{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

AARBEK

H E T W I J K B L A D VA N A A R V E L D & B E K K E R V E L D

juni 2019

O.A. IN DEZE UITGAVE:

Bekkerbios 2019 Buurtpunt A Gene Bek is er voor u! Inbraakpreventie: Tips & Trucks Foto’s kinderconferentie & koningsdag 2019 Winnen met Sudoku & Wijkkijkertje Gedicht van Sandarijn EN VERDER:

In de wijk: Nieuwe Thermen Nieuwe rubiek: De Kids van Tarcisius

jaargang 14

55

nummer


VOORWOORD Zoals u kunt zien is het Wijkblad behoorlijk veranderd. De nieuwe Redactie van het Wijkblad heeft haar uiterste best gedaan om ons Wijkblad om te toveren met een nieuwe vormgeving en inhoud. Hier is de Redactie zeker in geslaagd. Compliment is op zijn plaats. De inhoud zal u verrassen! Verslagen van diverse activiteiten die hebben plaatsgevonden, vergezeld van prachtige foto`s en nieuwe rubrieken waar veel wijkbewoners en schoolkinderen hun bijdragen aan hebben geleverd. Hiermee is het Wijkblad steeds meer een blad voor en van de bewoners aan het worden. Het bestuur heeft, op zijn eigen verzoek, afscheid genomen van het nieuwe bestuurslid Jeu Schröder. We hebben Jeu bedankt voor zijn betrokkenheid en inzet voor onze wijken welke hij op zijn eigen manier blijft vormgeven. Gezien de samenstelling en continuïteit van ons huidige bestuur is het wenselijk dat het bestuur verder uitgebreid wordt met minstens een lid. Hierbij de oproep aan alle wijkbewoners. Informatie is bij mij te krijgen (info@aarbek.nl). De samenwerkingen met de andere Wijkraden, A GENE BEK, STAND-BY Heerlen en andere betrokkenen in onze wijk krijgt steeds meer vorm. Zo heeft STAND-BY, vanuit deze samenwerking, een BUURTPUNT gestart in A GENE BEK. Meer informatie in deze editie. De komende maanden staan weer bol van activiteiten. Binnenkort Park City Live, een activiteit met een grote impact in onze wijken. Het bestuur heeft een goed contact met de organisatie om de overlast zo beperkt mogelijk te houden en daarmee vooral te genieten van dit prachtige festival. Ook dit jaar komt er weer een Bekkerbios. De datum voor de Bekkerbios is 31 augustus. De maand september zal in het teken staan van het 10- jarig jubileum van het Rosarium en van de herdenking van de 75- jarige bevrijding van Heerlen. Deze bijzondere gebeurtenissen gaan in onze wijken bijzondere aandacht krijgen. Hierover gaat u nog verder geïnformeerd worden. Veel leesplezier met deze spiksplinternieuwe editie van het Wijkblad! Namens het bestuur, redactie en vrijwilligers wens ik iedereen een prachtige zomer toe.

Frans van Velzen Voorzitter Wijkraad Aarveld |Bekkerveld

2


INHOUDSOPGAVE 4. Belangrijke telefoonnummers 5. De nieuwe redactie 6-7. Verslag Kinderconferentie 8. Buurtpunt A Gene Bek 10-11. Inbraakpreventie: Tips & Tricks 13. Kunst: Oude fietswielen gezocht! 14-15. De kids van Tarcisius 16-17. Een stukje historie 18-19. Activiteiten kalender 20-21. Verslag Koningsdag 23. Sudoku 24-25. Heerlen zoekt samenwerking 33. Nee, Nee, JA sticker - Wijkkijkertje 35. Gedicht Sandarijn 36. Bekkerbios (omslag)

Gedrukt op 100% recycled papier

3


Belangrijke telefoonnummers Noodnummers • • • • • • • •

Ambulance, brandweer, politie (spoed) 112 Idem voor doven en slechthorenden 0800-8112 Handhaving 14-045 Huisartsenpost OZL (Nightcare) 045-5778844 Dierenambulance 0900-0245 Storing gas of elektra 0800-9009 Storing water 043-3090909 Blokkeren bankpassen en pincode 0800-0313

Belangrijke andere nummers • • • • • • • • • • • •

A Gene Bek 045-851672 Buurtsteun (burenhulp) info@aarbek.nl Dierenmishandeling of -verwaarlozing 144 Gemeente Heerlen 14-045 Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 Politie (geen spoed) 0900-8844 RD4 Servicepunt 045-5437100 Sociaal Buurtteam 045-5604004 Wijkagent 0900-8844 Wijkraad info@aarbek.nl Zichtbare Schakel 06-18228368 Zuyderland ziekenhuis 088-4597777

Overig • • • • • •

4

Informatie over buurt aarbek.nl Melding openbare ruimte heerlen.nl Gevonden/verloren voorwerpen heerlen.nl Dier vermist of gevonden amivedi.nl Buurtberichten door bewoners nextdoor.nl Hulpplatforms wehelpen.nl nlvoorelkaar.nl sevagramconnect.nl


HET REDACTIETEAM LACHT JE TOE

Vanuit een prachtige plek, midden in onze wijk, lacht het nieuwe redactieteam jullie als wijkbewoners toe. Samen proberen we interessante verhalen, activiteiten en nieuwtjes dusdanig in woord en beeld te brengen, dat het wijkblad een feest is om in de brievenbus te mogen ontvangen. We willen steeds weer een verrassende verbinding leggen tussen wijkgerelateerde rubrieken, waar de bewoner op meerdere gebieden zijn voordeel uit kan halen. Hiermee creëren we als het ware een waaier aan prikkelende en uitdagende, maar zeker ook informerende items, waar we een zo’n breed mogelijk deel van de wijk mee willen bereiken. De verschillende redactieleden geven aan erg betrokken te zijn bij de wijk. Een oproep om een nieuw redactieteam te vormen, werd enthousiast beantwoord. Waar de een zijn steentje bijdraagt vanuit een bepaalde interesse, vindt de ander het leren kennen van de buurt de motivatie om mee te werken aan het wijkblad. En hoe leuk en uitdagend is het dat we – vanuit onze eigen passie – een bijdrage leveren, zodat er elke paar maanden weer een mooi blad samengesteld kan worden. We zetten een traditie voort, weliswaar steeds getoetst aan een kritische en met de tijd meegaande visie, gestoken in een nieuw en verfrissend jasje. Foto vlnr.: Peter van Neer, Bart Janssen, Sandarijn Hilkhuisen, Jeroen Gulpen, Henri Hermans, Toine Aretz, Bob van Bergen. Niet op de foto: Petra Runow en Armand Winthagen.

5


6


Kinderconferentie 2019 Op zondag 14 april vond de Kinderconferentie op het Bekkerveld plaats. Ongeveer 50 kinderen uit de buurt hebben zich de hele middag geamuseerd met diverse workshops die door enthousiaste workshopbegeleiders werden gegeven. Er zijn o.a. walking robots en vogelhuisjes gemaakt, ontbijtbordjes gepimpt en zelfgemaakte raketten de lucht in geschoten. Daarnaast werden er kinderen opgesloten in een escape room. Gelukkig konden ze, hier door goed samen te werken en alle vraagstukken op te lossen, ook weer uit ontsnappen. De workshop “Heb ik dat“ gaf de kinderen inzicht in het leven met een beperking: hoe is het om te rijden in een rolstoel, hoe lees of schrijf je in braille. De hele dag werd vastgelegd in diverse- door de kinderen gemaakte- vlogs. Natuurlijk was er tijd om tussendoor een hapje of (warm) drankje te nuttigen. Alle deelnemers waren erg enthousiast over de kinderconferentie. Enkele reacties: “Ik heb een kleine explosie veroorzaakt. Dat was super cool!”. “Ik vond de Piraten escape super leuk omdat het lekker spannend en moeilijk was”. En “Bij het Heb-ik-dat parcours vond ik het leuk dat je even het leven van een blinde kon leven”. Volgend jaar wordt er op zondag 5 april weer een Kinderconferentie georganiseerd. Save the date! Wil je graag op de hoogte blijven van nieuws & activiteiten in de wijk? Schrijf je op www.aarbek.nl in voor de nieuwsbrief. Meer foto’s van de kinderconferentie op aarbek.nl

7


WELKOM BIJ BUURTPUNT A GENE BEK! Buurtpunt A gene Bek is dé plek in uw buurt waar u terecht kunt: • voor een praatje of een kop koffie; • met een idee voor uw buurt; • een vraag of probleem waar u hulp bij nodig heeft; • om mee te doen aan een activiteit; • als u zich zorgen maakt over een buurtgenoot. Wat het ook is, in het buurtpunt zoeken we samen naar een antwoord of oplossing. Makkelijk en dichtbij!

Loop gewoon eens binnen! Vanaf 9 mei zitten we elke donderdag van 11.00 tot 13.00 uur voor u klaar in de kantine op de 1e verdieping van A gene Bek. Mét een kopje koffie natuurlijk.

8


Zelf actief worden? Buurtpunt A gene Bek is van de buurt, voor de buurt en door de buurt. Vindt u het leuk om: • anderen wegwijs te maken in de buurt; • vragen te beantwoorden; • gewoon een praatje te maken; • of mee te helpen bij een activiteit. Wilt u zich inzetten voor en met anderen in uw eigen buurt? Neem dan contact op met Bob van Bergen. U kunt hem bereiken via bvanbergen@alcander.nl of 06-53316337.

Het buurtpunt wordt ondersteund door:

9


‘Zorg voor meer sociale controle in de wijk’

Maak het inbrekers lastig

Als ex-inbreker weet Evert Jansen als geen ander hoe hij zich razendsnel de toegang tot andermans woning verschaft. De aangewezen persoon dus om ons uit te leggen hoe een inbreker denkt. Maar nog belangrijker: hoe we een inbraak kunnen voorkomen. De belangrijkste tip van Evert? “Kijk weer eens wat vaker uit het raam, dan op het scherm van je tablet of computer. Maak contact met vreemde mensen in de wijk. Zorg ervoor dat een potentiële inbreker zich gezien voelt. De kans is dan namelijk groot dat hij in plaats van het dievenpad, het hazenpad kiest.”

In samenwerking met de gemeente, politie, buitengewoon opsporingsbeambten, Alcander en de buurtorganisaties gaf Evert in Heerlen inbraakpreventieavonden voor buurtbewoners. In het najaar volgen er nog meer buurten. Voorafgaand aan zo’n avond maakt hij een rondje door de wijk en maakt hij foto’s van wat hij zoal aantreft. Evert: “Mensen sluiten hun deuren niet af, laten ramen openstaan en sluiten fietsen niet af. Ik ben tientallen schuurtjes en garages ingelopen waar de spullen voor het grijpen liggen. Waardevolle spullen zoals laptops liggen vaak als in een etalage te pronken op de eettafel.” Ook is het opvallend hoeveel mensen met mooi weer hun achterdeur onbewaakt laten openstaan. Evert: “Met in het slot de huissleutels en soms zelfs de autosleutel. Mensen schrikken behoorlijk als ik ze aan de voordeur de sleutels van hun eigen huis overhandig.” Maar mensen laten ook allerlei spullen rondom hun huis slingeren, waarmee ze inbrekers van dienst zijn. “In jouw kliko, kruiwagen of aanhangwagen kunnen dieven snel hun gestolen spullen vervoeren. Ladders worden gebruikt om via openstaande slaapkamerraampjes naar binnen te kruipen. Met schroevendraaiers uit je openstaande schuurtje, worden sloten opengedraaid. Heb je buiten een stopcontact waar stroom opstaat? Door kortsluiting te maken, zet een dief je alarmsysteem uit.” Verder houden inbrekers erg van donkere brandgangen. “Zorg voor verlichting die op een sensor

Inbraakpreventie Evert Jansen was jarenlang verslaafd aan heroïne en cocaïne. “Ik was als kleine jongen in mezelf gekeerd en kon me moeilijk uiten. Ik ging al vrij jong drinken en blowen en had daar geld voor nodig. Dat begon met winkeldiefstal, maar na een tijdje werd ik overal herkend. De stap naar woninginbraken was snel gemaakt.” Na achttien jaar zware verslaving besloot hij dat het genoeg was. “Ik ging in therapie, kickte af en leerde eindelijk met mijn gevoel om te gaan.” Dat gevoel vertelde hem dat hij voortaan mensen wil voorlichten. In eerste instantie over de gevaren van alcohol en drugs, maar nu dus over inbraakpreventie. Zo reist hij sinds enkele jaren het land door en was hij onlangs een paar dagen in Heerlen.

10


Inbraakpreventie : Tips & Tricks! Op 25 Maart 2019 was er een voorlichtingsavond in A GENE BEK met anti-inbraaktips van ex-inbreker Evert Jansen

werkt. En zet een slot op je tuinpoort, want ook dat is een extra drempel om binnen te komen.” Maak lawaai Is een inbreker eenmaal binnen, dan begint hij meestal met doorzoeken van de zolder. Evert: “Lig je net even op bed en hoor je iemand in huis? Houd je dan vooral niet stil, maar maak lawaai. De inbreker zal er dan als een haas vandoor gaan.” Het is een fabeltje dat dieven alleen ’s avonds inbreken. Evert schudt stellig zijn hoofd: “Gelegenheidsinbrekers slaan de hele dag toe. Hoeveel mensen brengen ’s morgens even snel de kinderen naar school en nemen het dan niet zo nauw met het sluiten van deuren en ramen? Het ideale moment voor een dief om zijn slag te slaan. “Een dief heeft echt maar een paar minuten nodig. En ook al is niet je hele huis leeggehaald, wellicht zijn er voor jou heel waardevolle spullen verdwenen die je niet meer kunt vervangen. Laat het zover niet komen.” Zorg voor goed hang- en sluitwerk Evert hamert erop om ramen en deuren altijd goed af te sluiten. Dat maakt het voor dieven al een stap moelijker om binnen te komen. Maar dan ben je er nog niet. “Inbrekers gebruiken telkens nieuwe technieken. Zo worden steeds meer inbraken gepleegd waarbij de cilinder uit het slot wordt verwijderd met behulp van een schroef. Bij een andere methode wordt een iets uitstekend cilinderslot met een tang stukgedraaid en zo uit de deur getrokken.

Maar inbrekers gebruiken ook een koevoet of schroevendraaier. Het is daarom aan te raden om je bij een erkend bedrijf eens vrijblijvend te laten informeren over hoe veilig het hang-en sluitwerk van je huis nog is.” Verdachte situatie? Bel 112 Met het nemen van deze voorzorgsmaatregelen ben je al een heel eind. Maar voor Evert nog niet helemaal. Sociale controle in de buurt is voor hem net zo belangrijk. “Spreek vreemden aan. Neem de regie in eigen handen, het is jouw buurt. Zie je een verdachte situatie? Neem dan niet het heft in eigen handen, maar bel altijd 112.” Wilt u meer weten over veiligheid in uw buurt? Kijk dan eens op www.heerlen.nl/ veiligebuurt. Wil je graag op de hoogte blijven van nieuws & activiteiten in de wijk schrijf je op www.aarbek.nl in voor de nieuwsbrief.

11


Benzenraderweg 120 6417 SV Heerlen Tel: 045- 5713642 Openingstijden !

Benzenraderweg 120

Dinsdag t/m Vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur

6417 SV Heerlen

Zaterdag van 9.00 tot 15.30 uur

Tel: 045- 5713642 Openingstijden !

12

Dinsdag t/m Vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur Zaterdag van 9.00 tot 15.30 uur Maandag GESLOTEN

Wij werken zonder afspraak!

Maandag GESLOTEN

Wij werken zonder afspraak! Dus loop gerust eens binnen.


Oude Fietswielen gezocht! Wie werkt mee? Een nieuw beeld op de rotonde op de Franciscusweg De rotonde op de Franciscusweg, achter het Bernardinus College, ligt net binnen de grens van de wijk Aarveld-Bekkerveld. Al 8 jaar staan daar wisselende kunstwerken. Met een aantal buurtbewoners, de Vrienden van de Kweekvijver, zijn wij en de wijk hierbij sterk betrokken. We stimuleren de plaatsing van nieuwe beelden en denken mee.

Het beeld ReCycle, een nieuw plan

Toen de rotonde in 2013 leeg bleef, hebben we als buurtbewoners zelf een beeld voor de vijver gemaakt. Dat was aanleiding voor de gemeente om hierna weer een aantal beelden te plaatsen zoals de “Rollator” en de “Levensboom”. In eerdere wijkbladen werd hier over geschreven.

We willen het beeld in de maand juli in eigen beheer bouwen, met medewerking van bewoners, de wijk Aarveld-Bekkerveld en de scholieren van het Bernardinus College. Daar hebben we 350 fietswielen voor nodig, van verschillende afmetingen.

Er zijn nu geen nieuwe plannen, de vijver komt binnenkort weer leeg te staan. De vrienden van de Kweekvijver zijn weer wakker geschud, we gaan voor een permanent beeld op korte termijn. Dat kan natuurlijk alleen met medewerking van wijkbewoners en scholieren van het Bernardinus!

Het beeld Globe Recycle in Marrakech, heeft ons geïnspireerd om iets soortgelijks te maken op “onze rotonde”. Het wordt een symbool voor fietsen & bewegen en voor duurzaamheid. Juist op een verkeersrotonde reclame maken voor fietsen is de kracht van het idee!

Heb je nog ergens fietswielen liggen? Wij komen ze graag ophalen! Of wil je meewerken om samen met de “Vrienden van de Kweekvijver” dit mooie beeld op te bouwen? Stuur een mailtje naar 350wielen@Ziggo. nl. We laten je dan t.z.t. weten hoe en wanneer dit project wordt uitgevoerd.

13


De Kids van Tarcisius SPONSORLOOP 17 mei 2019 De kinderen renden deze keer voor twee doelen. Extra materialen voor in de klassen en tijdens het buitenspel Stichting het Vergeten kind. De sponsorloop is gehouden bij de Weltervijver. Alle leerlingen kregen die dag op een afgesproken tijdstip de tijd om zoveel mogelijk rondjes om de vijver te rennen of te wandelen (1 ronde=800 m). Ze ontvingen een sponsorformulier. Het was de bedoeling dat de kinderen hiermee op zoek zouden gaan naar familie, vrienden en mensen uit de buurt die hen voor elke gelopen ronde een bepaald bedrag wilden sponsoren. Sponsors bepaalden dit bedrag zelf. De kinderen bepaalden zelf hoeveel sponsors ze wilden zoeken en ook hoeveel rondjes ze wilden lopen.

14


De sponsorloop Ik werd wakker en ik dacht ik moet niet vergeten mijn sportkleding aan te doen want vandaag is de sponsorloop. Als ik op school aankom zie ik veel mensen in sportkleding. Maar eerst hadden we nog gewoon les. Om half een gingen we naar de weltervijver want daar was de sponsorloop. Iedereen had een briefje waar per halve ronde een stempel op werd gezet. Bij elk stempel punt is drinken en er stonden ouders, leerlingen en docenten om je een stempel te geven. Toen klonk het fluitje en we begonnen met rennen de eerste rondjes gingen nog wel maar het werd steeds zwaarder. Op het begin liep ik helemaal vooraan maar na tien minuten liep ik in het midden. Ik liep de hele tijd met een paar vrienden want we renden op hetzelfde tempo. Toen zeiden ze dat het klaar was. IK had 11 rondjes gerend. daarmee heb ik 77 euro opgehaald. Ik ben daar heel trots op. Het geld gaat naar stichting Het vergeten kind en de school.            Milan Zyderveld        groep 7A bs tarcisius

15


Een stukje Historie 75 jaar geleden is het nu... Ik kan me nog herinneren dat Heerlen en omstreken door de Amerikanen op 17 september werd bevrijd. Ik weet nog goed dat amerikaanse tanks vanuit Benzenrade en Welten langs de Weltervijver onze kant op reden. Er stonden daar toen nog geen huizen en de tanks reden dwars door de weilanden richting Bekkerveld. Ik heb toen voor het eerst donkere mannen gezien. Dat waren meestal chauffeurs van tanks, trucks en vrachtwagens. De toenmalige MTS werd ingericht als tijdelijke opvang van militairen. Daarna is de MTS ingericht als ziekenboeg voor gewonde militairen. Een soort veldhospitaal. De gewonde militairen kwamen hier en werden weer opgelapt om terug te worden gestuurd naar het front. In die tijd hadden de leraren en leerlingen vakantie. Jaren daarna is hier de HTS in gekomen. De HTS is jaren daarna verhuisd naar Welten. Het oude HTS-gebouw staat nu ongeveer 20 jaar leeg. Fijn dat het straks weer een bestemming als school gaat krijgen. Het gebouw heeft een rijke historie. Henri Hermans

Bekkerweg 1944. Binnenkomst van de bevrijders in Heerlen op 17 september. Bron: Rijckheyt.nl

16


Bevrijding van Heerlen. 17-09-1944. Bron: Collectie Rijckheyt.

Aarweg (17-9-1944). De eerste Amerikaanse tank trekt tijdens de bevrijding Heerlen binnen. Bron:Rijckheyt.nl | Fotograaf Bos

17


Kijk voor meer en actuele informatie op www.aarbek.nl/ activiteitenkalender

Wat is er allemaal te doen in onze buurt de komende maanden? Neem dit middenblad uit en hang het op een plek waar het u uitkomt!

Activiteiten in Aarveld & Bekkerveld


20


Koningsdag 2019 Veel water & veel plezier!

Koningsdag in de wijk betekent fietsen versieren. En het was weer een feestje. Vooral een nat feestje. Het was al weken véél te droog en de natuur schreeuwde om water. En met koningsdag precies om 11.00 uur kwam de regen met bakken uit de lucht. Des te leuker was het om te zien dat er toch nog 12 kids bij het HTS-gebouw de fietsen kwamen pimpen. Slingers rood, wit, blauw en natuurlijk veel oranje ballonnen. Daarna in optocht met één motoragent voor de groep en één motoragent erachter naar het kerkplein in het centrum van Heerlen. Een spannende tocht over de straat met hier en daar een klein traantje. Fietsen op straat, en dan zo veel afleiding om je heen ... dan wil er wel eens iets mis gaan. Maar we kwamen uiteindelijk veilig aan op het kerkplein waar waarnemend burgemeester Emile Roemer ons al stralend tegemoet kwam. Een fotoshoot, kroontjes versieren, een reuzeglijbaan, een pakje drinken en oranje muffins. Het was er allemaal. Ik was trots op de kids (en ouders!) van onze wijk die zich niet door een drupje regen hadden laten tegenhouden. Tot volgend jaar! Jeroen Gulpen Meer foto’s? Bezoek aarbek.nl!

21


De beste voorbereiding op de basisschool Hompeltje/Pompeltje (VVE) p/a dependance basisschool Tarcisius Celsusstraat 99, 6417 VB Heerlen 06 - 535 188 17

sam e spel n end leren

HKZgecertificeerd

Dribbel (VVE) p/a basisschool de Tovercirkel Benzenraderweg 270, 6417 SZ Heerlen 06 - 535 190 62 Kijk voor meer informatie op onze site: www.peuteropvangheerlen.nl

22


sudoku

WINNAAR SUDOKU maart ‘19 editie: J. Sevenig

Los deze sudoku op, lever het juiste antwoord in en maak kans op een fantastische boekenbon!

Naam:

Tel nr.:

Adres:

Email:

Knip deze pagina met uw oplossing uit, vul de gevraagde gegevens in en stuur hem dan op (of gooi hem in bij) Burg. Savelbergstr. 14, 6417CN Heerlen

23


beter

DAN De

beste!

Verstel-atelier

âœ

voor al Uw kleding tevens stomerij depot

Hoensbroek, Hommerterweg 119 T. 045 521 26 60 Amstenrade, Hoofdstraat 6 T. 046 442 15 66 Heerlen, Benzenraderweg 88-90 T. 045 571 55 07 Oirsbeek, Provincialeweg Zuid 79 T. 046 442 14 04

24

Brunssum, ‘t Winkelcentrum 6 T. 045 400 98 28


FAMILIERECHT EN ERFRECHT SPECIALISTEN

GRATIS SPREEKUUR Dinsdag 15.30 - 17.00 uur Donderdag 17.00 - 18.00 uur

045-5713888 Ruys de Beerenbroucklaan 16, Heerlen www.luijtenadvocaten.nl

KENNISMAKINGSOCHTEND

Te Voerendaal, bij Parkstad en Maastricht !

Hoenshuis

Programma op zaterdag of zondag :

SCHRIJF U IN ! info@hoenshuis.nl 045-575 33 00

• 11u00 Ontvangst deelnemers (€5 p.p.) • 11u15 Rondleiding • 13u00 Drankje en uitleg: hoe te beginnen met golf

Go

lf &

lu C o u ntry C

b

• 11u30 GOLFLES EN DEMONSTRATIE

ONTDEK GOLF !

elk weekend !

www.hoenshuis.nl

25


webdevelopment vormgeving communicatie info@haveabyte.nl | 045 - 20 80 601 Jan Camperstraat 7 Heerlen | Š-mill

haveabyte.nl

26


In de wijk

Van Thermen naar Nieuwe Thermen Door Petra Runow

Het is jullie waarschijnlijk opgevallen dat er een prachtige moderne school in onze wijk staat. Eerder droeg deze school de naam De Thermen en was onderdeel van Herle. Sinds 2016 heeft er een vernieuwing plaatsgevonden, zowel in naam als in onderwijsconcept. De Thermen is nu Nieuwe Thermen en valt onder het bestuur van Sintermeerten. Nieuwe Thermen is een school die leerlingen met niveau vmbo-t en havo voorbereidt op de wereld van morgen. Een morgen die vraagt om andere kennis en vaardigheden. Wat is er nieuw aan het onderwijsconcept? Geïnspireerd op het Zweedse onderwijsmodel van de Kunskapsskolan en “Malmberg-labschool” voor adaptieve methodes gaat Nieuwe Thermen uit van een andere en moderne benadering van onderwijs. Niet alleen vakkennis staat centraal, maar ook samenwerken, jezelf presenteren, ondernemen, media-wijs worden, problemen oplossen en slim omgaan met je tijd. Kortom: onderwijs waar veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Waar een leerling ruimte krijgt zichzelf te zijn in een omgeving waarin eigen talenten ontdekt en ontwikkelt mogen worden. Mentor-coaching Elke dag start met mentor-coaching. De actualiteit van de buitenwereld wordt besproken en ook wat de leerling die dag wil gaan ontdekken, ervaren, ontwikke-

len. Om de communicatie tussen school en thuis zo optimaal te houden, maakt de leerling gebruik van een “schakelboekje”. Bijzonderheden en actuele zaken worden heen en weer verteld. School en ouders werken zo versterkend samen aan de basishouding denken-doen-durven, waarin het ontwikkelplan van de leerling een belangrijke basis vormt. Leerlabs Het zelf ontdekken op en buiten school is een mooi voorbeeld van vernieuwend onderwijs. Nieuwe Thermen maakt gebruik van externe leerlabs. Bijvoorbeeld het ontdek- en doemuseum Continium, maar ook workshops of uitdagende lessen op locatie bij ouders en verzorgers. Hiermee krijgt kennis een gezicht. Leerlingen leren zelf te ontdekken, zien kennis tot leven komen en snappen daardoor beter wat ze leren. Hierdoor gaan ze steeds meer lef vertonen en ontdekken ze zichzelf Ikzelf ben ook onderdeel geweest van dit systeem. Ik draaide een dag mee met talentendag. Ik verzorgde een workshop aan groepjes leerlingen. Door uit te gaan van het talent van de leerlingen, ontstaat er volop enthousiasme, zowel bij de mentor als bij de leerlingen zelf. Een mooi uitgangspunt om te ontdekken vanuit praktische ervaringen. Ik hoop in de toekomst nog meer van Nieuwe Thermen te mogen horen. Bron: https://www.onderwijsvanmorgen.nl/innovatief-onderwijsconcept-nieuwe-thermen/ Meer weten over De Nieuwe Thermen: https:// www.nieuwethermen.nl/onderwijs/

27


Al 120 jaar verstand van lekker vlees! • Her- en verstelwerk aan kleding. • Bedrijfskleding reparatie en onderhoud. • Maatkleding voor dames, heren en kinderen. • Ontwerpen en (ver-)maken van: • Bruids- en communiekleding. • Gelegenheidskleding. • Lessen voor beginners en gevorderden. • Het vermaken en maken van gordijnen. • Herstellen van leren kledingstukken. • Alle andere werkzaamheden kunnen in overleg.

Onze eerlijke ambachtelijke producten, u proeft het verschil!

Atelier ’t Schaartje Dr. Goossensstraat 46 6419 CE Heerlen Mobiel +31 (0) 6 - 51 391 067 Email: tschaartje@bima.nl www. Ateliertschaartje.nl Bel of mail gerust voor inlichtingen, een afspraak, of op verzoek ook service aan huis.

keurslagerij

sinds 1892

Benzenraderweg 90, Heerlen tel. 045-5716471 Holzstraat 28, Kerkrade tel. 045-5452998 www.lochtman.keurslager.nl

HET BOEKETJE

Gastouderopvang Linda

NET ANDERS DAN ANDERS!

Vw. Poelmanstraat 34, Heerlen

www.hetboeketje.nl

**Samen spelen, samen leren, samen ontdekken**  Geopend per 15 maart a.s. in Aarveld  Voor kindjes van 0 tot 4 jaar  Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 7.30 uur tot 18.00 uur  Professioneel, kleinschalig, huiselijk, rustig  Meer informatie? Vrijblijvend kennismaken? Mail: pcmwirken@hotmail.com of bel: 06-23559552 Graag tot ziens bij Gastouderopvang Linda

28


Openlucht-volleybaltoernooi VCH op zondag 18 augustus 2018

De volleybalvereniging VC Heerlen organiseert het jaarlijkse openlucht-volleybaltoernooi in het kader van het Bekkerveld-festival. Dit jaar valt dit toernooi op 18 augustus en wordt het gehouden op het terrein achter sportcomplex A gene Bek. Het toernooi staat open voor recreatieve teams in de categorieën Laag, Hoog en Green Beach (3 tegen 3). Het is dit jaar ook voor jeugdteams mogelijk om mee te doen. Het toernooi staat open voor Jeugd B (tot 16 jaar) en Jeugd C (tot 14 jaar). Jeugdteams kunnen zich gratis inschrijven! Voor meer informatie of inschrijven kijk op www.vcheerlen.nl of stuur een e-mail naar bekkerveld@vcheerlen.nl. De uiterste inschrijvingsdatum is vrijdag 16 augustus.

Kom Bridgen in A Gene Bek!

Bridge club Ruiten Boer speelt competities volgens de algemeen geldende regels, Waarbij de onderling prettige sfeer belangrijk is. Wij spelen in A Gene Bek, Tacitusstraat 130. Wij zijn niet aangesloten bij de NBB, waardoor kosten en verplichtingen beperkt blijven. De club krijgt vanaf 1 juli de beschikking over een grotere ruimte waardoor wij weer nieuwe leden kunnen toelaten. Buiten de normale vaste bridgeavond op donderdag om 19.30 uur, organiseren wij ook nog elke eerste zondag van de maand een ontbijtbridge , die om 10.00 uur voor leden en belangstellenden om kennis te maken met onze club. Inlichtingen bij Florent Nijst: 045 – 571 98 70 en/of Margreet van Wijk Alkemade: 045 571 61 63

TTV Heerlen :”Tafeltennis is een sport voor iedereen! Komt het eens proberen!“

Voor de kleintjes leuk om spelenderwijs te beginnen met sporten en voor ouderen zeer geschikt om in beweging te blijven. Uit onderzoek blijkt dat het goed is voor de hersenen en zelfs dementie tegen kan gaan. Daarnaast is het een sport die tot zeer hoge leeftijd beoefend kan worden. Bij ons kun je tafeltennissen op alle niveaus, zowel competitief als recreatief. Er zijn groepen voor jong en oud, we hebben beginners van 6 jaar en van 50 jaar. Ons oudste lid is momenteel 90 jaar! Kom gerust een kijkje nemen op één van onze trainingen en sport één maand gratis mee! Adres: Kamperheideweg 4 in Heerlen of dependance Gymzaal “De Doom” de Doom 15 in Heerlen. Meer info: ttvheerlen.nl

29


Heerlen zoekt de samenwerking op met jou! De gemeente Heerlen wil haar inwoners meer betrekken bij het nemen van besluiten en het maken van beleid. Bijvoorbeeld bij zaken die bij jou in de buurt spelen. Want wie weet er precies wat er in jouw straat gebeurt? Juist: dat ben jij! Betrokken bij Heerlen We leven in een samenleving waar je via allerlei bronnen en kanalen op de hoogte kunt blijven over wat er speelt in Heerlen. Over de bouw of sloop van gebouwen, de aanleg van een parkje of het bedenken van een nieuwe straatnaam. Over dit soort zaken denk je na, heb je een mening die je misschien zelfs deelt via social media. En met jou heel veel Heerlenaren. Heerlenaren die hart hebben voor hun stad en meer betrokken willen worden bij dat wat er om hen heen gebeurt. Burgers betrekken De gemeente Heerlen onderhoudt contacten met bewoners en buurtorganisaties via onder meer de gebiedsregisseurs. Adriane Keulen, wethouder van onder andere buurtgericht werken, burgerbetrokkenheid en publieke

30

dienstverlening: “Samenwerken blijft een uitdaging en kan altijd beter. De stad is nooit af en altijd in beweging. Alleen samen kunnen we de stad mooier maken. Daarom willen we weten waarbij en hoe Heerlenaren willen samenwerken. Om daarachter te komen, trokken we onlangs de buurten in om met inwoners te praten over burgerbetrokkenheid.” Van informatie tot overnemen Burgerbetrokkenheid is breed. Het kan betekenen dat je over een onderwerp meer informatie wenst, graag wil meepraten of zelfs wil meebeslissen. Of – nog een stapje verder - dat je taken van de gemeente helemaal wilt overnemen. Een goed voorbeeld daarvan is het Rosarium in Aarveld dat volledig is bedacht en uitgevoerd door burgers.


Wat wil de Heerlenaar zoal? De gemeente haalde veel waardevolle informatie op tijdens ontbijtsessies met inwoners, gesprekken met (buurt) organisaties en instellingen en drie openbare bijeenkomsten verspreid over de stad. Zo bleek bijvoorbeeld dat de verschillende regelingen voor bewonersinitiatieven erg verwarrend. Ook willen mensen graag betrokken worden bij de inrichting van de openbare ruimte. Verder werd genoemd dat men bij grote projecten sneller en beter wil worden geïnformeerd. En als het gaat over onveiligheid in de wijken, dan zijn de inwoners de aangewezen persoon om daarover te adviseren. Belangrijk is ook om na bijvoorbeeld een inloopavond sneller een terugkoppeling te geven over de conclusies en het vervolg. Dat hebben we bij deze gesprekken alvast gedaan. Alle aanwezige deelnemers hebben een verslag ontvangen. Hoe nu verder? Met deze – en nog veel meer - informatie is de gemeente aan de slag. Sommige onderwerpen zijn direct opgepakt. Maar het kan ook zijn dat u er nog niet meteen iets van merkt. Want, zoals één van de betrokken Heerlenaren opmerkte tijdens een bijeenkomst: “Ik zie nu al hoe moeilijk het is voor mensen om compromissen te sluiten en zo tot een gedragen standpunt te komen. Hoe moeilijk is het wel niet voor de gemeente om beleid te maken dat voor iedereen aantrekkelijk is?” Wethouder Keulen: “Dat wordt zeker een flinke uitdaging, maar die gaan we graag aan. We moeten altijd ten dienste staan van onze inwoners. En dat betekent niet dat je het iedereen naar de zin kunt maken. Maar wel dat we streven naar een zorgvuldige afweging van belangen. En daar hebben we elkaar hard voor nodig.” Nu al op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van gemeente Heerlen. U kunt daarbij aangeven over welke onderwerpen u op de hoogte wilt blijven.

Stichting Groene Kruis Heerlen ondersteunt projecten met subsidie U hebt een idee of zelfs een concreet plan dat ten goede komt aan de buurt of aan een groep mensen die u een warm hart toedraagt. Zulke plannen kosten vaak geld. De stichting Groene Kruis Heerlen-Hoensbroek verleent subsidie aan projecten die het welzijn van mensen in Heerlen en Parkstad stimuleren, mogelijk ook aan uw project. Subsidie voor iedereen? Alle initiatieven door en voor inwoners komen in aanmerking voor een dergelijke subsidie als aan een paar voorwaarden wordt voldaan. De belangrijkste voorwaarde is dat de subsidie het welzijn vergroot van (een groep) mensen in Heerlen of Parkstad. Andere voorwaarden vindt u terug op de website van de stichting. Stichting Groene Kruis HeerlenHoensbroek De stichting Groene Kruis Heerlen-Hoensbroek is ontstaan uit het vroeger alom bekende Groene Kruis. Het Groene Kruis zorgde in deze regio voor ondersteuning en hulpmiddelen bij ziekte. Deze taken zijn inmiddels overgedragen aan Meander. Het geld dat overbleef, geeft de stichting via subsidie terug aan de gemeenschap. Wilt u weten of een project, individueel of in organisatieverband, in aanmerking komt, ga dan naar onze website waar u alle benodigde informatie aantreft. Contactgegevens: Secretaris Stichting Groene Kruis Heerlen Hoensbroek Mailadres: jlalinders@gmail.com Website: groenekruisheerlen.nl

31


Van groei naar bloei

Op zoek naar kinderopvang in Heerlen? Humankind stimuleert kinderen te ontdekken wie ze zijn en hoe ze het beste uit zichzelf halen: onze bijdrage aan de optimale ontwikkeling van elk kind. Het laten (op)bloeien van ieder kind is volgens ons de overtreffende trap van groeien. Het maakt je blij, inspireert en geeft je kracht om je verder te ontwikkelen. Maak een afspraak en kom gerust eens langs! telefoon: 045 - 571 12 54 regiolimburgzuid@humankind.nl Heerlen Buitenschoolse Opvang Tarcisius Aarweg 26 Buitenschoolse Opvang Windekind Van Weerden Poelmanstraat 192

www.humankind.nl

32

Kinderdagverblijf Huize Kakelbont Cultuur BSO Het Zeeroversnest Bekkerveld 1


NEE NEE JA! STICKER Het zal je maar gebeuren. Je maakt bewust de keus dat je geen reclamedrukwerk meer wilt ontvangen. Je plakt een Nee Nee sticker op je brievenbus en opeens … krijg je ook geen Wijkblad meer! Je weet niet meer welke activiteiten er in de wijk zijn. Je bent niet meer op de hoogte van zaken die in de wijk spelen en waar jij zeggenschap over hebt. Wil jij geen reclamedrukwerk maar WEL het WijkBlad dan zit deze sticker gratis voor jou bij dit blad of is gratis af te halen bij Kapper Hem & Haar, Keurslager Lochtman en Ut Bölke.

Wijkkijkertje juni 2019 Weet jij waar deze foto genomen is (straat + huisnr.)? Stuur je antwoord met naam en adres per email naar redactie@aarbek.nl

Winnaar wijkkijkertje maart ‘19 uitgave: Wendy Coumans-Raaijmakers Proficiat Wendy! De redactie zal binnenkort contact met je opnemen en je de gewonnen prijs overhandigen. Het juiste antwoord van het vorige wijkkijkertje was ‘Monseigneur Schrijnenstraat 22’

Colofon Wijkraad: info@aarbek.nl Redactieadres: redactie@aarbek.nl Advertenties: advertenties@aarbek.nl Vormgeving: Have a Byte! Deze editie is gedrukt op 100% recycled papier

Aanleveren Kopij

Een deadline hebben we niet. U mag altijd stukjes inzenden! Stuur bij voorkeur uw tekst vergezeld van beeldmateriaal. Ingezonden stukken voor het wijkblad editie september 2019 graag inleveren voor 31 augustus 2019. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken niet te plaatsen, te redigeren en/of in te korten.

33


100% UITVERKOCHT

34


Het ochtendlicht, vroeg als nieuwsgierige ogen op steeltjes, naar dat ene moment van wijzers, tiktakkend op weg door de dag, van verweven tijd, van licht, vervaagt naar duister. Geruisloze stilte, ontwaakt door glooiend ochtendlicht. Š Sandarijn

35


GROOT SCHERM OP DE ANNAKERK

BEKKERBIOS

GR

ATI S

2019

Zaterdag 31 augustus 20.30 uur | Entree is gratis

Kom gezellig allemaal een film kijken op ons eigen Bekkerveld. De hele wijk is uitgenodigd! Neem een eigen stoel, kleed, hapje en/of drankje mee!

WELKE FILM WIL JI

J ZIEN?

BRENG JE STEM UIT WWW.AARBEK.NL/B OP EKKERBIOS FILM A: OCEAN’S 8 | ACTIE

FILM B: RETOUR EN BOURGO NG

E | ARTHOUSE

FILM C: MINOES | FANTASY

Profile for jeroen.gulpen

wijkblad aarveldbekkerveld juni 2019  

wijkblad aarveldbekkerveld juni 2019  

Advertisement