Page 1

Oma aika & elämä

2

ILTALEHTI 26.10.2013 LAUANTAI

Terveellistä sapuskaa pienellä rahalla RAVINTO Terveellisesti syöminen ei ole kallista rikkaiden puuhaa, eikä siihen välttämättä tarvita erikoistuotteita.

R

avinto maksaa, mutta täyte- ja lisäaineet kasvattavat pakkaussisältöä ja tyhjiä kaloreita ruokavalioon, mikä puolestaan lihottaa, personal trainer ja life coach Katarina Tunturi huomauttaa. Terveellinen ruoka ei välttämättä ole kallista, kun kiinnittää huomiota rasvan ja hiilihydraattien laatuun sekä suolan ja kuidun osuuteen. – Ruuista ja raaka-aineista löytyy edullisia vaihtoehtoja, kun tutkii tuotteiden pakkausselosteita, ravintovalmentaja Anu Junnila lisää.

Suunnittele etukäteen

Rahaa säästyy, kun suunnittelee ostokset etukäteen ja hyödyntää kausivaihtelujen tarjonnan. Aktiivinen kuntourheilija Tunturi ostaa usein torilta juuri ennen sulkemisaikaa edullisesti tuoretta ruokaa. – Ruokaan sijoittaminen tulee takaisin terveytenä. Opiskelijabudjetilla kannattaa suunnata halpaan kauppaan, torille ja marjametsään. Ruokaa kannattaa ostaa aina kerralla enemmän. – Tässä punnitaan myös päättäväisyys”, Tunturi miettii.

Huomioi sesonkituotteet Ravintovalmentajana työskentelevä Junnila neuvoo suosimaan

Leipä kannattaa ostaa pakkaseen, jolloin saa aina ”tuoretta”, eikä hävikkiä synny.

Kasvikset säilyvät pakastimessa

10-12 kuukautta.

Säästäjän ruokakaappi HIILIHYDRAATIT n kotimaiset vihannekset ja hedelmät (omenat, päärynät ja banaanit) n marjat itse poimittuna tai pakastemustikat ja -mansikat sekä mustaherukat n kotimaiset perunat n riisi n kaurahiutaleet RASVAT n oliiviöljy, laadukkaita kylmäpuristettuja oliiviöljyjä saa kolmella eurolla n pähkinäsekoitukset isoissa pusseissa (1 kg halvin) n avokadot pienissä verkkopusseissa ovat usein tarjouksessa n pakastevihannekset kuten kilon porkkana-kukkakaali-parsakaalipussit parilla eurolla PROTEIININLÄHTEET n paistijauheliha (usein tarjouksessa), pakasteseiti, tonnikala, raejuusto (edullisimmat merkit) n luomukananmunat (suoraan tiloilta saa edullisesti, halvempia kuin kaupan tavalliset munat) n heraproteiini on käyttöannokseltaan edullista, noin 50 senttiä / annos n panostaisin myös kalkkunanlihaan, jossa on runsaasti proteiinia ja tinkisin turhista lisukkeista n tarkkaile aina ale-hylly, sieltä tekee päivittäin löytyjä, sisäfileetä saa usein – 50 % Asiantuntijana personal trainer ja life coach Katarina Tunturi.

kasviksissa ja vihanneksissa sesonkituotteita, koska ne ovat aina hieman edullisempia. Leipä kannattaa ostaa pakkaseen, jolloin saa aina ”tuoretta”, eikä hävikkiä synny. Hän ostaa itse lihavalmisteet marinoimattomana, jolloin ei joudu maksamaan turhaan epäterveellisestä marinadista. Lihan voi maustaa vaikka itse kasvatetuilla yrteillä. Terveystietoisen säästäjän perusruokaan kuuluvat myös puurot, jotka ovat hyviä, terveellisiä ja edullisia. – Vaihtelua saa lisäämällä pakasteeseen säilöttyjä marjoja, Junnila opastaa.

Lisää säästövinkkejä n Käy torilla, saat varmasti tuoreita ja hyviä raaka-aineita. n Kasvata omat yrttisi, jolloin säästät ja saat aina tuoretta. n Panosta hyviin säilytysastioihin. n Sijoita muutamaan kodinkoneeseen, kuten blenderiin, jolla saat vaihtelua ruokiin ja nopeaa sekä terveellistä helpolla. n Pidä täyttäviä ja terveellisiä pakasteita aina saatavilla. n Luo hyvät välit läheiseen lihakauppiaaseen: tarjonta ja tarjoukset kannattaa hyödyntää. Asiantuntijana koulutettu Trainer4You-ravintovalmentaja Anu Junnila.

JENNA MENDEZ

Säilyvyys pakastimessa n n n n n n n

marjat 10–12 kk yrttimausteet 4–6 kk naudanliha 8–10 kk lampaanliha 8–10 kk sianliha 3–6 kk siipikarja 3–6 kk jauheliha 1–2 kk

Asiantuntijana personal trainer ja life coach Katarina Tunturi.

Kalat säilyvät pakastimessa

1-3 kuukautta.

Terveellista sapuskaa pienella rahalla1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you