Page 1

24

TERVEYS

UUTISET

PERJANTAI 3.8.2012

TUPAKKA PALAA RASKAANAKIN

Syyskuussa julkaistava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilasto kertoo, että jopa 15 prosenttia odottavista suomalaisäideistä tupakoi raskauden aikana, kirjoittaa Aamulehti. Suurin ryhmä ovat nuoret, alle 20-vuotiaana raskaaksi tulevat naiset.

Liikunta tehokas lääke Mitä tahansa liikuntaa kaksi tuntia päivässä ja viisi kertaa viikossa harrastavilla naisilla on jopa 30 prosenttia pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin sohvaperunoilla. Pelkästään terveys- tai hyötyliikunta, kuten puutarhanhoito, kävely tai kodinhoito riittää pienentämään riskiä. Tiedot ilmenevät amerikkalaisessa Cancerlehdessä julkaistusta tuoreesta tutkimuksesta. Syöpätautien erikoislääkäri Meri Utriainen vahvistaa tutkimustiedon. Hänen mukaansa kaikki fyysinen aktiivisuus hyödyttää rintasyöpäriskin vähentämiseksi. – Tämän tutkimuksen mukaan liikunnan tuoma hyöty näkyi merkittävimpänä syöpäriskin kannalta vasta ensimmäisen synnytyksen jälkeen ja liikuntamäärällä 10–19 tuntia viikossa. Liikunnallinen elämäntapa lapsuus- ja nuoruusiästä lähtien edistää terveyttä merkittävästi, Utriainen sanoo. Utriaisen mukaan on tärkeää huomioida, että yli 10 tuntia viikossa ei tarkoita

Näin tutkittiin

Kaikki fyysinen aktiivisuus hyödyttää rintasyöpäriskin vähentämiseksi. pelkästään hikiurheilua niin kuin moni ensin ajattelee. – Sanasta urheilu tulee monelle heti aika saavuttamaton tunne, sillä kuka ehtii ruuhkavuosina urheilla 10–19 tuntia viikossa, Utriainen tarkentaa. Tutkimus osoittaa, että jo pienikin aktiivisuuden määrä, alle 3,5 tuntia viikossa, vähensi rintasyöpäriskiä jonkin verran.

»»16 tuntia liikuntaa

viikossa!

45-vuotias espoolaisnainen Jenni Elo harrastaa liikuntaa monipuolisesti. – Harrastan hyötyliikuntaa aina kun mahdollista. En omista autoa, ja kuljen lähes kaikki matkat töihin, harrastuksiin, kylään, kauppaan joko pyörällä, kävellen, juosten tai rullaluistimilla. Tällä viikolla olen muun muassa juossut kahtena päivänä työmatkan joka on 5,5 kilometriä suuntaansa. Hyötyliikunnan lisäksi Elo harrastaa säännöllisesti joogaa, CrossFitiä ja lenkkeilyä. Kausiluontoisesti hän hiihtää, perinteistä- ja luisteluhiihtoa sekä liikkuu kesäisin rullaluistimilla. Lajit vaihtelevat jonkin verran vuodenaikojen mukaan. Kertojen ja keston määrä pysyy kuitenkin melko vakiona. – Hikiliikuntaa kertyy joka viikko noin 6–8 tuntia, minkä lisäksi vähintään saman verran hyötyliikuntaa, eli noin 16 tuntia yhteensä,

Elo laskee. Elon suuressa suvussa on ollut syöpää, mutta ei rintasyöpää. – Äidilläni on kahdeksan siskoa, eikä kenelläkään heistä ole ollut rintasyöpää. Myös äitini on ollut aina sporttinen, kuten muutkin hänen sisaruksistaan.

AKTIIVINEN

Jenni Elo tiedostaa, että terveyden merkityksen ymmärtää vasta, jos sen menettää.

n Tutkimukseen osallistui 1 504 rintasyöpää sairastavaa ja 1 555 tervettä naista. He olivat 20–98-vuotiaita. Naisilta kysyttiin, millaisia liikuntatottumuksia heillä on ollut läpi elämänsä.

– Tutkimus viittaa myös siihen, että ylipainon rintasyöpää lisäävää riskiä voi vaihdevuosi-iän jälkeen merkittävästi vähentää fyysisellä aktiivisuudella, ja riski voidaan jopa kumota. Lihomisen rintasyöpäriskiä lisäävää vaikutusta fyysinen aktiivisuus ei kuitenkaan riitä kumoamaan. – Eli painonhallinta ja liikkuminen yhdessä ovat tärkeää. JENNA KORPELA jenna.korpela@iltalehti.fi KUVAT VILLE-PETTERI MÄÄTTÄ

i Vinnkk tunti vähemmän tele-

Jokaine vision katselua korvattuna hyötyliikunnalla tuo terveyttä. Tutkimus osoittaa, että jos paljon televisiota katsova, vähän liikkuva ja riski-iässä oleva nainen lähtisi ulos tekemään pihatöitä tai edes ulkoiluttamaan koiraa, hänen rintasyöpäriskinsä pienentyisi huomattavasti.

Liikunta tehokas laake rintasyopaa vastaan 1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you