Page 1

Arjeplogar’n

Nr 1 - 2013

Torsdag 17 januari

Årgång 22. Sedan 1992

reklam• intressant läsning• delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun• 13-14 gånger per år

Knutte - En ledare utöver det vanliga

uppför sluttningen såg jag Knutte älga fram, uppför berget med en dyblöt låda med drygt 400 plantor under varje arm. Upp och ner, upp och ner, upp och ner. Jag började jobba mig uppåt och upptäckte att när min ’banan’, (behållaren för plantorna) var tom, låg alltid en ny låda redo. Området var skit, men min chef Knutte gjorde allt han kunde för att jag skulle kunna tjäna pengar ändå. Det var bara för mig att köra på. Efter två dagar var vi klara. Vid nästa hygge väntade ett betydligt bättre skifte på mig.

En hälsning till Knut-Göran Westerlund från Tobias Bergarp. Under julhelgen kom jag att tänka på en sak som jag funderat på många gånger. Att tacka en av de människor jag mött i Arjeplog som förutom mina föräldrar, i högsta grad har påverkat mig. När jag var femton år var det bästa sommarjobb som fanns att plantera skog på ackord. Att plantera var monotont, myggigt, blött och skitigt men lönen var i direkt relation till hur många steg du orkade ta under en dag. Ner med plantan i röret, två steg fram, ner med röret i marken, en välriktad spark för att plantan skulle sitta fast, i med nästa planta… Ibland dök det upp en och annan kustbo i ’plåncharbussen’. Det var inte alltid de förstått vilket jobb det var frågan om och hur en vacker vy kan fyllas av nykläckta mygg och hällregn. För många blev det ett kort besök. Knut-Göran ’Knutte’ Westerlund var en legendarisk plantbas på Domänverket. Den som fuskade i Knuttes lag och blev upptäckt, plockades från hygget och tillbringade resten av dagen i bussen. Sedan sågs den personen inte till mer. Om du satte plantorna för tätt eller slarvigt blev du tydligt tillsagd. Gör om, gör rätt. Samtidigt var det bra stämning bland oss som jobbade. Jag har aldrig, varken förr eller senare, hört så många historier som när vi satt tillsammans framför elden. Vilket var arbetsdagens höjdpunkt.

Knut-Göran Westerlund, en omtyckt planteringsbas för dåvarande Domänverket. Arjeplogar’n har förstått att det inte bara är Tobias Bergarp som tyckte om honom som bas. Många är de ungdomar som planterat åt Domänverket och uppskattat Knutte. Foto: Johan Fjellström.

Det hände att bussen stannade framför ett ’potatisland’ men oftast var det graderingar av stenlandskap. Alla tittade tyst ut och hoppades att just deras skifte skulle vara bra. En dag var det min tur. – Tobias tar du området uppemot bergskammen? Jag nickade och insåg att detta var en förlorad dag. Plantlådor började köras ut med Terrin, en liten skogsmaskin, där det gick att komma fram. När jag tittade

Jag började plugga och förstod först många år senare att skogsplanteringen kanske varit min mest värdefulla utbildning. Att göra sitt bästa, vara noggrann, ställa upp för gruppen och arbeta hårt. Med en bra ledare som Knutte, som leder med exempel och inte med ord. Går längst fram, stöttar sina män och kvinnor men samtidigt ställer krav och är tydlig med vad han eller hon förväntar sig. Några år senare jobbade jag på Assi Domäns huvudkontor i Stockholm. Vid en middag hamnade jag bredvid dåvarande högsta chefen. Jag berättade då om Knutte och om skogsplanteringen. Jag kommer faktiskt inte ihåg exakt vad han sa, men jag vet vad han borde ha sagt: – Män av den kvalitén finns det inte många av idag. Så, Knut-Göran, jag lyfter på hatten och tackar dig! Bästa hälsningar TOBIAS BERGARP På sidan 9 kan ni läsa om Tobias Bergarp som är det här numrets utflyttade Arjeplogare!

Jenny & Lotta AB, Storgatan 12, www.arjeplogarn.se 070-256 16 19, 070-280 29 79 jennyolotta@gmail.com


Hört & Sett

Bengt Eklund, Arjeplog, bor sedan några år tillbaka i Thailand.

• Bengt Eklund bor i Pattaya, tio mil från Bangkok, tillsammans med sin thailändska sambo. Gissa om han blev förvånad när han på självaste julafton fick besök av en utklädd tomte. En tomte som visade sig vara ingen mindre än Michel Backlund från Arjeplog. – Laila Bergström ville ha en beskrivning på hur man hittade till mig, så jag skickade en kartbild från Google där jag ritat ut var jag bodde. Laila skickade det till Inga-lill Backlund som i sin tur skickade det vidare till Michel. Min sambo fick se en jultomte här utanför som hon visade för lillflickan. Tomten frågade efter mig, och jag fattade absolut ingenting. Till slut tog han av sig masken och så var det Micha. Det var otroligt häftigt och att han dessutom klätt ut sig det var seriöst, säger en glad och rörd Bengt. • Det är fortfarande en del medlemmar som väljer att gå ur Arjeplogs församling. Men till alla er som funderar på att gå med i igen, har Niklas Westling en uppmaning. – Ja, passa på nu, det dras ingen avgift förrän den 1 november, så går man

med nu får man tio månader gratis, skrattar han. • Föreningsgruppen med Sven Hällerstrand i spetsen fortsätter kämpa för att vården i vår kommun ska finnas kvar i så stor utsträckning som det bara är möjligt. I dagarna åker de till Arvidsjaur för att träffa socialutskottets ordförande, Anders W Jonsson, från centerpartiet. Där har de en timme till sitt förfogande för att diskutera förutsättningarna för vården i inlandet och Arjeplogs kommun. • Den har varit på gång länge, den planerade utbyggnaden av OKQ8 stationen i Arjeplog. – Men nu äntligen står vi i startgroparna för att börja bygga om butiken. Den nya stationen beräknas stå klar till midsommar, berättar Rickard Westman, butikschef. Det som tidigare var verkstad ska bli lager. Butiken med bland annat personalutrymmen och kontor kommer att bli butik, och det som idag är lager kommer att bli kontors- och personalutrymmen. • För dig/er som bor i by eller som värnar om bya- och glesbygdsutvecklingsfrågor har en ny hemsida lanserats. www.byaservice.se Sidan är under uppbyggnad och kommer att kompletteras, uppdateras och förändras allt eftersom. Kom gärna med synpunkter kring vad som ska finnas på sidan, maila aktuella aktiviteter som kan intressera andra bybor. Kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Vi måste öka intresset för vår destination sommartid! Fisket ser vi som en naturlig möjlighet. Du är välkommen den 23 januari på Kyrkströmsgården i Arjeplog. Klockan 18.00 kör vi igång med köttsoppa. Kvällen ägnar vi åt utvecklande samtal: Hur bygger vi ett bra fiskeevent? Hur ska vi fortsätta med olika händelser; marknaden, hemvändardagar mm för att nå framgång?

Anmäl dig senast den 21 januari till: Lotta Svensson, Destination Arctic Circle, 0961-222 30 eller 070-642 31 66 2

Passa på att nyttja ditt Presentkort i Ljusrummet! 15 februari lägger vi ned Ljusrummet för gott! / Jenny & Lotta

Viktigt med företagsbesök

Britta Flinkfeldt Jansson, kommunalråd i Arjeplog och Mikael Reinholdsson, näringslivschef på Argentis AB, tycker att det är intressant att möta företagare. Här besöker de företaget Jenny & Lotta AB.

För att förbättra samarbetet och öka dialogen mellan företagare och politiker och tjänstemän besöker kommunalrådet och näringslivschefen på Argentis företag runt om i kommunen. De har som mål att hinna med ett femtiotal företagsbesök under kommande år. – Besöken är ett sätt för mig att få möjlighet att presentera mig själv och Argentis verksamhet och vad vi kan stötta och hjälpa företagarna med. Det är också ett sätt att ta tempen på företagsklimatet i Arjeplog. Vad är på gång? Vad har företagen för framtidsdrömmar och utvecklingsmöjligheter, har de investerings- och/eller utbildningsbehov och hur kan vi hjälpas åt att förverkliga det, säger Mikael. – Jag har ju själv min bakgrund i företagandet, så det här är något jag tycker är väldigt viktigt. Att visa att vi bryr oss och att vi är intresserade av dem och deras verksamhet, säger Britta. Kan de då dra några slutsatser av de företagsbesök de hitintills har hunnit med? – Generellt sett verkar företagen i kommunen må bra. Trots lågkonjunktur är det många som växlar upp och utökar sin verksamhet, vilket känns väldigt positivt, avslutar Mikael.

Arjeplogar’n


Hotell

0961-10770

Kraja

0961-31500

Silverhatten

www.silverhatten.se

www.kraja.se

V채lkomna


Hantverk & Service • Arjeplogs Bil & Elrep Bilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotorreparationer, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmotorer & generatorer, mm.Vi utför service på nyare bilar till fast pris. Ring för prisförslag. Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson. • Arjeplogs Eltjänst El-installationer, elmaterial. Installation tele- och datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror. Tel 102 40. Drottninggatan 13. • Arjeplogs Mark & teknik Avloppsrensning, certifierad för nyanläggning av enskilda avlopp, dränering av husgrunder, mm. Maskinvägen 2. Jan Westerlund, tel 10420, 070-264 02 49. • Arjeplogs Plåt & Mekan Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning av mindre stål­kon­struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68. • Arjeplog Taxi Helgfri mån-tors 06.00-22.00 fre-lörd 06.00-03.00. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning. • Callins VVS-service Allt inom VVS. Värmepumpar. Jonas Callin Tel 613 36 Mobil 070-274 00 23. • Dikks Tvätt Vi tvättar och manglar. Mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks­huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28. • Fixar’n & Arjeplogs Bil & Däckservice Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltillbehör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara­tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING! Tel 070-510 55 25. • Flinkfeldts Buss Bussresor av alla de slag. Även Bussgods. Tel 104 25. office@flinkfeldtbuss.se.

•Hand och fotbehandlingar Manikyr, pedikyr och spa. Nagelförläng­ning, paraffinbad för hand och fot. Även Tatuering. Elena Burman. Tel 076-828 63 10. • KULTURFÄRG INTERIÖR & FASAD Byggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och Kulturbeslag Bernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se • Martins bilMek ab Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service. Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset. • Möbelrenoverar’n Omklädning, målning, lackning mm. Solveig Karlsén, Hamngatan 12, 070-685 85 58 • Norrlands Rör & el Vi fixar allt inom VVS och el-installationer tex luftvärme-pumpar, bergsvärme. Försäljning av vitvaror, värmepumpar, mm. EL: Tel 070-645 36 53. VVS: Tel 070-510 00 59. • Racksunds bygg ab Allt innom byggnation, bygger nytt, bygger till & bygger om. Byten av fönster, dörrar och tak. Uterum och altanbyggen. Nyttja ROT-avdraget. Tom Nilsson 070-513 26 20, tom@racksund.net • SF Rör AB (Stefan Flinkfeldts Rör AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, badrumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55. • Team Jenny Viktväktarmöten i Arjeplog & Arvidsjaur, massage & mobilisering samt individuell träning. Jenny Karlsén, 070-2369007, info@teamjenny.se • Uffe’s Polarbygg Ny- till- och ombyggnad. Vattenskador och reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget. Tel: 220 22 eller 070-250 77 26.

Intresserad av att vara med på sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta 070-256 16 19 eller 070-280 29 79 Är du med i Arjeplogar’n hittas du när någon behöver tjänster och hantverkare.

4

Arjeplogar’n


Nytt År – nya mål • Nu har DU chansen igen att vara med och

påverka FOLKHÄLSAN i Arjeplog. • Kom med dina idéer och synpunkter. • Arbetsgrupperna berättar om sina

aktiviteter under hösten som gått. /Folkhälsorådet!

Medborgarhuset i Arjeplog Onsdag 30 januari kl 18.00

Kvällens gäst PAOLO ROBERTO Ger oss en uppfriskande föreläsning - Gå inte på bantningsbluffen!

14.00 -15.00 Fighting spirit för kropp och hälsa! - sluten föreläsning för högstadiets och gymnasieskolans elever Föreläsningen sponsras av Laisvalls Sportklubb, Lions och Fjällsäkerhetskommittén

VARMT VÄLKOMNA! ARJEPLOG

Glesbygdsmöte 1 Tisdag 29 januari 18.00 på Kyrkströmsgården På dagordningen: Bredband mm. Mellanström är mötesvärdar och står för serveringen. Varmt Välkomna! Bo Häggroth 070-115 33 56, bo.haggroth@arjeplog.se Innovations & servicekontoret Bagarstugan - Tingsbacka Arjeplogs kommun

Arjeplogar’n

5


Arjeplogs församling

Filmfestival för nionde året i rad

Församlingsbor! Tack för ert engagemang. Det gav resultat! Vi fick tidsfristen vi behöver inför framtidens förändringar av församlingen.

Gemenskapshelg 19-20 januari Lördag på Lyktan 16.30 Bibelstudier med Samuel Ärlebrandt. 17.15 Serveras soppa. 18.00 Bibelstudium 19.00 Musikcafé med Samuel mfl. Söndag i Arjeplogs Kyrka 11.00 Gemensam Gudstjänst. Temamässa, Kristina Flinkfeldt & Samuel Ärlebrandt. Kyrkkaffe i Kyrkströmsgården efteråt.

Slagnäs Onsdag 23 Januari Församlingshemmet 18.00 Berättarcafe med Maria Söderberg. Medarr: Vuxenskolan Söndag 3 februari Slagnäs Kyrka 11.00 Högmässa Kristina Flinkfeldt Söndag 27 januari Arjeplogs Kyrka 11.00 Söndagsgudstjänst med Niklas Westling. Söndag 3 februari Arjeplogs Kyrka 18.00 Söndagsmässa. “Festen” musikal där barnkören medverkar & sjunger, Kristina Flinkfeldt. Från februari: Ändrade Gudstjänsttider på vårdinrättningarna. 13.30 Norrskenet, Facklan 14.30 Vaukagården Alla är välkomna till dessa gudstjänster!

Onsdagar Spegelsalen 15.00-16.15. Övning för Unga Toner i En ny musikal. Torsdag 17 januari Kolmis 19.00 Mariakören har upptakt hos Agneta Carlman, Kolmis. Knytkalas. Torsdag 24 januari Kyrkströmsgården 13.00 Upptakt för Silverkören. Replokal med Peter Stenlund För ungdomar mellan 12-18 år. Lördagar: 12, 19 & 26 januari, 2 & 9 februari. Söndag 3 mars Arjeplogs Kyrka 18.00 Konsert med Rockgruppen Laudamus och ungdomar från Arjeplog.

Varmt välkomna!

Arjeplogs Församling 0961-612 50, Kyrkvägen 930 90 Arjeplog, www.arjeplogsforsamling.com

6

Två av gästerna under förra årets Filmfestival, Maria Lundqvist & Rolf Lassgård. Här har de samtal om film på Hotell Lyktan.

i år är det nionde året i rad som Arjeplogs Filmfestival arrangeras. Församlingen arbetar just nu för fullt för att sy ihop årets program. Några av gästerna som tackat ja är bland annat ruben sallmander, Björn granath och Helena af sandeberg. – Eventuellt kommer även Allan Svensson, berättar Niklas Westling. En av de filmer som visas under Filmfestivalen är ’Flimmer’. Regissören och manusförfattaren Patrik Eklunds första långfilm. Intressant med Patrik är att han kommer från Arvidsjaur. Han har tidigare gjort flera kortfilmer, varav en Oscarsnominerades 2010. Det var kortfilmen ’Istället för Abrakadabra’ som handlar om en ung man som kämpar för att lyckas som trollkarl. Filmpool Nord har valt att lägga ett av sina styrelsemöten i Arjeplog, just under Filmfestivalshelgen Styrelsen och den nytillträdda VD:n, Susann Jonsson, ser fram emot att få komma på besök. – Filmfestivalen är en viktig kulturhändelse i Norrbottens filmliv som måste upplevas på ort och ställe, säger Eva Quist, en av ledamöterna i Filmpool Nords styrelse. Arjeplogs kommun är delägare i Filmpool Nord tillsammans med andra kommuner och Landstinget i Norrbotten. Så förutom att se film och genomföra styrelsemötet, kommer de även att träffa representanter från kommunen. – Ett besök på Silvermuseet är givetvis också inplanerat, avslutar Eva.

Arjeplogar’n


HelA - laser & akupunktur laser som läker

Laser är en effektiv behandlingsmetod mot inflammationer och smärttillstånd i muskler, leder och senor.

Lunch Lunch Lunch Måndag—Fredag 11.00-14.00 Måndag—Fredag Måndag—Fredag Måndag—Fredag 11.00-14.00 Måndag—Fredag 11.00-14.00 11.00-14.00 Jag erbjuder: Lördag 12.00-14.00 11.00-14.00 • Medicinsk laser Lördag Lördag Lördag 12.00-14.00 Lördag 12.00-14.00 12.00-14.00 12.00-14.00 • Triggerpunktsbehandling A la carte

• • e A la carte A la carte • Plankafton Måndag— Måndag— Söndag Söndag Måndag— 19.00-22.00 Måndag— 19.00-22.00 Söndag Söndag 19.00-22.00 19.00-22.00 • Varje torsdag 19.00-22.00 • Älgentrecote eller laxfilé, 195:-

Akupunktur Mobilisering/korrigering Medicinska träningsråd Information/rådgivning Jag är även certifierad Torsdagar Torsdagar är plankafton, ärTorsdagar plankafton, ingen Torsdagar är a ingen la plankafton, carte! är a plankafton, la carte! ingen a ingen la carte! a la carte! andningsinstruktör för Boka 24 tim. innan så bjuder vi på dessert & kaffe. stressbehandling mm. Måndag— Söndag 19.00-22.00 Torsdagar är plankafton, ingen a la carte!

Äntligen fredag!

Oftast används en kombination med flera av dessa behandlingar. on Plankafton PlankaftonFredag 25 januari, 17.00-18.30 Fläskfilé, potatisgratäng, bröd och salladsbord. Varje torsdag Varje torsdag 19.00-22.00 Varje 19.00-22.00 torsdag Varje torsdag 19.00-22.00 19.00-22.00 Leg. sjukgymnast - ett tryggt och säkert val! Bordsservering family-style. 165:- Barn 6-12 år 85:Vill du veta mer eller boka en tid, ring mig. Välkommen! Boka 24195:tim. innan så195:bjuder vilaxfilé, påeller dessert195:& kaffe. Älgentrecote Älgentrecote eller laxfilé, Älgentrecote eller laxfilé, Älgentrecote eller laxfilé, 195:Rönnholm Leg.kaffe. Sjukgymnast tel: 070 - 689 21 08 Boka 24Boka tim. Boka innan 24 gärna tim.så Boka innan bjuder 24så Boka tim. vibjuder på24 innan dessert tim. vi på såinnan bjuder dessert & kaffe. så vi bjuder &på kaffe. dessert vi Lena på dessert & kaffe.- & bord på 0961-777 100 På Facebook uppdateras alla erbjudanden kontinuerligt.

Torggatan 3, 930 90 Arjeplog

VÄLKOMNA!

e-mail:lena@hela-laser.se

www.hela-laser.se

! fredag! ÄntligenÄntligen fredag! fredag! Fredag 25 Fredag januari, 25 januari, 17.00-18.30 Fredag17.00-18.30 25 Fredag januari, 25 januari, 17.00-18.30 17.00-18.30 Fläskfilé,Fläskfilé, potatisgratäng, potatisgratäng, Fläskfilé, bröd Fläskfilé, potatisgratäng, ochbröd salladsbord. potatisgratäng, och salladsbord. bröd och bröd salladsbord. och salladsbord. Bordsservering Bordsservering family-style. Bordsservering family-style. Bordsservering 165:- Barn family-style. 165:6-12 Barn family-style. år 85:6-12 165:årBarn 85:165:6-12 Barn år 6-12 85:- år 85:Boka 24Boka tim. innan 24 tim.så Boka innan bjuder 24så Boka tim. vibjuder på24 innan dessert tim. vi på såinnan bjuder dessert & kaffe. så vi bjuder &på kaffe. dessert vi på dessert & kaffe.& kaffe.

n

Fjällkrafts Ladies Night Torsdag 24 januari

bord gärna påbord 0961-777 Bokapå gärna Boka 0961-777 100 bord gärna på 100 bord 0961-777 på 0961-777 100 100 klFacebook 18.30 Middag på Lyktan 100 kr acebook uppdateras På uppdateras Facebook allaPåerbjudanden alla uppdateras erbjudanden uppdateras kontinuerligt. alla erbjudanden kontinuerligt. alla Hotel erbjudanden kontinuerligt. kontinuerligt.

Programmet fortsätter i konferenssalen VÄLKOMNA! VÄLKOMNA!VÄLKOMNA! VÄLKOMNA! • Jenny Karlsén: Kropp och hälsa • Elena Burman: Skönhet, hälsa

n

• Marianne Hofman: Möjligheter & mitt liv med Arjeplognytt

n

MAT SAMVARO inSpiRATiOn Anmälan senast måndag 21 januari till Hotell Lyktan, tel 612 10.

• Madelene Aheinen Westerlund: Musiken, entreprenörskap, & företagande

Kvinnor i alla åldrar varmt välkomna!

Fjällkraft Arjeplogs kvinnliga nätverk Arjeplogar’n

7


Presentation av filmerna som kommer att visas under årets Filmfestival 15-17 februari. Ego (2013) För 25-årige Sebastian handlar allt om yta, utseende och hans enorma ego. Livet är fyllt av partyn, pengar och one-night stands. Han har aldrig utmanat sig själv, vare sig det gäller drömmen om en musikkarriär eller riktig kärlek. När allt går som bäst råkar han ut för en olycka och förlorar synen. Han tvingas omvärdera livet, bortom ytligheten, försöka finna det som verkligen betyder något. Regissör: Lisa James Larsson. Längd: 105 min, Tillåten från 7 år Gäst: Skådespelerskan Mylaine Hedreul Dom över död man (2012) Handlar om tidningsmannen Torgny Segerstedt som under andra världskriget var nästan ensam om att i svensk borgerlig press bekämpa nazismen. Men den svenska kungen och regeringen fruktar konsekvenser. Fast i ett passionsdrama mellan två kvinnor tvingas Segerstedt ta konsekvenserna av sina handlingar både politiskt och privat. Regissör: Jan Troell. Längd: 126 min, Tillåten från 7 år Gäst: Skådespelaren Björn Granath Flimmer (2012) Någonting bubblar under ytan i det lilla samhället Gumby. I centrum står det utarmade telecombolaget Unicom, dess anställda och en grupp militanta el-allergiker. När ett strömavbrott drabbar samhället startar en kedjereaktion av händelser, missöden, möten och kärleksaffärer. Regissör: Patrik Eklund. Längd: 99 min, Tillåten från 11 år Gäst: Skådespelaren Jacob Nordenson Blondie (2012) Systrarna Elin, Katarina och Lova återvänder från sina helt olika liv till sitt barndomshem för att fira sin mamma Sigrid som fyller 70 år. Elin lämnar modelluppdrag och sin en gång så glamorösa livsstil i Paris. Lova ger upp sina studier i London för att reda ut vad hon vill. Katarina håller på att förlora kontrollen över sitt dubbelliv som gift tvåbarnsmamma och hårt arbetande kirurg med älskare. Samtidigt som mamma Sigrid bestämt riktar in sig på det stora kalaset. Regissör: Jesper Ganslandt. Längd: 88 min, Tillåten från 7 år Gäster: Skådespelerskan Helena af Sandeberg Hamilton 2 Men inte om det gäller din dotter (2012) En gång i tiden hade Carl Hamilton en familj. Men den utraderades i en hämndaktion. När hans 7-åriga guddotter Nathalie kidnappas kommer alla smärtsamma minnen tillbaka. De svenska myndigheterna intar en passiv roll när kidnappningens bakomliggande motiv blir kända, vilket tvingar Hamilton till handling. Regissör: Tobias Falk. Längd: 90 min, Tillåten från 15 år Gäst: Skådespelaren Ruben Sallmander. Simon och Ekarna (2011) Simon växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför. Han söker sig till skolor och utbildningar som en ung man från arbetarklassen i vanliga fall inte skulle göra. Där möter han den judiska pojken Isak. De två familjernas öden vävs samman samtidigt som andra världskriget pågår för fullt. Regissör: Lisa Ohlin. Längd: 124 min, Tillåten från 11 år Gäst: Skådespelaren Stefan Gödick

Förköp av biljetter sker i år endast på Kyrkströmsgården Fredagen den 8 februari kl 10.00. 8

www.arjeplogsfilmfestival.com


Utflyttad Arjeplogare Tobias Bergarp har bott i Stockholm sedan 1998 och trivs mycket bra. – Ja, trots att människor springer till bussen fast det kommer en ny om två minuter och trots att Stockholmarna aldrig verkar lära sig att det kommer snö varje år, skrattar han. För ett år sedan köpte han och familjen, frun Petra och de två barnen Tyra och Alex, ett litet hus i Sollentuna vid en återvändsgränd. Där kan de spela bandy på gatan och fotboll på gräsmattan, precis som Tobias gjorde hemma på Villagatan, på Öberget i Arjeplog, under sin uppväxt. Han arbetar som ansvarig för Fresh Services, ett företag som har som mål är att se till att det förstörs mindre frukt och grönsaker från stora exportmarknader, som Argentina, Sydafrika och Indien, under transporten till Europa. För att lyckas med det så använ-

Tobias Bergarp, född 1973, på picknick i Hagaparken i Solna tillsammans med sin familj. Foto: Liza Simonsson

der företaget sensorer som övervakar kylkedjan och ser till att kunderna har rätt förpackningar för sina produkter, så att frukten kommer fram hel till butik och oss konsumenter. – Eftersom våra närmaste kunder finns i Spanien och Israel så reser jag en hel del i jobbet och får se många exotiska länder och platser, berättar Tobias. Just resor är ett av Tobias och hans frus stora gemensamma intresse. Under dessa resor har de upplevt mycket, både intressanta saker och mer spän-

nande äventyr, som tyfon i Syd Kina, jordbävningar och vulkanutbrott i Guatemala men även tsunamin i Thailand. – Ett genomgående tema för våra resor har varit större eller mindre naturkatastrofer, vilket bland annat lärt mig att ta vara på livet. Här och nu! Hanw berättar om den gången han knöt skosnöret i en trafikkorsning. I samma sekund sladdade en bil med några centimeters marginal förbi honom upp på trottoaren, precis där han hade varit - om han inte hade böjt sig ner. – Så umgås mycket med dem du tycker om och skjut inte upp livet. Tobias och hans familj åker hem till Arjeplog för att njuta av djup snö och riktig kyla och med hopp om skarpföre lagom till påsk. Då umgås han framförallt med familjen, sin mamma Eva Bergarp, lillasyster Elin med familj som bor i Sorsele, sin extrafar Dan Fjellström, extrabror Billy och hans bättre hälft Carola. – Vi är många, så när familjen träffas blir det trångt och högljutt men fantastiskt roligt.

Margaretha om sin Bosse – Att förlora någon man älskar är obeskrivligt smärtsamt, oavsett om slutet kommer smygande eller mer plötsligt och utan förvarning, säger Margaretha Henricson som nyligen förlorat maken Bo ’Bosse’ Henricson. – Det här är ett hårt slag. Det gick så fort. Och det är förskräckligt tråkigt, trist, tomt..., säger hon. Fem år hann de få tillsammans. Fem mycket fina, innehållsrika och intensiva år menar Margaretha. Inte bara med tanke på alla resor de gjort tillsammans utan även i deras förhållande. De hade ett behagligt men aktivt liv tillsammans. – Bosse var väldigt generös med sig själv och med sina tankar. Det har jag alltid uppskattat. Det har varit en sådan trygghet att ha en så ärlig människa vid sin sida. Det har funnits ett stort förtroende i vårt äktenskap, vi har inte behövt förställa oss och det

Arjeplogar’n

har inte funnits något som vi inte har kunnat prata med varandra om. För Margaretha är det många tankar hit och dit just nu. – Jag kommer att flytta från Arjeplog, men jag flyr inte. När han är borta finns det inte så mycket som håller mig kvar. Däremot överger jag inte Arjeplog. Jag hade varit här varje sommar i tio, femton år innan jag träffade Bosse. Det är ett kärt ställe för mig, så jag kommer att komma tillbaka. Hon tycker att hon fått väldigt god stöttning av arjeplogarna, vänner, grannar, bekanta och andra. Massor med kramar och telefonsamtal. – Det känns både skönt och stärkande att så många tänker på mig, på oss och att det faktiskt visat sig nu att jag har fler vänner än jag trodde. Bosse var mitt uppe i livet, trots att han var 68 år fyllda. Han menade att det aldrig är försent att göra sådant som man verkligen vill. Strax före jul gjorde han en tatuering på sin höger-

Bo & Margaretha Henricson i augusti 2012, vid ett besök hos Bosses bror och svägerska i Lesjöfors, Filipstad. Foto: Privat

arm. Något han var mycket stolt och nöjd över. – Ja, han var så lycklig över sin tatuering. Jag tror han hann visa den för tusen stycken. Trots att det var så kallt under jul hade han kortärmad tröja, bara för att kunna dra upp och visa den för folk, en typisk Bosse grej, ler Margaretha.

9


Glesbygdsmöte 2 Laisvallvägen 10, Arjeplog 0961-100 40

Byggvaruhandel med personlig service!

Tisdag 5 februari 18.00 på Kyrkströmsgården

Vi kallar byarna i Arjeplogs kommun till ett Extra Glesbygdsmöte för att diskutera om Byaservice. Då informerar vi om läget och hur vi ska arbeta vidare. Välkommna till mötet för mer information & för att få svar på frågor. Kvällens mötesvärdar är lanthandlarna i Jäckvik & Laisvall!

Ekgolv Trento

Bo Häggroth 070-115 33 56, bo.haggroth@arjeplog.se

3 stav 13mm

259:-

/m2

Innovations & servicekontoret Bagarstugan - Tingsbacka Arjeplogs kommun

Laminatgolv Pergo

Skor, väskor, smycken & smink för alla tillfällen!

C1040 Valnöt 3-Stav

159:-

/m2

Sortimentväska i plåt Inomhusskruv

595:-

/st

Ca 1.785 st skruv samt 1 bits Torx nr 10,15,20,25 och 30 ingår!

! A E R .. pågår.

en in Välkomm

& fynda!

Snygg känga 499:-

Duffy

Välkommen in !

www.ninasiarjeplog.se

Sortimentväska i plåt Utomhusskruv

695:-

/st

Ca 915 st skruv samt1 bits Torx nr 20,25,och 30 ingår!

Vinterpris på Pellets! Pellets 8mm Småsäck 52 X 16 kg/pall

2100Kr/Pall

*FRITT LASTAT HOS OSS PÅ A TRÄ*

Välkommen in!

Måndag till Fredag 8.30 - 17.30 Lördag 10.00 - 13.00 10

E-mail: info.arjeplog@abf.se Hemsida: www.abf.se/norrbotten/norr Telefon: 0961-612 67, 0771-96 50 22 Öppet: Mån-tors 9.00 -15.00, Lunch 12.00-13.00

Kurser & cirklar som startar i januari

• Släktforskning • Nybörjar DATA för äldre • Gitarr/Blåsinstrument • Hantverk i olika tekniker • Scrapbooking, (kompiscirkel) • Trafik-kunskap för äldre, sista dag för anmälan 28 jan. • Koll på läkemedel, sista dag för anmälan 24 jan • Grundkurs i botanik, lättfattligt om blomväxter.19-20 jan, 2-3 feb. Är du intresserad, ring ABF och anmäl dig genast, cirklarna startar när nog antal har anmält sig.

Cirkelledare sökes till olika hantverk, hör av er så får ni veta mera.

Melodikrysset löser vi tillsammans på ABF, lördagar 9.45. Fika finns till självkostnadspris ABF-Frukost, Torsdag 31 januari, drop in från 7.30. Dagens gäst Kerstin Flinkfeldt, börjar 8.00. Vi bjuder på kaffe & smörgås.

Arjeplogar’n


Privata Affärer • VÅRT VARMA TACK för visat deltagande vid Astrid

Lestanders bortgång och vid begravningsakten i kapellet. Ett särskilt tack till personalen på Norrskenets sjukhem för god omvårdnad. Britt-Marie & Ulf • ÄR DU INTRESSERAD av att vara med ? Vi som redan en längre tid är sjukskrivna har funderat hur vi kan förbättra vår tillvaro i denna tuffa tid.Vi kan träffas för att utbyta tankar och idéer. Vid intresse ring Sanne Sautter 070 - 308 12 99 • TACK FÖR ALLA HÄLSNINGAR, blommor, brev samtgåvor till fonder i samband med vår pappa David Sundströms bortgång och begravning. Även tack till er som under minnesstunden bidrog med fina berättelser från Davids liv. Elisabet och Lars

Kvinnliga företagare Är du företagare eller funderar på att starta eget? Kom & “nätverka” med andra kvinnliga företagare.

TISDAG 5 FEBRUARI 19.00 - 21.00 ARGENTIS, DROTTNINGGATAN 3 Vi bjuder på fika: ost, nötter, grönsaker, mm & trevlig samvaro! Ta gärna med dig vänner och folk som du känner. Välkomna!

Föreningsrutan

Dansträna på Medborgarhuset! Tisdagar 19.00 - 21.00 (hela vårsäsongen i mån av intresse)

Det är roligt att förbränna kalorier med oss! Modern & Gammeldans... Välkommen Ung som Gammal! Start den 15 januari & det är GRATIS!

Teatergram presenterar:

En studie i föräldraskap

-eller varför ska det vara så svårt att göra som jag säger?

Måndag 4 februari 19.00 på Medborgarhuset Biljettpris: 150:- Med Scenpass: 100:Välkomna! Arr: Arjeplogs Riksteaterförening

Arjeplogs Riksteaterförening söker ledamöter till styrelsen! Är du intresserad, kontakta Anette Labba, 073-056 28 05

S-E Holmbergs Transport AB Den lilla butiken med det stora hjärtat!

Per-Erik & Karen

Nygatan 7, 930 90, ARJEPLOG 0961-106 18, 070-373 42 84, 076-116 22 10

Jägarexamen

Slangen

- en serie av Anders Marklund

Helgkurs (2 lördagar) Start 2 februari 10.00 Kostnad: 1750 inkl. material Anmälan senast 21 januari! 0961-10763, 070-394 90 15

Arjeplogar’n

11


Sarah är en riktig tävlingsmänniska mans med blivande kompanjonen Yvonne Marklund och slutade i en glashytta på Öberget i Arjeplog, för två år sedan. Eller förresten, slutade och slutade. Sarahs resa som glasblåsande företagare har väl egentligen just börjat. Sarah Öjbrandt, 26 år, är glasblåsare och en av två delägare i Norrskensglas, en glashytta i Arjeplog. Hon beskriver sig själv som noggrann, eftertänksam och skämtsam. – Dessutom är jag nog mera punk än gullig och pluttig-nuttig som person, säger hon.

Sarah är en typisk tävlingsmänniska, hon gillar utmaningar och har också extremt höga krav på sig själv. Hon accepterar inga halvdana resultat, allt hon gör ska vara perfekt eller nästintill. Hon ger heller inte upp, utan kämpar på tills resultatet är sådant som hon tänkt sig. Hon har också en stark drivkraft att lära sig saker, nya saker, som hon inte redan kan. – Jag vill kunna ALLT och så vill jag ju vara duktigast direkt, trots att jag inte kan alls, skrattar hon. Hon gillar utmaningar men inte förändringar. Hon har ett stort kontrollbehov, ett behov som har växt sig starkare med åren. Hon tycker om att ha rutiner och vill veta i förväg vad som ska hända och förutsättningarna för det hon förväntas göra. – Ja, jag avskyr att inte veta, jag har ett stort kontrollbehov. Men var det då inte ett stort steg att bli egenföretagare? – Nej, eftersom glasblåsning inte är okänd mark, det är ju mitt område, något som jag kan och vet vad det innebär. En annan sida av Sarah är den skämtsamma och den barnsliga sidan. Hon berättar att hon kommer från en retsam familj. – Jag är nog ganska lugn av mig, men jag kan vara lite fjantig emellanåt också. Bjuder mycket på mig själv, fånar mig och gör roliga saker och vågar berätta om det för andra. Dessutom gillar jag ironi, men tack och lov vet mina vänner hur jag funkar i det fallet. Att Sarah skulle bli glasblåsare och egen företagare har inte varit självklart. Det har varit en lång resa som började på glasblåsargymnasiet i Kosta, hundra mil från hemmet i Hede. Mellanlandade på ett renskinn en solig vårdag i Jutis tillsam-

Sarah trivs i Arjeplog, även om hon kan sakna närheten till en större stad. Hit flyttade hon och maken Samuel 2006 i augusti när han fick arbete som bilskollärare. Hon menar att Hede och Arjeplog liknar varandra, bara det att Hede är mindre och inte lika välkomnande. – Folk här i Arjeplog är öppna, glada, och positiva. Med tanke på biltestindustrin så har ni kanske förstått att man måste ta hand om dem som kommer, eller så är ni bara sådana av naturen, ler hon. Ett minne från första gången hon var i Arjeplog på besök, för att reka inför en eventuell flytt, var när de åkte runt på sightseeingtur och efterfrågade en sandstrand. – Det var världens finaste väder och så åkte vi ut till Nåtti, och då var vi bara sålda. Det var så vackert i Arjeplog och med en sådan fin badstrand, nej det kunde bara bli bra. När Sarah och Samuel bodde i Östersund arbetade Sarah i en Pandurobutik. Ett arbete som var som klippt och skuret för henne eftersom hon älskar att pyssla. – Ja, jag har ju nästan en egen liten pandurobutik där hemma. För mig är det inte det färdiga resultatet som är det viktiga, utan inspirationen, själva pysslandet. Jag gör gärna en korsstygnstavla men jag vill inte ha den när den är färdig. Antar att jag kommer att bli en sån där gumma som sitter på ålderdomshemmet och stickar drösvis med sockar åt släkten. Hon är ett stort fan av kaffe. Det innebär inte att hon dricker mycket kaffe utan att hon är intresserad av gott kaffe. – Jag blir aldrig så glad som när jag sitter med en god kopp kaffe och en fin chokladbit. Att kaffe dessutom får mig att bli glad på grund av koffeinet är ju bara ett plus, skrattar hon. Sarah gifte sig med Samuel och blev fru Öjbrandt 2005, samma sommar som hon hade gått ut gymnasiet. Brudkronan i glas har Sarah själv gjort skissen till och sedan är den tillverkad av en lärare på glasblåsargymnasiet i Kosta. FOTO: Joakim Lagercrantz

nästa Arjeplogar’n kommer ut den 7 februari 2013, Manusstopp den 31 januari. Välkommen med din annons! jennyolott@gmail.com, 070-256 16 19, 070-280 29 79

Arjeplogar'n nr 1-2013  

Arjeplogarn, lokala nyheter från Arjeplog

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you