Page 1

Arjeplogar’n

Nr 9 - 2012

Torsdag 4 oktober

Årgång 21. Sedan 1992

reklam• intressant läsning• delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun• 13-14 gånger per år

Mammografifrågan är fortfarande högaktuell Just nu är frågan kring indragen mammografibuss i Arjeplog extra aktuell, eftersom många kvinnor fått kallelse för bröströntgen, i grannkommunen Arvidsjaur. En resa som de inte får någon ersättning för, då Landstinget bestämt att reseersättning vid hälsokontroll av bröst inte skall utgå. Orättvist och odemokratiskt att mammografibussen inte kommer till Arjeplog, trots att Landstinget saknar hållbara argument. Det tyckte Lise-Lotte Modig och beslöt sig för att skriva ett bitskt brev, adresserat till landstingsstyrelsens ordförande Kent Ögren. – Ett sätt att visa att vi inte nöjer oss utan att vi tänker fortsätta kämpa för att få Mammografibussen tillbaka, säger Lise-Lotte. Femhundra rosa brev har hitintills tryckts upp och skrivits under av kvinnor och män som kräver lika villkor för förebyggande vård i hela länet. – Skicka ett rosa brev du också, uppmanar Lise-Lotte Modig.

Det sägs att kärt barn har många namn. Bröst, tuttar, rattar meloner... Vilken sort har DU?

Lise-Lotte Modig – Jag är nog en jaktväska.

Anne-Charlotte Holmström – Varför inte vattenmeloner?!

Lena Nilsson – Alltid något, men det går ju att variera med olika typer av bh:ar. ’Mammografibrevet’ till Kent Ögren.

Diana Nilsson – Jag har blivit kallad en full näve, så jag satsar väl på det.

Agnes AlnqvistKarlsson – Jag har stora myggbett. Myggbett med en allergisk reaktion.

Jeanette Marklund – Persika ligger nog närmast till hands.

Kristina Alnqvist – Jag tycker själv att jag är ett tranbär eller en persika, men min man påstår att jag är en citron.

Jenny & Lotta AB, Storgatan 12, www.arjeplogarn.se 070-256 16 19, 070-280 29 79 jennyolotta@gmail.com


Hört & Sett • Kjell Johansson från Adolfström skriver en blogg. Där berättar han och visar bilder från smått och stort som händer i byn. www.adolfsstrom.se • Den världsberömde boxaren Muhammed Ali beskrev sin vinnande boxarstil som att ’jag dansar som en fjäril och sticker som ett bi’. Vi har en känd boxarprofil i kommunen som är tämligen orädd för det mesta men som av blotta åsynen av ett bi eller en geting blir rätt uppjagad. För några helger sedan var han på boxningsläger och råkade då på en geting som av hans hysteriska viftningar åkte ner innanför tröjan, bak på ryggen. Tack och lov kom lägerkompisarna till undsättning och kunde rädda både geting och boxare. Samme man är också snickare. Ryktet berättar om ett tillfälle när han höll på att lägga tak på ett flervåningshus och fick besök av en gaddförsedd insekt. Arbetskompisarna hade då förskräckta bevittnat mannens panikartade rusningar runt hustaket som avslutades med en piruett längst ut på vindskivan. – Ja, jag får väl ta och göra om citatet till ’jag dansar som en fjäril när jag ser ett stickande bi’, skrattar mannen.

Informationstavla längs Silvervägen, med överskriften ’Norrbottens friskaste kommun’.

•– Nu vet jag varför de har dragit in tillgången på läkarjouren i Arjeplog. Det är ju för att vi är Norrbottens friskaste kommun, skrattar Stefan Andersson, Jäckvik. • Det är osäkert om det blir någon fler loppissommar på Silverlogen. Visserligen brukar de säga så varje år, Gunilla Öhdling och c:o. Men det är årets alla stölder som gör att de är extra tveksamma till en fortsättning.

2

- Att folk är så taskiga att de stjäl på en loppis det gör mig riktigt arg. Nog har det förekommit en del stölder även tidigare säsonger. Skillnaden är att det i år även har försvunnit större grejer, som mattor och skor. Vilket känns väldigt otrevligt. Vi ska inte behöva gå omkring och vakta folk, säger Gunilla.

En solskenshistoria

Eva-Marie Duvenäs, från Arjeplog.

I Sportklubbens lokaler i Laisvall finns gamla affischer från föreställningar som visades i Laisvall under 50- och 60-talet.

• Mellan åren 1956 och 1972 visades ett dryga 60-tal olika föreställningar på Folkets Hus i Laisvall. Det var dåtidens stora sång-och teaterstjärnor som gästade bygden. En del av de gamla affischerna finns bevarade och hänger i Sportklubbens lokaler. Affischen på bilden är från en operett som visades i Laisvall i januari 1959. ’Lorden från gränden’ med bland annat Bert-Åke Varg och Tilly Stephan. Operetten hade regisserats av Nils Poppe. Enligt publikförteckningen kom 234 personer till Folkets Hus för att se föreställningen. • Karim arbetar inte längre som kock på restaurang Mathörnan, eftersom han flyttat. Den traditionsenliga ’onsdagspalten’ har därför försvunnit från menyn. Vilket många rasar över. De vill gärna ha sin palt tillbaka. • För snart ett år sedan skrev Arjeplogar’n om Laila Bergström som tagit hand om en nyfödd kattunge som hittats övergiven. Laila berättar att Mira, som katten döptes till, mot alla odds har överlevt sin dramatiska start och mår idag alldeles utmärkt. – Hon har varit lite senare i utvecklingen än vad kattungar vanligtvis är och hon är också lite mindre, men i övrigt är hon en frisk och livlig liten kattjej, säger hon.

Eva-Marie, trettio år från Arjeplog, har haft en trevlig uppstart på hösten. Trevligheterna började med att hon i mitten av augusti fyllde trettio. Dagen efter gifte hon sig med sin Mats och blev fru Duvenäs. I samma veva fick hon och familjen det glädjande beskedet om att hon väntar barn. Sitt andra barn, hon har även sonen Jon, nio år. Inte nog med det, i början av september tog hon sitt efterlängtade körkort. – Ja, man kan nog säga att jag har haft tre roliga men väldigt hektiskt veckor, skrattar hon. • Motionsdansens vänner vill få igång danslivet på allvar i kommunen. Varje söndag åker de till Arvidsjaur för att dansa och den som vill hänga med får gärna höra av sig, hälsar Karen Ingebrigtsen. De har även fått förfrågningar om både träningskvällar och danskurser, och de har planer på att starta upp en danskurs under hösten. – Vi ser gärna att även ungdomar kommer och dansar. De är jätte välkomna, säger Karen. • I Hagfors kommun i Värmland sjunker innevånarantalet drastiskt. Kommunen har därför lagt ett förslag om att riva 160 lägenheter. Tänk om det i de bästa av världar gick att på ett enkelt sätt omfördela resurserna. Då kunde vi i Arjeplog ta emot de rivningshotade hyreshusen och råda bot på den bostadsbrist som vi har i vår kommun. Arjeplogar’n


Arjeplogar’n

3


MARKNADSERBJUDANDE! Ren ytterfilé

269:-/kg

Från Svantes vilt!

ord.pris 399:-

Älgskav 2,4 kg

300:-/kart

Reninnerfilé

Renskav 2,4 kg

400:-/kart

299:-/kg

ord pris 399:-

Endast i butik, så långt lagret räcker!

VILTBUTIKEN

Hitta oss på

Drottninggatan 6, Arjeplog. 0961-100 01, www.viltbutiken.com

Andlighet i konsten ”Den längsta resan är resan inåt.” Dag Hammarskiöld

Märta Clausén Ställer ut keramik, måleri & grafik i Lyktans konstfoajé 5 – 21 oktober. Vernissage Lördag 6 oktober 14.00.

Välkommen! Arjeplogs Konstförening

På Storgatan under Marknaden!

Marknadsöppet -Javisst! Marknadspris! Hög Känga

Halva Priset! På spön & rullar (gäller ej set)

Exempel

g

Shimano Tekota med räkneverk

NU! 1400:ord 2795:-

www.fiskehornan.com 4

349:-

Väska i äkta skinn

269:-

(Ordinarie 598:-)

Öppettider Vardagar 10.00-17.00 Lördagar 10.00-13.00 Jag äter 13.00-14.00

Storgatan 1.Välkommen in!

Arjeplogar’n


Marknadserbjudanden! 4990/st

Polar Pärlan vete 600 g

19

Basturökt sida storbit ToppChark

5990/kg

Syltefläsk ToppChark

6990/st

Basuträskfalu 800g ToppChark

2990/st

Västerbottensskinka Bit

99:-/kg

39

Basurökt falu 430g Toppchark

1990/st

Bearnaisé sås 1 liter Delikatessfabriken

/st

jmfr 33,16kr/kg

jmfr 37,37kr/kg

Rimmad Sidfläsk storbit ToppChark

Arjeplogar’n

90

90

/kg

jmfr 49,90kr/liter

jmfr 46,27kr/kg

Demo av Henrik från ToppChark! Priserna gäller tom 8 oktober eller så långt lagret räcker.

Våran Preben med kurskompisar gör sitt examensarbete från ICA skolan i samarbete med Lina Nordström från Sveriges mästerkock.

Pre b e

n De bjuder på grillat utanför butiken hela marknadsfredagen! Lin a

Post i Butik!

Välkommen önskar Mauri med personal!

Öppettider Mån-fre Lördag Söndag

9.00 - 20.00 9.00 - 18.00 9.00 - 18.00 5

5


Barnens Hantverkstad på Höstmarknaden i Arjeplog

Rockskolan Replokal Lördagar på Kyrkströmsgården Ungdomar mellan 12-19 år

Marknadslördag 6 okt 15.00

Uppstart lördag 6 oktober kl 15.00

Du som är mellan 9-15 år kan kostnadsfritt få prova på samiskt

Välkommen att prova på eller lära dig spela. Peter Stenlund, Piteå, leder och hjälper ungdomar som kommer själva eller med sitt band - att utvecklas med sång och instrument. För mer info kontakta Maria Sundén, 0961-61247 Kyrkomusiker Arjeplogs församling.

hantverk med trä och horn Lördag 6 oktober 10.00-17.00 Söndag 7 oktober 09.00-16.00

Ett Projekt av Arjeplogs församling - Musik för Unga i Arjeplog.

8-10 personer kan delta per gång. Plats: Kyrkholmsskolan Ledare: Fredrik Prost, Samisk konsthantverkare

Fredrik Prost säljer egna samiska produkter som han gjort i gammal samisk tradition.

Läs hela veckans program: www.samiskinnovation.se

6

Arjeplogar’n


Höstmarknaden 5-7 oktober 2012 Marknadsplatsen är öppen fredag-lördag 10.00 -17.00, söndag 10.00 -15.00 Nytt för i år! Samiska hantverkare i vuxenskolans lokaler på Drottninggatan vid Pizzeria Verona. Erika Huuva - silversmed Kronebutikken - slöjdalster Sarakka design - smycken glas DAT - böcker, design Budeia - örtprodukter, teer Manna Nygren mfl konst, hantverk Missa inte de Samiska försäljarna och Barnens hantverkstad i kyrkholmsskolans lokaler .

Trafiken under Marknaden Torsdag 07.00 till Söndag 20.00 Torggatan samt del av Drottning­­­­ gatan är stängda för trafik. Dubbelriktad trafik gäller mellan Konsum och Centralgatan, endast för kunder till butiker, restauranger samt boende i området. Busshållplatsen på Torget är stängd under marknaden.

Visa hänsyn - kör försiktigt! Utförligt marknadsprogram finns att hämta på www.polcirkeln.nu, turistbyrån, bensinstationerna och Tingsbacka . Destination Arctic Circle AB, Tel 0961-222 30, www.polcirkeln.nu

Samisk kulturvecka 2012,program för Marknadshelgen Fredag 5 oktober

Lördag 6 oktober

18.30 Polstjärnan, Silvermuseet. I Lapplandsbjörnens rike, film av Stig Wesslen 1h 19 min. Före filmen berättar Wesslens dotter Ulla Lundström om sin far ”Kamerajägaren”. Inträde: 20 kr.

11.00 Fia Kaddik, visar sitt bildspel Bitaiädnu-den levande älven, jojkar och berättar. Inträde 20 kr 12.00 Guidning i de samiska samlingarna, Silvermuséet. 13.00 Stig Wesslens film Lapplandsbjörnens rike, Polstjärnan Silvermuseet. Inträde 20 kr 15.00 Filmvisning Isens giganterArjeplogs biltestpionjärer (30 min) Polstjärnan, Silvermuseet.

Stig Wesslen dokumenterade den vilda naturen, som han älskade och ville upplysa mänskligheten om att den var hotad av det moderna samhällets framfart. Wesslen såg också den samiska kulturen som hotad och började med samma energi dokumentera även den, innan det var försent. Filmen spelades in i Vindelfjällen 1940.

19.00-00.00 Café, sport, slöjd. Drogfritt arrangemang, Sporthallen åk 6 och uppåt.

16.00 Marknadskonsert i Kyrkan med Anja Storelv. Inträde: 50 kr Skolungdom: 20 kr Anja är från Norge och har sina rötter i den samiska traditionen. Anja Storelv med band har sin utgångspunkt i den traditionella samiska jojken med egna och nya tolkningar.

17.30 Fia Kaddik, visar sitt bildspel Bitaiädnu-den levande älven, jojkar och berättar. Inträde 20 kr.

Söndag 7 oktober 11.00 Gudstjänst med den samiske prästen Bo Lundmark, kyrkkaffe i Kyrkströmsgården, Bo Lundmark berättar om möten i Sameland. 12.00 Guidning i de samiska samlingarna, Silvermuséet. 14.00 Isens giganter– Arjeplogs biltestpionjärer (30 min) Polstjärnan, Silvermuseet.

Varmt Välkomna!

KULTUR OCH UTBILDNING

Arjeplogar’n

7


Ny ledningsorganisation för Vårdcentralen Ledningsorganisationen för Arjeplogs och Arvidsjaurs vårdcentraler har setts över och omstrukturerats. Vilket inneburit att de båda vårdcentralerna fått en gemensam organisation, bestående av en verksamhetschef och två enhetschefer. Ansvarig verksamhetschef för båda vårdcentralerna är Anna Kaltenegger, tidigare verksamhetschef i Arjeplog. Anna är postiv till förändringen. – Ja, jag tror att vi kan ha mycket samverkansfördelar. Vi har dessutom liknande glesbygdsproblematik. Förändringen är tänkt att gälla från och med årsskiftet. – Men vi har arbetat utifrån ett delat verksamhetsuppdrag sedan början på september, berättar Anna Kaltenegger. Margareta Lestander som tidigare fungerat som enhetschef i Arjeplog kommer att fortsätta som en av de två enhetscheferna i den nya organisationen.

Leif emot sammanslagning

Utflyttad Arjeplogare

Per Lestander har vuxit upp på Skogsgatan i Arjeplog. Numera bor han i Arvidsjaur tillsammans med sambon Malin och två tonårssöner. För Per är träning det STORA fritidsintresset, han tränar mellan tio och sjutton timmar per vecka. Att träna och tävla har blivit ett sätt att leva. Förutsättningen är en förstående familj och för honom och hans familj har tävlandet även blivit ett sätt att semestra på. – Ja, Malin sitter på nätet och letar tävlingar. Nu hade hon visst hittat någon i Ancona i Italien som hon tyckte att jag skulle vara med i så att vi kunde åka dit, berättar han. Per arbetar som byggnadsarbetare vid Aitikgruvan och ligger därför borta veckovis. Även valet av arbete är kopplat till möjligheten att kunna träna så mycket som möjligt. – Bäst var det när jag jobbade sju dagar och var ledig sju. Löpning har han alltid hållit på med och det har blivit en hel del löptävlingar genom åren, bland annat Stockholm Marathon och Lidingöloppet. När ben och knän började krångla varvade han löpning med skonsammare träning som simning och cykling. – Ur det föddes tanken på att delta i en Ironman tävling. Under de senaste tre åren har Per därför tränat stenhårt och på olika sätt förberett sig för den fysiska och mentala påfrestning som ett triathlon innebär. I somras deltog han för första gången i Sveriges Ironmantävling i Kalmar.

Leif Rönnqvist, Mellanström, kyrkorådsledamot för socialdemokraterna.

Ett förslag har lagts fram om att omvandla Arjeplogs och Arvidsjaurs församlingar till ett enda pastorat. Ett förslag som Leif Rönnqvist, kyrkorådsledamot för socialdemokraterna, starkt motsätter sig. Han menar att förslaget i förlängningen får större konsekvenser för den lokala församlingen än vad som framkommer i utredningen. – Ett sådant här förslag ska inte forceras igenom. Församlingsmedlemmarna måste få en chans att ordentligt sätta sig in i frågan för att kunna ta ställning, menar Leif. Leif menar vidare att det här är en viktig demokratifråga och att de här strukturförändringarna kommer att påverka församlingarna långt mer än vad Kyrkomötet velat påskina. – Går förslaget igenom centraliseras makten i kyrkan. Då tappar församlingen möjligheten att påverka lokala beslut.

8

Per Lestander, född 1964, är son till Rosa-Marie och Elis Lestander.

En tävling som gav mersmak även om han, som den tävlingsmänniska han är, inte är helt nöjd med sin prestation. Problem med att motivera sig till träning har han inte. En sporre är alla de intressanta tävlingar som finns runt om i Sverige och utomlands. Den svenska multisporttävlingen ’Ö till Ö’ är en sådan tävling. En tävling där deltagarna kliver i och ur vattnet 38 gånger och löper tvärs över 19 öar. – Det värsta är väl att man hela tiden letar efter större och större utmaningar. Jag och min träningskompis har även hittat ett triathlon i Norge som vi är sugna att vara med i, ett lopp med en stigningsmeter på 5500 meter, skrattar Per. Arjeplogar’n


Glesbygdsmöte Måndag 8 oktober 18.00 på Kyrkströmsgården

Dagordning • • • • • • •

Landsbygdsriksdagen Besök i Borgholm Boden, konferens Finland, Pedersöra Fler studiebesök/konferenser Projekt Byautveckling 2020 Serviceutvecklingsprogram Byautveckling 2020

Slagnäs står för serveringen Varmt välkomna! Bo Häggroth 070-115 33 56, bo.haggroth@arjeplog.se

4-hjulingar • tillbehör • reparationer

Skotrar-Snart startar säsongen! Vi säljer även begagnat Välkommen in!

Motorsågar flera modeller!

Innovations & servicekontoret Bagarstugan - Tingsbacka Arjeplogs kommun 930 90 Arjeplog

Arjeplogar’n

9


Nyinkommet! Rustik ljus i olika färger 9:-/st

Butiken fylld med fina Höstmodet! Jackor från Luhta Jensen & Fiveseasons

Recliner fåtölj

a

Skinn/Skai

Nu 4298:-

Mössor från Wigens & Ellte/Sätila

Förr 4990:-

Strumpor & Väskor

a a

Nagelvård & Lack från Malva

MÅNDAG-FREDAG 9.30-17.30 LÖRDAG 10.00-13.00

Marknadsöppet Fredag-Lördag 10.00-17.00 Söndag 11.00-14.00 Se fler erbjudanden på www.ninasiarjeplog.se

martinsmobler@gmail.com

Välkommen in!

Vi söker några kvinnor som vill vara med i

“Gör om mig Arjeplog” Vi förvandlar er med

Makeup Kläder Skor

Marknadsöppet

Fredag 06.00 till Söndag 04.00 Fast pris inom samhället under marknaden. (inkl Silverhatten)

140kr

+20kr för varje extra stopp

Tel 0961-303 50 Fax 0961-30353 Anmäl er senast Lördag 27 oktober hos Ninas, Salong Harmoni eller Skoaffären

Välkommen med din bokning! 10

Arjeplogar’n


På studiebesök i Pedersöre Mona Nilsson-Knuorre har varit på studiebesök i Pedersöre kommun, i Finland. – Studiebesöket har gett många tips på vad vi kan göra i Slagnäs. Både mindre projekt och sådant som innebär att vi måste tänka lite större, säger hon.

Organisationen ’Hela Sverige ska leva Norrbotten’ har nyligen anordnat en resa till Pedersöre i Finland för att ta del av det unika tänk de har för att utveckla möjligheter och förutsättningar att bibehålla en levande landsbygd. Mona NilssonKnuorre, ordförande för Slagnäs intresseförening, är en av dem som varit med på resan. – Jag är mycket imponerad över hur de tänker i Pedersöre. Bara deras kommunslogan ’Caring is our business’, gör en varm om hjärtat, säger hon. Pedersöre kommun, ligger i västra Finland, i den svenskspråkiga delen av landet. Det är en glesbygdskommun med spridd bosättning som genom småskaliga servicelösningar, samverkan och en gemensam strategi som genomsyrar såväl politik som befolkning, vuxit till en livskraftig kommun. – Vi har mött så mycket gästvänliga och kreativa människor på den här resan, och jag har med mig massor med uppslag och idéer på sådant som vi kan göra i Slagnäs, säger Mona. Pedersöre har genom en aktiv näringspolitik och ett serviceutbud anpassat efter innevånarnas behov, lyckats skapa en levande landsbygd med ett blomstrande näringsliv, stigande folkmängd och en inflyttning av barnfamiljer. – Vår uppfattning är att servicen ska finnas nära människan. Vi har också sett att om vi skapar goda förutsättningar att bo, arbeta och leva i vår kommun då vill också människor bosätta sig här, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Sandberg. – Idag handlar det allt som oftast om att centralisera, medan vi gör tvärtom. Man kan väl säga att vi har ett tänk som inte riktigt ligger i tiden, menar ekonomi- och utvecklingsdirektör i Pedersöre kommun, Jan-Erik Backa. Mona NilssonKnuorre, från Slagnäs, vid ett besök på Fagerbacka Fäbodställe, i Purmo, Finland. Den enda kvarvarande fäbodbyn i Österbottenområdet.

Arjeplogar’n

Ole Dole Doff! Fredag 5 okt Coverband från Umeå

Riff Raff Ruff! Lördag 6 okt Liveband

Öppet 22.00 - 02.00 fredag & lördag, inträde 100kr 18 år legkontroll

Marknadserbjudande 3-rätters meny Souvassallad med lingonkräm Dragonmarinerad oxfilé med pepparsås & potatisgratäng. Äppelkaka med vaniljsås

349:Toast Skagen Rödingfilé med bakad potatis och hollandaisås Vaniljglass med varma hjortron

289:Harrys Hamburgare 119:Harrys Lionribs 119:pizza Välkommen att boka bord tel 101 06!

Ny kock! Ny meny! Lunch varje dag 11.00-14.00 Köp 10 luncher & få den 11 gratis, stämpelkort

Marknadshelgen Fredag Lunchbuffé 11.00-15.00 75:Barbequebuffé 17.00-20.00 145:-

Lördag Lunchbuffé 11.00-15.00 85:Thaibuffé 17.00-20.00 145:-

11


Arjeplogs församling Marknadslördag 6 oktober Kyrkströmsgården 11.00-13.30 EFS serverar Marknadssoppa. Arjeplogs kyrka 16.00 Marknadskonsert, Anja Storelv Band. Inträde 50kr, ungdom 20kr Söndag 7 oktober Arjeplogs Kyrka 11.00 Gudstjänst. Kristina Flinkfeldt, Bo Lundmark Britta-Stina Sjaggo mfl. Efter gudstjänsten kyrkkaffe på Kyrkströmsgården. Bo Lundmark berättar. Onsdag 10 oktober Arjeplogs kyrka 18.00 Konsert för Världens Barn. Eva Karlberg. Maria Sundén, Unga Toner m.fl. Lördag 13 oktober Arjeplogs Kyrkogård, vid Polska korset 15.00 Bön och minnesgudstjänst med Pater Gene Dyer, katolska kyrkan. Anders Mattson mfl medverkar. Arjeplogs kyrka 16.00 Lena Söderberg bor i Kasker, utanför Mellanström, med Pater Dyer. i ettKatolsk hus som mässa ursprungligen är byggtGene i början av 1700-talet och kallades för Tolvmansgården. Hon Söndag 14 oktober bor naturskönt alldeles vid sjön Uddjaur.

Arjeplogs Kyrka 11.00 Högmässa med Niklas Westling. Maria Sundén och silverkören medverkar. SLAGNÄS Torsdag18 oktober Församlingshemmet 12.00 Torsdagsträff med Vera Grimm. Söndag 21 oktober Slagnäs Kyrka 18.00 Söndagsmässa. Söndag 21 oktober Arjeplogs Kyrka 11.00 Gudstjänst med Anders Mattson. Jan-Ove Nilsson, Annalena Forsman och Ulf Sundström medverkar.

Varje onsdag 18.00 i Arjeplogs Kyrka alterneras Bibelstudium och Kvällsmässsa, se veckoannonsering.

Vill du bli medlem i Arjeplogs Församling Kontakta Pastorsexpeditionen 0961-612 50

Varmt Välkomna! www.arjeplogsforsamling.com

12

KONSERT OCH INSAMLINGSFINAL för insamlingen “Världens barn”

Onsdag 10 oktober 18.00 i Svenska Kyrkan Sång och musik av lokala artister, bl a Arjeplogs Barnkör. Inget inträde men kollekt till insamlingen! Ung som gammal är Jättevälkommen!!

När vinterns stjärnor lyser här Torsdag 18 oktober 19.00 Medborgarhuset, Arjeplog Pris: 150 kr, scenpass 100 kr, skolungdom 50kr

förköp Biblioteket eller Silvermuseet, begränsat antal platser En stark visuell föreställning som på fem språk nordsamiska, meänkieli, svenska, finska och svenskt teckenspråk skildrar människor som upplevt konsekvenserna av svensk språkpolitik.

NU STARTAR SAMTALSGRUPP

OM SORG Det finns tre saker som hjälper oss i sorgen; Tiden, att våga bejaka sina Känslor samt att ha Någon att tala med. Därför erbjuder Arjeplogs församling en samtalsgrupp om sorg. Här finns plats för Dig, Din sorg, Dina minnen och frågor. Vi träffas 1,5 tim/tillfälle, ungefär 6 ggr, i kyrkströmsgården, Arjeplog. Första träffen blir tisdagen den 23 oktober 13.00- 15.00 Vid det tillfället bestämmer vi sedan tillsammans dag och tid för fortsatta träffar.

Har Du några frågor ring: Kristina Flinkfeldt 0961-61256 eller 070-257 8311

Varmt Välkomna! Arjeplogs församling

Arjeplogar’n


Torsdag den 11 oktober 18.00 på Kyrkströmsgården

Arjeplogs Församling kallar till öppet möte med information och diskussion om Församlingens framtid! Det är viktigt att just DU kommer! Kära Arjeplogare! Jag skriver till er angående det ni kanske har läst eller hört talas om, nämligen förslaget om att Arjeplogs och Arvidsjaurs församlingar skall bilda ett gemensamt pastorat med kansliet i Arvidsjaur. Luleå stift har tillsammans med en lokal styrgrupp gjort en utredning och kommer nu med förslaget om en samverkan i ett gemensamt pastorat. För egen del så tycker jag att utredningen och förslaget har stressats fram och känslorna och tankarna går runt hos många. Jag är absolut inte emot en samverkan och jag tror att det är ett måste att söka samverkanslösningar mellan de två nämnda församlingarna, men jag tycker inte att det nu är läge för ett gemensamt pastorat med kansli och pastorsexpedition i Arvidsjaur. Jourläkarfrågan, mammografibussen och så nu detta. Det känns som att viktiga delar tas bort från Arjeplog i allt snabbare takt.

Niklas Westling, präst i Arjeplogs församling.

Ja, men något måste göras. Prognosen som är gjord för Arjeplogs församling är ingen munter läsning. Medlemmarna minskar pga dödsfall, utflyttning och utträden. Det ekonomiska underskottet kommer att öka för varje år……om ingenting oförutsett händer. Jag hoppas på det oförutsedda och det är framför allt det som är mitt ärende med detta brev. Varför ska man som frisk människa kämpa för ett jourläkarsystem? Varför ska männen kämpa för att mammografibussen ska komma hit? Varför ska en icketroende eller icke-kyrklig bry sig om vad som händer med Arjeplogs församling? Svaren på alla de tre frågorna är att det handlar inte bara om mig själv, utan det handlar också om andra. Med jämna mellanrum så kommer det ansökningar om utträden ur församlingen, och jag tror att det framförallt är av personligt ekonomiska skäl. Men ett ickemedlemskap berör inte bara den som valt att inte vara medlem, utan det drabbar så många fler. Jag anser att Arjeplog som kommun behöver Arjeplogs församling. Församlingen gör så mycket som gör vår kommun attraktiv. Vi driver en av Sveriges finaste filmfestivaler. Varje måndag kan mammor och pappor komma med sina små barn till Kyrkis. Vi har ett unikt projekt ”Dream Team” som vi gör i samarbete med skolan. Vi har tre körer som vänder sig från ung till gammal. Vi ordnar musikcaféer, kulturaktiviteter och konserter. Varje sommar åker vi runt i byarna med Psalmtoppen eller Byasnack. Vi har många enskilda samtal med människor som av olika anledningar mår dåligt. Församlingen är mycket aktiv i Folkhälsorådet och ingår i kommunens ANDT-grupp och POSOM-grupp. Vi ordnar kyrkogårdens dag och vi tillhandahåller en god service på kyrkogården både på sommar- och vintertid. Vi har sorgegrupper för de som mist någon nära anhörig. Dessutom satsar vi mycket på att dop, vigslar och begravningar ska upplevas personliga. Allt detta och mycket mer tycker jag gör Arjeplogs församling till en unik församling. Det som möjliggör detta är medlemmarna i församlingen. För varje medlem som lämnar så tvingas vi att minska på det som gör oss unika, minska på det som jag och många tycker betyder så mycket för kommunen. Om du funderar på att gå ur som medlem så vill jag att du funderar på vilka konsekvenser ditt beslut får för Arjeplog och arjeplogarna. Om du funderar på att gå in som medlem igen, så önskar jag att du gör det omgående. Fundera inte längre, utan gör slag i saken och bidra till din unika församling och vårt gemensamma Arjeplog. Du behövs och Arjeplogs församling behövs. /Öppen Niklasspis Westling i köket.

Arjeplogar’n

13 13


Har du glömt att fylla i? Post & Telestyrelsen vill veta vilka hushåll som inte har tillgång till bredband eller som har en uppkoppling mot Internet som fungerar dåligt. Du kan själv kontrollera överföringshastighet på webbsidan www.bredbandskollen.se Om du inte har tillgång till Internet eller har en dålig kontakt mot Internet ska du registrera det på Post- och telestyrelsens webbplats. Du hittar den så här: www.pts.se/sv/Internet/Bredband-ADSL/Utan-bredband/Webbformular Observera! Det är viktigt att alla (alla i byn) som inte har eller har dålig kontakt med Internet anmäler sig. Det ökar våra möjligheter att få bredband till alla under 2013. Kartläggningen pågår tom 31 oktober 2012. Kontakta Bo Häggroth i fall du behöver hjälp med anmälan, 070-115 33 56.

Om vi får tillräckligt många intresserade så genomför vi under hösten och vintern

EKONOMISK GRUNDKURS FÖR FÖRETAGARE OCH ADMINISTRATÖRER Min 7 deltagare, max 15 deltagare Kursen:

Vi siktar på start i november och kursen består av två delar: 1. Grundläggande kurs i ekonomi 12 timmar, företagsekonomiska begrepp och övningar. 2. Fortsättning 18 timmar - med tyngdpunkten på bokföring och redovisning.

Målgrupp: Blivande, nya och etablerade företagare som vill lära mer om ekonomiska frågor. Även administratörer i företag och organisationer är välkomna med anmälan. Pris:

800 kr per deltagare om du går både del 1 och 2. Enbart del 1 kostar 400kr. Enbart del 2 kostar 600 kronor. Moms tillkommer

Kursen kommer i huvudsak att genomföras på kvällstid och läggs upp i samråd med kursdeltagarna. För del 1 grundläggande ekonomi, kan någon heldag, lördag eller söndag bli aktuell.

Välkommen till en lärorik kurs! Info och intresseanmälan: Eva Quist tel 144 87 Mail: eva.quist@arjeplog.net Din anmälan vill vi ha senast den 22 oktober

14

Arjeplogar’n


Kommunchef Bo-Erik Berg har ordet ARJEPLOG HAR POTENTIALEN

Som kustbo har jag många gånger passerat samhället för att i olika sammanhang besöka kommunens storslagna fjällvärld. Av nyfikenhet lockades jag därför anta utmaningen att jobba för kommunen. Jag har sett det administrativa Arjeplog från insidan några månader. Min uppfattning om kommunens förutsättningar kvarstår. Attraktionen utgörs av det storslagna livsrum som finns i den speciella naturen med kombinationerna strand, vatten, skog och fjällvärld i unik omfattning. Allt kryddat med växlingar av årstider som verkligen märks. Människor har sökt sig till Arjeplog redan för flera tusen år sedan. Här har funnits goda förutsättningar att leva och bo. Samma förutsättningar är idag grunden för dagens mångkulturella Arjeplog. De internationella kontaktnätet som finns är imponerande. Närheten till Norge har spännande potential. Arjeplogs förstklassiga naturområden ligger centralt mellan

Norge och Sverige. Området nås dessutom enkelt med flyg från stora befolkningscentra i Europa. Människor och företag vill verka i Arjeplog. Framgångssagan med att börja exploatera vintersäsongen är imponerande. Entreprenörerna som tillsammans med bilindustrin utvecklat testverksamheten kan känna sig stolta. Men tester och utveckling för kallt klimat har potential långt utöver bilindustrin. Matthias Rapp, ordförande för Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum framhöll i PT tidigare i år, ”det världsberömda testcentrum för bilar i kallt klimat som finns i Arjeplog”. Han hoppas att något liknande ska kunna byggas upp för forskning och tester av vindkraft. Kyla och nedisning är efterfrågat i flera olika testsammanhang. Vi har en problematik i Arjeplog med anledning av minskande antal invånare. Det ekonomiska underlaget för samhällets service krymper. Arjeplog visar samtidigt tecken på en slags växtvärk. Bostads-

Information från

Arjeplogs Kommun Ny Kommunchef och Socialchef Den 10 september beslutade Kommunstyrelsen att: Tillförordna Bo-Erik Berg som kommunchef från och med 10 september 2012 till och med 10 mars 2013, eller till dess att tjänsten tillsätts. Han behåller sitt ordinarie uppdrag som Eknomichef. Tillförordna Monica Westman som socialchef från och med 10 september 2012 till och med 10 mars 2013, eller till dess att tjänsten tillsätts. Hon behåller sitt ordinarie uppdrag som Skolchef.

Kom till öppna föreläsningar på Lärcentrat

Linnéuniversitetet ordnar föreläsningar via videokonferensanläggningen torsdagar kl 07.45-09.00 med start 11 okt och fram till 15 nov. Vi bjuder på fika. Kontakta Anki på Lärcentrat för mer information och anmälan, ann-christine.holmgren@ arjeplog.se eller 0961-141 78.

Ny hemsida för Arjeplogs kommun www.arjeplog.se Den nya hemsidan publiceras i slutet av vecka 41. Då är grundinformationen så gott som klar men vi kommer att fylla på med mer information och vidareutveckla hemsidan fram till jul. Därefter bygger vi på med ytterligare funktionalitet som exempelvis svarsformulär, blogg och lite annat smått och gott. Målet är en informativ, levande och säljande hemsida. Frågor? Hör av dig till Yvonne Pauna Informatör/Marknadsförare yvonne.pauna@arjeplog.se eller 070-372 05 56 Tingsbacka Arjeplog Kommun, 930 90 Arjeplog växel: 0961 - 140 00

Arjeplogar’n

Bo-Erik Berg Kommunchef i Arjeplog bristen är besvärande och plandokument saknas för att effektivt exploatera kommunens potential. Det finns en marknad att tillgodose. Vi avvisar idag människor som vill bo och arbeta här genom att inte skyndsamt lösa bostadsbristen. Generösa möjligheterför människor som söker exklusivare strandnära fritidsboende kan också användas strategiskt för att attrahera inflyttning och engagemang för kommunen. Gör det lättare på alla sätt för människor och företag att leva och verka här. Utvecklingen vänder då och inflyttningen ökar. Arjeplog har potentialen.

Nytt gymnasieprogram med riksintag till Hornavanskolan - Fordonstestteknik Skolverket har godkänt särskild variant och riksrekryterande yrkesutbildning för fordons- och transportprogrammet inriktning personbil vid Hornavanskolan. Fordonstestteknik heter det nya programmet som skolan kommer att erbjuda till elever från hela Sverige. Programmet får 23 platser per år och första intagningen sker hösten 2013. Kort beskrivning av utbildningen Kurserna i Fordonstestteknik ger eleverna de kunskaper som krävs för att möta den snabba utvecklingen inom fordonsbranschen. Eleverna får träna sig i att arbeta problemorienterat och att reflektera, värdera och välja mellan olika handlingsalternativ. Eleverna ska få förståelse och praktisk erfarenhet av hur en önskad utvecklingsidé blir till verklighet, där testverksamheten utgör basen för utvecklingen. Vill du veta mer, kontakta skolexpeditionen på 0961-14 2 42. Välkommen att simma, bada och träna. Sport- och simhallen har öppet måndag-lördag. Det finns fortfarande några lediga badmintontider. För mer information hör av dig till Sporthallen på 0961-14153 eller Erika Långdahl på 070-287 40 73 eller erika.langdahl@arjeplog.se. Konsumentvägledning för Arjeplogs, Arvidsjaur och Sorsele kommuner Välkommen att kontakta konsumentvägledare Annette Andersson, torsdagar kl 08.00-16.00. Telefon: 0961 – 141 46 mobil 070 – 105 22 54 Besöksadress: Biblioteket Strömvägen 21, 930 90 Arjeplog

e-post: arjeplogs.kommun@arjeplog.se hemsida: www.arjeplog.se

15 15


Hantverk & Service • ARJEPLOGS BIL & ELREP Bilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotorreparationer, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmotorer & generatorer, mm.Vi utför service på nyare bilar till fast pris. Ring för prisförslag. Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson. • ARJEPLOGS ELTJÄNST El-installationer, elmaterial. Installation tele- och datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror. Tel 102 40. Drottninggatan 13. • ARJEPLOGS MARK & TEKNIK Avloppsrensning, certifierad för nyanläggning av enskilda avlopp, dränering av husgrunder, mm. Maskinvägen 2. Jan westerlund, tel 10420, 070-264 02 49. • ARJEPLOGS PLÅT & MEKAN Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning av mindre stål­kon­struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68. • ARJEPLOG TAXI Helgfri måndag-fredag 6.00-22.00. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning. • CALLINS VVS-SERVICE Allt inom VVS. Värmepumpar. Jonas Callin Tel 613 36. Mobil 070-274 00 23. • DIKKS TVÄTT Vi tvättar och manglar. Mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks­huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28. • FIXAR’N & ARJEPLOGS BIL & DÄCKSERVICE Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltillbehör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara­tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING! Tel 070-510 55 25. • FLINKFELDTS BUSS Bussresor av alla de slag. Även bussgods. Tel 104 25. office@flinkfeldtbuss.se. Intresserad av att vara med på sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta 070-256 16 19 eller 070-280 29 79 Är du med i Arjeplogar’n hittas du när någon behöver tjänster och hantverkare.

16

•HAND OCH FOTBEHANDLINGAR Manikyr, pedikyr och spa. Nagelförläng­ning, paraffinbad för hand och fot. Nu även Tatuering! Elena Burman. Tel 076-828 63 10. • KULTURFÄRG INTERIÖR & FASAD Byggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och Kulturbeslag Bernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se • MARTINS MEK Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service. Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset. • MÖBELRENOVERAR’N Omklädning, målning, lackning mm. Solveig Karlsén, Hamngatan 12, 070-685 85 58 • NORRLANDS RÖR & EL Vi fixar allt inom VVS och el-installationer tex luftvärme-pumpar, bergsvärme. Försäljning av vitvaror, värmepumpar, mm. EL: Tel 070-645 36 53. VVS: Tel 070-510 00 59. • NORRBACKA FÖRETAGSKONSULT När du behöver hjälp med företagets ekonomi, bokföring och deklarationer. Tel 296 90. Drottninggatan 8. • RACKSUNDS BYGG AB Allt innom byggnation, bygger nytt, bygger till & bygger om! Byten av fönster, dörrar och tak. Uterum och altanbyggen. Nyttja ROT-avdraget! Tom Nilsson 070-513 26 20, tom@racksund.net • SF RÖR AB (STEFAN FLINKFELDTS RÖR AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, badrumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55. • TEAM JENNY Viktväktarmöten i Arjeplog & Arvidsjaur, massage samt gruppträning & personliga program/instruktioner. Jenny Karlsén, 070-2369007, info@teamjenny.se • UFFE’S POLARBYGG Ny- till- och ombyggnad. Vattenskador och reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget! Tel: 220 22 eller 070-250 77 26.

Arjeplogar’n


Välkommen till måndagsbio med eftersnack!

För den som vill finns möjlighet att stanna kvar efter visningen & samtala kring filmen

22 oktober 19.00 Hämnden (2010) Från 15 år En dansk film som berättar historien om Anton, som arbetar för Läkare Utan Gränser och pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark. Där han har sin fru och två söner. Anton har svikit sin fru och båda försöker nu att vänja sig vid ett liv utan varandra. Samtidigt blir den 10-årige sonen Elias vän med en ny pojke i klassen. Det är en vänskap som bottnar i samhörighet kring att förlora en förälder , kring ilska och övergivenhet och som så småningom urartar i ett drama på liv och död. Regisserad av Susanne Bier. Med Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, mfl. 5 november 19.00 Gränsen (2011) Åldersgräns 15 år En svensk film som handlar om hur två unga soldater lämnar sin post vid en vägspärr i norra Värmland år 1942 och beger sig mot det naziockuperade Norges gräns. Sverige står på randen till att bli invaderat och de är nyfikna på fienden alla pratar om. Äventyret slutar i katastrof och en av soldaterna tvingas ta sig in bakom fiendens linjer, på ett topphemligt räddningsuppdrag. Regi Richard Holm. I huvudrollerna Marie Robertsson, André Sjöberg och Björn Sundquist. 19 november 19.00 De ofrivilliga (2008) Barntillåten I filmen utspelar sig fem parallella historier. Leffe som, framförallt när han dricker, gillar att visa sig häftig för sina vänner. En rättfärdig skollärare som inte vet var hon ska dra gränsen mot sina kollegor. Två unga tonårsflickor som gillar att posera för sexiga bilder och att festa. En natt hittas en av flickorna däckad i en park av en fullständig främling. En tragisk komedi av Ruben Östlund med bland andra Maria Lundqvist och Leif Johansson. 3 december 19.00 7X – Lika barn leka bäst (2010) Åldergräns 15 år En ungdomsfilm som utspelar sig i en förort någonstans i dagens Sverige där sju ungdomars öde vilar i händerna på ett vuxensamhälle som glömt bort dem. Drömmar och en önskan om att få vara med, tar dem igenom en tillvaro fylld av mobbing, misshandel och sexuella trakasserier. En upphittad pistol erbjuder plötsligt en möjlighet till makt. Regisserad av Emil Jonsvik. Medverkar gör bland annat Tom Ljungman och Ingela Olsson.

Arjeplogs församling, Älvsbyns folkhögskola och Arjeplogs biografförening

Sparkrav hotar Silverexpressen på norska sidan

Alla goda ting är tre Det sägs om rasen Jack Russell, att det är en stor hund i en liten kropp. Så är det nog!

Jack Russell hanen Diezel hade oturen att förlora ett framben i en bilolycka. Även om han blivit trebent tycks han rätt nöjd med tillvaron. Han är en glad, pigg och uppfinnigsrik liten hund, som roar sin omgivning med allsköns glada upptåg.

Jack Russell hanen Diezel är numera trebent.

Arjeplogar’n

Enligt tidningen Saltenposten är Silverexpressen på den norska sidan i fara. Silverexpressen är länstrafikens busslinje mellan Skellefteå och Bodö. En sträcka som trafikeras sex dagar i veckan. Nordland fylke behöver spara pengar och har därför tittat över sina kostnader knutna till kollektivtrafiken i kommunen. – Man bör vänta med beslut tills man vet hur det blir med tunneln genom Tjernfjället i Junkerdal, eftersom en tunneln säkerligen kommer att öka trafiken över gränsen, menar Anna Welle, rådman i Saltdal. Inget beslut är ännu taget och frågan ska diskuteras vid ett möte i oktober.

17


Marknadsfredagen

bjuder vi på kaffe med dopp! Barnen får coops fruktdryck & kaka. Tävling i butiken för stora och små! Öppet

måndag - lördag 9.00-21.00 söndag 10.00-21.00

** Hyr en film!

Välkommen!

Köp en triss!

29Kr/dygn

Höstmarknad 2012 Fredag 5 oktober Exklusiv buffé Serveras mellan 17.00-21.00 295:- inkl. dessert. Trubaduren och jazzbandet Janne & C/O spelar mellan 19.00-21.00 Lördag 6 oktober Lunchbuffé serveras mellan 11.00-14.00, 85:Plankafton, välj mellan kött eller fisk. Serveras mellan 17.00-21.00, 265:- inkl. dessert.

Coop Konsum Arjeplog 0961-10111 www.coop.se

Arjeplogar’n för dig som bor utanför Arjeplogs kommun.

Nu kan du oxå få Arjeplogar’n i din brevlåda!

Årsprenumeration 13-14 nr

495kr

Jenny & Lotta AB Storgatan 12 070-256 16 19 070-280 29 79

Tips - ge bort som present! Boka gärna bord! 0961-777 100, www.hornavanhotell.se 18

Arjeplogar’n


Kyrkan - en viktig verksamhet Laisvallvägen 10, Arjeplog 0961-100 40

Möjligheternas Hus! Höstpris på Pellets! Småsäck 52 X 16 kg/pall

2100Kr/Pall

*FRITT LASTAT HOS OSS PÅ A TRÄ*

Arjeplogs församling. Anders Burman, kyrkovaktmästare i Slagnäs, Niklas Westling, präst, Hélen Eriksson, kyrkovaktmästare i Arjeplog, Anders Mattsson, kyrkoherde, Kristina Flinkfeldt, präst, Maria Sundén, kyrkomusiker, Karin Lundmark, allt i allo. Fattas på bild gör Mats Landström, Kerstin Wass Dufström och Stig Laisfelt.

Försämrade ekonomiska förutsättningar är en av utredningens argument för en sammanslagning av Arjeplog och Arvidsjaurs församlingar. En orsak till prognosens nedåtgående trend för Arjeplogs del, är bland annat att medlemsantalet tros fortsätta sjunka. – Vi tror inte att arjeplogaren generellt är medveten om den påverkan ett utträde ur Svenska kyrkan får för oss, den lokala församlingen, menar Niklas Westling. Antalet medlemmar styr den ekonomiska fördelningen av resurserna. En församling har vissa uppgifter som de är ålagda att göra. Utöver det kan församlingen själv styra inriktningen på sin verksamhet. Ett minskat medlemsantal innebär också minskade ekonomiska resurser. I Arjeplog har bland annat efterfrågan på samtal ökat lavinartat. En service som kräver en hel del personal i anspråk. – Många människor mår dåligt, har missbruksproblem, oroar sig för framtiden eller har behov av att diskutera livsfrågor, säger Niklas Westling. – Tid till samtal känns i dagsläget väldigt angeläget, en verksamhet som vi inte skulle kunna bedriva om vi inte hade resurser, menar Anders Mattsson. – I dagsläget är vi tre präster. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt och har därför möjlighet att erbjuda en bra verksamhet, säger Niklas Westling. Församlingen hoppas nu på ett trendbrott i en positiv riktning. Att kommuninnevånarna ska värna om sin kyrka och att medlemsantalet ska komma att öka igen. – Ja, hjälp oss att bibehålla vår livskraftiga kyrka. Vår verksamhet behövs, menar Niklas och Anders.

Arjeplogar’n

Dax för ny ytterdörr? Polardörren Lapporten

4995kr

Beställningsvara, finns i olika storlekar

Erbjudande!

Innerpanel Pernille 15 x 120 mix

36kr/m

2

Även EL & VVS artiklar i sortimentet!

Välkommen in!

Måndag till Fredag 8.30 - 17.30 Lördag 10.00 - 13.00 19


Varför är du blodgivare?

A-kommunerna duktiga att ge blod A-kommunerna har flest blodgivare i hela landet, sett till antalet innevånare. När Blodbussen, som tillhör Västerbottens läns landsting, åker på sin runda är det i Arjeplog, Arvidsjaur och i Vilhelmina som det tappas mest blod.

Carola Öhlund, Inga-Britt Holmgren och Emelie Söderberg är blodgivare. Här sitter de i Blodbussen.

Blodbussarna står för femton procent av all blodtappning i Sverige. Behovet av blod är stort och det behövs ständigt nya blodgivare. Några väntande ombord på Blodbussen i Arjeplog tillfrågades om varför de valt att bli blodgivare.

– I Arjeplog sker 75-80 tappningar per gång och mellan en och sju nya givare tar prover för att börja ge blod. I Arvidsjaur är det något fler, ungefär 100-110 tappningar och mellan fem och tio nya blodgivare, det berättar Harriet Söderlund, Blodcentralen på Universitetssjukhuset i Umeå. När Arjeplogar’n gör ett besök ombord på Blodbussen, en gråmulen onsdagskväll, är det nästan lite trångt. Det är flera som står på tur för att lämna sina fyra och en halv deciliter blod, som är den mängd som tappas vid ett blod– givningstillfälle. Erik Kronebrant arbetar på Blodbussen och han bekräftar statistiken. Han menar att det märks att arjeplogarna är duktiga på att lämna blod. - Vi har mycket att göra när vi stannar i Arjeplog. Många trogna blodgivare och ett par nya varje gång, vilket är jätte bra, säger han.

- Det är en god sak och dessutom brukar jag för det mesta skänka min ersättning till Röda Korset, på det viset blir liksom dubbla vinster, berättar Carola Öhlund. - Det känns bra att lämna blod, ett enkelt och smidigt sätt att rädda liv. Det behövs ständigt nya blodgivare, alla behövs, säger Emelie Söderberg. För Inga-Britt Holmgren var det dotterns sjukdom som fick henne att vilja bli blodgivare. - När vår dotter var sjuk fick hon flera blodtransfusioner, vilket vi är enormt tacksamma för. Det här är ett sätt att betala tillbaka, att hjälpa andra som är sjuka och har behov av blod, säger hon.

Utgivningsplan för

Blodbussen i Arjeplog kommer från Västerbottens läns landsting. Erik Kronebrant arbetar i mottagningen ombord.

Arjeplogar’n resten av året

Utgivning Manusstopp Inför... 25 oktober 18 oktober Alla helgons dag 22 november 15 november Första advent 6 december 29 november Nattöppet, julhandeln 20 december 13 december Julafton, nyår För annonsering, ring, maila eller kom in! Jenny 070-256 16 19, Lotta 070-280 29 79, jennyolotta@gmail.com 20

Arjeplogar’n


Slangen fyller 5 år!

Håkan längtade hem

Seriefiguren Slangen, som ritas av Anders Marklund, firar 5-års jubileum. Serien har publicerats i Arjeplogar’n sedan i oktober 2007. Sedan dess har Slangen utvecklats. – Ja han har förändrats lite, både till utseende och innehåll, säger serietecknaren Anders.

Håkan Åman.

Anders Marklund.

Så här såg den ut, den allra första Slangen som publicerades i Arjeplogar’n i oktober 2007.

Slangen

Arjeplogar’n

Efter att ha bott i Umeå i tjugo år har Håkan Åman flyttat hem till kommunen igen. Han berättar att han länge funderat på det, men att han letat efter rätt tillfälle. Möjligheten dök upp när han erbjöds att bli en av delägarna i Arjeplog Taxi. Håkan har övertagit Bengt-Erik ’Gagge’ Lindgrens del i taxirörelsen och är en av tre delägare, tillsammans med Billy Wiklund och Peter Johansson. – Jag har sökt en återkoppling till Arjeplog och när det här dök upp kändes det rätt. Han är utbildad pilot och har tidigare arbetat på ambulansflyget vid Norrlands universitetssjukhus, en tjänst som han tagit tjänstledigt ifrån. Trots sin tjänstledighet har han inga planer på att flytta tillbaka till Umeå. – Nä, nu är jag här för att stanna för gott, säger han.

- en serie av Anders Marklund

21


Arjeplog Storgatan 9 Tel 0961-101 70

Arvidsjaur Storgatan 87 Tel 0960-100 00

Unna dig egentid! 1 timme i ljusrummet endast 110:-

Nyhet Massagesits! Storgatan 12 070-256 16 19

Välkommen! 22

Arjeplogar’n


Vinter på väg! Vi servar och reparerar alla bilmärken och släcker dina 2:or från besiktningen.

Vi fyller även AC, klimatanläggningar

Ljusdal Extralysen! Paket med extraljus + alla tillbehör du behöver, plåt, stag, kablar, lampor Paket med 2 extraljus

949:-

Industrivägen 6 Verkstad 0961-615 09

Jourtelefon

Bilbärgning 070-510 55 25

1439:-

Massor med vinterdäck i lager

Vår verkstad är ackrediterad av SWEDAC

Bil & Däckservice

Paket med 3 extraljus

DäckHotell 495:-

Säsongsförvaring av dina däck Hjulskiftning & Däcktvätt ingår!

Kniv Lindbloms Sweden

Gasolfyllning P11

36:-

Prisex

Välkommen!

440:-

Välkommen till OKQ8 i Arjeplog!

Öppet: Vardagar 6.00 - 21.00, Lördagar 8.00 - 21.00, Söndag 9.00 - 21.00

Höstsäkra bilen för regn och rusk!

20% Rabatt Gäller alla torkarblad utom volvo orginal.

100:-

Rabatt på Olja!

429:-

OKQ8 Helsynte 4L Ord. pris 529:-

39:-

Ficklampa Ord. pris 59 kr

89:-

Hjulmutternyckel Ord. pris 129:-

124:- 180:- 126:Megalight H4 Ord. pris 155:-

Megalight H7 Ord. pris 225:-

Megalight H1 Ord. pris 158:-

Alltid återbäring!

319:-

Garagedomkraft Ord. pris 399:-

OKQ8 Lappvallsvägen 17 Tel 0961- 102 35 Välkommen! Arjeplogar’n

23


Vi ger inte bara ut Arjeplogar’n... Vi designar & levererar även färdiga trycksaker som

Annonser • Visitkort • Presentkort • Gruppkorsband Broshyrer • Flygblad • Affischer • Presentationer mm Vi utför olika Fotouppdrag * Skriver redaktionella texter tex nyheter, personporträtt och längre reportage. *Vi hjälper dig om du vill annonsera i andra tidningar oxå! Vi skapar & förmedlar annonsen. Välkommen! Storgatan 12, 070-256 16 19

Det är kul med Rockskola!

Julia Karlberg, Peter Stenlund, Tuva Hjorthall, Maja Lundberg, Emma Lundmark, Magda Sundén och Meja Aheinen Westerlund.

Nu har Rockskolan startat. Det är Arjeplogs församling som genom Maria Sundén erbjuder musikutbildning till ungdomar i ålder tolv till nitton år. Sensus har hjälpt till med vissa musikinköp men annars är det församlingen som står bakom satsningen. Till sin hjälp har de Peter Stenlund, musiker från Piteå.

Maja Lundberg, Magda Sundén och Emma Lundmark.

Meja Aheinen Westerlund.

24

Det går inte ta miste på den entusiasm som de unga musikerna är uppfyllda av efter den första rockskoleträffen. – Det har varit jätte kul idag, berättar Maja Lundberg. – Vi hoppas att vi så småningom ska få uppträda inför publik, vi vill göra en konsert. Det vore jätte kul, säger Emma Lundmark. – Tänk att vi på mindre än fyra timmar lyckats lära in en låt som vi spelar och sjunger till, det trodde jag aldrig, säger Magda Sundén. Det kommer att finnas möjlighet till åtta träffar under hösten, berättar Maria Sundén. Församlingen har planer på en eventuell fortsättning, men inget är bestämt ännu. – Jag önskar att det fanns fler möjligheter för oss ungdomar att få hålla på med musik i Arjeplog och jag hoppas att det blir fler musikprojekt, avslutar Magda Sundén.

Arjeplogar’n


Viktigt att unga människor får vara delaktiga Varje år presenterar Norrbottensmusiken sitt programutbud på Kulturens Hus i Luleå. Till årets utbudsdagar reste Christina Sundqvist tillsammans med tio elever från Öberga- och Kyrkholmsskolan. Det är tredje året i rad som hon tar med sig skolelever på utbudsdagarna. Eleverna får sedan utifrån det som de hört och sett komma med synpunkter kring vilka föreställningar som de tycker att Christina ska boka till Arjeplog. – Jag tycker att det är jätte viktigt att barn och ungdomar får vara med och påverka, säger Christina Sundqvist. Vad tyckte då eleverna efter en intensiv dag på Kulturens Hus, full av spännande musikintryck? – Vi har hittat några favoriter, säger Julia Karlberg och Meja Aheinen Westerlund. – För de mindre barnen har jag hittat en föreställning som jag absolut tycker att vi ska ta till Arjeplog, Kattmössan, berättar Linus Jansson. – Det var kul att få vara med och vi har hittat några föreställningar som vi tycker verkar bra, säger Therese Karlberg, Ima John och Josefin Jonsson.

Från vänster, Therese Karlberg, Ima John, Christina Sundqvist, från Arjeplogs kommunbibliotek, Astrid Åkesson, Li Wicén, Emelie Holmgren, Julia Karlberg, Meja Aheinen Westerlund, Josefin Jonsson, Linus Jansson och Jennifer Granström.

Christina Sundqvist försöker så mycket hon kan att i de olika verksamheterna få ungdomar delaktiga. – Det är viktigt att visa barn och ungdomar att om de engagerar sig så kan de också vara med och påverka, säger hon.

Under utbudsdagen på Kulturens Hus i Luleå presenterade Norrbottensmusiken kultur för både stora och små.

Från Lövånger till Arjeplog Rickard Westman från Lövånger har efterträtt Elisabeth Abrahamsson som butikschef för OKQ8 stationen i Arjeplog. Rickard som har arbetat arton år för OKQ8 har under våren genomgått en chefsutbildning och sökte därför tjänsten när den blev ledig. Rickard som tidigare har bott och arbetat i Lövånger har flyttat till kommunen med fru och två barn. Frun Johanna är distriktsköterska och har fått ett vikariat på Vaukagården. De två barnen har börjat förskola och skola. – Vi tycker om att köra skoter och att pimla och vi har varit en hel del i både Adolfström och Vuonatjviken, så våren i Arjeplog ser vi fram emot, berättar Rickard.

Arjeplogar’n

Rickard Westman är ny chef för OKQ8 stationen i Arjeplog.

25


Cambridge Viktprogram Certifierad rådgivare i Arjeplog Maria Hoffman Ring för mer information 070-367 34 89

Privata Affärer • SÄLJES Koms (transportvagga), Samedockor och Barksäck! Paketpris 3000kr. Är du intresserad så hör av dig! Alrik Holmgren 070-289 33 58

Målarkurs i Akryl! Startar 23 oktober kl 18.00 (5 träffar) Ledare: Barbro Holmström

Kostnad: Ungdom 13-20 år 100:- inkl. material, Vuxna 300:- inkl. material Anmälan senast 19 oktober till Vuxenskolan på 070-3949015

Se även: www.arjeplogsforsamling.com, www.sv.se/arjeplog

• BRÖLLOP Anzhela Ramanoskaya och Kurt Brännström vigdes Lördag den 8 september i strålande solsken på toppen av Galtispouda. Vigselförättare var Kristina Flinkfeldt. • ETT STORT TACK till alla som delade denna dag med oss men även till de som uppvaktat och gratulerat oss. Anzhela och Kurt Brännström

Arjeplogar’n på nätet - www.arjeplogarn.se 26

Arjeplogar’n


Privata Affärer

Föreningsrutan

• FISK SÄLJES! Sik, abborfilé & öring. Tim Fjellman 073-835 01 16 • ETT STORT TACK till släkt och alla vänner för uppvaktningen på min 90-årsdag. Vivi Bremberg • ETT STORT VARMT för all uppvaktning på min 70-årsdag. Bill Lundqvist, Mellanström • JÄTTESTORT TACK till Sparbanken Nord, Bil & Däckservice och A-Trä för de fina vinsterna till Stibmalunken 2012. Jättetack även till alla som medverkade. Bra kämpat! Inger Bergström • BORTSKÄNKES! Äldre, vackert piano. Även mörkrumsutrustning - förstoringsapparat, framkallningsutrustning m.m. Tel: 0961-61132, 070-3644006 • STORT TACK till alla ni som kom, och ikapp med solen förgyllde min 80-årsdag.Tack musikvännerna och den eminente grillmästaren Göran. Tore Lundqvist • EN KRAM till Inga-Lena Mattsson, världens bästa skolsköterska. Du är värdefull för många skolbarn! Tacksam mamma

Nu är det dags att söka om anslag från Ungdomsfonden, vars syfte är att främja ung­ domars intressen, både för föreningar och enskilda. För info kontakta Elisabeth tel 070-363 3688 eller mejla till: aplog@passagen.se Lämna ansökan senast söndag den 21 oktober.

Ortens hantverkare visar och säljer sin slöjd under marknaden Öppettider Fredag & Lördag 10.00-17.00 Söndag 10.00-15.00 Vi finns på Lärcentra. Succén fortsätter!

MARKNADSDANS Medborgarhuset Arjeplog Lördag 6 okt 19.00-22.30

Entre: 100kr Fika: 20kr För långväga gäster är medborgarhusets omklädningsrum öppet från kl 18.00 Välkomna! Motionsdansens Vänner

IBF Argentum 91

till Fonden för Arjeplogs Ungdom

Söker intresserade som kan utbilda sig till föreningsdomare och döma hemmamatcher för barn och ungdomar. Föreningen bekostar utbildningen, arvode för matcher utgår enligt Innebandyförbundets regler. Vi behöver även hjälp i sekretariatet på herr och ungdomsmatcher, utbildning sker internt, inget arvode.

förmedlas via Arjeplogs Begravningsbyrå

Kontakta: Nina 070-229 84 86 eller Elin 073-077 97 26

Gåvor

Telefon 073-828 0504.

SOPPLUNCH Marknadslördag 6 oktober 11.00 - 13.30 på Kyrkströmsgården

Kom, ät och trivs! EFS i Arjeplog Arjeplogar’n

HANTVERKARGRÄND

a

Fonden för Arjeplogs Ungdom

Välkommen till

Du som slutat spela, lämna igen din matchtröja!

www.argentum91.se, kansli@argentum91.se

Husägare! Behöver ni hotellsäng under testsäsongen? Hyr på Lyktan! 400:-/säng Betalas vid avhämtning, återlämnas 31/3 2013 Ring Eva eller David 612 10 27


Musik har alltid varit en del av Hendrys liv Hendry Sjöström har vuxit upp i en musikalisk storfamilj med mamma, pappa och nio syskon. Två av dem har som vuxna sysslat med musik på heltid. Hendry berättar om den tramporgel de hade i barndomshemmet i Bjurholm. Ett instrument han var för liten att spela på, men det löste han genom att tvinga en av systrarna att trampa på pedalerna medan han själv skötte tangenterna. – När vi blev lite äldre fanns det även en gitarr som vi slogs om att få använda. Vi skyndade oss hem från skolan för att hinna först, var man inte snabb nog fick man ägna kvällen åt att stå i kö för att få spela på den. Ett annat roligt instrumentminne är när han tog hål på bälgen i orgeln och kopplade in dammsugaren för att kunna spela. – Det fungerade faktiskt, men jag var tvungen att spela fort som bara den och pappa blev inte särskilt glad när han upptäckte vad jag gjort, skrattar han. Som sextonåring fick Hendry erbjudandet att börja som dansbandsmusiker i bandet Umegrabbarna. – Jag fick söka särskilt tillstånd, eftersom jag egentligen var för ung för att arbeta sena kvällar och nätter. I och med det rullade det igång ordentligt med musiken. – Det var en rolig tid men också slitsam eftersom jag både arbetade och spelade i dansband. Kommer ihåg att jag ibland kom hem vid femtiden på morgonen efter en spelning, sov en timme eller två och sedan åkte iväg till jobbet. Det var också svårt att ha ett fungerande förhållande, jag jobbade ju jämt, jämt. När han slutade spela med Umegrabbarna började han turnera på heltid, med ett dansband från Östersund. Det höll han på med i några år, fram till i början av 80-talet då han tröttnade på att kuska runt Sverige i en buss. Han har sysslat med det mesta som har med musik att göra. Hållit dragspelskurser, kurser i att arrangera musik, skriva musik på datorn. Han har skrivit notböcker, varit elev på Framnäs folkhögskola. Han har arbetat som kantor i en församling under ett år, ett arbete som han för övrigt tycker är underskattat. – Ja, det är ett mycket mer krävande arbete än vad folk tror. Oregelbundna arbetstider och ett arbete som ställer höga musikaliska krav. Hendry har även komponerat en hel del egen musik, musik som gärna drar åt folkmusik och dragspelshållet. Huvudinstrumentet är accordion men han behärskar många andra instrument, som gitarr, bas, trummor och tvärflöjt.

Musikern Hendry Sjöström (57 år) har precis blivit arjeplogare. Efter att i många år ha pendlat mellan Myrås och Storuman, har Hendry och sambon Ing-Marie Nyquist flyttat permanent till byn Myrås.

Trots att han skrivit en hel del musik, menar han att han som person är en relativt okänd musiker. Det kan därför hända en hel del halvroliga grejer när han är ute och spelar. – Det är lite småkul när folk kommer fram och frågar om jag kan någon låt av ’den där’ Hendry Sjöström och så vet det inte att det är jag, skrattar han. På senare år har han arbetat med olika musikprojekt, för bland annat kommunala musikskolan i Storuman och Studiefrämjandet i Västerbotten. Mycket av den tiden har han ägnat framför datorn, då han skrivit flera notböcker. Inför flytten till Myrås har han omfördelat sin tjänst. Han arbetar fortfarande heltid för Studiefrämjandet, med en halva i Västerbotten och den andra halvan i Norrbotten. Han tycker sig se ett nyvaknat intresse bland ungdomar för folkmusik och för de instrument som förknippas med folkmusik. För en tid sedan spelade han på Nelly’s Café. – Efteråt kom det fram tre tonårstjejer och tackade och sa att det var kul att höra helt annan musik än den som de vanligtvis lyssnar på, det tyckte jag var jätte kul. Hendry gillar att skoja och vitsa till det lite. Ett ’handikapp’ från tiden som dansbandsmusiker. Att skoja med varandra och berätta roliga historier var ett sätt att få tiden att gå i turnébussen. Hendry berättar att de utvecklade en egen typ av vitsar. Vet du i vilket land vitsar... – I vilket land använder man mest rullgardiner? Persi-enn. – Vilket land lever mest isolerade? Förenade Arab-eremiten. – I vilket land druknar mest människor? Tunn-is-ien.

Nästa nummer av Arjeplogar’n delas ut torsdag den 25 oktober, inför Allhelgona. Manusstopp torsdag den 18 oktober. Välkommen med din annons! jennyolotta@gmail.com, 070-256 16 19, 070- 280 29 79

Arjeplogar'n 9-12  

Lokal tidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you