Issuu on Google+

Principi.j@gmail.com 631.291.7753


1-6 7-10

Celio Kindergarten Rose F. Kennedy Greenway

11-18

Boston South End Middle School

19-24

Boston Ballet Studio

25-30

South Boston Public Library

31-34

Ocean View Farm


Celio Kindergarten

1


Celio Kindergarten

Celio Kindergarten

2

The Celio Kindergarten site is located in close relation to the Colosseum in Rome Italy. The triangular site is situated in the urban fabric surrounded by mixed program including a hospital and monastery. The design utilizes the slight grade change to create privacy and protection for the children in the Montessori kindergarten. The classrooms are situated around the protected outdoor space that is south facing harnessing the most sunlight through out the day. Environmental considerations were implemented in each phase of design and material choice to ensure an eco- friendly establishment. The design includes a green roof, water collection, biological filtration system, photovoltiac panels, and natural lightening.


New diagraming techniques were implemented using paper, ribbon, and tissue to create site diagrams. The geometric fabric of the surrounding city is shown with the different types of people populating the site including tourists from the Colosseum (in orange) and community members (in green).

The building surrounding the site were very unique with a military hospital on the east side and a stone wall retaining a monastery’s gardens on the west side.

The building location on the site was chosen for souther orientation of classrooms to achieve optimal light collection.


Environmental Designs

The kindergarten uses multiple systems to be as environmentally conscious as possible. The walkway contains biological filtrated ponds as well as in the children’s garden. The rain collection can be stored and used to water the gardens and landscape. The photovoltiac panels harvest energy from the sun to reduce the use of grid power being used as well as shades the large windows from direct sunlight. The orientation to the south insures use of day-lighting and provides interior spaces with light from clerestory windows.

photovoltiacs

rain collection

biological filtration

sloped roof

photovoltiacs

living roof

Living Roof

Vegetation

vegetation Drainage, Aeration,Water Storage, Root Barrieraeration drainage, Insulation insulation membrane Membrane Protection protection roofing membrane Roofing Membrane


Celio P Kortfolio indergarten 5 5

The children of the Montessori Kindergarten learn by experience in their classroom and outdoor space. Each classroom contains its own bathroom, shelving for toys and book storage as well as access to the cushioned rubber outdoor play space shaded by photovoltaic panel. The children can also play in the garden and experience the field while staying in their own safe environment.


Celio Kindergarten

6


Greenway

50%

12 pm

35%

8 am

90%

-

5 pm

7

Volume of people occupying the buildings surrounding the Greenway in comparison to the Greenway at different points in the day.

T


Greenway

8

Rose Kennedy Greenway Bost on, Ma

Volume Analysis of the Greenway

Morning

Most People

Afternoon

Medium People

Evening

Least People

The diagram above shows the volume of people that occupy each building. The darkest shaded buildings have the most people and the lightest have the least. The lines display common paths that people take through out different times of the day. The trend observed is that most people use the sidewalks to travel directly to work in the morning, use the paths through the Greenway at midday, and more random routes after work.

Throughout history the density of infrastructure around the Greenway has changed into what we recognize today. Contributions to the volume fluctuation in the area are taller buildings being constructed, population trend rising and falling, and the implementation of traffic infrastructure. The Greenway is populated by the community that surrounds it today including the North End, the Wharf District, Dewey Square, and China Town. The amount of people utilizing the Greenway fluctuates between different parcels as well as different times of the day. Focusing on Dewey Square there is a trend of heavy use during mid-day. The volume of people occupying the adjacent buildings changes in relation to the Greenway becoming activated.


9

Greenway

A Day in the Life of : To display how people in the surrounding buildings activate t he G reenway I c hose to f ollow a man working at the Federal Reserve Bank. His journey takes him from his morning commute to his lunch break at the Clover truck on the Greenway.

6:00 am

7:00 am

8:00 am

FEDERAL RESERVE BANK OF BOSTON Kenneth C. Montgomery First Vice President & COO

Federal Reserve Bank of Boston Suite 924 600 Atlantic Avenue Boston, MA 02210 Phone: (617) 973-3000

Email: Montgomery.K@FRB.com

1 Daily commute, Kenneth is exiting South Station

Population Trend in Relation to Urban Development

As population rises buildings are demolished for the creation of the Central Artery in response to rising commuter rates. Technology trends spur the increase of tall buildings in Boston along the Greenway starts in 1959 to hide the Central Artery and develop the parcels of the Greenway called out in blue on the maps. The Big Dig starts in 1959 to hide the Central Artery and develop the parcels of the Greenway we have today.

1890

2 Elevator to the 9th Floor


Greenway 9:00 am

10:00 am

3 Kenneth is getting hungry

1938 770,816

12:00 pm

11:00 am

4 He looks for the Clover food truck

1955 750,000

10

1:00 pm

5 Kenneth heads to the Greenway for lunch

Central Artery Opened 1959

1987 Construction starts on the Big Dig

1995 587,000

2004 Parcels are designed

2011 585,000


11

Boston south end Middle school


Boston south end Middle school

12

Boston south End MiddlE school The city seeks proposals for a middle school to replace the existing outdated elementary school on the site. On the master plan for the current site includes proposed buildings that can be developed in the future for non-school uses. The school design is submerged in the community which has a residential area to the west and public buildings to the east. Curb modifications have been made for prime access with a bus drop off location as well as walk ways through the site. Ample gathering spaces formed around the building utilize open land for use by the school as well as community members. The courtyard design emphasizes natural light and connection with the outdoors. The courtyard space is an inhabitable controlled outdoor space brought into the boundaries of the school walls for access by students and faculty.


13

Boston south end Middle school

Ground Floor Plan

Section 2


Boston south End MiddlE school

Second Floor Plan

Third Floor Plan

14


15

Boston south End MiddlE school

Program

Classrooms Public Circulation Administration


Site analySiS

The massing of the school program on the site was a typical urban strategy of a courtyard plan. The main public programs on the first floor include the gym, auditorium, cafeteria and administrative offices.


17

Boston South End Middle School 1

Classroom Model Design This portion of the school project focuses on the scale of the students and teachers. The classroom design fits into the scheme of the school design with one side of each classroom connecting to the interior circulation area and one side facing an exterior space. The grouping of 2 classrooms in plan are used in a linear corridor which is on the second and third floor of the school. The classroom wings designed in two opposing L forms are separated by grade with specialty classrooms on the corners. The classroom investigation shows the layering of zones from the public space of the corridor through the semi-private spaces of the classroom and then back out to exterior space.

Circulation

Classroom Space

2

Fenestration

Storage


Boston south End MiddlE school

Basic structural considerations were pursued in the design. An exterior facade of masonry with cinder block support and a steel column grid through the structure. Here a connection detail of the second floor.

18


19

Boston Ballet Studio


Boston Ballet studio

This studio project is about transforming the former site of a brownstone in South Boston into a ballet dance studio. The proposed block combines living space for teachers and students as well as practice and performance spaces. The design attributes its large front facade to a window into the largest dance space as well as the practice studio. This design provides ample light as well as a view from the street. The circulation pulls students and guests into the heart of the building and allows constant connection to performance which is the emphasis of the design.


21

Boston Ballet Studio

N

Plans 1/4”=1’

D

D

3

U

U

U

4

D U

1

Ground Floor Teacher’s Living Ground Floor- Teachers Living

Jenna Principi October 16,2009

U

D

2

First Floor Main Entrance Small Dance Space

First Floor- Small Studio

Second Floor Performance Room Second Floor- Multi-Purpose Room


Boston Ballet Studio

D

U

U

Third FLoor- Common Space

Third Floor Viewing Room Lounge Area

D

Fourth Floor- Student Living

Fourth Floor Student Living

Fifth Floor- Student Living

Fifth Floor Student Living

22


23

Boston Ballet studio

Section 3

Section 4


Boston Ballet studio

24

Sections 1/4�=1’

The main circulation leads people through the hierarchical performance space. Students living area is above the space drawing them through emphasizing the perpetual act of performing. Both performance spaces front the street giving back to the community so it is always able to see the students dancing. Section 1

Section 1

Section 2


25

south Boston PuBlic liBrary


south Boston PuBlic liBrary

South BoSton PuBlic liBrary

26

The South Boston Branch of the Boston Public Library system is undergoing an expansion. The proposed site is adjacent to the Broadway Red Line subway stop, on Dorchester Avenue and West Broadway Street. The site is located at an important intersection bringing local community foot traffic down West Broadway and more high-speed car traffic to Dorchester Avenue. The design draws people in through it’s large translucent façade which allows ample light for a reading area. The upper floors are divided into free floating spaces for different uses viewed from the front facade as suspended from the thick slab of roof which continues down the back of the building to the ground. The thick back wall and roof are punctured frequently to let in light.


27

South Boston Public Library


U U

U


Local History Magazines Computer Lab

Entance

Main Stair

Offices

Reading Area Computers

Egress

Auditorium

Bathroom Egress

Conference Room

Book Binding


South BoSton PuBlic liBrary

Stacks

Main Reading Room

Public Bathrooms

Children’s Room

Reading

Reading

Stacks

30


Ocean View Farm

Ocean View Farm

32

Ocean View Farm was originally established as a private equestrian residence in Amagansett NY. After years of horse use the owner is expanding its uses to events, concerts and polo matches. With the expansion comes the need to rework the existing post and beam barn which houses fourteen horses as well as ten suit accommodations above for visitors. Within the scope of expansion comes the proposal of a vineyard village which would turn open acreage into rows of grapes for harvesting and along with eight villas. In another development plan came the expansion of the barn and subdivision of land into regulated polo field. The 26 acres and barn are still in development, the work done here was preliminary studies of the facility and its capabilities.


33

Ocean View Farm

Stall 1

Stall 2

Stall 3

Stall 11

Stall 12

Stall 13

Stall 4

Stall 5

Tack Room

Stall 6

Stall 7

Stall 8

Stall 9

Stall 10

Stall 14

Stall 15

Stall 16

Stall 17

Stall 18

Center Isle

Center Isle

Stall 19

Stall 20

Stall 21

Stall 22

Stall 26

Stall 27

Stall 28

Stall 29

Office

Covered Porch

Extension of existing barn plan with proposed addition of 17 new stalls situated on the exterior isles. Expansion proposed for polo facility accompanied by a land development plan of surrounding acreage.

Stall 23

Stall 24

Stall 25

Stall 30

Stall 31

Stall 32


Ocean View Farm

Amagansett Polo Club LONG ISLAND RAILROAD

54

(M.T.A.)

54

N 89°49'47" E

PIPE

1,401.07'

56

210.75'

°47'

S 33 "E

43 50

'

'

485.13

E FENC

T

PLA

600ft GUY

LIL3

128'

PO 4'ST

HT

44 LIG 0.3 0" E °33'5 N 25

'

ANC

229.40

4ft fence Evergreen screening

WIRE

46

D ROA

RAIL

ETE

44.5

STON

HOR

'

42.0'

Parking

KE

. E

SPIK

TE

S

44

0' ease

GA

WIRE

44.5

SPI

HEAD

OVER

.

0' ease

E

E CONCRET INING RETA WALLS NG D RAILI WOO

50

INL ET

E AND

NCR

73

OP

10'33" POST

ED CO

W

76'

Polo Field (Open Space) 12.3 Acres

46

HILL

S 17°

VER

FENC

49'13"

93' E

DR

KER

E4

50

Parking TEST HOLE NO. 2

CON

& WIRE

ERED

50'

POST

COV

N 16°

CO 5 0 RN ME BA ') RY FRA T 2 STO ( 60' X 120 PLA CRETE

W

42'

49'13" 66'

BUN

48

E

N 16°

531 Montauk Highway Lot Area: 4.6 Acres

TEST HOLE NO. 1

Residence Polo Club House Horse Barn

STON

.0'

50

561 Montauk Highway Lot Area: 11.98 Acres

900ft

ITY POL

49

50 ER ES

M M Z SU REE B

50

UTIL

"E 5'07 °5 5' CRETLE 52 .2CON N 67 WAL IKE SP

52

551 Montauk Highway Lot Area: 7.2 Acres

50

203. 2'

8.33

18 4' X 7' METAL BOX (AUX. HEATER)

W W INT IN ER DS

CONC. MON.

50

54

52

551 Montauk Highway Building Envelope 1.5 Acres

50

620.32'

570.00'

56

LIL 5

PIPE

50

ET INL OP

' IL

WID IL NA

48 ORI

NG

UTIL

ITY POL

L

E

50

E

44

Polo Club Main Entrance

2.0' CAST IRON COVE R

SPIK

E SPIK

WEL

-12

40

40

42

46

NIT

LIL

184.29'

G WATER

4' WIDE

ULD

LIL

-13

ER LINE

TE SHO

EDGE

ULD

7'

GAS, CABLE

WEST

R=1854.86' L=888.19'

BOUN

MONTAUK HIGH

D LANE

CENTE

R TURN

4' WIDE

EAST

SIDE

WAL

K

LIL-14

LANE

BOUN

D LANE

(STATE ROUTE

CONC

. CURB OVERHEAD

L=556.22'

WAY

27)

DROP INLET

UTILITY POLE

DROP INLET

WEST BOUND

LANE

EAST BOUND DROP INLET

STRIPED MEDIAN

LIL-15

CATCH BASIN

LANE

NYT-363

UTILITY

R

ANCHO

POLE 11

UTILITY

CATCH BASIN

GASM VALVE

ELEC. MANHO

'41" W

S 80°12

146.96'

DROP INLET

4' WIDE

LK

SIDEWA

EDGE OF

CATCH BASIN

CATCH BASIN

WIRES

GUY WIRE

CONC. MON.

2.0' CAST IRON COVER

, ELECT IRC, UNDER & TELEPHONE GROUND

OF PAVE

MENT

ER LINE

2.0' CAST IRON COVER

L=331.9

SIDEW

ALK

CATC H BASI N

WHI

SERVICE

40

TE SHO

GAS VALVE LE

EXISTIN

WHI

'

'

MO

215.54

ST

213.76'

561 Montauk Highway Building Envelope 1 Acre Accomodates 10,000 sq ft Home Pool and Pool House

421.81

PO

A E 50 ITY POL POLE UTIL UTILITY

IL

HT

T

NA LIG

Service Entrance

MEN

STATE NEW YORK EL # 39 PARC TAKING 0.836 ACRET. SQ.F 36,429 3-1.2 0300-178S.C.T.M.

'01" E

IL

1

RAIL FENCE

Service Station

NA

L=3 R=18 0.02 L=81 54.86DROP INL ' ET .81 ' '

T-1

S 09°47

POST AND

CE

KE

34

FEN

30'

40

42

SPI

NY

156.56'

'50" W

S 80°12

.88

KE SPI

E AC

e.

PAVE

' eas

RAIL

.00

E OF

W

EDG

10"

212 -10

T AND POS

N 64°

26'

LIL

NA

4'

33'

393.8

S 25°

0" W

DR

CESS 50" W SPI KE 238 50 EASE .83 33' ' eas 50" MEN e. W T 204

°26'1

E2

N 64

9-5

48

LIL

ITY POL

50

S 25°

T-9

UTIL

NY

37

NYT-36

ENT

PAVEM

CATCH BASIN

CATCH BASIN

AD WIRES

DROP INLET

UTILITY

POLE

OVERHE CATCH BASIN

CATCH BASIN

UTILITY

UTILITY

POLE 14

POLE 103

POLE 12

HYDRANT

LIPA-10 30

NYT-36

UTILITY

GUY WIRE

R

UTILITY

POLE 8

POLE 9

GUY WIRE

GUY WIRE

R

ANCHO

Polo Club Plan

R

ANCHO

ANCHO

8ft Deer Exclusion Fence

Farm Road

Villa 4

Proposed Building

519

Villa 5 Villa 3

600sq ft Equiptment Storage Buildings

Villa 6

Parking

523 Villa 2

Proposed Building

30 Bunker Hill Road

Restaurant

Villa 7 Villa 1

Future Winery

521

Parking

House

Future Event Space

Parking

Villa 8

531

551

Future Storge Building

561

600 Sq ft Wine Storage Buildings

8’ Masonary Sound Walls

Double Row of 4ft Privet

Vineyard Community Plan

34


Jenna Principi Principi.J@Gmail.com 631.291.7753


Portfolio_2