Issuu on Google+

JENNA RITZ

PORTFOLIO


CONTENTS


Hammonasset Ecological Education Center for Birds

3

Moment For Reflection

11

Music Haven Educational Center and Concert Hall

19

Fashion House

27

Danish Art Gallery

33

A House from a Room

39

A Building from a Section

43

Case Study: Arata Isozaki - Musashi Kyuruo Country Club

47

Appliance Section

55


HAMMONASSET ECOLOGICAL EDUCATION CENTER FOR BIRDS This proposal for an ecological education center capitalizes on the visitors who come to Hammonasset State Park for beach and birding opportunities. Currently, only a small percentage of these guests visit the existing nature center, limiting the educational exposure to the public. The new ecology center is strategically located between the main parking lot and the beach entrance to encourage passersby to explore the center as they make their journey along the boardwalk. The buildings interrupt the pedestrian route, encouraging exploration of the various spaces of the center. The program consists of an outdoor plaza, auditorium, bird lab, interactive information center,

Spring 2013 Yale University Senior Studio Professors: Ariane Harrison + Kyle Dugdale Site: Hammonasset State Park, Madison, CT

cafĂŠ and faculty office. The information center connects the visitors to birding opportunities at the site through touch screen panels displaying birding hotspots, live footage of nests and ornithology information specific to the park. This relationship between the people and environment is also embodied in the architecture of the center. The indoor/outdoor qualities of the boardwalk and framed beach views infer a connection between the occupant, architecture and the nature of the park. The interaction between human, nature and architecture allows the center to educate the public of the birding and environmental opportunities at Hammonasset.


Section AA: Longitudinal

Section BB: Jogged Transverse


A

B

1

2

6

3

4

A

5

B

1: Auditorium 2: Outdoor Plaza

3: Information 4: Bird Lab

5: CafĂŠ 6: Offices


MOMENT FOR REFLECTION This project focuses on creating a space for a single person to occupy for introspective and meditative purposes. The structure is located in a granite stone quarry, and incorporates the natural material into its design. The project clings to a void in the stone created by the excavation process, utilizing the rectangular shape as an interior room. A wooden deck is attached to the face of the stone as an exterior space, and extends over a body of water. The multi-level roof covers the ‘stone room’ as well as the man-made addition, and further delineates the two spaces. Built into the floor of the deck are seats for one to enjoy different views of the quarry during self-reflection.

Fall 2012 Yale University Senior Studio Professors: Turner Brooks + Tom Zook Site: Stoney Creek Quarry, Branford, CT

The closeness to the water and stone connects one to nature, which is known to facilitate meditation. Light also plays a role in the introspective aura of the structure. The roofs and columns are aligned with sun patterns specific to the site and permit various amounts of light into the structure. The soft light of dawn illuminates the space in the morning, but in the afternoon the space is well shaded due to the angle of the columns and roof placement. During sunset the columns allow stripes of colored light to shine into the structure, creating a serene ambiance. One can self-reflect peacefully in the tranquil space created by the project’s relationship to its surrounding environment.


Transverse Section


1

2

3

4

Light Study Drawings 1: Dawn 2: Midday 3: Sunset 4: Perspective Midday


MUSIC HAVEN EDUCATION CENTER + CONCERT HALL This proposal provides a concert hall and educational rooms for the non-profit organization, Music Haven. Their mission is to create a positive urban community through performance and music education that motivates young students to do well in school and stay off the streets. This concept was the basis on which the new educational center was designed. The program consists of individual practice rooms, rehearsal spaces, kids’ play/study room, instrument storage, administrative offices, viewing decks and a large music hall for both student and faculty use. The double height performance space grounds the building, while the remaining program hovers above on the

Fall 2012 Yale University Senior Studio Professors: Turner Brooks + Tom Zook Site: Dixwell Avenue, New Haven, CT

second level. The omnipresence of the concert hall serves as inspiration for what the students are working toward, improving their musical skills and accomplishing their goals. The louvered windows that connect the hall to the rehearsal rooms, practice spaces and viewing decks also reinforce this concept. The windows looking into the concert hall also are a source of natural light for the second level rooms. The glazed concert hall opens up to the public due to the sliding glass panels on both ends of the rectangular space, which allows for outdoor events and concerts. This furthers the welcoming community the center wishes to promote.


8 7 6 5 4

1

3 2

First Level 1: Concert Hall 5: Storage

2: Entry/Coat Check 6: Women’s Restroom

3: Storage 7: Men’s Restroom

4: Storage 8: Utility Closet


13 12 11

11 10

9

14

14 16

Second Level 9: Group Rehearsal 13: Faculty Offices

10: Kid’s Room 14: Teaching Rooms

11: Individual Practice Rooms 15: Instrument Storage

12: Faculty Kitchen 16: Group Rehearsal

15


Model Study - Section


FASHION HOUSE This project provides studio spaces for eight fashion designers as well as a public platform for displaying their clothing lines. The Fashion House is located on a 10m x 50m plot within the 160-year-old Carlsberg Brewery Lot. The site is transitioning from a non-functioning brewery to a vibrant urban neighborhood with housing, retail, and parks. The program consists of a fabric library, cafeteria, fashion runway, locker rooms, meeting room and work studios. The project is centered on a glazed atrium space that joins the two wings of the building. From the park entrance, the vast glazing in the faรงade connects the atrium to the natural environment. However from the street, the

Spring 2012 Danish Institute for Study Abroad Junior Studio Professor: Leslie Lorimer Site: Carlsberg Brewery Lot, Copenhagen, Denmark

atrium is like a thin crevasse in the faรงade limiting the view of the concrete street. The mesh-weaved faรงade and unique runway pays homage to the techniques and fabrics of fashion. The runway crosses over the atrium, literally stitching the north and south wings together. The models enter the runway from its highest point, walk across the atrium, and back across a level below from where they started. Stadium seating in the double height space, and VIP seating across the atrium provides viewing for potential buyers. The proposal is an elegant solution for the narrow site and incorporates physical qualities of fashion design into its structure and faรงade.


Section AA: Transverse

Facade Study: Elevation from park

Section BB: Longitudinal

Elevation from street


B

B

11

10

12 9

13

8 7

1 14

15 A

A 3

A

A

2

4 16

5

6

B

B

First Level 1: Atrium 4: Kitchen 7: N. Elevator 10: Men’s Lockers

Second Level 2: Cafeteria 5: Pantry 8: Studio 11: Women’s Lockers

3: S. Elevator 6: Restrooms 9: Studio

12: Fabric Library 14: Runway 16: Make-up Room

13: VIP Seating 15: General Seating


B

B

17

18 21

19

22 A

A

A

A

20

23

B

Third Level 17: Studio 19: Studio

B

Fourth Level 18: Seating Area 20: Dressing Room

21: Roof Deck 23: Meeting Room

22: Studio


Runway model study


Start

End


DANISH ART GALLERY This proposal is for a gallery space placed tightly between two buildings in Copenhagen. The program consists of an office, permanent and temporary exhibition spaces. The building focuses on creating a narrative through the impact level changes and framed perspective create in space. The circulation path of the ramps, coupled with precisely placed walls and openings, creates a visual narrative for the viewers. The ceiling height and framed views further the effect of the selected works of art. After passing through the series of ramps and walls of the permanent exhibit, the path opens up to a large double height space displaying Jen Flemming Sørenson’s

Spring 2012 Danish Institute for Study Abroad Junior Studio Professor: Leslie Lorimer Site: Lille Kannikestræde, Copenhagen, Denmark

Brudt Kugle (2003). The sculpture rests within the concrete ramp like a comet that crashed into the earth. At the end of this room is a low dark tunnel and at the top of the confined hallway, Olafur Eliasson’s Room for One Color (1997) bathes the visitor in its bright yellow atmosphere. After leaving this installation, the final ramp leads to a well-lit and peaceful room containing Vilheim Hammershoi’s Sunbeams or Sunshine (1900) and Strandgade 30 (1906). The room replicates the tranquil aura of the paintings. The structure of the gallery dictates how the visitors experience the art through the use of visual frames and deliberate circulation.


1

2

3

Model Study Ramp Circulation 1: Permanent Exhibition 2: Temporary Exhibition 3: Complete Building


B

C

5

C

4

2

1

A

3

B

First Level 1: Entrance 3-4: Permanent Exhibition

A

2: Office 5: Brudt Kugle


B

C

C

9 6

8

7

A

B

Second Level 6: Dark Tunnel 8: Utility Closet

A

7: Room for One Color 9: Sunbeams or Sunshine; Strandgale 30


Section AA - Transverse

Section BB - Longitudinal


Section CC - Transverse


A HOUSE FROM A ROOM From the previous project, A Room for a House, students were given one their peers designs and were asked to create a house with the concepts shown in the room assigned. The logic of the room for this project was a series of diagonals influenced by the placement of

Fall 2011 Yale University Junior Studio Professors: Bimal Mendis + Peggy Deamer

staircases. The project inherits these ideals by creating a diagonal flow through the villa via the circulation and staircases. This diagonal concept is continuous althought the shape of the rooms remain rectangular, like the original room given.


BUILDING FROM A SECTION Students received a section in which they were asked to build a three dimensional model spatial model of a building. The given section was required to exist in the new

Fall 2011 Yale University Junior Studio Professors: Bimal Mendis + Peggy Deamer

building at some point. This project extruded the section in different planes, depending on their location in the drawing.


CASE STUDY: ARATA ISOZAKI MUSASHI KYURUO COUNTRY CLUB An introductory course to the history and practice of architectural analysis. Students produce drawings, models and diagrams of significant architectural works in order to facilitate a comprehensive understanding of specific architects, buildings, and contexts. Projects focused on mass/void, tectonics,

Spring 2011 Yale University Sophomore Studio Professors: Emmanuel Petit + Victor Agran

circulation/physical flow, and program. The architect these models and drawings are focused on Arata Isozaki’s Musashi-Kyuryo Country Club house in Japan.


APPLIANCE SECTION This assignment called for a sectional hand drafted drawing of a chosen object at full scale. This drawing depicts a lamp and its rotational aspects. The second

Fall 2011 Yale University Junior Studio Professors: Bimal Mendis + Peggy Deamer

part of this assignment was to trade drawings and then build a 3D version of it. The model photographs depict a classmate’s drawing of a french coffee press.



Jenna Ritz Portfolio