Page 1


 På 300-talet bygger


Hannibal avslöjar sanningen

Hannibal är tillbaka. Han har vandrat till Cannae och slaktat 50 000 romare med sin arme som bestod av soldater, ryttare och elefanter. Han bekämpade dem genom sina strategier som han lärt sig från sin fader.

H

annibal har gjort det omöjliga. Han har vandrat till Cannae från Spanien, vidare till Pyrenéerna, och till sist över Alperna. Han vandrade med 50 000 fotsoldater, 9 000 ryttare och 37 stridselefanter. Marschen gick snabbt men längs vägen var det många som miste livet. När de var framme i Cannae var det bara en sak kvar att göra, ta död på alla romare. Hannibal hade lärt sig många bra taktiska strategier som han lärt av sin far. En skedde genom att han hade den svagaste truppen i mitten och de starkaste på sidorna så att de kunde omringa romarna under attacken och på så sätt döda de lättare. Vi har nu fått chans att få prata med Hannibal.

På 300-talet bygger romarna upp en stark armé och besegrar grannfolken på italienska halvön.

Romarna kommer i konflikt med kartagerna om handeln i medelhavet. Detta resulterar i tre krig.

1:a puniska kriget 264-241 f.kr. Romarna vinner och tar över öarna Korsika, Sardinien och Sicilien.

2:a puniska kriget 218-201 f.kr. Hannibal leder den puniska armén över Alperna in i Romarriket där han besegrar dem i slaget Cannae.

3:a puniska kriget 149-146 f.kr. I en slutstrid besegrades kartagerna i Zama.


– Hur känns det nu när ni har bekämpat romarna? – Ja, det känns bra när man har visat vart skåpet ska stå. – Men känns det inte lite sorgligt nu när det är massor av folk i din armé som har dött? – Jo men det viktigaste är ju vinsten och det tror jag att de döda tyckte också. – Vad ska du göra nu? – Just nu ska vi hemåt och fira vinsten. – Hur sk… – Nu kan jag tyvärr inte svara på mer frågor.


Krigstjänst dödade min son

J

ag skriver denna insändare för att jag tycker att detta är så orättvist! Förra veckan så dog min son. Han blev bara 14 år. Han dog för att han blev tvingade till krigstjänst. Jag tycker att det är orättvist att vi plebejer ska behöva slita och arbeta tills vi dör av utslitning medan ni patricier betalar mycket mindre skatt och lever bra. Vi plebejer har mycket mindre löner och ändå får ändå betala mindre skatt och att vi är tvingade att göra krigstjänst! Det är helt sinnessjukt! Jag tycker att vi borde få vara med och bestämma och få göra vad vi

vill. Man känner sig helt bortglömd. Jag har förlorat en massa vänner bara för att de har blivit tvingade till krigstjänst. Jag tror inte ni förstår hur det känns att bli behandlad på det här viset. Allt det här för att ha all makt för er själva. Varför får ni vara ämbetsmän och inte vi? Varför får ni vara med och bestämma men inte vi? Vi borde få vara med och bestämma vilka byggnader som ska byggas och vilka nya lagar som ska införas. Jag vill ha ett svar! Allt det här bara för att ni vill ha makt? Ni är rent utsagt sjuka!

En förbannad plebej.


Spartacus, från slav till hjälte Igår lämnade en av de tappraste hjältarna livet, Spartacus. Född 109f. Kr död 71f. Kr. Vi kommer alltid att minnas honom som en god vän och en bra ledare för sina arméer. Vi ska inte ge upp utan istället fortsätta Spartacus uppdrag. Soldat – slav – hjälte – historien om min vän Spartacus Spartacus kom ursprungligen från Thrakien, men ingen visste säkert om han var en riktig ”thraker” eller inte. Från början tjänade han som soldat i de romerska trupperna. Han rymde men blev tillfångatagen och dömd till slaveri. Under sin tid som slav gick han i en gladiatorskola i Cupa. Där fick man lära sig slåss mot varandra för att sedan kämpa på liv och död mot varandra vid de stora cirkusföreställningarna i Rom. Detta var ett stort nöje för romarna. En dag bröt sig några av gladiatorerna sig ut ur lägret. Deras ledare var Spartacus. De tog sina fångvaktares vapen och flydde till berget Vesuvius som låg i närheten av lägret. Ryktet om flykten spreds till många gårdar vilket ledde till att fler slavar gjorde uppror. De dödade sina vakter och begav sig till Spartacus. Till slut hade Spartacus nästan 120 000 förrymda slavar som sina anhängare.


Han var otroligt duktig på att utnyttja sina motståndares svagheter och överallt förvånades man över hans skicklighet att snabbt kunna få ihop sin armé på så kort tid. Spartacus och hans armé härjade över hela södra Italien och de vann över flera romerska härar. Han hade riktigt bra strategier som för många motståndare blev deras undergång. På sin väg norrut, när de började närma sig sina egna hemtrakter, ville Spartacus anhängare hellre fortsätta att plundra och leva rövare istället för att slåss mot romarna. Därför mötte de till slut ett alldeles för starkt motstånd och vid den sista striden stupade Spartacus. De som överlevde blev tillfångatagna och korsfästes längs vägen mellan Cupa och Rom. Hade alla valt att följa sin ledare hela vägen kanske de hade vunnit även detta slag och starka motstånd med sin otroligt starka och oemotståndliga armé. Länge leve Spartacus! En god vän och överlevare.


Julius Caesar förrådd av 23 knivhugg Julius Caesar har nu avlidit, förrådd av 23 personer med kniv. Vissa utav de var hans vänner. Caesars resa genom livet blir snart historia. Han vandrade inom makten från konsul och fick befäl över de romerska arméerna i Gallien. Hans armé blev så mäktig att han blev tillsagt om att folk ville att han skulle upplösa sin armé. Till sist blev Caesar diktator efter sitt spännande liv. Den mäktiga diktatorn har nu avlidit av hela 23 knivhugg i senaten. År 60 f.kr valdes han till konsul. Han gick sedan vidare och fick befäl över de romerska arméerna i Gallien. När Ceasar hade fått befäl över armén så erövrade han sedan hela Gallien, han blev sedan så mäktig att man försökte övertala honom till att upplösa sin armé. När han hade blivit tillsagd blev han arg och gick över floden Rubicon och tågade mot Rom med sin mäktiga och starka armé. Caesars fiender flydde till Grekland innan han hade kommit fram vilket innebar att han inte kunde inta Rom. Han tog sedan sin armé till Grekland där han besegrade sina fiender. Efter slaget i Grekland reste han till Egypten där han träffade Kleopatra. Färden från Egypten var han tvungen att utkämpa flera strider. Han besegrade en härskare i Mindre Asien så snabbt att han bara behövde sända tre korta ord hem till Rom: Veni, vedi, vici (Jag kom, jag såg, jag segrade.) När Ceasar var tillbaka i Rom utnämnde senaten honom till diktator på livstid. Ceasar var mycket populär i Rom. Det berodde på att han var ovanligt generös. Han firade sina segrar med ett stiligt triumftåg. Romarna bjöds på ett oerhört fint kalas. Ceasar hade inte bara fått massor utav vänner utan en massa fiender också. De flesta i senaten ville ha kvar republiken och de fruktade att Ceasar tänkte göra sig till konung. Vi har nu fått chansen att få prata med en utav Julius Ceasars närmsta barndomsvänner.


– Hur var Julius Ceasar som person? – Han var en väldigt givmild person som vill att alla i hans omgivning skulle ha det bra. – Hur lärde ni känna varandra? – Vi lärde känna varandra genom våra föräldrar som var goda vänner. – Känner du sorg efter hans död? – Ja det är självklart, men samtidigt så vill inte vi romare han någon kung. – Kommer du att gå på hans begravning? – Ja, det kommer jag att göra. Som en hyllning och ett sista adjö till min goda vän. – Hur tror du att det kommer bli i Rom nu? – Det kommer nog inte att bli lika likabehandlat som förut och det kommer också att ske många förändringar inom armén också.

Min vän är ett av offren Nu sitter jag på Colosseum och ser min vän bli slaktad utav lejon. Min vän blir sliten i stycken och jag kan inte längre känna igen han nu när han är täckt av blod. Jag undrar om jag är den enda som sitter och kollar på detta och tycker att detta är hemskt. Jag förstår inte hur folk kan se detta som underhållning. Att se folk dö kan man inte njuta av, det är sjukt. Det här måste stoppas. Kommer det att vara för evigt? Kommer det någonsin stoppas? Jag har sett bekanta dödas. Gillar folk att se sina vänner och sin familj bli dödade? Det här har gått över styr. Jag sitter bland alla olika sorters människor och alla gillar det, utom jag. Vems idé var detta? Det får plats hela 87 000 åskådare här. Tänk dig att du är där nere och du är beredd på att dö utav lejon och det är 87 000 personer som ser på. Jag undrar hur många som tänker som mig. Tänk dig att det är ungefär 200 personer vill hjälpa dig. 200 personer som lider utav att se dig dö och 86 800 som njuter utav det. Inom de här vita marmorväggarna vågar jag inte ens räkna hur många som har dött. Det har gått ett tag och min vän är död. Jag gråter inombords. Jag


fortsätter kolla med tvång. När jag sitter här och funderar på detta så ser jag en hemsk sak på andra sidan. Där sitter ett barn, och gråter. Jag ser på hans munrörelser att han skriker: ”Pappa! Pappa!”. Han ser sin pappa bli slaktad utav lejon. Ett barn får se sin pappa dö en brutal död som sker genom att han blir sliten i stycken. Är det här folks favoritplats? Är det här där de roar sig som mest? Det här är som ett hem för folk. En plats där människor dör varje dag. En plats som luktar blod. Är det här det som folk kallar hem? Är det här som förgyller folks dagar eller till och med liv? Det här har gått över gränsen. Det här måste stoppas!


Romarrikets undergång

Rom

N

u är det slut för romarriket. Romarriket har fallit på grund av att de la ner för mycket pengar på saker. Vissa av själen var att det var för höga soldatlöner, för mycket lyxliv för vissa och för mycket köp av politisk mark. Det som hände var att Rom drabbades utav Hyperinflation, och vad som händer då är att värdet på pengarna försämras. Jordbruket var också en stor skuld till det ekonomiska problemet. Det man tjänade mest pengar på var oliver och vin. Eftersom man tjänade mycket pengar på det gjorde började nästan alla bönder odla det vilket

ledde till att värdet på varorna sänktes. Det som hände med marken när man bara odlade oliver och vindruvor på samma mark var att man tog ut samma näringsvärden vilket ledde till att jorden tillslut blev så näringsfattig att man inte kunde odla mer på just den marken. Yttre hot var ett väldigt stort problem för romarriket. Arméerna blev sämre och svagare och tillslut kunde man inte försvara riket från yttre hot. Romarna fick några nya fiender, Hunnerna. Hunnerna kom från Ungern och deras mästare Attila som ville ta över hela Västlandet. Romerna blev rädda för Hunnerna och slog ihop sig med västgoterna och vann över Hunnerna.

Romtidning Karl  
Romtidning Karl  
Advertisement