Page 1

analyse & onderzoek remediate 2012 Cheese& Rice

Hogeschool Arnhem Nijmegen Informatie & Communicatie Academie Propedeuse

Naam student Kelly Soumeru Studentnummer 509355

Naam student Jelle Lugten Studentnummer 514331

Klas C1F

Opdracht Opdrachtanalyse

Datum 23/11/2012

Docent Roy Peters

&


&

Cheese & Rice


Inhoud Opdrachtanalyse ................................................................................................ 4 Aanleiding .......................................................................................................... 4 Doelstelling (smart) .......................................................................................... 5 Randvoorwaarden ............................................................................................ 6 Planning ............................................................................................................. 7 SWOT-analyse ................................................................................................... 9 Opdrachtgever .................................................................................................. 11 Markt ................................................................................................................. 11 Doelgroep .......................................................................................................... 13 Persona ............................................................................................................... 14 Funcitonele requirements ................................................................................ 17 Niet-funcitonele requirements ....................................................................... 17 Concurrenten .................................................................................................... 18 Taakverdeling ................................................................................................... 19 Bronnenlijst ....................................................................................................... 19


Opdrachtanalyse 1. Create your ecolifestyle Creëer je eigen lifestylesite met als thema ‘ecoliving’ en laat zien dat een gezonde en duurzame lifestyle helemaal niet saai hoeft te zijn! Zorg voor inspiratie en informatie op het gebied van eten, mode en wonen. Denk hierbij aan biologische voeding en recepten, mooie kleding gemaakt van natuurlijke stoffen als katoen, linnen, wol, hennep, bamboe, zijde en bovendien eerlijk (Fair Trade) ingekocht. Denk ook aan meubels en woondecoraties waarvoor materialen en verfstoffen gebruikt worden die minder schadelijk zijn voor het milieu. Doel is bezoekers te verleiden tot een gezonde en duurzame lifestyle. Het gaat er niet om de bezoeker te confronteren met cijfers en feiten over milieu en de gevolgen van ongezonde voeding, maar de ecolifestyle te presenteren als modern en aantrekkelijk. De site zal dus ook een passende uitstraling moeten hebben. Hoofddoelgroep is vrouwen van 20-40 jaar. Bied ook producten en workshops aan op het gebied

van food, fashion en living. Samengevat zal de site in ieder geval moeten bevatten: • nieuws en inspiratie op het gebied van ecolifestyle en producten • log-in • zoekfunctie • beperkte webshop op het gebied van eco-food, -fashion en –living • doorlinks naar Facebook en Twitter • aanmeldingsformulier voor workshops Laat je inspireren door lifestylesites en magazines….

Aanleiding Wij gaan onze doelgroep (vrouwen 20-40 jaar) laten zien hoe leuk de ecologische lifestyle kan zijn. Met ons doel deze te verleiding mee te doen in onze ecolifestyle. Een gezonde en duurzame lifestyle hoeft absoluut niet saai te zijn!

4


Doelstelling (SMART)

&

Wij streven naar een duurzame levenstijl van zoveel mogelijk mensen. Onze doelgroep is jonge en volwassen vrouwen (20-40 jaar). Op verschillende gebieden bieden wij producten en cursussen aan. Doordat wij op veel verschillende gebieden producten aanbieden kan iedereen haar eigen ecolifestyle vormgeven.

SMART Specifiek

·

& e es

e h C

· Wat willen we bereiken? Een groeiende groep met een ecologische levenstijl. In dit geval wordt er gericht op jonge vrouwen 20 - 30 jaar. Verder willen we een groeien in het marktaandeel van ecologische producten en workshops. Wie zijn er bij betrokken?

Oprachtgever ‘Haneco’ als onderdeel van een hogeschool. Design bureau Cheese & Rice. Uitwonende vrouwelijke studentes. Leeftijd 20 - 30 jaar. ·

Waar gaat het gebeuren?

Oprichten van een site die producten en workshop aanbiedt aan de doelgroep. Dit zal op een frisse spontane manier gebeuren. ·

Wanneer gebeurt het?

In de maanden november en december 2012 zal deze site gerealiseerd worden. ·

Waarom willen we het bereiken?

Om mensen bewuster te laten worden van hoe en wat ze consumeren. Met uiteindelijk een schonere en eerlijke maatschappij als gevolg.

5


Meetbaar Cheese & Rice zal in totaal acht weken bezig zijn met het verwerken en uitvoeren van de opdracht. Als resultaat wordt een site verwacht die aantrekkelijk is voor vrouwelijke studentes met een leeftijd tussen de 20 en 30 jaar. Acceptabel Op dit moment is er voldoende draagvlak om deze opdracht efficient en naar wensen uit te voeren. De communicatie binnen Cheese & Rice is erg sterk en ook met de klant wordt met regelmaat gecommuniceert zodat er geen inefficient werk zal worden geleverd. Realistisch De doelstelling van de klant om een site te creeeren die een ecolifestyle motiveert is geen probleem voor Cheese & Rise. Binnen ons bureau zijn voldoende know-how, capaciteit, middelen en bevoegdheden aanwezig. Tijdgebonden De startdatum van deze opdracht: 12-11-2012 De leverdatum van deze opdracht: 03-01-2012 (zie de planning voor verdere informatie)

Randvoorwaarden (tijd/geld) Gedurende de opdracht van acht weken rekent Cheese & Rise een urentarief van 35 euro per uur. Per week zal er 20 tot 30 uur werk aan besteed worden.

6


Planning Week 1, 12-11-2012 Inleiding Remediate

Week 4, 03-12-2012

PPT - Analyserapport opstellen analyserapport: - opdrachtanalyse, - doelgroepbeschrijving en research - probleemstelling + PvE

PPT - Interactie / Navigatie - menustructurering - usability - interactiviteit - testing - ...

Week 2, 19-11-2012

Week 5, 10-12-2012

Inleiding ontwerpen

Feedback op de ontwerpen Realisatie demo Presentatie concept

PPT - Conceptontwikkeling Inleiding ontwerpfasen - creatief denken - brainstorm - moodboard

& & e es

e h C

Week 6, 17-12-2012 Realisatie demo

Week 3, 26-11-2012

Week 7, 24-12-2012

PPT - Ontwerprapport - paginalayout - kleur - typografie - ...

Realisatie demo Week 8, 03-01-2013 Eindpresentatie

7


8


SWOT-analyse Sterkte

&

De middelen, kennis en vaardigheden waar Cheese & Rise over beschikt zijn van een hoog niveau. Het team binnen ons bedrijf bestaat uit jong en oud. Innovatie en betrouwbaarheid gaan hand in hand binnen de organistie.

& e es

De opdracht over de ecolifestyle is groeiende in populariteit. De organisatie die de opdracht opgeeft is onderdeel van een al bekende hogescholen gemeenschap. Het werven van bekendheid heeft daardoor een voordeel want de organisatie van de opdracht staat al dicht op zijn doelgroep.

e h C

Workshops kunnen vanuit de organiserende scholen zelf worden gegeven. Degene die de workshop geven zullen zelf ook studenten zijn en dit maakt het aantrekkelijker voor de doelgroep. Zwakte

De groep binnen Cheese & Rise die met deze opdracht aan de slag zal gaan zijn studenten met nog weinig ervaring. Er zal af en toe sturing nodig zijn vanuit de meer ervaren laag binnen het bedrijf. Kans op foutjes is hierdoor iets groter. Kansen De behoefte aan een ecologische lifestyle is groeiende. Door hier op in te spelen met een aantrekkelijke en originele site zullen veel klanten verworven kunnen worden. Bedreigingen Nieuwe concurrenten Het aanbod op de ecologische markt is ook groeiende blijkt uit cijfers van de afgelopen jaren. Er zal dus steeds meer concurrentie plaatsvinden. Momenteel bevinden we ons in een economische crisis. De ecologische lifestyle is duurder en ook studenten hebben last van de economische crisis en zullen gemiddeld minder te besteden hebben.

9


Opdrachtgever Onze opdrachtgever is Roy Peters. Deze man werkt voor de organisatie ‘Haneco’. Dit is een onderdeel van de Hogescholen Arnhem Nijmegen die zich bezig houden met een ecologische levensstijl.

Markt (huidig)

& & e es

e h C

Duurzaam, Fairtrade, Cradle2Cradle, Goed doel, Biologisch, Milieuvriendelijk, Recycled, Mensenrechten en Energiebesparend.

11


Doelgroep De doelgroep is; vrouwen met de leeftijd tussen de 20 - 30 jaar. Segment De segmenten in de doelgroep zijn: - Studentes - Uitwonend - In Nederland wonende

&

Gedrag

& e es

e h C

Vooral de milieu bewuste studentes vallen binnen het segment. Financieel hebben ze geen problemen, want een eco-lifestyle is niet goedkoop.

De meeste studentes houden erg van winkelen en dingen kopen. Wij willen hen laten zien dat een eco lifestyle ook heel stylish kan zijn. Er bestaat ecofashion, eco-recepten, eco-meubels, eco-accesoires. Met de website willen wij hen triggeren. Want er bestaat echte ecologische fashion, die echt heel trendy is. En dus ook op de hoogte is van de trends van nu. Bovendien is ecologische fashion “specialer� alsin, niet veel mensen dragen het. Deze studentes hebben veel ervaring met het surfen op het web. Ook hebben ze allemaal een mobiel waarmee ze ook op het internet kunnen. Vaak wordt er dan ook kleding etc. op het internet gekocht.

13


Persona 1. Achtergrond Kim van Assen 24 jaar Studente Rechten Kassière bij de Albert Heijn Uitwonend Single Heeft een laptop en smartphone Interview Ben je erg milieubewust? Ik scheid mijn plastic van het normale afval en ik rijd vaak met het openbaar vervoer. Wat zijn je hobbies? Ik houd van sporten, winkelen en uitgaan met mijn vriendinnen. Kook je vaak? Ja, zo vaak als ik kan. Ik ben geen fan van opwarm maaltijden. Wist je dat er ecologische fashion bestaat? Ik heb er wel van gehoord, maar heb mij er nooit in verdiept. Zou je ecologische kleding dragen? Ja, als het mooi is. Waarom niet? Kenmerken Uitwonende beurs + Klantbehoeften Overzichtelijk Aantrekkelijk Informerend Scenario Kim is nieuwsgierig geworden naar een ecologische lifestyle en googled ernaar. Zij komt op onze website en komt op de hoofdpagina. Zij is vooral geïnteresseerd in de fashion en recepten kant van het ecologische. Kim kan op deze links klikken en komt op subpagina’s waar informatie op staat.

14


2. Achtergrond Anna den Dam 26 jaar Studente Pedagogiek Serveerster bij Bagels and Beans Uitwonend Samen met Peter Vries Kat Jimmy Heeft een laptop, Iphone en Ipad. Interview Ben je erg milieubewust? Ja, ik let vooral op het eten dat ik haal. Ik ben dan ook vegetariër. Wat zijn je hobbies? Ik houd van het bezoeken van festivals, bij vriendinnen op bezoek gaan en koken. Kook je vaak? Ja, het is een van m’n hobbies! Wist je dat er ecologische fashion bestaat? Ja, dat wist ik. Zou je ecologische kleding dragen? Ja hoor, waarom niet. Het is waarschijnlijk unieker dan als je iets bij de H&M koopt. Kenmerken Uitwonende beurs + loon. Klantbehoeften Overzichtelijk Vegetarische recepten. Scenario Anna is op een dag aan het zoeken naar vegetarische recepten. Zij is dan ook erg millieubewust en komt via google op de site terecht. Er zijn verschillende hoofdthema’s maar zij komt speciaal voor de recepten kant. Ze leest verder en ziet dat er ook speciale ecologische kookworkshops worden gehouden. Dit vind zijn interessant en geeft zich daarvoor op.


3. Achtergrond Isabelle Lambach 20 jaar Studente aan de Jan des Bouvrie academie Barvrouw bij Fred & Douwe Uitwonend Heeft een laptop en een smartphone Interview Ben je erg milieubewust? Ik let er alleen op als ik bepaalde producten moet kopen. Bij het halen van eten let ik er amper op. Maar bij mijn opleiding hebben we het vooral over het inrichten van huizen, dan gebruik ik wel altijd duurzame meubels etc. Wat zijn je hobbies? Uitgaan met de vriendinnen en ik houdt van boeken lezen. Kook je vaak? Niet altijd, als ik moet werken na school, dan wordt het weleens een magnetron maaltijd of alleen een salade. Wist je dat er ecologische fashion bestaat? Ja, maar van de ecologische fashion die ik heb gezien, is het niet echt fashionable. Zou je ecologische kleding dragen? Hangt er helemaal vanaf hoe het eruit ziet. Kenmerken Uitwonende beurs + loon. Klantbehoeften Overzichtelijk Frisse uitstraling/ aantrekkelijk. Scenario Een trendgevoelige (lifestyle) studente als Isabelle is altijd op zoek naar het nieuwste van het nieuwste. Voor haar opleiding probeert ze altijd duurzame materialen en ‘eerlijke’ meubels te gebruiken. Ook zij komt op de site via google. Zij is erg geïnteresseerd in verschillende lifestyles en dus ook de ecologische.

16


Functionele requirements • • • • • •

Nieuws en inspiratie op het gebied van ecolifestyle en producten Log-in Zoekfunctie Beperkte webshop op het gebied van eco-food, -fashion en –living Doorlinks naar Facebook en Twitter Aanmeldingsformulier voor work

&

• De site heeft een overzichtelijke, jonge, moderne uitstraling. • De kleuren die worden gebruikt zijn; groen, bruin, blauw, wit en zwart. • De optie tot het delen van informatie op social media zal kunnen worden gedaan via Facebook en Twitter applicaties.

& e es

e h C

Niet-functionele requirements • Van bezoekers worden gegevens opgeslagen. (locatie, tijd van bezoek, welke pagina’s) • Cookies worden van bezoekers opgeslagen. Dit i.v.m. commerciele banners.

17


Concurrenten Hello Ecoliving Een mooie vrolijke en overzichtelijke site over ecologisch leven. Van recepten tot het leven in een ecologisch huis. Dit is vooral gericht op milieubewuste mensen en mensen die van deze lifestyle houden. Een erg mooie site die mannen en vrouwen zullen aanspreken. Maar hun hoofddoelgroep lijkt mij toch de vrouwen. + Frisse uitstraling + Duidelijk overzicht + Aantrekkelijk/valt op

- Kinderlijke uitstraling - Kleine menubalk - Reclame

Ecofashionworld Een website waar je eco kleding kan kopen. Er wordt uitgelegd hoe ze te werk zijn gegaan en waar de producten van gemaakt zijn. Zij richten zich vooral op vrouwen die zich trendy willen kleden.

+ Frisse uitstraling + Vrouwelijk

- Druk - Slordig

Ecoheart Een website waar ze ecologische producten aanprijzen. Er zijn verschillende pagina’s met elk een eigen onderwerp. Ook zijn er op de hoofdpagina verschillende artikelen te vinden die dagelijks worden vernieuwd en aangevuld. Deze site is vooral voor mensen die geïnteresseerd zijn in ecolifestyle.

+ Duidelijk menubalk

18

- Druk - Onoverzichtelijk - Veel reclame


Taakverdeling Jelle Lugten

Kelly Soumeru

Opmaak analyse Doelstelling (SMART) SWOT-Analyse Randvoorwaarden Opdrachtgevers Markt

Doelgroepen Segmenten Persona’s Concurrenten Fuctionele requirements Niet-functionele requirements Logo-ontwerp Cheese & Rice

& & e es

e h C

Bronnenlijst http://helloecoliving.com/ . Geraadpleegd op 25 november 2012. http://www.ecofashionworld.com/ . Geraadpleegd op 25 november 2012. http://ecohearth.com/eco-blogs/eco-recipes.html . Geraadpleegd op 25 november 2012.

19

Analyse 'Cheese & Rise' remediate 2012  
Analyse 'Cheese & Rise' remediate 2012  

Samen met Kelly Soumeru heb ik dit analyse verslag gemaakt. Ons design bureau heet Cheese & Rise. De opdrachtgever mochten wij voor de indiv...

Advertisement