Page 13

mat

Hur påverkar det vi stoppar i oss vår hälsa egentligen? – Kopplingen mellan tarmfloran och depression är väldigt intressant. Det finns en hel del forskare som börjat kalla vår grovtarm för "vår andra hjärna". Om du lider av kronisk inflammation har du betydligt större risk att drabbas av klinisk depression. Faktum är att det bara är mellan fem och tio procent av serotoninet som finns i hjärnan, resterande 95 procent finns i tarmen. Väldigt intressant med tanke på att förskrivningen av serotoninhöjande medel är skyhög i vår del av världen – bara i Sverige äter cirka 600 000 svenskar det varje dag.

matredaktören filosoferar

Ut med apelsinerna När eftermiddagsdippen långsamt börjar äta upp min hjärna brukar klockan vara runt två, och istället för att göra tio upphopp, eller dricka kaffe, tar jag allt som oftast till scrollen. Instagram, Facebook, mejlen och sen Instagram igen. Av en slump kan tummen också svepa över bankappen och på ren reflex är koden slagen. Just detta hände häromdagen. Hade jag blivit skimmad eller var det någon som tvingat mig att swisha dem hela min inkomst? Halva månaden hade knappt gått men nästan hela lönen var borta.

Kan nyttigheterna gå till överdrift? – För oss har det från dag ett varit oerhört viktigt att förmedla en balanserad inställning till mat och hälsa. I vår blogg och våra böcker är varken pekpinnar eller hälsohets välkommen, utan bara en sund och glad inställning till mat och hälsa. Att leva sunt kan ibland kosta en slant, vad är ert bästa budgetknep? – Bekämpningsmedel är tveklöst dåligt för vår hälsa, och med tanke på att vi slänger var tredje matkasse i Sverige så är ett budgetknep att hellre köpa färre men "bättre" råvaror. Välj noggrant och ät upp det du handlar hem. Investera i en mixer – där kan du slänga ner det mesta som du inte vet vad du ska göra med och ut kommer en nyttig soppa eller smoothie, haha.

Efter att noggrant ha gått igenom vartenda litet köp insåg jag att mitt matkonto är på samma nivå som en mindre barnfamilj. Det kan alltså vara en illusion att jag har disciplin när det kommer till att handla mat. Pengarna går åt lite för snabbt varje månad av nån anledning, men är jag verkligen ensam om detta? Vad vet jag. Jo, att 50 % av alla hushåll i Sverige utgörs av max en person medan vi lever i bigpackens tid, och sen så kastar vi var tredje matkasse också. Priset på avokado har ökat med 40 % bara i år och apelsinerna är hack i häl. Känn på den faktan! Det kan vara svårt att förändra dåliga vanor. Är jag beredd att sluta scrolla, eller sluta handla det jag vill panik-laga en vanlig måndag? Antagligen inte. Just denna höst väljer jag istället att ge mig på en sak: apelsinerna. De dyra vattniga citrusfrukterna ska ut ur mitt hem. In ska de helt gratis, direkt från naturen, röda små nyponen. De plockas, kokas, blir till puré och fryses in för att stilla dagsbehovet av c-vitamin hela vintern. Eftermiddagsdippen kommer kanske inte att botas. Men det ska bli spännande att se om den utrotade apelsinen kommer att ge mig lite extra pengar på kontot – eller om det blir en scrollchock nästa månad igen.

u

Sara Berndtsson, matredaktör

djungeltrumman #43 • 2017 13

DT_43.indb 13

2017-09-27 21:43

Djungeltrumman #43  
Djungeltrumman #43  
Advertisement