Page 1

Jeremy Tetreault Architectural Portfolio


Biography

Table of Contents

Jeremy Tetreault 803-381-3449

jrtetre@g.clemson.edu

320 Lost Creek Drive Columbia, SC 29212

Profile Senior undergraduate architecture student with an interest in the construction process and structures.

Education Dutch Fork High School, Irmo, SC — Engineering and Engineering Technology Clemson University, Clemson, SC — BA in Architecture, minor in Business Administration

Experience ARCHITECTURAL INTERN, BETSCH ASSOCIATES; GREENVILLE, SC - 06/18-07/18

Education and experience with creating construction documents (CAD - Floor Plans, Demolition Plans, Reflected Ceiling, Elevations, Wall Sections, Millwork) and following through the design process with a licensed architect from conception to construction.

Social Housing 3

Micro Units

Commercial 7 Asheville Markethall 11 Charlotte Museum

Operative 15 17

Sky Meets Earth Lee Hall Breezeway

MAINTENANCE EMPLOYEE, SOUTH CAROLINA BOTANICAL GARDENS; CLEMSON, SC — 01/17-05/18

Education and repair with mechanical systems, plumbing, irrigation, and automotive systems; concrete formwork and the pouring process; general carpentry work; frequent operation of skid loaders and tractors; preliminary site surveying and grading. . AUTO TECHNICIAN, S & S AUTOMOTIVE; COLUMBIA, SC - 2014

In charge of services such as oil changes and brake services, ordering auto parts, education with power tools and mechanical lifts, processing customer service orders. FACULTY INSTRUCTOR/TEAM COACH, LAKE MURRAY GYMNASTICS; IRMO, SC — 2010-2015

Recreational instructor as well as competitive team coach. Responsibilities: organizing practices, structuring lessons for all ages, recording/operating payment transactions, event scheduling inquiries.

Conference Proceedings Soltani, M., Tetreault, J. R., Eslami, M., & Loreto, G. (February 20, 2018). Exploratory Review of Reinforcing Solutions for Precast Concrete 3-D Printing. Precast/Prestressed Concrete Institute (PCI). PCI Convention and National Bridge Conference. Denver, CO. (accepted)

Skills Computer Drafting: Rhinoceros 3D, SketchUp, Autodesk: AutoCAD/Inventor, Adobe Products Programming Languages: Java, Objective-C Languages: Intermediate Spanish

B

T


Micro Units: Improved Social Housing There is clearly a need for an increase in social housing units across the country. This a growing problem and city leaders and advocates are fumbling to find a cure for homelessness, for lack of a better word. Historically, their efforts have been all but successful as they struggle with supply to fight against the demand. This is due to the real estate market and rise in housing costs, despite an improved economy, or what might appear to be – this puts pressure on the poorest. We cannot solve this problem at once, but we can start by reaching out and affecting our nearby cities and take progressive steps towards a resolution. This is done through an intense study that employs pragmatism with the support of socioeconomic benefits. Set in the target city of Asheville, NC, an outreach program will accompany the community with a unique way to solve this growing epidemic.

In an effort towards sustainability, there is a total of 4,000 square feet of roof Hybrid Design area for the collection of rainwater. This is funneled towards the green roof Structure and Systems which conceals the storage system as well as handles excess run-off. Rainwater Harvesting 4000 sq ft of rainwater collection (800/floor @ 5 floors) 104,160 gallons per year (Approx. 42”/yr @ 26.04g/sqft)

Unit Design

Site

Axonometric + Materials

To rainwater storage unit (under roof ) 2x4s with 1/2” gap

Roof absorbs runoff when storage is full

Our specific location in the heart of Asheville’s business district is full of vibrant and bustling restaurants, breweries, and liberal arts characteristics; however, this center still has the traditional need for continued office space and it is becoming the hub for a new housing market – given its immediate economy and vacant lots. The ambience is familiar and warm to locals, while for outsiders it may seem cold, antiqued, and bohemian – this notion is typically overcome after spending some time perusing the local scene. Summarily, this area has vibrant potential for growth and anyone would be remiss to pass up the opportunity to develop.

Rockwool Insulation Timber Panel

Cement Board

Site

Sloped Roof (Water Collection)

Pre-fabricated Timber Stud Wall Panel

Hydronic Heating

CLT becomes formwork CLT (3-ply)

Composite Concrete-CLT Floor Plate

This building is made out of pre-fabricated components, including timber wall panels, composite concrete-CLT floors, and other CLT components. The floor systems include hydronic heating.

3

M

i

c

r

o

|

H

o

u

s

i

n

g

4


Final Renderings Within the proposed housing project, a new form will begin to shape this area. An intuitive way to create cheaper and affordable housing is to construct with efficiency and low-cost supplies. This is and always has been a target goal for architects across the world. Formed by a strong combination of concrete, wood, and glass, a towering aspect supporting domesticity will be supported both figuratively and literally by an increase in commercial space for the area, while continuing an effort to serve the community with a liberating space to convene.

5

M

i

c

r

o

|

H

o

u

s

i

n

g

Placed on the corner of Banks Avenue and Church Street, a light manufacturing building is proposed to take shape to help infill the void that is now used as overflow parking. While this manufacturer will be serving a strong purpose to the community, it could be assumed that it has a commandeering footprint, however this building will be chiseled away at the natural corner to allow for the antithetical placement of an urban space, aimed to become a gathering hub that incorporates green nature to the industrial plane. Serving as a strong foundation, the manufacturing plant will literally support numerous office and retail locations for economic growth and availability. All of these factors create a strong supply line for a living community and this is utilized by wrapping housing around this commercial box, lifting it off the ground for privacy but also nesting it in a secure and profitable future.

6


Asheville Markethall

Figure-Ground Analysis

C o m m e r c i a l

As heville, NC is a city rich in 19th century architecture. Two historic landmarks, the Grove Arcade and the Basilica of St. Lawrence, were chosen as heavy influences in the design process, from materiality to programmitcally.

7

Site approach - restaurant on the corner, followed by the ramped entrance to the enclosed market, and further down is the open-air market. The angle relations between the Grove Arcade and the Basilica form an intersection which was then aligned with the site’s main road to create an interesting split in geometry. It is off of the more-horizontal axis where the building voids are extruded from.

Site Axes

The shape of the building voids come almost directly from the figure-ground relation of the two landmarks.

Building Voids

8


Enclosed Space

Covered Space

The enclosed area of this building allows for an open plan where shopping circulation is ideal, visually and in practice. With approximately 24,000 ft2, the interior allows one to experience the shopping area below without being subjected to climate conditions. Programatiicaly separated from the open-air market, this area of the markethall would contain markets selling more permanent goods.

Heavily inspried by the arches found within the Basilica of St. Lawrence, this ground-level arcade is open to the environment and is ideal for everyday market shoppers and in-and-out travelers. Rectangular voids can be found within the arcade to resemble the interior of the Grove Arcade, while allowing natural air and sunlight into what can be felt as underground. Enclosed Market Space

9

A s h v e v i l l e | M a r k e t h a l l

Circulation

Arcade Void

Circulation

C o m m e r c i a l

Street Entrance

Implied Entrance

10


Charlotte Museum of Architecture Charlotte, NC is a city inspired to instill culture into the heart of the downtown centre. With just a few museums and liberal art buildings scattered throughout the main grid, this project was focused on bringing the arts directly to the center. Designed mainly through programmatic analysis and precedental studies, the museum takes into account locomotive circulation foremost and creates a footprint that is both visually adaptive to the city and pragmatic in use.

Schematic Analysis The museum was spatially layed out through it’s program, with a clear split of publicprivate and social-intimate. The upstairs is all gallery space with a separate “forced” entry to help visualize the program split. The ground floor of the museum is where social events, mingling, and lectures would occur, as well as the administrative and back of house being placed next to the adjacent alley for fluid access. 2

451.43 ft

2,649.69 ft

2

2,948.81 ft

2

Entry: 2 779.34 ft 2 -220.66 ft

Exhibit: 2 9,846.19 ft 2

-2,153.81 ft

PUBLIC

2 Entry: 779.34 ft 2 Exhibit: 9,846.19 ft 2 Education: 3,089.93 ft 2 Gift Shop: 576.18 ft 2 Cafe: 1,021.83 ft 2 Circulation: 9,791.49 ft 2 TOTAL: 25,104.96 ft

C o m m e r c i a l

186.48 ft

11

From massing to final, form starts to take on material and the arm swings out to create a forced entry.

416.23 ft 1,792.51 ft

PRIVATE 2 Back of House: 4,552.63 ft 2 Administrative: 1,904.26 ft 2 Mechanical: 2,500.32 ft 2 TOTAL: 8,957.21 ft

2

2 1,346.34 ft

2

GSF

2

Gift Shop: 2 576.18 ft Education: 2 3,089.93 ft -289.93 ft

Parti Development

2 34,106.35 ft 2 +4,106.35 ft

BUILDING FOOTPRINT 2 16,812.3 / 38,992.27 ft (43.12%) Back of House: 2 4,552.63 ft 2

2

-1,447.37 ft

Cafe: 2 1,021.83 ft +521.83 ft

2

Administrative: 2 1,904.26 ft +404.26 ft

Programmatic Layout

2

Mechanical: 2 2,500.32 ft

12


Site Render

Social Space

Gallery Space

Terrace Level

Ramped Entrance

Announcement

Rear View

C o m m e r c i a l

13 C h a r l o t t e | M u s e u m

Additional Renderings

14


Ruled Surfaces: Where Sky Meets Earth

Final Representation

Furthering the study of ruled surfaces, Where Sky Meets Earth was the first design project. Treated as a separate design in and of itself, the site that this structure sits on is a representation of a real geogrpahic area.

Conceptually, this structure is a horizontal mirror image of itself that offers a direct viewpoint from the ground to the meridian, as well as built-in furniture and several gathering areas ranging from public to intimate.

O p e r a t i v e

Portayed in a fictional state park this inhabitable, openair structure sits on the top of the mountain offering several grand views to the environment, seeking to blend the inhabitants with their surroundings.

15 S

k

y

|

E

a

ŠClemson University School of Architecture

r

t

h

ŠClemson University School of Architecture

Bench Configurations

16


Lee Hall: Breezeway

O p e r a t i v e

The breezeway project took place in an alcove underneath our studio at Clemson University. The area is used everyday as an entrance to the architecture building, as well as arts and construction science. The three ares of influence were: Resting/eating, sociability, and user fluidity.

17 C l e m s o n | B r e e z e w a y

Schematic Layout

This diagram displays all of the movable pieces in the system, including fold-down seats, slidable benches, and pull-out tables.

Spatial Configurations

18


Design Portfolio  
Design Portfolio  
Advertisement