Page 1

Številka VI.

Avgust 2012

JENAMENA NOVINE

JENAMENA FEST 2012 20. do 25. avgust

ŠPORTNI PARK ČRENŠOVCI

Jenamena, kak smu

se inda špilali ... dvig festivalske zastave gledališče na prostem

etno

glasbeni večeri kulinarična ponudba

predstava in

delavnice za otroke jenamena fuzbal

mednarodni

folklorni festival upokojencev

srečanje

šah balinanje

rejli stojnice olimpijada vlejči muzejski kout

delavnice

jenamena veselice Kulturno-turistično društvo Črenšovci, Ulica Prekmurske čete 23, 9232 Črenšovci

Več na www.jenamena.si


II.

Številka VI.

JENAMENA NOVINE

Avgust 2012

JENAMENA,

JENAMENA PONEDELJEK

KA ČI BI SE MALO ŠPILALI?

(20. avgust)

Za vas smo pripravili že 6. festival starih običajev, obrti, kulture in kulinarike, v okviru katerega bomo predstavili igre in igrače nekoč. Letošnja osrednja tema Jenamena fest-a je zanimiva tako za otroke, ki bodo imeli priložnost spoznati skoraj pozabljene igre, starejši pa se bodo v mislih vrnili v svoja otroška in mladostna leta in tako utrgali zobu časa dragocene spomine, ki ne smejo zbledeti. Gradivo, ki ga bomo ob letošnjem festivalu zbrali, bomo prihodnje leto predstavili v knjižni zbirki INDA. Zakaj bo letos v Črenšovcih JENAMENA? Ker bomo videli, kak su inda lunce metali, kak su mak phali, škarjice brüsili, kak su se inda šli na paši žibeke … Jenamena, kak su se inda špilali! Pripravljamo večerne prireditve, ki bodo potekale od ponedeljka do četrtka na osrednjem prireditvenem prostoru. S prireditvami na prostem (na odru pod zvezdami) želimo predvsem dati priložnost za prijetno preživljanje poletnih večerov. Zato izklopite televizor in se nam pridružite na etno glasbenih večerih in gledaliških deskah. Prepričani smo, da je večerni kulturni program izjemno raznolik in bogat. V sklopu novih, svežih, spremljevalnih dogodkov na Jenamena fest-u boste lahko ob kiparskem ustvarjanju priča »rojstvu« bojvaša, predstavili bomo knjigo Inda smu se pa tak na velko pa veselo ženili …, luč sveta bo ugledala kartonka za najmlajše, ogledali si boste lahko ognjen spektakel, razstavo poročnih fotografij, otroških risb, starine v muzejskem koutu in še kaj. Na stojnicah se bodo kot že vrsto let predstavili lokalni umetniki in branitelji naše kulturne dediščine, ogledali si boste lahko športno-družabne igre, mednarodni folklorni festival, program za otroke in se zavrteli na večernih veselicah. Kulinarika bo kot vedno doslej pestra in predvsem prepoznavno domača. Jenamena, kak mu dobro kühali pa pekli! Na etno glasbenih večerih in gledaliških predstavah vam bomo brezplačno ponudili domače pogače (kukarčne pogače, zlejvanke, prejsne pogače, krapce), spajali si boste lahko kruh, tradicionalno kulinarično ponudbo pa bomo tudi letos zaznamovali s küljami, langašem in drugimi domačimi dobrotami. Prepričani smo, da je Jenamena fest 2012 uspeli zasnovan in oblikovan tako, da bo vsak od obiskovalcev v pestri ponudbi našel nekaj »svojega«, nad čemer se bo lahko še dolgo čudil in od srca vzklikal: JENAMENA!

Otvoritev in dvig festivalske zastave

18.00 GLEDALIŠČE NA PROSTEM:

PROGRAM ZA OTROKE Za najmlajše pripravljamo lutkovno predstavo Kuna pospravlja. Na poseben način pa bo nadebudneže animiral čarodej BINČ, ki bo prinesel s seboj polno skrinjo presenečenj. Več kot dovolj razlogov, da že prvi dan pripeljete otroke in jih navdušite za Jenamena fest. Otroci bodo po programu brezplačno pogoščeni.

20.00 ETNO GLASBENI VEČER:

ETNO SKUPINA MLADI MARKI Etno skupina Mladi marki z igranjem na tradicionalna prekmurska glasbila in s prepevanjem prekmurskih ljudskih pesmi ohranja bogato glasbeno dediščino pokrajine ob Muri. Saša Matajič na violini, Martina Žerdin na cimbalah in Denis Pozderec na kontrabasu nas bodo v pesmi popeljali čez prekmursko ravnico med logove in Muro in prepričani smo, da nas bo njihova ljubezen do glasbe in domače pokrajine nagovorila na čisto poseben način.

KULINARIČNA PONUDBA:

KUKARČNA POGAČA

Več na www.jenamena.si


III.

Številka VI.

JENAMENA NOVINE

Avgust 2012

JENAMENA TOREK (21. avgust)

20.00

18.30

Vsestranska in uveljavljena glasbena umetnica iz Žižkov je občinstvu dobro poznana kot izvrstna izvajalka različnih glasbenih zvrsti. Že v času študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani je ustvarjala lastne skladbe, kot komponist sodeluje v številnih projektih. Lansko leto je simfonični orkester SNG Maribor izvajal njen Koncert za kitaro in orkester. Letos so mladi baletniki zaplesali njena baleta Cirkus in Te vidim. Večer v Tjašini družbi bo v ljudski preobleki. Zapela bo pesmi, ki jih poznajo generacije in nosijo s seboj izraz moči naroda. Prepričani smo, da nas bo Tjaša ponovno povsem prevzela, zato vas vabimo, da se nam pridružite.

GLEDALIŠČE NA PROSTEM:

SKUPINA ZÖREJ Madžarsko tolkalsko skupino sestavljajo otroci in mladi od treh do sedemnajst let. Orkester izvaja otroške pesmi in izštevanke, renesančne melodije in

plese, pesmi kovaških kladiv, delavske pesmi in še kaj. Za nastope širom Evrope je skupina prejela številna priznanja, letos se bodo predstavili v Mariboru na prireditvi v okviru Evropske prestolnice kulture. Čaka nas nepozaben večer, ki ga ne smete zamuditi.

ETNO GLASBENI VEČER:

TJAŠA ŽALIK

KULINARIČNA PONUDBA:

19.00 PREDSTAVITEV ZBIRKE INDA Na literarnem večeru bomo predstavili knjige iz zbirke INDA, še posebej Inda smu se pa tak na velko pa veselo ženili, ki jo izdajamo kot plod raziskav in dogodkov ob lanskoletnem Jenamena fest-u. Poleg fotografskega materiala in spominov na običaje pred in med gostüvanjem prinaša knjiga tudi izčrpno dokumentarno gradivo, zbrano v posebni raziskavi. Luč sveta bo ugledala tudi kartonka Jenamena, špilajmo se … 10 starih iger je izvirno ilustriral član društva, likovnik, Tibor Frančič.

ZLEJVANKE

JENAMENA SREDA (22. avgust) SPREMLJEVALNI DOGODEK: Rudolf Novak, ljubiteljski kipar iz Mežice, v Črenšovce zahaja že 8 let. Ob letošnjem Jenamena fest-u bo oblikoval bovjaša, zaščitni znak festivala, ki bo dobil svoje mesto pred pošto v Črenšovcih. Njegovo ustvarjanje bodo obiskovalci lahko spremljali od srede do sobote na osrednjem prireditvenem prostoru.

Več na www.jenamena.si


IV.

Številka VI.

JENAMENA NOVINE

19.30 GLEDALIŠČE NA PROSTEM:

KUD TIŠINA: Bo podlegel čarom lepe Korošice? Člani gledališke skupine KUD Tišina se bodo predstavili s skečem, za katerega so letos na

Avgust 2012

Dorina, skladateljica in avtorica tekstov, članica priljubljenega prekmurskega tria Doroja, je na svoji glasbeni poti sodelovala z umetniki kot sta Feri Lainšček in Miki Roš. Dejan, profesor glasbe in vrhunski instrumentalist, katerega glasbeni razpon sega od klasike preko jazza do improvizirane glasbe. Kot pianist, skladatelj, aranžer ali producent je sodeloval pri mnogih projektih, med drugim tudi v skupini Patetico. Dorina in Dejan gojita značilen in prepoznaven slog, ki ga oblikujeta le iz vokala in spremljave električnega klavirja, njun repertoar pa je sestavljen iz lastnih priredb tujih in domačih evergrinov ter lastnih skladb.

21.00 SPREMLJEVALNI DOGODEK:

OGNJENI SPEKTAKEL Festivalu skečev ljubiteljskih gledaliških skupin v Pečarovcih po izboru strokovne komisije prejeli priznanje za najboljše besedilo.

Taja Devi, umetnica ognjenih plesov, vas bo popeljala v svet čarobne umetnosti. V spektakularnem programu se bo predstavila z

20.00 ETNO GLASBENI VEČER:

DORINA IN DEJAN Dorina Gujt (vokal) in Dejan Berden (klaviature) sta vse življenje predana glasbi in sodelujeta na glasbenem področju že vrsto let.

zvezdnim plesom, ognjenimi pahljačami, palicami, verigami in kačami. Vročega in edinstvenega nastopa ne smete zamuditi.

KULINARIČNA PONUDBA:

PREJSNE POGAČE, PAJANI KRÜJ

Več na www.jenamena.si


V.

Številka VI.

JENAMENA NOVINE

JENAMENA ČETRTEK (23. avgust)

Avgust 2012

JENAMENA VESELICA:

SKUPINA MARKI

18.30 GLEDALIŠČE NA PROSTEM:

JENAMENA ŠTENKARIJE, JENAMENA ŠPILERAJ V »mini komediji« bodo domači igralci poskrbeli za dobro voljo. Obujali bodo spomine na doživljaje ob igrah v otroštvu, poskušali se bodo »špilati« (žibeke pa mak phati) in potarnali tudi nad »nevolami«.

19.30

JENAMENA PETEK

ETNO GLASBENI VEČER:

MOŠKI VOKALNI KVINTET AETERNUM Člani Moškega vokalnega kvinteta Aeternum, naši veliki prijatelji in znanci, so v juliju praznovali 8. obletnico delovanja. Na pomurski in slovenski glasbeni sceni so fantje prepoznavni po odli čnem izvajanju dalmatinskih skladb, ki so že tolikokrat izjemno izzvenele in vedno znova navdušile. Tudi letos, tretjič na Jenamena festu, si bomo njihov

(24. avgust)

16.00 PROGRAM ZA OTROKE Najmlajši si bodo lahko ogledali razstavljene male živali Društva gojiteljev malih pasemskih živali Odranci, gledališko predstavo Godrnjava račka, ustvarjali bodo v delavnicah in kot vsako leto jih bomo tudi letos pogostili.

17.00 JENAMENA FUZBAL Pomerili se bosta veteranski ekipi Olimpije iz Ljubljane in domači nogometaši. nastop lahko zapomnili po odličnosti, izvirnosti, čarobnosti, izjemni melodičnosti, unikatnosti, saj se bodo predstavili z novimi skladbami, ki jih izvajajo na klapski način.

KULINARIČNA PONUDBA:

KRAPCI

Več na www.jenamena.si


VI.

Številka VI.

JENAMENA NOVINE

19.00 JENAMENA, PLEŠE SE MI … Mednarodni folklorni festival Domača folklorna skupina bo v duhu festivala v plesnem programu predstavila igriv sklop plesov.

Folklorna skupina JULIANA je bila kot sekcija pri Kulturno-športnem društvu Hrušica ustanovljena marca leta 1994. Poleg štirih godcev jo sestavlja 13 plesnih parov. Gostovali so širom Evrope. Leta 2006 je bila skupina na folklornem festivalu v Tur čiji izbrana za skupino z najlepšimi folklornimi kostumi.

Avgust 2012

Folklorna skupina Izvir iz Madžarske pod umetniškim vodstvom Hábencius Ferencné se bo predstavila s sklopom madžarskih narodnih pesmi in plesov Železne županije.

20.30 JENAMENA VESELICA: Zabava s KOROŠKIMI KORENJAKI

Folklorno skupino KUD Donji Kraljevec iz Hrvaške na nastopih spremlja tamburaška skupina. S svojimi plesnimi nastopi so sodelovali na številnih prireditvah v različnih evropskih državah. Plesalci iz Hrvaške so naši veliki prijatelji, ki nas bodo s svojim energičnim nastopom gotovo navdušili.

Več na www.jenamena.si


VII.

Številka VI.

JENAMENA NOVINE

JENAMENA SOBOTA (25. avgust)

Avgust 2012

balinanju. V posebnem šotoru bo tudi letos potekal šahovski turnir.

13.00

12.00

JENAMENA BALINANJE

SREČANJE JENAMENA UPOKOJENCEV Skupnemu kosilu upokojencev bosta sledila kulturni program in zabava.

13.00 JENAMENA REJLI Upokojenci bodo na pot pospremili kolesarje, ki se bodo udeležili Jenamena relija po občini. Kot vsako leto bodo tudi letos z nami člani društva Dimek iz Beltincev, Polanski Pücki iz Velike Polane, Biciklin iz Polane, pridružili se jim bodo člani Old timer Kluba "Biciklin" Koprivnica iz Hrvaške in priložnostni kolesarji. Kolesarji bodo svoja stara kolesa ob vrnitvi na prireditveni prostor parkirali v muzejskem kotu, kjer bodo na ogled obiskovalcem.

Jenamena športno popoldne bodo zaznamovale zabavne športno-družabne igre. V Jenamena olimpijadi se bodo ekipe pomerile v igrah, s katerimi bomo obudili nekatere stare igre. Najmočnejši bodo tekmovali v turnirju vlečenja vrvi, najbolj natančni pa se bodo pomerili v

14.00 JENAMENA OLIMPIJADA (1. polčas)

15.00 PREDSTAVITEV DOMAČIH OBRTI, ROKODELSTVA, SPRETNOSTI IN DOMAČIH DOBROT NA STOJNICAH Videli boste lahko stare igrače na Jenamena stojnici, čebelarje, keramičarje, izdelovalce različnih

Več na www.jenamena.si


VIII.

Številka VI.

JENAMENA NOVINE

Avgust 2012

17.00 JENAMENA VLEJČI

uporabnih predmetov iz bilja, koritarja, kova ča, člane kulturnih društev Občine Črenšovci z raznolikimi izdelki, vinogradnike iz Velike Polane z žlahtnim pridelkom in še kaj.

15.30 JENAMENA ŠAH

19.00 RAZGLASITEV NAJBOLJ JENAMENALNIH ŠPORTNIKOV

20.00 JENAMENA VESELICA: s skupino

BLUE PLANET

16.00 JENAMENA OLIMPIJADA (2. polčas)

Vabljeni na JENAMENA DOGODKE V ČRENŠOVCE … Več na www.jenamena.si


IX.

Številka VI.

JENAMENA NOVINE

Več na www.jenamena.si

Avgust 2012


X.

Številka VI.

JENAMENA NOVINE

Generalni donatorji:

Več na www.jenamena.si

Avgust 2012


XI.

Številka VI.

JENAMENA NOVINE

Avgust 2012

Ostali donatorji:  

ABC DOM, d.o.o. Antolin Franc - NOSILEC DOPOLNILNE DEJAVNOSTI NA KMETIJI

ASPA-ING PROJEKTIRANJE d.o.o.

AVTO RECEK, d.o.o.

AVTODIAGNOSTIKA Damir Horvat s.p.

AVTOMEHANIKA, Dušan Žižek s.p.

BAR BARON, Zoran Vrbec s.p.

BIROPLAST Boštjan Kramar s.p.

CVETLIČARSTVO IN POGREBNIŠTVO Marija Ferenčak s.p.

DNEVNI BAR "AMARO" Sobočan Anton s.p.

DNEVNI BAR PINKI Bojan Vučko s.p.

DNEVNI BAR TROPICANO Marjan Cigan s.p.

ENERGETIKA VZDRŽEVANJE IN MONTAŽA Buzeti Franc s.p.

EKOLOŠKI CENTER SVIT POMURJE GORNJA BISTRICA

FOTO GYURICA Štefan Gyurica s.p.

FRIZERSKI SALON METKA Marjeta Tibaut s.p.

FRIZERSKI SALON MON CHERY, Zelko Rosvita s.p.

Gašparič Boštjan s.p. - AVTOPREVOZNIŠTVO

GRADBENA MEHANIZACIJA IN PREVOZNIŠTVO Marko Ritlop s.p.

GRADBENIŠTVO PINTARIČ, Sabina Pintarič s.p.

GRADBENIŠTVO SMEJ d.o.o.

GRADBENIŠTVO-FASADERSTVO Borut Raduha s.p.

HB STROJNE INŠTALACIJE, d.o.o.

INŠTALACIJE GABOR Gabor Milan, s.p.

IZDELAVA ŽIČNEGA PLETIVA in druga zaključna gradbena dela, Kustec Štefan s.p.

INŠTALACIJE Stanislav Horvat s.p.

J-TUNING, Robert Horvat s.p.

LESNINA KOS, SALON POHIŠTVA KOS, Roman Kos s.p.

MERKUR d.d. - TC MURSKA SOBOTA

MOBIX ČRENŠOVCI d.o.o.

MODNO KROJAŠTVO Recek Marija, s.p.

OKREPČEVALNICA KAMIN Marjan Horvat s.p.

OKREPČEVALNICA KING, Jernej Tkalec s.p.

OKREPČEVALNICA NACI, Ignac Horvat s.p.

OSEM d.o.o., MURSKA SOBOTA

PEKARNA OMAR Marija Omar s.p.

PETRONIA TRGOVINA IN STORITVE d.o.o.

POMURSKE LEKARNE MURSKA SOBOTA

PREVAJALSKA AGENCIJA CONVERSUS

REŽONJA d.o.o.

RTV-AVDIO-VIDEO-SERVIS Dejan Kerčmar s.p.

S.R.P. - RAČUNOVODSKE STORITVE IN SVETOVANJE d.o.o.

SEMS, STROJNA OBDELAVA KOVIN d.o.o.

SLAŠČIČARNA ČEBELICA Gafur Redžepi s.p.

SPLOŠNO MIZARSTVO, Tomaž Halas s.p.

ŠOLA VOŽNJE NOMAD, Andrej Horvat, s.p.

ŠOLA VOŽNJE ŠPELA, Špela Antolin s.p.

ŠTRKOVA BAUTA, Anton Gjerek s.p.

TRGOVINSKE STORITVE Anton Baša s.p.

UNICREDIT BANKA SLOVENIJA D.D.

  

VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO, Kelenc Darko ZIDARSTVO & FASADERSTVO Jožef Smodiš s.p.

Več na www.jenamena.si


XII.

JENAMENA NOVINE

Številka VI.

Avgust 2012

GLAVNI POKROVITELJ JENAMENA FESTA 2012 JE

OBČINA ČRENŠOVCI

JENAMENA FEST je projekt mnogih, ki jim ni vseeno za bogastvo naše kulturne dediščine. To je festival rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike, ki želi s svojim pestrim programom potešiti lakoto različnih interesov naših obiskovalcev.

Bodite del JENAMENA DOGAJANJA V ČRENŠOVCIH tudi vi! 

Zbiraj jenamena točke zvestobe, rijtare, in bodi nagrajen …

JENAMENA FEST 2012 JENAMENA, KAK SMU SE INDA ŠPILALI ...

PON TOR SRE ČET PET SOB 20. 8. 2012

21. 8. 2012

22. 8. 2012

23. 8. 2012

24. 8. 2012

Več na www.jenamena.si

25. 8. 2012

Design

Jenamena fest 2012  
Jenamena fest 2012  

(festival rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike). MOTO: Jenamena, kak smo se inda špilali ...

Advertisement