Page 1

YUNQIAN ZHAN Landscape Architecture Portfolio 2018


This portfolio showcases the undergraduate works and the projects which I participated during my working tine after I graduated from Environment Art Design Department of Hubei Institute of Fine Art.


Projects

2012-2017 NANSHANLI COMMUNITY Landscape Design & Installation

03 - 08

WUHAN UNIVERSITY Landscape Path Design Concept

09 - 10

JAMES JACKSON MUSEUM Maintenance and Redesign - Graduation Project

11 - 13

DESIGN EXPLORATIONS Sign Design

14 - 15

UNDERGRADUATE WORKS Practice and Homework

16 - 17


COMMUNITY 01 NANSHANLI Landscape Design & Installation

N

This project is located at the intersection of Panlong Avenue and Jiabao Mountain Road, Huangpi District, Hubei Province. The architectural design of this district has been completed. The following pictures show that the architectural style is British. Nanshan community's landscape design style is English Gardens in order to make the landscape and architectural style consistent. In this project, I participated in the landscape master plan design. I am responsible for the landscape construction drawing of area B and the layout of the commercial district design.

JIABAO MOUNT

Project Aerial View

Villa Area

Apartment Area


O TAIN

HUBEI CHINA

PANLONG ROAD

FU RIVER

WUHAN

YANGTZE RIVER -03-


DESIGN CONCEPT Residential buildings are divided into villas, houses and apartments. This landscape design is inspired from Chatsworth House and Hampton Court, which combines formal landscape with classical natural landscape as design concept.

Luxury Villa

The planning of landscape in the community will start from entrances, walking axis and clubhouse areas. Landscape facilities such as sculptures and fountains are placed at the entrance and along the walking axis. In the club house area, natural lakes and forest will be preserved.

Entertainment Garden

Clubhouse House

Entrance/Exit Walking Landscape Axis

Landscape Sculpture Analysis

Landscape


Nanshanli Community Main Landscape Axis

E.V.A in the Community

Secondary Landscape Axis

Surface Parking Vehicular Access

Main Landscape Node

Sidewalk

Secondary Landscape Node

Entrance and Exit for Vehicle Entrance and Exit for People Entrance and Exit of the Garage

Node Analysis

Traffic System Analysis -04-


DESIGN PROCESS Clubhouse Plan

Southern Section Plan

We set up a fountain on the lawn between the south gate and the clubhouse. The lake, fountain, and the square behind the clubhouse are linked together to creat a sense of symmetry and bring residents visual harmony and beauty.

Public squares are set up along the axis and landscape nodes. The publ can be used as a playground for ch features and sculptures are arrange entrance and the small square.

Clubhouse Section

2 4 7 9

Overview Sketch

5

11

2

15

14


Nanshanli Community 1 Great Lawn

N

9

landscape lic garden hildren. Water ed at the main

2 Water Feature & Planting 3 Logo Wall 4 Clubhouse 5 Terrace Planting

15

6 Shade Pavilion

3

7 Fitness Trails 8 Planting

14

1

9 Surface Parking

4 10

6 6

9

7

13

8

Master Plan

10

Pedestrian Plaza

11

Flower Pool

12

Landscape Horticulture

13

Artificial Pond

14

Paved Pathway

15

Sculptural Water Feature

12

-05-


Landscape Rendering of Area A


Nanshanli Community 1 Logo Wall 2 The Layout of Commercial Street 3 Outdoor Square 4 Sculptural Water Feature

2

1 2 3 4

Master Plan

Details of Area A -06-


Landscape Rendering of Area B


Nanshanli Community 1

Paved Pathway

2

Water Feature & Planting

3

Villa Courtyard

4

Trellis

2

4 1 3

Master Plan

Details of Area B -07-


Landscape Rendering of Area C


Nanshanli Community

1 Water Feature & Planting 2 Water Feature 3 Stone Paved 4 Terraced Planting 5 Sculptural Water Feature

3

1

4

2

5

Master Plan

Details of Area C -08-


UNIVERSITY 02 WUHAN Landscape Path Design Concept This path is located in Wuhan University, Luojia mountain. After inspection we found that the lighting, drainage, railings, retaining walls, pavement, trees, and other landscape facilities need to be repaired. This path lacks landscape planning and some relevant landscape facilities. We decided to keep the original style of the path. Landscape stone are planed to be placed at the entrance in order to strengthen the guide system. The floor lamp are planed to be added on the one side of the stairs because the street lights are broken and planned to be removed. The resting platform and relevant facilities are planed to built in the middle of stairs, so the pedestrians can take a rest while using the stairs. The retaining wall are planed to be repaired. There are seats for pedestrians to rest in the west side. The staircase handrails will become more secure after repairing. I am responsible for the hand-drawing concept of perspective of the main entrance, middle path and west side.

Main Entrance

Middle Section

Middle Path

West Side


Wuhan University

Hand - Drawing Concept - Perspective of the Main Entrance -09-


Wuhan University

Hand - Drawing Concept - Perspective of the Middle Path


Wuhan University

Hand - Drawing Concept - Perspective of the West Side -10-


JACKSON MUSEUM 03 JAMES Maintenance and Redesign - Graduation Project James Jackson gym was founded in 1919 to honor the dean of the former Cultural Institute. James Jackson gym is one of the earliest modern indoor stadiums in China. The building is located in Wuhan's famous Cultural Street. Cultural and artistic activities are often held in the surroundings. This 100-year-old building will have some new functions through remodel. For axample, being used as a museum or a small exhibition hall. James Jackson gym can also be used as a place to receive foreign guests because of its unique appearance of Chinese and Western architectual style. This project is mainly to repair the facade of the building and redesign the interior space. I am responsible for the interior design of second floor and part of first floor which include office room and meeting room.

Previous Look

Front View

Architectural Appearance


James Jackson Museum

JAMES JACKSON MUSEUM

DEPARTMENT OF LITERATURE

CHAPEL

Aerial View of the Project and Surroundings Historic Buildings -11-


SITUATION ANALYSIS Architectural Appearance

Second Floor Original Plan

N

N

This building have unique appearance with red brick walls and is combined with western style chimmney and traditional Chinese style roof.

First Floor Original Plan

Investigation There are some damages on building facade. The roof is in danger of collapsing due to the decay of wooden truss. The wooden floor were eroded by rain due to the damage on the roof, resulting in decay and breakage.

The first floor is sports equipment storage and physical education room.

The ceiling height of second floor is more than 4 meters. On the north and south area were used for viewing and directing the sports events.

Covered Area

975 m²

Building Width 28.76 m

Building Height

14.9 m

Building Depth 16.86 m


James Jackson Museum Red Brick Wall

1

Chimney 2

3

Roof

Aerial View of the Building -12-


INTERIOR PLANNING 1 New Function of First Floor The first floor was originally a storage room. After the renovation, the original structural features such as the interior walls, floors a n d ro o f s w i l l b e r e t a i n e d . According to different functions, such as exhibition room, office, and reception area, new facilities will be added.

2 New Function of Second Floor The spacious interior space in second floor can be used flexible as a small exhibition space, fashion publishing center, contemporary ar t m useum or small moder n theater.

3 2

First Floor Plan 1 4

Concept Idea

3 New Added Exhibition Boards T h e b o a r d s c a n ro t a t e 3 6 0 degrees and connect together to form a wall, which can increasing the utilization of the space. The board can be hidden in the storage cabinet when it is not used.

Second Floor Plan 4 Decorative Wall


James Jackson Museum

Reception Room

Office 1

Office 2 Second Floor

Meeting Room

Director's Office

Office 3

Salon

Designing Room

Interior Decoration Photos (After Renovation)

First Floor

-13-


EXPLORATIONS 04 DESIGN Sign Design This project is the interior design of The Inpatient Department of Xiangyang Dongfeng Hospital. I am responsible for the sign design. The Inpatient Department are divided into ordinary ward floor and children's ward floor. The main colors are blue and green. The numbers represent the floors and can be seen clearly when people are out of the elevator.

Second Floor Sign Design

Perspective of Second Floor

Perspective of Elevator Entrance


Sign Design

Perspective of Nurse Station

-14-


Sign Design

Perspective of Children's Ward Area


Sign Design

Perspective of Ordinary Ward Area

-15-


WORKS 05 UNDERGRADUATE Practice and Homework

The inspiration of the model came from the shape of broken mirror and the images of rubbing, organised in different ways to divide the space.


To explore the possibility of transformation between abstract images to real model and the diversity of space. I created this model by arranging multiple rectangles. The path inside is used to connect the space.

-16-


WORKS 05 UNDERGRADUATE Practice and Homework

Hongcun Village, Yi Country, Anhui, China, Sketches


Hongcun Village, Yi Country, Anhui, China, Sketches

-17-

LANDSCAPE ARCHITECTURE  
LANDSCAPE ARCHITECTURE  
Advertisement