Nummer 29 juni 2018

Page 1

J U N I

2 018

|

N u m m e r

RENS PAPADOPOULOS J U D O -TA L E N T

REIZEN FLORENCE & MARSEILLE

2 9


MISSIE EN VISIE

VAN HET JAN VAN EGMOND LYCEUM

RELATIE DIDACTIEK PEDAGOGIEK 1

De leerlingen worden gezien en gekend

2

Leerlingen en docenten zijn samen verantwoordelijk voor resultaten en groei

3

Het pedagogisch klimaat biedt vertrouwen en veiligheid

4

Wij handelen open, respectvol en oplossingsgericht

5

Er is evenwicht in ons leren tussen kennis, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling

6

Ons onderwijs is professioneel, flexibel en toekomstgericht

7

Wij leren van en met elkaar en reflecteren op ons eigen functioneren

8

Wij gaan uit van onze talenten en streven naar “excellentie�.

9

We delen ervaringen, inspireren elkaar en vieren successen

10

Wij werken en leren met plezier, passie en trots


ONTWIKKELINGEN BINNEN HET JAN VAN EGMOND LYCEUM Interview met mevrouw Al

HOE ZIJN DE EXAMENS GEGAAN?

WAT STAAT ER VOOR DE LAATSTE

Organisatorisch prima, echt vlekkeloos. Het examensecretariaat, dit doet mevrouw Meijer met ondersteuning van mevrouw De Waard, heeft ontzettend hard gewerkt. Over de resultaten kan ik nog niks zeggen, ik hoor heel veel verschillende dingen. De een zegt het was een eitje, de ander vond het erg ingewikkeld. Woensdag 13 juni gaan we het horen! We vinden het erg spannend.

SCHOOLMAANDEN OP HET PROGRAMMA?

De herexamens natuurlijk, de laatste toetsweek, de jaarlijkse JEL + Week. Ook hebben we nog de musical voor AFF in de JEL Wonderweek. Ten slotte nog de afsluiting van het schooljaar, waarbij je de al bekende dingen gaat doen, bijvoorbeeld ergens heen met je klas. Daarna lekker vakantie vieren! Door Jill Hekking G4A

ZIJN ER VEEL NIEUWE LEERLINGEN GEWORVEN BIJ DE OPEN DAGEN VAN FEBRUARI?

Een redelijk aantal, het leerlingenaantal loopt nog steeds ietsjes terug, maar dat is eigenlijk al sinds 2014. Volgend jaar willen we gaan inzetten op wat meer aanmeldingen, want het is wel zonde, het is zo’n leuke school! WELKE VERANDERINGEN HEEFT HET JEL DIT JAAR DOORGEMAAKT?

Om te beginnen: de mediatheek. Ik vind het zelf erg mooi geworden. We willen het meer gaan inzetten als een studiecentrum. Verder gaan we volgend jaar met de eersteklassers beginnen met een systeem waarbij je kortere instructies hebt, meer samen en zelfstandig werkt. Hierdoor word je verantwoordelijk voor je eigen planning. Verder zijn we heel erg bezig met de kwaliteit van het onderwijs, of het goed genoeg is en wat we eraan moeten doen om het te verbeteren. We proberen leerlingen steeds terug te vragen op wat ze van dingen vinden en dan krijgen we goede feedback. De inspectie zal ook nog langskomen, ook dit vinden we spannend! Vorige keer waren ze tevreden, hopelijk als ze er zijn nog steeds.

'WE PROBEREN LEERLINGEN STEEDS TERUG TE VRAGEN OP WAT ZE VAN DINGEN VINDEN EN DAN KRIJGEN WE GOEDE FEEDBACK. DE INSPECTIE ZAL OOK NOG LANGSKOMEN, OOK DIT VINDEN WE SPANNEND! '

JEL+ MAGAZINE 03


INHOUD Rens Papadopoulos 06 Zoë-Yaël Reviewed 10 Florence-reis 12 Boekrecensie

15

Uitspraken docenten

16

Mevrouw Klokkemeijer

18 MARSEILLE 32

RENS PAPADOPOULOS 06

Horoscoop

22

Ardennen

24

Tekenworkshop 26 Meeloopmiddag 30 Uitspraken leerlingen

31

Sportklas

32

MEVROUW KLOKKEMEIJER 38

FLORENCE 44

Volleybaltoernooi 33 Kunstklas 34 The Scarlett Blood

36

Cartoon 39

ARDENNEN 50

Marseille-reis

40

Wist je dat?

44

0

'KUNNEN JULLIE NIET NOG HARDER PRATEN?' ZOË-YAËL REVIEWED 12

UITSPRAKEN DOCENTEN 26

MUZIEKRECENSIE 20

Sterrenwacht Orion

46

Muziekrecensie

48

Sportklas

50

Invulverhaal 54 Verhaal Lola Alberts 56 Prijspuzzel

58


Van de redactie... COLOFON Sebas Nannings [Coördinator & Artdirector] Liza Meijer [Coördinator]

Eind van het schooljaar! Eind van een tijdperk voor onze examenkandidaten. Als je op school zit of op een school werkt dan heb je altijd twee keer per jaar een nieuwjaar, met de daarbij horende goede voornemens. De een midden in de winter en de ander hartje zomer. In mijn middelbareschooltijd zat ik altijd weer vol goede moed aan het begin van het schooljaar. Nieuwe schriften waar nog geen foutje in stond. Die nog helemaal schoon en netjes waren, zou ik dit jaar dat zo lang mogelijk vol houden? “Dit jaar ga ik echt eerder beginnen met leren”. Nou, ja, het is gelukt want ik heb mijn diploma!

René Kramer [Tekstcorrectie] Ben van den Boogaard [Fotografie]

AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Annika Duijn, EG4A Björn Out, EAG5B

Voor de examenkandidaten is dit ook een afsluiting van de middelbare schoolperiode. Veel gaan straks studeren of nemen een tussenjaar. De middelbareschooltijd is afgesloten. 5 of 6 (of 7..) jaar lang elke dag naar school, zelfde gezichten, zelfde gebouw. Hoog tijd voor iets anders dus, maar ook iets heel vertrouwds achterlaten.

Jill Hekking [Fotografie], EG4A Juna Patterer, EH4C Karlijn de Gans, EG1B Leigh Segers, EG5A Lola Alberts, EH4B Timothy Mulder, EG4A Zoë-Yaël Dingjan, EV4E

Alle leerlingen van wie de namen reeds vermeld worden bij de diverse artikelen.

Voor de huidige brugklassers is het ook een afsluiting, die zijn volgend jaar niet meer de jongste op school, er komt dan weer een nieuwe lichting bruggers. De eersteklassers worden tweede, de tweede derde, etc. En elk jaar komt er een nieuwe groep 11-12 jarigen binnen en wij docenten worden elke jaar een jaartje ouder… (gelukkig..). Eind van het schooljaar dus, de zomervakantie staat voor de deur. Ik wens jullie allemaal een heel fijne zomervakantie, geniet van de kleine dingen, wees blij voor wat je al bereikt hebt en dan volgend jaar weer fris en fruitig opnieuw beginnen. Heel veel leesplezier! Liza Meijer JEL+ MAGAZINE 05


RENS PAPADOPOULOS JUDO-TALENT

06 JEL+ MAGAZINE


INTERVIEW | Rens Papadopoulos

WAAROM BEN JE BEGONNEN MET JUDO?

HOE VERLOOPT EEN JUDOTOERNOOI?

Ik was 7 jaar oud en mijn twee broers zaten toen op judo. Ik was nog te klein om alleen thuis te blijven, dus ik ging met ze mee naar de trainingen. Daarna wilde ik het graag zelf proberen en vond het erg leuk.

Om de gewichtsklasse te verdelen begint de dag met de weging. Als je gewicht goed is, kan je wat gaan eten. Mijn gewicht zit meestal op het randje, dus ik moet vaak wachten met eten en kan pas vlak voor de wedstrijd snel wat eten voor energie. Daarna begin ik met een warming-up van ongeveer een kwartiertje. Mijn trainer zegt altijd dat de warming-up je eerste wedstrijd is. Na de warming-up heb je de eerste pijntjes al gehad en is je lichaam warm. Daarna komen de échte wedstrijden. Als je in de prijzen valt heb je nog een prijsuitreiking en anders is de dag voorbij.

WANNEER BEN JE BEGONNEN MET WEDSTRIJDEN?

Een jaar nadat ik was begonnen met Judo, deed ik al mee met ontwikkelingstoernooien. Die toernooien zijn voor beginners. Toen ik 10 jaar was deed ik mee met wedstrijden door Noord-Holland en vanaf mijn 12e begon ik met wedstrijden door heel Nederland. Ik ben dat blijven uitbreiden en rond mijn 15e ging ik naar België, Duitsland en Engeland. Tegenwoordig doe ik ook wedstrijden in Slovenië, Roemenië en ook in Griekenland, omdat ik half Grieks ben en voor Griekenland uitkom.

HOE VAAK TRAIN JE PER WEEK?

Ik train momenteel niet heel veel. Ik heb 2 à 3 judo-trainingen per week. Daarnaast ga ik ongeveer 4 à 5 keer per week naar de sportschool voor krachttrainingen. Meestal ga ik direct uit school, zodat ik daarna nog kan werken of naar een judo-training kan. WAT DOE JE TIJDENS EEN JUDO-TRAINING?

Het verschilt. De ene keer oefenen we techniek, maar meestal is het gewoon een wedstrijdtraining. Zo wordt mijn conditie voor de wedstrijden beter. HOE COMBINEER JE HET SPORTEN MET SCHOOL?

School, haha, het komt meestal wel goed. Ik combineer het niet altijd even goed, maar uiteindelijk gaat het allemaal prima. In de toetsweek zit ik wel vaak tot erg laat in de avond door te leren, erg stressvol. Ik krijg soms vrijstelling voor huiswerk op maandag, maar dat gebeurt niet vaak en is niet altijd nodig. Toetsen zijn wel eens uitgesteld omdat ik in het buitenland zat. Het is namelijk een beetje lastig om toetsen te maken als je in Slovenië zit, haha.

'MIJN TRAINER ZEGT ALTIJD DAT DE WARMING-UP JE EERSTE WEDSTRIJD IS.' JEL+ MAGAZINE 07


INTERVIEW | Rens Papadopoulos

WAT VIND JE HET LEUKST AAN JUDO?

WAT VOOR EIGENSCHAPPEN HEEFT EEN GOEDE JU-

Ik weet het niet precies. Het is mijn passie geworden. Ik ben er ook goed in, dus dan blijf je er ook meer in. Ik doe dit ook al zo lang, dat als ik zou stoppen, er een gat in m’n leven zou ontstaan.

DOKA NODIG?

WAT ZOU JE NOG WILLEN BEREIKEN MET JUDO?

Een tijdje geleden ben ik bij de senioren van Griekenland derde geworden. Volgend jaar zijn er weer wedstrijden voor mijn eigen leeftijd, onder de 21, en ik hoop daar dan kampioen te worden. Dan mag ik daarna naar het E.K. en dan hoop ik dat ik daar een goede plaats kan halen. Mijn grote doel is om voor Griekenland uit te komen op de wereldkampioenschappen.

'IK ZETTE ER BEETJE BIJ BEETJE MEER SPANNING OP TOTDAT ZIJN ARM BRAK.'

08 JEL+ MAGAZINE

Je moet zelfverzekerd zijn. Er zijn wat jongens die erg groot en breed zijn en daardoor kan je geïntimideerd raken. Uiteindelijk versla je met techniek de kracht van iemand, dus er is geen reden om je geïntimideerd te voelen. HEB JE WEL EENS BLESSURES OPGELOPEN?

Ik heb dat zelf nog nooit gehad, maar ik heb wel een blessure veroorzaakt bij mijn tegenstander. Ik had een armklem bij de tegenstander. Dus ik had zijn arm vast en strekte zijn arm zodat hij niks meer kan doen. Maar hij tikte niet af, dus ik ga dan niet zomaar stoppen. Ik zette er beetje bij beetje meer spanning op totdat zijn arm brak. Ik voelde me er niet schuldig over, omdat het zijn eigen schuld was. Als hij niet zo koppig was geweest en gewoon had afgetikt, dan was het nooit gebeurd. Door Leigh Segers


JEL+ MAGAZINE 09


ZOË-YAËL

'NA ALLE SLAPELOZE NACHTEN DIE IK KREEG VAN MIJN VORIGE AANKOOP, DE DIEET PIGGY, HAD IK DEZE NIEUWE UITVINDING ECHT HARD NODIG.'

OSTRICH PILLOW VAN: WISH WINKEL: 9TH BLOCK PRIJS: 7,60 + 4,00 VERZENDING

DE OSTRICH PILLOW IS EEN KUSSEN DAT OVER JE HOOFD GAAT EN ZO DE OREN EN OGEN WORDEN AFGESLOTEN VAN GELUID EN LICHT, TERWIJL DE MOND EN NEUS OPENBLIJVEN. ZO KAN JE TIJDENS HET REIZEN, EEN PAUZE OF WANNEER JE AAN HET WACHTEN BENT, LEKKER WEGDOMMELEN IN JE EIGEN WERELDJE.

Na alle slapeloze nachten die ik kreeg van mijn vorige aankoop, de Dieet Piggy, had ik deze nieuwe uitvinding echt hard nodig. Zo kon ik toch nog mijn slaap inhalen, stiekem overdag, zonder dat iemand het door had. Ik voel me zo erg uitgerust en kan werkelijk op elke plek inslaap vallen. Ik maakte me eerst wel een beetje zorgen over of mensen het zouden zien en hierop reageren, maar 10 JEL+ MAGAZINE

niemand heeft me aangesproken. Alleen mijn ouders zijn er een beetje geïrriteerd om… Ik kwam erachter dat als je met de ostrich pillow op zit in de aula tijdens de pauze, je de bel niet hoort. Hierdoor ben ik al door meerdere lessen heen geslapen. En mijn medestudenten waren zo lief om mij te laten liggen. Ik ben nu zelfs al een aantal keer veel te laat thuis aan gekomen, omdat ik de dag had doorgeslapen in de aula tot ik weggestuurd werd door de conciërge. Ik geef de ostrich pillow een 4,5 van de 5. Ik raad dit product zeker weten aan, aan iedereen die het nodig heeft om overdag zijn slaap ongezien in te halen! Het enige minpunt is dat je je heel makkelijk verslaapt, maar dit is op te lossen met loyale vrienden die je op een afgesproken tijdstip wakker maken of een onlinecursus van hazenslaapjes volgen.


JEL+MAGAZINE | Zoë-Yaël Reviewed

REVIEWED

JEL+ MAGAZINE 11


Florence 2018

We begonnen de reis in Rotterdam; op een klein vliegveldje waar de nooduitgangen multifunctioneel ook gebruikt werden als de gates. Het reisgezelschap bestond uit 32 leerlingen begeleid door mevrouw Zegers, mevrouw Leleta en mijzelf (meneer Steijger). De vliegreis (voor sommigen de eerste ooit!) verliep gelukkig erg soepel. Eenmaal aangekomen in ItaliĂŤ werden we op de landingsbaan begroet door wolken en regen. Dit was zo geregeld om eventuele heimwee naar Nederland te voorkomen. Na weer een lange tocht in de monorail en trein kwamen we eindelijk aan in het mooie Florence.

'HET BLEEK DAT DE PLAATSELIJKE KLAAR-OVER MEVROUW LELETA NIET WILDE LATEN OVERSTEKEN.' 12 JEL+ MAGAZINE

Als nieuwe docenten op deze reis wilden we alles natuurlijk zo goed mogelijk laten verlopen. Je kunt onze gezichten wel voorstellen toen we bij de eerste wandeling naar het hostel al de helft van de groep waren kwijtgeraakt. Ze haalden ons gelukkig snel in en het bleek dat de plaatselijke klaar-over mevrouw Leleta niet wilde laten oversteken. Gelukkig stond zij haar mannetje en konden we de reis vervolgen. Nadat de kamers waren bezet en de magen goed gevuld, begon een prachtige avondwandeling door Florence. Op deze wandeling kwamen we langs leuke straatjes, pleintjes en de gigantische Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Eenmaal weer terug bij het hostel ging iedereen tevreden naar zijn kamer en werd het (bijna) in elke kamer al snel stil. Onze eerste hele dag in Florence begon met een fietstocht door de stad. Het begin was een beetje nattig, maar gelukkig werd het mooi weer toen we al bijna klaar waren. De gidsen konden ontzettend veel vertellen over de stad en zijn bijzondere gebouwen. Dankzij de goede gidsen was aan het einde van de fietstocht iedereen bekend met alle avonturen van de


REIZEN | Florence

bekende Medici-familie die Florence domineerde. De dag werd afgesloten met een leuke wandeling naar de top van Florence; waar een prachtig uitkijkpunt was over de stad. We namen hier een pauze om van het uitzicht te genieten en lekker veel foto’s te maken. De tweede dag begon met het bezoek aan een groots museum in Florence “het Pietenhuis” (nee, wacht, “het Pitti huis”). Dit vroegere paleis bestond uit prachtige kamers met mooie kunstwerken. De tuinen achter het paleis waren nog vele malen mooier met heerlijk veel groen en prachtige rozentuinen. In de tuinen konden we eventjes bijkomen voor we gingen lunchen. De rest van de middag bestond uit het bezoeken van een kerk waar we door onze persoonlijke gids (mevrouw Zegers) veel te weten zijn gekomen over de geschiedenis en kunst. In de avond hebben we heerlijk gegeten en daarna met de inwoners van Florence gedanst op het plein. We hebben ze even laten zien hoe goed wij Nederlanders kunnen dansen.

naar beneden. Beneden in de stad vonden we uiteindelijk een leuke plaats voor een gezellig avondje uit. Er werd de hele avond veel gedanst, gelachen en gezongen. En na een wandeling terug naar het hostel lag iedereen heerlijk te slapen. (Vergeet ik nu iets te benoemen van deze avond? Ik heb het idee dat ik iets vergeten ben.) Op de zaterdag (de laatste dag helaas alweer) besloten we na het opruimen om nog snel even naar Pisa te gaan. Daar zijn we natuurlijk heengegaan om de mooie scheve toren van Pisa te bekijken. Ook was er genoeg tijd om de welbekende foto’s te maken waarop het lijkt

'OP DE ZATERDAG (DE LAATSTE DAG HELAAS ALWEER) BESLOTEN WE NA HET OPRUIMEN OM NOG SNEL EVEN NAAR PISA TE GAAN.' Op de derde dag bezochten we weer een aantal bekende musea en kerken in Florence. Zo zagen we de David in levenden lijve en bezochten we de indrukwekkende graven o.a. van Michelangelo en Dante. Na het avondeten besloten we gezellig met z’n allen een avondje uit te gaan. Een geschikte locatie vinden was een flinke zoektocht die ons letterlijk aan tot aan de top van Florence bracht. We stonden namelijk weer op het mooie uitkijkpunt over de stad. De weg hiernaartoe was gelukkig zo gezellig dat er door meerdere zelfs gehuild werd van het lachen. Bovenaan nog even snel een groepsfoto en daarna weer JEL+ MAGAZINE 13


REIZEN | Florence

alsof je de toren recht wilt duwen. Na ons bezoek aan de scheve toren gingen we terug naar het station om onze terugreis te vervolgen. Daarvoor moesten we wel onze weg banen door een gigantisch hippiefestival. De vlucht naar Rotterdam verliep net zo soepeltjes als de heenweg. In Rotterdam werden we opgehaald door de bus die ons naar Purmerend zou brengen. In de bus kon je kiezen uit twee activiteiten: slapen of uit volle borst meezingen met de foutste liedjes. En zo werd een lange en vermoeiende busreis toch ook weer heel gezellig!

14 JEL+ MAGAZINE

Kort samengevat: Florence is een prachtige stad met veel geschiedenis en verhalen. De groep bestond uit enthousiaste en leuke leerlingen en wij vonden het een ontzettend mooie, leuke en vooral gezellige reis! Esra Zegers, Anida Leleta en Mike Steijger


JEL+MAGAZINE | Boekentip DOOR ANNIKA DUIJN

THE CASUAL VACANCY

Auteur: Genre:

J.K. Rowling Literaire roman

In Pagford, een klein dorpje, is onlangs de belangrijkste man van het dorp, Barry Fairbrother, gestorven, hierdoor valt er een lege stoel in de gemeenteraad van Pagford. Er zijn veel dorpelingen die deze stoel maar al te graag over willen nemen, dit leidt dan ook tot veel ophef… het dorp blijkt veel schuil te hebben gehouden achter een fraaie façade. Toen ik dit boek las, vond ik het eerst lastig om in het verhaal te komen, maar naarmate ik meer las begon het veel interessanter te worden. Ik vond het vooral heel leuk om achter steeds meer banden tussen de dorpelingen te komen, want echt iedereen bleek verbonden.

THRONE OF GLASS

Auteur: Genre:

Sarah J. Maas Fantasy

Throne of Glass, van Sarah J. Maas, gaat over Celaena Sardothien. Celaena wordt op een dag hoogstpersoonlijk door de prins opgehaald om naar het paleis te komen. In het paleis wordt ze geacht te vechten met 23 anderen, Celaena is namelijk vrij speciaal: ze is de bekendste huurmoordenaar van het hele land. En als ze alle 23 anderen weet uit te schakelen, is ze vrij. Al is dit een fantasy boek, ik kan het echt aan iedereen aanraden. Dit is namelijk zo’n boek dat je in 1 keer uit wilt lezen!

JEL+ MAGAZINE 15


UITSPRAKEN DOCENTEN

MENEER JAGER

'JONGENS, JULLIE MOETEN WEL LEREN DIFFERENTIËREN, MAAR RAAK NOU NIET AFGELEID.'

MEVROUW MJUREKE

'WAAR HAAL JE DE BRUTALITEIT VANDAAN?'

'JONGENS, WAT TE HEL!'

MENEER WALS

MENEER VAN DE WEKKER

'HET IS NIET ZEKER OF HET ZO IS GEBEURD' 'WAT EEN GELUL IS DAT.' MENEER NANNINGS

'KUNNEN JULLIE NIET NOG HARDER PRATEN?'

'WAAR IS UITWERKINGENBOEKJE L3!!!' '…+ C, INDERDAAD.'

16 JEL+ MAGAZINE


MEVROUW MEIJER

LEERLING: 'GAAT DEZE VERF UIT JE KLEDING?' 'JA MET EEN SCHAAR!' MENEER WINTER

MEVROUW VAN DER WERFF

'JULLIE ZIJN ECHT MIJN LIEVELINGSKLAS' 'DISCIPLINE, DISCIPLINE, DISCIPLINE.'

'IK VOND HEM BIJNA GRAPPIG, MAAR TOCH NET NIET'

MEVROUW GORTMAKER

'FLUISTERSTIL'

MEVROUW VAN HOUTEN

'DAT HEB JE TE DOEN' 'ALS JE GEEN BOEKEN LEEST, BEN JE NIET GYMNASIUM WAARDIG'

JEL+ MAGAZINE 17


INTERVIEW MET THEA KLOKKEMEIJER 18 JEL+ MAGAZINE


INTERVIEW | Mevrouw Klokkemeijer

KUN JE IETS OVER JEZELF VERTELLEN?

HOE WAS JE ZELF ALS LEERLING?

Ik ben Thea Klokkemeijer, 55 jaar en heb drie kinderen. Achttien jaar geleden ben ik verhuisd vanuit Zaandam naar Purmerend waar ik werk vond op het Jan van Egmond. Ik ben gestart als telefoniste, maar ben daarna conciërge geworden. Wanneer ik opmerkte dat er iets niet goed ging tussen de kinderen, kwam ik ertussen en wilde het oplossen. Toen Esther Bakker vroeg of ik samen met haar de Special Class wilde starten, heb ik natuurlijk meteen ja gezegd. Dat was zo’n acht jaar geleden.

Niet zo braaf. Ik denk dat als mijn moeder had gewerkt, ik wel had gespijbeld. Maar zij was thuis, dus die mogelijkheid was er niet. Ik spijbelde wel, overigens. Ook heb ik gepest, waar ik enorm veel spijt van heb. Maar als jij niet meedeed, dan werd jij gepest. Ik deed het om veilig te staan. Zelf vind ik het nu ook ontzettend vervelend om te zien dat iemand gepest wordt. Helaas gebeurt het wel.

WAT VIND JE ZO LEUK AAN DIT WERK?

De kinderen! Ik word altijd zo vrolijk van kinderen, ze zijn zo helder en puur. Het contact met de ouders en docenten vind ik natuurlijk ook heel erg leuk. ZIJN ER OOK MINDER LEUKE KANTEN AAN HET WERK?

Qua werk vind ik eigenlijk alles leuk, maar ik vind het wel jammer dat er vaak slecht gesproken wordt over de trajectklas, bijvoorbeeld dat wij leerlingen helpen met hun toetsen en dat dit het cijfer positief beïnvloedt. Dit is natuurlijk niet waar. Kinderen presteren vaak beter omdat ze gerust worden gesteld en extra tijd krijgen als dat nodig is. Dit vermindert de stress en druk. Verder is het een plek waar veel gepraat wordt met de leerlingen die behoefte hebben aan tips en begeleiding. Het zijn nog kinderen, ze zijn nog aan het leren.

'IK WORD ALTIJD ZO VROLIJK VAN KINDEREN, ZE ZIJN ZO HELDER EN PUUR. HET CONTACT MET DE OUDERS EN DOCENTEN VIND IK NATUURLIJK OOK HEEL ERG LEUK. '

WELKE OPLEIDING(EN) HEB JE ZELF GEDAAN?

Ik heb het vmbo afgemaakt, en heb daarna een opleiding gedaan voor managementassistente. DAT HEEFT EIGENLIJK HELEMAAL NIKS MET PEDAGOGIEK TE MAKEN!

Klopt, ik heb altijd op kantoor gewerkt als managementassistente, maar dat vond ik saai. Wel had ik altijd een droom dat als ik heel rijk zou zijn, een kasteel zou kopen om kinderen op te vangen die het bijvoorbeeld thuis niet goed hadden. Op het Jan van Egmond heb ik cursussen gedaan die met pedagogiek te maken hadden.

JEL+ MAGAZINE 19


INTERVIEW | Mevrouw Klokkemeijer

QUIZ NU EEN KLEINE QUIZ: DIT OF DAT. BEN JE ER KLAAR VOOR?

Ja! DE REIS OF DE BESTEMMING?

De bestemming. ZOET OF HARTIG?

Zoet. LONDEN OF NEW YORK?

Londen. Ik ben zelf al een keer geweest met school, wat ik heel leuk vond. Eind dit jaar ga ik weer met een vriendin.

EEN DAGJE TRAJECT KLAS MET THEA KLOKKEMEIJER KUN JE EEN BEETJE VERTELLEN HOE JOUW DAG ER UITZIET?

Ik kom rond zeven uur aan op school. Ik vind het fijn om vroeg te zijn, zo kan ik alles rustig opstarten. En ik kan ook de telefoon opnemen voor ziekmeldingen. Ik heb een eigen mail, de trajectklas mail en een aparte mail voor ziekmeldingen. Ik switch de hele dag tussen deze mails. Gedurende de dag komen er meldingen van absenties, toetsen en leerlingen die te laat of ziek zijn binnen. Op een dag gebeurt er zo veel, als je er een weekje niet bent, heb je zo veel gemist!

FILMS OF MUZIEK?

Muziek. Ik houd ontzettend erg van Nederlandse muziek, André Hazes staat op nummer één. Ook ga ik elk jaar standaard naar de Toppers. Maar rustige muziek zoals Rod Stewart en Robert Long vind ik ook heel leuk.

DUS DE TRAJECT KLAS DOET HEEL VEEL!

Ja, de traject klas is voor ziekmeldingen, absenten, toetsen maken, leerlingen die verwijderd zijn uit de les, leerlingen die begeleid worden bij het schoolwerk en leerlingen waarbij naar de les gaan simpelweg even niet lukt. Wij vangen ze op en begeleiden ze dan.

HOND OF KAT?

Hond. Ik ben grootgebracht met honden, en zelf hebben we er ook twee.

ZIJN ER OOK NOG DAGEN DIE ANDERS ZIJN

ZOMER OF WINTER?

Ja, op donderdag zijn er gesprekken met leerplicht. Voorafgaand heeft leerplicht een volledig overzicht nodig van leerlingen die opvallen in de absentie registratie. Leerplicht houdt op donderdag een preventief gesprek met deze leerlingen. Dit doe ik overigens niet alleen, ik doe dit samen met Lydia.Lydia is er dit schooljaar bij gekomen en zij ondersteunt de traject klas. Hier ben ik erg blij mee, door de drukte is het fijn om het werk te verdelen.

Zomer. ONEVEN OF EVEN?

Even. BELLEN OF WHATSAPPEN?

Whatsappen. KUNST OF WETENSCHAP?

Kunst. Zelf ga ik niet vaak naar musea en heb ook geen schilderijen thuis hangen, maar kan kunst wel waarderen. Toen we met school in Florence waren, vond ik de gebouwen en schilderijen vooral erg mooi. ZONSOPKOMST OF ZONSONDERGANG?

Zonsondergang. DJ OF BAND?

Band. 20 JEL+ MAGAZINE

DAN DE REST?

JE SPRAK NET OVER DE SPECIAL CLASS. WAT HIELD DAT PRECIES IN?

De Special Class was voor leerlingen die extra zorg nodig hadden, voor met bijvoorbeeld een vorm van autisme. Zij bleven in één lokaal en kregen daar ook les.


DIT PLAN WAS VOOR 2 SCHOOLJAREN.

MERK JE VEEL VERSCHIL TUSSEN NU EN

In de loop van de jaren merkten we dat de leerlingen ontwikkelden en meer aankonden en besloten we ze naar de lokalen te laten gaan met begeleiding. Nu volgen ze allemaal de reguliere lessen.

VROEGER QUA SCHOOL EN OMGANG MET

IS ER SINDSDIEN VEEL VERANDERD?

Ja zeker, wij hebben het verzuim erbij gekregen, opvangen van uitgestuurde leerlingen, afnemen van toetsen en we geven de leerlingen die meer zorg nodig hebben een ruimte om tot rust te komen en/of voor te bereiden. Wij proberen er te zijn voor de leerlingen te luisteren en zorg te bieden, geven advies aan docenten hoe om te gaan met bepaald gedrag als hierom gevraagd wordt.

LEERLINGEN?

Ja, vroeger was het zo dat kinderen respect moesten hebben voor volwassenen, naar ze moesten luisteren. Deed je dat niet, had je pech en kreeg je straf. Nu zie ik nog steeds dat leerlingen respect hebben voor de docenten, maar dat ze veel wijzer zijn dan eigenlijk wordt gedacht. De leerling heeft wel coaching nodig in o.a. gedachte vinden, prioriteiten stellen en emoties controleren. Door Juna Patterer

JEL+ MAGAZINE 21


JEL+MAGAZINE | Horoscoop

Horoscoop KREEFT

(22 juni - 22 juli) Bijna einde schooljaar! Hier werk jij al heel lang naartoe en je doet extra je best om het jaar goed af te maken. Als het jaar afgelopen is komt er zeker een feestje! Maar hoe krijg je die gastenlijst erdoor bij je ouders, of dat springkasteel in de achtertuin. Laat ze het maar helemaal niet horen dat je eerst met een limo door Purmerend wilt worden gereden.

MAAGD (24 augustus - 23 september)

Soms denk je, ik ben een maagd en ik blijf voor altijd een maagd. Je hebt het gevoel dat niemand oog voor je heeft. En hoe je je best ook doet, het lijkt altijd verkeerd uit te pakken. Heb je de hele ochtend tot in de puntjes aan je haar gewerkt, stap je naar buiten, regent het opeens keihard. Heb je nieuwe schoenen gekocht, zijn ze alweer uit de mode en laatst had je vader salami op je brood gedaan, hoe erg!! Maar wees gerust, het komt goed, op ieder potje past een dekseltje, toch?

SCHORPIOEN

(24 oktober - 22 november) School is voor jou als een thuis. Dus kom je graag iets eerder op school om het rustige van de school te ervaren. Zo jammer dat er om 9:00 uur nog meer kinderen komen. Maar gelukkig gaan ze ook weer naar huis aan het eind van de dag, dat is jouw moment om lekker in de aula te chillen en alle stoelen uit te proberen. Nog een groot voordeel daarvan is dat je heel makkelijk je fiets kan terugvinden als je om half 6 naar huis gaat.

LEEUW

(23 juli - 23 augustus) Trots op je goede cijfers? Heel mooi. Ga zo door! Voor je uiterlijk krijg je geen cijfer dus kunt best wel wat minder tijd voor de spiegel doorbrengen. Je bent mooi zoals je bent, ook als je haar een beetje rommelig zit en je make-up bent vergeten. Het gaat uiteindelijk om je innerlijk. Dus wees vriendelijk naar iedereen en in het bijzonder naar je docenten. 22 JEL+ MAGAZINE

BOOGSCHUTTER

WEEGSCHAAL

(23 november - 21 december)

(24 september - 23 oktober)

Vlinders in je buik? Je krijgt geen hap meer door je keel; als je diegene ziet lijken je benen wel van pudding en krijg je een rood hoofd waar je u tegen zegt. Ga ervoor, dit zou best wel eens wat kunnen worden. Maar dan moet je niet zo stuntelen waar diegene bij is. Dat zorgt niet voor een goede indruk.

Oké, al die keuzes zijn ingewikkeld. Korte of lange broek, leren voor Frans of wiskunde, is die klasgenoot wel of toch niet een vriend, nieuwe rugzak of nieuwe schoenen? Lastig, lastig… Maar misschien moet je wat meer op je vrienden letten, en hoe ze zich echt voelen.


DOOR KARLIJN DE GANS

STEENBOK (22 december - 20 januari)

Als je familie zoveel met jou samen wilt doen, gaat je huiswerk natuurlijk nooit afkomen. Zeg tegen je familie dat ze het eventjes zonder jouw geweldige aanwezigheid moeten doen. Spreek je meer uit en laat van je horen! Spring eens uit de kom!

VISSEN

(21 april - 20 mei)

(20 februari - 20 maart)

Je bent een beetje gestrest deze periode. Dat komt door al die toetsen die zomaar worden ingepland! En je moeder die opeens wil dat je je kamer opruimt en samen een origamicursus wil doen. Doe rustig aan en zeg tegen je moeder dat ze met haar zus kan gaan pelikanen vouwen. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om te leren.

Oeh, wat veel huiswerk! Plan alles goed in dan lukt alles zeker. Waarom moeten de docenten altijd alles op hetzelfde moment af willen hebben. Dat ze daar niet goed over nadenken! Naast dat huiswerk heb je natuurlijk ook nog alle andere dingen die je moet doen in een week, je hamster voeren, eten, slapen, instaen, gamen, nog meer slapen, broertje pesten, aankleden, zucht, je wordt er al moe van als je er aan denkt‌

TWEELINGEN

WATERMAN

(21 mei - 21 juni)

(21 januari - 19 februari)

Bah, wat kunnen sommige mensen toch vervelend zijn. Zoals die ene klasgenoot die al je geodriehoeken en pennen in het plafond gooit. Of die ene docent die het vervelend vindt dat je ligt te slapen terwijl de les echt heel saai is. Misschien moet je je wat beter aanpassen of een betere oplossing bedenken, neem je kussen mee naar school en hou je geodriehoeken lekker thuis.

STIER

RAM (21 maart - 20 april)

Films!! Maar hoe kom ik aan Netflix? Daar heb jij deze periode wel behoefte aan. Met de meeste vakken gaat het wel goed, dus neem eens een dagje rust. En zoek een andere Ram op om iets leuks te doen, een beetje grazen in de wei bijvoorbeeld als een echte ram.

Druk leven! Je hebt veel vrienden, dat weet iedereen. En die paar onvoldoendes die je haalt vind jij echt niet erg. Alhoewel, misschien moet je toch een beetje gaan leren. Want als je zo doorgaat blijf je straks nog zitten en moet je nog een jaar deze vakken volgen. En dan hebben we het nog niet eens over het drama dat er thuis zal plaatsvinden als je ouders merken dat je cijfers achteruitgaan. Oh HELP!! JEL+ MAGAZINE 23


TALENTGEBIEDEN | Sport

ARDENNEN Op 6 juni om half 8 s’ochtends verzamelde we met zijn allen op de parkeerplaats van de Albert Heijn. De busreis duurde 5 uur, maar met een stop bij de Mac, polonaise in de bus, meezingen met Guus Meeuwis, André Hazes en nog veel meer ging de tijd snel voorbij. Rond 1 uur ‘s middags kwamen we aan bij camping Olympia en gingen we meteen onze zwemkleding aantrekken. Onze groep werd in tweeën gesplitst en we deden een wedstrijd wie het best een Flintstonekar kon maken. Daarna gingen we vlottenbouwen we dachten allemaal dat het goed ging tot we hem het water in wilde tillen... hij viel meteen uit elkaar, hahaha, dat was niet echt goed gelukt. Nadat iedereen had gezwommen in de rivier en we allemaal ons huisje hadden gekregen moesten we, met onze grote tassen, een wandeling maken van 2,5 uur! Eenmaal aangekomen om 7 uur op de plek waar we moesten zijn, gingen we een lange donkere tunnel door en kwamen op een grote binnenplaats met om je heen alleen maar rotsen en bomen. We moesten een 24 JEL+ MAGAZINE

slaapplek uitzoeken en konden daar lekker even zitten en uitrusten tot het eten kwam, ‘ s avonds kampvuurtje aan, marshmallows eten en rond 12 uur moesten we gaan slapen onder de sterrenhemel. ‘s Ochtends om 7 uur moesten we wakker worden om alles op te ruimen, klaar te maken en te gaan ontbijten. We gingen abseilen uit een helikopter, tokkelen van 60M! En heel

'ONZE GROEP WERD IN TWEEËN GESPLITST EN WE DEDEN EEN WEDSTRIJD WIE HET BEST EEN FLINTSTONEKAR KON MAKEN.'


veel klimmen. ‘s Middags gingen we met de bus terug naar de camping en konden we even uitrusten en ons klaarmaken voor het mountainbiken. De volgende ochtend moesten we 7 uur opstaan en 8 uur moesten de huisjes helemaal schoon zijn. We hebben een lange wandeling door het bos gemaakt waar we uiteindelijk de makkelijke of de moeilijke route konden kiezen. Met de moeilijke route moest je veel steile stukjes naar beneden en op een geven moment kwamen we bij een kleine waterval waar we allemaal vanaf zijn gegleden!! Toen we teruggingen moesten we ons allemaal omkleden om weer terug naar huis te gaan.... we hadden weer een tussenstop om bij de Mac avond te eten. Om 7 uur waren we terug in Purmerend en namen we afscheid van elkaar. Het was zo gezellig met jullie allemaal en ik denk dat deze dagen ons allemaal bij zullen blijven! Heel erg bedankt.

Anousch Wammes, Kayleigh Marsman

JEL+ MAGAZINE 25


Tekenworkshop Doodle art

ER ZIJN VEEL VERSCHILLENDE SOORTEN TEKENENSTIJLEN. VOOR DEGENE DIE NIET REALISTISCH KUNNEN/WILLEN TEKENEN EN VEEL MEER VAN DOODLEN HOUDEN, IS ER NATUURLIJK OOK EEN TEKENSTIJL. DIT IS EEN VRIJ UITGEBREIDE STIJL, DIE VAN LOS DOODLEN TOT MANDALA’S GAAT.

26 JEL+ MAGAZINE

DOODLE

Doodles zijn losse, nikszeggende vloeiende figuren die los uit de pols getekend worden. Vaak zijn dit cirkels(achtige), bloemen, blaadjes, golven & groeiende vormen, of juist strakke geometrische vormen. Deze kan je natuurlijk ook combineren. Meestal zijn de doodles zwart-wit, maar je kan het met elke kleur inktpen op elke kleur ondergrond doen. Alles verzin je zelf! Je kunt zelf vormen maken en deze ook combineren hoe jij het wilt. Je tekent heel erg intuïtief en improviserend, waardoor elke tekening uniek en anders is.


JEL+MAGAZINE | Tekenworkshop

STAP 1

Kies een silhouet dat zo basis mogelijk is en schets deze. Trek de rand van de schets over met een dikke inktlijn.

STAP 3

Kies een beginpunt in je silhouet en begin vanuit daar met de doodles te tekenen.

STAP 2

Beslis van tevoren bij het silhouet of je groeiende vormen, geometrische vormen of beide gaat tekenen.

JEL+ MAGAZINE 27


JEL+MAGAZNE | Tekenworkshop

STAP 4

Vul het silhouet met doodles. Houd er rekening mee dat hier veel tijd in kan zitten. Let niet op de individuele doodles, deze zijn niet perfect maar je zult zien dat als je de tekening van een afstand bekijkt het er hartstikke leuk uitziet. Dus teken echt intuĂŻtief, dan kom in je de zen-mode.

28 JEL+ MAGAZINE


JEL+ MAGAZINE 29


TALENTGEBIEDEN | Science

MEELOOPMIDDAG WETENSCHAPSKLAS Hallo allemaal ik ben Romy. Ik zit nu in groep acht en ga naar het JEL. Ik heb gekozen voor de wetenschapsklas omdat sport en kunst niets voor mij zijn. Ik ben bij de kennismakingsdag geweest en het was echt leuk. We hebben 3 dingen gedaan zoals onderzoeken en dingen maken. We hebben dingen zoals meelwormen, champignons en bloemblaadjes onder de microscoop gelegd. Je zult denken wat is er nou zo bijzonder aan een bloemblaadje, maar als je goed kijkt‌ We hebben ook een proefje gedaan waarbij je kunt zien wanneer iemand suikerziekte heeft. Dit vond ik erg interessant. 30 JEL+ MAGAZINE

Van een cd en een ballon hebben we een hovercraft gemaakt. Hij werkte echt en er werd ook uitgelegd hoe dat kwam. De bedoeling van de wetenschapsklas is het bijbrengen van leerstof op een leuke manier. De wetenschapslessen staan twee uur per week ingeroosterd op je lesrooster. Ik vond het een heel leuke middag. Romy


UITSPRAKEN LEERLINGEN Leerling op het bovenbouw-schoolfeest: 'Moet je hier betalen voor de wc’s?'

Leerling: “Mevrouw, het draait allemaal om improvise, adept, overcome.” Docent: “Uh, improvise kan ik, adept lukt ook nog wel maar overcome heb ik wat moeite mee.” Leerling: “Dat is dan een leermomentje mevrouw."

Leerling: Meneer, waar ligt Bergen? Docent: In Noord-Holland, boven Castricum, hoezo? Leerling: Wij gaan daar een wandeling doen. Ik dacht eerst dat ze wandelen in de bergen bedoelde.

[Les in het computerlokaal] Leerling: Meneer, mijn venster sluit zich steeds wanneer ik op openen klik. Docent: Dat is vervelend. Ik kijk even mee... [Leerling doet het nog een keer voor en docent kijkt goed mee op het scherm.] Lln: Ziet u? [Docent kijkt naar het toetsenbord. Docent schuift het tekstboek weg van het toetsenbord.] Docent: Ik denk dat de computer nu beter werkt als je boek niet op de ESC-toets ligt.

JEL+ MAGAZINE 31


TALENTGEBIEDEN | Sport

NIEUWE LEERLINGEN OP SCHOOL

Al voor het nieuwe schooljaar is gestart, hebben bijna alle nieuwe sportklasleerlingen al kennisgemaakt met elkaar. Ze kwamen samen om te laten zien hoe sportief, enthousiast en coöperatief ze zijn. Dit allemaal op een bloedhete middag waar het stof van de examens nauwelijks was opgetrokken uit de gymzaal. Deze leerlingen lieten zich daar niet door afschrikken en zetten hun beste beentje voor. Zelf de groepen samenstellen, de regels afspreken en eventueel aanpassen bij tienbal. En samen bouwen aan acrobatiek en tenslotte ook nog een shuttle runtest lopen. Het was veel gevraagd. Maar we kunnen de voorzichtige conclusie trekken dat er weer een mooie groep leerlingen staat te popelen om een echte “Jan van Egmonder” te worden. 32 JEL+ MAGAZINE


EVENEMENTEN | Volleybaltoernooi

VIP-SCHOLENVOLLEYBALTOERNOOI 2018 Dinsdag 10 april was er weer het middelbare scholentoernooi! Dit jaar deden er vier scholen mee, namelijk Jan v. Egmond Lyceum, Da Vinci college, Het Clusius college en Het Gaudi. Van het Jan van Egmond Lyceum deze keer 1 team klas 1 /2, 2 teams klas 3 /4, 2 teams klas 5 /6, en 1 docententeam. Het was een gezellige drukte in de Karekiet en er werd heel leuk volleybal gespeeld, hoewel het niveauverschil soms wel erg groot was. Een wedstrijd eindigde zelfs in 28-1 (toch knap dat ene puntje). Uiteindelijk was de winnaar van de categorie MIX klas 1/2 het Da Vinci 2 team en van de categorie MIX 3/4 Het ViP-team (hoe kan het ook anders).

Uiteindelijk ging het in de winnaarspoule tussen de teams JEL MIX 5/6, Da Vinci docenten 2 en JEL-docenten. JEL-docenten had een zeer sterk team en dit was eigenlijk de gedoodverfde winnaar maar helaas kwam er blessureleed waardoor het team gehavend verder moest. De uiteindelijk eindstrijd ging dan ook tussen Het Da Vinci docententeam 2 en JEL MIX 5/6. De winnaars van deze categorie zijn geworden JEL MIX 5/6.

Na deze categorieĂŤn begon de categorie MIX 5/6+docententeams. Hier werd zeer goed volleybal gespeeld met zelfs drie-meter-aanvallen en sprongservices door sommigen. Het docententeam van het Gaudi speelde heel knap volleybal, maar wisten uiteindelijk net niet de winnaarspoule te halen.

Alle deelnemers en vrijwilligers heel erg bedankt en hopelijk tot volgend jaar!

Met een eerste, tweede en twee derde plek is uiteindelijk het Jan v. Egmond Lyceum de overallwinnaar geworden van het toernooi en wij namen de wisselbeker weer mee naar school. Al voor de 10e keer!

Mevrouw Van Rooij JEL+ MAGAZINE 33


KUNSTKLAS Zoals altijd gaan de kunstklasleerlingen in de laatste periode verschillende workshops volgen bij cultuurcentrum Wherelant. Deze keer gingen de eerste klassen aan de gang met speksteen en een animatiefilmpje maken. Bij speksteen krijgen de leerlingen allemaal een stuk speksteen en moeten daar een diervorm uit “bevrijden�. Dat is eerst goed kijken naar de vorm, welk dier zit er al een beetje in, dan die delen weghalen zodat de vorm van het dier overblijft. Dat doen ze door eerst de vorm te vijlen en als die er goed in zit begint het afwerken. Met schuurpapier alle krasjes eruit schuren totdat het oppervlak helemaal glad is. Ten slotte wordt het beeldje in speciale olie gezet om de kleur van de steen goed te laten zien. Bij animatie gaan de leerlingen een korte animatiefilm maken met behulp van decors en personages die ze zelf van papier hebben gemaakt. De filmpjes zijn te zien op jelplus.nl 34 JEL+ MAGAZINE


TALENTGEBIEDEN | Kunstklas

JEL+ MAGAZINE 35


The Scarlett Blood Het verleden Door Ray

Proloog Er is een roddel over De Scarlett familie. Ze zeggen dat de Scarlett familie bloeddorstige mensen zijn. En een mysterieuze gave bezitten. De Scarlett familie bezit een van de grootste koninkrijken ter wereld. Ze hebben macht, rijkdom en wijsheid.. Hun voorouders stichtte een clan genaamd: The Scarlett. Ze deden dit om zichzelf af te sluiten van de wereld. Het was bedoeld om in het schaduw te leven zonder dat mensen ooit iets van hun afwisten. Veel mensen zeggen dat Scarlett vernoemd is naar hun ogen. Jagers zeiden dat hun ogen in de nacht bloeddorstig rood gloeiden. Maar niemand wist het zeker, omdat... Ze de Scarlett familie nooit hebben gezien. Seraphina Scarlett hoort bij deze familie. Maar zij vlucht... Illustratie Sanne Sneijder 36 JEL+ MAGAZINE


VERHALEN | The Scarlet Blood

Hoofdstuk 3 Jiho zat hulpeloos op het bankje. Ze had gelijk, ik ken haar geen eens maar achtervolg haar…Ik lijk wel een creep. Ik stond op en besloot nog een rondje door de markt te lopen. Het begon met een drup en toen kwamen er snel anderen. Het begon te regenen. Ik vond de regen geweldig, om de frisse natte geur van het gras te ruiken en de koele drupjes op m’n gezicht te voelen. Het had met m’n verleden te maken, waarom ik zo ben. Misschien hield ik wel van de regen, omdat ik dan wist dat ik niet de enige was die huilde? Het klinkt raar, maar ik voelde me nooit alleen in de regen. Het verborg je verdriet, maar liet het verdriet zelf horen. De drupjes, de wolken, alles wat anderen verschrikkelijk vonden, maar ik geweldig. Ik spreidde m’n armen uit en keek omhoog. Vervolgens sloot ik mijn ogen. De kleine drupjes vielen zacht op zijn gezicht. Jiho glimlachte zelfs. Ik voelde me fijn als er regen was. Er waren alleen een paar mensen die hem raar aankeken, omdat hij midden op de weg stond. De zon werd verborgen door de wolken, maar ik wist dat het omlaag ging. Het was al avond vandaar. Ik besloot ook maar verder te lopen sinds mensen me toch al raar aankijken en ik ziek kan worden. Tijdens het lopen zag ik een gedaante. Ik liep meer die richting totdat ik die gedaante herkende… Het was Sera! Seraphina lag daar helemaal alleen in de regen. Ik keek geschrokken naar het gedaante van Sera. Help! Nee! Stop! Asjeblieft ik smeek je stop! Er kwam een incident in Jiho’s gedachten. Nee laat het stoppen! Het zag er precies hetzelfde uit als die incident. Het regen, de gedaante. Wat is dit allemaal?! Mijn hart begon opeens te bonzen. ‘Argh…’ ik greep naar m’n hart. Het doet pijn! Zijn verleden kwam weer terug, alles wat hij niet wilde herinneren. Voordat ik het zelf wist, rende ik keihard in de richting van Sera. ‘Sera!’ Riep ik zo hard als ik kan. Vervolgens zag hij een man ook richting Seraphina lopen met een paraplu. De man deed zijn paraplu dicht en droeg Seraphina op zijn rug. Ik rende keihard, maar ze waren al binnen het gebouw. Ik sloeg op de deur. ‘DOE OPEN!’ Stel dat het een gruwelijke man was? Dan is het allemaal mijn schuld, want ik had meer op haar moeten letten. Ik sloeg de hele tijd tegen de deur, maar het was geen succes. Maar ik bleef door slaan met m’n vuisten. Later kwamen er 2

wachters. ‘Ey, joch! Stop met bonzen op de muur!’ Ik antwoordde meteen. ‘Mijn vriendin is hierin meegenomen door een man! Laat me binnen!’ Ik probeerde me tussen de wachters te wurmen, maar ze verschoven geen centimeter. ‘Dit is de plaats van een anoniem gast en onze taak is om dit gebouw te beschermen!’ Maar hoe zit het dan met mijn vriendin?!’ Dat zoek je maar zelf uit, we hebben geen tijd hiervoor.’ Ik nam een paar stappen achteruit en begon met volle kracht richting de deur te rennen met een kreet. Maar de wachters pakten me met zonder moeite bij de armen en gooiden mij de deur uit. ‘Ouch…’ ik wreef over m’n arm waar ik op was geland. ‘Volgende keer als je dat doet jochie, dan zullen we niet zo makkelijk zijn als nu!’ En ze gooiden de deur keihard dicht. ‘Sera..’ er moet toch wel een andere ingang zijn? Het gebouw zag er als volgt uit: het had hoge muren en 2 bewakers. De deuren waren vergrendeld met een slot. Je zou de huis kunnen vergelijken met een Chinees tempel, alleen wat kleiner. Wat doet deze ding überhaupt in een stad?! Ik probeerde toen een poging om over de muren te klimmen. Ik zal hoe dan ook Sera redden! Ik nam weer een paar grote stappen achteruit en rende met volle vaart richting de muur. Vervolgens sprong ik en hield me vast aan de bovenkant van de muur. Mijn voeten slipten de hele tijd door de regen. De regen had de muren glad gemaakt. Maar ik gaf niet op en kwam uiteindelijk op de muur terecht. Serieus, waarom heb je een muur nodig? Ik sprong vervolgens in een boom die naast de muur stond. Vanuit de boom kon ik de twee wachters zien. Deze twee zitten alleen in de weg.. ik brak een paar takken en gooide die ergens ver weg van mij. Ze kwamen met een klap neer en een van de wachters ging kijken wat er was. Er was toen alleen maar 1 wachter over. Ik gleed langzaam naar beneden en greep de wachter bij zijn keel. Hij kon niet meer ademen en viel flauw. Toen liet ik hem pas los, want ik vermoord geen mensen. Ik rende meteen richting de huis. Ik trok de deur open en sloop naar binnen. Ugh, meer bewakers… Er waren niet een, twee of drie bewakers, het waren er vier! Ik bedacht een plan en voerde hem natuurlijk uit. Ik sloop weer naar buiten en zag die ene wachter die wegging. Hij was paraat om mij JEL+ MAGAZINE 37


neer te tackelen. Ik pakte toen zijn arm en draaide het op z’n rug en bond het vast met het touw die ik ergens uit heb gepikt. Ik bond hem aan de boom vast en liet toen pas zijn mond los. Zoals ik verwacht had schreeuwde hij om hulp. Ondertussen klom ik de boom op. Alle wachter kwamen het huis uit en keken geschrokken naar de wachter die ik vast had gebonden. Ik sprong toen over de wachters heen en rende richting de deur. ‘Doei, het was een leuke ontmoeting, maar ik moet mijn vriendin terughalen.’ Toen glimlachte ik en sloot de deuren. Zo nu heb ik alle wachters te pakken! Ik liep gemakkelijk fluitend door de gangen. Toen ik bij een kamer kwam hoorde ik veel stemmen. Ik keek door de kier heen en zag de man die Sera mee had genomen. Ze waren iets aan het bespreken totdat ik oogcontact met de man maakte… Hij glimlachte wat me totaal irriteerde. Hij sprak: ‘Er is waarschijnlijk iemand ons aan het afluisteren.’ En hij begon richting de deur te lopen en schoof hem wijd open, maar wat hij zag was niet Ik. Het was niks. Want ik was aan de achterkant van de schuifdeur vast aan het houden dus toen hij schoof, schoof hij mij ook weg. Maar hij keek meteen achter de deur en zag mij. Hij stond op het punt om mij vast te pakken, maar ik hield hem tegen. Ik sloeg zijn handen weg. ‘Hm, zelfverdediging he?’ Hij bukte en draaide met een schop op de grond. Ik viel plat neer. ‘Sorry, maar ik doe aan Kung fu.’ Hij pakte mij vast en duwde mij de kamer binnen. ‘Zozo, wat hebben we hier?’ Zei 1 van de mannen. ‘Moeten we hem nu doden?’ Doden? Wat bedoelen ze met doden?! ‘We zouden niet meteen actie moeten ondernemen.’ Zei de man kalm. ‘Dus antwoord mij, wat doe jij hier?’ Jij hebt Sera meegenomen!’ Oh ben je voor die vrouw? Ze is in die kamer.’ Zo gemakkelijk zou hij hem nooit laten natuurlijk. Hij bond mij vast en duwde me gewoon de kast in! ‘W-wat doe je?!’ Zei ik boos. ‘Zelfde vraag aan jou die in m’n huis zonder dat ik het wist ingebroken was.’ Hij bond mijn mond vast met

een doekje en zei: ‘zo nu hebben we weinig herrie.’ En deed de deur dicht. ‘Mfffhhhhhmhffff!’ (ik ben hier voor Sera, laat me los!) Ik kon niet goed horen of zien door de donker! Ik bleef wild heen en weer bewegen totdat ik de deur hoorde dicht gaan met een bekende stem. Sera! Ik deed mijn best om te roepen, maar ik wist dat het geen zin had. Ik was eigenlijk al best moe door al het harde werk om hierin te komen en deze lange dag. Ik wilde zelf niet slapen, maar voordat ik het wist sloten mijn ogen vanzelf… 'Hallo?' Riep ik. Alles was donker, maar ik zag een licht aan het einde. Ik liep meteen die richting en kwam terecht in het bos. De felle zon scheen en het waaide zachtjes. Alles was wazig, maar ik zag een gedaante. De gedaante kwam in mijn richting en stak een hand uit. 'Pak mijn hand vast en ik zal je helpen.' Het was een zachte stem van een vrouw. 'Accepteer.' Ik pakte haar hand vast en snel veranderde het omgeving. De kleur van het lucht werd bloedrood en de omgeving was koud en donker. Ik wist niet waarom maar ik rende e rende. Alsof ik niet te laat wilde komen. Nee, het was voor iemand. Ik mocht, nee, moest niet te laat komen anders!' Geschrokken deed ik mijn ogen open. Zwetend kijk ik voor me uit. Drup… een traan viel naar beneden. Ik kwam toen pas erachter dat ik nog steeds in deze verrotte kast zat. Ik dacht toen weer aan die tijd. Was het echt al die tijd mijn schuld? Ik bonkte nog een keer tegen de kast aan en bonkte maar weer in hoop dat Sera me kon horen. Ik bonkte weer met al mijn kracht en toen ging de kast open. Ik rolde de kast uit en leek wel een rups. Sera keek mij verwarrend aan. Ze keek weer naar de man en vroeg wat hij hier doet. ‘Nou deze man was op zoek naar jou alleen ik had geen zin om hem de weg te leiden dus besloot ik hem vast te binden.’ Serieus? Alleen omdat je geen zin had, bond jij een onbekende man in je huis vast? Wacht, laat maar, dat zou ik ook doen.’ Ik sprong geïrriteerd heen en weer.

Hoofdstuk 2 was exclusief te lezen op onze website. Lees hoofdstuk 4 en alle voorgaande hoofdstukken op www.jelplus.nl 38 JEL+ MAGAZINE


DOOR SHANNA KOUDIJS

JEL+ MAGAZINE 39


Marseille 2018 DINSDAG 15 MEI

We verzamelden om 5.30 op Schiphol om vandaar met Easy Jet naar Marseille te vliegen voor 4 dagen cultuur, zon en plezier. Het voordeel van zo vroeg vliegen is dat we ook lekker vroeg in Marseille waren. Nadat de kamers verdeeld waren gingen we te voet naar de Abbaye de Saint-Victor waar mw. Van Soest ons het verhaal van Saint-Victor vertelde, een martelaar, gestorven voor het geloof. Vervolgens begonnen we aan de lange, warme en vermoeiende klim naar de Basilique Notre Dame de la Garde, die hoog boven de stad uittorent. Bovenaan werden onze inspanningen beloond met een fantastisch uitzicht over de stad, de zee en het Château d’If, dat voor donderdag op het programma stond. 40 JEL+ MAGAZINE

Afdalen ging wat makkelijker en eenmaal beneden togen we naar ons 1e restaurant van die week: La Mana. Niet iedereen was te spreken over de kwaliteit van het eten, dus ‘s avonds kwamen we nog een leerlinge tegen met haar armen vol pizza’s.

'HET WAS EEN BIJZONDER LEERZAME EN INTERESSANTE ERVARING.'


REIZEN | Marseille

WOENSDAG 16 MEI

We gingen na het ontbijt op weg naar de ontmoetingsplaats met Ugo, onze gids bij de Street Art Walking Tour. Een leuke en leerzame rondleiding over Graffiti en Street Art. Het viel ons later op dat ook in andere wijken in Marseille de Street Art artiesten zich uitleven. Na deze toer stapten we in het OV (metro en bus) dat ons afzette bij het Parc Naturel voor de Accrobranche middag. Accrobranche is een soort survival in de boomtoppen, spectaculair en inspannend. Van de instructeurs kregen de leerlingen en mw Rajfura tips over welk parcours ze mochten/konden volgen waarbij het rode parcours het moeilijkste was. Moe maar voldaan togen we richting ons 2e restaurant van die week: Saf Saf waar we een bord vol met couscous voorgeschoteld kregen en als toetje mierzoete gebakjes. Het was tevens de avond van de finale van de Europa League tussen Olympique de Marseille en Atletico Madrid, weliswaar niet gespeeld in Marseille maar in

'NIET IEDEREEN WAS TE SPREKEN OVER DE KWALITEIT VAN HET ETEN, DUS ‘S AVONDS KWAMEN WE NOG EEN LEERLINGE TEGEN MET HAAR ARMEN VOL PIZZA’S.' Lyon. De OM-aanhangers waren echter talrijk en het sfeertje was tamelijk opgefokt. Overal kon je de wedstrijd volgen op tv-schermen wat zowel begeleiders als leerlingen hebben gedaan. Helaas verloor OM met 3-0 en daarna was de sfeer beduidend minder opgefokt.

JEL+ MAGAZINE 41


REIZEN | Marseille

DONDERDAG 17 MEI

Jawel, het ging ervan komen! Het Château d’If. Per boot naar het eiland waar we het voormalig fort en daarna gevangenis bezochten. Beetje jammer dat de begeleiders vergaten uit te stappen (die wilden gewoon nog een extra rondje rond het eiland doen om te kijken of er echt geen ontsnappingsmogelijkheden à la de Graaf van Monte Cristo waren). Het was een bijzonder leerzame en interessante ervaring. In deze voormalige gevangenis werden politieke en religieuze gevangenen opgesloten. De rijke gevangenen hadden het, tegen betaling, nog enigszins goed maar de arme sloebers werden onder in het kasteel in het cachot gegooid. Hier speelt zich ook het verhaal van Alexandre Dumas; de Graaf van Monte Cristo af, die op spectaculaire wijze uit de gevangenis wist te ontsnappen! Daarna nog een bezoekje aan het MuCem waar het meest interessante de tentoonstelling ‘Or’ (goud) was. Daar was alles goud wat er blonk, goud in al z’n

42 JEL+ MAGAZINE

facetten, van ruwe grondstof tot onderdeel van de jurk en de parfumflesjes van Dior. ’s Avonds was iedereen vrij om te shoppen en daarna te gaan eten waar hij/zij wilde. VRIJDAG 18 MEI

Na een nacht die voor sommigen veel te lang en voor anderen veel te kort was, gingen we naar het zeepmuseum waar iedereen z’n eigen ‘Savon de Marseille’ mocht maken en mee naar huis nemen. We mochten onze nog zachte, vierkante zeepjes, gemaakt van olijfolie en groen van kleur, aan alle kanten bestempelen met stempeltjes naar keuze. Na nog een laatste lunch gingen we richting het vliegveld voor de terugreis. Het was een leuke, leerzame reis met een afwisseling aan vrije tijd, cultuur, en sportieve bezigheden, een leuke groep leerlingen en relaxte begeleiders.


JEL+ MAGAZINE 43


WIST JE DAT... EEN VARKEN FYSIEK NIET IN STAAT IS OM NAAR DE LUCHT TE KIJKEN?

ER NIET ÉÉN NORMAAL NEDERLANDS WOORD RIJMT OP HET WOORD “TWAALF”?

EEN MENS GEMIDDELD 6000 SCHETEN PER JAAR LAAT? DONALD DUCK STRIPS VERBODEN WAREN IN FINLAND, OMDAT HIJ GEEN BROEK DRAAGT? COCA-COLA OORSPRONKELIJK GROEN WAS?

44 JEL+ MAGAZINE


ALS JE EEN GOUDVIS IN EEN DONKERE KAMER OPSLUIT, HIJ WIT WORDT?

EEN SLAK DRIE JAAR KAN SLAPEN? DE KANS DAT EEN VROUW EEN BARBIEFIGUUR HEEFT 1 OP 100.000 IS? ER GEMIDDELD 100 MENSEN PER JAAR STIKKEN IN EEN BALPEN?

DE STERKSTE SPIER VAN HET MENSELIJK LICHAAM DE TONG IS? JEL+ MAGAZINE 45


EXCURSIE STERRENWACHT ORION

Bovenstaande stukje is de start van mijn brief voor de excursie naar de Sterrenwacht Orion.

Dit laatste is niet helemaal waar. Tegenwoordig laten we de computers voor ons werken en kunnen we die zo programmeren dat er 's nachts automatisch opnames worden gemaakt. Ook kunnen we telescopen aan de andere kant van de wereld (bijvoorbeeld in Hawaii, daar is het dan nacht als het hier dag is) aansturen. Maar nog beter, zijn de ruimtetelescopen. Deze bevinden zich buiten de dampkring waarbij je geen last heb van wolken en deeltjes in de damkring die het licht kunnen verstrooien. Alleen zijn die helaas alleen beschikbaar voor universiteiten, maar wel altijd beschikbaar mits er verbinding mogelijk is met een station op aarde.

We willen natuurlijk helder weer om sterren te kijken en nemen daarvoor op het laatste moment een beslissing of het door kan gaan. Het betekent wel dat de leerlingen nogal laat terug zijn, maar astronomen hebben nu eenmaal altijd al ‘s nachts moeten werken!

Afgelopen periode hadden we weer veel geluk met onze excursie sterrenkijken en was het vrijwel onbewolkt. Bij de sterrenwacht Orion staat altijd een fijne groep vrijwilligers klaar om ons met veel geduld te helpen met het instellen van de telescopen. Naast een

Geachte Ouders en leerlingen, Morgen, donderdag 29 maart is het zover en wil ik met de leerlingen van de Wetenschapsklas klas uit B1b en G1b gaan sterren kijken. Voor het brengen en halen naar Bovenkarspel van kinderen (en telescopen) gaan we met een bus. Let Op! We vertrekken om 19:25 uur vanaf de hoofdingang van school, Hoornselaan 10.

46 JEL+ MAGAZINE


TALENTGEBIEDEN | Science

rondleiding door de expositieruimte met allemaal grappige natuurkundeproeven kunnen we ook een reis maken door het heelal in de planetarium. Dus wat we eerst buiten in werkelijkheid hebben gezien kunnen we binnen in detail bekijken in een simulatie met een beamer/projector. Gelukkig was de maan goed zichtbaar en konden we duidelijk alle inslagkraters en “meren” zien. Wanneer je nu tijdens de vakantie of een lang weekend nog eens zelf wil kijken met een telescoop, dan kun je de schooltelescoop als wetenschapsklasleerling bij mij komen lenen (op vrijdag kun je mij meestal vinden in b007. Het Science lokaal). Alle eerste klassen zijn nu geweest, en ik vond het weer geslaagde avonden. Bedankt voor jullie enthousiasme. J. Markus, docent Science.

'GELUKKIG WAS DE MAAN GOED ZICHTBAAR EN KONDEN WE DUIDELIJK ALLE INSLAGKRATERS EN “MEREN” ZIEN.'

JEL+ MAGAZINE 47


MUZIEKRECENSIE NAAST DE BOEKENTIP DIE ELKE RUBRIEK WEER TERUGKEERT, KOMT DAAR NU OOK EEN MUZIEKAANRADER BIJ. WIJ ZIJN OP ZOEK GEWEEST NAAR LEUKE, RECENTE ALBUMS VAN MUZIEKARTIESTEN, DIE WIJ GRAAG WILLEN DELEN.

As She Pleases MADISON BEER

Madison Beer is bekend geworden door de tweets van Justin Bieber. Dit is al weer vijf jaar geleden en in die tijd is er veel gebeurd rondom de carrière van Beer, maar toch is dit pas het eerste album. Gelukkig kunnen we na zo’n lange tijd en mooi, lang, nieuw en vooral goed album verwachten. Helaas is het tegendeel helemaal waar. Om te beginnen duurt het album slechts 22 minuten en bevat het maar zeven nummers. Dit is een kleine tegenvaller, maar het kunnen mooie, goede en nieuwe nummers zijn. Van de 7 nummers zijn er 3 al eerder uit gebracht en was er 1 gelekt. Madison Beer heeft niet veel succes met de lengte en de nieuwe nummers van het album, maar misschien zijn de nummers van hoge kwaliteit. Ook hier laat het album grote steken vallen. Geen nummer is echt goed en de nieuwe nummers bevatten te weinig originali48 JEL+ MAGAZINE

teit. Uit de afgelopen jaren weten we dat Beer en fantastische stem heeft een vooral uitblinkt in de lange uithalen. Waarom kunnen we dat niet terugvinden op haar debuutalbum? Het enige nummer dat een heel klein beetje de kwaliteit van Beer toont is Tyler Durden, omdat het voorzichtige uithalen bevat. Helaas is ook dit nummer maar 2 minuten lang. Het lijkt erop dat Beer ervoor gekozen heeft om een voorzichtig album te maken en dat pakt simpelweg verkeerd uit. Als ik dit album moet samenvatten, kom ik uit bij het woord teleurstelling. Na vijf jaar wachten is dit gewoon te weinig om indruk te maken. Tweets van Justin Bieber maken je nog geen hit. We weten wel dat ze het kan ze moet alleen weer kunnen laten zien. Het is te hopen dat het geen vijf jaar duurt voordat er weer een nieuw album komt, want ooit zullen we (hopelijk) een fantastisch album krijgen.


JEL+MAGAZINE | Muziekrecensie

America

THIRTY SECONDS TO MARS

Thirty Seconds to Mars is een rockband bestaande uit drie mensen: Jared Leto, Shannon Leto en Tomo Milicevic. Vanwege het acteren van Jared (Blade runner 2049 en suicide squad) is dit het eerste album sinds 2015 en het negende album totaal. Het album heeft veel kritiek gekregen iets wat volgens mij zeer onterecht is.

Het album bestaat uit twaalf nummers en is een dikke 40 minuten lang. Helemaal fantastisch is feit dat we maar een van de twaalf nummers kenden. Het nummer dat we al kenden was Walk on water. Het nummer gaat over dat Amerikanen trots mogen zijn op hun nationaliteit. Vandaar dat het album de naam America heeft. Op het album zijn er naast de bandleden ook nog samenwerkingen met Halsey en A$AP Rocky te vinden. Beide nummers zijn ontzettend goed gelukt en geef dit album net iets extra’s. Ook is dit iets nieuws wat de band niet heel vaak doet. De nummers zijn zoals altijd een mix tussen dance en rock. Deze combinatie heeft altijd goed gewerkt, maar dit is zo’n keer dat het nog beter dan normaal is. Wat er totaal niet verwacht werd is het feit dat niet alleen Jared zingt op het album. Dit is pas één keer eerder gebeurd in het begin van de band. Al met al is dit precies wat je wilt van een band, omdat de band het oude en vertrouwde weet te combineren met nieuwe elementen. Is dit het beste album dat de band ooit heeft gemaakt? Nee! Maar is het album het slechtste ooit. Absoluut niet

JEL+ MAGAZINE 49


SPORTKLAS 1

Vlak voor de meivakantie is sportklas 1 gaan oefenen met het zelfstandig organiseren van een spel. Het spel werd nu nog bepaald. De regels mochten ze zelf aanpassen, net als het aantal spelers. Dat lijkt eenvoudig maar bleek toch lastiger dan gedacht. Naar wie luister je, hoe bereik je overeenstemming (binnen een paar minuten want we willen allemaal zo snel mogelijk aan de slag) en nog tijd verspillen aan of er spelers aan de kant moeten is al helemaal zonde van de tijd. Dat je dan tijdens het spel minder aan de bal komt en meer stil staat, dat concluderen we dan achteraf wel. Iets met haastige spoed...?

Natuurlijk ontbrak de zeep niet en werd er een heus zeil opgetrokken. Op zich al een klus om die rechtop te houden! Maar het is ze gelukt en de leerlingen hebben allemaal elkaars spel kunnen spelen. De ene spelbegeleider was goed voorbereid en kon de leerlingen meenemen in enthousiasme, de ander probeerde te ontduiken en bleek eigenlijk zich nog steeds niet te hebben kunnen neerleggen bij de afspraken in de groep. Leiderschapskwaliteiten kwamen vanzelf boven drijven. De leerlingen hebben hier zeker wat van geleerd en ook een gezellige ochtend gehad.

Na de meivakantie kwam de echte proef: zelf in groepen een eigen spel bedenken, regels, materiaal, teamgrootte en de spelbegeleiders verdelen. Oef.. De week erop was het gelukkig nog steeds prachtig weer en dus werden er driftig emmers water gevuld en werden er zelfs waterballonnen klaargelegd.

Op dit moment zijn we bezig met padel en tennis. Een korte kennismaking met deze sporten vlak om de hoek. Twee instructeurs legden de beginselen van padel uit: een mix van tennis en squash en vooral gericht op fair play.

50 JEL+ MAGAZINE


TALENTGEBIEDEN | Sportklas

Een derde instructeur ging aan de slag met tennis. Voor sommigen een eitje maar ook hier voor velen een nieuwe sport. Nu staan er nog twee activiteiten op het programma waarbij de organisatie ligt bij leerlingen uit sportklas 3. Zij organiseren de dijkloop en de afsluiting van klas 1: Het Beach-event. Hopelijk hebben we dit jaar wat meer geluk met het weer want dat is voor strandspellen en zee-activiteiten toch wel prettig. Maar wat het weer ook doet, deze sportklasleerlingen hebben tot nu toe gezorgd voor een gezellig en sfeervol schooljaar. We hopen jullie dan ook terug te zien in klas 2.

'DE WEEK EROP WAS HET GELUKKIG NOG STEEDS PRACHTIG WEER EN DUS WERDEN ER DRIFTIG EMMERS WATER GEVULD EN WERDEN ER ZELFS WATERBALLONNEN KLAARGELEGD.'

JEL+ MAGAZINE 51


TALENTGEBIEDEN | Science

SPORTKLAS 2

De leerlingen van de sportklas 2 hebben, nadat zij hun eigen keuzes hebben mogen maken, weer een erg leuk verplicht programma gehad. Zij hebben gedanst bij dansstudio “Er studio’s”” in Purmerend. Zij kregen les van een leraar die gespecialiseerd was in allerlei moderne dansmoves. Op dit moment zijn ze bezig met het handboogschieten bij HSV Waterlandschutters in Purmerend. De leerlingen kregen instructie van vier instructeurs die vrijwillig onze leerlingen gingen begeleiden. Dit is een zeer technische sport. Er werd kennisgemaakt met de sport en het materiaal. En elke foute houding lees je af van de landing van de pijl. Er moest soms een trap worden gehaald om de pijlen uit het plafond te halen, die onze leerlingen verkeerd geschoten hadden.

52 JEL+ MAGAZINE

Maar oefening baart kunst. Uiteindelijk kwamen de pijlen op het bord terecht. Er wordt tevens over verschillende afstanden geoefend. De leerlingen vonden het erg leuk. De handboog sportvereniging “De Waterlandschutters” is ook voor iedereen toegankelijk, zowel voor familie-uitjes als feestjes. Leuk om te weten!!!!


CABBAGEBAL

“Na de meivakantie was de Atheneum groep gestart met Cabbagebal op het softbalveld van Flying Petrels. Cabbagebal werd gegeven door Cardy, een zeer enthousiaste en ervaren softbalcoach en hulpcoach Clemy. Cabbagebal lijkt erg veel op softbal, maar hier heb je minder materiaal voor nodig, alleen een bal en een houten knuppel. Het is vooral erg leuk voor beginners en om kennis te maken met het softbal spel. Een Cabbagebal (cabbage = witte kool) is ongeveer net zo groot als een handbal. Bij cabbagebal zijn een aantal regels anders: je mag pas het honk verlaten als de bal is geslagen en niet stelen. Hierdoor is het spelverloop overzichtelijk en kunnen beide teams makkelijk scoren of de lopers uitmaken. In Purmerend is er ook zo nu en dan een cabbagebal toernooi. Als je het leuk vindt kan je met een team naar keuze je opgeven en meedoen. Mail dan naar: cabbageball@hotmail.com .”

'CABBAGEBAL LIJKT ERG VEEL OP SOFTBAL, MAAR HIER HEB JE MINDER MATERIAAL VOOR NODIG, ALLEEN EEN BAL EN EEN HOUTEN KNUPPEL.'

JEL+ MAGAZINE 53


NABLIJVEN Het is

(getal tussen 1 en 10) uur en al je vrienden zijn uit,

behalve jij. Door dat voedselgevecht moet je nu gezellig bij (je minst favoriete docent) nablijven. Je loopt het lokaal binnen en gaat achteraan zitten. Terwijl je een

(voorwerp uit je etui) uit je tas haalt, zie

je opeens

(je beste vriend(in)) binnenlopen. “(stopwoordje), wat doe jij nou weer hier?� vraag je. (Dezelfde vriend(in)) begint te vertellen over hoe hij/zij (een kruid) in de

(drankje) van een

docent heeft gegooid en je begint te Meerdere leerlingen

(uiting van blije emotie). (manier van voortbewegen) het lokaal binnen.

Uiteindelijk zitten er ongeveer in het lokaal en begint te

(getal tussen 2 en 35) leerlingen (je minst favoriete docent) komt binnen. Hij (manier van praten) dat je het hele lesuur stil moet

zijn. Je begint het lokaal rond te kijken en opeens zie je (je crush) zitten! Het

(lichaamsvocht) breekt je uit en je zakt

het liefst door de grond. Je probeert zo nonchalant mogelijk te (werkwoord), wat er belachelijk uitziet. Je gezicht wordt

(kleur) en

je doet je best om niet op te vallen. Maar het is te laat. (Je crush) draait om en ziet jouw naamwoord) hoofd en begint te

54 JEL+ MAGAZINE

(kleur als bijvoeglijk (uiting van emotie).


Niet veel later ontvang je een briefje met de tekst: “(begroeting), heb je zin om eens te gaan (buitenactiviteit) met mij?” Je kijkt op en ziet naar je

(je crush)

(uiting van blije emotie). Je begint te lachen en

knikt met je hoofd. Plotseling begint naar je toe te

(dezelfde docent) (manier van voortbewegen). Hij

komt dichterbij en pakt het briefje af. Op een (bijvoeglijk naamwoord) manier begint hij het voor te lezen. De hele klas lacht, zelfs vriend(in)).

(je beste (Je crush) pakt zijn spullen

en rent het lokaal uit. kijkt

(De docent) (emotie) en vertelt dat het

lesuur voorbij is. Je loopt het lokaal uit en (je beste vriend(in)) pakt je (lichaamsdeel) vast. “Nou, dit uurtje viel wel mee toch?”

Door Leigh Segers

JEL+ MAGAZINE 55


Alles en niets Het labyrint heeft zich ondertussen gevuld met de zwarte massa. Roos snikt op Ties zijn schouder. “Rustig maar Roosje, ik help je.” ‘Maar-maar Lucas en Eleanor dan.. leven ze nog? “Dat weet ik niet maar we moeten zorgen dat we zo snel mogelijk boven komen. Roos knikt vastberaden en snikt nog wat op Ties zijn schouder. Ik heb weer moeite met scherpstellen. Ik zie een man, in een witte jas en hoor het gepiep van de monitor. “Het enige wat we nu nog kunnen doen is zoveel mogelijk pijnstilling geven. Zodat ze de pijn niet voelt die de uitzaaiingen veroorzaken.” BESTE LEZERS, DIT IS HET DAN, HET LAATSTE DEEL VAN ALLES EN NIETS. MIJN LAATSTE BIJDRAGE AAN DE SCHOOLKRANT OMDAT IK GA STOPPEN MET SCHOOL. IK HEB HIER HEEL VEEL PLEZIER AAN GEHAD. IN HET VORIGE DEEL KONDEN JULLIE LEZEN HOE LUCAS WERD OPGESLOKT DOOR DE ZWARTE MASSA TIJDENS DE REDDINGSACTIE VAN ROOS. ELEANOR OVERLEEFDE HET MET EEN NIPPERTJE EN TIES EN ROOS ZITTEN OP EEN ROTS OMRINGD DOOR DE ZWARTE MASSA. HOE ZAL HET VERDER GAAN MET DE DRIE TIENERS? WIE ZAL BLIJVEN LEVEN EN WIE OVERLEEFT HET NIET? IK WENS JULLIE SUPERVEEL LEESPLEZIER!

LOLA ALBERTS

56 JEL+ MAGAZINE

“Eleanor, wat doe jij hier? Wat zie je er uit!” zegt mevrouw Schouten geschrokken. ‘Lu-Lu-Lucas.’ Eleanor barst in tranen uit. Ze zit verslagen bij de spleet en heeft het touw in haar hand, haar hand trilt en ze veegt een traan van haar wang. “Wat is er met Lucas?” ‘Hij is weg!’ “Weg! Hoe kan dat nou weer?” Eleanor vertelt verdrietig wat er gebeurd is, over de reddingsactie en de zwarte lava. “Och meisje! Kom hier!” Mevrouw Schouten neemt Eleanor in haar armen. Ondertussen onder hen, zitten Roos en Ties nog steeds op de rots. Ik zie wazig, maar ik ruik dat Eleanor naast me staat, het is haar zoete parfum. ‘El?’ “Ja Roosje?” ‘Oh jij bent het wel.’ Mijn zicht is scherper, ik probeer rechtop te zitten in bed. El en mama helpen me. “Hoe gaat het met je?” vraagt Eleanor. ‘Tsja. Ik vrees dat ik niet lang meer heb El…’ Ik zie hoe een traan langzaam naar beneden glijd langs El’s wang. Zelf lukt het niet meer om te huilen, dat heb ik al genoeg gedaan. ‘Waar is Lucas?’ vraag ik. “Roos, het spijt me maar Lucas vindt


VERHALEN | Alles en niets

het te moeilijk.” Ik voel een zware teleurstelling maar begrijp het ergens wel. Niemand zit te wachten op een zieke vriendin. Want ja, ik ben ziek. Je kunt het zien aan mijn bleke en kale hoofd. Eleanor geeft me een kus op mijn voorhoofd en een aai over m’n kale hoofd. Ik herinner me nog goed hoe we samen pruiken aan het passen waren, een pruik met blonde krullen en een pony stond me verschrikkelijk, uiteindelijk koos ik voor de pruik met halflang bruine krullen. Eleanor en ik leken zo net zusjes. Ik weet ook nog goed hoe ze mijn wenkbrauwen tekende en probeerde nepwimpers op mijn kale oogleden te plakken. Eleanor, mijn aller aller, allerbeste vriendin. Dan sluiten mijn ogen weer.

boom, ik hoor de vogels en zie de velden vol met bloemen, wilde klaprozen, zonnebloemen, madeliefjes. Dan doe ik mijn ogen weer open, de lava raakt mijn knieën. Ties houdt me stevig vast. De lava kruipt verder en verder. Ik zie een witte lichtflits. Alles is wit. Ties houd me vast in zijn armen. Alles is wit, ik zweef in de lucht. Ik ben opgelost in de witte lava. EINDE

IK HEB DIT STUK GESCHREVEN OMDAT IK DUIDELIJK WIL MAKEN DAT SPOTTEN EN

De zwarte lava komt steeds hoger, ik kruip in Ties zijn armen. “Blijf je bij me?” vraag ik. “Ik blijf bij je, tot het einde Roos.” De lava raakt langzamerhand de rotsrand. Ik word bang, de lava raakt mijn voeten. Ik doe mijn ogen dicht en zie Ties, we zitten samen in een hoge

SCHELDEN MET KANKER NIET OKÉ IS. IEDER JAAR STERVEN ER 40.000 MENSEN AAN KANKER IN NEDERLAND. EN ONGEVEER 1 OP DE 3 MENSEN KRIJGT EEN VORM VAN KANKER. LATEN WE HOPEN OP GENEZING EN EEN KANKERVRIJE WERELD!

DE ZWARTE LAVA KOMT STEEDS HOGER, IK KRUIP IN TIES ZIJN ARMEN. “BLIJF JE BIJ ME?” VRAAG IK. “IK BLIJF BIJ JE, TOT HET EINDE ROOS.” JEL+ MAGAZINE 57


DRIEHOEK SUDOKU 8 9

9

3

4 7

6

2

3

3

4

8 5

5 6

8

2

4

4 3

8 2

3 8

5

7

2

4

1 3 7

6

3

6

9

5 8

REGELS DRIEHOEK SUDOKU Bij deze puzzelvariant wordt gebruik gemaakt van de cijfers 1 t/m 9. Bij elk kruispunt, gemarkeerd met een rondje, zijn 6 cijfers aanwezig. Rond een kruispunt mag een cijfer maar één keer voorkomen. Bovendien moeten deze zes cijfers bij elkaar opgeteld 30 zijn. 58 JEL+ MAGAZINE

8 1

2

3

2


LOS DE DRIEHOEK SUDOKU OP EN MAAK KANS OP HET BORDSPEL ANDROMEDA DE RIJ CIJFERS, VAN LINKS NAAR RECHTS, IN DE GELE BALK VORMT DE OPLOSSING.

MAIL DE OPLOSSING VÓÓR 14 JULI NAAR MAGAZINE@JELPLUS.NL.

ONDER DE GOEDE INZENDERS VERLOTEN WIJ HET BORDSPEL ANDROMEDA T.W.V. €19,99

RODIN VIS UIT EA1B IS DE WINNAAR GEWORDEN VAN ONZE PRIJSPUZZEL UIT ONS MAARTNUMMER EN HEEFT DAARMEE HET BORDSPEL MEDINA GEWONNEN. VAN HARTE GEFELICITEEERD, RODIN!

ANDROMEDA Je brengt handelsposten van de aarde naar de planeten van het verre Andromeda. Daarvandaan verplaats je deze naar satellieten, die in een baan om de planeten draaien. Als je je daar vestigt, krijg je punten. Om dit doel te bereiken, handel je met de andere spelers in grondstoffen en edelstenen, waarmee acties betaald kunnen worden. In Andromeda gelden daar echter strenge regels voor. Vrije handel wordt niet getolereerd. Om meer kans te maken, kun je daarom

in verschillende ontwikkelingen investeren, zoals het uitbreiden van je ruimteschip en het vergroten van je kaartenhand. Het spectaculairste deel van het spel is het vestigen op satellieten. Daarvoor wordt een beker met een poortje gebruikt, die over de handelsposten op een planeet wordt gezet. Welk blokje verschijnt er als je de beker wegtrekt? Andromeda combineert strategie en geluk gelijkmatig, waardoor het een familiespel bij uitstek is. JEL+ MAGAZINE 59


D E C E M B E R

2 013

|

N u m m e r

15

M A A R T

2 014

|

N u m m e r

16

SEMAH MISCONI J E L' S G O T TA L E N T

J U N I

2 014

|

N u m m e r

D E C E M B E R

17

2 014

|

N u m m e r

18

SASKIA VERHAART

PASCALE DE MIRANDA

J E L' S G O T TA L E N T

J E L' S G O T TA L E N T

JOHNNY MANVIS J E L' S G O T TA L E N T

MEVROUW DJAMENAWI

MENEER VAN DEN BOS

LERAAR VAN HET JAAR

IN 'WIJ KOMEN BIJ U ETEN'

THE OTHER SIDE OF A TEACHER MENEER VAN DER MEER

TIPS VOOR EEN GEZONDE VOEDING

JEL+MAGAZINE ZOEKT NIEUWE REDACTIELEDEN HEB JE SCHRIJVEN ALTIJD AL ERG LEUK GEVONDEN EN ZOU JE JOUW WERK TERUG WILLEN ZIEN IN EEN VAN DE BESTE SCHOOLKRANTEN VAN NEDERLAND? KUN JE GOED TEKENEN, FOTOGRAFEREN OF ZOU JE WILLEN LEREN WERKEN MET PROFESSIONELE PROGRAMMA'S WAAR DE HELE GRAFISCHE WERELD MEE WERKT? MELD JE DAN AAN VIA JELPLUS.NL OF STUUR EEN MAIL NAAR MAGAZINE@JELPLUS.NL EN BESCHRIJF WAAROM JIJ ONZE NIEUWE AANWINST WILT WORDEN.

M A A R T

2 015

|

N u m m e r

19

D E C E M B E R

2 015

|

N u m m e r

21

M A A R T

2 016

|

N u m m e r

2 2

J U N I

2 016

|

N u m m e r

2 3

ENRIC LLANSANA J E L' S G O T TA L E N T

WIJ KOMEN BIJ U ETEN MENEER MEIJER

60 JEL+ MAGAZINE

VALENTIN VOULON J E L' S G O T TA L E N T

EEN SUPERDIK NUMMER VOL MET DIEPTEINTERVIEWS

NATHAN JACQUES J E L' S G O T TA L E N T

NATHANAËL & RUBEN M U Z I K A L E TA L E N T E N

WORKSHOPS

J E L+ M AG A Z I N E Z E T J E A A N H E T W E R K


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.