Page 1

Taustat & tekijät

ILTALEHTI 23.8.2013 PERJANTAI

9 COLOURBOX

pakanpoltto

MAIJU TORVINEN

Tutkimuksen mukaan nukkuminen on yhteydessä painoon.

Ajoissa nukkumaan  – ja paino putoaa

U

hikilenkistä. – Jo antiikin filosofit joko kävelivät tai makasivat miettiessään syvällisiä,

Hanki muutama käsipaino työpöydällesi joita voit nostella.

13

14

Pyöräile töihin, jos mahdollista.

auto 15 Parkkeeraa mahdollisimman kauas, jotta voit kävellä hieman enemmän parkkipaikalta työpaikalle.

n Kaikki esimerkit auttavat asiaa. Ne eivät juuri vähennä istumisen kokonaisaikaa, mutta katkovat istumisen lyhyempiin jaksoihin, mikä on terveydelle erittäin tärkeää. n Omien toimintojen seuraaminen luotettavilla menetelmillä on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi kaikkien elintapojen muutosyrityksissä. Liikunnassa siihen sopii hyvin askelmittari. Sen käyttö voisi johtaa listan vaihtoehtojen kokeiluun ja edistää omien ja työyhteisön liikkumismuotojen omaksumista pysyviksi tavoiksi. Ei olisi kallis sijoitus kenellekään!

n Istumiseen voidaan parhaiten vaikuttaa työskentely-ympäristön muutoksilla. Työasemat, jotka sallivat helposti istumisen ja seisomisen vaihtelun, saattavat alustavien tulosten mukaan olla jonkinlainen ratkaisu. Myös fiksut ja fiksuilla tavoilla esitetyt muistutukset ja kehotukset saattavat tuottaa tuloksia, ja pieni kisailu yleensä parantaa tuloksia ainakin väliaikaisesti. Asiantuntijana emeritusprofessori ja liikuntalääketieteen ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri Ilkka Vuori.

usi Perelman School of Medicinen tutkimus vahvistaa sen, että mitä myöhempään valvot, sitä enemmän syöt ja lihot. Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka menivät nukkumaan neljältä aamulla ja heräsivät kahdeksalta aamulla, söivät 550 kaloria kello 23 jälkeen. Se on paljon enemmän kuin heidän kehonsa tarvitsi. Suurin osa 550 kalorista tuli rasvasta, mikä tarkoittaa kilon lihomista viiden unettoman yön jälkeen. Tutkimukseen osallistui 225 tervettä aikuista. – Moni ei hoksaa sitä yksinkertaista asiaa, että mitä pidempään ollaan valveilla, sitä enemmän on aikaa syödä, apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen HYKSin lihavuustutkimusyksiköstä vahvistaa. Pietiläisen mukaan uusi tutkimus on laaja ja hyvin tehty. Hän huomauttaa, että pidempi valveillaoloaika ei merkitse, että henkilö harrastaisi enemmän liikuntaa. – Näin ei käy, koska ihminen väsyy, ja silloin liikunta jää ensimmäisenä, kun yritetään väsyneenä välttää ylimääräisiä ponnistuksia. Pietiläisen mukaan univajeen ja lihomisen yhteyttä selittävät lisäksi fysiologiset tekijät. – Väsyneenä nälän sääntely muuttuu, nälkä tulee herkemmin ja tulee herkemmin myös syötyä, erityisesti hiilareita. Kyse on mahdollisesti aivojen epätasapainosta, sillä tiedetään, että hiilihydraattipitoiset ruuat lisäävät serotoniinipitoisuuksia eli mielihyvähormoneja, joita ihminen vaistomaisesti yrittää kompensoida, kun on nukkunut huonosti, Pietiläinen kuvailee. – Moni, joka on valvonut yövuoruoja, tietää, mikä hiilarihimo tulee yövuoron jälkeen.

Moni ei hoksaa sitä yksinkertaista asiaa, että mitä pidempään ollaan valveilla, sitä enemmän on aikaa syödä. KIRSI PIETILÄINEN apulaisprofessori

Väsynyt ihminen ei myöskään kykene arvioimaan riittävää ruokamäärää, ja tulee syötyä enemmän kuin oikeasti tarvitsee. Resepti painonhallintaan kuulostaa siis yksinkertaiselta: ajoissa nukkumaan, ja on vähemmän aikaa syödä? – Ensin pitää miettiä, onko unettomien öiden taustalla masennusta, jonka yksi oire on unettomuus. Silloin tarvitaan lääkärin apua. Jos taustalla ei ole sairauksia, kannattaa lihavuustutkijan mielestä univajetta tarkastella jokapäiväisten asioiden valossa. Onko ympärillä liikaa virikkeitä? Kannattaisiko tehdä irtiotto viihdeteollisuudesta, joka valvottaa turhaan? Onko kahvia juotu liian myöhään? Pelattu tietokonepelejä? Onko liikuntaa harrastettu liian myöhään? – Uni on hirvittävän tärkeää ihmiselle. Tutkimuksissa on huomattu mielenkiintoisia yhteyksiä unimäärästä ja ylipainosta. Uni on lyhentynyt jopa kaksi tuntia sadassa vuodessa, ja samaan aikaan ihmiset ovat lihoneet valtavasti. Sata vuotta sitten ihmiset nukkuivat keskimäärin 9 tuntia, nykyään 7 tuntia. JENNA MENDEZ

Istuminen on yhtä vaarallista kuin tupakanpoltto2  
Istuminen on yhtä vaarallista kuin tupakanpoltto2  
Advertisement