Page 1

14

Hinta & Laatu

VAHTI

UUTISET

LAUANTAI 12.1.2013

LISÄÄ SÄÄSTÖÄ

1. Jos aika on kortilla, nopea tapa hyödyntää oman pihan hedelmät on teettää tuoretta mehua mehuasemalla. 2. Parasta puristetussa mehussa on, että

omenat voivat olla vähän kehnomman näköisiä, eikä niitä tarvitse kuoria tai pilkkoa. 3. Mehukkain mehu tulee vähän raaoista yksilöistä, mutta puusta pudonneet sopivat myös hyvin.

JENNA KORPELA

Säästä 1 000 euroa vuoden kauppalaskuissa Katso vinkit!

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) mukaan elintarvikkeiden hinnat nousevat tänä vuonna keskimäärin 4,5 prosenttia. Vaihda einestuotteet kaupan merkkiin

Kaupan oman merkin maksalaatikko maksaa 1,39 euroa, kun tunnetun merkin samankokoisen tuotteen hinta on 2,88 euroa. Säästöä kertyy siis 1,49 euroa. Jos einesruokaa syö esimerkiksi kolme kertaa viikossa yhden annoksen, säästöä kertyy vuodessa 232,44 euroa. – Eineksiä myydään useammalla eri merkillä, ja kaupoissa on vierekkäin samaa tavaraa eri hinnalla. Tuotesisällöt ovat samat. Hintaero prosenteissa on kuitenkin huima, joten miksi maksaisit kalliimman hinnan? säästämisbloggaaja Markus Ossi neuvoo.

–81,20 €

n Einesruoat kaupan omalta merkiltä –232,44 €. n Poimi parhaimmat -30 %-tuotteet –81,20 €. n Jauhelihan vaihto kasvisvaihtoehtoihin –171,84 €.

Tee mehua

–232,44 €

– Monilla paikkakunnilla on niin sanottuja omenapörssejä, joissa ilmoitellaan ylimääräisistä sadoista, joita voi käydä ilmaiseksi hakemassa. Omenamehua saa lähes ilmaiseksi, kun mehustaa omenansa itse. Litran purkki omenatäysmehua maksaa 2,49 euroa, kun taas mehustamosta saa saman verran omenamehua hiukan päälle eurolla. Mehuasemilla litrahinnat ovat 0,40–0,70 euroa / kg. Jos siis kotitaloudessa juodaan esimerkiksi kaksi purkkia omenamehua viikossa, säästyy rahaa vuodessa 119,04 euroa mehustamalla mehut itse.

Pakasta –30 % -tuotteet

PTT:n mukaan eniten tänä vuonna nousevat lihan hinnat eli 7,8 prosenttia. Liha ei ole ainoa proteiininlähde. Soijarouhe, pavut ja linssit ovat erinomainen vaihtoehto. 400 gramman paketin linssejä saa 1,47 eurolla, kun sama määrä jauhelihaa maksaa 3,79 euroa. Säästöä kertyy 2,32 euroa. 400 grammaa papuja maksaa 1,79 euroa vähemmän kuin jauhelihapaketti. Soijarouhe oikein maustettuna on herkullinen säästökohde. 500 gramman soijarouhepussin saa 2,55 eurolla eli 1,24 euroa lihapakettia edullisemmin, ja lisäksi sitä saa 100 grammaa enemmän. Jos lihaa syö esimerkiksi kaksi kertaa viikossa ja haluaa tehdä radikaalin muutoksen vaihtamalla lihan kokonaan kasvisvaihtoehtoihin, säästää vuodessa noin 171,84 euroa.

–137,52 €

–119,04 €

Jos omaa takapihaa ei löydy, ravintokeitaan voi perustaa myös terassille, parvekkeelle, ja siirtolapuutarha kaupungin ulkopuolella käy myös hyvin. Yrtit voivat kaupasta ostettuina kasvattaa kuitin loppusummaa huomattavasti. Purkki rucolaa maksaa 1,59 euroa, ruukkupersilja 1,29 euroa ja basilika 1,70 euroa. Kahden chilipaprikan hinta kaupassa on 1,15 euroa. Jos kaupasta ostaa kerralla kaikki, niistä ensinnäkin pilaantuu todennäköisesti osa, mutta ostaja maksaa kuitenkin täyden hinnan eli 5,73 euroa. Kun yrttejä ja chiliä ostetaan saman verran esimerkiksi kaksi kertaa kuussa vuoden ajan, niille kertyy hintaa 137,52 euroa, kun omasta puutarhasta niitä voisi saada lähes ilmaiseksi.

Huomaa tarjouspykälä

–171,84 €

Näin voit säästää vielä lisää Supermarketit on suunniteltu ruokaostosten maksimoimiseen, joten ilman ostoslistaa kärryn hinta voi paisua huomaamatta suureksi. – Perinteinen suomalainen vinkki on, että suunnittelee ostoslistan edellisenä viikonloppuna, koska silloin tulee vähemmän ruokajätettä ja lista pysyy järkevän suuruisena. Viimeisimpien tietojen mukaan ruokaa heitetään roskiin Suomessa 23 kiloa / henkilö/ vuosi, joten kannattaa olla rehellinen itselleen. – Kun ostaa ruokaa esimerkiksi kilohinnalla ja isoissa pakkauksissa, puhutaan säästöissä 5–10 prosentista.

n Mehusta mehut itse –119,04 €. n Käytä oman puutarhasi tuotteita –137,52 €. n Osta olut 20 tölkin pakkauksista –249,60 €. n Yhteensä –991,64 €.

Kasvata oma puutarha

Yleensä –30 % -tuotteet tulevat myyntiin iltaisin. Esimerkiksi ostamalla lihaa ja kalaa –30 % -hinnalla säästää kovia summia. Vielä seuraavana päivänä täysin syömäkelpoisen loimulohifileen voi esimerkiksi saada kello 21 jälkeen reilulla 3,90 eurolla, kun sen on oikea hinta on 5,59 euroa. Jos hakee loimulohifileen kerran viikossa 3,90 eurolla vuoden ajan, kertyy säästöä vuodessa 81,20 euroa. – Tämä on niksi, jonka opiskelijat tietävät ja selvittävät lähikaupoissaan, Ossi sanoo.

Etsi vaihtoehtoja jauhelihalle

Tee ostoslista

Säästöä vuodessa

Lisää herkku listaan

Kyllä, luit oikein. Lisää yksi herkku rehellisesti ostoslistaan jo sitä laadittaessa, koska ostat sen kuitenkin ja todennäköisesti myös jotain muuta makeaa. – Herkku kannattaa lisätä ostoslistaan, koska kaupan loppuosassa olevat karkit ja sipsit ovat kalliita. Tässä vaaditaan henkilökohtaista rehellisyyttä, sillä jos namuja ei ole merkitty ostoslistaan, niin tulee ostettua muuta. Kun taas suunnittelee kaikki ostokset, ei tule tehtyä turhia ostoksia. Herkkuihin käytettyä rahaa voi seurata myös laittamalla ruokakuitit talteen kuukauden ajan ja katsomalla, minne rahat ovat oikeasti menneet, Ossi vinkkaa.

Ossi muistuttaa, että 0,33 litran olutta saa paljon halvemmalla irrottamalla 20 tölkin pakkauksesta kahdeksan tölkkiä kuin ostamalla kahdeksan tölkin monipakkauksen. Sama olut maksaa siis eri kokoisessa pakkauksessa lähes kaksi kertaa enemmän. Tämä johtuu siitä, että laissa on tarjouspykälä, jonka mukaan yksi tölkki pitää saada yhtä halvalla kuin mitä se halvimmassa monipakkauksessa on. – Jos ostaa kerran viikossa yhden mäyräkoirapakkauksen, on koko vuoden oluiden hinta 668,16 euroa. Irrottamalla kahdeksan tölkkiä 20 tölkin pakkauksesta koko vuoden oluiden hinnaksi tulee 418,56 euroa.

Metsään ja pakastamaan

Jos riistaa on ja jos se on mahdollista pakastaa, sitä syö todella pitkään. Itse pyydystetty liha on todellista lähiruokaa. Syksyisin metsät tarjoavat myös runsaasti sieniä, jotka ovat poimijalleen täysin ilmaisia. Toinen tärkeä asia on Ossin mukaan pakastimen ostaminen, sillä lihaa ja helposti pilaantuvia tuotteita on hankala hyödyntää, jos ei ole pakastinta. – Itse pakastan myös kalan. Suomen järvet ovat täynnä kalaa kesällä ja syksyllä, ja saaliin voi pakastaa talvea varten.

–249,60 €

Huomioi kauppamatkat

Suurimmat säästöt voivat tulla hieman yllättäen kauppamatkoista. Vertaile siis kaksi viikkoa eri kauppoja ja laske sitten kauppareissujen hinnat. Bensan hintaa kannattaa vertailla, mutta kokonaissummaan pitää laskea myös autoilun hinta. – Monet laskevat vain bensan hinnan, mutta autosta tulee muitakin kustannuksia, ja jos katsoo laajemmin, niin ei ole aina halvempaa mennä sinne halpakauppaan, jos autonpito maksaa maksaa 10 000 euroa vuodessa ja jos suurin osa autonkäytöstä menee kauppareissuihin. Kannattaa miettiä meneekö supermarkettiin vai käveleekö lähimpään kauppaan.

Asiantuntijana säästämisbloggaaja, Markus Ossi, www.tarkkamarkka.com.

Saasta 1000e  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you