoe breed inzetbaar zij als partner kunnen zijn voor ondernemers in de fitnessbranche. “We blijven investeren in innovaties op het gebied van technologie. Dit is het onderdeel dat op alle vlakken relevant is. LF Connect is daar een veelgebruikt voorbeeld van. Het heeft de wijze waarop de sporter betrokken is bij zijn/haar training en daarmee gemotiveerd wordt en blijft, enorm verbeterd. Tegelijkertijd zetten we de technologie in zodat ook de ondernemer er het beste uithaalt, door op afstand servicetaken uit te voeren voordat dingen vastlopen. Of door een heatmap in beeld te brengen om je trainingsruimte en je diensten zo efficiënt mogelijk in te vullen met het hoogste rendement. Met onze bestaande merken en de nieuwe merken in ons portfolio, kunnen we iedere professional in de fitness met maatwerk ondersteunen in hun eigen ambitie”, sluit Hoeven af.

Meer info over de diverse merken en de nieuwe trends? Check www.lifefitness.nl


fitlease.nl Groot aanbod Altijd opzegbaar Direct leverbaar

g rdeli o o V ss fitne e w nieu tuur a r a app n lease

Meer ruimte om te ondernemen?

Kies Fitlease voor nieuwe fitnessapparatuur! Als ondernemer investeert u regelmatig in uw bedrijf. U volgt immers de ontwikkelingen op de voet. Maar investeren heeft invloed op uw liquiditeitspositie, uw werkkapitaal en op het eigen vermogen van uw onderneming. Een serieus alternatief is dan het leasen van uw nieuwe fitnessapparatuur.Zo ontwikkelt u zelf meer ruimte om te ondernemen. Bovendien hoeft u geen aparte afspraak te maken met uw bank of een leasemaatschappij over de financiering van uw plannen. U bespaart dus tijd. Voor meer informatie fitlease.nl

Fitlease is onderdeel Fitness Occasions BV

Handelsweg 6 - 7461 JK Rijssen / +31 (0) 548 539 720 / info@fitlease.nl / fitlease.nl


COLUMN

De glazen bol; Industry Lifecycle Er gebeurt veel in onze mooie branche en wat zou het mooi zijn als we in de toekomst konden kijken om te zien waar het heen gaat. Een glazen bol heb ik niet voor u, maar helemaal onvoorspelbaar is de toekomst zeker niet. De ontwikkeling van elke branche kent namelijk fases. Deze fases worden beschreven in de Industry Lifecycle. De fases lopen van de introductiefase naar de groeifase. Gevolgd door de “Shakeout”, dan naar volwassenheid en uiteindelijk de krimpfase. Lang heb ik gedacht dat dit een beetje theoretisch geneuzel was, totdat ik persoonlijk de vierde en vijfde fase meemaakte in de grafische industrie en van die industrie is inmiddels bar weinig over. In welke fase zitten we dan met de fitnessindustrie vroeg ik mij af, maar bovenal, wat kunnen we met die informatie. EVEN KORT WAT HISTORISCH BESEF

ONLINE MARKETING

De fitnessindustrie is relatief jong. Als onderdeel van de fitnessindustrie vergeet je snel dat het eerste cardiotoestel - zoals we die vandaag de dag kennen – nog maar in 1986 ontwikkeld is. Pas daarna is de branche tot volle ontwikkeling gekomen. De echte groeifase begon en liep door tot ongeveer 2007 waarbij er uiteindelijk 3 stromingen ontstonden; de low-budget, het middensegment en de premium clubs. Vanaf ongeveer 2007 tot ongeveer 2015 vond de Shakedown plaats. Deze term laat zich in deze zin het best naar het Nederlands vertalen als de kaalslag. In die fase overleven ondernemingen die “diepe zakken” hebben en daarmee voldoende reserves hebben en de ondernemingen die innovatief zijn. Na de Shakedown volgt de “Maturity” fase, de fase waarin de branche volwassen wordt. In deze fase bevindt de fitnessbranche zich momenteel.

Zakelijk volwassen worden betekent wat mij betreft dat je gebeurtenissen naar je toe gaat trekken in plaats van dat je ze op je af laat komen. Ontwikkelingen moeten zoveel als mogelijk voorspelbaar worden zodat je er beter en vroegtijdig op kunt anticiperen. Het is leuk om te zien dat de fitnessbranche dat voor een deel ook al doet. Kijk maar eens naar de ontwikkeling op marketinggebied. Het is nog maar een jaar of 5 geleden dat flyers en advertenties in kranten, de consument ertoe brachten om naar uw fitnessclub te komen. Vandaag de dag wordt er nauwelijks meer geflyerd en werft elke professionele fitnessondernemer zijn leads via online kanalen. Hierin trekken we de gebeurtenis dus naar ons toe. Van passief afwachten of er klanten komen (en ze kwamen gelukkig lange tijd), naar heel actief potentiële klanten benaderen die vaak nog maar een heel klein beetje interesse hebben getoond.


MEER VRIJE TRAININGSRUIMTE EN TRAININGSOPTIES veelzijdig en ruimtebesparend design De nieuwe Hammer Strength Perimeter-lijn is uitermate geschikt voor individuele en groepstraining zonder dat dit veel ruimte in beslag neemt. Naast de robuuste Hammer Strength Athletic Racks en Rigs is de nieuwe Perimeter de ideale aanvulling binnen het krachttrainingsaanbod van Hammer Strength. Het veelzijdig trainingssysteem is eenvoudig langs de muur

Kijk voor meer informatie op

te plaatsen om zo ruimte te besparen en u alle mogelijke

LIFEFITNESS.NL/PERIMETER

trainingsopties aan te bieden.


COLUMN

ONDERBUIKGEVOEL EN CIJFERS Maar er is nog een reden om uw strategie en organisatie naar een volwassen niveau te brengen. En die reden is natuurlijk; geld. Een professionele organisatie maakt simpelweg meer winst. Er worden betere beslissingen gemaakt, er wordt beter op de kosten gelet, er wordt meer omzet gemaakt. Bij het professionaliseren van de strategie en de organisatie draait het grotendeels om het beroemde onderbuikgevoel enerzijds en om cijfers anderzijds. Het onderbuikgevoel is belangrijk omdat dit u meestal niet bedriegt. En cijfers liegen niet, zo zegt het spreekwoord. Combineer deze twee en u verkrijgt inzicht. De cijfers brengen u een betrouwbare analyse, uw onderbuikgevoel helpt de haalbaarheid van maatregelen te beoordelen.

TEST UZELF

René Wantzing is eigenaar van Mindset Bedrijfsontwikkeling & Managementondersteuning. Met zijn bedrijf helpt hij fitnessondernemers om de maximale winst uit hun activiteiten te halen. Enerzijds door het ontwikkelen van nieuwe activiteiten, anderzijds door het verbeteren van de strategie en de organisatie.

EN NU VERDER Op marketinggebied is de branche dus in toenemende mate volwassen en gelukkig ontwikkelt zich dit nog dagelijks, maar op andere aspecten van de bedrijfsvoering valt meestal nog veel te winnen. Het kernwoord in het groeiproces naar een volwassen onderneming is professionalisering. Het professionaliseren van de manier waarop u naar uw onderneming kijkt. Het professionaliseren van besluitvormingsprocessen. Het professionaliseren van uw organisatie. Het professionaliseren van processen. De mate waarin u moet professionaliseren om uzelf volwassen te kunnen noemen hangt deels af van de grootte van uw onderneming, maar bovenstaande geldt voor elk onderneming, klein of groot. Volwassenheid van uw organisatie is geen vrijblijvendheid. Volwassenheid is nodig om de laatste fase van de Industry Lifecycle - de krimpfase - mee te kunnen maken.

Even een paar vragen om aan uzelf te beantwoorden: wat is uw doel met uw onderneming? Op welke doelgroep richt u zich? Hoe doet u dat? Wat was de laatste verandering in uw bedrijf die u succesvol heeft doorgevoerd? Wie nemen de beslissingen in uw bedrijf? Op grond waarvan worden beslissingen genomen? Wat is uw rol als eigenaar? Bent u een ondernemer of bent u een manager? Hoeveel winst heeft u de afgelopen maand gemaakt? Kunt u al dit soort vragen bijna zonder erover na te hoeven denken beantwoorden, dan bent u maximaal één stap verwijderd van een volwassen onderneming. Heeft u moeite met het beantwoorden van dit soort vragen, dan is uw weg naar een volwassen onderneming misschien wat langer, maar net zozeer de moeite waard!

TOT SLOT De ontwikkeling in de fitnessbranche is niet anders dan die in andere branches. Alleen het momentum is anders. Elk product en elke branche heeft te maken met een Lifecycle. Niemand weet precies wanneer een nieuwe fase in zal gaan. Niemand heeft die glazen bol. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je klaar bent voor de volgende fase!

Wilt u eens sparren over uw mogelijkheden of wilt u reageren op dit artikel? Mail dan naar rwantzing@mndst.nl of bel 0646232385. René Wantzing Mindset Bedrijfsontwikkeling & Managementondersteuning


MORE THAN BARBELLS.

FOLLOW THE FUTURE OF STRENGTH AT ELEIKO.COM

ELEVATE YOUR GYM SPACE WITH WORLD LEADING EQUIPMENT FROM ELEIKO, THAT HAS BEEN TRUSTED BY THE ELITE FOR DECADES AND IS PART OF MORE THAN 1000 WORLD RECORDS.

h t g n Stre

www.reebokpro.nl modulaire gezondheidsdiagnose systemen


DESMIT CONSULTANCY

Nieuw en toch ook weer niet… Desmit Consultancy: “Een optimale marketingstrategie leidt tot optimaal resultaat.” Jan Desmit is per 1 september gestart met Desmit Consultancy. “Na 12 jaar Greinwalder & Partner in België vertegenwoordigd te hebben was het de hoogste tijd om een nieuwe richting in te slaan.” Desmit Consultancy ondersteunt fitnesscentra, afslankstudio’s, Personal Trainers en Boutique-fitness ondernemingen bij zowel de strategische als de praktische kant van hun marketing. Jan Desmit - sporteconoom - is geen onbekende in de fitnessbranche in Nederland en België. De geboren Belg - woonachtig in Nederland - is volledig op de hoogte van de laatste trends in de fitnessbranche. Met al zijn kennis en kunde is Jan de aangewezen persoon om de perfecte marketingstrategie voor een fitnessonderneming uit te zetten. Jan Desmit: “Als consultant vindt ik het belangrijk om te sparren met de ondernemer teneinde de best passende marketingstrategie te vinden. Alle relevante strategische aspecten zoals positionering, aanbod en prijsstrategie komen daarbij uitgebreid aan bod, maar ook praktische aspecten zoals reclame, verkoop en klantenbehoud. Alles wat nodig is om nieuwe klanten te winnen en bestaande klanten te behouden.” Desmit Consultancy werkt overigens niet met langdurige overeenkomsten. “Resultaat, dat is de beste motivatie om samen te werken met Desmit Consultancy.”, aldus Jan Desmit.

VISIONBODY Desmit Consultancy zal naast bovenstaande activiteiten de distributeur van Visionbody - een vooruitstrevend, draadloos EMS concept - in België en Nederland ondersteunen. Desmit Consultancy zal namens Visionbody de fitnesscentra die dit systeem aan hun klanten gaan aanbieden, helpen bij de succesvolle implementatie van Visionbody in hun organisatie en helpen met hun marketingbeleid.

Voor meer informatie over de dienstverlening van Desmit Consultancy kunt u Jan Desmit bereiken via email: info@desmitconsultancy.nl of telefonisch: NL: 0031 6 53356927 BE: 0032 473 803563


SNAP FITNESS

Snap Fitness trekt winnaar franchiselicentie t.w.v. 26.000 euro

Tijdens de Fitness & Wellness Top te Houten hebben kandidaten zich massaal aangemeld om kans te maken op een gratis Snap Fitness franchiselicentie t.w.v. 26.000 euro. Uit de vele aanmeldingen is donderdag 21 september de winnaar, Arno uit Soesterberg, getrokken. Arno zal de komende maanden uitgebreid ondersteund worden bij de voorbereidingen van zijn Snap Fitness club en na opening van zijn club, zodat we gezamenlijk naar een succesvolle toekomst werken.

veren aan een gezonde maatschappij. Daarbij staan innovatie, flexibiliteit en gemak centraal, zowel voor de leden als voor de franchisenemers.

Ben jij ook geïnteresseerd in een rendabele en sportieve investering? Vraag dan vandaag nog de Snap Fitness franchisebrochure aan op snapfitness.nl/franchisenemer-worden

Door de uitmuntende ondersteuning, zoals hulp bij financiering, het bepalen van de juiste locatie, het inrichten van de club, begeleiding bij jouw lokale marketing en effectieve werkprocessen - werken wij beiden toe naar een succesvolle toekomst. Kortom, Snap Fitness is de Personal Trainer voor fitnessondernemers.

SNAP FITNESS BENELUX Met ruim 2.000 clubs open of in ontwikkeling in 19 verschillende landen, is Snap Fitness wereldwijd één van de grootste spelers op het gebied van 24/7 fitness. In de Benelux heeft Snap Fitness vier clubs open en staan er drie nieuwe franchiseclubs in de planning voor het laatste kwartaal van 2017. Snap Fitness staat voor compacte fitnesscentra, geleid door betrokken ondernemers, die in een lokale omgeving een bijdrage willen le-


WORK OUT • WOD • SOLID • FITNESS • CROSSFIT • MUSCLE

High Quality flooring Extreme Durability Excellent sound reduction Easy cleaning For every budget

5 Boss Rubber Spandoek 4,5x2m.indd 1

• • • • •

RUBBER FITNESS FLOORING

BOSRUBBER.NL

+31 (0) 224 - 571 468

23-08-17 16:42


TREND FITNESS

Trend Fitness Amstelkwartier neemt MT Fitness over Per 1 september is MT Fitness in Amsterdam overgenomen door Trend Fitness Amstelkwartier. Met de overname van MT Fitness start Trend Fitness Amstelkwartier met haar eerste locatie in Amsterdam en omgeving. De komende jaren is de ambitie om in de randstad meerdere Trend Fitness locaties te gaan openen.

Camille Overdevest, eigenaar van Trend Fitness Amstelkwartier: Wij zijn zeer blij met deze overname. De club ligt op een unieke locatie in het mooie Amstelkwartier, wij willen de huidige leden en nieuwe leden met enthousiasme ontvangen, echt kwaliteit en persoonlijke begeleiding gaan bieden. Trend Fitness moet een plek op het Amstelkwartier zijn waar de gast zich thuis voelt en met plezier werkt aan een fit en gezond leven. Dit vertrouwen kan alleen ontstaan als de persoonlijke begeleiding door de coaches van Trend Fitness past bij de ambitie en droom van de gast. Onze kernwaarden zijn Resultaatgericht – Persoonlijk – Kwaliteit – Professioneel - Huiselijk en daarmee gaan wij onze gasten optimaal begeleiden. De gasten van Trend Fitness Amstelkwartier kunnen gebruiken maken van de nieuwste apparatuur, krijgen persoonlijke begeleiding op het gebied van voeding en bewegen. Centraal staat persoonlijke aandacht.

Wij zijn op dit moment met de laatste verbouwingen bezig, vanaf 3 oktober kunnen de gasten onze mooie club bezoeken. Natuurlijk hebben wij een hele mooie openingsaanbieding voor onze gasten klaarliggen. Wij ontvangen hen graag met een glimlach en open armen.

Tot ziens bij Trend Fitness Amstelkwartier -Amstelstroomlaan 2 - 1096 GL Amsterdam : amstelkwartier@trendfitness.nl - www.trendfitness.nl


fitnessoccasions.nl Refurbished Nieuw Lease

0e% 10 id & ! kerh ijsd

ze pr p ge r e h sc

Worldwide Fitness Partner

Fitnessapparatuur voor professionals Fitness Occasions BV is één van de grootste leverancier van tweedehands professionele Fitness apparatuur en gespecialiseerd in de inkoop & verkoop hiervan. Al onze apparaten worden technisch gereviseerd en geleverd met 1 jaar garantie. We beschikken ook altijd over een ruim assortiment apparatuur op voorraad. Daarnaast bieden wij ook de mogelijkheid om apparatuur te leasen en zijn wij exclusief dealer van met Italiaanse kwaliteitsmerk Panatta. Voor meer informatie fitnessoccassions.nl

Fitness Occasions BV

FITN_170_Advertentie_a4_Fitnessoccassions.indd 1

Handelsweg 6 - 7461 JK Rijssen / +31 (0) 548 539 720 / info@fitnessoccassions.nl / fitnessoccassions.nl

12-06-17 14:02


Wil jij ook meer leden? Haal meer uit jouw (online) marketing investering met Club Creations!

Ga met ons in gesprek om ideeën uit te wisselen en om uw itness-school te onderscheiden van concurrenten. Bezoek onze website

www.clubcreations.nl en bekijk alvast de mogelijkheden.

Club Creations • Britt Verhagen • T: +31 (0)6 22 98 31 57 E: info@clubcreations.nl • www.clubcreations.nl


Hoe kun je als fitnessondernemer op een effectieve manier gebruik maken van online marketing? Wij helpen jou graag! Wij creëren samen met jou een optimaal marketingplan op maat om je te kunnen onderscheiden van de concurrent. Zo kun jij blijven doen waar je goed in bent; mensen helpen met doelen te stellen en te bereiken! En wij helpen jouw bedrijf te groeien door unieke online marketingactiviteiten te bieden zonder dat jij er tijd aan kwijt bent. Wordt ook vindbaar en bekender in de regio!

Welke diensten leveren wij? 1. Conversiegerichte Website Allereerst dient de website conversiegericht te zijn. Dit houdt in dat het bijvoorbeeld makkelijk is gemaakt voor een websitebezoeker om zijn/haar gegevens achter te laten. Het aanbod moet aantrekkelijk en duidelijk vermeld zijn. Ten slotte moet de website ook verkoopgericht zijn en bezoekers stimuleren tot actie. Dit is het allerbelangrijkste voordat we kunnen beginnen met onderstaande methoden. Wij kunnen deze website bouwen, maar het is ook mogelijk om een pakket zonder websitebouw af te nemen. 2. SEO (Zoekmachine Optimalisatie) Aan de hand van bepaalde zoekwoorden gaan wij jouw bedrijf beter vindbaar maken in zoekmachines zoals Google. Dit is de meest duurzame online marketingstrategie in vergelijking met online adverteren. Deze methode kost de meeste tijd, maar op den duur wordt de SEO steeds beter en wordt jouw bedrijf dus ook steeds beter gevonden. En dit allemaal zonder advertentiekosten! 3. Google Adwords (Google Adverteren) In Google is er ook de mogelijkheid om te adverteren met jouw website. Deze dienst is een betaalde variant van het verschijnen in de zoekresultaten. Een goede optimalisatie van Google Adwords kan er voor zorgen dat je bovenaan staat bij de zoekresultaten, wat dus veel leads op kan leveren. 4. Facebook Adverteren Naast Google is er ook de mogelijkheid om te adverteren op Facebook en andere social media kanalen. Het grote voordeel van deze methode is dat er via Facebook een andere doelgroep aan te spreken is. Een variant van Facebook Adverteren is ook Facebook Retargeting. Dit houdt kortweg in dat als websitebezoekers géén actie ondernemen op de website (zoals een formulier invullen of hun gegevens achterlaten), dan zullen ze op Facebook voor een tweede keer geconfronteerd worden met een advertentie van jouw bedrijf.

Een combinatie van alle bovengenoemde methoden en een juiste aanpak en optimalisatie hiervan maakt jouw online marketingstrategie compleet!

Club Creations • Britt Verhagen • T: +31 (0)6 22 98 31 57 E: info@clubcreations.nl • www.clubcreations.nl


C M Y K

Seite 16

EMS TRAINING MET MIHA BODYTEC...

DE ULTIEME FULL BODY WORKOUT

C M Y K

Seite 17

www.miha-bodytec.nl

Bezoek onze stand op de FIBO 2016 in Keulen van 7-10 April 2016

EXPERT shape the business. Hal 5.2 (EMS Hal) Stand C01/D02

Bezoek onze stand op de FIBO 2016 in Keulen van 7-10 April 2016

EXPERT shape the business. Hal 5.2 (EMS Hal) Stand C01/D02

ZEKERE WEG NAAR SUCCES

Een innovatie die de kijk op trainen heeft veranderd

Een innovatie die de kijk op trainen heeft veranderd

MEER RESULTAAT IN MINDER TIJD

BEAUTY EN WELLNESS ALLES IN ÉÉN

Electro spier stimulatie – een baanbrekende manier van trainen. De EMS markt groeit dynamisch en komt tot uiting op verschillende manieren: mobiele personal training, shop in shop en ook micro studio’s met alleen EMS training. In Nederland alleen al zijn er meer dan 100 locaties waar je kunt bodyteccen. Kom langs op de FIBO en ervaar de nieuwste innovaties op het gebied van EMS training.

miha bodytec | Fitpartner Benelux Het Boerrigter 12 | 7582 DA Losser | Tel.: +31 (0)6 533 843 00 E-mail: netherlands@miha-bodytec.com | www.miha-bodytec.com

Geef je klanten waar ze recht op hebben. Een korte en efficiënte manier van trainen met gegarandeerde resultaten. Actieve spieren zijn een voorwaarde voor gezondheid, fitness en een esthetisch mooi lichaam.

Electro spier stimulatie – een baanbrekende manier van trainen. De EMS markt groeit dynamisch en komt tot uiting op verschillende manieren: mobiele personal training, shop in shop en ook micro stu-dio’s met alleen EMS training. In Nederland alleen al zijn er meer dan 100 locaties waar je kunt bodyteccen.

Geef je klanten waar ze recht op hebben. Een korte en efficiënte manier van trainen met gegarandeerde resultaten. Actieve spieren zijn een voorwaarde voor gezondheid, fitness en een esthetisch mooi lichaam.

Miha bodytec garandeert resultaten die je zullen verbazen, resultaten die je snel kunt bereiken en resultaten die echt zichtbaar zijn. Stap in de wereld van de meest innovatieve manier van trainen. Ervaar miha bodytec en verbaas je zelf.

Miha bodytec garandeert resultaten die je zullen verbazen, resultaten die je snel kunt bereiken en resultaten die echt zichtbaar zijn. Stap in de wereld van de meest innovatieve manier van trainen. Ervaar miha bodytec en verbaas je zelf.

miha bodytec een zekere weg naar succes

www.miha-bodytec.com

miha bodytec een zekere weg naar succes

www.miha-bodytec.com


Body Biz 10 NL 2017  

Body Biz is al meer dan 25 jaar hét vakblad voor fitness professionals die hun vak serieus nemen. Maandelijks boordevol nieuws, trends, ach...

Body Biz 10 NL 2017  

Body Biz is al meer dan 25 jaar hét vakblad voor fitness professionals die hun vak serieus nemen. Maandelijks boordevol nieuws, trends, ach...

Advertisement