Page 1

Arjeplogar’n

Nr 12 - 2011

Torsdag 8 december

Årgång 19. Sedan 1992

reklam• intressant läsning• delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun• 12-13 gånger per år

Skoldatateket - en lyckad satsning Den satsning som gjorts i kommunen för att starta upp ett fungerande Skoldatatek har blivit en mycket lyckad satsning. Nu lider projekttiden mot sitt slut och de ansvariga pedagogerna, Karina Karlsson och Roger Moregård hoppas nu på en förlängning. I dagarna har de gjort en utvärdering av det genomförda projektet och ligger också i startgroparna för att söka nya pengar.

Initiativet att bygga upp Skoldatatek runt om i landet kommer från Specialpedagogiska skolmyndigheten, spsm. En verksamhet som främst riktar sig till elever i behov av särskilt stöd, med fokus på koncentrationssvårigheter, ADHD och läs- och skrivsvårigheter, dyslexi. Uppstarten inleddes med personalutbildningar och ett antal föräldraträffar. De har också varit med på föräldramöten och berättat om Skoldatateket. Förutom utökad hjälp och stöd har projektet också inneburit en ökad vilja och förståelse för datoranvändandet. – Vi har delat ut över tjugo personliga datorer på våra skolor. Eleverna använder dem som ett stöd i undervisningen men också hemma, för läxläsning och annat berättar Roger Moregård. Skoldatateksprojektet har gett ringar på vattnet, det ena har gett det andra. Karina ser tydligt en ökad medvetenhet hos såväl pedagoger som elever att på bästa sätt dra nytta av modern teknik. – Ja, det märks att vi blivit mycket bättre på att tänka teknik. Ett exempel är läraren som föreslog de elever som hade svårt att skriva av anteckningar på tavlan att istället fota av den med sina mobiler.

Karina Karlsson och Roger Moregård, ansvariga pedagoger för Skoldatateket i kommunen, demonstrerar hur en Smartboard fungerar. Tips på bra länkar: www.skoldatatek.se www.tpb.se www.sjalvhjalppavagen.se

Pedagoger och elever utbyter tips och diskuterar program, appar och annat som kan vara ett stöd i undervisningen. – Det har blivit lite av en sport att hitta bra och användbara appar. Jag kan bli stoppad i korridoren av någon elev som vill ge ett apptips, skrattar Karina.

– Det är naturligt för eleverna att använda datorer, även i undervisningen, som en hjälp och ett stöd för att lättare ta till sig kunskap, säger Karina Karlsson.

Karina och Roger berättar också att datoranvändandet har ökat generellt. De elever som fått en skoldator

inspirerar andra, som inte har läs och skrivsvårigheter, att ta med sig egna bärbara datorer hemifrån och använda dem i skolan. – Den glädje eleverna har inför all ny teknik har inspirerat även oss, säger de. Två smartboards, interaktiva skrivtavlor, har köpts in till Kyrkholmsskolan. Det är en skärm kopplad till en dator och en datavideoprojektor, som kombinerar de traditionella skrivtavlornas funktioner med datorns många möjligheter. Via smartboarden kan pedagogen exempelvis skicka anteckningar direkt till en elev, skriva ut anteckningar eller spela upp en genomgång för en elev som kommer sent till en lektion. Att pedagogerna ser nyttan av och är intresserade av att lära sig den nya tekniken är uppenbart. – De får boka de salar där smartboarden finns och det är absolut fullbokat hela tiden, avslutar Karina Karlsson.

Jenny & Lotta AB, Storgatan 12, www.arjeplogarn.se 070-256 16 19, 070-280 29 79 jennyolotta@gmail.com


Hört & Sett • Levi Karlsson, 3 år från Piteå, pratar i telefonen med sin farmor, Anette Andersson. Hon säger till honom: – Snart kommer jag och hälsar på, farmor längtar efter dig. Varpå Levi glatt svarar: – Farmor, du kan sätta ballonger på ditt hus och flyga hit, så kan du vara hos oss alltid. (Den som sett filmen UPP! förstår precis vad Levi menar) • Laila Bersgtröm har startat en grupp på Facebook. ”Du vet att du är från Plass’n när du..” Idén är inget hon har kommit på själv, det finns liknande sidor för många andra orter, bland annat Arvidsjaur. Däremot hade hon aldrig kunnat drömma om vilken oerhörd respons hennes initiativ skulle få. Hon började med att lägga till sina egna 85 vänner och sedan har gruppen vuxit, minst sagt, lavinartat. – Målet vara att vi skulle bli fler än Arvidsjaur, de är dryga 700, och det har vi klarat med råge, skrattar hon. Idag, drygt en och en halv vecka efter starten, är medlemsantalet i skrivande stund uppe i 957 stycken. – Det är helt fantastiskt, säger Laila. Det stora intresset visar tydligt att det finns ett behov av historia, att berätta och delge varandra historia. Men även att en gemensam historia förenar. Laila har blivit tillfrågad om även yngre människor, de som är ungdomar och tonåringar idag, är välkomna i gruppen. – Ja, självklart! Alla är välkomna. Även ungdomar har ju intressanta saker att berätta, sådant som är tidstypiskt för dem, säger Laila. • Så var det mannen som så där lagom till jul hade sin fru på lasarettet för en blindtarmsoperation. Det blev därför upp till honom att stöka med mat och bak. Allt gick bra förutom pepparkaksbaket. Det blev totalt misslyckat med svarta och vidbrända kakor. Varför då? Jo, i samma veva som han satte plåten i ugnen tittade han ut genom fönstret och upptäckte en flock orrar i ett träd. Då blev han så ivrig att han glömde sitt pepparkaksbak.

2

Hört & Sett

Hört & Sett Den vackra granen som pryder Torget är hämtad hos Eskil Degerfalk i Nyliden.

• Den stora, fina granen som pryder Torget är hämtad från Nyliden, hos Eskil Degerfalk. Det var när ’Mark o Teknik’ var i Nyliden för att göra ett jobb som de på Eskils tomt fick syn på den ståtliga granen. De frågade om de kunde få ta den och det fick de. Granen hamnade sedan på Torget, och visst är den vacker! • Under Skyltsöndagen lyckades hela 69 stycken bilda ordet ’pepparkaksburk’. Adam Nordin, Per Hoffman och Magnus Eriksson belönas med ett presentkort.

• En man från en by ett par mil söder om Arjeplog var inne på samhället för att handla. Med i bilen hade han sin sexmånader gamla hundvalp. Han parkerade sin bil på Torget och gick sedan för att uträtta sina ärenden. Ni kan kanske tänka er hur väldigt förargligt det var när han kom tillbaka till bilen och upptäckte att valpen lyckats låsa dörrarna inifrån. Med bilnyckeln inlåst i bilen. Det blev till att låna sig en bil, köra hem till byn, hämta extranyckel och åka tillbaka igen för att hämta bil och den överväntade hundvalpen.

• Under Sparbankskvällen dök det också upp en Tomtemor och en Tomtefar. De delade ut julklappar till alla snälla barn och dansade sedan en sväng med personalen på banken. Frågan är vem som var mest road, de som tittade på dansen eller de som själva dansade.

Det blev GULD för Pirjo Annika Sandberg, chef på Sparbanken Nord tillsammans med Kristina Flinkfeldt som just mottagit ett bidrag till Arjeplogs filmfestival på 15.000 kronor.

• På Sparbanksdagen, den 24 november, delade Sparbanken Nord ut ett bidrag på 15.000 kronor till Arjeplogs Filmfestival. • Rigmor Lestander och Gun-Britt Öberg och Inga-Lill har blivit tillfrågade om de är intresserade av att sticka iPhone och iPadfodral i form av en lovvikka vante. Detta åt ett företag som heter Mula of Sweden, (från ordet snömula). Det är en stockholmstjej med kontakter i Arjeplog som står bakom företaget.

Pirjo Lturi, numera tvåfaldig VM mästare, träningsbryter arm med Anton Lestander

Det blev ett lyckat VM för armbryterskan Pirjo Laituri som åkte till Kazakstan med målsättningen att ta medalj. Nu kan hon titulera sig tvåfaldig världsmästare. Med sig i bagaget hem har hon ett guld för vänster arm och ett silver för höger arm. Nästa stora utmaning för Pirjo är EM i Polen och VM i Brasilien, 2012.

Arjeplogar’n


Under Nattöppet slår vi upp portarna till vår nya

Sport & fritidsavdelning Vi inleder kvällen med stort fyrverkeri i Skeppsviken 18. 45! Många fina öppningserbjudanden! ( så långt lagret räcker, dock längst tom 17/12 )

Välkommen till vår butik som börjar likna ett varuhus!

Arjeplog Storgatan 9 • Tel 0961-101 70

Extra öppet! Fredag 16/12 07.00 - 20.00 Lördag 17/12 10.00 - 16.00


Julhandeln i Arjeplog Hos oss fyller du enkelt Julenissens säck utan jäkt och stress! Affärerna är fyllda med julklappar, juldekorationer, julmat och mycket mera! Butikerna håller Nattöppet torsdag den 15 december, kl. 19:00 - 22:00 Vi inleder med det traditionella fyrverkeriet i båthamnen kl. 18:45 Under Nattöppet får du en stämpel i varje butik där du handlar för 50 kr eller mera. Samla stämplarna på det papper du får i den första butiken du besöker och ju flera stämplar du samlar, desto större är chansen att du belönas med en Julklapp från Handlarnas Tomte!

Öppettider Julveckan! Onsdag 21 december 10-19:00 Torsdag 22 december 10-19:00 Fredag 23 december 10-17:00 (Andra öppethållningstider kan förekomma)

• Lisa’s Blommor • Presentstugan • Coop Konsum • Britt-Ingers Hantverk • Martins Möbler • Nina’s • ICA • Skoaffär’n • Arjeplogs Barnkläder • Turistinformationen/Silvermuseet • Norrskensglas • Kalles Kiosk & Spel • Nelly’s • Järnia i Arjeplog • Gunters Ur & Optik • Viltbutiken

4

Arjeplogar’n


ICA Nära i Arjeplog! Falukorv

Nordchark

19

Wienerbröd

500g

90 /st

jmfr 39.80kr/kg

Maroco 1,5kg

Varmrökt sida

Nordchark

59

Clementiner

19

5 för

i nät

90

Bonjour

20

00

/st

jmfr 13.26kr/kg

Kom ihåg! Posta julkorten senast 16 december

Storbit

90 /kg

Priserna gäller tom 11 december eller så långt lagret räcker.

Vi bjuder på vår årliga Jultallrik mellan 19.00-20.00

Nattöppet special! 15 december 19.00-22.00

Lösvikts Candy King Godis

39

00

Välkommen önskar Mauri med personal!

mellan 20.00-22.00

Post i Butik!

Öppettider Mån-fre Lördag Söndag Arjeplogar’n

/kg

9.00 - 20.00 9.00 - 18.00 12.00 - 18.00 5


Julklappstips! Till herrarna! Schampo + stylingvax

199:-

SISTA CHANSEN att vara med i den engelska vinterbroschyren för biltestarna. Hör av er senast måndag 12 december!

MATRIX Total Results Schampo + balsam

(ord.pris 288:-)

199.-

(ord.pris 298:-) Fler fina erbjudanden i butiken...

Nu jobbar vi båda heltid! Ring för tidsbokning Drop in i mån av tid Välkommen!

Nina 070-562 77 05

Tel 614 11 Storgatan 11

Emma 073-062 51 12

Tel 616 88, Storgatan 12 lilab@telia.com

LILLA VÄDERRUTAN

Har öppet fram till 19 december, sedan stänger jag under januari, februari & mars. Då jobbar jag med husuthyrningen. Alla trogna kunder är hjärtlig välkomna tillbaka i mitten av april. Med Vänliga Hälsningar Sofia!

Första rapporterade snödjupet för säsongen Den 7 oktober, Birgitta dagen, bjöd på väder som var så långt från brittsommar man kan tänka sig. Dessutom rapporterades för första gången, säsongen 2011, ett mätbart snödjup med 2 centimeter. Mätplatsen var ingen mindre än Arjeplog-Myrheden. Att de första snödjupsrapporterna dröjer så länge som till 7 oktober är ovanligt.

Källa: www.smhi.se

Utflyttad Arjeplogare Björn-Ove Svahn, tidigare syokonsulent på Kyrkholmsskolan i Arjeplog, bor numera i Piteå med sin sambo Engla. Han har hunnit fylla 68 år och är numera pensionär. Något han inte riktigt är alldeles bekväm med. – Nej, jag känner mig onyttig. Jag vill ha något att göra och det kan man ju skaffa sig som pensionär, men det blir liksom lite på låtsas. Jag vill göra riktigt nytta. Numera är det långt mellan gångerna han gör sin berömda tolkning av ’Jokkmokksrock’, men spelar gör han fortfarande. Han är med i Piteå spelmanslag, varje måndag tar han sin fiol och går iväg för att spela med ’gubbarna’. De blir en del uppträdanden med dem, mindre spelningar på möten och liknande. Om sina resor till Afgahnistan och Indien, sitt arbete i Pakistan, de upplevelser och äventyr som han varit med om har han skrivit en bok om. Boken är färdigskriven och klar, problemet är bara att hitta någon som vill ge ut den. Engagemanget för Afghanistan finns kvar, även om det inte längre är aktuellt med några resor.

6

Björn-Ove Svahn bor numera i Piteå. Han spelar fiol i Piteå spelmanslag och tycker om att gå på bio.

Björn-Ove trivs i Piteå men säger att det naturligtvis är annorlunda att bo i en stor stad med mycket folk än i lilla Arjeplog där alla känner alla. – I Arjeplog ställer man upp för varandra. Behövde jag hjälp med något tog det bara fem minuter så hade jag fått hjälp. Däremot säger han att fördelarna med att bo i en stad är att det finns ett helt annat utbud, både av aktiviteter och av varor. Han nämner bland annat att det i huset där han bor finns en biograf och eftersom film är ett annat av hans stora intressen så blir det en och annan biokväll.

Arjeplogar’n


JMs Barnkläder

Julklappstips! Årsprenumeration på

Arjeplogar’n

Nattöppet 15 december

Erbjudande! Fleeceställ 10% rabatt

495kr

Finns i flera färger...

13 -14 nr

Välkommen! Storgatan13, tele 070-519 98 13

Erbjudande!

8:e Filmfesti s g o l p val je r A 17-19 februari 2012 !

Köp presentkort på 5 x 1timme i ljusrummet för

495 kr

Barn under 12 år går gratis tillsammans med betalande förälder.

Richard Hobert, Maria Lundqvist, Ann Petrén, Allan Svensson och Anders Grönros kommer. Fler gäster är på gång!

Storgatan 12, 070 256 16 19, 070 280 29 79

www.arjeplogsfilmfestival.com

t! Nyhe

(ord pris 550kr) ( gäller tom 30 februari 2012)

Julpriser på OKQ8 i Arjeplog Julklappstips!

Nyhet! Mörk choklad

Alltid återbäring!

22

22

22

OKQ8 Lappvallsvägen 17 Tel 0961- 102 35 Välkommen! Arjeplogar’n

7


Arjeplogs Vårdcentral informerar om aktuella telefonnummer 0961-148 00

Växeln är öppen alla vardagar mellan 8.00-16.30

0961-148 01 Tidsbokning, rådgivning och receptförnyelse via återuppringningssystemet CallMe Telefontid: Val 1: Sjukgymnastik Må-Fre 8.00-09.00 Val 2: Arbetsterapi

Må-Tor 8.00-14.00 Fre 8.00-10.00

Val 3: Barnmorska

Må-Fre 8.00-9.00

Val 4: Distriktssköterska

Må-Tor 8.00-12.30 Fre 8.00-9.00

Val 5: Sjuksköterska mottagningen

Mån-Fre 07.30-16.30

Val 6: Vårdval 0961-148 42

Diabetessköterska telefontid måndagar 8.00-8.30

0961-148 31

Fotvård

0961-148 02

Vid AKUTA sjukdomsfall (ej receptförnyelser eller tidsbokningar)

Vid behov av ambulans ring 112

Vi vill påminna Dej om att använda Mina Vårdkontakter för att t ex förnya recept, avboka tid Gå in på www.nll.se/minavardkontakter och läs mer om detta

Välkommen att kontakta oss!

8

Arjeplogar’n


Julklappar till Superpris!

Borrskruvdragare

Kvällsöppet

Hitatchi DS14DSFL 14,4 v inkl. Bitssats (Värde199:-)

15 december

1595:-

Amaryllis i kruka

159:-

Samt andra erbjudanden Välkomna till oss! Lisa & Anki Storgatan 1

Är du arbetslös eller riskerar att bli det? Är du intresserad av att arbeta inom vård och omsorg eller restaurang och storhushåll? Den kommunala vuxenutbildningen i Arjeplog har sökt pengar för dessa utbildningsområden 2012. Även andra utbildningsområden kan bli aktuella. Utbildningarna kommer att genomföras på distans, med i vissa fall, gemensamma veckor på annan ort. Det finns möjlighet att söka studiestöd hos CSN.

Sista ansökningsdag 15 januari 2012 För ytterligare information kontakta Eva Bergarp, tel. 0961-142 13 eva.bergarp@edu.arjeplog.se Arjeplogar’n

Jaktkniv

Kongsberg JK 180 mm

149:-

Högtryckstvätt

Nilfisk-Alto C 120 2-6 PC inkl. Compact Pati Terasstvätt

1295:-

Priserna gäller så långt lagret räcker

Måndag till Fredag 8.30 - 17.30 Lördag 10.00 - 13.00

Laisvallvägen 10, 0961-100 40

9


Julklappstips! Köp en trisslott och ge bort...

Öppettide r, jul och nyår… 10-14 Julafton stäng t Julda gen Anna ndag jul 12-18 9-15 Nyårs afton stäng t Nyårsdagen

Badskum till barnen!

Köksmaskiner, kastruller & mycket mer!

Välk omm en!

Köp parfym, lotion, duschkräm till mamma & pappa!

Hela december & januari hyr vi ut film för endast 10 kr/dygn

ÖPPETTIDER MÅN - FRE LÖRDAG SÖNDAG

9 - 20 9 - 18 12 - 18

Tel: 0961 - 101 11

Öppet: Ge Måndag borttill Fredag en 8.30 snickare - 17.30 Lördag 10.00 - 13.00 i julklapp!

10% rabatt på ord. pris! Kom in så berättar vi mer...

Jeepdunk i plast 20 liter 169:-

Välkomna! 0961-100 40

Ge bort en service i julklapp! Bil & Däckservice Industrivägen 6 Verkstad 0961-615 09

Jourtelefon Bilbärgning 070-510 55 25 10

Arjeplogar’n


Hantverk & Service • Arjeplogs Bil och Elrep Bilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotorreparationer, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmotorer & generatorer, mm. Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson. • Arjeplogs Eltjänst El-installationer, elmaterial. Installation tele- och datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror. Tel 102 40. Drottninggatan 13.

•Hand och fotbehandlingar Manikyr, pedikyr och spa. Nagelförläng­ning, paraffinbad för hand och fot. Nu även Tatuering! Elena Burman. Tel 076-828 63 10. • KULTURFÄRG INTERIÖR & FASAD Byggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och Kulturbeslag Bernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se

• Arjeplogs Plåt & Mekan Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning mindre stål­kon­struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68.

• Långträsk Djurklinik Modern djursjukvård med röntgen & labb. Vi behandlar hundar, katter, hästar och smådjur. Mottagning måndag -fredag 15.00-19.00. Boka tid! Jour dygnet runt! Tel 073-846 75 96 Dr. Andreas Querengässer, Nordanås 1, Arvidsjaur.

• Arjeplog Taxi Helgfri måndag-fredag 6.00-22.00. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning.

• Martins Mek Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service. Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset.

• Callins VVS-service Allt inom VVS. Värmepumpar. Jonas Callin. Tel 613 36. Mobil 070-274 00 23

• Norrlands Rör & el Vi fixar allt inom VVS och el-installationer tex luftvärme-pumpar, bergsvärme. Försäljning av vitvaror, värmepumpar, mm. EL: Tel 070-510 00 59, VVS: Tel 070-645 36 53.

• Dikks Tvätt Vi tvättar och manglar. Mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks­huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28. • Fixar’n & Arjeplogs Bil & Däckservice Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltillbehör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara­tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING! Tel 070-510 55 25. • Flinkfeldts Buss Bussresor av alla de slag. Flygplatstransfers. Även bussgods. Tel 104 25. office@flinkfeldtbuss.se.

• Norrbacka Företagskonsult När du behöver hjälp med företagets ekonomi, bokföring och deklarationer. Tel 296 90. Drottninggatan 8. • SF Rör AB (Stefan Flinkfeldts Rör AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, badrumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55. • Uffe’s Polarbygg Ny- till- och ombyggnad. Vattenskador och reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget! Tel: 220 22 eller 070-250 77 26.

Intresserad av att vara med på sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta 070-256 16 19 Är du med i Arjeplogar’n hittas du när någon behöver tjänster och hantverkare. Arjeplogar’n

11


Arctic Light och barnkören tillsammans i Kyrkan Den norrbottniska kören Arctic Light gav konsert i Arjeplogs kyrka tillsammans med barnkören under Folkhälsodagen den 4 december. Foto: Johan Fjellström

Folkhälsodagen 4 december avslutades i Arjeplogs kyrka med en julkonsert där kören Arctic Light och Maria Hjalmarssons barnkör sjöng tillsammans. En av körmedlemmarna i Arctic Light är Anna Sundström från Arjeplog, som sjungit med dem i ett år nu. Arctic Light är en kör för unga, lovande talanger runt om i norrbotten. En kör att sjunga i men också att utvecklas i. De tränar inte bara sång och musik utan stor vikt läggs också vid framträdandet. – Vi ska tänka som solister även om vi är en kör. Att sjunga handlar mycket om att kunna leverera, säger Anna.

Kören träffas en helg, varannan månad, i Piteå för intensivträning. Därimellan får sångerskorna låtmaterial och ansvarar själva för att träna. Det är hög klass på kören och kraven är höga, det gäller att träna ordentligt så att låtarna sitter. – Men det är så roligt att vara med, det är värt allt jobb jag lägger ner i det här. En sån här chans får man bara en gång, menar Anna. Hon berättar att hennes familj påstår att hon alltid har sjungit. Själv tycker Anna att hon var blyg som barn och att hon aldrig själv förstod att hon kunde sjunga. – Jag var över tjugo innan jag hittade min röst. Innan jag förstod att jag

Anna Sundström från Arjeplog är en av de sjutton medlemmarna i kören Arctic Light. Foto: Johan Fjellström

kan och att jag älskar att sjunga. En stor del i det har Maria Hjalmarsson, hon har verkligen stöttat mig. Kören har ett fullspäckat schema med konserter, bokade långt i förväg. Folkhälsodagen var första gången som Anna sjöng med Arctic Light på hemmaplan. – Det var riktigt roligt att få komma hem och sjunga, det vill jag gärna göra fler gånger, avslutar hon.

HALLÅ DÄR!

Torsdag 8 December kl 18.00 gemensamt fackeltåg från Kyrkan till Medan. Kl 19.00 Möte på Medan med våra Landstingsråd angående Läkarjouren. Kom du också!

Julklappstips! Café

måndag-lördag 06-20 söndag 11-18 Välkommen! torget 1, tel 33 33 99 email: nellys@gmx.com web: www.nellys.nu

12

Presentkort till den som renoverar!

10%

rabatt

Britt-Ingers Hantverk Nattöppet-special

10 %

på allt stickat! Välkommen!

0961-100 40

Storgatan 13 Telefon 070-5218321 Arjeplogar’n


Fritids nya grillkåta invigd

Arjeplogs församling Torsdag den 8 december

Samling utanför Arjeplogs Kyrka 18.00 Alla goda krafter ställer upp för att protestera mot landstingets neddragningar! Gemensam marsch mot medborgarhuset, för möte med landstingspolitikerna 19.00

Nu är den på plats den efterlängtade grillkåtan på Öberga Fritids. Det är de så kallade LONA pengarna som har gjort det möjligt att köpa in kåtan, LONA står för, LOkalt NAturvårdsprojekt. Fritids ser nu stora möjligheter att utveckla sitt redan tidigare påbörjade arbete kring natur och kultur i Arjeplog.

Söndag 11 december

Gudstjänst Arjeplogs Kyrka 11.00

Predikan av Katarina Österholm, Niklas Westling

Tisdag 13 december

Tisdagsträffens grötlunch 12.00 OBS tiden! Kyrkströmsgården

Tanken är att kåtan inte bara ska användas till matlagning, grillning och trevlig samvaro utan också förbättra Fritids möjligheter till utevistelse och utepedagogik. Tillsammans med barnen på fritids och förskolan invigdes kåtan under stort pompa och ståt. Det provlagades också mat då det serverades kebab och korv till hungriga barn och pedagoger.

Sparbanken uppmärksammar Ingelas viktiga arbete

Luciafirande Arjeplogs Kyrka 18.00

Mariakören & Barnkören, Kristina Flinkfeldt

Luciafirande Slagnäs Kyrka 18.00

Skolans Lucia, Servering, Anders Mattson

Torsdag 15 december

Katolsk Mässa Arjeplogs Kyrka 18.00 Fr Gene Dyer Erik Hägglöv, Sparbanken Nord, delar ut pris till Ingela Bergman. Foto: Johan Fjellström

Erik Hägglöv, vd för Sparbanken Nord, fanns på plats i Arjeplogs kyrka under avslutningen av Folkhälsodagen för att uppmärksamma Ingela Bergman på Silvermuseet. Sparbanken Nord ville bekräfta Ingelas betydelse för Silvermuseet, kommunen och för regionen. Visa uppskattning för hennes långvariga och förtjänstfulla arbete. – Framtidsbanken ser forskning som en viktig del i framtida utveckling för regionen, Ingela har en stor del i det, säger Kjell-Åke Nilsson, Sparbanken Nord, Piteå.

Arjeplogar’n

Söndag 18 december

Högmässa Arjeplogs Kyrka 11.00 Kristina Flinkfeldt

Julkonsert Slagnäs Kyrka 15.00

Moskosel och Slagnäs kyrkokörer, Kristina Flinkfeldt.

Böcker o skivor till försäljning i Arjeplogs Kyrka, öppet 8-16 varje dag

Varmt Välkomna! 13


Level 1 filmade i Arjeplog

Level 1 teamet. Fr v. filmaren Kyle Decker, Denver, Colorado, fotografen Tim Lloyd, Chester, England, skidåkarna Will Wesson, Salt Lake City, USA, Niklas Eriksson, Åre och Sig Tveit från Voss i Norge. Här är de bakom ’sjukan’ i Arjeplog.

Level 1 har besökt Arjeplog. Det är ett gäng unga, levnadsglada människor med utförsåkning som sitt största intresse. De åker runt i världen för att filma och fota. De filmar i såväl typisk natur med pudersnö, backar och berg som i miljöer som förknippas mer med skateboardåkning än med skidåkning. Gärna inne i städer och samhällen. De producerar film och bilder dels för Level 1’s egen räkning men även till andra, exempelvis magazin, hemsidor och reklamföretag med intresse av skidåkning. Teamet är också sponsrade av olika märken och passar under sin resor på att testa skidor, tillbehör och kläder. De berättar att de kört från Åre. Ursprungsplanen hade varit att åka till Stockholm och filma där. Men eftersom där inte fanns någon snö tvingades de ändra sina planer. Genom att via webkameror på internet leta orter med snö hade de bestämt sig för att åka till Arjeplog. – Det är så läckert i Sverige, vi har varit här bakom ’Sjukan’ hela dagen och åkt och folk har öppnat fönstret och ropat positiva saker till oss. Skulle vi ha åkt så här i USA skulle vi ha blivit bortkörda på en gång. Där är alla livrädda för att vi ska stämma dem om vi ramlar och gör oss illa, berättar Will Wesson, en av skidåkarna i Level 1 teamet.

Level 1 teamet kom närmast från Ryssland och Åre, innan de kom till Arjeplog för att filma skidåkning.

14

Lindas första tävling Till helgen ska Linda Öhlund åka till Skellefteå och tävla i diplomboxning. Hon skriver historia, eftersom hon kommer att bli den första kvinnan från Arjeplog som tävlat i boxning.

Linda Öhlund, 16 år, har tränat boxning i drygt ett år nu. Till helgen ska hon som första tjej från Arjeplog åka till Skellefteå och tävla i boxning. Hon berättar att hon har följt med och tittat men aldrig tävlat tidigare. På den klassiska sportfrågan, om hur det känns, svarar hon. – Kul men väldigt nervöst. Linda har som målsättning att göra sitt allra bästa. – Så får vi se om det räcker för att få diplom. Unga boxare får inte tävla ”på riktigt” de tävlar istället i något som kallas diplomboxning. En match i tre ronder där domaren bedömer boxarens teknik och uppförande i ringen. Hårda träffar är inte tillåtna. Boxarna ska istället boxas mjukt och tekniskt, visa upp sina färdigheter men även anpassa sig efter motståndarens förmåga. Boxarens färdigheter betygsätts, 27 poäng eller mer innebär godkänt och boxaren tilldelas då ett diplom.

Linda Öhlund har en hel del att lära om boxning av pappa Niclas Öhlund.

Det är förstås pappa, mästerboxaren Niclas Öhlund, som inspirerat Linda till att börja med boxning. Det har pratats mycket boxning hemma och när Arjeplogs kampsportförening startade sin verksamhet ville hon ta reda på vad det handlade om. Hon gillade det hon såg. – Boxning är en rolig sport. Man får träna mycket styrka, kondition och inte minst koordination säger Linda. Inför tävlingen har hon rotat i en påse med Boxningsklubbens gamla shorts, från den tid när det begav sig för frontfigurerna pappa Niclas och Gunnar Grundström. – Ja, jag tänkte tävla i pappas gamla shorts som han hade 85 när han blev norrlandsmästare men de var alldeles för små, skrattar hon. Förutom Linda Öhlund ska även Davi Rodrigues och den lovande talangen Tobias Westling boxas i Skellefteå. Även de går matcher i diplomboxning. För Davi är det hans första tävling, Tobias tävlar för andra gången.

Arjeplogar’n


Privata Affärer

Föreningsrutan

• Vänner är som stjärnor

! Obsatum d t Nyt

Välkomna till Lucia-show i ridhuset!

Man ser dem inte alltid men man vet att de finns! Ann-Mari

• Ett stort tack för varmt deltagande i vår sorg efter Tage Lestander. Tack också till personalen på Arjeplogs Vårdcentral Gerd, Ann, Stina & Sven med familjer

Fart, fläkt & fikaförsäljning utlovas! Inträde: 40:- för de stora 20:- för de små

Föreningsnytt! • Är du pensionär, deltidsarbetande, deltidsstuderande eller liknande? Kan du tänka dig att arbeta någon timme morgon och eftermiddag på Arjeplogs Ridklubb? Då är du välkommen att kontakta Sten-Åke Nilsson, 070-344 49 41 eller Laila L. Sundström, 070-669 33 30 för information om arbetsuppgifter, lön etc.

En ”God jul & Gott nytt år” hälsning kostar endast 280 kr plus moms. Boka redan nu!

Söndag 11/12 kl 18.00

www.arjeplogarn.se

Nästa Arjeplogar’n kommer ut OBS! onsdag 21 december inför jul och nyår. Manusstopp tisdag 14 december Tel 070-256 16 19 • 070-280 29 79 Storgatan 12. jennyolotta@gmail.com

Slangen - en serie av Anders Marklund

Arjeplogar’n

15


Joakim har Jonas Rönnqvist som sin stora idol Joakim Lindberg har flyttat tillbaka till Arjeplog igen. Det var jobbet som ekonomichef på Hotell Silverhatten som fick honom att återvända. – Det är ju en trend att folk flyttar hem när de börjar bli lite äldre, skrattar han. Joakim är utbildad ekonom, han har gått civilekonomlinjen på Umeå Universitet. Han har också läst en hel del juridik, vilket visat sig vara mycket användbart som ekonom. Under många år har han arbetat på revisionsbyrå. – Arbetet som ekonom passar mig eftersom jag gillar allt som har med siffror att göra, säger han. Han trivs även med sitt nya jobb på Silverhatten, där han varit sedan i slutet på Augusti. – Det är en intressant arbetsplats där det händer mycket. Jobbet som ekonomichef är omväxlande och han trivs med sina arbetskamrater, av vilka många är jämnåriga. På de revisionsbyråer han har arbetat på har han nästan alltid varit yngst. En annan fördel med att arbeta på Silverhatten är att han får vara involverad i nutiden. – Som revisor handlar allt om dåtid, det som redan har hänt. Nu får jag ta del av det som händer här och nu och det som ska hända, vilket är jätte spännande. När Joakim var färdig med sin utbildning kryllade det av civilekonomer, det var därför svårt att få jobb. Han gick arbetslös, jobbade ett tag som säljare, både telefonsäljare och dammsugarfösäljare. Under tiden sökte han alla jobb han bara kunde hitta, kors och tvärs över Sverige. Det var så han fick sitt första arbete som ekonom, i Göteborg. Han tog sitt pick och pack och flyttade dit som ett sätt att få branscherfarenhet. Men han trivdes inte riktigt. – Visst var det kul att bo i Göteborg, men det är fruktansvärt långt hem till Arjeplog. Dessutom har göteborgare ingen riktig relation till oss norrlänningar. Ett kul minne från tiden i Göteborg är den arjeplogsfest som bland annat Helena Munther och Anna Lena Forsman arrangerade. En rolig och annorlunda fest med en massa arjeplogare boende i Göteborg. Arjeplogare som i vanliga fall inte umgicks med varandra. – Det var en riktigt, riktigt rolig fest. Joakim säger att det känns bra att ha flyttat hem. Han gillar att fiska och även om han inte är någon fiskefanatiker, så hoppas han att han ska få tid att njuta av alla fina fiskevatten

Joakim Lindberg är född 1973. Hans föräldrar är mamma Eva Lindberg, extrapappan Birger Lindberg och pappa Rickard Lestander. ”Jocke” har fått jobb på Silverhatten och flyttat tillbaka till Arjeplog. De senaste åren har han bott i Piteå.

runt om i kommunen. Han är en sådan person som vill att det ska hända något hela tiden, trolling är därför inte riktigt hans grej. Han föredrar att fiska med kastspö. Att ta sig till Bjäkas och kasta några timmar är ett helt okej fiskeäventyr för honom. Han har också funderat på att skaffa sig en hund. Någon gång i framtiden, när han får mer tid över. Han vet redan vad det ska vara för hund. – Japp, jag ska ha en strävhårig tax. Jag kommer från en taxfamilj. Vi har haft flera taxar och morfar hade också tax. Det är fina hundar, så en tax ska jag ha. Ishockey är ett annat av Joakims stora intressen. Han har själv spelat både hockey i Laisvall och innebandy i Argentum. Så det är ett intresse som han haft sedan han var liten. Favoriterna är utan tvekan Luleå Hockey och har han tid och möjlighet åker han gärna och tittar på deras matcher. – Jonas Rönnqvist är som min idol, han är en sådan tränare som tänker utanför boxen och det gillar jag.

Sista Arjeplogar’n för 2011 Utgivning onsdag 21 december inför Jul & Nyår, Manusstopp onsdag 14 december Välkommen med din Annons! jennyolotta@gmail.com , Jenny 070 - 256 16 19, Lotta 070 - 280 29 79

Arjeplogar'n 12-2011  

A local newspaper with adds and articles