Page 1

NOMAD TRAVEL


Hier wil jij naartoe

38°46 35”NB, 34°31 35”OL 2

Nomad travel


Turkije

CAPPADOCIA DE NAVEL VAN DE WERELD

Nomad travel

3


Inhoud

CAPPODOCIA

2 REISVERSLAG: BALI

6 10

CULTUUR: NEPAL

NAAR DE TOP VAN DE WEISSMIES

14

DE PREIKESTOLEN

16 18

NEDERLANDSE GLORIE!

GEVAREN IN DE WOESTIJN

12 4

Nomad travel

Nomad Travel


Turkije

Nomad travel

5


De wereld van

6

Nomad travel


Indonesië

LOES & FREDDY

REIS VERSLAG

BALI

Nomad travel

7


De wereld van

D

zijn Freddy en ik samen met acht anderen naar Nusa Lembongan gegaan. Dit is een eiland precies naast Bali en is eigenlijk nog Bali aangezien het ook een eilandengroep is. it weekend

We hoorden al wilde verhalen van anderen in het hotel hoe dat eraan toeging. Er kon eigenlijk niet veel wilds gebeuren, omdat er geen kroegjes en discotheken zijn maar het is er wel heel erg mooi! Ook zeiden een heleboel mensen dat we een fastboat moeten nemen. Dat is een soort speedboat die enorm duur is en waar je met best wel wat mensen in zit in een kleine ruimte. Het is wel snel! Je hebt ook een slowboat en die duurt ongeveer 1,5 uur en is enorm goedkoop maar dan zit je wel met veel locale mensen (die heel veel moesten overgeven) in de boot en een heleboel eten en drinken wat naar het eiland moet. We hebben toch maar gekozen voor de slowboat aangezien we toch zat tijd hadden en het was heel goedkoop! Op de boot zelf ging het heel rustig en hadden we helemaal geen last van overgevende mensen. Eenmaal op het eiland aangekomen liepen we een beetje rond om een hotelletje te zoeken waar we konden overnachten. Uiteindelijk hadden we 5 minuten gelopen en kwam er gelijk een man aan met ‘an offer we couldn’t refuse’! hij wilde ons een hutje geven per 2 personen voor 8 euro per nacht! Dus 4 euro p.p.p.n! dat was niet heel veel dus dat deden we maar! Het was niet echt heel lux maar je kon er slapen, naar de wc, douchen en je spulletjes droppen. Na een rust hebben we scootertjes gehuurd zodat we het eiland beter konden zien! Dit was iets duurder, omdat het best moeilijk is om ‘petrol’ (benzine) naar het eiland te laten komen. Dit kwam voor 2 personen uit op 9,60, want we hadden 5 scootertjes voor 10 personen. Uiteindelijk gingen we eropuit en kwamen we uit op Dreambeach! Een suuper

8

Nomad travel

We gingen naar 3 mooie punten toe. Bij het eerste punt aangekomen waren de golven best hoog en de stroming hard maar het was super mooi dat we maar gewoon af en toe meegingen met de stroming en lekker blijven kijken!

mooi klein strandje met ENORM koud water! Waar dat water vandaan kwam weet ik niet maar het was wel ff chill! Daar hebben we bijna de hele dag gezeten en ik was er nog op uitgegaan om de rotsvorming aan de linkerkant van het strand te bekijken wat echt super mooi was! Later gingen we naar mushroom bay om daar de zonsondergang te bekijken met een mooi uitzicht! Na het eten dachten we dat we wel ergens een drankje konden doen met de duitsers die toevallig ook net het weekendje op het eiland zaten. We kwamen wel een tentje tegen die drinken serveerde en tot best laat openbleef en het was daar gezellig! De volgende dag zijn we om 10 uur gaan snorkelen. Na een stevig ontbijd zijn we naar de Mangroven gegaan om daar een snorkeltourtje te doen. Voor 6 euro hadden we een heerlijke snorkeltour met equipment. Wat erg goedkoop was.

Vervoglens werden we uit het water gehaald en naar de 2e spot gebracht. Maar de bootman bracht ons naar hetzelfde puntje waar hij ons de vorige keer ook had afgezet en zei dat we eruit konden. We hoefden dit nou ook weer niet 2 keer te zien dus we vroegen wat hij deed. Hij kon niet echt goed engels maar het kwam erop neer dat de volgende spot tussen 2 eilanden in zat en de golven te hoog waren om te snorkelen daar. Nouja dan maar naar de volgende spot! Dat was ook erg mooi. Ik sprong uit de boot het water in en kwam net niet tegen het koraal aan. Dus ik wilde naar boven om de anderen te waarschuwen dat ze er niet uit moesten, omdat het koraal te hoog stond! Maar Susanne, iemand die met ons mee ging, sprong net de boot uit en kwam met haar voet op het koraal wat best wel openlag. Toen had ze mijn tefa’s aangedaan, omdat ze geen flippers aanwilde doen. Dat punt was nog mooier dan het andere punt! Daan had een onderwatercamera meegenomen en alle meisjes wilden alleen maar foto’s van henzelf hebben onder water. Dat is ook wel leuk maar er was zo veel mooi koraal waar ik foto’s van wilde hebben dat ik op een gegeven moment zo zei van; ‘oh zal ik een groepsfoto van jullie maken onderwater?’ toen had ik die gemaakt en zwom snel weg om foto’s van het koraal te maken! Na een tijdje moesten we er weer uit waar ik niet zoveel zin in had en waren we Freddy kwijt die enorm ver weg was gedreven. Gelukkig hadden we hem na 5 minuten weer gevonden.


Indonesië

Onze bootman had ons ook nog eventjes door de mangrove laten varen wat eigenlijk bomen in het water zijn waar heeel veel diertjes tussen leven. We hadden helaas geen slang gezien! Na het snorkelen hadden we een enorm schattig tentje gezien om te eten en daar was een soort van flonder in het water met hele lekkere stoeltjes waar we precies met z’n allen in konden! Dat was heel mooi. We gingen daarna met de scooter door het eilandje heen om naar een ander eiland te gaan. Van Thommy mocht ik scooter rijden aangezien er ook geen politie op de eilanden zaten! Dat was echt super leuk. De wegen zijn wel heel erg verrot op de eilanden maar je kan er nog wel overheen. Om naar het andere eiland te komen moest je over een brug die in het midden kapot was en waar ze gewoon andere dingen op hadden gelegd zodat je er nog wel overheen kon. Daar durfde ik dan niet overheen maar toen kwam Thommy to the rescue! Het andere eiland was ook heel erg mooi! Hier reden we naar een klif toe die 10 meter hoog was en water wat zo blauw was dat we het niet konden geloven! Het leek net alsof er heel veel wc eend in de zee was gegooid! Sommige sprongen van de clif en ik durfde natuurlijk niet.

Hierna gingen we weer terug naar het andere eiland en hadden we wat gegeten bij hetzelfde tentje waar we ontbeten en wat gingen drinken. De volgende ochtend om 8 uur weer de slowboat terug naar ‘Bali’ en dat was heel chill, omdat we op het dak konden zitten en lekker in de wind en zon uit konden waaien. Uiteindelijk aangekomen op bali gingen

we lekker met de taxi terug navar het hotel waar we weer verder konden met werken! www.loesisinbali.reismee.nl

Nomad travel

9


Nepal

HINDOEISME EN BOEDISME IN NEPAL

10

Nomad travel


Cultuur

NEPAL

KATHMANDU DURBAR DQUARE Durbar Square (Koningsplein) is het kloppend hart van Kathmandu. Hoewel het Durbar Square van Kathmandu minder goed is onderhouden dan het Durbar Square van Patan is een bezoek toch een ‘must’. Op dit plein staan niet minder dan 50 tempels, schrijnen en andere religieuze monumenten, waarvan de meeste 3 à 4 eeuwen oud zijn. Het plein is bovenal een ontmoetingsplaats. Het is er de hele dag door een komen en gaan van straatverkopers, bedelaars en pelgrims

In het hindoeïstische koninkrijk Nepal leven meer dan dertig verschillende bevolkingsgroepen, die allemaal hun eigen taal en cultuur hebben. Uit Tibet komen bijvoorbeeld de Sherpa’s. Het dagelijks leven is doortrokken van religie: overal zie je tempels, godenbeelden en kleine heiligdommen. Het tolerante hindoeïsme is in Nepal sterk vermengd met het boeddhisme. Daarnaast is er een kleine minderheid van moslims. De godsdiensten drukken een duidelijke stempel op de Nepalese kunstuitingen, zoals tempels en beelden. Geloof is in Nepal onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. Monniken, ook wel lama’s genoemd spelen hierbij vanzelfsprekend een belangrijke rol.

Nomad travel

11


Gevaren van

Gevaren

12

Nomad travel


de woestijn

van de

Woestijn De vijfstreepschorpioen, ook wel de Death Stalker genoemd is ĂŠĂŠn van de vijf gifstigste dieren op de aarde. Het gif zorgt voor ongelofelijke pijn, dan hoge koorts, dan coma, dan verlammingen en uiteindelijk de dood... Deze schorpioen komt voor in Noord-Afrika, het Nabije Oosten en de Arabische Schiereilanden

Nomad travel

13


Klimmen in

Weissmies

Tocht naar de top

46°7’40”NB, 8 0 43”OL 14

Nomad travel


“Z

ondag trokken we van het Hohsaashaus helemaal rond de Weissmies naar de Almagellerhutte (2800m), om op maandag dan de Weissmies proberen te beklimmen via de pittige zuidgraat, waar minder lawinegevaar zou zijn. Het weer zag er zondagnacht een stuk beter uit...

Iets later klaarde alles gelukkig op. Dit was het weer waarvoor we kwamen! Twee uur na de bergpas bereikten we de zuidgraat. We waren intussen bijna 4 uur onderweg en hadden eigenlijk al op de top moeten staan.

Zwitserland.

Beetje bij beetje naderden we de top. Het klimmen ging zeer moeizaam, want het rotsklimniveau bleek door de sneeuw hoger dan verwacht.

Maandagochtend om 5u30 vertrokken we dan vanuit de hut en al snel (na 1u15) bereikten we de Zwischenbergpas op 3200m. De zon kwam net op en hier deden we onze klimgordel aan en haalden het touw boven. Robin werd echter ziek en besloot met pijn in het hart terug te keren naar de Almagellerhut.

Eindelijk na 7 uur klimmen bereikten ik samen met Jeroen en Tom de top.

Toen begon het avontuur. Eerst over de zuidwand, die normaal sneeuwvrij is, maar nu loodzwaar door de massa verse sneeuw, de koude wind en occasionele striemende sneeuwbuien.

Rond 15u45, na meer dan 11u klimmen, haalden we aan Hohsaashaus de laatste kabelbaanlift naar beneden... Robin had ondertussen alle resterende bagage die Jeroen, Tom en ik in de Almagellerhut hadden achtergelaten, naar beneden gebracht, zodat we diezelfde dag gelukkig niet nog eens tot daar moesten wandelen.

We besloten, door de condities waarin de rotsen zich bevonden, niet meer af te dalen via dezelfde route, maar via de normaalroute over de Triftgletsjer naar Hohsaashaus te dalen.

-Dick van den Hoogen.

Nomad travel

15


Hier wil jij naartoe

58°59 10”NB, 6 11 19”OL 16

Nomad travel


Noorwegen

DE AFGESLETEN TAND

PREIKESTOLEN De Preekstoel is de bekendste toeristische attractie van Ryfylke en Rogaland. Hij steekt 604 meter boven de Lysefjord uit. In oude tijden heette het plateau Hyvlatånnå (de afgesleten tand). Dit circa 25 x 25 meter vlakke rotsplateau is waarschijnlijk tienduizend jaar geleden gevormd door scheuring als gevolg van vorst.

D

e scheur in de Preekstoel. Het Preekstoelplateau lijkt wel met een mes te zijn afgesneden. Het loodrechte scheurpatroon is heel duidelijk te zien als men het plateau van bovenaf beziet. Het is te zien dat grote blokken naast de Preekstoel in de Lysefjord zijn gestort. Langs de hele fjord vindt men zogenaamde drukontlastingsspleten, en daarvan is de scheur in de Preekstoel een goed voorbeeld. Toen de Lysefjordgletsjer ruim tienduizend jaar geleden smolt, verdween de druk van het ijs, en de rotsen begonnen te scheuren. Het is niet moeilijk om te bedenken wat er gebeurt als die scheuren diep genoeg zijn. De meest grandioze ervaring krijgt u boven op het plateau. De grote moderne berghut Preikestolen Fjellstue ligt dichtbij rijksweg 13 ten zuiden van Jørpeland en is bereikbaar met de auto en ’s zomers ook per bus vanuit Tau. Hiervandaan loopt er een pad naar de Preekstoel over geaccidenteerd terrein met een hoogteverschil van 350 meter. Langs de weg vindt u fijn zwemwater en rustplaatsen. Neem goed schoeisel mee, warme kleren, eten en eventueel wandelstokken. De tocht heen en terug duurt in totaal ongeveer 4 uur en is ongeveer 6 km lang.

www.visitnorway.com

Nomad travel

17


In eigen land

Er zijn niet veel landen met zo veel land onder de zeespiegel. Er zijn niet veel landen zo plat. Er zijn niet veel landen met zoveel droog gemaakte land. Er zijn niet veel landen zo dichtbevolkt, en toch zo liberaal. Er zijn niet veel landen met zoveel water en wind, of zo veel boten, zeilen, fietsen, vogels, dijken, polders, molens, bloemen, vis, bruggen, cafes, kaas en lange mensen. En er zeker niet veel landen die zo’n levendige kleuren (fel oranje in dit geval) claimen als hun eigen. Simpel gezegd, er is geen plaats als Nederland. -Lonely Planet. Op deze pagina: De Oosterschelde. De Oosterschelde, zo’n 35.000 hectare groot, wordt tot de grote wateren van Zeeland gerekend. De oppervlakte is inclusief de natuurgebieden buitendijks. Het water wordt begrensd door de stormvloedkering in het westen en de Oester- en de Philipsdam in het oosten. Landelijk ligt het ingeklemd tussen Schouwen-Duiveland, Tholen en Zuid- en Noord-Beveland.

18

Nomad travel


Nederland

NE DER

LA ND Nomad travel

19


Nomad Travel  

A Small Dutch magazine about Traveling

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you