Page 9

spaning

Månadens hiss

Så Timo Räisinen fäller några kritiska kommentarer om en av Sveriges största artister precis i samband med ett nytt skivsläpp? Alltid välkommet när en musiker lika relevant som Livrustkammaren gör bort sig.

foto: Hilda Randulv

Tung musik

Jag har verkligen haft hopplöst oglamorösa beroenden under mitt liv: till exempel mat. Det avgjort töntigaste av alla beroenden som finns. Du ligger bara hemma och trycker i dig sex liter glass varje lördagskväll och önskar att en stor skalpell ska skära bort dig från världen. Samtidigt hör du hur segrande folkmassor drar förbi längs Godhemsgatan nedanför, de har precis det röstläget man har när man är perfekt packad – och avståndet mellan dig och resten av mänskligheten är omöjligt stort. Har också varit beroende av att träna: lika svårt att vända till något sexigt. Du springer hela tiden, springer så in i helvete tills skelettet gnisslar och ämnesomsättningen river i magen som en arg råtta när du försöker sova. Borde blivit sexmissbrukare.

Var är den riktigt obehagliga musiken i Gbg egentligen? Var är alla horribla, brötiga Grinderman och Death in June-kopior? Ta Agent Blå, självtitulerade dödspoppare, i alla avseenden ett utmärkt Göteborgsband.

Men att påstå att deras musik lever upp till sin genrebeskrivning vore direkt oseriöst. Här finns inga motbjudande djup. Jag vill ha något som låter som hissmusiken ner till helvetet, som David Lynchs hjärna när den spyr blod.

foto: Pressbild

Tråkiga begär

djungeltrumman #43 • 2017 9

DT_43.indb 9

2017-09-27 21:42

Djungeltrumman #43