Page 1

Arjeplogar’n

Nr 4 - 2012

Torsdag 29 mars

Årgång 21. Sedan 1992

reklam• intressant läsning• delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun• 13-14 gånger per år

Pirjo ser fram emot en Ännu Osar det katt om gamla revy-rävar intensiv vår Sigge Holmström Armbryterskan och världsmästaren pirjo Laituri känner sig laddad inför våren. Hon har både EM i polen och klubbtävling i Arjeplog att se fram emot. Hon är också glad för att träningskompisen Madelen Ögren börjat träna armbrytning igen.

Pirjo Laituri, 47 år, tränar inför EM i armbrytning i mitten av Maj.

Uppladdningen inför EM i maj pågår för fullt med genomtänkt träning och sträng kosthållning, allt för att tävlingsformen ska vara den bästa tänkbara. Det är guld i EM som gäller, ingenting annat. – Jag hade en svacka inför SM men nu när Madde är tillbaka i Arjeplog och har börjat träna igen så känns det som om jag är tillbaks på banan, förklarar Pirjo. Den klubbtävling som anordnas av Northern Arms den fjortonde april ser Pirjo som en del i uppladdningen. – Till den tävlingen kommer även brytare från Norge, från armbrytningsklubben i Bodö, viket känns jätte kul.

och Tore Lundqvist visar fotografier från Osa Katt sketchen langengrening. Där Tore, Sigge och ’kärringa’ ingick. Kärringa spelades av Gunvor Westerlund.

osa katt gänget la ner sin verksamhet 1990. Då hade de spelat tolv revyer. Nu har ingo Marklund och tone rita olsen tagit initiativ till att åter igen skapa revy i Arjeplog. ingo har utlovat en egen variant av osa katts klassiska sketch, langengreningen. Något som revyrävarna Sigge Holmström och tore Lundqvist ser fram emot. – Vi önskar dem lycka till och ser fram emot att få sitta bland publiken för omväxlings skull, säger Tore. Langengreningen blev ett stående inslag under Osa Katts framträdanden. En sketch där Tore, Sigge och ’Kärringa’, spelad av Gunvor Westerlund, var de ständigt återkommande skådespelarna. – Egentligen var själva langengreningen bara en täckmantel. Ett finurligt sätt att göra något av restprodukterna, de bra saker vi hade kvar som inte gick att göra fristående sketcher av, berättar Sigge. Däremot tror de inte att det skulle vara lika kul att göra sketcherna idag.

– Nej, alltihopa gick ju ut på att vi låtsades se och höra dåligt och på så vis blev det roliga missförstånd. Nu både ser och hör vi dåligt- på riktigt, skrattar de. Tore och Sigge har många roliga minnen från revytiden. Osa Katt var ett gäng glada amatörer som gjorde allting själva, manus, regi och musik. Alltid på alerten för att i vardagen snappa upp sådant som skulle gå att göra sketcher av. – Vi hittade sällan på. Folk gör och säger så mycket roligt om man har förmågan att lägga märke till det, menar Sigge. Att de la ’revyandet’ på hyllan berodde på att de kände att de inte längre hade något att ge. De behövde utvecklas. Det var svårt att få tag i folk som ville vara med och det tog mycket tid. Tid som togs från familjen och andra intressen. Men ännu osar det katt. Förfrågan har kommit om att visa filminspelningar från revyerna. Men inget är bestämt. – Den som lever får se, skrattar Tore. (För den som inte vet vad en langen grening är, så är det att gre, dvs att reda ut ett nät.)

jenny & Lotta AB, Storgatan 12, www.arjeplogarn.se 070-256 16 19, 070-280 29 79 jennyolotta@gmail.com


Hört & Sett • Färsk statistik från Svenskt Näringsliv visar att innevånare i Arjeplogs kommun är duktiga på företagande. Arjeplog hamnar på en andra plats när det gäller nyföretagandet bland Sveriges kommuner under 2011. Sett till antalet nya företag per 1000 innevånare. – Vi träffar en ständig ström av blivande företagare och då ska man samtidigt komma ihåg att alla nyföretagare inte passerar oss på Argentis, säger Eva Quist på Argentis AB. Eva ser också en tydlig trend i att det nu startas fler aktiebolag än tidigare. – Ja, sedan aktiekaptalskravet sänktes och revisionsplikten försvann. • På anslagstavlan inne på Sporthallen

Foto: Kent Söderberg.

I somras körde Kent Söderberg bil i Norge. När han passerade mellan Harstad och Lofoten fick han syn på något konstigt i vattnet. Snabbt höll han upp sin telefon och lyckades knäppa en bild genom vindrutan i bilen. Det var först efteråt som han insåg att han lyckats ta en riktig pangbild. En U-båt och en segelbåt som passerar varandra ute i fjorden. – Jag har nog aldrig fotat en U-båt förut, jag har fotat krigsfartyg och annat men aldrig en U-båt, skrattar Kent.

Lions skänker pengar till cancerforskningsfonden

i Arjeplog kan man läsa följande anslag: ’I år har sporthallen stängt under påskhelgen. Personalen ska till Blåkulla på stormöte.’ Vilket får en att fundera på hur de tar sig till mötet? Åker de kvast måntro?

Karl Axel Dahlberg och Lennart Löfgren är stolta över att Lions Arjeplog skänkt 50 000 kronor till Lions Cancerforskningsfond i Umeå.

• Lördag 31 mars, mellan klockan 20.30 och 21.30, är det åter dags för Earth Hour. En manifestation för att uppmärksamma klimatfrågan. Släcka lampor och elektriska apparater för miljöns skull. Du släcker väl du också? • Det berättas en hel del roliga

historier om dåtidens telefonväxlar. De här två har berättats av Erik Forsén från Slagnäs. Växeltelefonisten svarar: – Hallå. – Var är jag? Varpå telefonisten säger: – Hur ska jag kunna veta det. Två abonnenter pratar med varandra när de plötsligt blir avbrutna av växeltelefonisten: – Vänt’, kaffepanna’ håll på kok över.

• Personalen på Arjeplogs förskola har utmanat varandra lagvis. Under tre månader ska de ha på sig stegräknare. Från morgon till kväll, även lördagar och söndagar. Hitintills är dagsrekordet 25 000 steg. Vad det vinnande laget skall föräras, förutom ära och berömmelse, är ännu inte bestämt.

2

Lions Arjeplog har samlat ihop 50 000 kronor som de skänkt till Lions Cancerforskningsfond. Som tack för bidraget fick de besöka Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Ett besök som både har berört och fascinerat. – Vi har fått se vad de gör med våra insamlade pengar. Vilken typ av utrustning de har köpt in och hur den används, berättar Karl Axel Dahlberg.

• Boende i Bukt funderade varför det

stod en helikopter ute på Hornavan. Efter en dryg halvtimme sprang de ut och frågade vad som stod på. Piloten berättade då att de flugit upp en biltestare till Akkelis som planerat ett frieri till sin flickvän. Den blivande brudgummen visade sig heta Robert Buford och jobbar för Land Rover.

– Vi har även fått träffa forskare och läkare som jobbar inom det här området. Kunniga och engagerade människor, berättar Lennart Löfgren. Nu finns planer på att Lions ska bjuda in en av forskarna från Universitetsjukhuset, Roger Henriksson, till en föreläsning i Arjeplog. För att berätta om cancerforskning och cancer. – Inget är klart ännu, men vi jobbar på det, säger de.

• Lina Nordström har bjudit in sina

medtävlare från programmet Sveriges Mästerkock till ’Linas kök’ på Kraja. De kommer en fredag framöver för att laga mat & signera kokböcker.

• Björn Sundqvist fortsätter bygga om

och bygga ut Granns Järn & Bygg. – Tanken är att det så småningom ska bli en butik med ’Galleri stuk’.

Arjeplogar’n


Tack för en fin säsong! Tiden går fort och påsken står redan framför dörren. Vi vill därför passa på och tacka alla våra gäster och anställda för en fin testsäsong! Lunch på Silverhatten serveras måndag till lördag, 11.00-14.00, fram till och med 4/4. Efter påsk flyttar vår verksamhet ner till Kraja. På Kraja stänger lunchserveringen 2-9/4, men öppnar igen direkt efter påsk. Välkomna! Har ni testat vår pizza på Linas Kök - Kraja? Vi serverar pizza ons-sön, 18.00-21.00, även hämtpizza. Bara färska ingredienser och riktig mozzarella!

VÁrens UnderhÁllningskalender Hotell Silverhatten

Kraja - Linas Kök

31/3 Bandet Rocket 88 and the rocketts samt DJ P2 disco med tema Love parade, 22.00-02.00, 18-års gräns, fri entré Påskhelgen: 5-8/4 Buffé i restaurangen, från 18.00, 175kr vuxna och 95kr för barn 7/4 Påskspelning med bandet No Hablas, 22.00-02.00, 18-års gräns, fri entré

30/3 Afterwork Vinterbuffé, 18.00-21.00, 125kr och skön bluesunderhållning av Rocket 88 and the rocketts från 21.30

Förresten... Inom kort kommer Sveriges Mästerkockar pÁ besök till Linas kök! MISSA INTE DET! HÁll utkik efter kommande annonsering!

Hotell Silverhatten 0961-10770  Kraja & Linas Kök 0961-31500 www.silverhatten.se

Fjällkrafts Ladies Night n

Onsdag 4 april kl 18.30 Hotell Silverhatten. Middag: 100 kr

middag och trevlig samvaro kl 18.30 Med underbar utsikt.

lina nordström berättar om att vara med i ‘Mästerkocken’.

Mat•Samvaro•Inspiration

inger-elise pedersen berättar om sitt jobb som medium/healer/livs coach.

“Att hjälpa mina medmänniskor är inget jobb för mig, det är en livsväg som jag vet har varit förutbestämd sedan lång tid tillbaka.”

Kvinnor i alla åldrar är varmt välkomna!

Anmälan senast måndag 2 april till Hotell Silverhatten, tel 10770.

n

Sofia, Anna & Rebecca presenterar träningskompaniet och visar en aktivitet att prova på.

anna-lena forsman berättar om att vara modig.

Fjällkraft Arjeplogs kvinnliga nätverk


Hantverk & Service • Arjeplogs Bil & Elrep Bilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotorreparationer, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmotorer & generatorer, mm.Vi utför service på nyare bilar till fast pris. Ring för prisförslag. Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson. • Arjeplogs Eltjänst El-installationer, elmaterial. Installation tele- och datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror. Tel 102 40. Drottninggatan 13. • Arjeplogs Mark & teknik Avloppsrensning, snöskottning av tak, certifierad för nyanläggning av enskilda avlopp, dränering av husgrunder, mm. Maskinvägen 2. Jan westerlund, tel 10420, 070-264 02 49. • Arjeplogs Plåt & Mekan Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning av mindre stål­kon­struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68. • Arjeplog Taxi Helgfri måndag-fredag 6.00-22.00. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning. • Callins VVS-service Allt inom VVS. Värmepumpar. Jonas Callin Tel 613 36. Mobil 070-274 00 23. • Dikks Tvätt Vi tvättar och manglar. Mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks­huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28. • Fixar’n & Arjeplogs Bil & Däckservice Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltillbehör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara­tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING! Tel 070-510 55 25.

• Flinkfeldts Buss Bussresor av alla de slag. Även bussgods. Tel 104 25. office@flinkfeldtbuss.se. •Hand och fotbehandlingar Manikyr, pedikyr och spa. Nagelförläng­ning, paraffinbad för hand och fot. Nu även Tatuering! Elena Burman. Tel 076-828 63 10. • KULTURFÄRG INTERIÖR & FASAD Byggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och Kulturbeslag Bernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se • Martins Mek Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service. Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset. • Möbelrenoverar’n Omklädning, målning, lackning mm. Solveig Karlsén, Hamngatan 12, 070-685 85 58 • Norrlands Rör & el Vi fixar allt inom VVS och el-installationer tex luftvärme-pumpar, bergsvärme. Försäljning av vitvaror, värmepumpar, mm. EL: Tel 070-645 36 53. VVS: Tel 070-510 00 59. • Norrbacka Företagskonsult När du behöver hjälp med företagets ekonomi, bokföring och deklarationer. Tel 296 90. Drottninggatan 8. • SF Rör AB (Stefan Flinkfeldts Rör AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, badrumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55. • Uffe’s Polarbygg Ny- till- och ombyggnad. Vattenskador och reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget! Tel: 220 22 eller 070-250 77 26.

Intresserad av att vara med på sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta 070-256 16 19 eller 070-280 29 79 Är du med i Arjeplogar’n hittas du när någon behöver tjänster och hantverkare. 4

Arjeplogar’n


ICA Nära i Arjeplog! Demo Topp Chark Onsdag 4 april & Torsdag 5 april

ICA Kort vara! Påskmust ICA 1,5 liter

3 för

+ pant jmfr exl pant 4,44kr/ liter

Natur chips Olw 200g

1490/st

Lösviktsgodis Candy King

5900/kg

Västerbottens grill Ost & Bacon grill 2 p 250g Toppgrill 7 pack

Öppettider påsken! Skärtorsdag Långfredag Påskafton Påskdagen Annandagpåsk

5 april 6 april 7 april 8 april 9 april

9-20 9-18 9-18 9-18 9-18

2000

jmfr 74,50kr/kg

1490/st jmfr59,60kr/kg

1990/st jmfr53,78 kr/kg

Kokt Helgskinka Scan

2990/kg

Rökt sidfläsk Syltefläsk

6990/kg

Bastuträsk falu 800g

2690/st

Rimmad sidfläsk Storbit

4990/kg

jmfr 33,62kr/st

Priserna gäller from måndag 2 april tom måndag 9 april eller så långt lagret räcker.

Glad Påsk önskar Mauri med personal! Arjeplogar’n

5


Sälja guld? - Gör en smartare affär du också! Det kan vara svårt att själv veta hur mycket ens guld är värt. Ofta är det betydligt mer än du tror. Därför är det viktigt att du får en seriös värdering så att du verkligen får bra betalt för ditt guld. Varje dag träffar vi kunder som genom att jämföra med oss bokstavligen tjänat inte bara en utan flera tusenlappar. Tyvärr träffar vi också en hel del kunder som inte jämfört med oss och i efterhand känt sig lurade av dem de sålt till. Vågen har varit vänd från kunden och köparen har inte öppet redovisat vare sig vikten på guldet eller priset per gram. Inte heller kvittot har innehållit de uppgifterna utan bara en totalsumma. Har du sålt guld eller fått det värderat av ett företag som inte öppet redovisat vikten har du antagligen fått ett skambud. Att du blivit erbjuden mer än du förväntat dig betyder inte att du fått ett bra pris. Du tjänar då tusenlappar på att vända dig till oss istället. Det lönar sig att jämföra! Svensk Guldåtervinning AB erbjuder en seriös och tydlig värdering. Självklart ser du alltid vågen och du får ett tydligt kvitto där vikt och pris framgår. Vi har också ett tydligt pris utan lockpriser, utan avgifter, utan kuponger, utan kampanjer och utan budgivning. Hos oss får du ett bra pris direkt! Vare sig du besöker vår butik i Luleå eller träffar oss på någon av våra resor skall du som kund kunna vara säker på att du gör en god affär! Svensk Guldåtervinning AB skall vara det självklara valet för dig som vill sälja guld eller silver, så jämför alltid med oss och gör en smartare affär du också!

Besök oss för en kostnadsfri värdering i vår butik eller när vi besöker just din stad Köpmangatan 53 A, Luleå ARJEPLOG ONSDAG 11/4 kl. 11 - 18 Hotell Hornavan

ARVIDSJAUR TORSDAG 12/4 kl. 10 - 18 Hotell Laponia

PITEÅ FREDAG 13/4 kl. 10 - 17 Skoogs City Hotell

Vi köper allt av guld och silver! Guldsmycken, guldmynt, tandguld, guldtackor...

Silversmycken, silverbestick, silverfat, silvertackor, silvermynt... Glöm inte att gamla svenska mynt ofta innehåller silver, vi köper dem också!

www.guldåtervinning.se

6

Arjeplogar’n


Investera i framtiden! Bli maskinförare - ett framtidsjobb för både män och kvinnor

Nyhet! Vi önskar alla en riktigt

Glad Påsk!

Vi kan nu erbjuda hjälp med finansiering av din utbildning. Välkommen att kontakta oss för mer information!

070-6668890

Maskinvägen 7, 930 90 Arjeplog www.maskinutbildning.net

Utflyttad arjeplogare Madelene Marklund (dotter till per-Erik & Monica Marklund) bor i Sydney, Australien, tillsammans med sin man, Adam Mawdesley. De gillar att resa och har nyligen varit på en resa till Sydamerika. Madelene berättar att hon gillar sitt nya hemland. – Jag trivs jätte bra här, det känns som mitt hem nu. Hon och Adam tycker mycket om att resa. För ett par månader sedan kom de tillbaka från en resa i Sydamerika. – Det var spännande. Vi åkte på forsränning nedför Amazonfloden, gick en tur efter Inkaleden och snorklade runt Galapagosöarna. När Arjeplogar’n pratar med Madelene sitter hon i bilen, på väg hem från Jarvys Bay där de campat under helgen. Ett område, världsberömt för sina vita stränder. – Vi brukar försöka komma iväg en helg då och då. Campa med tält eller hyra stuga tillsammans med kompisar. Några gånger har vi också åkt över till Nya Zeeland för att åka skidor. Det låter som om Madelene har det bra ’down under’, men saknar hon något med Arjeplog? – Ja, familjen förstås, vårvintern som ni har just nu. De ljusa sommarnätterna och den friska luften och så saknar jag mormors kanelbullar.

Arjeplogar’n

Madelene Marklund-Mawdesley (28 år) och hennes man Adam Wawdesley. Madelene jobbar som finansadministratör åt ett eventföretag i Sydney och Adam för ett e-handelsföretag. Foto: Privat

Madelene Marklund och hennes man Adam gifte sig i augusti 2008 på en vingård utanför Melbourne, Australien. Foto: Privat

7


Borrföretag startat i Arjeplog Det är företaget A-Trä AB som köpt in en borrutrustning och startat dotterbolaget A-Borr. En investering som delägarna, Magnus Holmgren och Rickard Larsson, funderat på länge. Tillfället dök upp när Magnus räknade hem ett arbete inom räckesbranschen där borrning var en förutsättning.

Inte bara utländska biltestare Lovisa Sandström är en av alla de lokala biltestare som utför biltester i Arjeplog. Hon har arbetat för Mobis under två säsonger.

Eftersom de också upplevt en ökad efterfrågan på bergvärmeinstallationer kändes en investering helt rätt i tiden. – Som företagare strävar vi ständigt efter att utveckla vår verksamhet, menar Magnus.

Foto: Privat

Biltester utförs inte bara av utländska testare. Flera av de lokala företagen tillhandahåller också personer från orten som biltestare. En av dem är Lovisa Sandström som kört testbil för Mobis.

Pär Holmgren och Magnus Holmgren, A-Borr, tror på en lokal marknad för brunns-och energiborrningar.

Inom borrbranschen, precis som inom de flesta andra branscher, finns certifieringssystem för att kvalitetssäkra de jobb som ska utföras. Pär Holmgren är certifierad brunnsborrare och ansvarig för utförandet av borrningarna. – Förutom att jag är certifierad jobbar vi också för att certifiera själva företaget. Det är en trygghet för både våra kunder och för oss själva, säger Pär. Intressanta marknader för det nybildade företaget är främst Arjeplog och Arvidsjaur med omnejd, men även Sorsele, Malå och Norge är tänkbara marknader. – Fördelen med att vi är ett lokalt företag som redan finns på orten är att våra kunder inte kommer att behöva vänta på att få borrningsarbeten utförda, säger Magnus.

Lovisa berättar att Mobis testar systemen i bilarna, antispinn, antisladd och ABS. – Bilarna körs och testas efter ett rullande schema där vi kör i två skift, förmiddags- och eftermiddagsskift. De som kör för protokoll varje dag där de fyller i olika tester och värden. För att ingenjörerna ska kunna ta del av vad som händer med bilen medan den körs, finns också en dosa i bilen som spelar in allt. För Lovisa är det andra säsongen hon är testchaufför och hon tycker att det är ett roligt arbete. – Ja, det kul. Vi är ett gäng som kör tillsammans och vi har bra sammanhållning. Bilen ska köras 50 mil om dagen och vi får bestämma själva vart vi ska köra. I år har det varit lite extra spännande då de har fått köra en hemlig bil, en prototyp. – En bil klädd i en sorts klänning med tyg, så att det inte skulle synas vad det var för bilmodell, säger Lovisa.

SLANGEN -en serie av Anders Marklund.

8

Arjeplogar’n


Arjeplog

 Skärtorsdag grillar vi hamburgare utanför butiken.

Fredag den 30 mars har vi olika ”demos” i butiken. Kom in och provsmaka!

Påskextra! Priserna gäller v 13 och 14

RENSKAV 2,5 KG KR/ST

FLÄSKFILÉ

GODIS

DELAD, FRYST

LÖSVIKT

310

39,90/KG

4,90/HG

 Hyr en film!

Köp en triss!

Frimärksombud!

29Kr/dygn

Öppettider under påsk! Skärtorsdag Långfredag Påsklördag

09 - 21 10 - 21 09 - 21

Påskdagen Annandag påsk Välkommen!

10 - 21 10 - 21

Ordinarie öppettider, måndag - lördag 9.00-21.00, söndag 10.00-21.00, tel 10111 Arjeplogar’n

9


Under våren kommer följande frukostföreläsningar att äga rum på

Lärcentra I Arjeplog Torsdag den 12 april kl. 07.45 – 09.00 DATORANVÄNDNING I LÅGSTADIET Föreläsare: Lena Swalander, fil dr i psykologi och Anne-Mari Folkesson, fil dr i pedagogik, båda verksamma som lärare och forskare vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Torsdagen den 19 april kl. 07.45 – 09.00 ATT ORGANISERA, LEDA OCH UTVECKLA IDROTTSFÖRENINGAR – EN BERÄTTELSE FRÅN GRÄSROTSNIVÅ. Föreläsare: Magnus Forslund, ek dr med inriktning mot ledarskap, entreprenörskap och organisation. Föreläsningarna är gratis, vi bjuder på kaffe/te och smörgås. Du måste anmäla dig senast kl. 12.00 dagen före den aktuella föreläsningen till Ann-Christine Holmgren, Lärcentra. 0961-141 78, 070-206 52 98, e-post: ann-christine.holmgren@arjeplog.se Varmt välkomna!

Luleå tekniska universitet erbjuder ett kurspaket i juridik, ledning och styrning, 30 hp, på distans. Kurspaket som skapats i samarbete med Akademi Norr sänds till Lärcentra på utvalda orter inom Akademi Norrs verksamhetsområde, däribland Arjeplog. Kurspaketet ges på halvfart under hösten 2012 och våren 2013. För att Arjeplog ska bli en egen studieort måste vi ha 10 studenter vid kursens start. Sista anmälningsdag 16 april 2012 för första kursen; Ledning och organisation. Anmälan görs på LTU:s hemsida, se till att du väljer Arjeplog som studieort när du gör din ansökan. Kurspaketet innebär inte att alla studenter måste läsa alla kurser utan att varje kurs söks för sig men presenteras som en sammanhållen studiemöjlighet. Vill du veta mera kan du gå in på LTU:s hemsida, www.ltu.se. Vill du veta mera om övriga program och kurser som går på distans gå in på Akademi Norrs hemsida www.akademinorr.se eller kontakta Ann-Christine Holmgren, Lärcentra, E-post: ann-christine.holmgren@arjeplog.se Tel: 0961-14 178, 070-206 52 98

10

Arjeplogar’n


Erik inbjuden till Arjeplogsgruppen

E-mail: info.arjeplog@abf.se Öppettider: Hemsida: E-mail: info.arjeplog@abf.se Månd - torsd 13.00 - 16.00 www.norr.abf.se Hemsida: www.abf.se/norrbotten/norr Telefon: Fredag Telefon: 50stängt 22 0771-96 50 22 0961-612 67, 0771-96

Öppettider: Måndag-torsdag 13.00-16.00, fredag stängt

Öppet Hus

Erik Forsén, från Slagnäs, var inbjuden till Arjeplogsgruppens träff i Arvidsjaur.

Arjeplogsgruppen i Arvidsjaur har haft sin tionde träff. Vilket firades med att de bjöd in Erik Forsén från byn Slagnäs för att berätta om ’Slagnäs förr och nu’. Ett trettiotal intresserade hade sökt sig till föreningslokalen i Arvidsjaur för att ta del av hans föreläsning. Erik berättade om hur Slagnäs utvecklats från början av 1800-talet när första nybyggaren kom till byn, fram till idag. Han inledde sin föreläsning med att säga att han aktat sig för att skaffa en akademisk utbildning. – Av den enkla anledningen att jag ville bo kvar i Slagnäs. De som åkte iväg för att utbilda sig kom sällan tillbaka. Det är Erna Waldemark och Ingrid Gardfjäll som står bakom bildandet av Arjeplogsgruppen i Arvidsjaur. Erna blev inbjuden för att delta på ett möte med Arjeplogsgruppen i Luleå. Efter mötet åkte hon hem till Arvidsjaur igen, inspirerad att starta en liknande grupp. Erna tog kontakt med Ingrid Gardfjäll, van cirkelledare. Tillsammans startade de gruppen och anordnade nu sin tionde träff. Förutom Erik Forsén har de under sina träffar haft besök av Bo Lundman som visade sin film om Heikka-Maria, Lasse Lundqvist, Bosse Johansson, Erling Långdahl, Bror Wallström med fler.

Aktuella LördagStudiecirklar 29 oktober 11-15

ABF för huset ”Nomadskolan” nybörjare och fortsättare Arjeplog • Gitarrkurser ABF nyttvisar sätt delar av • Tova på gammalt och ( Tex tova vättar & troll, sockor till dockor mm) Helgkurs höstens & vinterns studieverksamhet. eget personliga smycke i glas • Glasfusing, gör dittMusikunderhållning Fikaförsäljning genom skolklass.

Arjeplogs Revy “Ovisst”

Ni som vill vara med i Arjeplogs Revy “Ovisst” Nästa träff 10 april kl 18.00 ABF-Huset “Nomadskolan” Det kommer att behövas personer både på och bakom scen, musiker, sångare, någon som filmar m.m

Välkomna!

“Du vet att du är från plassn”... Nästa träff torsdag 12 april kl 18.00 på ABF Välkomna!

PRO:s Medlemsmöte 12 maj kl 16.00 Middag och dans till SvenRogers orkester

The Arjeplog Times The Arjeplog Times Vi vill tacka Arjeplogs kommun och alla lokala företag som gjorde det möjligt att bjuda biltestare alla företag er andrasom på Vi vill tacka Arjeplogs kommun och allaoch lokala The det Arjeplog Times varje biltestare vecka under gjorde möjligt att bjuda ochtestsäsongen. alla er andra på The Arjeplog Times varje vecka under testsäsongen. Vi är glada att ni tycker att tidningen är så värdefull att niattdeltar somatt finansiella Vi är glada ni tycker tidningenpartner. är så värdefull ni deltar som Tack att också till alla er finansiella som tipsat partner. ochockså stöttattilloss Tack allapåerolika somsätt. tipsat och stöttat oss på olika sätt.

Illona & Johan, LiLAB Arjeplog AB Illona & Johan, LiLAB Arjeplog AB

Erna Waldemark och Ingrid Gardfjäll som tillsammans startat Arjeplogsgruppen i Arvidsjaur.

Släktträff • bröllop • klassträff Släktträff • bröllop klassträff Kontakta Johan tel 0961-61688,• lilab@telia.com

Kontakta Johan tel 0961-61688, lilab@telia.com

Hjördis Jakobsson, (Kallön), Ylva Stråhle Andersson, (Nyliden), Ingegerd Lundgren, (Reback) och Solveig Fridh, (Slagnäs), kom till Arjeplogsgruppens träff för attt höra Erik Forsén berätta om Slagnäs.

Arjeplogar’n

LiLAB stänger för säsongen LiLAB för säsongen den 12 stänger april och öppnar igen den 12i april och mitten avöppnar juni. igen i mitten av juni.

Illona & Johan nås alltid via epost: lilab@telia.com Illona & Johan nås alltid via eller epost:jofoto@telia.com lilab@telia.com eller jofoto@telia.com

11


Ansökan om medel ur fonden kan göras året om och skickas till: Margareta Holmström Bukt 5, 930 90 ARJEPLOG Gåvor till fonden sätts in på nedanstående kontonummer

8264-4 733 162 19-2

Johan Hashim Holmströms Minnesfond

Välkommen till församlingens påsk och våraktiviteter Söndag 1 april Arjeplogs kyrka 18.00 Temamässa Niklas Westling. Silverkören, Maria Hjalmarsson

Långfredag 6 april Slagnäs kyrka 11.00 Långfredagsgudstjänst Anders Mattson

Påsklördagen 7 april Västerfjälls Kapell 12.00 Gudstjänst med Dop Anders Mattson, Karin Lundmark

”Kristus är uppstånden”

Skärtorsdagen 18.00 Skärtorsdagsmässa Kristina Flinkfeldt, Maria Hjalmarsson Långfredagen 11.00 Arjeplogs kyrka Långfredagsgudstjänst Kristina Flinkfeldt, Karin Lundmark 12

Gudstjänsterna firas tillsammans med Lövånger församling. Skärtorsdag 18.00 Mässa Långfredag 19.00 Långfredagsgudstjänst Påsklördag 23.00 Påsknattsmässa Påskdagen 11.00 Gudstjänst

Fre 13 april 18.00

Passionsgudstjänst i Stilla Veckan 2 till 6 april Arjeplogs kyrka Måndag 19.00 Kristina Flinkfeldt, Maria Hjalmarsson Tisdag 19.00 Niklas Westling, Karin Lundmark Onsdag 19.00 Ivar och Karin Lundmark

Jäckvikks Kapell

Arjeplogs kyrka Konsert med Torkel Selin, KarlErik Svensson, Silverkören och

Påskdagen 8 april Slagnäs kyrka 08.00 Påskotta, Anders Mattson Arjeplogs kyrka 11.00 Högmässa, Anders Mattson

Malå Gospel

Maria Hjalmarsson

21 april 18.00

Glad Påsk!

Elvismässa med Stefan Långdahl och Malå Gospel För mer information tel 612 50, www.arjeplogsforsamling.com Arjeplogar’n


Johan skulle ha fyllt 38 år i år

Joakim minns vännen Johan joakim Lindberg, en av johans kompisar, har många fina minnen av honom och alla hans tokroliga upptåg. Han berättar också om ett märkligt sammanträffade han varit med om.

Johan Hashim Holmström gillade att fiska, här med en storgädda han fått i Bukt. Foto: Sture Söderberg, 1990.

Den 25 januari i år var det tjugo år sedan johan Hashim Holmström omkom i en skoterolycka. Under en skoterutflykt kom han och nyinflyttade Ari ifrån resten av kompisarna och körde ner i en vak. Båda pojkarna omkom. johan var då sjutton år. Johans mamma, Margareta Holmström, berättar om de där ödesdigra dagarna i slutet av januari 1992. När de sökte de två försvunna pojkarna. Hur hon hela tiden trodde och hoppades på att de skulle dyka upp. – Hashim var lite lurig, jag skulle inte alls ha blivit förvånad om de hade åkt någonstans utan att meddela sig och sedan dykt upp, helt ovetandes om all uppståndelse, säger hon. Det var en olycka som berörde många, inte minst alla ungdomar som kände honom. Margareta säger att hon alltid känt ett stort stöd från arjeplogarna. – Folk hälsar och pratar, det gjorde de då och det gör de fortfarande. Det känns bra. Det är också trevligt att gå till kyrkogården. Ofta när jag kommer dit brinner det ljus på hans grav. Jag vet inte vem eller vilka det är som tänder, men det gör mig glad.

Under sin tid som student arbetade Joakim extra som säljare. Under en kafferast kom han att prata med en av sina kollegor som berättade att hans bästa kompis omkommit i en skoterolycka i Arjeplog. Det visade sig vara Ari. – Jag berättade då att min bästa kompis omkommit i samma olycka. Vi blev nog lite chockade båda två.

Kompisarna Joakim Lindberg och Johan Holmström. Foto: Markus Westerlund, 1991.

Joakim minns Johan med både sorg och glädje. – Det är liksom bitterljuvt. Det är tungt att tänka på honom och det som hände samtidigt som vi hade så mycket roligt ihop och allt det känns naturligtvis kul att tänka på. Joakim har nyligen varit på ett bröllop där det var flera arjeplogare inbjudna. Då kom de att prata en hel del om Johan och alla hans roliga påhitt. – Så länge vi minns honom, så länge han finns i folks medvetande, så länge finns han också kvar, säger Joakim.

David ny medarbetare på A-Trä

David Burman, 21 år, har flyttat hem från Stockholm och börjat på A-Trä Bygg som VVS montör. Johan med en jättesquash, bilden är tagen 1985. Då var han 11 år. Foto: Johan Fjellström.

Margareta har upplevt en förälders värsta mardröm, att förlora ett barn. – Sorgen och saknaden försvinner aldrig men man lär sig leva med den. Hashim finns med mig hela tiden. Dessutom påminns jag då och då om det som kunde ha blivit, särskilt när jag ser andra i hans ålder. De blir föräldrar och går med sina barnvagnar. Då funderar jag på hur det kunde ha varit. Han skulle ha fyllt 38 år i år. Skulle han ha haft familj? Vad hade han varit för person idag? avslutar hon.

Arjeplogar’n

Att anställa folk som utöver sin spetskompetens kan tänka sig att jobba med annat när behov uppstår. Det är en flexibel lösning som också effektiviserar arbetet. Så resonerade A-trä Bygg när de diskuterade sitt behov av VVS kompetens. De har därför anställt VVS-montören David Burman. Att arbetet kommer att innebära att David vid behov får hoppa in och arbeta som snickare är han inte alls främmande inför. – Jag gillar inte när det blir för enformigt och monotont. Det här jobbet är som klippt och skuret för mig, säger han. – Tanken är inte att vi ska starta rörfirma och konkurrera om jobb, vi vill helt enkelt komplettera vår egen verksamhet, säger Rickard Larsson, A-Trä Bygg.

13


”Kultur som tillväxtfaktor”

Möjligheternas Hus!

Onsdag 18 april kl 18.00 Medborgarhusets café

Har vi bäst pellets? Småsäck 52 X 16 kg/pall

2100 kr /PALL *FRITT LASTAT HOS OSS PÅ A-TRÄ*

Inbjudan till planeringsmöte av Samiska veckan, Hemslöjd i tradition och Framtid & Internationella veckan. Vi söker eldsjälar som vill vara delaktiga i kulturlivet. Välkomna!

Furugolv 28 X 120 mix

99kr/m

Kultur och Fritid Christina Sundqvist 0961-14293 och Samiska koordinatorn Nina Lango 0961-14221

2

Alesundsfals 19 x 148

63

SLU TS P

50

kr/m2

Takplåt

25%

SER AS

Å SÄNGAR & MA P T DR UR

Ytterpanel B

RABATT

VP 20 Profil 0,50 mm

89kr/m

2

*BESTÄLLNINGSVARA*

Vi måttbeställer ditt tak utan extra kostnad,så slipper du betala för ev spill!

Måndag till Fredag 8.30 - 17.30 Lördag 10.00 - 13.00

Välkommen in! Laisvallvägen 10, 0961-100 40

14

2 pack Öljettlängder från 239:-

Lördagar stängt fr.o.m 1 april

martinsmobler@gmail.com

Arjeplogar’n


”Sommar Arjeplogar’n” når fler! Tidningen trycks i större upplaga med tanke på sommarturismen och delas som vanligt ut Gratis till alla hushåll och företag i Arjeplogs Kommun. Tidningen sprids i Norrbotten, Västerbotten o Saltenregionen i Norge. Förra sommarens besök i vårt vackra grannland var mycket uppskattat så vi lovade norrmännen att komma igen i år!

Maskinkonsult i Norr AB VI UTFÖR; • DIKNING • DRÄNERING • VATTEN & AVLOPP • KABELSCHAKT • PLANERING • JORD-BERGVÄRME • LASTBILSTRANSPORTER • UTHYRNING AV SKYLIFT Maskinkonsult i Norr AB Maskinvägen 7, 930 90 Arjeplog

Välkommen med din förfrågan!

070-6668890

Planera sommaraktiviteterna!

“Sommar

Arjeplogar’n” ges ut den 20 juni manusstopp den 13 juni. Välkommen med din Annons!

Jenny & Lotta AB Storgatan 12, 930 90 Arjeplog, jennyolotta@gmail.com, 070-256 16 19 eller 070-280 29 79

OKQ8 i Arjeplog! Utförsäljning av Vinterdäck! (Innevarande lager)

Alltid återbäring!

OKQ8 Lappvallsvägen 17 Tel 0961- 102 35 Välkommen! Arjeplogar’n

15


Arrangemangen är helt kostnadsfria för kommuner som är med i Akademi Norr. Anmälan till videosändningarna görs till: Ann-Christine Holmgren, Lärcentra. Tel 0961-141 78, 070-206 52 98 e-post: ann-christine.holmgren@arjeplog.se Anmälan övriga föreläsningar: Gudrun Viklund, tel: 0951-140 17 e-post: gudrun.viklund@akademinorr.se 16

Arjeplogar’n


Privata Affärer

Föreningsrutan

• TÄNK, jag har en älskad familj, kära släktingar, goda vänner, många bekanta och god hälsa samt allt av materiella ting. Därför ett bestämt NEJ till all uppvaktning hälsar Elsa Karolina Andersson nu på resande fot.

Pimpeltävling i Skeppsviken

• VI VILL SKICKA ETT TACK till Erik Forsén, Erland Långdahl, Lasse Lundqvist, Bror Wallström, Bosse Johansson och Bertil Sundkvist föratt ni besökt Arjeplogsgruppen i Arvidsjaur och berättat om olika händelser / intressen. Erna och Ingrid

Lördag 14 april kl 12.00 -14.00

• TACK TILL PERSONALEN på Facklan och Norrskenets boende som tagit god hand om vår mor, Margit Blind. Tack också för all omtanke, alla blommor, telegram och samtal i samband med hennes begravning. Britt-Inger, Ann-Christin, EllaCarin & Leif Anders med familjer. • TUMMEN UPP FÖR GALTIS. En trevlig och välpreparerad slalombacke. Flitig utförsåkare • TORE, BARBRO & LAILA, Tack för en trevlig kväll på Hotell Lyktan. Klas & Lilian • EN BLOMMA TILL rektor Malin Westling. Du gör ett bra jobb. Förälder

Allt klart för Moose Camp i Jutis guido van den Berg som planerar att bygga en friluftscamping i jutis har nu fått alla tillstånd klara. Så snart vädret tillåter kommer han att sätta igång med att bygga och få iordning ’the Moose Camp’, som campingen heter. Campingen ska genom sol-och vindkraft själv producera all elektricitet som behövs. En egen brunn kommer också att borras på området. – Jag vill erbjuda en friluftscamping där gästerna får vara nära naturen och vildmarken på alla sätt och vis. Alternativa energikällor är en del i det. Den tilltänkta målgruppen är gäster från Tyskland och Holland. – Min erfarenhet är att holländare är äventyrliga av sig och gillar natur och friluftsliv, säger Guido.

Arjeplogar’n

Startavgift 100 kr per lott Högsta vikt vinner! Pengapris till vinnaren i övrigt lottpriser. Fikaförsäljning Arjeplogs båt och trolling klubb, Siv & Karen

År s

m

! e t ö

ASK

Måndag 2 april kl 18.30 Medborgarhuset Välkomna!

Arjeplogs Sportklubb, tele 108 74

Ett stort tack till våra sponsorer • A-trä Bygg • ABF Arjeplog • ICA-nära Arjeplog • Sparbanken Nord • Presentstugan • GK:s Fiske • Martins Mek • Boutique Ninas • Skoaffären • Kalles Kiosk och Spel • OK Arjeplog • Martins Möbler • Lisas Blommor • Eltjänst • Frasses • Norrskensglas • JMs Barnkläder • Hornavan Hotell • Salong Stil

Mellanström

• Salong Harmoni • IDA Salongen • Pizzeria Verona • Arjeplogar’n • Nellys Café • Shell Arjeplog • Arjeplogs kommun • Järnia Arjeplog • Konsum Arjeplog • Fixar’n i Arjeplog • Arjeplog Vilt • Polaris Arjeplog • Silverhatten • Britt Ingers Hantverk • Gunters Optik • Laisdalens Livs • Bröderna Sundström • Arjeplogsnytt

17


helikopter.nu

Norrbottens konsthistoria Föreläsning med konstnären och konstpedagogen Bertil Sundstedt

TID Tisdag 24 April kl 18.30

PLATS Silvermuseet Arjeplog

KOM& LYSSNA Välkommen!

www.konstmuseetinorr.se

Feriearbete sommaren 2012 Feriearbete sommaren 2012 Är du född 1994–1997 och vill ha feriearbete i sommar? Arjeplogs kommun kan bland annat erbjuda arbete inom, vården, äldreomsorgen, barnomsorgen, fastighetsförvaltningen och hos ideella föreningar. Du får jobba 6 tim/dag under 3 veckor. Sommaren är uppdelad på tre perioder med start den 18 juni 2012. Ansökningsblanketter finns på Lärcentra, Kyrkholmsskolan, Hornavanskolan och i Kärnan på Tingsbacka. Du kan också lämna in din ansökan på dessa ställen eller skicka den per post till Lärcentra, Tingsbacka, 930 90 Arjeplog. Blanketten finns för nedladdning på kommunens hemsida, www.arjeplog.se och på www.arjeplognytt.se. Fördelningen av platser kommer att ske löpande efter inkomstdatum. Sista ansökningsdag ansökningsdag är är måndag fredag den den27 27april, april,efter efterdet detdatumet datumet tar tar vi vi inte inte emot några ansökningar, så se till att lämna in din ansökan i tid. Ansökan ska undertecknas av målsman om du är under 18 år. För ytterligare information kontakta: Ann-Christine Holmgren, tel 0961-141 78, 070-206 52 98, E-post ann-christine.holmgren@arjeplog.se

18

Arjeplogar’n


Arjeplogar’n

19


Conny ’halvlåt’ drömmer om att bli rockstjärna Conny Långdahl kom på alldeles försent i livet att han gillade att spela gitarr. Han är självlärd och spelar så fort han får tillfälle även om han påstår att han har uppfunnit en alldeles egen takt. Den allra första låt han lärde sig spela var en låt av Foo Fighters, ’Times like these’. – Jag har spelat den där låten HUR många gånger som helst, ändå kan jag bara de två första verserna. Därav det smeknamn han fått av sina vänner på Hultsfredsfestivalen, ’Conny halvlåt’. – Det kommer sig av att jag aldrig lyckats lära mig en hel låt. Jag kan spela och sjunga en massa låtar men bara till hälften. Han är elektriker och har gått på Järnvägsskolan i Ängelholm för att vidareutbilda sig. – Det var pappas kusin som inspirerade mig till det, vilket jag är honom evigt tacksam för. För två år sedan startade Conny eget. Han driver ett företag som bygger kontaktledningar längs järnvägen. – Det enda som jag skulle tänka mig att byta det här jobbet mot det är ju om jag kunde få bli rockstjärna, skrattar han. I företaget har han två anställda, sin pappa och sin brorsa. – Det är det bästa med mitt företagande att jag får bestämma över farsan och storebrorsan, flinar han. Han är rätt så impulsiv och gillar inte att planera saker. Men han har i alla fall ett stort mål utstakat i livet. Innan han har fyllt 30 år ska han ha fru och barn. – Att vara ungkarl hela livet låter inte så lockande. Jag vill bli pappa, få barn och barnbarn, säger han. Ännu har han inte träffat den stora kärleken. Han letar fortfarande efter henne, kvinnan med stort K. – Jag jobbar på det, skrattar han. Han har ingen drömkvinna eller uttänkta krav på hur hon ska vara. Men den tjej som söker efter en skojfrisk, positiv och ömsint man i sina bästa år kan höra av sig till Conny. – Jag gillar ALLT utom långa skogspromenader och picknick.

Conny berättar om hur han som trettonåring satt med sin pappas farbror, Erland, och drack kaffe. Erland tittade då på honom och sa ’Vet du, du kommer nog att förbli ungkarl hela ditt liv. Men det är inget fel med det för du kommer att bli rik också’. – Han har bara haft halvrätt hitintills. Visserligen är jag ungkarl men jag väntar fortfarande med spänning på de där rikedomarna.

Conny Långdahl, 25 år från Arjeplog. (Son till Greger och Erika Långdahl.) Foto: Privat

Hur ser livet ut om fem år? Bor han kvar i Arjeplog? – Jag trivs i Arjeplog men jag kan mycket väl tänka mig att flytta och bo någon annanstans. Conny har både studerat och arbetat på större orter. Han har trivts med att bo i en stad, det har gått hur bra som helst, men... – Det värsta med att inte bo i Arjeplog är att man inte får något vettigt gjort på fritiden. Här hemma finns det alltid något att göra, köra skoter eller meka i garaget, jaga eller nå’t annat skoj. I sommar har han en festivalresa inplanerad, festivalveteran som han är. Den här gången till Sweden Rock Festival. Dit åker han med sina kompisar. Det brukar bli rätt roliga resor. Resor där färden dit och hem är halva nöjet. Han minns särskilt två. Ena gången då de tillsammans köpt en risig, gammal BMW med trasigt avgasrör som de körde ner med. Och så den gången de körde ner ett helt gäng med storebrorsans minibuss med all packning i en takbox på taket. En buss som på vägen hem blev rena dödsfällan eftersom det stormade och bil och takbox tog vind. – Det var en hemsk hemresa. Jag var säker på att vi skulle dö allihopa. Så UNDRAR VI förstås hur hans ömsinta sida visar sig? – Jag gråter till filmen Armageddon, det är lika sorgligt varenda gång och så är jag väldigt kärleksfull. Jag älskar min familj, pappa, mamma och mina brorsor, de är bara bäst.

Nästa Arjeplogar’n Utgivning torsdag 26 april inför Valborg, 1 maj, Kristi himmelsfärds. Manusstopp torsdag 19 april. Välkommen med din Annons! jennyolotta@gmail.com , Jenny 070 - 256 16 19, Lotta 070 - 280 29 79

Arjeplogar'n 4-12  
Arjeplogar'n 4-12  

Local News

Advertisement