Van Coothplein/Markendaalseweg

Page 1

m oo i b i n n e n k o m en in Breda

woo nco m p l ex Van Cooth plein / M a r ken da a lseweg
Colofon

fotografie en ontwerp

Jeroen Jongeneelen

tekst en interviews

Singelveste AlleeWonen en Jeroen Jongeneelen

in opdracht van

Singelveste AlleeWonen

Niets uit dit boek mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, elektronisch, of op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf en de opdrachtgever.

2 - mooi binnenkomen -


Een fraaie entree naar het centrum. Iedere dag fiets ik langs het complex. Jarenlang was het ook voor mij een doorn in het oog, want het was nu niet bepaald een fraaie entree naar de binnenstad. Terwijl het prachtig ligt op de route naar het centrum van Breda. Ook anderen vonden het geen visitekaartje voor Singelveste AlleeWonen. En ik kon het daar alleen maar mee eens zijn. Onze kracht is nu juist dat wij mooie gebouwen realiseren op goede plekken in de stad voor een betaalbare prijs. Wij vonden dan ook dat dit gebouw niet aan onze kwaliteitseisen voldeed met al die scheuren in de gevel. Het was dus de hoogste tijd voor een complete make-over van de gevel en veiligheidsmaatregelen die passen bij de huidige tijd. De winkeliers, de bewoners maar ook de omwonenden en de passanten hebben wel een jaar lang de nodige overlast voor lief moeten nemen. Iedereen is hier met veel geduld en begrip mee omgegaan en heeft zijn volle medewerking gegeven. Bij een dergelijk project komt het aan op teamwork van alle betrokkenen en de kundigheid om de werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen. Dit is gelukt en het resultaat is er dan ook naar. Mijn hartelijke dank aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen. Ik ben trots op het ‘nieuwe’ complex en ik hoor van alle kanten zeer enthousiaste reacties! Een entree van de stad die Breda waardig is. Kortom, het is mooi binnenkomen!

Harry Reininga

Directeur-bestuurder, Singelveste AlleeWonen

3
het afbikken van de oude stuclaag gaat gepaard met het nodige lawaai

6 - mooi binnenkomen -


door het stofschot kon men even niet bij de stopcontacten

7hier is duidelijk te zien hoe de staalconstructie de nieuw opgemetselde gevel laat “zweven�

9


“Uitdaging is voor mij het sleutelwoord van dit project geweest. In omvang en locatie.” “Het is prachtig werken zo midden in Breda, maar we zitten met dit project wel gelijk aan één van de drukste straten van de binnenstad. Om het logistiek allemaal voor elkaar te krijgen zonder veel overlast te veroorzaken, is een echte uitdaging. Gelukkig was er een prettige samenwerking met de gemeente.” “Voor de winkeliers en de bewoners ging het leven ook gewoon door. We hebben ons best gedaan om ze niet een jaar lang in een bouwput te laten wonen of werken. Door de strakke planning en soms een klein beetje geluk met het weer is dit goed gelukt.” “Onze kracht als De Combi is het werken met veel vaste onderaannemers. Het is aan mij om er elke keer weer een mooi draaiend team van te maken. Een uitdaging op zich, maar de sfeer onderling is fantastisch en dat merken de bewoners natuurlijk ook.”

10 - mooi binnenkomen -

Ed van Gils

uitvoerder, De Combi“Het geeft grote voldoening als alles dat vooraf is bedacht en opgezet, in de praktijk ook perfect loopt. Niet alleen voor de bouw maar alles wat erbij komt kijken en dat is meer dan de meeste mensen denken.” “Ook het weer proberen we zo goed mogelijk in te plannen. Een aantal zaken pakten we zo aan dat de bewoners niet in de kou zitten. Nu ben ik geen Piet Paulusma en helaas werkte de natuur niet altijd mee.”

16 - mooi binnenkomen -

Peter van den Berg

projectleider, Cofier18 - mooi binnenkomen -


appartement aan het Van Coothplein met winterbalkon

19


appartement aan het Van Coothplein met stofschot

20 - mooi binnenkomen -


21


22 - mooi binnenkomen -


appartement aan het Van Coothplein na de renovatie

23


“Ik weet nog dat ze hier langs kwamen om te vertellen dat ze gingen verbouwen. Toen dacht ik: o gaaf, ik krijg er een meter bij. Op dat moment wist ik nog niet dat daar ook wat trillende muren en “ondergrondse gangen” aan vooraf zouden gaan. Maar het resultaat mag er zijn..... mijn slaapkamer lijkt wel verdubbeld!” “Als mensen eerst vroegen: waar woon je? Dan zei ik altijd in de lelijkste flat van Breda: je weet wel..... die witte met die smalle raampjes en die scheuren in de muur. Dat hoef ik in elk geval niet meer te zeggen. Nu is het die mooie met die glazen puien.”

24 - mooi binnenkomen -

Daniëlle

bewoonster, Markendaalseweg26 - mooi binnenkomen -


gevel aan het Van Coothplein voor de renovatie

27


gevel aan het Van Coothplein na de renovatie

28 - mooi binnenkomen -


29


“We hadden de verbouwing precies in de zomer. Dat was wel fijn want dat afbikken van de muren was soms best gehorig en we konden dus gewoon naar buiten als het even te erg werd. Maar we wisten dat van te voren. Zonder overlast gaat een verbouwing natuurlijk nooit. Dat gaat niet anders. Ach ja, we vonden het wel meevallen eigenlijk.” “We hadden wel de pech dat toen de pui eruit lag we een gigantisch regenbui kregen. Toen stond het wel even blank. Maar ja, aan het weer kan je ook niets doen natuurlijk” “Als we een klacht hadden gingen we naar de uitvoerder en dan werd het gelijk opgelost. Dat was wel fijn hoor.”

30 - mooi binnenkomen -

Wim & Trudy

bewoners, Van Coothplein

“We kregen best vaak complimenten van de bewoners en dat gaf me wel een heel goed gevoel bij dit project.” “Ik vind de gebruikte materialen mooi bij elkaar passen. Vooral de combinatie van de grote steen en het roestvrij staal vind ik erg mooi.”

34 - mooi binnenkomen -

Mark Graafmans

timmerman, De Combi

“Wat kan ik zeggen. Het hele project vond ik gewoon zo’n leuke uitdaging om te doen. Echt heel bijzonder. Het liep gewoon lekker, niet op de laatste plaats door de inzet van de leden van de bewonerscommissie.” “De bewonerscommissie heeft in de voorbereidingsfase met hun kritische blik veel knelpunten kunnen voorkomen. Want wie kunnen er nu beter de gevolgen van werkzaamheden inschatten dan de mensen die er wonen?!” “Natuurlijk ging er wel eens wat mis, maar door de creativiteit en enthousiasme van zowel de leden van de projectgroep als bewonerscommissie werden problemen snel en goed opgelost.” “De betrokkenheid van bewoners was tijdens het hele project erg groot en zij hebben ons hele goede tips gegeven. Dank u wel allemaal. Het resultaat liegt er niet om!”

Yasemin Bagci

wijkconsulent, Singelveste AlleeWonen

38 - mooi binnenkomen -appartementencomplex aan de Markendaalseweg voor de renovatie

40 - mooi binnenkomen -


tijdens de werkzaamheden is er even geen plaats voor de stadsbus

41


appartementencomplex aan de Markendaalseweg in een nieuw jasje

42 - mooi binnenkomen -


hefsteigersysteem op het dak van het appartementencomplex aan het Van Coothplein

43


“Wij vinden het hier echt heel gezellig wonen en zijn er hartstikke blij mee. Grandioos echt.” “Ik (Tonny, red.) woon er al elf jaar en ik woon er echt nog steeds graag. En helemaal nu ik er een stuk bij gekregen heb hè. En zoveel licht.....” “ En ze kwamen hier allemaal graag hé. Effe lekker een bakske koffie drinken tijdens het werk. Zo leuk.”

44 - mooi binnenkomen -

Jos & Tonny

bewoners, Markendaalseweg“Van de grond af een muur opmetselen kan iedereen, maar dit was toch wel even wat anders. Zoals we de nieuwe gevel voor de oude hebben gehangen, is echt uniek.” “We begonnen in het voorjaar met mooi weer. Als het weer wat minder wordt, worden de mensen toch wat kriegeliger. Maar elke keer als de steiger voor een deur weg was, en de stoep was aangeveegd, keken de mensen weer blij. Ze hebben er toch ook wel echt iets moois voor terug gekregen.”

46 - mooi binnenkomen -

Leo van den Hout

voorman, De Combi48 - mooi binnenkomen -


oude entree van het appartementencomplex aan het Van Coothplein

49


nieuwe entree van het appartementencomplex aan het Van Coothplein

50 - mooi binnenkomen -


51


“Het was gewoon een goed lopend project en ontzettend leuk om te doen. Door de goede samenwerking is het een fantastisch complex geworden. Echt een aanwinst voor ons en Breda.” ”Ik ben erg blij dat het na al die tijd eindelijk gerealiseerd is. Ik hoop dat de bewoners zich nu weer een stukje veiliger zullen voelen.”

Yureck Persoon

complexbeheerder, Singelveste AlleeWonen

52 - mooi binnenkomen -de rvs kaders worden met zorg aan de gevel gehangen, gepositioneerd en vervolgens vastgeschroefd

54 - mooi binnenkomen -“Met mijn bedrijf zit ik op de hoek van het Van Coothplein en de Markendaalseweg. Zodoende heb ik het langste last gehad van alle bouwperikelen. Maar met een beetje begrip voor het ongemak ziet het er nu al veel mooier uit.” “Ik heb een hoop vaste klanten en die volgen de bouw ook omdat ze natuurlijk met enige regelmaat langskomen. En elke keer zeggen ze, het knapt wel op hè, het wordt wel mooi. Alleen maar positief, dus dat is wel leuk.” “Als ik ‘s avonds weleens klanten kreeg en het was donker dan vroeg ik altijd of ze even mee wilden lopen naar de auto. Gelukkig is nu alles afgesloten en voel ik me veel meer op m’n gemak.”

Elly Wolf

eigenaresse, Nagel- en Haarwerken ELLY

56 - mooi binnenkomen -“Als je substantieel iets aan het straatbeeld wilt veranderen moet je niet alleen met kleuren werken. Ons voorstel om een nieuwe gevel te metselen in combinatie met de roestvrij stalen kaders draagt uit wat ons gevoel is bij het doel dat bereikt moest worden.” “Met de nieuwe gevel verankert het gebouw zich in de stad, ook zweeft het gebouw niet meer, het staat stevig met zijn poten op de grond.” Wendy Voorwinde (l) & Marie-José Rijnvos (r)

58 - mooi binnenkomen -

architecten, Rijnvos Voorwinde Architecten60 - mooi binnenkomen -


alle partijen die zich voor de volle 100% hebben ingezet om er iets moois van te maken: bewoners, winkeliers, aannemers, architecten en opdrachtgever Singelveste AlleeWonen

61


de 165kg zware glazen platen worden met een kraan omhoog gebracht

62 - mooi binnenkomen -


met de nodige handigheid en precisie worden de glasplaten aan de staalconstructie bevestigd

63
“Ik werk aan huis en gebruikte eerst altijd mijn slaapkamer als werkruimte. Nu is het echt heel mooi want nu heb ik de ruimte om bij de nieuwe pui te werken. Het benauwde winterbalkon in de zomer en de kilte in de winter is verleden tijd. Ik deed niks met die ruimte, behalve dan voor spullen opslaan. Nu kan ik lekker schilderen met veel daglicht en in de zomer gaan de deuren natuurlijk wagenwijd open.” “Weet je wat zo leuk is: ik heb m’n hele huisje kunnen aanpakken. Het budget had ik er nu voor, omdat Singelveste met een vergoeding kwam. Een nieuwe vloer, alles geschilderd en behangen. Zelfs een stukje aan m’n keuken gezet. En een nieuwe lange tafel waar ik dus heerlijk de ruimte heb om aan te schilderen.” “Het allermooiste is gewoon dat ik nu ook een buiten, binnen heb.”

66 - mooi binnenkomen -

Beryl bewoner, Van Coothplein

moo i b innenk o m en in Breda wo o ncomplex Va n Cooth plein / M a r ken daals e we g

Ontstaan uit één idee..... Uitgewerkt in één projectplan waarbij 170.000 bakstenen, 324 roestvrij stalen kaders, 59.250 kilo staal, 10.540 boorankers, 186 voordeuren, 1.034 sleutels, 36 kubieke meter hout, 385 meter zetwerk, 2.142 meter elektrakabel, 80 armaturen, 8 hefsteigers, 220 vierkante meter dakbedekking, 56 verwarmingselementen, 180 vierkante meter glas, 76 liter verf in 5 verschillende kleuren, 114 vierkante meter vloertegelwerk en nog zoveel meer materialen zijn verwerkt in dit ene plan. Uitgevoerd door 53 bouwvakkers in 278 werkdagen, in samenwerking met 7 winkeliers, 6 gemeentemedewerkers, 8 medewerkers van Singelveste AlleeWonen, alle bewoners, met 15 bouwvergaderingen, 867 liter koffie, 3 liter thee, 17 wegafzettingen, een 15 meter hoge kerstboom, 146 oliebollen, 3.100 meter lichtkabel, omringd door 420 meter hekwerk. Resultaat: een entree naar de binnenstad van Breda met allure…..