Page 1

22

KOTI&PERHE UUTISET

KESKIVIIKKO 29.8.2012

UNESSA VOI OPPIA

Ihminen voi oppia uutta nukkuessaan. Nature Neuroscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa nukkuvia henkilöitä altistettiin erilaisille tuoksuille, joihin liitettiin ääniä. Unessa opitut reaktiot tuoksuihin ja ääniin toistuivat myös hereillä.

Näin saat ruokasi säilymään tuoreena!

Osta lähiruokaa aina kun mahdollista Lähiruoka on yksinkertaisesti tuoreempaa, koska se ei ole matkannut pitkiä matkoja ja kärsinyt kuljetuksesta.

Ruokajätettä syntyy Suomessa vuosittain 23 kiloa henkilöä kohden. – Kyllä se pitää paikkaansa, ruokaa heitetään paljon roskiin, Marttaliitto Oy:n ruokaja ravitsemusasioista vastaava kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä vahvistaa.

Hukkaan heitetty ruoka, biojäte, on iso taakka ympäristölle, ja biojätteen vähentämisellä olisi samat ympäristövaikutukset kuin yksityisautoilun vähentäminen. Lämpimät ruoat tulisi ai-

Marjoille etikkaa Marjat voi laittaa jääkaappiin, kun niiden päälle on tiputtanut pienen lorauksen etikkaa. Varo, ettet lorauta liikaa, sillä muuten herkku menee pilalle. Marttaliitto Oy:n kehittämispäällikkö Kaisa Härmälän mukaan marjoja ei kannata huuhdella ennen jääkaappiin laittoa. Kosteus edistää homehtumista. Jos ne ovat hiekkaisia tai pölyisiä, huuhtelu kannattaa tehdä juuri ennen käyttöä.

Älä laita perunoita jääkaappiin Tiesitkö, että perunoista tulee makeita jääkaapissa, kun niiden tärkkelys muuttuu sokeriksi? Säilytä niitä kuivassa ja viileässä. – Perunan optimisäilytyslämpötila on 6–8 astetta. Jääkaapissa perunat eivät säily kovin pitkään, joten monen viikon varastoa ei kannata ostaa kerralla, Härmälä kertoo. Paleltuessaan peruna muuttuu makeaksi.

Herätä kasviksesi eloon vedessä Kun kasvikset alkavat menettää tuoreutensa, huuhdo niitä muutamia minuutteja jääkylmässä vedessä. Kylmä vesi läpäisee niiden pinnan ja palauttaa salaateille tunnusomaisen rapeuden.

Älä tukehduta ruokiasi Älä säilytä hedelmiä ja vihanneksia pienissä suljetuissa muovirasioissa. Niidenkin pitää saada hengittää, ja ne menettävät tuoreutensa ilmatiiviissä pakkauksissa.

na esimerkiksi jäähdyttää ennen kylmäsäilytystä. – Jäähdyttämistä voi nopeuttaa laittamalla astian tiskialtaaseen, joka on täytetty kylmällä vedellä. Talvella voi astian nostaa ulkosalle. Muista laittaa kansi

tai muu suoja päälle! Härmälän mukaan kannellisiin astioihin pakattuina elintarvikkeet säilyvät pidempään. Pakkaus estää kosteuden haihtumisen, ja tuote ei kuivu. Näin vieraat hajut ja maut eivät tartu.

Säilytä liha, kasvikset ja kala jääkaapin kylmimmissä osissa Kun haluat lihan tai vihannesten säilyttävän tuoreutensa pisimmän mahdollisen ajan ilman pakastamista, sijoita ne jääkaapin kylmimpiin osiin. – Jääkaapit eroavat toisistaan ja kylmin paikka voi olla esimerkiksi ylähyllyllä. Kannatta lukea jääkaapin käyttöohjeesta suositukset. – Jos ohjetta ei ole, kannattaa mitata lämpömittarilla oman jääkaapin kylmin paikka. Kaikki vihannekset eivät pidä hyvin kylmästä. Vihannekset kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslaatikoissa. Esimerkiksi kurkku ja basilika paleltuvat helposti.

Pakasta yrtit

Arvokkaat yrttisi säilyvät pidempään kun pakastat ne. Älä työnnä niitä kauppakassistasi maustehyllyn täytteeksi, vaan vaihda ne minigrip-pussiin ja pakasta. Yrtit kestävät tuoreina jopa kuukauden. Härmälän mukaan yrtit säilyvät jääkaapissa omissa ruukuissaan tai kosteaan talouspaperiin käärittynä muutamia päiviä (ei basilika). Jos yrttejä on paljon, ne kannattaa pakastaa tai kuivata. Basilika tummuu pakastuksessa, joten se kannattaa kuivata.

Sitruunaa ja limeä hedelmille

Avocadoilla ja omenoilla on tunnetusti lyhyt elinikä kuorimisen jälkeen, toisin sanoen niiden sisus tummuu nopeasti. Lisäämällä sitruunan tai limen mehua niiden pintaan vältät ikävän tummumisen. Avocadon voi säilöä myös ilmatiiviiseen muovipussiin. Härmälän neuvo on, että omenat ja avocadot kannattaa kuoria ja pilkkoa vasta ruokaa laittaessa. Sitruuna ehkäisee tummumista.

– Tuotteet voi suojata myös käärimällä ne kelmuun tai folioon. Avatut säilyketölkit tulee tyhjentää kannelliseen muovi- tai lasiastiaan. JENNA KORPELA jenna.korpela@iltalehti.fi

Muista kosteus Koeta säilyttää hedelmät, kasvikset, liha, juustot ja salaatit kosteissa tiloissa. Salaatinlehdet voi esimerkiksi huuhdella ja kietoa ne kosteassa talouspaperissa minigrip-pussiin jääkaapissa.

Laakerinlehtiä ruokakomeroon Riisi, jauhot ja pasta eivät yleensä pilaannu, mutta ne houkuttelevat mitä inhottavimpia vierailijoita, kuten jauhomatoja. Niitä vastaan voi taistella sujauttamalla muutaman laakerinlehden ruokakomeroon, sen tuoksu karkottaa madot tehokkaasti. Ennen kaikkea puhtaus pitää kaapit siistinä. Jos jauhoissa on ötököitä, pitää ne heittää pois. Marttaliiton Kaisa Härmälä ei varsinaisesti usko laakerinlehtien voimaan, koska yleensä ötökät ovat jo ostaessa tuotteessa.

Tunne juustosi Juustojen säilymiseen on olemassa helppo sääntö: mitä kosteampi juusto on kyseessä, sitä helpommin se homehtuu. Kuivemmat juustot, kuten parmesan- ja romano-juustot säilyvät pidempään, kun taas raejuustoilla ja mozzarelloilla on lyhyempi elinkaari jääkaapissa.

Kaikki ruoat eivät pidä kylmästä Suurimmaksi osaksi kaikki hedelmät ja vihannekset pitävät viileästä. Trooppiset hedelmät, kuten banaani, kiivi ja mango eivät kuitenkaan siedä kylmiä oloja ja viihtyvät paremmin viileässä tai huoneenlämpöisessä säilytyksessä.

Näin saat ruokasi säilymään tuoreena_1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you