Honning opskrifter

Page 1

Hjørring amts biavlerforening Opskriftssamling Masser af inspiration

Hjørring Amts biavlerforening


Indholdsfortegnelse:

Side 3-27

Desserter

Side 28-31

Dressinger

Side 32-42

Mjød mm.

Side 43-79

Hovedretter

Side 80-86

Salater

Side 87-152

Kager, Brød mm.

Hjørring Amts biavlerforening


ÆBLEGRATIN .

4 æg 4 spsk honning ½ tsk kanel 4 spsk citronsaft 2 spsk havregryn 400 gr. groftrevne æbler

Æggeblommerne piskes luftige med honning, kanel, og siden citronsaft. Havregrynene røres i. Revne æbler og piskede æggehvider vendes i æggeblommerne, og det hele hæl des i et smurt fad. Gratinen bages ved 175 gr. i ca. 20 min. eller til den er gennembagt.

Hjørring Amts biavlerforening


DESSERTÆBLER 4 halve kogte æbler fyldes med 1 flødeost naturel eller tilsvarende mængde hytteost rørt op med 1 æggeblomme 1 spsk. Absint eller lign. 1 kop varm honning hældes over umiddelbart før serveringen.

Hjørring Amts biavlerforening


STEGTE HONNINGÆBLER 4 store Belle Boskop æbler udstikkes for kernehus, sættes i smurt form. Fyldes med 2 spsk. honning rørt op med ¼ tsk. ingefær og drysses fyldt med evt. hakkede mandler eller rosiner plus en klat smør i hver steges i middelvarm ovn til de er møre, uden at revne.

Hjørring Amts biavlerforening


BANAN DESSERT 4 pers. 4 ikke for modne bananer lægges i 2 spsk. varmt smør i en serveringspande. En blanding af 2 spsk. honning og 2 spsk. citronsaft ¼ tsk. stødt ingefær hældes over. Bananerne varmes op til de har fået farve og er varme helt igennem. Kan flamberes med 2 snapse cognac eller Grand Manier. Serveres varme med iskoldt flødeskum, creme fraiche eller is til.

Hjørring Amts biavlerforening


BRIE MED CHILIHONNING Lad 1-2 stærke chilifrugter, der er renset for kerner og derpå hakket i småstykker, trække i ca. en fjerdedel glas flydende honning i ca. et døgn. Si derpå honningen – eller fjern chilistykkerne med en lille gaffel. Vælg en fuldmoden brie, skær en trekant af passende størrelse ud til hver gæst. Tallerkenanret briestykkerne og hæld 2-3 spsk. chilihonning over hver brietrekant. Server friske æble eller pærestykker til.

Hjørring Amts biavlerforening


Danablu i rom og honning med valnødder 400 g. danablu 3,5 spsk rom 75 g. groft hakkede valdnødder 2 dl. flydende honning Pynt: Kumquater Bryd osten i mindre tilfældige stykker og anret disse på et fad. Dryp rom over og dæk med folie i et par timer i køleskab. Tag fadet ud en times tid før servering. Lige før servering blandes valnødder og honning i hældes over.

Hjørring Amts biavlerforening


Ferskner i fløde ris (4 pers.) 1 dl. langkornet ris 1 dl. vand 1/4 tsk salt 2 tsk sukker 1 spsk citronsaft 1 spsk flydende honning 1/4 I piskefløde mandelsplitter Bring vand med salt og sukker i kog, rør ris i og skru ned til svageste varme. Læg tætsluttende låg på, kog 12 min., sluk ög lad risen trække under låg 12 min. Rør den løs med gaffel, tilsæt vin og rør af og til mens risen køler af. Hæld kogende vand over fersknerne og træk skindet af. Flæk og udsten fersknerne og skær dem i kvarter eller smallere snitter, hvis fersknerne er meget store. Bland citronsaft og honning og dryp det over frugten. Pisk fløden til blødt skum og vend det i risen sammen med de fleste ferskensnitter.

Hjørring Amts biavlerforening


Fordel desserten i kolde glas og pynt med ferskensnitter og mandelsplitter.

Figenkompot 8 modne friske figner 50 gr honning ½ dl cognac eller lignende

Fignerne skæres i kvarte og glaseres i smeltet honning. Spiritus hældes over og afkøles. Lad dem trække mindst 1 døgn.

Hjørring Amts biavlerforening


Figner i rødvin 1 kg. tørrede figner LAGE: 1 fl. rødvin 4 stænger hel kanel 10 hele nelliker HVID CREME: 4 dl. Cremefraice 18% 1/2 spsk. flydende honning kornene fra en stang vanilje Bring rødvinen i kog i en gryde sammen med kanel og nelliker. Læg fignerne i den kogende lage og bring den i kog igen. Tag herefter gryden af varmen og lad fignerne trække i lagen i 2 døgn. inden servering. Cremen skal trække i et par timer før servering, sammen med fignerne.

Hjørring Amts biavlerforening


Frugtsalat, krydret 2 æbler 2 pærer 2 appelsiner 1 crapefrugt 2 friske figner 75 gr nøddekerner 2 spsk. honning 2 spsk. citronsaft 1 spsk.vand 1/4 tsk. st. kanel 1/4 tsk. st. ingefær 1/4 tsk. st. muskat Skræl og skær den hvide hinde af appelsiner og crapefrugt og skær kødet i fileter. Æbler og pærer skrælles, befries for kernehus og skæres i både. Figner skylles og skæres i både. Bland frugt og nødder i en skål. Rør honning med citronsaft, vand og krydderier og vend det i salaten. Lad det trække mindst 1 time og se'rver evt. med flødeskum, creme eller is.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningknas med pinjekerner 180 g pinjekerner (ca. 3 dl) 1½ dl flydende honning 1 tsk salt Rør alle ingredienserne sammen i en tykbundet kasserolle over mellemvarme i ca. 5 minutter eller til nødderne er gyldne og honningen er så mørk som karamel. Hæld blandingen i et jævnt lag på et stykke oliesmurt alu-folie og lad den køle helt af. Bræk det i stykker og spis det som slik eller brug det som drys på dessertis.Opbevares bedst i en lufttæt beholder i køleskabet og holder sig frisk i ca. 14 dage.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningæbler med rosiner

4 madæble 100 gr. rosiner 8 tsk. honning 3 dl. piskefløde 8 tsk. mandelflager

Laves i microbølgeovn

Skyl æblet og del det i to. Fjern kernehuset med en teske. Fordel rosinerne i de udhulede æbler. Rør honningen sammen med fløden og hæld den over rosinerne. Stil æblerne på en tallerken, dæk dem til og giv dem 3 minnutter ved 40% effekt. Lad dem stå et øjeblik og giv dem 1 minut ved fuld effekt. Drys med mandelflager og server, evt. med iskoldt flødeskum til.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningbudding 75 gr. honning 2½ dl mælk ½ stang vannille 2 spsk. majsstivelse 2 æg 2½ dl piskefløde

Pisk alle ingredienser undtagen piskefløden sammen i en gryde og lad det koge igennem et par min. under kraftig piskning. Hæld cremen i en skål og lad den afkøle (evt. på is). Pisk fløden til skum og vend den i cremen, når den er afkølet. Hæld buddingen i en skål eller 4 portionsglas og servér den kold - evt. pyntet med flødeskum eller frugt.

Hjørring Amts biavlerforening


IS MED NØDDER OG MELON 75 g hasselnøddekerner 125 g (1½) dl sukker ½ tsk bagepulver 1 æg, 2 æggeblommer 1 dl mmlk 1 Galia el. honningmelon 1 spsk flydende honning 1/4 l piskefløde Skyl og tør nøddekernerne og hak dem mellemfint. Smelt 1 dl sukker i en pande og rør hakkede nødder blandet med bagepulver i. Hæld nøddemassen på bagepapir eller en bageplade, afkøl den helt og knus massen med kagerulle eller knæk den i småstykker med fingrene. Pisk æggene med ½ dl sukker. Mos et stykke skrællet melon uden kerner med håndblender eller gnid det gennem en sigte til der er ca. 1 dl. Bland melon mos, mælk og honning i en kasserolle, kog op og hæld ca. det halve i æggene, rør godt og hæld det hele tilbage i kasserollen. Pisk over jævn, ikke for stærk varme til cremen er jævn, men lad den ikke koge kraftigt. Stil den til afkøling. Pisk fløden stiv og vend den i cremen sammen med de fleste nødder. Frys cremen 4-5 timer og rør den igennem flere gange mens den er halvfrossen. Skær resten af melonen i snitter. Tag isen op i kugler med isske og læg dem i en kold skål med melonsnitterne. Drys isen med resten af nødderne.

Hjørring Amts biavlerforening


YOGHURT-IS Denne is har en lav fedtprocent og kan serveres med blommer, bær, forskellige slags mosede frugter eller til en chokoladekage. Til 1½ liter form: 1 liter yoghurt naturel eller cheasy 38 % 1 dl flydende honning ½dl rørsukker 3 pasteuriserede æggehvider korn fra en vanillestang Halvdelen af yoghurten blandes med vanille og honning. Drænes 12 timer i køleskabet i en sigte med skoldet klæde. Den drænede masse vendes ud i en skål og røres godt sammen med den resterende halve liter yoghurt. Æggehviderne piskes stift og vendes forsigtigt i yoghurtmassen. Hæld blandingen i en passende form og frys den i trefire timer. Rør jævnligt i isen under nedfrysningen.

Hjørring Amts biavlerforening


IS 4 æggeblommer, helst friske æg 100 gr. honning 1/2 L. piskefløde 1/2 stang vanille

Æggeblommerne legeres med den opkogte honning. Honning og æggeblommer piskes hvidt og luftigt. Den stiftpiskede fløde og vanillekornene vendes i æggesnapsen. Fryses i ca. 6 timer. Rør i isen 2 - 3 gange så den ikke bundfælder sig.

Hjørring Amts biavlerforening


Jordbærkoldskål med honning 1 kg flotte modne jordbær 1 appelsin 1 citron 2 spsk. Kirsch, grand marnier,cointreau eller abrikoslikør 2 - 4 spsk. blid honning frisk mynte

Skyl bærene og lad dem tørre. Nip dem og del dem i to bunker: en lille bunke med flotte ensartede, røde bær og en større bunke med resten. Rør et par spsk. citronsaft med 1 spsk. honning. Skær de flotte i halve/kvarte og vend dem i citronmarinaden. Lad dem trække i køleskabet. Knus resten af bærene groft med gaffel eller kort tid i foodprocessoren. Rør saften af appelsinen med 2 spsk. honning og den valgte spiritus. Hæld det i de knuste jordbær og smag evt. til med mere honning. Hak mynten, dæk den med film og stil den koldt.

Ved servering:

Vend den hakkede mynte i jordbærpuréen. Hæld den i skåle og pynt med de flotte bær. Slut af med et topskud af mynte.

Hjørring Amts biavlerforening


MYSLI MED HONNING 5 kopper grovvalsede havregryn 1 kop soyamel 1 kop hvedekim (1 kop mælkepulver) evt. 1 kop kokosmel, sesamfrø, hakkede nødder, mandler, rosiner og lign. Alt blandes. Lun 1 kop honning og knap 1 kop olie sammen og hæld det over havregrynsblandingen, alt blandes godt. Bredes ud i bradepanden, ristes i ovnen ved 100-125° i ca. 1 time. Rør i det af og til. Med mælkepulver kan det spises med vand på primitiv vis. Smager som slik.

Hjørring Amts biavlerforening


FRANSK NOUGAT 535 G. honning 70. æggehvider 435 g. sukker 200 g. glukose 13,5 cl. vand 400 g. hvide mandler 130 g. pistacie nødder Pisk æggehviderne med 35 g. sukker. kog honning til den er 130 g. varm og hæld den over æggehviderne, rør godt sammen. Kog en sirup af de 400 g. sukker, 200 g. glukose og vandet, til det viser 143 grader. hæld det over i røreskålen. Blandingen røres i 15-20 min nødder og mandler hakkes godt og blandes i. Det hele hældes i en smurt form og drysser med flormelis. afkøles og skæres i tern.

Hjørring Amts biavlerforening


DESSERTPÆRER 4 pers. 8 halve pærer dampes i en kop rødvin rørt op med 3 spsk. Honning ¼ tsk. Kanel til de er møre, men stadig faste. Flamberes med 1 snaps rom, serveres lune med iskold creme fraiche eller evt. flødeskum

Hjørring Amts biavlerforening


KOLDE PÆRER Tilsvarende antal dampede kolde pærer kan også serveres med en sauce af 4 spsk. honning 1½ tsk. kakao rørt op med 2 dl piskefløde og 1 spsk. smør i gryde og varmes til det jævner. Hældes koldt over pærerne og drysses med hakkede hasselnødder.

Hjørring Amts biavlerforening


Pandekager med fyld 2 dl mælk, 2 æg, 2 spsk.revet appelsinskal, l knivspids salt ca.25 gr smør, 75 gr mel. Fyld:

5 æbler, 2 spsk.smør, 2 spsk.honning, l tsk. kanel, revet appelsinskal, 3-4 spsk rom, 50 g hakkede vaInøddekerner eller mandler.

Pandekagedejen piskes sammen af mælk, æg, revet appelsinskal, salt, smeltet smør og mel. Smørret kan smeltes på den pande, som senere skal bruges til at bage pandekagerne på. Dejen må gerne hvile lidt, før der bages 8 pandekager, der kan laves i god tid før middagen. Til fyldet smeltes smør og honning på en pande, kanel, revet appelsinskal og skrællede æbler, der er skåret i både, kommes i. Småsteges, til æblerne er møre, hvorefter rom blandes i sammen med de hakkede valnøddekerner eller mandler, og fyldet smages til. Kom l spsk.fyld på hver pandekage, der lukkes som en pakke, lægges i et ildfast fad, stænkes med lidt rom, og honning "kringles" over. Lunes midt i ovnen ved 200 i 10 min. Smager herligt med koldt flødeskum. Er der børn i familien, så spar på rommen og brug istedet appelsinsaft og server pandekagepakkerne med vaniIleis.

Hjørring Amts biavlerforening


Valnødder i honninglage

Ingredienser: 200 gr. valnødder

Lage: 150 gr. akaciehonning ½ dl vand 1 dl cognac Overhæld nødderne med rigeligt kogende vand, og lad dem stå i 5 minutter. Hæld vandet fra. Kog honning og vand op og tilsæt nødderne. Kog dem med i 5 minutter, inden cognacen tilsættes. Kog igennem. Afkøl helt, og serve'r til osten.

Hjørring Amts biavlerforening


Vaniljeis med Honningstegte kirsebær Ca. ½ l af den bedste hjemmelavede vaniljeis, se opskrift på is 250 gr. faste røde og søde kirsebær 2 spsk. honning 1 spsk. smør 2 spsk. Kirsch ( klar kirsebærbrændevin, rom eller citronsaft )

Skyl kirsebærrene og lad dem dryppe af og udsten dem. Smelt honningen på en teflonpande og lad den karamelissere let. Kom smør på panden og rør smør og honning sammen. Vend kirsebærrene i blandingen og kog dem godt igennem. Tag bærrene op med en hulske og kog. væden ind til den er sirupsagtig. Skrab nu med en stor ske æg af vaniljeisen og anret dem i kolde glas. Kom den indkogte honning, smør og tilsatte kirsch eller rom over, for meget er ikke godt. Dekorer med en myntekvist eller citronmelisse blade. Serveres med det samme.

Hjørring Amts biavlerforening


YOGHURT MED APPELSINHONNING 3/4 dl. friskpresset appelsinsaft. 1,5 dl. honning 1,5 ltr. Yoghurt naturel Pisk Appelsinsaft og honning sammen til blandingen er flydende. Anret yoghurten i 6 portionsskåle, og hæld lidt af den flydende honning over yoghurten.

Hjørring Amts biavlerforening


YOGHURT MED HONNING En enkel, meget velsmagende dessert kan tilberedes på denne måde: Lad en liter økologisk yoghurt dryppe af gennem et kaffefilter (gem afdryppet, vallen, den er god at bruge som væde, hvis der også skal bages brød). Når yoghurten er dryppet helt af, tallerkenanrettes den. Form små kugler af den faste yoghurt, og hæld flydende honning over yoghurtkuglerne. Pynt med ristede valnødder og mynteblade eller citronmelisseblade.

Hjørring Amts biavlerforening


HONNINGSENNEP TIL PICKLES 1. 2 spsk. sennepspulver 1 tsk. sennepsfrø, groft knuste 2 spsk. honning røres til grød og spædes op med ½ dl piskefløde eller ½ dl 38 % creme fraiche

2. 2 spsk. sennepspulver 2 spsk. sennepsfrø, groft knuste 2 spsk. honning røres til grød med 2 spsk. olie ca. ½ dl vinaigre tilsættes til den er tilpas lind.

Hjørring Amts biavlerforening


HVIDLØGSHONNING. 30 pillede hvidløgsfed 675 g. klar honning læg de pillede hvidløgsfed i et stort glas med skruelåd og hæld honning over. skru låget på og lad glasser stå lunt i en uge. ven glasset af og til. Hvidløgssaften vil hurtigt gøre honningen sirupsagtig og kraften fra dem - for slet ikke at nævne aromaen - vil forene sig med honningen.

Hjørring Amts biavlerforening


Marinade til kød, fisk og fjerkræ Appelsinsaft honning salt og peber Kødet marineres i nogle timer og steges herefter marinaden er fin til sauce tilsat lidt fløde Kan varieres med soya og ingefær chili kan også anvendes

Hjørring Amts biavlerforening


LÆSØ SALTSYDER SENNEP 2 ds. honning 1 ds. Koldmanns sennepspulver 2 breve stødt kanel ¼ brev stødt muskatnød ½ brev stødt ingefær En sjat vineddike tyndes med øl (hvis det er for tyndt, røres lidt hvedemel i) Trækker 3 uger.

Hjørring Amts biavlerforening


GLØGG, ALTERNATIV. 2 appelsiner 1 fl. akeleje 120 g. honning Appelsinerne skylles og skrældes fint, det hvid må ikke komme med. skrællerne læggges i ovnen og tørres ved 90 grader til de er sprøde, herefter drysses de med flormelis. Skrællerne lægges herefter i blød i snaps i 1 uge. og filtreres igennem et kaffefilter. 20 cl. af væsken blandes med 120 g. dansk honning, lunes inden det drikkes.

Hjørring Amts biavlerforening


VARM GLØGG ½ l vand koges sammen med saften af 2 citroner 1 citronskal 2 stænger kanel og 1 gren ingefær 20 nelliker i 20 min. – står og trækker i 10 min. Sies og røres op med 300 g honning 2 flasker rødvin hældes i og varmes op under låg, må endelig ikke koge, med 150 g rosiner, der har stået i 3 dl rom natten over. Serveres varmt med hvide mandelspåner oven i glasset

Hjørring Amts biavlerforening


Honning Syp 1 glas honning udrøres i ½ fl. snaps. Helst en uden kommensmag ( Den nye Brøndum) eller brug måske en polsk vodka i stedet for. I gamle dage hældte man honningen op i et lerfad, tog en træslev og begyndte at tilsætte snapsen. Man rørte honningen ud lidt efter lidt i mere og mere snaps, og når man var færdig hældte man den op på en lerflaske. Her stod den og trak i mindst et par måneder før brug. Det rundede smagen af.

Hjørring Amts biavlerforening


Julesnaps 1/1 klar akvavit 2 stk. kanel 1 lakridsrod 4 kryddernelliker 3 stjerneanis 1 tsk. Honning Alle ingredienser hældes sammen i en karaffel eller lignende og trækker i 3 måneder hvorefter den filtreres og lagres mindst 3 måneder inden der må smages.

Hjørring Amts biavlerforening


MJØD, lys som hvidvin Ca. 30 ltr. 9 kg. lys honning 1 dl. citronsaft 3-4 ltr. æblemost 1 glas portvinsgær. Honning koges i vand i 10 min og skummes grundigt. Afkøles og hældes på en ballon. Der tilsættes yderligere vand, men ikke mere end der stadig er plads til et par liter. Økselvægt på ca. 90 ved start vil passe. Derefter tilsættes gær, og gæringen vil således starte i løbet af et døgn. De følgende uger tilsættes 0,5 ltr. Æblemost med en uges mellemrum, til ballonen er fuld. Mjøden gærer herefter videre i en 3 mdr. Efter endt gæring sættes ballonen køligt i 3-4 mdr. i denne tid vil den bundfælde, og er derefter klar til omstikning, der kan igen efterfyldes med æblemost, efter smag. mjøden er nu klar til at komme på flasker. Den rå Mjød bliver først rigtig god ved lagring i mindst et år.

Hjørring Amts biavlerforening


DANSK 1700-TALS OPSKRIFT PÅ MJØD 3½ liter honning og 21 liter vand koges ved sagte varme med stofpose med følgende krydderier: 10 g hel sort peber 15 g stødt kanel 15 g stødt nellike 15 g stødt kardemomme 15 g stødt angelicarod 15 g stødt violrod 15 g stødt muskatnød 2 citronskaller 1 g safran 20 tørrede slåenbær en lille håndfuld humle koges i en time. 2 piskede æggehvider kommes i væsken, efter at posen er trukket op. Der røres rundt og skummes til den er helt klar. Den sies gennem et klæde og afsvales. Kommes i beholder, tønde eller gæringsballon – et stykke tørt franskbrød vædet med 25 g gær, kommes i beholderen, og denne lukkes med gærrør – gærer ca. 21 dage, stikkes om i ren beholder uden bundfald og glemmes i kold kælder i 1 år, så skal den være fornem i smagen.

Hjørring Amts biavlerforening


HURTIG MJØD Ca. 1½ liter Kog 1 skefuld humle 1 gren ingefær 1stand kanel 25 nelliker i ½ liter vand. Si humlen fra og opløs ¾-1 dl honning i væden, som skal afkøles helt i en stor kande. Hæld umiddelbart før serveringen 1 pilsner, 1 guldøl og 1 porter i. Prøv den til julegrøden.

Hjørring Amts biavlerforening


UNGARNSK MJØD Vand og honning i samme forhold som forrige opskrift koges op med følgende ingredienser: 1 håndfuld salvie 25 g oreganum 50 g benedectinerrod 5 g angelicarod 10 g retzina (harpiks) 15 g koreander 200 g hørfrø skummes under kogningen, sies, hældes på ballon, hvori nedsænkes en pose med 10 g st. nellike, 20 g st. kanel og en lille håndfuld rosiner. Gærrør sættes på, og dette gærer af sig selv, stikkes om og lagres på samme måde som forrige opskrift. Vil man have mørkt mjød, koger man en kasserolle honning til sort/brun karamel og tilsætter, til den rette farve er opnået.

Hjørring Amts biavlerforening


MJØD Til 10 liter mjød anvendes: 4 kg honning (mørk lynghonning er bedst), gerne udenlandsk 8 liter vand 150 g humle De 2 kg honning varmes langsomt op i 2 liter vand til kogepunktet og tilsættes 1 tsk. renset kridt. Eventuelt skummes overfladen for voksrester. 150 g humle koges i 5 liter vand og afsies for humlen. Honning og humleafkog hældes efter afkøling på en ballon. Når temperaturen er ca. 25 °, tilsættes en forkultiveret portvinsgær, 5 g gæringssalt og 50 g citronsyre. 3-4 dage senere tilsættes 1 kg honning kogt i l liter vand, afkølet til 25°.Ryst ballonen godt efter tilsætningen. Når gæringen er afsluttet tilsmages med krydderiudtræk som ved vermouth. Krydderiudtræk kan gøres i 1 liter mjød eller i 1 liter 25% alkohol med følgende krydderier: 30 g hel ingefær 1 muskatnød 5 g hel kardemomme 15 g hel kassiakanel 5 g anisfrø 15 g koriander 2 g hele nelliker 2 g hel allehånde. Krydderierne stødes groft. Krydderurter, der kan anvendes til mjød er f.eks. rosmarin, porse, salvie, malurt go ensianrod.

Hjørring Amts biavlerforening


Propolissnaps 1 strøget spiseskefuld propolis hældes i en hel flaske snaps og rystes dagligt. Når smagen er, som man nu ønsker det, sies propolissen fra, og da kan den sagtens anvendes igen. Man kan tilsætte et par spiseskefulde honning, men da bliver snapsen lidt uklar.

Hjørring Amts biavlerforening


SNUE TODDY Til stort glas: 1/3 honning 1/3 kogende vand Varmes sammen og røres klar, toppes af 1/3 whisky – drikkes omgående. Cognac el. lign. spiritus kan også anvendes.

Hjørring Amts biavlerforening


MAJS TIL SLIKMUNDE En dåse (uden saft) med løse kogte majs varmes op med saften og det hakkede kød af 2 appelsiner til saften er kogt næsten helt væk 1 spsk. honning tilsættes, og retten spises som varm forret med et drys af nødder over, eller som dessert med en klat iskold creme fraice over.

Hjørring Amts biavlerforening


Brasieret svinebov Ingredienser:          

800 gr. svinebov uden ben, overflødigt fedt og sener 2 dl sherry 1 dl indonesisk soya evt. hønsebouillon 30 gr finthakket frisk ingefær 3 små chili, hakket 4 fed hakket hvidløg 1 hakket løg 3 spsk honning 1 bdt. friskhakket persille peber Fremgangsmåde:

1. Hele molevitten blandes og kødet marineres deri på et køligt sted i 36 2. 3.

timer. Kødet steges derefter ved 150 grader i halvanden time med lidt af marinaden i bunden af fadet. Kødet dryppes hyppigt under stegningen. Kødet serveres skåret i tynde skiver, med grønsager eller allerhelst med flødestuvet spinat.

Hjørring Amts biavlerforening


GRAVET ØRRED.

Ingredienser:     

1 kg ørredfilet 2 spsk salt 2 spsk honning 1 tsk friskkværnet peber 2 store duske dild eller 2 spsk tørret dild. Fremgangsmåde:

1. Fileter ørreden så den er helt benfri, skindet skal sidde på. 2. Bland salt, honning og peber og smør det over fileterne på begge sider, drys dilden på og læg fileterne med kødsiderne sammen.

3. Læg fileterne i et fad og hæld evt. rester af krydderierne over. 4. Læg låg på fadet og stil det i køleskabet. 5. Vend fisken 2-3 gange i døgnet og efter døgn begynder fisken at blive spisefærdig, den bliver bedre efter flere dage.

Hjørring Amts biavlerforening


Amerikanske revelsben Ca. 1 kg revelsben krydderiblanding af: 1 spsk tomatpuré 1 spsk honning 1 spsk vand 1 hakket skalotteløg 1 fed presset hvidløg 2 tsk salt 1 knsp. cayennepeber Læg kødet i en lille bradepande eller i et ovnfast fad. Rør krydderiblandingen sammen og smør den på kødets fedtside. Lad det trække køligt mindst et par timer. Sæt kødet i kold ovn og steg det ca. 1 1/4 time ved 180 grader på nederste rille, til det er mørt. Læg evt. folie over den sidste del af stegetiden, så overfladen ikke bliver for mørk. Lad kødet trække Ca.20 min. efter stegningen, inden det skæres i skiver efter benene.

Hjørring Amts biavlerforening


Andebryst med figner 2 stk Berberiand bryst a' ca. 350 gr 2 spsk god balsamico-eddike 1 spsk honning 50 gr. smør salt og friskkværnet peber honningbagte figner: 12 modne, men ikke for bløde figner 1 par spsk flydende honning lidt sukker (gerne rørsukker) Tænd for ovnen på 250 grader og grill. Skyl fignerne. Skær den hårde del af stilken.Vend dem i flydende honning eller endnu nemmere, men lidt mere klistret: kom honning på fingrene og gnid fignerne, så de får et lag honning over det hele. Læg dem med stilken opad i en teflontærteform eller et ildfast fad, der lige passer. Drys med lidt (rør) sukker og stil dem til side. Kog balsamicoeddiken næsten væk i en lille tykbundet gryde og tilsæt en spsk. flydende honning. Sæt gryden til side. Puds andebrysterne af på kødsiden og rids dem med en meget skarp kniv på skindsiden. Gnid dem på begge sider med salt og peber. Læg dem med skindsiden nedad i en teflontærteform eller en teflonbradepande. Sæt dem ca 10 cm fra det rødglødende grill-element i ovnen i 2-3 min.

1. Dæk dem med alu-folie og lad dem trække. 2. Sluk for grillen, men behold de 250 grader og sæt fignerne midt i ovnen i 10 min.

3. Tag dem ud og sæt andebrysterne ind i et par min. så de får lidt 4. 5. 6. 7. 8.

varme igen. Hæld ved anretning den udsivede saft i sauce-gryden med eddike og honning og bring det i kog. Skru ned og pisk koldt smør i. Tag gryden væk fra ilden og smag til med salt og peber, hvis det behøves. Skær andebrysterne i tynde skiver på tværs af muskelfibrene, og server dem på varme tallerkener med fignerne og 2 spsk. sauce. Hertil kan serveres kogte båndnudler, vendt i smør.

Hjørring Amts biavlerforening


Andesteg med portvinssauce, brunede kastanjer og forårsløg 1 And ca. 3300 gr. Salt, peber ½ liter hønsebouillon 1½ dl portvin 2 dl piskefløde 2 spsk. honning 2 spsk citronsaft 3/4 dl sukker 75 gr. smør 1 kg friske kastanjer 1 bdt. forårsløg Den rensede and ses efter for indmadrester og fjerstumper. Aftørres og drysses indvendigt og udvendigt med salt og lægges på risten i bradepanden med ryggen opad. Sæt panden i ovnen ved 225 grader i ca. 30 min. Vend anden og hæld 1/4 liter bouillon i bradepanden og dæmp varmen til 160 grader. Fortsæt stegningen i ca. 2½ time. Kom mere bouillon eller kogende vand ved så anden ikke steger tør. Ca. 1 time før anden er færdig, skal kastanjerne have et krydssnit i den spidse ende og koges i vand i ca. 45 min. Hæld vandet fra og hæld koldt vand på. Det er en lille chok behandling, som gør kastanjerne lettere at pille. Pil kastanjerne. Når anden er stegt, tages den ud og skyen hældes i en lille gryde. Skum skyen fri for fedt og tilsæt honning, citronsaft, fløde og portvin. Bring det i kog, tilsæt jævning under om røring. Lad sovsen koge til passende konsistens og smag til. Smelt sukkeret på panden til nøddebrunt, kom smørret på, rør om og hæld kastanjerne i. Lad dem brune under omrøring som brunede kartofler.

1. Bland de snittede for-årsløg i, drys med et nip salt og servér kastanjerne til den par-terede and, sammen med en råkostsalat. NB: Kastanjerne kan koges og pilles i forvejen. Et tips: Er der ikke portvin i huset, kan den erstattes med ikke for tør sherry. Saucen bliver ikke så kraftig, men absolut lige så lækker.

Hjørring Amts biavlerforening


Biksemad En svinekam 2 kg. "æggeblomme" kartofler 6 faste løg 3 fed hvidløg 1 selleri 8 store landæg Worchestersauce Stærk chili på flaske jomfruolie 1 spsk honning bearnaicesauce Stegen steges i forvarmet ovn med 2 kopper vand i bradepanden og et par gode skvæt rødvin over stegen og i vandet, den steges ordentligt igennem i halvanden til 2 timer. De små kartofler koges og brunes i wok'en. Alle løgene skal snurre i jomfruolien. De skal være blanke og kun en lille smule brune i kanten. Sellerien skæres i små tern og skal steges. Stegen skæres i tern og lægges i fadet. Alle delene lægges hver for sig på fadet og de blanke løg hældes over. Delene blandes først når man skal spise biksemaden på sin egen tallerken. Æggene steges let på panden, evt. som turned æg på begge sider. Bernaicen serveres til biksemaden ligesom, at man selv krydrer sin mad med sauce og chili. Det italienske brød serveres til. Der serveres øl og snaps til.

Hjørring Amts biavlerforening


GRØNKÅL MED NØDDER OG ÆBLER 300 g grønkål 200 g (ca. 1) madæble 100 g hasselnødder 40 g rosiner Dressing 1 spsk. æblecidereddike (eller citronsaft) 1 dl friskpresset appelsinsaft 2 spsk. honning (flydende) 1½ dl piskefløde (kan udelades) Grønkålsbladene skæres fra stokken, skylles grundigt, afdryppes og blendes i en foodprocessor med hasselnødderne. Kan hakkes med kniv, men det skal gøres meget fint. Æblerne skal skæres i bittesmå terninger og blandes i salaten. Dressing (minus fløden) blandes samen og blandes i. Eventuel fløde piskes luftigt og vendes i.

Hjørring Amts biavlerforening


ASIATISK GRYDE 500 g magert flæsk, oksefondu- eller gullaschkød strimles og brunes med lidt salt til det er næsten mørt 2 spsk. honning røres op med 1 tsk. Knust koriander 1 tsk. Paprika 1 tsk. peber 1 tsk. carry 2 spsk. vinaigre 2 spsk. olie 2 fed hvidløg 2 hele løg i tynde skiver og steges sammen med kødet, til løgene er gennemsigtige. Spæd eventuelt op med lidt vand eller bouillon. Serveres med løse ris eller kartoffelmos.

Hjørring Amts biavlerforening


FESTLIG HAMBURGERRYG Let kogt eller stegt hamburgerryg penslet med 1 suppeske fransk sennep, som er rørt op med 1 suppeske honning sættes i varm ovn, til overfladen ser glaseret rødbrun ud. Serveres med et drys af fintklippet purløg over. (Samme behandling passer til juleskinke, fersk eller røget, men i stedet for purløg stikkes hele nelliker i overfladen)

Hjørring Amts biavlerforening


HONNINGKARTOFLER 4

store kartofler vindruekerneolie 1 spsk. Dansk honning eddike (lagereddike, æbleeddike eller malteddike) ½ dl vand timian, salt og peber

Kartoflerne skrælles og skæres i tern, skylles og tørres, hvorefter de krydres med salt og peber. Tag en stor pande, kom vindruekerneolie på, varm den godt op til lige inden det ryger. Kartoflerne kommes på, ikke for mange af gangen. Panden svinges til kartoflerne er lysebrune. Der kommes honning på, skynd jer at svinge , så et par dråber eddike på, hvorefter der svinges hurtigt igen. Kom lidt vand på, som lynhurtigt brænder ind, lynhurtigt svinges panden igen. Dette gentages igen og igen. Kartoflerne lægges i en bradepande ved 220° i 10 min. sådan at de bliver dejlig sprøde. Kan krydres med timian hen over. Kan serveres kold som varm.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningmarineret andebryst med grønsager 2 Andebryster på ca. 600 gr. marinade: 1 citron

2 spsk. honning Salt Peber

Endvidere:

2 - 3 porrer 2 - 3 gourgetter 25 gr. smør 1 spsk honning 1 spsk. vineddike Peber

og salt

Pres saften af citronen og rør den med honning samt lidt salt og peber. Hæld marinaden over andebrysterne, sørg for at fadet, de ligger i, ikke er for stort, så dækker marinaden ikke. Lad brysterne trække køligt i 4 timer, vend dem efter den halve tid. Tag brysterne op af marinaden og dup dem tørre med køkkenrulle. Brun dem på en tør pande, pas på varmen, honningen giver hurtigt en mørk overflade. Kom alufolie om pandens håndtag, hvis det ikke kan tåle varme, og sæt panden nederst i ovnen ca. 15 minutter ved 225 gr., tiden afhænger af hvor rødt brystet må være. Tag kødet ud af ovnen og lad det trække i 10 min. Mens andebrystet steger renses porrer og gour getter og snittes i lange smalle strimler. Kom grønsagerne i en skål, hæld kogende vand over og lad dem trække et par min. Hæld grønsagerne til afdrypning i en sigte. Varm smørret i en sauterpande og svits grønsagerne ca. 3 min. ved jævn til stærk varme, dæmp varmen lidt, tilsæt honning, vineddikke samt lidt salt og peber. Lad grønsagerne mørne uden låg på i 3-4 min. Skær andekødet i skiver og server grønsagerne til.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningskinke. 1 kg. benfri skinke 1 dl. honning 7 knuste enebær 2 knuste fed hvidløg 1 tsk salvie 1 strøgen tsk. salt drys med peber Læg skinken i en ildfast form. stik et stegetermometer ind i den tykkeste ende af stegen. Bland honning og krydderier, salt og smør skinken ind med krydderiblandingen. Steg skinken i ca. 175 grader i ca. 2 timer, lad skinken få 20 min. med alufolie over. Si skyen og lav sovs. Serveres i tynde skiver med kogte kartofler, surkål og sovs. Server rørte tyttebær til. Istedet for surkål kan serveres årstidens grøntsager friske eller frosne, alt efter behag.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningstegte hamburger koteletter 4 skiver rå hamburgerkoteletter, klippet i kanten, smør, 2spsk. honning, revet skal af lidt appelsin. spinat fløde. Hamburgerkoteletterne steger 3 minutter på hver side i brunet smør. Når De kommer kødet på panden, kringler De honning over, drysser revet appelsinskal på hver, og når de er vendte, sker det samme igen. Hav ikke for stærk varme. Serveres med spinat, friske hele blade dampet med lidt smør og fløde.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningstegte revelsben med oste bagte kartofler 4 tykke revelsben 2 tsk. salt 3 spsk. honning 1 spsk karry peber

Salt og peber, karry og honning røres sammen og smøres på revelsbenene, som lægges i et velsmurt ildfast fad. Steges i ovn på risten på nederste rille ved 175 - 200 gr i en god time til kødet er mørt. Vend dem engang imellem. Efter 3/4 time sættes de skrubbede halve kartofler smurte med olie og drysset med ost i et ildfast fad ind ved siden af kødet og steges med resten af tiden. Giv salat med radiser eller tomatskiver til. Tomatskiverne kan evt. ligge en time i en lage af olie, salt, peber og rå hakkede løg.

Hjørring Amts biavlerforening


Kalkun i karry med belle de boscop 2 spsk jordnøddeolie 1 kg kalkunlår i tern 3 spsk smør 3 løg 2 grønne chili 3 fed hvidløg 10 gr fintrevet ingefær 2 belle de boscop 2 spsk karry 2 spsk reven kokosnød 2 knuste kardemommefrø 1 lille stykke kanelbark 1 dl youghurt 4 dl kalkunfond reven skal af ½ citron 1 spsk honning 1 spsk citronsaft friske koriander Brun kalkunkødet i olien. Sæt det til side. Kom smørret i gryden og lad det bruse op. Skær chili, løg og hvidløg og kom det i gryden sammen med ingefær. Skær æblerne småt og sauter dem med til de begynder at blive bløde. Kom karryen ved sammen med kardemomme, kanel og den friske kokosnød. Kom citronsaften på og kog ind. Hæld det brunede kalkunkød i gryden sammen med youghurt, citron-skal, honning og kalkunfonden. Lad retten simre i en god halv times tid inden den smages til med salt og peber og ivendes friskhakket koriander.

Hjørring Amts biavlerforening


Kalkunskiver med rødvins løg 300-400 gr kalkunsnitzler lidt citronsaft peber og salt 1 spsk. olivenolie 30 gr. smør 200 gr rensede rødløg 1½ dl rødvin 1 spsk honning ca. ½ tsk. balsamico eddike

Tør kalkunsnitzlerne og skær dem i 6x6 cm stykker. Dryp lidt citronsaft på dem og drys med lidt peber. Lad dem ligge ca. 20 minutter, før de skal steges. Halver de rensede løg og skær dem i skiver. Varm smørret godt op på en stor pande og hæld løgene i. Steg dem over kraftig varme, til de er let brunede. Hæld rødvin i og kog op. Rør honning i og, når den er smeltet, ½ tsk. balsamico. Lad løgene småkoge i 4-5 minutter. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere balsamico. Væden skal være kogt næsten væk og løgene blanke, bløde og let glaserede. Skrab dem over på en tallerken og dæk til, så de holdes varme. Tør lige panden af med køkkenrulle, hvis der sidder løgrester tilbage, som kan brænde på. Varm 1 spsk. olivenolie og ca. 10 gr smør godt op på panden. Brun kalkunskiverne på begge sider over kraftig varme. Drys med lidt salt og steg dem over lidt svagere varme et par minnutter på begge sider, til de er gennemvarme.Kalkunkød må endelig ikke stege tørt, det skal kun lige være gennemvarmt. Læg skiverne på et varmt fad og fordel de glaserede rødløg og væden på kødet. Hvis der skal sauce til, så kog panden af med en blanding af rødvin og bouillon og smag til. Spis kartofler til, drysset med hakket persille. Rødvinsløgene kan laves i forvejen og varmes på panden eller i en gryde, lige før de hældes over kødskiverne. Løgene er gode til stegt lever og hakkebøf. Passer også til stegt dyrekød.

Hjørring Amts biavlerforening


Koteletter i stærk mangomarinade 4 svinekoteletter 1 appelsin 2 spsk flydende honning 2 spsk hvidvinseddike 1 spsk mild sennep 2 spsk mango chutney 1 tsk karry 1 chilipeber ½ kinakål 2 røde peberfrugter smør/olie til stegning salt og peber Læg koteletterne i et fladt fad. Pres saften af appelsinen og bland den med honning, eddike, sennep, mango, karry, og fint snittede chilipeber. Hæld det over kødet og lad dem stå tildækket og koldt til næste dag. Vendes en gang. Snit kinakålen fint. Halver peberfrugten, fjern kernerne og skær frugten i terninger. Kog grønsagerne 3-4 min. i letsaltet vand og tag dem op. Dup kødet fri for marinade og steg det i letbrunet fedtstof, i ca. 4-5 min. på hver side. Kom grønsagerne ved sammen med marinaden og lad det stege til alt er mørt. Krydr med salt og peber og server løse ris til.

Hjørring Amts biavlerforening


HONNING-SENNEPSGLASEREDE KYLLINGEPAKKER Forberedelsestid: 35 min. Stegetid: 20-25 min. 8 kyllingeoverlår uden skind og ben 16 udstenede svesker 8 forårsløg, halverede 2 spsk. Mandelflager 4 skiver bacon, uden svær, halveret på langs Honning-sennepsauce 1 spsk. farin 1 spsk. dijonsennep 1 spsk. honning 15g smør, smeltet sort peber fra kværn 1. Kyllingelår åbnes og der lægges to svesker, to stykker forårsløg og nogle mandelflager i hver. 2. Kyllingelårene rulles sammen, omvikles med en skive bacon og lukkes med en tandstik. 3. Grilles over trækul eller i ovn til de er gennemstegte, ca. 20 min. Pensles hyppigt med saucen. 4. Honning-sennepsaucen: bland alle ingredienser sammen i en skål. Note: Brystfileter kan anvendes i stedet for overlår. I så fald skal stegetiden nedsættes med 5 min. Tip: af kød.

Mange kombinationer kan anvendes i en sauce til glasering

Hjørring Amts biavlerforening


MAROKKANSK KYLLING MED TOMATER OG HONNING 2

pers.

¼ tsk. Safran 2 spsk. olivenolie 1 stort løg, finthakket 2 stk. kyllingebryst skåret i halve (i alt ca. 750 g kød) 1 kg flåede, modne, hakkede tomater 1 tsk. kanel 1 tsk. ingefær 3 spsk. honning 1 tsk. salt 4 kopmål couscous Læg safrantrådene i en skål, tilsæt 2 spsk. varmt vand, og lad blandingen stå i ca. 20 min. til safrantrådene er opløst. Varm olivenolien i en sauterepande. Svits det finthakkede løg, til det er gyldent. Tag løgstykkerne op ved hjælp af en hulske. Læg løgstykkerne på en tallerken, læg derpå kyllingestykkerne i panden, sauter kyllingekødet (vend stykkerne jævnligt), og tag efter ca. otte min. kødet op af sauterpanden. Læg kødstykkerne på en tallerken. Hæld nu en halv kop vand i sauterpanden, rør i bunden med en træske. Tilsæt de hakkede tomater, lad dem simre i ca. otte min. Hæld så safranopløsningen i sauterpanden, tilsæt kanel, ingefær, honning og salt og peber. Put så kyllingestykkerne og det svitsede, finthakkede løg over i sauterpanden (eller en lille tykbundet gryde), læg låg på, og lad blandingen småsimre i ca. 50 min. Tallerkenserveres, idet en fjerdedel af kyllingeblandingen fordeles på hver tallerken på toppen af et lille ”bjerg” couscous.

Hjørring Amts biavlerforening


SULTANKYLLING 4

pers.

Mindst 1 kg kylling steges i en marinade af 1 kop appelsinsaft ½ kop citronsaft 1 tsk. kanel 1 tsk. salt 2 spsk. olie 3 spsk. honning 1½ tsk. frisk stødt peber Steges til de er møre, drysses over med ristede mandelspåner og spises evt. med brød til.

Hjørring Amts biavlerforening


Kyllingbryst i fad 4 stk.. kyllingbryst 3 spsk. appelsinsaft 2 spsk. honning 1 spsk. vand 2 tsk. Soya 1/2 hakket løg lidt hakket chilli Kyllingestykkerne lægges i et fad, som er penslet med olie. De øvrige ingredienser blandes og hældes over. Sættes i ovnen ved 175 grader i 50 minutter. Ris og grønne bønner severes til.

Hjørring Amts biavlerforening


Laks med honning 4 stk laks lidt olie og smør salt og peber 3 spsk. honning 10 g. ingefær 1 lime Laksen steges gylden på begge sider i olie og smør Honning røres med finthakket ingefær blandingen fordeles over laksestykkerne Sættes i ovn ved 200 grader i 5 min. Serveres med limebåde, grønsager og evt. ris.

Hjørring Amts biavlerforening


Lammeragout med tomater og mandler 1 kg udskåret lammekød 1 kg modne, røde tomater 2 store løg 2 fed hvidløg et stykke frisk ingefærrod (ca. 25 g) 1 brev stødt safran eller 1 nip hel safran 1 stang kanel (ca. 5 cm) 50 g smør/olivenolie 2 spsk honning salt og friskkværnet peber 100 g mandler Hæld kogende vand på tomaterne, til de slipper skindet. Skær tomaterne på tværs og klem kernerne ud i en si over en skål. Hak tomatkødet groft. Pil og hak løgene. Pil og hak hvidløgsfeddene,fint. Skræl ingefærroden, skær den i lodrette skiver, strimler og tern. Kom lammekød, løg, hvidløg og ingefær i en tykbundet gryde. Klem al saften fra kernerne gennem sigten. Hæld tomatvæden over kødet og tilsæt safran og kanelstang. Tilsæt olie og smør krydr med salt og peber efter smag. Tilsæt vand, så det knap dækker og bring gryden i kog. Skru ned på mindste blus og læg låg på. Kog kødet i godt en til to timer, eller til det er meget mørt. Tilsæt vand undervejs, hvis der fordamper for meget. Tag kødet op. Fjern kanelstangen og tilsæt de hakkede tomater. Kog saucen ned til passende tyk konsistens og rør ofte i gryden. Tilsæt honning til sidst og vend kødet i saucen. Smag til med ekstra salt og peber, hvis det behøves. Smut mandlerne undervejs og steg dem lysebrune i lidt smør på en pande. Drys mandlerne over den færdige ret.

Hjørring Amts biavlerforening


LAMMERAGOUT MED FRISKE DADLER 1 kg stort udskåret lammekød 2 store løg 1 brev stødt safran (0,125 g) 1 nip kanel salt og friskkværnet peber 50 g smør 1 topspsk honning 1 nip kanel 250g friske dadler 100 g mandler 1 spsk sesamfrø evt. citronsaft Skær kødet ud. Pil og hak løgene. Kom kød og løg i en tykbundet gryde med safran, kanel, salt og peber efter smag samt smørret. Hæld vand på, så det næsten dækker og bring gryden i kog. Skum suppen og skru ned for varmen på mindste blus. Lad retten koge meget småt i halvanden til to timer, til kødet er meget mørt. Når retten er ved at være færdig tilsætter man honning og vender kødet godt rundt i saucen. Tag kødet op med hulske og begynd at koge saucen lidt ind. Halver imens dadlerne og tag stenene ud. Kom dadlerne i saucen og lad dem koge med i ca. 10 min. Smut imens mandlerne qg rist dem svagt gyldne i lidt olie på en pande. Lad dem dryppe af på papir. rist en spsk. sesamfrø på panden og tag den af ilden. Kom kødet tilbage i gryden og lad det varme igennem. Smag evt. til med citronsaft. Anret ragouten i et varmt fad og drys med mandler og sesamfrø.

Hjørring Amts biavlerforening


Marineret kartoffelsalat 1-1,2 kg Kanelkartofler Marinade af: 1½ spsk. balsamico-eddike 1 dl. vindruekerneolie 1 dl. jomfru-olivenolie 1½ spsk. vand et par dråber honning salt og peber 1-1½ dl. hk. persille 2-3 store hårdkogte æg Lav først marinaden. Hæld balsamico, de to slags olie, vand, et par dråber honning, salt og peber i et glas med skruelåg og ryst marinaden godt sammen. Lad den trække smag ca. 20 min. Den kan stå længere. Skrab kartoflerne og skær dem i skiver. Større kartofler halveres først på langs. Hæld skiverne i kogende letsaltet vand og kog op. Kog dem ca. 4 min., til de er møre, men endelig ikke bløde. Hæld vandet fra. Ryst igen marinaden sammen og smag den til. Bland marinaden og de varme kartoffelskiver i en skål med stor bund. Vend forsigtigt skiverne rundt nogle gange, mens de køler af. Vend ca. 1 dl. hk persille i kartoffelsalaten, lige før den hældes op på et fad. Hak de hårdkogte æg og drys dem over sammen med resten af persillen. Spis groft rugbrød til.

Hjørring Amts biavlerforening


Marineret kalkun 1 udbenet kalkunoverlår salt og peber 1 bdt. persille 1 spsk klippet timian 2 spsk flydende honning 1 spsk lys usødet sennep 2 spsk soyasauce 2 spsk sesamfrø Fyld kalkunlåret, hvor benet er taget ud, med godt skyllet og afdryppet klippet persille og timian. Luk kødet med kødnåle eller bind om det med kødsnøre. Gnid kødet med salt og peber og læg det i en skål. Pensl kødet over det hele med blandet honning og sennep og soyasauce, dæk med folie og sæt skålen 3-4 timer i køleskab. Læg stegen i en lille bradepande eller et ovnfast fad og drys sesamfrø på. Skyl skålen for den resterende marinade med bouillon og hæld den ved kødet. Steg ca. 1½ time ved 175-180 gr og dryp kødet ofte. Den serveres med safranris, der er kogt med fintsnittet løg og blandet med fintklippede krydderurter. Skyen kan jævnes til sauce og afrundes med lidt fløde eller creme fraiche.

Hjørring Amts biavlerforening


Marineret mørbrad 2 Svinemørbrad a' 500 gr 25 gr smør Til Marinade bruges: 1 spsk korianderfrø ½ dl citronsaft 2 spsk vand ½ dl tør sherry ½ dl vindruekerneolie 2 spsk svampesoya ca. 2 spsk honning, evt akaciehonning peber og evt lidt salt Tilbehør til mørbraden (Sauterede grøntsager) 300 gr.gulerod, 200 gr. porre, 300 gr. Rodselleri, 2 spsk. olivenolie, 10 gr. smør, salt og peber, lidt citronsaft evt. hakket persille Knus korianderfrø i en morter og hæld dem i et glas med skruelåg. Hæld alle de andre ingredienser i, undtagen salt,og ryst marinaden sammen. Lad den trække i ca. 20 minutter. Ryst den igen sammen og smag til, måske skal der lidt salt i, selv om soya salter. Hæld marinaden i en tyk frysepose og læg de to pudsede mørbrad i, så de ligger fladt. Luk posen tæt omkring dem, så marinaden er fordelt om kødet. Man kan også hive luften ud af posen. Læg posen i køleskab i ca. 3-4 timer. Vend den et par gange, mens kødet marineres. Før kødet skal steges, hældes marinaden fra i en skål. Tør kødet med køkkenrulle. Varm 25 gr. smør godt op i en stor fladbundet gryde og brun mørbraderne godt hele vejen rundt. Varmen skal være kraftig. Rør marinaden sammen og hæld 1½ dl i gryden sammen med ½ -3/4 dl vand. Kog op og læg låg på. Steg kødstykkerne ca.6 min. og vend dem og steg dem igen 6 min. Pak kødet ind og lad det trække fra 6-10 min., ikke under 6 min., så saften sætter sig. Kog skyen i gryden op. Hæld evt. mere marinade i og kog skyen godt igennem. Si skyen gennem en fin sigte og kog den igen op i en mindre gryde. Hæld kødsaft fra de indpakkede mørbrad i skyen og kog op igen. Fortynd evt. med lidt vand, hvis smagen er meget kraftig. Smag til. Skyen kan evt. jævnes.

Hjørring Amts biavlerforening


Mørbrad med soya- og appelsinsauce 1 svinemørbrad 1 spsk. honning Smør til stegning 2 appelsiner 50 gr smør 1-2 spsk kikkoman soyasauce 2 tsk maizena Salt og peber 1 appelsin til garnering Purløg Strimlet appelsinskal Skær mørbraden fri for hinder og smør den med honning overalt. Brun den derefter i smør i en gryde, godt på alle sider drys med salt og peber og lad den stege ved svag varme ca. 15 min. og hold den varm i folie og et viskestykke. Tilsæt saften af 2 appelsiner og 1-2 tsk. soyssauce, gem appelsinskallen og lad skyen koge godt igennem. Pisk smørret i ad nogle gange. Rør maizena ud med lidt vand, kom det i og lad saucen koge et par sekunder, før der smages til med peber og salt. Skær appelsinen i både og læg dem på varme tallerkener sammen med skiver af mørbrad, sauce, kartofler og et drys purløg.

Hjørring Amts biavlerforening


Orientalsk Lammekølle Ingredienser: 1½ kg. lammekølle med ben 1 tsk. salt 2 1/2 dl. vand 2 spsk. sojasauce 1 spsk. flydende honning 1 tsk. majsstivelse Marinade: saft af 2 citroner ca. 1 1/2 dl. 4 spsk. sojasauce 2 fed presset hvidløg 2 spsk. friskreven ingefær Tilbehør: Pasta med let kogte gulerodsstrimler og porestrimler. Lammekøllen lægges i en plastpose. Marinaden piskes sammen og hældes i posen som lukkes. Trækker i køleskabet ca. 12 timer, vendes nogle gange. Køllen tages ud af posen, tørres, gnides med salt og lægges i en lille bradepande. Brunes i ovnen i ovnen ca. 15 min. ved 225 grader. Varmen dæmpes til 160 grader. Vand hældes i bradepanden. Sojasauce og honning røres sammen og pensles på kødet. Vidersteger 1 1/4 - 1 1/2 time afhængig af hvor rosa kødet ønskes. Køllen pakkes i folie og hviler ca. 20 min. inden den skæres i skiver. Skyen hældes i en gryde og varmes igennem. Jævnes med majsstivelse udrørt i lidt vand og smages til med salt og peber.

Hjørring Amts biavlerforening


Korianderkrydret revelsben 1½ kg revelsben 1 tsk. salt ½ tsk. knust peber 1 tsk. knust koriander Marinade 2 spsk. smeltet smør 2 spsk. flydende honning 1 spsk. kinesisk sojasauce

sæt ovnen på 175 grader. Bland salt, peber og koriander og gnid det på kødet. Læg kødet i en bradepande eller ildfast fad og stil det i ovnen i 45 min. Rør smør, honning og sojasauce sammen og pensl kødet på begge sider. Steg yderligere i 45 min. Vend benene et par gange i stegeforløbet og pensl med honningblandingen. Skær kødet i stykker og servér varmt eller koldt.

Hjørring Amts biavlerforening


NELLIKESILD 4 udvandede spegesildefileter skæres i snitter og lægges i lag med 1 hakket rødløg og 1 lille bundt hakkede dildstilke 16 groft knuste kryddernelliker 1 tsk. groft knust sort peber blandes med 2 dl honning og 3 dl eddike, så al honningen opløses. Denne lage hældes over. Silden er klar efter nogle timer

MARINEREDE STEGTE SILD 800 g rensede stegte sild lægges i en lage af 1 dl honning 1 dl kogende vand (som opløser honningen) 1½ dl vineddike krydret med 1½ tsk. Groft stødt peber og en dildkvist 1 stort rødløg skives over 2 laurbærblade og en tsk. Sorte peberkorn

Hjørring Amts biavlerforening


HONNINGOMELET 4 pers. 1 dl kernefri rosiner lægges i ½ dl rom 12 valnøddekærner stødes groft 6 æg piskes sammen med 2spsk. creme fraiche og hældes på varm plade med 2 spsk. smør Når den er næsten stivnet, hældes rosinerne og valnødderne over, og omeletten foldes sammen. Flamberes ved bordet med en lage af 2 spsk. honning 1 spsk. smeltet smør og ½ dl lun rom.

Hjørring Amts biavlerforening


HONNINGSOUFFLE 4 pers. 2½ dl mælk eller kaffefløde og 1 dl hvedemel koges op under piskning i en kasserolle. Blusset slukkes, og 3 spsk. smør 3 æggeblommer 2 spsk. sukker piskes i. Rør til sidst 2 spsk. honning i. 6 stiftpiskede æggehvider blandes forsigtigt i. Massen fyldes i en høj ildfast skål med lige sider, der først er smurt godt og drysset med sukker. Massen må kun gå 2/3 op. Bages i varm ovn ved 200-225° i 20 min. Spises omgående. En sauce af sure kirsebær kogt op i rødvin med honning smager fint til.

Hjørring Amts biavlerforening


ÆBLER MED GRÆSK YOGHURT, HONNING OG NØDDER 5 dl økologisk yoghurt naturel ½ dl cremefraiche 18 % 400 g (ca. 2-3 stk.) søde spiseæbler 1 spsk. friskpresset citronsaft 1 tsk. stødt kanel 2 spsk. flydende honning 40 g (4 spsk.) grofthakkede valnødder Yoghurten afdryppes i køleskabet i mindst tre timer. Herefter blandes den med cremefraichen. Æblerne skæres i smalle både og vendes i citronsaften. Ved serveringen anrettes æblerne portionsvis, drysses med kanel, yoghurten fordeles over, honningen hældes over, og til sidst pyntes med de grofthakkede valnødder.

Hjørring Amts biavlerforening


ÆBLER OG BLEGSELLERI MED SOLBÆR Æblecider-eddike er en mild eddike, som passer godt til honningen i dressingen. Salaten passer fint til frikadeller og farsretter, til røget kød og vildt, f.eks. sommerbuk og som tilbehør til osteanretninger. 500 g (ca. 3 stk.) grønne spiseæbler 150 g (ca. 3 stængler) blegselleri 50 g solbær (friske eller frosne) Æblecider-honningdressing. 1½ spsk. æblecidereddike 1½ spsk. flydende honning salt og peber. Evt. frosne solbær optøs, helst natten over i køleskab, så safter de mindst. Saften sies fra. Dressingen blandes. Æblerne skæres i tynde både og vendes straks i dressingen. Blegselleri skæres i tynde skiver og blandes med æblerne. Råkosten anrettes i et fad og solbærrene drysses over lige inden serveringen.

Hjørring Amts biavlerforening


ANDELEVER MED JORDSKOKKER

300 gr andelever (kyllingelever kan også bruges) 1 spsk. olie 25 gr smør 300 gr jordskokker 1 salathoved 200 gr tørrede abrikoser udblødt i vand 4 tsk honning 4-6 spsk balsamicoeddike 100 gr smør salt og peber

Salaten skylles og slynges. Jordskokkerne skrubbes eller skrælles og skæres i skiver. Andeleveren befries for sener og steges rosa i smør og olie, krydres med salt og peber og tages af panden. De udblødte abrikoser sauteres hurtigt på panden, og balsamico og honning tilsættes. Lad sovsen koge jævn og rør smør i til sidst. Fordel abrikoser og sovs over og server straks. Giv kuvertbrød til.

Hjørring Amts biavlerforening


APPELSIN-KANEL-HONNINGSALAT En forfriskende og hurtiglavet mundfuld til morgenmad, dessert eller pandekager. 1 kg (3-4 stk.) appelsiner 3 spsk. Flydende honning 2 tsk. Stødt kanel Appelsinerne skæres fri for hvide hinder, og kernerne fjernes. Herefter skæres appelsinerne i tynde skiver på tværs af bådene. Eventuel saft hældes fra. Appelsinerne anrettes i et enkelt lag på et fad. Honning rørt med kanel hældes over.

BLOMKÅLSSALAT Et lille blomkålshoved i meget små buketter eller groft revet blandes med lidt hakkede hasselnødder. En æggesnaps af 2 æggeblommer 2 suppeskefulde honning og saften af 1 citron hældes over. Har man ingen nødder, kan rosiner også bruges. En udmærket salat til børn, som ikke kan lide kogt blomkål.

Hjørring Amts biavlerforening


HVIDKÅLSSALAT 4 personer 300 g strimlet hvidkål blandes med 1 stor syltet agurk, hakket 1 bundt persille, grofthakket 2 spsk. honning 2 spsk. citronsaft 1 spsk. olie Prøv den på knækpølser

KNOLDSELLERI Knoldselleri 2 spsk. dansk honning ½ l ikke for sød æblejuice 2 dl dansk lager eddike 2 tsk. dildfrø Sellerien skures og skrælles. Skrællerne kan bruges til at koge suppe på. Den flækkes og skæres i tynde skiver, som drysses rundt i gryden, så der ikke er for meget sammen. Honningen kommes i. Tilsæt en ikke for sød æblejuice, lagereddike og dildfrø. Røres godt sammen. Læg låg på. Damp det op i 3 min. Træk det væk fra komfuret.

Hjørring Amts biavlerforening


KRYDDERSALAT ½ kg gulerødder ½ fed hvidløg saft af to citroner skal af ½ citron 4spsk. dansk honning timian salt og peber Skræl gulerødderne. Flæk dem i fire, og skær dem i små stykker. Kommes i en gryde. Hvidløg (hakket eller skivet) tilsættes. Dækkes kvart med vand, så kommes saften og skallerne af citronerne i. Honning og timian tilsættes. Låg på, og varm det langsomt op til kogepunktet over ca. 15 min. Smages til med salt og peber. Serveres enten lunt eller koldt.

GLASEREDE LØG 12 små runde løg skoldes i kogende vand og tørres. På en varm pande smeltes rigeligt smør og 2 skefulde honning koger op i smørret. Løgene vendes deri til de er bløde og glacerede. Ved svag varme drysses med en anelse muskatnød. Smager dejligt til alt vildt.

Hjørring Amts biavlerforening


Marineret kartoffelsalat 1-1,2 kg Kanelkartofler Marinade af: 1½ spsk. balsamico-eddike 1 dl. vindruekerneolie 1 dl. jomfru-olivenolie 1½ spsk. vand et par dråber honning salt og peber 1-1½ dl. hk. persille 2-3 store hårdkogte æg Lav først marinaden. Hæld balsamico, de to slags olie, vand, et par dråber honning, salt og peber i et glas med skruelåg og ryst marinaden godt sammen. Lad den trække smag ca. 20 min. Den kan stå længere. Skrab kartoflerne og skær dem i skiver. Større kartofler halveres først på langs. Hæld skiverne i kogende letsaltet vand og kog op. Kog dem ca. 4 min., til de er møre, men endelig ikke bløde. Hæld vandet fra. Ryst igen marinaden sammen og smag den til. Bland marinaden og de varme kartoffelskiver i en skål med stor bund. Vend forsigtigt skiverne rundt nogle gange, mens de køler af. Vend ca. 1 dl. hk persille i kartoffelsalaten, lige før den hældes op på et fad. Hak de hårdkogte æg og drys dem over sammen med resten af persillen. Spis groft rugbrød til.

Hjørring Amts biavlerforening


RÅ RØDBEDESALAT Rå rødbeder skrælles og rives groft. Vendes med en dressing rørt af: 1 tsk. Sennep 1 dl appelsinsaft 1 spsk. Honning 1 spsk. Olie salt og peber Pyntes med hakkede valnødder og reven appelsinskal. NB! Spiser man meget, bliver urinen let rødbedefarvet.

Hjørring Amts biavlerforening


SPINATSALAT med glaserede skalotteløg og chevrecreme 200 g skalotteløg 2 spsk. olivenolie 1 spsk. honning 250 g spæd spinat 200 g cherrytomater Chevrecreme 80 g gedeost (flødeostetype) 1½ dl cremefraiche 18 % ca. 2 tsk. Mælk salt, peber Skalotteløgene pilles, roden bevares og de skæres i halve eller kvarte, hvis de er meget store. De steges i olien ved middelstærk varme, til de er brune og møre, ca. 10 min. Løgene afkøles. Stilken pilles af spinaten, den brækkes i passende stykker, skylles i flere hold rent vand og tørres i et viskestykke. Tomaterne halveres. Til cremen røres osten med cremefraiche tilsat lidt ad gangen. Mælken tilsættes hvis cremen skal være tyndere. Konsistensen skal være som tynd cremefraiche. Den smages til med salt og peber. Ved serveringen anrettes salaten på et fad eller portionsanrettes på tallerkener: først spinaten, herpå cremen og til sidst fordeles tomaterne og løgene over.

Hjørring Amts biavlerforening


SYLTEDE VINBLADE 15 pæne store hele vinblade vaskes og skoldes i kogende saltvand, tages op og tørres af. En lage af 100 g honning 2 dl vineddike 2 laurbærblade 5 nelliker 1 stang kanel koges op med en håndfuld rosiner, ca. 30 min. til det er duftende aromatisk. Nelliker, kanel og laurbærblade tages op, og lagen med rosinerne hældes over bladene og bindes tæt til. Efter en uge kan man begynde at anvende dem. Vinbladene bruges til at svøbe om små varme retter, f.eks.: 1. kogte ris med hårdt stegte flæsketerninger vendt i karry og rosiner 2. okse-kalvehakkekød eller vildrester, hakkede hasselnødder og kogte ris, salt og hvidløg 3. små stumper fiskestykker let saltede, penslede med paprika-olie og lidt appelsinkød 4. hytteost og røræg, salt, peber og meget fint strimlet hvidkål. Disse fyldte vinblade varmes på panden i olie, smør eller evt. tomatsauce, alt efter til hvilket fyld de skal anvendes.

Hjørring Amts biavlerforening


Claus Meyer's Marengs

Ingredienser:      

175 gr mandelmel 75 gr sukker 75 gr Flormelis 4 cl sød hvidvin 1 tsk. honning 2 æggehvider Fremgangsmåde:

1. Mandelmel, sukker, honning samt halvdelen af vinen røres grundigt sammen over et svagt blus. 2. Resten af vinen kom mes ved og røres i. 3. Massen tages af blusset og køler af, æggehvider og flormelis røres i. 4. Massen kommes på ovnplader belagt med bagepapir - brug en dessertske eller knald dem op med sprøj teposens store tylle. 5. Bages 12 - 15 min. ved 170 grader.

Hjørring Amts biavlerforening


Festbrød og kommenboller Ingredienser:         

50 gr gær, 2 dl vand 2 dl letmælk 2 dl yoghurt naturel 1 spsk salt ½ spsk honning ½ kg sigtemel ca. 400 gr hvedemel æg til pensling kommen, birkes el andre frø

Fremgangsmåde: 1. Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt mælk og yughurt, som har køkkentemperatur, salt, honning og sigtemel. 2. Rør og slå dejen kraftigt, sigt hvedemel i og ælt den smidig. 3. Sæt dejen lunt og tildækket ca. 1 time. 4. Slå dejen ned og del den midt over. 5. Af den ene del rulles ovale boller. 6. Den anden deles i 2/3 og 1/3. 7. Af den store portion dej rulles en bolle, som klappes lidt flad. 8. Af den lille portion rulles ganske små boller, som lægges rundt om det store brød. 9. Snit de små boller halvt igennem. 10. En lille dejrest rulles ud og udstikkes i små figurer, som lægges ovenpå brødet. 11. Pensl boller og brød med pisket æg og lad dem efterhæve på plader med bagepapir ca. 30 min. 12. Bollerne drysses med kommen, birkes eller andre frø. 13. De bages ca. 10 min. ved 220 gr midt i ovnen. 14. Det store brød bages 30 - 35 min. ved 200 gr nederst i ovnen. 15. Brødene er velegnede til frysning.

Hjørring Amts biavlerforening


Grovflutes og grovboller

Ingredienser:        

50 gr gær ½ l vand 50 gr smør 2-3 tsk salt 2 tsk honning 1 dl havreklid 300 gr rugmel ca. ½ kg hvedemel

Fremgangsmåde: 1. Opløs gæren i lunkent vand og rør smel tet, noget afkølet smør, salt, honning, havreklid og rugmel i. 2. Rør dejen kraftigt og sigt hvedemel i efterhånden, til dejen kan æltes smidig. 3. Sæt den lunt og tildækket ca. 1 time. 4. Slå dejen ned og del den midt over. 5. Form en flute eller to af den ene del og boller af den anden. 6. Læg begge dele på plader med bagepapir. 7. Klap bollerne lidt flade, dyp et lille glas i melog tryk ned midt i hver bolle. 8. Skær skrå snit på flutes med en skarp kniv. 9. Lad brødene efterhæve ca. 30 min., pensl dem med lunkent vand og drys lidt grovmel eller havreklid over. 10. Bag 15-20 min ved 225 gr, lidt under midten af ovnen. 11. Brødene er velegnede til frysning.

Hjørring Amts biavlerforening


Formkage med jordbær

Ingredienser: Dej:          

150 gr smør/margarine 125 gr (1½dl) sukker 3 spsk flydende honning 2 store el. 3 små æg 200 gr (3 1/4 dl) mel 1 tsk bagepulver 1 tsk vanillesukker 250 gr jordbær 2 spsk flydende honning flormelis

Fremgangsmåde: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Rør blødt smør luftigt med sukker og rør honning i. Tilsæt 1 æg ad gangen og rør godt for hvert æg. Sigt mel med bagepulver og vanillesukker og rør det i. Bred dejen jævnt ud i en smurt meldrys set springform og lav en fordybning i midten. Fyld den med skyllede, pillede jordbær, skåret i halve eller skiver. Dryp honning over bærene og bag ca. 40 min. ved 180-185 grader. Dæk kagen med folie, når den er hævet og lysebrun, lad den stå lidt i formen og tag den ud. Sigt flormelis over kagen.

Hjørring Amts biavlerforening


Groft hvedebrød 2 brød

Ingredienser:         

½ L vand 1 dl knækkede hvedekerner 250 gr fuldkornshvedemel 50 gr gær 2-3 tsk salt 2 tsk honning 4 spsk olie ca ½ kg hvedemel æg til pensling

Fremgangsmåde: 1. Hæld kogende vand over kerner og fuldkornsmel og afkøl blandingen til den er let lunken. 2. Tilsæt den smuldrede gær og rør til den er opløst. 3. Rør salt, honning, olie og lidt af hvedemelet i. 4. Sigt resten af melet i og ælt en smidig dej, der sættes lunt til hævning 50-60 min. 5. Skær dejen midt over og form kugler, der klappes flade. 6. Fold kanterne ind så de mødes på midten. 7. Fold sammen på langs og rul dejen lidt frem og tilbage. 8. Læg brødene i smur-te forme og lad dem efterhæve 25-30 min. 9. Rids brødene på langs, pensl med æg og drys hvedekerner på. Bag 30-35 min. ved 200gr nederst i ovnen. 10. Brødene kan fryses.

Hjørring Amts biavlerforening


Groft valnøddebrød

Ingredienser:         

1 kg fuldkornshvedemel (el. grahamsmel) 50 gr gær 3 dl kærnemælk 3 dl varmt vand 2 spsk honning (ikke for store) 2 tsk fint salt 125 gr smør en håndfuld friske valnøddekerner

Fremgangsmåde: 1. Kom gæren i en røreskål. 2. Bland kold kærnemælk og varmt vand fra hanen og hæld det over gæren, rør til gæren er opløst. 3. Tilsæt honning og salt og så meget af mel, som maskinen/håndmixeren kan trække. 4. Slå det bløde smør ind i dejen, tilsæt de håndknuste valnøddekerner og ælt dejen færdig på bordet med det mel, der skal til (ikke for meget). 5. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, slå den ned og form den til tre lange, tynde brød. 6. Læg brødene på bagepapir på en plade og lad dem hæve i 20-30 min. bag dem ved 220 gr. i 30-35 min. Sprøjt koldt vand i den varme ovn med en vandforstøver, lige efter at brødene er sat ind og ovnen igen er kommet op på 220 gr. 7. Sigt efter ovnens bund under pladen og på siderne. 8. Lad brødet køle af og frys de to andre brød. 9. Brødet holder sig lækkert i flere dage og er faktisk bedst dagen efter bagning.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningkagehjerter

Ingredienser:         

400 gr honning 200 gr margarine 2 æg 500 gr mel 2 tsk natron 2 spsk koldt vand 2 tsk kanel 2 tsk kardemomme 25 gr. finthakket syltet appelsinskal Fremgangsmåde:

1. Honning og margarine smeltes i en gryde, afkøles til den er lunken. 2. Æg, mel, krydderier og opløst natron røres i, dejen hviler til næste dag. 3. Ælt dejen igennem på bordet, rul den ud, ca. 4 mm tyk, og udstik hjerter. 4. Der bages ved jævn varme, 190 grader i 8-10 minutter. 5. Hjerterne glaseres med æggehvideglasur; 2 æggehvider, 2 tsk eddike + flormelis. 6. Der pyntes med krymmel eller nødder. 7. Når glasuren er stiv lægges hjerterne i kagedåse og bør først spises 8 dage efter, ellers når de ikke at blive bløde under den sprøde glasur.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningkrans

Ingredienser:          

200 gr smør eller margarine 200 gr honning 85 gr sukker (1dl) 3 æg 240 gr mel 1 tsk bagepulver 2 tsk kanel 1 tsk ingefær 1 dl god appelsinmarmelade 40 gr syltet finthakket appelsinskal Fremgangsmåde:

1. 2. 3. 4. 5.

Smelt fedtstof, honning og sukker i en gryde - det skal ikke koge. Tag gryden fra varmen og lad det svale. Pisk æggene sammen og pisk dem herefter i honningmassen. Bland krydderierne og bagepulver i melet. Rør det i honningæggemassen skiftevis med appelsinmarmelade og syltet appelsinskal. 6. Kom dejen i en smurt form og bag honningkagen ved 175 gr. i ca. 1 time. 7. Kagen kan flækkes og lægges sammen med en god smørcreme, den smager også dejligt i skiver med smør på.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningroulade

Ingredienser:       

3 æg 100 gr sukker 3/4 dl honning 150 gr mel 1½ tsk bagepulver 1½ tsk kanel Reven skal af ½ citron

Fremgangsmåde: 1. 2. 3. 4.

Æg, sukker og honning piskes til tykt skum. Mel og krydderier vendes forsigtigt i. Dejen bredes ud på bagepapir og bages ved 200 grader i ca 10 min. Kagen vendes ud på sukkerdrysset papir, rulles sammen med smørcreme og abrikosmos.

Hjørring Amts biavlerforening


Nøddebrød

Ingredienser:          

25 gr gær 6 dl vand 2 dl eller 125 g ikke for groft fuldkornshvedemel eller grahamsmel 1 str spsk fint salt 1 spsk honning 2 håndfulde hasselnøddekerner 2 håndfulde rosiner 50 g blødt smør ca. 750 g pizzamel eller økologisk hvedemel 1 spsk olie eller smør til formen Fremgangsmåde:

1. Rør gæren ud i 38 grader varmt vand. 2. Rør rugmel og fuldkornshvedemel i. 3. Tilsæt salt og honning, hasselnøddekerner og rosiner samt det bløde smør. 4. Pisk dejen grundigt igennem, der må godt bruges maskine. 5. Til sæt gradvis hvedemel til passende, ikke for stiv konsistens, eller udfør æltningen på bordet med hænderne. 6. Dejen skal lige akkurat slippe bord og hånd. 7. Den almindeligste fejl ved brødbagning er nok, at der tilsættes for meget mel, så brødet bliver tungt. 8. Kom en spsk. olie i en passende skål. 9. Form dejen til en bold og vend den i olien. 10. Læg film direkte på dejen og lad den hæve til dobbelt størrelse. 11. Tryk dejen sammen og form den til 2 brød: tryk hver del flad og fold den i tre. Læg den med sammenføjningen sammen. 12. Tril brødet til passende længde og læg det med sammenføjningen nedad i en smurt brødform. 13. Lad brødene efterhæve, til de hvælver op over formen.

Hjørring Amts biavlerforening


14. Sæt dem i 225 grader varm ovn og kyl evt. 1 dl koldt vand på ovnbunden til at give et dampstød, som får brødene til at hæve ekstra meget og giver en brun, sprød skorpe. 15. Desværre afsætter vandet kalkaflejringer på ovnbunden, som så skal rengøres bagefter, men virkningen er god. 16. Vend brødene ud efter ca. 25 min. og giv dem yderligere 5-10 min med bunden i vejret. 17. Lad brødene køle af på en rist.

Hjørring Amts biavlerforening


NØDDELINSER.

Ingredienser:           

125 gr mel 100 gr smør 40 gr sukker 1 æggeblomme Fyld: 50 gr nøddekerner 25 gr smør eller margarine 25 gr sukker 1 spsk honning 1 dl fløde Fremgangsmåde:

1. 2. 3. 4. 5.

Hak smør og mel sammen til en grynet masse. Bland sukkeret i og tilsæt æggeblommen. Arbejd dejen hurtigt sammen med en ske og stil den koldt ½ time. Rul en pølse af 2/3 af dejen og skær denne ud i 12 - 13 stk. Beklæd et tilsvarende antal velsmurte linseforme og bag linserne halvt færdige ca. 8 min. ved 200 grader jævn varme). 6. Fyldet 1. Hak nødderne groft og bland dem med smør, sukker, honning og fløde. 2. Giv massen et opkog men kun et opkog. 3. Lad fyldet svale lidt af og fordel det så i de halvbagte kager. 4. Rul den sidste rest af dejen ud i brede strimler eller længder der passer med linseformens midterlinie. Læg et dejkryds over hver nøddelinse og bag kagerne færdige i endnu 10 min. ved 200 gr. (jævn varme). 5. Vend kagerne ud på en bagerist, når de er afkølet lidt. 1. Kagerne kan fryses bagt eller ubagt.

Hjørring Amts biavlerforening


Pan forte

Ingredienser.        

3½ dl nødder og mandler i blanding 75 gr syltet orangeskal 75 gr hakket sukat 50 gr mel ½ tsk. Kanel 1/4 tsk. Allehånde 100 gr honning (bedst er den flydende) 100 gr. Flormelis + ekstra til pynt

Fremgangsmåde: 1. Nødder, mandler, orangeskal og sukat hakkes meget fint (evt. På blender, men det må ikke pulveriseres), blandes med mel, kanel og allehånde. 2. Honning og flormelis smeltes i en gryde, til det er lige ved kogepunktet. 3. Hældes straks over nøddeblandingen og blandes godt rundt. 4. En springform fores med bagepapir, der smøres ydeligere med smør. 5. Dejen hældes i og glattes med en paletkniv dyppet i koldt vand. 6. Bages ved 150 grader i 35 minnutter, køles af i formen og vendes ud på flormelisdrysset bagepapir og drysses med mere flormelis på toppen.

Hjørring Amts biavlerforening


Pladebrød Ca. 20 snitter

Ingredienser:         

2 dl havregryn 1 dl havreklid 50 gr smør/margarine 4 dl vand 1 spsk salt 2 tsk honning 50 gr gær 2 dl mælk ca. 350gr mel Fremgangsmåde:

1. Bland havregryn, klid og smør i skiver i en skål og hæld kogende vand over. 2. Rør rundt og lad blandingen køle ned til lunken. 3. Rør honning og salt i. 4. Opløs gæren i lunken mælk og rør grynblandingen i. 5. Sigt hvedemel i til dejen kan sættes smidig og lad den hæve ca. 45 min. 6. Ælt dejen igennem igen og skrab den ud på et stykke bagepapir, der er fæstet til bordet med et par stykker tape. 7. Drys lidt mel over og rul dejen ud i bagepladestørrelse, træk papiret med dejen ind på pladen. 8. Marker snitter med en kniv, dyppet i mel, og lad dejen efterhæve tildækket 30-40 min. 9. Pensl med mælk eller æg og bag ca. 30 min ved 200 gr. lidt under midten i ovnen. 10. Afkøl på bageristen og bræk snitterne fra hinanden. 11. Kan fryses. 12.

Hjørring Amts biavlerforening


Nøddebrød

Ingredienser:          

25 gr gær 6 dl vand 2 dl eller 125 g ikke for groft fuldkornshvedemel eller grahamsmel 1 str spsk fint salt 1 spsk honning 2 håndfulde hasselnøddekerner 2 håndfulde rosiner 50 g blødt smør ca. 750 g pizzamel eller økologisk hvedemel 1 spsk olie eller smør til formen Fremgangsmåde:

1. Pisk dejen grundigt igennem, der må godt bruges maskine. 2. Til sæt gradvis hvedemel til passende, ikke for stiv konsistens, eller udfør æltningen på bordet med hænderne. 3. Dejen skal lige akkurat slippe bord og hånd. 4. Kom en spsk. olie i en passende skål. 5. Form dejen til en bold og vend den i olien. 6. Læg film direkte på dejen og lad den hæve til dobbelt størrelse. 7. Tryk dejen sammen og form den til 2 brød: tryk hver del flad og fold den i tre. Læg den med sammenføjningen sammen. 8. Tril brødet til passende længde og læg det med sammenføjningen nedad i en smurt brødform. 9. Lad brødene efterhæve, til de hvælver op over formen. 10. Sæt dem i 225 grader varm ovn og kyl evt. 1 dl koldt vand på ovnbunden til at give et dampstød, som får brødene til at hæve ekstra meget og giver en brun, sprød skorpe. 11. Desværre afsætter vandet kalkaflejringer på ovnbunden, som så skal rengøres bagefter, men virkningen er god. 12. Vend brødene ud efter ca. 25 min. og giv dem yderligere 5-10 min med bunden i vejret. 13. Lad brødene køle af på en rist.

Hjørring Amts biavlerforening


NØDDELINSER.

Ingredienser:    

125 gr mel 100 gr smør 40 gr sukker 1 æggeblomme

Fyld:     

50 gr nøddekerner 25 gr smør eller margarine 25 gr sukker 1 spsk honning 1 dl fløde Fremgangsmåde:

1. 2. 3. 4. 5.

Hak smør og mel sammen til en grynet masse. Bland sukkeret i og tilsæt æggeblommen. Arbejd dejen hurtigt sammen med en ske og stil den koldt ½ time. Rul en pølse af 2/3 af dejen og skær denne ud i 12 - 13 stk. Beklæd et tilsvarende antal velsmurte linseforme og bag linserne halvt færdige ca. 8 min. ved 200 grader jævn varme).

Fyldet: 1. Hak nødderne groft og bland dem med smør, sukker, honning og fløde. 2. Giv massen et opkog men kun et opkog. 3. Lad fyldet svale lidt af og fordel det så i de halvbagte kager. 4. Rul den sidste rest af dejen ud i brede strimler eller længder der passer med linseformens midterlinie. Læg et dejkryds over hver nøddelinse og bag kagerne færdige i endnu 10 min. ved 200 gr. (jævn varme). 5. Vend kagerne ud på en bagerist, når de er afkølet lidt.

Hjørring Amts biavlerforening


RUGBRØD ( 2 STK ).

Ingredienser: Del 1:     

750 gr. groft mel 750 gr. hvedemel 5 tsk. salt 1 ½ L varmt vand 1 portion surdej

Del 2:     

700 gr. knækkede rugkerner 200 gr. hørfrø 200 gr. solsikkekerner 1 malt eller hvidtøl 2 ½ dl. vand Fremgangsmåde:

1. Del 1 røres sammen og henstår under klæde i ca. 24 timer. 2. Del 2 tilsættes. Fyldes i 2 rugbrødsforme - (tag en portion surdej fra - ca. 2 cm fra kanten) - hæver i 3 timer. 3. Bages i 2 timer ved 200 grader tildækket med bagepapir.

Hjørring Amts biavlerforening


Sienakage

Ingredienser:          

200 gr. smuttede ristede mandler 50 gr. kandiserede abrikoser i tern 50 gr. kandiseret ananas i tern 50 gr. syltet appelsinskal eller pomerans i tern 100 gr. mel 1 spsk kakao 1 tsk. kanel 60 gr. god mørk chokolade 75 gr. sukker 1½ dl. honning Fremgangsmåde:

1. 2. 3. 4.

Bland mandler og frugt i en skål. Sigt melet blandet med kakao og kanel over og bland det hele. Smelt chokoladen. Kom sukker og honning i en gryde og lad det småsnurre under omrøring 4-5 minutter. 5. Bland honningen og den smeltede chokolade med mandler og frugt det skal gå hurtigt - og fyld med det samme kagen i en velsmurt meldrysset springform 20-22 cm i diameter, med bagepapir i bunden. 6. Bag kagen ved 160 grader 30-35 minutter. 7. Tag den ud og lad den afkøle lidt i formen, før den flyttes over på en bagerist og afkøler helt.

Hjørring Amts biavlerforening


Skovkage med bær (8 stykker) Ingredienser:            

2 hele æg I æggehvide 65 g sukker 120 g hvedemel l tsk, bagepulver I tsk. vanillesukker revet skal af 1 appelsin 25 g smuttede, hakkede mandler 200-250 g bær, f.eks. hindbær, ribs og solbær (evt. frosne skovbær) 2 spsk. flydende akaciekonning saft af l appelsin (ca 3/4dl)

Fremgangsmåde: 1. Kom æg, æggchvide og sukkcr i en stor skål, op pisk dct med elpiskeren til en tyk cremet masse. 2. Sigt mel, bagcpulver og vanillesukkcr sammen, og vend det forsigtigt i æggene sammen med appelsinskal. 3. Der må ikke piskes i, efter at melct er kommet i, da kagen ellers bliver sej. 4. Fordel dejen i cn smurt springform, diameter 20-22 cm. 5. Drys først mandlerne på, og fordel bærrene ovcnpå. 6. Hæld til sidst honningen over i en tynd stråle. 7. Bages midt i ovnen ved 200C i ca. 25 min. til overfladen er lysebrun og Fast. 8. Prik kagen med en gaffel og dryp appelsinsaften over. 9. Lad den trække mindst I time. 10. Skær kagen i portionsstykker cller tag hele formen med.

Hjørring Amts biavlerforening


Sommer honningbrød Ingredienser:         

125 gr. honning 75 gr smør 4 æg 150 gr lys farin 250 gr hvedemel 2 tsk. bagepulver 2 tsk stødt nellike 1 tsk ingefær 4 spsk hakket appelsinmarmelade Fremgangsmåde:

1. Smelt honning og smør i en gryde ved svag varme. 2. Rør blandingen ensartet og lad den afkøle, til den er lunken. 3. Pisk æggene sammen med farin til det er lyst og let og rør honning /smør blandingen i. 4. Bland melet med bagepulver, nelliker og ingefær sigt det i. 5. Tilsæt appelsinmarmeladen og rør dejen sammen. 6. Hældes i en sandkageform, foret med bagepapir, og sættes i ovnen ved 170 gr. i ca en time. 7. Afkøles i formen. 8. Opbevares i plastpose i køleskabet. 9. Spises med smør.

Hjørring Amts biavlerforening


Æbletærter med honning 4 Pers. Ingredienser: Dej:    

200 gr. mel 1 knivspids fint salt 100 gr smør ½ - 3/4 dl koldt vand

Fyld:  

1 kg æbler 4 spsk flydende honning Fremgangsmåde:

1. Bland mel og salt, findel smørret heri med fingrene, så det minder om reven ost. 2. Saml dejen med koldt vand. 3. Lad dejen hvile en halv time. 4. Del den i fire portioner og rul hver portion ud til runde plader, der passer i størrelse til den desserttallerken, de skal serveres på. 5. Skræl æblerne og skær dem i papirtynde skiver. 6. Læg skiverne i vand, efterhånden som de skæres, så bliver de ikke mørke. 7. Læg dejpladerne på bagepapir lagt på bagepladen. 8. Bøj kanterne lidt op og læg æblerne i et smukt mønster på tærtebunden og kom honning på. 9. Sæt tærterne i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min. 10. Der kan evt. hældes lidt honning på inden servering. 11. Tærten smager godt med is til.

Hjørring Amts biavlerforening


BAGTE HONNINGÆBLER ( 4 STK) 4 stk. ikke for små, saftige æbler 2 spsk. flydende honning 30 g bløde abrikoser 30 g rosiner 20 g hakkede valnøddekerner 10 g blødt smør Hak eller klip abrikoserne i meget små terninger. Hak rosinerne groft. Bland begge dele med valnødder og halvdelen af honningen. Massen skal lige hænge sammen, men være fast. Vask æblerne og stik kernehusene ud. Sæt æblerne i et lille ovnfast fad, og kom frugtblandingen i hullerne. Det må gerne toppes op. Gnid æblerne med lidt smør. Bag dem midt i en 200° varm ovn i ca. 20 min. Server æblerne varme eller lune.

Hjørring Amts biavlerforening


ÆBLETÆRTE 3½ dl hvedemel (200 g) hakkes sammen med 200 g smør/margarine 1 tsk. eddike 4½ spsk. vand til dejen er smidig, stilles i køleskab. Dejen rulles ud og beklæder en bradepande. Faste sure æbler skrælles og lægges i tynde skiver, som skæl ud på den næsten bagte dej (10 min.) 50 g smør 100 g honning og den fint revne skal af 1 appelsin røres lunt sammen og pensles over æblerne og bages til æblerne er klare og let farvede.

Hjørring Amts biavlerforening


Arabisk honningkage 75 gr smør 3 æg 125 gr sukker 2 tsk. vanillesukker 3 spsk fløde 150 gr mel 2 tsk. bagepulver

Mandelglasur: 100 gr smør, 80 gr sukker, 80 gr honning, 2 spsk. fløde, 100 gr mandelflager, ½ tsk. kanel, skallen fra en ½ appelsin i strimler

Lad smøret smelte og afkøle. Pisk æggene skummende og lyse med sukker og vanillesukker. Tilsæt det smeltede, let afkølede smør og fløden. Mel og bagepulver blandes og røres i. Smør en tærteform på 26 cm i diameter, fyld dejen i og glat overfladen ud. Kagen bages i en 200 grader varm oven på anden nederste rille i 10-12min. Imens blandes ingredienserne til mandelglasur i en gryde og gives et kort opkog. Tag kagen ud af ovnen og fordel mandelmassen på den forbagte kage. Lad kagen bage yderligere i 1215min. Tag kagen ud af ovnen og lad den stå i formen et par min., inden den tages ud og afkøles på rist.

Hjørring Amts biavlerforening


Bistik ca. 40 stk Mørdej: 300 gr mel 75 gr malede hasselnødder 1 stort æg 100 gr sukker 2 tsk vanillesukker 150 gr smør Rør mørdejen og put denne i en plastpose og lad den ligge ½ time i køle skab. Fyld: 5 spsk. honning 100 gr smør 125 gr sukker 200 gr smuttede mandler (høvlede) Bland honning, sukker og smør i en gryde og rør rundt, tilsæt mandelskiverne, giv blandingen et opkog og tag gryden af varmen. Lad fyldet køle af. Bagepapir lægges nu i en bradepande og dejen rulles ud i 2 mm' s tykkelse. Dejen pensles med mælk. Fyldet fordeles på dejen med en kniv. Bagetid: 180 - 200 grader i ca. 20 min. Lad kagen køle af på bradepanden inden du skærer kagen i snitter med en skarp kniv. En ekstra delikatesse: Kanterne kan dyppes i overtrækschokolade.

Hjørring Amts biavlerforening


Blød honningkage 4 æg 225 gr honning 100 gr sukker 250 gr mel 2 tsk. bagepulver ½ tsk nelliker ½ tsk. ingefær 25 gr syltet appelsinskal, finthakket. 3 æggeblommer, 1 helt æg, sukker og honning piskes til tykt skum. Mel og krydderier blandes, og vendes i sammen med de piskede hvider. Dejen fyldes i en lille bradepande og bages ved 150 grader i ca. 45 minutter. Pyntes med chokoladeovertræk.

Hjørring Amts biavlerforening


Boller med honning 50 gr gær 3 dl kærnemælk 2 spsk. vindruekerneolie 1 tsk. salt 1 tsk. honning 2 spsk. pizza eller pastamel 2 spsk. havreklid 2 spsk. hørfrø 2 spsk. solsikkekerner 175 gr. grahamsmel 175 gr. hvedemel Varm kærnemælken op til svagt lunken - den må ikke varmes så meget, at den skiller. Hæld den over smuldret gær og rør, til gæren er opløst. Tilsæt olie, salt, honning, pizza /pasta-mel samt havreklid, hørfrø og solsikkekerner. Rør grahamsmel i dej blandingen og tilsæt hvedemel lidt ad gangen, til dejen kan æltes smidig. Sæt den lunt og tildækket til hævning ca. 40 min. Slå dejen ned og form den til to ruller som hver skæres i otte stykker. Rul dem til boller, som lægges til efterhævning ca. 20 min. på plade med bagepapir. Sigt lidt mel over bollerne og bag dem 12-15 min ved 210-220 grader midt i ovnen. Læg bollerne på bagerist til afkøling. De er velegnede til frysning.

Hjørring Amts biavlerforening


BRØD MED HONNING 1 dl lunkent vand 2 dl kærnemælk 50 g gær ½ tsk. Salt 1 spsk. dansk honning 250 g amerikansk hvedemel 50 g grahamsmel 1 håndfuld solsikkekerner 1 håndfuld hørfrø 1 håndfuld sesamfrø Lun vand og kærnemælk og rør gæren ud i blandingen. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør blandingen sammen til en havregrødslignende masse, som derefter kommes i en smurt bradepande (30x24 cm) og hæver i ½ time. Bages i 20 min. ved 250 °.

Hjørring Amts biavlerforening


BRUNSVIGER MED HONNING 2 dl mælk, hvori 25 g gær opløses sammen med 1 tsk. salt 1 tsk. sukker ½ tsk. kardemomme dette hældes ned i 300 g mel, røres sammen og hæver i ¾ time. Bankes flad og rulles ud i smurt bradepande I en kasserolle lunes 100 g smør/margarine sammen med 100 g honning 1 tsk. kanel ½ tsk. salt til det er flydende. Dette fordeles over dejen. Denne hæver 20 min. Umiddelbart inden bagningen pudres dejen med ca. 50-75 g mørk farin og bages derpå ved 200-225° i ca. 15 min. Skæres ud i firkanter

Hjørring Amts biavlerforening


GIFFELHORN 24 stk. 2 dl kaffefløde varmes til ca. 37° 25 g gær smuldres i 8-9 dl hvedemel hældes i en skål med 3 spsk. sukker og 1 tsk. Salt hæld gærfløden i og rør 1 æg 75 g smeltet smør i efterhånden hæver 20 min. Fyld af: 3 spsk. honning 2 spsk. smør 1 dl hakkede nødder røres sammen. Ælt dejen grundigt, del i 3 kugler. Rul ud til 3 tynde runde deje. Skær hver flade i 8 dele (som lagkagesnitter), læg en klat fyld på hver trekants bredeste del og rul sammen mod spidsen. Bøj rullerne let og pensel med et sammenpisket æg. Bag på velsmurt plade 250° i ca. 8 min.

Hjørring Amts biavlerforening


Grovflutes 50 gr gær ½ l vand 50 gr smør 2-3 tsk salt 2 tsk honning 1 dl havreklid 300 gr rugmel ca. ½ kg hvedemel

Opløs gæren i lunkent vand og rør smel tet, noget afkølet smør, salt, honning, havreklid og rugmel i. Rør dejen kraftigt og sigt hvedemel i efterhånden, til dejen kan æltes smidig. Sæt den lunt og tildækket ca. 1 time. Slå dejen ned og del den midt over. Form to-tre flute. Læg dem på plade med bagepapir. Skær skrå snit på flutes med en skarp kniv. Lad brødene efterhæve ca. 30 min., pensl dem med lunkent vand og drys lidt grovmel eller havreklid over. Bag 15-20 min ved 225 gr, lidt under midten af ovnen. Brødene er velegnede til frysning.

Hjørring Amts biavlerforening


Gulerodsbrød 50 gr gær 3 dl vand 1 dl kvark 2 tsk salt 1 tsk honning ½ l renve gulerødder ca. 3/4 kg hvedemel

Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt salt, kvark, honning og skrællede gulerødder. Rør ca. halvdelen af melet i og rør dejen godt sammen. Sigt resten af melet i og ælt dejen smidig. Sæt den til hævning 40-50 min. Slå dejen ned, del den midt over og klap firkantede plader på bageformenes længde. Fold kanterne ind, så de mødes på midten, fold en gang til på langs og rul dejen lidt frem og tilbage. Læg rullerne i smurte bageforme (1½L), efterhæv ca. 30 min. og pensl brødene med mælk eller vand. Bag i 35-40 min ved 190-200 gr nederst i ovnen.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningæblekage 200 gr. smør 125 gr. lys farin 5 spsk. honning 4 æg 300 gr. mel 3/4 tsk nelliker 1 ½ tsk bagepulver ca. 350 gr. syrlige æbler 1 glas syltede ingefær Smør Skræl æblerne og skær dem i små terninger. Rør smør, farin og honning godt. Rør æggene i et af gangen. Bland mel, bagepulver og nelliker og bland det i dejen sammen med æblerne. Fyld dejen i en velsmurt form (ca. 1 ½ l). Bag kagen ca. 1 time ved 175 gr. på nederste ovnrille. Honningkagen er pyntet med en dækkende glasur, der er tilsat lidt smør samt syltet ingefær.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningbolcher 100 gr. honning 100 gr. druesukker 350 gr. sukker 1 dl. vann Hell det hele i en kjele med lokk og la det koke opp. La det koke til du ser at dampen begynner å avta. Sett termometeret ned i kjelen og mål temperaturen. Ikke rør i kjelen eller løft på lokket før termometeret settes i. La massen bli 162 grader Celsius. (Ikke under 157 og ikke over 165) Smør alle deler, også hanskene, inn med olje. Tømm massen på teflonfolien og vent til det begynner å danne seg en hinne på massen. Begynn å elte/arbeide massen til den får en myk konsistens. (Som leire eller en fast brøddeig.) Ta stykker av massen og form som en fingertykk pølse. Klipp pølsen opp i passende stykker med en saks. La bitene falle ned på en kald plate, f.eks. en stekeplate fra bakerovnen. Massen bør være så kald at bitene ikke endrer form når de faller ned. Hold bitene fra hverandre, de kleber seg lett sammen før de blir kalde.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningbomber 150 gr sukker 200 gr honning 60 gr smør eller margarine 2½ tsk bagepulver 400 gr mel 125 gr mandler 1 tsk st. nelliker 1 tsk st. kanel 2 æg Varm sukker, honning og smør i en gryde, til det smelter og lad det afkøle. Bland mel med bagepulver, de hakkede mandler, nelliker og kanel. Tilsæt honningmassen og æggene. Ælt dejen godt igennem og lad dejen hvile natten over i køleskabe. Form dejen til kugler på størrelse med valnødder. Sæt kuglerne på en smurt plade og bag dem i en varm ovn ved 170 gr. i ca. 12 min. Lad bomberne afkøle på en bagerist.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningformkage 150 gr smør 1 dl honning 3 æg 150 gr hvedemel 3 spsk kartoffelmel 2 tsk bagepulver 50 gr valnøddekerner ½ citron flormelis

Smelt smørret, rør honning i og lad det køle noget af. Pisk æggene sammen og rør dem i smørret. Sigt de to melsorter sammen med bagepulver, og rør det i blandingen sammen med saft og fintreven skal af ½ citron og hakkede valnøddekerner. Fyld dejen i en smurt. raspdrysset bageform 1-1½l og bag 35-40 min ved 175-180 gr nedert i ovnen. Lad kagen stå lidt i formen, vend den ud til afkøling på en bagerist og sigt flormelis over.

Hjørring Amts biavlerforening


Honninghjerter, små 500 g, honning 250 g. lyst muscovado-sukker 125 g. smør 2 æg. 30-40 g. hakket sukat 30-40 g. hakket Appelsinskal 1 tsk. stødte nelliker 2 tsk. kanel 1,5 spsk. bagepulver 1 kg. mel 200 g. mørk chokolade til overtræk. Smelt honning, sukker og smør i en gryde og lad blandingen køle af. Pisk æggene i og til sæt sukat, appelsinskal og krydderier, sigt bagepulver i sammen med melet. kom det i smørblandingen og rør godt. Lad dejen hvile koldt, til den er fast. Rul den ud i 1 cm. tykkelse og udstik små hjerter. Bag dem ved 210 grader i 10 min. og køl af. Stryg dem med smeltet chokolade og læg dem i dåser. kan pyntes med røde papirhjerter.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningingefærkage 100 gr smør 225 gr honning 1 ½ dl mælk 450 gr mel 1 knsp. salt 2 tsk. bagepulver 3 tsk. stødt ingefær 100 gr. rosiner 50 gr. syltet appelsinskal 2 æg

Glasur: 100 gr. flormelis 2-3 spsk. ingefærlage 25 gr. blødt smør 1-2 tsk syltet ingefær Smelt smør, honning og mælk i en gryde og afkøl det lidt. Bland mel, salt, bagepulver, ingefær, rosiner og appelsinskal i en skål. Pisk æggene og honningblandingen i. Kom dejen i en smurt form og bag kagen 1-1/4 time ved 175 gr på nederste ovnrille. Afkøl kagen på en bagerist. Rør glasuren sammen og smør den på kagen. Pynt med små stykker syltet ingefær og lad glasuren stivne.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningkage a'la meyer 450 gr. honning 450 gr. sirup 500 gr. brun farin 6 sammenpiskede æg ½ L kærnemælk ½ kg hvedemel 4 tsk. citron 4 tsk bagepulver 4 tsk. stødt kanel 4 tsk. stødt ingefær 4 tsk. stødt nellike skal af 2 appelsiner saft af 1 appelsin. Honning, sirup samt brun farin varmes op og køles af igen. Piskes grundigt sammen med æggene og kærnemælken til det er glat. Tilsættes til sidst alt tørstoffet som vendes forsigtigt i. kagen bages ved 150 gr. i ca. en time.

Hjørring Amts biavlerforening


HONNINGKAGE FRA 1805 8 hele æg 1,5 kilo honning 500 g. farin 500 g. mel 100 g. kartoffelmel 3 tsk. bagepulver 2 tsk. stødt anis 2 tsk. stødt nelliker 2 tsk. pommeransskal 200 g. hakkede mandler Æg, honning og farin piskes hvidt og skummende alt andet blandes i. bages i 5 kvarter ved 160-170 grader. Kan bages i en ler urtepotte, som er beklædt med folie indeni. Kagen smørres med dejlig smørcreme som røres af smør og blød honning med en spsk. cacao og lidt vannille sukker.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningkage med honningglasur 250 g honning 1 dl yoghurt 1 dl olie 350 g mel 2 tsk bagepulver Glasur: 100 g honning 25 g smør

Rør honning, yoghurt og olie sammen. Bland mel og bagepulver sammen og rør det i honningmassen. Fyld dejen i en smurt form og sæt den i ovnen ved 180 grader i ca. 20 min. Kog honning og smør igennem ca. 5 min., til det bliver gyldenbrunt. Lad glasuren afkøle et par min., før den hældes over kagen.

Hjørring Amts biavlerforening


GAMMEL FRANSK HONNINGKAGE 8 hele æg røres skummende med 125 g melis 750 g mel blandes med 1 søsterkagebagepulver 1 pose hakket pomeransskal ca. 50 g hakket sukat 100 g korender 100 g tørrede abrikoser, hakkede 150 g hakkede hasselnødder eller mandler 1 dessertske kanel 1 dessertske ingefær 1 dessertske stødt nellike 1 dessertske reven citronskal 750 g smeltet honning 250 g smeltet margarine eller smør og til sidst kommes massen i. Bages i bradepande ved 175° . Kan også fordeles i mindre lave aluminiumforme. Når kagen er afkølet, pakkes den ned i plastfolie helt tæt og kommes i køleskab, hvor den gemmes, gerne en måned, så smager den bedst. Kan holde fra jul til påske og smager herligt i skiver med koldt smør på. P.S. Når den bruges til julegløgg, glaseres den i festlige farver og mønstre.

Hjørring Amts biavlerforening


LAILA'S HONNINGKAGE 250 G. honning 150 g. margarine 150 g. rørsukker 3 dl. kærnemælk 2 æg 500 g. hvedemel 2 tsk natron 2 tsk. kanel 1 tsk ingefær abrikosmarmelade chokolade valnødder Honning, margarine og rørsukker varmes. Massen afkøles Kærnemælk røres i lidt efter lidt. Æg tilsættes. Mel, Natron og krydderier sigtes sammen og tilsættes. Dejen bredes ud i en bradepande (20-30 cm.) og bages 25-30 min ved 170 grader. Afkøles, flækkes og lægges sammen med abrikosmarmelade. Overtrækkes med chokolade og pyntes med valnødder.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningkage 150 g blødt smør 200 g råt rørsukker 1½ dl fast, dansk honning 3 æg (vægtklasse 3) 250 g hvedemel 1 spsk bagepulver 1 spsk kanel 1 tsk stødt nellike 1 tsk stødt muskatblomme 1 spsk groft knuste fennike- eller anisfrø (kan udelades) 100 g smeltet chokolade til pynt

Pisk smør og sukker skummende, smelt, afsval og rør honningen i dejen og pisk æggene i ét ad gangen. Bland mel, bagepulver og krydderier og vend melblandingen i dejen, der fyldes med i en velsmurt, let raspet aflang, firkantet eller rund form (1½ liter). Bages ved 175 grader i ca. 1 time, til den er fast i midten. Tag kagen ud og lad den afkøle, før den pyntes.

Hjørring Amts biavlerforening


Små honninghjerter til julegløggen 500 g. honning 500 g. farin 60 g margarine 4 æggeblommer 1200 g. mel 1 spsk kanel 1 spsk nelliker 1/2 spsk kardemomme skal af en citron 1/2 pose pommeransskal 125 g. mandler 4 strøgne tsk. natron Honning, farin og margarine smeltes og afkøles, æggeblommerne røres i krydderier blandes med halvdelen af melet, mandlerne hakkes citronen rives, og det hele æltes sammen, med resten af melet. Dejen trilles i små kugler og bages ved 150.170 grader i 10-15 min. Må ikke blive for hårde.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningsesamboller 16 stk. 25 g. smør 3 dl. vand 25 g. gær 1 tsk. salt 1 spsk. honning 2 spsk. sesamfrø 2,5 dl. grahamsmel 5,5 dl. hvedemel Smør smeltes, og gæren opløses i smør og vand. de øvrige engredienser tilsættes. forhæves i en time og formes til flade boller. Efterhæver i ca. 20 min. Bages ved 200 grader i 20 min. Velegnede til burgerboller.

Hjørring Amts biavlerforening


Hyldebærboller 50 gr gær 4 dl usødet ufortyndet hyldebærsaft 3 spsk honning 700 gr hvedemel 1 tsk salt 3 spsk olie 1 dl solsikkekerner 1 dl sesamfrø Lun hyldebærsaften og opløs gæren heri. Tilsæt honning, salt, olie, solsikkekerner, sesamfrø og hvedemelet lidt efter lidt. Ælt blandingen godt igennem og stil den til hævning på et lunt sted ca. 45 min. Ælt atter dejen igennem og form den til boller, som sættes på en smurt bageplade og stilles til efterhævning ca. 15 min. Bag bollerne i en 200 grader varm ovn ca. 15 min.

Hjørring Amts biavlerforening


Ingefærringe 85 gr smør eller margarine 3 spsk sukker 85 gr sirup 40 gr honning 1 æg 375 gr mel ½ tsk natron 1 spsk stødt ingefær 2 tsk stødt kanel 2 tsk reven citronskal 2 tsk reven appelsinskal Pynt: æggehvide rosiner coktailbær Smelt fedtstof, sukker, sirup og honning i en gryde. Lad det svale lidt. Bland resten af ingredienserne i melet og kom det i fedtstofsukkermassen. Ælt dejen sammen. Lad den svale lidt, så den er nemmere at udrulle. Rul ud til en ½ cm tyk plade og udstik ringe. Pensl med æggehvide og sæt små stykker coktailbær og rosiner på. Bag ved 200 gr. i 6 - 8 min.

Hjørring Amts biavlerforening


Italiensk brød ½ l lunkent vand 50 g gær 1 spsk. salt (strøget) 1 spsk. olivenolie 1 spsk. flydende honning 750 g pizzamel, gerne iblandet lidt durummel Gæren opløses i det lunkne vand i et fad. Tilsæt salt, honning, olivenolie og derefter melet lidt efter lidt. Dejen skal være fugtig og blød. Lad den hæve en times tid Dejen slås ned og deles i to stykker, som formes til kugler. Sæt kuglerne tæt sammen på en bageplade med bagepapir, pensl dem med olivenolie og dæk med plastfolie. Lad brødet efterhæve en halv time. Bages ved 225 gr. i ca. 25 min. Italiensk brød er godt til alt, aftensmaden som tilbehør, til morgenmaden, så behøver man ikke mere. Et brød med en god krumme.

Hjørring Amts biavlerforening


Italiensk marengs: 175g sukker 4 æggehvider 1 tsk honning ½ dl vand. Souffle: 75 g blødt smør, gerne usaltet 170 + 30g god,mørk chokolade, gerne Le NoirGastronomie 61% kakao ellerPurCaraibes 66% kakao ½ vanillestang, gerne polynesisk 1½ tsk lysristede aromatiske kaffebønner(gerne Single Estate Ipanema, Minas Gerais fra Brasil) 15 gr kakao 1 spsk hvedemel 4 æggeblommer lidt smeltet smør. Kom sukker, honning og vand i en tykbundet gryde og varm det langsomt op, til alt sukkeret er opløst. Kog derefter sukkerlagen, til den er 121gr. varm eller til en dråbe sukkerlage bliver til en blød kugle på bunden af et glas koldt vand. Det tager ca. 5 min. Tag gryden af blusset. håndpiskeren arbejder langsomt. Pisk indtil marengsen har stuetemperatur. Hvis den ikke skal bruges lige med det samme, skal den dækkes til og stilles køligt.

Hjørring Amts biavlerforening


Birgittes julekage 500 g honning 250 g farin 3 stk æg 2 tsk natron 2 tsk bagepulver 2½ dl kærnemælk ¾ kg mel kanel – nellike – ingefær 250 g hakkede figner solsikkekerner 1 glas orangemarmelade Bages på midterste rille ved 200° i godt en time. Kagen skal være absolut bagt, da den ellers falder sammen. Den gemmes i pergamentpapir et koldt sted en måneds tid og spises skiveskåret med koldt smør på.

Hjørring Amts biavlerforening


Kanelroulade Denne roulade rulles, før den bliver helt kold, så fyldet skal røres sammen, mens kagen bages. Bund 2 æg 50 g farin 1-2 tsk kanel ½ tsk ingefær 100 g sirup/honning 125 g mel 1 tsk bagepulver,, Fyld: 150 g flødeost (ligth) 150 g honning evt. lidt reven citronskal Pisk æggeblommerne med farin og krydderier til massen er luftig. Tilsæt sirup eller flydende honning, pisk igen og rør mel, bagepulver og de stivpiskede æggehvider i dejen. Bred dejen ud i et jævnt lag på bagepapiret, og bag kagen ved 160 gr. i et kvarters tid. Flødeost og honning piskes luftigt og smages evt. til med en anelse revet citronskal. Bunden tages ud af ovnen, evt. kanter skæres af, og den rulles let sammen, når papiret er fjernet. Rul den ud igen, bred fyldet ud og rul rouladen rigtigt sammen. Stil den i køleskabet, indtil den skal bruges.

Hjørring Amts biavlerforening


KONFEKTKAGE I FORM Rør 200 g smør 1 dl sukker 1 dl honning til skum. Tilsæt 1 lille bæger hytteost, til det hele er jævnt 2 store eller 3 små æggeblommer røres i ét ad gangen. Kom 4 spsk. appelsinmarmelade 100 g fint hakkede nødder 8 fint hakkede figner 10 tilsvarende hakkede sveskeblommer i. 4 dl mel blandet med 2 tsk. Bagepulver røres i, og til sidst vendes de stiftpiskede æggehvider forsigtigt i. Hældes i velsmurt randform og bages ved knapt 200° i godt en time. Smager godt med citronglasur af 2 dl flormelis plus citronsaft.

Hjørring Amts biavlerforening


Krydder honningkage

250 gr honning 125 gr sukker eller mørk farin 150 gr margarine 500 gr mel 3 dl kærnemælk 1 krydderibagepulver Honning, sukker og margarine smeltes i en gryde og afkøles. Heri blandes mel, kærnemælk og krydderibagepulver. Dejen hældes i en bradepande eller lagkageforme og bages ved ikke for stærk varme Ca. 175 gr indtil de er bagte.

Hjørring Amts biavlerforening


KRYDRET TE KAGE. 250 gr hvedemel 250 gr honning 1 tsk kanel 1 tsk muskatnød 1 tsk natron ½ tsk nelliker ½ tsk salt 1 dl mælk Mælk og honning varmes op så honningen smelter, deri røres alle de tørre ingredienser. Dejen hældes i en smurt brødform, og bages 30-40 min. ved 175 grader.

Hjørring Amts biavlerforening


Kuvertbrød med birkes 2½ dl lunkent vand 50 g gær ½ dl solsikkeolie 1 tsk salt 1 tsk honning 2 sammenpiskede æg ½ dl birkes 100 g grahamsmel 500-600 g hvedemel Rør gæren i lidt af det lune vand. Tilsæt resten af vandet, olie, salt, honning, æg, birkes og det meste af melet. Ælt dejen blank og smidig og lad den hæve lunt med et klæde i 1 time. Ælt dejen igennem evt. med ekstra mel og form til 12 boller. Lad dem hæve 15 minutter på en smurt bageplade, før de pensles med æg og drysses med birkes. Bag bollerne gyldne i en varm ovn, 225 grader i 12-15 minutter.

Hjørring Amts biavlerforening


LANDBRØD MED SURDEJ. Surdej af: 100 gr. rugmel 2 dl. kærnemælk

Dejmasse 200 gr. surdej 3 ½ dl. kærnemælk 1 tsk salt 1 barneske honning 300 - 400 gr. amerikansk hvedemel Surdejen blandes og drysses med ½ tsk salt. Henstår i 2 døgn et lunt sted uden træk og under klæde, er derefter klar til brug. Dejmassen røres godt sammen og æltes med mel på bordet til en lind masse, der dog ikke hænger i. Formes til en rund kugle og hæver ca. 12 timer et køligt sted uden træk (ca. 18 grader). Bages herefter ½ time ved 200 grader.

Hjørring Amts biavlerforening


NØDDESNITTER Ca. 45 stk. Mørdej 300 g mel 75 g malede hasselnødder 1 stort æg 100 g sukker 2 tsk. Vanillesukker 150 g margarine Fyld 5 spsk. Honning 100 g margarine 125 g sukker 200 g smuttede, skiveskårne mandler Endvidere 1 spsk. Mælk 100-150 g overtrækschokolade Først laves mørdejen. Bland mel, nødder, sukker og vanillesukker i en skål. Heri smuldres margarinen, saml dejen med ægget og stil den i køleskab i ca. ½ time. Dejen udrulles ca. 2 mm tyndt til en plade på 30x38 (en bageplade) og pensles med mælk. Til fyldet blandes honning, margarine og sukker og koges et par minutter, hvorefter mandelskiverne tilsættes. Lad fyldet køle af, inden det hældes på dejen. Kagen bages i en forvarmet ovn i ca. 20 min. ved 180-200°. Lad kagen køle lidt, inden den skæres ud i små trekanter. Stykkerne lægges på en rist, og når de er helt afkølede, dyppes alle tre spidser i overtrækschokolade – og nu ligner de det fineste bagerbrød og smager herligt. De er tilligemed fryseegnede.

Hjørring Amts biavlerforening


ROSINBRØD 7-8 dl rugsigtemel blandes med 2½ dl bikarbonat 1 tsk. salt ½ dl honning 4 dl kærnekælk 5 1 dl rosiner Dejen skal være løs, men ikke for klistret, tilsæt evt. lidt mere mel, kommes i smurt form og bages ved 175° i 50-60 min.

Hjørring Amts biavlerforening


VALNØDDETÆRTE 3½ dl hvedemel (200 g) hakkes sammen med 200 g smør/margarine 1 tsk. eddike 4½ spsk. vand til dejen er smidig, stilles i køleskab. Fyld af: 50 g smør 1½ dl honning 2 spsk. mel 1 spsk. mælk 125 g groft knuste valnødder syder lige op i en kasserolle. (Skal ikke koge.) Rul halvdelen af dejen ud og beklæd en pieform på 25 cm med den tynde dej. Bag ved 175° i ca. 10 min. Fyld formens bund med nøddemassen. Drys med reven pomeransskal. Rul resten af dejen ud til et låg, skær runde huller i låget, brug tiloversbleven dej til at pynte kanten med. Bag videre ved 175° i ca. 30 min.

Hjørring Amts biavlerforening


Abrikoskonfekt 100 gr. tørret abrikoser 150 gr. hasselnødmarcipan halve smuttede mandler til pynt

Findel abrikoserne og ælt det sammen med marcipanen. Formes til små kugler og pyntes med en halv mandel.

Dadelkonfekt Ingredienser: 200 gr. dadler 150 gr. mandelmarcipan Hvid overtrækschokolade

Dadlerne hakkes fint og æltes i marcipanen. Betrækkes med chokoladen.

Hjørring Amts biavlerforening


Honningbolcher 4 dl sukker 1½ dl druesukker, kan købes i helseforretninger 1 dl vand ½ dl honning Bolchemassen skal koges op til præcis 165 gr. hverken mere elle mindre, for så lykkes bolcherne ikke. Sukkermassen æltes og deles til bolcher

Hjørring Amts biavlerforening


Honningkonfekt 125 gr. honning 85 gr. sukker 3 æg reven skal af 1 appelsin 175 gr. mel 1 tsk bagepulver 1 tsk kanel ½ tsk nellike

Fyld: 50 gram nødder, 50 gram mørk chokolade, 50 gram figner,50 gram rosiner,40 gram pomeranskal, Mellemlag: 200 gram marcipan og abrikos Hak nødder, chokolade, figner, pomerans skal, rosiner og bland det med 1-2 spsk. mel så det ikke klumper. Pisk honning og sukker godt sammen; tilsæt appelsinskal. Bland mel, bagepulver, kanel og nellike og til sidst fyldet. Bages i bradepande, mål ca. 18x26 i 35 minnutter ved 175 grader. Kagen flækkes og der lægges abrikos og marcipan imellem, skæres i passende terninger, der overtrækkes med chokolade.

Hjørring Amts biavlerforening


Kakaokugler 300 g dadler 200 g honning 50 g kakao 125 g smør grove havregryn

Dadlerne hakkes fint og alle ingredienser blandes sammen og stilles koldt ½ - 1 time. Massen trilles til kugler på størrelse med store kirsebær. Kuglerne rulles i grove havregryn.

Hjørring Amts biavlerforening


Mandelkugler 100 g rosiner 2 cl rom 150 g mandelmarcipan 1 tsk kakao overtrækschokolade Fremstil mandelmarcipanen efter opskrift i dette skrift. Tilsæt kakaoen og de finthakkede rosiner, som har trukket i rommen i 36 timer. Formes til kugler og betrækkes med overtrækschokolade.

Hjørring Amts biavlerforening


SYLTETØJ MED HONNING. 250 g frosne solbær i en gryde 3 spsk. honning lidt vand en stang vanille i små stykker hasselnødder Opvarmes langsomt til ca. 70 gr., hvorefter det simrer i ca. 10 min. Smages til med mere honning, et par dråber citronsaft og en knivspids kanel. Denne syltetøj er utrolig god at servere til osten sammen med kartoflerne. Smager utroligt godt sammen med nødder.

Hjørring Amts biavlerforening