Page 1

P O R T F O L I O 2 019

JENNALEE ROWDEN interior design


JENNALEE ROWDEN interior design portfolio 2019 issuu/jennalee-rowden jrowden@vt.edu


CONTENTS

01

NEXT Real Estate Office

02

Nexus Therapeutic Spa

03

VT Research Center

04

Senior Thesis

05

Marker Renderings

2018 Steelcase Sponsored Competition

2018 Bienenstock Competition | Studio Nominee

2018 DIRT T Sponsored Competition

Boutique Hotel + Coworking Space (In Progress)

Select Works from Interior Graphic Communication


01 NEXT DENVER N e x t R e a l E s t a t e O f f i c e | Fa l l 2 0 1 9

Although Colorado is known for the monumental Rockies, the cit y of Denver actually sits at the “basement” level of the Colorado terrain. This means Denver’s topography is relatively flat compared to what sits in the background. Heading West to the range, the

elevation drastically changes to steep inclines . These mountains formed by piercing through the landscape when the Pacific tectonic plate scraped up against the base metamorphic rock. The friction caused monumental, granite mountains to grow and the land that was originally there slid off at an angle,

creating “flat-irons” or angled rock formations which point in the direction of the mountains. Inspired by the iconic landscape of Denver , the drastic

changes in the topography going from Denver to the Rocky Mountains serves as the driving factor behind the design of the space. The flat basement, angled flat-irons, and solid mountains parallel the contrast between solid and negative space within the building, or form versus void.


Site


Road to Denver

The section aims to show the topographic transition from the flat basement level of Colorado to the flat irons and then to the solid rockies. The flat irons parallel the shielded spaces required in the program and bridge the gap bet ween form and void.

Fl o o r P l a n | N T S


Fl o o r P l a n | N T S

Planning

ENCLOSED

SHIELDED OPEN

Pa r t i D i a g r a m


NEXT

Open Office

T h e Fe a t u r e C e i l i n g

Perforated copper panels, with their

burnt

orange

color

that

reflects both the flat-irons and Denver ’s architecture, serve as the distinguishing feature of the shielded

spaces.

The

panels

are backed with felt baffles that provide

both

acoustic

control

and a semi-private environment. The

modular

panels

can

be

removed and re -attached to allow for flexibilit y. The copper also reflects the NEXT brand.

Reflected Ceiling Plan | NTS


Connect Zone


C o p p e r Fe a t u r e A x o n


NEXT

Wo r k C a f ĂŠ

Private Offices

The private of fices of the space aim to provide different work st yle environments for employees who are in need of full privacy throughout the day. These of fices are backed by hard walls along the core of the building, the “enclosed� region, and use the copper shielded ceiling feature to provide extra acoustic control and aesthetics. Each private of fice has a dif ferent spacial design, which allows for focus work, private

meetings,

and

collaboration.

furniture is both modular and movable.

All


02 N E X U S T H E R A P E U T I C S PA H o l i s t i c D a y S p a C a t e r e d t o M S P a t i e n t s | Fa l l 2 0 1 9

Inspired by the iconic natural landscape of Aspen, Colorado , the regenerative properties of the Aspen trees serve as the driving force behind the design of the space. Aspens, known for their seasonal color change to a vivid yellow, are anchored by a

unified root system , allowing for connection and interaction but also diversit y from one tree to the next. By reflecting the life of an Aspen tree, its physical appearance, and direct connection to the town, the space seeks to embrace the local identit y , providing a comforting experience for multiple sclerosis patients through beneficial access to nature and the sense of feeling

at home . The site for this spa is the John Denver Sanctuar y , which is known for its serenit y and therapeutic properties . The emphasis on natural elements and design in this location make it ideal for people dealing with Multiple Sclerosis . The site of the spa is also within a five minute walk from the heart of downtown Aspen, which gives the patients direct access to their local communit y.


Site


Aspen Identity

Aspen stands out from other towns in Colorado not only for

its

but

for

vibe.

natural its

landscape

unique

Historically,

local Aspen

has a prominent art and design

scene

that

has

greatly influenced the local community.

In order to embrace the existing conditions, the Nexus spa seeks to preserve the existing brick, which reflects the local architecture. The main yoga space is situated on an exterior wall to highlight these local materials and the stunning views of nature and downtown Aspen.

Yo g a + R e f l e c t i o n S p a c e


Space Planning

The roots of an Aspen tree create cell-like structures, where roots intersect and thus become stronger. Using this concept, the plan revolves around the central reflection pool, supported by both the primar y and secondar y circulation paths. The circulation paths are distinguished by dropped ceilings and outdoor views.

Pa r t i

Fl o o r P l a n | N T S


The Reflection Pool

The pool serves as the reflection space of the spa. The encircling circulation grounds the space similar to how roots of Aspens intersect to become stronger.

The root-like circulation pulls visitors through the space, encouraging them to experience everything the spa has to of fer. Although the reflection serves as the focus, the supporting spaces such as massage rooms, therapy rooms, and yoga studio are emphasized by their visibility from the primar y circulation paths.

Yo g a + P o o l S e c t i o n | N T S


Kitchen Elevations | NTS The kitchen design focuses on the division bet ween workspace and storage. The corner nook provides accessible wall mounted counter-tops and appliances.

Kitchen + Dining


The Living Space

The

residential design aspect follows the

same roots concept by emphasizing central circulation. The living room and kitchen create a flexible, open floor plan. The wood slats feature continues in the space to provide a movable partition that can hide either the built in storage or entertainment systems.

Materials + Finishes

Living Room


Master Bedroom

Master Bath Axon

Custom built-in storage & display shelves ADA toilet & shower Wheelchair accessible sink Laundry


03 375 S A L E M AV E V i r g i n i a Te c h R e s e a r c h C e n t e r | S p r i n g 2 0 1 8

The redesign of the 375 Salem Ave building serves as a way to further the research and innovation aspect of Virginia Tech and

bridge the gap bet ween the Roanoke area and Blacksburg, Virginia , where Virginia Tech’s main campus is located. The design fosters a concept of a “modern village” by emphasizing a central double height maker-space cube , where visitors can take part in various projects and utilize several dif ferent types of machinery. Circulation is encouraged around the maker space. Perforated metal screens provide partial privacy and acoustics , allowing for visitors to experience the collaborative, open spaces, without the noise of the machines. The custom DIRTT curtain walls along the facade of the maker space allow for flexibilit y regarding the panel arrangement and materials. The aesthetic of the space strives to encourage a

creative environment and the use of neutral colors in order to provide a blank canvas for the maroon accents, which are both a nod to Virginia Tech and a way -finding technique.


The Concept

Drawing from the concept of a modern “village square.� The double height glass cube serves as the overarching destination within the building by providing the maker -space area equipped with 3D printers, computers, lab materials, and the librar y/ archives. These features are the key components of the research center which encourages social and professional interactions amongst the visitors.

Visitors will spot the double height, glass cube upon entering, and it can be seen from any room within the building. The custom DIRTT walls flood the space by using a uniform grid system on all of the walls. The grid also inspires other custom features of the space including the planter walls and custom back-lit DIRTT ceiling.


Fl o o r P l a n s | N T S

Section | NTS


C o m m u n i t y K i t c h e n / Wo r k C a f e

The kitchen provides a communal area with several seating types for dif ferent uses. Custom booths and movable tables allow for casual meetings and social breaks. DIRTT cabinetr y provides visitors with storage and basic kitchen utilities. The custom planter wall and large window allow for access to nature while in the space. The conference and class rooms use DIRTT wall technology for flexibilit y. Conference Room


Maker Space

The glass cube is divided into t wo stories. The first floor focuses on physical studies and features lab equipment and machinery tucked onto the exterior wall for acoustical purposes. The second floor focuses on education and provides a small library along with flexible furniture arrangements for both individual and group work. The architectural finishes remain neutral to allow for the users to create the aesthetic.


04 SENIOR THESIS Boutique Hotel & Coworking Space | Spring 2019

Situated in one of the world’s most popular destinations for digital nomads, Valencia, Spain , this co-working hotel hybrid provides guests with the amenities necessary to foster a successful life living “on the road.” As remote work increases in popularity amongst people of all ages, so does the need for spaces that not only provide somewhere to sleep, but somewhere where people

can start a life. The concept for the design of the space focuses on the idea of “coalescence” which refers to the idea of two things, in this case work and leisure, coming together to form a strong union. The overall goal of the space is to provide a diverse range of experiences that come together to create a home for digital nomads and expats alike. The presence of natural elements in this urban environment provide a unique blend of architecture and nature . This concept will be emphasized in both the space planning and material selection to parallel the contrast and desired balance

bet ween work and leisure.


Turia Gardens

The Ruzafa district highlights the contrast between the newly urban environment and natural landscape which resulted from the Turia River ’s revitalization as an urban park. This park sprawls across the city and provides residents and visitors with unique amenities and features famous city landmarks. By bisecting the cit y, the Turia gardens serve to connect the two sides of the city rather than isolate them like the previous river.

The site for the boutique hotel lies in the heart of the Ruzafa district, which is located along the Turia Gardens in Valencia. Specifically, the hotel sits on a street corner in close proximity to many famous attractions, such as art and science museums. This area also is known for its large millennial population and presence of digital nomads / expats.


Site Map

Turia Gardens

Site

Context Map


Space Planning

The building, situated on a high traf fic street corner, receives the most sunlight on the south-west corner. This placement is ideal because it matches the building’s window distribution. This will also allow for bright, open communit y spaces at the hotel’s entrance and views to downtown from three full sides of the building. In order to provide even more sunlight and access to nature, an atrium will be added to the center of the building which facilitates connection between the East and West sides of the building.

Views + Natural Light

Existing Grid

The space planning of the boutique hotel is inspired by the way the Turia Gardens serve as the link between the two sides of the city. The parti diagram infuses this concept into the space by emphasizing the atrium that bisects the building. This atrium provides a seamless transition from the “work” side to the “leisure” and includes a bridge to mimic those of the Turia Gardens.

Pa r t i D i a g r a m


PRIVATE BEDROOMS SEMI PRIVATE ROOMS

COMMUNAL BEDROOMS MATRIX HOSTEL ADJACENCY SEMI PRIVATE ROOMS

Adjacencies + Program

MUST BE ADJACENT MUST BE ADJACENT SHOULD ADJACENT MUST BE BE ADJACENT SHOULD BE ADJACENT WOULD BE NICE TO BE ADJACENT SHOULD BE ADJACENT WOULD BE NICE TO BE ADJACENT WOULD BE NICE TO BE ADJACENT

COMMUNAL COMMUNITYBEDROOMS KITCHEN COMMUNAL COMMUNITYBEDROOMS KITCHEN LOUNGE COMMUNITY KITCHEN LOUNGE RECEPTION LOUNGE RECEPTION BAR/CAFE RECEPTION BAR/CAFE OFFICE BAR/CAFE OFFICE STORAGE OFFICE STORAGE UTILITY ROOM/ WC STORAGE UTILITY ROOM/ WC RESTROOMS UTILITY ROOM/ WC RESTROOMS WORKSPACE RESTROOMS WORKSPACE PHONE ROOM WORKSPACE PHONE ROOM GYM PHONE ROOM GYM EMPLOYEE LOUNGE GYM EMPLOYEE LOUNGE HVAC EMPLOYEE LOUNGE HVAC HVAC

PRIVATE BEDROOMS SEMI PRIVATE ROOMS COMMUNAL BEDROOMS COMMUNITY KITCHEN LOUNGE RECEPTION BAR/CAFE OFFICE STORAGE UTILITY ROOM/ WC RESTROOMS WORKSPACE PHONE ROOM GYM EMPLOYEE LOUNGE HVAC

MUST BE ADJACENT SHOULD BE ADJACENT WOULD BE NICE TO BE ADJACENT

Plan Prototypes

The most challenging spaces to design ef ficiently will be the private, shared, and communal bedrooms because the goal is to minimize the square footage. The intent is to minimize the private spaces and maximize the space for shared amenities.

Private Room

Semi-Private Suite

Communal Room


05 MARKER RENDERINGS Interior Graphic Communication | Spring 2018

Interior Graphic Communication aims to teach students the value of communicating both abstract and realistic concepts graphically by hand. At a time when hand sketching is being rapidly replaced by computer modeling, this marker class brings students back to

the basics . Students were encouraged to use marker, pen, and pencil to create hybrid drawings , progressing each week in complexity.

Personal Hand sketching and marker rendering play a key role in both my Interior Design major and Industrial Design minor . The industrial design aspect of my studies has improved my design eye on a

smaller scale , which has sequentially improved my abilities as an aspiring interior designer.


JENNALEE ROWDEN issuu/jennalee-rowden jrowden@vt.edu

thank you :)

Profile for Jennalee Rowden

Interior Design Portfolio 2019  

Interior Design Portfolio 2019  

Advertisement