Issuu on Google+

JENNIFER NAM PORTFOLIO 2012-2016


JENNIFER NAM SEUNG WON

NAM

PROFILE

PERSONAL Seung Won Nam Name 02 January 1993 Date of Birth South Korean Nationality Korean (Native) Languages English (Fluent) Mandarin (Intermediate) CONTACT Email Mobile Skype Address

jennifernam93@gmail.com (+852) 9450 8380 jennnammm 42 Keppel Bay Drive 42C #03-106 Caribbean at Keppel Bay, Singapore 098656

REFERENCES *

*

Olivier Ottevaere Assistant Professor, HKU E: o.ottevaere@googlemail.com T: +852 9011 9407 Thomas Tsang Associate Professor, HKU E: howtsang@hku.hk T: +852 6903 1775

MISC. ACTIVITIES Bi-City Biennale of Urbanism/ Architecture 2015 Representative Menis Arquitectos' Hatching Models RITMO Dance Team Dancer and choreographer of the HKUKSA Korean Dance Team Institute of Light Finders Photographer and teacher assistant at Children's Camp AA Shanghai Summer School Participant of <Urban Formation> Workshop

Born in Seoul, raised in Florida and Singapore and currently working in Hong Kong. Being an international student for most of my life, I was exposed to new and fascinating environments, culture and people. One thing which remained constant in me - creativity continuiously expanded through my experiences and broadened perspectives. I love making things, and visual communication is my strength. I am always in search of inspiration to make a difference. After pursuing the field of architecture, I was able to design in a bigger scale and think in a wider scope. To create moments and spaces which can make a positive influence to the people and built environment is what pushes me forward to become a better architect and designer. EDUCATION 2012-2016 The University of Hong Kong / Hong Kong BA (Arch. Stud) / Second Class Honors (Division One) 2008-2012 Korea International School / South Korea High School / First Class Honors WORK EXPERIENCE 09.2016–present Ronald Lu & Partners / Hong Kong Architectural Assistant 05.2015–08.2015 Menis Arquitectos / Tenerife, Spain Summer Intern 05.2014–08.2014 YEZU Architecture & Planning / South Korea Summer Intern 01.2014–05.2014 Dehow Projects / Hong Kong Student Research Assistant ACADEMIC ACTIVITIES Shanghai Summer Workshop Urban Residual Space / HKUSSC Future development strategy for the Hongkou Planning Bureau Career Discovery in Architecture / HKU Faculty of Architecture Teacher assistant for secondary school students FoA Study Trip to Italy / HKU Faculty of Architecture Selected participant to study Carlo Scarpa's works in northern Italy Degree Show / HKU Department of Architecture Selected final year project


CONTENTS 01

STITCHING WALLS

02

HABITABLE FACADE

03

PANORAMA LIBRARY

04

GROUND POROSITY

selected works 2012-2016


STITCHING WALLS Spring 2016 Architecture Design Studio 6: Wall Building Location: Marina Bay, Singapore Program: Mixed use housing (50,000 sqm) Instructor: Olivier Ottevaere

01

URBAN ISLANDS

Located in downtown Singapore, the site is a cluster of residual plots of land created by the East Coast Parkway flyover crossing Marina Bay. With city and waterfront on both sides, these urban islands are to be inserted with new habitable structures fully integrated with the existing infrastructure and in dialogue with the flow of traffic. The area of focus in my designated site (in red) was the centermost part of the overall site area, which consists of a triangular plot created by three overlapping roads. This part of the site was fascinating for its energy generated by the movement on the roads on different heights, yet could improve accessibility and connectivity on the ground level.

AREA 43,180 sqm

ROAD HIEARCHY

LIVE-WORK PROPORTION

70%

30%

PRIMITIVE CONDITION

LIVING (1250 SQM PER LEVEL) WORKING (630 SQM PER LEVEL)


3M ~ M 24

THE TWO WALLS A B C

6M ~

M 24

24 M

TERRACING

TWO-SIDED TERRACING

ONE-SIDED TERRACING

THICKNESS VARIATION I

INVERTED

PLAN

12M WIDTH

3M

~

The concept began with two walls - as an offset of the arc of the existing highway and extrusion based on the proportion of 70% living and 30% working programs.

M

SECTION

24

M

M 24

24

range 12-30 m

range 6-30 m

range 16-24 m

12 M M

24 M

M

M

24

18

~

~

M M

12

DEC 21 (9 - 10AM)

12

12

JUN 21 (9 - 10AM)

M

18

M

~

24

~

~

M 12

6M

IN SITE

~

~

~

SOLAR ANALYSIS

6M

M 12

3M range 6-24 m

~ M

18 MASSING ARTICULATIONS


IN-BETWEEN THE WALLS: BRIDGE INSERTION As a means of connection and a potential space for programs, series 3M of bridges have been inserted into the two walls. The bridges are the extended slabs which overhang around 30 meters across the highway, supported by structures in XYZ directions. The slabs (X) are held by the sheer wall columns on two opposite ends (Y), and the trusses aligned to the angle of the bridges are extended from the columns (Z). The bridges can further varied through the different bridge types by ranging 3 to 5 metre in width. At moments where bridges pierce through the wall, the slabs would extend outward to create extended balcony space, indicating the protruding bridges protrude from the facade. 20

3M

8M

-42

1.1M

20

2.9M

-22

1.4M

3M

20

-24

SECTIONAL TEST MODELS (1:200)

STRUCTURAL INTEGRATION Shear wall columns

Trusses/Wall enclosure

Floor slabs

CROSS CONDITION I

ORIGINAL BRIDGE CONDITION (3M)

Side extension

Width extension (5M)

Cross condition II

Cross condition III 1:100 SECTIONAL MODEL


1:500 MODEL IN SITE

1:500 MASSING MODEL STUDIES


01

03

15/F PLAN

02

04

14/F PLAN

PLANS 1:1000 (right) LIVING EXTENDED LIVING WORKING EXTENDED WORKING SEMI-PRIVATE ZONE COMMUNAL ZONE

10/F PLAN


+81.50M

19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9

+38.25M HIGHWAY

BRIDGE ORGANIZATION IN 1:100 SECTIONAL MODEL

EXTENDED LIVING EXTENDED WORKING SEMI-PRIVATE ZONE COMMUNAL ZONE

01

03

02

04

EXTENDED UNIT TYPES (INDICATED IN PLAN)


BUILDING INTEGRATION

STRUCTURAL SYSTEM a. Structural core b.Elevator equipment c. Reinforced concrete wall d. Cast in-situ concrete shear wall e. Drywall assembly f. Cast in-situ concrete slab g. Structural truss

The primary structural make-up of the building is the shear wall column system placed in different orientations in two rows. These columns, which sit on concrete pile foundation, also support the cast in-place concrete slabs. The electrical/mechanical service zones are located horizontally (underneath the concrete slabs as drop ceiilng) and vertically (inside the sheer wall columns). Enclosure on both sides are contrasting, as one side has easily operable windows, while the other is enclosed with a cladding wall with acoustical panels.

INTERIOR h. Non-structural partition walls i. Galvanized water pipes j. Electric wire duct k. Galvanized air vents l. Suspended acoustic tile ceiling m. Interior staircase

a

FACADE / ENVELOPE n. Window assembly o. Sliding balcony partitions p. Folding glass panels q. Reinforced concrete parapet r. Mechanical deck s. Railing t. Corridor u. Sound insulation board v. Sound reflection parapet

b

c

FOUNDATION w. Ground conrete slab x. Vapor barrier y. Waterproof/protective board z. Concrete pile foundation

o

v

t h u

e i

j

q f

d

n

r

s

k

g l p

m

2/F

1/F x

w

y

LIVING (OUTER) BEDROOM

z

LIVING ROOM BALCONY SERVICES (INNER) BATHROOM KITCHEN/DINING


HABITABLE FACADE Fall 2015 Architecture Design Studio 5: Housing Prototype Program: Housing Precedent: Unite dâ&#x20AC;&#x2122; Habitation Instructor: Olivier Ottevaere

02

COMPONENTS OF THE UNITĂ&#x2030; FACADE

ENVIRONMENTAL FACADE

With 330 dwellings of 23 different types the block is 165m long, 21m deep, and 72m high. Unite is a seminal housing precedent with a comprehensive integration of Le Corbusier's five points. One of the point is the free facade, comprised of concrete brise-soleil system (sun blocker). As a cover, the building envelope articulates the interlocking units as living area and bedrooms are differentiated. The facade were to be designed for better sun shading device by adjusting its original conditions, and to be challenged as an organization of living units.


OUTSIDE: FACADE AS A CAGE

Assuming that the entire building is comprised of cage-like facade, elements like the pilotis on the ground level and rooftop programs are eliminated as the facade is fully extended. This primitive facade is in a regular spacing and depth in an orthogonal direction. Each opening indicates each unit. The sun exposure, in consequence, is also identical in each facade. 3 Design Parameters: - SPACING - DEPTH - ORIENTATION

III.

II.

TW O-

ZIG

ZA G

PO

INT

RA

DIA TIO

N

I. H

OT CO R

NE

R

OR IGI NA LF RA ME WO RK

​ Zigzag arrangement balances the openings in the east and west elevation. Central area has wider openings by densifying the horizontal lines towards the edges

​ Tw o p o i n t s a r e s e t o n opposite sides and radiating lines are projected based on bay spacing. Gradual transition of angle creates evenly distributed mirrored condition. North side is s l i g ht l y m o re de ns e to prevent cold wind

24

OUTSIDE-IN: FACADE AS UNIT ORGANIZER 24

​ The lines orient towards a single point where sun exposure is at the highest i n t h e y e a r. C h a n g e s from extreme density at one corner to gradual widening towards the opposite corner. Higher private units receive more sunlight; lower communal units receive less

24

VO ID FO RM AT ION 20

%V OID

VO ID

INT

RO D

1

2

3

UC

VO ID

EX

TR

AN

SIT

TIO

ION

NO

TEN

FS

SIO

N&

LO P

OV E

RLA

UNIT INSERTION

When the units were adjusted as an extrusion from the sun-blocking facade, its unit size and orientation were much too extreme for any kind of habitable environment. The facade were to be requestioned according to the arrangement of the units.

E

VO ID

MA

SSI

NG

P


3 CONDITIONS: AXONOMETRIC SECTION

A. Units in the upper void are short triplexes or duplexes to receive sunlight from above. The orientation is differentiated on each side to avoid privacy concerns and respond to the sun direction. They are accessed by narrow interior streets connected by the lift core on each side. B. Units are simplexes fully extended from one wall to the other. It closely resembles the original condition of the Unite with no orientation. They are accessed by the outer corridor along the facade. C. The units in the lower void are located near the slope with less sunlight and space. The units only face the outside and include semipublic space on the slope, accessed by series of ramps.

STRUCTURAL FRAMEWORK

UNIT DISTRIBUTION TRIPLEX

COMMUNAL

DUPLEX

CIRCULATION (Lift & Bridges)

SIMPLEX

AXONOMETRIC SECTION (1:50)


UNIT TYPES

SUNLIGHT INTAKE & PROGRAM ORGANIZATION

LIVING SPACES SERVICES TRIPLEX A

TOP VOID UNITS duplex and triplex in orientation

2/F

1/F

3/F

SIMPLEX B

1/F

SOLID CONDITION UNITS simplexes without orientation DUPLEX C

BOTTOM VOID UNITS duplex and triplex in orientation

1:50 SECTIONAL MODEL

1/F

2/F

TOP VOID PERSPECTIVE


PANORAMA LIBRARY Spring 2015 Architecture Design Studio 4: Urban Architecture Location: Hong Kou, Shanghai Program: Library (5,000 sqm) Instructor: Anderson Lee

03 LONGITUDINAL SECTION A-A'

CROSS SECTION B-B'

Three-sided Multi-angular

Round Right Angle

Three-sided

Round

SITE: CORNER CONTEXT STUDIES

Main Entrance

Main Entrance

Main Entrance

Main Entrance

4m

THREE CORNER CONDITIONS

1m

1.5m

The site is the Hongkou district of shanghai, #2. Local Restaurant the main road with traffic undergoing - Faces three other corners nearbyinto currently a transformation idth of the sidewalk increases as one - The width of the sidewalk increases as one turns - Street lamp is right in front of the window a cultural creative industry called Shanghai ght in the sign but has a street lamp - People walk on the periphery as the side walk is 5 meters too narrow to walk on Music Valley, covering an area of 281,000 sqm. The triangular plot of land (in three different angles) is surrounded by an incredibly diverse site conditions, from the new highrise apartments, and offices to traditional Shikumen houses and cultural spaces. Through the investigation of different corner programs and activities at the site surroundings, this community library is designed to emcompass the diversity of people, activity and views in all directions. Community Center

2.5m

1m

1.5m

1.7m 2.2m

1.5m

1m

3m

RIGHT ANGLE: SNH48 Theater #1. Community Center #3 SNH48 - Faces Theater the main road with traffic Corner Typology

1.5m

1.5m

THREE SIDED: Restaurant #2. Local Restaurant - Faces three other corners nearby #3 Internet House one - The width of the sidewalk increases as one

- The width of the sidewalk increases as turns - Faces three other corners nearby - Located- underneath rise apartment, turnsconnects to the or extrudes out Street lamp aismedium right in front of the window - The entrance faces the-river on walk the left - No light in the sign but has a street lamp People on the periphery as the side walk is to the narrow street - The entrance is hidden ononthe side and each within 5 meters too narrow to walk - Two street lamps are on both sides angle consist of windows or advertisements - The side walk is spacious - Street lamp is within 5 meters

EXISTING SITE CROSS SECTION

PENINSULAR BAY SHAJING PORT

RUIJIAYUAN APT.

SANJIAODI ART PARK (SITE)

1m

4m

Environment

1.7m

Local Inhabitation

2.5m

Main Entrance

Main Entrance

SNH48 THEATER

SHIKUMEN

#3 S

- Faces - The en to the n - Two st


SPATIAL MOMENT I: VISUAL DISTORTION The second part of the process was to create a 'moment' as a spatial concept of the library. I was first interested in a long tubular spaces which gradually chances in height and width, which can create visual distoration and spatial variation. Then, the precedent study on SANAA's Rolex Learning Center inspired me to incorporate transparent tubes of light in the building. By creating long slits of openings in the facade, it created alternating views, as well as served as a means of categorizing the books.

1:50 CONCEPT MODEL

1:100 STUDY MODELS

SPATIAL MOMENT II:ALTERNATING VIEW

BOOKSHELF BETWEEN THE WINDOWS

WINDOW BETWEEN THE BOOKSHELVES


12 11

1:500

1

13

14

15

18

16

1/F PLAN 1 Main Entrance 7 Back Entrance 11 Staff Meeting Room 12 Staff Balcony 13 Chief Librarian 14 Supporting Staff 15 Staff Washroom 16 Information Desk 17 1/F Washroom 18 Reading Ramp 1/F to 2/F

7

17

21

22

7

2/F PLAN 18

1:200

7 Back Entrance 18 Reading Ramp 1/F to 2/F 19 2/F Washroom 20 Binding Room 21 Purchase Office

19

C A B 22

23

A' 24

25

3/F - 4/F PLAN

1:100

27

22 Reading Ramp 2/F to 3/F 23 Main Reading Area 24 Cataloging Room 25 Duplicating Room 26 3/F Washroom 27 Reading Ramp 3/F to 4/F

26

B'

C'


7

NORTHEAST ELEVATION

SOUTHEAST ELEVATION

The library is comprised of series of ramps from the entrane to the 4th floor. Along the uninterrupted journey, the reader can enjoy the consistently framed view of the outside in between the books. 1:100 FINAL MODEL PERSPECTIVE

SOUTHWEST ELEVATION


GROUND POROSITY Fall 2014 Architecture Design Studio 3: Architectural Urbanism Location: To Kwa Wan, Hong Kong Program: Mixed use program Instructor: Joshua Bolchover

04 “‫ اديعب بهذت‬، ‫”!جاعزإلا مدع‬ “Shouted a woman with a crying baby

“I’m not free for any interviews, I have to head out soon.”

Middle aged woman

*No answer*

“I was here ever since it was built.” *It’s none of their business, why are they asking questions?!* Old man playing Mahjong

“I don’t really know my neighbours, because they constantly move in and out....They increase the rent every year... I currently pay $6000 per month.” Mother with two children from Mainland China

“...Well, for financial reasons... Tell them to redevelop this place!” Old couple with a grand-daughter

*Loud TV sounds*

SUBDIVIDED COMMUNITY

The twelve mid-rise residential blocks in To Kwa Wan, Kowloon has been built in the 1970s to mitigate housing shortage by the government. Due to the rise of the rental price from new housing in the periphery, the area experienced drastic polarization of wealth. A number of low-income locals or ethnic minorities moved into the building and formed informal settlements and subdivided units, mostly for a temporary stay. In order to bring a sense of community and natural interaction to this complex area with minimum intervention of the original structure, the shared urban space is needed, where existing columns and staircases serves as guidelines for intervention. The ground floor is tackled as it can potentially serve as a highly accessible common ground for all the inhabitants and visitors.

LEVEL OF INSECURITY: LAYERING OF DOORS/ WINDOWS


POROSITY STAGES

i

ii

iii

2

1. Existing elements i. Residential Blocks ii. Structural Columns iii. Staircase 2. Intervention

GROUND PERSPECTIVE, LINE DRAWING COLLAGE


PUBLIC LIBRARY

1:100 BLOCK MASSING MODELS

SOCIAL ORGANIZATION

CHILDCARE CENTER


Shops & Restauants

ilion

Open Pav

Arts & Cultural Spaces

Goods tional Interna rmarket Supe

Used Music ing

Train tional

Canteen

Goods

Shop

Voca

e

re Centr

Childca

ntre

ilion

Open Pav

ge Ce

Langua

nization l Orga e Socia fic Main Of

Cafe

Goods ational Intern rmarket Supe

nter

ition Ce

eater

Mini Th

Exhib

kshop

Used

n Wor

Desig Cooking

Music

Class

Canteen

rary & Public Lib tion na Book Do

Cafe

nization l Orga e Socia fic Main Of

ing l Train

na

Vocatio

re

re Cent

Childca

nter

ition Ce

eater

Mini Th

Exhib

kshop

Goods

Shop

ntre

ge Ce

Langua

BLOCK PROGRAM TYPES

Social Centers

n Wor

Desig Cooking

Shops & Restauants

Class

vilion Open Pa

rary & Public Lib tion na Book Do

Arts & Cultural Spaces

l Goods ationa Intern ermarket Sup

ds Shop Goo Used ization l Organ Socia ain Office M

Cafe Music

tre ge Cen Langua

tre re Cen Childca

kshop n Wor Desig

r ente ition C Exhib

IMPROVE RENDERING

GROUND PERSPECTIVE, RENERED COLLAGE


JN_MArch Portfolio_2017