__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

M A A R T

NUMMER 25 J E L+ M AG A Z I N E B L I K T T E R U G

2 017

|

N u m m e r

25


GEEF JE OP VOOR HET

JAN VAN EGMOND VOLLEYBALTOERNOOI Traditiegetrouw vindt op Goede Vrijdag, 14 april, het Vip-Scholenvolleybaltoernooi plaats in sporthal De Karekiet in Purmerend. Er zal dit jaar gespeeld worden met gemengde teams, in elk team moeten minimaal 2 meisjes zitten. ER ZIJN 4 POULES: • Klas 1 en 2, maximaal 3 teams • Klas 3 en 4, maximaal 3 teams • Klas 5 en 6, maximaal 3 teams • Docenten

02 JEL+ MAGAZINE

Als je het leuk lijkt om mee te doen, zorg dan dat je een team hebt van minimaal 7 leerlingen en maximaal 9 leerlingen en mail de namen en de klassen van je teamleden naar Mevrouw Van Rooij (ryo@psg.nl). Doe dit vóór 14 maart. Vraag van tevoren of je niet op vakantie gaat of iets anders te doen hebt op Goede Vrijdag, dit is normaal gesproken een vrije dag.


ONTWIKKELINGEN BINNEN HET JAN VAN EGMOND LYCEUM Interview met mevrouw Al

VORIGE MAAND ZIJN DE OPEN DAGEN EN DE

KOMT HET MISSCHIEN OOK DAT DE MEELOOP-

MEELOOPDAGEN GEWEEST OM ALVAST

DAGEN STEEDS DRUKKER WORDEN BEZOCHT

BASISSCHOOLLEERLINGEN EEN KIJKJE TE LATEN

DOORDAT HET JAN VAN EGMOND LYCEUM ZICH

NEMEN HOE HET ER HIER AAN TOEGAAT OP

OOK ONTWIKKELT?

SCHOOL EN BIJ DE MEELOOPDAGEN VAN ALVAST

Wat wij wel merken is dat de talentgebieden enorm aanspreken bij de groep acht leerlingen; sport, kunst en wetenschap. En waar mensen steeds meer naar gaan vragen is Camebridge Engels en we zijn ermee bezig om het programma zo in te richten dat de leerlingen bijvoorbeeld eerder examen kunnen doen.

HAVO EN ATHENEUM WAREN RUIM 200 AANMELDINGEN VAN LEERLINGEN VAN GROEP ACHT, NIET NORMAAL.

HOE VERLIEPEN DE OPEN DAGEN?

Echt fantastisch, er zijn heel veel mensen geweest. De tweede avond waren we bang dat we te weinig mappen zouden hebben om uit te delen. Maar uiteindelijk heb ik alleen maar tevreden en blije mensen gehoord. Er hebben ook heel veel leerlingen geholpen en zo kun je ook zien hoe trots iedereen is op de school. HOEVEEL AANMELDINGEN VERWACHT U VOOR

DOET DE SCHOOL NOG ANDERE DINGEN OM LEERLINGEN TE WERVEN VOOR VOLGEND JAAR?

Wat we nu doen, en dat vind ik heel leuk, is dat de musicalvoorstelling ook een paar keer voor basisscholen wordt gedaan. Dan kunnen verschillende groepen acht op een van de twee middagen een kijkje komen nemen.

VOLGEND JAAR?

Daar kan ik nog geen schatting van maken, ik hoop natuurlijk heel veel, maar iedere leerling is er één en iedereen die komt is van harte welkom. En eind maart weten we het, dus het is nog heel even afwachten.

Door Eline Pleune, EG2B

WERDEN DE MEELOOPDAGEN VAN ALVAST HAVO EN ATHENEUM OOK ZO DRUK BEZOCHT?

Ja, erg druk bezocht. Meer kinderen dan vorig jaar en het wordt elk jaar drukker. En ik merk ook ieder jaar weer dat leerlingen in groep acht echt zitten te wachten op die overstap naar de middelbare school, die zijn ook wel een beetje uitgeleerd op de basisschool en ze zitten echt te popelen om die overstap te maken.

JEL+ MAGAZINE 03


INHOUD Terugblik: JGT Johnny 06 De tas van… 10 Kunstklas 12 Terugblik: JGT Soekarsie 14 Horoscoop

18

Science - Sterrenkijken

20

Antoni Schulte 22 DE TEST 25

TERUGBLIK: JEL'S GOT TALENT 06

De test

25

Theater De Verbeelding

26

Terugblik: JGT Pascale

28

Horoscoop 32 Wij komen bij u lunchen 34 Cartoon 38 De redactie 39 Terugblik: Crewmembers 40 ANTONI SCHULTE 22

NIEUWE DOCENTEN 40

Column Eline Pleune

47

Valentijnsdag

48

Uitspraken leerlingen 49

WIJ GAAN MET U LUNCHEN 28

Nieuwe docenten

50

Invulverhaal

52

Terugblik: JGT Saskia

54

De Popfabriek

58

Column Sven Butter

59

0

'U MOET UW KENNIS ZIEN ALS EEN PLANT. ALS JE GEEN WATER GEEFT GAAT HIJ DOOD.' VALENTIJNSDAG 20

UITSPRAKEN DOCENTEN 45

TERUGBLIK: CREWMEMBERS 34

De redactie op cursus

60

Column Noëlle Langereis 63 Wij komen bij u eten 64 Shakespeare

66

Theater De Purmaryn 68 Sportklas 70 Science - Plastic 72 Prijspuzzel 74


JEL+Magazine blikt terug Voor je ligt een bijzonder JEL+Magazine. De 25ste uitgave. Eigenlijk stiekem de 26ste. Aan het eind van het schooljaar 2008-2009 werd er namelijk al door meneer Kinsbergen een voorzichtige stap gezet richting het JEL+Magazine zoals je dat nu kent. Nummer 0 zou je kunnen zeggen. Al snel nam ik het stokje van hem over en een van mijn doelstellingen daarbij was een professionelere aanpak zoals je die ook op echte grafische bureaus aantreft. De schoolkrant heeft sinds de start een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In het begin moesten nog veel leerlingen wennen aan het feit dat het Jan van Egmond een eigen schoolkrant had. Inmiddels is het een begrip binnen de school waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Leerlingen beginnen zelfs zich al zelf aan te melden voor onze rubriek Jel’s got talent.

COLOFON Sebas Nannings [Coördinator & Artdirector] René Kramer [Tekstcorrectie] Ben van den Boogaard [Fotografie]

AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Björn Out, EA4D

Ook buiten de school schept het JEL+Magazine veel verwondering. En de laatste jaren behoren wij steevast tot de topfavorieten tijdens de Nationale Schoolkrant Awards. Iets waar de redactie elk jaar naar uitkijkt. Als je al een keer als schoolkrant én als website (jelplus.nl) de beste van Nederland bent geweest, smaakt dat naar meer. En deze successen konden we natuurlijk niet bereiken zonder de inzet van de vele leerlingen die de redactie rijk is geweest.

Daniëlle Ridder, EG3A Eline Pleune, EG2B Jill Hekking, EG3B Leigh Segers, EG5A Nikki Boer, EH4G Noëlle Langereis, EG5A Roos Knijn, EH4G Sarah Roos, EG3A Sanne Sneijder, EH4G

In dit nummer blikken we terug met oud-redactieleden. Wat waren hun ervaringen bij de schoolkrant en hoe profiteren ze daar vandaag de dag nog van? We vroegen ook een aantal oud-jel's got talent leerlingen hoe het nu met hen gaat en wat er van hun ambities is geworden. En natuurlijk belichten we in dit nummer nog eens onze successen en bijzondere ervaringen. En stellen we je voor aan onze huidige redactie. Een redactie die elke keer weer hard werkt om de mooiste schoolkrant ooit te maken.

Sabine Boschma, EG3B

Wij hopen dat je ook dit nummer weer met veel plezier leest. Alle leerlingen van wie de namen reeds vermeld worden bij de diverse artikelen.

Meneer Nannings JEL+ MAGAZINE 05


JEL'S GOT TALENT | Johnny Manvis

'SOMS HEB IK TOTAAL GEEN ZIN OM TE TRAINEN, MAAR TOCH GA IK. DAT IS EEN STERKE EIGENSCHAP VAN MEZELF.'

06 JEL+ MAGAZINE


JEL+MAGAZINE BLIKT TERUG MET

JOHNNY MANVIS JEL'S GOT TALENT DECEMBER 2014

IN DECEMBER 2014 STOND JOHNNY MANVIS OP DE COVER VAN ONS JEL+MAGAZINE. HET ARTIKEL

D E C E M B E R

MAAKTE NOGAL WAT LOS ONDER DE LEERLINGEN

2014

|

N u m m e r

18

EN DE DOCENTEN. BRUGKLASLEERLINGEN PLAKTEN DE FOTO'S VAN JOHNNY MAAR WAT GRAAG IN HUN AGENDA EN ENKELE DOCENTEN VONDEN DEZELFDE FOTO'S IETS TE BLOOT VOOR IN EEN SCHOOLKRANT. NATUURLIJK WAS DE REDACTIE ERG BLIJ MET AL DEZE AANDACHT. WE VROEGEN JOHNNY HOE ZIJN BOKSCARRIÈRE ZICH INMIDDELS HEEFT ONTWIKKELD.

JOHNN MANVI Y S

J E L' S

GOT T ALEN

T

WAAROM BEN JE OOIT BEGONNEN MET BOKSEN?

Het was vroeger eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling totdat ik ineens op een vechtsport zat. Ik hou van uitdaging en dat zag ik toen in de vechtsport. Eenmaal tijdens het beoefenen van de sport ging het vanaf het begin al goed, ik was 14/15 jaar oud en sloeg hard voor mijn leeftijd. Voor ik het wist had ik een wedstrijd tegen een jongen die al 15 wedstrijden had gedaan en ik 0. Eindstand was dat ik deze wedstrijd verloren had met 2 tegen 1 waar ik het totaal niet mee eens was, maar boksen is een jurysport en met hun uitslag daar moet je het mee doen. Daarna heb ik 18 wedstrijden gebokst zonder te verliezen. En nu boks ik nog steeds! HOE VERBETER JE JEZELF?

Ik heb nu een paar wedstrijden verloren op punten en uit die wedstrijden probeer ik mezelf te verbeteren. Boksen is heel anders dan andere sporten en elke training leer je wel weer wat, kortom het houdt nooit op, haha. Ik blijf trainen op mijn sterke punten en die blijven herhalen dan kom ik er wel. Soms heb ik ook echt totaal geen zin om te trainen, maar toch ga ik. Dat is een sterke eigenschap van mezelf.

EENTGIPS VOOR EZ ND E VOEO DING

WIE WAS JE GROOTSTE VOORBEELD?

Mike Tyson. Ik vind hem gewoon gruwelijk. Ik zie mezelf in hem, want ik boks ook altijd tegen langere mensen. Hij had ook altijd hetzelfde probleem en dezelfde bewegingen om langere mensen aan te pakken! Dat vind ik mooi om te zien. HEB JE TOEN LEUKE REACTIES GEHAD OP HET ARTIKEL IN DE SCHOOLKRANT?

Jazeker! Iedereen vond het leuk en het was ook leuk, toch? Het is wat anders dat iemand aan boksen doet, ik hoor het weinig in ieder geval dus dat maakt het wat unieker. JEL+ MAGAZINE 07


JE WILDE EEN GROTE BOKSER WORDEN EN

OP WELKE VLAKKEN BEN JE BETER GEWORDEN?

BEKEND WORDEN. GAAT DIT JE DENK JE LUKKEN

Boksen is 25% fysiek en 75% mentaal. Daar ben ik inmiddels achter. Het is niet alleen rammen maar het is juist de kunst om iemand mentaal uit te schakelen, hiermee bedoel ik dat jouw tegenstander niet meer wil boksen tegen jou. Je moet goed nadenken wat je wilt gaan doen en een goede strategie hebben, want aan de top zijn er gevaarlijke jongens die heel slim boksen.

EN HOE DENK JE DAN DAT JE DAT GAAT BEREIKEN?

Ik ben er inmiddels achter dat boksen niet alleen draait om het boksen. Het belangrijkste om ver te komen in deze sport is: Ben jij een aantrekkelijke bokser waar mensen een kaartje voor willen kopen? En het moet je gegund worden. Ik zie mezelf nog wel ver komen, alleen het heeft wat meer tijd nodig.

WAT ZIJN JE SLECHTERE PUNTEN? JE WILDE GRAAG DE JOHAN CRUIJFF OPLEIDING GAAN DOEN ZODAT JE VEEL KON TRAINEN. WAT IS DE UITEINDELIJKE OPLEIDING DIE JE HEBT GEKOZEN?

Ja, dat klopt maar het is toch anders gelopen. Ik ben uiteindelijk Fysiotherapie gaan studeren en zit momenteel in het tweede jaar. Het is veel maar ik red me wel. Soms is het wel moeilijk te combineren maar tot op heden lukt het me nog steeds, best knap van mezelf ook al zeg ik het zelf . WERD JE ALTIJD GESTEUND DOOR JE OUDERS EN FAMILIE?

Ja, altijd ben ik goed geholpen door mijn familie!

08 JEL+ MAGAZINE

Ik kan niet goed tegen mijn verlies. Soms kan ik steeds dezelfde fout maken en dat is dat ik aanval zonder dekking, dat is natuurlijk niet goed. Maar het rare is dat ik dan ook nog amper geraakt word.

'IK BEN ER INMIDDELS ACHTER DAT BOKSEN NIET ALLEEN DRAAIT OM HET BOKSEN.'


JEL'S GOT TALENT | Johnny Manvis

WAT ZOU JE NOG GRAAG WILLEN VERBETEREN?

Mijn gameplan, dit valt onder het mentale spelletje. En mijn voetenwerk, hiermee bedoel ik dat ik snel weg ben zodat ik niet geraakt word en mijn tegenstander gek maak. Want dat is het mooiste natuurlijk: RAKEN EN NIET GERAAKT WORDEN!

zoals mij zeg ik dan maar HAHA. Wat ook altijd leuk was waren die tafelvoetbaltafels in de pauze. Maar toen ik in de bovenbouw zat dus de 4e en 5e werd het wel serieuzer want ik moest mijn diploma halen natuurlijk en dat is me ook gelukt. WIE WAREN JE FAVORIETE DOCENTEN?

WAT IS JE GROOTSTE WENS?

Tuurlijk ontdekt worden met boksen en ergens in het buitenland mijn brood ermee verdienen. Want ik hou van trainen! Maar stel het lukt niet, dan is het toch het belangrijkst dat je gezond en gelukkig mag zijn! HEB JE JE TACTIEK IN DE TUSSENTIJD NOG VERANDERD?

Ja en nee. Ja: ik ben mentaal anders gaan denken en meer met mijn benen gaan bewegen zodat ik altijd snel weg ben voor de klappen van de tegenstander. Nee: ik boks nog steeds op dezelfde wijze en dat is de aanval. Ik ben klein, ik moet naar voren op mijn afstand komen om mijn harde stoten kwijt te kunnen en degene die daar dan staat zal ze moeten voelen want dan ben ik het gevaarlijkst! Maar dat weten al mijn tegenstanders hoor, zodra ze mij zien denken ze allemaal te weten hoe ik boks ‘voor de aanval’ en natuurlijk is dat ook zo, maar niemand doet dat zoals ik. WAT VIND JE HET BELANGRIJKSTE BIJ BOKSEN?

Het moet leuk blijven, respect en jezelf nooit laten verwonden! KUN JE GOED TEGEN JE VERLIES?

Niet zo goed nee, ik word altijd boos op mezelf! Omdat ik weet dat ik dan niet 100% gepresteerd heb maar 50%. WAT ZIJN NADELEN AAN BOKSEN?

Het blijft een gevaarlijke sport natuurlijk en als je wedstrijden doet is het ook echt leven als een sportman. Dus geen avondjes beetje gek doen, haha.

Haha ja er waren leuke docenten als ik zo terugdenk. Duits: Romkes of te wel Romki echt een topdocent, snapt helemaal hoe hij moet omgaan met jongeren en het was ook gezellig in de lessen! Ik ging altijd expres een overdreven Duits accent opzetten met mijn goeie vriend Robin van Geemen en dat vond Romkes leuk, haha, we maakten er altijd het beste van. Geschiedenis: Meneer Dolfin ging altijd een praatje houden, dat waren mooie verhalen hoor jeetje voor je het wist was de les weer voorbij. Daarnaast kon ik het goed vinden met Dolfin want hij heeft ook gebokst, hij moet nog steeds een keer komen kijken, haha! Economie: Mevrouw Simpson! Sarcasme tot de max maar wel grappig altijd! Natuurkunde: Natuurkundeman Van der Heijden, kon altijd lachen met hem om de domste dingen, haha. Had ik weer wat geflikt en ik hoorde alleen dit: Johnny heb je weer wat gedaan jongen, ga maar naar buiten (dan op zo’n raar stemmetje van hem). Aardrijkskunde: ja toch wel Peter Kok was top en nog één, maar ik ben zijn naam vergeten. Wat ik ook nooit ga vergeten was mijn 1e les aardrijkskunde op C3 en ik zat aan die grote landkaarten achter in het lokaal. Plotseling gaat de deur keihard dicht en geschreeuw: Blijf met je poten van die kaart af!!!! Yuup dat was meneer Wals. Ik probeerde hem altijd aan het lachen te maken dat was de moeilijkste opgave van het hele vak aardrijkskunde. Het is me wel gelukt trouwens. Deelschoolleider Van Olphen rende altijd door de school en hielp me altijd als ik in de problemen zat door mijn sport.

WAT IS JE LEUKSTE HERINNERING AAN HET JAN

WAT MIS JE HET MEESTE AAN HET JAN VAN

VAN EGMOND?

EGMOND?

Umm, dat is een moeilijke, ik heb echt een leuke tijd gehad op het Jan. Ik heb leuke vrienden gehad, het was gezellig, leuke leraren en het was lekker dicht bij mijn huis. Ook niet heilig geweest maar dat hoort bij jongens

Chille lestijden, af en toe een beetje leren en het sfeertje op de school zelf. Door Nikki Boer JEL+ MAGAZINE 09


DE TAS VAN… DOOR ELINE PLEUNE EN CHARLOTTE MUIJSERS

Ik heb de grote tas een paar jaar geleden gekocht toen ik begon met lesgeven voor mijn schoolboeken en de toetsen. De platte tas is best nieuw. Die heb ik in november voor mijn laptop gekocht op het internet. Mevrouw Stokman

'EERLIJK GEZEGD IS DEZE TAS TE KLEIN' Ik heb deze tas enkele jaren gekregen van mijn vrouw voor mijn verjaardag. Ik had toen een beurs gekregen voor een school in Brooklyn, New York, een studie creative writing. Ik gebruikte ‘m toen dus voor school, maar nu gebruik ik mijn tas voor in principe alles. Maar eerlijk gezegd is deze tas te klein voor de schoolspullen die ik nu nodig heb, dus ik denk dat ik een nieuwe tas ga kopen voor school. Meneer Hupkes

'IK HEB AL JAREN DEZELFDE SOORT TAS' Ik heb al jaren dezelfde soort tas. Hij is ruim, makkelijk, heeft wieltjes, want dan hoef ik ‘m niet al te veel te tillen. Ik doe er alleen schoolzaken in: Latijn, Grieks, proefwerken en dergelijke.” Meneer Meijer 10 JEL+ MAGAZINE


JEL+MAGAZINE | De tas van …

Ik heb deze tas ongeveer een maand geleden gekocht bij Didi, ik was al langer op zoek naar een grotere tas. Want mijn vorige tas was te klein voor de laptop die we van school hadden gekregen. Maar ik vond m’n oude tas wel veel leuker. Mevrouw Meijer

'IK VOND M’N OUDE TAS WEL VEEL LEUKER.'

Ik ben helemaal tassengek! Ik koop mijn tassen voor school altijd bij de Kipplingwinkel in Amsterdam. Ik heb een bijpassende Kipplingportemonee, handtas en schooltas. Allemaal in het blauw. Mevrouw Van der Haar

Het is een pilotenkoffer waar ik zelf een beetje aan getimmerd heb: Ik heb er allemaal schotjes in geplaatst, zodat ik meerdere vakken heb. Ik heb aan een richel allemaal speldjes geplaatst van onder andere de gay pride, militaire speldjes en plekken waar ik ben geweest. En ik heb altijd boven die schotjes een geplastificeerd kaartje met artikel 1 van de grondwet, dat vind ik erg belangrijk. Er staat: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan" Mevrouw Vermeulen JEL+ MAGAZINE 11


Warme Truiendag In de kunstklas is hard gewerkt aan een project “warme truiendag “, een initiatief van het Klimaatverbond Nederland en Greenchoice. Om met de leerlingen in gesprek te gaan over klimaatverandering en hoe wij zelf een kleine bijdrage kunnen leveren om energie te besparen, zijn we filmpjes gaan bekijken over de klimaatverandering. De film “ Before the Flood”, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol was een film die de leerlingen vooral erg aansprak. De leerlingen zijn met deze gegevens gaan ontwerpen en hebben een vorm gezocht waarmee zij duidelijk laten zien dat we bewust met onze energie om moeten gaan. De koeien op de Koemarkt spelen een hoofdrol in het project. Voor de maten van de koeien zijn we dus naar de Koemarkt gegaan om de koeien op te meten 12 JEL+ MAGAZINE

want zij krijgen een warme trui aan. Het gekozen ontwerp wat uitgevoerd gaat worden is als volgt; de koeien evolueren naar andere diersoorten omdat de aarde opwarmt. De koeien worden zebra, leeuw, olifant en krokodil. Op vrijdag 10 Februari gaan de leerlingen met talentgebied ‘kunst’ naar de Koemarkt om daar de koeien een warme trui te geven die ze gemaakt hebben in de afgelopen periode kunstklas. De leerlingen hebben onder andere leren breien en haken.   De truien blijven het hele weekend aan, dus je kunt ook later een kijkje gaan nemen. Wethouder Mario Hegger is er die dag ook bij om het initiatief van de scholieren aan te moedigen. Hij is verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid in Purmerend.


TALENTGEBIEDEN | Kunstklas

'DE KOEIEN EVOLUEREN NAAR ANDERE DIERSOORTEN OMDAT DE AARDE OPWARMT. DE KOEIEN WORDEN ZEBRA, LEEUW, OLIFANT EN KROKODIL.'

JEL+ MAGAZINE 13


JEL'S GOT TALENT | Soekarsie Gravenhorst

14 JEL+ MAGAZINE


JEL+MAGAZINE BLIKT TERUG MET

SOEKARSIE GRAVENHORST JEL'S GOT TALENT JUNI 2012

SOEKARSIE GRAVENHORST STOND IN JUNI 2012 OP DE COVER MET EEN VAN HAAR VELE MODELLENFOTO'S. WIJ ZOCHTEN HAAR OP EN VROEGEN HOE HAAR CARRIÈRE ZICH INMIDDELS HEEFT ONTWIKKELD.

WAAROM BEN JE OOIT MODELLENWERK GAAN DOEN?

Op Bonaire deed ik mee aan een miss-verkiezing, hier werd ik gescout. Twee weken daarna ben ik gelijk naar New York vertrokken voor de fashionweek. In Nederland begon ik met testshoots, eenmaal voor de camera viel ik als een blok voor het vak.

JUNI 20 12 NEWS

+

TAL ENT S

+ PARTY ’S

+

LIFESTY

BEING A MODEL Soekarsie Graven hor

LE

+

ART

+

SCIENCE

+

SPORTS

st in JEL's Got Tal ent

BABYBOOM op het Jan van Egm ond Lyceum

2 WEKEN NIET SC

Meneer Nanning s gaat

JEL+STERRENTE

Unieke poster van het

HEREN

de uitdaging aan

AM

docententeam

WIE KENT WIE? Mr. Glumac vs Mr.

Rippens

WIE WAS JE GROOTSTE VOORBEELD EN IS DIEGENE DAT NOG STEEDS?

Mijn grootste voorbeelden zijn Gisele Bündchen en Candice Swanepoel, hun werk is altijd mooi en inspirerend.

SCHOOLKR ANT VERKIEZING 201 2 TOM VERWEIJ BIJ DE POLITIE VOORSPELLING EN EK 2012 WIJ KOMEN BIJ U ETEN JEL+WEEK 2 EX AMENSTUNT 2012 TALENTGEBIEDEN

HEB JE TOEN LEUKE REACTIES GEHAD OP HET ARTIKEL IN DE SCHOOLKRANT?

R OO V TEN2012 R AA G

K IN N 2REUR I W

Jazeker! Het ging als een vuurtje over de school en ik werd overal aangesproken.

'HET SAMEN CREËREN VAN EEN STUKJE KUNST VIND IK HET MOOIST.'

JE ZEI TOEN DAT JE VOORAL VEEL TIJD MOET HEBBEN VOOR MODELLENWERK? WAAROM IS DAT ZO BELANGRIJK?

Je moet 24uur stand-by staan, elk moment kan je gebeld worden en moet je misschien wel twee uur later in het vliegtuig zitten. Dus je kunt niet echt iets plannen. JEL+ MAGAZINE 15


JEL'S GOT TALENT | Soekarsie Gravenhorst

DOE JE NOG STEEDS MODELLENWERK? EN BEN JE

WAT ZIJN JOUW TIPS VOOR MENSEN DIE OOK

AL VERDER GEKOMEN?

MODEL WILLEN WORDEN?

Nu doe ik fulltime modellenwerk en heb een paar geweldige klussen kunnen doen. Vooral mentaal ben ik verder gegroeid. Het is een harde wereld en daardoor belangrijk dat je goed naar jezelf luistert, je eigen grenzen moet kennen en voor jezelf op kunt komen.

Vind een goed moederbureau. Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, sport en slaap genoeg. Je moet in goede conditie zijn. En blijf trouw aan jezelf! WELKE VERVOLGOPLEIDING HEB JE GEKOZEN? EN WAAROM JUIST WEL OF JUIST NIET RONDOM

HAD JE VERWACHT DAT JE OOIT ZOVER ZOU

MODELLENWERK?

KOMEN?

Ik ben gelijk fulltime begonnen en heb daarnaast geen tijd voor een opleiding. Wel vind ik het heerlijk om te leren over onderwerpen waar ik geïnteresseerd in ben, maar dat doe ik dan in mijn vrije tijd.

Ik wist nooit zo goed wat ik er van kon verwachten maar ik ben zeker trots op wat ik al bereikt heb. JE HOBBY’S WAREN DANSEN EN MUZIEK MAKEN. BEN JE DAAR NOG MEER VERDER GEGAAN?

WAT IS JE LEUKSTE HERINNERING AAN HET JAN

Door het reizen ben ik er niet echt meer mee bezig. De laatste paar weken probeer ik toevallig met een paar oude vrienden van het Jan van Egmond het dansen een beetje op te pakken.

VAN EGMOND?

Sportdagen met de klas vond ik altijd het leukst. WIE WAREN JE FAVORIETE DOCENTEN OP HET JAN VAN EGMOND?

WAT VIND/VOND JE HET LEUKSTE AAN MODEL-

Dat waren Meneer Muntjewerf en Meneer Dolfin.

LENWERK?

Het samen creëren van een stukje kunst vind ik het mooist. Elke shoot ontmoet ik nieuwe mensen en zie ik plekken op de wereld waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden.

WAT MIS JE HET MEESTE AAN HET JAN VAN EGMOND?

Dat ik dagelijks mijn vrienden om me heen had. Door Nikki Boer

WAT VIND JE EEN NADEEL AAN MODELLENWERK?

Ik mis mijn vrienden en familie in het buitenland. En ik word soms gek van het lange wachten, om afgewezen te worden bij castings waar alles alleen om uiterlijk draait. VOOR WIE HEB JE ALLEMAAL GEWERKT IN DE MODELLENWERELD?

Voor Magazines, kleding, make-up en haarmerken.

16 JEL+ MAGAZINE

'IK MIS MIJN VRIENDEN EN FAMILIE IN HET BUITENLAND. EN IK WORD SOMS GEK VAN HET LANGE WACHTEN, OM AFGEWEZEN TE WORDEN BIJ CASTINGS WAAR ALLES ALLEEN OM UITERLIJK DRAAIT.'


JEL+ MAGAZINE 17


Horoscoop

DOOR ELINE PLEUNE, EG3A

VISSEN

STIER

(20 februari - 20 maart)

(21 april - 20 mei)

(22 juni - 22 juli)

KREEFT

Het is tijd voor risico’s, je hoeft niet bang te zijn anderen te kwetsen. De kans dat jouw risico’s tot een goed resultaat leiden is aanzienlijk groot. Maar ga niet té ver. Ik zal maar zeggen: “Risk taker: dream maker.”

Jij bent degene met een enorm doorzettingsvermogen, zelfs wanneer anderen al hebben opgegeven. Dat zijn goede eigenschappen. Blijf consequent bij je beslissingen en laat je niet ompraten door anderen. Maar er is een grens tussen consequent zijn en gewoon weg koppig zijn.

Het is tijd om weer eens contact op te zoeken met vrienden of kennissen en leuke herinneringen op te halen. Ze geven meer om je dan je denkt, ook al laten ze dat niet altijd merken.

RAM

TWEELINGEN

(21 maart - 20 april)

(21 mei - 21 juni)

(23 juli - 23 augustus)

Het is tijd voor verandering. Dit jaar gaat nog beter worden dan het al is begonnen, maar het is belangrijk om meer geduld te hebben en situaties eerst goed te overzien. Dat zal jouw school- en privésituatie verbeteren.

Het is tijd voor een beetje rust. Alles gaat (bijna) perfect en om dat te verbeteren moet je gewoon iets leuks doen met vrienden. Je werkt al zo hard om je doelen te bereiken. Ga naar die ene leuke film of ga lekker sporten.

Let toch eens op in de les. Het heeft nu geen zin om zo onverschillig en koppig te doen of gewoon niet op te letten door vrienden of doordat je verliefd bent, het is natuurlijk allemaal heel leuk maar het kan irritant zijn voor leraren en klasgenoten.

18 JEL+ MAGAZINE

LEEUW


'HET KOMT ALTIJD WEL GOED, ER IS VAST NIKS AAN DE HAND'

MAAGD

'HET IS TIJD VOOR VERANDERING'

SCHORPIOEN

STEENBOK

(24 augustus - 23 september)

(24 oktober - 22 november)

(22 december - 20 januari)

Probeer eens wat meer te relaxen en te genieten van alles om je heen. Het komt altijd wel goed, er is vast helemaal niks aan de hand. En als je iets minder anderen argwaant, vind je misschien de komende tijd wel een nieuwe liefde.

Het kan zwaar worden en extra slaap is een absolute must. Wacht niet totdat het misgaat: denk vooruit en zorg dat je goed voorbereid bent. Het valt niet mee om alle ontwikkelingen in jouw omgeving bij te houden, er gebeurt ook zoveel. Probeer toch bij te blijven, binnen en buiten school.

Je bent van nature erg ambitieus en vindingrijk. Je hebt altijd iets nodig om achteraan te gaan en een doel te kunnen stellen. En binnenkort is het weer tijd voor een nieuw doel.

WEEGSCHAAL

BOOGSCHUTTER

WATERMAN

(24 september - 23 oktober)

(23 november - 21 december)

(21 januari - 19 februari)

Je krijgt misschien het gevoel dat je de verkeerde keuzes maakt en anderen (of jezelf) benadeelt maar als je iets echt graag wilt moet je er compleet voor gaan en je beloftes waar maken.

Pas op, want de komende tijd kom jij slechts mensen tegen met mooie woorden en weinig inhoud. Die kun je nu niet gebruiken. Sla ze van je af en doe wat zelf goed voelt, of ga gewoon door met wat je nu al doet.

Je bent erg eigenwijs en trekt je vaak niks aan van de meningen van anderen. Het is goed om je eigen pad te volgen, maar let wel op dat je nog steeds naar leraren luistert en oplet in de les. Dat verbetert je cijfers vast.

VORMGEVING BJĂ–RN OUT, EA4D

'BINNENKORT IS HET WEER TIJD VOOR EEN NIEUW DOEL'

JEL+ MAGAZINE 19


TALENTGEBIEDEN | Wetenschapsklas

Op bezoek bij de sterrenwacht Op donderdag 19 januari gingen we met de 2e jaars wetenschapsklas en meneer Markus naar de sterrenwacht in Bovenkarspel. We kregen toen we bij de bus aankwamen van meneer Markus een kist met daarin een sterrenkijker. Toen we daar aankwamen werden we ontvangen door vriendelijke mensen die ons de hele avond geholpen hebben. We hadden enorm veel mazzel met het weer, want de lucht was heel helder. We gingen naar een terras op de 1e verdieping om daar met onze telescopen naar de sterren te kijken. Een heel enthousiaste man hielp mij en ik heb nog veel geleerd over de sterren die avond. 20 JEL+ MAGAZINE

We hadden ook een ster gezien, volgens mij Sirius, die door de atmosfeer steeds van kleur veranderde. Door de telescoop was het net een lampje die continu van kleur veranderde, voornamelijk rood, groen en blauw. Ook waren we nog in het planetarium geweest, waar ons ook uitgebreid over Mars en de zonnestelsels werd verteld. Het was dat we naar huis moesten anders hadden we nog over veel meer planeten uitleg gekregen. Het personeel van de sterrenwacht was heel enthousiast en het was een leuke avond!


'HET PERSONEEL VAN DE STERRENWACHT WAS ENTHOUSIAST EN HET WAS EEN LEUKE AVOND!'

JEL+ MAGAZINE 21


Antoni Schulte 22 JEL+ MAGAZINE

'IK HEB WEL AL TWEE BRIEVEN GEHAD VAN UNIVERSITEITEN IN AMERIKA EN DIE ZIJN OOK WEL GEÏNTERESSEERD.'


JEL'S GOT TALENT | Antoni Schulte

ANTONI SCHULTE UIT 5 VWO BASKETBALT OP

HEB JE OOK WELEENS WEDSTRIJDEN IN HET

HOOG NIVEAU.

BUITENLAND?

HOE BEN JE BEGONNEN MET BASKETBALLEN?

Ik speel op een hoog niveau in Nederland dus ik speel tegen alle provincies. En tijdens vakanties of feestdagen heb je wel toernooien in het buitenland.

Ik voetbalde eerst maar mijn vader heeft altijd hoog gebasketbald en mijn zus ook. Op mijn tiende was ik daar toen ook op gegaan, dat vond ik gelijk leuker. Veel mensen in mijn familie basketbalden. WAT VIND JE ER ZO LEUK AAN?

Ik vond basketbal in het begin niet eens heel erg leuk, ik vond voetbal gewoon echt stom. Basketbal wordt heel snel gespeeld, daarnaast verdedig je de ene keer, de andere keer val je aan. Dat vind ik heel leuk.

HEB JE HET NIET TE DRUK ALS JE ZOVEEL MOET BASKETBALLEN?

Jawel, ik heb er eigenlijk geen leven naast. Nou, ik heb een vriendin en een paar vrienden en daar stopt het ook wel. De jongens uit mijn team zijn gewoon mijn familie geworden. Tot nu toe kan ik het wel combineren met school, ik sta maar één onvoldoende.

WAAR BASKETBAL JE?

Ik speelde vroeger in Purmerend, op een gegeven moment ben ik naar Waterland gegaan. Toen zat ik in een talententeam van de regio Waterland. Later is dat uiteengevallen en toen ben ik naar de Landslake Lions in Landsmeer gegaan. Die is beter dan in Purmerend. Ik speel nu landelijk met het team U20 en soms speel ik bij U18 met een belangrijke wedstrijd bijvoorbeeld. Ik heb laatst ook mijn debuut voor Heren 1 gemaakt. WIL JE OOK EEN TOEKOMST IN HET BASKETBAL MAKEN?

Ik moet in de zomer naar Kroatië voor een toernooi en op dat soort toernooien moet je gewoon een beetje je naam verspreiden. En dan hopen dat je voor een goed team uitgekozen wordt. Ik heb wel al twee brieven gehad van Universiteiten in Amerika en die zijn ook wel geïnteresseerd. Als het niet zou lukken met basketbal ga ik waarschijnlijk communicatiewetenschap studeren.

'IK HEB ER EIGENLIJK GEEN LEVEN NAAST. DE JONGENS UIT MIJN TEAM ZIJN GEWOON MIJN FAMILIE GEWORDEN.'

JEL+ MAGAZINE 23


JEL'S GOT TALENT | Antoni Schulte

HOE ZIET JOUW TRAININGSSCHEMA ERUIT?

WIE IS JOUW FAVORIETE BASKETBALLER?

Op maandag heb ik krachttraining en een normale training. Dinsdag, krachttraining. Woensdag, normale training. Donderdag, krachttraining en normale training. Vrijdag ook. En in het weekend train ik dan ook weer en heb ik een wedstrijd.

Ik denk Russell Westbrook of James Harden. Die zijn wel echt ziek.

WAT IS JE POSITIE IN HET VELD?

Je hebt, zeg maar, vijf posities in het veld en ze staan van klein naar groot. De kleinste dribbelt de bal en die verdeelt het spel een beetje. Dat ben ik dus, ik ben de kleinste. Bij Heren 1 heb je zelfs een paar jongens van 2 meter 10 en ik ben 1 meter 90. Schieten en dribbelen is mijn ding. KIJK JE ZELF WELEENS NAAR WEDSTRIJDEN OF GA JE ER WELEENS NAARTOE?

Ja, ik kijk altijd NBA. Dat is meestal aan het eind van het seizoen. Als mijn favoriete team speelt kijk ik die wedstrijd gewoon om half 4 ’s nachts, dat is wel zwaar, vooral tijdens je toetsweek. Ik kijk ook altijd de wedstrijden van mijn broertje en als ik niet hoef mee te spelen bij de Heren dan kijk ik daar gewoon. Soms kijk ik ook bij de Dames, de sfeer is leuk.

24 JEL+ MAGAZINE

HEB JE NOG TIPS VOOR ANDERE BASKETBALLERS?

Gewoon trainen. Je kan wel talent hebben maar dat is slechts 20% van wat je kan. Je moet gewoon elke avond trainen. Door Noëlle Langereis. EG5A

'DE KLEINSTE DRIBBELT DE BAL EN DIE VERDEELT HET SPEL EEN BEETJE. DAT BEN IK DUS, IK BEN DE KLEINSTE.'


JEL+Magazine | De test

De Test: Moccano DOOR CHARLOTTE MUIJSERS EH2E EN ELINE PLEUNE EG2B

Schuin tegenover Het JvE staat in het grote gebouw van De Albert Heijn “Brasserie Moccano”. Het is je misschien nooit opgevallen maar het is een hele leuke plek om eens een keer wat te gaan eten. Moccano is namelijk heel dicht bij school, dus kan je er gemakkelijk heen als je weer eens een tussenuur hebt, of gewoon na school met vrienden voor de gezelligheid. Op het menu staan met name broodjes, maar ook hamburgers, soepen en maaltijdschotels. En voor de vegetariërs is er ook genoeg. Het zijn met name gezonde dingen. Ook is het er niet erg duur, je kan er gemakkelijk voor een paar euro een lekker broodje halen en wat te drinken. Een simpel broodje met filet american: “Je krijgt een lekker broodje met daarop een flinke schep Filet american met daarnaast een beetje sla. Je krijgt dus meer dan je er eigenlijk voor betaalt.” Hamburger Moccano: “Het is een heel grote hamburger, bijna te veel om op te eten, maar vooral heel lekker. Met daarop onder andere: gebakken ei, bacon, augurk, tomaat en kaas. Het is je geld zeker weten waard.” Brasserie Moccano zit in het grote gebouw van de Albert Heijn, een beetje weggestopt en valt tussen de rest van het gebouw niet echt op. Misschien ben je er dan ook vaak langsgelopen. Maar er zitten altijd wel mensen, er hangt een heel gezellige sfeer, het eten is lekker en gezond en je hoeft niet lang op je bestelling te wachten. Want de aardige werknemers brengen het snel naar je toe. Dus Brasserie Moccano is zeker een aanrader. JEL+ MAGAZINE 25


Theater De Verbeelding bestaat dit jaar 25 jaar en het hele seizoen 2016-2017 staat in het teken van dit jubileum. En behalve in de theaterzaal van De Verbeelding in P3 gaan we dat ook op locatie vieren. Vanaf 20 februari speelt Het Volksoperahuis 6 maandagavonden de theaterhit De Wasserette, een buurtsoap in zes afleveringen, in het Grand Café van Heel Europa. Meer informatie op onze site.

In ons theater staat 22 april een heel bijzondere totaaltheater voorstelling van Urland, die jullie erg zal aanspreken. Ook de jonge cabaretière Anne Neuteboom kunnen jullie 19 maart nog zien.

DOE MEE MET DE PRIJSVRAGEN EN MAAK KANS OP 2 GRATIS KAARTEN (ALLEEN VOOR LEERLINGEN)

SPECIALE KORTING VOOR JEL Kaarten kosten normaal € 14,- of € 12,- (CJP). Maar JEL-leerlingen krijgen een speciale korting; zij betalen € 7.50 per keer. De JEL-kaarten kun je alleen reserveren door een e-mail te sturen naar reserveer@theaterdeverbeelding.nl. Zet hierin de naam van de voorstelling, jouw naam, telefoonnummer en het aantal personen. Ga je samen met niet-leerlingen dan gelden voor hen de normale prijzen. Je krijgt een bevestiging terug van De Verbeelding. Als jullie op de hoogte willen blijven van het nieuws rond alle voorstellingen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via publiciteit@theaterdeverbeelding.nl of kijk op de site of volg ons op facebook.

Stuur het antwoord op één van de prijsvragen vóór 1 mei op naar magazine@jelplus.nl

K WAR T E E U W

PRIJSVRAAG: BIJ WELK PRODUCTIEHUIS IS URLAND AANGESLOTEN?

26 JEL+ MAGAZINE


WIN 2 K A A RT EN

ANNE NEUTEBOOM WEG | ZONDAG 19 MAART 15.00 UUR

Maak kennis met Anne, winnares van de Jury & Publieksprijs Cameretten 2015 en ja, ook een millennial. Zoals we allemaal weten zijn millennials (die losers geboren tussen 1982 en 2001) ongebreideld positief met een plaat voor hun kop, hoogmoedig, kortzichtig, versprokkeld, individualistisch, overmatig empathisch, overgevoelig, slecht opgeleid, ongeïnteresseerd, hebben ze allemaal dyslexie en ADD en krijgen ze overal een burn-out van. Neuteboom maakt maatschappijkritiek anno 2015: zonder correcte dt-spelling, maar met een frisse analytische blik. www.anneneut.nl ‘VEEL GELACH EN RAKE OBSERVATIES BIJ NEUTEBOOM.’ SCENES.NU**** ‘NEUTEBOOM IS EEN GROOT TALENT. HAAR FELHEID EN DE MANIER WAAROP ZE HAAR LIJF DURFT TE GEBRUIKEN, BELOVEN EEN HOOP MOOIS.’ DE VOLKSKRANT*** ‘EXPRESSIEF TOT IN HAAR VINGERTOPPEN.’ NRC***

PRIJSVRAAG: WAAR EN IN WELK JAAR STUDEERDE ANNE NEUTEBOOM AF? EEN VAN DE EERSTE THEATER-EXPERIMENTEN MET DE MOTION CAPTURE 3D-TECHNIEK URLAND PERFORMANCE COLLECTIEF/CREW EXPLORER/PROMETHEUS ONTKETEND ZATERDAG 22 APRIL 20.30 UUR

Dit is het tweede deel van de Internettrilogie die Urland maakt. Voor dit tweede deel werkt Urland samen met kunstenaar/theatermaker Eric Joris en zijn gezelschap CREW uit Brussel. Generatie Before the Computer (CREW) ontmoet generatie After the Computer (Urland) en delen gezamenlijk het podium. Ze vragen zich af wat er van het

WIN 2 K A A RT EN

utopisch ideeëngoed van begin jaren ‘90 is geworden – de tijd dat het world wide web explodeerde. De droom is werkelijkheid geworden. Een nieuwe (paralelle) wereld is niet alleen mogelijk, ze is er. CREW en Urland willen deze belofte re-enacten. Urland herbeziet in deel II zijn puberteit en de groeipijn van het internet. CREW herbeziet de utopische jaren. De virtuele realiteit is vaak een afspiegeling van de werkelijkheid zoals theater een verwijzing is naar het leven. Hoe verwordt iets concreets tot een abstractie? Hoe ver kunnen we de grenzen van de werkelijkheid verleggen? En hoever kunnen we het lichaam laten transformeren en/of laten verdwijnen? Het is absoluut de wens van CREW/Urland om Urland’s eigen fysieke afwezigheid centraal te stellen. www.urland.nl JEL+ MAGAZINE 27


JEL'S GOT TALENT | Pascale de Miranda

28 JEL+ MAGAZINE


JEL+MAGAZINE BLIKT TERUG MET

PASCALE DE MIRANDA JEL'S GOT TALENT JUNI 2012

IN MAART 2014 VROEGEN WIJ PASCALE DE MIRANDA VOOR ONZE RUBRIEK JEL'S GOT TALENT. ZIJ WAS TOEN OP HOOG NIVEAU MET PAARDRIJDEN BEZIG. WIJ VROEGEN ONS AF OF HOE HET STAAT MET HAAR CARRIÈRE EN OF ZIJ INMIDDELS HAAR DOELEN HEEFT WETEN TE BEREIKEN.

PASCALE DE MIRANDA

M A A R T

2 014

|

N u m m e r

16

J E L' S G O T TA L E N T

WAAROM BEN JE OOIT BEGONNEN MET PAARDRIJDEN?

Ik ben als 7 jarige meisje begonnen op de manege, net als ieder ander. Op een of andere manier was ik heel erg aangetrokken tot paarden en wilde ik dit dus heel graag. KREEG JE DE STEUN VAN JE OUDERS IN ALLES WAT JE DEED?

Ik heb tot mijn 18e van mijn ouders alle steun gehad. Toen ik die leeftijd bereikte moest ik helaas alles zelf gaan financieren. Dit is erg lastig, maar waar een wil is is een weg! HEB JE TOEN VEEL LEUKE REACTIES GEKREGEN

MEVROUW DJAMENAW I IN 'WIJ KOME N BIJ U ETEN '

OP HET ARTIKEL IN DE SCHOOLKRANT?

Ik heb heel veel leuke reacties gehad ja! Haha. De meeste mensen die ik sprak vonden het leuk om te zien.

IN DE SCHOOLKRANT VERTELDE JE DAT JE OOIT OP INTERNATIONAAL NIVEAU EEN PRIJS ZOU WILLEN WINNEN. IS DIT GELUKT EN HOE IS HET GELUKT?

'MIJN GROOTSTE WENS IS NOG STEEDS OM DE WERELDTOP OOIT TE BEREIKEN.'

Ik heb in 2015 meegedaan aan de Joodse Olympische spelen. Dit is vrij klein en niet te vergelijken met de echte OS. Het was wel een hele ervaring en echt onwijs gaaf om mee te doen. Het allermooiste is wel geweest dat ik zowel met het team goud had en de dag daarna in de individuele proef opnieuw goud haalde. In 2014 heb ik nog een internationale wedstrijd in Compiègne, Frankrijk gereden. Hier werd ik 2de. JEL+ MAGAZINE 29


JEL'S GOT TALENT | Pascale de Miranda

WELKE LANDEN HEB JE INMIDDELS ALLEMAAL GEZIEN OMDAT JE OP INTERNATIONAAL NIVEAU RIJDT? EN WELK LAND HEEFT DE MEESTE INDRUK OP JE GEMAAKT?

Ik ben in Engeland, Frankrijk en Duitsland geweest. Daarnaast ook veel internationale wedstrijden die plaatsvonden in Nederland. Ik denk dat de wedstrijd in Frankrijk wel de mooiste is die ik heb gereden. Hoe de wedstrijd was aangekleed kun je je niet voorstellen. Zo groot, en zo mooi! JE WILDE BETER WORDEN EN EEN EIGEN HANDELSSTAL BEGINNEN. ZOU JE DIT NOG STEEDS WILLEN? 

Ik wil nog elke dag beter worden, en in de toekomst misschien nog wel een stal beginnen. Maar voor nu focus ik mij eerst op mijn studie. OP WELKE GEBIEDEN BEN JE BETER GEWORDEN?

Ik ben op hoger niveau beland en ben mij ook veel bewuster van het paardrijden en wat het precies allemaal inhoudt. Maar er valt nog zoveel te verbeteren! WAT ZIJN JE SLECHTERE PUNTEN EN WAAROM? 

Mijn slechtere punten zijn toch wel het plannen. Paardrijden is enorm tijdrovend. Ik ben naast mijn studie en het rijden van mijn eigen paard ook bezig voor andere mensen hun paarden op te leiden. Hierdoor kan ik alles enigszins financieren. Het komt erop neer dat er te vaak te weinig uren in een dag zitten voor mij.

het HBO- Rechten en hier zit ik echt op mijn plek. Ik wilde een studie die niet gericht was op paardrijden, want moet je om een of andere reden stoppen, dan kun je niks anders meer. Omdat ik wel graag de handel in wil is rechten een erg handige studie. WAT IS JE LEUKSTE HERINNERING AAN HET JAN VAN EGMOND? 

pfoe... Mijn leukste herinnering zou ik niet weten.. Ik ben begonnen op het vmbo en heb daarna de overstap gemaakt naar de havo. Echt een leukste herinnering heb ik niet, ik heb vooral een heel leuk tweede jaar gehad op het jve. WIE WAREN JE FAVORIETE DOCENTEN EN WAAROM?

Mijn favoriete docent was toch echt meneer Grobben. Hij was ook mijn mentor in de 4de. Ik had voor dat ik op het jve kwam niet zoveel met het vak geschiedenis, maar wat kan meneer Grobben geweldig vertellen! Ik vond het echt zo een leuk vak na dat jaar. Ik ben echt van mening dat een docent een vak kan maken of totaal kan verpesten. Nou meneer Grobben maakte het vak voor mij! Meneer Detering van biologie vond ik ook een heel fijne docent trouwens! WAT MIS JE HET MEESTE AAN HET JAN VAN EGMOND?

WAT IS NU JE GROOTSTE WENS?

Ik denk niet dat ik specifiek iets mis.. Misschien alleen dat ik dacht dat ik toentertijd heel hard moest werken, maar dat dat eigenlijk hartstikke meeviel.

Mijn grootste wens is nog steeds om de wereldtop ooit te bereiken. Wie weet dat dat in de toekomst nog wil lukken!

Door Nikki Boer

WELKE VERVOLGSTUDIE BEN JE GAAN DOEN EN WAAROM JUIST WEL OF NIET MET PAARDRIJDEN?

Ik ben gelijk na de havo begonnen op de Johan Cruijff University. Dit is een opleiding commerciële economie waarbij je 100% wordt gesteund om topsport te kunnen blijven beoefenen. Deze opleiding paste eigenlijk totaal niet bij mij en daarom ben ik na een jaar gestopt. Helaas was ik toen te laat met opnieuw inschrijven dus heb ik een tussenjaar gehad. Ik heb wel mooi een jaar de tijd gehad om mij te oriënteren op wat ik nou echt wilde en bij mij paste. Afgelopen september ben ik begonnen op 30 JEL+ MAGAZINE

'HET ALLERMOOISTE IS DAT IK ZOWEL MET HET TEAM GOUD HAD EN DE DAG DAARNA IN DE INDIVIDUELE PROEF OPNIEUW GOUD HAALDE.'


JEL+ MAGAZINE 31


'A FUCKING MIRACLE!'

MENEER BAKKUM

'EEN HELE SAMENSCHOLING HIERO!'

MENEER SCHEERMAN

'IK KOM GRAAG BIJ DE WAT LUXERE HAMBURGERTENTEN, ZOALS DE BURGER KING.' MEVROUW SOEST

MEVROUW VAN ROOIJ

'NU HOPEN DAT JULLIE HET VOLGENDE LESUUR WEER ZO WERKEN.'

32 JEL+ MAGAZINE

'BON, BONJOUR TOUT LE MONDE, TELEPHONE DANS LA SAC A DOS!' MEVROUW EMAN

'EN NU DE MONDJES DICHT...'

VORMGEVING BJÖRN OUT, EA3C

UITSPRAKEN DOCENTEN

MEVROUW DOSKER


MENEER MEIJER

'HET MOOISTE BEZIT WAT U KUNT HEBBEN IS KENNIS. U GEEFT HET DOOR EN HOUDT HET TOCH!' 'U MOET UW KENNIS ZIEN ALS EEN PLANT. ALS JE GEEN WATER GEEFT GAAT HIJ DOOD.'

MEVROUW BERKHOUT

'EEN VRIJWILLIGE VERPLICHTING. JE BENT VERPLICHT OM IETS VRIJWILLIG TE DOEN'

MENEER BOMMER

'JE HAD DRIE KEUZES... IK KAN JE VERTELLEN DAT DEZE ER NIET BIJ HOORDE.'

MEVROUW AISSAOUI

'ONE DIRECTION IS DOOD!' 'DRIE KEER RADEN....'

MEVROUW VAN BEEK

'DAT KUN JE NIET MAKEN!' JEL+ MAGAZINE 33


JEL+MAGAZINE | Wij komen bij u eten…

34 JEL+ MAGAZINE


Wij gaan met u lunchen... Mevrouw Al Helemaal zelf besteld! Directrices, we hebben er allemaal een beeld bij: grijs haar dat strak naar achteren is getrokken in een knot, een deftig mantelpakje en een strenge bril. Mevrouw Al heeft dit beeld totaal gewijzigd. Op 9 februari kregen wij de kans om dat mee te maken! Mevrouw Al had iets heel speciaals voorbereid, namelijk een lunch in Zomaar. Deze dag beloofde een dag te worden als nooit tevoren. Al snel zaten we gezellig te praten in het knusse lunchroompje. Mevrouw Al met een warme koffie karamel (Sabine: “De lekkerste koffie van allemaal!”) en de leerlingen met een bosvruchten smoothie. Na wat gelach over ‘bloopers tijdens het presenteren’ besloten we om een keuze te maken van de menukaart. De ene zei wraps, de andere wilde een menuutje vegetarisch… Zo veel gerechten om uit te kiezen, dat we er alle drie van begonnen te kwijlen. Met verlekkerde blikken op de kaart, sloeg het onderwerp over op wat ze voordat ze deze baan kreeg had gedaan. Mevrouw Al: “Ik ben docente Nederlands geweest op een middelbare school, waar ik het heel fijn heb gehad.” Na mijn middelbare schooltijd wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik wilde, dus ben ik Nederlands gaan studeren: dat bleek ik heel erg

leuk te vinden!” “In die tijd waren universitaire studies anders ingedeeld dan nu; toen had je ruim de tijd tussen je kandidaats (nu je bachelor) en je Doctorandus (nu je master). Dat betekende dus dat je voor ongeveer een halfjaar niks hoefde te doen, waar ik absoluut geen zin in had. Toen hing er een briefje op het instituut waar ik studeerde, waarop ze vroegen naar een invaller voor zes weken voor het vak Nederlands. Dat heb ik gedaan; vooral om te kijken of ik lesgeven leuk vond en om te kijken of ik daarna verder wilde met de studie Nederlands. In plaats van zes weken, ben ik daar drie en een halfjaar gebleven. Daarna heb ik heel veel andere dingen gedaan omtrent het onderwijs: ik heb een management opleiding gedaan, en daarmee heb ik lesgeven gecombineerd. Op een gegeven moment ben

'LATEN WE ZEGGEN DAT IK NIET DE BRAAFSTE LEERLINGE WAS.' JEL+ MAGAZINE 35


JEL+MAGAZINE | Wij komen bij u eten…

ik gestopt, omdat ik meer werkte in de managementkant dan het lesgeven, en dat vond ik erg jammer. Uiteindelijk ben ik via een kennis interim gaan werken. Zo ben ik ook hier gekomen." Daarna kwamen we op een persoonlijke vraag, waar we heel erg benieuwd naar waren. Hoe was u vroeger op de middelbare school? Oh jee, haha! zei mevrouw Al. Laten we zeggen dat ik niet de braafste leerlinge was. School is nu veel leuker dan in mijn tijd, je hebt nu veel om uit te kiezen en meer variatie. Ik zat vroeger op het gymnasium, en dan was je voor elke taal aan het vertalen. Er zat bijna geen uitdaging in, wat is natuurlijk erg vervelend was. Gelukkig kon ik altijd terecht bij mijn conrector! De leerlingen: "Wat geeft u dan als tip mee, om te voorkomen dat lessen je gaan vervelen?" "Zoek altijd naar uitdaging, op allerlei gebieden!" antwoordde ze. De leerlingen reageerden verbaasd over het feit dat er weinig uitdaging in lesstof zat, want wij maken ook wel eens mee dat de lessen te eentonig zijn. Maar er is ook een verschil met vroeger: er wordt naar uitdaging zoekende leerlingen geluisterd, tot vreugde van mevrouw Al: “Zo hoort het!” Waarmee de serveerster aan kwam lopen met de heerlijke gerechten.

hiervoor gevonden! Waarom wilt u verhuizen dan? vroegen de leerlingen. Dat is een ingewikkeld verhaal, zei mevrouw Al. We hebben een huis in Doesburg en een appartement in Den Haag. Ik werk vaak in het noorden en westen, en mijn man vooral in het noorden en het oosten. Van Den Haag naar het noorden/westen, is goed te doen. Maar van Den Haag naar het oosten, dat is een heel lange reis. Daarom zit mijn man doordeweeks in Doesburg, en ik zit vaak in het appartement in Den Haag. Op langer termijn willen wij de ene helft van het jaar in Frankrijk wonen (waar we ook een huis hebben) en de andere helft in Nederland. Maar als we dat doen, wil ik niet in Doesburg wonen, maar in Den Haag. Vanuit die gedachte hebben we het huis in Doesburg te koop gezet. Toen kwam er tijdens de kerstvakantie opeens een prachtig bod op ons huis, dus wij hadden zoiets van: help! Wat gaan we nu doen?! Uiteindelijk hebben we ons huis toch verkocht, en hebben we naar een groter huis gezocht in Den Haag. Doordeweeks zit mijn man 2 dagen in een B&B in het noorden, dus dat probleem is ook opgelost. En op wat

Normaliter, kookt de docent zelf. Nu gingen we uit eten. De leerlingen waren benieuwd waarom we niet zoals de ‘traditie’ voorleest, we bij mevrouw Al thuis gingen eten. Al vonden we het wel supergaaf dat we uit eten gingen, en het is een traditie om tradities te verbreken, toch? Mevrouw Al: Ik woon in Den Haag en zit in een verhuizing, dus ik was niet in staat om zelf wat te koken: gelukkig hebben we een goede oplossing

'IK WOON IN DEN HAAG EN ZIT IN EEN VERHUIZING, DUS IK WAS NIET IN STAAT OM ZELF WAT TE KOKEN.' 36 JEL+ MAGAZINE


voor huis hebben jullie een oogje dan? Ik houd heel erg van oude huizen, zoals je in Amsterdam hebt, antwoordde mevrouw Al. Ik ben dol op die marmeren schouwen, gestuukte plafonds… de leerlingen waren het daar absoluut mee eens. We waren zo lekker aan het eten en aan het praten, dat we helemaal vergeten waren om een foto van onze gerechten te maken, waarop de leerlingen zeiden: Ah, shit! Nou ja, dit wás het eten… Toen kwamen we bij mevrouw Al haar persoonlijkheid. Mevrouw Al zou zich omschrijven als een geordend en gestructureerd persoon. “Ook vind ik het leuk om met mensen bezig te zijn. Aan de andere kant kan ik ook weer heel nijdig worden… Voor de klas staan is voor mij daarin een leerschool geweest.” Aldus mevrouw Al. En how about uw slechte eigenschappen? Nou, ik heb eigenlijk niet zo veel slechte eigenschappen, zei mevrouw Al verbaasd, ik vind mezelf wel oké. Nou dat is mooi toch! zeiden de leerlingen. En als u voor een week een ander persoon kon zijn, wie zou u dan zijn? Mevrouw Al: Die naam zegt jullie waarschijnlijk niks, maar ik zou Anne Sofie von Otter wel willen zijn. Zij is een heel beroemde klassieke zangeres, en ze heeft zo een verschrikkelijk mooie stem, ik zou dolgraag zo goed willen zingen!

Het gesprek dwaalde af naar TV series en films, zowel nieuw als oud, zoals Gossip Girl (mevrouw Al: wat een gekte daar, op die trappen van de middelbare school in New York, waar veel gesprekken plaats vinden, ik lachte me dood) of Bridget Jones. Vanuit daar kwamen we bij het onderwerp wereldsteden. Van amfitheaters in Rome tot de Chinese muur, ik vind het allemaal prachtig, waren we van mening. Mevrouw Al had al heel wat van de wereld gezien. Ze sprak over watervallen in Argentinië, het oude Rome, Azië… We vroegen haar waar ze graag nog een keer heen zou willen. Ik zou heel graag nog een keer naar San Francisco en Shanghai willen, geen idee waarom! Antwoordde ze. We hunkerden allemaal naar vakantie. Ook spraken we over sociale kwesties. Denk aan de nieuwe president Trump bijvoorbeeld. Mevrouw Al: wat een engerd! Sabine en Jill willen mevrouw Al heel erg bedanken voor de supergezellige middag, en natuurlijk de lunch. We hebben heel wat afgelachen en veel plezier gehad. Alle twee hopen wij dat u nog lang directrice zal blijven van het Jan van Egmond, en wij vinden u een geweldige vrouw! Jill Hekking en Sabine Boschma, EG3B JEL+ MAGAZINE 37


Schoolstruggles

38 JEL+ MAGAZINE

DOOR SHANNA, EA2C


JEL+MAGAZINE CREWMEMBERS

VAN LINKS NAAR RECHTS ELINE PLEUNE, EG2B

SCHRIJVEN

SABINE BOSCHMA, EG3B

SCHRIJVEN

SANNE SNEIJDER, EH4G

SCHRIJVEN | TEKENEN

JILL HEKKING, EG3B

SCHRIJVEN | FOTOGRAFIE

NIKKI BOER, EH4G

SCHRIJVEN

SEBAS NANNINGS

COÖRDINATOR | VORMGEVING

LEIGH SEGERS, EG5A

SCHRIJVEN

NOËLLE LANGEREIS, EG5A

SCHRIJVEN

SARAH ROOS, EG3A

SCHRIJVEN

ROOS KNIJN, EH4G

SCHRIJVEN

DANIËLLE RIDDER, EG3A

SCHRIJVEN

NIET OP DE FOTO BJÖRN OUT, EA4D

VORMGEVING

BESTE SCHOOLKRANT 2011

BESTE WEBSITE 2015

3DE VORMGEVING SCHOOLKRANT 2015

JEL+ MAGAZINE 39


n De

en erbij e

d ver is gere Bonte Kla

voor oulijk makenen nu naar aantrekke der voor Dal- ders die hun kin brengen. , is kiezen ool neemt en een begin ma- een andere school g van leerlinsch aks ijs nuitgan Klaver str tononderw deropvang. Dalto t ,,De achter op het platteland is De Bonte kin oor dat krijgt ken met aantallen zegt Hus. onderwijss wonderen ook. nde is en onderwijs is een ligt op keuze- gen landelijke trend’’, dt dat de 50 voldoe gel chool telt ,,Waarom et ergens een grens waarbij de nadruk rling, samen- een Noord-Holland het rlo lee ,,In mo voo len Noordkop de Je r is wil t? men in de r het zuiden n 46 nie n’’, zegt Hus. ,,We vrijheid voo t andere leerlingen ble die pro kij ven naa Bo trekke e leerlingen de werking me keling van zelfstan- grootst zijn en In het stedelijk de kinde- niet op één of twe dat af. ook niet r en de ontwik nemen ze nagenoeg afwezeg toe ik vol dbeemste er En ze d. kinder ken. en als gebied zijn rdt geslot 46 leerlin- digheit Dalton-concept én ing met zig.’’ school wo eds He samenwerk ders die er- gend jaar nog ste volgen wel geool opvang, intje, moeten de sch er hun kinde- gen zijn. Maar Bo in de Berend die e school r sprekken.’’ len maatrege omdat daa Een van de ar ezig is. Ma

ND 60 SECO

EN

Strijken

nig Er is wei ik meer waar ver me over kan baas. Ik over me wel s en van en alle opt nog wa En . winden rig sgie nieuw t eren inh is maar dat ben ik ook, . Als ik me toch veraan mijn vak vaak iets om iets het wonder, is Want wie doet er s. oging onbenullig een recordp nou mee aan strijken? Waar is onder water ig en wie leent zich dat voor nod r? Strijken is al één daar nou voo sen zullen het met ding. Veel men: een klusje om het me eens zijn mogelijk voor je uit g dat je dat liefst zo lan Laat staan te schuiven. gaat doen. Daar onder water Oss dus klaarblijin ze n hte nt daar dac ers over, wa n zoveel and jk keli kers en eve zakten 173 duinken af om het webouten en pla erwater strijken te is toch reldrecord ond Vreemd. Er om je en verbeteren. ers te bedenk wel iets bet te vullen? Kies desvrije tijd mee wereldrecord strijhet stapeltje noods voor nog wel een ken. Ik heb en dat uit de kreuk wasgoed ligg vast niet de enige zal maar het mag. En ik ak, dza noo zijn. Geen . Onderwater strijheeft wel nutn enkel nut en dat ken heeft gee betreft ook voor het geldt wat mijminuut kraken van een met je binnen termeloenen veertig wa verleden verzamelhoofd. In heterkelijke berichten, opm ik chappen. de kampioens aan een vaak over mee te doen Overwogen p sauna zitten of cha t het wekampioens werpen? Laa mobieltjes waarom? ten en vooral AAR

JEL+MAGAZINE BLIKT TERUG MET

OUD-REDACTIELEDEN

WIE BEN JE EN WAT DEED JE BIJ DE SCHOOLKRANT?

DE MIJLPAAL VAN 25 NUMMERS WAS

Ik ben Micky Ohr. Hoe lang ik precies bij de schoolkrant heb gezeten, kan ik mij niet meer herinneren. Ik ONMOGELIJK ZONDER DE VELE denk een jaar of vier. Wat ik mij wel herinner, is dat ik ENTHOUSIASTE LEERLINGEN DIE IN ooit door Sven Butter overgehaald ben om mij bij de landsmeer ) Inbreker (16 nk DE AFGELOPEN JAREN VOOR DE j ba redactie te voegen. Want het scheen ‘hilarisch en fanbetrapt bi tastisch’ tegelijk te zijn. Nou, toen was de keuze naSCHOOLKRANT HEBBEN GEWERKT. tuurlijk snel gemaakt. De eerste paar jaar stortte ik mij vol overgave op het vormgeven van de nieuwe numWIJ WAREN NIEUWSGIERIG HOE EEN n e k mers van het JEL+ Magazine. Dat dit in de praktijk r a in M n e AANTAL VAN DEZE OUD-LEERLINGEN k ij k n d e n e betekende dat ik Suus (mijn mede-vormgever) alle eek ppe mann Museumw zoekers e b jn moeilijke dingen liet oplossen, dat het eigenlijk altijd TERUGKIJKEN OP HUN PERIODE BIJ zi rt e trakte net te laat af was en dat meneer Nannings ons werk DE SCHOOLKRANT. toch altijd stiekem nog een beetje aanpaste, nam ik voor lief. Na een aantal jaar doen alsof ik goed kon vormgeven, was het tijd voor iets nieuws. Toen mevrouw Mehinagic vertrok als hoofdredactrice, nam ik cover’ tel ’beste ti r aa het stokje van haar over. Dat jaar is mij het meeste bijn dingt mee hoolkrant ? sc t se d n en a r gebleven. Ik vond het een enorme eer dat ik de vergaPurmer mooiste k e d t k a deringen mocht voorzitten en dat ik iedereen achter a Wie m zijn vodden mocht zitten om alle stukken op tijd ingeleverd te krijgen. Hier heb ik zeker heel veel van geleerd en de vaardigheden die ik toen geleerd heb, gebruik ik nog dagelijks. NANSKA

mannen van

Marken.

gedragen, eeuw werd er twintigste nde eeuw kwam . Zo in de achttiensen kleur in het oie spullen ook t hun mo het de Fra eld r rbe rde doo kee voo er dden ze bijpronkkast in huis, beeld. Lat . aat str terug emaal een s en andere din zwart weer staan de vrouwen vie l mooi ser Piet Korstman, Verderop e gelegen. ,,Voor elk n’’, vertelt het Marker Muopgesteld weer andere klevan n er oorzitter heid was de klompen werde m seu nmu eum. ding. Zelfs bij speciale gelege beert het pro r e jaa rd uw Elk beschilde r de schilder Jan met een nie het publieklling de gewoonten heden, doo ste te n oon ook rke ent Moenis.’’ derdracht is er ken van Ma en gebrui Het schetst zo een Naast kle te zien van onder st op het eilaten zien. schilderkunlly Sluiter en Petrus het leven beeld van afgelopen eeuwen. anderen Widen en ander werk land in de rdt de mannenklevan der Vel enis. En natuurlijk Mo Dit keer wo de loep genomen. Jan woning, van e Marker m. ding ondertiende-eeuwse klede typisch het museu zwart tijWas de zes middenin wordt de expositie , somber en rgen ding nog anse overheersing Mo drie uur. om pend dens de Spaend kledingstuk het officieel geo de met als bek uwpak dat tot in sombere tro

p ruis op gwee ng aat jop n we

door ver

a van den

L VA N D E

is rdammer ige Amste Een 16-jar avond aangehouden donderdageer. aan in Landsm r het zich laat bij naa Hij heeft eerd in te breken het zien geprob het centrum van r in vie k f hal ban een BROEK de klok van A VAN DEN dorp. Rond meldde een ooggeFOTO VER ’s ochtends aantal personen een tuige dat bank aan het Zuirondom de dsmeer liep. Lan e deinde in ren snel ter plaats Agenten wa akschade aan de bra k. Ze stelen zagen en van de ban geldsluis een onderzoek in den daarop er al kon de 16lat korte tijd een tuin in dachte in bank worjarige ver de van ing de omgev ouden. reden aangeh het bezit van inb in seHij bleek g en had ook een door het mu je trakteren sea bieden hun kerswerktuibij zich. De jonger de mu voo l Vee rdt Zo ’. uts tje. um april wo bivakm cht naar hetOf meen extraa sommibra seu ers rge Op 2 en 3 Mu oek ove r. het bez hoo keer man is oekers van u voor ver Tijdens kdertigste maken bez voorbeeld kans gehouden. verschilpolitiebureasonen bij de inbraa t bij weekend ge musea van tentoongend openen land er meer perrokken waren, is nie ’s dit weeke op replica erpen of schildesea in Neder poging bet recherche ondervoorw lende mu . Het MuseumDe . lde lijk ste ide du k. hun deuren rdt georganiseerd rijen. wo zoekt de zaa weekend derlandse Musedoen Waterland door de Ne g, die belangen In de regio s Museum en gin umvereni behartigt, en trekt Purmerend je Wolff in het sea Bet m .000 van mu het Museu ster mee. eveer 850 jaarlijks ong Middenbeem . bezoekers het thema ’Laat Dit jaar is

broek

r Leren voo en REND n rten, uitgaaant toetsen, spo oolkr t een sch daarnaas t is hard werken maken. He actieleden van voor de redzine. JEL+Maga verschijnt r maanden Om de paa ’s tellende magaina het 48 pag Jan van Egmond het gen en zine van ftien leerlin Lyceum. Vijen zetten zich in om eren drie docentr weer iets moois van n de kee e er elk staat vol daag ns . Het blad te maken interviews, colum omst s, reportage ie gaan allemaal ,,D wordt er. school me en rlingen op ol De over wat lee Bijvoorbeeld stu dt. t. bezig hou schoolfeesten’’, en diereizen Salem. Ze is een van zegt Sophie den en wil later . de redactiele in de journalistiek der eren die graag ver TILGENKAMP meer scholi FOTO ELLA En er zijn e manier ervaring trijd. ➔ op dezelfd o hebben we ook een verkiezingss celona. me of Bar angsuccesvolle opdoen. ,,Z gen die verder Ro r een naa op bel n. rlin beeld e hoopt aantal lee grafisch vormgeve e en konden +Magazin Tot gister mmen op hun agic, docent met hoop ie van JEL 9 ste Ajla Mehin van het blad. De redact ft willen nnen ze er al een nt den hee zeg llen ove tie ste ntc r. Op oli rector Hier ku Sebas Na ft JELschoolkra Duits en coreen extra dik thefavoriete n de winnaars beuurt van de van leren’’, verteltkunde en art redactie hee de is bliek. De ingezonden voor meer de De editie april worde t. e pen tijdens ning, docent wis over onder ken. aak fi+Magazin ,,We maken een nummer jagra ma gem ma d Van gen : ken or. bij een 14de leerlin direct zijn erbreedte beste cover. zeker als ik de week wordtgehoureizen die jgt tijdens ➔ Noord leraar s, scholier be-s Volgende iezing goede kan lnemende omslagen - Elke leerling kri iode de kans cus tot van hen wa - schoolkrantverk n te winnen oolper andere dee ge zijn erg professio jze aan of haar schs te maken, bijvoor. Er zijn pri ën. Een jury pen en is zie. Sommi er zijn er ook bij die rie niet den om een rei ar er is nog en in drie catego schoolkrant en de ’’, ma oi zijn neel, niet zo mo aanleiding itie kiest de beste De beslissing helemaal te website. on de pol het pugen bes beste cover is aan mededelin . voor n onderzoek PURME

pt in rtij

40 JEL+ MAGAZINE

IK VOND HET EEN ENORME EER DAT IK DE VERGADERINGEN MOCHT VOORZITTEN EN DAT IK IEDEREEN ACHTER ZIJN VODDEN MOCHT ZITTEN OM ALLE STUKKEN OP TIJD INGELEVERD TE KRIJGEN.


JEL+MAGAZINE | Blikt terug…

WIE BEN JE EN WAT DEED JE BIJ DE SCHOOLKRANT?

WAT IS JE HET MEEST BIJGEBLEVEN?

Iets anders dat mij bij is gebleven, zijn de (voor mijn gevoel) talloze keren dat wij hoopvol in een willekeurige zaal in Nederland de uitslag van de SchoolkrantAwards afwachtten. Wat ik ook niet vergeten ben, is hoe wij elke keer teleurgesteld weer op huis aan zijn gegaan en nog maanden mopperden over de uitslag. Feit is, dat toen ik net een van school was, het JEL+Magazine wel in de prijzen viel. Hier trek ik uiteraard verder geen conclusies uit.

Mijn naam is Eden Lutz, ik zat op het Jan van Egmond van 2008 tot 2015. Vanaf de eerste tot en met de vierde klas heb ik geschreven voor de schoolkrant. Ik heb, onder andere, verslagen van uitjes en reizen, interviews met leraren, en de horoscoop onder mijn hoede gehad. WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

Hoewel het enigszins simpel en willekeurig lijkt, heb ik toch mijn schrijven en vooral creativiteit het meest ontwikkeld met de horoscoop. Het was zeer uitdagend om elke editie weer originele, goede onzin te bedenken, wat er ook wel voor zorgde dat het zo nu en dan lichtelijk absurdistisch werd (waar ik juist trots op ben).

ZIJN JE ERVARINGEN VOOR DE SCHOOLKRANT LATER NOG VAN PAS GEKOMEN?

Op dit moment werk ik in ARTIS. Hier voer ik helaas geen leeuwen, zoals ik vele mensen ten onrechte heb laten geloven. Ik spendeer mijn dagen op het kantoor naast de hoofdingang van het park. Terwijl ik uitkijk over de herkauwende kamelen en huppelende alpaca’s, houd ik de ledenadministratie bij en beantwoord ik de hele dag mailtjes en telefoontjes met vragen over ARTIS. Naast dit leukste bijbaantje van Nederland, ben ik ook nog druk bezig met mijn studie. Over een halfjaar hoop ik mijn bachelor Algemene Sociale Wetenschappen aan de UvA af te ronden.

'IK HEB TOCH MIJN SCHRIJVEN EN VOORAL MIJN CREATIVITEIT HET MEEST ONTWIKKELD MET DE HOROSCOOP.' WAT IS JE HET MEEST BIJGEBLEVEN?

Wat mij het meest is bijgebleven zijn de ontelbare keren dat iedereen werd bevangen door oncontroleerbare slappe lachbuien tijdens vergaderingen, uitjes, interviews etc. door alle stomme grapjes die we maakten.

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

Ik ben trots op het feit dat ik ooit deel heb mogen uitmaken van de redactie van het JEL+ Magazine. Het is geweldig dat het magazine blijft bestaan door de inzet van onze opvolgers en dat het nu een jubileum mag vieren! Redactieleden en lezers, geniet van deze jubileumuitgave, want laten we eerlijk zijn: het JEL+Magazine is hilarisch én fantastisch tegelijk. Had Sven dus toch gelijk!

ZIJN JE ERVARINGEN VOOR DE SCHOOLKRANT LATER NOG VAN PAS GEKOMEN?

Op dit moment studeer ik Politics, Psychology, Law and Economics aan de Universiteit van Amsterdam. Ik weet nog net zo min wat ik later wil worden als toen ik in de redactie van de schoolkrant zat, maar journalistiek staat nog steeds hoog op het lijstje, dus de ervaring is zeker waardevol geweest. JEL+ MAGAZINE 41


JEL+MAGAZINE | Blikt terug…

WIE BEN JE EN WAT DEED JE BIJ DE SCHOOLKRANT?

WIE BEN JE EN WAT DEED JE BIJ DE SCHOOLKRANT?

Ik ben Justine Knijn en ik heb eigenlijk maar een heel korte tijd echt in de redactie gezeten. Een paar jaar later werd wel mijn blog over taal, Bewoordsels, in de schoolkrant gepubliceerd. Hierin beschreef ik dingen die me opvielen aan de Nederlandse taal, zoals het lieve aan verkleinwoordjes en het bijzondere gebruik van uitroeptekens.

Mijn naam is Lars Timmerman en ik ben vanaf de 2e tot de 6e klas vormgever geweest voor het JEL+Magazine. Ik heb ook een tijd in samenwerking met andere leden het invulverhaal geschreven. Als ik één tip hierover mag geven als schrijver zijnde: Kijk uit wat je inlevert, je kunt in de problemen komen, shoutout naar Raoul en Jonathan.

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

Ik ben het meest trots op dat Bewoordsels werd gedrukt, omdat het was begonnen als iets wat ik op het internet deed. Bewoordsels was het eerste dat ik helemaal zelf had geschreven dat werd gepubliceerd. Zeker op dat moment voelde het als een klein soort erkenning.

Ik ben ook best trots op ons vormgeefwerk, maar dat komt natuurlijk omdat we echt een stelletje bazen zijn bij de redactie, dat zou niemand meer moeten verbazen.

ZIJN JE ERVARINGEN VOOR DE SCHOOLKRANT LATER NOG VAN PAS GEKOMEN?

Nu studeer ik Nederlands in Amsterdam. Naast studeren, wat ontzettend leuk is, organiseer ik een literaire avond in Purmerend: “Vanzelfsprekend” en schrijf ik voor een onlineplatform, dat gericht is op jongeren, over kunst en cultuur in Amsterdam: “Nachtbrakers”. Als bijbaantje geef ik bijles aan basisschoolleerlingen, en werk ik af en toe op boekpresentaties bij de uitgeverij Prometheus. De schoolkrant was voor mij de allereerste aanraking met een redactie en deadlines. Dat komt nu wel goed van pas bij mijn werk voor Nachtbrakers. HEB JE NOG EEN LEUKE ANEKDOTE?

Het was opvallend dat toen ik stopte bij de schoolkrant in de tweede klas, de schoolkrant opeens heel groot werd en allemaal prijzen begon te winnen. Het is nog steeds moeilijk te zeggen of hier sprake was van een oorzakelijk verband.

42 JEL+ MAGAZINE

'IK BEN OOK BEST TROTS OP ONS VORMGEEFWERK, MAAR DAT KOMT NATUURLIJK OMDAT WE ECHT EEN STELLETJE BAZEN ZIJN BIJ DE REDACTIE' WAT IS JE HET MEEST BIJGEBLEVEN?

De vormgeving is wel wat me het meest bijgebleven uit die vijf jaar in de redactie. Als je aan de schoolkrant begint word je in een enorm hechte groep mensen gegooid van mensen die allemaal graag een mooi magazine neer willen zetten en het in dat proces ook graag leuk willen hebben. Je merkt dit enorm met de vergaderingen, de vormgeef-/schrijfsessies in de redactieruimte en de uitjes die we soms hadden.


'DE VERGADERINGEN WAREN OOK HILARISCH. IEDEREEN WAS ZO VERSCHILLEND MAAR WAT KONDEN WE TOCH LACHEN MET ELKAAR.' ZIJN JE ERVARINGEN VOOR DE SCHOOLKRANT LA-

WIE BEN JE EN WAT DEED JE BIJ DE SCHOOLKRANT?

TER NOG VAN PAS GEKOMEN?

Ik ben Sophie Salem. In de periode 2009 tot 2010 werkte ik voor de schoolkrant. Het Jel+Magazine was opeens heel hip geworden en op de achterkant stond een advertentie dat er auteurs gezocht werden.

Aan het begin van dit schooljaar ben ik begonnen met een opleiding aan de TU Eindhoven, de opleiding is mij niet heel erg bevallen (ik ga het aankomend schooljaar weer proberen hoor, rustig aan) en ik werk nu fulltime bij Tuincentrum Overvecht. Het vormgeven komt altijd wel van pas, je zal zeker in je vervolgopleiding werkstukken en verslagen in moet blijven leveren en hierin is de vormgeving simpelweg een belangrijk onderdeel. Maar ook dingetjes zoals leren vergaderen, leren met extra verantwoordelijkheden omgaan en goed leren schrijven zijn dingen die je altijd tegen zal blijven komen.

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

Het was een geweldige periode. De schoolkrant werd steeds beter dankzij het team! Vooral de zelfbedachte rubriek (samen met Lisa) ‘Wij komen bij u eten!’ was geweldig. De leraren bij wie we toen gegeten hebben vergeten we zeker niet meer. WAT IS JE HET MEEST BIJGEBLEVEN?

HEB JE NOG EEN LEUKE ANEKDOTE?

Een laatste tip van een oude redactierot als je van plan bent bij de schoolkrant te gaan: leer genoegen nemen met een tweede plaats, de pijn van tweede worden bij de schoolkrantverkiezingen van het jaar kruik zal me altijd wel bijblijven. Maar dat is dan ook wel het enige vervelende.

De reacties van iedereen op de schoolkrant. Er kwam een prachtige site en een mooi bord op het Jan van Egmond te hangen. Zodra het nummer uitkwam was iedereen razend enthousiast. Zo ook de foto’s die van de stelletjes genomen werden vanwege Valentijn. ZIJN JE ERVARINGEN VOOR DE SCHOOLKRANT LATER NOG VAN PAS GEKOMEN?

Momenteel zit ik in het laatste jaar van de studie Rechtsgeleerdheid. Daarnaast werk ik als juridisch secretaresse op een advocatenkantoor in Amsterdam. Voor mijn studie moet ik veel schrijven. De ervaring die ik bij de schoolkrant heb opgedaan is dus vaak van pas gekomen! HEB JE NOG EEN LEUKE ANEKDOTE?

We kregen te horen dat er een foto voor in de krant gemaakt zou worden en de foto zelf is ook ontzettend leuk geworden. De crew heeft echt ontzettend gelachen toen. Tevens waren de vergaderingen ook hilarisch. Iedereen was zo verschillend maar wat konden we toch lachen met elkaar.

JEL+ MAGAZINE 43


WIE BEN JE EN WAT DEED JE BIJ DE SCHOOLKRANT?

Ik ben Lisa Gerth en ik heb twee jaar bij de schoolkrant gewerkt (2009/2010). Dit was in met 4e en 5e jaar van de HAVO. Ik heb vooral gewerkt als vormgever bij de schoolkrant, schrijven was niet helemaal mijn specialiteit. Daarnaast ben ik ook naar verschillende concerten geweest om verslag te doen en interviews te houden met de artiesten. Altijd leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen! WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

Ik ben het meest trots op de ervaring die ik heb opgedaan bij de schoolkrant. Ik kan veel hiervan toepassen tijdens mijn huidige werk. Je krijgt veel verantwoordelijkheid bij de schoolkrant, omdat je met een klein groepje werkt. Het eindresultaat wordt daardoor nog bijzonderder. Ik heb de schoolkranten, waaraan ik heb meegewerkt, nog steeds thuis liggen. Af en toe kijk ik er nog eens in met trots! WAT IS JE HET MEEST BIJGEBLEVEN?

Wat mij het meeste is bijgebleven zijn de concerten waar ik naartoe mocht. Het blijft spannend om de artiesten te interviewen. Dit doe je natuurlijk niet elke dag. Ondanks dat mijn schrijftalent niet erg groot was, heb ik deze kans toch gekregen. Die krijg je anders niet zo snel. Daarnaast ben ik meerdere keren bij leraren thuis wezen eten voor de rubriek “Wij komen bij je eten’. Samen met Sophie (schoolkrant-collega) zijn we meerdere keren op bezoek geweest bij verschillende leraren. Altijd leuk om te zien hoe ze wonen en ze beter te leren kennen. ZIJN JE ERVARINGEN VOOR DE SCHOOLKRANT LATER NOG VAN PAS GEKOMEN?

Ik werk nu als beeldredacteur bij de tijdschriften Libelle & Nouveau. Ik ben bij de schoolkrant begonnen, omdat het mij heel erg leuk leek om bij een tijdschrift te werken. 44 JEL+ MAGAZINE

'IK WERK NU ALS BEELDREDACTEUR BIJ DE TIJDSCHRIFTEN LIBELLE & NOUVEAU. MIJN BEELDGEVOEL IS ERG GEGROEID DOOR DE SCHOOLKRANT.' Dit heeft ook zeker geholpen bij de keuzes die ik uiteindelijk moest maken voor mijn vervolgopleiding. Ik heb na de havo een Media-opleiding gedaan en ben hierdoor nog meer geïnteresseerd geraakt in de tijdschriftenwereld. Iedere dag bij Libelle is weer anders, omdat je elke week aan een andere editie werkt. Ik moet dagelijks producties opmaken met beeld, zodat deze worden goedgekeurd door de hoofdredacteur. Daarna worden de producties definitief opgemaakt door de vormgevers. Ik hou mij dus vooral bezig met de beelden die in verschillende producties komen te staan. Mijn beeldgevoel is erg gegroeid door de schoolkrant. Dit heb ik kunnen gebruiken tijdens mijn vervolgopleiding en nu nog steeds op mijn werk. Ook de ervaring met programma’s als inDesign en Illustrator komen nog steeds van pas. Ik ben nog iedere dag bezig met deze programma’s. Je werkt bij de schoolkrant meteen met de programma’s die professioneel zijn. Hierdoor wordt de schoolkrant ook een stuk serieuzer en mooier.


JEL+Magazine | Blikt terug…

WIE BEN JE EN WAT DEED JE BIJ DE SCHOOLKRANT?

WIE BEN JE EN WAT DEED JE BIJ DE SCHOOLKRANT?

Ik ben Raoul! Ik heb ruim vijf jaar deel uitgemaakt van de schoolkrant-crew. In de eerste heb ik me al meteen aangemeld als schrijver, maar later ben ik ook deel gaan uitmaken van het vormgeefteam.

Ik ben Sophia Hanekamp, ik ben in 2013 geslaagd voor mijn vwo-diploma aan het JEL en ben nu 22 jaar. Ik heb in schooljaar 2011-2012 en 2012-2013 voor de schoolkrant artikelen geschreven. Ik schreef verschillende rubrieken en deed diverse interviews met zowel leerlingen als docenten.

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

Ik ben altijd erg fan geweest van het (soms erg controversiële) invulverhaal, en dat heb ik samen met Lars Timmerman een aantal jaar vast geschreven en vormgegeven. WAT IS JE HET MEEST BIJGEBLEVEN?

Naast alleen schrijven en vormgeven zit je natuurlijk ook in de schoolkrant om verslag te kunnen doen over de vetste uitjes! Mijn favoriete trip was naar de mediacentrum van Nederland, Hilversum, waar we een persoonlijke rondleiding kregen door het NOS-gebouw, begeleid door Jeroen Overbeek hemzelf. ZIJN JE ERVARINGEN VOOR DE SCHOOLKRANT LATER NOG VAN PAS GEKOMEN?

Tegenwoordig studeer ik fulltime Computer Science and Engineering aan de Technische Universiteit in Delft, en ervaring hebben met deadlines en vergaderingen geeft je een grote voorsprong als je zelf een project met je collegastudenten moet doen. Dus voor iedereen die twijfelt of hij/ zij zich moet aanmelden bij de schoolkrant: het enige nadeel dat je zal ervaren is dat je je niet eerder hebt opgegeven!

'MIJN ERVARING DOOR HET WERKEN BIJ DE SCHOOLKRANT HEEFT MIJ ZEKER GEHOLPEN BIJ HET KRIJGEN VAN DE STAGE.'

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

Ik vond de rubriek Jel Got Talent altijd erg geslaagd. Door deze rubriek kwamen verrassende kanten van leerlingen naar voren die anders niet bekend waren geworden, dit vind ik altijd leuk om te doen. WAT IS JE HET MEEST BIJGEBLEVEN?

De gezellige sfeer onderling. Natuurlijk was het ook een serieuze aangelegenheid, maar er was ook altijd ruimte voor gezelligheid. Wat mij ook altijd is bijgebleven, waren de jaarlijkse Schoolkrant Awards waar we altijd met de redactie naartoe gingen. Vooral het winnen van de vakjury-prijs in 2012 was een hoogtepunt en een kroon op al het harde werken! ZIJN JE ERVARINGEN VOOR DE SCHOOLKRANT LATER NOG VAN PAS GEKOMEN?

Ik heb tijdens mijn bachelor Europese Studies stagegelopen op de Redactie van Credits Media, een uitgeverij die tijdschriften publiceert over verschillende Europese landen zoals ‘Leven in Frankrijk’ en ‘Italië Magazine’. Doordat ik, onder andere, bij de schoolkrant heb gewerkt, kon ik aantonen dat ik ervaring had op het gebied van artikelen schrijven en weet wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een tijdschrift. Dit heeft mij zeker geholpen bij het krijgen van de stage. Ik doe nu de Master European Law aan Utrecht University in Utrecht. Dit jaar hoop ik mijn studie af te ronden en dan een baan te vinden die bij mij past. JEL+ MAGAZINE 45


JEL+Magazine | Blikt terug…

ZIJN JE ERVARINGEN VOOR DE SCHOOLKRANT LATER NOG VAN PAS GEKOMEN?

WIE BEN JE EN WAT DEED JE BIJ DE SCHOOLKRANT?

Ik ben Sophie van Alen, ik werkte bij de schoolkrant van 2012-2014 en ik heb verschillende stukjes geschreven. Zo was ik onder anderen met Sophia Hanekamp het gouden ‘Wij komen bij u eten’-duo, heb ik meerdere klasgenootjes geïnterviewd voor Jel Got Talent, heb ik verschillende leraren het hemd van het lijf gevraagd en was ik meer dan eens verantwoordelijk voor ‘Wie kent Wie?’ WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

Ik vond vooral de rubrieken ‘Wij komen bij u eten’ en ‘Jel Got Talent’ heel leuk om te doen,omdat ik daardoor klas/schoolgenoten en leraren op een heel andere manier leerde kennen. Ook het reisverhaal over onze onvergetelijke Athene-reis is mij altijd bijgebleven, en vooral die ene keer dat ik voor de rubriek ‘Een week zonder’ een week zonder tussendoortjes probeerde te overleven. Voor degenen die het zich afvragen: ja het lukte, en nee dit is helaas niet mijn nieuwe levensstijl geworden. WAT IS JE HET MEEST BIJGEBLEVEN?

De schoolkrantredactie had er een handje van om altijd alles na de tweede deadline in te leveren (zelfs als het voor de eerste deadline op het programma stond), en daarom is het niet zo vreemd dat dit stukje ook door mij lastminute wordt ingeleverd. Verder was de schoolkranttijd vooral erg gezellig met de andere redactieleden, en ik vond het super om te kunnen schrijven over onderwerpen die ik leuk vond. Zo heb ik voor het nummer over Jos Rees meneer Dolfin en meneer Kraaijer geïnterviewd, en in die interviews kwamen de leukste verhalen naar boven over hoe meneer Dolfin en meneer Rees even stil stonden langs de snelweg omdat ze van het lachen niet meer in staat waren om veilig auto te rijden. Leraren zijn net mensen, zo bleek maar weer.

46 JEL+ MAGAZINE

Vooral de interviewskills die ik bij de schoolkrant heb verworven, zijn van pas gekomen in het dagelijks leven. Zo heb ik afgelopen jaar een recruiter van Unilever geïnterviewd, en dan is het toch wel fijn als je een beetje verstand hebt van de manier waarop je iemand effectief kunt ondervragen. Inmiddels studeer ik alweer 2,5 jaar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en woon ik in Amsterdam. Volgend jaar ga ik waarschijnlijk stage lopen, en daarna aan een master beginnen.

'NEE MENEER CASTRICUM, U HEEFT GEWOON EEN 3,5 GEHAALD EN ALS IK DAT OP EEN TOETS VAN U ZOU HALEN, DAN ZOU IK DIE OOK GEWOON KRIJGEN.' HEB JE NOG EEN LEUKE ANEKDOTE?

Ik sluit af met een leuke anecdote over Jori en Perry Castricum (sorry Jori, ik weet dat dit tussen ons zou blijven). Ik had dit vader-en-zoon-duo een paar jaar geleden vragen gestuurd voor ‘Wie kent wie’, en toen ik de antwoorden kreeg, vroeg ik me af of ze wel hadden begrepen over wie ze vragen moesten beantwoorden. Even een tipje van de sluier oplichten: een van de vragen was waar de ander graag naartoe zou willen op vakantie. Het antwoord van de een: ‘Hij wordt al blij van camping Tranendal’, terwijl de ander had geantwoord dat hij wel naar Argentinië zou willen. Jullie raden al dat de uitslag (percentage van het aantal goed beantwoorde vragen) heel erg slecht was, dus Jori Castricum besloot te proberen om mij het percentage te laten veranderen. Maar, zoals ik toen zei en nu weer: ‘Nee meneer, u heeft gewoon een 3,5 gehaald en als ik dat op een toets van u zou halen, dan zou ik die ook gewoon krijgen’. Misschien een leuk idee om deze ‘Wie kent wie’ nog een keer over te doen?


COLUMN | Eline Pleune

Voorbij de horizon... Zo maar een overdenking Vraag maar aan een zeeman wat hij denkt dat er achter de horizon ligt, die lijn waar zee en hemel elkaar raken. Hij zal je vertellen dat er achter de horizon een nieuwe is en weer een nieuwe, tot het schip in de haven ligt. Zij heeft dan, voor even, haar einddoel bereikt. Zij zal altijd weer voorbij een nieuwe horizon varen en andere havens bereiken. In ons land vinden mensen best weinig horizon, of je moet aan zee wonen. Op het land is de horizon de top van een kerktoren, een zendmast of een hoog kantoorgebouw. Je kunt dan niet makkelijk verder kijken. Heb je er wel eens aan gedacht dat wij, mensen, ook een horizon hebben? Wij kunnen soms niet verder kijken dan de toren, het hoogste punt. En we denken vaak: Wanneer ik dat punt heb bereikt zal ik mijn einddoel bereikt hebben en heb ik alles voor elkaar. Jammer toch? Mensen die zo denken leven voor altijd in een kleine wereld. Als je op de basisschool zit dan is jouw horizon het moment dat je groep acht achter je hebt gelaten. Je hebt dan je eerste horizon bereikt. Je weet dan dat je naar de middelbare school gaat. Aan het einde van die leerjaren bereik je dan weer een horizon. Je weet dan misschien al dat je verder wilt gaan, verder wilt studeren of een bepaalde baan vinden. Iedere stap die mensen zetten om hun einddoel te bereiken is het passeren van een lijn, die het einde lijkt maar dat niet is. Daag jezelf altijd uit om voorbij die toren te kijken. Houd altijd in je gedachten dat er achter elke horizon weer een nieuwe is. JEL+ MAGAZINE 47


LEERLINGENRAAD | Valentijnsdag

Valentijnsdag op het JEL Love is in the air… De 14e van februari was dat duidelijk voelbaar in het Jan van Egmond! De 1e verdieping en de grote aula waren helemaal in style versierd. En daar bleef het niet bij: leerlingen schreven ‘liefdesbrieven’ aan hun geheime vlam, die door echte Cupido’s werd bezorgd. Zoals de leerlingenraad graag zegt: “Voor leerlingen, door leerlingen”. Niet alleen wij hadden het druk met de voorbereidingen, maar ook de kunstklas uit de 1e jaar laag. Aan hen de taak om iets speciaals mee te geven aan Valentijnsdag, naast alle ingekochte versieringen. Namens ons: mission accomplished! Wat hadden jullie prachtig mooie versiering gemaakt. Dank voor jullie hulp! Dinsdag was het zover: lampionnen, slingers, hartjes, alles was er! De Cupido’s maakte overuren: de brieven stroomden binnen! Zowel beste vrienden als liefjes werden verwend. Zagen we zelfs iets spelen tussen de leraren :p? Ondanks de toetsweek voor de bovenbouw en de derde klassen, was de sfeer gezellig en ontspannen. De leerlingenraad kijkt met veel plezier terug op deze dag. Niet alleen wij, maar ook jullie zelf hebben een steentje bijgedragen aan deze leuke dag. Dat vinden super gaaf! We hopen dat jullie allemaal een leuk briefje hebben gekregen, zo niet: lieve Valentijn groetjes van de leerlingenraad! De Leerlingenraad Door Jill Hekking, G3B

48 JEL+ MAGAZINE


UITSPRAKEN LEERLINGEN Tijdens het beoordelen van polsstokhoogspringen bij een les BSM doet een leerling de volgende uitspraak: Meneer, mag het ook zonder stok over 1,30 meter? Das wel zo makkelijk!

Mike, waarom zit je in mijn stoel? Ik ben vandaag de meester, mevrouw!

Meneer, mag ik een mop vertellen? Waarom bouwde Einstein nooit een muur? Hij had maar 'ein stein'.

Mevrouw, ik heb een goede mop: Staan twee koeien op het weiland. Zegt de ene koe tegen de andere koe: Wat tocht het hier. Zegt de andere koe: de boer heeft het hek open laten staan. Mevrouw, ik heb nog een mop, nog beter! Er zijn een koe en een duif. Vliegt de duif om de koe en roept:''Roekoe roekoe'', zegt de koe; ''Roeduif Roeduif!''

Woooow, meneer Nannings kan na drie keer al de bottleflip en doet daarna ook nog de dab. Dit is de leukste les tot nu toe! JEL+ MAGAZINE 49


NIEUWE DOCENTEN | Mevrouw Eman

50 JEL+ MAGAZINE


NIEUWE DOCENTEN INTERVIEW MET MEVROUW EMAN   KUNT U UZELF VOORSTELLEN?  

Ik ben Maxime Eman en ik ben 24 jaar oud. Ik heb vorig jaar op het Jan van Egmond stage gelopen voor het vak aardrijkskunde, en nu ben ik officieel docent. HEEFT U HOBBY'S?

Ik heb heel veel dingen die ik graag doe, zoals winkelen, met mijn hond op het strand wandelen, reizen, tennissen, uit eten gaan…

'IK DACHT: NOU, DAT IS HÉT! MAAR DAT WAS HET DUS NIET.'

WAAROM HEEFT U GEKOZEN OM AARDRIJKSKUNDE TE GEVEN OP DEZE SCHOOL?

Ik heb hier zelf op school gezeten, want ik vond het echt superleuk, ik heb hier echt een heel leuke tijd gehad en héél erg gelachen… Ook kende ik de docenten allemaal al, dus het was voor mij een veilige omgeving, een gezellig omgeving, dus toen dacht ik nou, een goed begin om hier mijn carrière te starten! HOE ZIET UW TOEKOMST OP HET JAN VAN EGMOND LYCEUM ERUIT?

Nou, ik ga volgend jaar weer studeren, om mijn master te halen, en dan wil ik kijken of ik mijn 1e graad kan halen; dat betekent dat ik dan ook de bovenbouw mag lesgeven. Daarna hoop ik dat ik hier nog heel lang kan werken! HEEFT U NOG TIPS VOOR DE LEERLINGEN OM HUN SCHOOLTIJD DOOR TE KOMEN?

WAT VINDT U ZO LEUK AAN HET VAK AARDRIJKSKUNDE? HOE BENT U ACHTER UW PASSIE GEKOMEN?

Ik heb eerst een halfjaar rechten gestudeerd, want ik dacht nou, dat is hét! Maar dat was het dus niet… Toen ben ik sociale geografie gaan studeren; hoe ziet de omgeving eruit, hoe gaat de mens om met de aarde, etc. Dit vond ik eigenlijk heel leuk, en ik ben altijd al met kinderen in de weer geweest – ik heb bijvoorbeeld heel veel bijles gegeven- en toen was er een mogelijkheid om ‘minor educatie’ te doen; dat houdt in dat ik in een halfjaar leraar kon worden. Dat heb ik toen naast mijn studie gedaan. Ik heb hier stage gelopen: dat vond ik superleuk! Ik ben toen gevraagd of ik hier wilde werken, en dat heb ik gedaan.

Haha! Nou, een tip van mij is om vooral heel veel plezier te maken op school, want het is best wel veel werk (ik vond het heel veel werk in ieder geval). Ik moest er heel veel voor doen om mijn vwo te halen, maar ik heb wel heel veel leuke dingen gedaan: op school, met mijn vriendinnen, en dat helpt wel heel erg om je schooltijd door te komen. Door Jill Hekking, EG3B

JEL+ MAGAZINE 51


DROOM Wanneer je onderweg bent op je

(een dier) in je

(disneyfiguur) kostuum naar

(plaats in

Nederland) om het wel bekende

(feest in februari) te vieren.

Kom je wonder boven wonder

(docent) tegen in zijn

(een voertuig). Je probeert je met een (soort plant) te bedekken. Nu maar hopen dat (zelfde docent) je niet ziet. Te laat! Voordat je je kan bedekken met je

(zelfde soort plant), komt hij al naar je toe (manier van voortbewegen). Gelukkig is hij/zij nog

(getal tussen 20 en 150) meter van jou vandaan. Genoeg tijd dus om te kunnen bedenken wat je gaat doen. Optie 1; Zo snel mogelijk weg (manier van voortbewegen) met je

(zelfde dier). Optie 2; Net doen alsof

Voordat je je tweede optie kan bedenken hoor je een

(bijvoegelijk

naamwoord) geluid. “HEEELUUPP!!�. Je draait je om en ziet daar (zelfde docent) naar beneden zakken met zijn/haar voertuig) in de

(zelfde

(grondsoort). Zonder na te denken

(manier van voortbewegen) je naar hem/ haar toe. Opeens valt er wat op je schouder. H`e bah, dat ook nog. Het blijkt

(vloeibare substantie) te zijn. Hoe kan

dat nou uit de lucht komen vallen, naja geen tijd om over na te denken. Na een tijdje te hebben

52 JEL+ MAGAZINE

(zelfde manier van voortbewegen).


ben je dan eindelijk aangekomen op de plek waar (zelfde docent) de grond in is gezakt. Ja dat klopt, je was te laat. Je bent zo (emotie) dat je vergeet dat je op dezelfde plek staat en ook jij zakt weg. Door de

(smaak) geur val je flauw

en word je even later wakker op een naast je en ziet

(meubel). Je kijkt (naam van een vriendin) daar

staan. Je ruikt nog steeds die

(zelfde

smaak) geur. Die geur was dus van de (eten) die daar stond. Bleek dit nou allemaal een droom te zijn?

VORMGEVING BJĂ–RN OUT, EA4D

Door: Roos Knijn

JEL+ MAGAZINE 53


JEL'S GOT TALENT | Saskia Verhaart

'TIJDENS MIJN EXAMENJAAR VOND IK HET ERG BELANGRIJK OM CUM LAUDE TE SLAGEN. HIERDOOR BOUWDE IK RICHTING DE EXAMENS MIJN AANTAL TRAININGEN AL AF. ' 54 JEL+ MAGAZINE


JEL+MAGAZINE BLIKT TERUG MET

SASKIA VERHAART JEL'S GOT TALENT JUNI 2014

SASKIA VERHAART HAALDE BIJ ONS DE COVER IN JUNI 2014 OMDAT ZIJ OP HOOG NIVEAU DE SPORT JUDO BEOEFENDE. NIEUWSGIERIG HOE HET NU MET HAAR GAAT STELDE WIJ HAAR EEN

SASKIA VERHA ART

J U N I

2 014

|

N u m m e r

17

J E L' S G O T TA L E N T

AANTAL VRAGEN.

HOE IS HET SINDSDIEN MET JE GEGAAN?

Erg goed! Ik studeer nu geneeskunde aan de Vrije Universiteit en ik zit momenteel in mijn derde jaar. HEB JE BEREIKT WAT JE WILDE BEREIKEN IN HET JUDO?

Nee, helaas niet. Ik had graag nog mee willen doen met een EK of individueel eerste van Nederland willen worden. Maar gelukkig neemt mijn zusje, Linda, het stokje over. Ze zit nu ook op het Jan van Egmond en judoot ook fanatiek. OP WELK MOMENT BESLOOT JE TE STOPPEN MET JUDO? WAT GAF DE DOORSLAG?

Tijdens mijn examenjaar vond ik het erg belangrijk om cum laude te slagen. Ik wilde namelijk altijd al geneeskunde gaan studeren. Hierdoor bouwde ik richting de examens mijn aantal trainingen al af. Ik merkte dat ik niet goed meer mee kon komen bij de belangrijke wedstrijden omdat ik andere prioriteiten stelde. Toen ik begon met studeren, kon ik dit niet meer combineren met mijn trainingen in Haarlem. Om daar meerdere keren per week heen te gaan met het openbaar vervoer kost veel tijd. Voor judo is het namelijk alles of niets. Er is niet echt een subtop meer op een bepaalde leeftijd, niet in mijn

THE OTHER SIDE OF A TEACHER MENEER VA N DER

MEER

omgeving voor vrouwen ieder geval. Zo trainde ik toen ik jong was altijd in Purmerend, nu zijn daar helemaal geen mensen meer voor mij om mee te trainen. Hierdoor heb ik besloten te stoppen. HOE ZIET JE LEVEN ER NU ZONDER JUDO UIT?

Ik mis het nog wel af en toe, ik heb ook af en toe geprobeerd het weer op te pakken. Door bijvoorbeeld in Amsterdam mee te trainen, maar ook daar zitten relatief kleine afgelegen clubs en is de reistijd lastig. DaarJEL+ MAGAZINE 55


JEL'S GOT TALENT | Saskia Verhaart

naast, omdat ik het niet echt meer gewend was, kreeg ik al snel kleine blessures. Ik heb nu gekozen om te volleyballen bij VIP Purmerend, lekker dicht bij huis. Deze sport is wel goed op recreatief niveau mogelijk. Daarnaast zwem ik 1x per week baantjes in het Leeghwaterbad. WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP ALS JE TERUGKIJKT OP JE JUDOCARRIÈRE?

De ervaring bij de Europa Cup in Berlijn, maar vooral de titels op het NK die ik gehaald had. Ik was een keer 2e en twee keer 3e. Met het team waren we een keer 1e geworden van Nederland. WAT MIS JE HET MEEST UIT JE JUDOPERIODE?

De wedstrijden, die vond ik toch wel het leukst. Ook trainingskampen waren altijd erg gezellig en het harde trainen gaf veel voldoening. Daarnaast mis ik ook dat ik alles kon eten wat ik wilde. Nu merk ik toch wel dat ik snel aankom, dus daarom ben ik baantjes gaan zwemmen. WELKE LESSEN UIT HET JUDO NEEM JE MEE?

Trainen met een doel werkt het beste (voor mij) en met doorzettingsvermogen kun je veel bereiken. Ook heb ik door de sport goed leren plannen op de middelbare school. Ik trainde veel en werkte ook, dus dan is plannen belangrijk om ook nog goede cijfers te kunnen halen.

WAT ZOU JE NU LEERLINGEN ADVISEREN DIE DE TOP WILLEN HALEN IN HET JUDO?

Met hard trainen en een goede trainer en club is dat zeker mogelijk. Toch moet je er wel rekening mee houden dat het veel tijd en energie kost. En ook geld, voor de belangrijke wedstrijden moet je veel naar het buitenland. Ik denk dat dit voor alle vormen van topsport geldt, als je echt de top wilt bereiken zal dat de prioriteit moeten hebben en zullen de andere dingen moeten wijken. Wel is er vaak op de universiteit een topsportregeling mogelijk.

'DE WEDSTRIJDEN, DIE VOND IK TOCH WEL HET LEUKST. OOK TRAININGSKAMPEN WAREN ALTIJD ERG GEZELLIG EN HET HARDE TRAINEN GAF VEEL VOLDOENING.' HEB JE NOG LEUKE REACTIES GEHAD OP HET ARTIKEL IN DE SCHOOLKRANT?

art NT | Saskia Verha JEL'S GOT TALE

RST 'IK ZAT EE ET, OP BALLIK OMDAT OR DE VEEL DOAMER WOONK .' DANSTE

EN: HOE BEN HET BEGIN BEGINN

BIJ LATEN WE MAAR MET JUDO? JE BEGONNEN

de woonomdat ik veel door Ik zat eerst op ballet, is vast iets n mijn ouders: ballet kamer danste dachte te zijn. Ik had toch niets voor mij en voor jou. Het bleek hool die karate deed, basissc de op wel een vriend ouders was toen 6 jaar. Mijn Ik ook. toen ik dat wilde meisje, ze niet echt iets voor een vonden karate toen van 6 met het ijk voor een meisje r is, vonden het gevaarl delijke Omdat Judo iets gemoe schoppen en slaan. proberen. dat ik dat eerst moest zeiden mijn ouders echt s Judo, en het bleek Toen had ik een proefle s heb je nog proefle die s Tijden wat voor mij te zijn. wilde natuurlijk wel dus ik geen pak, maar de rest n had ook pak hebben. Iederee meteen zelf ook zo’n . ik ook al hoger worden een slip, en toen wilde GOED HET DAT JE ECHT WANNEER KWAM N? GING JUDO’E DAT JE HOOG

WAS, DUS

met begon ik bij de club Rond mijn zevende een ik steeds tweede. Op wedstrijden, toen werd wedik meedra aien in het bepaald moment ging

N 'VANAF MIJGIN G TWAALFDE RTOE IK HIERNAA EN EN TO BIJ IK TRAINDE CLUB MIJN EIGEN KEER 2 TOT 3 EK EN PER WE EE DAN NOG HEN KEER BIJ NT.T STEUNPU '

06 JEL+MAGAZINE

56 JEL+ MAGAZINE

Ja! Ik had leuke reacties gehad. Ik heb zelf ook nog een krantje bewaard.

Verhaart V6C Jel’s Got Talent: Saskia Sophie van Alen G6A Geïnterviewd door

keer toen trainde ik twee strijduu rtje bij de club, Later van een keer in de week. in de week in plaats tiende in de week rond mijn werd dat nog drie keer nds doen aan Noord-Holla toen ik ook mee ging het Noordbij wint je Als kampioenschappen. je een brief en dan krijg p enscha train Hollands kampio centrale training. Dan een aan en meedo dat is kun je unt Noord-Holla nd, je bijvoorbeeld bij steunp n uit Noordtrain je met iederee in Haarlem, en dan twaalfde goed is. Vanaf mijn Holland die een beetje eigen mijn bij ik en toen trainde ging ik hiernaa rtoe bij het en dan nog een keer club 2/3 keer per week g per week ik nu wel een trainin steunpunt. Vaak sla uitkomt g gewoon even niet over, als die trainin . vader moet werken mijn omdat of met school MET TE COMBINEREN JOU MOEILIJK IS JUDO VOOR DINGEN? MET ANDERE SCHOOL EN belang rijker

id, het is steeds Ik ben in de sport gegroe ig, dus ik Ik ben best wel streber voor mij geworden. hooi op waardoor ik vaak teveel probeer veel te doen, week, ik ook nog 10 uur per werk Ik mijn vork neem. keer per en ik hardloop twee hool sportsc de ga naar r van dit ook leuk vind. In oktobe . week omdat ik dat rennen on van Amsterdam jaar ga ik ook de marath school n even bij doen. Op Dat wil ik er ook gewoo ook alleen echt alles, dan ben ik maak ik in de les ook school dan is ben thuis ik Als . maar bezig met school sporten en kan ik focussen op gewoon klaar en dan dingen te ook af en toe nog leuke werken. Ik probeer disciplimaar je moet wel veel doen met vriendinnen, eren. al te kunnen combin ne hebben om dat allema

07 JEL+MAGAZINE

WAT MIS JE HET MEEST VAN DE TIJD OP HET JAN VAN EGMOND?

De gezelligheid, maar gelukkig heb ik nog steeds contact met mijn vriendinnen. Ook het fietsen naar school mis ik wel. Ik zit nu elke dag in de bus en dan ga je dat fietsen toch meer waarderen.


'TRAINEN MET EEN DOEL WERKT HET BESTE (VOOR MIJ) EN MET DOORZETTINGSVERMOGEN KUN JE VEEL BEREIKEN. '

JEL+ MAGAZINE 57


Wil je muziek maken in een band? Doe mee in De Popfabriek, het maakt niet uit of je nog nooit een instrument hebt gespeeld of dat je al jaren les hebt. In 8 lessen sta jij op het podium van P3! Onze bandcoach krijgt je zover! Er is plaats voor bassisten, gitaristen, keyboardspelers en zangers/zangeressen van alle niveaus.

Popstart

als je helemaal nog geen ervaring hebt

Rising Star

als je al een instrument bespeelt, maar nog niet in een vaste band zit

Bandcoaching

als je met je band tips & tricks wilt leren van een professional

Start nieuw blok: 7 maart 2017 (Volgend blok: 9 mei 2017)

Ga naar de site en schrijf je gelijk in! Kosten: â‚Ź100,-; leerlingen PSG â‚Ź 69,58 JEL+ MAGAZINE

www.depopfabriek.nl


COLUMN | Sven Butter

15 maart. 21:00. M’n hart zal even stil staan. Zeven maanden keihard werken voor één dag. Het klinkt heel erg ongeloofwaardig, maar voor mij is het wel een beetje de waarheid. 15 maart zal de dag zijn. Iedereen die dan 18 jaar of ouder is, mag van het recht gebruik maken om een stem uit te brengen. Op het moment van schrijven zijn er nog 31 partijen (!) in de race voor jouw stem. Het past allemaal net op één stembiljet. 15 maart zal voor mij ook de eerste keer zijn dat ik voor de Tweede Kamer mag stemmen. Met mij nog zo’n 800.000 jongeren. Door m’n idiote interesse en werkzaamheden weet ik wel waarop ik ga stemmen. Maar ik snap heel goed dat jij het niet weet. Dus maak vooral gebruik van stemwijzers, stuur een mail of bel een politieke partij. Zij staan open voor je vragen, dat weet ik zeker. Het leukste aan mijn werk is dat je aan het begin van de dag niet weet hoe laat hij eindigt en wat er gebeurt. Ook daar zitten vervelende kanten aan. We hebben ook dagen dat je de hele dag aanvoelt dat je een minister gaat verliezen en dat ‘s avonds laat het dan toch gebeurt. Ook al ken ik niet iedere minister persoonlijk heel goed, je vindt het toch zwaar vervelend voor die persoon. De campagnetijd is een harde tijd, waar vuil spel door geen enkele partij wordt geschuwd. Iemand uitmaken voor leugenaar, fascist, populist of dictator, het is allemaal onderdeel van het ‘spel’. Het verschil tussen partij A en partij B moet heel helder zijn. Dit spel zie je het beste in de grote debatten op televisie. Hier kijken veel mensen naar en grote groepen maken ook een beslissing op basis van deze debatten. Dus alle campagneteams denken goed na over hoe en wie er tegenover elkaar staan. Er worden keiharde afspraken gemaakt: “Als de PVV er is, dan doe ik niet mee” of “Als GroenLinks er

is, dan doe ik zeker mee”. Vier jaar geleden ontstond bij het premiersdebat van RTL opeens een grote wisseling. Er was een tweestrijd gaande tussen de SP en de VVD. Maar Emile Roemer (SP) viel door de mand en Diederik Samsom (PvdA) werd de grote tegenstander van Mark Rutte (VVD). Zo kun je zien dat zo’n televisiedebat van gigantisch belang kan zijn. Het zijn er ook niet meer dan drie of vier op televisie, om grote problemen te voorkomen. In voorbereiding van deze debatten organiseren wij zogenaamde townhallmeetings. Dit zijn bijeenkomsten die zijn komen overwaaien uit de Verenigde Staten waarin een politieke kandidaat in dorpshuizen, gymzalen en schoolkantines in gesprek gaat over onderwerpen. Deze week organiseerden wij zo’n sessie op een ROC in Den Haag. Meer dan 150 man in een cirkel. Plaats er Mark Rutte tussen en je krijgt echt een tof gesprek met onverwachte wendingen. Studieverenigingen die even hun shine willen pakken met hun dassen, maar ook docenten die de zorgen van leerlingen aankaarten. Dit soort gesprekken zijn enorm lastig, want Rutte weet niet welke vragen er komen en hij moet dus overal een antwoord over hebben. Voor hem een verrassing, voor ons even billen knijpen. Ondertussen tellen we de dagen letterlijk af en we schrikken iedere dag hoe kort de tijd nog is tot de grande finale. Alle politieke partijen, van links tot rechts, leven hier naartoe. Eén dag zal beslissen hoe vier jaar lang (!) ons land vorm gegeven zal worden. Sta jij ook in het stemhokje? Door Sven Butter JEL+ MAGAZINE 59


DE REDACTIE GAAT OP CURSUS DOOR DANIËLLE RIDDER EN SARAH ROOS, EG3A

DAARNA BESPRAKEN WE HOE JE JE MOEST VOORBEREIDEN OP EEN INTERVIEW:

OP WOENSDAG 8 FEBRUARI HADDEN WIJ, LEDEN VAN DE SCHOOLKRANT, EEN BIJEENKOMST WAARBIJ WE WORKSHOPS KREGEN OM ONZE CAPACITEITEN TE VERBETEREN. WE KREGEN EEN WORKSHOP “INTERVIEWEN EN FOTOGRAFIE”, WAARVAN WIJ VEEL HEBBEN OPGESTOKEN EN WIJ JULLIE OOK WAT VAN WILLEN MEEGEVEN.

WORKSHOP INTERVIEWEN

De dag begon met de workshop interview van de vrolijke Sandy Schot, die lekkere koekjes voor ons mee had gebracht. Om te beginnen speelden we het spel ‘wie ben ik?’ in duo’s om alvast te kunnen oefenen met vragen stellen en een beetje los te komen.

60 JEL+ MAGAZINE

• Je begint met een afspraak maken met de persoon die je wilt interviewen • Daarna spreek je de duur, tijd en locatie af (denk daarbij aan een locatie waar beide personen zich prettig voelen) • Bepaal vervolgens wat je precies te weten wilt komen van de persoon en welke vragen handig zijn om hierbij te stellen • Maak een checklist met de vragen die je zeker beantwoord wilt hebben, maar neem deze niet mee, want anders loopt het gesprek niet goed. • Kijk of je iemand meeneemt naar het interview die notities maakt of neem het op als je toestemming hebt gekregen, van de persoon die je wilt interviewen. • Vraag na of er een foto kan worden gemaakt tijdens het interview of dat er op een ander moment foto’s gemaakt moeten worden.


EVENEMENTEN | De redactie gaat op cursus

HIERNA HADDEN WE BESPROKEN HOE JE HET

WORKSHOP FOTOGRAFIE

BESTE EEN INTERVIEW KAN UITVOEREN:

We kregen daarna een workshop “fotografie over licht” van Alexander. Een topfotograaf die veel in het buitenland werkt. We kregen eerst uitleg over het diafragma, dat vangt het hoeveelheid licht, je kunt dit verstellen door aan het draaischijfje van de camera te draaien en die dan op de A (staat voor het diafragma) te zetten. Op je scherm zie je dat de waarde van F veranderd, hoe lager het diafragma, hoe opener de lens is. De sluitertijd is een kastje dat voor de lens schiet en weer omhoog. Het zorgt voor de hoeveelheid licht die de camera per seconde opvangt. Hoe hoger de waarde, hoe meer licht ie vangt. De flits is erg handig om meer licht te creëren, je kan hem aanpassen door bij het menu de flitsstand te kiezen. Dit wordt je wel afgeraden, want meestal kan de camera zelf inschatten hoeveel licht er van de flits nodig is. Je kan natuurlijk ook een foto maken zonder flits, hierbij moet je er wel op letten dat het licht goed valt en dat je geen tegenlicht van voor of boven hebt. Ook is het niet mooi als de lamp waar het licht vandaan komt te zien is op de foto. Zonlicht is wel altijd het mooiste op de foto, van lampen kan je soms een rare gloed krijgen.

• Wees vooral geïnteresseerd in de persoon en doe research en vraag advies aan mensen die meer geïnteresseerd zijn in het onderwerp en/of persoon. • Zorg voor een goede sfeer, breng bijvoorbeeld iets lekkers mee en leid het gesprek in met een relevante gebeurtenis, zoals hoe het met diegene gaat en wat ze hebben onlangs hebben meegemaakt. • Zorg voor goed contact, kijk de persoon bijvoorbeeld goed aan, leef je goed in, dus wees erg geïnteresseerd ook al ben je dat niet. Luister goed naar de persoon en interrumpeer diegene niet. • Zorg ervoor dat het gesprek goed loopt en dat je niet van een lijst de vragen opleest. • Vraag door en vraag om verduidelijking en herhaling. Vraag door met de 5 W’tjes en de H (Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer en Hoe). • Vat conclusies uit de vragen kort samen. • Houd je aan de duur van het interview.

'ZORG VOOR GOED CONTACT, KIJK DE PERSOON GOED AAN, LEEF JE GOED IN, DUS WEES ERG GEÏNTERESSEERD.' Daarna oefenden we op Sandy, waarbij zij deed alsof ze een kapper was en wij zo snel mogelijk goede vragen moesten stellen achter elkaar. Vervolgens moesten wij onze beantwoorde vragen verwerken in een artikel.

JEL+ MAGAZINE 61


EVENEMENTEN | De redactie gaat op cursus

Als je van bovenaf ook nog licht wilt, dan kun je een papiertje voor je flits plakken waardoor het licht niet rechstreeks op het onderwerp schijnt maarin verschillende richtingen wordt gestuurd. Je hebt dan wel een plafond nodig waartegen dit licht kan terugkaatsen. Je kan dit ook met gekleurd papier doen. Als je de sluitertijd op een lage waarde hebt staan (dan wordt de foto langzaam gemaakt) dan kan je de flits gebruiken om de foto vast te leggen en te bevriezen.

62 JEL+ MAGAZINE

Nadat we uitleg hadden gehad, moesten we in een groepje oefenen met foto’s maken met bepaald licht; in het donker en met mooi daglicht. Er kwamen mooie resultaten uit! Tot slot hebben we de dag nog afgesloten met een lekker stukje taart, die er prachtig uitzag! Al met al was dit een heel leuke, gezellige maar vooral leerzame dag!


COLUMN | Noëlle Langereis

STUDEREN Wat wil je eigenlijk studeren? En wat wil je daarmee bereiken dan? Weet je dat nog niet? Dergelijke vragen die op je afgevuurd worden tijdens de verjaardag van je oma, een kerstdiner en vooral op school. Het gaat allemaal om de keuzes die je maakt en de gevolgen daarvan. In groep 8 moet je al kiezen naar welke middelbare school je wilt gaan, een grote en belangrijke keuze terwijl je nog maar 12 bent. Later, in de derde klas, kies je een vakkenpakket. In het allerlaatste jaar maak je de grootste keuze van jouw middelbareschooltijd. Welke studie ga ik doen? Ga ik überhaupt wel gelijk studeren of neem ik een tussenjaar? Je hebt natuurlijk altijd wel de mensen in jouw klas die al vanaf hun eerste stapjes wisten wat ze willen worden. Neem mijn klas bijvoorbeeld, ongeveer de helft wil geneeskunde doen. Aan de ene kant zou ik heel graag in deze groep thuishoren, zelfverzekerd over mijn toekomst. Aan de andere kant vind ik dat onderzoeken en informeren naar totaal verschillende studies ook heel leuk. Mijn interesses zijn erg verspreid en om een studie die daarbij past te vinden is nog niet zo makkelijk. Je wilt natuurlijk graag iets doen wat je geweldig vindt, wat je grote passie is, maar daarnaast wil je ook iets doen waar je een goed salaris krijgt, je brood kan verdienen. Om de balans te vinden, moet je erg je best doen. Wat ook wel een beetje angstaanjagend is, is dat je verwachtingen van jouw toekomst vaak niet zo uitkomen. Je hoort verhalen van mensen die het ene hebben gestudeerd en nu het compleet tegenovergestelde doen. Misschien maakt dat voor sommige mensen hun keuze iets minder moeilijk, als je weet dat wat je gaat studeren niet hetgeen is wat je je hele leven gaat doen. Hoe dan ook, simpel wordt het niet. In ieder geval, laten we eerst overgaan dit jaar! Door Noëlle Langereis JEL+ MAGAZINE 63


JEL+MAGAZINE | Eten bij meneer Burger

Wij komen bij u eten…

Voor “Wij komen bij u eten” gingen Eline Pleune en Sabine Boschma bij muziekdocent meneer Burger eten. Het menu bestond uit Vegaburgers (hoe toepasselijk) met gebakken aardappelen en als toetje magnum ijs en stukjes ananas. Dus als je wilt weten hoe burgers burgers gingen eten bij meneer Burger, lees dan verder. Toen we om half zes arriveerden in de straat waar meneer Burger met zijn ouders woont hadden wij eerst wat moeite met het vinden van zijn huis, aangezien er een grote heg voor de voordeur staat. Toen we het eenmaal hadden gevonden en meneer Burger de deur opendeed kwamen ons meteen lekkere geuren tegemoet, want hij was nog aan het koken. Dit kwam

64 JEL+ MAGAZINE

omdat hij pas laat thuis was en eerst de juiste ingrediënten moest halen, aangezien hij eerst de verkeerde had gekocht. Toen het eten eenmaal klaar en opgediend was, kon het interview beginnen. DEZE BURGERS ZIJN LEKKER, WAAROM BENT U NIET BIJ DE BURGER KING GAAN WERKEN?

"Haha, dat is omdat ik vegetariër ben en de Burger King verkoopt geen vegetarische burgers." WAAROM BENT U LERAAR GEWORDEN EN WAAROM OP HET JAN VAN EGMOND?

“Ik ben muziek gaan geven op het Jan van Egmond omdat mijn moeder (mevrouw Bakker) mij erop wees dat er een vacature voor muziekdocent openstond.


Ik studeerde destijds basgitaar aan het conservatorium en besloot om te solliciteren. Ik werd aangenomen, daarom heb ik mijn studie nu gewijzigd naar muziekdocent.”

WAT VOND U VAN UW MIDDELBARE SCHOOLTIJD?

“Ik wilde op de middelbare school heel erg graag gaan studeren, maar toen ik eenmaal aan het studeren was merkte ik dat ik de middelbare school toch wel heel leuk vond.”

WAT WILDE U VROEGER WORDEN?

“Ik wist vroeger niet echt goed wat ik wilde worden. Een tijdje dacht ik aan acteren als beroep, maar dat was meer omdat een paar familieleden dat deden. Persoonlijk heb ik er niet veel mee. Rond mijn 15e ben ik basgitaar gaan spelen, toen wist ik al heel snel dat ik daarmee iets wilde gaan doen. Nu doe ik dat gedeeltelijk want ik geef ook basgitaarles.”

WAT WAREN UW FAVORIETE VAKKEN?

"Ik hield vooral van de sociale vakken zoals pauze, lunch en gym." HEEFT U OOIT AL IEMAND UITGESTUURD?

"Nee, want ik denk dat het geen nut heeft. Ik vind het persoonlijk niet zo erg als leerlingen te laat komen, maar ik meld wel absenten."

WELKE INSTRUMENTEN SPEELT U?

"Mijn favoriete instrument om te bespelen is natuurlijk basgitaar, dat kan ik ook het beste. Maar daarnaast vind ik pianospelen en drummen ook heel leuk om te doen en af en toe speel ik ook een beetje gitaar. " WAAROM WOONT U NOG BIJ UW OUDERS?

“Ik woon pas sinds kort weer bij mijn ouders, dat komt omdat ik van studierichting ben veranderd. Daarom studeer ik nu in Amsterdam, de studie duurt één jaar en om maar voor zo’n korte tijd in een duur studentenhuis te gaan wonen vond ik zonde, dus ben ik weer bij mijn ouders ingetrokken."

Wij vonden het heel leuk om bij meneer Burger te eten en wij hopen dat hij dat ook vond. Uiteindelijk is het heel laat geworden want “time flies when you're having fun!” Door Eline Pleune (EG2B) en Sabine Boschma (EG3B)

'IK HIELD VOORAL VAN DE SOCIALE VAKKEN ZOALS PAUZE, LUNCH EN GYM.'

JEL+ MAGAZINE 65


TENTOONSTELLING

Shakespeare

'DE DAAROP VOLGENDE RUIMTE WAS MISSCHIEN NOG WEL DE MEEST INDRUKWEKKENDE RUIMTE VAN ALLEMAAL. '

66 JEL+ MAGAZINE


EVENEMENTEN | Shakespeare tentoonstelling

Woensdag 1 februari is klas EG5A in verband met het literatuurprogramma voor Engels van VWO 5 naar Amsterdam gegaan om een tentoonstelling over Shakespeare te bezoeken. De ShakespeareNL tentoonstelling werd gehouden bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Onze lerares Engels, mevrouw Cox, die bovendien onze mentrix is, had voor onze klas geregeld dat wij deze tentoonstelling konden bezichtigen om meer te weten te komen over Shakespeare. Wij zijn hiervoor individueel met de bus naar Amsterdam gegaan en hebben ons vervolgens verzameld bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Nadat er was gecheckt of iedereen aanwezig was en de spullen van iedereen netjes in kluisjes waren opgeborgen, kregen wij een opdracht, waarbij wij allerlei vragen over Shakespeare moesten beantwoorden. Iedereen had natuurlijk zijn pennen en potloden in zijn tas zitten - en die tassen lagen natuurlijk allemaal in de kluisjes, wat toch wel wat chaos creëerde. Na even zoeken naar iets om mee te schrijven, konden wij dan toch eindelijk naar binnen.

De daarop volgende ruimte was misschien nog wel de meest indrukwekkende ruimte van allemaal. Althans, dat vond ik dan. De zwarte muren benadrukten het feit dat de monologen, die waren aangebracht op de muur, afkomstig waren uit Shakespeare’s tragedies. Deze monologen uit o.a. Hamlet, Lady Macbeth, Othello, Romeo en Julia, en Marcus Antonius, waren te beluisteren met een koptelefoon. Verder waren er in een andere ruimte nog kostuums en affiches van de toneelstukken te zien. De kostuums stamden uit opvoeringen van de toneelstukken uit Shakespeare’s tijd en zagen er allemaal erg extravagant en gedetailleerd uit. Kortom, het bezoek aan de ShakespeareNL tentoonstelling was een groot succes. Om de dag af te sluiten zijn we nog met de klas naar Saturnino gegaan om pizza of pasta te eten. Door Sanne Gaspersz, EG5A

Eenmaal binnen werden wij omringd met foto’s van hedendaagse opvoeringen van Shakespeare’s toneelstukken, bordjes met informatie en korte fragmenten van o.a. het bekende verhaal van Romeo en Julia. Deze gangen vormden slechts een klein stuk van de gehele tentoonstelling, die zich bevond in verschillende ruimtes. De ruimte die wij daarna betraden was gevuld met exemplaren van scripts van Shakespeare’s toneelstukken en een prachtige maquette van The Globe Theatre, het theater waar de toneelstukken oorspronkelijk werden opgevoerd.

JEL+ MAGAZINE 67


BACKSPINS EN EEN BRABONEGER DIE GRAAG EERLIJK WIL ZIJN….. Special voor jullie hebben we een selectie gemaakt van twee voorstellingen die plaatsvinden in het Theater de Purmaryn.

Misschien wist je het al maar op vertoon van je CJP, school- of studentenpas of MBO Card kan je op de dag van de voorstelling aan de kassa kaarten kopen met 50% korting. (Indien beschikbaar, max 30 kortingskaarten per voorstelling, kaarten zijn strikt persoonlijk).

THE RUGGEDS – ADRENALINE zaterdag 4 maart | 20:15 uur | grote zaal | 1e rang €19,50 | 2e rang €17,Zij zijn de absolute wereldtop van breakdancers met de show: Adrenaline. Deze groep uit Eindhoven heeft meegedaan aan de meest prestigieuze toernooien over de hele wereld, waar ze vele prijzen hebben gewonnen. Momenteel zijn ze te zien in de videoclip ‘Where are u now’ van niemand minder dan Justin Bieber! Kortom, hoog tijd om naar hun show te gaan!

68 JEL+ MAGAZINE


STEVEN BRUNSWIJK – ALS IK MEZELF KON ZIJN vrijdag 24 maart | 20:30 | kleine zaal | €15,Steven is bekend als de Braboneger sinds zijn Dumpert-filmpje “Gewoon Betalen” op GeenStijl waar het filmpje meer dan 400.000 keer is bekeken. Wanneer ben je nou helemaal jezelf? Dat is de vraag die Steven Brunswijk, alias de Braboneger, zich stelt in zijn voorstelling ‘A ls ik mezelf kon zijn’. Als iedereen kon zeggen wat hij of zij wil zonder consequenties en zonder schaamte zou de wereld er heel anders uit zien. Regels zijn goed maar ze belemmeren ook onze vrijheid. Steven gaat dieper in op deze gevoelens. Laat jij je ware aard zien?

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt voor deze twee voorstellingen? Vind meer informatie op onze website www.depurmaryn.nl. We zijn ook te vinden op instagram @depurmaryn waar we leuke trailers en foto’s plaatsen van onze voorstellingen.

OP HET JAN VAN EGMOND… Vakdocenten Ajla en Linda van het Jan van Egmond College in Purmerend organiseren regelmatig groepsbezoeken aan het theater de Purmaryn. Hou de posters in de gaten bij jou op school en meld je aan! JEL+ MAGAZINE 69


TALENTGEBIEDEN | Sportklas

SPORTKLAS Na de buitenperiode waarin we bezig zijn geweest met rugby en hockey, gingen we na de herfstvakantie de zaal in om te klimmen en te judoĂŤn. Heel spannend, vooral voor leerlingen van de eerste klassen. Sommige dachten nog dat zij lekker mochten klimmen en dat de docent wel voor de veiligheid zou zorgen. Helaas, ook dat moesten de leerlingen zelf doen. Eerst werden hun de stappen over het zekeren van een leerling uitgelegd. Daarna mocht er op de grond geoefend worden. Ten slotte gingen de leerlingen toch echt de hoogte in. Duidelijk was dat we geen uitleg hadden gegeven over het abseilen. Het was hilarisch en bijzonder hoe sommige leerlingen weer op de grond terechtkwamen. De tweede klassen hoefden de stappen alleen nog even te herhalen en mochten gelijk laten zien wat ze nog wisten. Niet iedereen had deze informatie nog voor in zijn brein zitten. Gelukkig sta je nooit alleen. In de andere zaal was iedereen druk bezig met de les judo. Onze expert en judo-leraar John begeleidde de leerlingen in het oefenen voor de gele band. Een enkeling heeft al een gele band in zijn bezit en mocht de leraar assisteren bij het lesgeven. In de derde klas werd het examen voor 70 JEL+ MAGAZINE

de gele band afgenomen. Trots kunnen we vermelden dat bijna alle leerlingen geslaagd zijn! Weer een hele groep leerlingen die zich prima verdedigen kan. Inmiddels zijn we bezig met aangepast sporten. Goalbal met een blinde docent, rolstoelbasketbal, rolstoelbadminton en zitvolleybal. Allen met docenten in een rolstoel of met een andere handicap. De leerlingen zijn onder de indruk van de mogelijkheden die mensen in een rolstoel nog hebben en dat iemand die blind is gewoon de afwas kan doen en naar de wc kan gaan (weliswaar zittend). Het rijden in een rolstoel is ontzettend leuk maar stiekem ook best een beetje moeilijk. Sportklas 3 is op dit moment al druk bezig met het organiseren van diverse evenementen. Er is een basketbaltoernooi geweest en een trefbaltoernooi. Leerlingen zijn dan in een totaal andere rol. Sommige past deze rol als een jas. Straks komen nog onder andere freerunnen en streetbasketball aan bod en gaan we verder met de events die de leerlingen van sportklas 3 zelf organiseren. Er moet even gezegd worden: wĂĄt hebben we weer een leuke groep leerlingen!!


'HET RIJDEN IN EEN ROLSTOEL IS ONTZETTEND LEUK MAAR STIEKEM OOK BEST EEN BEETJE MOEILIJK.'

JEL+ MAGAZINE 71


TALENTGEBIEDEN | Science

Plastic, plastic en nog eens plastic Wetenschapsklas naar KIVO Op Valentijnsdag ging een deel van de tweede klasleerlingen tijdens de wetenschapslessen naar KIVO (Kunstof Industrie Volendam). KIVO is een bedrijf dat plastic produceert, in allerlei soorten en maten. We kregen eerst met een presentatie, waarin van alles verteld werd over het bedrijf en de productie en verkoop van plastic. Aan de basis van elk Kivo-product staan granulaatkorrels. Deze zijn afkomstig van aardolie. Deze korrels worden in de machines verhit tot 200 graden Celsius, waarbij het vloeibaar wordt. Daarna wordt het vloeibare plastic in de vorm van een ballon omhoog geblazen en verder omhoog getrokken tot net onder het plafond van de hal. Daarna gaat het met een bocht van 180 graden weer naar beneden (het plastic heeft nu voldoende tijd gehad om af te koelen) om beneden opgerold te worden tot rollen variërend van 20 tot 500 kilo. Soms zijn deze rollen klaar om als halffabricaat naar klanten verstuurd te worden. In andere gevallen worden de rollen in een ander deel van de fabriek verder verwerkt tot o.a. vuilniszakken en potgrondzakken.

72 JEL+ MAGAZINE

Na de presentatie kregen we een rondleiding door de verschillende ruimtes en hallen. Hoeveel machines die plastic maken we wel niet gezien hebben ... we raakten de tel kwijt. Als je hoort dat één zo’n machine een miljoen euro kost, begrijp je wat voor een kapitaal daar staat. Ook was het interessant om te zien welke kwaliteitsonderzoeken er werden uitgevoerd in het laboratorium. De sterkte van een monster van een rol plastic werd getest op uitrekbaarheid, op sterkte (door er een steeds zwaarder gewicht op te laten vallen totdat het scheurde) en op de samenstelling met behulp van een microscoop. Als afsluiting werd iedereen getrakteerd op een drankje en konden nog de laatste vragen gesteld worden. Om het helemaal af te maken was er voor iedereen nog een (plastic) tas met daarin een aantal KIVO-producten. Louis en Huib, bedankt voor de interessante ontvangst! Meneer Detering


JEL+ MAGAZINE 73


Doe mee en win! WOORDZOEKER M D E N E T T E L B A T

S E I T I D N O C E I I

L P N U S N A L A B N F

E E R O H M D V E S I E

P Z E A P U A G T L B I

P W U U Y A L R M L L R

U D L I T A U P Z L O B

R O Y R V C J Z I O E S

D S M S T E A O E T D W

I E E I N N R G K I V U

E R E I K A M E G O A E

E I L T V A C C I N T I

T N E M E D I C IJ N E N

O G A M T S A K L A N T

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Zoek ze op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing. LYME FILMPJE ACTUEEL MEDICIJNEN FIT ADVIES MENOPAUZE GEBIT AMPUL NIEUWSBRIEF GEMAK ASTMA ONLINE GIDS BALANS SPRAY HUID BLOEDVATEN TABLETTEN HULP CONDITIE VACCIN INSTRUCTIE DIEET ZIEK KLANT DOSERING ZUIVER LOTION DRUPPELS 74 JEL+ MAGAZINE

www.puzzle-it.nl

21


LOS DE WOORDZOEKER

OP EN MAAK KANS OP HET BORDSPEL MORGENLAND MAIL DE OPLOSSING VÓÓR 1 MEI NAAR MAGAZINE@JELPLUS.NL. ONDER DE GOEDE INZENDERS VERLOTEN WIJ HET BORDSPEL 'MORGENLAND' T.W.V. €26,95

CHAUNCE YUEN UIT EH3E IS DE WINNAAR GEWORDEN VAN ONZE PRIJSPUZZEL UIT ONS JUNI NUMMER EN HEEFT DAARMEE HET BORDSPEL 'HANZESTEDEN' GEWONNEN. MORGENLAND

In lang vervlogen tijden werd ‘s avonds bij de kampvuren van Arabische karavanen het verhaal verteld van Morgenland, waar een machtige sultan heerste. Zijn prachtige paleis keek neer op de bedrijvige hoofdstad, waar karavanen uit alle windrichtingen elkaar al eeuwen ontmoetten. De macht van de sultan was onaantastbaar door de vele magische artefacten die hij bezat. Maar rijk was hij niet: de fabelachtige schat, door zijn voorouders vergaard, was gestolen en werd sindsdien door vurige draken in grotten onder de stad bewaakt. De hartenwens van de Sultan was om de schatten van zijn familie terug te krijgen. Maar niemand durfde de draken uit te dagen en hun vloek over zich af te roepen! Ten einde raad loofde de Sultan als beloning voor het terugbezorgen van de schatten zijn magische artefacten uit.

VAN HARTE GEFELICITEEERD, CHAUNCE!

JEL+ MAGAZINE 75


D E C E M B E R

2 013

|

N u m m e r

15

M A A R T

2 014

|

N u m m e r

16

SEMAH MISCONI J E L' S G O T TA L E N T

J U N I

2 014

|

N u m m e r

D E C E M B E R

17

2 014

|

N u m m e r

18

SASKIA VERHAART

PASCALE DE MIRANDA

J E L' S G O T TA L E N T

J E L' S G O T TA L E N T

JOHNNY MANVIS J E L' S G O T TA L E N T

MEVROUW DJAMENAWI

MENEER VAN DEN BOS

LERAAR VAN HET JAAR

IN 'WIJ KOMEN BIJ U ETEN'

THE OTHER SIDE OF A TEACHER MENEER VAN DER MEER

TIPS VOOR EEN GEZONDE VOEDING

JEL+MAGAZINE ZOEKT NIEUWE REDACTIELEDEN HEB JE SCHRIJVEN ALTIJD AL ERG LEUK GEVONDEN EN ZOU JE JOUW WERK TERUG WILLEN ZIEN IN EEN VAN DE BESTE SCHOOLKRANTEN VAN NEDERLAND? KUN JE GOED TEKENEN, FOTOGRAFEREN OF ZOU JE WILLEN LEREN WERKEN MET PROFESSIONELE PROGRAMMA'S WAAR DE HELE GRAFISCHE WERELD MEE WERKT? MELD JE DAN AAN VIA JELPLUS.NL OF STUUR EEN MAIL NAAR MAGAZINE@JELPLUS.NL EN BESCHRIJF WAAROM JIJ ONZE NIEUWE AANWINST WILT WORDEN.

M A A R T

2 015

|

N u m m e r

19

D E C E M B E R

2 015

|

N u m m e r

21

M A A R T

2 016

|

N u m m e r

2 2

J U N I

2 016

|

N u m m e r

2 3

ENRIC LLANSANA J E L' S G O T TA L E N T

WIJ KOMEN BIJ U ETEN MENEER MEIJER

VALENTIN VOULON J E L' S G O T TA L E N T

EEN SUPERDIK NUMMER VOL MET DIEPTEINTERVIEWS

NATHAN JACQUES J E L' S G O T TA L E N T

NATHANAËL & RUBEN M U Z I K A L E TA L E N T E N

WORKSHOPS

J E L+ M AG A Z I N E Z E T J E A A N H E T W E R K

Profile for Jan van Egmond Lyceum

JEL+Magazine maart 2017  

De schoolkrant van het Jan van Egmond Lyceum. Nu met een speciale jubileumuitgave vanwege ons 25ste nummer.

JEL+Magazine maart 2017  

De schoolkrant van het Jan van Egmond Lyceum. Nu met een speciale jubileumuitgave vanwege ons 25ste nummer.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded