Page 1

Nya

Arjeplogar’n Torsdag 10 februari, 2011

Årgång 19. Sedan 1992.

Nr 2 - 2011 • reklam • intressant läsning • delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun • 12-13 gånger per år

Pirjo siktar på SM guld i armbrytning I helgen anordnade armbrytarklubben i Arjeplog, Northern Arms sin åttonde klubbtävling. På plats fanns Erika Holmström, Pirjo Laituri och Madelen Ögren. Tävlade gjorde dock enbart Pirjo, då Erika tränat för lite i år och Madelene var skadad. Tävlade för Northern Arms gjorde även Li Wicén, Anton Sandgren och Jesper Persson. För trettonåriga Li Wicén blev det en lyckad tävling. Hon tog guld i både vänster och höger hand i sin viktklass, 60 minus. Framtiden är just nu lite oviss för Northern Arms då klubbens frontfigurer håller på att spridas över världen. Erika flyttade för drygt ett år sedan till Bodö, till sin norske sambo. Vid flytten lämnade hon över tränaransvaret och ordförandeskapet i klubben till Madelen Ögren. Ögren är nu på väg till Virginia Beach, USA

Fokuserad Li Wicén.

Två Världsmästare möts, Pirjo Laituri Northern Arms och Denise Backlund Strömbrytarna.

som au-pair. Där har hon redan undersökt möjligheterna att fortsätta träna och utvecklas som armbryterska. Pirjo fortsätter träna här hemma med Northern Arms. Hon kommer även att träna med armbrytarklubben i Storuman. Pirjo brukar också passa på att träna med andra klubbar runt om i Sverige när tillfälle ges. Hon har sina föräldrar i Eskilstuna trakten och sin dotter i Stockholm. Att träna med andra klubbar är inspirerande och ett bra sätt att utveckla sin teknik, tycker hon. Pirjos nästa stora mål är att placera sig i landslaget.

För att göra det måste hon ta guld eller silver på SM i Eskilstuna i april. En förutsättning för att få åka på EM och VM. –Men jag satsar naturligtvis på guld, säger en medaljsugen Pirjo.

Erika Holmström, Pirjo Laituri och Madelen Ögren.

Jenny och Lotta AB, Storgatan 12 Tel 070-256 1619, 070-280 2979 jennyolotta@gmail.com


Hört & Sett • Ett stort TACK till alla er som på

olika sätt hört av er och berättat om stenen OPTO 1998. Det visade sig vara en sten uppsatt för att märka ut en optisk fiberkabel. Kabeln grävdes ner år 1998. Därav namnet och årtalet på stenen. Roligare än så var det tyvärr inte.

• Intresset för det samiska språket

har ökat. Både bland samer och icke samer. Vilket är positivt då just språket är en viktig del av det samiska kulturarvet. Det är också mycket på gång i Arjeplogs kommun, bland annat har ett språkstöd anställts som ska verka i förskola och äldreomsorg. I grundskolan bedrivs redan samisk modermålsundervisning. Har du tankar, frågor och idéer eller är du intresserad av språkkurser i samiska så är du välkommen att höra av dig till ABF eller Siri Utsi. Kurser pågår och kommer även att fortsätta under hösten.

• Anette Lundmark på ABF efterlyser

starka och uppfinningsrika personer. Hon behöver nämligen hjälp med att bära en 200-kilos keramikugn en trappa ner i det nya ABF-huset. Är du rätt kvinna eller man för jobbet så hör av dig till Anette.

• Följande utspelade sig i matsalen

på Kyrkholmsskolan för ett antal år sedan. Jonathan Söderberg, Arvid Marklund och Frans Helamb gick då i årskurs ett. Jonathan skulle ha kalas. Arvid säger till Frans: –Du kan ju inte komma på kalaset, du är ju allergisk och han har en undulat. Frans svarar –Ja, men jag behöver ju inte vara i samma rum som undulaten. Då kommer det från Jonathan –Men du, han kvittrar faktiskt och det hörs över hela huset.

Spårjour på helgerna Erik Sundén, Ulf Lundqvist, Seth Lestander och Mats Marklund sköter underhållet av elljusspåret på Djuptjärn under helgerna. Spårjour har de ungefär en gång per månad. Arbetsinsatsen varierar beroende på snömängden. Jobbet är helt ideellt och bottnar i det egna skidåkningsintresset. Spåren körs upp med skoter och ASK står för både skoter och bränslet. Sista delen av Renbergsspåret körs upp av Ernst Edholm och Mari Olsson. De gör det helt och hållet själva utan något ekonomiskt stöd från ASK. På vardagarna är det Åke Ranberg och Lars Gunnar Burman som underhåller elljusspåren, både på Djuptjärn och på Öberget.

Ett ofrivilligt vinterbad

• Tomas Rönnqvist som i drygt åtta

år jobbat på ICA i Arjeplog, byter nu arbetsgivare och börjar från och med den 21 februari på Granns. Han berättar att han trivts bra på ICA men att det ska bli kul att göra något annat. Det blir också andra arbetstider på Granns, vilket naturligtvis familjen är glada för.

• Maria Söderberg söker fotografier på norrsken tagna i Arjeplogs fjällvärld. Norrskensbilderna ska visas på Galleri Laisdalen, i Laisvall under påskhelgen. För intresseanmälan se annons.

• Så var det fågelskådaren från

Arjeplog som letade information om fåglar på internet. När han hamnade på en engelsk hemsida blev han tvungen att skriva engelska sökord. Han funderade en stund på hur han skulle översätta orden fåglar och stor tita och skrev sedan in sökorden: birds and big tits.

2

Här pågår bärgningsarbetet av traktorn ute vid Stensund.

Plötsligt sjönk traktorn och Robin Hallnor gjorde ett magplask ner i det iskalla vattnet. Robin körde traktor ute på isbanorna vid Stensund. Han höll på att lägga igen några sprickor i isen när höger framdel på traktorn säckade ihop. Det visade sig vara höger framhjul som fastnat i en gammal vindvak. Isen mättes innan han körde ut och den var tjock nog. Men för säkerhetsskull ankrade de fast traktorn baktill.

Foto: Kraja & Silverhatten

När det var gjort hoppade Robin in igen för att försöka köra undan. –När min aura tog på spakarna, brast plötsligt isen, säger han skrattande. Det var ett snabbt förlopp. Traktorn sjönk och Robin fick sig ett ofrivilligt dopp. Pappa Stefan Hallnor fick skynda till undsättning för att dra upp sonen. Några dagar senare bärgades traktorn och går nu för fullt igen. Arjeplogar’n


Arjeplogar’n

3


Tankar om livet För ungefär 10 år sedan gjordes en stor livsstilsundersökning. Den visade att svenska folkets främsta frågeställning var: När ska vi få tid att leva? Någon sa till mig - jag bara rusar, jag bara jagar. Jag tycker att jag aldrig hinner fram till att börja leva det riktiga livet. Livet, ja vad menar vi med det riktiga livet? Livet med stort L. Väldigt många människor planerar och förbereder för livet. Det är som en framtida fem veckors semester som vi så innerligt längtar efter. Det är då allt ska lugna ner sig, det är då vi ska leva LIVET. Jag tror att det är en av de största illusioner som finns, att det en dag ska bli lugnare. Jag tror istället att vi revolutionerar livet om vi inser att det inte kommer en lugnare period. Jan Malmsjö har helt rätt som sjunger om att ”vår bästa tid är nu”. Det riktiga livet, mina vänner, det är det som du lever just här och nu. Jag vill skicka med dig några frågor att fundera på. Vad skulle du göra om du fick reda på att du bara hade ett år kvar att leva? En månad kvar att leva? Om du hade en enda dag kvar att leva? Kanske är det så att svaren på dessa frågor inte är något som du ska vänta med att uppfylla. För ingen av oss har några garantier vad det gäller vår livslängd. Vi vet inte om vårt liv har en morgondag.

Jag hoppas att dessa tankar kan få någon att stanna upp och tänka efter. Ingen ska i slutet av sitt liv behöva se tillbaka och inse: Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det vara livet. John Lennon har sagt: livet är det som händer dig medan du är upptagen av att planera andra saker. Jag vill avsluta med det ordspråk som finns på väggen inne på Skoaffärn:

Don’t dream your life Live your Dreams

GK:s Fiske Nu är jag tillbaka, öppet som vanligt

Välkommen! Göran Storgatan 19 Tel 100 89

Slangen, en serie av Anders Marklund

4

Arjeplogar’n


Matgrupp med 6 stolar Vitt med ek på stolsits och bordsskiva omonterat 90x180cm

Presentstugan Massor av härliga presenter Välkommen in!

Alla Hjärtans Dag mån 14 feb Drottninggatan 10. Susanna. Tel 301 55

Bittes Café förr 7.820:- nu

Kom ihåg

5.998:Vi har lördagsöppet

Välkommen!

Alla hjärtansdag veckan

nära och kära på Alla Hjärtans Dag!

Bjud din kära på gofika!

måndag 14 februari

Välkommen!

Ljusrum Tips! Till alla hjärtans dag

Måndag åndag 14/2 14/2 M

♥ Tre Tre rättersmiddag rättersmiddag ♥ ♥ för för mer mer info info ♥ Två personer inkl kaffe Två personer inkl kaffe

Ge bort ett presentkort på tid i Ljusrummet www.hornavanhotell.se www.hornavanhotell.se

Boka bord, bord, max max 30 30 personer. personer. Först Först till till kvarn! kvarn! Boka

Tisdag 15/2 15/2 Tisdag Glömt bort din käresta käresta igår? igår? Glömt bort din

590:590:-

Beställ efterrätt efterrätt och och ta ta hem hem som som överraskning! överraskning! Beställ

55:55:-

Hemlagad schnitzel, schnitzel, serveras serveras med med klyftpotatis, klyftpotatis, Hemlagad rödkål och och hemlagad hemlagad bearnaisesås. bearnaisesås. rödkål

125:125:-

Torsdag 17/2 17/2 Torsdag Plankafton! Oxfile Oxfile eller eller lax! lax! Varje Varje torsdag! torsdag! Plankafton!

179:179:-

Obs. ring ring och och beställ!! beställ!! Obs. II restaurangen: restaurangen:

30 min 10-kort

100 kr 800 kr

60 min 10-kort

175 kr 1500 kr

18/2 Fredag 18/2 Fredag Alla hjärtans hjärtans dag dag disco! disco! Alla

Välkomna!

22.00-02.00, 18 18 år år obl. obl. leg. leg. kontroll, kontroll, Fri Fri entré! entré! 22.00-02.00,

0961-777 100 100 0961-777

Arjeplogar’n

Välkomna! Välkomna! www.hornavanhotell.se www.hornavanhotell.se

Storgatan 12 Jenny 070-256 1619, Lotta 070-280 2979

5


De för traditionen i samiskt hantverk vidare Det är onsdag kväll och kurs i vuxenskolans lokal efter Drottninggatan. En varm atmosfär råder. Ett tiotal kvinnor i olika åldrar sitter runt om i rummet och väver samiska band. De skrattas och småpratas, både på samiska och på svenska. Ledaren, Siri Utsi, går runt och hjälper och instruerar. Kursen är ett samarbete mellan Arjeplogs Sameförening, Sameslöjdsstiftelsen, Sámi Duodji och vuxenskolan. Tanken är att det ska hållas minst en kurs per år och att medlemmarnas önskemål och intressen ska styra kursinnehållet. –Denna gång ligger fokus på samisk kvinnoslöjd, det textila hantverket. Men vi har även planer på annat kursinnehåll, säger Ann Christin Blind, Sameföreningens vice ordförande. Kursdeltagarna väver band, de flätar eller använder vävsked.

Anette Labba syr fransar på den sjal hon bär till sin samedräkt.

De traditionellt samiska kunskaperna är mycket viktiga att hålla vid liv, så att kunskaperna inte förloras. –Ju äldre jag blir ju mer värnar jag om mitt samiska ursprung, menar Birgit Rankvist, en av kursdeltagarna. Flera av de andra kursdeltagarna håller med. –Våra föräldrar blir äldre och det är viktigt att lära sig de samiska traditionerna av dem, innan de är för gamla för att kunna föra kunskapsarvet vidare, säger Anette Labba.

Däremot har det blivit populärt bland de samiska ungdomarna att sy partykoltar. Då använder de färggranna tyger såsom glitter, silver, svart och lila. De dekorerar sedan koltarna med vävda band i traditionellt samiska mönster. På så vis uppstår en blandning av nytt och gammalt, modernt och traditionellt.

Siri berättar att den samiska klädkoden är mycket viktig. Den berättar också mycket för den som kan läsa av koderna. Kolten berättar till exempel vilken familj du tillhör. På ett sko eller midjeband kan du se om det tillhör en flicka eller en pojke, kvinna eller man. I vilken ålder bäraren är och vilket område hon eller han kommer ifrån.

Elsy Rankvist visar ullgarner i traditionella färger.

6

Vid större högtider exempelvis bröllop, begravningar och dop används den traditionella kolten.

Susanne Blind med sitt vävda band.

Arjeplogar’n


Skellefteå Kraft AB, Filmpool Nord, Norrbottens Läns Landsting, Arjeplogs Kommun,

Fredag 18 februari

13.00 Tusen gånger starkare 18.00 För kärleken 18.00 Till det som är vackert

Lördag 19 februari

11.00 Filmmusikkonsert 12.30 Sopplunch 13.30 Filmen, etiken och livet

15.30 Kortfi lmsvisning 18.00 För Kärleken 18.00 Tusen gånger starkare

Söndag 20 februari 10.00 Temagudstjänst 11.15 Kyrkkaffe 15.00 Sebbe 15.00 Apan

Foto: Anna Littorin

Hornavanskolan Göran Ragnerstam Sluten visning för gymnasiet + åk 9 Bion Stefan Sauk, Othman Karim Malin Holmberg-Karim Silvermuséet Samuel Fröler

Arjeplogs kyrka Spleen Hotell Lyktan Hotell Lyktan Filmsamtal med helgens gäster Eva Melander, Göran Ragnerstam, Antje Jackelen Olle Sarri, Othman Karim, Malin Holmberg-Karim Göran Larsson, Tor B Jörgensen Moderator: Tomas Axelson Hotell Lyktan Filmpool Nord visar och presenterar ett urval av sina kortfi lmer Bion Othman Karim, Malin Holmberg-Karim Silvermuséet, Göran Ragnerstam

Arjeplogs Kyrka Antje Jackelen, Tor B Jörgensen, Göran Larsson Tomas Axelson, Spleen Kyrkströmsgården Bion Eva Melander Silvermuseet Olle Sarri

Välkommen till en givande filmhelg! Biljetter och förköp Förköp av biljetter kan göras 11 februari – 17 februari på Pastorsexpeditionen, tel -612 50 & Biblioteket, tel 141 98. Biljettpris: 100 kr. Köp 3 vuxenbiljetter till 3 olika dagar: 250 kr. Ungdom under 18 år, 50 kronor. Arrangörer: Arjeplogs Församling/EFS, Arjeplogs Biografförening och Hornavanskolans skolbiogrupp.

För mer information, se www.arjeplogsfilmfestival.com

Älvsby Folkhögskola, Silvermuséet,

Hotell Lyktan, Hornavan Hotell, LILAB, Anders Johansson Åkeri, Flinkfeldts Buss AB, Arjeplogs Allmänning,

Filmfestival om Livsfrågor 18-20 februari 2011

Svenska Kyrkan i Luleå stift, Arbetsstugefonden, Sparbanken Nord, Lions i Arjeplog, SV Nord,

M & KÄRLE L I F , O K TR Arjeplogs

Arjeplogs Cementgjuteri, Torbjörn Fjellströms Entr, Brännuddens Åkeri Arjeplogar’n

7


U t f l y t t a de Ar je p l o g a re –Det bästa med Arjeplog är att jag alltid känner mig välkommen när jag är hemma på besök trots att jag bott borta i 27 år, konstaterar Urban Widman. 1984 flyttade Urban till Trollhättan för att arbeta på Saab. Planen var då att stanna några år för att prova hur det var att bo i södra Sverige. Våren därpå var han i Arjeplog för att fira påsk och väl hemma kom tvivlen. Var det verkligen rätt beslut att flytta?

Fotnot: Är du intresserad av Urbans knivar gå in på hemsidan: www.widmanknives.se

Då var det nära att han blivit kvar. Men så småningom träffade han sin sambo och idag bor han med sin familj i Velanda, en mil från Trollhättan. Efter en femårig utflykt till konkurrenten Volvo i början på 90-talet arbetar Urban nu åter på Saab Spyker, som fabriken heter idag. Han trivs bra och är lagledare för sista linavsnittet på slutmonteringen. Urban som åkte mycket skidor i sin ungdom åker fortfarande skidor när det finns snö. Han har genomfört tio Vasalopp och även tagit en Svensk klassiker. Urban har också gjort en lite smågalen cykeltur. Han cyklade från Trollhättan och upp till Arjeplog. Enligt honom själv en mycket trevlig tur som han vid tillfälle har tänkt göra om igen. En annan av hans fritidssysselsättningar är knivmakeri.

Urban Widman född 1963 i Högliden, tre mil utanför Arjeplog.

Han har hittat en egen stil och blandar typiskt norrländska material med andra, mer oväntade. Eller vad sägs om en kniv med ett skaft av snakewood och fossil valross.

Väl k oms t b o n u s e n h a r n u u pp hör t Den 1 november 2010 var sista inflyttningsdatum för den som tänkt ansöka om den omtalade välkomstbonusen. När den infördes togs ett politiskt beslut på att välkomstbonusen skulle gälla under tre år och dessa tre år är nu till ända. Kommunen kommer att ta emot sena ansökningar under våren. Den som fått sin första bonus utbetald 2011 kommer även att kunna ansöka om bonus andra året. Vilken betalas ut under under januari 2012. Under förutsättningar att en ansökan skickas in till kommunen. 132 personer hitintills har fått välkomstbonus. Till dessa räknas nyfödda, barn och vuxna som flyttat in till kommunen samt ensamkommande flyktingbarn som fått PUT

8

boende i Arjeplog. (PUT betyder permanent uppehållstillstånd) Befolkningen har ökat sedan välkomstbonusen infördes. 1 november 2007 fanns det 3089 innevånare skrivna i kommunen och 1 november 2010 fanns det 3174 innevånare. Huruvida det hänger ihop med välkomstbonusen eller ej är dock en väldigt komplex fråga, menar både Claudia Zamorano, kommunchefen och Annika Sandberg, kommunens ekonomichef. Vilka konsekvenser bonusen gett, positiva eller negativa, ska grundligt utvärderas och analyseras framöver. Bland annat ska kommunen försöka ta reda vilken roll bonusen spelat för beslutet att flytta till Arjeplog. Att bonusen varit positiv för dem som fått den känns dock ganska självklart.

När Arjeplogar’n frågat några inflyttade arjeplogare om vad de tyckt kring välkomstbonusen har vi fått följande svar:

– För oss innebar det en mycket bra

start. Det blir alltid en massa extra kostnader vid en flytt.

– Det har varit suveränt. Jag och min familj hade inte flyttat till Arjeplog enbart för bonusen, men när vi började prata om att flytta hit fanns välkomstbonusen helt klart med som en punkt på pluslistan. – Som ensamstående förälder kom välkomstbonusen som ett välkommet tillskott. – Det har varit kanon. Dessutom ett bra sätt att gynna de lokala företagarna. Arjeplogar’n


NU STARTAR SAMTALSGRUPP

OM SORG ! rvice

b se Snab

I butiken

Stort urval av arbetshandskar

Det finns tre saker som hjälper oss i sorgen; tiden, att våga bejaka sina känslor samt att ha någon att tala med. Därför erbjuder Arjeplogs församling en samtalsgrupp om sorg. Här finns plats för Dig, Din sorg, Dina minnen och frågor. Vi träffas 1,5 tim/tillfälle, ungefär 6 ggr, i kyrkströmsgården, Arjeplog.

Problem med snö på taket - det fixar vi lätt!

Vi servar och reparerar alla bilmärken

Välkommen!

Första träffen blir tisdagen den 16 februari kl 13.30. Vid det tillfället bestämmer vi sedan tillsammans dag och tid för fortsatta träffar.

Bil & Däckservice

Har Du några frågor ring: Kristina Flinkfeldt 0961-61256 eller 070-257 8311

Jourtelefon Bilbärgning 070-510 55 25

Varmt Välkomna! Arjeplogs församling

Industrivägen 6 Verkstad 0961-615 09

Arjeplogar’n

9


ALLA Smycke från

Öppettider

mån-fre 10-15 tors jämn vecka 10-19 Välkommen! Storgatan 1

DAG Pris

49 -399:-

I VACKER PRESENTASK ICEMAN KALSING

149:-

BONUSKORT -BRA FÖR DEJ!

Många specialerbjudanden håg ag! i d m Ko rtans jä dag ah All mån uari febr 14

Stort urval av chokladaskar!

Alltid återbäring

Och mycket mer, välkommen! OKQ8 Lappvallsvägen 17 Tel 0961- 102 35 Välkommen! 10

Arjeplogar’n


Alla hjärtans dag

Årsmöte Lördag 12 februari kl 14.00 Vaukagården Årsmötesförhandlingar Information av Gun Hedman Skrivelse till landstinget Lotteri o Kaffe

Välkommen! Styrelsen Hjärt- och lung föreningens bankgiro: 5302-9013

Arjeplogsgruppen Luleå Eric Forsgrens film om Nasafjäll och Bo Lundmans film om Heikka Maria lockade många utflyttade arjeplogare till Arjeplogsgruppens årsmöte i Luleå. Heikka Maria levde i väg-och strömlöst land i 98 år. Vid ett tillfälle ertappades hon stående på hustaket när hon höll på att sota skorstenen. Då var hon 91 år. Året därpå när doktorn kom på besök skottade hon taket. –Vår verksamhetsidé att träffas, minnas och ha kul fick en ytterligare dimension när vi fick se dessa filmer med så starka skildringar och människoöden, säger Kenneth Strömberg. Styrelsen i Arjeplogsgruppen fick förnyat förtroende och består i sin helhet av ordförande Kenneth Strömberg, som omvaldes för femte året, Stig Modig, Ove Lestander, Max Carlman, Gerd Jonsson och Margareta Holmström.

Romantisk 2-rätters meny Dragonmarinerad oxfilé kronärtskocksallad samt rödvinssky & klyftpotatis American cheesecake ett glas vin eller starköl ingår

279:-

Boka bord-tel 101 06

www.harrys.se

Glöm inte Alla hjärtansdag den 14 februari torsdag & fredag 10-11 februari begränsade öppettider pga skomässa

Nya snösmycken!

14.00-17.00

Välkomna in! Linda

Valberedningens Inga-Britt Carlberg avtackades med en blomma och Bo Lundman fick applåder för sina skildringar om Nasafjäll och HeikkaMaria.

Arjeplogar’n

Vill du nå ut till kommunens innevånare?! Annonsera i Arjeplogar’n 070-256 16 19/070-280 29 79

jennyolotta@gmail.com

11


Maggan och Görans resebrev från Sri Lanka Förra fredagen tidigt på morgonen åkte vi till Ampara för att hälsa på Priyanga. Tjejen som varit utbytesstudent i Arjeplog några månader i slutet på 2003. Resan med buss tog 8 timmar och landskapet förändrades ju längre in i landet vi kom. Nu dök det upp berg och växtligheten förändrades. Vägen var dålig på några ställen och vi såg många förstörda risfält men annars var det inte så många tecken på att det varit översvämningar. När vi kom fram mötte Priyanga oss. Det var helt fantastiskt att få se henne igen. Hon hade med sig sin man Sampath och deras lille son Tharuska, tre månader. Vi åkte hem till dem och där väntade deras dotter Lisara, tre år och Priyangas mamma. På kvällen åt vi middag tillsammans. Lilla Lisara dansade och sjöng för oss, det var väldigt fint. Vi överlämnade också de presenter vi tagit med, från oss och från Ewa Rosenqvist. De bor väldigt enkelt i ett hus med tre rum och kök. Två av rummen är sovrum och det tredje används både som sovrum och vardagsrum. Priyanga arbetar som danspedagog på en skola för elever från årskurs sex men just nu är hon föräldraledig. Hon kan vara hemma med full lön i fyra månader och om hon vill kan hon sedan vara ledig med halv lön. Dagen efter åkte vi ut och tittade på omgivningarna. Bland annat åkte vi till ett buddisttempel som låg uppe på ett berg. Vägen dit gick genom ett djurreservat där det finns vilda elefanter. Tyvärr såg vi inga men vi såg resterna av deras måltider. I sjön som låg uppe vid templet såg vi en krokodil som simmade runt. När vi kom till templet såg vi faktiskt 8-10 elefanter på ett gräsområde långt där nere. Det finns tydligen en hel del konflikter mellan risbönderna och elefanterna. Bönderna har vakter i träden på natten som ska skrämma bort elefanterna som annars äter upp riset som odlas.

Priyanga med sin son Tharuska

Foto: Göran Pettersson

Priyanga vill gärna vara med i Arjeplogar’n. Hon vill hälsa och tacka alla för den underbara tid hon fick tillbringa i Arjeplog. Hon säger att hon aldrig kommer att glömma de upplevelser hon var med om. Alla hon träffade var så vänliga och trevliga. Hon saknar Ewa Rosenqvist extra mycket. Ewa blev som en andra mamma för henne under den tid hon bodde hos henne. Massor med hälsningar från Maggan & Göran

Arjeplogar’n gjorde studiebesök på Posten På posten i Arjeplog arbetar Lena Söderberg, Tomas Lindahl, Johan Granström, Niklas Hedman och för tillfället även Simon Larsson. Posten i Arjeplog sorterar och delar inte bara ut post och paket. De har även hand om kommunens internpost, sorterar och delar ut den, samt sorterar posten på Softtronic. –Vi som jobbar på ett mindre postkontor har större kompetens än personal på ett större kontor. De har mer specifika arbetsuppgifter, här gör vi ALLT, säger Tomas Lindahl. Tomas Lindahl sorterar Arjeplogar’n.

12

Arjeplogar’n


Hantverk & Service • Arjeplogs Bil och Elrep Bilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotorreparationer, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmotorer & generatorer, mm. Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson. • Arjeplogs Eltjänst El-installationer, elmaterial. Installation tele- och datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror. Tel 102 40. Drottninggatan 13. • Arjeplogs Plåt & Mekan Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning mindre stål­kon­struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68. • Arjeplog Taxi Vi utför alla typer av persontransport. Helgfri måndag-fredag 6.00-22.00. Lördag 18.00-04.00. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning. • Callins VVS-service Allt inom VVS. Värmepumpar. Jonas Callin. Tel 613 36. Mobil 070-274 00 23 • Dikks Tvätt Vi tvättar och manglar. Mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks­huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28. • Fixar’n & Arjeplogs Bil & Däckservice Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltillbehör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara­tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING! Tel 070-510 55 25. • Flinkfeldts Buss Bussresor av alla de slag. Flygplatstransfers. Även bussgods. Tel 104 25. office@flinkfeldtbuss.se.

Arjeplogar’n

•Hand och fotbehandlingar Manikyr, pedikyr och spa. Nagelförläng­ning, paraffinbad för hand och fot. Elena Burman. Tel 076-828 63 10. • KULTURFÄRG INTERIÖR & FASAD Byggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och Kulturbeslag Bernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se • Martins Mek Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service. Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset. • Norrlands Rör & el Vi fixar allt inom VVS och el-installationer tex luftvärme-pumpar, bergsvärme. Försäljning av vitvaror, värmepumpar, mm. EL: Michel Tel 070-645 36 53, VVS: Kristoffer Tel 070-510 00 59. • Norrbacka Företagskonsult När du behöver hjälp med företagets ekonomi, bokföring och deklarationer. Tel 296 90. Drottninggatan 8. •Salong Stil Frisör och produktförsäljning. Storgatan 11. Tel 614 11. Nina 070 562 77 05 • SF Rör AB (Stefan Flinkfeldts Rör AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, badrumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55. • Uffe’s Polarbygg Ny-, till- & ombyggnad. Vattenskador och reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget! Tel: 220 22 eller 070-250 77 26. Intresserad av att vara med på den här sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta. Är du med i Nya Arjeplogar’n finns du med när folk behöver tjänster och hantverkare.

13


Bosse och Maggie brinner för att hjälpa Bo och Margaretha Henricson har ett hektiskt liv trots att båda numera är pensionerade. Förutom att Bo arbetar tre dagar per månad på vårdcentralen i Arjeplog reser de båda runt i världen och arbetar med att besöka och certifiera Safe Communities. Ett arbete som bedrivs i samarbete mellan Karolinska Institutet och WHO, Världshälsoorganisationen. Bo är ansvarig för Europa, Östra medelhavet, Södra Sydmerika samt Norra Afrika. Arbetet innebär dock mer än bara trevliga resor. På hemmaplan görs mycket arbete innan resorna. Ansökningar ska läsas och granskas, mail ska skrivas och besvaras. Väl på plats blir det ofta långa arbetsdagar. Förutom att resor och logi är betalda så tjänar de ingenting på all tid de lägger ner, allt arbete är helt ideellt. –Vi gör detta för att dessa frågor ligger oss varmt om hjärtat. Vi vet att det finns människor som lever idag enbart på grund av det arbete som vi gör och det är vår drivkraft, säger paret. Nu i vår har de resor inplanerade till Tyskland, Turkiet och Iran. Margaretha har under årens lopp utvecklat goda relationer till kvinnor i Iran. Hon kan komma kvinnorna nära på ett helt

Margaretha och Bo Henricsson har planerat tre resor under våren.

annat sätt än vad Bo kan. Vilket är en oerhörd tillgång i de förebyggande arbetet.

arbetet ska omfatta alla människor, sett till kön, åldersgrupper, samhällsklass och område.

Safe Communities innebär kortfattat att ett samhälle, ett område, en stat eller del av stad som blir certifierade, tar på sig att arbeta skade-vålds-och självmordsförebyggande. Safe Communities ska även aktivt arbeta för att reducera konsekvenserna av eventuella naturkatastrofer. Det förebyggande

Arjeplogs Kommun har under flera år varit en Safe Community men förlorat sin certifiering. Detta berodde på att reglerna ändrades kring certifieringen. Numera görs ansökan om vart femte år, tidigare var det vart tionde år. Kommunen arbetar dock för att åter bli en Safe Community.

Bo Henricsson på besök i Japan. Foto: Bosse & Maggie.

14

Maggie i Iran.

Foto: Bosse & Maggie.

Arjeplogar’n


Privata Affärer Diverse • ATT ANNONSERA under privata affärer kostar endast 40 kronor per annons. Jenny & Lotta • DU SOM TOG min spark från Coop Konsum den 29 januari var snäll och lämna tillbaka den. Mitt namn ”fanns” på sparken då. Birgit Svensson på Drottninggatan tel 101 71 • ETT STORT TACK till alla er som kom ihåg mig på min 50-årsdag. Åsa Lundberg • NORTHERN ARMS söker fler starka armar till klubben. Du måste inte vara stark som Karl-Alfred, mycket hänger på att lära sig olika tekniker. Pirjo 070 229 95 11

Föreningsrutan

Nomineringsmöte 22 feb kl 17.30

Hotell Lyktan

Vi bjuder på mat! Vid allergier eller andra önskemål meddela detta

Anmälan senast 18 feb 070-349 99 42 eller 142 57

Varmt Välkomna!

• ETT STORT TACK till elektrikern Arne-Ivar som fixat med alla kablar på kontoret men även fungerat som reklampelare och idéspruta. Jenny & Lotta

Årsmöte

Tisd 22 februari kl 18.00 på Silvermuseet.

Tyck till om vad du vill Skicka gärna insändare. I mån av plats publicerar vi dem. Du kan skriva under insändaren anonymt men vi på redaktionen vill veta ditt namn och adress. Vi har fått en insändare. Även om vägen till Skeut inte är allmän väg så har vi kommuninnevånare alltid motionerat där vinter som sommar under alla år, samt eldat vid rastplatsen. Nu är det bommat under vintermånaderna till stor besvikelse för många. Jag tycker att våra behov, önskningar och i någon mån rättigheter åsidosätts genom de utländska biltestföretagens hemlighetsmakeri och krav på integritet. Jag vet mycket väl att testverksamheten anses av många som helig. Men varför inte göra som till exempel Bosch och BMW och bygga in hela anläggningen. Det skulle utgöra ett bättre och säkrare skydd mot eventuella bilspioner än en vägbom. Ingegerd Oskarsen

Arjeplogar’n

Sedvanliga årsmötesförhandlingar Kaffe, läsk och tilltugg bjudes

Välkommen!

Arjeplogs Ridklubb-ARK

Renbergsdagen Skidspår och “Skotertaxi” upp till stugan Söndag 5 mars Kaffe & fika serveras

12-14 Stugan på Renberget

Välkommen!

foto: ASK

Arjeplogs Sportklubb

15


Anders fixar det mesta Från början hade företaget personaluthyrning som huvudsyssla, efter hand blev det också entreprenad verksamhet. Arbete är en grundförutsättning för att få folk att vilja bo kvar i Arjeplog. Ur den tanken kom verkstaden till, som öppnades för sex år sedan. Anders ville ha verksamhet i företaget som kunde sysselsätta personal hela året, inte bara under högsäsongerna. Företaget Fixar’n gör allt från att hjälpa gamla damer att bära ut trasiga frysboxar till större projekt som omsätter miljoner. Många gånger tjänar företaget inga, eller väldigt lite pengar men det handlar om Anders ständiga vilja att hjälpa till. Att få fixa saker. Andra projekt tjänar man mera på och så är det bara, menar Anders. Att fixa och hjälpa är också en företagskultur som Anders försöker sprida bland sina anställda. Hos Fixar’n ska man som anställd kunna fixa saker. Allt är möjligt, allt går att lösa. Fixar’n blir aldrig “rålös”. Dessutom ska kunderna stå i fokus. Kunden ska få hjälp. Kan inte Fixar’n stå till tjänst skickas de vidare. Hellre samarbeta än konkurrera. Det vinner alla på i slutänden.

Anders Wikström har varit en fixare sedan barnsben.

Anders säger också att han har som policy att åtminstone försöka att inte vara inne och tassa på andras områden. Att konkurrera om jobb som är ute på den öppna marknaden, räkna på jobb och lämna offerter, det är en sak. Men att i möjligaste mån undvika områden som andra har som levebröd.

Anders orkade inte gå ut hela årskurs nio utan slutade skolan och började som målarlärling. Som tjugoåring startade han eget, åkte över till Norge och borrade brunnar. 1999 slutade han i Norge och det var då företaget Fixar’n i Arjeplog AB bildades.

Tills för cirka ett år sedan drev Anders allt själv i företaget. Men han insåg efter hand att han var tvungen att delegera för att kunna driva sitt företag så effektivt som möjligt. – Min starka sida är att jag är bra på att ragga jobb, se till så att mina anställda har arbete. Det är det jag ska hålla på med, säger Anders. Han får en massa nya idéer och infall varje dag, men allt går förstås inte att hoppa på eller genomföra. Inget har ännu gått riktigt åt helsike, inget där han förlorat en massa pengar. Däremot är det inte alla projekt som blir som Anders själv har tänkt. Det händer saker på vägen och ibland blir det bättre än vad man tänkt och ibland sämre.

Anders berättar om hur företagsnamnet kom till. Ett namn han kom på själv men som ingen egentligen tyckte var särskilt bra. Han fick en massa olika förslag. Till slut var det dags att skicka in alla papper för att registrera företaget. Då bestämde han sig, folk får tycka vad de vill, Fixar’n blir det. Med facit i hand kunde han inte ha valt ett bättre namn.

Anders säger att han är en arbetsnarkoman, han jobbar jämt. I samma sekund som han vaknar på morgonen börjar han tänka jobb. Det är hans liv, det han brinner för. Familjen är van, säger han, så här har det alltid varit. – Jag brukar skämtsamt säga att de som jobbar borta, de jobbar sju dagar och är lediga sju dagar. Jag jobbar sju dagar och så jobbar jag sju dagar till.

Anders Wikström, eller Fixarn som han allmänt kallas, är född och uppväxt i Gargaur, fem mil utanför Arjeplog. Under låg och mellanstadietiden gick han skolan i Mellanström. När han började sjuan på Kyrkholmsskolan flyttade han i stort sett till Arjeplog och har sedan dess varit Arjeplog trogen.

a Ny

Arjeplogar’n

Arjeplogar’n

Utgivning 10 mars inför Marknaden. Manusstopp 3 mars. Välkommen med din annons. Jenny & Lotta tel 070-256 16 19. 16

Arjeplogarn 2-11  

Lokal tidning Nyheter

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you