Page 1

PORTFOLIO JENNIFER WICKHAM


MID-BARATARIA SEDIMENT DIVERSION ADMINISTRATION BUILDING CLAIBORNE CORRIDOR CULTURAL DISTRICT MASTER PLAN MUGSHOTS GRILL & BAR HERITAGE PARK RESTROOM TREO SCULPTURAL MAP INSTALLATION GROWDAT YOUTH FARM RETREAT & RESPITE CENTER

PROJECTS JENNIFER WICKHAM jwickham89@gmail.com | 509.200.1342 3022 Toulouse St. | New Orleans, LA 70119


ROLE: ARCHITECT

Shown here is the Administration Building, one of four

planned buildings to accompany the Mid-Barataria Sediment Diversion Gate Structure, which is a massive multi-billion dollar ecological engineering project. With different pieces being undertaken by many firms, all of the support facility architecture is being done by myself. The 30% submittal was made in fall 2019 and I have learned so much about the complexities of working as part of a team with many moving parts. This building will host tour groups and local politicians as well as four daily employees and is the public face of the project. The other buildings not shown are Operations and Maintenance, Storage, and a Safe House. As this Sediment Diversion structure is completely unique, there was almost no information available with which to begin any of the designs. The program, plans, aesthetic, and materials have been developed with only imited availability to coordinate with the end user, which has been a challenge.

MID-BARATARIA SEDIMENT DIVERSION ADMINISTRATION BUILDING PORT SULPHUR, LA

DESIGN ONGOING


E

C

A

A

MISSILE-IMPACT RESISTANT GLAZING SYSTEM, CRL SERIES IG600 OR SIMILAR (2.5"X5", 1-5/16" GLAZING)

ARMSTONG "WOODWORKS CHANNEL PLANK" SUSPENDED CEILING, SLOPE TO MATCH ROOF STRUC.

12 1'-6"

1'-6"

25'-0" TOP OF MEMBER

29'-4 3/4" TOP OF MEMBER

12

3

21'-0" CANOPY

1 1/2

23'-7 3/8" TOP OF MEMBER 21'-11" TOP OF MEMBER

LOBBY/RECEPTION

MISSILE-IMPACT RESISTANT GLAZING SYSTEM, CRL SERIES IG600 OR SIMILAR (2.5"X5", 1-5/16" GLAZING)

CHA CEILI

25'-6 1/8" TOP OF MEMBER 24'-5" TOP OF MEMBER 1/4" FIBER CEMENT SIDING (R-.5) 1" METAL HAT CHANNEL FURRING RAINSCREEN (R-1) 2" FOIL FACED POLY ISO CONT. RIGID INSULATION (R-14.4) 1/2" PLYWOOD W/ VAPOR BARRIER (R-.62) 6" METAL STUD WITH R-19 BATT INSULATION (R-8.5)

LUNCHROOM 1'-0" 1'-0" 2'-8"

5/8" GYPSUM BOARD (R-.56)

8'-6"

R VALUE FIBER CEMENT PORTION OF WALL: R-25.58 4" BRICK (R-.8) 1/2" AIR GAP (R-1) 1/2" PLYWOOD W/ VAPOR BARRIER (R-.62)

3'-0"

2'-6"

11'-0" FINISH FLOOR

3'-0"

1'-6"

1" FOIL FACED POLY ISO CONT. RIGID INSULATION (R-7.2) 6" METAL STUD WITH R-19 BATT INSULATION (R-8.5) 5/8" GYPSUM BOARD (R-.56) R VALUE BRICK PORTION OF WALL: R-18.68

1

9024A101 9024A201

BUILDING SECTION

2

1/4" = 1'-0"

9024A101 9024A201

E

C

BUILD

A

A

29'-5" TOP OF MEMBER

3

26'-4 3/4" TOP OF MEMBER

12 12

1 1/2

22'-0" TOP OF MEMBER

23'-7 3/8" TOP OF MEMBER 21'-11" TOP OF MEMBER

23'-7 3/8" TOP OF MEMBER 21'-11" TOP OF MEMBER FIBER CEMENT BD. SOFFIT PANEL ATTACHED TO CHORD EXTENSION

ADMINISTRATIVE OFFICE

OFFICE #2 8'-8"

MISSILE-IMPACT RESISTANT GLAZING SYSTEM, CRL SERIES IG600 OR SIMILAR (2.5"X5", 1-5/16" GLAZING)

MISSILE-IMPACT RESISTANT GLAZING SYSTEM, CRL SERIES IG600 OR SIMILAR (2.5"X5", 1-5/16" GLAZING)

COPY

1/-HR RATED WALL (REQ'D CORRIDOR SEPERATION)

1/-HR RATED WALL (REQ'D CORRIDOR SEPERATION)

11'-0" FINISH FLOOR

FLASHING @ MATERIAL TRANSISTION

WEEPHOLES @ 24" MAX.

WOOD WRAPPED COLUMN

3

9024A101 9024A201

PASS-THRU MILLWORK STORAGE W/ COMPOSITE QUARTZ COUNTER

BUILDING SECTION 1/4" = 1'-0"

PRELIMINARY - NOT FOR

SECTION THROUGH RECEPTION & LUNCHROOM AND SOUTH ELEVATION (FRONT OF BUILDING) RECORDATION, CONVEYANCES OR SALES PRELIMINARY - NOT FOR CONSTRUCTION

FILL SPACE BELOW WEEPHOLE W/ MORTAR.

4

9024A101 9024A201

BUILD

LOUISIANA COASTAL PR AU

COASTAL ENG

150 TE


LINTEL ROSS

STAINED WOOD LINTEL WRAP

OPEN SHELVES CERAMIC TILE

GENERAL STORAGE MILLWORK MILLWORK STORAGE ABOVE COPY MACHINE

MILLWORK W/ COMPOSITE QUARTZ COUNTERTOP

SMALL REFRIGERATOR

2

GENERAL STORAGE MILLWORK

3'-0"

1'-6"

9'-0"

BASE (SEE SCHED.)

BASE (SEE SCHED.)

DUAL-HEIGHT WATER COOLER

LUNCHRM INTERIOR ELEVATION

9024A101 9024A410

PAINTED GYP BD.

5'-8"

2'-10"

3'-6"

4'-3 1/2"

2'-0" 2'-0"

MICROWAVE

1/4" = 1'-0"

3

COPY INTERIOR ELEVATIO

9024A101 9024A410

3'-8"

11'-2"

WOOD WALL TRIM

LUNCHROOM MILLWORK ELEVATION, PROJECT SITE MAP, & WEST ELEVATION

1/4" = 1


PA

P01

P02

2

1

3

P03

5

4

P04

A

A

P05

CONFERENCE ROOM

UNISEX ADA RR

UNISEX RR

P06

OFFICE #2

OFFICE #1

B

C

LUNCHROOM

CORRIDOR

P07

P08

JAN. CLO.

MECH. PAD

MECH.

C

COPY

C

P09

DATA/CLO.

P10

ADMINISTRATIVE OFFICE

NO 1.

LOBBY/RECEPTION

D

E

E ENTRY PORCH

1

2

1

9024A101 9024A101

FLOOR PLAN

PRELIMINARY - NOT FOR RECORDATION, CONVEYANCES OR SALES PRELIMINARY - NOT FOR

3

4

5

FLOOR PLAN 1/4" = 1'-0"

LOUISIANA COASTAL PROTECTION AND RESTORATION AUTHORITY

COASTAL ENGINEERING DIVISION

MID-BARATARIA S 30% DE

CPRA PROJECT NUM


ROLE: LEAD DESIGNER

Claiborne Avenue is a historic commercial corridor that fell

victim to Urban Renewal in the 1960’s when the oak trees were replaced by an overhead interstate bridge. In true New Orleans fashion, that hasn’t stopped the 2-mile stretch of avenue from remaining an important hub of cultural events for the Treme neighborhood. My task as design lead was to create a master plan for the 19-block stretch creating new programs and also preserving the flexibility that enables it’s informal use by the Black community for second lines, Mardi Gras Indians, the Zulu parade, street art, barbeques and parties, and concerts. At the same time, the area needs increased water infrastructure, economic development, and safety features. This is a project with many stakeholders, all with very different ideas and necessitated a lot of community charrettes and feedback.

Currently,

the

operating

group

is

using

the

master plan to seek philanthropic funding and community support.

CLAIBORNE CORRIDOR CULTURAL DISTRICT MASTER PLAN NEW ORLEANS, LA

COMPLETE 2018, PHASE 1 UNDER DEVELOPMENT


INTERSTATE 10

REGIONAL MAP, EXISTING AERIAL, & MASTER PLAN


OVERALL AERIAL, ENLARGED PLAN, AND “YOUTH CITY HALL” ENLARGED BLOCK PLAN


“YOUTH CITY HALL” RENDERING


(BOTH PAGES) STILLS FROM VIDEO PRESENTATION I MADE OF MASTER PLAN, APRIL 2018


ROLE: PROJECT LEAD

This is a completed restaurant project outside of Jackson,

MS in a new development. This restaurant fell under restrictive exterior aesthetic covenants, from the City of Ridgeland and the developer. This project was design/build, and the owner leases it to Mugshots, requiring extensive coordination between myself, as the designer, and 2 controlling interests. Both agreed they wanted an Italianate brick and stucco exterior, with a pre-manufactured metal building structure and standing-seam metal roof. I assembled an expansive submittal packet for the City Architectural Review Board and made several presentations to them.

Originally the owner wanted to imitate an existing Mug-

shots, which seats 190 people. I was able to design the layout to seat 213, an increase of 12%, with only a 3% increase in the building footprint.

MUGSHOTS GRILL & BAR,

RIDGELAND, MS

COMPLETED FALL 2015


PHOTOGRAPHS




  

   



 

 







 



 













 

 

  















  











  



  



 



  



10’-0” SETBACK

 

 







 

 



















  



 

















10’-0” SETBACK





















 









 





 







10’-0” SETBACK















  







 



















































  



  

5’-0” SETBACK



 

 





 



  

RENDERED SITE PLAN FROM ARCHITECTURAL REVIEW BOARD PRESENTATION


PHOTOGRAPH FACING BAR AREA, FLOOR PLAN


project no. drawn checked date

MP Architect-Engineers, P.L.L.C.

revised

she

BOTH STREETFRONT ELEVATIONS

of

43


PHOTOGRAPH


TOWER BRICK DETAIL AND WALL SECTION

ROOF ELEVATION CHANGE SECTION

FRONT PARTY ROOM WALL

SELECTED WALL SECTIONS AND DETAILS


 





 

SECTION THROUGH TOWER & PARTY ROOM, PHOTOGRAPH OF SAME FROM OUTSIDE


ROLE: PROJECT LEAD

This is a public park restroom for the City of Slidell. This proj-

ect presented the unique challenge of requiring dry-floodproofing, which required extensive research into different coating technologies. Eventually I chose a 2-part coating, usually used in sewage systems, over reinforced CMU. Details were added to connect the building to the other park structure aesthetics, including a cast iron valence and wood privacy screen.

The City required all the new fixtures to fit into the foot-

print of an existing slab, which necessitated some creative space planning in order to satisfy all ADA requirements. The City’s parks maintenance crew threw an unforeseen challenge into the project when they unexpectedly demolished the same existing slab, days after the construction bids were opened.

HERITAGE PARK RESTROOM,

SLIDELL, LA

COMPLETED JULY 2015


DETAIL PHOTOGRAPHS OF PRIVACY SCREEN, INTERIOR PHOTOGRAPH


PHOTOGRAPH


FLOOR PLAN


4937 Hearst Street . Suite 1B . Metairie, Louisiana 70001 2031 Claiborne Street . Mandeville, Louisiana 70448 phone.504.885.9892 . fax.504-887-5056 website.www.meyer-e-l.com

Meyer Engineers, Ltd.

project no. drawn

SELECTED ARCHITECTURAL DETAILS of

10

20-1320

checked

date 02.14.2014

EGA, JJP

JMW

revised 10.07.2014

sheet no.

sheets


PHOTOGRAPH, SECTION THROUGH BUILDING


ROLE: DESIGN/BUILD TEAM MEMBER (4 PERSON TEAM)

Treo was an art gallery and bar on Tulane Avenue, an in-

dustrial corridor. The area is undergoing some rejuvenation, and when local business owners decided to invest in this abandoned bar and create Treo, they approached myself and 3 former classmates to create a map-based ceiling sculpture as a focal point for the entire space. They wanted several local landmarks highlighted: the Superdome, Tulane Avenue, and the Mississippi River.

We divided the city into its historic Wards, resulting in man-

ageable panel sizes, and laminated strips of reclaimed wood in imitation of the street ‘grid.’ Working together for a year of nights and weekends, we collected the wood, laid out and constructed each panel, and attached them to the ceiling structure. We used punched aluminum to highlight the ward containing Tulane Avenue and created City Park with a door. The boundary streets between each ward are back-lit by LED strips. The River and Lake Pontchartrain we created using translucent Mardi Gras beads, and the Superdome light uses paper mache vellum and bicycle wheels. Treo was sold in late 2018 and will reopen soon, and the only remaining piece will be this map.

TREO SCULPTURAL MAP INSTALLATION

NEW ORLEANS, LA

COMPLETED JANUARY 2014


DETAIL PHOTOGRAPHS


PHOTOGRAPHS


PHOTOGRAPH


ROLE: CONSTRUCTION & PLANNING STUDIO MEMBER

The GrowDat Youth Farm is a non-profit 3-acre farm in

City Park that employs at-risk high school students to work the farm & learn about healthy eating and running a business. My studio group worked as part of the Tulane City Center to create the farm master plan and layout for the needed facilities: classroom, office, bathrooms, locker rooms, storage, food preparation/storage, and market space. Challenges included the Donors’ conditions that we us shipping containers, numerous protected trees and wildlife, and an incorrect existing utilities survey.

The resulting design has the classroom framed by

shipping containers with an open market space in the middle of the complex. The building was awarded a 2012 SEED

Award

for

Excellence

in

Public

Interest

Design.

I applied to work for the City Center during the following

summer as an intern because of my interest in this project and belief in it’s mission. I received a University grant that the

allowed site,

and

me be

to

help

part

of

develop the

the

design,

foundation

GROWDAT YOUTH FARM,

clear

construction.

NEW ORLEANS, LA

COMPLETED 2012


FINISHED FACILITY SHIPPING CONTAINER PHOTOGRAPH, VERSUS CONSTRUCTION PHOTO OF SAME AREA


PHOTOGRAPH IN FACILITY COURTYARD, FARM SITE PLAN


COMPLETED FACILITY PHOTOGRAPH


ROLE: ACADEMIC

A proposed retreat center and public respite area in

Rome’s Colli Albani neighborhood along a wide, busy boulevard. Small grottos with religious statues are a common sight at street corners throughout Italy. This proposal takes the idea of a neighborhood grotto a step further and creates a larger respite area with a series of quiet rooms of various sizes. In this neighborhood interruption, with sloping paths leading into the complex below grade, a visitor would progress from chaos into quiet. The top (street) level is also occupiable as a park. The above section cuts diagonally through the entire site and shows

the

existing

case,

the

Studio

taught

level

grottos, by

change

sleeping

Marcella

Del

with rooms,

Signore

a

large and

&

stairchapel.

Tiffany

RETREAT & RESPITE CENTER

Lin.

ROME, ITALY

ACADEMIC STUDIO FALL 2010


RENDERED SECTIONAL PERSPECTIVE

section A


private

semi-public

public

site strategy short, grass

quiet

short, grass

quiet

tall, concrete

noise

tall, concrete

noise

SITE MAP & DIAGRAMS


A

B

RENDERED SITE PLAN


MODEL PHOTOGRAPHS


section B

RENDERED SECTIONAL PERSPECTIVE

Profile for Jennifer Wickham

Jennifer Wickham, Portfolio Fall 2019  

Jennifer Wickham, Portfolio Fall 2019  

Advertisement