Page 1

INTEGRITY COMPLEXITY

VS.

CLARITY

MUZI DONG FOR THE APPLICATION TO M.ARCH. 2+ PROGRAM WASHINGTON UNIVERSITY IN ST. LOUIS


An architecture structure is a system of very heterogeneous spatial, functional and technical elements, which could be easily fall apart. It offers an opportunity for all these different parts to become one.

— Christian Kerez


CONTENTS

40° BAR ALONG YONGKANG

01

THE NEAR FUTURE OF YONGKANG ROAD Independent Work

U DOCK BENEATH RADIAL BEAMS

13

FERRY STATION & WATERFRONT SPACE Independent Work

SOCIAL HOUSING WITH MISSING COLUMNS

25

THE RENOVATION OF HANGYUN NEW VILLAGE Design: Independent Work Research Team: Wuyang Architecture

LONGHOUSE AMONG PINE TREES TREE HOUSE FOR COUPLE Professional Work in Wuyang Architecture

39


Day

Night


40° BAR ALONG YONGKANG THE NEAR FUTURE OF YONGKANG ROAD Independent Work All Drawings revised by Dong Muzi Spring 2014 Xuhui District, Shanghai, China Tutor: Liu Bingkun

Three Years ago, I came to Yongkang Road at a weekend evening. When day turned into night, huge number of people came to bars along this street and the street was brimmed with amount of noisy voice. The residents upstairs closed their windows and switch off their light, just like living in another world. Meanwhile, few of local stores which refused to renovate were adjacent to the new bars obstinately and silently. The fact behind the self-renewal of a city is the extension and occupation of global capaitalism space. These spaces break into local order and finally reach an transitory balance during its process. At that time, I'm very curious about that , what is the future of Yongkang Road? Perhaps an apporpriate balance between local residents and visitors in both time and spatial manner is an anticipated future. However, when you walk along the street to the crossroad and turn right to South Xiangyang Road, you can walk into another world through a narrow and gloomy entrance. Houses along South Xiangyang Road imply the existance of this world, but apparently, it is not the whole image of this small shanty area. This situation is not rare in the center district of Shanghai. Compare with the attention of contradiction between old and new buildings, the most intractable affair is the shortage of space. In early Shanghai, land resources are easier to obtain. The indulgence of capatial brings tower buildings besides traditional 'Li Nong', the localized dewllings built in the 1900s. Nevertheless, the conflict between capatial mechanism and local daily life has been coverted from mass constructions to the transition of existing spaces. But not only Yongkang road with bars, this area is another model. Rapid increasing real estate price and low-income worker is two extreme of wealth accumulation in Shanghai. Therefore, in order to imagine the future of Yongkang Road, I must respond to the contradiction between local residents and the visitors. This small area provides a precious chance to reconcile this current situation. Serval tiny scale Plazas emerge when 5*10M units intersect with Yongkang road with an angle of 40° in this area. Plazas along street aim to provide outdoor space for drinkers during the night and inner Plaza provides activity space for dwellers in the community, especially elderly and children. Besides, In this site, two 30 meters towers were built, offering an opportunity for the citizens to observe this fasinating downtown.


Crowds On Yongkang Rd.

24 AM

2 PM

3 PM

9 PM

ang

gk Yon

4 PM

Rd.

residents visitors noise South Xia

Contradiction of Daily Routine

ngyang R

One typical scenario on Yongkang Road in one day is that the contradiction of work and rest time between residents upstiars and visitors on this street. Elderly tend to chat with each other in daytime, sitting on the street and they fall asleep after 9 PM. On the other hand, people come to this street after work to relax and chat until midnight, especially weekends.

d.

Original Site Plan

3

5 PM

0 10 20

50M


Openning Bars During Night Time

Closed Bars During Day Time

4


2.5*2.5 M Grid System Parallel with Yongkang Rd.

Alined with Urban Frabric

Intersect with Yongkang Rd. with an angle of 40°

Juxtaposition

Shear Wall Prototype This prototype is derived from the arcade, the entrance of 'Li Nong', which is the only way to enter the inner community from external street. The new prototype invites individuals to walk through the corner.

Arcade to Inner Community

Traditonal Arcade

Basic Unit

5

Common Entrance

Unit Coupling

New Entrance

Unit Intergration

Structure System


2

3

1

1 4

5

4

1

2

1

Ground Floor Plan 1 2 3 4 5

Bar Co-working Office Urban Viewing Deck Community Center Court Yard

0

2

5

10M

6


URBAN VIEWING DECK

CO-WORKING OFFICE

CO-WORKING OFFICE

BAR

Section A-A

COMMUNITY CENTER

BAR

CO-WORKING OFFICE

BAR

Section B-B

BAR

CO-WORKING OFFICE

Section C-C 0

2

5

10M

Program Arrangement Except that Bars will occupy the ground floor and the first floor of 5*10M units, the program from the second floor to the fourth floor could be co-working office. Since the hour of use in one day between Bars and offices are not overlapped. The fifth floor of two tower buildings can serve as Urban viewing decks for citizens. For local residents, a two-floor community center with a court yard can provide enough space for communication and entertainment.

A

B

A C

B C


South Xiangyang Rd. Elevation (2010s)

Ground Floor Plan (2010s)

Public Plaza Several Plazas emerge when every unit suits in the new grid system, which intersected with Yongkang Road with an angle of 40°, providing suffcient outdoor space for the citizens. They can park their bikes at the edge of the plaza, chat with acquaintances at the internal corner of the plaza and sit on the bench for a little break.

South Xiangyang Rd. Elevation (2020s)

Ground Floor plan (2020s)

0

2

5

10M

10


Detail Section 0

0.5

1

2M


On The Ferry


U DOCK BENEATH RADIAL BEAMS Ferry Station & Waterfront Space Independent Work All Drawings revised by Dong Muzi Spring 2013 Yang Jia Dock, Pudong New District, Shanghai, China Tutor: Song Lingqi

Last century of Shanghai had seen ferry station serving as a crucial role in urban transportation between Puxi and Pudong, since only few bridges over Huangpu River has been built and no such metro line under through it. Bikes, motocycles and pedestrian took urban ferry to cross the river. Only five mintues on the ferry that individuals can reach the other side of the river. Nevertheless, in current society, ferry station is no longer vital in urban infrastructure, but it still assumes part of transportation capacity. YangJia Dock is a typical ferry station that between two area of waterfront space at the east of Huangpu River. Behind the station, high-rise residential buildings form the skyline of Pu dong. Meanwhile, more constructions are being processed along Huangpu river. Two sides of the waterfront space provide pleasant outdoor space for the residents in the vincinty. At the south of the ferry station, private docks occupy two-third of the bank line with irregular shapes. Several yachts and ships docked for days without moving, blocking the connection between citizens and Huangpu river. When I was taking the ferry, observing regressing city on the ferry became an unique and fresh experience, especially for citizens who rarely cross the river as daily rountine. As a prerequisite of maintaining daily transportation, ferry station can be coverted from functional building for citizens to a landmark for tourists. Other dock space should also be intergated with one space mechanism to sew separated space and scales together with huge differences. To respond to these situation and demands, five U shaped docks were designed to provide two types of docking spaces, instant and long period docking. Interior Space revolving around the U Dock were supported by excessive columns and beams which were in radial arrangement, pointing to the center of the U Dock, and are derived from the shape of semicircle. Moreover, this building is multifunctional and enables citizens to view Huangpu river. Although it occupy the whole bank line of the dock space, the U Dock seems quite graceful, floating on the east bank of Huangpu river.


A

A

B

C

B C

D

D

active ship idle ship

Site Plan (Existing Condition)

15

0 10 20

50M


Section A-A

Section B-B

Section C-C

Section D-D

0

2

5

10M

16


A

A

active ship idle ship

Site Plan

17

0 10 20

50M


Common Dock

U Dock

Covered U Dock

Section A-A

Structure System

0

5

10

20M

18


Ground Floor Plan

21


0

5

10

20

50M

22


Ferry Station Lobby

23


24


Informal Construction

Overflow Object


SOCIAL HOUSING WITH MISSING COLUMNS THE RENOVATION OF HANGYUN NEW VILLAGE Design:Independent Work Research Team: Feng Lu (Principal Architect), Dong Muzi (Assistant Architect), Zheng Siyu, Zhou Mingdi, Li Lu (Intern) Organized by Wuyang Architecture All Drawings revised by Dong Muzi Spring 2016 Qingpu District, Shanghai, China

Hangyun new village is located in Yingpu of Qingpu District in Shanghai, it was built as a workers’ village in the 1960s for shipping workers who were fishermen before, consisting of five residential buildings as the accommodation for 145 families. There was no kitchen room and toilet in the suits, and people shared public facilities as a community. Block 5 was previously a school building before it was transformed into a two floors apartment. The amount area of five blocks is about 4158 m². Currently, there are about 300 people living inside, half original residents and half tenants. Following the transformation from collectivistic dormitory to post-collectivistic living spaces, there are plenty of temporary constructions used as various facilities for cooking, washing and storage built by residents themselves to figure out the shortage of living spaces. The original discipline of collectivist spaces has been blurred by this kind of autonomous system of space production. The spatial complicity and contradiction not only occur inside, but also outside. Since located in old downtown, the surrounding urban environment of Hangyun New Village is complex with multiple uses. There are low and high density private houses standing beside, and also buildings of factory, office, retail, and new residential estates nearby. On both sides of architecture and urban context, Hangyun New Village would be seen as a spatial model of mix-use complex. After the team research, I was thinking if there is any possible to adopt a new structure system to satisfy these basic demands in residents' daily life? This new structure system should also enable to adapt to future changes and entablish an new system for the continuing renovation. Due to my understanding in common concrete frame structure, I found that the arrangements of columns plays a vital role in forming a structure system. Internal columns limit the dexterity of space. For this reason, I try to externalize columns in new structure system and provide a new strategy to respond to the current situation of the new village.


Demographic Block 1

Block 2

Questionnaire to Residents on Moving OUT Block 3

Block 4

Block 5

Acceptable Expense?

Tenantble?

7%

33%

Moving Back?

12%

33%

60%

19% 47%

58% 34%

E

8%

42% 50%

50% original residents 42% tenants 8% non-occupation

T

100,000RMB 20,000RMB 50,000RMB

M

desired undesired indifferent

stay emigration unsure

Residents Being Indifferent About STAYING/NOT

T M

E M

E

T

50%

50%

50%

Original Residents

Original Residents

Original Residents

50%

50%

2x

Tenants

Commerce

Living Space

Options Help Them RECONSIDER

Common Structure

New Structure with Externalized Service Core

27

Insufficient Living Area

Fixed Structure System

Limited Number of Units

Expand Living Area

Adjustable Structure System

More Number of Units


0

1

2

5M

UT 1

Unit Type 1

UT 2

Unit Type 2

UT 3

Unit Type 3

Ground Floor Plan (Existing Condition)

0 1 2

5

10M


A

B

C

Existing Condition

C’

A’

New Structure with Temporary Construction

29

B’


New Volume in Piecemeal Qingpu Downtown At present, five Blocks are compressed in a limited site and insufficient living area results in large amount of overflowing daily objects. Residents in this area use these objects when they are doing outdoor activities. Meanwhile , lack of balconies in each unit contributes to excessive laundry racks fixed on the wall or the ground by the residents. New social apartment squeezes up two concentrated public spaces by applying relatively simple mass. Newly designed wooden contemporary construction attched on the building can provide a new platform for daily activities, for instance, chatting, insolating clothes and bike parking. The volume of this apartment is similar to other apartment buildings in the vincinty. In the future, old traditional houses in fragmented context will be erased, the space will be converted to new residential building or central garden as the ones nearby.

0 10 20

50M

Original Site Plan

New Site Plan

A

Informal Construction

B

Temporary Shelf

C

Overflow Object

A’

Park Pavilion

B’

Balcony

C’

Installation

30


Roof Plan

Typical Floor Plan

Ground Floor Plan

0 31

5

10

20M


32


Structure System 33


Program Arrangement Options

OPTION 1

50% 50%

Residents Tenants

OPTION 2

50% 2x

Residents Living Area

OPTION 3

50% 50% 0 1

35

Residents Commerce

5

10M


50% for Tenants 1. Individual Living Space 2. Maximum Living Density

2 x Living Area for Residents 1. Expanded Living Space 2. Encourage Multi-Generation Daily Living

50% for Commerce 1. Mix Use 2. Social Space 3. Increase Community Vibration

36


Twillght Long House


LONG HOUSE AMONG PINE TREES TREE HOUSE FOR COUPLE Professional Work in Wuyang Architecture All Drawings revised by Dong Muzi Spring 2015 — Fall 2016 Qiyun Mountain, Anhui, China Supervisor: Feng Lu (Principal Architect) Contribution: Scheme Design, Detail Design, Collaboration with Structural Engineer Photography:Ai Qing (CreatAR Images)

This long house is an independent guest room for couple in ZYJ Treehouse Land, which is a boutique resort in the tourism area of Qiyun Mountain in Anhui Province of China. The site is full of pine trees. To reduce the destruction of topography and feature of the mountain, the building is designed as a treehouse overhead, raised by four pairs of steel column. The whole building, the guest room with its long corridor, has a length of 16 meters. When guests walk in the corridor, they could feel like going through in-between dense pine trees. For intellectuals in Chinese traditional culture, “in-between pine trees” implies the poetry of living in seclusion. It is the concept of the design, that helps guests enjoy the still nature and escape from contemporary chaotic urban life. It is the first design question that how guests experience the space changing from the outside of nature to the interior. Before guests get into the house, they will go through the long corridor which is not simply a pathway but a porch constituted by frames between nature and construction. The interior is opened by several holes enclosed by glass walls, from which pine trees grow across. Furthermore, wooden bars are used as a translucent surface of the building. Once getting in the room, guests will find themselves within a mixture space between inside and outside, between house and nature. A terrace is placed at the end of the longhouse. If guests go through the room, open the door, a view of distant mountain will be the end of their long trip.


Qiyun Mountain

Pine Trees

Shape & Void

Long House

Activities of a Couple in One Day 'Before Sunrise', with its appealing linear narrative of typical lovers' behavior pattern, illustrated how two young people know each other spontaneously in an unexplored city. Switching from urban area to natural environment, the tree house is supposed to offer 3 different types of space in a particular sequence, allowing couples to interact with their partner and engage in nature.

City - From The Movie 'Before Sunrise'

Bridge

Ferris Wheel

00:17:58

00:29:30

Riverside 00:32:45

Cafe

Park Lawn

Platform

01:08:39

01:25:11

01:32:29

3 PM Nature - Vacation

7 PM

8 AM

Wandering Space

Resting Space

Overlooking Space

41


Site Plan

0

5

10

20M

42


Space Sequence

43

A

A

B

B

C

C

D

D


Section A-A

Section B-B

Section C-C

Section D-D 0

1

2

5M

44


Long Corridor

46


1 2%

2

3

1

roof boarding roof batten waterproofing membrane OSB t=12mm rafter 40*100mm @406 filled in glass wool t=120mm fireproof resistant plasterboard t=120mm mirror stainless steel sheet

2

red cedar strip siding t=12mm rafter 40*100mm @406 counter batten moistureproof airtight sheet t=20mm OSB t=12mm

3

wooden bar 40*80 mm @100 steel tube 120*120 mm

4

red cedar strip flooring t=12mm electric heating floor t=50mm (including insulating layer) OSB t=12mm steel tube 120*120 mm

4

Detail Section 0

0.2 0.1

47

1M 0.5


Translucent Facade

48


First Floor Plan 0

1

2

5M


Acknowledgement I would love to thank my tutor, Prof. Liu Bingkun, and his theory course about architcture.His profound knowledge and insight opinions cultivated my basic architectural values when I was a student. Meanwile, Prof. Liu also gave me valuable advices and criticisms on my works, so that I can notice my weakness and make further progress. Besides, I also want to express my thanks to my supervisor, Dr. Feng Lu, the principal Architect of Wuyang Architecture. His ways of thinking on architcture design taught me how to consider reality problems in each specific project. Moreover, thanks to the opportunity that he offered me to take in charge of a professional project, the tree house, and led me to participate in several reasearch projects. Under his guidance during my work, I can process and complete my professional work and research with ease and success. His academic essays published on academic journals also boost my thinking and understanding on architecture.


DONG MUZI B. A., Shanghai Normal University, China Mailing Address: Room 604, Block 8, No.85 Fengzhen Road, Hongkou District, Shanghai, P.R.China, 200434 Tel: +86 13916511423 Email: dong.muzi@outlook.com

Architecture Portfolio_Dong Muzi_WUSTL M.Arch 2+  

Admitted to WUSTL M.Arch 2+

Architecture Portfolio_Dong Muzi_WUSTL M.Arch 2+  

Admitted to WUSTL M.Arch 2+

Advertisement