Page 1

ed

ltim

Mu ia n

sig

De

ign

s De

Jens Mulder C1H Han 2013-2014 Jacqueline


Stephen Hawking Porfolio Stehpen Hawking is een Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Hoewel Hawking in zijn vakkring al wereld beroemd was werd hij door zijn boek ‘A brief history of Time’ ook bekend bij het grote publiek. Het boek enorm populair omdat Hawkings zeer complexe dingen zoals zeer simpel kon uitleggen. Hawkings is op zijn 21 gediagnoseerd met ALS een spier ziekte. Nu is hij dan ook compleet verlamt en kan enkel met zijn oog een computer besturen die voor hem spreekt. Desondanks blijft hij verder gaan met zijn research en heeft hij inmiddels vele boeken geschreven. Ook heeft Hawkings vele prijzen gekregen voor zijn research en word erg hoog aangeschreven binnnend de wetenschap.

http://blog.prashantgorule.com/wp-content/uploads/2012/01/ stephen-hawking-at-home.jpg op 21-10-2013

Waarom is Stephen Hawking een inspiratie voor mij ? Stephen Hawking heeft laten zien dat je een beperking kan omzetten tot een voordeel. Door dat hij bijna compleet verlamd is, was het voor hem niet mogelijk om theorie en ideeen op te schrijven. Hij moest deze uitvoeren door middel van gedachte expirimetnen. Doordat hij in zijn hoofd zoch naar een oplossing voor een probleem. Maakt het ook erg makkelijk om het aan iemand uit te leggen. Omdat hij het letterlijk voor zich zag. Toen ik 12 was heb ik zijn boek “Een korte geschiedenis van de tijd” gelezen. Grotendeels begreep ik het en raakte ik steeds gefacineerder door Natuurkunde, sterren en het gehele universum.

2

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/ large/FC/9/9/4/3/1001004002133499.jpg Op 21-10-2013

i

lt u M

ia

d me


Steve Jobs Porfolio Steve Jobs was een van de twee oprichters van Apple. Samen met een goede vriend bouwde hij computers in zijn vaders garage. Dit bleek een succes en al gouw groeide het bedrijf enorm. Apple werd vooral bekend met de lancering van de Macintosh in 1984. Waarop als een van de eerste computers een OS (Operating System) draaide. Iets wat we nu allemaal vanzelfsprekend vinden. Jobs is na de macintosh in problemen gekomen met het bestuur van apple en is er uitgestapt nadat hij uit zijn functie was gezet. Hij verkocht al zijn aandelen en begon een nieuw computer bedrijf. DIt was echter geen succes, Hij inversteerde ook in Pixar waar hij CEO werd en meewerkte aan de Toy Story animatie film. In de tijd dat hij weg was bij Apple ging het alleen maar slechter met het bedijf. Uiteindelijk werd hem gevraagd terug te komen als CEO voor het bedrijf. In de jaren daarna is hij verantwoordelijk voor revolutionaire produceten zoals de Ipod, Iphone en de Ipad.

Bron : http://www.socialmediasocialmedia.nl/strategie_nieuws/wp-content/uploads/2013/06/Steve-Jobs-dates.jpg op 20-10-2013

Waarom is Steve Jobs een inspiratie voor mij ? Steve Jobs is een inspiratie voor mij vanwege, niet zo zeer wat hij gecreerd heeft, maar eerder zijn manier van werken. Zijn goal om te streven tot echte diepgewortelde perfectie. Iets waar hij bekend voor was binnen het bedrijf was de uitspraak “Don’t compromise” oftwel niet alles wat er geproduceerd werd, of het nou de moederboarden waren of de opladers, niks mocht minder dan perfect ziijn. Verder was zijn manier van werken inspirerend omdat hij vaak een onrealistish beeld had van dingen, Projecten die volgende week af moesten. Iets wat volgens zijn medewerkers echt onmogelijk was. Steve zag de dingen zoals hij ze wou hebben en op die manier motiveerde hij zijn medewerkers om toch de deadline te halen. vaak lukte dat dan ook.

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

3


Adam Savage Porfolio Adam Savage is voornamelijk bekend als co-host van het tv programma ‘The Mythbusters’ Maar heeft daarvoor ook al veel in de TV wereld gedaan. In zijn jeugd werkte hij samen met zijn vader bij Sesamstraat. Later is hij gaan werken bij een special effect shop waar hij samen heeft gewerkt met Tori Bellici en Grant Imhara die ook presteren in de show Mythbusters. Hij heeft bij veel films meegewerkt aan de special effecten waaronder ; Starwars 1 en 2, Alle 3 de Matrix films. Verder heeft hij ook in veel commercials meegewerkt aan special effects. In 2002 werkte hij veel samen met Jamie Hyneman de andere co-host van Mythbusters. Nadat ze veel samen werkte zijn ze 3 pilot afleveringen gaan filmen voor Mythbusters en de rest is geschiedenis.

Waarom is Adam Savage een inspiratie voor mij ? Adam heeft veel werk gedaan in de special effects industrie en dat is terug te zien in mythbusters. Het is een van mijn favorite tv shows. Het is niet zo zeer de Mythes die ze oplossen dat mijn boeid maar eerder de vindingrijke manier om dingen te testen. Hoe je situatie’s kan reproduceren door een simpele proefopstelling en veel testen. Ik ben zelf ook redelijk hanig en ben continu bezig met kleine projectjes. Tegenwoordig houd dat voornamelijk in mijn 50 jarige auto te onderhouden. En wat ik geleerd heb van Adam is dat vaak zijn de simpelste oplossingen het slimst zijn. Verder is Adam simpel weg een intresante man, daarom volg ik hem ook op twiter.

4

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


1.3 Personal DNA You are a leader Your solid grounding in the practicalities of life, along with your self-assuredness and your willingness to appreciate new things make you a Leader. You’re in touch with what is going on around you and adept at remaining down-to-earth and logical. Although you’re detail-oriented, this doesn’t mean that you lose the big picture. You tend to find beauty in form and efficiency, as opposed to finding it in broad-based, abstract concepts. Never one to pass on an adventure, you’re consistently seeking and finding new things, even in your immediate surroundings. Because of this eagerness to pursue new experiences, you’ve learned a lot; your attention to detail means that you gain a great deal from your adventures. The intellectual curiosity that drives you leads you to seek out causes of and reasons behind things. Your confidence gives you the potential to take your general awareness and channel it into leadership. You’re not set on one way of doing things, and you often have the skills and persistence to find innovative ways of facing challenges. You are well-attuned to your talents, and can deal with most problems that you face. You do your own thing when it comes to clothing, guided more by practical concerns than by other people’s notions of style. http://www.personaldna.com/report.php?k=RVaaOcmFfUHdXfY-OM-AAACA-5e2a&u=d3692fedd58e

Mening Ik ben het enig sinds eens met de uitslag, van wat ze hier boven vertellen herken ik mij wel terug. Maar in mijn achterhoofd blijf ik onthouden dat deze test nooit een goed voorbeeld kan zijn voor wie ik werkelijk ben. Dat het slechts een conclusie is van een aantal vragen en hoe ik die beantwoord heb. Waar ik mezelf vooral in terug zie is ‘Although you’re detail-oriented, this doesn’t mean that you lose the big picture’ Ik ben grotendeels van mijn vrije tijd bezig met allerlei projectjes, van fietsen en auto’s opknappen tot tripjes plannen voor urbex fotografie. Dus deze eigenschap herken ik dan ook goed terug in mij zelf.

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

5


1.4 Antwoorden op vragen In deze opdracht moesten we vragen verzinnen en deze aan elkaar stellen. Dit werd verwerkt in een filmpje. Dit filmpje is te vinden in de onderstaande link. http://www.youtube.com/watch?v=wzOdlqeqjIc&feature=youtu.be

1.5 Mindmap Hier onder staat de Mindmap die ik gemaakt heb over de studie handleiding.

6

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


2.1 Recensie lezing Ruud de Boer De presentatie van Ruud de Boer had als basis zijn boek ‘Brand Design’. Het meest interessante uit zijn presentatie vond ik het onderwerp Personal branding omdat hier echt op in ging hoe je je zelf moet aanprijzen en zien te verkopen. Dit gaat veel al door dezelfde principes als bij echte merken, maar met een meer persoonlijke doelstelling. Wat ik verder interessant vond was het onderwerp Merk Innerlijk. Iets wat je niet kan vastpakken of kan zien. En dat het toch zo belangrijk is. Zeker de uitleg over de theorie dat consumenten haakje in hun hoofd hebben waar zij bepaalde associatie’s leggen tussen merken en functie’s. Dus Volvo zal bijvoorbeeld aan het haakje veiligheid hangen bij een deel van de consumenten. Maar is enkel ruimte voor enkel een merk. Dus dit geeft aan hoe belangrijk het is om je te onderscheiden van de concurrentie. De gehele presentatie vond ik erg interessant en bij alles viel wel wat op te steken van hoe belangrijk verpakkingen eigenlijk zijn tot hoe essentieel het merk innerlijk wel niet is.

Bron: http://www.btm.nl/files/159ygukbc.jpg op15-10-2013

2.2 Personal brands Hier onder heb ik een lijst met merken geplaatst die ik dagelijks tegen kom.

Hier onder heb ik een lijst met merken waar ik mij associeer

Apple HTC Eastpak Wezc Whatsapp Facebook Cannon Google M-Audio Ikea Philips Motorola Telfort Tmobile Volvo

Volvo Apple Hertog Jan Cannon Wesc Deze merken zijn voor mij onvervangbaar omdat ik in de afgelopen jaren daar vertrouwen in heb gekregen en dat deze merken de kwaliteit en betrouwbaarheid bieden die ik gewend ben van dat merk. Bijvoorbeeld ik heb een goede band met het merk Volvo, niet alleen omdat het uitblinkt in veiligheid waar het het meeste bekend mee is. Maar ook door slimme technologie en een bescheidde imago met veel comfort. Daarom vind ik dat merk het meeste bij mij passen.

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

7


Merkanalyse DE A.U.B.-CHECK

8

Authentiek: hoe echt ben je? ✓ Past je uiterlijk (uitstraling) bij je innerlijk (karakter)? ✓ Past je gedrag bij je innerlijk (karakter)? ✓ Past je gedrag bij je uiterlijk (uitstraling)? ✓ Sluiten je privé- en zakelijk leven op elkaar aan? ✓ Vinden anderen je betrouwbaar? ✓ Vind je dat je jezelf bent? ✓ Zit je lekker in je vel?

JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE

Uniek: hoe onderscheidend ben je? ✓ Ben je je bewust van je eigen persoonlijkheid? ✓ Is verwarring met anderen zeldzaam? ✓ Heb je er een hekel aan om anderen ‘na te apen’? ✓ Ben je wel eens een inspiratiebron voor anderen? ✓ Word je op basis van je cv makkelijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? ✓ Als iemand anders goede sier maakt met jouw werk, treed je dan op om dit te corrigeren? ✓ Weet je wat er te zijner tijd over jou in je overlijdens- bericht kan staan om jou te typeren?

JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE

Bekend: hoe opgemerkt ben je? ✓ Weet je hoogste baas hoe je heet? ✓ Weet je hoogste baas wat je doet? ✓ Weten je buren hoe je heet en wat je doet? ✓ Weet je partner wat je toekomstdroom is? ✓ Krijg je zakelijk wel eens een spontaan compliment? ✓ Kunnen andere mensen het zich meestal herinneren als je ergens bent geweest? ✓ Krijg je minimaal één, liefst meerdere hits als je je eigen naam op Google intikt?

JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE JA/NEE

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


INVULVRAGEN HOOFDSTUK 4

JOUW GEDRAG 1. Jouw aanbod Als je straks jouw persoonlijk merk gaat vastleggen is je aanbod een belangrijk element. Net als bij de meeste merken bepaalt het daadwerkelijke product of dienst of het merk gekocht wordt en vooral of het daarna opnieuw gekocht wordt. Het gaat er dus om dat je voor jezelf zo objectief mogelijk bepaalt wat je te bieden hebt. Zonder te overdrijven, maar ook zeker zonder te bescheiden te zijn, want je wilt wel een plezierig leven hebben, succes boeken en indien mogelijk je toekomstdromen realiseren. Het is daarbij belangrijk dat je bepaalt aan wie je jouw aanbod wilt doen: net als bij merken zul je je doelgroep(en) moeten formuleren. Die doelgroepen zijn als het goed is afgeleid van je visie en missie. Eerst een voorbeeld. 1. Wat is je toekomstdroom?

Emigreren naar Australië en daar boer worden.

2. Wat zijn je doelen?

Eerst 6 maanden als proef werken bij een boer in Australië en vervolgens voldoende geld verdienen voor de overtocht met het gezin en de aanschaf van een boerderij met vee.

3. Wat zijn je doelgroepen?

Je gezin en je huidige baas.

4. Wat wil je bij hen bereiken? – Je gezin: Enthousiasmeren voor een nieuw leven in Australië, voor je 6 maanden afwezigheid en voor een aantal jaren zuinig leven. – Je baas: Regelen dat je een sabbattical van 6 maanden kunt ‘verdienen’ door veel over te werken en het restant als onbetaald verlof te mogen opnemen. 5. Wat heb je hen te bieden, wat is jouw aanbod?

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

9


– Je gezin: Een nieuw en comfortabel leven, jouw doorzettingsvermogen, plannen en organiseren en je onvoorwaarde- lijke steun. - Je Baas: Opleiding en ervaring, motivatie, hard werken de komende jaren en eerlijkheid. Voor het bepalen van het antwoord op vraag 5, dus het bepalen van je aanbod, kun je ook nog eens terugkijken wat je als belofte en kernconcept hebt geformuleerd in paragraaf 2.3. Als het goed is, wijkt je aanbod daar niet te ver van af. Vul nu als extra hulp de onderstaande vragen in. Wat is je toekomstdroom? (uit paragraaf 2.3): Mijn toekomst droom is om uiteindelijk een eigen bedrijf te hebben, waar ik mijn eigen baas ben. Een leuk gezin heb, en boven al gelukkig ben. Wat voor bedrijf ik wil beginen weet ik nog niet precies, ik ga de komende jaren me eerst verdiepen in wat ik echt leuk vind en goed kan. Wat is je missie, wat zijn je doelen? (uit paragraaf 2.3): Mijn missie is om uit te zoeken wat ik echt leuk vind om te doen, en waar ik later de kost mee wil gaan verdienen. Als ik dat gevonden heb is mijn doel om daar uiteindelijk zelfstandig mee te worden. Wie zijn je doelgroepen? Mijn doelgroepen zijn mijn gezin, en ik zelf Wat wil je per doelgroep bereiken? Bij mezelf als doelgroep wil ik bereiken dat ik me goed genoeg heb verdiepd in allerlei aspecten van Multimdia Design om er achter te komen waar ik echt gelukkig van word en te weten waarmee ik later de kost kan verdienen. Bij mijn gezin als doelgroep wil ik graag bereiken dat ze ondersteuntent zullen zijn in het feit dat ik ooit voor mezelf wil gaan beginnen. Wat eventueel gepaard kan gaan met minder inkomen en een financieel risco. Wat is per doelgroep je aanbod? Bij mezelf als aan doelgroep is het aanbod redelijk voor de hand liggend. Een leuke vakgebied waarin ik mij thuisvoel en waarvoor ik gemotiveerd bent. En waarmee ik uiteindelijk mijn droom kan bereiken. Voor mijn gezien als doelgroep is het aanbod dat ik werk vind wat mij gelukkig maakt en niet iets waarik na een paar jaar genoeg van krijg en mee stop. Daarnaast hopelijk in de toekomst een finacieel goede en stabiele situatie waneer ik een eigen bedrijf beheer.

10

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


1. Vul hieronder voor de twee belangrijkste doelgroepen jouw aanbod in: Zie vorige vraag. 2. Jouw interne communicatie We hebben in de vorige paragraaf gezien dat bij mensen de interne communicatie bestaat uit informeren en motiveren. Het informeren van jezelf ben je nu aan het doen en zal straks leiden tot een ingevuld Persoonlijk-Merk-model, Daarmee heb je jezelf optimaal geïnformeerd door jezelf als merk volledig in kaart te brengen. Het motiveren van jezelf zal voor een belangrijk deel automatisch gaan als je je toekomstdroom volgt. Omdat dat iets is wat je graag wilt, zal het je makkelijk afgaan, misschien krijg je er zelfs energie van in plaats van dat het je energie kost. Denk aan de mensen die van hun hobby hun werk gemaakt hebben en hun werk dus eigenlijk ervaren als ontspanning en vrijetijdsbesteding. Nu geldt dat zeker niet voor alle toekomstdromen, dus zul je jezelf toch regelmatig moeten motiveren om door te gaan. Vooral als het misschien niet zo snel gaat als je had gedacht of gehoopt. Zoals eerder vermeld is het voor je motivatie belangrijk om de positieve aspecten extra te benadrukken, bijvoorbeeld door deelresultaten te vieren. Hiervoor is natuurlijk wel vooraf een plan nodig en zul je met jezelf moeten afspreken welke feedback je hiervoor gaat gebruiken. Dat is dan ook wat je hier gaat invullen. Wat motiveert je? Het resultaat zien van wat ik bereikt heb, ook al zijn het maar kleine projecten. Daar zit voor mij de motivatie in. Daarnaast het idee dat ik ooit op een dag zelfstandig ben en dat ik word gekozen door klanten lijkt me geweldig. Welke tussenstappen wil je straks ‘vieren’? De eerste stap die ik ga vieren is als ik iets heb gevonden waarvan ik weet, dat ga ik de komende jaren met plezier doen. Vervolgens ga ik vieren als ik daarmee mijn eerste baan heb gevonden en zelfstandig word. Dan kan ik beginnen met het vormen van een gezin, samen gaan wonen en ook mijn cariere voortzetten. Uiteindelijk ga ik uiteraard vieren dat ik mijn eigen bedrijf ben begonnen. Welke feedback (bevestiging) ga je hiervoor zoeken? De feedback die ik vooral ga zoeken is voor mijn keuze voor een bepaald vakgebied. Om te testen of ik dat ook wel echt leuk vind. Voor de andere tussenstappen ben ik niet iemand die iets gaat vieren zonder precies te weten wat ik bereikt heb. Dus deze feedback zal ik al ontvangen hebben waneer ik iets ga vieren. 2. Vul hieronder in wat de belangrijkste feedback is die je gaat zoeken De belangrijkste feedback die ik ga zoeken is voor de ‘‘tussenstap’’ waarmee ik een keuze hebt gemaakt voor mijn toekomstige baan, dat ik zeker weet dat ik in dat vakgebied met veel plezier kan en wil gaan werken. Het belangrijkst is dat ik hier voor feedback vind omdat ik zeker wil zijn dat ik voor het juiste kies en er gelukkig mee kan worden.

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

11


3. Jouw externe communicatie Jouw communicatie staat of valt met het juist formuleren van de doelgroepen en de daarbij passende boodschappen. Bij het formuleren van je aanbod heb je zojuist gekeken naar de doelgroepen die straks gaan ‘bepalen’ of jij je doelen gaat realiseren. Probeer nu nogmaals per doelgroep te verwoorden wat jouw boodschap is en met welk medium je dat wilt gaan overbrengen. In het boek vindt je een aantal voorbeelden ter verduidelijking. 3. Vul nu hieronder per doelgroep (max. 2) je boodschap en het medium in: Bij mezelf als doelgroep is mijn boodschap naar mijzelf. Dat het erg belangrijk is om me goed te orienteren, te verdiepen, te onderzoeken en vooral veel te doen. Om er uiteindelijk achter te komen wat ik nou werkelijk leuk vind, en wat ik mijzelf nog velen jaren in de toekomst zie doen. Bij mijn gezien als doelgroep is mijn boodschap wat ik van plan ben te gaan doen, en dat ik daarin suport nodig heb. Verder is mijn boodschap dat ik een goede toekomst voor me zie als ik naar mijn doelen toewerk. En dat de weg ernaar toe voor mij net zo belangrijk is als het behalen van deze doelen. 4. Jouw omgeving Je omgeving kan een rol spelen in je gedrag en kan je gedrag mede bepalen. Denk aan de managementclub waar je lid van bent en wordt geacht zoveel mogelijk zaken te doen met de andere leden. Of aan de weight watchers die je de noodzakelijke ondersteuning (en straf) geven om door te blijven gaan met afvallen. Het kan nuttig zijn hier vast te leggen of jouw omgeving jouw gedrag mede bepaalt. Daarnaast is het voor je eigen inzicht nuttig om te ontdekken tot welke levensstijlgroep je behoort. Via de website motivaction.nl kun je heel eenvoudig ontdekken of je bijvoorbeeld een kosmopoliet bent of een moderne burger. Als je de korte vragenlijst snel en eerlijk invult, krijg je binnen 5 minuten van Motivaction de uitslag toegemaild, inclusief een uitgebreide omschrijving van de levens- stijlgroep waartoe jij behoort. Als je de test niet wilt doen (of je hebt geen internet), kun je de omschrijvingen van de levensstijlgroepen uit de vorige paragraaf als leidraad gebruiken. 4. Vul hier de groepen in waar je deel van uitmaakt en die bepalend kunnen zijn voor je gedrag: Na de test te hebben gedaan op Motivaction.nl kwam er uit dat ik het meest overeenkwam met de postmoderne hedonist. Vul hier jouw levensstijlgroep in: Mensen die tot de postmoderne hedonisten worden gerekend, zijn individualistisch en tonen een sterke wil tot zelfbeschikking. Ook hechten zij veel waarde aan zelfontplooiing en persoonlijke groei. Mensen binnen dit milieu hebben een onafhankelijke leefstijl en hechten er veel belang aan zelf te kunnen beslissen over de dingen die hen aangaan. Opvallend is het relatief grote aantal mensen dat zelfstandig een beroep uitoefent. Werk is belangrijk, maar niet heilig: ook activiteiten in de vrijetijdssfeer kunnen intrinsieke voldoening geven. Postmoderne hedonisten genieten van kunst en cultuur (museumbezoek, cabaret en toneel), maar er is ook sprake van een rijk uitgaansleven en er wordt veel aan sport gedaan. Binnen dit milieu komt het traditionele gezinspatroon relatief minder vaak voor.

12

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


INVULVRAGEN HOOFDSTUK 2 JOUW INNERLIJK 1. Jouw visie Als je naar je innerlijk gaat kijken alsof je een merk zou zijn, is het nuttig om eerst naar de toekomst te kijken. Wat verwacht je dat er de komende 5 à 10 jaar gaat gebeuren met je omgeving (zakelijk en privé) en met jou? En bevalt je dat of zou je daar iets aan willen ver- anderen? Bij merken worden deze vragen geregeld gesteld, dus is het verstandig hier voor jezelf ook over na te denken. Het makkelijkste startpunt in dit denkproces is je toekomstdroom. Hoe ziet jouw omgeving er over 5 à 10 jaar uit? – privé: Mijn vrienden zullen allemaal zijn afgestudeerd en waarschijnlijk een baan hebben en opzichzelf wonen, Mijn ouders hebben tegen die tijd dan ook weer een relatie. – zakelijk: Zal ik afgestudeerd zijn en een baan hebben gevonden. Hoe ziet jouw ‘positie’ hierin er over 5 à 10 jaar uit? – privé: Over 5 a 10 jaar zal ik op mezelf wonen of eventueel samen. En dan heb ik een begin gemaakt met het creeeren van een gezin. – zakelijk: Over 5 a 10 jaar zal ik mijn studie hebben afgerond en daarna gaan beginnen te gaan werken of eventueel nog verder te gaan met studeren Wat zou je daaraan willen veranderen? – privé: Ik zou graag voordat ik echt een gezin ga starten nog een tussen jaar willen inlassen om te gaan reizen. – zakelijk: Ik zou graag zien dat ik na mijn studie verder ga met studeren, en niet meteen aan het werk ga. Formuleer je toekomstdroom zo kernachtig mogelijk omdat je het straks in hoofdstuk 5 ook in een schema gaat invullen. Bijvoorbeeld als volgt: • ‘Binnen 5 jaar de Zijderoute fietsen.’ • ‘Emigreren naar Australië.’ • ‘De wereld rond zeilen met mijn gezin.’ • ‘Een film maken over mijn leven als schilder.’ • ‘Een eigen adviesbureau starten.’ • ‘Nederlands kampioen biljarten worden.’ Als het goed is ben je er nu klaar voor om je toekomstdroom te for- muleren en hieronder op te schrijven. Als je het nog niet weet, lees dan de toelichting in paragraaf 2.2 nog eens of praat er met mensen in je omgeving over. Vraag ze naar hun toekomstdromen en ze zullen enthousiast met je praten. Vraag ze vervolgens of ze willen raden wat jouw toekomstdroom is. Ook al weet je zelf het antwoord nog niet, misschien geven ze je de juiste richting om verder te zoeken. 1. Vul hieronder je toekomstdroom in: ‘Een egen bedrijf starten’

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

13


2. Jouw missie In marketingland geeft de merkmissie aan hoe je de merkvisie kunt realiseren. Voor het typeren van mensen als merken maken we de zelfde koppeling. Als je voor je visie uitgaat van je toekomstdroom, dan geeft je missie het tussenliggende doel (of de doelen) weer waar mee je je toekomstdroom dichterbij brengt. Het volledig realiseren van de toekomstdroom zou mooi zijn, maar is geen voorwaarde. Er is geen wetmatigheid voor het invullen van je missie. Wel is het belangrijk dat er een logische koppeling ontstaat tussen je toekomstdroom (‘ooit realiseren’) en je missie (‘de komende tijd realiseren’). De kunst bij het vaststellen van je doel is dus te bekijken wat je wilt bereiken met je toekomstdroom en hier een belangrijke voorwaarde of grote eerste stap voor formuleren. 2. Vul hieronder je missie, je doel in: Mijn missie is in eerste instatie om duidelijk te krijgen in welk vakgebied ik later zou willen werken, en daarna is mijn doel om in dat vakgebied zelfstandig te worden en een eigen bedrijf op te starten. 3. Jouw waarden Zowel bij merken als bij mensen geven de (merk)waarden aan waar een merk of mens voor staat, wat het waardevol maakt, wat het te bieden heeft. We doen dit met een verzameling woorden die per woord moeten kloppen en die bovendien bij elkaar moeten passen. Iemand kan niet accuraat en slordig tegelijk zijn. Ook bij het benoemen van waarden geldt dat er geen absolute waarheid bestaat. Het gaat erom dat zowel jij als de mensen in je omgeving jouw waarden herkennen. De waarden die je kiest moeten dan ook uniek voor jou zijn (differentiators, zie het boek) en geen algemene waarden (qualifiers). Dus vermijd algemene termen of wenselijkheden (zoals ‘beleefd’), maar kies alleen die waarden die jou uniek maken. 3. Vul hieronder circa 5 waarden in die jou typeren, die aan- geven wat jou waardevol maakt: Hieronder staan 5 waardes die ik in mezelf terug zie, met een kleine toelichting Ondernemend Ik ben vaak bezig met allerlei projecten in mijn vrije tijd. Dat is iets wat ik ook toepas op mijn werk indien mogelijk. Vindingrijk In deze projecten loop je vanzelf sprekend altijd tegen problemen aan, dit vormen uitdagingen en deze los ik vaak creatief en vindingrijk op. Oprecht Ik probeer zo oprecht mogelijk te zijn naar ideeen of mensen die me niet aanstaan. Dynamish Ik probeer vaak een probleem van alle kanten te bekijken voor ik een oplossing zoek. Leidend Ik zie mijzelf als iemand die goed andere postief kan aansturen.

14

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


4. Jouw (merk-)persoonlijkheid Marketeers gebruiken de merkpersoonlijkheid om het merk een ‘gezicht’ te geven, om het meer tastbaar te maken door het menselijke eigenschappen te geven. Voor jezelf doe je nu precies het omgekeerde: je gaat jezelf vergelijken met bestaande merken. Het is het makkelijkst als je daarvoor bekende merken neemt, bij voorkeur in een branche waarin diverse merken actief zijn, zodat je een goede keuze kunt maken. In paragraaf 2.2 hebben we het voorbeeld genoemd van automerken, omdat die zowel bekend zijn als veel keuzemogelijkheden bieden. Een Ferrari verschilt enorm van een Smart, maar ook tussen een Ferrari, Porsche en Austin Martin zitten er voor de kenners grote verschillen. En jij bent de kenner, omdat je de merken kiest die je kent. Het is nuttig om achter het gekozen merk te vermelden waarom je ervoor gekozen hebt. De keuze voor Ferrari kan gebaseerd zijn op: temperament, de snelste, Italiaanse passie, de top, de duurste et cetera. Vooral als je straks je keuze eventueel aan anderen laat zien, is het nuttig de achtergrond voor je keuze erbij te vermelden. Je kunt jezelf daarbij met één merk associëren, maar ook als een combinatie van merken. 4. Vul hieronder de merken in waar jij je mee associeert, die jou kunnen typeren: Merken waar ik mij mee kan assoceren zijn onder andere : Apple B&O Volvo Saab Cannon 5. Jouw belofte /credo In de meeste merkadvertenties staat een afsluitende zin, de ‘pay-off ’. Dit is een soort samenvatting van de boodschap van het merk, van wat het merk concreet te bieden heeft. Denk aan ‘The real thing’ bij Coca-Cola en ‘Wast een berg, kost een beetje’ van Witte Reus. Voor jou zelf kan zo’n samenvattende zin ook erg nuttig zijn. Je wordt gedwongen eerlijk te zijn en je kunt er gebruik van maken in communicatie naar anderen. Het is uiteraard aan jezelf of je de zin voor je houdt of juist zoveel mogelijk gebruikt om je imago te versterken of aan te passen. Je kunt je belofte ook zien als jouw credo of jouw lijfspreuk. Je kunt hier aspecten uit je zakelijk leven en uit je privé- leven in betrekken. Als je het moeilijk vindt om tot een concrete belofte te komen, stel jezelf dan de volgende vragen en schrijf het antwoord op: Waarom zijn mensen in mijn omgeving bevriend met mij of willen ze met me samenwerken? Omdat ik vaak erg geintreseerd ben in andermans verhaal, en ik ze graag steun in hun ondernemingen. Naast die wat zakelijke kant hou ik van bier en gezelligheid. Dus dan komt altijd wel goed. Wat zouden anderen over mij zeggen als ze mij in één zin moeten samenvatten? Eigenzinig, medelevend en een goede vriend. Wat zou er in mijn overlijdensbericht kunnen staan? Hij was altijd opzoek naar zichezelf door nieuwe projecten. 5. Vul hieronder je belofte of credo in: Ontdek jezelf door te doen.

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

15


6. Jouw kernconcept Als het goed is heb je nu je persoonlijke waarden op papier gezet en je belofte/credo geformuleerd. Tot slot de moeilijke opdracht om dat nog een keer samen te vatten tot één of twee woorden. Woorden die jou typeren, waar je zelf een goed gevoel bij hebt en de mensen in je zakelijke en/of privé-omgeving ook. Als je het moeilijk vindt, maak dan bijvoorbeeld een lijstje met je waarden, credo en de diverse mogelijkheden voor je kernconcept zoals in het boek. Neem het lijstje mee in de auto, denk eraan onder de douche, hang het op in de koelkast, leg het op je nachtkastje et cetera. Als je de woorden vaker hebt gezien, ga je er waarschijnlijk aan wennen en krijg je vanzelf gevoel bij welk woord het beste past. Je zult zien dat het juiste woord je op een onverwacht moment ineens te binnen schiet. Als dit niet gebeurt, praat er dan eens over met anderen. Laat ze je lijstje zien en vraag wat hun keuze zou zijn. Wellicht komen ze met interessante nieuwe voorstellen. Als je het gevoel hebt dat je het juiste woord (of de woorden) te pakken hebt, schrijf het (ze) dan hieronder. 6. Vul hieronder je kernconcept in: Ontdek en ervaar ik heb gekozen voor deze twee woorden weergeven wat zon beetje mijn moto is geworden de afgelopen jaren. Ik ben steeds bezig met nieuwe projecten, of het nou urbex fotografie is of het bouwen van een kroeg. Mijn vermaak zit in iets doen wat mij leuk lijkt en gaande weg er achter te komen hoe het is en er mijn eigen draai er aan te geven.

16

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


INVULVRAGEN HOOFDSTUK 3 JOUW UITERLIJK 1. Zintuigen 1.a Zien De vraag is wat jou typeert in alles wat mensen van je zien. Hoe meer je je bewust bent van typische elementen in jouw uiterlijk en in je lichaamstaal, hoe meer je in staat zult zijn om ervan te profiteren. Of hoe beter je het kunt camoufleren. En wat je moet doen om het te veranderen als dat nodig is om je missie te volgen. We hebben hieronder een aantal vragen opgesteld om je te helpen met het vermelden van die elementen die jou typeren, zowel in positieve zin als in negatieve. Wat typeert jou vanuit je eigen fysieke uiterlijke verschijning, dus qua lengte, gewicht, haarkleur, lichaamsbouw et cetera? – positief:. Lang, slank, baardje, – negatief: Dun, Mager Wat typeert jou vanuit je aanvullingen in uiterlijke verschijning, dus qua kleding, kapsel, accessoires, piercings, tatoeages et cetera? – positief: Gadget horloge, blousjes, Leren jas, Koptelefoon – negatief: onopvallend gekleed, Lelijke tas Wat typeert jou vanuit je lichaamstaal, dus qua gezichtsuitdrukkingen, houding en bewegingen? – positief: Duidelijk, veel bewegingen qua lichaamstaal, stopwoordjes – negatief: Praat inmezelf (soms) Kijk vaak ongeintreseerd Als het goed is heb je hierboven een aantal zichtbare aspecten over jezelf ingevuld. Loop ze nu nog eens door met de vraag: ‘Is dit echt typerend voor mij?’. Als je als vrouw 1.75 meter lang bent en 70 kilo weegt, kun je jezelf wel lang en te dik vinden, maar echt opvallend en uniek en dus typerend, zijn deze aspecten niet (dat zal het wel zijn als je ruim boven de 1,90 meter bent of meer dan 100 kilo weegt). Als je twijfelt (‘Kom ik echt nors over?’), leg het dan voor aan anderen. Als je zeker bent van de zichtbare elementen die jouw uiterlijk typeren, vul ze dan hieronder in. 1.a Vul hier in wat jou typeert met betrekking tot zien: Horloge, Lengte, iets met gebaren uitleggen, Koptelefoon

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

17


.................................................................. ..................................................................

1.b Horen In het dagelijks leven zul je je nauwelijks bewust zijn van de variatiemogelijkheden die je hebt met je stem. Maar sta er eens bij stil door te denken aan de manier waarop je praat aan de telefoon, tegen kleine kinderen, in een presentatie voor een groep, tegen een bekende die je op straat tegenkomt enzovoort. Verschillende situaties vragen om verschillende manieren van spreken. Voor je bewustwording kun je onderstaande tabel invullen. Beoordeel je eigen stemgebruik in verschillende situaties eens aan de hand van de aspecten volume, toonhoogte, intonatie en spreektempo en vul het in als het van toepassing is: Volume (hoog/ laag)

Toonhoogte (hoog/ laag)

Intonatie Spreek(veel/ tempo weinig) (snel/ langzaam)

Aan de telefoon met een belangrijke klant

Laag

Laag

Veel

Tegen een klein kind dat leert lopen

Laag

Hoog

Veel

Als je een goede vriend(in) tegenkomt

Hoog

Laag

Weinig

Sprekend voor een (grote) groep mensen

Hoog

Laag

Veel

Tijdens een MTvergadering

Laag

Laag

Veel

Snel

In bed tegen je partner

Laag

Hoog

Weinig

Snel

Snel Langzaam Snel Langzaam

Als het goed is zul je concluderen dat je de vele mogelijkheden die je hebt met je stem ook bijna allemaal gebruikt. De vraag is nu wat jou typeert ‘qua horen’ en of je dit beoordeelt als positief of negatief. Wat typeert jou qua stemgebruik, dus is je stem hard, zacht, warm, koud, vriendelijk, cynisch, rustig, gehaast et cetera? – positief: Enthousiast, Warm, Vriendelijk, Rustig – negatief: Langzaam, Cynisch, Onduidelijk Wat typeert jou vanuit andere geluiden die je produceert, zoals lachen, hummen, neuriën, hijgen, met je voeten schuifelen, je pen in en uit klikken, snurken et cetera ? – positief: Stopwoordjes, Zelf verzonnen zinnetjes – negatief: Snurken, Tanden knarsen Je hebt nu een aantal ‘hoorbare’ aspecten ingevuld die jou typeren. Als je er van overtuigd bent dat ze jou typeren, bijvoorbeeld omdat mensen vaak zeggen ‘Zit niet zo met je pen te klikken’, vul ze dan hieronder in.

18

1.b Vul hier in wat jou typeert met betrekking tot horen: Tanden knarsen, Snurken

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


1.c Voelen In het boek hebben we een aantal aspecten belicht rondom voelen. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt tussen letterlijk voelen (aanraken, tasten, een hand geven) en figuurlijk voelen (humor, gezellig, charisma, sfeer, beleving). Om jezelf een beeld te vormen bij jouw uitstraling op het gebied van voelen, kun je de volgende oefening doen. In de tabel staan negen manieren van elkaar aanraken omschreven. Probeer aan de hand van deze verschillende soorten aanraking in kaart te brengen van welk typen aanraking jij zelf gebruikt maakt. Type Voorbeeld aanraking

Doe je zelf

Doe je niet

Beroepsmatig

dokter/fysiotherapeut/zuster/tandartspatiënt, trainer-voetballer, kapper-cliënt et cetera

Nee

Functioneel

reddingszwemmer, brandweerman, tast door een blinde, hulp bij opstaan of lopen

Nee

Sportief

contactsporten als rugby, waterpolo, voetbal, samen juichend op de grond et cetera

Nee

Ritueel

groet (handdruk, kus, omarming, omhelzing), zegening, handoplegging

Jaa

Aandacht

schoudertik, hand op knie, por in bovenarm

Jaa

Agressief

slaan, schoppen, duwen, bijten, krabben

Nee

Toevallig

in de rij bij de kassa, in een drukke straat, in het vliegtuig of volle bus, bij het aannemen van een voorwerp

Jaa

Liefdevol

romantisch, verleidend, erogeen, seksueel

Jaa

Vriendschappelijk

hand-in-hand, arm-in-arm, hand op schouder, arm om schouder, aai over de bol

Nee

Bedenk bij hoe de ja-scores ook eens hoe anderenIshierop reageren. volkomen Is Bedenk je bij de ja-scores ook je eens anderen hierop reageren. de aanraking logisch of de aanraking volkomen logisch of durven ze niets te zeggen omdat durven ze niets te zeggen omdat je de baas bent? Want naast het fysiek voelen is er ook het ‘figuurlijk’ je de baas bent? Want naast het fysiek voelen is er ook het ‘figuurlijk’ voelen: welke sfeer creëer je om je heen? Onderstaand enkele vragen om te bepalen wat jou typeert met voelen: welke sfeer creëer je om je heen? Onderstaand enkele vragen betrekking tot het element voelen in jouw uiterlijk. om te bepalen wat jou typeert met betrekking tot het element voelen in jouw uiterlijk.

Wat typeert jou met betrekking tot fysiek voelen, dus qua soorten aanraking en de manier waarop dit gebeurt? Zie je dit als positief of als negatief van jezelf? – positief:Vriendelijk hand geven – negatief: Vaak afstandelijk wat betreft aanraking bij mensen die ik minder goed ken.

n

sig

De

Wat typeert jou met betrekking tot ‘figuurlijk’ voelen, dus hoe voelen mensen zich in jouw omgeving, welke sfeer creëer je om je heen, hoe beleeft men je, wordt je gezien als een autoriteit, heb je charisma et cetera ? – positief:Vriendelijke sfeer, Humor, Beleefd – negatief:Onzeker als het om mijzelf gaat

HAN 2013-2014 C1H

19


Je hebt nu een aantal aspecten ingevuld die jou typeren qua fysiek en figuurlijk voelen. Als je er van overtuigd bent dat ze jou typeren, vul ze dan hieronder in. 1.c Vul hier in wat jou typeert met betrekking tot voelen: Vriendelijk, Oprecht, Beleefd 1.d Ruiken De koppeling mens en geuren is er in allerlei varianten hebben we in de vorige paragraaf al besproken. We hebben het gehad over lichaamsgeur en andere natuurlijke geuren, maar ook over kunstmatige geuren zoals deodorant of parfum. Hoe je een bepaalde geur ervaart, hangt van meerdere factoren af. Uiteraard speelt persoon- lijke voorkeur een grote rol. Maar ook de omgeving en de situatie waarin je verkeert, zijn van belang. Met de onderstaande vragen kun je verkennen of er typerende geuraspecten zitten in jouw uiterlijk. Wat typeert jou met betrekking tot je eigen geur, dus geuren als zweet, regelmatig knoflook, een frisse Watparfum typeert jou metaftershave betrekking tot geur die je om je geur van je zelf, het of de diede je extra eventueel typeert etheen cetera? hebt gecreëerd, dus in je huis, auto, kantoor et cetera? – positief: Niet of nauwlijks geur (wat ik tenmisnte van andere hoor) – positief: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . – negatief: Naast Deodorant gebruik ik geen andere geurmiddelen dus ik heb geen herkenbare geur. – negatief: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Wat typeert jou met betrekking de extra geur je om aspecten je heen qua hebtgeur gecreëerd, dus in je huis, auto, Vul nu hieronder tot de belangrijkste jou die typerende kantoor et cetera?in. – positief: Ik stink niet – negatief: Ik heb bijna geur heen gecreeerd 1.d geen Vul hier in om wat mij jou typeert met betrekking tot ruiken: .................................................................. . . . . . . . . . . . . . . . . . .jou . . . . .typerende . . . . . . . . . . . . . .aspecten . . . . . . . . . . . .qua . . . . . geur . . . . . . .in. .... Vul nu hieronder de. belangrijkste .................................................................. 1.d Vul hier in wat jou typeert met betrekking tot ruiken: Mij ruik je niet of nauwlijks.

2. Taal

2. Taal Wat het kenmerk ‘taal’ betreft hebben we in paragraaf 3.2 een aantal Wat het kenmerk aspecten ‘taal’ betreft hebben weweinhier paragraaf 3.2 een aantal benoemd waar op voortborduren. Op aspecten deze plek benoemd waar we hier op voortborduren. Op deze plek willen we je vragen om jouw persoonlijke van deze taalaspecten willen we je vragen om jouw persoonlijke invulling van dezeinvulling taalop te schrijven enaspecten daarbij op aantete geven wat je denkt dit betekent voordatjouw schrijven en daarbij aandat te geven wat je denkt dit uitstraling. betekent voor jouw uitstraling. Taalaspect: Jouw landstaal / streektaal:

Nederlands

Jouw dialect:

Geen

Jouw accent:

Arnhem’s

Jouw stijl:

Snel en simpel

Jouw vakjargon:

Fotografie, Bouw termen, Auto onderdelen Hatseflats, Of niet dan ? (Wisselt vaak) Heb ik (nog) niet.

Jouw stopwoord(en): Jouw lijfspreuk(en):

20

Effect voor jouw uitstraling:

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


soms ook moeten elimineren als je een grote groep moet toespreken. Het hangt dus erg van de doelgroep af hoe jouw taalgebruik gewaardeerd wordt. Een eensluidend positief of negatief aspect is hier dan ook niet in te vullen. Toch zul je hopelijk tot de conclusie gekomen zijn dat een aantal taalaspecten jou wel typeert of kan typeren. Vul deze dan hieronder in.

De aspecten van taal die je hierboven hebt ingevuld kunnen bijdragen aan jouw uitstraling, zowel positief 2. Vul hier in wat jou typeert met betrekking tot taal: als negatief. Een dialect kun je soms gebruiken als je lokaal iemand wilt motiveren, maar zul je soms ook .................................................................. moeten elimineren als je een grote groep moet toespreken. Het hangt dus erg van de doelgroep af hoe .................................................................. jouw. . taalgebruik gewaardeerd wordt. Een eensluidend positief of negatief aspect is hier dan ook niet in ................................................................ te vullen. Toch zul je hopelijk tot de conclusie gekomen zijn dat een aantal taalaspecten jou wel typeert of kan typeren. Vul deze dan hieronder in. 3. Personen

DeVul personen je jou heentypeert vormenmet het laatste kenmerk 2. hier inom wat betrekking totwaarmee taal: je aan de slag gaatAlgemeen op het vlak van jouw Nederlands. uitstraling. Wat zegt jouw Stopwoordjes, beschaafd

familie over jou? De Kennedy’s in Amerika hebben de familieband veel opgespeeld voor succesvolle politieke carrières. Ook in Neder3. Personen land zie je de meerdere generaties Metsers en Römer als acteurs en De personen om je heen vormen het laatste kenmerk waarmee je aan de slag gaat op het vlak van jouw zonen van bekende voetballers die het zelf ook ver schoppen. Je uitstraling. Wat zegt jouw familie over jou? De Kennedy’s in Amerika hebben de familieband veel opgefamilie-achtergrond kan je helpen, hoewel je je misschien ook extra speeld voor succesvolle politieke carrières. Ook in Nederland zie je de meerdere generaties Metsers en zal moeten bewijzen.

Römer als acteurs en zonen van bekende voetballers die het zelf ook ver schoppen. Je familieachtergrond kan je helpen, jede je mensen misschien ookheen extra moeten bewijzen. Onderstaand eenhoewel tabel om om jou watzal inzichtelijker Onderstaand eenvan tabel om de mensen ominjou heen kolom wat inzichtelijker te maken. Als het van toepassing is, te maken. Als het toepassing is, vul dan de linker de betreffende groep(en) in. Daarna kun je in de rechter kolom invullen vul dan in de linker kolom de betreffende groep(en) in. Daarna kun je in de rechter kolom invullen wat wat voor je eventueel verwacht deze groepvoor voorjouw jouwuitstraling. voor effecteffect je eventueel verwacht vanvan deze groep uitstraling.

Personen / groepen om je heen: Familie:

Effect voor jouw uitstraling:

Positief effect

Kerkgenootschap:

N.V.T

Politieke partij:

N.V.T

Werk:

Positief effect

Hobbyclub(s):

N.V.T

Sportvereniging(en):

N.V.T

Vrienden: Overige groepen:

Slecht effect N.V.T

3. Vul nu hier in welke personen of groepen sterk van invloed zijn op jouw uitstraling:

3. Vul nu hier in welke personen of groepen sterk van in- vloed zijn op jouw uitstraling: .................................................................. ik denk dat mijn familie een positief effect heeft op mijn uitstraling, omdat het een nette familie is en .................................................................. goed. . inkomen heeft. Maar verder is het niet biezonder. Ik denk dat mijn vrienden een slecht effect op ................................................................ mijn uitsraling omdat deze zich vaak als idioten gedragen. Maar daarom zijn het ook mijn vrienden.

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

21


Persoonlijk merk model Nu ik alle vragen heb beantwoord over je merk; gedrag, uiterlijk en innerlijk. Kan ik het persoonlijk merk model invullen. Dit is een opsomming van de vragen die ik hier voor heb beantwoord. Het resultaat staat hier onder.

22

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


2.4 Moodboard

2.5 Prima and Secundair Onderzoek In deze opdracht moest ik Unit 1 van het boek ‘Graphic Design school’ bestuderen. Dit heb ik dan ook gedaan.

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

23


2.6 Twee transmedia projecten In deze opdracht moest ik gaan kijken naar twee verschillende trans media projecten en daar vragen over beantwoorden. hier onder staat het eerste transmedia project ‘Collapsus’

Collapsus Collapsus was oorspronkelijk bedoeld als documentaire voor de overschakeling tussen fossiele energie naar alternatieve energie. De makers van Collapsus zijn naar Submarinechannel gestapt om er een transmedia project van te maken inplaats van een klassieke documentaire, om een ander publiek te trekken. Collupsus gaat over de omschakkeling tussen fosiele brandstof naar schone atlernatiefe energie. Deze overgang gaat gepaard met veel corruptie door grote energie bedrijven. In het verhaal volgen we tien jongen mensen die overal over de wereld zitten, en hoe de energie crisis effect op hun heeft. Het verhaal word verteld door 3 componenten die op de website te zien zijn, in het midden is de fictie tijdlijn waarin het verhaal word verteld door middel van film en animatie. Aan de rechterkant zit een paneel dat op bepaalde momenten oplicht, waar in een stuk documentaire zit verwerkt. Hier kan je artikels lezen, stukjes beeld zien van experts of extra informatie over een personage in de tijd lijn. Aan de linker kant is het interactieve gedeelte, waarin je zelf verschillende opdrachten en

Money & Speed Money & Speed is een transmedia project waarbij een documantaire gebruik gaat maken van verschillende media platformen. Het begint traditie getrouw op de TV waar de documantaire zich afspeeld. Op een bepaald moment in de docu word vermeld dat het ook mogelijk is om de App Money & Speed te downlaoden. Deze app heeft meer inzicht in de zaken die besproken worden inde documantaire. De documantaire gaat over het “begin” van de economishe crisis, waarneer de aandelen markt instort. Er word veel met expers, handelaars en wiskundige gepraat. maar niet alleen het verhaal word verteld, ook de sfeer word goed overgebracht. De materie van docu is echter wel redelijk complex maar daar is een hulp middel bij bedacht. De applicatie, Hier op kan je veel interactieve dingen doen. Er is een tijdlijn te zien waar je precies kan zien waneer de aandelen markt naar beneden valt en vervolgens langzaam ovreind komt. Ook zijn de micro fluctiatie’s te zien. Verder is er een kaart rond Wallstreet te zien, waar grote banken hun computers plaatsen om zo dicht mogelijk bij de servers van wallstreet te staan. Zodat zelfs met de snelheid van het licht, de kabel alsnog zo kort mogelijk moet zijn om optijd op de markt te reageren. De app is dus niet alleen een extra vorm van het verhaal, het is ook interactief en je kan zelf erop research doen en er achter komen hoe het nou precies is gegaan.

24

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


3.1 Typografie in het wild Hier was de opdracht om Typografie in het wild te spotten. oftewel aandacht besten aan hoeveel typografie er eigenlijk wel niet gebruikt word en of dit dan ook goed past in de context en de omgeving. Hier onder staan de verschillende vormen van typografie die ik in het wild heb gespot.

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

25


3.2 Vijf fonts verzamelen Hier onder staan vijf fonts die ik verzameld heb en naar mijn mening goed passen bij mijn Merk-Ik. Ik heb de Header en sub header een titel gegeven die bij mijn merk past. De eerste 3 zijn ongeschreven fonts, de onderste twee zijn geschreven fonts. In de tekstjes onder de Headers staat waarom de ik de fond er goed bij vind passen.

Urbex fotografie

Urbex fotografie

Urbex fotografie

Verlaten dorp, Het Doel

Verlaten dorp, Het Doel

Verlaten dorp, Het Doel

Dit is echt een duidelijke Fond dat goed gebruikt kan worden voor titels en sub titels. De letters hebben iets Asymetrish en zijn daardoor opvallend. Het nadeel is enkel dat deze vond minder prettig is voor lange teksten. In de details zie je vooral de schuinde afwerking van letters zoals de ‘l’ en de ‘d’ de. Het lettertype heeft een opvallend effect en trekt de aandacht.

Deze Fond vind ik interessant omdat het een zeer strakke uitstraling heeft. In de uiteinde van de letters, zoals bij de ‘L’ loopt het spits toe naar een kant waardoor het lijkt alsof de letter daar verdwijnt. Het effect is dat het lettertype een sfeer uitstraalt alsof de letters los vanelkaar staan en opgaan in hun achtergrond. Het heeft een mysterieus effect.

Deze Fond vind ik intreressant vanwege het feit dat de letters stevig lijken te staan. er is een goede mix tussen strakke rechte lijnen en afrondingen. de afrondingen hebben een kleine radius dus zijn erg strak en snel. In de uitstekende delen van letters zoals de 'n' en de 'r' eindigd het spits. Hierdoor hebben de letters korte afrondingen en rechte lijnen met puntige eindes. Het heeft dan ook een enig sinds gevaarlijke uitstraling.

Urbex fotografie

Urbex fotografie

Verlaten dorp, Het Doel

Verlaten dorp, Het Doel

Deze Fond valt op vanwege de steveige uitstraling. Het is een geschreven vond en heeft daarom veel gedtaileerde afwerkingen. Maar de afwerking van de letters zijn wat gecompliseerd en hebben iets weg van het lettertype dat vroeger door de grieken werd gebruikt. Het nadeel is echter dat deze fond niet prettig leest in lange teksten, en meer is weg gelegd voor titels en subtitels.

Deze fond is redelijk bekend, Dit is namelijk Day Roman. Ik kwam hier pas achter nadat ik deze had gedownload dus ondanks dat het een bekend en veel gebruikt fond is vond ik hem toch intresant voor mijn merk ik. Het is een fond die duidelijk schrijftekst is en daarom veel mooie kleine details heeft. Ondanks dat leest het toch erg prettig, ook in lange teksten. Het nadeel is dat deze vond niet erg opvalt als titel of subtitle omdat mensen er simpel weg aan gewend zijn.

26

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


3.3 Ontwerp een monogram of beeldmerk In deze opdracht moesten er een beeldmerk worden gemaakt, een monogram voor je merk ik. Hier onder heb ik het ontwerp procces staan van mijn monogram.

Ik ben als eerst gaan schetsen wat voor mogelijkheden had met mijn initialen. Verder bedacht ik op welke manier ik de initialen in verband kon brengen met fotografie. Na een nachtje slapen kwam ik er achter dat ik eerder een algemeen logo wou, een die niet enkel voor fotografie stond. Dus ben ik mij gaan focussen op de initialen.

Nadat ik iets met de hand ontwikkeld had waarvan ik vond dat het potentie had. Ben ik verder gegaan met het verder ontwikkelen van de schets. Hiermee speel ik ook met de diepte en probeer er een bepaalde verhouding in te zetten.

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

27


De laatste schets Hier naast is het uitendelijke ontwerp uit het schetsboek. Hier was ik tevreden mee omdat er een soort illusie van 3D in zit. Wat ik toen ook erg belangrijk vond waren de verhoudingen die de afstanden binnen het logo met elkaar hadden. DIt is goed te zien in de schets hiernaast. Na dit ontwerp heb ik hem gedigitaliseerd. Digitaal heb ik hem nog verder ontwopren en in de details zo aangepast tot ik het perfect vond. Zoals hier onder te zien is.

Het Resultaat Na veel getest in Adobe Ilustrator is dit het uiteindelijke resultaat. Het bovenste logo is dat op foto’s komt te staan. In de kleur Wit of zwart aan de hand van welke beter contrast geeft opd e foto. Ik heb uiteindelijk toch maar gekozen voor zwart en wit om het logo zo simpel en herkenbaar mogelijk te houden.

28

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


4.1 Grid Voor deze opdracht heb ik een pagina uit een magazine nagemaakt om kennis te maken met Indesign. Het bestand vind u in de bijlage.

4.1 Excursie Voor mijn excursie ben ik samen met een groep klasgenoten naar de Pixa expositie geweest in amsterdam. Na wat rond kijken leek me dat veruit de leukste expositie op dat moment. Ik 2 jaar terug een poging gedaan om op de Film academy te komen. Aangezien de film academy ieder jaar honderde aanmeldinge krijgt voor maar 80 plekken heb ik hiervoor een vooropleiding gedaan. Ik ben bij mijn aanmelding door de eerste tweer rondes heen gekomen maar daarna toch afgevallen, jammer genoeg. Maar ik heb dus wel enige kennis van de film industrie en daarom leek het me dus intresant om is een kijkje te nemen hoe dat nou te werk gaat bij een animatie film maatschapij. Eenmaal daar was ik zwaar onder de in druk, dat voor een film enorm veel voorbereiding en plannin nodig is was ik al gewent. Maar animatie tilt het hele nivea nog net wat hoger, aangezien je in een animatie nagenoeg alles op het scherm kan toveren moet ook echt alles worden ontwerpen en uitgedacht worden. Wat me voornamelijk intreseerde was het proces om te bepalen welke kleur en sfeer een setting kreeg. Hier voor werden van een scene’s bepaalde shots gemaakt en ze vervolgens laten testen door ze in verchillende kleuren af te laten drukken. De verschillende scene’s waren inelkaar overlopend en hadden allemaal hetzelfde kleuren thema om heel goed de sfeer weer te geven. Hier hadden ze dan 3 a 4 verschillende ‘‘schilderij’en” van om uit te kiezen wat de beste sfeer was. Jammer genoeg was het niet toegestaan om foto’s van de expositie te maken. Een ander asspect waar ik nooit overnagedacht had was de sounddesign, dit gebeurd natuurlijk ook in normale speelfilms, maar daar gaat het eerder om het reproduceren van bestaande geluiden. In animatie moeten geluiden worden bedacht die nog nooit gehoord zijn. Bij de expositie was er aan het eind een tavel waar je met een koptelefoon een korte docu kon zien hoe de geluiden waren gecreerd voor de film Wall-e. Erg mooi om te zien wat voor contructies er gebouwd werken om geluiden te produceren. AL met al was het een indrukwekkende middag en heb ik veel meer inzicht gekregen in het creatieve aspect dat komt kijken bij een animatie.

n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

29


6.1 Reflectieverslag Terug kijkend op dit blok heb ik veel geleerd over het werken met programma’s Photoshop, Illustrator en Indesign. Maar belangrijker ik heb een goed beeld gekregen van de studie (naar mijn gevoel). Wat ik vooral erg leuk vind is dat je veel creatieviteit kwijt kan in bijna alle aspecten van de opleiding, ook in dingen zoals DEM. Leerpunten Uit dit eerste blok kan ik al een aantal conclussie’s trekken. Voornamelijk dat het ontwerpen en creeren van iets vaak meer tijd in beslag neemt dan je denkt. persoonlijk ben ik behoorlijk krities opmijzelf en ben ik lang bezig tot ik precies bereikt heb wat ik wil. Vaak ben ik dan langer bezig dan dat daar de ruimte voor is binnen dit blok. Zeker als je zoals ik totaal geen ervaring hebt met de Adobe programma’s. Dus ik heb geleerd om wat minder perfectionistish te zijn en meer naar de essectie van de oprdacht te kijken. Tenslotte is het ook een leer proces. Dit probleem heb ik ook ervaren met dit digitaal werk boek. Het ontwerp vind ik niet zo mooi als ik van klasgenoten heb gezien maar ik heb meer naar de essetie van de oprdacht gekeken, dus meer aan de inhoud gewerkt dan het uiterlijk. Terwijl ik over de opdrachten zoals het Vouwaffiche en de poster erg tevreden ben. Deze stralen precies uit waar mijn merk voor staat. Iets anders bij dit blok wat ik heb geleerd is dat bij alles wat je doet, welke kleur je kiest, wat voor form je plaatst etc. dat je dat moet kunnen onderbouwen, en er niet van af komt met ‘‘ ik vond het mooi “. Dit concept kwam ik ook al tegen op mijn weg naar de film academy. Uiteindelijk kwam liep ik zojuist nog tegen een klein dingetje aan, Ik heb mijn vouw affiche laten drukken en toen ik hem wou vouwen kwam ik er achter dat deze niet correct inelkaar zat. Dus dat is een beetje jammer maar dat geeft maar aan om altijd dingen te controleren voordat deze gedrukt worden. Conclusie In deze periode heb ik echt kennis gemaakt met de studie en het vak, ik heb leren werken met Adobe programma’s wat ik redelijk snel onder de knie had mede dankzij mijn klasgenoten.

30

Digitaal Werkboek van Jens Mulder

i

lt u M

ia

d me


n

sig

De HAN 2013-2014 C1H

31

Digitaal werkboek Jens versie 2  

BIjna af

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you