Page 1

Vi älskar att visa upp oss! GÜr ni?


Mölndals Konståkningsklubb

Sponsorpaket Axel

D

e senaste åren har det hänt mycket i Mölndals Konståkningsklubb. Vår huvudtränare Eva Schönström Wiliö har jobbat hårt med verksamhets- utveckling vilket har lett till att vi har fått fram många duktiga åkare i både singel och team. Mölndals Konståkningsklubb har varit med i ett stort ombyggnadsprojekt av Åby ishall tillsammans med kommunen. Åby ishall är ett konkret exempel på en idrottsanläggning där man beaktat genusperspektivet bl a i form av att det finns en styrketräningslokal och en danslokal med spegelväggar och balettstänger i ishallen. Det finns även ett omklädningsrum med speglar och belysning anpassat för konståkare. Nästan 400 aktiva åkare är medlemmar i vår klubb. Vi har nu fått en helt ny sarg som för närvarande är helt vit. På den ska ni nu få visa upp er. I Åby ishall finns ca 1.020 st sittplatser.

Dubbel axel

Trippel axel

Rink eller läktare, programblad och hemsidor Programblad och hemsidor Hemsidor

En reklamplats på sarg är ca 2,9 m x 0,9 m och kostar 8.000 kr plus material- kostnader ca 1.500 kr plus reklamskatt 8 %. En reklamplats på vägg kostar 2.000 kr plus reklamskatt 8 %. Reklamutrymme på hemsidor samt i program- blad, enligt överenskommelse. Vi har flera olika hemsidor på laget.se, bl a: www.laget.se/mkk/ www.laget.se/LIMELIGHT/ www.laget.se/TEAMSM2011/

åby ishall CAFÉ

MMK

MMK

MMK

MMK

MMK

MMK

Reklamplaster finns på vår sarg och på hallens väggar. Vi älskar att visa upp oss och synas. Gör ni?

Under två vintrar har våra åkare marknadsfört Dina Försäkringar Göteborg genom att åka skridskor i Dinas kostym på Hedens bandybana.


Våra åkare kan hjälpa ditt företag med t ex: • Inventeringar • Reklamuppdrag • Företagsevent med skridskoåkning Förra säsongen hjälpte de Varbergs Kurort med att dela ut en reklambroschyr med julklappserbjudande i flera av Göteborgs köpcentra. De gjorde i ordning Reab Datas julkorgar som de skulle ge till sina kunder. De delade ut reklamblad för en dansföreställning utanför Stadsteatern och Operan. Under två vintrar har våra åkare marknadsfört Dina Försäkringar Göteborg genom att åka skridskor i Dinas kostym på Hedens bandybana. Våra åkare brukar anordna luciatåg på Stensjö Hill under deras julbordssittningar.

Våra åkare tycker om att synas och kan hjälpa ditt företag att synas!

Boka din upplevelse på 0340-62 98 00, för information och inspiration se www.varbergskurort.se


våra duktiga åkare då). Alla klubbens åkare deltar och vi har ett nytt uppvisnings- program vid varje tillfälle. Dessutom visar våra team och flera av singelåkarna upp sina tävlingsprogram. De senaste åren har vi dessutom arrangerat speciella skoluppvisningar på dagtid, vilket innebär att åkarna har tagit ledigt från skolan denna dag för att delta. Vi arrangerar också egna tävlingar, både för singelåkare och team.

M

Våra tävlingar är: • Stjärnskottet, en singeltävling för de allra yngsta • Mölndalscupen, för mer erfarna singelåkare • Mölndalspokalen, en teamtävling för alla kategorier av team • Elitserietävling för singel • Med jämna mellanrum Team-SM ölndals Konståkningsklubb bildades 1976, samtidigt som Åby isstadion färdigställdes. Sedan dess har vi vuxit och har nu flera hundra medlemmar.

I MKK är all träning, från nybörjarträning till elitträning, viktiga delar i verksamheten. Vi bygger vår elitverksamhet på återväxt i de egna leden genom skridskoskolan och senare i den grundläggande team- och singelträningen för de yngre åkarna. Klubben har genom åren haft många sportsliga framgångar i såväl team- som singelsammanhang. I singelåkningen har vi haft medaljplatser på både SM och NM för juniorer. MKK-åkare har också, vid flera tillfällen, representerat Sverige vid junior-VM. Våra åkare i de yngre klasserna har också varit flitigt representerade på de olika mästerskapen (SM, DM). Även teamverksamheten har, bl.a. genom teamsamarbetet med Kungsbacka KK, varit framgångsrikt. Team Spirit har i flera år placerat sig på medaljplats på TeamSM och gjort bra ifrån sig på internationella tävlingar. MKKs ungdoms- och nybörjarteam har också visat mycket positiva resultat, senast en silvermedal på Team-SM samt flera förstaplaceringar under årets andra tävlingar, något som bland annat beror på att åkarna får en bra grund i skridskoskolans träning. MKK har en bred verksamhet där det finns plats för alla kategorier av åkare. Det åstadkommer vi genom att ha Skridskoskola, där nybörjare och fortsättningsgrupper lär sig att åka skridskor och att klara konståkningens allra första moment. Vi hinner med mycket under ett verksamhetsår! Under säsongen har MKK en intensiv träningsverksamhet i ishallarna i Åby och Kållered. Förmånen att åka i två ishallar med mycket istid ger oss möjlighet att bedriva en bred verksamhet med allt från att ”skola” många åkare i skridskoskolan, såväl nybörjare som barn i fortsättningsgrupperna, till att bedriva träning för tävlingsåkare i singel och team. Två gånger om året, till jul och på våren, har vi uppvisningar (kom gärna och titta på

Våra största arrangemang är uppvisningarna och teamtävlingen Mölndalspokalen. Vid teamtävlingen är vanligtvis läktarplatserna i Åby ishall välfyllda och närmare 500 åkare och ledare är också i ishallen under dagen. 2011 fick Mölndals Konståkningsklubb i uppdrag av Svenska Konståkningsförbundet att arrangera SM i konståkning för team. Under Team-SM den 4-6 mars var Åby ishall fullsatt och vi fick uppleva teamåkning på hög nivå. 300 åkare deltog i klasserna ungdom, junior och senior. Svenska Konståkningsförbundet arrangerar årligen en serie ”Elitserietävlingar” runt om i landet. Hit kvalificerar sig landets toppåkare inom alla åldersgrupper. MKK är alltid väl representerad inom alla kategorier. A-serietävlingar är ytterligare en form av singeltävlingar som Svenska Konståkningsförbundet arrangerar. Även här är vår klubb alltid med och tävlar med god framgång.


Singelåkning

S

ingelträningen i MKK bedrivs långsiktigt. Genom att lägga stor vikt vid grund- erna och att momenten lärs in på ett korrekt sätt kan vi skapa förutsättningar för bra resultat i ett längre perspektiv. Genom att erbjuda så bra träningsförut- sättningar som möjligt, vill vi ge åkarna i våra tävlingsgrupper möjlighet att utvecklas som singelåkare. Vår strävan är också att vara representerad vid mästerskaps- tävlingar som DM och SM. För vissa av åkarna kan det också bli aktuellt med internationella tävlingar. MKK har som intention att bedriva singelåkning med sikte mot elitåkning. Vi eftersträvar därför att ha åkare i samtliga A-tävlingsklasser när åkarunderlag finns för detta. Mölndals Konståkningsklubb tävlar med singelåkare i minior-, ungdoms-, junior- och seniorklassen. Singelåkning är en individuell tekniksport med många moment, steg och rörelser. Vägen till de mest avancerade momenten är lång och kantas ibland av motgångar även för den som har talang. De åkare i MKK som tränar i singelgrupper har visat den talang och det intresse som gör det möjligt att utvecklas som singelåkare. Några av barnen blir efter tredje märket (ibland tidigare) erbjudna att träna i en rekryteringsgrupp. I rekryteringsgruppen tränar åkarna singelelement (friåkningselement) och stegträning där stegträningen bl.a. syftar till att klara basictest 1 och singelträningen till att klara fritest 2 som är ett av målen för att börja i singeltävlingsgrupp för miniorer. Talang, utvecklingsmöjligheter, ålder och kunskapsnivå är avgörande i vid denna uttagning.

Singelåkare i Mölndals Konståkningsklubb

Steg och team-grupp / Ungdomsteam

F

ör att kunna ge de yngsta åkarna en bra grund att stå på inför framtida deltagande i klubbens tävlingsgrupper i team och singelåkning så har vi en ”steg och teamskola”. Åkare som klarat andra och tredje märket kan, om de vill och parallellt med sin ordinarie grupp, fortsättningsvis också delta i denna träning. Det är en kompletterande träning som dels är inriktad på att träna stegträning (basicträning) och dels på förberedande träning på de olika teamåkningsmomenten. Stegträningen syftar till att så småningom klara förbundets basictest-grund, och senare basictest-1 som motsvarar en kunskapsnivå som också är en av förutsätt- ningarna för att kunna ta steget till teamåkning och singelåkning på tävlingsnivå i MKK. Åkarna i denna grupp fortsätter med singelträningen i sina ordinarie grupper och kan fortsätta med denna komplementträning tills dess att de eventuellt erbjuds plats i nybörjarteam eller i tävlingsgrupp för singelåkning. MKK har flera teamlag; Team Delight för de yngsta, Team Twilight som är ett nybörjarlag, Team Limelight som är ett ungdomslag samt Team Spirit som är ett juniorlag. I teamen bedrivs såväl teamträning som stegträning, dans och golvträning.

Team Delight


Press om MKK:

Mer om teamåkning

T

eamåkning, konståkningens lagsport, började utformas i Michigan redan 1954 då laget ”Hockettes” bildades för att underhålla publiken i pauserna under hockeymatcher. 1960 hade man de första teamtävlingarna i USA och 1976 hölls den första internationella tävlingen i teamåkningens hemstad Ann Arbor, Michigan, där kanadensiska lag tävlade mot lag från USA. Den första riktigt internationella tävlingen med flera lag hölls faktiskt i Mölndal 1989. Då deltog lag från Australien, Danmark, Kanada, Finland, Ungern, USA och Sverige. År 2001, när det andra officiella Team-VM:et i konståkning hölls i Helsingfors, deltog ett tjugotal lag från 16 nationer. 2005 hölls det sjätte officiella Team VM:et i konståkning i Göteborg och förhoppningsvis kommer vi snart också att få se teamåkning på programmet vid OS. I just teamåkningen är också Sverige en framgångsrik konståkningsnation. Team Surprise från Landvetter har varit officiella världsmästare flera gånger. Det finns tre olika klasser inom teamåkning – ungdom, junior och senior. Ett tävlande lag har sexton åkare (ungdom tolv till sexton åkare). I ungdomsklassen tävlar man med endast ett program medan junior- och seniorklasserna tävlar med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. På en del tävlingar (utanför mästerskapen) finns också nybörjar-, mix- och masterklass. Dessa tävlar såsom ungdom endast med ett program. I teamåkningen ska åkarna till större del uppträda som en enhet. Programmen innehåller olika baselement, som tillsammans med olika friåkningsrörelser och steg vävs samman med varierande svårighetsgrad och fart. I programmen bedöms också fattningsvariationer och variationer i fotarbete. Från och med säsongen 2004-2005 började man införa ett nytt bedömnings- system. I det nya systemet ger man poäng för tekniska element och programkomponenter separat. Varje åk videofilmas och domarna kan därmed titta extra på moment innan poängen sätts. Systemet plockar slumpmässigt bort ett antal domare samt högsta och lägsta poäng från de kvarvarande. Resterade poäng räknas samman och presenteras.

2011-01-29

Trippelguld till MKK:s team! Tre gånger seger för MKK I lördags gick Kungälvspokalen av stapeln, årets sista tematävling innan Team-SM. I år hade även stockholmslagen hittat hit och ställde upp med två lag i nybörjar- klassen samt att våra finska grannar deltog med ett ungdomslag. Mölndals konståkningsklubb sopade banan med motståndet. Klubbens tre lag vann alla sina klasser. Alla lagen slog poängrekord för i år säger Spirits tränare Sara Kjellén. Twilight visade återigen att dom med sitt fartfyllda, cheerleading-inspirerade åk är sveriges bästa nybörjarlag! Guldet från Havstrofén försvarades med ett slutresultat på 32,28 poäng vilket var hela 7 poängs marginal till andraplatsen. Ungdomslaget Limelight som haft ett par veckor på sig att ladda om efter sin fantastiska prestation i Berlin gick ut på isen med mycket självförtroende och genomförde ett tekniskt komplicerat åk samt slog poängrekord för i år med hela 45,56! Detta resulterade i årets första guldmedalj. Nu kommer laget ladda om inför Team-SM den 4-6 mars som i år går av stapeln på hemmaplan i Åby ishall. Även Spirit, klubbens juniorlag, hade hunnit ladda om efter sitt utlandsäventyr i Salzburg och kunde genomföra två fartfyllda åk med stor precision. Även detta resulterade i en guldmedalj i juniorklassen och med poängrekord. De gör säsongs- bästa i långprogrammet med 87,90 och får tillsammans med poängen i korta totalt 133,95 vilket är säsongsbästa.


Press om MKK:

Mölndalsposten

Dubbla pallplatser för Mölndals teamåkare Två av lagen från Mölndals KK placerade sig på pallen när årets första tävling i team- åkning avgjordes. Bäst gick det för nybörjarlaget Twilight. Tävlingen som går under namnet Havstroféen hölls i Rönnängs ishall på Tjörn. Twilight, som åker till musik från filmen Bring it on, fick till en fullträff och tog hem klassen med sitt cheerleadinginspirerade program. Sena ändringar I ungdomsklassen tävlade Limelight med ett program där de sista ändringarna blev klara bara dagarna före Havstrofén. Musiken kommer från Alice i Underlandet och lagets höga poäng för skridskotekniken räckte till en slutlig fjärdeplats. Nästa fram- trädande för laget blir i Berlin Cup, där Limelight kommer att representera Sverige.

Team Limelight

Junior-VM i mars Juniorlaget Spirit, som Mölndals KK driver tillsammans med konståkningsklubbarna i Landvetter och Kungsbacka, slutade på andra plats. Laget kom tvåa i det korta programmet där man åkte till musik av Dektektivbyrån. I det långa programmet fick man se sig passerade av Seaside från Tjörn. Nästa tävling för Spirit blir Vätterncupen den 15 januari, då det kommer att avgöras om laget lyckas ta sig till junior-VM i mars.

2011-01-18

Brons till Team Limelight Team Limelight från Mölndals KK (bilden) tog sitt första brons någonsin i en utlandstävling efter ett mycket bra åk i Berlin. Sveriges båda lag hade en härlig helg i Berlin. I klassen Advanced Novice deltog åtta lag från fem nationer och konkurrensen var stor. Limelights uttrycksfulla åkare genomförde ett dynamiskt åk med komplicerade stegsekvenser till tonerna av ”Alice i Underlandet”. Åket gav Limelight en total- poäng på 45.30, med en marginal på drygt åtta poäng till fyran. Laget bärgade därmed hem ett brons till Sverige i sin andra utlandstävling någonsin. Team Harmony kom på en sjätteplats efter två fall med poängen 35.45. Segrade gjorde det finska laget Team Blue Arrows.

Team Twilight


Mölndals-Posten onsdag 19 januari 2011

MKK skördade framgångar Mölndals konståkningsklubb har en framgångsrik helg bakom sig. Framskjutna DM-placeringar för singelåkarna kompletterades med lika fina resultat för teamåkarna. Årets DM i konståkning avgjordes i Vallhamra ishall i Sävedalen. – Det gick fantastiskt bra för oss och alla åkte väldigt bra, säger tränaren Eva Schönström Wiliö. I klassen U13 vann Therese Berg och klubbkamraten Johanna Bergström kom tvåa, båda på nya personliga rekord. – Många åker bra på träning, men nu fick de ut det på tävling också, fortsätter Eva Schönström Wiliö. I U15 kom Clara Zaring tvåa och bland damjuniorerna knep Jennifer Olofsson tredjeplatsen. Anton Marberg tog hem herrarnas juniorklass.

Singelåkare

Satte programmet I teamåkningen placerade sig juniorlaget Spirit tvåa i tävlingen Vätterntrofén. – Och det betyder att de kvalificerade sig till junior-VM i Neuchatel i mars, säger Maggi Månmyr. Spirit låg i praktiken lika med trean inför det långa programmet och det var i detta moment som laget säkrade andraplatsen. – Det var första gången som de satte det programmet ordentligt, fortsätter Maggi Månmyr. Hög teknisk svårighet Framgångarna var inte slut i och med detta. Ungdomslaget Limelight blev nämligen trea i Cup of Berlin. – Och det var så högt som vi kunde komma. Före oss hade vi två elitsatsande finska lag och de har helt andra resurser än vad vi har, säger tränaren Josefine Berntsson. Hon gläds åt att tjejerna i laget satte ett riktigt bra åk. – Och det uppmärksammades att programmet håller hög teknisk svårighet, säger Josefine Berntsson.

Team Spirit


Kontakta oss: Martin Persson 0703-98 77 96 Palle Messman 0706-29 99 26 Lovisa Rรถnbeck 0708-83 20 59

Telefon/Mail: Kansli: 0738-33 08 60 E-post: kansli@molndals-kk.com

Adress: Mรถlndals Konstรฅkningsklubb Box 45, 431 21 Mรถlndal

Hemsida: www.molndals-kk.com www.laget.se/mkk

medlem i

MKK sponsorfolder  

Sponsring, MKK, konståkning, teanåkning, mölndal, företag