Page 1

Arjeplogar’n

Nr 10 - 2012

Torsdag 25 oktober

Årgång 21. Sedan 1992

reklam• intressant läsning• delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun• 13-14 gånger per år

På VM i Norge

Karen Ingebrigtsen på dans VM i Norge Foto: Karola Wiklund

Karen Ingebrigtsen har länge drömt om att få åka och titta på dansVM. När hon fick höra talas om att VM 2012 skulle gå av stapeln i Fauske bokade hon och den lika dansintresserade kompisen Karola Wiklund biljetter direkt. – Vi fick vänta i nio månader från det att vi bokade biljetten tills det var dags att åka. Men det var väl värt att vänta på. Det har varit fantastiskt roligt, berättar Karen. Dansparen som kom från hela världen tävlade i grenarna bugg, dubbelbugg, boogie woogie och lindy hop. Det var första gången som VM i dans anordnas så långt norrut i Skandinavien. – Vi satt på en träbänk utan ryggstöd i drygt nio timmar, utan att vare sig få ont i rygg eller rumpa och hade nog kunnat sitta nio timmar till, så ni förstår ju att vi hade trevligt.

Silverexpressen - Mycket mer än persontrafik Robert Lidström, Sandviken, Stina Vikberg Jonsson, Jäckvik, Anne-Kirsti Westerlund, Jäckvik, SFN, Silvervägens fjällområdes näringsförening, är mycket oroade för busslinjen Silverexpressens framtid och de konsekvenser en eventuell nedläggning av linjen skulle få.

Silverexpressen, Länstrafikens linje mellan Skellefteå och Bodö, är oerhört viktig för dem som bor och på olika sätt är verksamma i dalgången längs Silvervägen. Det är en busslinje som betyder långt mer för dem än persontrafik till och från området. Då Silverexpressen, förutom passagerare, även fraktar varor och annat gods. – Busslinjen är själva livsnerven för våra verksamheter, säger Robert Lidström, Sandviken. – Vi tror inte att beslutsfattare och andra förstår HUR viktig Silverexpressen är för oss. De förstår inte heller hur mycket folk som vistas i området. Att det under högsäsong kan finnas ett par tusen personer, bara i Jäckvik och att även de är beroende av en fungerande busslinje, säger Anne-Kirsti Westerlund, Jäckvik. Utan Silverexpressen eller annan bussoch godstur är det otänkbart att driva företag i området.

– Det skulle bli omöjligt att tillhandahålla det breda utbud av varor och tjänster som vi kan erbjuda idag, säger Anne-Kirsti Westerlund. Britta Flinkfeldt-Jansson, kommunalråd i Arjeplog, har gjort ett uttalande angående de signaler hon fått från norsk sida om att busslinjen är under utredning. Hon skriver bland annat i sitt uttalande att man istället för att avveckla linjen bör utveckla den. Att linjen har potential att växa och bli mer attraktiv. Även Andreas Olofsson, VD för Skellefteåbuss, det bussbolag som trafikerar linjen, uttrycker en önskan om att Silverexpressen ska bli kvar. – Det är en infrastrukturellt viktig länk och vi har absolut en önskan om att linjen ska bli kvar. Dock är viktiga förutsättningar att vi hittar en fungerande modell för hur den ska finansieras. Andreas Olofsson berättar vidare att ett möte är inplanerat i Arjeplog, i slutet av november. Då ska operatörer och finansiärer för linjen träffas och diskutera den uppkomna situationen.

Jenny & Lotta AB, Storgatan 12, www.arjeplogarn.se 070-256 16 19, 070-280 29 79 jennyolotta@gmail.com


Hört & Sett • Nog för att vi gillar vampyrer här på Arjeplogar’ns redaktion. Men att en blodgivare skulle lämna 4,5 liter blod vid varje tappningstillfälle, det var väl ändå att ta i. 4,5 deciliter ska den korrekta måttenheten förstås vara. • Hitintills i år är 21 barn födda i kommunen, åtta födslar till är beräknade innan årets slut. Det är tredje året i rad som det föds så många som 28 - 30 barn under ett år. – Det är mycket för att vara här i Arjeplog, berättar Kerstin Juntti Laestander, MVC. Fem förlossningar är beräknade till i januari nästa år, vilket är många för att vara i början av året. – Det föds oftast mest barn under våren, mars och april, men så kommer det inte att bli 2013, säger Kerstin. Totalt är tio barn beräknade att födas mellan januari och april 2013. • Företaget Softronic har fått ett utökat uppdrag från en av sina kunder och kommer därför att under våren,

april till juni, behöva anställa ett stort antal nya medarbetare. – Eventuellt kommer vi att behöva ta in så många som 150 nya medarbetare, förmodligen fler, säger Stephan Jansson, Softronic. • För någon helg sedan var det en överförfriskad man som blev utkörd från ett matställe i centrala Arjeplog. Mannen tillbringade sedan natten, ihoprullad som en hund, uppe på en vind i ett intillliggande hyreshus. På morgonen när han smög därifrån lämnade han spår efter sig som även de var hundliknande. I hörnet där han legat hade han nämligen gjort både nummer ett och nummer två. – Jätte äckligt! Man blir verkligen chockad ibland över hur folk beter sig, säger en hyresgäst. • Den nygjorda filmen om Hornavanskolan finns på youtube. Den heter ’Rundtur på Hornavanskolans gymnasium i Arjeplog’. http://www.youtube.com/ watch?v=PSOizNSBgMk

Privata Affärer

• Informatörer från Hornavanskolan är just nu på turné, runt om i Sverige och även Norge, för att informera om skolans gymnasieutbildningar. Följande historia utspelade sig på Treälvsskolan i Lit, utanför Östersund. Informatörerna höll som bäst på att rigga dator och roll-ups i fiket när två killar i årskurs 6 kommer gående. De stannar upp när de ser aktiviteterna som pågår. – Arjeplog??, säger kille 1 förvånat. – Ja, lapparna är ju här varje år, svarar kille 2 självsäkert. • I förra Arjeplogar’n annonserade Nina’s Boutique, Salong Harmoni och Skoaffärn efter kvinnor som ville var med i ’Gör om mig’. Det är många kvinnor som har hört av sig, vilket glädjer Nina, Sofia och Linda. – Det är ungefär trettio kvinnor som anmält sitt intresse, det är allt ifrån tjugofemåringar till åttiofemåringar, singlar, änkor och småbarnsföräldrar i en skön blandning, säger Nina Rönnholm. För trion återstår nu det svåra arbetet med att välja ut de kvinnor som ska få en ny look.

Kent Ögren - om de Rosa mammografibreven

• KLEJAN. Jag saknar våra kaffestunder men kanske vi ses på en kopp kaffe vid ett annat kaffebord. Jeppe

Kent Ögren säger sig ha en hel hög med Rosa mammografibrev på sitt skrivbord, närmare bestämt 178 stycken. Hälften av dem har innehållit kommentarer.

• TACK ALLA VÄNNER som uppvaktade mig på 90-årsdagen! Tack också till mina barn med familjer som gav mig en upplevelse med helikoptertur till Tjärnberg och middag efteråt. Alfhild Nilsson

– Jag har skummat igenom alla brev där avsändaren skrivit kommentarer, säger Ögren. – Men det kommer naturligtvis att bli svårt att skicka personliga svar till alla, menar han vidare.

• TACK TILL ALLA som på olika sätt hedrat minnet av min käre make och vår far, svärfar och farfar Axel Johansson vid hans bortgång och begravning. Maud, Peter och Stefan med familj • VARMT TACK TILL ER, personalen på Tallbacka, Vaukagården för berömlig omvårdnad av vår kära Barbro Burman. Bertil, Ingegerd & Bosse, Ingela, Camilla med familj • LITEN ÖVERNATTNINGSLÄGENHET i källarvåning uthyres, möblerad. Kokmöjligheter och TV, dusch och toalett. Storgatan12. Du når oss via mail, lilab@telia.com, Hälsningar Illona

2

En utvärdering av Mammografin ska göras i slutet av verksamhetsåret 2012. Där fokus ligger på om landstinget klarar kravet på en undersökningsintervall på 22 månader. Utvärderingen tittar också på hur stor del av de kallade kvinnorna som kommer till mammografiundersökningen. – Landstinget har fått signaler om att vi på något sätt borde underlätta samverkan. Vi har därför börjat med att kalla kvinnor från ett geografiskt område samtidigt, på så vis är det lättare att samåka till sin hälsoundersökning, säger Ögren. Han lovar vidare att lämna en samlad kommentar kring de rosa breven när alla brev tros ha kommit in. – Det droppar in fler brev lite då och nu, så när vi tror att vi har fått in alla brev lovar jag att återkomma med en kommentar i någon form, avslutar Ögren. Arjeplogar’n


Har du en Julgran för Torget till salu?

Vi inventerar potentiella Julgranar för bl.a. torget i Arjeplog. Även granar på tillväxt är av intresse. Den måste stå nära väg, så vi kan hämta med lastbil.

Alla tips är välkomna!

Skoterns dag i Laisvall 27-28 oktober

Lördag 10.00 -16.00 Söndag 11.00 -15.00

kaffe! å p r e d Vi bju l barnen! til Dricka

Vi presenterar 2013 års modeller! Bra priser på våra fräcka kläder från Scott, Halvardsson samt övriga märkeskläder!

Välkomna till en riktig familjedag!

Maskinvägen 2, jan.vesterlund@markoteknik.se

Önskar du dig bättre uppkoppling? Har du inte tillgång till Internet? Om svaret är JA - Ring Bo Häggroth 070-115 33 56 Det är viktigt att ni som berörs av detta hör av er. Då kan ALLA i Arjeplogs Kommun få bra fungerande bredband! Bredband till alla 2013!

3


Utflyttad Arjeplogare

Tina Stenberg Vidhav bor i Hässlebo, i Skåne. Tillsammans med maken Anders och de två barnen, sex och fyra år gamla. Familjen har precis flyttat in i ett gammalt korsvirkeshus som de har totalrenoverat under två års tid. En jobbig tid men väl mödan värt så här i efterhand.

Språkforskare och språkintresserade har samlats i Arjeplog för att nätverka kring de lokala språk och dialekter som finns i kommunen.

Arjeplogs dialekter i fokus

Öystein A. Vangsnes, Forskare på Universitetet i Tromsö, Norge.

Ett nätverk av språkintresserade har träffats i Arjeplog. Ett nätverk som har sin grund i ett tvärvetenskapligt projekt med namnet ’Från Kust til Kyst’. Ett svensk/norskt språkprojekt som intresserat sig för det språkgeografiska området som på svensk sida omfattar Pitelappmark, dalgången mellan Piteälven och Skellefteälven, och på den norska sidan, kommunerna i Saltenregionen. Forskare och studenter, från bland annat Universiteten i Tromsö och Umeå, har fått en presentation av språk och dialekter som finns i pitelappmarksområdet, arjeplogsmålet, pitesamiska men även nordsamiska. Utifrån de frågescheman, intervjuer, diskussioner och ljudinspelningar som gjorts kommer forskarna sedan att göra analyser med syftet att hitta lokala likheter och olikheter. Öystein A. Vangsnes, forskare på Universitetet i Tromsö, är en av deltagarna. Han berättar att det varit en intressant träff i Arjeplog som har gett honom en hel del. Han åker nu hem till Tromsö för att jämföra och analysera sina resultat med hjälp av ett dataprogram. – På så vis blir det väldigt konkret vad som skiljer och vad som är lika i de olika språken och dialekterna. Det språkforskarna särskilt letar efter är likheter och kontakter över de olika områdesgränserna. Där även lokala likheter är intressanta. Forskarna intresserar sig också för de kulturella sambanden i språken och dialekterna, de försöker ta reda på vem eller vilka som stod för dem. – Samerna i området har naturligtvis stått för en del eftersom de har flyttat runt. Även norskar och svenskar har förflyttat sig, för att bland annat köpa och sälja varor. Men vi hoppas även finna andra samband, säger Öystein.

4

– Ja, det är konstigt hur fort man glömmer. När vi satt här första kvällen i vårt nya hus, med brasan tänd, då har man liksom glömt allt det jobbiga. För att hålla släkt och vänner uppdaterade kring hur renoveringsarbetet fortlöpt har Tina bloggat. Den som är intresserad kan gå in på: www.ostrehall.blogspot.se, och ta en titt på Östre Hall, som huset heter. Musikkarriären har Tina lagt på hyllan, åtminstone för tillfället. Just nu tar vardagslivet med barn och familj all tid och ork. Skrivandet har hon dock inte lagt på hyllan. För drygt ett år sedan gav hon tillsammans med två andra författare ut en diktsamling med namnet ’Ögonblick’. Med boken följer även en CD där Tina sjunger två tonsatta dikter och de två andra författarna läser några av dikterna. – Ett jätte kul projekt. De var skönt att göra något som inte behöver vara tre minuter långt och ha en klatschig refräng. Dessutom var det första gången jag sjöng på svenska. Tina menar att hennes liv just nu är ganska gott, lite för gott kanske...

Tina Vidhav tillsammans med sonen Edwin, fyra år.

– Ja, jag är alldeles för lycklig just nu, vilket inte är någon bra förutsättning för att skriva bra sångtexter, skrattar hon. Tina trivs bra i Skåne. Visst önskar hon att de kunde åka till hembyn Slagnäs oftare, men ’Hemma’ är där familjen är. – Dessutom är Slagnäs så olikt Skåne. Allt är totalt annorlunda, det går inte att jämföra. Vilket också innebär att det är möjligt för mig att tycka om båda platserna, utan att det finns några motsättningar i det. Så undrar vi förstås över hennes vackra efternamn. Ett namn som Tina och Anders har hittat på tillsammans eftersom de inte kunde enas om vems efternamn de skulle ta när de gifte sig. Namnet är inspirerat av de vida vidderna i Slagnäs och havet i Skåne. – Det fanns en person som hette något som liknade Vidhav. Honom fick vi kontakta innnan Skatteverket godkände vårt nya namn. Han svarade oss att det var okej, bara vi skulle skicka ett foto från vårt bröllop, skrattar Tina.

Arjeplogar’n


Information från

Arjeplogs Kommun • Arjeplogs kommun sparar pengar och miljö

Kommunen och Stiftelsen Arjeploghus satsar offensivt på energieffektiviseringar och förnybar energi. Från och med 2012 och under de närmaste åren genomförs flera olika åtgärder i enlighet med kommunens Klimat- och energistrategi, som exempelvis:

• Nytt fjärrvärmeverk • Fler fastigheter ansluts till fjärrvärme • Ombyggnationer som isolering, fönster- och dörrbyten, t ex

i lunch & fikarum på Tingsbacka och i Arjeploghus lägenheter • Nya motorvärmarstolpar • Byte av belysning, ventilations-, styr- och uppföljningssystem • Mer inköp av lokalt och regionalt producerade livsmedel • Inköp av miljömärkt el • Översyn av planer, policys och riktlinjer för klimatanpassing, resor, transporter och upphandling • Information, rådgivning till allmänhet, föreningar & näringsliv Kontakta gärna någon av oss om du har frågor: Christer Andersson, Samhällsutveckling, 070-291 94 40 Håkan Sundström, Stiftelsen Arjeploghus, 0961–143 04 Ingela Edholm Forsberg, Utvecklingsenheten, 070-697 83 49

• Samiska veckan 2012

Vi kan glatt konstatera att samiska veckan var ett lyckat och uppskattat evenemang.Vi som planerar har redan nu uppslag inför nästa års aktiviteter och vi vill gärna få feedback och idéer från medborgarna, kika förbi Bagarstugan där jag har mitt kontor, maila eller slå en pling. Nina Lango, Samisk koordinator, 0961-142 21 nina.lango@edu.arjeplog.se

• Kommunbiblioteket är stängt 26 november – 3 december

Vi stänger på grund av att vi ska byta datasystem. Det nya systemet delar vi med alla andra biblioteket i Norrbotten inför ”Ett Bibliotek 2013”. Några av fördelarna med detta är att du som besökare kommer att få ännu bättre service och fler böcker, med mera att välja mellan. Välkommen åter den 4 december! Christina Sundqvist, Kultur och Fritid, 0961-14293 Christina.Sundqvist@arjeplog.se

• Välkommen till frukostföreläsningar på Lärcentrat

Torsdag 1 nov: Föreläsare: Maria Nilsson - Flickor blir kvinnor och pojkar män, om traditionellt och otraditionellt genusgörande i den moderna ungdomsromanen. Torsdag 8 nov: Föreläsare Anders Fröjmark- ” Drottning Margareta som ledare- en förebild efter 600 år, om kvinnligt ledarskap. Torsdag 15 nov: Föreläsare: Magnus Carlsson - Etnisk diskriminering på arbetsmarknaden Föreläsningarna är mellan klockan 07.45-9.00. Det kostar ingenting och vi bjuder på fika. Anmälan senast 2 dagar innan föreläsningen, till Ann-Christine Holmgren, Lärcentra. 070-206 52 98.

• Ansökan om flagga, fana

Länskomitten för stiftelsen Sveriges Nationaldag delar ut ett antal flaggor till enskilda personer i länet den 6 juni. Ansökan om flagga ska ske på särskild blankett före den 1 januari 2013.Blanketten finns att hämta på biblioteket eller rekvireras hos Länsstyrelsen. Tingsbacka Arjeplog Kommun, 930 90 Arjeplog växel: 0961 - 140 00

Glädjande nyheter från barnomsorgen. Mona Svensson, förskolechef i Arjeplog. Vi är inte bara rika på fantastisk natur här i Arjeplogs kommun, vi är även rika på barn. Det föds många barn och det flyttar in familjer som har behov av barnomsorg. Vi bygger därför ut förskolan och till årsskiftet står en ny avdelning klar att tas i bruk.  I den befintliga förskolan finns fyra avdelningar, varje avdelning har en barngrupp på sjutton barn mellan ett och fyra år. Vi har under hösten gjort en tillfällig lösning för våra femåringar, de är placerade på Öberga fritidshem. Detta gjorde att sexårsverksamheten (förskoleklass) och fritids för de äldre barnen har flyttats till Öbergaskolan. En lösning som har varit positiv, men det krävs naturligtvis mycket av alla barn, föräldrar och personal för att det ska fungera och bli bra. Mina medarbetare på förskolan har denna höst visat stor flexibilitet, de saknar såväl kontor som personal- och omklädningsrum. Det är tur att jag har kompetenta och duktiga medarbetare som ser möjligheter istället för hinder.   Vi har även påbörjat en utbildning kring pedagogisk dokumentation, som även kommer att pågå under våren 2013. Denna utbildning ska stärka oss i vår profession så att vi ska bli ännu duktigare på att se alla de resurser som barnen har. Jag anser att en bra barnomsorg med kompetent personal och bra lokaler gör att föräldrar/vårdnadshavare tryggt kan gå till sina arbeten. Slutligen en vädjan till er föräldrar/vårdnadshavare som ännu inte ansökt om förskoleplats - gör det så snart som möjligt på: http://dexter.arjeplog.se Det underlättar vårt planeringsarbete inom förskolan så att vi kan ta emot era barn och er när ni önskar. Detta är lite kort om vad som händer inom förskolan och fritids den kommande tiden. Har ni frågor och funderingar så är ni välkomna att höra av er till mig.   Vänliga Hälsningar  Mona Svensson, Förskolechef Mona.svensson@arjeplog.se, 0961-14172

Öppet Hus på Hornavanskolan! Lördag 17 november 9.00-13.00 Varmt Välkomna! Har du frågor kontakta Cathrin Söderberg på 0961-142 68 e-post: arjeplogs.kommun@arjeplog.se hemsida: www.arjeplog.se


Varmt välkomna till Arjeplogs församling! Söndag 28 oktober Arjeplogs kyrka 18.00 Mässa med möjlighet till förbön, Kristina Flinkfeldt ALLA HELGONS DAG - EN TID ATT MINNAS Lördag 3 november Vilans kapell inbjuder till en stilla stund 12.00-16.00 Musik och Kaffe Södra Bergnäs kyrka 13.00 Minnesgudstjänst, Anders Mattson Slagnäs kyrka 15.00 Minnesgudstjänst, Anders Mattson Arjeplogs Kyrka 18.00 Minnesgudstjänst, Anders Mattson, Maria Sundén. Mariakören medverkar. VILL NI ATT VI TÄNDER ETT LJUS ÅT ER PÅ NÅGON AV VÅRA KYRKOGÅRDAR?

Mats Landström 070-664 95 50 (Arjeplog) Anders Burman 070-271 57 83 (Slagnäs, Södra Bergnäs)

50 KR/GRAV Söndag 4 november Arjeplogs kyrka 11.00 Söndagsgudstjänst, Anders Mattsson. Sång av Maria Sundén. Efteråt är det kaffe i kyrkan.

Måndag 5 november Biografen 19.00 Måndagsbio med eftersnack. Film, Gränsen. Tisdag 6 november Laisvalls Klubblokal 18.00 Arjeplogs accordion, Arjeplogs Församling, ABF Tisdag 20 november Laisvalls Klubblokal 18.00 Jannes Svänggäng med Mona. Arjeplogs Församling, ABF Söndag 11november Arjeplogs kyrka 11.00 Temamässa, Niklas Westling. Silverkören sjunger, Maria Sundén. Söndag 18 november Jäckviks Kapell 12.00 Söndagsgudstjänst flyttad till Jäckviks kapell. Kristina Flinkfeldt, Niklas Westling, Konfirmander. Efteråt blir det kyrkkaffe på Jäckviks fjällgård. Buss avgår från Arjeplogs kyrka 11.00. Onsdag 31 oktober och 14 november Arjeplogs kyrka 18.00 Kvällsmässa, Niklas Westling Onsdag 7 och 21november Kyrkströmsgården 18.00 Bibelstudier, Ivar Lundmark Arjeplogs Församling Kyrkvägen 2 930 90 Arjeplog www.arjeplogsforsamling.com

Vill du bli medlem i Arjeplogs Församling Kontakta Pastorsexpeditionen 0961-612 50

Slangen - en serie av Anders Marklund

6

Arjeplogar’n


Arjeplogar’n

7


Karin - en riktig Mamarazzi Karin Fjellner har två kameror, LUMIX GF3 och GH1. De objektiv hon använder mest är 100-300 mm och 14-42 mm.

Hon kallas för Mamarazzi av sina barn, Karin Fjellner från Arjeplog. Kanske för att hon tar så mycket vardagsbilder, främst på de egna två barnen och deras kompisar men även på andra som hon har runt omkring sig. Men också för att hon alltid bär med sig en kamera. – Mina föräldrar lever inte längre, men medan de levde fotade jag dem mycket, särskilt på slutet. Vi pratade och jag fotograferade och efter ett tag märkte de knappt kameran. Men man får också vara försiktig när man fotar människor i smyg, många ”tappar ansiktet”, det är många gånger i samspelet med andra som våra ansikten får liv. Hon berättar att för henne är fotograferandet ett sätt att koppla av, ett andningshål i tillvaron. – Jag är så koncentrerad när jag fotar. Då tänker jag inte på något annat, tid och rum försvinner. Hon tar ofta kameran och åker iväg, fotar det hon hittar ute i naturen. I hennes bildarkiv finns bilder på det mesta. – Jag har ibland funderat på om jag skulle starta en blogg eller liknande, för att på något vis använda alla de bilder jag har i min dator, säger hon.

8

Arjeplogar’n


HARRYS NYA SPORT-BAR & RESTAURANG

LÖRDAG ! BER 3 NOVEM

Barndisco 17.00-19.00 Fritt inträde Liten present till alla utklädda barn!

Har öppnat igen och håller öppet året runt. Nu visar vi alla matcher, Hockey, fotboll mm på 7 plasmaskärmar & 2 stora projektordukar.

Texmexbuffé 17.00-20.00 inkl. dessert,195:-/person.

Disco 22.00-02.00, Inträde 80:-

Leg kontroll 18 år. Pris till bäst utklädda!

Dagens lunch 89:serveras måndag-lördag mellan11.00-14.00

Alla Dagar 17.00-21.00 ÖL 50cl 39:VIN 39:50% rabatt på en rätt vid köp av två

r ttide rs Öppe mån - to

agar 00 Vard .00-21. 2.00 0 17 .00g 17 0-02.00 a d e Fr 3.0 20.00 ag 1 Lörd g 13.00a Sönd

Välkomna!

0961-777 100, www.hornavanhotell.se

! T S E F S 18 ÅR med föret

aget

å! Se mera p plog.se e rj a si www.nina

Torsdag-Fredag-Lördag 25-27 oktober

18% RABATT på allt i butiken!

www.harrys.se Välkommen att boka bord tel 101 06! E-mail: info.arjeplog@abf.se Hemsida: www.abf.se/norrbotten/norr Telefon: 0961-612 67, 0771-96 50 22 Öppettider: Mån-tors 9.00 -15.00, Lunch 12.00-13.00

Lite av vår kommande verksamhet. Några få platser kvar till Pärlbroderi och Stenslipningscirklarna! Tillsammans löser vi Melodikrysset på ABF Lördagar 09.45.

Samvaroträffar tillsamman med PRO måndagar 13.30 på ABF. Kontakta PRO eller ABF för mer info. Historieberättarkväll måndag 29 oktober 18.00 på ABF Kom och berätta/lyssna på gamla och nya historier.

Extra öppet!

Frukost på ABF Torsdag 29 november 7.30 Dagens gäst Britta Flinkfeldt - Jansson kommer 8.00. ABF bjuder på kaffe/te och smörgås.

VÄLKOMNA!

Julbasar på Lyktan 2 december 13.00 -19.00. Hantverkare och andra som vill boka bord ring 073-093 62 35.

Torsdag till 19.00 Fredag till 18.00 Lördag till 14.00

Torggatan 7, 0961-103 04

Arjeplogar’n

!

(Gäller a la cart, pasta, pub, thai och sallad. rabatten gäller den billigare rätten)

Den 19 november öppnar vi lunch & kvällsrestaurangen

år Vi firar 18

H

rry a H y app

9


Ulla har varit på Landsbygdsriksdag Ulla flyttade tillbaka till hembyn Mellanström i början av 80-talet, hon insåg snabbt att om något skulle hända fick hon vackert engagera sig. Vilket hon också gjorde. Hon och en massa andra eldsjälar i byn bildade Intresseföreningen, byggde upp festplatsen, ordnade den då mycket populära Spelmansstämman, ordnade så att det etablerades en stugby och Ulla kom också att överta affären i Mellanström som länge varit nedläggningshotad. Så småningom tog orken slut och hon ägnade sin tid åt politik och annat istället. Men nu på äldre dagar känner hon en förnyad lust och ork att engagera sig för byns fortlevnad igen. Med anledningen av detta åkte hon med på årets Landsbygdsriksdag i Blekinge. Organisationen Hela Sverige ska leva’s årligt återkommande forum för att ge det lokala en röst och ge utrymme för kreativa möten.

Ulla Lindström, Mellanström, tillsammans med Bertil Degerlund, Hela Sverige ska leva Norrbotten, i Blekinge på Landsbygdsriksdag. Foto: Bo Häggroth

Under de dagar Landsbygdsriksdagen pågick fick Ulla möjlighet att delta i föreläsningar, seminarier, studiebesök och politikersamtal. Hon tycker att hon fick ta del av mycket intressant, men ser inte så stora likheter mellan Blekinge och Arjeplog. – Blekinge har landsbygd men inte glesbygd på samma sätt som vi har, där de långa avstånden inte omöjliggör men försvårar möjligheterna att samarbeta, säger Ulla.

Ulla Lindström har varit på Landsbygdsriksdag i Blekinge. Som i år anordnades för tolfte gången. Foto: Bo Häggroth

10

Nina sörjer sin Madonna

Nina Rönnholm och hunden Madonna. Foto: Leif Johansson

Jag har gråtit floder. Madonna, min fantastiska hund är död. Min älskade vän, min följeslagare i nästan tolv år finns inte längre vid min sida. Kvällen innan resan till djursjukhuset, en operation var redan inplanerad, blev du plötsligt väldigt dålig. Den natten sov vi tillsammans på golvet och jag höll om dig. I bilen hade jag bäddat med finaste täcket. Jag hoppades, men hade innerst inne förstått det oundvikliga. Tack och lov att min syster kunde följa med. Veterinären gav dig en sista spruta, så tog du tre, djupa andetag och somnade i min famn. Vi satt länge så, veterinären stod kvar, gjorde allt väldigt värdigt och fint. Efteråt körde vi sakta hemåt, grät och mindes Madonna. Det var faktiskt min syster som för tolv år sedan tyckte att jag skulle följa med när min systerson skulle hämta en valp. Och där satt hon. En liten, förskräckt, vit tikvalp med en svart fläck för ena ögat. Hon fixerade mig med sin blick. Jag hade mist min förra hund tre år tidigare, efter nästan arton år tillsammans. Jag hade bestämt mig för att sörja färdigt och invänta att den rätta känslan för en ny hund skulle infinna sig. Natten efter låg jag sömnlös, väntade bara på att det skulle bli morgon så att jag kunde ringa för att höra om den lilla, vita tiken fanns kvar. Den rätta känslan kändes bubblande rätt. När jag hämtade dig kissade du på min finaste tröja och under bilfärden hem kräktes du så att växelspaken försvann, men jag älskade dig redan. Jag köpte dig ett glittrande halsband och döpte dig efter en stjärna - Madonna, och mitt liv fick en ny dimension. Nu tänker jag på dig och minns hur mycket du har betytt för mig och hur otroligt mycket du har gett mig. Jag hade med dig med överallt, vi har åkt tåg, tunnelbana, tittat på NK’s julskyltning, vandrat i fjällen, vadat i fjällbäckar. Men du har också varit med mig på jobbet, och tack vare dig har även en jobbig dag blivit bra. Du blev också en viktig länk när jag träffade en ny livskamrat som hade barn, barn som ibland hade det jobbigt med delad familj. Du tog dem direkt till ditt hjärta, visade sådan glädje när de kom, sov hos dem och sörjde dem när de for. Så till er andra hundägare - visa era hundar kärlek medan ni kan, ett hundliv är alldeles för kort. Vi sörjer och saknar en fantastisk vän! Nina Rönnholm, Arjeplog.

Arjeplogar’n


Glesbygdsmöte Måndag 19 november 18.00 på Kyrkströmsgården Laisvallvägen 10, Arjeplog 0961-100 40

Möjligheternas Hus! Höstpris på Pellets! Pellets 8mm Småsäck 52 X 16 kg/pall

2100Kr/Pall

*FRITT LASTAT HOS OSS PÅ A TRÄ*

Dax för ny ytterdörr? Polardörren Lapporten

På dagordningen • Länsstyrelsen • Leader • Byacervice 2020 Sandviken är mötesvärdar & står för serveringen. Varmt välkomna! Bo Häggroth 070-115 33 56, bo.haggroth@arjeplog.se Innovations & servicekontoret Bagarstugan - Tingsbacka Arjeplogs kommun

22 Oktober - 22 November

Pizza Erbjudande Köp 1 pizza, få 50% rabatt på den andra Köp 2, få 50% på de 2 andra o.s.v. 50% rabatt på alla pizzatillbehör! (gäller även familjepizzor)

4995kr

Drottninggatan 4, 930 90 Arjeplog, 0961-61 444

Kvinnokonferens på Hotell Lyktan Lördag den 10 november

Beställningsvara, finns i olika storlekar

EN DAG-FÖR KVINNOR-OM KVINNOR-MED KVINNOR

Erbjudande!

Innerpanel Pernille 15 x 120 mix

36kr/m

2

Start 9.00 med kaffe och musik. Därefter föreläsningar: Kvinnan genom Bibeln och historien. Att bo på en soptipp, om utsatta kvinnor i Rumänien. Domestic violence, om psykisk och fysisk misshandel. Bli ditt vackraste du, om färg och stil. Avslutas 16.00 Medverkande: Elisabeth Hultgren, Margareta Henricsson, Lilian Holmner och Christina Rogstrand. Anmälan till Hotell Lyktan tel 0961-61210 senast den 5 november Kostnad för konferensen: 150 kr inkl lunch och kaffe.

Även EL & VVS artiklar i sortimentet!

Välkommen in!

Måndag till Fredag 8.30 - 17.30 Lördag 10.00 - 13.00 Arjeplogar’n

Arjeplogar’n på nätet www.arjeplogarn.se 11


Vi flyttar ihop! Elisabeths Redovisning & Arjeplogs Taxi AB Ny besöksadress blir Storgatan 1E (fd Destination Arctic Circle)

Torsdag 1 november bjuder vi på fika i de nya lokalerna! Välkomna! Elisabeth

Håkan

Peter

Billy

Nya öppettider för Taxi från 1 november! Måndag till Torsdag 06.00-22.00 Fredag och Lördag 06.00-03.00 Elisabeth Lestander 070-363 36 88

Storgatan 1E 930 90 Arjeplog

Areplogs Taxi AB 0961-303 50

Välkommen till OKQ8 i Arjeplog! Servicehjälpen 27-28 oktober 10:00 - 16:00 OKQ8 finns till för att göra livet med bilen enklare och roligare.

Lördag 27 oktober 10.00-14.00

Butikschef Rickard Westman Bjuder på Kaffe & Kaka

Välkomna!

Vår personal hjälper dig; • • • •

Alltid återbäring!

Kolla och fylla på din olja, spolarvätska och glykol. Byta torkarblad. Kontrollera lufttrycket i däcken. Ger svar på dina enklare frågor.

Öppet: Vardagar 6.00 - 21.00, Lördagar 8.00 - 21.00, Söndag 9.00 - 21.00

OKQ8 Lappvallsvägen 17 Tel 0961- 102 35 Välkommen! 12

Arjeplogar’n


Hantverk & Service • ARJEPLOGS BIL & ELREP Bilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotorreparationer, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmotorer & generatorer, mm. Vi utför service på nyare bilar till fast pris. Ring för prisförslag. Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson. • ARJEPLOGS ELTJÄNST El-installationer, elmaterial. Installation tele- och datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror. Tel 102 40. Drottninggatan 13. • ARJEPLOGS MARK & TEKNIK Avloppsrensning, certifierad för nyanläggning av enskilda avlopp, dränering av husgrunder, mm. Maskinvägen 2. Jan westerlund, tel 10420, 070-264 02 49. • ARJEPLOGS PLÅT & MEKAN Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning av mindre stål­kon­struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68. • ARJEPLOG TAXI Helgfri måndag-fredag 6.00-22.00. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning. • CALLINS VVS-SERVICE Allt inom VVS. Värmepumpar. Jonas Callin Tel 613 36. Mobil 070-274 00 23. • DIKKS TVÄTT Vi tvättar och manglar. Mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks­huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28. • FIXAR’N & ARJEPLOGS BIL & DÄCKSERVICE Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltillbehör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara­tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING! Tel 070-510 55 25. Intresserad av att vara med på sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta 070-256 16 19 eller 070-280 29 79 Är du med i Arjeplogar’n hittas du när någon behöver tjänster och hantverkare.

Arjeplogar’n

• FLINKFELDTS BUSS Bussresor av alla de slag. Även bussgods. Tel 104 25. office@flinkfeldtbuss.se. •HAND OCH FOTBEHANDLINGAR Manikyr, pedikyr och spa. Nagelförläng­ning, paraffinbad för hand och fot. Nu även Tatuering! Elena Burman. Tel 076-828 63 10. • KULTURFÄRG INTERIÖR & FASAD Byggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och Kulturbeslag Bernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se • MARTINS MEK Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service. Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset. • MÖBELRENOVERAR’N Omklädning, målning, lackning mm. Solveig Karlsén, Hamngatan 12, 070-685 85 58 • NORRLANDS RÖR & EL Vi fixar allt inom VVS och el-installationer tex luftvärme-pumpar, bergsvärme. Försäljning av vitvaror, värmepumpar, mm. EL: Tel 070-645 36 53. VVS: Tel 070-510 00 59. • NORRBACKA FÖRETAGSKONSULT När du behöver hjälp med företagets ekonomi, bokföring och deklarationer. Tel 296 90. Drottninggatan 8. • SF RÖR AB (STEFAN FLINKFELDTS RÖR AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, badrumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55. • TEAM JENNY Viktväktarmöten i Arjeplog & Arvidsjaur, massage samt gruppträning & personliga program/instruktioner. Jenny Karlsén, 070-2369007, info@teamjenny.se

• UFFE’S POLARBYGG Ny- till- och ombyggnad. Vattenskador och reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget! Tel: 220 22 eller 070-250 77 26.

13


14

Arjeplogar’n


INSÄNDARE: Vi vill rikta skarp kritik till Harrys i Arjeplog då vi under marknadshelgen anser oss ha blivit mycket dåligt bemötta. Vi hade beställt bord och ätit och druckit för en stor slant under lördagskvällen. Helt plötsligt ombeds vi dessutom betala inträde för att få stanna kvar i lokalen. Detta borde vi i så fall ha blivit informerade om innan middagen! Vi tror inte att det är lagenligt att ta ut avgifter retroaktivt och dessutom är det i vårt land kutym att ätande gäster anses som inbetalda. Hur som helst, det var ett bedrövligt och aggressivt bemötande vi fick utstå och ägaren skickade fram två vakter efter varandra, medan vi hade ett upprört internt samtal om denna kränkande situation. Vi valde att avlägsna oss då ägarens upprepade hot nu hade förstört vår trevliga stämning. På väg ut sa ägaren två gånger till oss att vi var ”cheap” och fortsatte sitt aggressiva och otrevliga bemötande gentemot oss, kunder som han redan fått bra betalt av, snacka om att bita den hand som föder. Han verkade nu så aggressiv att han varken förstod att det var en principfråga från vår sida eller att man inte kan kräva inträden retroaktivt. Vi tycker att ett sådant här uppförande från Harrys sida skickar mycket dåliga signaler. Det förstörde vår kväll som börjat så bra. En restaurang på en liten ort som Arjeplog borde dessutom vara extra rädda om sina kunder. Vi väljer nu att bojkotta alla ägarens restauranger av principskäl. En ros dock till den trevliga och serviceinriktade servitris som serverade oss under kvällen. Fyra mycket missnöjda kunder

Hjärt & Lungsjukas Förening Inbjuder Allmänheten till en

HÄLSODAG på Kyrkströmsgården 16 november 11.00-15.00 Köttsopplunch 11.30-13.00 mätning av blodtryck, stereometer, visning av hjärtstarter, hjärt & lungräddning. Lotteri! Välkomna! Styrelsen

Julfest i Mellanström Julgröt & skinksmörgås i Folkets Hus Söndagen 2 december kl 16.00 Anmälan: Martin 070-3329026 & Rose-Marie 070-3659931

Tack till alla!

Tack vare er; alla skänkta saker, era besök och era arbetsinsatser kan vi fortsätta vår verksamhet. Behållningen går oavkortat till underhåll av Folkets Hus i Mellanström. Nästa år öppnar Loppis 29 och 30 juni 2013. Vi tar emot grejer året runt. Se kommande annonsering. Mellanströms Folketshusförening

Arjeplogar’n

SVAR: Vi på Harrys restaurang känner att det är väldigt tråkigt att sådana här situationer ska behöva uppstå då vi anstränger oss till det yttersta för att göra det så trevligt som möjligt för våra kunder. En insändare som denna är en allvarlig sak, och vi vill därför tacka Arjeplogarn för möjligheten att ge svar på tal. Det som är speciellt med Harrys restaurang är att vi sällan erbjuder paketpriser, där både mat och inträde ingår. Detta just för att våra kunder skall ha möjligheten att välja från en öppen meny, det vill säga kunna beställa mat och dryck efter eget behov. En kund kan därför komma till oss och umgås med sina vänner utan att dricka mer än en isvatten eller en coca-cola under en hel kväll. Dessa kunder är lika välkomna till Harrys som den kund som äter en trerätters middag. Men just av den anledningen tar vi också inträde av våra gäster de gånger vi har uppträdanden eller annan underhållning. Detta är ett inträde som gäller alla gäster, oavsett hur mycket eller lite pengar de har spenderat. I våra marknadsannonser har det också framstått att vi tar inträde mellan kl 22.00 och 02.00, vilket var den tid som det bokade livebandet hade sitt uppträdande. Vi beklagar att gästerna i fråga kände sig otrevligt bemötta. Dock måste vi påpeka en sak här, nämligen att man i avsändaren får känslan av att de blev ombedda att gå kort tid efter att de hade ätit sin middag. Så var inte fallet. I själva verket befann sig dessa gäster hos oss från kl. 20.00 till kl. 23.30, då bandet redan hade hunnit börja uppträda. Vi hade förklarat för dem flera gånger om vår inträdespolicy, som också hade stått på våra marknadsannonser. Att boka ett liveband, som kommer till Arjeplog och underhåller våra gäster är inte en billig sak. Därför måste vi tyvärr använda oss av denna policy, och gäller den för en person så gäller den för alla, oavsett vad man tycker om det. Majoriteten av våra kunder är alltid nöjda med oss och vår service, och detta är också vår strävan att det ska vara så. Vad gäller aggressivt bemötande, kan vi då säga att gästerna i fråga kanske kan se över sitt eget sätt att prata med och behandla människor på innan de smutskastar någon annan på det här sättet. Det finns mer att säga om den kvällen, och vad som egentligen utspelade sig, men vi väljer att inte göra den här insändaren för personlig då vi vill hålla diskussionen på en professionell nivå. Vi är väldigt nöjda och glada med de kunder vi har, och vi gör som sagt alltid vårt bästa för att ge våra gäster en så trevlig och rolig atmosfär som möjligt. Vänligen Personalen på Harrys Restaurang

15


Emil har tillfrisknat över förväntan I början av juni i år var Emil Sundström med om en olycka där han skadades svårt. Mirakulöst nog har de flesta skador läkt och han har kunnat börja arbeta igen. Men hur svårt skadad han var visste han inte, den där junimorgonen när han tillsammans med sin kollega Niklas Wallström väntade på att ambulansen skulle komma och hämta honom på olycksplatsen i Slagnäs. Det började som en vanlig arbetsdag, vilken som helst. Emil och arbetskamraten Niklas, som båda arbetar som linjemontörer för Vattenfall, skulle göra ett rutinjobb. Ta bort en luftledning vid ett gammalt hus, Emil hade klättrat högst upp i en stolpe för att klippa av ledningen och arbetskamraten stod nere på marken för att ta emot den. Vad de inte visste var att stolpen hade ruttnat. När Emil klättrat högst upp, lossnade den från sitt fäste och föll handlöst till marken. – Första tanken var att jag skulle spänna lös mig och kliva ur stolpskorna för att hoppa, men det hann jag förstås inte. När jag landade försökte jag ta emot mig med alla fyra, men det lyckades jag förstås inte heller med. Jag satt ju fast, dels i bältet men också i stolpskorna. Emil kände direkt när han slog i marken att han hade gjort sig ordentligt illa. Han hade vridits fast under stolpen och arbetskompisen fick skära lös honom. Efter att ha känt att han kunde röra armar och ben hjälpligt, kröp han en bit bort från stolpen och kurade ihop sig i fosterställning. Under tiden ringde kollegan ambulans, jobbet och Emils fru Linda. Sedan var det bara att vänta på ambulansen. – Så här i efterhand var det ju lite kul, men precis bredvid mig låg det en harskit, den stirrade jag på i fyrtio minuter medan vi väntade. Jag hade så ont att jag varken orkade sopa bort den eller flytta mig.

För att Emil skulle slippa de svåra smärtorna höll de honom nedsövd under de första dygnen på sjukhus.

När han kom till sjukhus och kunde undersökas visade det sig att han förutom blånader även slagit sönder bäckenet, punkterat lungan, brutit sju revben, fått kotfrakturer och även mindre skador på njurar och lever. På grund av skadorna höll de honom nedsövd de första dygnen.

Emil Sundström, Arjeplog, tillsammans med sin son Henry, fem år. Emil är född 1972.

I tre veckor låg han på sjukhus, sängliggande. Under den tiden hann han fundera en hel del, inte minst på det här med OM. – Om jag stått bara ett kvarts varv ’eljest’ så hade jag fått stolpen över mig och då vet man ju aldrig hur det hade gått. Men han tror inte att de kunde ha förhindrat olyckan. – Alla stolpar rötbesiktas vart åttonde år. Vi linjemontörer gör en yttre besiktning av stolparna innan vi klättrar upp i dem. Just röta är ofta svårt att upptäcka. Efter sjukhusvistelsen fick han äntligen åka hem, mörbultad och med ihopskruvat bäcken. Utrustad med korsett och ett par kryckor. – I skolan om någon hade gjort sig illa och gick med kryckor, tyckte man alltid att det såg så kul ut. Man lånade dem och hoppade omkring lite. Men att gå med kryckor när man har ont och inte får stödja på sina ben, det är svårt. I slutet av augusti var han på återbesök, han friskförklarades men hade och har fortfarande en hel del sjukgymnastik kvar för att bli helt återställd. Han har inte återfått full rörlighet och styrka i höger arm, det sticker i tårna och han saknar känsel i delar av höger lår. – Men läkarna säger att det kan vara nervskador och att det förhoppningsvis ska läka så småningom. Han är glad över att han inte skadade sig mer, att han är hemma, mår bra och orkar arbeta och vara med sin familj, Linda och de fyra barnen, Linnea, tio år, Saga, åtta år, Henry, fem år och Ellie, två år. – Jag trivs med familjelivet och jag har väl fått mig en och annan tankeställare genom olyckan. Jag törs knappt säga det högt, men jag har blivit mycket bättre på att använda bilbälte. Jag måste ju vara rädd om mig, för familjens skull.

Nästa nummer av Arjeplogar’n delas ut torsdag den 22 november, inför Första Advent. Manusstopp torsdag den 15 november. Välkommen med din annons! jennyolotta@gmail.com, 070-256 16 19, 070- 280 29 79

Arjeplogar'n 10-2012  

Local news

Arjeplogar'n 10-2012  

Local news

Advertisement