Page 1

Arjeplogar’n

Nr 5 - 2013

Torsdag 25 april

Årgång 22. Sedan 1992

reklam• intressant läsning• delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun• 13-14 gånger per år

Samuel och Hans har byggt en egen plogbil Kompisarna Samuel och Hans Lestander från Laisvallby har byggt en egen plogbil. Hemma i Samuels garage har de mixtrat med sitt hemmabygge, som har vuxit fram och förändrats allt eftersom. Det började med att de i somras tog reda på en motor, växellåda, en framvagn och en bakaxel från en gammal Volvo.

Ett säkert vårtecken är försäljningen av årets Majblomma. Stig Laisfeldt är en av dem som tycker att det här med majblommor är trevligt. Han har under årens lopp samlat på sig en hel del, de äldsta är från slutet av femtiotalet.

Samuel Lestander och Hans Lestander, båda 17 år, från Laisvallby.

De svetsade ihop delarna och satte fast två stolar så att den gick att köra med. I vintras kom de sedan på att de kunde utveckla sitt fordon och göra om den till en plogbil. De har prövat att ploga med den på Laisan och den visade sig fungera över förväntan. Själva plogen är gjord av ett oljefat som de delat och gjort en spetsplog av. De har sedan på olika sätt modifierat plogbladet för att få det att fungera så bra som möjligt, bland annat genom att svetsa på en plåt för att förlänga det. Plogaggregatet går även att koppla bort för att bilen ska kunna användas som terrängbil istället. Baktill har de byggt en låda som de fyllt med järnskrot för att plogen skulle bli mer baktung.

Samlandet är ett sätt att bevara det gamla

Något särskilt störande motorljud har den inte, trots att motorn sitter helt öppet mitt i bilen. – Men kättingarna låter desto mer, de sitter på däcken och slår mot skärmarna när man kör, skrattar Hans. Han avslutar med att berätta att han och Samuel har gjort en hel del andra hemmabyggen också. – Men det här är faktiskt det enda bygget som har haft fungerande bromsar, skrattar han.

Av delar från en gammal Volvo och sådant som de har haft i garaget har Samuel och Hans Lestander byggt en plogbil. Foto: Privat

Stig sålde själv majblommor som skolpojke. Hans pappa köpte dem och sparade, sedan har Stig övertagit majblommesamlingen.

Stig Laisfeldt, Arjeplog, visar en del av sin stora majblomme samling. ’Jag tycker bättre om de äldre blommorna, de är finare, säger han.’

– Jag får nog erkänna att jag är en samlare. Att samla saker är för mig ett sätt att bevara det gamla, menar Stig. Han förvarar blommorna i kartonger då de skulle ta för stor plats att ha på en vägg eller liknande. – Folk har sagt till mig att de borde ställas ut någonstans. Då den lokala majblommeföreningen i Arjeplog har lagt ner sin verksamhet har han beställt årets majblommor från Majblommans riksförbund i Göteborg. – Ja, jag måste ju fortsätta samla dem nu när jag har börjat.

Jenny & Lotta AB, Storgatan 12, www.arjeplogarn.se 070-256 16 19, 070-280 29 79 jennyolotta@gmail.com


Hört & Sett

– Ja, han lär mig så mycket, min pappa, skrattar Anna. • Ivar Skavik hade tappat bort en halsduk och satte därför upp en lapp på Kalles kiosk för att efterlysa den. Någon halsduk återfanns inte, men istället... – Fick jag en massa sms i tid och otid från ungar som INTE hade hittat den, skrattar Ivar.

Inge Ranvist, Örnvik.

• Anna Rankvist sitter med sin pappa Inge Rankvist från Örnvik i en bil, på väg till Laisvall. Under tystnad - för alla vet ju att norrlänningar inte pratar så mycket. Helt plötsligt, från ingenstans öppnar Inge munnen: – Anna, nu ska jag säga några visdomsord. Kärlek är som tandvärk. Man ska hålla sig undan och det gör jävligt ont men det går över. Sen blir det ett tomrum kvar efteråt men det får man fylla med något annat. Tack! Inge Rankvist. För de visdomsorden.

Har vi vård på lika villkor? Syftet med de nedskärningar som gjorts på Arjeplogs Hälsocentral har varit en budget i balans. Ett syfte som ännu inte uppnåtts men som i år åtminstone närmar sig, enligt verksamhetschef Anna Kaltenegger. Då jourkostnaderna setts över visar det sig att de minskat mellan 2011 och 2012 med 700.000 kronor. – En del av besparingen är naturligtvis förändringen av läkarjouren, men det kan finnas många andra saker som kan ha påverkat, säger Anna Kaltenegger. Förändringar innebär alltid konsekvenser, både positiva och negativa. – Positiva konsekvenser är att vi tvingats lära oss nya tekniker och att vi numer har ett ökat samarbete med vårdcentralen i Arvidsjaur. Men den stora frågan är förstås hur patientsäkerheten har påverkats av de nedskärningar som gjorts? – Just nu har vi två incidenter som utreds, men jag upplever inte att det

2

• Skolor i Arjeplog ligger bra till i SKLs årligt återkommande undersökning. Det är SKL, Sveriges kommuner och landsting, som varje år jämför skolorna i Sveriges kommuner. De jämförs genom resultat och resursindikatorer på kommunnivå. Skolans resultat beskrivs utifrån slutbetyg, ämnesprov och omvärldskunskap och resurserna utifrån uppgifter om kostnader och personal. På listan över de tjugo kommuner som har högst sammanvägt resultat bland Sveriges grundskolor hamnar Arjeplog på en 18:e plats. Hornavanskolan är nummer 6 i andelen elever som påbörjat studier vid

har blivit fler anmälda händelser sedan läkarjouren förändrats. Då och då har vi ärenden där det ifrågasätts om det skulle ha kunnat hanteras på något annat sätt, men så har det alltid varit. Däremot är det inte alltid att det kommer mig till kännedom om det har skett något som patienter eller anhöriga uppfattat som felaktig hantering, säger Kaltenegger. Till Ajeplogar’ns kännedom har det kommit flera fall där patient och anhöriga upplevt att förändringen av läkarjouren har påverkat hanteringen av deras ärende negativt. I ett fall där en person, som är waran patient, började blöda våldsamt näsblod på en söndag kväll och inte kunde få läkarhjälp eftersom läkaren hade gått av sitt skift tjugo minuter tidigare. Dessutom gick det inte att få tag på någon på Arjeplogs hälsocentral, de svarade inte i telefonen när de anhöriga försökte ringa för att få rådgivning, vilket fördröjde processen. Vilket de anhöriga uppfattar berodde på personalbrist och förändrade tider för läkarjouren. Då de anhöriga inte kunde få

universitet eller högskola inom 3 år efter avslutad gymnasieutbildning. Samt nummer 43 inom andelen elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 4 år.

Andreas Karlberg, ägare av Kalles kiosk o spelbutik är glad över att andelsspelarna nu fått ännu en utdelning på V75.

• Hon har gjort det igen, Mona Persson, satsat på rätt hästar och dragit in en storvinst till i Andelsspelet på V75 på Kalles kiosk och Spelbutik. – Det var riktigt, riktigt spännande i sista loppet, vår vinsthäst vann på upploppet. Jag blev överlycklig, tårarna sprutade. Det här är jätte roligt för andelsspelarna också och jag har fått tårtor, chokladaskar, kramar och handslag, skrattar Mona.

någon hjälp i Arjeplog tog de sig själva till Arvidsjaur, då hade personen i fråga blött i över två timmar. Ett annat fall var en kvinna som efter ett kirurgiskt ingrepp fick en inflammation i sina bröst. När läget blev akut fanns varken läkare eller taxi att tillgå i Arjeplog och kvinnan tvingades anlita sina anhöriga för att på egen hand ta sig till akutmottagningen i Sunderbyn. Patienter med olika typer av benbrott har också valt att själva ta sig till akutmottagningen i Sunderbyn, istället för att invänta läkare i tjänst eller ta sig till Arvidsjaur. En resa på ca 25 mil och tre timmar i bil från centrala Arjeplog. – En ekonomisk besparing på ett konto blir inte en besparing för landstiget om man ser på hela kedjan av tillkommande kostnader, med transporter till Arvidsjaur och deras jourläkarkostnad. Vem i landstinget har koll på detta? Vi har heller inte räknat in personligt lidande och oro samt landstingets övervältring av kostnader i både pengar och tid på den enskilde, säger LiseLotte B Modig, Föreningsgruppen.

Arjeplogar’n


Sommaren 2013 är här! MAGASIN SILVERVÄGEN PRESENTER AR För anmälan 070 3500555 eller info@mariafoto.se

Upplevelsebutik Top of Arjeplog. Torget i Arjeplog. 24 juni – 12 augusti 2013.

Se även www.arjeplognytt.se

1 juni: Top of Arjeplog – Nausta

Torsdag 4 juli: Märkforsen

Lördag 30 juli: Släkter Uddjaur

Startdatum för årets Top of Arjeplog-kort. Följ med på en av årets nyheter: Naustavare. Vi utgår från byn Gasa, strax norr om Slagnäs, kl. 15. Ring 070 3500555 för mer information. Middag & visning i Båtsuoj samecenter kl. 18 efter turen, pris 450 kr. Boka direkt till Båtsuoj tel. 096065 10 26 eller 070-642 31 66 senast dagen innan.

Botanisk vandring Märkforsen, Laisdalen. Guide Mats G Nettelbladt. Samling kl. 16. Pris 300 kr, middag ingår. Max antal deltagare: 12. I samarbete med Pite lappmarks flora förening.

Logen, Mellanström. Carl-Oskar Lundström berättar kl. 16. Pris 70 kr inkl. kaffe & bulle. I samarbete med Mellanströms Folkets Hus.

Lördag 6 juli: Silbojokk

Stopp vid historiskt intressanta platser. Start kl. 12.30 från torget, Arjeplog. Första anhalt i Racksund, nästa i Myrås. I Mellanström föredrag kl. 16 (se ovan). Pris buss, föredrag och fika 250 kr. Åter kl. 19.

Guidad visning om smälthyttan och församlingen med teknikhistorikern Kenneth Awebro. Båtskjuts från Roparudden kl. 16. Minivan från Arjeplog t o r 500 kr/person för både transport och guidad visning. Avresa 14.30 från torget. Kaffe / mackor ingår i priset.

Lördag 30 juli: Uddjaur runt

Söndag 7 juli: Nasafjäll Föredrag med teknikhistorikern Kenneth Awebro kl. 12.00 och 13.30. Pris 400 kr för föredrag & lunch & kaffe/te med kaka. F OTO M A R I A N N E H O F M A N

Midsommarhelgen 23 juni: Ájlesvárre, Piteälven Bestig den spännande toppen med den otroliga utsikten över Piteälvsområdet. Ungefär en timmes vandring till toppen, en familjevandring med frågesport och lekar för barn. Ta med egen matsäck, kanske något att grilla? Vi gör upp en eld på toppen. Ingen kostnad eller föranmälan. Vi startar kl. 16 (kör mot Norra Bergnäs, när du har passerat Mattaur sväng vänster när du ser skylten, vi har markerat även resten av vägen). I samarbete med Rappen-Labbas intresseförening, Anna-Lena Fjellström Le Goascogne, Örnvik Byaservice Piteälven och Stenudden Örnvik vägsamhällighet.

Tisdag 25 juni: Arjeplog Visning av Arjeplogs kyrka med kyrkohede Anders Matsson. Kl. 16 ca 1 tim. 100 kr och fika ingår. Ingen föranmälan. OBS. Även den 2 och 9 juli kl. 16. I samarbete med Arjeplogs församling.

Lördag 29 juni: Västerfjäll Samling i Örnvik kl. 11. Ann-Charlotte Sjaggo berättar mer om ortnamnen i området och en Västerfjällsbo guidar oss i byn. Pris 350 kr för båtskjuts & guidad visning. Tag med egen matsäck. C a 4 tim. Anmälan senast dagen innan.

Söndag 30 juni: Adolfström Nasafjällsepoken – ett öde. Lise-Lott Modig berättar om hyttmästarens dotter Ulrika Abrahamsdotter Karlberg, dotter till Abraham Karlberg. Vi börjar med en visning av Majorsgården kl. 15 och därefter föredrag i resturangen hos Fjällflygarna. Smörgåstårta från Laisdalens livs, dryck & föredrag 200 kr. Anmälan senast dagen innan.

Arjeplogar’n

Måndag och tisdag 8-9 juli: Vandring Nasafjäll till Silbojokk Start kl. 9 den 8 juli från Nasafjäll. Vi övernattar i stuga eller tält vid den vackra sjön i Guijaure. Etappen är 27 km. Nästa dag går vi till Silbojokk som var smälthytta i 24 år. Mer information och priser: Arjeplognytt.se.

Cykelfest för sjätte året!

Lördag 3 augusti: Gamla Malmvägsloppet & Laisvalldagen Cykellopp, tävlingar och underhållning i Laisvall. Välkommen att heja på våra cyklister som kommer till målområdet vid Fjällcampen i Laisvall mellan 11.30 och c a 15.30. Luftgevärsskytte, loppis, servering och musik på kvällen. I samarbete med Bröderna Sundström, Laisvall SK och Silverhatten.

Tisdag 6 augusti: Samiskt kulturlandskap Hemvändarhelg 12–13 juli: Arjeplog Välkomsttal kl. 13 på lördag. Musik med Grus. Magasin Silvervägen finns på torget hela helgen med utflykter. Vi visar film på Biografen. Vi arrangerar detta: Strömrodd: Lördag kl. 14. Två i varje lag. En historisk kraftmätning runt Kyrkholmen. I samarbete med Arjeplogs SK. Historisk vandring med bilder: Start i Skeppsviken med avslutning i kyrkan. Carl-Oskar Lundström och Maria Söderberg. Fredag 12/7 kl. 17. Lördag kl. 16 och söndag kl. 11. Pris 80 kr/person. Under 18 år 50 kr. Kyrkogårdsvandring: Carl-Oskar Lundström och Maria Söderberg fred 12/7 kl. 13 och 15. Lördag kl. 10. Söndag kl. 13.

Fredag 26 juli: Orientering med roddbåt Start Ånge brygga kl. 15. Prisutdelning kl. 18. Vi räknar med att ordna en fest efter tävlingen med musik. I samarbete med Ånge Brygga.

En vandring med Nina Lango, Svaipa sameby. Start vid kajen Adolfström med båt till Bäverholm kl. 12. Ta med egen matsäck, vi gör upp eld och äter/grillar utomhus. Pris 300 kr.

Lördag 10 augusti: Nasafjäll En utflykt till Nasafjäll i samarbete med Rana Turistförening, Norge. Start från den norska sidan vid E6:an kl. 9. Föredrag och visning med Kenneth Awebro vid gruvområdet kl. 13.00 och 14.30. Pris för guide & lunch inkl. dryck och kaffe. Pris 550 kr. Årets Magasin Silvervägen är en hyllning till vattnet! Kommer snart i en brevlåda nära dig. Ansvarig utgivare Maria Söderberg 070 3500555.

www.arjeplognytt.se – Nyheter, reportage & information 24 timmar om dygnet.

3


Fredag 26 April Demo & provsmakning i butiken. Våren-en försmak av Sommaren...

Valborgsmässoafton… Vi grillar färska kryddkorvar från Kom och smaka! Onsdag 8 maj grillar vi hamburgare med bröd som vi säljer för 10 kr/st! Köp en triss!

Öppettider Valborgsmässoafton 9.00-18.00 1:a Maj 10.00-21.00 Kristihimmelsfärd 10.00-21.00 Annars Öppet som vanligt Måndag - Lördag 9.00-21.00 Söndag 10.00-21.00

Skicka & hämta paket hos oss!

Hyr en film!

29 Kr/dygn

Välkommen!

4

Coop Konsum Arjeplog • 0961-10111 • www.coop.se

Arjeplogar’n


Öppet Hus!

Glesbygdsmöte Tisdag 7 maj 18.00 på Kyrkströmsgården

Torsdag 16 maj 14.00-16.00

Rundvandring i huset. Fika på “torget” till självkostnadspris.

Vi ska prata om hur ni tycker att vi ska gå vidare med By@service. Vi ska presentera hur framtidens By@service kommer att fungera. Mötesvärdar: Laisvalls SK, Välkomna!

Välkommen till vår förskola! Önskar Barnen, Personalen och förskolechef Mona.

Utvecklingsenheten Arjeplogs kommun Bo Häggroth 070-115 33 56, bo.haggroth@arjeplog.se

Dax för däckbyte! Vi servar och reparerar alla bilmärken och släcker dina 2:or från besiktningen.

Vi fyller även AC, klimatanläggningar 6864 ISO/IEC 17020 (B)

Vår verkstad är ackrediterad av SWEDAC

Bil & Däckservice Industrivägen 6 Verkstad 0961-615 09

Nu är det hög tid att se över sommardäcken-vi hjälper dig

Däckhotell!

med säsongsförvaring

495:Välkommen!

Jourtelefon

Bilbärgning 070-510 55 25

Arjeplogar’n

5


Vårens Härliga Mode

Hittar du hos oss! Laisvallvägen 10, Arjeplog 0961-100 40

Tokbilligt! Impregnerad Trall 28x95 NTR AB

7

kr/m

Välkomna!

gg till fyndpris!

Halvera dina lokalkostnader!

Erbjudande!

– flytta in på Maskinvägen 4

Innerpanel

4:-/m

Ytterpanel B

6350kr/m

Ålesundsfals 19 x 148

www.ninasiarjeplog.se

pla P.S Vårstädning-Udda

90

Pernille 15 x 120 mix

Se lokala mannekänger på hemsidan.

2

Borrskruvdragare Hitatchi DS14DSFL 14,4 v

1395:-

Superpris på Pellets! Pellets 8mm Småsäck 52 X 16 kg/pall

2100Kr/Pall

*FRITT LASTAT HOS OSS PÅ A TRÄ*

Verkstads- och kontorslokal om drygt 600kvm är tillgänglig för hyra eller köp med tillträde omgående. Lokalen har flera avgränsade utrymmen, bl.a 120kvm lager/verkstad (garage om ramp tillbyggs) med lastkaj och stor port samt 127kvm produktionsyta med ESD-skyddat golv (-97/98). Övriga ytor innehåller lager/produktion, gemensamhetsutrymmen, kök och kontor. Hela byggnaden är i ett plan. Den ESD-skyddade delen (speciell plastmatta med jordningsplats för att avleda statisk elektricitet från kroppen) är utrustad med ett effektivt ventilationssystem för att avlägsna ohälsosamma gaser vid exempelvis lödarbeten. Halva priset jämfört med ditt nuvarande kontrakt! Lokalen har stått tom en tid och vi tar därför till drastiska metoder för att få in nya hyresgäster. Hyr du en motsvarande lokal idag, erbjuder vi halva ditt nuvarande pris per kvm (kallhyra)! Kontakta oss omgående för ytterligare information!

Mats Backlund 070-524 57 04 • info@utterkobben.se

Hos A-Trä försäljning, där du köper ditt byggmateriel, där hyr du även maskiner och hjälpmedel från HyresButiken!

Välkommen in!

Måndag till Fredag 8.30 - 17.30 Lördag 10.00 - 13.00 6

Arjeplogar’n


Utflyttad Arjeplogare Magnus Lestander, 41 år, bor i Vännäsby tillsammans med sin fru Jessica och de tre barnen Elvin, 8 år, Alve, 5 år och Vilmer 3 år. Magnus har haft en dröm sedan han gick på förskolan om att bli polis. Vägen dit har varit självklar men på intet vis spikrak. Han trivs som polis och menar att det är precis så roligt och utvecklande som han trodde. – Ja, det är ett underbart, roligt och omväxlande arbete. Den ena dagen är aldrig den andra lik. Dessutom får man arbeta självständigt, tänka kreativt och lösa olika typer av problem och det gillar jag, säger han. Han hade sökt till polishögskolan två gånger innan han äntligen kom in, tredje gången gillt. Under tiden hann han bland annat med två omgångar som FN-soldat i det forna Jugoslavien.

Livserfarenheter som lärt honom en hel del, inte minst ödmjukhet inför hur bra vi har det och hur lätt vi har för att gnälla, trots att vi egentligen inte har så mycket att gnälla över. Han tycker om att resa och de pengar han tjänade som FN-soldat reste han runt i världen för. – Vi reste också en del innan vi fick barn, min fru och jag, men det blir av naturliga skäl mindre av det medan barnen är små, även om man vill. Det finns varken tid eller pengar. Härom året när han fyllde fyrtio hade de tillsammans planerat en resa till Peru, till Inka för att vandra efter Machu Picchu leden. Tyvärr kom det saker emellan. – Men beslutet är taget, så vi ska åka dit så småningom. Däremot reser han och familjen till Arjeplog ganska ofta, eftersom han har sina föräldrar i Radnejaur. Förutom jobbet och de tre barnen är fritiden begränsad, men den tid han

WILDPARTS Däck & Fälg

Byte & Reparationer av däck till personbil, släp, traktor, lastbil, fyrhjuling & motorcykel. Dax för sommardäck-fina vårpriser från 590 kr!

Magnus Lestander, född 1972, är uppväxt på Öberget i Arjeplog. Han bor numer i Vännäsby och arbetar som polis i Umeå.

har över ägnar han åt att renovera det hus som de köpte när de flyttade upp från Stockholm, 2004. Han har gjort en utbyggnad med två våningar och även ett spa som han är väldigt nöjd med. – Man kan väl säga att min tumme har förflyttats. Från att ha varit mitt i handen är den nu ute där på kanten någonstans, skrattar han.

Arjeplogs Konstförening välkomnar dig till årsmöte 3 maj kl.18.30 i Jaktstugan vid Kraja. Föreningen bjuder sina medlemmar på supé och medlemslotteri på inköpt konst från årets utställningar. Gäster som inte är medlemmar inbjuds att delta i supén till det facila priset av 100 kr. Passa på att bli medlem i konstföreningen! Anmälan görs till Inger Flinkfeldt 0961-303 99 senast 27 april. Mycket välkomna hälsar styrelsen.

Bygga friggebod i sommar? Jag kan hämta era däck i Arjeplog! Thomas Öqvist

070-520 14 70 wildparts.thomas@gmail.com Wildparts•Västerberg 1•938 96 Arjeplog 15 km mot Radnejaur, rött hus på vänster sida.

Arjeplogar’n

Eller kanske, garage, bastu, jaktkoja eller liknande. I en spikhall på industriområdet bygger jag väggblock till små och stora projekt med eller utan montering. En grundmodell för friggebod är framtagen för dig som vill inreda själv. I annat fall bygger jag efter din ritning. En friggebod kan (utom undantag) ställas upp utan bygglov. Sommaren är kort och den här annonsen riktar sig till dig som har byggplaner i Juli, Augusti.

Kontakt: Samuel Holmner 070-323 33 71 samuelholmner@icloud.com 7


Arjeplog

Arjeplog

Laisvall

Jäckvik

By@service i Arjeplogs kommun www.byaservice.se

By@service leds av Utvecklingsenheten på Arjeplogs kommun i samverkan med lanthandlaren i Jäckvik och Laisvall, ICA Nära, Coop Konsum i Arjeplog och Hela Sverige Ska Leva i Norrbotten. Det finansieras av Länsstyrelsen Norrbotten och Arjeplogs kommun.

Är en personlig service för dig som bor utanför tätorten Idag erbjuder By@service varuhemsändning. Den riktar sig till dig som är fast boende utanför tätorten, som lever i hushåll där ingen kan ta sig till matvarubutiken och som bor inom följande områden: • Byar längs med väg 95 från Arjeplog till Sandviken • Byar i Laisdalen • Byar i Piteälvdal. • Den 20 maj kan även du som bor i en by utanför Arjeplogs tätort ner mot Mellanström och efter väg 95 ner mot bl.a. Myrheden börja beställa varuhemsändning från By@service. Se mer information på kartan.

Framöver kan du även beställa tidningar, post, paket Så snart vi har kommit överens med Posten kommer du som endast har tidnings-, post och paketservice 2 eller 3 dagar/vecka att kunna beställa en sådan service, till att börja med 1dag extra/vecka.

Så här fungerar servicen idag Du kan beställa service, för närvarande varuhemsändning, 1 dag/vecka från din närmaste lanthandlare/butik.

"

Vi stödjer projektet By@service

Arjeplogs kommun

8

Arjeplogar’n


Boende i Jäckviksområdet

Jäckvik

Du som bor i Jäckviksområdet kan beställa varuhemsändning från Lanthandlaren i Jäckvik, 0961-210 50, eller via e-post: ak.handlarn@arjeplog.com Butikens öppettider: Måndag – Torsdag Fredag Lördag Söndag

09.00 – 18.00 09.00 – 19.00 09.00 – 18.00 10.00 – 17.00

Boende i Laisdalen, Jutis

Laisvall

Du kan beställa varuhemsändning från Lanthandlaren i Laisvall, 0961- 200 32, eller via e-post: laisdalens.livs@telia.com Butikens öppettider: Måndag – Fredag 10.00 – 17.30 Lördag 10.00 – 15.00 Söndag 12.00 – 15.00

Boende i Piteälvdal

Fr.o.m. 20 maj även boende ner mot Mellanström och väg 95 ner mot Myrheden Du kan beställa varuhemsändning från ICA Nära eller från Coop i Arjeplog. ICA Nära i Arjeplog, telefon 0961 - 103 95. Butiken vill att du helst ringer på onsdagar, då de plockar ihop dina varor. Serviceavgiften till butiken är 10 kr, vilket betalas av dig vid mottagandet av varorna.

Arjeplog

Arjeplog

Butikens öppettider: Måndag - Fredag 09.00 - 20.00 Lördag - Söndag 09.00 - 18.00 Coop Konsum i Arjeplog, telefon 0961 - 10 111, eller skicka e-post: kn5080@coopnorrbotten.se Du kan ringa på onsdagar eller torsdagar. Serviceavgiften till butiken är 30 kr, vilket betalas av dig vid mottagandet av varorna. Butikens öppettider: Annars öppet som vanligt Måndag - Fredag 09.00 - 21.00 Lördag 09.00 - 21.00 Söndag 10.00 - 21.00

Frågor och synpunkter Har du frågor om, synpunkter på eller tips på förbättringar av By@service är du välkommen att kontakta: Bo Häggroth, 070-115 33 56 bo.haggroth@arjeplog.se

www.byaservice.se Arjeplogar’n

Klipp ut och spara! 9


Hantverk & Service • Arjeplogs Bil & Elrep Bilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotorreparationer, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmotorer & generatorer, mm.Vi utför service på nyare bilar till fast pris. Ring för prisförslag. Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson. • Arjeplogs Eltjänst El-installationer, elmaterial. Installation tele- & datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror. Tel 102 40. Drottninggatan 13. • Arjeplogs Mark & teknik Avloppsrensning, certifierad för nyanläggning av enskilda avlopp, dränering av husgrunder, mm. Maskinvägen 2. Jan westerlund, tel 10420, 070-264 02 49. • Arjeplogs Plåt & Mekan Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning av mindre stål­kon­ struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68. • Arjeplog Taxi Helgfri mån-tors 06.00-22.00 fre-lörd 06.00-03.00. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning. • Dikks Tvätt Vi tvättar och manglar. Mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt.Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks­huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28. • Fixar’n & Arjeplogs Bil & Däckservice Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltillbehör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara­tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING! Tel 070-510 55 25.

Agneta värnar om Arjeplog

Systembolaget har höga ambitioner inom miljöområdet. Av den anledningen uppmanas personalen delta i ’Skräpplockardagar’ som anordnas av stiftelsen ’Håll Sverige rent’. På initiativ av butikchefen, Agneta Carlman, går kontoret i Arjeplog ett steg längre och tänker även lokalt. Den första juni ska de träffas och plocka skräp efter en fem kilometer lång sträcka. Ersättningen skänker de till Sportklubben i Arjeplog, ASK.

10

• Flinkfeldts Buss Bussresor av alla de slag. Även bussgods. Tel 104 25. office@flinkfeldtbuss.se. •Hand och fotbehandlingar Manikyr, pedikyr och spa. Nagelförläng­ning, paraffinbad för hand och fot. Nu även Tatuering! Elena Burman. Tel 076-828 63 10. • KULTURFÄRG INTERIÖR & FASAD Byggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och Kulturbeslag Bernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se • Martins bilMek ab Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service. Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset. • SF Rör AB (Stefan Flinkfeldts Rör AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, badrumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55. • Uffe’s Polarbygg Ny- till- och ombyggnad. Vattenskador och reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget! Tel: 220 22 eller 070-250 77 26. • Westermarks städ Allt från hemstädning, fönsterputsning till bygg- och flyttstädning. Hyr du ut ditt hus? - Vi kan städa åt dig.För hushållsnära tjänster gäller RUT avdraget. Ditt pris efter avdrag är 187.50 kr/tim. Fast pris för flyttstäd. Monica 076-799 80 20 Intresserad av att vara med på sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta 070-256 16 19 Är du med i Arjeplogar’n hittas du när någon behöver tjänster och hantverkare.

Agneta är duktig på att, både privat och genom sitt arbete, på olika sätt stötta och uppmuntra goda förebilder och bra saker som händer runt om i kommunen. Hon har bland annat tillsammans med sin personal på Systembolaget skänkt en tjuga varje månad från sin lön till Världens barn insamlingen. När Maria Söderberg skulle på mässa i Stockholm med ett isblock och behövde sponsorer för att finansiera projektet, bidrog Agneta med 500 kronor ur sin egen ficka.

Personalen på Systembolaget i Arjeplog ska ut och plocka skräp längs Silvervägen.

– Jag tycker att de som gör bra saker ska uppmuntras. Och om vi ställer upp och hjälps åt så räcker det att alla gör något litet för att slutresultatet ska bli något stort, menar hon.

Arjeplogar’n


Framtidens By@service snart här Vi arbetar nu med att skapa framtidens By@service. När arbetet är klart kommer du att kunna sitta hemma och i lugn och ro beställa dina tjänster via din dator. Du kommer att kunna: • • • •

Beställa matvaror Se varorna och priserna. Ta del av butikens extraerbjudande. Beställa post, paket & tidningar.

På Glesbygdsmötet den 7 maj, 18.00, på Kyrkströmsgården i Arjeplog, ska vi presentera framtidens By@service. På hemsidan för By@service, www.byaservice.se, kan du redan nu se ett bildspel om framtidens By@service. Om du inte har tillgång till dator och inte kan komma på Glesbygdsmötet den 7 maj kan du ringa till Bo Häggroth, 070-115 33 56, så skickar han presentationen hem till dig via posten.

Vi stödjer projektet By@service

Arjeplogs kommun

Du som inte har eller inte vill använda dator för att beställa från By@service kommer även i framtiden, precis som nu, att kunna ringa till butiken för att beställa dina tjänster.

Stort intresse för bredband via fibernät Många frågar vad förprojektering innebär och om kommunen betalar något för den. Förprojektering innebär främst att ta reda på möjligheten att dra ett fibernät och vad det kommer att kosta. Arjeplogs kommun betalar ingenting för projekteringen. Förprojekteringen var planerad att påbörjas i Sjulnäs och Ånge. Men på grund av att det är problem med att få fram kartor har arbetet inte kunnat starta. Under tiden har det visat sig att intresset för bredband via fibernät är mycket stort. Det innebär att när kartproblemet är löst ska hela kommunen ingå i förprojekteringen. Det vi vet idag är att abonnemangskostnaden kommer att vara 299 kr/mån och då ingår bredband, TV och fast telefon. När förprojekteringen är avslutad får vi veta den totala kostnaden för fiberdragning och anslutning. Om intresset för fibernät kvarstår bildas det troligtvis en (1) ekonomisk förening för hela kommunen där alla kan söka medlemskap. Därefter görs ett bredbandsprojekt och föreningen ansöker om pengar för att finansiera så stor del som möjligt av kostnaden för fiberdragning och anslutning. När det är klart vet vi vad det kommer att kosta var och en att ansluta sig till bredband via fibernät. Mer information om bredband via fibernät finns på www.byaservice.se Om du inte kan hämta informationen från hemsidan kan du ringa till Bo Häggroth, 070-115 33 56, så får du informationen hemskickad per post. Allteftersom arbetet fortskrider kommer det mer information i denna tidning och på

www.byaservice.se Arjeplogar’n

11


ICA nära Arjeplog Bastuträskfalu 800g Toppchark

29

90 /st

jmfr 37.37kr/kg

Rimmsida

49

Toppchark

Löpartävling i form av stafett, för ung som gammal, tränad som otränad. Huvudsaken är att vi har roligt! Starten går i Ånge 11.00 och målgång sker på fotbollsplan i Arjeplog, sammanlagt 19 km. Åtta sträckor, från 1,1 km till 4,5 km, det är ok att springa två sträckor! Fina priser utlottas bland deltagarna, bla en stor platt-tv! Välkommen till en riktigt trevlig tillställning!

Info & Anmälan: Tore 070-322 70 36, Lasse 0961-530 23 Arr: Ånge Brygga Samfällighetsförening Kontakt: 0961-612 67, 0771-96 50 22, info.arjeplog@abf.se Öppet: Mån-tors 9.00 -15.00, Lunch 12.00-13.00 Hemsida: www.abf.se/norrbotten/norr

Kurser, studiecirklar & andra aktiviteter

• Hantverk i olika tekniker tex, tenntråds- eller skinnsömnad, pärlbroderi mm. • Gitarr/Blåsinstrument, med Jan-Ove Nilsson. • Läkemedelsväxter, Lär dig om våra nyttiga växter. Är du intresserad, anmäl dig genast till ABF, cirklarna startar när nog antal har anmält sig. Hör av dig med egna förslag på kursverksamhet! Cirkelledare sökes till olika ämnen hör av er så får ni veta mera. Välkommen till våra Kulturarrangemang • RappenLabbas intresseförening inbjuder till Valborgsfirande, 30 april 16.00 vid Byastugan Sundnäs. Årsmöte, Stockeld, Korv, Lotteri, Sånger & Vårtal. • Sångkväll på ABF, onsdag 15 maj 18.00. • Motionsdansen fortsätter till i juni. Tisdagar 19-21, på Medborgarhuset. • PRO`s vårfest 18 maj på Medan, dans till Ola och Jag. Mer info se affischer. • Skrivartävling SILVERPENNAN, Vinn 1000 kronor. Är du bosatt eller mantals- skriven i Arjeplog kan du delta. Berättelsen ska omfatta 5 -10 st A4- sidor i valfritt ämne. Skicka bidraget och ett medgivande till att berättelsen får publiceras på Internet till emma.sundstrom@arjeplog.se senast 12 maj 2013. Lise-Lotte B Modig och ABF står bakom fonden Silverpennan.

12

90 /kg

Lösvikts godis Candy King

49

00 /kg

Öppettider Måndag-fredag 9.00-20.00 Lördag-söndag 9.00-18.00

Valborgsmässoafton 9.00-18.00 1 maj Stängt pga Inventering!

Trevlig Valborg

önskar Mauri med Personal!

Arjeplogar’n


Arjeplogs församling Lördag 27 april Arvidsjaurs Kyrka 12.00 Eritriansk Ortodox Gudstjänst. Präst Younas Wolde-Rufael. Buss avgår från Arjeplogs kyrka 10.00. Medtag faste-mat för gemensam måltid. Söndag 28 april Arjeplogs kyrka 11.00 Temagudstjänst "Vårtecken i Guds rike" Ingrid Lundström EFS/Alfa, Anders Mattson, Silverkören och Pingstförsamlingen. Norrskenet 13.30, Vaukagården 14.30 Gudstjänst med Anders Mattson & Silverkören.

Jag har semesterstängt till och med 10 maj. Därefter öppnar salongen och erbjuder Bryn och Fransfix samt Vaxning. Fotvård och Ansiktsbehandling kommer inte längre erbjudas på salongen tyvärr. Trevlig vår! Med Vänliga Hälsningar Sofia!

Tis 30 april Parken i Slagnäs 18.30 Våren hälsas välkommen, Anders Mattson. Sön 5 maj Arjeplogs Kyrka 11.00 Söndagsgudstjänst Niklas Westling.

Info & Tidsbokning

073-037 53 99 Välkomna!

Salong Harmoni, Storgatan 1A

Torsdag 9 maj Kristi himmelsfärds dag Forséns stuga i norra Slagnäs 10.00 Gökotta. Söndag 12 maj Arjeplogs Kyrka 11.00 Högmässa med Kristina Flinkfeldt. Måndag 13 maj Slagnäs Kyrka 18.30 Niklas Westling. Vårkonsert med Moskosels Kyrkokör, servering. Lördag 18 maj Arjeplogs Kyrka 15.00 Katolsk Mässa med Pater Gene Dyer.

072-566 40 12 Storgatan 7

Priser från 1 maj:

Dam & Herr klippning 400 kr Barnklippning 300 kr Syskonklipp (2 barn) 500 kr

Erbjudande unde

r Maj!

Söndag 19 maj Pingstdagen Arjeplogs Kyrka 11.00 Högmässa, Anders Mattson. Slagnäs Kyrka 16.00 Söndagsmässa, Anders Mattson.

980 kr Färg & Klipp fr0 ån ) Kr (ord.118 1090 kr Slingor & Klipp från

Varmt välkomna!

Semesterstängt v27- v32!

Arjeplogs Församling 0961-612 50, Kyrkvägen 930 90 Arjeplog, www.arjeplogsforsamling.com

Arjeplogar’n

(ord. 1280 kr)

Kan ev ta emot ett fåtal kunder under denna period

Välkommen! 13


SOMMARPRISER! Nu finns det massor av flygerbjudanden från både Arvidsjaur och Lycksele. Med ett kort stopp på Arlanda når du Sveriges största sommarstäder eller res vidare ut i världen via vårt samarbete med SAS. Boka nu och res mellan 24/6 - 11/8.

GÄLLIVARE

HEMAVAN ARVIDSJAUR

Boka din resa via (sas.se) om du vill resa vidare ut i världen. Ditt bagage går hela vägen till slutdestination och du får boardingkort hela vägen.

LYCKSELE

VILHELMINA

Boka din resa via (nextjet.se) om du vill resa inom NextJets linjenät. Ditt bagage går hela vägen till slutdestination och du får boardingkort hela vägen. Checkar in gör du via vår mobilapp.

KRAMFORS

MARIEHAMN KARLSTAD

ÖREBRO

STHLM | ARLANDA

LINKÖPING JÖNKÖPING VISBY HALMSTAD

VÄXJÖ

KÖPENHAMN

ARVIDSJAUR FLYGPLATS

www.nextjet.se

TURKU | ÅBO


Privata Affärer • Javisst ska jag leva uti hundrade år...! Tack alla ni underbara människor som uppvaktade mig på min 75-årsdag! Gunnel Lundqvist • Jag vill tacka er alla som hjälpte mig när jag halkat omkull så olyckligt. Du som stannade och ringde efter ambulans. Ni som kom med täcken och kuddar och alla som engagerade sig. Tusen Tack! Jag vill också tacka alla som ringt och besökt mig, kommit med blommor, bröd, hjälpt till med ärenden... Det värmer! Lisbeth • för allt vänligt deltagande vid vår kära Selma Holmströms bortgång, för all hedersbevisning samt för alla vackra blommor vid hennes bår samt gåvor tackar vi varmt. Ett särskilt tack till hemtjänsten med personal för god omvårdnad. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn • Hjärtligt tack för all uppvaktning på min 80 års dag! Birger Bodén • Sex månader av saknad Lilla pappavännen. Ja, av oss kallades du så. Det gör du också av mig, nu som då. Ja, det är nog sant, det som du sa. Vi fick det riktigt bra, du och jag. Även om det kunde skära sig ibland, så nog rodde vi alltid skutan iland. Men du pappavännen, inte kunde jag tro att saknaden efter dig skulle bli så stor. Jag pratar med dig. Säg, finns du kvar? Blott tystnad och tomhet ger mej svar. Men ändå så finns du mitt ibland oss där vi sitter och pratar om minnen som vi har. Våra händer möttes och jag viskar de orden som så sällan blev sagda: Jag älskar dig, pappavännen. Jag får ett svar, det finaste jag har kvar. ”Hä gör ja också. Du vet”. Lilian Holmström

Föreningsrutan

Vi vill Tacka! Alla tränare, spelare, föräldrar, sponsorer och övriga inblandade för den gångna säsongen. Vi hoppas att vi ses alla igen till hösten!

IBF Argentum 91 Kallelse till viktigt medlemsmöte angående Kommunals varsel! 25 april 18.00 HOTELL LYKTAN PS: Vi bjuder på kaffe

Välkomna! Kommunal Norrbotten sektion ARJEPLOG Kontakta oss: Elaine L.Schneider 070-349 99 42 arjeplog.norrbotten@kommunal.se Facebook: Kommunal Norrbotten•Twitter: Kommunal Norrbotten

Slangen

- en serie av Anders Marklund * SVTs Öppet Arkiv på internet har

hela sitt arkiv från 60-talet och

frammåt.

Arjeplogar’n

15


Helena gillar vikingar och hade gärna blivit arkeolog Helena Lodnert är uppväxt på Gotland vilket fortfarande hörs på hennes dialekt trots att hon har bott i Arjeplog i 34 år. Numer är hon en tvättäkta norrlänning men försöker ändå att på olika sätt bevara sitt gotländska arv. Vilket märks inte minst i hennes handarbeten där hon gärna använder sig av mönster och beskrivningar typiska för just Gotland, gärna äldre mönster eftersom hon dessutom är väldigt intresserad av historia. Hon är uppvuxen på en bondgård på norra sidan av ön, på ett ställe som heter Martebo. Hon berättar om hur hon och de andra barnen varje sommar gallrade sockerbetor på grannens gård, betor som sedan skickades till den sockerfabrik som fanns på Gotland på den tiden. – Jag brukar tänka att det är ett under att man alls har några knän kvar, ler hon. På frågan om det är något speciellt hon saknar, svarar hon: – Ja, jag kan verkligen längta efter att få komma till ett gotländskt änge och plocka blåsippor. Helena utbildade sig till sömmerska på 60-talet och fick sedan arbete på Hettemarks kappfabrik i Enköping. – Jag skulle så gärna vilja åka till Hettemarks igen. Se hur det ser ut, få se i omklädningsrummet. Det skulle vara så roligt. På kappfabriken arbetade hon i fyra år, tills hon träffade en man från Arvidsjaur och tillsammans med honom hamnade i Arjeplog. Rätt snabbt erbjöds Helena ett fjortondagars vikariat på Öbergaskolan som städerska. Ett vikariat som hela tiden förlängdes och som vid årskiftet, när Helena gick i pension, hade räckt i 32 år. De första åtta åren arbetade hon som städerska och de resterande tjugofyra åren som skolskjutsvärdinna. Hon har verkligen älskat sitt arbete, hon menar att hon är som ett barn själv. Barnslig och skojsam och det är därför som hon har trivts så bra tillsammans med barnen i skolan. – Det har varit något speciellt med byaungarna på mitt skolskjutsfritids. De har känts som mina på något vis.

Helena Lodnert som nittonåring utanför kappfabriken Hettemarks där hon arbetade fyra år som sömmerska.

Helena Lodnert visar ett av sina många broderier. Helena som varit ensamstående mamma till sina tre barn, som idag är vuxna, säger att hon aldrig varit rik på pengar men att hon är rik på andra sätt. – Jag har tre barn, sju barnbarn och ett barnbarnsbarn, säger hon stolt.

Hon har alltid jobbat ideellt vid sidan av sitt ordinarie arbete och det gör hon fortfarande. Det började med Gagnelit & Oknytt, hon har under många år varit ordförande i Majblommeföreningen och nu när den har lagt ner så har hon engagerat sig i i Biografföreningen. Helena tycker om att handarbeta, det har hon fått med sig i bagaget hemifrån. – Jag kunde sticka redan som sjuåring, berättar hon. Syr gör hon naturligtvis, men hon tycker även om att sticka och brodera. Stickar mycket vantar och strumpor, håller även på med en del konstickning. Det blir också en hel del broderier. Att brodera är både roligt och avslappnande menar hon. Men hon vill att ett broderi ska säga något, att det ska vara ett motiv som talar till en. – Det jag tycker om med att handarbeta är att när man är klar så finns det färdiga arbetet kvar, det syns att man har gjort något. Att Helena är född 1945 medan kriget fortfarande pågick, fjorton dagar innan atombomben fälldes i Hiroshima tror hon är anledningen till att hon är så fascinerad av andra världskriget. – Jag skulle väldigt gärna vilja åka till Auschwitz, har förstått att det är en stark upplevelse, säger hon. Annars är vikingar och vikingatiden den historiska period som fascinerar henne mest. – Ja, jag undrar om jag inte härstammar från någon vikingasläkt, det känns så, skrattar hon. När hon gick i andra klass hittades en gammal boplats i närheten där hon bodde. Varje dag efter skolan sprang hon dit och fick vara med och hjälpa till med utgrävningen. – Jag tycker att det här med historia är så fruktansvärt intressant, så om jag fick möjligheten att leva om mitt liv hade jag blivit arkeolog, säger hon.

Nästa Arjeplogar’n utkommer 23 maj 2013 inför Nationaldagen & Skolavslutningen! Manusstopp 16 maj. Sommar Arjeplogar’n ges ut den 20 juni med manusstopp den 13 juni. Välkommen med din annons! jennyolotta@gmail.com 070-256 16 19, 070-280 29 79, www.arjeplogarn.se

16

Arjeplogar’n

Arjeplogarn 5 13 web  

Local news

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you